Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 434Β_2011 | 465.76 KB |
1. Τις διατάξεις του άρθρου 90 παρ. 3 του ν. 3386/05 (ΦΕΚ 212/Α΄) «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια».
2. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Φ.Ε.Κ. 98 Α΄).
3. Την αριθ. ΔΙΔΚ/Φ.1/2/23291/05.11.2010 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για καθορισμό αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη (ΦΕΚ 1747 Β΄).
4. Του Π.Δ. 185/2009 (ΦΕΚ 213/Α΄/07.10.2009) «Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, συγχώνευση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομασία του σε «Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας», μετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας−Θράκης σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας−Θράκης και υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας−Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής».
5. Την υπ’ αριθ. Υ271/30.09.2010 (ΦΕΚ 1595/τ.Β΄/2010) απόφαση του πρωθυπουργού περί καθορισμού αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτη Ξυνίδη.
6. Την αριθ. οικ. 20854/54/20.10.2010 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλειο Κεγκέρογλου και Άννα Νταλάρα (ΦΕΚ 1673 Β΄).
7. Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1. Σε υπήκοο τρίτης χώρας, που απασχολείται ως εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό σε επιχείρηση η οποία είναι εγκατεστημένη σε τρίτη χώρα (στο εξής «επιχείρηση τρίτης χώρας») και ο οποίος, όπως προβλέπεται από σχετική σύμβαση, την οποία η επιχείρηση, όπου απασχολείται, έχει συνάψει με επιχείρηση εγκατεστημένη σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (στο εξής «επιχείρηση Ε.Ε, ή Ε.Ο.Χ.»), οφείλει να παρέχει συγκεκριμένη υπηρεσία προς επιχείρηση που ασκεί τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σύμβασης προμήθειας τεχνικού εξοπλισμού μεταξύ της τελευταίας και της εγκατεστημένης σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου επιχείρησης, χορηγείται άδεια διαμονής, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Είναι κάτοχος ισχύοντος διαβατηρίου και έχει λάβει ειδική θεώρηση εισόδου.
β. Η επιχείρηση τρίτης χώρας, από την οποία μετακινείται ο υπήκοος τρίτης χώρας, έχει συνάψει με την επιχείρηση Ε.Ε. ή Ε.Ο.Χ. σύμβαση, με την οποία προβλέπεται η παροχή προς τρίτη επιχείρηση, η οποία προμηθεύεται από την επιχείρηση Ε.Ε. ή Ε.Ο.Χ τεχνικό εξοπλισμό, συγκεκριμένων υπηρεσιών που αναφέρονται στην εγκατάσταση, δοκιμαστική λειτουργία και εκπαίδευση για τον χειρισμό και την συντήρηση του εξοπλισμού αυτού.
γ. Η επιχείρηση, που ασκεί τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα και προς την οποία μετακινείται ο υπήκοος τρίτης χώρας, έχει συνάψει με την αναφερόμενη στην ανωτέρω περ. (β) επιχείρηση Ε.Ε. ή Ε.Ο.Χ, σύμβαση προμήθειας τεχνικού εξοπλισμού, με την οποία προβλέπεται, η παροχή προς αυτήν συγκεκριμένων υπηρεσιών, που αναφέρονται, αποκλειστικώς, στην εγκατάσταση, δοκιμαστική λειτουργία και εκπαίδευση για τον χειρισμό και την συντήρηση του εξοπλισμού αυτού, το διάστημα παροχής των υπηρεσιών, ο αριθμός και η ειδικότητα των ατόμων που θα απασχοληθούν για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών, καθώς και η ανάληψη των εξόδων διαμονής, πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επιστροφής των εν λόγω ατόμων.
δ. Ο υπήκοος της τρίτης χώρας θα παράσχει, αποκλειστικά, υπηρεσίες στο πλαίσιο της αναφερόμενης, στην ανωτέρω περ. (β), σύμβασης.
ε. Εάν οι υπηρεσίες που πρόκειται να παράσχει ο υπήκοος της τρίτης χώρας συνδέονται με την άσκηση των αναφερόμενων στο Παράρτημα Α΄ της παρούσης επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ο εν λόγω υπήκοος οφείλει να διαθέτει τα αντίστοιχα προσόντα, η διαθεσιμότητα των οποίων τεκμηριώνεται με τη λήψη βεβαίωσης επαγγελματικής επάρκειας από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Βιομηχανιών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 2 της παρούσης.
Εάν οι ως άνω επαγγελματικές δραστηριότητες αφορούν δραστηριότητες που αναφέρονται στο άρθρο 2 του Κανονισμού 303/2008/ΕΚ, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να διαθέτει αναλόγως το προβλεπόμενο στο άρθρο 4 του εν λόγω Κανονισμού Πιστοποιητικό.
2. Η επιχείρηση που ασκεί τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα και προς την οποία μετακινείται ο υπήκοος τρίτης χώρας υποβάλλει στη Διεύθυνση Υποστήριξης Βιομηχανιών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας αίτηση/δήλωση, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παραρτήματος Β της παρούσης.
3. Η Διεύθυνση Υποστήριξης Βιομηχανιών εξετάζει τα ως άνω δικαιολογητικά και, αναλόγως, χορηγεί εντός 20 ημερών τις αιτούμενες βεβαιώσεις επαγγελματικής επάρκειας, υπόδειγμα των οποίων παρέχεται στο Παράρτημα Γ της παρούσης, για τους εργαζόμενους στην ως άνω επιχείρηση, που πρόκειται να ασκήσουν τις δηλωθείσες επαγγελματικές δραστηριότητες.
4. Η Διεύθυνση Υποστήριξης Βιομηχανιών διαβιβάζει κατάλογο με τα στοιχεία των υπηκόων τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 1 του παρόντος στην Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και στην αρμόδια ελληνική προξενική αρχή προκειμένου αυτή να χορηγήσει την ειδική θεώρηση εισόδου.
1. Η αίτηση για χορήγηση της άδειας διαμονής κατατίθεται στην Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
2. Η άδεια διαμονής χορηγείται, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για τον χρόνο που απαιτείται για την εκπλήρωση της αναληφθείσας συμβατικής υποχρέωσης από την επιχείρηση και δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά το ένα (1) έτος. Δεν χωρεί ανανέωση της εν λόγω άδειας διαμονής για κανένα λόγο.
3. Ο αριθμός των κατόχων αδειών διαμονής, με βάση τις διατάξεις της παρούσας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των πέντε (5) προσώπων ανά εταιρεία.
4. Καθορίζουμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση της άδειας διαμονής στους υπαγομένους στην περίπτωση 1 της παρούσας ως κατωτέρω:
α) Ακριβές φωτοαντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη ισχύουσα θεώρηση εισόδου.
β) Επικυρωμένο αντίγραφο της σύμβασης προμήθειας τεχνικού εξοπλισμού μεταξύ της επιχείρησης η οποία είναι εγκατεστημένη σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της επιχείρησης που ασκεί την δραστηριότητά της στην Ελλάδα, με την οποία προβλέπεται η παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών που αφορούν αποκλειστικώς στην εγκατάσταση, δοκιμαστική λειτουργία και εκπαίδευση για τον χειρισμό και την συντήρηση του εξοπλισμού αυτού, το διάστημα παροχής των υπηρεσιών και ο αριθμός και η ειδικότητα των ατόμων που θα απασχοληθούν.
γ) Επικυρωμένο αντίγραφο της σύμβασης μεταξύ της επιχείρησης, η οποία είναι εγκατεστημένη σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της εγκατεστημένης σε τρίτη χώρα επιχείρησης, από την οποία να προκύπτει ότι η εγκατεστημένη σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου επιχείρηση της αναθέτει την εκτέλεση της υπογραφείσας σύμβασης με την εγκατεστημένη στην Ελλάδα επιχείρηση.
δ) Αποδεικτικό μισθοδοσίας της επιχείρησης από τη οποία μετακινούνται οι υπήκοοι τρίτων χωρών, επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, από την οποία να προκύπτει ότι οι αποδοχές τους δεν είναι μικρότερες από τις οριζόμενες στις αντίστοιχες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα των εργαζομένων.
ε) Πιστοποιητικό υγείας που θα βεβαιώνει ότι ο υπήκοος τρίτης χώρας δεν πάσχει από νόσημα, το οποίο, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
στ) Παράβολο με τη μορφή αποδεικτικού διπλοτύπου τύπου Β΄ από την αρμόδια για την παραλαβή της αίτησης υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 3386/05, όπως ισχύει.
ζ) Βεβαίωση της εταιρείας, από την οποία μετακινούνται οι εργαζόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, ότι αναλαμβάνει την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος.
η) Ορισμός νομίμου εκπροσώπου στη χώρα μας ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Ο νόμιμος εκπρόσωπος και ο εργοδότης της επιχείρησης υποδοχής είναι αλληλεγγύως υπεύθυνοι και υπόκεινται στις προβλεπόμενες από την εργατική νομοθεσία διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Η παρούσα ισχύει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2011
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ |
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ |
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ |
ΥΦΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ |
The social partners body for health and safety at work