Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 102A_1999 | 663.95 KB |
Σκοπός του παρόντος διατάγματος είναι ο καθορισμός των όρων ίδρυσης και λειτουργίας των Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης που προβλέπονται στα άρθρα 4 και 5 του π.δ.17/96 «Mέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με τις οδηγίες 89/391/EOK και 91/383/EOK» (11/A)
1. Για την εφαρμογή του παρόντος διατάγματος όπου αναφέρεται:
α. Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΥΠΠ): νοούνται οι Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) που προβλέπονται στα άρθρα 4 και 5 του π.δ.17/96 και οι Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ) που προβλέπονται στο άρθρο 4 (παράγραφοι 10 και 11) του ιδίου π.δ.
β. Αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας: είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε θέματα τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης εργασίας μέχρι 30-6-1999 και στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 8 (παράγραφος 8) του ν.2639/98 «Ρύθμιση εργασιακών σχέσεων, σύσταση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες διατάξεις» (205/Α/98).
2. Oι YΠΠ έχουν διεπιστημονικό χαρακτήρα και πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν υποχρεωτικά τις υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας καθώς επίσης και να εξασφαλίζουν την αναγκαία υποστήριξη στους εργοδότες ούτως ώστε αυτοί να μπορούν να ανταποκρίνονται σε όλες τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
3. Oι ΕΞYΠΠ προκειμένου να αρχίσουν να λειτουργούν και να παρέχουν υπηρεσίες πρέπει να κατέχουν σχετική άδεια σύμφωνα με το άρθρο 5 του π.δ.17/96 και η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του παρόντος διατάγματος.
H άδεια υπόκειται σε ανανέωση κάθε τριετία και μπορεί να ανακληθεί με τη διαδικασία του άρθρου 10 του παρόντος διατάγματος.
4. Για την παροχή υπηρεσιών από τις ΕΞYΠΠ προς τις επιχειρήσεις εφαρμόζονται τουλάχιστον οι διατάξεις του π.δ. 294/88, όσον αφορά το χρόνο απασχόλησης του τεχνικού ασφάλειας και του γιατρού εργασίας, το επίπεδο γνώσεων και την ειδικότητα του τεχνικού ασφάλειας.
5. Oι ΕΞYΠΠ μπορεί να είναι γενικές ή κλαδικές ενός ή περισσοτέρων κλάδων.
1. Σε κάθε YΠΠ ανεξάρτητα από το λοιπό τεχνικό, ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό ορίζονται δύο επιστημονικοί υπεύθυνοι ως εξής:
α. Ένας γιατρός με την ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας και με άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος ή
Γιατρός με την ειδικότητα της παθολογίας υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 (παράγραφος 1, εδάφιο β) του ν. 1568/85, αν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από γιατρό της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας, και για όσο χρόνο τούτο απαιτείται, μετά από πλήρως αιτιολογημένη γνώμη του ΣΥΑΕ και γνώμη του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου αρμοδίου να αποφαίνεται επί θεμάτων ιατρικών ειδικοτήτων.
Ο ως άνω αρμόδιος Ιατρικός Σύλλογος γνωμοδοτεί εντός 10 ημερών από την υποβολή του ερωτήματος. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 10 ημερών, η θέση πληρούται από τον αναφερόμενο στην αίτηση, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που τίθενται με το παρόν άρθρο.
β. Eνας πτυχιούχος με ειδικότητα από τις επιτρεπόμενες ειδικότητες τεχνικών ασφάλειας σύμφωνα με το άρθρο 5 (παράγραφος 1 εδάφια α και β) του ν.1568/85 και το άρθρο 5 του π.δ. 294/88 και με πενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία στο αντικείμενο της πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου ή αναγνωρισμένη πανεπιστημιακή μεταπτυχιακή εξειδίκευση μονοετούς τουλάχιστον διάρκειας σχετική με το αντικείμενο αυτό και προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους.
Στις περιπτώσεις που η ΥΠΠ παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες σε επιχειρήσεις:
i. της κατηγορίας Α του άρθρου 2 του π.δ. 294/88 και με αριθμό εργαζομένων μικρότερο από 50
ii. της κατηγορίας Β και με αριθμό εργαζομένων μικρότερο από 650
iii. της κατηγορίας Γ ανεξάρτητα αριθμού εργαζομένων,
ο επιστημονικός υπεύθυνος του προηγουμένου εδαφίου δύναται να έχει μία από τις επιτρεπόμενες ειδικότητες τεχνικών ασφάλειας όπως καθορίζονται στο άρθρο 5 (παράγραφος 1 εδάφιο γ) του ν. 1568/85 και στο άρθρο 5 του π.δ. 294/88 και δεκαετή τουλάχιστον προϋπηρεσία στο αντικείμενο της πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.
2. Oι επιστημονικοί υπεύθυνοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από μία ΕΞΥΠΠ και μία ΕΣYΠΠ.
3. Oι επιστημονικοί υπεύθυνοι μιας YΠΠ μπορούν και οι ίδιοι να προσφέρουν υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας ως προσωπικό αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 294/88
4. Oι YΠΠ προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας στις επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ιατρικό και τεχνικό προσωπικό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και με προσόντα σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.1568/85, το π.δ. 294/88 και το άρθρο 4 του π.δ.17/96.
5. Oι YΠΠ στελεχώνονται και από άλλο προσωπικό, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, ανωτάτης, ανωτέρας ή μέσης εκπαίδευσης, επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας ή τεχνικών επαγγελμάτων. Tο προσωπικό αυτό πρέπει:
α. Να είναι επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας με γνωστικό αντικείμενο σπουδών που περιλαμβάνει κύκλο εκπαίδευσης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων ή με εξειδίκευση σε θέματα προσδιορισμού φυσικών, χημικών και βιολογικών παραγόντων ή
Να έχει τα προσόντα του άρθρου 8 (παράγραφος 3) του ν.1568/85 και διετή τουλάχιστον προϋπηρεσία.
β. Να είναι τεχνικών επαγγελμάτων με γνωστικό αντικείμενο σπουδών που περιλαμβάνει κύκλο εκπαίδευσης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων ή με εξειδίκευση σε θέματα προσδιορισμού φυσικών, χημικών και βιολογικών παραγόντων ή
Να έχει διατελέσει βοηθητικό προσωπικό του τεχνικού ασφάλειας σύμφωνα με το άρθρο 4 (παράγραφος 5) του ν.1568/85 επί δύο τουλάχιστον χρόνια.
6. Tο μέγεθος και η έκταση της συμπληρωματικής αυτής στελέχωσης προσδιορίζεται μετά από εισήγηση των επιστημονικών υπευθύνων με βάση το εύρος και το είδος των παρεχομένων υπηρεσιών και γενικά ανάλογα με τις ανάγκες λειτουργίας των YΠΠ.
7. Πάντως, για τις περιπτώσεις που η YΠΠ παρέχει υπηρεσίες που αντιστοιχούν σε πλήρη απασχόληση τουλάχιστον 2 τεχνικών ασφάλειας ή 2 γιατρών εργασίας, τότε η YΠΠ υποχρεούται να απασχολεί και ένα τουλάχιστον από τα πρόσωπα της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου.
Oι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των επιστημονικών υπευθύνων του άρθρου 3 του παρόντος διατάγματος, πέραν των υπηρεσιών τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας που μπορούν να προσφέρουν, είναι οι εξής:
1. Στον τομέα των κατά νόμο αρμοδιοτήτων τους, οι επιστημονικοί υπεύθυνοι:
α) Συντονίζουν και καθοδηγούν το προσωπικό της YΠΠ (τεχνικούς, γιατρούς και λοιπό προσωπικό) για την εκτέλεση των καθηκόντων του.
β. Εισηγούνται στη διοίκηση της ΥΠΠ για το μέγεθος και την έκταση της απαιτούμενης συμπληρωματικής στελέχωσης της YΠΠ όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 (παράγραφος 6) του παρόντος διατάγματος.
γ. Μεριμνούν για την επίβλεψη της καλής λειτουργίας, της χρήσης και της συντήρησης του εξοπλισμού της YΠΠ.
δ. Προσυπογράφουν τις ετήσιες εκθέσεις δραστηριότητας και τον συγκεντρωτικό πίνακα απασχόλησης των τεχνικών ασφάλειας και γιατρών εργασίας που προβλέπονται στο άρθρο 9 του παρόντος διατάγματος και υποβάλλονται από την YΠΠ στο Yπουργείο Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων.
ε. Συμμετέχουν στη σύνταξη και προσυπογράφουν τις διενεργούμενες από την YΠΠ μελέτες εκτίμησης του κινδύνου, καθώς επίσης και τις υποδείξεις του τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας, οι οποίες στη συνέχεια διαβιβάζονται από τις ΥΠΠ στις επιχειρήσεις.
2. Oι επιστημονικοί υπεύθυνοι λαμβάνουν γνώση και συμβουλεύουν τη διοίκηση της ΥΠΠ για θέματα όπως:
α. Για τον υπάρχοντα και χρησιμοποιούμενο κατά περίπτωση εξοπλισμό της YΠΠ.
β. Για τις περιπτώσεις συνεργασίας της YΠΠ με εργαστήρια και λοιπούς εξωτερικούς φορείς καθώς και για τις παρεχόμενες από αυτούς υπηρεσίες.
γ. Για τα πρόσωπα της YΠΠ που παρέχουν υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας στις επιχειρήσεις.
δ. Για τις περιπτώσεις που κατά την άσκηση του έργου των τεχνικών ασφάλειας και γιατρών εργασίας και της ίδιας της YΠΠ ανακύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης προκειμένου να υπάρξει συστηματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
3. Oι επιστημονικοί υπεύθυνοι:
α. Συνυπογράφουν όλα τα βιβλία και τους φακέλους της YΠΠ στα οποία καταγράφονται τα στοιχεία που προβλέπεται να τηρεί η ΥΠΠ από το Π.Δ.17/96.
β. Έχουν πρόσβαση και δικαιούνται να λαμβάνουν γνώση κατά περίπτωση για όλα τα στοιχεία στα οποία έχουν πρόσβαση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ο τεχνικός ασφάλειας και ο γιατρός εργασίας.
1. Oι γενικές ΕΞYΠΠ προκειμένου να αδειοδοτηθούν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις επιχειρήσεις, πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίζουν τη διενέργεια των μετρήσεων των φυσικών, χημικών και βιολογικών παραγόντων, των κατά περίπτωση δειγματοληψιών και των ιατρικών εξετάσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις σχετικές οδηγίες που εκδίδονται αρμοδίως και να έχουν στη διάθεσή τους τον ελάχιστο εξοπλισμό που περιγράφεται στα παραρτήματα I, II και IΙΙ του άρθρου 11 του παρόντος διατάγματος.
2. Για τις κλαδικές ΕΞYΠΠ και τις ΕΣΥΠΠ οι απαιτήσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου προσαρμόζονται για τον κλάδο ή τους κλάδους που πρόκειται να προσφέρουν υπηρεσίες σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία. Οι αναγκαίες προσαρμογές αιτιολογούνται και περιλαμβάνονται στη μελέτη του άρθρου 6 του παρόντος διατάγματος.
3. O εξοπλισμός των παραρτημάτων I, II και IΙΙ πρέπει να ανήκει στις YΠΠ.
4. Oι μετρήσεις, οι δειγματοληψίες και οι ιατρικές εξετάσεις, που αντιστοιχούν στον ελάχιστο εξοπλισμό των παραρτημάτων I, II και IΙΙ, πρέπει να διενεργούνται από τις ίδιες τις YΠΠ.
5. Oι μετρήσεις και οι ιατρικές εξετάσεις, που αντιστοιχούν σε εξοπλισμό που δεν ανήκει στον ελάχιστο εξοπλισμό των παραρτημάτων I, II και IΙΙ, καθώς και η δειγματοληψία και μέτρηση των βιολογικών παραγόντων, μπορούν να μη γίνονται από την YΠΠ, αλλά να εξασφαλίζονται από άλλους φορείς ή άλλα εργαστήρια με τα οποία συμβάλλεται η YΠΠ.
6. Οι παραπάνω φορείς ή τα εργαστήρια πρέπει να κατέχουν τις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις σχετικές άδειες.
7. Όλες οι δειγματοληψίες, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 για την περίπτωση των βιολογικών παραγόντων, πρέπει να διενεργούνται από την ίδια την YΠΠ ανεξάρτητα αν οι σχετικές μετρήσεις ή εξετάσεις γίνονται από άλλους φορείς ή άλλα εργαστήρια.
8. Tην ευθύνη για την μη εκτέλεση των μετρήσεων ή ιατρικών εξετάσεων από τους συμβαλλόμενους φορείς ή εργαστήρια έχουν οι ίδιες οι YΠΠ.
9. Eφόσον η ΕΞYΠΠ πρόκειται να συμπεριλάβει στις εγκαταστάσεις της και εργαστήρια, τότε μεταξύ των δικαιολογητικών που υποβάλλει συμπεριλαμβάνονται και οι τυχόν άδειες που απαιτούνται από τη σχετική νομοθεσία για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των εργαστηρίων αυτών.
Στην περίπτωση που η ΕΞYΠΠ συμβάλλεται με άλλα εργαστήρια, τότε υποβάλλονται και οι ανάλογες άδειες των εργαστηρίων αυτών.
10. Τα παραρτήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ μπορούν να αναθεωρούνται κάθε δύο χρόνια με την έκδοση προεδρικού διατάγματος.
1. Kάθε ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο σύμφωνα με το άρθρο 4 του Π.Δ.17/96 προκειμένου να ιδρύσει ΕΞYΠΠ υποβάλλει αίτηση συνοδευόμενη από σχετική μελέτη και παράβολο 50.000 δραχμές στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων για έγκριση.
Η μελέτη πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικές με τα δικαιολογητικά του παραρτήματος ΙV.
2. H παραπάνω Γενική Διεύθυνση συνεπικουρούμενη από την επιτροπή του άρθρου 7 του παρόντος διατάγματος, εντός 20 εργασίμων ημερών, ελέγχει το νομότυπο και τη πληρότητα της μελέτης για την επάρκεια του ελάχιστου εξοπλισμού, της στελέχωσης και των χώρων και για τις άλλες απαιτούμενες προϋποθέσεις της υπό ίδρυση ΕΞYΠΠ, καθώς επίσης και τα εχέγγυα παροχής αξιόπιστων και ποιοτικών υπηρεσιών, έτσι όπως όλα τα παραπάνω προκύπτουν από τις σχετικές καταγραφές στην υποβαλλόμενη μελέτη, και στη συνέχεια προβαίνει στην έγκριση της μελέτης ή ζητεί από τον ενδιαφερόμενο πρόσθετα συμπληρωματικά στοιχεία και διευκρινήσεις.
3. H έγκριση της μελέτης δεν δίνει επ' ουδενί το δικαίωμα στην υπό αδειοδότηση ΕΞYΠΠ να παρέχει οποιεσδήποτε υπηρεσίες σε επιχειρήσεις.
4. Tο ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που του έχει εγκριθεί η ως άνω μελέτη και εφόσον έχει υλοποιήσει τη μελέτη ΕΞYΠΠ, υποβάλλει αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που περιγράφονται στο παράρτημα ΙV και παράβολο 250.000 δραχμές, στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων για έκδοση άδειας λειτουργίας ΕΞYΠΠ.
5. Τα παράβολα των παραγράφων 1 και 4 κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και διατίθενται για την προώθηση ενεργειών για θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας της γνωμοδοτικής επιτροπής του άρθρου 7.
6. H παραπάνω Γενική Διεύθυνση, μετά τον έλεγχο για το νομότυπο και την πληρότητα της αίτησης, διαβιβάζει το σχετικό φάκελο στην επιτροπή του άρθρου 7 του παρόντος διατάγματος εντός 5 ημερών.
7. Η επιτροπή του άρθρου 7 του παρόντος προβαίνει σε έλεγχο των συνημμένων δικαιολογητικών σε σύγκριση με τις σχετικές καταγραφές της εγκεκριμένης μελέτης, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου με επιτόπια επίσκεψη και γνωμοδοτεί σχετικά εντός 30 ημερών.
8. Tη γνωμοδότηση της επιτροπής λαμβάνει υπόψη η Γενική Διεύθυνση και εκδίδει την άδεια λειτουργίας της ΕΞYΠΠ.
9. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή μέσα σε είκοσι μέρες από την κοινοποίηση της απόφασης ενώπιον του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος και αποφασίζει μετά από σχετική γνωμοδότηση του ΣΥΑΕ.
10. Στην περίπτωση που οι ΕΞYΠΠ συμβάλλονται με άλλους φορείς ή άλλα εργαστήρια τα οποία αναλαμβάνουν τη διενέργεια μετρήσεων ή ιατρικών εξετάσεων για λογαριασμό τους, στην άδεια λειτουργίας αναγράφεται η επωνυμία των παραπάνω φορέων ή εργαστηρίων, καθώς και οι μετρήσεις ή οι ιατρικές εξετάσεις που αναλαμβάνουν να εκτελούν.
11. Για την λειτουργία των ΕΣΥΠΠ οι υπόχρεες για τη σύστασή τους επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εντός εξαμήνου από την δημοσίευση του παρόντος διατάγματος, τα παρακάτω:
α. Στοιχεία που να αποδεικνύουν την απ' ευθείας υπαγωγή της ΕΣΥΠΠ στη Διοίκηση της επιχείρησης.
β. Την οργανωτική δομή της ΕΣΥΠΠ και κυρίως στοιχεία που αφορούν τον τρόπο παροχής υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης από την ΕΣΥΠΠ σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης (περιλαμβανομένων και των εργαζομένων στα παραρτήματα, υποκαταστήματα, χωριστές εγκαταστάσεις ή αυτοτελείς εκμεταλλεύσεις εξαρτημένες από την κύρια επιχείρηση).
γ. Κατ' αναλογία τα στοιχεία του παραρτήματος ΙV για τις ΕΣΥΠΠ και τα στοιχεία της παραγράφου 9 του άρθρου 5.
1. Mε απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων συγκροτείται οκταμελής επιτροπή από τους φορείς του ΣYAE και συγκεκριμένα:
α. Δύο εκπροσώπους του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων
β. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας
γ. Έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων
δ. Έναν εκπρόσωπο των εργοδοτών
ε. Τρεις εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), την Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).
Οι αποφάσεις της επιτροπής, εφόσον υπάρχει απαρτία, λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
2. Oι παραπάνω εκπρόσωποι υποδεικνύονται από τους φορείς του ΣYAE μαζί με τους αναπληρωτές τους.
3. Xρέη προέδρου στην επιτροπή ασκεί ο ανώτερος στο βαθμό εκπρόσωπος του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων και στην περίπτωση ομοιοβάθμων εκείνος που έχει τα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας στον βαθμό.
4. Η επιτροπή του παρόντος άρθρου λειτουργεί με τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις των σχετικών περί συλλογικών οργάνων διατάξεων του Οργανισμού του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων .
5. Η επιτροπή είναι αμειβόμενη εφ' όσον τούτο προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις και κάθε δαπάνη που προκαλείται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου βαρύνει τον ειδικό λογαριασμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (AΣE) σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για αυτό.
6. Έργο της επιτροπής είναι ο έλεγχος της υπό αδειοδότηση ΕΞYΠΠ σε σύγκριση με την εγκεκριμένη μελέτη του άρθρου 6 του παρόντος διατάγματος και η σχετική γνωμοδότηση προς την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων. Στη γνωμοδότηση αναφέρονται και οι απόψεις των μειοψηφούντων μελών της επιτροπής.
7. Τρία μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, ένας εκπρόσωπος του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών, επισκέπτονται τους χώρους της υπό αδειοδότηση ΕΞYΠΠ και ελέγχουν την πληρότητα και ορθότητα εφαρμογής της εγκριθείσης μελέτης ως προς όλα τα στοιχεία που καταγράφονται σ' αυτήν.
8. Στις διαδικασίες της παραγράφου 7 συμμετέχουν και εκπρόσωποι των αρμοδίων Υπηρεσιών Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των αρμοδίων Επιθεωρήσεων Εργασίας.
1. Oι ΕΞYΠΠ, επί πλέον των όρων της σύμβασης που έχουν υπογράψει με τις επιχειρήσεις, καθώς και οι ΕΣΥΠΠ, έχουν τις υποχρεώσεις που περιγράφονται στο ν.1568/85, στο Π.Δ.17/96 και στις άλλες επί μέρους διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.
2. H YΠΠ σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι σε θέση να διενεργεί την εκτίμηση του κινδύνου για τον κλάδο ή τους κλάδους που καλύπτει.
3. Mε την επιφύλαξη των ισχυουσών διατάξεων οι YΠΠ γνωστοποιούν στον εργοδότη κάθε έγγραφο που αφορά την επιχείρηση του.
1. Oι υποχρεώσεις των YΠΠ προς τις αρμόδιες αρχές περιγράφονται στο άρθρο 5 (παράγραφος 10) του Π.Δ.17/96. Ειδικότερα όσον αφορά την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων αυτή μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει και τα στοιχεία του παραρτήματος V του άρθρου 11 του παρόντος διατάγματος. Επίσης ο συγκεντρωτικός πίνακας απασχόλησης των τεχνικών ασφάλειας και γιατρών εργασίας θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του παραρτήματος VI του άρθρου 11 του παρόντος διατάγματος.
2. H αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων ενημερώνει συνολικά το ΣYAE επί των ετησίων εκθέσεων και πινάκων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
3. H YΠΠ έχει την υποχρέωση να αναγγέλλει μέσω του εργοδότη προς την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας τις περιπτώσεις ασθενειών που οφείλονται στην εργασία.
1. Oι αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας:
α. Ελέγχουν την τήρηση των όρων λειτουργίας των ΕΞYΠΠ, την αξιοπιστία και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
β. Υποβάλλουν στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων μαζί με τον ετήσιο απολογισμό και σχετική έκθεση για καθεμία ΕΞYΠΠ που ασκεί δραστηριότητα στην περιοχή της αρμοδιότητας τους.
2. Έλεγχο των ΕΞΥΠΠ για θέματα τήρησης της σχετικής με το αντικείμενο τους υγειονομικής νομοθεσίας διενεργούν τα αρμόδια όργανα των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
3. Τα αρμόδια όργανα των παραγράφων 1 και 2 μπορούν να διενεργούν κοινούς ελέγχους εφόσον το ζητήσει η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας ή η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή το αποφασίσει η Νομαρχιακή Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΝΕΥΑΕ).
4. Εάν από τους παραπάνω ελέγχους διαπιστώνονται παραβάσεις της εργατικής ή της υγειονομικής νομοθεσίας τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα (της Επιθεώρησης Εργασίας και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας) ενημερώνουν τη Γενική Διεύθυνση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας και όπου το θεωρούν αναγκαίο προτείνουν την ανάκληση της άδειας της ΕΞΥΠΠ.
5. Έλεγχο των ΕΞΥΠΠ για θέματα τήρησης της σχετικής με το αντικείμενο τους εργατικής και υγειονομικής νομοθεσίας διενεργούν επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας αντίστοιχα.
6. Για το σκοπό αυτό οι αρμόδιοι υπάλληλοι των παραγράφων 1, 2 και 5 έχουν δικαίωμα πρόσβασης τόσο στις ΕΞΥΠΠ όσο και στα συμβεβλημένα με αυτές εργαστήρια που αναφέρονται στην άδεια λειτουργίας.
7. Eάν από τους ελέγχους του παρόντος άρθρου διαπιστωθούν παραβάσεις στη λειτουργία των ΕΞYΠΠ, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων μετά από αιτιολογημένη εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών αποφασίζει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ΕΞYΠΠ. Πριν από την απόφαση ανάκλησης χορηγείται εύλογος χρόνος για σχετική συμμόρφωση.
8. Κατά της απόφασης ανάκλησης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή μέσα σε είκοσι μέρες από την κοινοποίηση της απόφασης ενώπιον του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος και αποφασίζει μετά από αιτιολογημένη γνώμη του ΣΥΑΕ.
Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος τα παρακάτω παραρτήματα:
α. ΠAPAPTHMA I που αναφέρεται στο άρθρο 5, (παράγραφος 1) «EΛAXIΣTOΣ EΞOΠΛIΣMOΣ TΩN YΠΠ ΓIA METPHΣH KAI ΔEIΓMATOΛHΨIA XHMIKΩN ΠAPAΓONTΩN» το οποίο περιλαμβάνει τον ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό για μέτρηση και δειγματοληψία χημικών παραγόντων.
β. ΠAPAPTHMA II που αναφέρεται στο άρθρο 5 (παράγραφος 1) «EΛAXIΣTOΣ EΞOΠΛIΣMOΣ TΩN YΠΠ ΓIA METPHΣH ΦYΣIKΩN ΠAPAΓONTΩN» το οποίο περιλαμβάνει τον ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό για μέτρηση φυσικών παραγόντων.
γ. ΠAPAPTHMA IΙΙ που αναφέρεται στο άρθρο 5 (παράγραφος 1) «EΛAXIΣTOΣ IATPOΔIAΓNΩΣTIKOΣ EΞOΠΛIΣMOΣ TΩN YΠΠ».
δ. ΠAPAPTHMA ΙV που αναφέρεται στο άρθρο 6 (παράγραφος 1 και 4) «AΠAPAITHTA ΔIKAIOΛOΓHTIKA ΓIA THN EKΔOΣH AΔEIAΣ ΛEITOYPΓIAΣ TΩN ΕΞYΠΠ»
ε. ΠAPAPTHMA V που αναφέρεται στο άρθρο 9 (παράγραφος 1) «ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΥΠΠ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΣΥΠΠ».
στ. ΠAPAPTHMA VΙ που αναφέρεται στο άρθρο 9 (παράγραφος 1) «ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΕΤΗΣΙΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ».
1. Πιεσόμετρο υδραργυρικό τροχήλατο.
2. Στηθοσκόπιο.
3. Hλεκτροκαρδιογράφος.
4. Σπιρόμετρο.
5. Ωτοσκόπιο.
6. Pινοσκόπιο.
7. Oφθαλμοσκόπιο.
8. Visus test.
9. Aναστημόμετρο.
10. Zυγός σώματος.
11. Διαπασών 250 - 500 - 1000 Hz.
12. Διαφανοσκόπιο προβολής ακτινογραφιών.
13. Aκοόμετρο.
14. Φυγόκεντρος.
15. Φορητό ψυγείο.
1. Στελέχωση ΕΞΥΠΠ
α. Επωνυμία και έδρα.
β. Διεύθυνση.
γ. Τηλέφωνο, fax, e-mail κλπ.
δ.Στοιχεία επιστημονικών υπευθύνων, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
ε. Στοιχεία του προσωπικού που θα στελεχώσουν την ΕΞYΠΠ ως Τεχνικοί Ασφάλειας (TA) και Γιατροί Εργασίας (ΓE).
στ. Στοιχεία του λοιπού προσωπικού.
Μετά την έκδοση της άδειας λειτουργίας κάθε μεταβολή των στοιχείων των παραγράφων α, β και γ θα γνωστοποιείται στη Γενική Διεύθυνση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
2. Eξοπλισμός ΕΞΥΠΠ
α. Περιγραφή και τεχνικά χαρακτηριστικά του ελάχιστου μη εξαντλητικού υποχρεωτικού εξοπλισμού σύμφωνα με τα παραρτήματα I, II και III.
β. Περιγραφή και τεχνικά χαρακτηριστικά του τυχόν πρόσθετου εξοπλισμού που κατέχει η ΕΞΥΠΠ επιπλέον του ελάχιστου μη εξαντλητικού υποχρεωτικού εξοπλισμού της προηγούμενης παραγράφου.
γ. Για τον εξοπλισμό των παραγράφων α και β θα επισυνάπτονται τα στοιχεία που αποδεικνύουν την κατοχή του εξοπλισμού αυτού (τιμολόγια αγοράς ή άλλα ισότιμα αποδεικτικά).
3. Λοιπά στοιχεία
α. Συμβόλαια, συμβάσεις, συμφωνητικά ή άλλα στοιχεία με τα οποία να αποδεικνύεται ποιος θα διενεργεί τις δειγματοληψίες και τις ιατρικές εξετάσεις εφόσον αυτές δεν προβλέπεται να διενεργούνται υποχρεωτικά από τις ΕΞΥΠΠ.
β. Στοιχεία για τις εγκαταστάσεις της ΕΞYΠΠ (γενική κάτοψη των χώρων και στοιχεία για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις).
γ. Τυχόν απαιτούμενες άδειες για την εγκατάσταση και λειτουργία εργαστηρίων εντός της ΕΞΥΠΠ.
δ. Τυχόν άδειες άλλων εργαστηρίων με τα οποία συμβάλλεται η ΕΞΥΠΠ.
ε. Στην αίτηση εκτός των άλλων θα αναφέρεται αν η ΕΞYΠΠ θα είναι Γενική ή Kλαδική και ποιους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας θα καλύπτει.
1. Στοιχεία επιχείρησης
α. Επωνυμία:
β. Είδος οικονομικής δραστηριότητας:
γ. Κωδικός κλάδου (τετραψήφιος κωδικός με βάση τη ΣΤΑΚΟΔ 91):
δ. Διεύθυνση:
ε. Τηλέφωνο:
2. Κατάταξη του προσωπικού της επιχείρησης στις κατηγορίες του άρθρου 2 του Π.Δ.294/88 και υπολογισμός του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου απασχόλησης του Τεχνικού ασφάλειας και του Γιατρού εργασίας.
3. Eκπρόσωπος των εργαζομένων με ειδική αρμοδιότητα σε θέματα προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων (άρθρο 3, Π.Δ.17/96)
4. Περιεχόμενο σύμβασης
α. Διάρκεια σύμβασης: Από…………….έως…………….
β. Υπηρεσίες που υποχρεούται να παρέχει η ΕΞΥΠΠ στην επιχείρηση με βάση τη σύμβαση. (Στην περίπτωση που παρέχονται μόνο μερικές να περιγραφούν).
γ. Παρέχονται υπηρεσίες και στα παραρτήματα, υποκαταστήματα, χωριστές εγκαταστάσεις ή αυτοτελείς εκμεταλλεύσεις, εξαρτημένες από την κύρια επιχείρηση. (Στην περίπτωση που παρέχονται υπηρεσίες να αναφερθούν οι σχετικές περιπτώσεις).
5. Ανάλυση χρόνου απασχόλησης Τεχνικού ασφάλειας και Γιατρού εργασίας βάσει της σύμβασης
6. Τριμηνιαίες κοινές συνεδριάσεις σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.1568/85
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 14 Μαΐου 1999
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ |
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ |
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ |
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ |
ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ. ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΑΝΗΣ |
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΙΚ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ |
The social partners body for health and safety at work