Τροποποιήθηκε από :
Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 634Β_1987 | 217.78 KB |
1. Τις διατάξεις του άρθ. 2 παρ. 1 στ και παρ. 2 του Ν.1338/83 «Εφαρµογή του Κοινοτικού ∆ικαίου» (ΦΕΚ 34/Α/17.3.83) όπως τροποποιήθηκε µε το άρθ. 6 του νόµου 1440/84 «Συµµετοχή της Ελλάδας στο κεφάλαιο, στα αποθεµατικά και στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακος και Χάλυβος και του Οργανισµού Εφοδιασµού EURATOM» (ΦΕΚ 70/Α/21.5.84).
2. Τις διατάξεις του νόµου 1558/85 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 137/Α).
3. Τις διατάξεις του νόµου 372/76 «περί συστάσεως και λειτουργίας Ελληνικού Οργανισµού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ)» (ΦΕΚ 166/Α/30.6.76).
4. Το Π.∆.229/86 «Σύσταση και Οργάνωση της Γενικής Γραµµατείας Βιοµηχανίας» (ΦΕΚ 96/Α/16.7.87) και το άρθ. 22 του Ν. 1682/87 (ΦΕΚ 14/16.2.87).
5. Την Υ1321/25.9.87 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρµοδιοτήτων στην Αναπληρωτή Υπουργό Βιοµηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας Κ. Παπαναγιώτου» (ΦΕΚ 531/Β/30.9.87).
6. Την κοινή απόφαση ∆Κ 20862/2.8.85 του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονοµίας «Ανάθεση αρµοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Εθνικής Οικονοµίας» (ΦΕΚ 481/13/2.8.85).
7. Την αριθ. 2389/13.2.87 (ΦΕΚ 81/Β/87) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονοµικών "Ανάθεση αρµοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονοµικών", αποφασίζουµε:
1. Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η προσαρµογή της Ελληνικής Νοµοθεσίας στην οδηγία του Συµβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 75/324/ΕΟΚ της 20ής Μαΐου 1975 «περί προσεγγίσεως των νοµοθεσιών των κρατών -µελών των αναφεροµένων στις συσκευές αερολυµάτων (αεροζόλ)».
2. Η παρούσα απόφαση εφαρµόζεται σε συσκευές αερολυµάτων (αεροζόλ) όπως καθορίζονται στο άρθ. 2, εξαιρουµένων εκείνων των οποίων το δοχείο έχει συνολική χωρητικότητα µικρότερη των 50 ml και εκείνων των οποίων το δοχείο έχει συνολική χωρητικότητα µεγαλύτερη εκείνης η οποία υποδηλώνεται στα σηµεία, 3.1, 4.1.1., 4.2.1., 5.1 και 5.2. του παραρτήµατος της παρούσας.
Ως συσκευή αερολυµάτων (αεροζόλ) κατά την έννοια της παρούσας απόφασης, νοείται το σύνολο το αποτελούµενο από ένα δοχείο µεταλλικό, υάλινο ή πλαστικό µιας χρήσεως περιέχον συµπιεσµένο αέριο, υγροποιηµένο ή διαλυµένο υπό πίεση µετά ή άνευ υγρού, αλοιφής ή κόνεως και εφοδιασµένο µε διάταξη εκποµπής επιτρέπουσα την έξοδο του περιεχοµένου υπό µορφή στερεών ή υγρών σωµατιδίων εν αιωρήσει εντός αερίου, ή υπό µορφή αφρού, αλοιφής ή κόνεως ή σε υγρά κατάσταση.
1. Ο υπεύθυνος της διαθέσεως στην αγορά των συσκευών αερολυµάτων (αεροζόλ) θέτει υπ ευθύνη του επ αυτών το σηµείο «3» (αντεστραµµένο έψιλον) πιστοποιώντας έτσι ότι ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της παρούσας απόφασης και του παραρτήµατος της.
Οργανισµός ελέγχου για την εφαρµογή της παρούσας απόφασης ορίζεται ο Ελληνικός Οργανισµός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Ο Οργανισµός Ελέγχου στα δείγµατα που λαµβάνει είτε από τον υπεύθυνο είτε από την αγορά, πραγµατοποιεί τους αναγκαίους ελέγχους που προβλέπονται στο παράρτηµα υπό στ. 6.2, 6.2.1 και 6.2.2 µε τη βοήθεια ιδιοκτήτων ή άλλων διαπιστευµένων ή συµβεβληµένων µ αυτών εργαστηρίων. Ο έλεγχος δύναται να επεκτείνεται σε όλα τα µέρη του παραρτήµατος κατά την κρίση του Οργανισµού Ελέγχου. Ο Οργανισµός Ελέγχου δύναται να απαιτήσει από τον υπεύθυνο διαθέσεως στην αγορά να του προσκοµίσει τα αποτελέσµατα των δοκιµών που έγιναν από αυτόν σύµφωνα µε τα διαλαµβανόµενα στο παράρτηµα της παρούσας υπό στ. 6, 6.1, 6.1.1, 6.1.1.1., 6.1.1.2, 6.1.2, 6.1.3, 6.1.4, 6.1.4.1 και 6.1.4.2.
Οι υπεύθυνοι κατασκευαστές εισαγωγείς ή πωλητές συσκευών αερολυµάτων που φέρουν το σηµείο «3» οφείλουν να επιτρέπουν στα εντεταλµένα όργανα του Οργανισµού ελέγχου ή του διαπιστευµένου ή συµβεβληµένου µε αυτόν εργαστηρίου ελέγχου την είσοδο στους χώρους κατασκευής, πώλησης ή αποθήκευσης, να θέτουν στη διάθεση τους ή στη διάθεση του οργάνου ελέγχου οιοδήποτε στοιχείο τους ζητηθεί που έχει σχέση µε την κατασκευή ή προέλευση των εν λόγω συσκευών και να διευκολύνει το έργο των οργάνων αυτών, εφόσον αυτό απαιτείται για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους και προκειµένου να διαπιστωθεί αν οι συσκευές πίεσης µολονότι σύµφωνα προς τις προδιαγραφές της παρούσας απόφασης παρουσιάζουν κίνδυνο για τη δηµόσια ασφάλεια.
∆εν είναι δυνατόν να απαγορευτεί, για λόγους που αφορούν τις απαιτήσεις που περιέχονται στην παρούσα απόφαση και στο παράρτηµα αυτής, η διάθεση στην αγορά συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ) µε το σηµείο «3» η οποία ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της παρούσας απόφασης και του παραρτήµατος της.
Με την επιφύλαξη των ισχυουσών διατάξεων κυρίως περί επικινδύνων ουσιών και παρασκευασµάτων, κάθε συσκευή αερολυµάτων (αεροζόλ) ή η τιθέµενη επ αυτής ετικέτα, σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατόν να αναφέρονται οι ενδείξεις επί της συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ), λόγω των µικρών αυτής διαστάσεων (συνολική χωρητικότης ίση ή µικρότερη των 150ml) πρέπει να φέρει κατά τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τις ακόλουθες ενδείξεις :
α) Το όνοµα και τη διεύθυνση ή το κατατεθειµένο σήµα του υπευθύνου της διαθέσεως στην αγορά της συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ).
β) Το σύµβολο της συµµορφώσεως προς την παρούσα οδηγία, δηλαδή το σηµείο «3» (ανεστραµµένο έψιλον).
γ) Τις κωδικοποιηµένες ενδείξεις που επιτρέπουν την αναγνώριση της παρτίδας παραγωγής.
δ) Τα αναφερόµενα στο σηµείο 2.2 του παραρτήµατος.
ε) Την καθαρή περιεκτικότητα κατά βάρος και κατ όγκο.
στ) Τη σύνταξη της ετικέτας στην ελληνική γλώσσα εφόσον το προϊόν προορίζεται να διατεθεί στην Ελληνική Επικράτεια.
1. Απαγορεύεται η χρήση επί των συσκευών αερολυµάτων (αεροζόλ) σηµάτων ή εγγραφών που µπορούν να δηµιουργήσουν σύγχυση µε το σηµείο «3» (αντεστραµµένο έψιλον).
2. Σε οποιοδήποτε, κατασκευάζει ή εισάγει ή πωλεί και γενικά θέτει σε κυκλοφορία συσκευές αεροζόλ µε το σηµείο «3» κατά παράβαση των διατάξεων της παρούσας ή εµποδίζει τον έλεγχο αυτών, εκτός από τις τυχόν κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις της Εθνικής Νοµοθεσίας επιβάλλεται µε απόφαση του Υπουργού Βιοµηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας πρόστιµο υπέρ ∆ηµοσίου µέχρι 5.000.000 δρχ. που βεβαιώνεται και εισπράττεται σύµφωνα µε τις σχετικές διατάξεις περί δηµοσίων εσόδων, βάσει χρηµατικών καταλόγων που συντάσσονται και αποστέλλονται από την αρµόδια υπηρεσία στο ∆ηµόσιο Ταµείο, της διεύθυνσης κατοικίας του οφειλέτη, προκειµένου δε περί εταιρειών στο ∆ηµόσιο Ταµείο στο οποίο υπάγονται φορολογικά.
3. Κατά της απόφασης επιβολής του προστίµου και εντός µηνός από της κοινοποιήσεως της στον οφειλέτη, χωρεί προσφυγή στα πρωτοβάθµια διοικητικά δικαστήρια.
4. Οι χρηµατικοί κατάλογοι δεν αποστέλλονται στα ∆ηµόσια Ταµεία για βεβαίωση πριν παρέλθει η παραπάνω προθεσµία, ή δε εµπρόθεσµη προσφυγή αναστέλλει τη βεβαίωση µέχρι τη δηµοσίευση της τελεσίδικης απόφασης.
Αν το ΥΒΕΤ διαπιστώσει βάσει εµπεριστατωµένης έρευνας ότι µία ή περισσότερες συσκευές αεροζόλ µολονότι σύµφωνες προς τις προδιαγραφές της παρούσας απόφασης παρουσιάζουν κίνδυνο για τη δηµόσια ασφάλεια, δύναται να απαγορεύσει, µετά από σύµφωνη γνώµη του οργανισµού ελέγχου, προσωρινά τη διάθεση στην αγορά αυτής ή αυτών των συσκευών ή να την υποβάλει σε ειδικούς όρους µε ειδική απόφαση της αρµόδιας υπηρεσίας επαρκώς αιτιολογηµένης. Το ΥΒΕΤ ενηµερώνει περί τούτου αµέσως την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τα άλλα Κράτη µέλη αιτιολογούν επαρκώς την απόφαση του και προβαίνει στις αναγκαίες διαβουλεύσεις.
Προσαρτάται στην παρούσα απόφαση το παράρτηµα της οδηγίας 75/324/ΕΟΚ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο µέρος αυτής.
1.1. Πιέσεις
Ως «πιέσεις» νοούνται οι εσωτερικές πιέσεις σε bars (σχετικές πιέσεις).
1.2. Πίεση δοκιµής.
Ως «πίεση δοκιµής» νοείται η πίεση στην οποία δύναται να υποβληθεί στο άδειο δοχείο αερολυµάτων (αεροζόλ) επί 25 δευτερόλεπτα χωρίς να υπάρξει διαρροή ή τα µεταλλικά ή πλαστικά δοχεία να παρουσιάζουν ορατές και μόνιµες παραµορφώσεις µε εξαίρεση εκείνες που είναι αποδεκτές στο σηµείο 6.1.1.2.
1.3. Πίεση ρήξεως
Ως «πίεση ρήξεως» νοείται η μικρότερη πίεση που προκαλεί ένα άνοιγµα ή ένα ρήγµα του δοχείου αερολυµάτων (αεροζόλ).
1.4. Ολική χωρητικότης του δοχείου.
Ως «ολική χωρητικότης» νοείται ο όγκος εκφρασµένος σε ml ενός δοχείου ανοικτού, οριζόµενος µέχρι την επιφάνεια του ανοίγµατος του.
1.5. Καθαρά χωρητικότης.
Ως «καθαρά χωρητικότης» νοείται ο όγκος εκφρασµένος σε ml του πεπληρωµένου και κλειστού δοχείου αερολυµάτων.
1.6. Όγκος της υγράς φάσεως.
Ως «όγκος της υγράς φάσεως» νοείται ο όγκος που καταλαµβάνεται από τις µη αέριες φάσεις εντός του πεπληρωµένου και κλειστού δοχείου του αερολύµατος.
1.7. Συνθήκες δοκιµής.
Ως «συνθήκες δοκιμής» νοούνται οι πιέσεις δοκιµής και οι πιέσεις ρήξεως που ενασκούνται υδραυλικώς στους 20° C (+-5 °C).
1.8. Εύφλεκτα συστατικά
Ως «εύφλεκτα συστατικά» νοούνται :
α) τα αέρια που δύνανται να αναφλέγουν όταν έρθουν σ επαφή µε τον αέρα υπό κανονική πίεση.
β) οι ουσίες, και τα υγρά µείγµατα των οποίων το σηµείο αναφλέξεως είναι µικρότερο ή ίσο των 100°C.
Η µέθοδος του καθορισµού του σηµείου αναφλέξεως ορίζεται στο παράρτηµα V της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 27ης Ιουνίου 1967, περί προσεγγίσεως των νοµοθετικών, διοικητικών και κανονιστικών διατάξεων όσον αφορά στην ταξινόµηση της συσκευασίας και την επισήµανση των επικινδύνων ουσιών (1) τροποποιηθείσης τελικώς από την οδηγία 73/146/ΕΟΚ. (2).
2.1.1. Η πεπληρωµένη συσκευή αερολυµάτων (αεροζόλ) πρέπει να είναι τέτοια ώστε να ανταποκρίνεται, υπό κανονικές συνθήκες, χρήσεως και αποθηκεύσεως, στις διατάξεις του παρόντος παραρτήµατος.
2.1.2. Η βαλβίδα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες αποθηκεύσεως και µεταφοράς, να επιτρέπει ένα κλείσιµο πρακτικά αδιαπέραστο της συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ) και να προστατεύεται π.χ. µε τη βοήθεια ενός προστατευτικού καλύµατος από οποιοδήποτε µη ηθεληµένο άνοιγµα καθώς και από οποιαδήποτε βλάβη.
2.1.3. Η µηχανική αντίσταση της συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ) δεν πρέπει να µειώνεται υπό την επίδραση των ουσιών που περιέχονται στο δοχείο, ακόµη και για µία µακρά περίοδο αποθηκεύσεως.
Υπό την επιφύλαξη των οδηγιών περί επικινδύνων ουσιών και παρασκευασμάτων κάθε συσκευή αερολυμάτων (αεροζόλ) ή η συσκευασία της πρέπει να φέρει κατά τρόπο ορατό και ευανάγνωστο τις ακόλουθες ενδείξεις :
α) «Δοχείο υπό πίεση: να προφυλάσσεται από τις ηλιακές ακτίνες και να µην εκτίθεται σε θερμοκρασία ανώτερη των 50°C. Να µην τρυπηθεί ή καεί ακόμη και µετά τη χρήση».
β) «Να µην εκπέμπεται το περιεχόμενό του προς φλόγα ή πυρακτωμένο σώμα», εκτός αν η συσκευή αεροζόλ έχει κατασκευασθεί γι αυτό το σκοπό
γ) «Εύφλεκτο» ή το σύμβολο μιας φλόγας αν το βάρος του περιεχομένου αποτελείται κατά 45% και πλέον εξ εύφλεκτων συστατικών ή πλέον των 250 γραμμαρίων εξ αυτών των υλικών.
3.1. Χωρητικότης
Η ολική χωρητικότης αυτών των δοχείων δεν δύναται να υπερβαίνει τα 1.000 χιλιοστά του λίτρου.
3.1.1. Πίεση δοκιµής του δοχείου
α) Για τα δοχεία που πρόκειται να πληρωθούν υπό πίεση κατώτερη των 6,7 bar σε 50°C η πίεση δοκιµής πρέπει τουλάχιστον να ισούται προς 10bar.
β) Για τα δοχεία που πρόκειται να πληρωθούν υπό πίεση ίση ή ανώτερη των 6,7 bar σε 50°C η πίεση δοκιµής πρέπει να είναι κατά 50 % ανώτερη της εσωτερικής πιέσεως στους 50 °C.
3.1.2. Πλήρωση
Στους 50°C η πίεση της συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ) δεν πρέπει να υπερβαίνει 12bar όποιος και αν είναι ο τύπος του χρησιµοποιηµένου αερίου µε το οποίο πληρούται η συσκευή.
3.1.3. Όγκος της υγράς φάσεως.
Στους 50°C της υπάρχουσας υγράς φάσεως δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 87 % της καθαρής χωρητικότητας.
Εν τούτοις, για τα δοχεία µε πυθµένα κοίλο ο οποίος γίνεται κυρτός προ της θραύσεως, ο όγκος της υγράς φάσεως στους 50°C δύναται να φθάνει τα 95 % της καθαρής χωρητικότητος.
4.1. ∆οχεία καλυµµένα εξωτερικά µε πλαστικό προστατευτικό περίβληµα ή προστατευόµενα κατά τρόπο µόνιµα. Τα δοχεία αυτού του τύπου δύνανται να πληρωθούν µε αέριο συµπεπιεσµένο υγροποιηµένο ή διαλελυµένο.
4.1.1. Χωρητικότης.
Η ολική χωρητικότης αυτών των δοχείων δεν δύναται να υπερβαίνει τα 220 χιλιοστά του λίτρου.
4.1.2. Εξωτερική επένδυση.
Η εξωτερική επένδυση πρέπει να αποτελεί ένα προστατευτικό περιτύλιγµα εκ πλαστικού ή άλλου ενδεδειγµένου υλικού που έχει σκοπό να αποτρέψει τον κίνδυνο εκτοξεύσεως υαλινών θραυσµάτων σε περίπτωση τυχαίας θραύσεως του δοχείου και πρέπει να είναι µε τέτοιο τρόπο κατασκευασµένο ώστε να µην υπάρχει καµία εκτόξευση θραυσµάτων υάλου όταν η πεπληρωµένη συσκευή αερολυµάτων (αεροζόλ), ευρεθείσα σε θερµοκρασία 20°C, πέφτει από ύψος 1,8m επί εδάφους εκ σκυροδέµατος.
4.1.3. Πίεση δοκιµής του δοχείου.
α) Τα δοχεία που πληρούνται µε αέριο πεπιεσµένο ή διαλελυµένο οφείλουν να αντικαθίστανται σε πίεση δοκιµής το ολιγότερο ίση προς 12 bar.
β) Τα δοχεία που πληρούνται µε υγροποιηµένο αέριο πρέπει να ανθίστανται σε πίεση δοκιµής το ολιγότερο ίση προς 10bar.
4.1.4. Πλήρωση.
α) Οι συσκευές αερολυµάτων που περιέχουν πεπιεσµένα αέρια δεν πρέπει να υφίστανται στους 50 °C πίεση µεγαλύτερη από 9 bar.
β) Οι συσκευές αερολυµάτων που περιέχουν διαλελυµένα αέρια δεν πρέπει να υφίστανται στους 50 °C πίεση µεγαλύτερη από 8bar.
γ) Οι συσκευές αερολυµάτων που περιέχουν υγροποιηµένα αέρια ή µείγµατα υγροποιηµένων αερίων δεν πρέπει να υφίστανται, στους 20°C, πιέσεις ανώτερες από εκείνες που αναφέρονται στον ακόλουθο πίνακα :
Αυτός ο πίνακας υποδεικνύει τα αποδεκτά όρια πιέσεως στους 20°C σε σχέση µε την περιεκτικότητα επί τοις εκατό του αερίου.
Για τις περιεκτικότητες επί τοις εκατό αερίων που δεν υπάρχουν σ αυτόν τον πίνακα τα όρια πιέσεων υπολογίζονται κατά παρέκταση.
4.1.5. Όγκος της υγρής φάσεως
Στους 50°C, ο όγκος της υγρής φάσεως πεπληρωµένης συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ), δεν πρέπει να υπερβαίνει το 90 % της καθαρός χωρητικότητας.
4.2. ∆οχείο από µη προστατευόµενη ύαλο.
Οι συσκευές αερολυµάτων που χρησιµοποιούν δοχεία από µη προστατευόµενη ύαλο περιέχουν αποκλειστικά υγροποιηµένο ή διαλελυµένο αέριο.
4.2.1. Χωρητικότης.
Η ολική χωρητικότης αυτών των δοχείων δεν δύναται να υπερβεί τα 150ml.
4.2.2. Πίεση δοκιµής του δοχείου.
Η πίεση δοκιµής του δοχείου πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση προς 12 bar.
4.2.3. Πλήρωση.
α) Οι συσκευές αερολυµάτων που περιέχουν διαλελυµένο αέριο δεν πρέπει να υφίστανται στους 50°C πίεση µεγαλύτερη από 8 bar.
β) Οι συσκευές αερολυµάτων που περιέχουν υγροποιηµένα αέρια δεν πρέπει να υφίστανται στους 20°C πιέσεις µεγαλύτερες από αυτές που αναφέρονται στον ακόλουθο πίνακα:
Αυτός ο πίνακας αναφέρει τα αποδεκτά όρια πιέσεως στους 20°C συναρτήσει της περιεκτικότητας επί τοις εκατό του υγροποιηµένου αερίου.
Για περιεκτικότητες επί τοις εκατό αερίου που δεν περιλαµβάνονται σ αυτό τον πίνακα, οι οριακές πιέσεις υπολογίζονται κατά παρέκταση.
4.2.4. Όγκος της υγρής φάσεως. Στους 50°C, ο όγκος της υγρής φάσεως της συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ) της περιεχούσης υγροποιηµένο ή διαλελυµένο αέριο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 90% της καθαράς χωρητικότητας.
5.1. Οι συσκευές αερολυµάτων των οποίων το δοχείο είναι πλαστικό και οι οποίες δύνανται σε περίπτωση ρήξεως να εκτοξεύσουν θραύσµατα εξοµοιούνται µε συσκευές αερολυµάτων (αεροζόλ) των οποίων το δοχείο είναι από ύαλο µη προστατευοµένη.
5.2. Οι συσκευές αερολυµάτων (αεροζόλ) των οποίων το δοχείο είναι πλαστικό και δεν εκτοξεύουν σε περίπτωση ρήξεως θραύσµατα, εξοµοιούνται µε συσκευές αερολυµάτων (αεροζόλ) των οποίων το δοχείο είναι από ύαλο µε προστατευτικό περιτύλιγµα.
6.1. Απαιτήσεις δοκιµών που πρέπει να εγγυώνται από τον υπεύθυνο της διαθέσεως στην αγορά.
6.1.1. Υδραυλική δοκιµή επί κενών δοχείων.
6.1.1.1. Τα µεταλλικά υάλινα δοχεία των συσκευών αερολυµάτων (αεροζόλ) πρέπει να αντέχουν σε δοκιµασία υδραυλικής πιέσεως σύµφωνα µε τα σηµεία 3.1.1., 4.1.3. και 4.2.2.
6.1.1.2. Τα µεταλλικά δοχεία που υφίστανται ασύµµετρες παραµορφώσεις ή σηµαντικές παραµορφώσεις ή άλλα παρόµοια ελαττώµατα απορρίπτονται. Συµµετρική και ελαφρά παραµόρφωση του πυθµένος, ή παραµόρφωση που να αλλοιώνει την πλαγία όψη του άνω τοιχώµατος είναι αποδεκτή µε τον όρο ότι το δοχείο πληροί τις απαιτήσεις της δοκιµής ρήξεως.
6.1.2. ∆οκιµασία ρήξεως κενών δοχείων εκ µετάλλου. Ο υπεύθυνος της διαθέσεως στην αγορά οφείλει να βεβαιωθεί ότι η πίεση ρήξεως των δοχείων είναι ανώτερη τουλάχιστον κατά 20 % της προβλεποµένης πιέσεως δοκιµής.
6.1.3. ∆οκιµασία πτώσεως δοχείων από προστατευόµενη ύαλο.
Ο κατασκευαστής οφείλει να βεβαιωθεί ότι τα δοχεία πληρούν τους προβλεπόµενους στο σηµείο 4.1.2. όρους δοκιµής.
6.1.4. Έλεγχος κατά τεµάχιο πεπληρωµένων συσκευών αερολυµάτων.
6.1.4.1 α) Κάθε πεπληρωµένη συσκευή αερολυµάτων (αεροζόλ) πρέπει να εµβαπτίζεται εντός λεκάνης ύδατος. Η θερµοκρασία του ύδατος και ο χρόνος παραµονής της συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ) εντός της λεκάνης πρέπει να είναι τέτοια ώστε:
-το περιεχόµενο της συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ) να αποκτήσει οµοιογενή θερµοκρασία 50°C ή
- η πίεση της συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ) να φθάσει εκείνη που εξασκείται από το περιεχόµενο σε οµοιογενή θερµοκρασία 50°C.
β) Κάθε συσκευή αερολυµάτων (αεροζόλ) που παρουσιάζει ορατή και µόνιµη παραµόρφωση ή διαρροή πρέπει να απορρίπτεται.
6.1.4.2. Εν τούτοις κάθε σύστηµα δοκιµής που επιτρέπει να λαµβάνεται αποτέλεσµα ισοδύναµο µε εκείνο της λεκάνης ύδατος δύναται να χρησιµοποιείται από τον υπεύθυνο της διαθέσεως στην αγορά µε δική του ευθύνη και µε συναίνεση της επιτροπής που προβλέπεται στο άρθ. 6 της οδηγίας.
6.2. Παραδείγµατα δοκιµών ελέγχου που δύνανται να διεξάγονται από τα Κράτη µέλη.
6.2.1. ∆οκιµή κενών δοχείων.
Η πίεση δοκιµής ασκείται επί 25 δευτερόλεπτα επί πέντε δοχείων λαµβανοµένων τυχαίως από οµογενή παρτίδα 2.500 κενών δοχείων, δηλαδή κατασκευασµένων µε τα αυτά υλικά και τις ίδιες µεθόδους κατασκευής σε σειρά συνεχή ή από αντίστοιχη παρτίδα που λαµβάνεται από την παραγωγή µιας ώρας.
Αν ένα µόνο από αυτά τα δοχεία δεν δίδει ικανοποιητικό αποτέλεσµα στη δοκιµασία θα λάβουµε τυχαίως δέκα συµπληρωµατικά δοχεία της ίδιας παρτίδας, τα οποία θα υποβάλλουµε στην αυτή δοκιµασία.
Αν ένα από τα δοχεία δεν δίδει ικανοποιητικό αποτέλεσµα στη δοκιµασία η παρτίδα ολόκληρη είναι ακατάλληλη για χρήση.
6.2.2. ∆οκιµή των πεπληρωµένων συσκευών αερολυµάτων (αεροζόλ).
Οι δοκιµές ελέγχου της στεγανότητας πραγµατοποιούνται µε εµβάπτισµα εντός λουτρού ύδατος ενός επαρκούς αριθµού πεπληρωµένων συσκευών αερολυµάτων (αεροζόλ).
Η θερµοκρασία του ύδατος και ο χρόνος της παραµονής των συσκευών αερολυµάτων (αεροζόλ) εντός της λεκάνης πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπουν, στο περιεχόµενο να αποκτήσει οµοιογενή θερµοκρασία 50°C και, να παραµείνει σ αυτήν κατά το χρόνο που απαιτείται ώστε να καταστεί βέβαιο ότι δεν προκαλείται ουδεµία διαρροή ή ρωγµή.
Κάθε παρτίδα συσκευών αερολυµάτων (αεροζόλ) που δεν πληροί τις ανωτέρω, απαιτήσεις δοκιµών πρέπει να θεωρείται ακατάλληλη προς χρήση.
6.1.1.1. Τα µεταλλικά υάλινα δοχεία των συσκευών αερολυµάτων (αεροζόλ) πρέπει να αντέχουν σε δοκιµασία υδραυλικής πιέσεως σύµφωνα µε τα σηµεία 3.1.1., 4.1.3. και 4.2.2.
6.1.1.2. Τα µεταλλικά δοχεία που υφίστανται ασύµµετρες παραµορφώσεις ή σηµαντικές παραµορφώσεις ή άλλα παρόµοια ελαττώµατα απορρίπτονται. Συµµετρική και ελαφρά παραµόρφωση του πυθµένος, ή παραµόρφωση που να αλλοιώνει την πλαγία όψη του άνω τοιχώµατος είναι αποδεκτή µε τον όρο ότι το δοχείο πληροί τις απαιτήσεις της δοκιµής ρήξεως.
6.1.4.1 α) Κάθε πεπληρωµένη συσκευή αερολυµάτων (αεροζόλ) πρέπει να εµβαπτίζεται εντός λεκάνης ύδατος. Η θερµοκρασία του ύδατος και ο χρόνος παραµονής της συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ) εντός της λεκάνης πρέπει να είναι τέτοια ώστε:
-το περιεχόµενο της συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ) να αποκτήσει οµοιογενή θερµοκρασία 50°C ή
- η πίεση της συσκευής αερολυµάτων (αεροζόλ) να φθάσει εκείνη που εξασκείται από το περιεχόµενο σε οµοιογενή θερµοκρασία 50°C.
β) Κάθε συσκευή αερολυµάτων (αεροζόλ) που παρουσιάζει ορατή και µόνιµη παραµόρφωση ή διαρροή πρέπει να απορρίπτεται.
6.1.4.2. Εν τούτοις κάθε σύστηµα δοκιµής που επιτρέπει να λαµβάνεται αποτέλεσµα ισοδύναµο µε εκείνο της λεκάνης ύδατος δύναται να χρησιµοποιείται από τον υπεύθυνο της διαθέσεως στην αγορά µε δική του ευθύνη και µε συναίνεση της επιτροπής που προβλέπεται στο άρθ. 6 της οδηγίας.
Η πίεση δοκιµής ασκείται επί 25 δευτερόλεπτα επί πέντε δοχείων λαµβανοµένων τυχαίως από οµογενή παρτίδα 2.500 κενών δοχείων, δηλαδή κατασκευασµένων µε τα αυτά υλικά και τις ίδιες µεθόδους κατασκευής σε σειρά συνεχή ή από αντίστοιχη παρτίδα που λαµβάνεται από την παραγωγή µιας ώρας.
Αν ένα µόνο από αυτά τα δοχεία δεν δίδει ικανοποιητικό αποτέλεσµα στη δοκιµασία θα λάβουµε τυχαίως δέκα συµπληρωµατικά δοχεία της ίδιας παρτίδας, τα οποία θα υποβάλλουµε στην αυτή δοκιµασία.
Αν ένα από τα δοχεία δεν δίδει ικανοποιητικό αποτέλεσµα στη δοκιµασία η παρτίδα ολόκληρη είναι ακατάλληλη για χρήση.
Οι δοκιµές ελέγχου της στεγανότητας πραγµατοποιούνται µε εµβάπτισµα εντός λουτρού ύδατος ενός επαρκούς αριθµού πεπληρωµένων συσκευών αερολυµάτων (αεροζόλ).
Η θερµοκρασία του ύδατος και ο χρόνος της παραµονής των συσκευών αερολυµάτων (αεροζόλ) εντός της λεκάνης πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπουν, στο περιεχόµενο να αποκτήσει οµοιογενή θερµοκρασία 50°C και, να παραµείνει σ αυτήν κατά το χρόνο που απαιτείται ώστε να καταστεί βέβαιο ότι δεν προκαλείται ουδεµία διαρροή ή ρωγµή.
Κάθε παρτίδα συσκευών αερολυµάτων (αεροζόλ) που δεν πληροί τις ανωτέρω, απαιτήσεις δοκιµών πρέπει να θεωρείται ακατάλληλη προς χρήση.
Η παρούσα ισχύει από τη δηµοσίευση της στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
Η παρούσα να δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 17 Νοεµβρίου 1987
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΦ/ΓΟΣ ΕΘΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ |
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΥ∆ΗΣ |
ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ,ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
The social partners body for health and safety at work