Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 109Α_2013 | 440.66 KB |
1. Τις διατάξεις:
α) Της παραγράφου 1 του άρθρου τρίτου του Ν. 1269/1982 “για την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης «περί προλήψεως της ρύπανσης της θάλασσας από πλοία» του 1973 και του Πρωτοκόλλου του 1978, που αναφέρεται σ’ αυτή τη Σύμβαση” (Α΄ 89), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου δευτέρου του Ν. 3104/2003 «Κύρωση του Πρωτοκόλλου του 1997 που τροποποιεί την Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη Ρύπανσης από Πλοία του 1973, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο του 1978 που σχετίζεται με αυτή» (Α΄ 28).
β) Της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου έβδομου του Ν. 1269/1982 (Α΄ 89).
γ) Της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) αριθ. MEPC.193 (61) που υιοθετήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2010 «Τροποποιήσεις στο Παράρτημα του Πρωτοκόλλου του 1978 του Σχετικού με την Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης της Θάλασσας από Πλοία, 1973 (Αναθεωρημένο Παράρτημα ΙΙΙ της MARPOL 73/78)».
γ) Του π.δ. 124/2010 «Αποδοχή τροποποιήσεων στο Παράρτημα ΙΙΙ του Πρωτοκόλλου του 1978 αναφορικά με την Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία, 1973 (Αναθεωρημένο Παράρτημα ΙΙΙ της Δ.Σ. MARPOL 73/78» (Α΄ 201).
δ) Του άρθρου 90 του «κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).
ε) Του άρθρου 5 του π.δ. 85/2012 «Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση Υπηρεσιών» (Α΄ 141), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 94/2012 (Α΄ 149) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του π.δ. 98/2012 (Α΄ 160).
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
3. Την υπ’ αριθμ. 57/2013 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου, αποφασίζουμε:
1. Εκτός αν διαφορετικά ρητώς ορίζεται, οι κανονισμοί αυτού του Παραρτήματος εφαρμόζονται σε όλα τα πλοία που μεταφέρουν επιβλαβείς ουσίες σε συσκευασμένη μορφή.
.1 Για τον σκοπό αυτού του Παραρτήματος «επιβλαβείς ουσίες» είναι αυτές οι ουσίες, οι οποίες αναγνωρίζονται ως θαλάσσιοι ρυπαντές στο Διεθνή Ναυτιλιακό Κώδικα Επικινδύνων Φορτίων (IMDG Κώδικας) ή αυτές οι οποίες πληρούν τα κριτήρια του Προσαρτήματος αυτού του Παραρτήματος.
.2 Για τους σκοπούς αυτού του Παραρτήματος ως «τύπος συσκευασίας» ορίζονται οι τύποι συσκευασίας που προσδιορίζονται για επιβλαβείς ουσίες στον IMDG Κώδικα.
2. Η μεταφορά επιβλαβών ουσιών απαγορεύεται, εκτός εάν αυτή γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Παραρτήματος.
3. Για τη συμπλήρωση των διατάξεων του Παραρτήματος αυτού, η Κυβέρνηση κάθε Μέρους της Σύμβασης θα εκδώσει ή θα προκαλέσει την έκδοση λεπτομερών απαιτήσεων για τη συσκευασία, τη σήμανση, την τοποθέτηση ετικετών, την έγγραφη απόδειξη, την αποθήκευση, τους περιορισμούς ποσότητας και τις εξαιρέσεις για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος από επιβλαβείς ουσίες .
4. Για τους σκοπούς του Παραρτήματος αυτού, άδειες συσκευασίες, οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη μεταφορά επιβλαβών ουσιών, θα θεωρούνται και οι ίδιες ως επικίνδυνες ουσίες, εκτός εάν έχουν ληφθεί επαρκείς προφυλάξεις, οι οποίες να εξασφαλίζουν ότι αυτές δεν περιέχουν κατάλοιπα που είναι επικίνδυνα για το θαλάσσιο περιβάλλον.
5. Οι απαιτήσεις αυτού του Παραρτήματος δεν εφαρμόζονται στα εφόδια και στον εξοπλισμό του πλοίου
Οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι κατάλληλες ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για το θαλάσσιο περιβάλλον, έχοντας υπόψη το ιδιαίτερο περιεχόμενό τους.
1. Συσκευασίες που περιέχουν επιβλαβείς ουσίες θα φέρουν διαρκή σήμανση ώστε να υποδεικνύουν ότι το περιεχόμενο είναι επιβλαβής ουσία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Κώδικα Επικίνδυνων Φορτίων (IMDG Code).
2. Η μέθοδος επιλογής της σήμανσης ή των επικολλημένων ετικετών στις συσκευασίες που περιέχουν μια επιβλαβή ουσία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις σχετικές διατάξεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Κώδικα Επικίνδυνων Φορτίων (IMDG Code).
1. Τα έγγραφα φορτωτικής, που σχετίζονται με την μεταφορά επιβλαβών προϊόντων, θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Κώδικα Επικίνδυνων Φορτίων (IMDG Code) και θα διατίθενται σε κάθε άτομο ή οργανισμό που έχουν ορισθεί από την Αρχή Κράτους λιμένα.
2. Κάθε πλοίο, το οποίο μεταφέρει επιβλαβείς ουσίες θα φέρει μία ειδική κατάσταση, δηλωτικό ή σχέδιο φόρτωσης, το οποίο θα αναφέρει, σε συνάρτηση με τις σχετικές διατάξεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Κώδικα Επικίνδυνων Φορτίων (IMDG Code), τις επιβλαβείς ουσίες στο πλοίο και τη θέση τους. 'Ενα αντίγραφο αυτών των αποδεικτικών εγγράφων θα πρέπει να είναι διαθέσιμο πριν την αναχώρηση του πλοίου στο πρόσωπο ή τον Οργανισμό που έχει εξουσιοδοτηθεί από την Αρχή του Κράτους Λιμένα.
Οι επιβλαβείς ουσίες θα αποθηκεύονται και ασφαλίζονται καταλλήλως ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι για το θαλάσσιο περιβάλλον, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πλοίου και των επιβαινόντων.
Μπορεί για ορισμένες επιβλαβείς ουσίες, για καθαρά επιστημονικούς και τεχνικούς λόγους, να απαγορευθεί η μεταφορά τους ή να περιορισθεί η ποσότητα, που μπορεί να μεταφέρεται σε κάθε πλοίο. Οταν περιορίζεται η ποσότητα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του πλοίου, καθώς επίσης και η συσκευασία και η εγγενής φύση της ουσίας.
1. Η απόρριψη επικίνδυνων ουσιών που μεταφέρονται σε συσκευασμένη μορφή απαγορεύεται, εκτός εάν είναι αναγκαία για να εξασφαλισθεί η ασφάλεια του πλοίου ή η διάσωση ζωής στην θάλασσα.
2. Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της παρούσας Σύμβασης, θα πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα, βασισμένα στις φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες των επιβλαβών ουσιών, που να ρυθμίζουν τις πλύσεις των διαρροών εκτός του πλοίου, υπό την προϋπόθεση ότι η συμμόρφωση με τέτοια μέτρα δεν θα βλάπτει την ασφάλεια του πλοίου και των επιβαινόντων σ' αυτό.
1. Ένα πλοίο, όταν βρίσκεται σε λιμένα ή σε πλωτό τερματικό σταθμό ενός άλλου Μέρους, υπόκειται σε επιθεώρηση από αξιωματούχους κατάλληλα εξουσιοδοτημένους από το Μέρος, που αφορά στις λειτουργικές απαιτήσεις σύμφωνα με αυτό το Παράρτημα.
2. Όταν υπάρχουν προφανείς λόγοι ότι ο Πλοίαρχος ή το πλήρωμα του πλοίου δεν είναι εξοικειωμένοι με τις στοιχειώδεις διαδικασίες, που έχουν σχέση με την πρόληψη ρύπανσης από επικίνδυνες ουσίες, το Μέρος θα πρέπει να πάρει τέτοια μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής λεπτομερούς επιθεώρησης και, αν απαιτείται, θα διασφαλίζεται ότι το πλοίο δεν θα αποπλεύσει μέχρις ότου η προβληματική κατάσταση να έχει αποκατασταθεί, σύμφωνα με τις απαιτήσεις αυτού του Παραρτήματος.
3. Οι διαδικασίες που έχουν σχέση με τους ελέγχους του Κράτους Λιμένα που περιγράφονται στο άρθρο 5 της παρούσας Σύμβασης εφαρμόζονται σε αυτόν τον Κανονισμό.
4. Τίποτε σε αυτόν τον Κανονισμό δεν θα ερμηνεύεται με τρόπο που να περιορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός Μέρους που διεξάγει ελέγχους επί των λειτουργικών απαιτήσεων, όπως έχουν προβλεφθεί ειδικά στην παρούσα Σύμβαση.
Για τους σκοπούς αυτού του Παραρτήματος, οι ουσίες που χαρακτηρίζονται από οιοδήποτε από τα ακόλουθα κριτήρια είναι επικίνδυνες ουσίες:
α) Οξύ (βραχυχρόνια) υδρόβια επιβλαβές
β) Μακροχρόνια υδρόβια επιβλαβές
(i) Μη ταχέως διασπώμενες ουσίες για τις οποίες υπάρχουν επαρκής διαθέσιμα στοιχεία χρόνιας τοξικότητας
(ii) Ταχέως διασπώμενες ουσίες για τις οποίες υπάρχουν επαρκής διαθέσιμα στοιχεία χρόνιας τοξικότητας
(iii) Ουσίες για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκής στοιχεία χρόνιας τοξικότητας
Πρόσθετες οδηγίες για την διαδικασία κατηγοριοποίησης των ουσιών και μιγμάτων περιέχεται στο Διεθνή Ναυτιλιακό Κώδικα Επικίνδυνων Φορτίων (IMDG)
1. Η ισχύς του παρόντος προεδρικού διατάγματος αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2014, ημερομηνία θέσης σε εφαρμογή των τροποποιήσεων του Αναθεωρημένου Παραρτήματος III της MARPOL 73/78, οι οποίες περιλαμβάνονται στην απόφαση MEPC.193(61).
2. Στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου αναθέτουμε την δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος Διατάγματος.
Αθήνα, 25 Απριλίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ |
NΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ |
The social partners body for health and safety at work
2025 © EL.IN.Y.A.E.