Τροποποιήθηκε από :
Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 90Β_2006 | 1.01 MB |
Τις διατάξεις:
1. Του ν. 616/1977 (ΦΕΚ 116 Α΄) «Περί εκδόσεως πυροσβεστικών διατάξεων»
2. Του άρθρου 10 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄) «Σχέσεις Κράτους Πολίτη, καθιέρωση νέου τύπου ταυτότητας και άλλες διατάξεις.»
3. Του άρθρου 22 του ν.1682/1987 (ΦΕΚ 14 Α΄) «Μέσα και Όργανα Αναπτυξιακής Πολιτικής Προγραμματικής Συμφωνίας και Αναπτυξιακής Σύμβασης, ένταξη επενδύσεων στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τροποποίηση του ν.1262/1982 και άλλες διατάξεις».
4. Του ν. 3325/2005 (ΦΕΚ 68 Α΄) «Ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών − βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και άλλες διατάξεις».
5. Τις διατάξεις του άρθρου 90 παρ. 4 του ν.δ. 8/1973 «Περί Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού» που διατηρήθηκαν σε ισχύ με το άρθρο 31 παρ. 1α του ν.1577/1985 (ΦΕΚ 210 Α΄) του οποίου παρατάθηκε η ισχύς με την υπ’ αριθμ. 296/68/1987 απόφαση (ΦΕΚ 31/Β/22.1.1987)
6. Του π.δ. 229/1986 (ΦΕΚ 96 Α΄) «Σύσταση και οργάνωση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας», του π.δ. 396/1989 (ΦΕΚ 172 Α΄) «Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας» όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε από το π.δ. 189/1995 (ΦΕΚ 99 Α΄) και του π.δ. 182/2005 (ΦΕΚ 230 Α΄).
7. Του π.δ. 381/1989 (ΦΕΚ 168 Α΄) «Οργανισμός του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας», όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το π.δ. 191/1996 (ΦΕΚ 154 Α΄).
8. Του π.δ. 27/1996 (ΦΕΚ 19 Α΄) «Συγχώνευση των Υπουργείων Τουρισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης», όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 122/2004 (ΦΕΚ 85 Α΄).
9. Του π.δ. 30/1996 (ΦΕΚ 21 Α΄) Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης».
10. Του π.δ. 121/2004 (ΦΕΚ 84 Α΄) «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών».
11. Του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α΄) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα».
12. Της υπ’ αριθμ. 5905/Φ15/839 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας «Λήψη μέτρων πυροπροστασίας στις βιομηχανικές − βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και αποθήκες αυτών καθώς και αποθήκες ευφλέκτων και εκρηκτικών υλών» (ΦΕΚ 611/Β/1995)
13. Την ανάγκη επανεξέτασης των ρυθμίσεων που αφορούν την πυρασφάλεια των πάσης φύσεως Βιομηχανικών−Βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, αποθηκών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών.
14. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1. Οι κάτοχοι των βιομηχανικών−βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, επαγγελματικών εργαστηρίων, αποθηκών καθώς και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, που υπάγονται στις διατάξεις του ν.3325/2005, υποχρεούνται να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, για την αποφυγή ή τον περιορισμό των κινδύνων εκδήλωσης πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις τους.
2. Στα ανωτέρω μέτρα περιλαμβάνονται:
α. Τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας για το σύνολο της εγκατάστασης.
β. Τα κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
γ. Η συγκρότηση ομάδας πυροπροστασίας από το προσωπικό της επιχείρησης και η μέριμνα για την εκπαίδευση αυτής.
1. Οι κάτοχοι των εγκαταστάσεων που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης, οφείλουν να συντάσσουν μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙΙ η οποία εγκρίνεται από τις κατά τόπους αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (Π.Υ.).
Στην παραπάνω μελέτη, αναφέρονται τα μέτρα πυροπροστασίας που αφορούν την συγκεκριμένη εγκατάσταση, τη συγκρότηση της ομάδας πυροπροστασίας, την εκπαίδευση αυτής και το είδος της εκπαίδευσης, τα ειδικά της καθήκοντα σε θέματα πρόληψης, περιορισμού και καταστολής πυρκαγιών καθώς και ο τρόπος δράσης της ομάδας.
Η μελέτη αυτή υπογράφεται από τον αρμόδιο κατά το νόμο τεχνικό επιστήμονα εφόσον από την παρούσα απόφαση προβλέπονται μόνιμα μέτρα πυροπροστασίας.
Εάν από την παρούσα απόφαση προβλέπονται μόνο φορητά μέσα πυροπροστασίας τη μελέτη δύναται να υπογράφει ο ενδιαφερόμενος, χωρίς να απαιτείται η υποβολή σχεδίων κάτοψης.
2. Τα μέτρα πυροπροστασίας πρέπει να καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζονται στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας.
3. Στις περιπτώσεις που στο χώρο των αναφερομένων στην παρ. 1 του άρθρου 1, εγκαταστάσεων, υπάρχουν αποθήκες υγρών ή αερίων καυσίμων συντάσσεται ενιαία μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας και λαμβάνονται όλα τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την παρούσα απόφαση για την εγκατάσταση, καθώς και από τις Κ.Υ.Α. της 28.6.1991 (ΦΕΚ 578/Β/29.7.1991) για υγρά καύσιμα, Δ3/14858/93 (ΦΕΚ 477/Β/1.7.1993) για υγραέριο και Δ3/Α/5286/1997 (ΦΕΚ 236/Β/26.3.1997) για φυσικό αέριο, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
4. Οι μονάδες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση σύνταξης μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης, χρησιμοποιούν όμως για τις λειτουργικές τους ανάγκες υγρά ή αέρια καύσιμα, υποχρεούνται να τηρούν τις διατάξεις των Κ.Υ.Α. που αναφέρονται στην παρ. 3 για την αποθήκευση και κατανάλωση των υγρών καυσίμων και να συντάσσουν μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας μόνο για τους χώρους αυτών.
1. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση εφοδιασμού με μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας και Πιστοποιητικού (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, οι βιομηχανίες− βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια και οι πάσης φύσεως μηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποθήκες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Ο του Παραρτήματος I της παρούσας Απόφασης, ανεξάρτητα από την ισχύ τους. Ομοίως, απαλλάσσονται τα επαγγελματικά εργαστήρια, οι αποθήκες και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών με κινητήρια ισχύ μέχρι 22 kW ή θερμική ισχύ μέχρι 50 kW, όπως αυτά ορίζονται στο ν.3325/2005 που υπάγονται στην κατηγορία κινδύνου Αα του Παραρτήματος Ι της παρούσας, εφόσον η στεγασμένη τους επιφάνεια δεν υπερβαίνει τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα.
Οι κάτοχοι των μονάδων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση εφοδιασμού με μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας και Πιστοποιητικού (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, υποχρεούνται να λαμβάνουν τα γενικά προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας που προβλέπονται στο Κεφ. Α΄ του παραρτήματος ΙΙ της παρούσας απόφασης, καθώς και τα κατασταλτικά μέτρα του Κεφ. Β΄ του παραρτήματος ΙΙ για τις δραστηριότητες της κατηγορίας 0.
Κατά τη χορήγηση της άδειας εγκατάστασης στις ως άνω δραστηριότητες θα τίθεται όρος για τη λήψη όλων των προαναφερόμενων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων πυροπροστασίας.
Κατά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας των δραστηριοτήτων αυτών η Αδειοδοτούσα Αρχή ελέγχει και τη λήψη όλων των προαναφερόμενων μέτρων.
2. Οι δραστηριότητες της κατηγορίας κινδύνου Αα του Παραρτήματος Ι που έχουν μηχανολογικό εξοπλισμό με κινητήρια ισχύ άνω των 22 KW ή θερμική ισχύ άνω των 50 KW και έχουν στεγασμένη επιφάνεια που δεν υπερβαίνει τα 2.500 τ.μ., δεν υποχρεούνται στην υποβολή μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας αλλά έχουν υποχρέωση να εφοδιαστούν με Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας.
Προκειμένου να εφοδιαστεί με Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας ο ενδιαφερόμενος, υποβάλλει στην Π.Υ. αντίγραφο της άδειας εγκατάστασης μαζί με αντίγραφο των θεωρημένων σχεδιαγραμμάτων. Η Π.Υ. χορηγεί το Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας εφόσον διαπιστώσει κατόπιν αυτοψίας ότι έχουν ληφθεί τα μέτρα για την κατηγορία κινδύνου Αα.
Για τη χορήγηση ενιαίας άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει μια σειρά σχεδιαγραμμάτων στην Π.Υ για την έκδοση του αντίστοιχου Πιστοποιητικού (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, το οποίο στη συνέχεια υποβάλλει στην Αδειοδοτούσα Αρχή για την έκδοση της ενιαίας άδειας.
3. Οι μονάδες που εντάσσονται από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς στην κατηγορία μικρού κινδύνου (Αα) και υποχρεούνται στην εγκατάσταση μονίμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου, δύνανται, εφόσον λόγω της φύσης τους αντενδείκνυται η χρήση νερού ως κατασβεστικού μέσου, να προτείνουν εναλλακτική μέθοδο πυροπροστασίας για τους χώρους παραγωγής και αποθήκευσής τους. Η πρότασή πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη μελέτη αρμοδίου διπλωματούχου ή τεχνολόγου μηχανικού με τα εναλλακτικά μέσα και μέτρα πυροπροστασίας και θα εγκρίνεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 6 της παρούσας απόφασης.
1. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση εφοδιασμού με μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας και Πιστοποιητικού (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, οι βιομηχανίες−βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια και οι πάσης φύσεως μηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποθήκες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Ο του Παραρτήματος I της παρούσας Απόφασης, ανεξάρτητα από την ισχύ τους. Ομοίως, απαλλάσσονται τα επαγγελματικά εργαστήρια, οι αποθήκες και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών με κινητήρια ισχύ μέχρι 22 kW ή θερμική ισχύ μέχρι 50 kW, όπως αυτά ορίζονται στο ν.3325/2005 που υπάγονται στην κατηγορία κινδύνου Αα του Παραρτήματος Ι της παρούσας, εφόσον η στεγασμένη τους επιφάνεια δεν υπερβαίνει τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα.
Οι κάτοχοι των μονάδων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση εφοδιασμού με μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας και Πιστοποιητικού (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, υποχρεούνται να λαμβάνουν τα γενικά προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας που προβλέπονται στο Κεφ. Α΄ του παραρτήματος ΙΙ της παρούσας απόφασης, καθώς και τα κατασταλτικά μέτρα του Κεφ. Β΄ του παραρτήματος ΙΙ για τις δραστηριότητες της κατηγορίας 0.
Κατά τη χορήγηση της άδειας εγκατάστασης στις ως άνω δραστηριότητες θα τίθεται όρος για τη λήψη όλων των προαναφερόμενων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων πυροπροστασίας.
Κατά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας των δραστηριοτήτων αυτών η Αδειοδοτούσα Αρχή ελέγχει και τη λήψη όλων των προαναφερόμενων μέτρων.
1. Για τη χορήγηση από την Αδειοδοτούσα Αρχή της άδειας λειτουργίας ή τη θεώρηση της Ειδικής Δήλωσης της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν.3325/2005, απαιτείται η υποβολή Πιστοποιητικού (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας που εκδίδεται από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία και βεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί τα αναγραφόμενα στην εγκεκριμένη μελέτη, μέτρα και μέσα πυροπροστασίας για την εν λόγω εγκατάσταση και ότι αυτά είναι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, με την επιφύλαξη της παρ.1 του άρθρου 3.
2. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χορηγεί το Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας κατόπιν υποβολής Υπεύθυνης Δήλωσης του μελετητή−επιβλέποντα μηχανικού και του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα ότι έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα από την εγκεκριμένη μελέτη μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε διάστημα 2 μηνών υποχρεούται να διενεργήσει αυτοψία στην εγκατάσταση της επιχείρησης προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρούνται τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη. Εάν διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, ανακαλεί το Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας και κοινοποιεί την απόφασή της αυτή στην αρμόδια Αρχή.
Το Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, που κοινοποιείται υποχρεωτικά στην Αδειοδοτούσα Αρχή, πρέπει να καλύπτει όλους τους χώρους που χρησιμοποιεί η επιχείρηση (κτιριακούς, υπαίθριους).
Το ανωτέρω πιστοποιητικό ισχύει για 8 χρόνια. Ειδικά, προκειμένου για εγκαταστάσεις, στις οποίες χορηγείται προθεσμία προς μεταφορά, το Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας ισχύει για τρία (3) χρόνια.
Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση οφείλει να ζητήσει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανανέωση του πιστοποιητικού και τυχόν αναθεώρηση της ισχύουσας μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας δύο τουλάχιστον μήνες πριν από την λήξη της ισχύος του.
3. Σε περίπτωση επέκτασης των ανωτέρω εγκαταστάσεων και αποθηκών, δεν απαιτείται η υποβολή νέας μελέτης, εφόσον:
α) δεν επέρχεται αύξηση της καλυπτόμενης επιφάνειας που επιβάλλει τη λήψη μόνιμων μέτρων πυροπροστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.
β) δεν αλλάζει η κατηγορία κινδύνου της εγκατάστασης.
Στις περιπτώσεις αυτές, για την έκδοση του Πιστοποιητικού (Ενεργητικής Πυροπροστασίας) ακολουθείται η διαδικασία των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου.
Ομοίως, δεν απαιτείται υποβολή νέας μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας και έκδοση νέου Πιστοποιητικού (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, σε περίπτωση αλλαγής της επωνυμίας ή μεταβίβασης της επιχείρησης, μέχρι τη λήξη του πιστοποιητικού.
Στην περίπτωση αυτή, η Αδειοδοτούσα Αρχή κοινοποιεί στη Π.Υ. αντίγραφο της άδειας που χορηγεί, με συμπληρωμένο αντίγραφο της 1ης σελίδας του Παραρτήματος ΙΙΙ, που ενσωματώνεται στην ήδη εγκεκριμένη μελέτη.
Μετά τη λήξη του Πιστοποιητικού (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, αυτό ανανεώνεται στο όνομα του νέου φορέα χωρίς να απαιτείται η υποβολή νέας μελέτης.
4. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύστερα από έλεγχο, ότι δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως τα προβλεπόμενα από την εγκεκριμένη μελέτη μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας, καθώς και στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από την εγκεκριμένη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας που επηρεάζουν τα μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας, η Π.Υ. δύναται να χορηγεί προσωρινό Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας. Στο πιστοποιητικό αυτό καθορίζονται τα πρόσθετα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που απαιτούνται και ο χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να υλοποιηθούν και που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) έτος.
Στις περιπτώσεις αυτές και εφόσον υφίσταται θέμα χορήγησης της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης, η Αδειοδοτούσα Αρχή προβαίνει στη χορήγηση της σχετικής άδειας λειτουργίας με βάση το προσωρινό πιστοποιητικό.
Ο κάτοχος της εγκατάστασης οφείλει να προσκομίσει οριστικό Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας μέσα στον χρόνο που αναφέρεται στο προσωρινό πιστοποιητικό. Σχετικός όρος αναγράφεται και στην άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης.
5. Πιστοποιητικά (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας που έχουν χορηγηθεί σε εγκαταστάσεις σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 5905/Φ15/839/1995 κοινή υπουργική απόφαση εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι το χρόνο λήξης τους.
Η ανανέωση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας χωρίς να υποβάλλεται νέα μελέτη, εφόσον τα μέσα και μέτρα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την παρούσα είναι τα ίδια με αυτά που προβλέπονται από την υπ’ αριθμ. 5905/Φ15/839/1995 κοινή υπουργική απόφαση.
2. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χορηγεί το Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας κατόπιν υποβολής Υπεύθυνης Δήλωσης του μελετητή−επιβλέποντα μηχανικού και του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα ότι έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα από την εγκεκριμένη μελέτη μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε διάστημα 2 μηνών υποχρεούται να διενεργήσει αυτοψία στην εγκατάσταση της επιχείρησης προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρούνται τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη. Εάν διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, ανακαλεί το Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας και κοινοποιεί την απόφασή της αυτή στην αρμόδια Αρχή.
Το Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας, που κοινοποιείται υποχρεωτικά στην Αδειοδοτούσα Αρχή, πρέπει να καλύπτει όλους τους χώρους που χρησιμοποιεί η επιχείρηση (κτιριακούς, υπαίθριους).
Το ανωτέρω πιστοποιητικό ισχύει για 8 χρόνια. Ειδικά, προκειμένου για εγκαταστάσεις, στις οποίες χορηγείται προθεσμία προς μεταφορά, το Πιστοποιητικό (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας ισχύει για τρία (3) χρόνια.
Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση οφείλει να ζητήσει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανανέωση του πιστοποιητικού και τυχόν αναθεώρηση της ισχύουσας μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας δύο τουλάχιστον μήνες πριν από την λήξη της ισχύος του.
1. Κατά των κατόχων των εγκαταστάσεων που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλονται, οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 24 του ν.3325/2005, εφόσον οι δραστηριότητες εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αυτού.
Οι κάτοχοι των δραστηριοτήτων που δεν υπάγονται στις διατάξεις του ν.3325/2005 διώκονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.
2. Κατά των αποφάσεων με τις οποίες επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις κατά την προηγούμενη παράγραφο χωρεί προσφυγή σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 25 του ν.3325/2005, όπως κάθε φορά ισχύει.
3. Ένσταση ενώπιον του οικείου νομάρχη ή του κατά περίπτωση Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης χωρεί:
Κατά των διοικητικών πράξεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που σχετίζονται με τη μη έγκριση της μελέτης (ενεργητικής) πυροπροστασίας ή τη μη χορήγηση προσωρινού ή οριστικού πιστοποιητικού πυροπροστασίας.
4. Οι αποφάσεις του Νομάρχη ή του κατά περίπτωση Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης επί της ενστάσεως, εκδίδονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από της υποβολής τους.
1. Με απόφαση του οικείου Νομάρχη ή του κατά περίπτωση αρμόδιου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, συγκροτείται σε κάθε Νομαρχία και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Επιτροπή αποτελούμενη από:
α. Τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας, της κατά περίπτωση Αδειοδοτούσας Αρχής.
β. Το Διοικητή, της κατά τόπο αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και
γ. Ένα δημόσιο υπάλληλο του κλάδου ΠΕ ειδικότητας Μηχανικού ή Χημικού, που ορίζεται από το Νομάρχη ή τον κατά περίπτωση Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος των ανωτέρω, στην Επιτροπή μετέχουν οι νόμιμοι αντικαταστάτες τους, ή άλλα κατάλληλα άτομα οριζόμενα από τον οικείο Νομάρχη ή τον κατά περίπτωση Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης.
2. Αντικείμενο της παραπάνω Επιτροπής είναι η διατύπωση γνώμης, εφόσον της ζητηθεί, στις περιπτώσεις υποβολής ένστασης ενώπιον του Νομάρχη ή του κατά περίπτωση Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κατά:
Των μέτρων και μέσων που απαιτεί η οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία για την έγκριση της μελέτης (ενεργητικής) πυροπροστασίας ή τη μη χορήγηση από την Π.Υ. Πιστοποιητικού (Ενεργητικής) Πυροπροστασίας.
3. Με απόφαση του οικείου Νομάρχη ή του κατά περίπτωση Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης ρυθμίζονται τα θέματα της λειτουργίας της ανωτέρω επιτροπής.
1. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μπορεί να ενεργεί, οποτεδήποτε επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων που υπάγονται στις διατάξεις της παρούσας απόφασης, προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από την παρούσα απόφαση μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.
2. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν από την Π.Υ. παραβάσεις ή παραλείψεις των μέτρων πυροπροστασίας η ανωτέρω Υπηρεσία ενημερώνει επί των διαπιστώσεών της την Αδειοδοτούσα Αρχή.
Προσαρτώνται στην παρούσα απόφαση και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής τα κατωτέρω παραρτήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.
Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης έπειτα από γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δύναται να τροποποιείται το παράρτημα Ι.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Δημοσίας Τάξης δύναται να τροποποιείται το παράρτημα ΙΙ.
Με απόφαση του Αρχηγού Πυρ/κού Σώματος δύναται να τροποποιείται το παράρτημα ΙΙΙ.
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται οι διατάξεις της υπ’ αριθμ. 5905/Φ15/839/1995 (ΦΕΚ 611 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης «Λήψη μέτρων πυροπροστασίας στις βιομηχανικές − βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και αποθήκες αυτών καθώς και αποθήκες ευφλέκτων και εκρηκτικών υλών».
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2006
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ |
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ |
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Λήψη μέτρων πυροπροστασίας στις βιομηχανικές − βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, επαγγελματικά εργαστήρια, αποθήκες και μηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, που υπάγονται στις διατάξεις του ν.3325/2005 (ΦΕΚ 68 Α΄) και λοιπές δραστηριότητες.
Ι. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ο
Ι. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ο
Α. Κατασκευή ειδών από πυρίμαχα και οξύμαχα υλικά, κατασκευή και κατεργασία
αντικειμένων από γυαλί.
Κατασκευή τσιμεντοσωλήνων και τσιμεντοστύλων.
Παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος.
Κατασκευή ειδών από τσιμέντο.
Κοπή και κατεργασία μαρμάρων.
Κοπή και κατεργασία σιδήρου για οικοδομές.
Προϊόντα τριβής μαρμάρου.
Κατασκευή μαρμαρινών.
Κατασκευή ειδών από αμίαντο.
Κατασκευή ειδών από γύψο.
Κατεργασία σμύριδος και κατασκευή λειαντικών μέσων.
Κατασκευή συρμάτων, αλυσίδων, συρματοπλεγμάτων, κοχλιών, καρφοβελόνων και καρφιτσών.
Κλειθροποιία και κατασκευή σιδηρικών για πόρτες παράθυρα, έπιπλα κ.λπ.
Κατασκευή φακών, οπτικών υάλων, σκελετών και οματοϋαλίων.
Επισκευή οματοϋαλίων.
Επισκευή φωτογραφικών και οπτικών οργάνων.
Κατασκευή και λάξευση αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα και λίθους.
Κατασκευή ψευδοκοσμημάτων.
Επισκευή ωρολογιών.
Ιχθυογενετικός σταθμός
Β. Γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις και άλλες μηχανολογικές εγκ/σεις που δεν αποτελούν μεταποιητικές μονάδες και υπόκεινται στον έλεγχο του ΥΠΑΝ.
Γ. Όλες οι δραστηριότητες που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 της παρούσας.
ΙΙ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α
Στην κατηγορία Α υπάγονται οι εξής βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις:
1. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ − ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Αα).
Κ.Α. 20 ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Σφαγή ζώων και εκδορά αυτών, εκτός από πουλερικά.
Ακροκαθαριστήρια, κατεργασία εντέρων.
Αλλαντοποιία.
Επεξεργασία και διατήρηση κρέατος εκτός από πουλερικά.
Σφαγή, καθαρισμός και διατήρηση πουλερικών.
Παρασκευή διατηρούμενου γάλακτος, βούτυρου, γιαούρτης.
Τυροκομία.
Παρασκευή παγωτών.
Παρασκευή χυμού από φρούτα.
Παρασκευή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά.
Παρασκευή διατηρουμένων λαχανικών και φρούτων.
Παρασκευή βρώσιμων ελαιών.
Καθαρισμός, αποστείρωση και αφυδάτωση φρούτων και εσπεριδοειδών με μηχανικά μέσα.
Καθαρισμός και αποστείρωση ξηρών σύκων.
Καθαρισμός σταφίδας.
Παρασκευή διατηρουμένων ιχθύων και ιχθυηρών.
Άλεση δημητριακών.
Επεξεργασία οσπρίων.
Επεξεργασία ορύζης.
Αρτοποιία.
Βιομηχανία μπισκότων.
Ζαχαροπλαστική.
Παραγωγή ζάχαρης.
Σοκολατοποιία.
Παρασκευή λουκουμιών.
Παρασκευή χαλβάδων.
Παρασκευή αποφλοιωμένων, καβουρδισμένων και αλμυρών ξηρών καρπών και σπόρων.
Παραγωγή αμύλου και αμυλοσακχάρου.
Παραγωγή σακχάρου.
Επεξεργασία μέλιτος.
Παραγωγή ζυμών.
Παραγωγή ζυμαρικών.
Παρασκευή φύλλων κρούστας και καταϊφιών.
Καβούρδισμα και άλεση καφέ.
Παρασκευή τροφών για ζώα και πτηνά.
Παραγωγή πάγου από νερό.
Λοιπές βιομηχανίες ειδών διατροφής κ.α.α. (αλατιού, μπαχαρικών, καρυκευμάτων, μαγιονέζας, ξυδιού, μουστάρδας κ.λπ.).
Ξηραντήρια αραβοσίτου και λοιπών γεωργικών προϊόντων.
Διαλογητήρια φρούτων και λαχανικών.
Ψύξη και διατήρηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Πλυντήρια, σιδερωτήρια ρούχων.
STUDIO Κινηματογράφου, τηλεόρασης, εγγραφής και διαμόρφωσης ήχου εμφάνισης φωτογραφικού φιλμ κ.λπ.
Ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Συνεργεία επισκευής οχημάτων και λοιπών μηχανημάτωv πλην βαφείων, ΚΤΕΟ.
Αφαλάτωση θαλασσίου ύδατος.
Κ.Α. 21 ΠΟΤΩΝ
Οινοποιία και ζυθοποιία.
Παρασκευή ποτών από χυμούς και μεταλλικά νερά.
Εμφιαλωτήρια νερού.
Κ.Α. 23 ΥΦΑΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Βαφεία, λευκαντήρια, φινιριστήρια.
Νεροτριβή.
Κ.Α. 28 ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ, ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Κατασκευή κλισσέ.
Κ.Α. 29 ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΟΥΝΑΡΙΚΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ
Παραγωγή σολοδερμάτων και επανωδερμάτων.
Παραγωγή λοιπών δερμάτων.
Παραγωγή συνθετικού δέρματος.
Επεξεργασία γουναρικών.
Κατασκευή ειδών από γούνα, εκτός από είδη ενδυμασίας.
Κατασκευή θηκών από δέρμα ή υποκαταστάτων δέρματος.
Κατασκευή ειδών ιπποσκευής.
Κατασκευή λοιπών δερματίνων ειδών.
Κ.Α. 31 ΧΗΜΙΚΕΣ
Παραγωγή πεπιεσμένου αέρα, οξυγόνου, αζώτου, διοξειδίου του άνθρακα και λοιπών μη ευφλέκτων αερίων πλην των στην κατηγορία C περιλαμβανομένων ξηρού πάγου και FRΕON.
Παραγωγή λοιπών βασικών χημικών προϊόντων μ.α.α.
(Παραγωγή οξειδίων μετάλλων).
Παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων εκτός από γεωργικά φάρμακα και εντομοκτόνα.
Παρασκευή οξέων, βάσεων και αλάτων.
Παρασκευή υδροχρωμάτων.
Παραγωγή οργανικών λιπασμάτων
Κ.Α. 33 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΑΚΑ
Παρασκευή τούβλων και κεραμιδιών από ψημένη γη.
Κατασκευή λοιπών υλικών από ψημένη γη για οικοδομές.
Κατασκευή καθρεπτών από γυαλί.
Αγγειοπλαστική, κατασκευή ειδών από πηλό, εκτός από αυτά που προορίζονται για οικοδομές.
Κατασκευή ειδών από πορσελάνη και φαγεντιανά.
Παραγωγή τσιμέντων.
Ασβεστοποιία.
Παραγωγή γύψου και στόκου.
Παραγωγή λοιπών προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά.
Κ.Α. 34 ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Παραγωγή χυτοσιδήρου σε υψικαμίνους.
Ανάτηξη και εξέλαση σιδήρου.
Κατασκευή αντικειμένων από χυτοχάλυβα.
Μεταλλουργία μολύβδου.
Μεταλλουργία σιδηρονικελίου.
Μεταλλουργία χαλκού και των κραμάτων αυτού.
Μεταλλουργία αλουμινίου και των κραμάτων αυτού.
Μεταλλουργία άλλων κοινών μετάλλων.
Κ.Α. 35 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ
Κατασκευή σιδηροσωλήνων, εκτός από ηλεκτρομονωτικούς.
Κατασκευή ηλεκτροδίων.
Κατασκευή αστολομάλλου.
Κατασκευή κουφωμάτων, κιγκλιδωμάτων και συναφών ειδών για οικοδομές από σίδηρο.
Κατασκευή κουφωμάτων από λοιπά μέταλλα εκτός
από σίδηρο (περιλαμβάνονται και τα κουφώματα αλουμινίου).
Λοιπές μεταλλικές κατασκευές.
Κατασκευή γεωργικών εργαλείων.
Κατασκευή λοιπών εργαλείων εκτός από επιστημονικά.
Κατασκευή συσκευών μαγειρικής, φωτισμού και θέρμανσης, εκτός από ηλεκτρικές.
Κατασκευή ειδών υδραυλικής και φανοποιίας.
Κατασκευή αντικειμένων από χυτοσίδηρο.
Κατασκευή ειδών χαλκουργίας και ορειχαλκουργίας.
Κατασκευή ειδών από μόλυβδο και των κραμάτων του.
Κατασκευή σκευών από αλουμίνιο.
Κατασκευή ειδών εμαγιέ.
Κατασκευή χρηματοκιβωτίων και θησαυροφυλακίων.
Κατασκευή ειδών συσκευασίας από λευκοσίδηρο.
Κατασκευή ειδών συσκευασίας από σιδηρόφυλλα.
Κατασκευή σωληναρίων και ειδικών θηκών από μέταλλα.
Κατασκευή επιτραπεζίων ειδών από κοινά μέταλλα και ειδών από ανοξείδωτο χάλυβα.
Κατασκευή ξυριστικών λεπίδων.
Επιμετάλλωση και οξείδωση μετάλλων.
Βληματοποιία, καλυκοποιία και κατασκευή πυροβόλων όπλων.
Κατασκευή λοιπών αντικειμένων από μέταλλα κ.α.α.
Κατασκευή μεταλλικών επίπλων εκτός από φερ φορζέ.
Κατασκευή επίπλων φερ φορζέ.
Κ.Α. 36 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΚΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Κατασκευή μηχανών εσωτερικής καύσης.
Επισκευή μηχανών εσωτερικής καύσης.
Κατασκευή μηχανημάτων κλιματισμού.
Κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων.
Κατασκευή γεωργικών ελκυστήρων.
Κατασκευή μηχανημάτων ζωοκομίας.
Κατασκευή μηχανημάτων λατομείων και επεξεργασίας λατομικών προϊόντων.
Κατασκευή μηχανημάτων οδοποιίας.
Κατασκευή μηχανημάτων για την παραγωγή ειδών διατροφής.
Κατασκευή μηχανημάτων υφαντουργίας.
Κατασκευή μηχανημάτων επεξεργασίας ξύλου και μετάλλου.
Κατασκευή πυροσβεστήρων.
Κατασκευή αντλιών.
Κατασκευή Ψεκαστήρων.
Κατασκευή και επισκευή μηχανών γραφείου.
Κατασκευή πλαστίγγων και ζυγαριών.
Λεβητοποιία.
Λοιπά μηχανουργεία κατασκευής και επισκευής κάθε είδους μηχανημάτων και εξαρτημάτων των μ.α.α.
Κ.Α. 37 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ, ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΩΝ
Κατασκευή ηλεκτροκινητήρων και ηλεκτρογεννητριών.
Κατασκευή μετασχηματιστών και ανορθωτών.
Κατασκευή συσσωρευτών.
Κατασκευή ξηρών ηλεκτρικών στοιχείων.
Κατασκευή συρμάτων και καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρισμού.
Κατασκευή ηλεκτρικών λαμπτήρων φωτισμού.
Κατασκευή φωτεινών επιγραφών.
Κατασκευή μονωτικών σωλήνων κάθε είδους.
Κατασκευή λοιπών ηλεκτρολογικών υλικών.
Κατασκευή τηλεπικοινωνιακού υλικού.
Κατασκευή ηλεκτροακουστικών συσκευών.
Κατασκευή ηλεκτρικών και επιστημονικών τεχνικών
συσκευών και οργάνων.
Κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης.
Κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών κλιματισμού.
Κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών φωτισμού.
Εργαστήρια επισκευής ηλεκτρικών συσκευών.
Κ.Α. 38 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
Ναυπηγεία μεταλλικών σκαφών.
Κατασκευή σιδηροδρομικού και τροχιοδρομικού υλικού.
Κατασκευή και συναρμολόγηση αυτοκινήτων.
Κατασκευή αμαξωμάτων επιβατηγών αυτοκινήτων.
Κατασκευή αμαξωμάτων φορτηγών αυτοκινήτων.
Κατασκευή ρυμουλκούμενων τροχοφόρων οχημάτων.
Κατασκευή ανταλλακτικών αυτοκινήτων.
Κατασκευή αυτοκινήτων.
Κατασκευή και συναρμολόγηση μοτοσυκλεττών και ποδηλάτων.
Κατασκευή ανταλλακτικών μοτοσυκλεττών και ποδηλάτων.
Κατασκευή ζωαμαξών και χειραμαξών.
Κατασκευή παιδικών χειραμαξών.
Κ.Α. 39 ΛΟΙΠΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Κατασκευή ιατροχειρουργικών εργαλείων και ορθοπεδικών οργάνων.
Κατασκευή οργάνων ακριβείας, συσκευών μέτρησης και ελέγχου.
Κατασκευή φωτογραφικών και οπτικών οργάνων.
Κατασκευή ωρολογίων και ανταλλακτικών τους.
Κατασκευή μουσικών οργάνων.
Κατασκευή τεχνιτών οδόντων.
Ανάμειξη και συσκευασία μη ευφλέκτων υλικών και αντικειμένων, που δεν περιλαμβάνονται σε άλλη κατηγορία.
Βιολογικοί καθαρισμοί με καύση του παραγόμενου βιοαερίου.
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ − ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Αβ)
Κ.Α. 22 ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Επεξεργασία φύλλων καπνού.
Παραγωγή σιγαρέττων και πούρων.
Κ.Α. 23 ΥΦΑΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Παραγωγή νημάτων και υφασμάτων από φυσικό και τεχνητό έριο ήτοι:
Λιναριστήρια.
Νηματουργεία.
Στριπτήρια.
Υφαντήρια.
Τυποβαφεία.
Παραγωγή νημάτων και υφασμάτων από φυσικό και τεχνητό βαμβάκι ήτοι:
Εκκοκιστήρια.
Νηματουργεία.
Στριπτήρια.
Υφαντήρια.
Παραγωγή νημάτων και υφασμάτων από φυσικό και τεχνητό μετάξι καθώς και από συνθετικές ίνες ήτοι:
Αναπηνιστήρια.
Στριπτήρια.
Νηματουργεία.
Υφαντήρια.
Κατεργασία, ιούτης, λινού και καννάσεως.
Νηματουργεία.
Δαντελλοποιία.
Ταινιοπλεκτική.
Καλτσοποιία.
Πλεκτική εσωρούχων.
Πλεκτική υφασμάτων, εξωτερικών ενδυμάτων και εξαρτημάτων ενδυμασίας.
Κατασκευή σχοινίων και σπάγγων.
Κατασκευή διχτύων.
Ταπητουργεία.
Βιομηχανία νηματοποίησης και ύφανσης σκληρών ινών.
Βιομηχανία εμποτισμού υφασμάτων με διάφορες ύλες.
Κατασκευή πιλημάτων.
Βιομηχανία υπολειμμάτων κλωστοϋφαντουργίας.
Κ.Α. 24 ΕΙΔΩΝ ΥΠΟΔΗΣΗΣ, ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΠΟ ΥΦΑΣΜΑ
Υποδηματοποιία από κάθε ύλη, εκτός από ελαστικό και πλαστική ύλη.
Επισκευή υποδημάτων.
Ραπτική γυναικείων από παιδικών εξωτερικών ενδυμάτων.
Ραπτική ενδυμάτων από αδιάβροχα υφάσματα, πλαστικά και από δέρμα.
Ραπτική ενδυμάτων και διαφόρων ειδών ενδυμασίας από γουναρικά.
Ραπτική ειδικών εξωτερικών ενδυμάτων.
Ραπτική εσωρούχων.
Κατασκευή ορθοπεδικών ζωνών και επιδέσμων.
Πιλοποιία.
Κατασκευή εξαρτημάτων ενδυμασίας.
Στρωματοποιία και εφαπλωματοποιία.
Ραπτική πανικών οικιακής χρήσης.
Κατασκευή κεντημάτων.
Κατασκευή άλλων ειδών από ύφασμα.
Κ.Α. 25 ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΦΕΛΛΟΥ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΙΑΣ
Πρώτη κατεργασία του ξύλου.
Κατασκευή καπλαμάδων από κόντρα πλακέ.
Κατασκευή τεχνητής ξυλείας.
Κατασκευή ξυλείας για την βαρελοποιία, καροποιία, σαγματοποιία, λεμβοποιία κ.λπ.
Κατασκευή σανίδων πατωμάτων.
Κατασκευή κουφωμάτων, ρολών παραθύρων και κλιμάκων.
Κατασκευή λυόμενων ξυλίνων οικημάτων.
Κατασκευή ξύλινων κιβωτίων και κυτίων.
Βαρελοποιία από ξύλο.
Κατασκευή ειδών από καλάμι, λύγο, άχυρο, σπάρτο, κ.λπ. εκτός των ειδών επιπλοποιίας.
Κατεργασία φελλού και κατασκευή ειδών από φελλό.
Κατεργασία ξύλινων εξαρτημάτων κλωστοϋφαντουργίας.
Κατασκευή ειδών τορνευτικής και μικρών αντικειμένων αποκλειστικώς ή κυρίως από ξύλο.
Σαγματοποιία κυρίως από ξύλο.
Κατασκευή ειδών από ξύλο μ.α.α.
Κ.Α. 26 ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΕΠΙΠΛΩΣΗΣ
Κατασκευή ξύλινων επίπλων.
Κατασκευή πλεκτών επίπλων.
Ταπετσαρίες επίπλων.
Κ.Α. 27 ΧΑΡΤΟΥ
Παραγωγή χαρτομάζας.
Παραγωγή χάρτου και χαρτονίου.
Κατασκευή χαρτοσάκκων και χαρτοσακκουλών.
Κατασκευή κυτίων, κιβωτίων και λοιπών ειδών συσκευασίας από χαρτί και χαρτόνι μ.α.α.
Κ.Α. 28 ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Έκδοση και εκτύπωση εφημερίδων και περιοδικών.
Εκτύπωση βιβλίων και φυλλαδίων.
Λιθογραφία και φωτομηχανικές εκτυπώσεις.
Ειδικές εκτυπωτικές εργασίες.
Λοιπές εκτυπωτικές εργασίες.
Βιβλιοδεσία και χρυσοτυπία.
Κ.Α. 30 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ
Κατασκευή και ολοκληρωτική γόμωση επισώτρων και αεροθαλάμων.
Μερική αναγόμωση επισώτρων και αεροθαλάμων.
Κατασκευή υποδημάτων από ελαστικό.
Κατασκευή λοιπών προϊόντων από ελαστικό.
Παραγωγή ειδών οικιακής χρήσης από πλαστική ύλη.
Παραγωγή πλαστικών δερμάτων και φύλλων.
Παραγωγή πλαστικών σωλήνων εκτός από μονωτικούς.
Παραγωγή οικοδομικών υλικών από πλαστική ύλη.
Παραγωγή υποδημάτων από πλαστική ύλη.
Παραγωγή πλαστικών παιγνιδιών.
Παραγωγή λοιπών προϊόντων από πλαστική ύλη.
Κ.Α. 31 ΧΗΜΙΚΕΣ
Επεξεργασία θειαφιού.
Παραγωγή χημικών λιπασμάτων.
Κ.Α. 38 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
Ναυπηγεία σκαφών από ξύλο.
Ναυπηγεία σκαφών από πλαστική ύλη.
Επισκευή και διάλυση σκαφών.
Κ.Α. 39 ΛΟΙΠΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Κατασκευή φωτογραφικών δίσκων (δίσκοι P.V.C. − οπτικοί δίσκοι) και μαγνητοταινιών.
Κατασκευή παιγνιδιών.
Κατασκευή κουκλών για βιτρίνες και ράπτες.
Κατασκευή αθλητικών ειδών και οργάνων.
Κατασκευή μολυβιών.
Κατασκευή λοιπών ειδών για γραφείο.
Κατασκευή βουρτσών και πινέλλων.
Κατασκευή κουμπιών από κάθε ύλη.
Κατασκευή τεχνητών λουλουδιών, φυτών και φτερών.
Κατασκευή σφραγίδων, επιγραφών, σημάτων και διακριτικών γενικά.
Κατεργασία φυσικών σπόγγων.
Κατασκευή ομβρελλών και ράβδων.
Παραγωγή διαφόρων μικροαντικειμένων μ.α.α. εκτός από καρβουνάκια θυμιάματος.
Αποτεφρωτήρες απορριμμάτων.
Μονάδες ανακύκλωσης και διαλογής απορριμμάτων.
Μονάδες ανακύκλωσης αυτοκινήτων και άχρηστων αντικειμένων από μεταλλική, ελαστική και πλαστική ύλη
3. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ − ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Αγ)
Κ.Α. 31 ΧΗΜΙΚΕΣ
Παραγωγή ειδών από αφρώδες πλαστικό, μονομερές πλαστικό και νιτροκυταρίνη.
Παραγωγή νιτρικών, χλωρικών και υπερχλωρικών αλάτων.
Καρβουνάκια θυμιάματος.
Παραγωγή ανθρακασβεστίου.
Γόμωση φυσιγγίων και καλύκων κυνηγίου σε εργαστήρια ολικού εμβαδού μέχρι 300τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας και για συνολική αποθηκευμένη ποσότητα μέχρι 100 κιλά άκαπνη πυρίτιδα, 60.000 τεμάχια φυσιγγίων και 200.000 καψύλια. (Σε περίπτωση υπέρβασης οποιασδήποτε προϋπόθεσης κατατάσσονται στην κατηγορία Cγ). Στον αριθμό των καψυλίων προσμετρώνται και οι καψυλιωμένοι κάλυκες
Λήψη μέτρων πυροπροστασίας στις βιομηχανικές − βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, επαγγελματικά εργαστήρια, αποθήκες και μηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, που υπάγονται στις διατάξεις του ν.3325/2005 (ΦΕΚ 68 Α΄) και λοιπές δραστηριότητες.
Α. ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Σε όλες τις εγκαταστάσεις των πιο πάνω αναφερομένων δραστηριοτήτων, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα πυροπροστασίας:
1. Ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία της εγκατάστασης με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τρόπους ενέργειας του προσωπικού της επιχείρησης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.
2. Σήμανση θέσης πυροσβεστικών υλικών και μέσων, οδών διαφυγής και εξόδων κινδύνου.
3. Σήμανση επικίνδυνων υλικών και χώρων.
4. Απαγόρευση καπνίσματος και χρήσης γυμνής φλόγας (σπίρτα, αναπτήρες κ.λπ.)
σε επικίνδυνους χώρους.
5. Κατάλληλη διευθέτηση το χώρου αποθήκευσης υλών που μπορούν να αυταναφλεγούν. Επιλογή των χώρων αποθήκευσης μακριά από θέση παραγωγής και εργασίας.
6. Απομάκρυνση από τις αποθήκες, διαδρόμους, ταράτσες, προαύλια κ.λπ. όλων των άχρηστων υλικών που μπορούν να αναφλεγούν και τοποθέτησή τους σε ασφαλή μέρη, για αποφυγή μετάδοσης πυρκαγιάς.
7. Τήρηση διόδων μεταξύ των αποθηκευμένων υλικών για την διευκόλυνση επέμβασης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς σ’ αυτά.
8. Απομάκρυνση των ευφλέκτων υλών από θέσεις όπου γίνεται χρήση γυμνής φλόγας, από όπου προκαλούνται σπινθήρες και γενικά από πηγές εκπομπής θερμότητας.
9. Συνεχής καθαρισμός όλων των διαμερισμάτων, γραφείων, διαδρόμων, προαυλίων, αποθηκών κ.λπ. της επιχείρησης και άμεση απομάκρυνση των υλών που μπορούν να αναφλεγούν.
10. Δημιουργία προϋποθέσεων για την αποφυγή τυχαίας ανάμιξης υλικών που μπορούν να προκαλέσουν εξώθερμη αντίδραση.
11. Επιμελής συντήρηση και τακτική επιθεώρηση και έλεγχος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς.
12. Θέση εκτός λειτουργίας των εγκαταστάσεων κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, εκτός από τις εγκαταστάσεις εκείνες των οποίων η λειτουργία είναι απαραίτητη και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες.
13. Επαρκής και συχνός αερισμός (φυσικός ή τεχνητός) των χώρων παραγωγής και αποθήκευσης πρώτων υλών και τελικών προϊόντων.
14. Επιθεώρηση από υπεύθυνο υπάλληλο της επιχείρησης όλων των διαμερισμάτων, αποθηκών κ.λπ. μετά τη διακοπή της εργασίας καθώς και τις εργάσιμες ώρες για επισήμανση και εξάλειψη τυχόν υφισταμένων προϋποθέσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς.
15. Λήψη και κάθε άλλου κατά περίπτωση προληπτικού μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
Β. ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ − ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΩΝ
1. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 0
1. Όλες οι δραστηριότητες που υπάγονται στην κατηγορία 0 προκειμένου να λειτουργήσουν οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα γενικά προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ περίπτωση Α καθώς και τα ακόλουθα κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας:
α) Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου ΡΑ ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας σε αναλογία 1 ανά 250 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας και κατ’ ελάχιστο δύο (2) πυροσβεστήρες (η στρογγυλοποίηση θα γίνεται στον πλησιέστερο ακέραιο).
β) Σημεία υδροληψίας τροφοδοτούμενα από το κοινό υδραυλικό δίκτυο της εγκατάστασης ή ελλείψει αυτού από άλλη πηγή τροφοδοσίας ύδατος με μόνιμα προσαρμοσμένο κοινό ελαστικό σωλήνα νερού με ακροφύσιο (αυλίσκο) έτσι ώστε κανένα σημείο του υπό προστασία χώρου να μην απέχει από το πλησιέστερο σημείο υδροληψίας απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων. Οι σωλήνες αυτοί θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε ειδικό ερμάριο.
γ) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς τρεις ομάδες, δηλ. μικρού (α), μεσαίου (β) και μεγάλου (γ) κινδύνου.
α. ΟΜΑΔΑ ΜΙΚΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Αα)
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:
(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης.
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου ΡΑ ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας, οι οποίοι να πληρούν τις απαιτήσεις της υπ’ αριθμ. 618/20.1.2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης.
Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 250 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2).
Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 25 μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Εγκατάσταση μονίμων μέσων πυρόσβεσης.
Εγκατάσταση μονίμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν συνολική στεγασμένη επιφάνεια πάνω από 2.500 τ.μ., σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986.
Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων που μπορούν να αναφλεγούν.
(3) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να διαθέτουν σημεία υδροληψίας τροφοδοτούμενα από το κοινό υδραυλικό δίκτυο της εγκατάστασης ή ελλείψει αυτού από άλλη πηγή τροφοδοσίας ύδατος με μόνιμα προσαρμοσμένο κοινό ελαστικό σωλήνα νερού με ακροφύσιο (αυλίσκο) έτσι ώστε κανένα σημείο του υπό προστασία χώρου να μην απέχει από το πλησιέστερο σημείο υδροληψίας απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων. Οι σωλήνες αυτοί θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε ειδικό ερμάριο.
(4) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
β. ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Αβ)
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:
(1) Εφοδιασμός των ομάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης.
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου ΡΑ ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας, οι οποίοι να πληρούν τις απαιτήσεις της υπ’ αριθμ. 618/20.1.2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης.
Οι απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 200 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2).
Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 20 μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Εφοδιασμός των μονάδων με τροχήλατα μέσα πυρόσβεσης.
Δύο (2) τροχήλατοι πυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και με κατάλληλη γόμωση για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύσουν οι οποίοι να είναι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 618/2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινή υπουργική απόφαση, υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν υπαίθριες αποθήκες επιφάνειας από 1.000 τ.μ. και πάνω, εφόσον αποθηκεύουν πρώτες ύλες ή βιομηχανικά προϊόντα πού μπορούν να αναφλεγούν.
Επίσης πρέπει να προβλέπεται ένας ακόμα τροχήλατος πυροσβεστήρας όμοιος των παραπάνω για κάθε επί πλέον των 1.000 τ.μ. επιφάνειας ή για κλάσμα πάνω από το μισό (1/2).
(3) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν συνολική στεγασμένη επιφάνεια από 1.500 τ.μ. και πάνω. Τούτο να καλύπτει και τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων. Τούτο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986.
Ειδικά οι εγκαταστάσεις κατασκευής μεταφορικών μέσων − αποτεφρωτήρων απορριμμάτων, ανακύκλωσης και διαλογής απορριμμάτων που εντάσσονται στην περίπτωση Κ.Α. 38 και Κ.Α. 39 αντίστοιχα της κατηγορίας Αβ του παραρτήματος Ι που έχουν συνολική στεγασμένη και υπαίθρια επιφάνεια από 1.500 τ.μ. και πάνω, στην οποία εκτελούνται εργασίες ή αποθηκεύονται πρώτες ύλες ή προϊόντα κατασκευής, υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου που να καλύπτει όλη την επιφάνεια (στεγασμένη − υπαίθρια) της επιχείρησης.
Επίσης οι εγκαταστάσεις συσκευασίας νιτρικών και συνθέτων λιπασμάτων ανεξάρτητα από το μέγεθος της στεγασμένης επιφάνειας αποθηκευτικού χώρου ή χώρου συσκευασίας υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου.
(4) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να διαθέτουν σημεία υδροληψίας τροφοδοτούμενα από το κοινό υδραυλικό δίκτυο της εγκατάστασης ή ελλείψει αυτού από άλλη πηγή τροφοδοσίας ύδατος με μόνιμα προσαρμοσμένο κοινό ελαστικό σωλήνα νερού με ακροφύσιο (αυλίσκο) έτσι ώστε κανένα σημείο του υπό προστασία χώρου να μην απέχει από το πλησιέστερο σημείο υδροληψίας απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων. Οι σωλήνες αυτοί θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε ειδικό ερμάριο.
(5) Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχείο, εκπαίδευση και συνάθροιση κοινού υποχρεούνται, ανεξάρτητα από τη στεγασμένη επιφάνειά τους πρέπει να τοποθετούν αυτοδιεγειρόμενους πυροσβεστήρες οροφής αναλόγου κατασβεστικού υλικού καλύπτοντας τους χώρους, του μηχανολογικού εξοπλισμού και τους χώρους αποθήκευσης υλικών.
Στην περίπτωση αυτή κάθε πυροσβεστήρας των 6 χιλ/μων θα υπολογίζεται ότι καλύπτει 10 τ.μ. προστατευόμενης επιφάνειας και κάθε πυροσβεστήρας των 12 χιλ/μων θα υπολογίζεται ότι καλύπτει 15 τ.μ.
Απαιτείται η εγκατάσταση αυτοδιεγειρόμενου πυροσβεστήρα οροφής μόνο στις επιχειρήσεις που οι δραστηριότητές τους αναπτύσσονται σε περισσότερους από ένα ορόφους στο επίπεδο υπεράνω του οποίου υφίσταται μια από τις προαναφερόμενες χρήσεις.
Η Π.Υ. δύναται να κάνει δεκτή, αντί αυτοδιεγειρόμενων πυροσβεστήρων οροφής, την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος κατάσβεσης με κατάλληλο για την προστασία του χώρου κατασβεστικό υλικό.
Στις περιπτώσεις που επιλέγεται η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος καταιονισμού με νερό επιτρέπεται να συνδεθεί αυτό απευθείας με το εσωτερικό υδραυλικό δίκτυο του κτιρίου, εφόσον εξυπηρετεί μέχρι (6) κεφαλές και έχει τη δυνατότητα να παρέχει έξι (6) λίτρα νερού ανά πρώτο λεπτό και ανά τετραγωνικό μέτρο σε ολόκληρη την επιφάνεια του προστατευόμενου χώρου και την απαιτούμενη πίεση για τη σωστή λειτουργία των καταιονητήρων. Μεταξύ του ειδικού υδραυλικού δικτύου αυτών των καταιονητήρων και του εσωτερικού υδραυλικού δικτύου του κτιρίου, πρέπει να παρεμβάλλεται βάννα με ασφαλιστικό μηχανισμό που να την κλειδώνει σε ανοικτή θέση. Η καλυπτόμενη με αυτό τον τρόπο επιφάνεια από κάθε κεφαλή δεν θα υπερβαίνει τα 12 τ.μ. (6) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
γ. ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Αγ)
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:
(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης.
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου ΡΑ ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας, οι οποίοι να πληρούν τις απαιτήσεις της υπ’ αριθμ. 618/20.1.2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης.
Οι απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 150 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2).
Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 15 μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Εφοδιασμός των μονάδων με τροχήλατα μέσα πυρόσβεσης, όπως στην περίπτωση της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ).
(3) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1.000 τ.μ. και πάνω, σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986.
Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων που μπορούν να αναφλεγούν.
(4) Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχεία, εκπαίδευση και συνάθροιση κοινού υποχρεούνται να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγρ. 5 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ). (5) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγρ. 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ). (6) Εγκατάσταση χειροκίνητου συστήματος συναγερμού υποχρεωτικά για επιχειρήσεις με στεγασμένη επιφάνεια από 1.000 τ.μ. και πάνω, το οποίο σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος να τροφοδοτείται αυτόματα από εφεδρική πηγή ενέργειας.
(7) Εφοδιασμός των μονάδων με κατάλληλο ανιχνευτικό σύστημα κατά περίπτωση για στεγασμένους χώρους αποθήκευσης υλικών εφόσον καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη των 500 τ.μ.
(8) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Β
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς τρεις (3) ομάδες, δηλαδή μικρού (α), μεσαίου (β) και μεγάλου κινδύνου (γ).
α. ΟΜΑΔΑ ΜΙΚΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Βα)
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:
(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης.
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου ΡΑ ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας σε αναλογία 1 ανά 250 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας και κατ’ ελάχιστο δύο (2) πυροσβεστήρες (η στρογγυλοποίηση θα γίνεται στον πλησιέστερο ακέραιο).
Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 150 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2).
Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 15 μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Εφοδιασμός των μονάδων με τροχήλατα μέσα πυρόσβεσης.
Δύο (2) τροχήλατοι πυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και κατάλληλης γόμωσης για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύουν, οι οποίοι να είναι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 618/2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινή υπουργική απόφαση, υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1.500 τ.μ. μέχρι 3.000 τ.μ.
Για στεγασμένους χώρους επιφανείας, μεγαλύτερης από 3.000 τ.μ. ένας (1) ακόμα τροχήλατος πυροσβεστήρας για κάθε επί πλέον 1.500 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας ή κλάσμα μεγαλύτερο από το μισό (1/2).
(3) Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1.500 τ.μ. και πάνω, σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986.
Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων.
(4) Επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου και έχουν μέχρι τέσσερεις (4) πυροσβεστικές φωλιές να διαθέτουν δύο (2) δοχεία αφροποιητικού διαλύματος των 20 χιλ/μων το καθένα με ένα αυλό αφρού και ένα (1) αναμικτήρα για την παραγωγή αφρού.
Για δίκτυα που έχουν περισσότερες από τέσσερεις (4) πυροσβεστικές φωλιές θα διατίθενται τέσσερα (4) δοχεία αφροποιητικού διαλύματος, δύο (2) αυλοί αφρoύ και δύο (2) αναμικτήρες για την παραγωγή αφρού.
(5) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παραγρ. 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ).
(6) Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχείο, εκπαίδευση και συνάθροιση κοινού υποχρεούνται να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παραγρ. 5 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ) (7) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
β. ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Ββ)
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:
(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης όπως στην περίπτωση της ομάδας μικρού κινδύνου (Βα).
(2) Εφοδιασμός των μονάδων με τροχήλατα μέσα όπως στην περίπτωση της ομάδας μικρού κινδύνου (Βα).
(3) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1.000 τ.μ. και πάνω, σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986.
Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων.
Επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου και έχουν μέχρι τέσσερες (4) πυροσβεστικές φωλιές να διαθέτουν δύο (2) δοχεία αφροποιητικού διαλύματος των 20 χιλ/μων το καθένα, ένα (1) αυλό αφρού και ένα (1) αναμικτήρα για την παραγωγή αφρού.
Για δίκτυα που έχουν περισσότερες από τέσσερες (4) πυροσβεστικές φωλιές θα διατίθενται τέσσερα (4) δοχεία αφροποιητικού διαλύματος, δύο (2) αυλοί αφρού και δύο (2) αναμικτήρες για την παραγωγή αφρού.
(4) Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχείο, εκπαίδευση και συνάθροιση κοινού υποχρεούνται να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγρ. 5 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ). (5) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγρ. 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ). (6) Εφοδιασμός των μονάδων με ανιχνευτικά συστήματα.
Στους χώρους αποθήκευσης εύφλεκτων υγρών ή αερίων, πρέπει να τοποθετούνται απλοί ανιχνευτές εκρηκτικών αερίων. Εφόσον γίνεται κατανάλωση των εύφλεκτων υγρών ή αερίων οι χώροι αυτοί πρέπει να προστατεύονται από αυτόματο σύστημα ανιχνευτών εκρηκτικών αερίων. Εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης στους ανωτέρω χώρους αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης.
(7) Για δεξαμενές αποθήκευσης διαφόρων αλκοολών, κετονών και λοιπών ευφλέκτων υγρών, ήτοι υγρών που έχουν σημείο ανάφλεξης μικρότερο των 55° C απαιτείται μόνιμο ή ημιμόνιμο αφροποιητικό σύστημα καθώς και μόνιμο σύστημα ψύξης, εφόσον η κάθε μία έχει χωρητικότητα μεγαλύτερη των 30 κ.μ. ή η συνολική χωρητικότητα των δεξαμενών της εγκατάστασης είναι μεγαλύτερη των 200 κ.μ.
Εφόσον η χωρητικότητα της δεξαμενής ή των δεξαμενών δεν υπερβαίνει τις παραπάνω ποσότητες, να προβλέπεται ένας τουλάχιστον τροχήλατος πυροσβεστήρας κατάλληλης γόμωσης, για κάθε δεξαμενή. (8) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
γ. ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Βγ).
Στην ομάδα αυτή εντάσσονται οι επιχειρήσεις αποθήκευσης, εμπορίας και διύλισης πετρελοειδών προιόντων.
Τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα καθορίζονται από ειδικότερες διατάξεις.
3. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ C
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι εγκαταστάσεις, όπου ο κίνδυνος έκρηξης είναι πολύ μεγάλος και περιλαμβάνει από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς τρεις (3) ομάδες, δηλαδή μικρού (α), μεσαίου (β) και μεγάλου (γ)
κινδύνου.
α. ΟΜΑΔΑ ΜΙΚΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Ca)
Δεν έχει υπαχθεί.
β. ΟΜΑΔΑ ΜΙΚΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Cβ)
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:
(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης.
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου ΡΑ ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας, οι οποίοι να πληρούν τις απαιτήσεις της υπ’ αριθμ. 618/20.1.2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης.
Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 100 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2).
Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους, και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 15 μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
Ειδικότερα για την προστασία των δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένων καυσίμων αερίων απαιτείται ένας τροχήλατος πυροσβεστήρας αναλόγου βάρους με κατάλληλη γόμωση ο οποίος να είναι σύμφωνος με την υπ’ αριθμ. 618/2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινή υπουργική απόφαση και δύο (2) τουλάχιστον πυροσβεστήρες των παραπάνω τύπων για κάθε δεξαμενή. Για υπαίθριες αποθήκες φιαλών καυσίμων αερίων και για ποσότητα μέχρι 15.000 χιλ/μα (1.500 φιάλες των δέκα (10) χιλ/μων ή αναλόγου αριθμού φιαλών άλλης χωρητικότητας) απαιτείται η ύπαρξη δύο (2) πυρ/ρων όπως παραπάνω.
Για μεγαλύτερη ποσότητα, ένας (1) επί πλέον πυροσβεστήρας ανά 3.000 χιλ/μα (300 φιάλες των δέκα (10) χιλ/μων ή ανάλογου αριθμού φιαλών άλλης χωρητικότητας.
(2) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 750 τ.μ. και πάνω, σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986.
Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση.
(3) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυρ/κού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παραγρ. 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ).
(4) Σύστημα αυτόματης κατάσβεσης με κατάλληλο κατασβεστικό υλικό υποχρεωτικά για στεγασμένους χώρους αποθήκευσης υλικών της ομάδας αυτής με επιφάνεια από 500 τ.μ. και πάνω ή αποθηκευμένης ποσότητας πάνω από 2.000 χιλ/μα.
(5) Εφοδιασμός των μονάδων με συστήματα ανίχνευσης.
Κατάλληλο αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης υποχρεωτικά για στεγασμένους χώρους αποθήκευσης υλικών της ομάδας αυτής με επιφάνεια από 500 τ.μ. και πάνω ή αποθηκευμένης ποσότητας πάνω από 2.000 χιλ/μα.
(6) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
γ. ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Cγ).
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα πυροπροστασίας σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα μέτρα και μέσα από τις ισχύουσες διατάξεις περί εκρηκτικών:
(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης όπως στην περίπτωση της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Cβ).
(2) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 500 τ.μ. και πάνω, σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986.
Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση.
(3) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυρ/κού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγρ. 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ).
(4) Συστήματα αυτόματης κατάσβεσης με κατάλληλο κατασβεστικό υλικό υποχρεωτικά για στεγασμένους χώρους αποθήκευσης υλικών της ομάδας αυτής με επιφάνεια μεγαλύτερη από 300 τ.μ.
(5) Εφοδιασμός των μονάδων με συστήματα ανίχνευσης.
Κατάλληλο αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης υποχρεωτικά για εγκαταστάσεις παραγωγής ανεξάρτητα από την στεγασμένη επιφάνειά τους και για στεγασμένους χώρους αποθήκευσης υλικών της ομάδας αυτής με επιφάνεια μεγαλύτερη από 300 τ.μ.
(6) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
4. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ D
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις όπου οι πυρκαγιές προκαλούνται από μέταλλα (νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, τιτάνιο, ζιρκόνιο κ.λπ.). Στην κατηγορία αυτή σαν κατασταλτικά μέσα χρησιμοποιούνται ειδικοί μόνο φορητοί ή τροχήλατοι πυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και γόμωσης κατάλληλης για την προστασία των υλικών αυτών (κατάσβεση μετάλλων). Ο αριθμός των φορητών πυροσβεστήρων ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου PD είναι ένας ανά 100 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας. Για επιχειρήσεις με συνολική στεγασμένη επιφάνεια άνω των 1.000 τ.μ. απαιτείται ένας τροχήλατος πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως PD σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 618/2005 κοινή υπουργική απόφαση ανά 1.000 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας.
Επίσης θα πρέπει να τοποθετούνται και φωτιστικά ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
Γ΄ ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
(1) Όλες οι δραστηριότητες ανεξάρτητα από την κατηγορία κινδύνου στη οποία υπάγονται πρέπει να διαθέτουν φωτιστικά ασφαλείας (exit) σε κατάλληλες θέσεις κοντά στις εξόδου κινδύνου.
(2) Επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου επιβάλλεται να εφοδιάζονται με ένα (1) ειδικό ερμάριο με βοηθητικά εργαλεία και μέσα, ανεξαρτήτου αριθμού πυροσβεστικών φωλιών. Το ερμάριο αυτό ονομάζεται ΣΤΑΘΜΟΣ και θα παίρνει αύξοντα αριθμό με μεγάλα γράμματα όπως π.χ. ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ…….
Ανά έξι (6) πυροσβεστικές φωλιές που βρίσκονται στο στεγασμένο χώρο της επιχείρησης πρέπει να υπάρχει ένας ΣΤΑΘΜΟΣ, δηλαδή ένα ειδικό ερμάριο μέσα στο οποίο θα βρίσκονται:
α. Ένας (1 ) λοστός διάρρηξης.
β. Ένας (1 ) πέλεκυς μεγάλος.
γ. Ένα (1 ) φτυάρι.
δ. Μία (1 ) κουβέρτα διάσωσης (δύσφλεκτη) και
ε. Δύο (2) ηλεκτρικοί φανοί χειρός.
στ. Δύο (2) ατομικές προσωπίδες με φίλτρο ή ατομικές μάσκες διαφυγής
ζ. Δύο (2) κράνη προστατευτικά
Ανά δώδεκα (12) πυροσβεστικές φωλιές στον παραπάνω ΣΤΑΘΜΟ θα προστίθενται:
α. Μία (1) αναπνευστική συσκευή πεπιεσμένου αέρα τουλάχιστον 6 λίτρων.
(3) Όπου από την παρούσα απόφαση επιβάλλεται η εγκατάσταση μονίμων συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας (υδροδοτικό πυρ/κό δίκτυο, αυτόματο σύστημα κατάσβεσης, ανιχνευτικό σύστημα κ.λπ.), απαιτείται υποβολή τεχνικής περιγραφής για τον τρόπο λειτουργίας τους και αποτελεί παράρτημα της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας της επιχείρησης. Για την μελέτη και κατασκευή των μόνιμων συστημάτων θα ακολουθούνται τα εθνικά και ευρωπαικά πρότυπα.
Ειδικότερα για τα μόνιμα πυροσβεστικά υδροδοτικά δίκτυα η κατηγορία αυτών καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
(4) Επιχειρήσεις που διαθέτουν δεξαμενές υγρών καυσίμων ή υγραερίων ή είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο φυσικού αερίου, που εξυπηρετούν τις λειτουργικές τους ανάγκες θα παίρνουν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την αντίστοιχη κατηγορία στην οποία εντάσσονται οι επιχειρήσεις αυτές.
Για τους χώρους όμως που βρίσκονται οι αναφερόμενες δεξαμενές ή φιάλες ή για τους χώρους κατανάλωσης φυσικού αερίου, θα λαμβάνονται τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία που διέπει τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ή υγραερίων ή φυσικού αερίου αντίστοιχα.
(5) Δεξαμενές υγρών καυσίμων πλην βενζίνης με χωρητικότητα μέχρι πέντε (5) κυβικά μέτρα, δεν υπάγονται στις διατάξεις τις υπ’ αριθμ. της 28.6.1991 (ΦΕΚ 578/Β/29.7.1991) κοινής υπουργικής απόφασης για υγρά καύσιμα, επιτρέπεται να εγκαθίστανται οπουδήποτε εντός της εγκατάστασης με την προυπόθεση ύπαρξης λεκάνης ασφαλείας.
(6) Εγκατάσταση που χρησιμοποιεί για τις λειτουργικές της ανάγκες μέχρι δυο (2) φιάλες υγραερίου (μίγμα ή προπάνιο) χωρητικότητας μέχρι είκοσι πέντε (25) Kgr κάθε μια, δεν υπάγεται στις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Δ3/14858/93 (ΦΕΚ 477/Β/1.7.1993) κοινής υπουργικής απόφασης και υποχρεώνεται στην εγκατάσταση φορητού ανιχνευτή εκρηκτικών αερίων
(7) Επιχειρήσεις που για τις λειτουργικές τους ανάγκες χρησιμοποιούν επικίνδυνα αέρια (αμμωνία, χλώριο, υδρογόνο κλπ.) σε φιάλες ή εντός κτιρίων, υποχρεούνται στην εγκατάσταση κατάλληλου αυτόματου ανιχνευτικού συστήματος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα αυτόματης διακοπής του αερίου σε περίπτωση διαφυγής του. Επίσης να διαθέτουν μία (1) τουλάχιστον ειδική προστατευτική στολή, όπου απαιτείται.
(8) Επιχειρήσεις που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο υποχρεούνται να χωρίζονται μεταξύ τους με υλικά που έχουν δείκτη πυραντίστασης 60 λεπτά της ώρας και οι πόρτες των διαδρόμων να έχουν επίσης δείκτη πυραντίστασης 30 λεπτά της ώρας, τα δε μέτρα και μέσα πυροπροστασίας θα λαμβάνονται μεμονωμένα σύμφωνα με την κατηγορία που εντάσσεται από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς κάθε επιχείρηση.
Στις περιπτώσεις που ο διαχωρισμός είναι αδύνατος, ολόκληρος ο χώρος θα αντιμετωπίζεται σαν μία επιχείρηση και θα συντάσσεται ενιαία μελέτη πυροπροστασίας, θα χορηγούνται όμως ξεχωριστά πιστοποιητικά πυροπροστασίας για κάθε επιχείρηση.
Ανεξάρτητα από τα προηγούμενα οι επιχειρήσεις πρέπει να διαχωρίζονται μεταξύ τους με οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή.
(9) Στη στεγασμένη επιφάνεια δεν προσμετράτε η επιφάνεια των χώρων διοίκησης (γραφεία, λογιστήρια κ.λπ.), εφόσον οι χώροι αυτοί στεγάζονται σε ανεξάρτητο κτίριο. Υπόστεγα και SILO που αποθηκεύονται σ’ αυτά πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα, προσμετρώνται στη στεγασμένη επιφάνεια.
Στους ανωτέρω χώρους θα εγκαθίστανται τα φορητά μέσα πυρόσβεσης που προβλέπονται για την ομάδα μικρού κινδύνου (Αα).
(10) Όπου, εντός του ευρύτερου βιομηχανικού χώρου συνυπάρχουν, λόγω της φύσεως των κατεργαζόμενων πρώτων υλών ή παραγομένων από την επιχείρηση προϊόντων, τμήματα που ανήκουν σε διάφορες ομάδες από πλευράς μεγέθους κινδύνου πυρκαγιάς, η κατάταξη σε κατηγορίες ή ομάδες γίνεται:
α. Ανεξάρτητα και ανάλογα με το μέγεθος του κινδύνου που υπάρχει, εφόσον τα αντίστοιχα τμήματα έχουν εγκατασταθεί σε ιδιαίτερες θέσεις ή στεγανά κατά την άποψη της απευθείας μετάδοσης του κινδύνου πυρκαγιάς διαμερίσματα ή διαμερίσματα τελείως χωρισμένα με άκαυστο υλικό μέσα στο ίδιο κτίριο.
β. Επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την κατηγορία κινδύνου στην οποία υπάγονται, εφόσον για τις λειτουργικές τους ανάγκες διαθέτουν δεξαμενή αποθήκευσης διαφόρων αλκοολών, κετονών και λοιπών εύφλεκτων υγρών με σημείο ανάφλεξης μικρότερο των 55 °C, υποχρεούνται στη λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην παρ. της ομάδας κινδύνου Ββ.
(11) Θέματα που σχετίζονται με την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων, την κατασκευή των επιμέρους στοιχείων τους κ.λπ. θα ελέγχονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στα πλαίσια της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, ο δε έλεγχος της Π.Υ περιορίζεται αποκλειστικά στα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας (μόνιμα, ημιμόνιμα, φορητά) που προβλέπονται από την παρούσα, με κριτήρια τη δραστηριότητα που υπάγεται η επιχείρηση και τη στεγασμένη επιφάνεια αυτής.
Σε όλες τις εγκαταστάσεις των πιο πάνω αναφερομένων δραστηριοτήτων, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα πυροπροστασίας:
1. Ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία της εγκατάστασης με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τρόπους ενέργειας του προσωπικού της επιχείρησης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.
2. Σήμανση θέσης πυροσβεστικών υλικών και μέσων, οδών διαφυγής και εξόδων κινδύνου.
3. Σήμανση επικίνδυνων υλικών και χώρων.
4. Απαγόρευση καπνίσματος και χρήσης γυμνής φλόγας (σπίρτα, αναπτήρες κ.λπ.) σε επικίνδυνους χώρους.
5. Κατάλληλη διευθέτηση το χώρου αποθήκευσης υλών που μπορούν να αυταναφλεγούν. Επιλογή των χώρων αποθήκευσης μακριά από θέση παραγωγής και εργασίας.
6. Απομάκρυνση από τις αποθήκες, διαδρόμους, ταράτσες, προαύλια κ.λπ. όλων των άχρηστων υλικών που μπορούν να αναφλεγούν και τοποθέτησή τους σε ασφαλή μέρη, για αποφυγή μετάδοσης πυρκαγιάς.
7. Τήρηση διόδων μεταξύ των αποθηκευμένων υλικών για την διευκόλυνση επέμβασης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς σ’ αυτά.
8. Απομάκρυνση των ευφλέκτων υλών από θέσεις όπου γίνεται χρήση γυμνής φλόγας, από όπου προκαλούνται σπινθήρες και γενικά από πηγές εκπομπής θερμότητας.
9. Συνεχής καθαρισμός όλων των διαμερισμάτων, γραφείων, διαδρόμων, προαυλίων, αποθηκών κ.λπ. της επιχείρησης και άμεση απομάκρυνση των υλών που μπορούν να αναφλεγούν.
10. Δημιουργία προϋποθέσεων για την αποφυγή τυχαίας ανάμιξης υλικών που μπορούν να προκαλέσουν εξώθερμη αντίδραση.
11. Επιμελής συντήρηση και τακτική επιθεώρηση και έλεγχος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς.
12. Θέση εκτός λειτουργίας των εγκαταστάσεων κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, εκτός από τις εγκαταστάσεις εκείνες των οποίων η λειτουργία είναι απαραίτητη και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες.
13. Επαρκής και συχνός αερισμός (φυσικός ή τεχνητός) των χώρων παραγωγής και αποθήκευσης πρώτων υλών και τελικών προϊόντων.
14. Επιθεώρηση από υπεύθυνο υπάλληλο της επιχείρησης όλων των διαμερισμάτων, αποθηκών κ.λπ. μετά τη διακοπή της εργασίας καθώς και τις εργάσιμες ώρες για επισήμανση και εξάλειψη τυχόν υφισταμένων προϋποθέσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς.
15. Λήψη και κάθε άλλου κατά περίπτωση προληπτικού μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
Απαγόρευση καπνίσματος και χρήσης γυμνής φλόγας (σπίρτα, αναπτήρες κ.λπ.) σε επικίνδυνους χώρους.
1. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 0
1. Όλες οι δραστηριότητες που υπάγονται στην κατηγορία 0 προκειμένου να λειτουργήσουν οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα γενικά προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ περίπτωση Α καθώς και τα ακόλουθα κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας:
α) Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου ΡΑ ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας σε αναλογία 1 ανά 250 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας και κατ’ ελάχιστο δύο (2) πυροσβεστήρες (η στρογγυλοποίηση θα γίνεται στον πλησιέστερο ακέραιο).
β) Σημεία υδροληψίας τροφοδοτούμενα από το κοινό υδραυλικό δίκτυο της εγκατάστασης ή ελλείψει αυτού από άλλη πηγή τροφοδοσίας ύδατος με μόνιμα προσαρμοσμένο κοινό ελαστικό σωλήνα νερού με ακροφύσιο (αυλίσκο) έτσι ώστε κανένα σημείο του υπό προστασία χώρου να μην απέχει από το πλησιέστερο σημείο υδροληψίας απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων. Οι σωλήνες αυτοί θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε ειδικό ερμάριο.
γ) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς τρεις ομάδες, δηλ. μικρού (α), μεσαίου (β) και μεγάλου (γ) κινδύνου.
α. ΟΜΑΔΑ ΜΙΚΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Αα)
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:
(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης.
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου ΡΑ ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας, οι οποίοι να πληρούν τις απαιτήσεις της υπ’ αριθμ. 618/20.1.2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης.
Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 250 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2). Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 25 μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Εγκατάσταση μονίμων μέσων πυρόσβεσης.
Εγκατάσταση μονίμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν συνολική στεγασμένη επιφάνεια πάνω από 2.500 τ.μ., σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986. Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων που μπορούν να αναφλεγούν.
(3) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να διαθέτουν σημεία υδροληψίας τροφοδοτούμενα από το κοινό υδραυλικό δίκτυο της εγκατάστασης ή ελλείψει αυτού από άλλη πηγή τροφοδοσίας ύδατος με μόνιμα προσαρμοσμένο κοινό ελαστικό σωλήνα νερού με ακροφύσιο (αυλίσκο) έτσι ώστε κανένα σημείο του υπό προστασία χώρου να μην απέχει από το πλησιέστερο σημείο υδροληψίας απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων. Οι σωλήνες αυτοί θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε ειδικό ερμάριο.
(4) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
β. ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Αβ)
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:
(1) Εφοδιασμός των ομάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης.
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου ΡΑ ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας, οι οποίοι να πληρούν τις απαιτήσεις της υπ’ αριθμ. 618/20.1.2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης.
Οι απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 200 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2). Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 20 μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Εφοδιασμός των μονάδων με τροχήλατα μέσα πυρόσβεσης.
Δύο (2) τροχήλατοι πυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και με κατάλληλη γόμωση για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύσουν οι οποίοι να είναι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 618/2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινή υπουργική απόφαση, υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν υπαίθριες αποθήκες επιφάνειας από 1.000 τ.μ. και πάνω, εφόσον αποθηκεύουν πρώτες ύλες ή βιομηχανικά προϊόντα πού μπορούν να αναφλεγούν.
Επίσης πρέπει να προβλέπεται ένας ακόμα τροχήλατος πυροσβεστήρας όμοιος των παραπάνω για κάθε επί πλέον των 1.000 τ.μ. επιφάνειας ή για κλάσμα πάνω από το μισό (1/2).
(3) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν συνολική στεγασμένη επιφάνεια από 1.500 τ.μ. και πάνω. Τούτο να καλύπτει και τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων. Τούτο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986. Ειδικά οι εγκαταστάσεις κατασκευής μεταφορικών μέσων − αποτεφρωτήρων απορριμμάτων, ανακύκλωσης και διαλογής απορριμμάτων που εντάσσονται στην περίπτωση Κ.Α. 38 και Κ.Α. 39 αντίστοιχα της κατηγορίας Αβ του παραρτήματος Ι που έχουν συνολική στεγασμένη και υπαίθρια επιφάνεια από 1.500 τ.μ. και πάνω, στην οποία εκτελούνται εργασίες ή αποθηκεύονται πρώτες ύλες ή προϊόντα κατασκευής, υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου που να καλύπτει όλη την επιφάνεια (στεγασμένη − υπαίθρια) της επιχείρησης. Επίσης οι εγκαταστάσεις συσκευασίας νιτρικών και συνθέτων λιπασμάτων ανεξάρτητα από το μέγεθος της στεγασμένης επιφάνειας αποθηκευτικού χώρου ή χώρου συσκευασίας υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου.
(4) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να διαθέτουν σημεία υδροληψίας τροφοδοτούμενα από το κοινό υδραυλικό δίκτυο της εγκατάστασης ή ελλείψει αυτού από άλλη πηγή τροφοδοσίας ύδατος με μόνιμα προσαρμοσμένο κοινό ελαστικό σωλήνα νερού με ακροφύσιο (αυλίσκο) έτσι ώστε κανένα σημείο του υπό προστασία χώρου να μην απέχει από το πλησιέστερο σημείο υδροληψίας απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων. Οι σωλήνες αυτοί θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε ειδικό ερμάριο.
(5) Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχείο, εκπαίδευση και συνάθροιση κοινού υποχρεούνται, ανεξάρτητα από τη στεγασμένη επιφάνειά τους πρέπει να τοποθετούν αυτοδιεγειρόμενους πυροσβεστήρες οροφής αναλόγου κατασβεστικού υλικού καλύπτοντας τους χώρους, του μηχανολογικού εξοπλισμού και τους χώρους αποθήκευσης υλικών.
Στην περίπτωση αυτή κάθε πυροσβεστήρας των 6 χιλ/μων θα υπολογίζεται ότι καλύπτει 10 τ.μ. προστατευόμενης επιφάνειας και κάθε πυροσβεστήρας των 12 χιλ/μων θα υπολογίζεται ότι καλύπτει 15 τ.μ. Απαιτείται η εγκατάσταση αυτοδιεγειρόμενου πυροσβεστήρα οροφής μόνο στις επιχειρήσεις που οι δραστηριότητές τους αναπτύσσονται σε περισσότερους από ένα ορόφους στο επίπεδο υπεράνω του οποίου υφίσταται μια από τις προαναφερόμενες χρήσεις. Η Π.Υ. δύναται να κάνει δεκτή, αντί αυτοδιεγειρόμενων πυροσβεστήρων οροφής, την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος κατάσβεσης με κατάλληλο για την προστασία του χώρου κατασβεστικό υλικό. Στις περιπτώσεις που επιλέγεται η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος καταιονισμού με νερό επιτρέπεται να συνδεθεί αυτό απευθείας με το εσωτερικό υδραυλικό δίκτυο του κτιρίου, εφόσον εξυπηρετεί μέχρι (6) κεφαλές και έχει τη δυνατότητα να παρέχει έξι (6) λίτρα νερού ανά πρώτο λεπτό και ανά τετραγωνικό μέτρο σε ολόκληρη την επιφάνεια του προστατευόμενου χώρου και την απαιτούμενη πίεση για τη σωστή λειτουργία των καταιονητήρων. Μεταξύ του ειδικού υδραυλικού δικτύου αυτών των καταιονητήρων και του εσωτερικού υδραυλικού δικτύου του κτιρίου, πρέπει να παρεμβάλλεται βάννα με ασφαλιστικό μηχανισμό που να την κλειδώνει σε ανοικτή θέση. Η καλυπτόμενη με αυτό τον τρόπο επιφάνεια από κάθε κεφαλή δεν θα υπερβαίνει τα 12 τ.μ.
(6) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
γ. ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Αγ)
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:
(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης.
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου ΡΑ ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας, οι οποίοι να πληρούν τις απαιτήσεις της υπ’ αριθμ. 618/20.1.2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης. Οι απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 150 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2). Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 15 μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Εφοδιασμός των μονάδων με τροχήλατα μέσα πυρόσβεσης, όπως στην περίπτωση της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ).
(3) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1.000 τ.μ. και πάνω, σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986. Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων που μπορούν να αναφλεγούν.
(4) Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχεία, εκπαίδευση και συνάθροιση κοινού υποχρεούνται να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγρ. 5 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ).
(5) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγρ. 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ).
(6) Εγκατάσταση χειροκίνητου συστήματος συναγερμού υποχρεωτικά για επιχειρήσεις με στεγασμένη επιφάνεια από 1.000 τ.μ. και πάνω, το οποίο σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος να τροφοδοτείται αυτόματα από εφεδρική πηγή ενέργειας.
(7) Εφοδιασμός των μονάδων με κατάλληλο ανιχνευτικό σύστημα κατά περίπτωση για στεγασμένους χώρους αποθήκευσης υλικών εφόσον καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη των 500 τ.μ.
(8) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Β
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς τρεις (3) ομάδες, δηλαδή μικρού (α), μεσαίου (β) και μεγάλου κινδύνου (γ).
α. ΟΜΑΔΑ ΜΙΚΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Βα)
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:
(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης. Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου ΡΑ ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας σε αναλογία 1 ανά 250 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας και κατ’ ελάχιστο δύο (2) πυροσβεστήρες (η στρογγυλοποίηση θα γίνεται στον πλησιέστερο ακέραιο). Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 150 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2).
Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 15 μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα.
(2) Εφοδιασμός των μονάδων με τροχήλατα μέσα πυρόσβεσης.
Δύο (2) τροχήλατοι πυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και κατάλληλης γόμωσης για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύουν, οι οποίοι να είναι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 618/2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινή υπουργική απόφαση, υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1.500 τ.μ. μέχρι 3.000 τ.μ. Για στεγασμένους χώρους επιφανείας, μεγαλύτερης από 3.000 τ.μ. ένας (1) ακόμα τροχήλατος πυροσβεστήρας για κάθε επί πλέον 1.500 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας ή κλάσμα μεγαλύτερο από το μισό (1/2).
(3) Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1.500 τ.μ. και πάνω, σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986. Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων.
(4) Επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου και έχουν μέχρι τέσσερεις (4) πυροσβεστικές φωλιές να διαθέτουν δύο (2) δοχεία αφροποιητικού διαλύματος των 20 χιλ/μων το καθένα με ένα αυλό αφρού και ένα (1) αναμικτήρα για την παραγωγή αφρού. Για δίκτυα που έχουν περισσότερες από τέσσερεις (4) πυροσβεστικές φωλιές θα διατίθενται τέσσερα (4) δοχεία αφροποιητικού διαλύματος, δύο (2) αυλοί αφρoύ και δύο (2) αναμικτήρες για την παραγωγή αφρού.
(5) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παραγρ. 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ).
(6) Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχείο, εκπαίδευση και συνάθροιση κοινού υποχρεούνται να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παραγρ. 5 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ)
(7) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
β. ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Ββ)
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:
(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης όπως στην περίπτωση της ομάδας μικρού κινδύνου (Βα).
(2) Εφοδιασμός των μονάδων με τροχήλατα μέσα όπως στην περίπτωση της ομάδας μικρού κινδύνου (Βα).
(3) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 1.000 τ.μ. και πάνω, σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986. Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων.
Επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου και έχουν μέχρι τέσσερες (4) πυροσβεστικές φωλιές να διαθέτουν δύο (2) δοχεία αφροποιητικού διαλύματος των 20 χιλ/μων το καθένα, ένα (1) αυλό αφρού και ένα (1) αναμικτήρα για την παραγωγή αφρού. Για δίκτυα που έχουν περισσότερες από τέσσερες (4) πυροσβεστικές φωλιές θα διατίθενται τέσσερα (4) δοχεία αφροποιητικού διαλύματος, δύο (2) αυλοί αφρού και δύο (2) αναμικτήρες για την παραγωγή αφρού.
(4) Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχείο, εκπαίδευση και συνάθροιση κοινού υποχρεούνται να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγρ. 5 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ).
(5) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγρ. 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ).
(6) Εφοδιασμός των μονάδων με ανιχνευτικά συστήματα.
Στους χώρους αποθήκευσης εύφλεκτων υγρών ή αερίων, πρέπει να τοποθετούνται απλοί ανιχνευτές εκρηκτικών αερίων. Εφόσον γίνεται κατανάλωση των εύφλεκτων υγρών ή αερίων οι χώροι αυτοί πρέπει να προστατεύονται από αυτόματο σύστημα ανιχνευτών εκρηκτικών αερίων. Εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης στους ανωτέρω χώρους αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης.
(7) Για δεξαμενές αποθήκευσης διαφόρων αλκοολών, κετονών και λοιπών ευφλέκτων υγρών, ήτοι υγρών που έχουν σημείο ανάφλεξης μικρότερο των 55° C απαιτείται μόνιμο ή ημιμόνιμο αφροποιητικό σύστημα καθώς και μόνιμο σύστημα ψύξης, εφόσον η κάθε μία έχει χωρητικότητα μεγαλύτερη των 30 κ.μ. ή η συνολική χωρητικότητα των δεξαμενών της εγκατάστασης είναι μεγαλύτερη των 200 κ.μ. Εφόσον η χωρητικότητα της δεξαμενής ή των δεξαμενών δεν υπερβαίνει τις παραπάνω ποσότητες, να προβλέπεται ένας τουλάχιστον τροχήλατος πυροσβεστήρας κατάλληλης γόμωσης, για κάθε δεξαμενή.
(8) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
γ. ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Βγ).
Στην ομάδα αυτή εντάσσονται οι επιχειρήσεις αποθήκευσης, εμπορίας και διύλισης πετρελοειδών προιόντων. Τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα καθορίζονται από ειδικότερες διατάξεις.
3. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ C
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι εγκαταστάσεις, όπου ο κίνδυνος έκρηξης είναι πολύ μεγάλος και περιλαμβάνει από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς τρεις (3) ομάδες, δηλαδή μικρού (α), μεσαίου (β) και μεγάλου (γ) κινδύνου.
α. ΟΜΑΔΑ ΜΙΚΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Ca)
Δεν έχει υπαχθεί.
β. ΟΜΑΔΑ ΜΙΚΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Cβ)
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα:
(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης.
Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου ΡΑ ή άλλου εγκεκριμένου κατασβεστικού υλικού ισοδύναμης κατασβεστικής ικανότητας, οι οποίοι να πληρούν τις απαιτήσεις της υπ’ αριθμ. 618/20.1.2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης. Ο απαιτούμενος αριθμός πυροσβεστήρων προκύπτει από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 100 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμμία δε περίπτωση ο αριθμός των πυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2). Οι πυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους, και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 15 μ. από τον πλησιέστερο πυροσβεστήρα. Ειδικότερα για την προστασία των δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένων καυσίμων αερίων απαιτείται ένας τροχήλατος πυροσβεστήρας αναλόγου βάρους με κατάλληλη γόμωση ο οποίος να είναι σύμφωνος με την υπ’ αριθμ. 618/2005 (ΦΕΚ 38 Β΄) κοινή υπουργική απόφαση και δύο (2) τουλάχιστον πυροσβεστήρες των παραπάνω τύπων για κάθε δεξαμενή. Για υπαίθριες αποθήκες φιαλών καυσίμων αερίων και για ποσότητα μέχρι 15.000 χιλ/μα (1.500 φιάλες των δέκα (10) χιλ/μων ή αναλόγου αριθμού φιαλών άλλης χωρητικότητας) απαιτείται η ύπαρξη δύο (2) πυρ/ρων όπως παραπάνω. Για μεγαλύτερη ποσότητα, ένας (1) επί πλέον πυροσβεστήρας ανά 3.000 χιλ/μα (300 φιάλες των δέκα (10) χιλ/μων ή ανάλογου αριθμού φιαλών άλλης χωρητικότητας.
(2) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 750 τ.μ. και πάνω, σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986. Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση.
(3) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυρ/κού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παραγρ. 4
της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ).
(4) Σύστημα αυτόματης κατάσβεσης με κατάλληλο κατασβεστικό υλικό υποχρεωτικά για στεγασμένους χώρους αποθήκευσης υλικών της ομάδας αυτής με επιφάνεια από 500 τ.μ. και πάνω ή αποθηκευμένης ποσότητας πάνω από 2.000 χιλ/μα.
(5) Εφοδιασμός των μονάδων με συστήματα ανίχνευσης.
Κατάλληλο αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης υποχρεωτικά για στεγασμένους χώρους αποθήκευσης υλικών της ομάδας αυτής με επιφάνεια από 500 τ.μ. και πάνω ή αποθηκευμένης ποσότητας πάνω από 2.000 χιλ/μα.
(6) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
γ. ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Cγ).
Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα πυροπροστασίας σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα μέτρα και μέσα από τις ισχύουσες διατάξεις περί εκρηκτικών:
(1) Εφοδιασμός των μονάδων με φορητά μέσα πυρόσβεσης όπως στην περίπτωση της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Cβ).
(2) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης.
Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασμένη επιφάνεια από 500 τ.μ. και πάνω, σύμφωνα με το παράρτημα Β της Πυροσβεστικής Διάταξης 3/1981 (ΦΕΚ 20 Β΄) και της τεχνικής οδηγίας (Τ.Ο.ΤΕΕ) 2451/1986. Αυτό να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση.
(3) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυρ/κού δικτύου πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγρ. 4 της ομάδας μεσαίου κινδύνου (Αβ).
(4) Συστήματα αυτόματης κατάσβεσης με κατάλληλο κατασβεστικό υλικό υποχρεωτικά για στεγασμένους χώρους αποθήκευσης υλικών της ομάδας αυτής με επιφάνεια μεγαλύτερη από 300 τ.μ.
(5) Εφοδιασμός των μονάδων με συστήματα ανίχνευσης.
Κατάλληλο αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης υποχρεωτικά για εγκαταστάσεις παραγωγής ανεξάρτητα από την στεγασμένη επιφάνειά τους και για στεγασμένους χώρους αποθήκευσης υλικών της ομάδας αυτής με επιφάνεια μεγαλύτερη από 300 τ.μ.
(6) Φωτιστικό ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
4. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ D
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις όπου οι πυρκαγιές προκαλούνται από μέταλλα (νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, τιτάνιο, ζιρκόνιο κ.λπ.). Στην κατηγορία αυτή σαν κατασταλτικά μέσα χρησιμοποιούνται ειδικοί μόνο φορητοί ή τροχήλατοι πυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και γόμωσης κατάλληλης για την προστασία των υλικών αυτών (κατάσβεση μετάλλων). Ο αριθμός των φορητών πυροσβεστήρων ξηράς κόνεως 6 Kgr τύπου PD είναι ένας ανά 100 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας. Για επιχειρήσεις με συνολική στεγασμένη επιφάνεια άνω των 1.000 τ.μ. απαιτείται ένας τροχήλατος πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως PD σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 618/2005 κοινή υπουργική απόφαση ανά 1.000 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας. Επίσης θα πρέπει να τοποθετούνται και φωτιστικά ασφαλείας (exit) πάνω από κάθε έξοδο κινδύνου.
(1) Όλες οι δραστηριότητες ανεξάρτητα από την κατηγορία κινδύνου στη οποία υπάγονται πρέπει να διαθέτουν φωτιστικά ασφαλείας (exit) σε κατάλληλες θέσεις κοντά στις εξόδου κινδύνου.
(2) Επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου επιβάλλεται να εφοδιάζονται με ένα (1) ειδικό ερμάριο με βοηθητικά εργαλεία και μέσα, ανεξαρτήτου αριθμού πυροσβεστικών φωλιών. Το ερμάριο αυτό ονομάζεται ΣΤΑΘΜΟΣ και θα παίρνει αύξοντα αριθμό με μεγάλα γράμματα όπως π.χ. ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ…….
Ανά έξι (6) πυροσβεστικές φωλιές που βρίσκονται στο στεγασμένο χώρο της επιχείρησης πρέπει να υπάρχει ένας ΣΤΑΘΜΟΣ, δηλαδή ένα ειδικό ερμάριο μέσα στο οποίο θα βρίσκονται:
α. Ένας (1 ) λοστός διάρρηξης.
β. Ένας (1 ) πέλεκυς μεγάλος.
γ. Ένα (1 ) φτυάρι.
δ. Μία (1 ) κουβέρτα διάσωσης (δύσφλεκτη) και
ε. Δύο (2) ηλεκτρικοί φανοί χειρός.
στ. Δύο (2) ατομικές προσωπίδες με φίλτρο ή ατομικές μάσκες διαφυγής
ζ. Δύο (2) κράνη προστατευτικά
Ανά δώδεκα (12) πυροσβεστικές φωλιές στον παραπάνω ΣΤΑΘΜΟ θα προστίθενται:
α. Μία (1) αναπνευστική συσκευή πεπιεσμένου αέρα τουλάχιστον 6 λίτρων.
(3) Όπου από την παρούσα απόφαση επιβάλλεται η εγκατάσταση μονίμων συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας (υδροδοτικό πυρ/κό δίκτυο, αυτόματο σύστημα κατάσβεσης, ανιχνευτικό σύστημα κ.λπ.), απαιτείται υποβολή τεχνικής περιγραφής για τον τρόπο λειτουργίας τους και αποτελεί παράρτημα της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας της επιχείρησης. Για την μελέτη και κατασκευή των μόνιμων συστημάτων θα ακολουθούνται τα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα. Ειδικότερα για τα μόνιμα πυροσβεστικά υδροδοτικά δίκτυα η κατηγορία αυτών καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
(4) Επιχειρήσεις που διαθέτουν δεξαμενές υγρών καυσίμων ή υγραερίων ή είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο φυσικού αερίου, που εξυπηρετούν τις λειτουργικές τους ανάγκες θα παίρνουν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την αντίστοιχη κατηγορία στην οποία εντάσσονται οι επιχειρήσεις αυτές.
Για τους χώρους όμως που βρίσκονται οι αναφερόμενες δεξαμενές ή φιάλες ή για τους χώρους κατανάλωσης φυσικού αερίου, θα λαμβάνονται τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία που διέπει τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ή υγραερίων ή φυσικού αερίου αντίστοιχα.
(5) Δεξαμενές υγρών καυσίμων πλην βενζίνης με χωρητικότητα μέχρι πέντε (5) κυβικά μέτρα, δεν υπάγονται στις διατάξεις τις υπ’ αριθμ. της 28.6.1991 (ΦΕΚ 578/Β/29.7.1991) κοινής υπουργικής απόφασης για υγρά καύσιμα, επιτρέπεται να εγκαθίστανται οπουδήποτε εντός της εγκατάστασης με την προϋπόθεση ύπαρξης λεκάνης ασφαλείας.
(6) Εγκατάσταση που χρησιμοποιεί για τις λειτουργικές της ανάγκες μέχρι δυο (2) φιάλες υγραερίου (μίγμα ή προπάνιο) χωρητικότητας μέχρι είκοσι πέντε (25) Kgr κάθε μια, δεν υπάγεται στις διατάξεις της υπ’ αριθμ.Δ3/14858/93 (ΦΕΚ 477/Β/1.7.1993) κοινής υπουργικής απόφασης και υποχρεώνεται στην εγκατάσταση φορητού ανιχνευτή εκρηκτικών αερίων
(7) Επιχειρήσεις που για τις λειτουργικές τους ανάγκες χρησιμοποιούν επικίνδυνα αέρια (αμμωνία, χλώριο, υδρογόνο κλπ.) σε φιάλες ή εντός κτιρίων, υποχρεούνται στην εγκατάσταση κατάλληλου αυτόματου ανιχνευτικού συστήματος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα αυτόματης διακοπής του αερίου σε περίπτωση διαφυγής του. Επίσης να διαθέτουν μία (1) τουλάχιστον ειδική προστατευτική στολή, όπου απαιτείται.
(8) Επιχειρήσεις που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο υποχρεούνται να χωρίζονται μεταξύ τους με υλικά που έχουν δείκτη πυραντίστασης 60 λεπτά της ώρας και οι πόρτες των διαδρόμων να έχουν επίσης δείκτη πυραντίστασης 30 λεπτά της ώρας, τα δε μέτρα και μέσα πυροπροστασίας θα λαμβάνονται μεμονωμένα σύμφωνα με την κατηγορία που εντάσσεται από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς κάθε επιχείρηση.
Στις περιπτώσεις που ο διαχωρισμός είναι αδύνατος, ολόκληρος ο χώρος θα αντιμετωπίζεται σαν μία επιχείρηση και θα συντάσσεται ενιαία μελέτη πυροπροστασίας, θα χορηγούνται όμως ξεχωριστά πιστοποιητικά πυροπροστασίας για κάθε επιχείρηση. Ανεξάρτητα από τα προηγούμενα οι επιχειρήσεις πρέπει να διαχωρίζονται μεταξύ τους με οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή.
(9) Στη στεγασμένη επιφάνεια δεν προσμετράτε η επιφάνεια των χώρων διοίκησης (γραφεία, λογιστήρια κ.λπ.), εφόσον οι χώροι αυτοί στεγάζονται σε ανεξάρτητο κτίριο. Υπόστεγα και SILO που αποθηκεύονται σ’αυτά πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα, προσμετρώνται στη στεγασμένη επιφάνεια. Στους ανωτέρω χώρους θα εγκαθίστανται τα φορητά μέσα πυρόσβεσης που προβλέπονται για την ομάδα μικρού κινδύνου (Αα).
(10) Όπου, εντός του ευρύτερου βιομηχανικού χώρου συνυπάρχουν, λόγω της φύσεως των κατεργαζόμενων πρώτων υλών ή παραγομένων από την επιχείρηση προϊόντων, τμήματα που ανήκουν σε διάφορες ομάδες από πλευράς μεγέθους κινδύνου πυρκαγιάς, η κατάταξη σε κατηγορίες ή ομάδες γίνεται:
α. Ανεξάρτητα και ανάλογα με το μέγεθος του κινδύνου που υπάρχει, εφόσον τα αντίστοιχα τμήματα έχουν εγκατασταθεί σε ιδιαίτερες θέσεις ή στεγανά κατά την άποψη της απευθείας μετάδοσης του κινδύνου πυρκαγιάς διαμερίσματα ή διαμερίσματα τελείως χωρισμένα με άκαυστο υλικό μέσα στο ίδιο κτίριο.
β. Επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την κατηγορία κινδύνου στην οποία υπάγονται, εφόσον για τις λειτουργικές τους ανάγκες διαθέτουν δεξαμενή αποθήκευσης διαφόρων αλκοολών, κετονών και λοιπών εύφλεκτων υγρών με σημείο ανάφλεξης μικρότερο των 55°C, υποχρεούνται στη λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην παρ. της ομάδας κινδύνου Ββ.
(11) Θέματα που σχετίζονται με την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων, την κατασκευή των επιμέρους στοιχείων τους κ.λπ. θα ελέγχονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στα πλαίσια της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, ο δε έλεγχος της Π.Υ περιορίζεται αποκλειστικά στα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας (μόνιμα, ημιμόνιμα, φορητά) που προβλέπονται από την παρούσα, με κριτήρια τη δραστηριότητα που υπάγεται η επιχείρηση και τη στεγασμένη επιφάνεια αυτής.
Δεξαμενές υγρών καυσίμων πλην βενζίνης με χωρητικότητα μέχρι πέντε (5) κυβικά μέτρα, δεν υπάγονται στις διατάξεις τις υπ’ αριθμ. της 28.6.1991 (ΦΕΚ 578/Β/29.7.1991) κοινής υπουργικής απόφασης για υγρά καύσιμα, επιτρέπεται να εγκαθίστανται οπουδήποτε εντός της εγκατάστασης με την προϋπόθεση ύπαρξης λεκάνης ασφαλείας.
Εγκατάσταση που χρησιμοποιεί για τις λειτουργικές της ανάγκες μέχρι δυο (2) φιάλες υγραερίου (μίγμα ή προπάνιο) χωρητικότητας μέχρι είκοσι πέντε (25) Kgr κάθε μια, δεν υπάγεται στις διατάξεις της υπ’ αριθμ.Δ3/14858/93 (ΦΕΚ 477/Β/1.7.1993) κοινής υπουργικής απόφασης και υποχρεώνεται στην εγκατάσταση φορητού ανιχνευτή εκρηκτικών αερίων.
Επιχειρήσεις που για τις λειτουργικές τους ανάγκες χρησιμοποιούν επικίνδυνα αέρια (αμμωνία, χλώριο, υδρογόνο κλπ.) σε φιάλες ή εντός κτιρίων, υποχρεούνται στην εγκατάσταση κατάλληλου αυτόματου ανιχνευτικού συστήματος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα αυτόματης διακοπής του αερίου σε περίπτωση διαφυγής του. Επίσης να διαθέτουν μία (1) τουλάχιστον ειδική προστατευτική στολή, όπου απαιτείται.
Καθήκοντα και υποχρεώσεις μελών ομάδας πυροπροστασίας.
α) Αρχηγού ομάδας πυροπροστασίας.
Είναι υπεύθυνος για την καλή και απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος πυροπροστασίας και γενικά της οργάνωσης του προσωπικού, των μέσων πυροπροστασίας κλπ. (Βλέπε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Β” - Οδηγίες συγκρότησης ομάδας πυροπροστασίας).
β) Υπαρχηγού ομάδας πυροπροστασίας.
Είναι άμεσος συνεργάτης του Αρχηγού πυροπροστασίας (Βλέπε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Β”).
γ) Προσωπικού ομάδας πυροπροστασίας.
Είναι υπεύθυνο για την ακριβή εκτέλεση των υποχρεώσεων που αναγράφονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Β” και στις αναρτημένες στο χώρο εργασίας γενικές και ατομικές οδηγίες (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Δ”).
Α. Ομάδα πυροπροστασίας
1. Ανάλογα με την έκταση της επιχείρησης και τις ειδικές συνθήκες αυτής καθορίζεται το προσωπικό πυροπροστασίας.
2. Στην ομάδα πυροπροστασίας καλείται να συμμετέχει οποιοσδήποτε εργαζόμενος στην επιχείρηση.
3. Η σύνθεση της ομάδας πυροπροστασίας αποτελείται από υποομάδες κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει 3-10 άνδρες και εξαρτάται κυρίως από σταθερούς συντελεστές όπως:
4. Η ομάδα πυροπροστασίας πρέπει να περιλαμβάνει:
5. Στην επιχείρηση όπου εργάζονται περισσότερες της μιας βάρδιες η ομάδα πυροπροστασίας πρέπει να καλύπτει όλες τις βάρδιες.
6. Αρχηγός της ομάδας πυροπροστασίας ορίζεται ο πλέον κατάλληλος από το προσωπικό (προϋπηρετήσας αξιωματικός στο Πυροσβεστικό Σώμα, Μηχανικός ή Υπομηχανικός ή Χημικός). Όλα τα μέλη πρέπει να έχουν πλήρη γνώση των εγκαταστάσεων και επί πλέον των υφισταμένων κινδύνων σ’ αυτές.
7. Η επιλογή των μελών της ομάδας πυροπροστασίας ενεργείται από τον Αρχηγό πυροπροστασίας με την έγκριση του Διευθυντή της επιχείρησης.
Β. Εκπαίδευση ομάδας πυροπροστασίας
1. Στελέχη και λοιπά μέλη της ομάδας πυροπροστασίας εκπαιδεύονται στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και συναφών καταστάσεων, αρχικά από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.
2. Η εκπαίδευση αφορά:
3. Πέρα από την αρχική εκπαίδευση ενεργούνται συμπληρωματικές αυτοδύναμες εκπαιδεύσεις και ασκήσεις στη χρήση των διατιθέμενων πυροσβεστικών μέσων, τουλάχιστο ανά τρίμηνο. Σε αυτές συνιστάται να συμμετέχουν εκ περιτροπής και εργαζόμενοι που δεν είναι μέλη της ομάδας πυροπροστασίας.
4. Όλοι οι εργαζόμενοι να εκπαιδεύονται στη χρήση των πυροσβεστήρων, υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου ή αφρού, συστημάτων κατάσβεσης με σκόνη ή διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και γενικά των μέσων πυροπροστασίας και να διδάσκονται πως πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης συναφούς κατάστασης ανάγκης. Με επιλογή κατάλληλων προσώπων μεταξύ των ασχολούμενων σε κάθε τμήμα ανατίθεται σ’ αυτούς η πραγματοποίηση εργασιών ή χειρισμών που απαιτούνται για την μείωση των κινδύνων και των ζημιών σε περίπτωση ανάγκης, όπως π.χ. η απομάκρυνση πολύτιμων ή επικίνδυνων στοιχείων, η διακοπή κατεργασιών, κίνησης μηχανημάτων, ρεύματος, πινάκων και άλλων.
5. Τόσο η εκπαίδευση, όσο και οι ασκήσεις ενεργούνται βάσει προγράμματος. Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος είναι στοιχείο βασικό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών (βλέπε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Δ”).
6. Συνιστώνται έκτακτοι συναγερμοί για την διατήρηση - δοκιμασία της ετοιμότητας, σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του 3μήνου. Ειδικώς σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, οι οποίες απασχολούν περισσότερες της μιας φυλακές, οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε όλες τις συνθήκες (νυκτερινές, παγετοί κ.λ.π.).
7. Η ομάδα πυροπροστασίας μιας επιχείρησης για να αποδώσει αποτελεσματικά πρέπει κατ’ αρχήν να έχει την υποστήριξη της Διεύθυνσης της Επιχείρησης η οποία πρέπει να αναγνωρίζει και έμπρακτα την ζωτική θέση της στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης. Για την λειτουργία της ομάδας απαιτείται κατάλληλος εξοπλισμός, επίσης για την εκπαίδευση και την πραγματοποίηση άσκησης χρειάζεται χρόνος, ο οποίος προφανώς θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον προγραμματισμένο, για παραγωγή - συντήρηση ή άλλη κύρια απασχόληση των μελών της ομάδας χρόνο.
Όλα τα παραπάνω υπόκεινται σε έγκριση η οποία πρέπει και να παραχωρείται με προθυμία. Σχετικά υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση είναι η πρώτη υπεύθυνη για την πυροπροστασία της επιχείρησης. Συνεπώς η ανάπτυξη της παραπάνω ομάδας είναι ένα καλό βήμα για την επίτευξη της επιθυμητής πυροπροστασίας. Η Διεύθυνση επίσης συνήθως έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει αποτελεσματικά τα μέλη της ομάδας πυροπροστασίας προς την κατεύθυνση της δραστηριοποίησης της για την πυροπροστασία των εγκαταστάσεων.
Γ. Καθήκοντα και υποχρεώσεις του Αρχηγού πυροπροστασίας
1. Είναι συνυπεύθυνος μαζί με το Διευθυντή της επιχείρησης για κάθε παράλειψη, αμέλεια ή αδιαφορία για τη λήψη και εφαρμογή όλων των προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας που αναφέρονται στη μελέτη καθώς και των λοιπών υποχρεώσεών τους.
2. Τηρεί πλήρη φάκελο πυροπροστασίας.
3. Ορίζει τα όρια δράσης της κάθε υποομάδας πυροπροστασίας καθώς και τα τυχόν ειδικά καθήκοντα μελών της ομάδας ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου συναφούς συμβάντος ν’ αποφευχθεί η σύγχυση και αταξία μεταξύ των μελών.
4. Καταρτίζει τα προγράμματα εκπαίδευσης και ασκήσεων και σημαίνει τους έκτακτους συναγερμούς ύστερα από προηγούμενη συνεργασία με τον Διευθυντή της επιχείρησης.
5. Μεριμνά για την καλή συντήρηση των μέσων πυροπροστασίας, επιθεωρώντας αυτά ώστε να είναι πάντοτε κατάλληλα για χρησιμοποίηση σύμφωνα με τις εθνικές ή ξένες προδιαγραφές.
6. Προέρχεται τακτικά στην επιθεώρηση των χώρων για την ευταξία και καθαριότητα αυτών και δίνει τις απαραίτητες οδηγίες
7. Σε περίπτωση ανάγκης συμβουλεύεται την οικεία Π.Υ. σε θέματα πυροπροστασίας, εκπαίδευσης κ.λ.π.
8. Σε περίπτωση άσκησης προσκαλεί να παρίσταται και αξιωματικός της οικείας Π.Υ.
9. Προέρχεται στη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση του προσωπικού πυροπροστασίας και των λοιπών εργαζομένων στην επιχείρηση.
10. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του αναπληρώνεται από τον Υπαρχηγό.
11. Εισηγείται έγκαιρα στη Διεύθυνση της επιχείρησης την αντικατάσταση των ακατάλληλων πυροσβεστικών μέσων ή τη συμπλήρωσή τους.
12. Παίρνει κάθε άλλο προληπτικό μέτρο κατά της πυρκαγιάς, ανάλογα με τις συνθήκες που δημιουργούνται κάθε φορά, για εξάλειψη ή μείωση των προϋποθέσεων δημιουργίας πυρκαγιάς ή συναφούς κατάστασης.
13. Αναρτά διάγραμμα σύνθεσης της ομάδας πυροπροστασίας.
14. Τηρεί υποχρεωτικά βιβλίο επιθεωρήσεων στο οποίο καταχωρούνται οι διαπιστούμενες απ’ αυτόν ελλείψεις, παραλήψεις ή άλλες συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές ή άλλες δυσμενείς καταστάσεις και ενημερώνει τον Διευθυντή της επιχείρησης, ο οποίος λαμβάνει γνώση ενυπόγραφα.
15. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, ανεξάρτητα από το μέγεθος της, υποχρεούται στην κλήση της οικείας Π.Υ.
Δ. Καθήκοντα και υποχρεώσεις του Υπαρχηγού πυροπροστασίας.
1. Είναι άμεσος συνεργάτης του Αρχηγού πυροπροστασίας και βοηθά αυτόν σύμφωνα με τις εντολές του.
2. Αναπληρώνει τον Αρχηγό πυροπροστασίας σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αυτού και περιβάλλεται με τα ίδια καθήκοντα και υποχρεώσεις.
Ε. Καθήκοντα μελών ομάδας πυροπροστασίας
α) Γενικά
1. Στελέχη και προσωπικό κάθε επιχείρησης παράλληλα με τα λοιπά καθήκοντά τους, πρέπει να μεριμνούν και για τις ανάγκες πυροπροστασίας της επιχείρησης, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες συντήρησης των συστημάτων πυροπροστασίας και να εξασφαλίζουν τις βασικές ανάγκες από πλευράς καταπολέμησης πυρκαγιάς.
2. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις η πυρκαγιά δεν είναι τυχαίο γεγονός που μπορεί να συγχωρεθεί. Ο νόμος προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για περιπτώσεις πυρκαγιών, παραλείψεων κ.λ.π. Οι περισσότερες περιπτώσεις πυρκαγιών προκαλούνται γιατί παραμελούμε ή παραγνωρίζουμε γνωστά αίτια αναφλέξεων και τις ζημιές που πρόκειται να δημιουργηθούν από αυτές.
3. Σε κάθε επιχείρηση υπάρχουν ενέργειες που επιβάλλεται να γίνονται είτε για την πρόληψη είτε για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και συναφών κινδύνων όπως π.χ.
4. Άσχετα με την θέση εργασίας και τον βαθμό κάθε εργαζόμενος πρέπει να μεριμνά για την πρόληψη - αντιμετώπιση πυρκαγιών στην περιοχή αρμοδιότητάς του, δηλαδή στην θέση εργασίας του και γύρω από αυτή. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι μέριμνα όλων ανεξάρτητα από την θέση, τον βαθμό κ.λ.π.
5. Την ατομική προσπάθεια πυρόσβεσης των εργαζομένων στο τμήμα που κινδυνεύει σπεύδει και ενισχύει η υποομάδα πυροπροστασίας του οικείου τμήματος, η οποία θα ενισχύεται εφόσον υπάρχει ανάγκη και από υποομάδες άλλων τμημάτων. Οι υποομάδες πυροπροστασίας κατά την αντιμετώπιση πυρκαγιών υποχρεούνται κατ’ αρχάς στην παράλληλη ενέργεια της διάσωσης ατόμων που κινδυνεύουν και μεριμνούν για την πρόληψη ή την μείωση των ζημιών από την πυρκαγιά. Κατά τον τρόπο αυτό διατηρείται η παραγωγικότητα, αλλά και η ζωή της επιχείρησης, η οποία όπως συνέχεια διαπιστώνεται κινδυνεύει σοβαρά από την πυρκαγιά, τους καπνούς και τα νερά, που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τείνουν να καταστρέψουν τεράστιες επενδύσεις, να αφήσουν χωρίς εργασία το προσωπικό, αλλά και να προκαλέσουν σημαντικές επιβαρύνσεις στο κοινωνικό σύνολο.
β) Ειδικά
1. Παρακολουθούν την εκπαίδευση που προβλέπεται από το πρόγραμμα και συμμετέχουν στις ασκήσεις.
2. Σε περίπτωση πυρκαγιάς επεμβαίνουν αμέσως για καταστολή της σύμφωνα με τα καθορισμένα ειδικά καθήκοντα καθενός.
3. Οφείλουν να γνωρίζουν τις θέσεις των πυροσβεστικών μέσων, τη χρήση τους, τη θέση των πινάκων ηλεκτρικού ρεύματος, τη θέση του κομβίου συναγερμού και τους αριθμούς τηλεφώνων της οικείας Π.Υ.
4. Εκτελούν με προθυμία τις εντολές του Αρχηγού και Υπαρχηγού πυροπροστασίας.
5. Υποχρεούνται να γνωρίζουν τους χώρους από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς καθώς και τα πιθανά αίτια έκρηξης ή συναφών καταστάσεων.
6. Σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου συμβάντος υποχρεούται στην άμεση σήμανση συναγερμού και ειδοποίηση της Π.Υ.
7. Αναφέρουν στον Αρχηγό ή Υπαρχηγό Πυροπροστασίας οποιαδήποτε βλάβη ή ανωμαλία στην λειτουργία των μέσων πυρόσβεσης ή δημιουργία συνθηκών πρόκλησης πυρκαγιών.
8. Γνωρίζουν καλά όλους τους χώρους του τομέα τους και τις εξόδους κινδύνου και προβαίνουν στην διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν, σε συντρέχουσες περιπτώσεις.
1. Ανάλογα με την έκταση της επιχείρησης και τις ειδικές συνθήκες αυτής καθορίζεται το προσωπικό πυροπροστασίας.
2. Στην ομάδα πυροπροστασίας καλείται να συμμετέχει οποιοσδήποτε εργαζόμενος στην επιχείρηση.
3. Η σύνθεση της ομάδας πυροπροστασίας αποτελείται από υποομάδες κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει 3-10 άνδρες και εξαρτάται κυρίως από σταθερούς συντελεστές όπως:
4. Η ομάδα πυροπροστασίας πρέπει να περιλαμβάνει:
5. Στην επιχείρηση όπου εργάζονται περισσότερες της μιας βάρδιες η ομάδα πυροπροστασίας πρέπει να καλύπτει όλες τις βάρδιες.
6. Αρχηγός της ομάδας πυροπροστασίας ορίζεται ο πλέον κατάλληλος από το προσωπικό (προϋπηρετήσας αξιωματικός στο Πυροσβεστικό Σώμα, Μηχανικός ή Υπομηχανικός ή Χημικός). Όλα τα μέλη πρέπει να έχουν πλήρη γνώση των εγκαταστάσεων και επί πλέον των υφισταμένων κινδύνων σ’ αυτές.
7. Η επιλογή των μελών της ομάδας πυροπροστασίας ενεργείται από τον Αρχηγό πυροπροστασίας με την έγκριση του Διευθυντή της επιχείρησης.
1. Στελέχη και λοιπά μέλη της ομάδας πυροπροστασίας εκπαιδεύονται στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και συναφών καταστάσεων, αρχικά από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.
2. Η εκπαίδευση αφορά:
3. Πέρα από την αρχική εκπαίδευση ενεργούνται συμπληρωματικές αυτοδύναμες εκπαιδεύσεις και ασκήσεις στη χρήση των διατιθέμενων πυροσβεστικών μέσων, τουλάχιστο ανά τρίμηνο. Σε αυτές συνιστάται να συμμετέχουν εκ περιτροπής και εργαζόμενοι που δεν είναι μέλη της ομάδας πυροπροστασίας.
4. Όλοι οι εργαζόμενοι να εκπαιδεύονται στη χρήση των πυροσβεστήρων, υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου ή αφρού, συστημάτων κατάσβεσης με σκόνη ή διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και γενικά των μέσων πυροπροστασίας και να διδάσκονται πως πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης συναφούς κατάστασης ανάγκης. Με επιλογή κατάλληλων προσώπων μεταξύ των ασχολούμενων σε κάθε τμήμα ανατίθεται σ’ αυτούς η πραγματοποίηση εργασιών ή χειρισμών που απαιτούνται για την μείωση των κινδύνων και των ζημιών σε περίπτωση ανάγκης, όπως π.χ. η απομάκρυνση πολύτιμων ή επικίνδυνων στοιχείων, η διακοπή κατεργασιών, κίνησης μηχανημάτων, ρεύματος, πινάκων και άλλων.
5. Τόσο η εκπαίδευση, όσο και οι ασκήσεις ενεργούνται βάσει προγράμματος. Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος είναι στοιχείο βασικό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών (βλέπε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ “Δ”).
6. Συνιστώνται έκτακτοι συναγερμοί για την διατήρηση - δοκιμασία της ετοιμότητας, σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του 3μήνου. Ειδικώς σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, οι οποίες απασχολούν περισσότερες της μιας φυλακές, οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε όλες τις συνθήκες (νυκτερινές, παγετοί κ.λ.π.).
7. Η ομάδα πυροπροστασίας μιας επιχείρησης για να αποδώσει αποτελεσματικά πρέπει κατ’ αρχήν να έχει την υποστήριξη της Διεύθυνσης της Επιχείρησης η οποία πρέπει να αναγνωρίζει και έμπρακτα την ζωτική θέση της στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης. Για την λειτουργία της ομάδας απαιτείται κατάλληλος εξοπλισμός, επίσης για την εκπαίδευση και την πραγματοποίηση άσκησης χρειάζεται χρόνος, ο οποίος προφανώς θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον προγραμματισμένο, για παραγωγή - συντήρηση ή άλλη κύρια απασχόληση των μελών της ομάδας χρόνο.
Όλα τα παραπάνω υπόκεινται σε έγκριση η οποία πρέπει και να παραχωρείται με προθυμία. Σχετικά υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση είναι η πρώτη υπεύθυνη για την πυροπροστασία της επιχείρησης. Συνεπώς η ανάπτυξη της παραπάνω ομάδας είναι ένα καλό βήμα για την επίτευξη της επιθυμητής πυροπροστασίας. Η Διεύθυνση επίσης συνήθως έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει αποτελεσματικά τα μέλη της ομάδας πυροπροστασίας προς την κατεύθυνση της δραστηριοποίησης της για την πυροπροστασία των εγκαταστάσεων.
1. Είναι συνυπεύθυνος μαζί με το Διευθυντή της επιχείρησης για κάθε παράλειψη, αμέλεια ή αδιαφορία για τη λήψη και εφαρμογή όλων των προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας που αναφέρονται στη μελέτη καθώς και των λοιπών υποχρεώσεών τους.
2. Τηρεί πλήρη φάκελο πυροπροστασίας.
3. Ορίζει τα όρια δράσης της κάθε υποομάδας πυροπροστασίας καθώς και τα τυχόν ειδικά καθήκοντα μελών της ομάδας ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου συναφούς συμβάντος ν’ αποφευχθεί η σύγχυση και αταξία μεταξύ των μελών.
4. Καταρτίζει τα προγράμματα εκπαίδευσης και ασκήσεων και σημαίνει τους έκτακτους συναγερμούς ύστερα από προηγούμενη συνεργασία με τον Διευθυντή της επιχείρησης.
5. Μεριμνά για την καλή συντήρηση των μέσων πυροπροστασίας, επιθεωρώντας αυτά ώστε να είναι πάντοτε κατάλληλα για χρησιμοποίηση σύμφωνα με τις εθνικές ή ξένες προδιαγραφές.
6. Προέρχεται τακτικά στην επιθεώρηση των χώρων για την ευταξία και καθαριότητα αυτών και δίνει τις απαραίτητες οδηγίες
7. Σε περίπτωση ανάγκης συμβουλεύεται την οικεία Π.Υ. σε θέματα πυροπροστασίας, εκπαίδευσης κ.λ.π.
8. Σε περίπτωση άσκησης προσκαλεί να παρίσταται και αξιωματικός της οικείας Π.Υ.
9. Προέρχεται στη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση του προσωπικού πυροπροστασίας και των λοιπών εργαζομένων στην επιχείρηση.
10. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του αναπληρώνεται από τον Υπαρχηγό.
11. Εισηγείται έγκαιρα στη Διεύθυνση της επιχείρησης την αντικατάσταση των ακατάλληλων πυροσβεστικών μέσων ή τη συμπλήρωσή τους.
12. Παίρνει κάθε άλλο προληπτικό μέτρο κατά της πυρκαγιάς, ανάλογα με τις συνθήκες που δημιουργούνται κάθε φορά, για εξάλειψη ή μείωση των προϋποθέσεων δημιουργίας πυρκαγιάς ή συναφούς κατάστασης.
13. Αναρτά διάγραμμα σύνθεσης της ομάδας πυροπροστασίας.
14. Τηρεί υποχρεωτικά βιβλίο επιθεωρήσεων στο οποίο καταχωρούνται οι διαπιστούμενες απ’ αυτόν ελλείψεις, παραλήψεις ή άλλες συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές ή άλλες δυσμενείς καταστάσεις και ενημερώνει τον Διευθυντή της επιχείρησης, ο οποίος λαμβάνει γνώση ενυπόγραφα.
15. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, ανεξάρτητα από το μέγεθος της, υποχρεούται στην κλήση της οικείας Π.Υ.
1. Πως εκδηλώνεται και συντηρείται η πυρκαγιά.
2. Αίτια πυρκαγιών.
3. Αυτανάφλεξη.
4. Μετάδοση της πυρκαγιάς.
5. Κατηγορίες πυρκαγιών.
6. Τρόπος και μέσα κατάσβεσης πυρκαγιών.
7. Περί πυροσβεστήρων γενικά, χρήση αυτών, όπως οι Εθνικές προδιαγραφές.
8. Εγκαταστάσεις προσβολής της πυρκαγιάς με νερό ή αφρό - χρήση αυτών, κατάλληλα υδροστόμια κ.λ.π.
9. Εκρήξεις.
10. Προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας επιχείρησης.
11. Κατασταλτικά μέσα πυροπροστασίας επιχείρησης - χρήση αυτών.
12. Άσκηση κατάσβεσης εικονικής πυρκαγιάς.
13. Άσκηση κατάσβεσης πραγματικής πυρκαγιάς
Σημείωση:
1. Όλα τα παραπάνω μαθήματα θα διδαχθούν αρχικά από αξιωματικό της
2. Τα ίδια μαθήματα θα διδάσκονται επί ένα χρόνο μια φορά το μήνα από τον αρχηγό πυροπροστασίας βάσει καταρτιζομένου απ’ αυτόν προγράμματος, ανάλογα των στην επιχείρηση κρατουσών συνθηκών.
3. Από τον δεύτερο χρόνο ανά τρίμηνο.
4. Οι ασκήσεις θα πραγματοποιούνται ανά τρίμηνο τουλάχιστο.
Α. Προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας
1. ΕΛΕΓΞΑΤΕ ώστε ο χώρος του εργοστασίου να είναι συνεχώς καθαρός.
2. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΤΕ τις εύφλεκτες ύλες και εύφλεκτα υγρά από φλόγες, σπινθήρες και γενικά εστίες θέρμανσης.
3. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΤΕ ή ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΑΤΕ κατάλληλα τις ύλες τις υποκείμενες σε ανάφλεξη.
4. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΤΕ από τις αποθήκες, διαδρόμους κ.λ.π. χώρους όλα τα άχρηστα εύφλεκτα υλικά.
5. ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΤΕ ελεύθερους τους διαδρόμους διαφυγής προς εξόδους κινδύνου και προσπέλασης για παραλαβή των μέσων πυρόσβεσης.
6. ΔΙΑΚΟΨΑΤΕ το ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις μη εργάσιμες ώρες.
7. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΑΤΕ μετά την παύση της εργασίας όλους τούς χώρους ευθύνης σας για
ανακάλυψη και εξουδετέρωση τυχόν προϋποθέσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Β. Κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας
Σε περίπτωση πυρκαγιάς ενεργήσατε ως ακολούθως:
1. ΣΗΜΑΝΑΤΕ αμέσως συναγερμό.
2. ΔΙΑΚΟΨΑΤΕ το ηλεκτρικό ρεύμα από τον ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ή τον Υποσταθμό εφόσον υπάρχει ανάγκη.
3. ΣΠΕΥΣΑΤΕ στην πλησιέστερη πυροσβεστική φωλιά, παραλάβατε το κατάλληλο πυροσβεστικό μέσο και ενεργήσατε κατάσβεση της φωτιάς.
4. ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΤΕ την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό Τηλ. 199.
5. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΤΕ από τον χώρο πυρκαγιάς τα εύφλεκτα υλικά.
Σημείωση: Οι παραπάνω οδηγίες αναγράφονται στους πίνακες, με στοιχεία ευανάγνωστα από απόσταση 4-5 μέτρων και αναρτώνται σε εμφανή σημεία των χώρων εργασίας.
Αναγράφεται ο τίτλος ή η επωνυμία
Ο αριθμός μητρώου συμπληρώνεται από την υπηρεσία της επιχείρησης
Συμπληρώνεται ο αριθμός άδειας ίδρυσης
Συμπληρώνεται ο αριθμός άδειας λειτουργίας
ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
1. Αναγράφεται η δραστηριότητα της επιχείρησης.
2. Αναγράφεται η κατηγορία της επιχείρησης όπως έχει γίνει η κατάταξή της από την Διεύθυνση Βιομηχανίας. Επίσης αναγράφονται τυχόν δευτερεύουσες κατηγορίες που υπάρχουν στην επιχείρηση.
3. Αναγράφεται η πλήρης διεύθυνση της έδρας της επιχείρησης.
4. Αναγράφεται η πλήρης διεύθυνση των, εγκαταστάσεων της επιχείρησης.
5. Αναγράφεται ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.
6. Αναγράφεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
7. Αναγράφεται ο υπεύθυνος διευθυντής της επιχείρησης.
8. Αναγράφεται ο υπεύθυνος διευθυντής του εργοστασίου.
9. Αναγράφεται το απασχολούμενο προσωπικό σε άνδρες και γυναίκες.
10. Αναγράφεται το ωράριο εργασίας.
11. Αναγράφεται ο υπεύθυνος αρχηγός πυροπροστασίας.
12. Αναγράφεται ο υπεύθυνος υπαρχηγός πυροπροστασίας.
13. Αναγράφεται το προσωπικό πυροπροστασίας (αριθμός ατόμων).
Β. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ
1. Αναγράφεται η οικοπεδική έκταση της επιχείρησης.
2. Αναγράφεται ο αριθμός ορόφων ολοκλήρου του κτίσματος.
3. Αναγράφονται οι όροφοι που καταλαμβάνει η επιχείρηση (π.χ. υπόγειο, ισόγειο και Α’ όροφος).
4. Αναγράφεται η συνολική στεγασμένη επιφάνεια της επιχείρησης σε τετραγωνικά μέτρα.
5. Αναγράφεται αν υπάρχει ακάλυπτη επιφάνεια και ποια είναι η χρήση της.
6. Συμπληρώνεται σύμφωνα με τις επεξηγήσεις.
7. Αναγράφεται ο αριθμός των εξόδων κινδύνου και σε ποιο σημείο ευρίσκονται.
8. Συμπληρώνεται αν υπάρχει φωτισμός ασφαλείας και γίνεται περιγραφή του.
9. Αναγράφονται οι χώροι με τους οποίους γειτνιάζει η επιχείρηση.
10. Αναγράφονται οι οδοί με τις οποίες μπορεί να γίνει η προσπέλαση των πυρ/κών οχημάτων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
11. Αναγράφονται τα υδροστόμια που βρίσκονται κοντά στην επιχείρηση.
Γ. ΙΣΧΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Αναγράφεται μόνο η συνολική ισχύς του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Αναγράφεται αν υπάρχει υποσταθμός, τα VOLT του υποσταθμού, αν υπάρχει παροχή βιομηχανικού ρεύματος και περιγράφεται σε ποιο σημείο βρίσκεται ο ηλεκτρικός πίνακας.
Δ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Ε. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΥΛΕΣ
Περιγράφεται η επικίνδυνη ύλη, ο χώρος που αποθηκεύεται, η ποσότητά της καθώς και η μονάδα μέτρησης.
1. Αναγράφεται αν χρησιμοποιείται υγραέριο και πόση ποσότητα.
2. Αναγράφεται αν χρησιμοποιείται φωταέριο.
ΣΤ. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΥΛΩΝ - ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
Αναγράφεται η συμπεριφορά των υλικών στην φωτιά καθώς επίσης και η συμπεριφορά τους απέναντι στα κατασβεστικά υλικά (νερό, αφρός, διοξείδιο του άνθρακα, HALLON κ.λ.π.)
Ζ. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ.
Αναγράφονται οι τυχόν υπάρχοντες κίνδυνοι πυρκαγιάς (βραχυκύκλωμα, χημικές αντιδράσεις μεταξύ των υλικών, δόλος κ.λ.π.)
Η. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΡΗΞΗΣ - ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ - ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ
Συμπληρώνεται αν υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι.
Θ. ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
1. Ανάλογα με την νομοθεσία που συντάσσεται η μελέτη αναγράφονται και τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται.
2. Ειδικά προληπτικά μέτρα.
3. Κατασταλτικά μέτρα.
1. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ
Αναγράφονται τεχνικές περιγραφές τυχόν υπαρχόντων μονίμων συστημάτων
ΙΑ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Στη μελέτη πυροπροστασίας θα επισυνάπτονται:
1. Σχέδιο κάτοψης των κτιριακών συγκροτημάτων στο οποίο θα σημειώνονται οι θέσεις των πυροσβεστικών φωλιών (Π.Φ.), πυροσβεστήρων, πυροσβεστικών σημείων, επικινδύνων ανάφλεξης ή έκρηξης υλικών, πινάκων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, εξόδων κινδύνου, μαζί με υπόμνημα και χαρακτηριστικά σημεία.
2. Επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από ένα κτιριακά συγκροτήματα, να επισυνάπτουν ισάριθμα σχέδια κάτοψης για να καθίσταται δυνατή η σημείωση σ' αυτά των υπαρχόντων πυροσβεστικών μέσων και λοιπών στοιχείων.
3. Τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής, όπου εκτός των άλλων σημειώνονται οι οδοί προσπέλασης των οχημάτων, υδροστόμια (υπέργεια - υπόγεια), υδατοδεξαμενές (υπόγειες - υπέργειες) με ένδειξη της χωρητικότητάς τους, κ.λ.π.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν υδροστόμια και υδατοδεξαμενές στην περιοχή που καλύπτει το τοπογραφικό διάγραμμα, τότε επ' αυτού θα υπάρχει σχετική ένδειξη περί της θέσης και της απόστασης που βρίσκονται αυτά.
4. Σοβαρές επιχειρήσεις κυρίως των κατηγοριών (Αγ), (Βγ) και (Cγ ) όπου είναι δυνατό να συνδέονται μέσω του Ο.Τ.Ε. με εξωκείμενη γραμμή απευθείας με την Π.Υ. της περιοχής. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επιχειρήσεις με απασχολούμενο προσωπικό μέχρι και 3 άτομα στις μελέτες πυροπροστασίας δεν θα συμπεριλαμβάνουν τα συνημμένα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ A’, Β', Γ’ και Δ’ του υποδείγματος.
The social partners body for health and safety at work