Τροποποιήθηκε από :
Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 199Α_1968 | 201.76 KB |
1. Τας διατάξεις του άρθρου 6 του από 25.8/5.9.1920 Β.∆. «περί κωδικοποιήσεως των περί υγιεινής και ασφαλείας των εργατών διατάξεων».
2. Τας διατάξεις του άρθρου 10 του Π.∆. 22/29.7.1927, κυρωθέντος διά του Π.∆. 10/16.8.28 και τούτο κυρωθέντος διά του Ν. 3714/28 «περί Οργανώσεως των Υπηρεσιών του Υπουργείου (Υγιεινής Προνοίας και Αντιλήψεως) Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως.
3. Τας διατάξεις του άρθρου 28 του Νόµου 3239/1955 ως ετροποποιήθησαν και συνεπληρώθησαν διά των διατάξεων του άρθρου 9 του Ν.∆. 3755/57.
4. Τας διατάξεις του εδ. γ' της παραγρ. 2 του άρθρου 9 του Β.∆. 868/1960 «περί Οργανισµού του Υπουργείου Εργασίας».
5. Γνωµοδότησιν του Εθν. Γνωµοδ. Συµβουλίου Κοινων. Πολιτικής, εξενεχθείσαν κατά την συνεδρίασιν αυτού της 2.4.1968.
6. Την υπ' αριθµ. 1427/5.6.68 γνωµοδότησιν του Ανωτάτου Υγειονοµικού Συµβουλίου.
7. Την υπ' αριθ. 425/1968 γνωµοδότησιν του Συµβουλίου της Επικρατείας. Προτάσει του Ηµετέρου επί της Εργασίας Υπουργού, απεφασίσαµεν και διατάσσοµεν:
Καθιερούνται οι κάτωθι όροι υγιεινής και ασφαλείας των εις Εργοστάσια και Εργαστήρια Συσσωρευτών Μολύβδου εργαζοµένων, πέραν των γενικών όρων των καθοριζοµένων υπό του Π.∆. της 14.3.1934 «περί υγιεινής και ασφαλείας των εργατών και υπαλλήλων των πάσης φύσεως βιοµηχανικών και βιοτεχνικών εργοστασίων, εργαστηρίων κλπ.»
1. Τα δάπεδα απάντων των διαµερισµάτων του εργοστασίου ή εργαστηρίου κατασκευής συσσωρευτών, δέον να είναι οµαλά και επιστρωµένα δι' ανθεκτικής τσιµεντοκονίας άνευ αρµών και ρωγµών, εις τρόπον ώστε να είναι αδιαπέραστα υπό των υδάτων, να καταλήγουν δε εις περιφερειακόν αύλακα, επιστρωµένον διά του αυτού υλικού και κεκαλυµµένον διά µεταλλικού ραβδωτού καλύµµατος της αυτής µε το δάπεδον αντοχής, όστις θα οδηγή εις τον κεντρικόν αποχετευτικόν αγωγόν µέσω φρεατίου µετά σίφωνος, ίνα
καθίσταται ευχερής η απαγωγή των υδάτων πλύσεως.
Απαγορεύεται η ύπαρξις επί του δαπέδου εξάρσεων και κοιλοτήτων προς αποφυγήν αποθέσεως κονιορτού και ατυχηµάτων εκ προσκρούσεως ή ολισθήσεως. Εφόσον τοιαύται ανωµαλίαι επιβάλλονται εκ των τεχνικών λόγων δέον όπως αι µεν εξάρσεις προστατεύωνται δι' επικλινούς δαπέδου εκατέρωθεν, τα δε ανοίγµατα διά καλύµµατος της αυτής αντοχής εις το δάπεδον ή διά κιγκλιδώµατος ύψους ενός µέτρου τουλάχιστον. Τα ραβδωτά καλύµµατα των αυλάκων αποχετεύσεως δέον να έχουν ανοίγµατα µη επιτρέποντα την εµπλοκήν των βαδιζόντων επί τούτων.
2. Η διάταξις των επίπλων, των µηχανηµάτων, των προς επεξεργασίαν πρώτων υλών, ως και των ετοίµων προϊόντων επί του δαπέδου, δέον να είναι τοιαύτη ώστε να υπάρχουν διάδροµοι διά την ελευθέραν κυκλοφορίαν των εργαζοµένων, πλάτους τουλάχιστον 80 εκατοστών του µέτρου, απαγορευοµένης απολύτως της τοποθετήσεως ή εγκαταλείψεως επί της επιφανείας των διαδρόµων οιουδήποτε αντικειµένου ή εργαλείου, έστω και προσωρινώς. Συνιστάται η χρώσις των δαπέδων των διαδρόµων δι' ειδικού χρώµατος, ίνα καθίστανται εµφανέστεροι.
3. Τα δάπεδα των διαµερισµάτων µητρών, κονιοποιήσεως κοπής και διευθετήσεως πλακών ως και του πατώµατος, δέον να είναι συνεχώς διαποτισµένα δι' ύδατος.
4. Εις χώρους κατ' εξοχήν κονιορτοβριθείς, δέον να τοποθετήται πρόσθετον δάπεδον εν είδει εσχάρας εξ ανθεκτικού υλικού (κατά προτίµησιν µεταλλικού) του οποίου τα ανοίγµατα να έχουν διατοµήν µη επιτρέπουσαν την εισχώρησιν ανθρωπίνου πτέρνας και εις ύψος 10 περίπου εκατοστών από του κυρίου δαπέδου, προς αποφυγήν βαδίσεως των εργαζοµένων επί της αποτιθεµένης κόνεως.
5. Τα δάπεδα των διαµερισµάτων εργασίας δέον να πλένωνται καθ' εκάστην δι' αφθόνου ύδατος.
Εις περιπτώσεις καθ' ας δι' οιονδήποτε λόγον δεν είναι εφικτή η πλύσις των δαπέδων δι' ύδατος, η αποκοµιδή του κονιορτού δέον να γίνηται δι' εφύδρου πριονιδίου, όπερ συλλέγεται εντός ειδικού δοχείου µετά καλύµµατος ή δι' αναρροφητικής σαρώσεως τη βοηθεία κλειστής συσκευής (αναρροφητική σάρωσις) και απορρίπτεται µακράν του εργοστασίου εις ειδικούς προς τούτο χώρους.
Οι τοίχοι και αι οροφαί των διαµερισµάτων δέον να είναι λείοι, ούτως ώστε να αποφεύγηται η απόθεσις κονιορτού και κόνεων και να είναι ευχερής ο καθορισµός των. ∆ια τον αυτόν σκοπόν οι τοίχοι δέον να κατασκευάζωνται τόσον µετά την οροφήν και το δάπεδον, όσον και µεταξύ των ουχί εις ορθήν γωνίαν, αλλά σχηµατίζοντες κυκλικήν επιφάνειαν (λούκι). Τα τυχόν υαλόφρακτα τµήµατα της οροφής ως και τα εκ της οροφής ανηρτηµένα αντικείµενα φωτιστικά σώµατα κλπ.) προστατεύονται εκ των κάτω διά δικτυωτού πλέγµατος προς αποφυγήν πτώσεως αυτών επί των κάτωθι εργαζοµένων.
Οι τοίχοι και εις ύψος τουλάχιστον 1,80 µέτρων από του δαπέδου να είναι επικεκαλυµµένοι δι' υλικού αδιαποτίστου, ίνα είναι ευχερής η καθηµερινή πλύσις αυτών.
Τα υαλοστάσια άτινα κείνται εις ύψος 1.80 µ. από του εδάφους προστατεύονται εκ των έσω, προς αποτροπήν ατυχηµάτων εκ της τυχόν θραύσεώς των, διά της τοποθετήσεως µεταλλικού πλέγµατος ή ωπλισµένων ή αθραύστων υαλοπινάκων. Αι θύραι δέον να ανοίγουν εκ των έσω προς τα έξω, αι δε ενδιάµεσοι αι άγουσαι από διαµερίσµατος εις διαµέρισµα να είναι διπλής ενεργείας. Οι τοίχοι και αι οροφαί δέον να ασβεστοχρίωνται δι' ανοικτού κατά προτίµησιν χρώµατος διά την ενίσχυσιν του φωτισµού των διαµερισµάτων.
Άπαντα τα διαµερίσµατα του εργοστασίου ή εργαστηρίου δέον να αερίζωνται καλώς διά φυσικού ελκυσµού, όπου δε ο φυσικός δεν είναι επαρκής να συµπληρούται διά τεχνητού τοιούτου, χωρίς να δηµιουργώνται ρεύµατα, η δε ανανέωσις του αέρος, δέον να είναι συνεχής εις συχνότητα εξάκις τουλάχιστον καθ' ώραν.
Τα εκ των διαφόρων διαµερισµάτων του εργοστασίου ή εργαστηρίου εξ απαγωγής προερχόµενα αέρια πριν ή διαχυθούν εις την ελευθέραν ατµόσφαιραν, δέον να υφίστανται πλήρη κάθαρσιν τη βοηθεία ειδικών συσκευών, ούτως ώστε να είναι απηλλαγµένα ατµών, αιωρηµάτων κονιορτού, καπνών κλπ., επιβλαβών διά την υγείαν των περιοίκων (κονιοσυλλέκται, κυκλώνες, φίλτρα κλπ.)
Ο φυσικός φωτισµός των διαφόρων διαµερισµάτων δέον να είναι επαρκής ώστε η εργασία να εκτελήται ευχερώς και να προστετεύηται η όρασις των εργαζοµένων, πάντως ουχί µικρότερος των 400 ΛΟΥΞ. Τα µηχανήµατα και αι θέσεις εργασίας δέον να διατάσσωνται κατά τρόπον ώστε να φωτίζωνται καλώς, ιδία δε τα κινούµενα µέρη των µηχανηµάτων και τα όργανα ελέγχου αυτών.
Ο φωτισµός πρέπει να είναι διάχυτος και οι εργαζόµενοι να προστατεύωνται από τας προσπιπτούσας επ' αυτών ηλιακάς ακτίνας, όπου δε ο φυσικός φωτισµός δεν είναι επαρκής δέον να συµπληρούται διά τεχνητού τοιούτου, όστις να είναι οµοιόµορφος και της αυτής εντάσεως καθ' όλην την έκτασιν του χώρου εργασίας και να µη προκαλή θάµβωσιν των εργαζοµένων είτε απ' ευθείας είτε εξ αντανακλάσεως.
Οι εργαζόµενοι καθ' όλην την διάρκειαν της εργασίας των δέον να φέρουν:
α) ειδικήν στολήν εργασίας (φόρµα) κλειοµένην κατά τον λαιµόν και τους καρπούς των χειρών.
β) υψηλά υποδήµατα εξ ελαστικού (µπότες) καλώς κλειόµενα περί τα σφυρά και,
γ) περιζώµατα (εµπροσθέλλες) εξ ελαστικού ή δέρµατος ή πλαστικού.
Οι εργαζόµενοι προκειµένου να έλθουν εις επαφήν µε µόλυβδον και ενώσεις αυτού, δέον να φέρουν χειρόκτια εξ ελαστικού ή αδιαποτίστου πλαστικής ύλης. Η δαπάνη αγοράς των ανωτέρω ειδών βαρύνει την επιχείρησιν, τα είδη δε ταύτα παραµένουν εις το εργοστάσιον, απαγορευοµένης της µεταφοράς οίκοι και αντικαθίστανται άµα τη φθορά των εις βαθµόν µη εκπληρούντα τον προστατευτικόν των σκοπόν.
Τα ενδύµατα εργασίας δέον να πλένωνται κεχωρισµένως µερίµνη και δαπάναις του εργοδότου, τουλάχιστον άπαξ της εβδοµάδος, να λαµβάνηται δε προηγουµένως πρόνοια διά την περισυλλογήν και απαγωγήν της επ' αυτών κόνεως µολύβδου.
Τα αποδυτήρια των εργοστασίων και εργαστηρίων δέον να αερίζωνται καλώς και να είναι κεχρωσµένα είς δυο τµήµατα: α) το τµήµα αποθέσεως των ενδυµάτων εξόδου (πόλεως) άτινα δέον να φυλάσσωνται εντός ατοµικών ερµαρίων και β) το τµήµα αναρτήσεως και αποθέσεως των ενδυµάτων και υποδηµάτων εργασίας.
Μεταξύ των τµηµάτων τοήύτον δέον να υπάρχουν : α) στεγνωτήριον των ενδυµάτων εργασίας και β) επαρκείς είς αριθµόν καταιονιστήρες (ντούς) είς τρόπον ώστε οι εργαζόµενοι άµα τη αποβολή των ενδυµάτων των εργασίας και πριν η µεταβούν είς το τµήµα ενδυµάτων εξόδου, να υποβάλλονται υποχρεωτικώς είς πλύσιν του σώµατος ολόκληρου δια σάπωνος.
Τα µέσα ατοµικής καθαριότητας διατίθενται είς τους εργαζόµενους µερίµνη και δαπάναις της επιχειρήσεως, τα δε προσόψια και χειρόµακτρα δέον να αντικαθίστανται τακτικώς δια καθαρών τοιούτων. Άπαντα τα ως άνω τµήµατα αποθέσεως ενδυµάτων και καταιονιστήρων, κατά την διάρκειαν του χειµώνος δέον να έχωσιν εγκατάστασιν θερµάνσεως των χώρων και του καταιονιζόµενου ύδατος, το οποίον να έχη θερµοκρασίαν ανεκτήν υπό των εργαζόµενων.
Εντος των τόπων και του περίβολου αυτών δέον να υπάρχη εγκατεστηµένον δίκτυον υδρεύσεως δια κλειστόν υδραγωγών σωλήνων. Εν ελλείψει δικτύου υδρεύσεως της πόλεως να υπάρχη αποθήκη πόσιµου ύδατος κλεισµένη καλώς και εξασφαλιζόµενη απολύτως εκ παντός κινδύνου µολύνσεως εκ µολυβδούχου κόνεως ή µικροβιοφόρου κονιορτού ή οξειδώσεως ως και άλλης αιτίας, η δε διανοµή του ύδατος όπερ δέον να είναι δροσερόν, ιδίως κατά το θέρος, να γίνηται δια κρούνων επαρκών είς αριθµόν.
Είς τους ανωτέρω τόπους εργασίας δέον να υπάρχη επαρκής αριθµός αποχωρητηρίων, ως και ανάλογος αριθµός ουρητηρίων. Τα αποχωρητήρια να µη συγκοινωνούν αµέσως µετά των περίκλειστον χώρων όπου παραµένουν εργαζόµενοι, είτε προς εργασίαν, είτε προς ανάπαυσιν κατά την διάρκειαν της διακοπής της εργασίας. Τα αποχωρητήρια δέον να είναι διευθετηµένα κατά τρόπον ώστε να µη αναδίδουν δυσοσµίαν, να έχουν επαρκή φωτισµόν και αερισµόν και να καθαρίζωνται µετά πάσαν χρήσιν δι’υδραυλικής εγκαταστάσεως (καζανάκι).
∆ιά την εστίασιν των εργατών, εφ' όσον ο αριθµός του προσωπικού υπερβαίνη τους τριάκοντα, δέον να διατίθηνται ιδιαίτερον διαµέρισµα µετά τραπέζης και αναλόγου αριθµού καθισµάτων. Εάν το εργοστάσιον ή εργαστήριον απασχολή προσωπικόν κατώτερον των τριάκοντα ατόµων ή ευρίσκηται εν λειτουργία προ της δηµοσιεύσεως του παρόντος εις την Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως ανεξαρτήτως απασχολουµένου προσωπικού, τότε επιτρέπεται η κατάλληλος διασκευή του διαµερίσµατος των αποδυτηρίων και η εν αυτώ τοποθέτησις τραπέζης και αναλόγου αριθµού καθισµάτων, διά την εστίασιν των εργατών.
Η αίθουσα εστιάσεως εις αµφοτέρας τας ανωτέρω περιπτώσεις, δέον να διατηρήται απολύτως καθαρή και αερίζηται καλώς.
Απαγορεύεται απολύτως το κάπνισµα και η λήψις οιαδήποε τροφής ή ροφήµατος κατά την διάρκειαν της εργασίας και εντός των χώρων εργασίας . Κατά τα διαλείµµατα της εργασίας οι εργαζόµενοι προκειµένου να λάβουν τροφήν ή να καπνίσουν δέον απαραιτήτως να προβούν προηγουµένως είς πλύσιν των χειρών δια σάπωνος και άφθονου ύδατος ως επίσης και της στοµατικής κοιλότητος αυτών δια χρήσεως οδοντόβουρτσας και οδοντόπαστας χορηγουµένων δαπάναις του εργοδότου.
∆ια τον ανωτέρω σκοπόν δέον να διατίθηται ικανός αριθµός νιπτήρων (είς ανά πέντε εργάτας) και χειρόµακτρα κατά προτίµησιν εκ χάρτου.
Τα εργοστάσια ή εργαστήρια κατασκευής συσσωρευτών δέον να είναι εφωδιασµένα διά των αναγκαίων µέσων αποτελεσµατικής καταπολεµήσεως της πυρκαϊάς. Ταύτα τοποθετούνται εις καταλλήλους θέσεις ευκόλως προσιτάς, να είναι κεχρωσµένα δι' ερυθρού χρώµατος και να τηρώνται πάντοτε εν καλή καταστάσει, ώστε να είναι αµέσως χρησιµοποιήσιµα. Οδηγίαι τοιχοκολληµµέναι εν εκάστω διαµερίσµατι υποδεικνύουν την θέσιν και την χρήσιν των πυροσβεστικών µέσων.
Απαγορεύεται γενικώς η τήξις του µολύβδου εντός ανοικτής συσκευής. Αύτη θα εκτελήται εντός κλειστού κλιβάνου, η δε µεταφορά του εν τετηκυΐα καταστάσει µετάλλου εις τας µήτρας, δέον να γίνηται διά κλειστού αγωγού και διά φυσικής ροής εκ της εστίας, τοποθετουµένης ταύτης εις ανάλογον ύψος από του δαπέδου.
Εις ας περιπτώσεις η εφαρµογή των ανωτέρω δεν είναι δυνατή, τότε άνωθεν της συσκευής τήξεως, δέον να τοποθετήται σύστηµα εννόµου ενεργού απαγωγής των αερίων και ατµών, φέρον ευρύ στόµιον µε τοπικόν αρνητικόν αερισµόν.
Αι µήτραι κατασκευής σφαιριδίων ή πλακών δέον να φέρουν ισχυράν συσκευήν απαγωγής των µολυβδούχων αερίων, ή ατµών. Η απαγωγή αύτη να γίνηται διά συστήµατος εντόνου ενεργού απαγωγής..
Συνιστάται η εγκατάστασις αυτοµάτων χυτηρίων των σφαιριδίων µετά συστήµατος αυτοµάτου τροφοδοτήσεως των τριβείων διά σφαιριδίων.
Τα τριβεία κονιοποιήσεως του µετάλλου ή των µολυβδούχων ενώσεων δέον να είναι αεροστεγώς κλειστά. Κατά τον καθαρισµόν των τριβείων οι απασχολούµενοι εργάται δέον να φέρουν κλειστήν κατά τον λαιµόν και τους καρπούς ενδυµασίαν εργασίας (φόρµαν), χειρόκτια, κλειστά υποδήµατα µετά περικνηµίδος, ως επίσης και ειδικήν προσωπίδαν καλύπτουσαν την κεφαλήν.
Ο καθαρισµός των τριβείων επιβάλλεται να γίνηται διά µηχανικής αναρροφήσεως υπό φορητής συσκευής µετά κονιοσυλλέκτου.
Μετά το πέρας της εργασίας των τριβείων οι εν αυτώ απασχοληθέντες εργάται, εισερχόµενοι εντός ειδικού χώρου, ένθα θα υπάρχη εγκατάστασις απαγωγής του αναπτυσσοµένου κονιορτού και φέροντες ειδικήν προστατευτικήν προσωπίδα, δέον να αποµακρύνουν διά ψήκτρας την επικαθήσασαν επί των ενδυµάτων αυτών µολυβδούχον κόνιν.
Η µεταφορά της µολυβδούχου κόνεως εκ των τριβείων εις τας συσκευάς κατασκευής πάστας δέον να γίνηται διά κλειστών συστηµάτων αποκλειοµένης της διαχύσεως και αναπτύξεως αυτής εις την ατµόσφαιραν.
Εις εξαιρετικάς περιπτώσεις δύναται η οικεία Επ/σις Εργασίας να επιτρέπη την µεταφοράν της κόνεως διά των χειρών εντός κλειστών δοχείων εφ' όσον διαπιστωθή αδυναµία τηρήσεως της διατάξεως της προηγουµένης παραγράφου. Η λήψις της κόνεως εκ των τριβείων δέον να γίνηται διά κλειστών συστηµάτων µετά βαλβίδος χειροκινήτου ή µη, το δε δοχείον να εφαρµόζηται καλώς επί της χοάνης εξαγωγής, ίναι αποφεύγηται η διάχυσις κόνεως εις την ατµόσφαιραν.
Η εκκένωσις των δοχείων εντός των συσκευών κατασκευής της πάστας δέον να γίνηται µέσω ειδικού κλειστού συστήµατος, εξασφαλίζοντος την εκκένωσιν άνευ διαχύσεως της κόνεως εις το περιβάλλον.
Κατά τας ανωτέρω εργασίας και τας τοιαύτας του άρθρου 14 οι εργαζόµενοι δέον να φέρουν ειδικήν προστατευτικήν προσωπίδα.
Εις το διαµέρισµα κοπής και αποξέσεως των πλακών των συσσωρευτών, αι τράπεζαι εργασίας, δέον να είναι οµαλαί και επενδεδυµέναι διά φύλλου ψευδαργύρου ή µολύβδου, άνευ αρµών και ρωγµών ώστε να αποκλείηται η απόθεσις κόνεως και να είναι ευχερής ο καθαρισµός των. Εκάστη θέσις εργασίας δέον να είναι εφωδιασµένη δι' ενεργού και ισχυρού απαγωγού της σχηµατιζοµένης κόνεως µέσω συστήµατος του οποίου το στόµιον να ευρίσκηται εγγύτατα των σηµείων εργασίας.
∆ι' εγκαταστάσεως ενεργού απαγωγής, ως ανωτέρω, εφοδιάζονται και αι θέσεις συγκολλήσεως των πόλων των συσσωρευτών και καλύψεως αυτών διά πίσσης.
Η µεταφορά των δοχείων των περιεχόντων πυκνόν θειϊκόν οξύ, δέον να γίνηται δι' ειδικών φορείων, η δε ανατροπή τούτων προς εκκένωσιν του περιεχοµένου των εντός του αναµικτήρος του τµήµατος κατασκευής της πάστας προς παρασκευήν του υλικού των πλακών,δέον να γίνηται δι' ειδικού συστήµατος ανατροπής ή µηχανικώς διά σίφωνος.
Απαγορεύεται απολύτως η διά των χειρών µεταφορά και ανατροπή των ανωτέρω δοχείων, ως και η θέσις εις λειτουργίαν του σίφωνος διά του στόµατος.
Οι εργάται οι απασχολούµενοι εις το τµήµα θειϊκού οξέος δέον να φέρουν ειδικήν προστατευτικήν ενδυµασίαν µετά χειροκτίων και ποδιάς δι' ειδικού οξυµάχου ελαστικού ή πλαστικού, ως και πλαστικόν διαφανές προκάλυµµα προσώπου.
Ο αερισµός του τµήµατος τούτου δέον να είναι επαρκής, η δε ανανέωσις του αέρος συνεχής διά φυσικού ή τεχνητού τοιούτου.
Εις το τµήµα φορτίσεως συσσωρευτών ένθα αναπτύσσεται υδρογόνον και κρατούν αέριον, δέον να λαµβάνωνται πάντα τα µέτρα έναντι πυρκαϊάς. Τα εκλυόµενα αέρια, δέον να απάγωνται δι' ειδικού συστήµατος αναρροφήσεως, το στόµιον του οποίου θα ευρίσκηται εγγύτατα του σηµείου εκλύσεως. Εις το τµήµα τούτο η ηλεκτρική εγκατάστασις, δέον να πληροί τας ειδικάς διατάξεις του υπό του Υπουργείου Βιοµηχανίας εκάστοτε εκδιδοµένου Κανονισµού
Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων περί χώρων υποκειµένων εις εκρήξεις και πυρκαϊάς. Επί των τοίχων και εις πλείονα του ενός σηµείου δέον να αναρτώνται υαλόφρακτοι πινακίδες µε ευµεγέθη και ευδιάκριτα (αλφαβητικά) στοιχεία, δι' ων να εφιστάται η προσοχή των εργαζοµένων περί του κινδύνου εκρήξεως και πυρκαϊάς και να απαγορεύηται η δηµιουργία σπινθήρος και η αφή φλογός.
Απαγορεύεται να απασχολώνται εις τα εργοστάσια ή εργαστήρια κατασκευής συσσωρευτών µολύβδου ως εργάται ή µαθητευόµενοι πρόσωπα προ της συµπληρώσεως του 16ου έτους της ηλικίας των, γυναίκες δε προ της συµπληρώσεως του 18ου έτους.
Το προσωπικόν των εργοστασίων και εργαστηρίων κατασκευής συσσωρευτών µολύβδου, δέον να υποβάληται, κατ’έτος είς εξέτασιν αίµατος, συγκειµένην είς αρίθµησιν ερυθρών και λευκών αιµοσφαιρίων, προσδιορισµόν ποσού αιµοσφαιρίνης και ιδία είς αναζήτησιν βασεόφιλου στίξεως είς τα ερυθρά ειµοσφαίρια.
Επί διαπιστώσεως υπάρξεως τοιαύτης βασεόφιλου στίξεως ο υπό εξέτασιν εργαζόµενος δέον όπως αποστέληται είς ειδικευµένον νοσηλευτικόν κέντρον προς πλήρη κλινικόν και βιοχηµικόν έλεγχον, προς διαπίστωσιν υπάρξεως ή µη µολυβδιάσεως, αποµακρυνόµενος πάραυτα της εργασίας.
Απαγορεύεται η εκ νέου ανάληψις εργασίας παρά του εργαζόµενου άνευ προηγούµενης ιατρικής γνωµάτευσης της Ιατρικής Υπηρεσίας του οικείου Ασφαλιστικού Οργανισµού.
Είς έκαστον εργοστάσιον ή εργαστήριον κατασκευής συσσωρευτών µολύβδου δέον να τηρήται υποχρεωτικώς βιβλίον είς ο θα σηµειούται κατ’αύξοντα αριθµόν, α) το ονοµατεώνυµον και η ηλικία του υποστάντος ατυχηµα ή οξείαν δηλητηρίασην µισθωτού, β) η ηµεροµηνία του ατυχήµατος ή της δηλητηρίασεως ως και η τοιαύτη καθ’ήν ανέλαβεν εργασίαν µετά το ατύχηµα ο µισθωτός, γ) σύντοµος περίληψης του ατυχήµατος ή της δηλητηριάσεως και της ιατρικής γνωµάτευσεως περί αυτού και της εκ τούτου τυχόν ανικανότητας του µισθωτού και δ) πάσα χρόνια δηλητηρίασης ή επαγγελµατικής νόσος.
Το βιβλίον τούτο δέον να τίθηται είς την διάθεσιν των οργάνων της Επιθερήσεως Εργασίας και των Υγειονοµικών Αρχών. Αντίγραφον των σελίδων του βιβλίου τούτου υποχρεούται ο εργοδότης να υποβάλη δι’έκαστον έτος και εντός του µηνός Ιανουαρίου του επόµενου έτους, είς το οικείον Γραφείον Επιθεωρήσεως Εργασίας.
Εις έκαστον εργοστάσιον ή εργαστήριον κατασκευής Συσσωρευτών µολύβδου δέον να υπάρχη µικρόν Φαρµακείον Πρώτων Βοηθειών υπό την επίβλεψιν ειδικώς ενταλµένου προσώπου, έχοντος σχετικάς προς τούτο γνώσεις, περιέχον τα ακόλουθα είδη:
1) Τρία -πακέτα γάζης αποστειρωµένης.
2) Τρεις επιδέσµους γάζης των 5 εκ.
3) Τρεις επιδέσµους γάζης των 10 εκ.
4) Μία ελαστική αιµοστατική ταινία.
5) 100 γραµµάρια βάµβακος υδροφίλου.
6) Εν φιαλίδιον αποστειρωµένης κόνεως σουλφαµίδος.
7) Φιαλίδιον των 100 γραµ. Μερκουροχρώµ των 3%.
8) Εν κυτίον λευκοπλάστ των 5 εκ.
9) Εν κυτίον δισκίων ασπιρίνης.
10) Εν φιαλίδιον οκτίνουµ εις σταγόνας (τρις της ηµέρας ανά 15 σταγόνας).
11) Εν σωληνάριον οφθαλµικής αλοιφής χλωροµυκητίνης.
12) Εν φιαλίδιον δισκίων αντισταµινικών δι' αναφυλαξίαν.
13) Εν σωληνάριον αλοιφής αντισταµινικής χρήσεως εξωτερικής (δι' αναφυλαξίαν).
14) Εν σωληνάριον αλοιφής προς προστασίαν εκ των εγκαυµάτων.
Τα αναλισκόµενα εκ των ανωτέρω ειδών, συµπληρούνται αυθηµερόν µερίµνη του ως άνω εντεταλµένου προσώπου και ευθύνη του εργοδότου.
Εγγύς του προχείρου φαρµακείου και εις εµφανές µέρος, αναρτάται επιγραφή αναγράφουσα τους αριθµούς τηλεφώνων του Σταθµού Πρώτων Βοηθειών και του Ιατρού του Εργοστασίου.
Πάσα παράβασις των διατάξεων του παρόντος Β.∆/τος τιµωρείται κατά τας διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του Νόµου ΓπΛ∆ «περί Υγιεινής και Ασφαλείας των εργατών και περί ωρών εργασίας».
Η ισχύς του παρόντος Κανονισµού άρχεται µετά εξ µήνας από της δηµοσιεύσεως αυτού εις την Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
Είς τον αυτόν επί της Εργασίας Υπουργόν, ανατίθεµεν την δηµοσίευσιν και εκτέλεσιν του παρόντος.
Εν Αθήναις τη 27 Αυγούστου 1968
Εν Ονόµατι του Βασιλέως
Ο ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΥΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΩΙΤΑΚΗΣ
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΠΟΣΤ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
The social partners body for health and safety at work