«Η εργονομική ανάλυση εργασίας έχει ως στόχο της να εντοπίσει και να αιτιολογήσει σε ένα υπαρκτό ή υπό σχεδίαση σύστημα εργασίας, τα στοιχεία εκείνα που το καθιστούν, ή κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορούν να το καταστήσουν, μη-προσαρμοσμένο στους εργαζόμενους».
Το πρώτο επίπεδο προσαρμογής είναι η Ανατομική προσαρμογή, όπου η θέση εργασίας πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα ανθρωπομετρικά δεδομένα ενός μεγάλου εύρους διαστάσεων των εργαζομένων. Η φυσιολογική και εμβιομηχανική προσαρμογή εξασφαλίζει ότι η θέση εργασίας δεν απαιτεί υπερβολική κατανάλωση ενέργειας ή μυοσκελετική καταπόνηση.
Η νοητική προσαρμογή εξασφαλίζει ότι η θέση εργασίας δεν έχει νοητικές απαιτήσεις παραπάνω από τις ανθρώπινες δυνατότητες, η θέση εργασίας δεν πρέπει να επιφέρει στρες στον εργαζόμενο και θα πρέπει να έχει ικανοποίηση από την εργασία του.
Αλληλεπίδραση ανθρώπου – μηχανής
Η αλληλεπίδραση ανθρώπου – μηχανής, Human Machine Interface (HMI), είναι ένα πεδίο που επεμβαίνει η εργονομία και ορίζεται ως το μέρος της μηχανής ή της συσκευής που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του χειριστή/χρήστη και της μηχανής. Η αλληλεπίδραση ανθρώπου μηχανής αποτελείται από 3 μέρη (1) controls / συσκευές εισαγωγής δεδομένων (2) οθόνες ή άλλες συσκευές των εξερχομένων (3) μια εσωτερική δομή που αποτελείται από λογισμικό του Η/Υ και τον εξοπλισμό (hardware). Αδυναμίες στην αλληλεπίδραση ανθρώπου μηχανής μπορεί να προκαλέσουν στρες, λάθη και ατυχήματα. Το στρες μπορεί να προκύψει από νοητική υπερφόρτωση ή υποφόρτωση.
The social partners body for health and safety at work