Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 2407Β_2013 | 466.96 KB |
1. Το Ν. 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» (Α΄ 209) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2. Το Ν. 4042/2012 «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ − Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» (Α΄ 24).
3. To N. 2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» (Α΄ 285).
4. Την Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) 1958/2012 «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το Άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν. 4014/2011 (Α΄ 209)» (Β΄ 21).
5. Την Υπουργική Απόφαση (Υ.Α) 15277/2012 «Εξειδίκευση διαδικασιών για την ενσωμάτωση στις ΑΕΠΟ της προβλεπόμενης από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας έγκρισης επέμβασης, για τα έργα και δραστηριότητες κατηγοριών Α και Β της ΥΑ 1958/2012 (Β΄21), σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4014/2011» (Β΄ 1077).
6. Τo Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α΄ 87).
7. Το Ν. 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 60).
8. Το Ν. 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» (Α’ 102).
9. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1. Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 8 του Ν. 4014/2011 (Α΄ 209) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και οι αναγκαίες λεπτομέρειες εφαρμογής του εν λόγω άρθρου, για έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β της 12ης Ομάδας «Ειδικά έργα και δραστηριότητες» του παραρτήματος XII της Υ.Α. 1958/2012 (Β΄ 21), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα για τα ακόλουθα έργα και δραστηριότητες:
Α/Α 12 «Χερσαίες εγκαταστάσεις διαχείμανσης ή/και μικροεπισκευής σκαφών»
2. Για άλλα έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β της Υ.Α. 1958/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που τυχόν απαιτούνται για την κατασκευή ή/και τη λειτουργία των έργων και δραστηριοτήτων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 4014/2011 και μέχρι την έκδοση των αντίστοιχων σχετικών αποφάσεων της παραγράφου 3 του εν λόγω άρθρου, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 30 του ίδιου νόμου.
3. Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με τον προσδιορισμό όλων των αναγκαίων μέτρων και περιορισμών που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την κατασκευή και λειτουργία των έργων και δραστηριοτήτων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
1. Αρμόδια υπηρεσία για την υπαγωγή σε ΠΠΔ των έργων και δραστηριοτήτων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ.) της οικείας Περιφέρειας.
2. Η ως άνω αρμοδιότητα υπαγωγής σε ΠΠΔ αφορά και σε νέα ή υφιστάμενα έργα και δραστηριότητες τα οποία εκσυγχρονίζονται, τροποποιούνται, βελτιώνονται και εφόσον επέρχεται ουσιαστική μεταβολή, όσον αφορά στις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ή ανανεώνεται η
περιβαλλοντική τους άδεια.
1. Ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν μελετητής υποβάλει στην κατά το άρθρο 2 αρμόδια υπηρεσία, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ.
Το περιεχόμενο της δήλωσης αυτής ορίζεται στο Παράρτημα Α της παρούσας απόφασης. Η δήλωση συνοδεύεται από την τεκμηρίωση που ορίζεται στο άρθρο 4 της παρούσας απόφασης.
2. Μετά την εξέταση των υποβληθέντων στοιχείων και εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι εφαρμογής των οριζόμενων στις παραγράφους 6 ή 7 του παρόντος άρθρου, πραγματοποιείται η αυτοδίκαιη υπαγωγή του έργου ή της δραστηριότητας σε ΠΠΔ, ως εξής:
(α) Στην περίπτωση όπου το έργο ή η δραστηριότητα βρίσκεται εν όλω ή εν μέρει εντός περιοχής του δικτύου NATURA 2000 (με τις εξαιρέσεις της παρ. 6 του άρθρου 10 τον Ν. 4014/2011), εκδίδεται απόφαση του Περιφερειάρχη για την υπαγωγή σε ΠΠΔ και την έκδοση των πρόσθετων όρων της παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 4014/2011, εάν από τη διαδικασία της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης προκύψει ότι απαιτούνται τέτοιοι όροι. Για την απόφαση αυτή, χρησιμοποιείται ως βάση το υπόδειγμα 1 του Παραρτήματος Β.
(β) Σε διαφορετική περίπτωση εκδίδεται πράξη υπαγωγής του έργου ή της δραστηριότητας σε ΠΠΔ, εντός 20 ημερών με ευθύνη της αρμόδιας ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. και χρησιμοποιείται ως βάση το υπόδειγμα 2 του Παραρτήματος Β.
3. Για τα έργα και τις δραστηριότητες της παραγράφου 2, περίπτωση (α) του παρόντος άρθρου, η υπαγωγή του έργου σε ΠΠΔ εκδίδεται εντός 30 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης υπαγωγής και της απαραίτητης τεκμηρίωσής της.
4. Για τα έργα και τις δραστηριότητες των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 της παρούσας, η υποβολή της δήλωσης υπαγωγής σε ΠΠΔ και της κατά το άρθρο 4 απαιτούμενης τεκμηρίωσης, πραγματοποιείται εγκαίρως ώστε η σχετική διαδικασία υπαγωγής σε ΠΠΔ να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας κατασκευής.
5. Σε περίπτωση έργων ή δραστηριοτήτων που χωροθετούνται εντός περιοχών που εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, η υπαγωγή σε ΠΠΔ αποτελεί και έγκριση επέμβασης σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 12 του Ν. 4014/2011 (Α΄ 209) όπως εκάστοτε ισχύει.
6. Σε περιπτώσεις που η δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ δεν είναι συμπληρωμένη σε όλα τα απαιτούμενα για την κάθε περίπτωση πεδία ή όταν δεν έχουν προσκομιστεί όλα τα απαιτούμενα κατά το άρθρο 4 της παρούσας στοιχεία τεκμηρίωσης, η αρμόδια υπηρεσία του άρθρου 2 της παρούσας εντός 10 εργάσιμων ημερών επιστρέφει το φάκελο με έγγραφό της, στο οποίο υποδεικνύει τα απαιτούμενα προς συμπλήρωση πεδία ή στοιχεία.
7. Εάν από τα στοιχεία της δήλωσης υπαγωγής, προκύπτει είτε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν είναι συμβατό με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ή με τα στοιχεία περιβαλλοντικής ευαισθησίας της περιοχής (π.χ. σε περίπτωση αρνητικού πορίσματος της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης), ή εάν διαπιστωθεί ασυμβατότητα με τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης, ή ότι το έργο δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, η υπηρεσία του άρθρου 2 της παρούσας εντός 30 εργάσιμων ημερών ενημερώνει εγγράφως το φορέα του έργου ή της δραστηριότητας και δεν προβαίνει σε υπαγωγή του έργου σε ΠΠΔ.
8. Για έργο ή δραστηριότητα του πεδίου εφαρμογής της παρούσας το οποίο δεν έχει υπαχθεί σε ΠΠΔ κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου, δεν είναι επιτρεπτή η έκδοση οποιαδήποτε άλλης μετέπειτα άδειας.
9. Η κατά τα ανωτέρω δήλωση υπαγωγής επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του φορέα του έργου ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν μελετητή κατά το Ν. 1599/1986 (Α΄ 75), όπως εκάστοτε ισχύει. Σε περίπτωση που ο φορέας του έργου ή ο μελετητής εν γνώσει του υποβάλει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στη δήλωση υπαγωγής υπόκειται στις κυρώσεις της παραγράφου 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986 όπως εκάστοτε ισχύουν, και η υπαγωγή του έργου σε ΠΠΔ καθίσταται αυτοδικαίως άκυρη ως μη νόμιμη. Ως εκ τούτου το έργο ή η δραστηριότητα δεν είναι πλέον περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο και εάν η υλοποίηση ή η λειτουργία του έχει ξεκινήσει, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 28 του Ν. 1650/1986 (Α΄ 160) όπως εκάστοτε ισχύει.
Η δήλωση υπαγωγής του έργου ή της δραστηριότητας σε ΠΠΔ συνοδεύεται από την ακόλουθη τεκμηρίωση:
1. Συνοπτική τεχνική έκθεση του έργου ή της δραστηριότητας και τυχόν συνοδών έργων (προαιρετικά).
2. Χαρτογραφική απεικόνιση του έργου ή της δραστηριότητας και της περιοχής του, ως εξής:
2.1 Χάρτης προσανατολισμού στην περιοχή του έργου, κατάλληλης διαθέσιμης κλίμακας σε υπόβαθρο ΓΥΣ.
2.2 Τοπογραφικό διάγραμμα γενικής διάταξης του έργου, σε κατάλληλη κλίμακα, σε συντεταγμένες των συστημάτων αναφοράς ΕΓΣΑ ’87 και WGS84
2.3 Χάρτης χρήσεων γης της περιοχής του έργου, σε κατάλληλη κλίμακα, σύμφωνα με τον θεσμοθετημένο χωρικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, όπως Περιφερειακά Χωροταξικά ή Ρυθμιστικά Σχέδια, Γ.Π.Σ., Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., Ζ.Ο.Ε., κανονιστικές πράξεις προστασίας της φύσης κ.ά., από τον οποίο να προκύπτει το επιτρεπτό υλοποίησης του έργου.
3. Επιτρεπόμενες χρήσεις γης επί κατάλληλου τοπογραφικού διαγράμματος, όπως προκύπτει από βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης ή από άλλη κανονιστική διάταξη.
4. Γνωμοδότηση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας σχετικά με το εάν η περιοχή όπου χωροθετείται το έργο ή η δραστηριότητα είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με τις εξαιρέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Ν. 4014/2011 (Α΄ 209) όπως ισχύει, ή σύμφωνη γνώμη εφόσον το έργο ή η δραστηριότητα χωροθετείται εν όλω ή εν μέρει εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, ζωνών προστασίας Α΄ και Β΄ ή πλησίον αρχαίου κατά την έννοια των άρθρων 12, 13 και 10 παρ. 3, αντίστοιχα, του Ν. 3028/2002
(Α΄ 153). Στη γνωμοδότηση είναι δυνατόν να προσδιορίζονται πρόσθετες ή ειδικές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν από την κατά το άρθρο 2 αρμόδια υπηρεσία στην απόφαση ή πράξη υπαγωγής. Η ανωτέρω γνωμοδότηση δεν απαιτείται στην περίπτωση υφιστάμενων έργων που τροποποιούνται ή εκσυγχρονίζονται χωρίς αλλαγή των ορίων του γηπέδου τους.
5. Στην περίπτωση που το έργο ή η δραστηριότητα ή μέρος αυτών χωροθετείται εκτός σχεδίων πόλεων και εκτός ορίων οικισμών, υποβάλλονται επιπλέον:
5.1 Πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης, όπου απαιτείται, με βάση τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας 5.2 Βεβαίωση από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου καθώς και από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 της Υ.Α. 15277/2012 (Β΄ 1077) όπως εκάστοτε ισχύει, για τη μη ύπαρξη άλλων διαθέσιμων εκτάσεων σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 45 του Ν. 998/1979 (Α΄ 289), όπως εκάστοτε ισχύει, μόνο για τις περιπτώσεις έργων του πεδίου εφαρμογής της παρούσας τα οποία εγκαθίστανται σε δημόσιες δασικές εκτάσεις.
5.3 Γνωμοδότηση του οικείου Δασαρχείου για τα σχετικά θέματα αρμοδιότητας του, με τυχόν απαιτούμενες για δασικούς λόγους πρόσθετες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν από την κατά το άρθρο 2 αρμόδια υπηρεσία στην απόφαση ή πράξη υπαγωγής. Η γνωμοδότηση αυτή ζητείται με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος Γ και εκδίδεται με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος Δ.
5.4 Οι ανωτέρω πράξεις, βεβαιώσεις, γνωμοδοτήσεις, δεν απαιτούνται στην περίπτωση υφιστάμενων έργων που τροποποιούνται ή εκσυγχρονίζονται χωρίς αλλαγή των ορίων του γηπέδου τους.
6. Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, με περιεχόμενο σύμφωνο με τις παραγράφους 8 και 10 του άρθρου 11 του Ν. 4014/2011, στις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται η εφαρμογή της παραγράφου 1.α του άρθρου 10 του Ν. 4014/2011 (έργο ή δραστηριότητα εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000, πλην των περιπτώσεων της παρ. 6 του ίδιου άρθρου, και οι διατάξεις προστασίας της περιοχής δεν περιέχουν σχετικές πρόνοιες για περιβαλλοντική αδειοδότηση), ώστε βάσει των άρθρων 2 και 3 της παρούσας, να εκδοθεί ενιαία απόφαση του Περιφερειάρχη για την υπαγωγή σε ΠΠΔ και την έκδοση των ενδεχομένως απαιτούμενων πρόσθετων όρων της παρ. 3 του άρθρου 10 του Ν. 4014/2011.
7. Σε περίπτωση έργου ή δραστηριότητας για τα οποία εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στο πλαίσιο των διατάξεων που προΐσχυαν της παρούσας απόφασης, αντίγραφο της ΑΕΠΟ αυτής μαζί με τυχόν ανανέωση ή τροποποίησή της.
1. Η υπαγωγή σε ΠΠΔ για τα έργα και δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, παραμένει σε ισχύ εφόσον δεν επέρχεται μεταβολή στα στοιχεία της δήλωσης υπαγωγής του
έργου σε ΠΠΔ.
Μεταγενέστερες τροποποιήσεις των ΠΠΔ, όπως αυτές καθορίζονται ακολούθως στο άρθρο 6 της παρούσας απόφασης, εφαρμόζονται από την έναρξη ισχύος τους σε έργα και δραστηριότητες που έχουν ήδη υπαχθεί, χωρίς απαίτηση εκ νέου υπαγωγής τους.
2. Πριν την υλοποίηση οποιασδήποτε μεταβολής των στοιχείων του έργου ή της δραστηριότητας που δηλώθηκαν κατά την υπαγωγή σε ΠΠΔ, ο φορέας του έργου ή ο εξουσιοδοτημένος μελετητής του υποβάλει στην υπηρεσία του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης, τη δήλωση υπαγωγής του παραρτήματος Α και τα δικαιολογητικά που ορίζονται στο άρθρο 4 της παρούσας, προκειμένου να εκτιμηθεί αν απαιτείται τροποποίηση της υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ. Στην περίπτωση που απαιτείται, η υπηρεσία του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης υπαγάγει εκ νέου το έργο σε ΠΠΔ σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 3 της παρούσας, άλλως εκδίδει έγγραφο περί μη αναγκαιότητας νέας υπαγωγής σε ΠΠΔ.
1. Οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για τα έργα του πεδίου εφαρμογής της παρούσας που ανήκουν στην 12η ομάδα «Ειδικά έργα και δραστηριότητες» του παραρτήματος XII της Υ.Α. 1958/2012 (Β΄ 21), με α/α 12 «Χερσαίες εγκαταστάσεις διαχείμανσης ή/και μικροεπισκευής σκαφών» καθορίζονται στο παράρτημα E΄.
2. Πρόσθετες ή ειδικές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που ενσωματώνονται στην απόφαση ή πράξη υπαγωγής, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 4, 5.3 και 6 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης, κατισχύουν ως ειδικότερες των δεσμεύσεων του ανωτέρω παραρτήματος Ε΄.
3. Η τήρηση των ΠΠΔ αποτελεί ευθύνη του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας και είναι υποχρεωτική τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας.
Ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας διατηρεί ακέραια την ευθύνη για την τήρηση των ΠΠΔ έστω και αν μέρος ή το σύνολο των εργασιών κατασκευής ή λειτουργίας πραγματοποιούνται από τρίτους, ανεξαρτήτως των τυχόν ευθυνών που φέρουν και οι τελευταίοι για κάθε πράξη ή παράλειψη που αντιβαίνει τους όρους της παρούσας απόφασης καθώς και της εκάστοτε ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
1. Οι φάκελοι περιβαλλοντικών εκθέσεων, καθώς και αντίστοιχοι φάκελοι αιτημάτων για ανανέωση ή τροποποίηση ΑΕΠΟ που έχουν υποβληθεί πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας και σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 30 του Ν. 4014/2011 (Α΄ 209) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, ολοκληρώνονται ως προς την αξιολόγησή τους και εκδίδονται αντίστοιχα οι ΑΕΠΟ και οι αποφάσεις ανανέωσης ή τροποποίησης ΑΕΠΟ, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, εκτός εάν ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας ζητήσει την υπαγωγή του στις διατάξεις της παρούσας απόφασης.
2. Έργα και δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης και διαθέτουν ΑΕΠΟ, υπάγονται σε ΠΠΔ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση με δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ που υποβάλλεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη της ΑΕΠΟ. Σε περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια ισχύος της ΑΕΠΟ πρόκειται να υλοποιηθούν εργασίες επέκτασης, εκσυγχρονισμού ή τροποποίησης του έργου, η υπαγωγή σε ΠΠΔ γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης και ανεξαρτήτως του χρόνου λήξης της ΑΕΠΟ.
Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας τα παραρτήματα Α, Β, Γ, Δ και Ε.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α: Δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β: Υποδείγματα απόφασης και πράξης υπαγωγής σε ΠΠΔ.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ: Αίτηση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για έκδοση γνωμοδότησης έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Β της Υ.Α. 1958/2012 (Β΄ 21), όπως ισχύει.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ: Έντυπο τυποποιημένης γνωμοδότησης δασικών υπηρεσιών για τη διαδικασία υπαγωγής σε ΠΠΔ έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Β της Υ.Α. 1958/2012 (Β΄ 21), όπως ισχύει.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε: Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για τα έργα με α/α 12 «Χερσαίες εγκαταστάσεις διαχείμανσης ή/και μικροεπισκευής σκαφών» της ομάδας «Ειδικά έργα και δραστηριότητες».
Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Α.1 Το έργο ή η δραστηριότητα δεν θα πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τυχόν ειδικούς περιορισμούς, που έχουν τεθεί στην περιοχή εγκατάστασης ή με ειδικές διατάξεις που ενδεχομένως θέτουν όρους ή/και περιορισμούς ως προς την κατασκευή ή/και την λειτουργία του.
Α.2 Σε περίπτωση που η δραστηριότητα εγκαθίσταται εντός εκτάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της κείμενης δασικής νομοθεσίας, θα πρέπει:
α) η υλοποίηση του έργου να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η μικρότερη δυνατή επέμβαση σε δασική έκταση,
β) να πραγματοποιείται τακτικός καθαρισμός της παραχωρούμενης έκτασης όπου χωροθετείται η δραστηριότητα για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς
γ) να λαμβάνονται από τον φορέα λειτουργίας όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας (πρόληψη, κατάσβεση, αντικεραυνική προστασία) για την περίπτωση πυρκαγιάς και για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσής της σε παρακείμενες περιοχές (δημιουργία αντιπυρικής ζώνης) και
δ) ο τρόπος οργάνωσης της αντιπυρικής προστασίας να ελεγχθεί και να εγκριθεί από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Α.3 Να τηρούνται οι διατάξεις του Ν.3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» όπως εκάστοτε ισχύει.
Α.4 Τα μηχανήματα που τυχόν χρησιμοποιούνται εξωτερικά κατά την διάρκεια της λειτουργίας του έργου και οι συσκευές εργοταξίου που θα χρησιμοποιηθούν κατά την φάση της κατασκευής του έργου να φέρουν
σήμανση CE, όπου να αναγράφεται η εγγυημένη στάθμη ηχητικής ισχύος, όπως προβλέπεται στην υπ’ αριθμ. 37393/2003 (ΦΕΚ Β΄ 1418) Κοινή Υπουργική Απόφαση και στην υπ’ αριθμ. 9272/2007 (ΦEK Β΄286) Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύουν.
Α.5 Στην περίπτωση έργου εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας θα πρέπει:
α) Να τηρούνται οι διατάξεις του νόμου 2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 285/19.12.2001) όπως εκάστοτε ισχύει.
β) Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας κατά τις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας, καθώς και τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα υποδειχθούν από την οικεία Λιμενική Αρχή, σύμφωνα με τους Ν. 743/1977 (ΦΕΚ Α΄ 319), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 55/98 (ΦΕΚ Α’ 58) και το Ν. 2252/94 (ΦΕΚ Α΄ 192) όπως εκάστοτε ισχύουν.
Β. ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Β.1 Τα αδρανή υλικά που θα απαιτηθούν για την κατασκευή του έργου να εξασφαλίζονται από νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις παραγωγής αδρανών υλικών.
Β.2 Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (σήμανση, περίφραξη κ.λπ.) για την αποφυγή ατυχημάτων, για την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων από τους κινδύνους που τυχόν θα δημιουργηθούν κατά την κατασκευή του έργου.
Β.3 Η αποψίλωση τυχόν υφιστάμενης βλάστησης, να περιοριστεί στον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό και αποκλειστικά για τις ανάγκες κατασκευής του έργου.
Β.4 Για τις υγειονομικές ανάγκες του προσωπικού του εργοταξίου να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες.
Β.5 Για τη μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων λόγω των εργασιών, κατ’ ελάχιστον να τηρούνται τα ακόλουθα:
Β.6 Απαγορεύεται κάθε αποθήκευση, έστω και προσωρινή, υλικών έξω από τον χώρο του έργου.
Β.7 Στο χώρο του εργοταξίου να υπάρχουν στεγνά απορροφητικά υλικά (άμμος, πριονίδια) για αντιμετώπιση διαρροής πετρελαιοειδών (καυσίμων ή λιπαντικών από τυχαία γεγονότα).
Β.8 Κατά την διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, απαγορεύεται η οποιαδήποτε επί του χώρου του εργοταξίου εργασία συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού (εργοταξιακά οχήματα και μηχανήματα έργου, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και υλικών) που θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του έργου. Οι εργασίες αυτές, εφόσον απαιτηθούν, να πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις κατάλληλα αδειοδοτημένων επιχειρήσεων.
Β.9 Να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση στο ελάχιστο των ηχητικών εκπομπών. Σε περίπτωση που οι εργασίες κατασκευής λαμβάνουν χώρα κοντά σε ευαίσθητες χρήσεις (όπως νοσοκομεία, σχολεία, κατοικίες κ.λπ.) να τηρούνται τα κάτωθι:
Β.10 Για την αποφυγή εκπλύσεων που είναι δυνατόν να προκύψουν (κυρίως έκπλυση επιχωμάτων) θα πρέπει να αποφεύγεται να γίνονται χωματουργικές εργασίες κατά τη διάρκεια υψηλών βροχοπτώσεων στην περιοχή ή έντονων κυματισμών.
Β.11 Σε όλο το χρονικό διάστημα λειτουργίας του εργοταξίου ο κύριος του έργου θα πρέπει να φροντίζει για την καλή μορφολογική κατάσταση του χώρου.
Β.12 Τα προϊόντα εκσκαφών που θα προκύψουν κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου, κατά προτεραιότητα να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών του έργου, λαμβάνοντας κάθε δυνατή μέριμνα για την ελαχιστοποίηση της αλλοίωσης της υφιστάμενης μορφολογίας του εδάφους της περιοχής.
Β.13 Στην περίπτωση περίσσειας προϊόντων εκσκαφής που θα προκύψουν κατά την κατασκευή των έργων να τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία για την απόρριψη υλικών.
Β.14 Η διαχείριση των μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων να πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 50910/2727/2003 (ΦΕΚ Β΄ 1909) ΚΥΑ και στο Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ Α΄ 24), όπως εκάστοτε ισχύουν.
Η διαχείριση των αποβλήτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 2939/2001 (ΦΕΚ Α΄ 179) περί εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, όπως εκάστοτε ισχύει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού και τις κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του και σύμφωνα με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές των αντίστοιχων εγκεκριμένων από το ΥΠΕΚΑ συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.
Β.15 Να τοποθετηθούν στον χώρο του εργοταξίου κατάλληλοι κάδοι για την συλλογή των αστικού τύπου στερεών απορριμμάτων. Τα απόβλητα αυτά είτε θα παραλαμβάνονται από απορριμματοφόρα οχήματα του οικείου ΟΤΑ, εφόσον εξυπηρετείται η περιοχή του έργου, είτε θα μεταφέρονται στο πλησιέστερο σημείο συλλογής απορριμμάτων του οικείου ΟΤΑ.
Β.16 Η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων να διεξάγεται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Ειδικότερα, τα επικίνδυνα απόβλητα να συλλέγονται σε κατάλληλα στεγανά δοχεία και να παραδίδονται σε αδειοδοτημένες εταιρείες συλλογής και μεταφοράς
επικίνδυνων αποβλήτων. Στην περίπτωση που πραγματοποιείται προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων αυτών να φυλάσσονται κατάλληλα συσκευασμένα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του εργοταξίου, ο οποίος να πληρεί τις προδιαγραφές που ορίζονται στο Κεφάλαιο 2 της υπ’ αριθμ. 24944/2006 (ΦΕΚ Β΄ 791) ΚΥΑ όπως εκάστοτε ισχύει.
Β.17 Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου:
α) να απομακρυνθούν οι κάθε είδους εργοταξιακές εγκαταστάσεις (γραφεία, συνεργεία, αποθήκες, περιφράξεις κ.λπ.) και να αποκατασταθεί πλήρως ο εργοταξιακός χώρος.
β) να απομακρυνθεί και να διαχειριστεί κατάλληλα το σύνολο των τυχόντων πλεοναζόντων υλικών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Γ. ΦΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Γ.1 Απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών αμμοβολής και υδροβολής.
Γ.2 Απαγορεύεται η κάθε μορφής καύση υλικών (λάστιχα, λάδια κ.α.) στην περιοχή του έργου.
Γ.3 Να τηρούνται τα όρια του Π.Δ. 1180/81 (ΦΕΚ Α΄ 293) για τις εκπομπές αερίων αποβλήτων.
Γ.4 Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της έκλυσης σκόνης.
Γ.5 Να επιδιωχθεί η χρήση χρωμάτων χαμηλής περιεκτικότητας σε διαλύτη, όπου αυτό είναι δυνατό.
Γ.6 Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών και στερεών αποβλήτων ή/και ιλύος στο περιβάλλον.
Γ.7 Απαγορεύεται η απόρριψη παλαιών λαδιών επί του εδάφους. Τα μεταχειρισμένα ορυκτέλαια θα διαχειρίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 82/2004 (ΦΕΚ Α΄ 64/02−03−04), θα συλλέγονται σε ειδικά δοχεία και θα διατίθενται μέσω αντίστοιχου εγκεκριμένου από το ΥΠΕΚΑ Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης σε κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρίες διαχείρισης.
Γ.8 Τα αστικού τύπου απορρίμματα να συλλέγονται καθημερινά και να απομακρύνονται σε τακτά διαστήματα από τους κατάλληλους φορείς.
Γ.9 Η διαχείριση των τυχόν επικίνδυνων αποβλήτων να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 13588/725/28.03.2006 (ΦΕΚ Β΄ 383), 24944/1159/30.06.2006 (ΦΕΚ Β΄ 791), 8668/02.03.2007 (ΦΕΚ Β΄ 287) και το Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ Α΄ 24) όπως ισχύουν.
Γ.10 Η διαχείριση των ρευμάτων αποβλήτων, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 2939/2001 όπως ισχύει (ΦΕΚ Α΄ 179) να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις είτε του παραπάνω νόμου (π.χ. για τα απόβλητα συσκευασίας), είτε του αντίστοιχου για κάθε ρεύμα Π.Δ., που έχει εκδοθεί σε εφαρμογή του νόμου.
Γ.11 Να μη χρησιμοποιούνται έλαια που περιέχουν πολυχλωριωμένα διφαινύλια ή τριφαινύλια (PCBs ή PCTs) και βαφές που περιέχουν οργανοκασσιτερικές ενώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που αφορά στον έλεγχο και στην απαγόρευση οργανοκασσιτερικών ενώσεων (Ν. 3394/2005, ΦΕΚ Α΄ 243, Κανονισμός 782/2003) και πολυχλωριωμένων υδρογονανθράκων PCB και PCT (Κ.Υ.Α. 7589/731/2000, ΦΕΚ Β΄ 514 και K.Y.A. 18083/1098Ε.103/2003, ΦΕΚ Β΄ 606).
Γ.12 Να υπάρχει εξοπλισμός πρόληψης και καταπολέμησης ρύπανσης θάλασσας από πετρελαιοειδή (πλωτά φράγματα, απορροφητικά υλικά κ.λπ), εγκεκριμένου τύπου, που θα υποδειχθεί από την αρμόδια Λιμενική Αρχή, καθώς και εγκεκριμένο, συμβατό με το τοπικό Σχέδιο της Λιμενικής Αρχής, «Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης» (CONTINGENCY PLAN) που θα εφαρμόζεται κατά την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας, σύμφωνα με το Ν. 2252/1994 (Α΄ 192)».
Οι διαδικασίες της παρούσας απόφασης είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μετά την εφαρμογή των προβλεπόμενων στο άρθρο 18 του Ν. 4014/2011.
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2013
ΟI ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ |
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ |
The social partners body for health and safety at work