Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 3419Β_2019 | 580.22 KB |
1. Τις διατάξεις:
α)Της παρ. 4 του άρθρου έκτου του ν. 4470/2017 «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τον Έλεγχο και Διαχείριση του Έρματος και των Ιζημάτων που προέρχονται από τα Πλοία, 2004 και άλλες διατάξεις» (Α΄ 65), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
β) Του ν. 3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις» (Α΄35), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
γ) Του άρθρου 90 του «Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).
δ) Του άρθρου 2 του π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α΄114).
ε) Του άρθρου 25 παρ. 4.(β) του π.δ. 13/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α΄26).
στ) Του πδ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
2. Την απόφαση MEPC.300(72) της 13ης Απριλίου 2018 της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) «Κώδικας για την έγκριση των συστημάτων διαχείρισης έρματος (Κώδικας Σ.Δ.Ε.)», όπως αυτή μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα από τη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΝΑΝΠ.
3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1. Γίνεται αποδεκτό το κείμενο του Κώδικα για την έγκριση των συστημάτων διαχείρισης έρματος της Διεθνούς Σύμβασης για τον έλεγχο και τη διαχείριση του έρματος και των ιζημάτων που προέρχονται από τα πλοία, 2004 (BWMS Code), όπως αναφέρεται στην απόφαση MEPC.300(72) της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου
Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.
2. Το κείμενο της αποφάσεως της παρ. 1 σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα, παρατίθεται κατωτέρω.
3. Σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ του αγγλικού και του ελληνικού κειμένου της ως άνω αποφάσεως, υπερισχύει το αγγλικό.
Γενικά
1.1. Ο Κώδικας για την Έγκριση των Συστημάτων Διαχείρισης Υδάτινου Έρματος (Κώδικας ΣΔΕ) απευθύνεται κυρίως στις Αρχές ή τους αναγνωρισμένους οργανισμούς τους, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν τα συστήματα διαχείρισης έρματος (ΣΔΕ) ανταποκρίνονται στο πρότυπο που ορίζεται στον κανονισμό Δ-2 της Διεθνούς Σύμβασης για τον Έλεγχο και Διαχείριση του Έρματος και των Ιζημάτων που προέρχονται από τα πλοία, 2004 (Σύμβαση).
Επιπλέον, ο Κώδικας προορίζεται για τους κατασκευαστές και τους πλοιοκτήτες ως αναφορά στη διαδικασία αξιολόγησης στην οποία θα υποβάλλεται ο εξοπλισμός και στις απαιτήσεις που τίθενται επί των ΣΔΕ. Ο Κώδικας θα πρέπει να εφαρμόζεται με αντικειμενικό, συνεπή και διαφανή τρόπο και η εφαρμογή του θα πρέπει να αξιολογείται περιοδικά από τον Οργανισμό.
1.2. Τα άρθρα και οι κανονισμοί που αναφέρονται στον παρόντα Κώδικα είναι αυτά/αυτοί που περιέχονται στη Σύμβαση.
1.3. Ο Κώδικας περιλαμβάνει γενικές απαιτήσεις σχετικά με το σχεδιασμό, την εγκατάσταση, τις επιδόσεις, τις δοκιμές, την περιβαλλοντική αποδοχή, τις τεχνικές διαδικασίες αξιολόγησης και τις διαδικασίες για την έκδοση Πιστοποιητικών Έγκρισης Τύπου των ΣΔΕ και την αναφορά στον Οργανισμό.
1.4. Ο Κώδικας προορίζεται να ενταχθεί σε ένα συνολικό πλαίσιο αξιολόγησης της επίδοσης των συστημάτων που περιλαμβάνει την επί των πλοίων πειραματική αξιολόγηση των πρωτότυπων συστημάτων σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού Δ-4, την έγκριση των ΣΔΕ και των σχετιζομένων με αυτά συστημάτων που συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις της Σύμβασης και την δειγματοληψία στο πλαίσιο ελέγχου από το Κράτος λιμένα για συμμόρφωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 της Σύμβασης.
1.5. Οι απαιτήσεις έγκρισης του κανονισμού Δ-3 ορίζουν ότι τα ΣΔΕ που χρησιμοποιούνται για τη συμμόρφωση με τη Σύμβαση πρέπει να εγκρίνονται από την Αρχή, σύμφωνα με τον παρόντα Κώδικα. Επιπροσθέτως της έγκρισης των ΣΔΕ, όπως ορίζεται στον κανονισμό Α-2 και στον κανονισμό Β-3, η Σύμβαση απαιτεί οι απορρίψεις έρματος από πλοία να πληρούν το Πρότυπο Απόδοσης
του Κανονισμού Δ-2 σε συνεχή βάση. Η έγκριση ενός συστήματος αποσκοπεί στην ανίχνευση των ΣΔΕ που δεν πληρούν τα πρότυπα που καθορίζονται στον κανονισμό Δ-2 της Σύμβασης. Η έγκριση ενός συστήματος, ωστόσο, δεν διασφαλίζει ότι ένα δεδομένο σύστημα θα λειτουργεί σε όλα τα πλοία ή σε όλες τις περιπτώσεις.
Για να ικανοποιηθεί η Σύμβαση, η απόρριψη πρέπει να συμμορφώνεται με το πρότυπο Δ-2 καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής του πλοίου.
1.6. Τα ΣΔΕ πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να μην βλάπτουν την υγεία και την ασφάλεια του πλοίου ή του προσωπικού, ούτε να προκαλούν οποιαδήποτε απαράδεκτη βλάβη στο περιβάλλον ή στη δημόσια υγεία.
1.7. Τα ΣΔΕ πρέπει να πληρούν τα πρότυπα του κανονισμού Δ-2 και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον κανονισμό Δ-3 της Σύμβασης. Ο Κώδικας χρησιμεύει στην αξιολόγηση της ασφάλειας, της περιβαλλοντικής αποδοχής, της πρακτικότητας και της βιολογικής αποτελεσματικότητας των συστημάτων που έχουν σχεδιαστεί για την εκπλήρωση αυτών των προτύπων και προϋποθέσεων. Η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του εξοπλισμού εγκεκριμένου τύπου θα χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό της ανάγκης αναθεωρήσεων του Κώδικα.
1.8. Για να επιτευχθεί συνέπεια στην εφαρμογή της, η διαδικασία έγκρισης απαιτεί την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενιαίου τρόπου δοκιμών, ανάλυσης δειγμάτων και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων. Οι τροποποιήσεις του παρόντος Κώδικα πρέπει να διαβιβάζονται αρμοδίως από τον Γενικό Γραμματέα. Πρέπει να λαμβάνεται δεόντως υπόψη η πρακτικότητα των ΣΔΕ.
Στόχος και σκοπός
1.9. Στόχος του Κώδικα είναι η διασφάλιση της ομοιόμορφης και ορθής εφαρμογής των προτύπων που περιέχονται στη Σύμβαση. Ως εκ τούτου, ο Κώδικας θα πρέπει να ενημερώνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης γνώσης και τεχνολογίας.
1.10. Σκοπός του Κώδικα είναι η ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή των απαιτήσεων του κανονισμού Δ-3 και:
.1. ο καθορισμός των απαιτήσεων δοκιμών και επιδόσεων για την έγκριση των ΣΔΕ,
.2. ο καθορισμός των κατάλληλων παραμέτρων σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας που απαιτούνται για την έγκριση των ΣΔΕ,
.3 η παροχή οδηγιών στις Αρχές, στους κατασκευαστές εξοπλισμού και στους πλοιοκτήτες για τον καθορισμό της καταλληλότητας του εξοπλισμού για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Σύμβασης και της περιβαλλοντικής αποδοχής του επεξεργασμένου νερού, και
.4. η διασφάλιση ότι τα εγκεκριμένα από τις Αρχές ΣΔΕ είναι ικανά να επιτυγχάνουν το πρότυπο του κανονισμού Δ-2 στις αξιολογήσεις επί της ξηράς και επί του πλοίου και δεν προκαλούν απαράδεκτη βλάβη στο πλοίο, στο πλήρωμα, στο περιβάλλον ή στη δημόσια υγεία.
Εφαρμογή
1.11. Ο παρών Κώδικας εφαρμόζεται για την έγκριση των ΣΔΕ σύμφωνα με τη Σύμβαση.
1.12. Ο παρών Κώδικας εφαρμόζεται για τα ΣΔΕ που προορίζονται για εγκατάσταση σε όλα τα πλοία που απαιτείται να συμμορφώνονται με τον κανονισμό Δ-2.
1.13. Τα ΣΔΕ που είναι εγκεκριμένα σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες (G8) του 2016 που υιοθετήθηκαν με την απόφαση MEPC.279(70) πρέπει να θεωρούνται ότι είναι σε συμφωνία με τον Κώδικα για τα ΣΔΕ.
2.1. Οι απαιτήσεις της Σύμβασης σχετικά με την έγκριση των ΣΔΕ που χρησιμοποιούνται από τα πλοία καθορίζονται στον κανονισμό Δ-3.
2.2. Ο κανονισμός Δ-2 ορίζει ότι τα πλοία που διενεργούν διαχείριση υδάτινου έρματος σύμφωνα με το πρότυπο απόδοσης έρματος της Σύμβασης πρέπει να εκφορτώνουν (απορρίπτουν):
.1. λιγότερους από 10 επιζώντες οργανισμούς ανά κυβικό μέτρο, των οποίων η ελάχιστη διάσταση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 50μm, και
.2. λιγότερους από 10 επιζώντες οργανισμούς ανά χιλιοστόλιτρο, των οποίων η ελάχιστη διάσταση είναι μικρότερη από 50μm και μεγαλύτερη ή ίση με 10μm, και
.3. λιγότερες από τις ακόλουθες συγκεντρώσεις μικροβιακών δεικτών, ως ένα πρότυπο για την ανθρώπινη υγεία:
.1 Τοξικογενή Δονάκια Χολέρας (Vibrio cholerae) (οροτύπους Ol και 0139) με λιγότερο από 1 cfu (Μονάδα σχηματισμού αποικίας (colony forming unit)) ανά 100 χιλιοστόλιτρα ή λιγότερο από 1 cfu ανά 1 γραμμάριο (υγρό βάρος) δειγμάτων ζωοπλαγκτού,
.2 Escherichia coli λιγότερο από 250 cfu ανά 100 χιλιοστόλιτρα, και
.3 Εντερικοί Εντερόκοκκοι (Intestinal Enterococci) λιγότερο από 100 cfu ανά 100 χιλιοστόλιτρα.
Για τους σκοπούς του παρόντος Κώδικα:
3.1. Δραστική Ουσία νοείται μια ουσία ή ένας οργανισμός, συμπεριλαμβανομένου ενός ιού ή ενός μύκητα που έχει γενική ή ειδική δράση επί ή κατά των επιβλαβών υδρόβιων οργανισμών και παθογόνων.
3.2. Σύστημα Διαχείρισης Έρματος (ΣΔΕ) νοείται κάθε σύστημα το οποίο επεξεργάζεται υδάτινο έρμα ώστε να πληροί ή να υπερβαίνει το πρότυπο απόδοσης έρματος του κανονισμού Δ-2. Το ΣΔΕ περιλαμβάνει τον εξοπλισμό επεξεργασίας έρματος, όλο το σχετικό εξοπλισμό ελέγχου, τις διατάξεις σωληνώσεων όπως καθορίζονται από τον κατασκευαστή, τον εξοπλισμό ελέγχου και παρακολούθησης και τις εγκαταστάσεις δειγματοληψίας.
Για τους σκοπούς του παρόντος Κώδικα, στα ΣΔΕ δεν περιλαμβάνονται τα εξαρτήματα/διατάξεις έρματος του πλοίου, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν σωληνώσεις, βαλβίδες, αντλίες κ.λπ., που θα απαιτούνταν εάν δεν εγκαθίστατο το ΣΔΕ.
3.3. Σχέδιο Διαχείρισης Έρματος νοείται το σχέδιο που αναφέρεται στον κανονισμό Β-1 της Σύμβασης, το οποίο περιγράφει τη διαδικασία διαχείρισης έρματος και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται επί των μεμονωμένων πλοίων.
3.4. Εξοπλισμός ελέγχου και παρακολούθησης νοείται ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται για την αποτελεσματική λειτουργία και τον έλεγχο του συστήματος διαχείρισης έρματος και την αξιολόγηση της αποτελεσματικής λειτουργίας του.
3.5. Σύμβαση νοείται η Διεθνής Σύμβαση για τον Έλεγχο και τη Διαχείριση του Υδάτινου Έρματος και των Ιζημάτων που προέρχονται από τα πλοία, 2004.
3.6. Αποτυχημένος κύκλος δοκιμής είναι ένας έγκυρος κύκλος δοκιμής στον οποίο η απόδοση του ΣΔΕ κατέληξε στη διαπίστωση ότι το επεξεργασμένο νερό δε συμμορφώνεται με το πρότυπο που καθορίζεται στον κανονισμό Δ-2. Ένας αποτυχημένος κύκλος δοκιμής διακόπτει τους απαιτούμενους διαδοχικούς κύκλους δοκιμής και τερματίζει τη δοκιμή.
3.7. Μη έγκυρος κύκλος δοκιμής είναι ένας κύκλος δοκιμής στον οποίο, εξαιτίας περιστάσεων πέραν του ελέγχου του ΣΔΕ, δεν πληρούνται οι απαιτήσεις για έναν έγκυρο κύκλο δοκιμής. Όταν ένας κύκλος δοκιμής δεν είναι έγκυρος, δε θεωρείται ως ένας από τους απαιτούμενους διαδοχικούς κύκλους δοκιμής σε μια δοκιμή και
η δοκιμή μπορεί να συνεχιστεί.
3.8. Δοκιμή επί της ξηράς νοείται η δοκιμή του ΣΔΕ που πραγματοποιείται σε εργαστήριο, εργοστάσιο εξοπλισμού ή πειραματικό σταθμό, συμπεριλαμβανομένης μιας αγκυροβολημένης δοκιμαστικής φορτηγίδας ή δοκιμαστικού πλοίου, σύμφωνα με τα Μέρη 2 και 3 του παραρτήματος του παρόντος Κώδικα, για να επιβεβαιωθεί ότι το ΣΔΕ πληροί το πρότυπο απόδοσης υδάτινου έρματος που περιγράφεται στον κανονισμό Δ-2 της Σύμβασης.
3.9. Κύρια εξαρτήματα νοούνται εκείνα τα εξαρτήματα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα του συστήματος να πληροί το πρότυπο απόδοσης υδάτινου έρματος που περιγράφεται στον κανονισμό Δ-2.
3.10. Αντιπροσωπευτική δειγματοληψία νοείται η δειγματοληψία που αντανακλά τις σχετικές συγκεντρώσεις (χημικών) και τον αριθμό και τη σύνθεση των πληθυσμών (οργανισμών) στον όγκο ενδιαφέροντος. Τα δείγματα πρέπει να λαμβάνονται με χρονικά ολοκληρωμένο τρόπο και οι εγκαταστάσεις δειγματοληψίας πρέπει να εγκαθίστανται, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές που εκπόνησε ο Οργανισμός.
3.11. Ως Εγκαταστάσεις δειγματοληψίας αναφέρονται τα παρεχόμενα μέσα για τη δειγματοληψία επεξεργασμένου ή μη επεξεργασμένου υδάτινου έρματος, όπως απαιτείται στον παρόντα Κώδικα και στις Κατευθυντήριες Οδηγίες που έχει καταρτίσει ο Οργανισμός1.
3.12. Δοκιμή επί του πλοίου νοείται η δοκιμή πλήρους κλίμακας ενός ολοκληρωμένου ΣΔΕ που διεξάγεται επί του πλοίου σύμφωνα με το μέρος 2 του παραρτήματος του παρόντος Κώδικα, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι το σύστημα πληροί τα πρότυπα που ορίζει ο κανονισμός Δ-2 της Σύμβασης.
3.13. Επιτυχής κύκλος δοκιμής νοείται ένας έγκυρος κύκλος δοκιμής όπου το ΣΔΕ λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του και το επεξεργασμένο νερό καθορίζεται ότι πληροί το πρότυπο απόδοσης υδάτινου έρματος που περιγράφεται στον κανονισμό Δ-2.
3.14. Περιορισμοί Σχεδιασμού Συστήματος (ΠΣΣ) ενός ΣΔΕ νοούνται οι παράμετροι ποιότητας νερού και λειτουργίας, που καθορίζονται επιπλέον των απαιτούμενων παραμέτρων δοκιμής έγκρισης τύπου, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη λειτουργία του και, για κάθε τέτοια παράμετρο, μια χαμηλή και/ή υψηλή τιμή για την οποία το ΣΔΕ έχει σχεδιαστεί για την επίτευξη του προτύπου απόδοσης του κανονισμού Δ-2. Οι ΠΣΣ πρέπει να είναι συγκεκριμένοι για τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται από το ΣΔΕ και δεν πρέπει να περιορίζονται σε παραμέτρους που σε διαφορετική περίπτωση αξιολογούνται ως μέρος της διαδικασίας έγκρισης τύπου. Οι ΠΣΣ πρέπει να προσδιορίζονται από τον κατασκευαστή και να πιστοποιούνται υπό την εποπτεία της Αρχής, λαμβάνοντας υπόψη Οδηγίες που έχουν εκπονηθεί από τον Οργανισμό και σύμφωνα με τον παρόντα Κώδικα.
3.15. Ως Κύκλος δοκιμής αναφέρεται μία επαναληπτική δοκιμή (ώστε να περιλαμβάνει την πρόσληψη, την επεξεργασία, τη συγκράτηση και την απόρριψη, κατά περίπτωση) σύμφωνα με ένα δεδομένο σύνολο απαιτήσεων που χρησιμοποιούνται για τη διαπίστωση της ικανότητας ενός ΣΔΕ να ανταποκρίνεται στα καθορισμένα πρότυπα.
3.16. Δοκιμή νοείται το σύνολο των απαιτούμενων κύκλων δοκιμής.
3.17. Ονομαστική Χωρητικότητα Επεξεργασίας (ΟΧΕ) νοείται η μέγιστη συνεχής χωρητικότητα που εκφράζεται σε κυβικά μέτρα ανά ώρα για την οποία έχει εγκριθεί ο τύπος του ΣΔΕ. Δηλώνει την ποσότητα του υδάτινου έρματος που μπορεί να επεξεργαστεί το ΣΔΕ ανά μονάδα χρόνου για να ικανοποιήσει το πρότυπο απόδοσης υδάτινου έρματος του κανονισμού Δ-2. Η ΟΧΕ μετράται στο στόμιο του ΣΔΕ.
3.18. Έγκυρος κύκλος δοκιμής νοείται ένας κύκλος δοκιμής στον οποίο ο οργανισμός δοκιμής έχει επιτύχει όλες τις απαιτούμενες συνθήκες και ρυθμίσεις δοκιμής, συμπεριλαμβανομένων των προϋποθέσεων πρόκλησης, του ελέγχου δοκιμής και των ρυθμίσεων παρακολούθησης (συμπεριλαμβανομένων των σωληνώσεων, των μηχανικών και ηλεκτρικών διατάξεων) και των δοκιμαστικών αναλυτικών διαδικασιών.
3.19. Βιώσιμοι οργανισμοί νοούνται οι οργανισμοί που έχουν την ικανότητα να παράγουν με επιτυχία νέα άτομα προκειμένου να αναπαραχθούν τα είδη.
1 Αναφέρεται στις Οδηγίες (G2) για τη δειγματοληψία έρματος
(απόφαση MEPC.173(58))
4.1. Στο παρόν μέρος περιγράφονται λεπτομερώς οι γενικές τεχνικές απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ένα ΣΔΕ προκειμένου να λάβει έγκριση τύπου.
Γενικές αρχές λειτουργίας
4.2. Ένα ΣΔΕ πρέπει να είναι αποτελεσματικό ως προς την εκπλήρωση του προτύπου Δ-2 σε σύντομα ταξίδια και μακρά ταξίδια (δηλαδή μικρά και μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ επεξεργασίας και εκφόρτωσης (απόρριψης), ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία, εκτός εάν το σύστημα είναι σκόπιμα κατασκευασμένο για χρήση σε συγκεκριμένα ύδατα.
4.3. Το υδάτινο έρμα που εκφορτώνεται (απορρίπτεται) μετά από επεξεργασία πρέπει να είναι ασφαλές για το περιβάλλον σε σύντομα ταξίδια και μακρά ταξίδια (δηλαδή μικρά και μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ επεξεργασίας και εκφόρτωσης (απόρριψης), ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία.
4.4. Ο σχεδιασμός του ΣΔΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι, ανεξάρτητα από την χρησιμοποιούμενη τεχνολογία του ΣΔΕ, οι βιώσιμοι οργανισμοί που παραμένουν μετά τη επεξεργασία δύνανται να αναπαραχθούν στο χρονικό διάστημα μεταξύ επεξεργασίας και εκφόρτωσης (απόρριψης).
Συστήματα διαχείρισης υδάτινου έρματος
4.5. Τα ΣΔΕ πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται:
.1 για ισχυρή και κατάλληλη λειτουργία στο περιβάλλον του πλοίου,
.2 για τη λειτουργία για την οποία προορίζονται,
.3 για τον περιορισμό κάθε κινδύνου των ατόμων επί του πλοίου μετά την εγκατάσταση. Εξοπλισμός που μπορεί να εκπέμπει επικίνδυνα αέρια/υγρά πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δύο ανεξάρτητα μέσα ανίχνευσης τους και τερματισμού λειτουργίας του Συστήματος Διαχείρισης Έρματος (δηλαδή επικίνδυνο επίπεδο αερίου που προσεγγίζει τα χαμηλότερα όρια έκρηξης ή επίπεδο τοξικών συγκεντρώσεων που μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία), και
.4 με υλικά συμβατά με τις χρησιμοποιούμενες ουσίες, το σκοπό για τον οποίο προορίζονται, τις συνθήκες εργασίας στις οποίες θα υποβληθούν και τις περιβαλλοντικές συνθήκες επί του πλοίου.
4.6. Τα ΣΔΕ δεν πρέπει να περιέχουν ή να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε επικίνδυνη ουσία, εκτός εάν έχουν ενσωματωθεί κατάλληλα μέτρα περιορισμού του κινδύνου για την αποθήκευση, την εφαρμογή, την εγκατάσταση και τον ασφαλή χειρισμό, τα οποία είναι αποδεκτά από την Αρχή.
4.7. Σε περίπτωση τυχόν αστοχίας που θέτει σε κίνδυνο την ορθή λειτουργία του ΣΔΕ, πρέπει να δίδονται ηχητικά και οπτικά σήματα συναγερμού σε όλους τους σταθμούς από τους οποίους ελέγχονται οι λειτουργίες υδάτινου έρματος.
4.8. Όλα τα λειτουργικά μέρη του ΣΔΕ που είναι πιθανόν να φθαρούν ή να υποστούν βλάβη πρέπει να είναι εύκολα προσβασιμα για συντήρηση. Η συνήθης συντήρηση του ΣΔΕ και οι διαδικασίες αντιμετώπισης προβλημάτων πρέπει να ορίζονται σαφώς από τον κατασκευαστή στο εγχειρίδιο λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλειας. Όλες οι εργασίες συντήρησης και επισκευής πρέπει να καταγράφονται.
4.9. Για να αποφευχθεί η παρεμβολή με το ΣΔΕ, πρέπει να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία:
.1. κάθε πρόσβαση στο ΣΔΕ πέραν των βασικών απαιτήσεων της παραγράφου 4.8, πρέπει να απαιτεί την καταστροφή μιας σφραγίδας,
.2. κατά περίπτωση, το ΣΔΕ πρέπει να είναι κατασκευασμένο κατά τρόπον ώστε να ενεργοποιείται πάντοτε οπτική ένδειξη κάθε φορά που το ΣΔΕ λειτουργεί για σκοπούς καθαρισμού, βαθμονόμησης ή επισκευής, και τα εν λόγω συμβάντα πρέπει να καταγράφονται από τον εξοπλισμό ελέγχου και παρακολούθησης, και
.3 το ΣΔΕ πρέπει να διαθέτει τις απαραίτητες συνδέσεις ώστε να εξασφαλίζει ότι οποιαδήποτε παράκαμψη του συστήματος θα ενεργοποιήσει έναν συναγερμό και ότι το συμβάν παράκαμψης θα καταγραφεί από τον εξοπλισμό ελέγχου και παρακολούθησης.
4.10. Κατά τις επιθεωρήσεις ανανέωσης και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, πρέπει να παρέχονται εγκαταστάσεις για τον έλεγχο της απόδοσης των μερών του ΣΔΕ, οι οποίες θα λαμβάνουν μετρήσεις. Ένα πιστοποιητικό βαθμονόμησης που να πιστοποιεί την ημερομηνία του τελευταίου ελέγχου βαθμονόμησης πρέπει να διατηρείται επί του πλοίου για σκοπούς επιθεώρησης.
Μόνο ο κατασκευαστής ή τα εξουσιοδοτημένα από τον κατασκευαστή πρόσωπα πρέπει να διενεργούν τους ελέγχους ακρίβειας.
4.11. Το ΣΔΕ πρέπει να διαθέτει απλά και αποτελεσματικά μέσα για τη λειτουργία και τον έλεγχο του. Το ΣΔΕ πρέπει να διαθέτει σύστημα ελέγχου το οποίο εξασφαλίζει ότι οι αναγκαίες εργασίες για τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξασφαλίζονται μέσω των απαραίτητων ρυθμίσεων.
4.12. Το ΣΔΕ, εάν προορίζεται να εγκατασταθεί σε χώρους επικίνδυνων περιοχών, πρέπει να συμμορφώνεται με τους σχετικούς κανονισμούς ασφαλείας για τέτοιους χώρους. Οποιοσδήποτε ηλεκτρικός εξοπλισμός που είναι μέρος του ΣΔΕ πρέπει να τοποθετείται σε μη επικίνδυνη περιοχή ή να πιστοποιείται από την Αρχή ως ασφαλής για χρήση σε επικίνδυνη περιοχή. Όλα τα κινούμενα μέρη, τα οποία είναι τοποθετημένα σε επικίνδυνες περιοχές, πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να αποφεύγεται ο σχηματισμός στατικού ηλεκτρισμού.
4.13. Το ΣΔΕ πρέπει να σχεδιάζεται ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του πληρώματος, να μην αλληλεπιδρά αρνητικά με τα συστήματα και το φορτίο του πλοίου ή να προκαλεί δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το ΣΔΕ δεν πρέπει να δημιουργεί μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ασφάλεια του πλοίου
και του πληρώματος μέσω διαβρωτικών επιδράσεων στο σύστημα έρματος και σε άλλους χώρους.
4.14. Πρέπει να αποδεικνύεται με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων και/ή υπολογισμών, ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση προς τα πάνω ή προς τα κάτω του ΣΔΕ δεν θα επηρεάζει τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα επί του πλοίου του τύπου και του μεγέθους για το οποίο θα πιστοποιηθεί ο εξοπλισμός. Με τον τρόπο αυτό, ο κατασκευαστής του εξοπλισμού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις σχετικές οδηγίες που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός.
4.15. Οι πληροφορίες κλιμάκωσης πρέπει να επιτρέπουν στην Αρχή να επαληθεύει ότι κάθε μοντέλο υπό κλίμακα είναι τουλάχιστον εξίσου ισχυρό με το δοκιμασμένο επί της ξηράς μοντέλο. Είναι ευθύνη της Αρχής να επαληθεύσει ότι η κλίμακα που χρησιμοποιείται είναι κατάλληλη για τον λειτουργικό σχεδιασμό του ΣΔΕ.
4.16. Κατ' ελάχιστον, η μονάδα δοκιμής επί του πλοίου πρέπει να είναι τέτοιου μεγέθους που να επιτρέπει την περαιτέρω επαλήθευση της μαθηματικής μοντελοποίησης και/ή των υπολογισμών κλιμάκωσης και κατά προτίμηση πρέπει να επιλέγεται στο ανώτατο όριο της ονομαστικής χωρητικότητας του ΣΔΕ, εκτός εάν έχει εγκριθεί διαφορετικά από την Αρχή.
Εξοπλισμός ελέγχου και παρακολούθησης
4.17. Οι Αρχές πρέπει να εξασφαλίζουν ότι ο εγκεκριμένος τύπος ΣΔΕ έχει κατάλληλο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης, το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει αυτόματα επαρκή δεδομένα για την επαλήθευση της σωστής λειτουργίας του συστήματος. Ο εξοπλισμός ελέγχου και παρακολούθησης πρέπει να καταγράφει την ορθή λειτουργία ή βλάβη του ΣΔΕ. Όπου είναι εφικτό, οι παράμετροι των ΠΣΣ πρέπει να παρακολουθούνται και να καταγράφονται από το ΣΔΕ για να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του.
4.18. Το ΣΔΕ πρέπει να περιλαμβάνει εξοπλισμό ελέγχου που παρακολουθεί αυτόματα και προσαρμόζει τις απαραίτητες δοσολογίες ή εντάσεις ή άλλες πτυχές του ΣΔΕ του πλοίου, οι οποίες, αν και δεν θα επηρεάζουν άμεσα την επεξεργασία, απαιτούνται για την κατάλληλη διαχείριση της απαιτούμενης επεξεργασίας.
4.19. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι σε θέση να παράγει (π.χ. να απεικονίζει, να εκτυπώνει ή να εξάγει) μια αναφορά των εφαρμοστέων παραμέτρων αυτοελέγχου σύμφωνα με το μέρος 5 του παραρτήματος για τις επίσημες επιθεωρήσεις ή τη συντήρηση, όπως απαιτείται.
4.20. Για να διευκολύνεται η συμμόρφωση με τον κανονισμό Β-2, ο εξοπλισμός ελέγχου και παρακολούθησης πρέπει επίσης να έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει δεδομένα για τουλάχιστον 24 μήνες. Σε περίπτωση αντικατάστασης του εξοπλισμού ελέγχου και παρακολούθησης, πρέπει να παρέχονται μέσα για την εξασφάλιση ότι τα δεδομένα που καταγράφηκαν πριν από την αντικατάσταση παραμένουν διαθέσιμα επί του πλοίου για 24 μήνες.
4.21. Για ΣΔΕ που θα μπορούσαν να εκπέμπουν επικίνδυνα αέρια πρέπει να τοποθετείται μέσα σε αυτά, ένα μέσο ανίχνευσης αερίων από ανεξάρτητα συστήματα ασφαλείας και να ενεργοποιείται ένας ακουστικός και οπτικός συναγερμός στην γειτνιάζουσα περιοχή και στους επανδρωμένους σταθμούς ελέγχου του συστήματος διαχείρισης έρματος σε περίπτωση της διαρροής.
Η συσκευή ανίχνευσης αερίων πρέπει να σχεδιάζεται και να δοκιμάζεται σύμφωνα με το πρότυπο IEC 60079-29-1 ή άλλα αναγνωρισμένα πρότυπα αποδεκτά από την Αρχή. Τα μέτρα παρακολούθησης για επικίνδυνα αέρια με ανεξάρτητη απενεργοποίηση πρέπει να παρέχονται στο ΣΔΕ.
4.22. Όλες οι αλλαγές λογισμικού που εισάγονται στο σύστημα μετά την προ δοκιμής αξιολόγηση πρέπει να γίνονται σύμφωνα με μια διαδικασία χειρισμού αλλαγών που εξασφαλίζει την ανιχνευσιμότητα.
5.1. Οι απαιτήσεις έγκρισης τύπου για ΣΔΕ είναι ως περιγράφονται κατωτέρω.
5.2. Ο κατασκευαστής του εξοπλισμού πρέπει να υποβάλλει πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρήση και τη λειτουργία του ΣΔΕ σύμφωνα με το μέρος 1 του παραρτήματος, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την ποιότητα του νερού και τις λειτουργικές παραμέτρους που είναι σημαντικές για τη λειτουργία του συστήματος. Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν τη βάση για μια πρώτη αξιολόγηση της καταλληλότητας από την Αρχή.
5.3. Μετά την προ δοκιμής αξιολόγηση της Αρχής, το ΣΔΕ πρέπει να υποβάλλεται σε δοκιμή επί της ξηράς, επί του πλοίου και σε άλλες δοκιμές σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στα Μέρη 2 και 3 του παραρτήματος. Το ΣΔΕ που δοκιμάζεται για έγκριση τύπου πρέπει να είναι ένα τελικό και πλήρες προϊόν που πληροί τις απαιτήσεις του Μέρους 4 και πρέπει να κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά και διαδικασίες που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας.
5.4. Η επιτυχής εκπλήρωση των απαιτήσεων και των διαδικασιών που περιγράφονται στα μέρη 2 και 3 του παραρτήματος, καθώς και όλες οι άλλες απαιτήσεις του παρόντος Κώδικα, θα οδηγούν στην έκδοση Πιστοποιητικού Έγκρισης Τύπου από την Αρχή σύμφωνα με την ενότητα 6.
5.5. Οι περιορισμοί του ΣΔΕ, επιπλέον των απαιτούμενων δοκιμαστικών παραμέτρων για την έγκριση τύπου που προσδιορίζονται στις παρ. 2.29 και 2.46 του παραρτήματος, όπως υποβλήθηκαν από τον κατασκευαστή του και επικυρώθηκαν από την Αρχή, πρέπει να καταγράφονται στο Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου. Αυτοί οι περιορισμοί σχεδιασμού δεν καθορίζουν εάν ο εξοπλισμός δύναται να είναι εγκεκριμένου τύπου ή όχι, αλλά παρέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες πέραν των παραμέτρων δοκιμής έγκρισης τύπου, βάσει των οποίων μπορεί να αναμένεται η ορθή λειτουργία του εξοπλισμού.
5.6. Όταν εγκαθίσταται επί του πλοίου ένα ΣΔΕ εγκεκριμένου τύπου, πρέπει να διεξάγεται επιθεώρηση εγκατάστασης σύμφωνα με το μέρος 8.
5.7. Τα έγγραφα που υποβάλλονται για την έγκριση πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα:
.1. περιγραφή και διαγραμματικά σχέδια του ΣΔΕ,
.2. εγχειρίδιο λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλειας,
.3. προσδιορισμό κινδύνου,
.4. επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία,
και
.5. Περιορισμούς Σχεδιασμού Συστήματος
6.1. Ένα ΣΔΕ που από κάθε άποψη πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος Κώδικα δύναται να εγκριθεί από την Αρχή για την τοποθέτηση του σε πλοία. Η έγκριση πρέπει να λαμβάνει τη μορφή Πιστοποιητικού Έγκρισης Τύπου του ΣΔΕ, προσδιορίζοντας τα κύρια στοιχεία του ΣΔΕ και των επικυρωμένων Περιορισμών Σχεδιασμού Συστήματος. Τα πιστοποιητικά αυτά εκδίδονται σύμφωνα με το μέρος 7 του παραρτήματος με τη μορφή που απεικονίζεται στο προσάρτημα.
6.2. Ένα ΣΔΕ που από κάθε άποψη πληροί τις απαιτήσεις του παρόντος Κώδικα, εκτός από το ότι δεν έχει δοκιμαστεί σε όλες τις θερμοκρασίες και τις περιεκτικότητες άλατος που ορίζονται στο Μέρος 2 του παραρτήματος, πρέπει να εγκρίνεται από την Αρχή μόνο εάν οι αντίστοιχοι περιοριστικοί όροι λειτουργίας είναι σαφώς αναγραφόμενοι στο Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου με την περιγραφή «Περιορισμοί συνθηκών λειτουργίας». Για τις οριακές τιμές, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ΣΠΣ.
6.3. Το Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου ενός ΣΔΕ πρέπει να εκδίδεται για τη συγκεκριμένη εφαρμογή για την οποία έχει εγκριθεί το ΣΔΕ, π.χ. για υδάτινο έρμα με συγκεκριμένες χωρητικότητες, ρυθμούς ροής, συνθήκες περιεκτικότητας άλατος ή θερμοκρασίας, ή άλλες περιοριστικές συνθήκες λειτουργίας ή περιστάσεις, κατά περίπτωση.
6.4. Το Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου ενός ΣΔΕ πρέπει να εκδίδεται από την Αρχή με βάση την ικανοποιητική συμμόρφωση με όλες τις απαιτήσεις που περιγράφονται στα Μέρη 1, 2, 3 και 4 του παραρτήματος.
6.5. Οι ΠΣΣ πρέπει να αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου σε έναν πίνακα ο οποίος προσδιορίζει κάθε ποιότητα νερού και κάθε λειτουργική παράμετρο μαζί με τις επικυρωμένες χαμηλές και/ή υψηλές τιμές παραμέτρων για τις οποίες το ΣΔΕ έχει σχεδιαστεί να επιτυγχάνει το πρότυπο απόδοσης υδάτινου έρματος που περιγράφεται στον κανονισμό Δ -2.
6.6. Μια Αρχή δύναται να εκδώσει ένα Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου ενός ΣΔΕ με βάση δοκιμές που έχουν ήδη διεξαχθεί υπό την εποπτεία άλλης Αρχής. Σε περιπτώσεις όπου η έγκριση ενός ΣΔΕ από μια Αρχή για εγκατάσταση του σε πλοίο που φέρει τη σημαία της πρέπει να χορηγηθεί με βάση δοκιμές που διενεργήθηκαν από άλλη Αρχή, η έγκριση δύναται να εκφραστεί μέσω της έκδοσης του Διεθνούς Πιστοποιητικού Διαχείρισης Έρματος.
6.7. Ένα Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου για ένα ΣΔΕ, που έχει καθοριστεί από την Αρχή να κάνει χρήση μιας Δραστικής Ουσίας, πρέπει να εκδίδεται αφού αυτή έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό σύμφωνα με τον κανονισμό Δ-3.2. Επιπλέον, η Αρχή εξασφαλίζει ότι όλες οι συστάσεις που συνοδεύουν την έγκριση του Οργανισμού έχουν ληφθεί υπόψη πριν από την έκδοση του Πιστοποιητικού Έγκρισης Τύπου.
6.8. Το Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου πρέπει να εκδίδεται λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες που εκπόνησε ο Οργανισμός2.
6.9. Ένα εγκεκριμένο ΣΔΕ δύναται να έχει έγκριση τύπου από άλλες Αρχές για χρήση στα υπό σημαία τους πλοία. Αν ένα ΣΔΕ εγκεκριμένο από μια χώρα αποτύχει να λάβει έγκριση τύπου από κάποια άλλη χώρα, τότε οι δύο ενδιαφερόμενες χώρες πρέπει να διαβουλεύονται μεταξύ τους με σκοπό την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.
6.10. Μια Αρχή που εγκρίνει ένα ΣΔΕ πρέπει να υποβάλλει έγκαιρα έκθεση έγκρισης τύπου στον Οργανισμό σύμφωνα με το μέρος 6 του παραρτήματος. Μετά την παραλαβή της έκθεσης έγκρισης τύπου, ο Οργανισμός πρέπει να το θέτει αμέσως στη διάθεση του κοινού και των Κρατών Μελών του μέσω κατάλληλων μέσων.
6.11. Σε περίπτωση έγκρισης τύπου που βασίζεται αποκλειστικά σε δοκιμές που έχουν ήδη διεξαχθεί υπό την εποπτεία άλλης Αρχής, η έκθεση έγκρισης τύπου πρέπει να καταρτίζεται και να τηρείται σε αρχείο και ο Οργανισμός πρέπει να ενημερώνεται για την έγκριση.
6.12. Σε περίπτωση που ένα ΣΔΕ έχει προηγουμένως λάβει Έγκριση Τύπου από μια Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τις αναθεωρημένες Κατευθυντήριες Οδηγίες (G8) που υιοθετήθηκαν με την απόφαση MEPC.174(58), ο κατασκευαστής, που θα αιτηθεί νέα έγκριση τύπου σύμφωνα με τον παρόντα Κώδικα, πρέπει να υποβάλει στην Αρχή μόνο τις πρόσθετες εκθέσεις δοκιμών και την τεκμηρίωση που ορίζεται στον παρόντα Κώδικα
2 Ανατρέξτε στην Εγκυρότητα της πιστοποίησης έγκρισης τύπου για τα ναυτιλιακά προϊόντα (MSC.1/Circ.1221).
7.1. Το ΣΔΕ πρέπει να συνοδεύεται από εγκαταστάσεις δειγματοληψίας που έχουν εγκατασταθεί λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκπόνησε ο Οργανισμός 3 έτσι ώστε να συλλέγονται αντιπροσωπευτικά δείγματα της εκφόρτωσης (απόρριψης) υδάτινου έρματος του πλοίου.
7.2. Κατάλληλες παρακάμψεις ή τρόποι αποφυγής για την προστασία της ασφάλειας του πλοίου και του προσωπικού πρέπει να εγκαθίστανται και να χρησιμοποιούνται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και πρέπει αυτές να είναι συνδεδεμένες με το ΣΔΕ έτσι ώστε οποιαδήποτε παράκαμψη του ΣΔΕ να ενεργοποιεί ένα συναγερμό. Το συμβάν της παράκαμψης πρέπει να καταγράφεται από τον εξοπλισμό ελέγχου και παρακολούθησης και στο Βιβλίο Έρματος.
7.3 Η απαίτηση της παραγράφου 7.2 δεν εφαρμόζεται στην εσωτερική μεταφορά υδάτινου έρματος εντός του πλοίου (π.χ. σχετιζόμενες με την ευστάθεια του πλοίου λειτουργίες). Για ΣΔΕ που μεταφέρουν εσωτερικά το νερό και τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν τη συμμόρφωση του πλοίου με το πρότυπο που περιγράφεται στον κανονισμό Δ-2 (δηλ. κυκλοφορία ή επεξεργασία εντός δεξαμενής), η καταγραφή στη παρ. 7.2 πρέπει να προσδιορίζει αυτές τις εσωτερικές λειτουργίες.
3 Ανατρέξτε στις Οδηγίες για τη δειγματοληψία έρματος (G2)
(απόφαση MEPC.173 (58)).
8.1. Οι πρόσθετες πληροφορίες που περιγράφονται στις παραγράφους κατωτέρω αποσκοπούν στη διευκόλυνση των εργασιών και των επιθεωρήσεων των πλοίων και βοηθούν τα πλοία και τις Αρχές στην προετοιμασία των διαδικασιών που παρατίθενται στις Κατευθυντήριες Οδηγίες Επιθεώρησης για τους σκοπούς της Διεθνούς Σύμβασης για τον Έλεγχο και τη Διαχείριση του Υδάτινου Έρματος και των Ιζημάτων που προέρχονται από τα πλοία υπό το Εναρμονισμένο Σύστημα Επιθεώρησης και Πιστοποίησης4, που εκπονήθηκαν από τον Οργανισμό, οι οποίες περιγράφουν την εξέταση σχεδιασμού και σχεδίων και τις διάφορες επιθεωρήσεις που απαιτούνται βάσει του κανονισμού Ε-1.
8.2. Η Αρχή που εκδίδει το Διεθνές Πιστοποιητικό Διαχείρισης Υδάτινου Έρματος πρέπει να επιβεβαιώνει ότι τα ακόλουθα έγγραφα βρίσκονται επί του πλοίου σε κατάλληλη μορφή :
.1. για λόγους ενημέρωσης, αντίγραφο του Πιστοποιητικού Έγκρισης Τύπου του ΣΔΕ,
.2. εγχειρίδιο λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλειας του ΣΔΕ,
.3. σχέδιο διαχείρισης υδάτινου έρματος του πλοίου.
.4. προδιαγραφές εγκατάστασης, π.χ. σχεδιαγράμματα εγκατάστασης, διαγράμματα σωληνώσεων και οργάνων κ.λπ., και
.5. διαδικασίες ανάθεσης εγκατάστασης.
8.3. Πριν από την έκδοση του Διεθνούς Πιστοποιητικού Διαχείρισης Υδάτινου Έρματος, μετά την εγκατάσταση του ΣΔΕ η Αρχή πρέπει να επαληθεύει ότι:
.1. η εγκατάσταση του ΣΔΕ διεξήχθη σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές εγκατάστασης που αναφέρονται στην παράγραφο 8.2.4,
.2. το ΣΔΕ είναι σύμφωνο με το σχετικό Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου του ΣΔΕ,
.3. η εγκατάσταση όλου του ΣΔΕ έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές εξοπλισμού του κατασκευαστή,
.4. όλες οι λειτουργικές είσοδοι και έξοδοι βρίσκονται στις θέσεις που υποδεικνύονται στο σχέδιο διατάξεων αντλιών και σωληνώσεων,
.5. η κατασκευή της εγκατάστασης είναι ικανοποιητική και, ειδικότερα, ότι κάθε διείσδυση διαφράγματος ή διείσδυση του συστήματος σωληνώσεων έρματος είναι σύμφωνες με τα σχετικά εγκεκριμένα πρότυπα, και
.6. έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάθεσης εγκατάστασης.
4 Ανατρέξτε στις Κατευθυντήριες Οδηγίες Επιθεώρησης υπό το
Εναρμονισμένο Σύστημα Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (ΕΣΕΠ),
2017 (απόφαση Α.1120 (30)).
1.1. Επαρκής έγγραφη τεκμηρίωση πρέπει να ετοιμαστεί και να υποβληθεί στην Αρχή και να κοινοποιηθεί στον οργανισμό δοκιμής ως μέρος της διαδικασίας έγκρισης αρκετά πριν από την προτιθέμενη δοκιμή έγκρισης ενός ΣΔΕ. Η έγκριση της υποβληθείσας έγγραφης τεκμηρίωσης αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των ανεξάρτητων δοκιμών έγκρισης.
1.2. Ο κατασκευαστής/δημιουργός παρέχει την έγγραφη τεκμηρίωση για δύο πρωταρχικούς σκοπούς: την αξιολόγηση της ετοιμότητας του ΣΔΕ για να υποβληθεί σε δοκιμές έγκρισης και την αξιολόγηση των προτεινόμενων από τον κατασκευαστή ΠΣΣ και των διαδικασιών επικύρωσης.
Έγγραφη τεκμηρίωση
1.3. Η έγγραφη τεκμηρίωση που υποβάλλεται ως μέρος της αξιολόγησης ετοιμότητας πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:
.1. μια τεχνική προδιαγραφή του ΣΔΕ, περιλαμβάνοντας κατ' ελάχιστο:
.1. μια περιγραφή του ΣΔΕ, των διαδικασιών επεξεργασίας που χρησιμοποιεί και λεπτομέρειες για τυχόν απαιτούμενες άδειες,
.2 επαρκείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των περιγραφών και των διαγραμμάτων του συστήματος σωληνώσεων και άντλησης, της ηλεκτρικής/ηλεκτρονικής καλωδίωσης, του συστήματος παρακολούθησης, των ροών αποβλήτων και των σημείων δειγματοληψίας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να επιτρέπουν την εύρεση σφαλμάτων,
.3. λεπτομέρειες σχετικά με τα κύρια εξαρτήματα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν (συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών, κατά περίπτωση),
.4. έναν κατάλογο εξοπλισμού που περιλαμβάνει όλα τα εξαρτήματα που υπόκεινται σε δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων των προδιαγραφών, των υλικών και των σειριακών αριθμών,
.5 μια προδιαγραφή εγκατάστασης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κριτηρίων εγκατάστασης των κατασκευαστών για την θέση και την τοποθέτηση των εξαρτημάτων, τις ρυθμίσεις για τη διατήρηση της ακεραιότητας των ορίων μεταξύ ασφαλών και επικίνδυνων χώρων και τη διάταξη των σωληνώσεων δειγματοληψίας,
.6. πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες το σύστημα πρόκειται να εγκατασταθεί, περιλαμβανομένου του σκοπού/προορισμού των πλοίων (μεγέθη, τύποι και λειτουργία) για τα οποία προορίζεται το σύστημα. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αποτελέσουν τη σύνδεση μεταξύ του συστήματος και του σχεδίου διαχείρισης υδάτινου έρματος του πλοίου, και
.7. μια περιγραφή των πλευρικών ρευμάτων του ΣΔΕ (π.χ. φιλτραρισμένο υλικό, φυγοκεντρικό συμπύκνωμα, απόβλητα ή υπολειμματικά χημικά), συμπεριλαμβανομένης μιας περιγραφής των σχεδιαζόμενων ενεργειών για την ορθή διαχείριση και διάθεση τέτοιων αποβλήτων,
.2. το εγχειρίδιο λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλειας, περιλαμβάνοντας κατ' ελάχιστο:
.1. οδηγίες για την ορθή λειτουργία του ΣΔΕ, περιλαμβανομένων διαδικασιών για την εκφόρτωση (απόρριψη) μη επεξεργασμένου νερού σε περίπτωση δυσλειτουργίας του εξοπλισμού επεξεργασίας του υδάτινου έρματος,
.2. οδηγίες για την ορθή διάταξη του ΣΔΕ,
.3. οδηγίες συντήρησης και ασφάλειας και την ανάγκη τήρησης αρχείων,
.4. διαδικασίες αντιμετώπισης προβλημάτων,
.5. διαδικασίες έκτακτης ανάγκης που απαιτούνται για την ασφάλεια του πλοίου,
.6. οποιεσδήποτε συμπληρωματικές πληροφορίες θεωρούνται απαραίτητες για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του ΣΔΕ, π.χ. τα έγγραφα που παρέχονται
για έγκριση σύμφωνα με τη Διαδικασία έγκρισης των
συστημάτων διαχείρισης υδάτινου έρματος που χρησιμοποιούν τις Δραστικές Ουσίες (G9) (Απόφαση MEPC.
169(57)), και
.7. διαδικασίες βαθμονόμησης.
.3. πληροφορίες σχετικά με εντοπισμό κινδύνων, που διενεργείται για τον εντοπισμό δυνητικών κινδύνων και τον καθορισμό ενδεδειγμένων μέτρων ελέγχου, εάν το ΣΔΕ ή οι δεξαμενές αποθήκευσης για την επεξεργασία χημικών ενδέχεται να εκπέμπουν επικίνδυνα αέρια ή υγρά,
.4. πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία,περιλαμβάνοντας:
.1. προσδιορισμό των δυνητικών κινδύνων για το περιβάλλον βάσει περιβαλλοντικών μελετών που πραγματοποιούνται στο βαθμό που είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί ότι δεν αναμένονται επιβλαβείς επιπτώσεις,
.2. στην περίπτωση των ΣΔΕ που χρησιμοποιούν Δραστικές Ουσίες ή Παρασκευάσματα που περιέχουν μία ή περισσότερες Δραστικές Ουσίες, τη δοσολογία οποιωνδήποτε Δραστικών Ουσιών που χρησιμοποιούνται και τις μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις απόρριψης,
.3. στην περίπτωση ΣΔΕ που δεν χρησιμοποιούν Δραστικές Ουσίες ή παρασκευάσματα, αλλά τα οποία θα μπορούσαν λογικά να αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε αλλαγές στη χημική σύνθεση του επεξεργασμένου νερού, έτσι ώστε να προκύψουν δυσμενείς επιπτώσεις στα νερά υποδοχής κατά την απόρριψη, η έγγραφη τεκμηρίωση περιλαμβάνει τα αποτελέσματα δοκιμών τοξικότητας του επεξεργασμένου νερού όπως περιγράφεται στην παρ. 2.19 του παρόντος παραρτήματος, και
.4. επαρκείς πληροφορίες που θα επιτρέψουν στον οργανισμό δοκιμών να εντοπίσει ενδεχόμενα προβλήματα ασφάλειας για την υγεία ή το περιβάλλον, ασυνήθιστες λειτουργικές απαιτήσεις (εργασία ή υλικά) και τυχόν ζητήματα που σχετίζονται με τη απόρριψη παραπροϊόντων ή αποβλήτων επεξεργασίας.
.5. πληροφορίες σχετικά με τους ΠΣΣ περιλαμβάνοντας:
.1. τον προσδιορισμό όλων των γνωστών παραμέτρων στις οποίες είναι ευαίσθητος ο σχεδιασμός του ΣΔΕ,
.2. για κάθε παράμετρο, ο κατασκευαστής δηλώνει μια χαμηλή και/ή μια υψηλή τιμή για την οποία το ΣΔΕ είναι ικανό να επιτύχει το Πρότυπο Απόδοσης του κανονισμού Δ-2 και
.3. η προτεινόμενη μέθοδος για την επικύρωση κάθε ΠΣΣ πρέπει να προσδιορίζεται, μαζί με πληροφορίες σχετικά με την πηγή, την καταλληλότητα και την αξιοπιστία της μεθόδου,
.6. ένα έγγραφο ελέγχου για τη διαχείριση αλλαγών και αναθεωρήσεων του λογισμικού που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές λογισμικού που εισάγονται στο σύστημα μετά την προ δοκιμών αξιολόγηση. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνονται σύμφωνα με μια διαδικασία διαχείρισης αλλαγών που θα εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα.
Ως εκ τούτου, ο κατασκευαστής πρέπει να παρουσιάζει μια διαδικασία που περιγράφει τον τρόπο χειρισμού των αλλαγών και διατήρησης του ελέγχου των αναθεωρήσεων του λογισμικού. Κατ' ελάχιστο για μια αίτηση τροποποίησης, πρέπει να παράγονται και να καταγράφονται οι ακόλουθες πληροφορίες:
.1. λόγος τροποποίησης,
.2. προδιαγραφή της προτεινόμενης αλλαγής,
.3. έγκριση τροποποίησης, και
.4. καταγραφή της δοκιμής,
.7. λειτουργική περιγραφή που περιλαμβάνει περιγραφή κειμένου με τα αναγκαία υποστηρικτικά σχέδια, διαγράμματα και τιμές που καλύπτουν:
.1. διαμόρφωση και ρύθμιση του συστήματος,
.2. εύρος εφοδιασμού,
.3. λειτουργικότητα του συστήματος που καλύπτει τις λειτουργίες ελέγχου, παρακολούθησης, συναγερμού και ασφάλειας,
.4. λειτουργίες αυτοδιάγνωσης και προειδοποίησης κινδύνου, και
.5. ασφαλείς καταστάσεις για κάθε λειτουργία που εφαρμόζεται.
1.4 Η έγγραφη τεκμηρίωση δύναται να περιλαμβάνει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό των δοκιμών επί ξηράς σύμφωνα με τον παρόντα Κώδικα. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν τη δειγματοληψία που απαιτείται για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας και οποιεσδήποτε άλλες σχετικές πληροφορίες που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ορθής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας και των επιδράσεων του εξοπλισμού. Οι παρεχόμενες πληροφορίες θα πρέπει επίσης να αφορούν τη γενική συμμόρφωση με τα ισχύοντα πρότυπα περιβάλλοντος, υγείας και ασφάλειας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης τύπου.
Αξιολόγηση ετοιμότητας
1.5. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της ετοιμότητας, η Αρχή πρέπει να διασφαλίζει ότι πληρούνται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στην ενότητα 4 του παρόντος Κώδικα, πλην εκείνων που θα αξιολογηθούν κατά τη διάρκεια των μεταγενέστερων δοκιμών.
1.6. Η αξιολόγηση της ετοιμότητας πρέπει να εξετάζει τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ΣΔΕ για να προσδιορίζει εάν υπάρχουν οποιαδήποτε θεμελιώδη προβλήματα που μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα του ΣΔΕ να διαχειρίζεται το υδάτινο έρμα όπως προτείνεται από τον κατασκευαστή, ή να λειτουργεί με ασφάλεια, επί των πλοίων.
1.7. Οι Αρχές πρέπει να διασφαλίζουν την εκπόνηση επαρκών εκτιμήσεων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης προληπτικών ενεργειών, σχετικά με την ασφαλή λειτουργία του ΣΔΕ.
1.8. Ως πρώτο βήμα ο κατασκευαστής πρέπει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες εγκατάστασης, βαθμονόμησης και λειτουργίας (συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων συντήρησης)
του ΣΔΕ κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Η παρούσα αξιολόγηση θα βοηθήσει τον οργανισμό δοκιμών να εντοπίσει ενδεχόμενα προβλήματα ασφάλειας για την υγεία ή το περιβάλλον, ασυνήθιστες λειτουργικές απαιτήσεις (σε εργασία ή υλικά) και τυχόν ζητήματα διάθεσης επεξεργασίας υποπροϊόντων ή ροών αποβλήτων.
1.9. Η εγκατάσταση δοκιμής πρέπει να διαθέτει μια διαδικασία αντιμετώπισης των αποκλίσεων που παρατηρούνται πριν από τη δοκιμή και μια διαδικασία αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει μια διαδικασία αξιολόγησης και επικύρωσης για την αντιμετώπιση τυχόν απρόβλεπτων αποκλίσεων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Πρέπει να αναφέρονται πλήρως οι αποκλίσεις από τη διαδικασία δοκιμών.
1.10. Κατά την αξιολόγηση της ετοιμότητας πρέπει να προσδιορίζονται τα κύρια εξαρτήματα του ΣΔΕ. Κύρια εξαρτήματα θεωρούνται εκείνα τα στοιχεία που επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα του συστήματος να ανταποκρίνεται στο πρότυπο απόδοσης που περιγράφεται στον κανονισμό Δ-2.
Αναβαθμίσεις ή μετατροπές στα κύρια κατασκευαστικά στοιχεία δεν πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των δοκιμών έγκρισης τύπου. Μια αλλαγή σε ένα κύριο εξάρτημα απαιτεί νέα υποβολή της πρότασης δοκιμής και πρέπει να περιλαμβάνει νέα αξιολόγηση και επανάληψη των δοκιμών επί της ξηράς και των δοκιμών επί του πλοίου.
1.11. Η Αρχή δύναται να επιτρέπει την αντικατάσταση των μη κύριων εξαρτημάτων ισοδύναμων προδιαγραφών (εγκεκριμένων ανεξάρτητα από αναγνωρισμένο και ισοδύναμο πρότυπο λειτουργίας) κατά τη διάρκεια της έγκρισης τύπου. Πρέπει να αναφέρονται οι αντικαταστάσεις των μη κύριων εξαρτημάτων κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
1.12. Αναβαθμίσεις του ΣΔΕ που έχουν σχέση με την ασφαλή λειτουργία του συστήματος δύνανται να επιτραπούν κατά τη διάρκεια και μετά την έγκριση τύπου και πρέπει να αναφέρονται. Εάν αυτές οι αναβαθμίσεις ασφαλείας επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα του συστήματος να συμμορφώνεται με το πρότυπο που περιγράφεται στον κανονισμό Δ-2, θεωρείται ως μεταβολή κύριου εξαρτήματος, όπως ορίζεται στην παράγραφο
1.10 ανωτέρω.
1.13. Η αξιολόγηση πρέπει να προσδιορίζει τα αναλώσιμα εξαρτήματα στο ΣΔΕ. Η Αρχή δύναται να επιτρέψει την αντικατάσταση παρόμοιων αναλώσιμων εξαρτημάτων, κατά τη διάρκεια των δοκιμών έγκρισης τύπου και όλες οι αντικαταστάσεις πρέπει να καταγράφονται.
Αξιολόγηση Περιορισμών Συστήματος Σχεδιασμού
1.14. Η αξιολόγηση των ΠΣΣ πρέπει να εκτελείται από την Αρχή. Αξιολογείται η βάση για τον ισχυρισμό του κατασκευαστή ότι οι ΠΣΣ περιλαμβάνουν όλες τις γνωστές παραμέτρους ποιότητας νερού και λειτουργίας στις οποίες ο σχεδιασμός του ΣΔΕ είναι ευαίσθητος και οι οποίες είναι σημαντικές για την ικανότητα του να επιτυγχάνει το πρότυπο απόδοσης που περιγράφεται στον κανονισμό Δ-2.
1.15. Η Αρχή πρέπει, επίσης, να αξιολογεί την καταλληλότητα και την αξιοπιστία των μεθόδων που προτείνονται για την επιβεβαίωση των ισχυριζόμενων χαμηλών και/ή υψηλών τιμών για κάθε ΣΠΣ. Οι μέθοδοι αυτοί δύναται να περιλαμβάνουν δοκιμές που διεξάγονται κατά τη διάρκεια δοκιμής επί της ξηράς, επί του πλοίου ή σε επιτόπιο έλεγχο και/ή τη χρήση κατάλληλων υφιστάμενων δεδομένων και/ή προτύπων.
2.1. Η Αρχή αποφασίζει για την ακολουθία των δοκιμών επί της ξηράς και επί του πλοίου. Το ΣΔΕ που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή πρέπει να επαληθεύεται από την Αρχή ότι είναι το ίδιο με το ΣΔΕ που περιγράφεται στο Μέρος 1 του παραρτήματος με τα κύρια εξαρτήματα όπως περιγράφονται στην έγγραφη τεκμηρίωση που υποβλήθηκε σύμφωνα με τις παραγράφους 1.3.1.3 και 1.3.1.4 του παρόντος παραρτήματος.
Διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και ελέγχου ποιότητας
2.2. Η εγκατάσταση δοκιμών πρέπει να αποδεικνύει την ικανότητα της να διεξάγει έγκυρες δοκιμές έγκρισης τύπου με δύο τρόπους:
.1 εφαρμόζοντας αυστηρό πρόγραμμα ποιοτικού ελέγχου/ διασφάλισης ποιότητας, εγκεκριμένο, πιστοποιημένο και ελεγμένο από ανεξάρτητο φορέα διαπίστευσης ή με τρόπο που ικανοποιεί την Αρχή, και
.2. αποδεικνύοντας την ικανότητα της να διεξάγει έγκυρους κύκλους δοκιμών με κατάλληλο νερό πρόκλησης, με συλλογή δειγμάτων, με ανάλυση δειγμάτων και με μέθοδο ανίχνευσης ορίων.
Είναι ευθύνη της Αρχής ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου της να αποφασίσει την αποδοχή ή όχι της εγκατάστασης δοκιμών.
2.3. Το πρόγραμμα ποιοτικού ελέγχου/διασφάλισης ποιότητας της μονάδας εγκατάστασης δοκιμής πρέπει να αποτελείται από:
.1. ένα Σχέδιο Διαχείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ), το οποίο καλύπτει τη διάρθρωση και τις πολιτικές της διαχείρισης ελέγχου ποιότητας του φορέα δοκιμών (συμπεριλαμβανομένων των υπεργολάβων και των εξωτερικών εργαστηρίων),
.2. ένα Σχέδιο Διασφάλισης Ποιότητας Έργου (ΣΔΠΕ), το οποίο καθορίζει τις μεθόδους, τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα διασφάλισης ποιότητας και ελέγχου ποιότητας (ΔΠ/ΕΠ) που χρησιμοποιούνται από τον φορέα δοκιμών για τη δοκιμή ΣΔΕ γενικά. Προσδιορίζει τα μέλη της ομάδας δοκιμών και περιλαμβάνει όλες τις σχετικές Τυποποιημένες Διαδικασίες Λειτουργίας (ΤΔΛ), συνήθως ως προσαρτήματα, και
.3. ένα Σχέδιο Διασφάλισης Δοκιμών/Ποιότητας (ΣΔΔΠ), το οποίο παρέχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή δοκιμής ενός δεδομένου ΣΔΕ σε δεδομένη τοποθεσία και χρόνο. Το ΣΔΔΠ περιλαμβάνει λεπτομερή σχέδια για την ανάθεση στο ΣΔΕ, το πειραματικό σχέδιο, τον παροπλισμό/απεγκατάσταση και την αναφορά των αποτελεσμάτων. Το ΣΔΔΠ προσδιορίζει όλους τους οργανισμούς που εμπλέκονται στη δοκιμή και περιλαμβάνει τα έγγραφα τεκμηρίωσης και τις αξιώσεις απόδοσης του κατασκευαστή του ΣΔΕ. Το ΣΔΔΠ προσδιορίζει επίσης τα δεδομένα που πρέπει να
καταγράφονται, τις λειτουργικές παραμέτρους και τις παραμέτρους πρόκλησης που καθορίζουν έναν έγκυρο κύκλο δοκιμών, τις αναλύσεις δεδομένων που πρέπει να παρουσιάζονται στην έκθεση πιστοποίησης και ένα χρονοδιάγραμμα για τις δοκιμές. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να χρησιμοποιούνται κατάλληλες στατιστικές κατανομές για την ανάλυση δεδομένων.
2.4. Η μονάδα εγκατάστασης δοκιμών που εκτελεί τις δοκιμές του ΣΔΕ πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Δεν πρέπει να ανήκει ή να συνδέεται με τον κατασκευαστή ή τον πωλητή οποιουδήποτε ΣΔΕ ή από τον κατασκευαστή ή τον προμηθευτή των κύριων εξαρτημάτων αυτού του εξοπλισμού.
Αποφυγή μεροληπτικής δειγματοληψίας
2.5. Το πρωτόκολλο δειγματοληψίας πρέπει να εξασφαλίζει ότι η θνησιμότητα του οργανισμού ελαχιστοποιείται, π.χ. χρησιμοποιώντας κατάλληλες βαλβίδες και ρυθμούς ροής για τον έλεγχο της ροής στη μονάδα δειγματοληψίας, βυθιζόμενα δίχτυα κατά τη συλλογή δειγμάτων, χρησιμοποιώντας κατάλληλη διάρκεια δειγματοληψίας και χρόνους χειρισμού και κατάλληλη μεθοδολογία συγκέντρωσης. Όλες οι μέθοδοι για την αποφυγή μεροληπτικής δειγματοληψίας πρέπει να επικυρώνονται κατά τρόπο ικανοποιητικό για τη Αρχή.
Δοκιμές επί του πλοίου
2.6. Ένας κύκλος δοκιμών επί του πλοίου περιλαμβάνει:
.1. την πρόσληψη του υδάτινου έρματος του πλοίου,
.2. επεξεργασία του υδάτινου έρματος από το ΣΔΕ σύμφωνα με την παρ. 2.8.4 του παρόντος παραρτήματος,
.3. την αποθήκευση έρματος στο πλοίο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, και
.4. την εκφόρτωση/απόρριψη του υδάτινου έρματος από το πλοίο.
2.7. Η δοκιμή του ΣΔΕ επί του πλοίου πρέπει να διενεργείται από την εγκατάσταση δοκιμών, ανεξάρτητη από τον κατασκευαστή του ΣΔΕ, με το σύστημα να λειτουργεί και να συντηρείται από το πλήρωμα του πλοίου σύμφωνα με το εγχειρίδιο λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλειας.
Κριτήρια επιτυχίας για δοκιμές επί του πλοίου
2.8. Κατά την αξιολόγηση της απόδοσης της/των εγκατάστασης/εγκαταστάσεων ενός ΣΔΕ σε πλοίο ή πλοία, οι ακόλουθες πληροφορίες και αποτελέσματα πρέπει να παρέχονται κατά τρόπο ικανοποιητικό για την Αρχή:
.1. σχέδιο δοκιμής που πρέπει να παρασχεθεί πριν από τη δοκιμή,
.2. έγγραφη τεκμηρίωση ότι ένα σε σειρά ΣΔΕ έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στο ρυθμό ροής της αντλίας έρματος για την ΟΧΕ του ΣΔΕ,
.3. έγγραφη τεκμηρίωση ότι ένα ΣΔΕ εντός δεξαμενής είναι ικανό να ανταποκρίνεται στον όγκο έρματος που προορίζεται να υποστεί επεξεργασία εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου,
.4. η ποσότητα του εξεταζόμενου υδάτινου έρματος στον κύκλο δοκιμών επί του πλοίου πρέπει να είναι αντίστοιχη με τις κανονικές λειτουργίες έρματος του πλοίου και το ΣΔΕ πρέπει να λειτουργεί στην ονομαστική χωρητικότητα επεξεργασίας για την οποία προορίζεται να εγκριθεί,
.5. έγγραφη τεκμηρίωση που να αποδεικνύει ότι η απόρριψη κάθε έγκυρου κύκλου δοκιμών ήταν σύμφωνη με τον κανονισμό Δ-2. Για να είναι έγκυρη μια δοκιμή, το νερό πρόσληψης προς επεξεργασία υδάτινου έρματος πρέπει να περιέχει πυκνότητα ζώντων οργανισμών που υπερβαίνει το δεκαπλάσιο των μέγιστων επιτρεπόμενων τιμών του κανονισμού Δ-2.1.
.6. καθεστώς δειγματοληψίας και όγκοι για ανάλυση:
.1. για την απαρίθμηση των ζώντων οργανισμών μεγαλύτερων ή ίσων των 50μm ή περισσότερο σε ελάχιστη διάσταση:
.1. το εισερχόμενο νερό συλλέγεται κατά τη διάρκεια της πρόσληψης ως ένα δείγμα χρονικά ολοκληρωμένο.
Το δείγμα συλλέγεται ως ένα μεμονωμένο, συνεχές δείγμα ή ένα μείγμα από διαδοχικά δείγματα π.χ. συλλέγεται κατά την έναρξη, το μέσον και τη λήξη της λειτουργίας.
Ο συνολικός όγκος του δείγματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 m3. Εάν ένας μικρότερος όγκος έχει βεβαιωθεί ότι εξασφαλίζει αντιπροσωπευτική δειγματοληψία των οργανισμών, δύναται να χρησιμοποιηθεί,
.2. το επεξεργασμένο νερό εκφόρτωσης/απόρριψης πρέπει να συλλέγεται ως ένα δείγμα χρονικά ολοκληρωμένο κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης/απόρριψης από τη/τις δεξαμενή/ές. Το δείγμα δύναται να συλλέγεται ως ένα μεμονωμένο, συνεχές δείγμα ή ένα μείγμα από διαδοχικά δείγματα, π.χ. που συλλέγεται κατά την έναρξη, το μέσον και τη λήξη της λειτουργίας. Ο συνολικός όγκος του δείγματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 m3,
.3. εάν τα δείγματα συγκεντρώνονται για απαρίθμηση, οι μικροοργανισμοί πρέπει να συγκεντρώνονται χρησιμοποιώντας ένα πλέγμα με οπές όχι μεγαλύτερες από 50 μm σε διαγώνια διάσταση. Πρέπει να απαριθμούνται μόνο μικροοργανισμοί άνω των 50 μm σε ελάχιστη διάσταση, και
.4. ο πλήρης όγκος του δείγματος αναλύεται, εκτός εάν ο συνολικός αριθμός των οργανισμών είναι υψηλός, π.χ. 100. Στην περίπτωση αυτή, η μέση πυκνότητα δύναται να υπολογιστεί με βάση ένα καλά αναμεμιγμένο υποδείγμα χρησιμοποιώντας μια πιστοποιημένη μέθοδο,
.2. για την απαρίθμηση των ζωντανών οργανισμών μεγαλύτερων από ή ίσων με 10 μm και μικρότερων από 50 μm σε ελάχιστη διάσταση:
.1. το εισερχόμενο νερό πρέπει να συλλέγεται κατά τη διάρκεια της πρόσληψης ως ένα δείγμα χρονικά ολοκληρωμένο. Το δείγμα πρέπει να συλλέγεται ως ένα μεμονωμένο, συνεχές δείγμα ή ένα σύνθετο από διαδοχικά δείγματα, π.χ. που συλλέγονται κατά διαστήματα κατά την έναρξη, το μέσον και το τέλος της λειτουργίας. Πρέπει να λαμβάνεται ένα δείγμα τουλάχιστον 10 L και ένα κλάσμα αυτού δύναται να υποβληθεί σε δειγματοληψία για μεταφορά στο εργαστήριο, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αντιπροσωπευτικό του δείγματος και είναι τουλάχιστον 1 L. Τουλάχιστον τρία υποδείγματα του 1ml πρέπει να αναλύονται πλήρως για να απαριθμηθούν οι οργανισμοί,
.2. το επεξεργασμένο νερό εκφόρτωσης/απόρριψης πρέπει να συλλέγεται ως ένα δείγμα χρονικά ολοκληρωμένο κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης/απόρριψης από τη/τις δεξαμενή/ές. Το δείγμα δύναται να συλλέγεται ως ένα μεμονωμένο, συνεχές δείγμα ή ένα σύνθετο από διαδοχικά δείγματα, π.χ. που συλλέγεται κατά τη έναρξη, το μέσον και τη λήξη της λειτουργίας. Πρέπει να λαμβάνεται δείγμα τουλάχιστον 10 L και ένα κλάσμα αυτού δύναται να υποβληθεί σε δειγματοληψία για μεταφορά στο εργαστήριο, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αντιπροσωπευτικό του δείγματος και είναι τουλάχιστον
1 L. Τουλάχιστον έξι υπο-δείγματα του 1 ml πρέπει να αναλύονται πλήρως για να απαριθμηθούν οι οργανισμοί,
.3 το δείγμα δεν δύναται να συγκεντρωθεί για ανάλυση εκτός εάν η διαδικασία είναι επικυρωμένη. Πρέπει να απαριθμούνται μόνο οργανισμοί μεγαλύτεροι από 10 μm και μικρότεροι από 50 μm σε ελάχιστη διάσταση, και
.4 ο πλήρης όγκος του δείγματος πρέπει να αναλύεται, εκτός εάν ο συνολικός αριθμός των οργανισμών είναι υψηλός, π.χ. 100. Στην περίπτωση αυτή, η μέση πυκνότητα δύναται να εξαχθεί με βάση ένα καλά αναμεμιγμένο υποδείγμα χρησιμοποιώντας μια επικυρωμένη μέθοδο,
.3. για την αξιολόγηση των βακτηριδίων:
.1. για τα δείγματα εισροής και εκφόρτωσης/απόρριψης, το ελάχιστο δείγμα 10 L που αναφέρεται στις παραγράφους 2.8.6.2.1 και 2.8.6.2.2, ή άλλο δείγμα τουλάχιστον 10 L σε όγκο και το οποίο έχει συλλεχθεί με παρόμοιο τρόπο πρέπει να χρησιμοποιείται, ένα υποδείγμα 1 L τουλάχιστον δύναται να μεταφέρεται σε αποστειρωμένο δοχείο για ανάλυση,
.2. πρέπει να αναλύονται τουλάχιστον τρία υπο-δείγματα κατάλληλου όγκου που λαμβάνονται από το υποδείγμα του 1 L που περιγράφεται ανωτέρω για μονάδες σχηματισμού αποικιών βακτηρίων που αναφέρονται στον κανονισμό Δ-2, και
.3. οι απαιτήσεις τοξικολογικής δοκιμής πρέπει να διεξάγονται σε κατάλληλο εγκεκριμένο εργαστήριο. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο εγκεκριμένο εργαστήριο, η μέθοδος ανάλυσης δύναται να πιστοποιηθεί κατά τρόπο ικανοποιητικό για την Αρχή.
.7. οι κύκλοι δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων των μη έγκυρων κύκλων δοκιμών, πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών,
.8. πραγματοποιούνται τρεις διαδοχικοί κύκλοι δοκιμών σύμφωνα με τον κανονισμό Δ-2. Οποιοσδήποτε μη έγκυρος κύκλος δοκιμής δεν επηρεάζει τη διαδοχική ακολουθία,
.9. η εξάμηνη περίοδος δοκιμών επί του πλοίου ξεκινά και τελειώνει με την ολοκλήρωση ενός επιτυχούς κύκλου δοκιμών ή ενός μη έγκυρου κύκλου δοκιμών που πληροί το πρότυπο Δ-2. Οι τρεις διαδοχικοί και έγκυροι κύκλοι δοκιμών που απαιτούνται στη ανωτέρω παράγραφο 2.8.8 πρέπει να διαχωρίζονται κατάλληλα κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου,
.10. το τροφοδοτούμενο νερό για τους κύκλους δοκιμών πρέπει να χαρακτηρίζεται από μέτρηση της περιεκτικότητας άλατος, της θερμοκρασίας, του σωματιδιακού οργανικού άνθρακα, των συνολικών αιωρούμενων στερεών και του διαλυμένου οργανικού άνθρακα, και
.11. για τη λειτουργία του συστήματος καθ 'όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, πρέπει επίσης να παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες:
.1. έγγραφη τεκμηρίωση όλων των λειτουργιών υδάτινου έρματος, συμπεριλαμβανομένων των όγκων και των θέσεων πρόσληψης και εκφόρτωσης/απόρριψης, και εάν και πού υπήρχαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες,
.2. έγγραφη τεκμηρίωση ότι το ΣΔΕ λειτουργούσε συνεχώς καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου δοκιμών για όλες τις εργασίες λήψης και εκφόρτωσης/απόρριψης έρματος του πλοίου,
.3. έγγραφη τεκμηρίωση όπου αναφέρονται λεπτομερώς οι παράμετροι ποιότητας του νερού που προσδιορίζονται από τον οργανισμό δοκιμών και οι οποίες πρέπει να παρέχονται, κατάλληλα και κατά περίπτωση,
.4. τους πιθανούς λόγους για έναν ανεπιτυχή κύκλο δοκιμών ή έναν κύκλο δοκιμών εκφόρτωσης/απόρριψης που δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο Δ-2, οι οποίοι πρέπει να διερευνώνται και να αναφέρονται στην Αρχή,
.5. έγγραφη τεκμηρίωση της προγραμματισμένης συντήρησης που διενεργήθηκε στο σύστημα κατά τη διάρκεια της περιόδου δοκιμών,
.6. έγγραφη τεκμηρίωση της μη προγραμματισμένης συντήρησης και επισκευής που εκτελέστηκε στο σύστημα κατά τη διάρκεια της περιόδου δοκιμής,
.7. έγγραφη τεκμηρίωση των μηχανικών παραμέτρων, που παρακολουθούνται ανάλογα με το συγκεκριμένο σύστημα, και
.8. λεπτομερή αναφορά σχετικά με τη λειτουργία του εξοπλισμού ελέγχου και παρακολούθησης.
Δοκιμές επί της ξηράς
2.9. Οι δοκιμές επί της ξηράς παρέχουν δεδομένα για τον προσδιορισμό της βιολογικής αποτελεσματικότητας και της περιβαλλοντικής αποδοχής του ΣΔΕ που είναι υπό εξέταση για έγκριση τύπου. Οι δοκιμές έγκρισης αποσκοπούν στη διασφάλιση αντιγραφής και σύγκρισης με άλλους εξοπλισμούς επεξεργασίας.
2.10. Οποιοιδήποτε περιορισμοί επιβάλλονται από το ΣΔΕ επί της διαδικασίας δοκιμών που περιγράφεται εδώ, πρέπει να σημειώνονται δεόντως και να αξιολογούνται από την Αρχή.
2.11. Η ρύθμιση της δοκιμής, συμπεριλαμβανομένου του ΣΔΕ, πρέπει να εκτελείται όπως περιγράφεται στο παρεχόμενο εγχειρίδιο λειτουργίας, συντήρησης και ασφάλειας κατά τη διάρκεια τουλάχιστον πέντε διαδοχικών επιτυχημένων κύκλων δοκιμής σε κάθε περιεκτικότητα άλατος .
2.12. Ένας κύκλος δοκιμών επί της ξηράς πρέπει να περιλαμβάνει την πρόσληψη υδάτινου έρματος με άντληση, την αποθήκευση και την επεξεργασία του εντός του ΣΔΕ (εκτός από τις δεξαμενές ελέγχου) και την εκφόρτωση/απόρριψη του υδάτινου έρματος με άντληση. Η σειρά θα εξαρτάται από το ΣΔΕ.
2.13. Πρέπει να διεξάγονται τουλάχιστον δύο κύκλοι δοκιμών σε κάθε περιεκτικότητα άλατος προκειμένου να αξιολογηθεί η συμμόρφωση με το πρότυπο Δ-2 στον ελάχιστο χρόνο συγκράτησης που ορίζεται από τον κατασκευαστή του ΣΔΕ.
2.14. Οι εγκαταστάσεις δοκιμών που ταυτοποιούν Σχετικές Χημικές Ουσίες και διενεργούν δοκιμές τοξικότητας του επεξεργασμένου υδάτινου έρματος από κύκλους δοκιμών με χρόνο αποθήκευσης μικρότερο ή μεγαλύτερο των πέντε ημερών, πρέπει να εξασφαλίζουν ότι συλλέγονται επαρκείς όγκοι επεξεργασμένου νερού μετά από πέντε ημέρες ή ότι διατηρούνται μετά τις δοκιμές αποτελεσματικότητας ώστε να εκπληρώνονται οι απαιτήσεις των κατευθυντήριων οδηγιών5 που εκπονήθηκαν από τον Οργανισμό, για την έγκριση ΣΔΕ που χρησιμοποιούν Δραστικές Ουσίες, ότι δηλαδή πρέπει να αξιολογούνται για τουλάχιστον έναν κύκλο δοκιμών ανά περιεκτικότητα άλατος.
2.15. Οι δοκιμές του ΣΔΕ επί της ξηράς πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τον κατασκευαστή του συστήματος.
2.16. Οι δοκιμές πρέπει να πραγματοποιούνται διαδοχικά με τη χρήση διαφορετικών συνθηκών.
ύδατος, όπως προβλέπεται στις παρ. 2.29 και 2.31 του παρόντος παραρτήματος.
2.17. Το ΣΔΕ πρέπει να δοκιμάζεται στη δική του ΟΧΕ ή όπως ορίζεται στις παρ. 2.25 έως 2.28 του παρόντος παραρτήματος για κάθε κύκλο δοκιμών. Ο εξοπλισμός πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών.
2.18. Η ανάλυση του επεξεργασμένου νερού εκφόρτωσης/απόρριψης από κάθε κύκλο δοκιμών πρέπει να καθορίζει εάν το επεξεργασμένο νερό εκφόρτωσης/απόρριψης πληροί τον κανονισμό Δ-2.
2.19. Η ανάλυση του επεξεργασμένου νερού εκφόρτωσης/απόρριψης από τον/τους σχετικό/σχετικούς κύκλο/κύκλους δοκιμής πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση σχηματισμού Σχετικών Χημικών Ουσιών καθώς και της τοξικότητας του νερού εκφόρτωσης/απόρριψης για τα ΣΔΕ που χρησιμοποιούν Δραστικές
Ουσίες. Η ίδια αξιολόγηση πρέπει να διεξάγεται για τα συστήματα διαχείρισης έρματος που δε χρησιμοποιούν Δραστικές Ουσίες ή Παρασκευάσματα αλλά που ευλόγως θα μπορούσε να αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε αλλαγές στη χημική σύνθεση του επεξεργασμένου νερού, τέτοιες ώστε να προκληθούν δυσμενείς επιπτώσεις στα ύδατα υποδοχής κατά την εκφόρτωση/απόρριψη.
Δοκιμές τοξικότητας του επεξεργασμένου νερού εκφόρτωσης/απόρριψης πρέπει να διεξάγονται λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκπονηθεί από τον Οργανισμό.6
Διάταξη δοκιμών επί της ξηράς
2.20. Η διάταξη των δοκιμών για τις δοκιμές έγκρισης πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική των χαρακτηριστικών και της διαρρύθμισης των τύπων των πλοίων στα οποία πρόκειται να εγκατασταθεί. Επομένως, η διάταξη δοκιμής πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:
.1. το πλήρες ΣΔΕ που πρόκειται να δοκιμαστεί,
.2. τις διατάξεις σωληνώσεων και άντλησης, και
.3. τη δεξαμενή αποθήκευσης που προσομοιώνει μια δεξαμενή έρματος, κατασκευασμένη κατά τρόπο ώστε το νερό της δεξαμενής να είναι πλήρως προστατευμένο από το φως.
2.21. Οι δεξαμενές προσομοίωσης ελέγχου και επεξεργασίας έρματος πρέπει να περιλαμβάνουν:
.1. ελάχιστη χωρητικότητα 200 m3,
.2. την χρήση πρότυπων βιομηχανικών πρακτικών για το σχεδιασμό και την κατασκευή πλοίων, επικαλύψεις επιφανειών σύμφωνες με το πρότυπο Επιδόσεων για προστατευτικές επικαλύψεις αποκλειστικών δεξαμενών θαλάσσιου έρματος σε όλα τα νέα πλοία και στους χώρους διπλού τοιχώματος των πλοίων μεταφοράς φορτίου χύδην (PSPC) (απόφαση MSC.215(82), και .3. τις ελάχιστες τροποποιήσεις που απαιτούνται για τη δομική ακεραιότητα στην ξηρά.
2.22. Οι δεξαμενές προσομοίωσης ελέγχου και επεξεργασίας έρματος πρέπει να περιλαμβάνουν κανονικές εσωτερικές δομές, συμπεριλαμβανομένων οπών φωτισμού και αποστράγγισης.
2.23. Η εγκατάσταση δοκιμής πρέπει να πλένεται υπό πίεση με νερό βρύσης, να στεγνώνεται και να σκουπίζεται για να απομακρύνονται τα υπολείμματα, οι οργανισμοί και άλλες ουσίες πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες δοκιμής και μεταξύ των κύκλων δοκιμών.
2.24. Η εγκατάσταση δοκιμής πρέπει να περιλαμβάνει εξοπλισμό που επιτρέπει τη δειγματοληψία όπως περιγράφεται στις παρ. 2.40 και 2.41 του παρόντος παραρτήματος και διατάξεις για την παροχή εισροών στο σύστημα, όπως ορίζεται στις παρ. 2.29, 2.30, 2.33 και 2.34 του παρόντος παραρτήματος. Οι διατάξεις της εγκατάστασης πρέπει να είναι σύμφωνες σε κάθε περίπτωση με εκείνες που καθορίζονται και εγκρίνονται στη διαδικασία που περιγράφεται στην ενότητα 7 του παρόντος Κώδικα.
Αυξομείωση κλίμακας σε συστήματα διαχείρισης έρματος
2.25. Η αυξομείωση κλίμακας σε ΣΔΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες που έχουν εκπονηθεί από τον Οργανισμό7. Η Αρχή πρέπει να πιστοποιεί ότι η χρησιμοποιούμενη κλίμακα είναι κατάλληλη για τον λειτουργικό σχεδιασμό του ΣΔΕ.
2.26. ΣΔΕ με τουλάχιστον ένα μοντέλο με ΟΧΕ ίση ή μικρότερη από 200 m3/h δεν πρέπει να μειώνεται σε μέγεθος.
2.27. Για ΣΔΕ με τουλάχιστον ένα μοντέλο με ΟΧΕ μεγαλύτερη από 200 m3/h η 1000 m3/h, πρέπει να παρατηρούνται τα ακόλουθα για δοκιμές επί ξηράς. Ο εν σειρά εξοπλισμός επεξεργασίας δύναται να είναι μειωμένου μεγέθους για δοκιμές επί ξηράς, αλλά μόνο όταν λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:
.1. ΣΔΕ με τουλάχιστον ένα μοντέλο με ΟΧΕ μεγαλύτερη από 200 m3/h αλλά μικρότερη από 1.000 m3/h δύναται να μειωθεί κατά κλίμακα 1:5 κατ' ανώτατο όριο, αλλά
δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 200 m3/h, και
.2. ΣΔΕ με τουλάχιστον ένα μοντέλο με ΟΧΕ ίση ή μεγαλύτερη από 1.000 m3/h δύναται να μειωθεί κατά κλίμακα 1:100 κατ' ανώτατο όριο, αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 200 m3/h.
2.28. Ο εντός δεξαμενών εξοπλισμός επεξεργασίας πρέπει να δοκιμάζεται σε κλίμακα που να επιτρέπει την πιστοποίηση της αποτελεσματικότητας σε πλήρη κλίμακα. Η καταλληλότητα της εγκατάστασης δοκιμής αξιολογείται από τον κατασκευαστή και εγκρίνεται από την Αρχή.
Σχεδιασμός δοκιμών επί της ξηράς - κριτήρια εισόδου και εξόδου
2.29. Για κάθε δεδομένο σύνολο κύκλων δοκιμών (πέντε θεωρούνται ένα σύνολο) πρέπει να επιλέγεται ένα εύρος πυκνότητας άλατος για κάθε κύκλο. Δεδομένης της πυκνότητας άλατος της διάταξης δοκιμής σε δοκιμαστικό κύκλο σε γλυκό, υφάλμυρο και θαλάσσιο νερό, το καθένα πρέπει να έχει περιεχόμενο διαλύματος και σωματιδιακό σε έναν από τους συνδυασμούς που παρατίθενται στον κατωτέρω πίνακα. Πρέπει να αναφέρονται και να δικαιολογούνται αποκλίσεις από τις θαλάσσιες και υφάλμυρες πυκνότητες άλατος του πίνακα και οι προκύπτουσες δοκιμασίες δεν πρέπει να είναι λιγότερο δύσκολες για το ΣΔΕ από ότι στην περίπτωση που δεν είχαν λάβει χώρα οι αποκλίσεις:
2.30 H πηγή του νερού δοκιμής πρέπει να είναι φυσικό νερό. Οποιαδήποτε αύξηση πυκνότητας του νερού δοκιμής με διάλυμα οργανικού άνθρακα (DOC), σωματιδιακό οργανικό άνθρακα (POC) ή ολικά αιωρούμενα στερεά (TSS) για την επίτευξη της ελάχιστης απαιτούμενης συγκέντρωσης πρέπει να επικυρώνεται και να εγκρίνεται από την Αρχή. Καθώς τα φυσικά συστατικά του DOC είναι πολύπλοκα και κυρίως αρωματικού χαρακτήρα, ο τύπος του προστιθέμενου DOC είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αξιολόγηση της απόδοσης του ΣΔΕ. Η επικύρωση πρέπει να διασφαλίζει ότι οι σχετικές ιδιότητες του αυξημένης πυκνότητας νερού (όπως η απαίτηση οξειδωτικού/ ολικά αποσυνθεμένα υπολειμματικά οξειδωτικά (TRO) και η απορρόφηση UV στην περιοχή των 200 έως 280 nm, η παραγωγή απολυμαντικών παραπροϊόντων και η κατανομή μεγέθους σωματιδίων αιωρούμενων στερεών) είναι ισοδύναμες, σε μονάδες mg/L, σε σχέση με το φυσικό νερό που θα ικανοποιούσε ποσοτικά τις συνθήκες πρόκλησης. Επιπλέον, η επικύρωση πρέπει να διασφαλίζει ότι η αύξηση πυκνότητας δεν προδικάζει μια δοκιμή υπέρ ή κατά οποιασδήποτε συγκεκριμένης διαδικασίας επεξεργασίας. Η έκθεση δοκιμής περιλαμβάνει τη βάση για την επιλογή, τη χρήση και την επικύρωση της αύξησης. 7
2.31. Το ΣΔΕ πρέπει να δοκιμάζεται υπό συνθήκες για τις οποίες θα εγκριθεί. Για να επιτύχει ένα ΣΔΕ την απόκτηση Πιστοποιητικού Έγκρισης Τύπου χωρίς περιορισμούς όσον αφορά την περιεκτικότητα άλατος , πρέπει να διεξάγεται μία σειρά κύκλων δοκιμών σε κάθε ένα από τα τρία εύρη περιεκτικότητας άλατος με τη σχετική περιεκτικότητα σε διαλυμένα σωματίδια και σωματίδια όπως περιγράφεται στην ανωτέρω παράγραφο 2.29. Οι δοκιμές υπό γειτονικές περιοχές πυκνότητας άλατος στον ανωτέρω πίνακα πρέπει να διαχωρίζονται από τουλάχιστον 10 PSU.
2.32. Χρήση πρότυπων οργανισμών δοκιμής (ΠΟΔ):
.1. η χρήση πρότυπων οργανισμών δοκιμής (ΠΟΔ) είναι επιτρεπτή εάν τα επίπεδα πρόκλησης σε φυσικό νερό στη μονάδα δοκιμής απαιτούν συμπλήρωση. Η χρήση των ΠΟΔ δεν πρέπει να θεωρείται συνήθης πρακτική και η Αρχή πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξετάζει ότι η επιλογή, ο αριθμός και η χρήση συμπληρωματικών ΠΟΔ εξασφαλίζει ότι η πρόκληση που τίθεται στο ΣΔΕ παρέχει μια επαρκώς ισχυρή δοκιμασία. Η χρήση των ΠΟΔ δεν πρέπει να μεροληπτεί υπέρ ή κατά οποιασδήποτε συγκεκριμένης διαδικασίας επεξεργασίας. Πρέπει να απομονώνονται τοπικά ώστε να εξασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση του κινδύνου για το τοπικό περιβάλλον, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μη αυτόχθονες οργανισμοί που ενδέχεται να βλάψουν το περιβάλλον,
.2. οι διαδικασίες, οι μέθοδοι και οι οδηγίες για τη χρήση των ΠΟΔ πρέπει να βασίζονται στα πλέον κατάλληλα και σύγχρονα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Οι εν λόγω διαδικασίες, μέθοδοι και οδηγίες πρέπει να αποτελούν μέρος των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας των εγκαταστάσεων δοκιμών, και
.3. η χρήση ΠΟΔ, συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρώσεων και των ειδών, πρέπει να καταγράφεται στην έκθεση δοκιμής. Η έκθεση δοκιμής πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση και την αιτιολόγηση της χρήσης ΠΟΔ, εκτίμηση των επιπτώσεων της χρήσης τους σε άλλες παραμέτρους δοκιμής και πιθανές επιπτώσεις στη διενεργούμενη δοκιμή. Οι πληροφορίες που περιέχονται στην έκθεση πρέπει να αντανακλούν τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης ΠΟΔ.
2.33. Το εισερχόμενο νερό πρέπει να περιλαμβάνει:
.1. οργανισμούς δοκιμής μεγαλύτερους ή ίσους με 50
μm ή περισσότερο σε ελάχιστη διάσταση που θα υπάρχουν σε ολική πυκνότητα κατά προτίμηση 106 αλλά όχι μικρότερη από 105
μεμονωμένα ανά κυβικό μέτρο, και πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον πέντε είδη από τουλάχιστον τρία διαφορετικά φύλα/συνομοταξίες,
.2. οργανισμούς δοκιμής μεγαλύτερους ή ίσους με 10 μm και μικρότερους από 50 μm σε ελάχιστη διάσταση που πρέπει να υπάρχουν σε ολική πυκνότητα κατά προτίμηση 104 αλλά όχι μικρότερη από 103 μεμονωμένα ανά χιλιοστόλιτρο (mL), και πρέπει να αποτελούνται τουλάχιστον από πέντε είδη από τουλάχιστον τρία διαφορετικά φύλα/συνομοταξίες,
.3. ετερότροφα βακτηρίδια που πρέπει να υπάρχουν σε πυκνότητα τουλάχιστον 104 ζώντων βακτηρίων ανά mL, και
.4. μια ποικιλία οργανισμών, οι οποίοι πρέπει να τεκμηριώνονται σύμφωνα με τις τάξεις μεγέθους που αναφέρονται παραπάνω, ανεξάρτητα από το εάν χρησιμοποιήθηκαν φυσικές ομάδες οργανισμών ή καλλιεργημένοι οργανισμοί για την κάλυψη των απαιτήσεων της πυκνότητας και της ποικιλίας των οργανισμών.
2.34. Τα ακόλουθα βακτήρια δεν χρειάζεται να προστεθούν στο εισερχόμενο νερό, αλλά πρέπει να μετριούνται κατά την εισροή και κατά τη στιγμή της εκφόρτωσης/απόρριψης:
.1. coliform,
.2. Εντεροκοκκική ομάδα,
.3. Δονάκια Χολέρας (Vibrio cholera), και
.4. ετεροτροφικά βακτήρια.
2.35. Εάν χρησιμοποιούνται καλλιεργημένοι οργανισμοί δοκιμής, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας και της εκφόρτωσης/απόρριψης λαμβάνονται υπόψη οι τοπικοί κανονισμοί καραντίνας που εφαρμόζονται.
Παρακολούθηση και δειγματοληψία επί ξηράς
2.36. Η μεταβολή του πλήθους των οργανισμών δοκιμής λόγω της επεξεργασίας και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης στην προσομοιούμενη δεξαμενή έρματος πρέπει να μετριέται με τη χρήση των μεθόδων που περιγράφονται στο Μέρος 4 του παρόντος παραρτήματος (παρ. 4.5 έως 4.7).
2.37. Πρέπει να πιστοποιείται ότι ο εξοπλισμός επεξεργασίας λειτουργεί εντός των καθορισμένων παραμέτρων του, όπως η κατανάλωση ενέργειας και ο ρυθμός ροής, κατά τη διάρκεια του κύκλου δοκιμών.
2.38. Το εύρος των λειτουργικών ρυθμών ροής που αναμένεται να επιτύχει ένα ΣΔΕ σε λειτουργία, στη μέγιστη και στην ελάχιστη λειτουργική ροή (που είναι κατάλληλη για την τεχνολογία αυτή) πρέπει να επαληθεύεται μετά το φίλτρο στην πλευρά απόρριψης της αντλίας.
Το εύρος του ρυθμού ροής δύναται να προκύπτει από εμπειρικές δοκιμές ή από υπολογιστική μοντελοποίηση. Όπου ενδείκνυται για την εν λόγω τεχνολογία, η απόδειξη της αποτελεσματικότητας του συστήματος σε χαμηλούς ρυθμούς ροής πρέπει να αντικατοπτρίζει την ανάγκη για μείωση της ροής κατά τη διάρκεια των τελικών σταδίων της λειτουργίας επεξεργασίας έρματος.
2.39. Οι μετρήσεις των περιβαλλοντικών παραμέτρων όπως το pH, η θερμοκρασία, η πυκνότητα άλατος, το διάλυμα οξυγόνου, τα συνολικά αιωρούμενα στερεά (TSS), το διάλυμα οργανικού άνθρακα (DOC), ο σωματιδιακός οργανικός άνθρακας (POC) και η θολότητα (Ονομαστική Μονάδα Θολότητας (ΟΜΘ), NTU πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα με τη δειγματοληψία.
2.40. Τα δείγματα κατά τη διάρκεια της δοκιμής με σκοπό τον προσδιορισμό της βιολογικής αποτελεσματικότητας πρέπει να λαμβάνονται στους ακόλουθους χρόνους και τόπους: αμέσως πριν από τον εξοπλισμό επεξεργασίας, αμέσως μετά τον εξοπλισμό επεξεργασίας και κατά την εκφόρτωση/απόρριψη μετά τον κατάλληλο χρόνο συγκράτησης.
2.41. Οι κύκλοι ελέγχου και επεξεργασίας δύναται να εκτελούνται ταυτόχρονα ή διαδοχικά. Τα δείγματα ελέγχου λαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο με τη δοκιμή του εξοπλισμού όπως προδιαγράφηκε στην ανωτέρω παράγραφο 2.40 και κατά την εισροή και την εκφόρτωση/απόρριψη.
2.42. Πρέπει να παρέχονται εγκαταστάσεις ή διατάξεις δειγματοληψίας ώστε να εξασφαλίζεται η λήψη αντιπροσωπευτικών δειγμάτων επεξεργασμένου κι υπό έλεγχο νερού που εισάγουν όσο το δυνατόν λιγότερες δυσμενείς επιπτώσεις στους οργανισμούς.
2.43. Τα δείγματα που περιγράφονται στις ανωτέρω παραγράφους 2.40 και 2.41 πρέπει να συλλέγονται με το ακόλουθο καθεστώς δειγματοληψίας και τους ακόλουθους όγκους για ανάλυση:
.1. για την απαρίθμηση ζώντων οργανισμών μεγαλύτερων ή ίσων με 50 μm ή περισσότερο σε ελάχιστη διάσταση:
.1 το εισερχόμενο νερό πρέπει να συλλέγεται κατά τη διάρκεια της πρόσληψης ως ένα δείγμα χρονικά ολοκληρωμένο. Το δείγμα πρέπει να συλλέγεται ως ένα μεμονωμένο, συνεχές δείγμα ή ως ένα σύνθετο από διαδοχικά δείγματα, π.χ. που συλλέγονται σε διαστήματα κατά την έναρξη, το μέσον και το τέλος της λειτουργίας. Ο συνολικός όγκος του δείγματος πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα κυβικό μέτρο. Εάν μικρότερος όγκος εγκρίνεται για να διασφαλιστεί η αντιπροσωπευτική δειγματοληψία των οργανισμών, αυτός δύναται να χρησιμοποιηθεί,
.2 το επεξεργασμένο κι υπό έλεγχο νερό εκφόρτωσης/απόρριψης πρέπει να συλλέγεται ως ένα δείγμα χρονικά ολοκληρωμένο κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης/απόρριψης από τη/τις δεξαμενή/δεξαμενές. Το δείγμα δύναται να συλλέγεται ως ένα μεμονωμένο, συνεχές δείγμα ή ως ένα σύνθετο από διαδοχικά δείγματα, π.χ. που συλλέγονται κατά διαστήματα κατά την έναρξη, το μέσον και το τέλος της λειτουργίας. Ο συνολικός όγκος του δείγματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 m3,
.3 εάν τα δείγματα συμπυκνώνονται για απαρίθμηση, οι μικροοργανισμοί συμπυκνώνονται με χρήση ενός πλέγματος με οπές όχι μεγαλύτερες από 50 μm σε διαγώνια διάσταση. Πρέπει να απαριθμούνται μόνο οι μικροοργανισμοί άνω των 50 μm σε ελάχιστη διάσταση, και
.4 πρέπει να αναλύεται ο πλήρης όγκος του δείγματος, εκτός εάν ο συνολικός αριθμός των οργανισμών είναι υψηλός, π.χ. 100. Στην περίπτωση αυτή, η μέση πυκνότητα δύναται να προκύπτει με προέκταση με την προϋπόθεση ύπαρξης ενός καλά αναμεμιγμένου υποδείγματος χρησιμοποιώντας μια εγκεκριμένη μέθοδο,
2. για την απαρίθμηση ζώντων οργανισμών μεγαλύτερων ή ίσων με 10 μm και μικρότερων από 50 μm σε ελάχιστη διάσταση:
.1 το εισερχόμενο νερό πρέπει να συλλέγεται κατά τη διάρκεια της πρόσληψης ως ένα δείγμα χρονικά ολοκληρωμένο. Το δείγμα πρέπει να συλλέγεται ως ένα μεμονωμένο, συνεχές δείγμα ή ως ένα σύνθετο από διαδοχικά δείγματα, π.χ. συλλεγόμενα ανά διαστήματα κατά την έναρξη, το μέσον και το τέλος της λειτουργίας. Πρέπει να λαμβάνεται δείγμα τουλάχιστον 10 L και ένα κλάσμα αυτού δύναται να λαμβάνεται για αποστολή στο εργαστήριο, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αντιπροσωπευτικό του δείγματος και όγκου τουλάχιστον 1L. Πρέπει να αναλύονται πλήρως τουλάχιστον τρία υποδείγματα του 1 mL για την απαρίθμηση των οργανισμών,
.2. το επεξεργασμένο κι υπό έλεγχο νερό εκφόρτωσης/απόρριψης πρέπει να συλλέγεται ως ένα δείγμα χρονικά ολοκληρωμένο κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης/απόρριψης από τη/τις δεξαμενή/ές. Το δείγμα δύναται να συλλέγεται ως ένα μεμονωμένο, συνεχές δείγμα ή ως ένα σύνθετο από διαδοχικά δείγματα, π.χ. που συλλέγονται κατά διαστήματα κατά την έναρξη, το μέσον και το τέλος της λειτουργίας. Πρέπει να λαμβάνεται δείγμα τουλάχιστον 10 L και ένα κλάσμα αυτού δύναται να λαμβάνεται για αποστολή στο εργαστήριο, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αντιπροσωπευτικό του δείγματος και είναι τουλάχιστον 1 L. Πρέπει να αναλύονται πλήρως τουλάχιστον έξι υποδείγματα του 1 mL για την απαρίθμηση των οργανισμών,
.3 το δείγμα δε δύναται να συμπυκνωθεί για ανάλυση εκτός εάν η διαδικασία επικυρωθεί. Πρέπει να απαριθμούνται μόνο οργανισμοί μεγαλύτεροι από 10 μm και μικρότεροι από 50 μm σε ελάχιστη διάσταση, και
.4 πρέπει να αναλύεται ο πλήρης όγκος του δείγματος, εκτός εάν ο συνολικός αριθμός των οργανισμών είναι υψηλός, π.χ. 100. Στην περίπτωση αυτή, η μέση πυκνότητα δύναται να υπολογίζεται με προέκταση με την προϋπόθεση ύπαρξης ενός καλά αναμεμιγμένου υποδείγματος χρησιμοποιώντας μια εγκεκριμένη μέθοδο, και
.3. για την εκτίμηση των βακτηρίων:
.1 για τα δείγματα εισροής και εκφόρτωσης/απόρριψης, χρησιμοποιείται δείγμα τουλάχιστον 10 L όπως αναφέρεται στις ανωτέρω παραγράφους 2.8.6.2.1 και 2.8.6.2.2, αντίστοιχα, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλο δείγμα τουλάχιστον 10 L σε όγκο που έχει συλλεχθεί με παρόμοιο τρόπο, ενώ ένα υποδείγμα τουλάχιστον 1 L
δύναται να μεταφερθεί σε αποστειρωμένο δοχείο για ανάλυση,
.2 πρέπει να αναλύονται τουλάχιστον τρία υποδείγματα κατάλληλου όγκου που λαμβάνονται από το μέρος δείγματος του 1 L που περιγράφεται ανωτέρω για μονάδες βακτηρίων που σχηματίζουν αποικίες που αναφέρονται στον κανονισμό Δ-2, και
.3 οι απαιτήσεις τοξικολογικών δοκιμών πρέπει να διεξάγονται σε κατάλληλα εγκεκριμένο εργαστήριο.
Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο εγκεκριμένο εργαστήριο, η μέθοδος ανάλυσης δύναται να επικυρωθεί κατά τρόπο ικανοποιητικό για την Αρχή.
2.44. Τα δείγματα πρέπει να αναλύονται το συντομότερο δυνατό μετά τη δειγματοληψία, και να αναλύονται ζωντανά εντός έξι ωρών ή πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα κατάλληλης ανάλυσής τους.
2.45. Εάν σε οποιονδήποτε κύκλο δοκιμών τα αποτελέσματα της εκφόρτωσης/απόρριψης του υπό έλεγχο νερού δείξουν συγκέντρωση μικρότερη από ή ίση με 10 φορές τις τιμές του κανονισμού Δ-2.1, ο κύκλος δοκιμών είναι άκυρος.
Θερμοκρασία
2.46. Η αποτελεσματική απόδοση των ΣΔΕ σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας υδάτινου έρματος από 0°C έως 40°C (2°C έως 40°C για γλυκό νερό) και σε θερμοκρασίες μέσου εύρους από 10°C έως 20°C πρέπει να υπόκεινται σε αξιολόγηση που επαληθεύεται από την Αρχή.
2.47. Η αξιολόγηση αυτή δύναται να περιλαμβάνει:
.1. δοκιμές κατά τη διάρκεια δοκιμών επί της ξηράς, επί του πλοίου, εργαστηριακών ή πρόσθετων δοκιμών επιτόπιου ελέγχου και/ή
.2. τη χρήση των υφιστάμενων δεδομένων και/ή μοντέλων, υπό τον όρο ότι αναφέρεται η πηγή, η καταλληλότητα και η αξιοπιστία τους.
2.48. Η έκθεση που υποβάλλεται στην Αρχή πρέπει να περιέχει όλη την έγγραφη τεκμηρίωση (συμπεριλαμβανομένων διαδικασιών, μεθόδων, δεδομένων, μοντέλων, αποτελεσμάτων, επεξηγήσεων και παρατηρήσεων) που σχετίζονται με την αξιολόγηση της θερμοκρασίας. Η έκθεση περιλαμβάνει τουλάχιστον τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στην παράγραφο 2.57 του παρόντος παραρτήματος.
Αξιολόγηση της αναπαραγωγής
2.49. Η αξιολόγηση της αναπαραγωγής των οργανισμών πρέπει να πραγματοποιείται κατά τρόπο ικανοποιητικό για την Αρχή σε δοκιμές επί της ξηράς και/ή δοκιμές επί του πλοίου σε τουλάχιστον δύο κύκλους δοκιμών σε κάθε πυκνότητα άλατος.
2.50. Στην περίπτωση που οι δοκιμές επί της ξηράς πραγματοποιούνται με χρόνο συγκράτησης μικρότερο των πέντε ημερών, πρέπει να διατηρείται επαρκής όγκος επεξεργασμένου νερού πρόσληψης υπό συνθήκες παρόμοιες με τις συνθήκες της σχετικής δεξαμενής συγκράτησης. Στην περίπτωση δοκιμών επί του πλοίου, πρέπει να διατηρείται νερό για την αξιολόγηση της αναπαραγωγής κατά τη διάρκεια ενός κύκλου δοκιμών επί του πλοίου.
Δύναται να χρησιμοποιηθούν πρόσθετες δοκιμές επιτόπιου ελέγχου συμπληρωματικά με τις δοκιμές επί της ξηράς και/ή επί του πλοίου.
2.51. Στην περίπτωση ενός ΣΔΕ που περιλαμβάνει μηχανικές, φυσικές, χημικές και/ή βιολογικές διεργασίες που σκοπεύουν να σκοτώσουν, να καταστήσουν αβλαβείς ή να απομακρύνουν τους οργανισμούς μέσα στο υδάτινο έρμα κατά τη στιγμή της εκφόρτωσης/απόρριψης ή συνεχώς μεταξύ του χρόνου πρόσληψης και εκφόρτωσης, η αναπαραγωγή πρέπει να αξιολογείται σύμφωνα με τις ενότητες «Δοκιμές επί πλοίου» και «Δοκιμές επί ξηράς» του παρόντος παραρτήματος, με χρόνο συγκράτησης τουλάχιστον πέντε ημερών.
2.52. Σε αντίθετη περίπτωση, η απαρίθμηση των οργανισμών για την εκτίμηση της αναπαραγωγής πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά την ολοκλήρωση όλων των μηχανικών, φυσικών, χημικών και/ή βιολογικών διεργασιών που σκοπεύουν να σκοτώσουν, να καταστήσουν αβλαβείς ή να απομακρύνουν τους οργανισμούς μέσα στο έρμα.
2.53. Οποιαδήποτε ουδετεροποίηση /εξουδετέρωση υδάτινου έρματος που απαιτείται από το ΣΔΕ πρέπει να πραγματοποιείται στο τέλος του χρόνου συγκράτησης και αμέσως πριν από την απαρίθμηση των οργανισμών.
2.54. Η αξιολόγηση της αναπαραγωγής δεν αποσκοπεί στην αξιολόγηση της μόλυνσης στις δεξαμενές έρματος ή στις σωληνώσεις, όπως αυτή μπορεί να προκύψει από την παρουσία ανεπεξέργαστου νερού ή υπολειμματικών ιζημάτων.
2.55. Πρέπει να υποβάλλεται έκθεση στην Αρχή που να περιέχει όλη την έγγραφη τεκμηρίωση (συμπεριλαμβανομένων διαδικασιών, μεθόδων, δεδομένων, μοντέλων, αποτελεσμάτων, επεξηγήσεων και παρατηρήσεων) που συνδέεται με την αξιολόγηση της αναπαραγωγής.
Η έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία που προσδιορίζονται στην παρ. 2.57 του παρόντος παραρτήματος.
Αναφορά των αποτελεσμάτων δοκιμών
2.56. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών έγκρισης, πρέπει να υποβάλλεται έκθεση στην Αρχή. Η έκθεση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό της δοκιμής, τις μεθόδους ανάλυσης και τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων για κάθε κύκλο δοκιμών (συμπεριλαμβανομένων των μη έγκυρων κύκλων δοκιμής), τα ημερολόγια συντήρησης του ΣΔΕ και τυχόν παρατηρηθείσες επιπτώσεις του ΣΔΕ στο σύστημα έρματος του πλοίου (π.χ. αντλίες, σωλήνες, δεξαμενές, βαλβίδες). Οι εκθέσεις δοκιμών επί του πλοίου πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το συνολικό και το συνεχή χρόνο λειτουργίας του ΣΔΕ.
2.57. Οι εκθέσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο 2.56 πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:
.1 το όνομα και τη διεύθυνση του εργαστηρίου που εκτελεί ή επιβλέπει τις επιθεωρήσεις, τις δοκιμές ή τις αξιολογήσεις και την εθνική πιστοποίηση του ή το πιστοποιητικό διαχείρισης ποιότητας του, κατά περίπτωση,
.2 το όνομα του κατασκευαστή,
.3 την εμπορική επωνυμία, τον προσδιορισμό του προϊόντος (όπως αριθμοί μοντέλων), και μια λεπτομερή περιγραφή του εξοπλισμού ή του υλικού που επιθεωρήθηκε, δοκιμάστηκε ή αξιολογήθηκε,
.4 την ώρα, την ημερομηνία και τον τόπο κάθε επιθεώρησης, δοκιμής ή αξιολόγησης,
.5 το όνομα και τον τίτλο κάθε προσώπου που εκτελεί, επιβλέπει και παρακολουθεί τις δοκιμές και τις αξιολογήσεις,
.6 σύνοψη,
.7 εισαγωγή και ιστορικό,
.8 για κάθε κύκλο δοκιμών, επιθεώρησης ή αξιολόγησης που διενεργείται, συνοπτικές περιγραφές:
.1 του πειραματικού σχεδιασμού,
.2 των μεθόδων και διαδικασιών,
.3 των αποτελεσμάτων και σχολιασμών, συμπεριλαμβανομένης περιγραφής τυχόν μη έγκυρου κύκλου δοκιμών (στην περίπτωση μιας έκθεσης που αναφέρεται στο Μέρος 2 του παρόντος παραρτήματος) και σύγκρισης με την αναμενόμενη επίδοση, και
.4 στην περίπτωση δοκιμών επί της ξηράς, των συνθηκών δοκιμής συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών για την προετοιμασία του νερού πρόκλησης σύμφωνα με την παράγραφο 2.30 του παρόντος παραρτήματος,
.9 περιγραφή ή φωτογραφίες των διαδικασιών και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις επιθεωρήσεις, στις δοκιμές ή στην αξιολόγηση, ή αναφορά σε άλλο έγγραφο που περιέχει κατάλληλη περιγραφή ή φωτογραφίες,
.10 τουλάχιστον μία φωτογραφία που παρουσιάζει συνολική όψη του εξοπλισμού ή του υλικού που δοκιμάστηκε, επιθεωρήθηκε ή αξιολογήθηκε και άλλες φωτογραφίες που δείχνουν:
.1 λεπτομέρειες σχεδιασμού, και
.2 κάθε εμφάνιση ζημιάς ή παραμόρφωσης στον εξοπλισμό ή σε υλικό που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμών έγκρισης ή των αξιολογήσεων,
.11 τις λειτουργικές απαιτήσεις ασφάλειας του ΣΔΕ και όλα τα σχετιζόμενα με την ασφάλεια ευρήματα κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων, των δοκιμών ή των αξιολογήσεων,
.12 βεβαίωση ότι οι επιθεωρήσεις, οι δοκιμές ή οι αξιολογήσεις διενεργήθηκαν όπως απαιτείται και ότι η έκθεση δεν περιέχει γνωστά σφάλματα, παραλείψεις ή ψευδείς δηλώσεις. Η βεβαίωση πρέπει να υπογράφεται από τον επικεφαλής του εργαστηρίου ή εκπρόσωπό του,
.13 παραρτήματα, όπως:
.1 το πλήρες σχέδιο δοκιμών και τα δεδομένα που παράγονται κατά τη διάρκεια των δοκιμών και των αξιολογήσεων που αναφέρονται στην ανωτέρω παρ. 2.57.8, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον:
.1 για δοκιμές επί της ξηράς, είτε έχουν χρησιμοποιηθεί περιβαλλοντικοί οργανισμοί δοκιμής, είτε οργανισμοί δοκιμής που έχουν υποστεί καλλιέργεια, είτε μείγμα οργανισμών δοκιμής (συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού ανά είδος για καλλιεργημένους οργανισμούς, και του προσδιορισμού στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο ταξινόμησης για τους περιβαλλοντικούς οργανισμούς),
.2 για δοκιμές επί του πλοίου, οι λειτουργικές παράμετροι του συστήματος κατά τη διάρκεια επιτυχών λειτουργιών επεξεργασίας (π.χ. ρυθμοί δοσολογίας, ένταση υπεριώδους ακτινοβολίας και κατανάλωση ενέργειας του ΣΔΕ υπό κανονική ή δοκιμασμένη ΟΧΕ, εφόσον υπάρχει),
.3 για τους ΠΣΣ, λεπτομέρειες για όλες τις διαδικασίες, μεθόδους, δεδομένα, μοντέλα, αποτελέσματα, επεξηγήσεις και παρατηρήσεις, που οδηγούν στην επικύρωση, και .4 μη έγκυρες πληροφορίες δοκιμής.
.2 το ΣΔΠ, το ΣΔΠΕ και τα αρχεία Διασφάλισης και Ελέγχου Ποιότητας,
.3. ημερολόγια συντήρησης που περιλαμβάνουν αρχείο όλων των αναλώσιμων εξαρτημάτων που έχουν αντικατασταθεί, και
.4 σχετικά αρχεία και αποτελέσματα δοκιμών που διατηρούνται ή δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των δοκιμών.
2.58. Τα αποτελέσματα των δοκιμών βιολογικής αποτελεσματικότητας του ΣΔΕ πρέπει να γίνονται δεκτά εάν, κατά τη διάρκεια των δοκιμών επί της ξηράς και επί του πλοίου που διενεργήθηκαν όπως ορίζεται στα τμήματα «Δοκιμές επί του πλοίου» και «Δοκιμές επί της ξηράς» του παρόντος παραρτήματος, αποδειχθεί ότι το σύστημα έχει εκπληρώσει το πρότυπο του κανονισμού Δ-2 και ότι οι απαιτήσεις ποιότητας νερού πρόσληψης εκπληρώθηκαν σε όλους τους επιμέρους κύκλους δοκιμών όπως προβλέπεται στην κατωτέρω παρ. 4.7.
2.59. Η έκθεση δοκιμής πρέπει να περιλαμβάνει όλες τους κύκλους δοκιμών επί της ξηράς και δοκιμών επί του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων των αποτυχημένων και των μη έγκυρων κύκλων δοκιμών, με τις εξηγήσεις που απαιτούνται στην παρ. 2.8.11.4 τόσο για τις δοκιμές επί του πλοίου όσο και για τις δοκιμές επί της ξηράς.
2.60. Η Αρχή πρέπει να εντοπίζει και να διαχωρίζει εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες (πληροφορίες ιδιωτικού χαρακτήρα που δε σχετίζονται με την απόδοση του ΣΔΕ) και να παρέχει όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες στα ενδιαφερόμενα μέρη και στον Οργανισμό. Οι πληροφορίες πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις εκθέσεις δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών που έχουν αποτύχει, τόσο από τις δοκιμές επί της ξηράς όσο και από τις δοκιμές επί του πλοίου.
5 Ανατρέξτε στη Διαδικασία έγκρισης των συστημάτων διαχείρισης έρματος που χρησιμοποιούν τις Δραστικές Ουσίες (G9)
(απόφαση MEPC.169 (57)).
6 Ανατρέξτε στις παρ. 5.2.3 έως 5.2.7 της Διαδικασίας έγκρισης των συστημάτων διαχείρισης υδάτινου έρματος που χρησιμοποιούν Δραστικές Ουσίες (G9) (απόφαση MEPC.169(57)).
7 Αναφέρεται στις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την εισαγωγή κλίμακας σε συστήματα διαχείρισης έρματος BWM.2/Circ.33/Rev.1).
3.1. Τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά τμήματα του ΣΔΕ στην τυποποιημένη διάταξη παραγωγής πρέπει να υπόκεινται στις σχετικές δοκιμές που ορίζονται στην παρακάτω παρ. 3.3 σε εργαστήριο που έχει εγκριθεί για το σκοπό αυτό από την Αρχή ή από το φορέα διαπίστευσης του εργαστηρίου, με σχετική διαπίστευση8 που καλύπτει τα σχετικά πρότυπα δοκιμών.
3.2. Τα αποδεικτικά στοιχεία επιτυχούς συμμόρφωσης με τις ακόλουθες περιβαλλοντικές δοκιμές πρέπει να υποβάλλονται στην Αρχή από τον κατασκευαστή μαζί με την αίτηση έγκρισης τύπου.
3.3. Ο εξοπλισμός πρέπει να δοκιμάζεται λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς προδιαγραφές δοκιμής για την έγκριση τύπου.9
3.4. Η έκθεση για τις περιβαλλοντικές δοκιμές πρέπει να υποβάλλεται στην Αρχή και να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2.57 του παρόντος Παραρτήματος.
8 Ανατρέξτε στις Γενικές απαιτήσεις για την ικανότητα των
εργαστηρίων δοκιμών και βαθμολόγησης (ISO/IEC17025:2017).
9 Ανατρέξτε στο IACS UR E10, Rev. 6, Οκτώβριος 2014- Προδιαγραφές δοκιμής για έγκριση τύπου.
Επεξεργασία και ανάλυση δείγματος
4.1. Τα δείγματα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των δοκιμών ΣΔΕ είναι πιθανό να περιέχουν μια ευρεία ταξινομική ποικιλομορφία οργανισμών, που ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ως προς το μέγεθος και την ευπάθεια σε ζημιά από τη δειγματοληψία και την ανάλυση.
4.2. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρέως αποδεκτές τυποποιημένες μέθοδοι συλλογής, χειρισμού (συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης), αποθήκευσης και ανάλυσης δειγμάτων. Οι μέθοδοι αυτές πρέπει να αναφέρονται σαφώς και να περιγράφονται στα σχέδια δοκιμών και στις εκθέσεις.
Αυτό περιλαμβάνει μεθόδους ανίχνευσης, απαρίθμησης και καθορισμού ελάχιστων διαστάσεων και αναγνώρισης οργανισμών και προσδιορισμού της βιωσιμότητας (όπως ορίζεται στον παρόντα Κώδικα).
4.3. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες τυπικές μέθοδοι για συγκεκριμένους οργανισμούς ή ταξινομικές ομάδες, οι μέθοδοι που αναπτύσσονται για χρήση πρέπει να περιγράφονται λεπτομερώς στα σχέδια δοκιμών και στις εκθέσεις. Η περιγραφική τεκμηρίωση πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα πειράματα που απαιτούνται για την επικύρωση της χρήσης των μεθόδων.
4.4. Δεδομένης της πολυπλοκότητας των δειγμάτων φυσικού και επεξεργασμένου νερού, της απαιτούμενης σπανιότητας των οργανισμών στα επεξεργασμένα δείγματα βάσει του κανονισμού Δ-2, και των δαπανών και των χρονικών απαιτήσεων των υφιστάμενων πρότυπων μεθόδων, είναι πιθανό να αναπτυχθούν αρκετές νέες προσεγγίσεις για τις αναλύσεις της σύνθεσης, της συγκέντρωσης και της βιωσιμότητας των οργανισμών σε δείγματα έρματος. Οι Αρχές/Τα Συμβαλλόμενα μέρη, ενθαρρύνονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με μεθόδους για την ανάλυση δειγμάτων έρματος, χρησιμοποιώντας υπάρχοντες επιστημονικούς χώρους και έγγραφα που διανέμονται μέσω του Οργανισμού.
Ανάλυση δείγματος για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας κατά την ικανοποίηση προτύπου εκφόρτωσης/απόρριψης.
4.5. Η ανάλυση δείγματος έχει ως στόχο να προσδιορίσει τη σύνθεση των ειδών και τον αριθμό των ζώντων οργανισμών στο δείγμα. Δύναται να ληφθούν διαφορετικά δείγματα για τον προσδιορισμό της βιωσιμότητας και της σύνθεσης των ειδών.
4.6. Η βιωσιμότητα των οργανισμών πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες που έχουν εκπονηθεί από τον Οργανισμό10 χρησιμοποιώντας μεθοδολογίες κατάλληλες για την εξεταζόμενη τεχνολογία επεξεργασίας έρματος. Οι μεθοδολογίες αυτές πρέπει να παρέχουν τη διασφάλιση ότι οι οργανισμοί που δεν έχουν απομακρυνθεί από το έρμα είναι νεκροί ή έχουν καταστεί αβλαβείς για το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, την ιδιοκτησία και τους πόρους. Η βιωσιμότητα δύναται να καθοριστεί με την εκτίμηση της παρουσίας ενός ή περισσοτέρων βασικών χαρακτηριστικών της ζωής, όπως η δομική ακεραιότητα, ο μεταβολισμός, η αναπαραγωγή, η κινητικότητα ή η ανταπόκριση στα ερεθίσματα.
4.7. Ένας κύκλος δοκιμής επεξεργασίας θεωρείται επιτυχής εάν:
.1 είναι έγκυρος σύμφωνα με την παράγραφο 2.8.5 (επί του πλοίου) ή 2.29, 2.30, 2.33 και 2.47 (δοκιμές επί της ξηράς) του παρόντος παραρτήματος, ανάλογα με την περίπτωση,
.2 η πυκνότητα των οργανισμών που είναι μεγαλύτεροι ή ίσοι των 50 μm σε ελάχιστη διάμετρο στα πανομοιότυπα δείγματα είναι μικρότερη από 10 ζώντες οργανισμούς ανά κυβικό μέτρο,
.3 η πυκνότητα των οργανισμών που είναι μικρότεροι από 50 μm και μεγαλύτεροι ή ίσοι από 10 μm σε ελάχιστη διάμετρο στα πανομοιότυπα δείγματα είναι μικρότερη από 10 ζώντες οργανισμούς ανά mL,
.4 η πυκνότητα του Δονακίου Χολέρας (Vibrio cholerae) (ορότυποι O1 και Ο139) είναι μικρότερη από 1 cfu ανά 100 ml ή μικρότερη από 1 cfu ανά 1 g (υγρό βάρος) δειγμάτων ζωοπλαγκτού,
.5 η πυκνότητα του Ε. coli στα πανομοιότυπα δείγματα είναι μικρότερη από 250 cfu ανά 100 mL,
.6 η πυκνότητα εντερικών εντερόκοκκων στα πανομοιότυπα δείγματα είναι μικρότερη από 100 cfu ανά 100 mL, και .7 δεν προέκυψε μέσος όρος κύκλων δοκιμών, ούτε έκπτωση αποτυχημένων κύκλων δοκιμών.
4.8. Συνιστάται να εξετάζεται μία μη περιοριστική λίστα τυποποιημένων μεθόδων και καινοτόμων ερευνητικών τεχνικών.11
Ανάλυση δείγματος για τον προσδιορισμό της οικοτοξικολογικής αποδοχής της απόρριψης.
4.9 Οι δοκιμές τοξικότητας της εκφόρτωσης /απόρριψης του επεξεργασμένου νερού πρέπει να διεξάγονται λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν αναπτυχθεί από τον Οργανισμό.12
10 Ανατρέξτε στις Οδηγίες για μεθοδολογίες που δύναται να χρησιμοποιηθούν για την απαρίθμηση βιώσιμων οργανισμών (BWM.2/Circ. 61).
11 Oι προτεινόμενες πηγές δύναται να περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε:
.1 Το Εγχειρίδιο των Πρότυπων Μεθόδων για την Ανάλυση του Νερού και των Λυμάτων.
.2 Πρότυπες μέθοδοι του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).
.3 Πρότυπες μέθοδοι του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).
.4 Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
.5 Πρότυπες μέθοδοι της Αμερικανικής Εταιρίας για τις δοκιμές και τα Υλικά (ASTM).
.6 Πρότυπες μέθοδοι του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (US EPA).
.7 Ερευνητικές δημοσιεύσεις σε ομότιμα επιστημονικά περιοδικά.
.8 Έγγραφα της Επιτροπής Προστασίας ΘαλασσίουΠεριβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (MEPC).
12 Ανατρέξτε στις παρ. 5.2.3 έως 5.2.7 της Διαδικασίας για την
έγκριση των συστημάτων διαχείρισης υδάτινου έρματος που χρησιμοποιούν Δραστικές Ουσίες (G9) (απόφαση MEPC.169(57)).
Εισαγωγή
5.1. Το ΣΔΕ πρέπει να παρακολουθεί και να αποθηκεύει ένα ελάχιστο αριθμό παραμέτρων για λεπτομερή αξιολόγηση. Επιπλέον, όλες οι ενδείξεις και οι ειδοποιήσεις του συστήματος πρέπει να αποθηκεύονται και να είναι διαθέσιμες για έλεγχο. Η αποθήκευση και η ανάκτηση δεδομένων πρέπει να ακολουθούν κοινά πρότυπα. Αυτό το μέρος παρέχει μία επισκόπηση των ελάχιστων απαιτούμενων παραμέτρων αυτό-παρακολούθησης.
Παρακολούθηση παραμέτρων
5.2. Για κάθε ΣΔΕ πρέπει να καταγράφονται οι εφαρμόσιμες παράμετροι αυτό-παρακολούθησης που παρατίθενται κατωτέρω.13
Οποιεσδήποτε πρόσθετες παράμετροι που είναι απαραίτητες για τη διαπίστωση της απόδοσης και της ασφάλειας του συστήματος πρέπει να καθορίζονται από την Αρχή και να αποθηκεύονται στο σύστημα. Εάν μια παράμετρος δεν είναι εφαρμόσιμη λόγω των χαρακτηριστικών του συστήματος, η Αρχή δύναται να μην απαιτήσει
την καταγραφή αυτής της παραμέτρου. Οι περιοριστικές συνθήκες λειτουργίας του ΣΔΕ πρέπει να καθορίζονται από τον κατασκευαστή και να εγκρίνονται από την Αρχή.
Γενικές πληροφορίες για όλα τα συστήματα
5.3. Οι πληροφορίες και οι εφαρμόσιμες παράμετροι αυτό-παρακολούθησης που πρέπει να καταγράφονται για όλα τα συστήματα πρέπει να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
.1 γενικές πληροφορίες: όνομα πλοίου, αριθμός ΙΜΟ, κατασκευαστής του ΣΔΕ και ονομασία τύπου, σειριακός αριθμός του ΣΔΕ, ημερομηνία εγκατάστασης του ΣΔΕ στο πλοίο, Ονομαστική Χωρητικότητα Επεξεργασίας (ΟΧΕ) του ΣΔΕ, διάταξη της επεξεργασίας (εν σειρά/εντός δεξαμενής),
.2 λειτουργικές παράμετροι: όλες οι καταγεγραμμένες παράμετροι πρέπει να φέρουν χρονική σήμανση κατά περίπτωση: καταστάσεις λειτουργίας του ΣΔΕ και τυχόν μεταβατικές καταστάσεις λειτουργίας, περιλαμβανομένων λειτουργιών παράκαμψης (π.χ. πρόσληψη, απόρριψη, προ-θέρμανση, καθαρισμός και εκκίνηση), αντλίας έρματος σε λειτουργία (ναι/όχι - εάν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες από το πλοίο), ρυθμός ροής στην έξοδο του συστήματος, ένδειξη της δεξαμενής έρματος που εμπλέκεται στη λειτουργία του έρματος όταν είναι δυνατό,
.3 συνιστάται η αυτόματη καταγραφή των πληροφοριών θέσης στις λειτουργίες του υδάτινου έρματος και στο χρόνο συγκράτησης. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να καταχωρείται χειρόγραφα στο βιβλίο έρματος ανάλογα με την περίπτωση. Οι Αρχές ενθαρρύνονται να εφαρμόζουν αυτόματη καταγραφή πληροφοριών θέσης σε πλοία που εγκαθιστούν ΣΔΕ κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό,
.4 ειδοποιήσεις συστήματος και ενδείξεις: όλα τα συστήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα συναγερμού.
Κάθε ειδοποίηση πρέπει να καταγράφεται και να χρονοσημαίνεται. Για να υποβοηθηθούν οι επιθεωρήσεις, θα ήταν χρήσιμο να καταγράφεται αυτόματα, μια περίληψη ειδοποιήσεων μετά από κάθε λειτουργία έρματος,
ει δυνατόν,
.5 οι γενικές ειδοποιήσεις περιλαμβάνουν: διακοπή λειτουργίας του συστήματος κατά τη λειτουργία, όταν απαιτείται συντήρηση, κατάσταση βαλβίδας παράκαμψης του ΣΔΕ και κατάσταση βαλβίδων του ΣΔΕ που αντιπροσωπεύουν την κατάσταση λειτουργίας του συστήματος, ανάλογα με την περίπτωση,
.6 λειτουργικές ειδοποιήσεις: κάθε φορά που μια σχετική παράμετρος υπερβαίνει το αποδεκτό εύρος που έχει εγκριθεί από την Αρχή, το σύστημα πρέπει να δίνει μια ειδοποίηση. Επιπλέον, μια ειδοποίηση πρέπει να καταγράφεται και να χρονοσημαίνεται όταν ένας συνδυασμός σχετικών παραμέτρων υπερβαίνει τις προδιαγραφές του συστήματος, ακόμη και αν κάθε μεμονωμένη παράμετρος δεν υπερβαίνει το εγκεκριμένο εύρος τιμών. Εάν μια σχετική με την ασφάλεια παράμετρος (ασφάλεια του πληρώματος, του φορτίου και/ή του πλοίου) που σχετίζεται με το ΣΔΕ υπερβαίνει τα εγκεκριμένα όρια, πρέπει να είναι υποχρεωτική μια προειδοποίηση/ένας συναγερμός (π.χ. επίπεδο υδρογόνου σε κατάλληλο(α) σημείο(α) μέτρησης),
.7 η Αρχή δύναται να απαιτήσει πρόσθετες ειδοποιήσεις ανάλογα με το σχεδιασμό του συστήματος και τις μελλοντικές εξελίξεις, και
.8 οι παράμετροι περιορισμών σχεδιασμού του συστήματος (ΠΣΣ) και τα αντίστοιχα δεδομένα τους, όπως το εύρος, το όριο συναγερμού, η καθυστέρηση συναγερμού κ.λ.π., να προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης ένα επίπεδο πάνω από αυτό που απαιτείται για την κανονική κατάσταση λειτουργίας και συντήρησης, δηλαδή σε επίπεδο διαχειριστή συστήματος. Η αλλαγή οποιωνδήποτε δεδομένων ή παραμέτρων που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης και η διακοπή της μέτρησης (διακοπή ενσύρματης επικοινωνίας, σήμα εκτός εμβέλειας) πρέπει να καταγράφεται αυτόματα και να μπορεί να ανακτηθεί σε επίπεδο πρόσβασης συντήρησης.
Αποθήκευση και ανάκτηση δεδομένων
5.4. Η αποθήκευση των δεδομένων πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις των παραγράφων 4.17 έως 4.22 του παρόντος Κώδικα. Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι σε θέση να αποθηκεύει έναν ελάχιστο αριθμό παραμέτρων αυτό-παρακολούθησης σύμφωνα με κοινά πρότυπα που καθορίζονται από τον Οργανισμό.
5.5. Ο εξοπλισμός ελέγχου και παρακολούθησης πρέπει να καταγράφει αυτόματα τη σωστή λειτουργία ή τη βλάβη ενός ΣΔΕ χωρίς μεσολάβηση του χρήστη και να προσθέτει μια χρονοσήμανση σε κάθε καταγραφή. Επιπροσθέτως, το σύστημα πρέπει να διαθέτει ένα εργαλείο για την παραγωγή συνοπτικών αρχείων κειμένου για κάθε λειτουργία έρματος κατόπιν αιτήματος, για την υποστήριξη των εργασιών επιθεώρησης.
5.6. Το σύστημα πρέπει να αποθηκεύει τα απαιτούμενα δεδομένα σε αποδεκτή μορφή ώστε να είναι σε θέση να εμφανίζει, να εκτυπώνει ή να εξάγει τα δεδομένα για επίσημες επιθεωρήσεις. Μια αποδεκτή μορφή θα μπορούσε να είναι:
.1 μια διεθνώς τυποποιημένη αναγνώσιμη μορφή (π.χ. μορφή κειμένου, pdf, MS Excel), ή
.2 μια επεκτάσιμη γλώσσα σήμανσης (xml).
5.7. Ο εξοπλισμός πρέπει να σχεδιάζεται έτσι ώστε, στο μέτρο του εφικτού, να μην είναι δυνατό να παραποιηθούν ούτε τα δεδομένα που αποθηκεύονται από το σύστημα ούτε τα δεδομένα που έχουν ήδη καταγραφεί. Πρέπει να καταγράφεται κάθε προσπάθεια παρεμβολής στην ακεραιότητα των δεδομένων.
5.8. Η μόνιμη διαγραφή των εγγραφών δεν πρέπει να είναι δυνατή. Το σύστημα πρέπει να είναι σε θέση να αποθηκεύει τα καταγεγραμμένα δεδομένα για τουλάχιστον 24 μήνες ώστε να διευκολύνεται η συμμόρφωση με τον κανονισμό Β-2 της Σύμβασης. Όταν οι συσκευές πλοήγησης είναι συνδεδεμένες με το σύστημα παρακολούθησης για την παροχή δεδομένων για καταγραφή, οι διεπαφές πρέπει να αναπτύσσονται λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα μέρη των σχετικών διεθνών προτύπων.14
13 Σχετικές οδηγίες για ένα πρότυπο σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες των παραμέτρων παρακολούθησης και των διαστημάτων εγγραφής που πρέπει να εκπονήσει ο Οργανισμός.
14 Ανατρέξτε στις Ψηφιακές διεπαφές νια εξοπλισμό πλοήγησης στο εσωτερικό ενός πλοίου (IEC 61162).
6.1. Ο στόχος της προσέγγισης ΠΣΣ είναι διττός. Πρώτον, διασφαλίζει ότι η απόδοση του ΣΔΕ έχει εκτιμηθεί με διαφάνεια σε σχέση με τη δεδομένη ποιότητα νερού και τις λειτουργικές παραμέτρους που είναι σημαντικές για τη λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενδέχεται να μην προβλέπονται συγκεκριμένα στον παρόντα Κώδικα. Δεύτερον, παρέχει διαφανή εποπτεία των ισχυρισμών του κατασκευαστή για την απόδοση του ΣΔΕ, οι οποίες ενδέχεται να υπερβαίνουν συγκεκριμένα κριτήρια του παρόντος Κώδικα. Αν και η επικύρωση των ΠΣΣ παρέχει πληροφορίες που αναφέρονται στο Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου, αυτές οι πληροφορίες δεν επηρεάζουν τη δυνατότητα επιλογής ενός ΣΔΕ για λήψη έγκρισης τύπου.
6.2. Οι χαμηλές και/ή υψηλές τιμές παραμέτρων για κάθε ΠΣ πρέπει να επικυρώνονται κατά τρόπο ικανοποιητικό για την Αρχή ως εξής:
.1. η επικύρωση πρέπει να επιτηρείται από την Αρχή και πρέπει να συνίσταται σε αυστηρή αξιολόγηση βάσει αποτελεσμάτων για κάθε έναν ισχυρισμό του κατασκευαστή του ΣΔΕ ότι ο εξοπλισμός θα λειτουργήσει όπως προβλέπεται μεταξύ προκαθορισμένων τιμών παραμέτρων,
.2 οι δοκιμές για την επικύρωση των ΠΣΣ πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις παρ. 2.2 έως 2.4 του παρόντος παραρτήματος. Τέτοιες δοκιμές δύναται να συνδυαστούν με δοκιμές επί της ξηράς και/ή επί του πλοίου εάν το Σχέδιο Διασφάλισης Ποιότητας Έργου (ΣΔΠΕ) αποδείξει ότι οι δοκιμές επικύρωσης δεν θα επηρεάσουν τις συγκεκριμένες διαδικασίες του Μέρους 2 του παρόντος παραρτήματος. Δύναται επίσης να χρησιμοποιηθούν εργαστηριακές δοκιμές ή επιτόπιες δοκιμές για την επικύρωση των ΠΣΣ,
.3 μέθοδοι εκτός των δοκιμών, όπως η χρήση υφιστάμενων δεδομένων και/ή μοντέλων, δύναται να χρησιμοποιηθούν στην επικύρωση των ΣΠΣ. Η πηγή, η καταλληλότητα και η αξιοπιστία των μεθόδων αυτών πρέπει να αναφέρεται, και
.4 η επικύρωση δεν προορίζεται να είναι μια προσομοίωση ακραίων καταστάσεων του ΣΔΕ ή ως διαδικασία αναγνώρισης σημείων αστοχίας του εξοπλισμού. Η επικύρωση πρέπει να πραγματοποιείται ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή του ΣΔΕ και πρέπει να είναι διαχωρισμένη από τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης του ΣΔΕ. Τα δεδομένα και τα μοντέλα δύναται να παρέχονται από τον κατασκευαστή, κατά περίπτωση, αλλά πρέπει να αξιολογούνται ανεξάρτητα.
6.3. Ισχυρισμοί απεριόριστης απόδοσης (εκφραζόμενοι ως έλλειψη χαμηλής ή υψηλής τιμής παραμέτρου για τον περιορισμό σχεδιασμού του συστήματος) πρέπει επίσης να επικυρώνονται.
6.4. Οι κατασκευαστές των ΣΔΕ δύνανται να περιλαμβάνουν ένα περιθώριο σφάλματος κατά τον ισχυρισμό ΠΣΣ. Για το λόγο αυτό, οι ΠΣΣ δεν πρέπει κατ 'ανάγκη να ερμηνεύονται ως οι ακριβείς τιμές παραμέτρων πέρα από τις οποίες είναι αδύνατη η λειτουργία του ΣΔΕ. Η Αρχή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω, για να εξετάσει εάν θα συμπεριλάβει τυχόν πρόσθετους περιορισμούς στο Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου σε σχέση με την επικύρωση των ΠΣΣ.
6.5. Οι ΠΣΣ πρέπει να καθορίζονται για όλες τις γνωστές παραμέτρους, στις οποίες η σχεδίαση του ΣΔΕ είναι ευαίσθητη και που είναι σημαντικές για τη λειτουργία του. Στην περίπτωση των παραμέτρων ΠΣΣ που υπόκεινται επίσης σε συγκεκριμένα κριτήρια στο Μέρος 2 του παρόντος παραρτήματος, ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται στο Μέρος 2. Για τέτοιες παραμέτρους, η προσέγγιση της ανωτέρω παραγράφου 6.2 δύναται να χρησιμοποιηθεί μόνο στο βαθμό που ο ισχυρισμός απόδοσης υπερβαίνει τα συγκεκριμένα κριτήρια του Μέρους 2.
6.6. Πρέπει να υποβάλλεται έκθεση στην Αρχή που να περιέχει όλη την έγγραφη τεκμηρίωση (συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών, των μεθόδων, των δεδομένων, των μοντέλων, των αποτελεσμάτων, των επεξηγήσεων και των παρατηρήσεων) που σχετίζεται με την επικύρωση των ΠΣΣ. Η έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στην παρ. 2.57 του παρόντος παραρτήματος.
Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου
7.1 Το Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου ενός ΣΔΕ πρέπει να:
.1 προσδιορίζει τον τύπο και το μοντέλο του ΣΔΕ για το οποίο ισχύει και να προσδιορίζει τα σχέδια συναρμολόγησης του εξοπλισμού, δεόντως χρονολογημένα,
.2 προσδιορίζει τα σχετικά σχέδια που φέρουν αριθμούς προδιαγραφών μοντέλου ή ισοδύναμες λεπτομέρειες αναγνώρισης,
.3 περιλαμβάνει αναφορά στο πρωτόκολλο δοκιμών πλήρους απόδοσης στο οποίο βασίζεται,
.4 προσδιορίζει εάν εκδόθηκε από μια Αρχή η οποία βασίστηκε σε Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου που έχει προηγουμένως εκδοθεί από άλλη Αρχή. Ένα τέτοιο πιστοποιητικό πρέπει να προσδιορίζει την Αρχή που επόπτευσε τη διεξαγωγή των δοκιμών στο ΣΔΕ και ένα αντίγραφο των αρχικών αποτελεσμάτων των δοκιμών πρέπει να επισυνάπτεται στο Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου του ΣΔΕ,
.5 προσδιορίζει όλους τους όρους και τους περιορισμούς για την εγκατάσταση του ΣΔΕ στο πλοίο,
.6 περιλαμβάνει τους ΠΣΣ, οι οποίοι πρέπει να παρατίθενται υπό τον τίτλο «Ο εξοπλισμός αυτός έχει σχεδιαστεί για λειτουργία υπό τις ακόλουθες συνθήκες»,
.7 περιλαμβάνει τυχόν περιορισμούς που επιβάλλονται από την Αρχή λόγω του ελάχιστου χρόνου συγκράτησης ή σύμφωνα με την παράγραφο 6.4 του παρόντος παραρτήματος, οι περιορισμοί αυτοί πρέπει να περιλαμβάνουν τυχόν εφαρμόσιμες περιβαλλοντικές συνθήκες (π.χ. μετάδοση υπεριώδους ακτινοβολίας, κ.λπ.) και/ή λειτουργικές παραμέτρους του συστήματος (π.χ. ελάχιστη/μέγιστη πίεση, διαφοροποιήσεις πίεσης, ελάχιστο/μέγιστο Ολικών Υπολειμματικών Οξειδωτικών (TRO) κατά περίπτωση, κ.τλ.), και
.8 περιλαμβάνουν ένα προσάρτημα που περιέχει τα αποτελέσματα κάθε κύκλου δοκιμών επί της ξηράς και επί του πλοίου. Αυτά τα αποτελέσματα των δοκιμών πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον την αριθμητική αλατότητα, τη θερμοκρασία, τους ρυθμούς ροής και, κατά περίπτωση, τη μετάδοση υπεριώδους ακτινοβολίας. Επιπλέον, τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις άλλες σχετικές μεταβλητές. Το Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους των ΠΣΣ.
Έκθεση έγκρισης τύπου
7.2. Η έκθεση έγκρισης τύπου πρέπει να υποβάλλεται στον Οργανισμό και να τίθεται στη διάθεση του κοινού και των Κρατών Μελών μέσω κατάλληλων μέσων. Πρέπει να περιέχει τουλάχιστον:
.1 πληροφορίες για την έγκριση τύπου του ΣΔΕ, συμπεριλαμβανομένων:
.1 της ημερομηνίας έγκρισης,
.2 του ονόματος της Αρχής,
.3 του ονόματος του κατασκευαστή,
.4 της εμπορικής επωνυμίας και της ονομασίας του προϊόντος (όπως οι αριθμοί μοντέλων) του ΣΔΕ, και
.5 αντιγράφου του Πιστοποιητικού Έγκρισης Τύπου, συμπεριλαμβανομένων των προσαρτημάτων, παραρτημάτων ή άλλων συνημμένων αυτού,
.2 μια συνοπτική παρουσίαση,
.3. μια περιγραφή του ΣΔΕ, συμπεριλαμβανομένων, στην περίπτωση που το ΣΔΕ που χρησιμοποιεί Ενεργές Ουσίες, των ακόλουθων πληροφοριών:
.1 του ονόματος της/των Ενεργής/Ενεργών Ουσίας/Ουσιών ή του/των Παρασκευάσματος/Παρασκευασμάτων που χρησιμοποιείται/χρησιμοποιούνται, και
.2 τον προσδιορισμό της συγκεκριμένης έκθεσης της Επιτροπής Προστασίας του θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC) και τον αριθμό της παραγράφου που παρέχει την Τελική Έγκριση, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες έχουν εκπονηθεί από τον Οργανισμό,15
.4 μια επισκόπηση της διαδικασίας που ανέλαβε η Αρχή για την αξιολόγηση του ΣΔΕ, συμπεριλαμβανομένων του ονόματος και του ρόλου κάθε εγκατάστασης δοκιμής, υπεργολάβου και οργανισμού δοκιμών που συμμετείχαν στις δοκιμές και την έγκριση του ΣΔΕ, του ρόλου της κάθε έκθεσης στην απόφαση έγκρισης τύπου και μια περίληψη της προσέγγισης της Αρχής όσον αφορά τη συνολική διασφάλιση της ποιότητας και τον ποιοτικό έλεγχο,
.5 μια περίληψη των κυριότερων σημείων κάθε έκθεσης δοκιμής που καταρτίστηκε σύμφωνα με τις παραγράφους 2.48, 2.55 έως 2.57, 3.4 και 6.6 του παρόντος Παραρτήματος,
.6 τις λειτουργικές απαιτήσεις ασφαλείας του ΣΔΕ και όλα τα σχετικά με την ασφάλεια ευρήματα που έχουν εξαχθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης τύπου,
.7 ένα απόσπασμα συζήτησης που εξηγεί την αξιολόγηση της Αρχής ότι το ΣΔΕ:
.1 πληρούσε από κάθε άποψη τις απαιτήσεις του παρόντος Κώδικα, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης ότι, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους όρους που καθορίζονται τόσο για τις δοκιμές επί της ξηράς όσο και για τις δοκιμές επί του πλοίου, πληροί τα πρότυπα επιδόσεων έρματος που περιγράφονται στον κανονισμό Δ-2,
.2 είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα πρότυπα,
.3 συμμορφώνεται με όλες τις εφαρμόσιμες απαιτήσεις,
.4 έχει εγκριθεί λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις, εάν υπάρχουν, τις οποίες παρείχε η Επιτροπή Προστασίας ΘαλασσίουΠεριβάλλοντος (MEPC) στην Τελική Έγκριση του ΣΔΕ,
5. λειτουργεί εντός των ΠΣΣ στην Ονομαστική χωρητικότητα επεξεργασίας (ΟΧΕ), την απόδοση και την αξιοπιστία όπως καθορίζονται από τον κατασκευαστή,
.6 περιλαμβάνει εξοπλισμό ελέγχου και παρακολούθησης που λειτουργεί σωστά,
.7 εγκαταστάθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές τεχνικής εγκατάστασης του κατασκευαστή για όλες τις δοκιμές, και
.8 χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία όγκων και ρυθμών ροής έρματος κατά τη διάρκεια των δοκιμών επί του πλοίου σε συμφωνία με τις συνήθεις λειτουργίες έρματος του πλοίου, και
.8 τα ακόλουθα παραρτήματα:
.1 κατάλληλες πληροφορίες για τη διασφάλιση και τον έλεγχο ποιότητας, και
.2 κάθε πλήρη έκθεση δοκιμής που συντάσσεται σύμφωνα με τις παραγράφους 2.48, 2.55 έως 2.57, 3.4 και 6.6 του παρόντος παραρτήματος.
7.3. Η Αρχή δύναται να αποκρύπτει πληροφορίες ιδιωτικού χαρακτήρα του κατασκευαστή από την έκθεση έγκρισης τύπου πριν την υποβάλει στον Οργανισμό.
7.4. Το Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου και η έκθεση έγκρισης τύπου (συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των περιεχομένων και των παραρτημάτων, των προσαρτημάτων ή άλλων συνημμένων) πρέπει να συνοδεύονται από μετάφραση στη αγγλική, γαλλική ή ισπανική γλώσσα, εάν δεν έχει συνταχθεί σε μία από αυτές τις γλώσσες.
7.5. Τα έγγραφα δεν πρέπει να ενσωματώνονται μέσω παραπομπής στο Πιστοποιητικό Έγκρισης Τύπου. Η Αρχή δύναται να ενσωματώνει ένα παράρτημα μέσω παραπομπής στην έκθεση έγκρισης τύπου εάν η αναφορά (π.χ. διεύθυνση URL του διαδικτυου) αναμένεται να παραμείνει μόνιμα έγκυρη. Σε οποιαδήποτε αναφορά που καθίσταται άκυρη, η Αρχή πρέπει άμεσα να υποβάλει εκ νέου την έκθεση έγκρισης τύπου στον Οργανισμό και να συμπεριλάβει το αναφερόμενο έγγραφο ή μια επικαιροποιημένη αναφορά σε αυτό, και ο Οργανισμός πρέπει άμεσα να καταστήσει την αναθεωρημένη έκθεση διαθέσιμη στο κοινό και τα Κράτη Μέλη μέσω κατάλληλων μέσων.
15 Ανατρέξτε στη Διαδικασία έγκρισης των συστημάτων διαχείρισης έρματος που χρησιμοποιούν τις Δραστικές Ουσίες (G9) (απόφαση MEPC.169 (57))
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει την 13η Οκτωβρίου 2019.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Πειραιάς, 14 Αυγούστου 2019
Ο Υπουργός
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
The social partners body for health and safety at work