Attachment | Size |
---|---|
Εγκ. 4341/824_2013 | 469.74 KB |
Με το Π.∆. 76/2010 (ΦΕΚ 140 Α’) «Προσαρµογή της Ελληνικής Νοµοθεσίας στην οδηγία 2008/43/ΕΚ της Επιτροπής της 4ης Απριλίου 2008 για την καθιέρωση, σύµφωνα µε την οδηγία 93/15/ΕΟΚ του Συµβουλίου, συστήµατος αναγνώρισης και εντοπισµού των εκρηκτικών υλών εµπορικής χρήσης», όπως τροποποιήθηκε µε το Π.∆. 56/2012 (ΦΕΚ 108 Α’), καθιερώθηκε ένα εναρµονισµένο σύστηµα για την αποκλειστική αναγνώριση και εντοπισµό (σύστηµα ιχνηλασιµότητας) των εκρηκτικών υλών εµπορικής χρήσης και καθορίστηκαν οι απαιτήσεις του.
Το εν λόγω Σύστηµα Αναγνώρισης και Εντοπισµού (Σ.Α.Ε) θα επιτρέπει, ανά πάσα στιγµή, τον εντοπισµό των εκρηκτικών υλών και την αναγνώριση της ταυτότητας των κατόχων τους, την αναγνώριση του κατασκευαστή ή εισαγωγέα στην ΕΕ καθώς και της ταυτότητας των εκρηκτικών υλών.
Στόχος, εποµένως, του Σ.Α.Ε. είναι η αναγνώριση και ο εντοπισµός µιας εκρηκτικής ύλης από τον τόπο παραγωγής της και της διάθεσής της για πρώτη φορά στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά έως τον τελικό της χρήστη και τη χρήση της, προκειµένου να εµποδίζεται η αθέµιτη χρήση και η κλοπή της και να βοηθούνται οι αρµόδιες υπηρεσίες καταστολής στον εντοπισµό της προέλευσης των εκρηκτικών υλών που έχουν απολεσθεί ή κλαπεί, µε απώτερο στόχο την βελτίωση της δηµόσιας ασφάλειας και υγείας.
Το παραπάνω σύστηµα, σύµφωνα µε τις ανωτέρω διατάξεις, βασίζεται σε δύο άξονες (απαιτήσεις):
α) στην υποχρεωτική σήµανση των εκρηκτικών υλών µε την Αποκλειστική Αναγνώριση (άρθρο 3 του Π.∆. 76/2010), και
β) στην εφαρµογή συστήµατος συλλογής, καταγραφής και ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης στοιχείων σχετικά µε τις εκρηκτικές ύλες, µέσω κατάλληλου µηχανογραφικού συστήµατος και τήρηση των ηλεκτρονικών αρχείων για µία δεκαετία, από όλους τους οικονοµικούς φορείς της αλυσίδας εφοδιασµού, όλων των δεδοµένων, συµπεριλαµβανοµένης και της αποκλειστικής αναγνώρισης, που επιτρέπουν τον εντοπισµό/ιχνηλάτιση κάθε εκρηκτικής ύλης κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασµού.
Ειδικότερα,
(α). Με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 17 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ) του Π.∆.76/2010, όπως αυτό ισχύει, καθιερώθηκε για τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ή εισάγουν εκρηκτικές ύλες ή συναρµολογούν πυροκροτητές, η υποχρέωση να επισηµαίνουν από τις 5 Απριλίου 2013 τις εκρηκτικές ύλες και κάθε ελάχιστη µονάδα συσκευασίας µε Αποκλειστική Αναγνώριση.
Επιπλέον, µε τις ως άνω διατάξεις καθορίστηκε το περιεχόµενο της αποκλειστικής αναγνώρισης, η διαδικασία και η αρµόδια εθνική αρχή για την απονοµή του τριψήφιου κωδικού της µονάδας παραγωγής που αυτή περιλαµβάνει.
Τα άρθρα 5-11 του ίδιου νοµοθετήµατος καθορίζουν τον τρόπο επισήµανσης της Αποκλειστικής Αναγνώρισης, ανάλογα µε το είδος της εκρηκτικής ύλης.
(β). Με τις διατάξεις των άρθρων 13 και 14 του Π.∆.76/2010, όπως αυτό ισχύει, θεσµοθετήθηκε η υποχρέωση συλλογής στοιχείων και τήρησης ηλεκτρονικών αρχείων για περίοδο δέκα (10) ετών σχετικά µε τις εκρηκτικές ύλες,
συµπεριλαµβανοµένης της αποκλειστικής αναγνώρισής τους, σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασµού και του κύκλου ζωής τους.
Επισηµαίνεται ότι, µε τις διατάξεις του Π.∆. 56/2012, µε το οποίο ενσωµατώθηκε η Οδηγία 2012/4/ΕΚ, ρυθµίστηκαν θέµατα σχετικά µε την επισήµανση πολύ µικρών ειδών και χορηγήθηκε πρόσθετος χρόνος στους υπόχρεους φορείς για την εφαρµογή των απαιτούµενων ηλεκτρονικών συστηµάτων εντοπισµού, µε την αναβολή των υποχρεώσεων σχετικά µε τη συλλογή στοιχείων και την τήρηση αρχείων κατά τρία έτη, έως τις 5/4/2015.
Εποµένως, για όλους τους οικονοµικούς φορείς της αλυσίδας εφοδιασµού εκρηκτικών, η υποχρέωση συλλογής στοιχείων και τήρησης ηλεκτρονικών αρχείων σχετικά µε τις εκρηκτικές ύλες (άρθρα 13 & 14 του Π.∆. 76/2010) εφαρµόζεται πλέον από τις 5 Απριλίου 2015.
Ειδικότερα, µε τις διατάξεις του άρθρου 6 του ως άνω Π.∆. παρέχονται κατευθύνσεις για την τήρηση της υποχρέωσης επισήµανσης µε αποκλειστική αναγνώριση στη περίπτωση όπου οι εκρηκτικές ύλες είναι πολύ µικρές, ή όπου τεχνικά είναι αυτό αδύνατο λόγω σχήµατος ή σχεδιασµού. Στη περίπτωση αυτή οι ως άνω διατάξεις προβλέπουν την επισήµανση της ελάχιστης µονάδας συσκευασίας.
Με την παρούσα Εγκύκλιο:
1. Παρέχονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις και οδηγίες για την ορθή και ενιαία εφαρµογή των διατάξεων του Π.∆. 76/2010, όπως αυτό ισχύει µε το Π.∆. 56/2012, από τους εµπλεκόµενους υπόχρεους οικονοµικούς φορείς.
2. Παρέχονται σχετικές διευκρινίσεις για την Αποκλειστική Αναγνώριση και συγκεκριµένα για το περιεχόµενο, τη διαδικασία απόκτησης του περιλαµβανοµένου σε αυτή τριψήφιου κωδικού της µονάδας παραγωγής, τον τρόπο σήµανσής της επί της εκρηκτικής ύλης και της ελάχιστης µονάδας συσκευασίας, καθώς και τον τρόπο σήµανσης στη περίπτωση των µικρών και πολύ µικρών εκρηκτικών υλών. Αποσαφηνίζονται οι απαιτήσεις επισήµανσης των εκρηκτικών υλών και κάθε ελάχιστης µονάδας συσκευασίας (άρθρο 3.1) και παρέχονται κατευθύνσεις αναφορικά µε το τι πρέπει να επισηµαίνεται, µε τι συνιστά την ελάχιστη µονάδα συσκευασίας, όπου αυτή υφίσταται και τι περιλαµβάνει η αναφερόµενη στις κείµενες διατάξεις ως «σχετική ετικέτα» κιβωτίου.
3. Προσκαλούνται οι υπόχρεοι οικονοµικοί φορείς της παρ.1 του άρθρου 3 του Π.∆. 76/2010 για την απόκτηση έως τις 5 Απριλίου 2013 του «τριψήφιου κωδικού της µονάδας παραγωγής», δεδοµένου ότι οι επιχειρήσεις που εµπίπτουν στο τοµέα των εκρηκτικών υλών, οι οποίες παρασκευάζουν ή εισάγουν εκρηκτικές ύλες ή συναρµολογούν πυροκροτητές, από τις 5 Απριλίου 2013 οφείλουν να επισηµαίνουν τις εν λόγω εκρηκτικές ύλες και κάθε ελάχιστη µονάδα συσκευασίας, µε αποκλειστική αναγνώριση
4. Παρέχονται επιγραµµατικά οι οδηγίες για τη έγκαιρη συλλογή στοιχείων και την τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων καθώς οι υπόχρεοι οικονοµικοί φορείς πρέπει έως τις 5 Απριλίου 2015 να έχουν αναπτύξει ένα ολοκληρωµένο ηλεκτρονικό σύστηµα συλλογής και τήρησης όλων των προβλεπόµενων δεδοµένων.
Επισηµαίνεται ότι για το συγκεκριµένο θέµα θα ακολουθήσει νέα
Εγκύκλιος µε αναλυτικότερες Οδηγίες και ∆ιευκρινίσεις.
Για τις ανάγκες της παρούσας,
1) Ως «Κωδικός Μονάδας Παραγωγής» (Κ.Μ.Π.) ορίζεται ο τριψήφιος κωδικός, ο οποίος προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 3 του Π.∆. 76/2010, όπως ισχύει, και προσδιορίζει σύµφωνα µε το άρθρο 17 αυτού την ονοµασία της βιοµηχανικής/βιοτεχνικής µονάδας παραγωγής και συνεπώς, µέσω του συστήµατος καταχώρισης της Γενικής Γραµµατείας Βιοµηχανίας, και την θέση της (ταυτότητα της µονάδας κατασκευής) και ο οποίος χορηγείται, κατόπιν σχετικής αίτησης, από την Γενική Γραµµατεία Βιοµηχανίας. Ο εν λόγω κωδικός ακολουθεί τα δύο (2) γράµµατα της Αποκλειστικής Αναγνώρισης που προσδιορίζουν το κράτος µέλος παραγωγής ή εισαγωγής στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Για την χώρα µας τα δύο αυτά γράµµατα είναι GR.
2) Ως «Αποκλειστική Αναγνώριση» ορίζεται το σύνολο των στοιχείων και πληροφοριών των παραγράφων 1 και 2 του Παραρτήµατος του άρθρου 17 του Π.∆. 76/2010.
3) Ως «αποκλειστικός κωδικός προϊόντος» ορίζεται ο µοναδιαίος αναγνωριστικός κωδικός κάθε παραγόµενου εκρηκτικού που περιέχει λογιστικές και υλικοτεχνικές πληροφορίες για την κάθε µονάδα παραγόµενου προϊόντος (π.χ. είδος, ονοµασία, τύπος εκρηκτικής ύλης, ηµεροµηνία παραγωγής της, καθαρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, κλπ), ο οποίος αποτελεί µέρος της «Αποκλειστικής Αναγνώρισης» κάθε εκρηκτικού και καθορίζεται µε αποκλειστική ευθύνη του κατασκευαστή. Ειδικότερες κατευθύνσεις για το περιεχόµενο και τη διάρθρωση του αποκλειστικού κωδικού προιόντος, η οποία βασίζεται σε GS1 πρότυπα, θα παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Εκρηκτικών (Federation of European Explosives Manufacturers/ FEEM) και δύνανται να ληφθούν υπόψη από τις εµπλεκόµενες επιχειρήσεις.
4) Ως «Ελάχιστη Μονάδα Συσκευασίας» (Ε.Μ.Σ.) που προβλέπεται από τις διατάξεις του Π.∆. νοείται η εσωτερική συσκευασία ή η µονάδα συσκευασίας που είναι κάθε φορά σε πιο κοντινή επαφή µε το εκρηκτικό.
5) Ως «πολύ µικρό», θεωρείται ένα εκρηκτικό προϊόν του άρθρου 6 του Π.∆. 56/2012.
Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις επισήµανσης/σταθερής τοποθέτησης της Αποκλειστικής Αναγνώρισης τα κάτωθι:
1) Θρυαλλίδες που είναι µη εκρηκτικά µέσα ανάφλεξης τύπου καλωδίου.
2) Θρυαλλίδες ασφαλείας που αποτελούνται από έναν πυρήνα λεπτόκκοκης µαύρης πυρίτιδας περιβεβληµένο από ένα εύκαµπτο πλεκτό ύφασµα µε ένα ή περισσότερα προστατευτικά εξωτερικά καλύµµατα, οι οποίες, όταν πυροδοτούνται, καίγονται µε προκαθορισµένη ταχύτητα χωρίς οποιοδήποτε εξωτερικό εκρηκτικό αποτέλεσµα.
3) Καψύλλια αποτελούµενα από µεταλλικό ή πλαστικό κάλυκα που περιέχει µικρή ποσότητα κύριου εκρηκτικού µίγµατος, που µπορεί εύκολα να αναφλεγεί µε κρούση και τα οποία χρησιµοποιούνται για την πυροδότηση φυσιγγίων µικρών όπλων ή ως κρουστικά εµπυρεύµατα για έναυση προωθητικών γοµώσεων.
4) Εκρηκτικές ύλες που παρασκευάζονται στους τόπους ανατίναξης και χρησιµοποιούνται αµέσως µετά την παραγωγή τους (παραγωγή «επί τόπου»).
5) Εκρηκτικές ύλες που µεταφέρονται και παραδίδονται χωρίς συσκευασία ή σε αντλιοφόρα φορτηγά για την άµεση εκφόρτωσή τους στον τόπο χρήσης τους.
6) Τα Πυροµαχικά.
Όπως προαναφέρθηκε, από τις 5 Απριλίου 2013, κάθε εκρηκτική ύλη εµπορικής χρήσης που εισάγεται ή παράγεται στην Ε.Ε και εποµένως και στην Ελλάδα και κάθε ελάχιστη µονάδα συσκευασίας (Ε.Μ.Σ) εκρηκτικών πρέπει να φέρει την Αποκλειστική Αναγνώριση, οποία θα περιλαµβάνει τα στοιχεία και τις πληροφορίες του Παραρτήµατος του άρθρου 17 του Π.∆. 76/2010 όπως τροποποιήθηκε µε το άρθρο 6 του Π.∆. 56/2012 και ισχύει και ειδικότερα:
1) ένα αναγνώσιµο από τον άνθρωπο κωδικό που περιλαµβάνει:
α) το όνοµα του κατασκευαστή
β) έναν αλφαριθµητικό κωδικό που περιλαµβάνει:
i) δύο (2) γράµµατα τα οποία προσδιορίζουν το κράτος µέλος (τόπος
παραγωγής ή εισαγωγής στην κοινοτική αγορά) (GR για την Ελλάδα)
ii) τρία (3) ψηφία τα οποία προσδιορίζουν την ονοµασία της µονάδας
παραγωγής (Κωδικός Μονάδας Παραγωγής-Κ.Μ.Π)
iii) τον αποκλειστικό κωδικό προϊόντος και τις υλικοτεχνικές πληροφορίες που προβλέπονται από τον κατασκευαστή
2) ένα ηλεκτρονικά αναγνώσιµο µέρος µε τη µορφή γραµµικού κωδικού (barcode) ή/και πινακοποιηµένου κωδικού (matrix) το οποίο συνδέεται άµεσα µε τον αλφαριθµητικό κωδικό αναγνώρισης
Σηµειώνεται ότι στο σηµείο 1α «όνοµα κατασκευαστή» δύναται να αναγράφεται ο διακριτικός τίτλος της εταιρείας, όπως αυτός προβλέπεται στο δηµοσιευµένο Καταστατικό της.
Γενικά σηµειώνεται ότι στη περίπτωση όπου η επωνυµία της επιχείρησης είναι αρκετά εκτενής, καθιστώντας την επισήµανση της αποκλειστικής αναγνώρισης στα µικρά και πολύ µικρά είδη δυσχερή, είναι δυνατό να επιλεγεί µία συντοµογραφία αυτού,
εφόσον αυτή όµως είναι εµπορικά αναγνωρίσιµη (π.χ. Ε.Ε.Υ.Α.Ε αντί ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ Α.Ε). Εάν η συντοµογραφία που επιλέγεται καθιστά αδύνατη την ταυτοποίηση του κατασκευαστή τότε δεν γίνεται αποδεκτή η αναγραφή της.
5.1. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (σύµφωνα µε το άρθρο 17, παράγραφος 3 ΤΟΥ Π.∆. 76/2010)
Για τα προϊόντα που είναι µικρά ώστε να τεθεί ο «αποκλειστικός κωδικός» προϊόντος και οι υλικοτεχνικές πληροφορίες που προβλέπονται από τον κατασκευαστή, θεωρούνται επαρκείς οι πληροφορίες του σηµείου 1, στοιχείο β (i) και (ii) και του σηµείου 2 όπως περιγράφονται στο Παράρτηµα του άρθρου 17 του Π.∆. 76/2010, ήτοι:
1. δύο (2) γράµµατα τα οποία προσδιορίζουν το κράτος µέλος (τόπος παραγωγής ή εισαγωγής στην κοινοτική αγορά) (GR για την Ελλάδα)
2. τρία (3) ψηφία τα οποία προσδιορίζουν την ονοµασία της µονάδας παραγωγής (κωδικός µονάδας παραγωγής)
3. Ένα ηλεκτρονικά αναγνώσιµο µέρος µε τη µορφή γραµµικού ή/και πινακοποιηµένου κωδικού (barcode /matrix)
5.2. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (σύµφωνα µε το άρθρο 6 του Π.∆. 56/2012)
Για τα προϊόντα που είναι πολύ µικρά ώστε να τεθεί ο «αποκλειστικός κωδικός» προϊόντος και οι υλικοτεχνικές πληροφορίες που προβλέπονται από τον κατασκευαστή ή όπου δεν είναι τεχνικά εφικτή, λόγω του σχήµατος ή του σχεδιασµού, η τοποθέτηση αποκλειστικής αναγνώρισης, η Αποκλειστική Αναγνώριση θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάθε ελάχιστη µονάδα συσκευασίας (Ε.Μ.Σ.), η οποία θα σφραγίζεται µε σφραγίδα.
Για την ενιαία εφαρµογή της επισήµανσης των εκρηκτικών υλών και της ελάχιστης µονάδας συσκευασίας (Ε.Μ.Σ.) µε την αποκλειστική αναγνώριση (όπως ορίζεται στο άρθρο 3 του Π.∆. 56/2010) αλλά και προκειµένου να διευκρινιστεί η «σχετική ετικέτα» επί του εξωτερικού κιβωτίου συσκευασίας µε την έννοια «τι πρέπει να επισηµαίνεται» και «πώς πρέπει να επισηµαίνεται» καθώς και τι συνιστά «ελάχιστη µονάδα συσκευασίας» (E.M.Σ.) (έννοιες που περιλαµβάνονται στις ως άνω
διατάξεις) παραθέτονται ενδεικτικά ορισµένα παραδείγµατα επισήµανσης της αποκλειστικής αναγνώρισης, σε τυχαία είδη εκρηκτικών υλών, µε στόχο την οµοιόµορφη εφαρµογή όσων προβλέπονται µε τις ως άνω διατάξεις. Τα ενδεικτικά αυτά παραδείγµατα περιλαµβάνονται στο Παράρτηµα Ι της παρούσας που αποτελεί αναπόσπαστο τµήµα αυτής.
6.1. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΠΥΡΟΚΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ (άρθρο 6, Π.∆. 56/2012)
Κάθε κοινός πυροκροτητής ή ενισχυτής που εµπίπτει στις εξαιρέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 5.2 επισηµαίνεται, κατά τρόπο ανθεκτικό και σαφώς ευανάγνωστο, µε τις πληροφορίες που ορίζονται στο σηµείο 1, στοιχείο β) i) και ii) της αποκλειστικής αναγνώρισης (σύµφωνα µε το άρθρο 17 του Π.∆. 76/2010). Στην ελάχιστη µονάδα συσκευασίας (Ε.Μ.Σ.) τυπώνεται ο αριθµός των κοινών πυροκροτητών και ενισχυτών που αυτή περιέχει.
6.2. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΑΡΙΑΙΕΣ ΘΡΥΑΛΛΙ∆ΕΣ (άρθρο 6, Π.∆. 56/2012) Κάθε ακαριαία θρυαλλίδα που εµπίπτει στην εξαίρεση που προβλέπεται στην παράγραφο 5.2 επισηµαίνεται µε την αποκλειστική αναγνώριση στη µποµπίνα ή στο καρούλι και κατά περίπτωση στην ελάχιστη µονάδα συσκευασίας (Ε.Μ.Σ.).
Από τις 5 Απριλίου 2013 οι επιχειρήσεις που εµπίπτουν στον τοµέα των εκρηκτικών υλών, οι οποίες παρασκευάζουν ή εισάγουν εκρηκτικές ύλες ή συναρµολογούν πυροκροτητές οφείλουν να επισηµαίνουν τις εκρηκτικές ύλες και κάθε ελάχιστη µονάδα συσκευασίας, µε αποκλειστική αναγνώριση.
Επιπλέον οι διανοµείς, οι οποίοι επανασυσκευάζουν εκρηκτικές ύλες, υποχρεούνται µε µέριµνα και ευθύνη των, να τοποθετούν την αποκλειστική αναγνώριση στις εκρηκτικές ύλες και σε κάθε ελάχιστη µονάδα συσκευασίας. Στην περίπτωση όµως αυτή η υποχρέωση συµµόρφωσης εφαρµόζεται από τις 5 Απριλίου 2015.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση επισήµανσης µε αποκλειστική αναγνώριση οι εκρηκτικές ύλες οι οποίες παράγονται για εξαγωγή και επισηµαίνονται µε αναγνώριση σύµφωνα µε τις απαιτήσεις της χώρας εισαγωγής, η οποία επιτρέπει τον εντοπισµό της εκρηκτικής ύλης (άρθρο 3, παράγραφος 2 του Π.∆. 76/2010).
Κατ’ εφαρµογή των άρθρων 4 και 5 του Π.∆. 76/2010 για κάθε Μονάδα Παραγωγής απονέµεται ο τριψήφιος «Κωδικός Μονάδας Παραγωγής» (Κ.Μ.Π.), της παρ. 3.1 της παρούσας.
Αρµόδια Αρχή για την απονοµή του Κ.Μ.Π. σύµφωνα µε τα άρθρα 3.4 & 15 του Π.∆. 76/2010 είναι η 2η ∆ιεύθυνση Κλαδικής Βιοµηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραµµατείας Βιοµηχανίας.
Υποχρέωση για να ζητήσουν και να λάβουν από την αρµόδια αρχή τον «κωδικό µονάδας παραγωγής» (Κ.Μ.Π.) έχουν οι παρακάτω οικονοµικοί φορείς:
Α). Οι εγχώριοι κατασκευαστές εκρηκτικών υλών, για Μονάδες που είναι εγκατεστηµένες στην Ελλάδα.
Β). Οι κατασκευαστές που είναι εγκατεστηµένοι στην Ελλάδα, αλλά για Μονάδες τους που είναι εγκατεστηµένες σε τρίτη, εκτός Ε.Ε., χώρα. Στην περίπτωση αυτή ο κατασκευαστής εφοδιάζεται µε ένα µόνο Κ.Μ.Π. για την εν λόγω Μονάδα και τον χρησιµοποιεί για όλες τις εισαγωγές στην Ε.Ε. Αναλαµβάνει δε όλες τις υποχρεώσεις της κείµενης νοµοθεσίας.
Γ). Εισαγωγείς εκρηκτικών υλών που κατασκευάζονται σε Μονάδες που είναι εγκατεστηµένες σε τρίτες, εκτός Ε.Ε., χώρες.
Σηµειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που ανήκουν στη περίπτωση (Β) µπορούν εναλλακτικά για την απονοµή του κωδικού µονάδας παραγωγής να απευθυνθούν στην αρµόδια αρχή άλλης χώρας-µέλους της Ε.Ε., εφόσον η χώρα αυτή θα αποτελέσει την πρώτη χώρα εισαγωγής στην Ε.Ε.
Οι κατασκευαστές ή/και εισαγωγείς υποβάλλουν συµπληρωµένη Αίτηση στην 2η ∆/νση Κλαδικής Βιοµηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραµµατείας Βιοµηχανίας σύµφωνα µε το Υπόδειγµα 1 που περιλαµβάνεται στο Παράρτηµα ΙΙ της παρούσας. Η υπηρεσία χορηγεί «κωδικό µονάδας παραγωγής» για κάθε µονάδα παραγωγής εκρηκτικών υλών µε τη «Βεβαίωση Απονοµής Κωδικού Μονάδας Παραγωγής (Κ.Μ.Π.) –Υπεύθυνη ∆ήλωση», σύµφωνα µε το Υπόδειγµα 2 που περιλαµβάνεται στο Παράρτηµα ΙΙΙ της παρούσας.
Η Βεβαίωση Απονοµής Κ.Μ.Π. –Υπεύθυνη ∆ήλωση συµπληρώνεται στην υπηρεσία σε τρία (3) αντίτυπα (Α, Β, Γ), τα οποία θεωρούνται αρµοδίως, συνυπογράφονται δε από τον κατασκευαστή/ εισαγωγέα ή τον νόµιµο εκπρόσωπό τους και σφραγίζονται µε τη σφραγίδα της επιχείρησης. Το αντίτυπο Γ παραδίδεται στον υπόχρεο και τα αντίτυπα Α & Β καταχωρούνται σε ειδικό αρχείο της υπηρεσίας.
Για την παραλαβή της Βεβαίωσης Απονοµής Κ.Μ.Π. –Υπεύθυνης ∆ήλωσης απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των υπόχρεων φορέων ή των νοµίµων εκπροσώπων τους.
Για την απόδειξη των δηλούµενων στοιχείων της Υπεύθυνης ∆ήλωσης των οικονοµικών φορέων απαιτούνται, κατά περίπτωση, τα εξής:
i. Ταυτότητα των φυσικών ή νοµικών προσώπων (κατασκευαστές/εισαγωγείς). Η ταυτότητα των φυσικών προσώπων αποδεικνύεται µε το Αστυνοµικό ∆ελτίο Ταυτότητας, το οποίο πρέπει να προσκοµίζεται. Η ταυτότητα και τα στοιχεία των νοµικών προσώπων και ειδικότερα η επωνυµία του κατασκευαστή/ εισαγωγέα, η δ/νση της επιχείρησης καθώς και ο διακριτικός της τίτλος στην ελληνική ή/και στην αγγλική γλώσσα αποδεικνύονται σύµφωνα µε τα οριζόµενα στις κείµενες διατάξεις και συγκεκριµένα µε την προσκόµιση, κατά περίπτωση, του ΦΕΚ ανακοίνωσης καταχώρησης στο Μητρώο ΑΕ και ΕΠΕ ή της έναρξης επιτηδεύµατος.
ii. Στοιχεία Νόµιµου Εκπροσώπου (ονοµατεπώνυµο, ΑΦΜ και Α.∆.Τ., ταχυδροµική δ/νση, τηλέφωνο/φαξ και email). Τα στοιχεία του νόµιµου εκπροσώπου αποδεικνύονται µε τη προσκόµιση του ΦΕΚ εκπροσώπησης ή άλλης νόµιµης εκπροσώπησης και του Αστυνοµικού ∆ελτίου Ταυτότητας.
iii. Στοιχεία Μονάδας Παραγωγής (Χώρα εγκατάστασης, ταχυδροµική δ/νση, τηλ/φαξ, ονοµατεπώνυµο, θέση και στοιχεία επικοινωνίας Υπεύθυνου µονάδας παραγωγής). Τα στοιχεία της Μονάδας Παραγωγής (χώρα, ακριβή θέση) που είναι εγκατεστηµένη στην Ελλάδα (περίπτωση Α της παραγράφου 7) αποδεικνύονται µε τη προσκόµιση αντιγράφου της άδειας λειτουργίας της µονάδας σε ισχύ. Στη περίπτωση όπου η µονάδα παραγωγής είναι εγκατεστηµένη εκτός της Ε.Ε. (περιπτώσεις Β και Γ της παραγράφου 7) τότε τα στοιχεία της µονάδας παραγωγής και του υπεύθυνου αυτής δηλώνονται µε νόµιµα θεωρηµένη Υπεύθυνη ∆ήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/1986 στην οποία επιπλέον θα δηλώνεται ότι η εν λόγω µονάδα δραστηριοποιείται στη παραγωγή εκρηκτικών και λειτουργεί νόµιµα.
Για τη συµπλήρωση του Αρχείου της υπηρεσίας, ο κατασκευαστής/ εισαγωγέας θα πρέπει, µετά την απονοµή του κωδικού µονάδας παραγωγής και εντός τριάντα (30) ηµερών, να προσκοµίσει και τα λοιπά δικαιολογητικά τα οποία αναφέρονται στη παράγραφο 9.1. που ακολουθεί.
Για το σκοπό αυτό ο κατασκευαστής/ εισαγωγέας υποβάλει, κατά την παραλαβή του Κ.Μ.Π., σχετική Υπεύθυνη ∆ήλωση, µε την οποία δηλώνει ότι θα προσκοµίσει τα λοιπά δικαιολογητικά εντός τριάντα (30) ηµερών.
9.1. ΛΟΙΠΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ∆ΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ Κ.Μ.Π.
Οι υπόχρεοι οικονοµικοί φορείς (κατασκευαστές, εισαγωγείς) εντός τριάντα (30) ηµερών από την απονοµή του Κ.Μ.Π. υποβάλουν συµπληρωµατικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
i. Κατάλογο των εκρηκτικών για τα οποία θα χρησιµοποιηθεί ο κωδικός µονάδας παραγωγής. Στον κατάλογο αυτό θα συµπεριλαµβάνονται και εκείνες οι εκρηκτικές ύλες οι οποίες προορίζονται για εξαγωγή και επισηµαίνονται µε αναγνώριση η οποία επιτρέπει τον εντοπισµό της εκρηκτικής ύλης, σύµφωνα µε τις απαιτήσεις της χώρας εισαγωγής.
ii. Πιστοποιητικά που επιβεβαιώνουν τη συµµόρφωση µε τις απαιτήσεις του Π.∆. 455/95 για τη σήµανση CE όλων των εκρηκτικών υλών που περιλαµβάνονται στο κατάλογο της προηγούµενης παραγράφου.
Η αρµόδια ∆/νση, µετά τη χορήγηση του κωδικού µονάδας παραγωγής, δύναται να ζητήσει να της αποσταλούν στοιχεία των αποκλειστικών κωδικών, όλων των προϊόντων που διακινούνται από τη συγκεκριµένη µονάδα ή επιχείρηση.
1. Η αρµόδια ∆/νση είναι υπεύθυνη για την κοινοποίηση των µοναδικών κωδικών µονάδας παραγωγής σε άλλους συναρµόδιους φορείς καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν αυτό της ζητηθεί.
2. Η επιχείρηση η οποία έχει λάβει τον κωδικό µονάδας παραγωγής οφείλει να ενηµερώσει την αρµόδια ∆/νση για τυχόν µεταβολές (αλλαγές στην ιδιοκτησία, αλλαγή επωνυµίας φορέα, µετεγκατάσταση της µονάδας παραγωγής, παύση λειτουργίας της µονάδας, κλπ) και να υποβάλλει στην αρµόδια αρχή όλα τα σχετικά απαιτούµενα δικαιολογητικά (π.χ άδεια µετεγκατάστασης, ΦΕΚ ανακοίνωσης καταχώρησης στο Μητρώο ΑΕ και ΕΠΕ, κλπ), προκειµένου να διαπιστωθεί αν απαιτείται ή όχι αναθεώρηση της Βεβαίωσης Απονοµής Κ.Μ.Π. ή χορήγηση νέου Κωδικού Μονάδας Παραγωγής.
3. Η επιχείρηση η οποία έχει λάβει κωδικό µονάδας παραγωγής έχει την ευθύνη να ενηµερώσει την αρµόδια αρχή για κάθε αλλαγή στην άδεια λειτουργίας και να προσκοµίσει άµεσα την νέα άδεια.
4. Η επιχείρηση η οποία έχει λάβει κωδικό µονάδας παραγωγής έχει την ευθύνη να ενηµερώσει την αρµόδια αρχή για την περίπτωση κατά την οποία Πιστοποιητικό που αφορά στη σήµανση CE των κυκλοφορούντων εκρηκτικών ανακαλείται ή τροποποιείται το περιεχόµενο του ή αλλάζει ο κοινοποιηµένος φορέας που το εκδίδει.
Κατ’ εφαρµογή των άρθρων 4 και 5 του Π.∆. 76/2010:
1. Υποχρέωση ανάπτυξης, εφαρµογής και τήρησης ηλεκτρονικού συστήµατος συλλογής δεδοµένων σχετικά µε τις εκρηκτικές ύλες, συµπεριλαµβανοµένης της αποκλειστικής τους αναγνώρισης, για συνολικό διάστηµα 10 ετών, (ακόµα και στην περίπτωση παύσης της δραστηριότητας παραγωγής εκρηκτικών, ανάκλησης της αδείας εκµετάλλευσης λατοµείου ή µεταλλείου, κ.α.) έχουν όλες οι επιχειρήσεις που εµπίπτουν στο τοµέα των εκρηκτικών υλών και εµπλέκονται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασµού και του κύκλου ζωής τους. Υποχρέωση συνεπώς έχουν, εκτός από τους κατασκευαστές, οι εξορυκτικές και λατοµικές µονάδες και οι επιχειρήσεις που αναλαµβάνουν την εφαρµογή/χρήση εκρηκτικών ουσιών, αλλά και φυσικά πρόσωπα όπως οι γοµωτές-πυροδότες, εφόσον έχουν αναλάβει ως φυσικά πρόσωπα την ευθύνη για τη χρήση των εκρηκτικών ουσιών και θεωρούνται ως τελικοί χρήστες.
2. Ως «τελικός χρήστης» θεωρείται ο τελευταίος κάτοχος ή αυτός που φέρει την ευθύνη της φύλαξης που είναι και ο χρήστης της εκρηκτικής ύλης. Ως εκ τούτου ως «τελικοί χρήστες» µπορεί να θεωρηθούν εξορυκτικές ή λατοµικές µονάδες ή οι επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει την ευθύνη της πυροδότησης των εκρηκτικών για λογαριασµό των παραπάνω ή άλλων επιχειρήσεων. Συνεπώς, και οι υπεύθυνοι για την αποθήκευση πριν την τελική χρήση οικονοµικοί φορείς οφείλουν να τηρούν ηλεκτρονικά αρχεία σύµφωνα µε τα άρθρα 13 & 14 του Π.∆. 76/2010.
Σηµειώνεται ότι ως «τελικός χρήστης» δεν θεωρείται απαραίτητα ο
εξουσιοδοτηµένος για την πυροδότηση, εφόσον αυτός δεν φέρει την ευθύνη της κατοχής του εκρηκτικού. Στη περίπτωση όµως κατά την οποία ο εξουσιοδοτηµένος για την πυροδότηση φέρει την ευθύνη για την παραλαβή από την αποθήκη της εκρηκτικής ύλης και της επιστροφής σε αυτήν της εκρηκτικής ύλης που δεν χρησιµοποιήθηκε, τότε αυτός θεωρείται και «τελικός χρήστης» και ως εκ τούτου έχει υποχρέωση τήρησης ηλεκτρονικών αρχείων.
3. Το σύνολο των παραπάνω υπόχρεων οφείλουν να ανακοινώσουν στην αρµόδια αρχή το όνοµα και τα στοιχεία του ατόµου που είναι σε θέση να παράσχει τις πληροφορίες σχετικά µε την καταγωγή και τον τόπο στον οποίο βρίσκεται κάθε εκρηκτική ύλη κατά τη διάρκεια που αυτή βρίσκεται στην κατοχή τους, ήτοι από τη στιγµή που την παρασκευάζουν ή την παραλαµβάνουν έως τη στιγµή που την παραδίδουν σε άλλο οικονοµικό φορέα της αλυσίδας εφοδιασµού ή την χρησιµοποιούν.
Όπως προαναφέρθηκε οι υπόχρεοι οικονοµικοί φορείς αυτής της παραγράφου πρέπει έως τις 5 Απριλίου 2015 να έχουν αναπτύξει ένα ολοκληρωµένο ηλεκτρονικό σύστηµα συλλογής και τήρησης όλων των προβλεπόµενων δεδοµένων.
Επισηµαίνεται ότι για το συγκεκριµένο θέµα θα ακολουθήσει νέα Εγκύκλιος µε αναλυτικότερες Οδηγίες και ∆ιευκρινίσεις.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΣΠΥΡΙ∆ΩΝ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Στο παρόν παράρτημα παρέχονται κατευθύνσεις για την επισήμανση της αποκλειστικής αναγνώρισης. Τα παραδείγματα τα οποία παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα είναι ενδεικτικά και αντιστοιχούν στο Σχέδιο 1 που ακολουθεί.
1 Η «σχετική ετικέτα» στην εξωτερική συσκευασία (κιβώτιο) περιλαµβάνει, πέραν της αναφοράς στον αριθµό των τεµαχίων των εκρηκτικών υλών που περιέχει, την αναγραφή ενός γραµµικού ή πινακοποιηµένου κωδικού (barcode/matrix) ο οποίος αναφέρεται στη συσκευασία αυτή και συνδέεται µε τους γραµµικούς ή πινακοποιηµένους κωδικούς των προϊόντων –που αποτελούν µέρος της αποκλειστικής αναγνώρισης- που περιλαµβάνονται στη συσκευασία αυτή. ∆εν υπάρχει καµία απαίτηση για παράθεση στην «σχετική ετικέτα» του συνόλου των γραµµικών κωδικών των προϊόντων που περιέχονται στην εξωτερική συσκευασία (κιβώτιο). Η σχετική πληροφορία είναι διαθέσιµη στις βάσεις δεδοµένων που τηρούν οι επιχειρήσεις (κατασκευαστές/εισαγωγείς/διανοµείς) και είναι δυνατό να µεταφερθούν στον αγοραστή µέσω XML αρχείων. Οι ελεγκτικές αρχές, κατά την διενέργεια, για παράδειγµα, ενός ελέγχου κατά τη µεταφορά ενός είδους εκρηκτικής ύλης που σχετίζεται µε το κιβώτιο, θα µπορούν να ενηµερωθούν για το πλήθος των τεµαχίων και τους κωδικούς αποκλειστικής τους αναγνώρισης, µε βάση τη σχετική ετικέτα και τα περαιτέρω ηλεκτρονικά τηρούµενα στοιχεία για το περιεχόµενο της συσκευασίας από τον κατασκευαστή/ εισαγωγέα/ διανοµέα.
2 ∆εν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόµενο επισήµανσης της εσωτερικής συσκευασίας (εσωτερικό κουτί) που είναι πλησιέστερο στην εκρηκτική ύλη, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο µε βάση τις απαιτήσεις του χρήστη.
3 Οι ακαριαίες θρυαλλίδες θα επισηµαίνονται κάθε πέντε (5) µέτρα µε το τµήµα της αποκλειστικής αναγνώρισης που είναι αναγνώσιµο από τον άνθρωπο ήτοι των σηµείων 1β(i) και 1β(ii) του άρθρου 17 του Π.∆. 76/2010 και χωρίς τοποθέτηση του γραµµικού ή πινακοποιηµένου κωδικού (barcode/matrix) καθότι είναι τεχνικά αδύνατο να τυπωθεί και ειδικότερα να διαβαστεί/σαρωθεί ο γραµµικός ή πινακοποιηµένος κωδικός σε κυλινδρικές επιφάνειες.
4 Για θρυαλλίδες µε διάµετρο ίση και µικρότερη των 8,5mm, όπου είναι αδύνατο να τοποθετηθεί/ τυπωθεί και να αναγνωστεί/σαρωθεί οποιαδήποτε πληροφορία, η πλήρης πληροφορία θα επισυνάπτεται στην µποµπίνα και όπου αυτό έχει εφαρµογή στην ελάχιστη µονάδα συσκευασίας (Ε.Μ.Σ).
The social partners body for health and safety at work