Σχετικό έγγραφο:
Τροποποιήθηκε από :
Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 206A_1995 | 806.27 KB |
Σκοπός του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος είναι η προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 92/29/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 31 ης Μαρτίου 1992 «σχτικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για την προώθηση βελτιωμένης ιατρικής περίθαλψης στα πλοία» (L 113/30.4.92 Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).
Για τους σκοπούς του παρόντος Π. Διατάγματος νοούνται:
(α) πλοίο; κάθε σκάφος με Ελληνική σημαία, το οποίο πλέει στη θάλασσα ή αλιεύει στις εκβολές ποταμών, εκτός από:
(1) τα σκάφη ποτάμιας ναυσιπλοΐας,
(2) τα πολεμικά πλοία,
(3) τα σκάφη αναψυχής που χρησιμοποιούνται για μη εμπορικούς σκοπούς και δεν είναι επανδρωμένα με επαγγελματίες ναυτικούς και
(4) τα ρυμουλκά που κινούνται στις λιμενικές ζώνες.
Τα πλοία κατατάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες σύμφωνα με το παράρτημα I.
(β) εργαζόμενος: Κάθε άτομο το οποίο ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένων των δοκίμων και των μαθητευομένων αλλά εξαιρουμένων των πλοηγών και του προσωπικού ξηρός που εκτελεί εργασίες σε προσορμισμένο πλοίο.
(γ) εφοπλιστής: Ο εγγεγραμμένος στο νηολόγιο σαν κύριος ενός πλοίου, εκτός εάν το πλοίο έχι ναυλωθεί γυμνό (demise charter) ή η διαχείρισή του ασκείται, «συνολικά ή μερικά», βάσει διαχειριστικής συμφωνίας, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δεν είναι ο εγγεγραμμένος στο νηολόγιο σαν κύριος. Στην περίπτωση αυτή σαν εφοπλιστής θεωρείται κατά περίπτωση, ο ναυλωτής του πλοίου γυμνού (demise charter) ή το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαχειρίζεται το πλοίο.
(δ) ιατρικά εφόδια: Το ιατρικό υλικό και τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιδότων, ενδεικτικός κατάλογος των οποίων περιλαμβάνεται στο παράρτημα II.
(ε) αντίδοτο: Ουσία που χρησιμοποιείται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της άμεσης ή έμμεσης βλαπτικής επίδρασης (ή επιδράσεων) που προκαλείται από μία ή περισσότερες από τις ουσίες οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επικίνδυνων ουσιών του παραρτήματος III.
(στ) Διεθνής πλους: ο πλους από Ελληνικό λιμένα πρός λιμένα του εξωτερικού και αντίστροφα καθώς και ο πλους μεταξύ λιμένων του εξωτερικού.
(ζ) Πλους μεγάλης ακτοπλοΐας: ο πλους μεγάλης διάρκειας, μεταξύ Ελληνικών λιμένων.
(η) Πλους μικρής ακτοπλοΐας: ο πλους μικρής διάρκειας μεταξύ Ελληνικών λιμένων κατά τον οποίο το πλοίο δεν απομακρύνεται από την πλησιέστερη ακτή πέραν των 20 ναυτικών μιλίων (ν.μ.).
(θ) Πλους περιορισμένης έκτασης: ο μικρής διάρκειας πλους μεταξύ ελληνικών λιμένων που βρίσκονται μέσα στον ίδιο κόλπο ή συνεχομένους κόλπους ή μέσα σε προασπισμένες εντός ή εκτός κόλπων θαλάσσιες περιοχές που πραγματοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας.
(Ο Τοπικός πλους: Ο πλους μεταξύ Ελληνικών λιμένων ή όρμων του οποίου η συνολική διαδρομή δεν είναι μεγαλύτερη από έξι (6) ναυτικά μιλιά.
(ια) Επαγγελματικό τουριστικό πλοίο: Κάθε πλοίο που απασχολείται στην εκτέλεση κυκλικών πλόων θαλάσσιας περιήγησης και αναψυχής με καταβολή ναύλου και έχει μεταφορική ικανότητα μέχρι 25 επιβάτες.
(ιβ) Δ.Ε.Ε.Π.: Η Διεύθυνση Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που εδρεύει στον Πειραιά.
(ιγ) Τ.Κ.Ε.Π.: Τα Τοπικά κλιμάκια Επιθεώρησης Πλοίων και Βοηθητικών Ναυπηγημάτων που συγκροτούν οι Λιμενικές Αρχές.
1. Κάθε πλοίο πρέπει να διαθέτει μόνιμα ιατρικά εφόδια τα οποία ποιοτικά να είναι τουλάχιστο σύμφωνα με το παράρτημα II, τμήματα I, II και III ανάλογα με την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται.
Οι ποσότητες φαρμάκων και ιατρικού υλικού που πρέπει να βρίσκονται στο πλοίο καθορίζονται σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά του ταξιδιού ιδία με τους λιμένες προσέγγισης, τον προορισμό και τη διάρκεια αυτού, το είδος ή τα είδη των δραστηριοτήτων που εκτελούνται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τα χαρακτηριστικά του φορτίου καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων (Παράρτημα II). Το περιεχόμενο των ιατρικών εφοδίων, σε ότι αφορά στα φάρμακα και στο ιατρικό υλικό, πρέπει να καταγράφεται σε δελτίο ελέγχου που να ανταποκρίνεται τουλάχιστο στο γενικό πλαίσιο που καθορίζεται στο παράρτημα IV μέρη A, Β και Γ.
2. Κάθε πλοίο πρέπει να διαθέτει για κάθε μία από τις σωσίβιες σχεδίες και λέμβους του, υδατοστεγές κιβώτιο φαρμακείου, το οποίο πρέπει να περιέχει τουλάχιστο τα ιατρικά εφόδια που προβλέπονται στο παράρτημα II, τμήμα 111.
Το περιεχόμενο των κιβωτίων φαρμακείου πρέπει να καταγράφεται επίσης στο δελτίο ελέγχου που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
3. Κάθε πλοίο ολικής χωρητικότητας άνω των 500 κόρων, του οποίου το πλήρωμα περιλαμβάνει 15 ή περισσότερους εργαζόμενους και το πλοίο πραγματοποιεί ταξίδι διάρκειας άνω των τριών ημερών, πρέπει να διαθέτει χώρο που να επιτρέπει την παροχή ιατρικών φροντίδων κάτω από ικανοποιητικές και υγειονομικές συνθήκες.
4. Κάθε πλοίο του οποίου το πλήρωμα περιλαμβάνει εκατό (100) ή περισσότερους εργαζόμενους και το οποίο πραγματοποιεί διεθνείς πλόες διάρκειας άνω των τριών (3) ημερών, πρέπει να διαθέτει ιατρό ο οποίος αναλαμβάνει την ιατρική περίθαλψη των εργαζομένων.
1. Κάθε πλοίο που μεταφέρει ένα ή περισσότερα από τα επικίνδυνα υλικά τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα III, πρέπει να διαθέτει ιατρικά εφόδια που να περιλαμβάνουν τουλάχιστο τ' αντίδοτα τα οποία προβλέπονται στο ΜΕΡΟΣ III, των τμημάτων I, II και III του παραρτήματος II.
2. Κάθε πορθμείο στο οποίο λόγω των συνθηκών εκμετάλλευσης, δεν είναι δυνατό πάντοτε να γίνεται έγκαιρα γνωστή η φύση των επικινδύνων υλικών που μεταφέρονται, πρέπει να περιλαμβάνει στα ιατρικά του εφόδια τουλάχιστο όλα τ' αντίδοτα που προβλέπονται στο παράρτημα II.
Στη περίπτωση, όμως, που σε μια τακτική γραμμή, ο πλους προβλέπεται να διαρκέσει λιγότερο από δύο ώρες, τ’ αντίδοτα μπορούν να περιορίζονται σε εκείνα τα οποία πρέπει να χορηγούνται σε περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης μέσα σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει την κανονική διάρκεια του διάπλου.
3. Το περιεχόμενο των ιατρικών εφοδίων, όσον αφορά τα αντίδοτα, πρέπει να περιλαμβάνεται σε ένα δελτίο ελέγχου που να ανταποκρίνεται τουλάχιστον στο γενικό πλαίσιο που καθορίζεται στο παράρτημα IV μέρη Α, Β και Γ.
1. Η προμήθεια και η ανανέωση των ιατρικών εφοδίων κάθε πλοίου γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του εφοπλιστή, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων.
2. Την ευθύνη για τη φύλαξη και διαχείριση των ιατρικών εφοδίων τη φέρει ο πλοίαρχος, ο οποίος, χωρίς να απαλλάσσεται της ευθύνης του, μπορεί να αναθέτει τη χρήση και τη συντήρηση των ιατρικών εφοδίων στον ιατρό εφόσον διαθέτει το πλοίο ή σε ένα ή περισσότερους εργαζόμενους που κατέχουν τα πιστοποιητικό που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του παρόντος και ορίζονται ονομαστικά αναλόγως των αρμοδιοτήτων τους με σχετική εγγραφή στο ημερολόγιο γεφύρας του πλοίου.
3. Τα ιατρικά εφόδια πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να συμπληρώνονται ή/και να ανανεώνονται το ταχύτερο δυνατό και, οπωσδήποτε, κατά προτεραιότητα κατά τις κανονικές διαδικασίες ανεφοδιασμού.
4. Σε περίπτωση επείγοντος ιατρικού περιστατικού που διαπιστώνεται από τον πλοίαρχο, θα πρέπει, αφού λάβει, στο μέτρο του δυνατού, ιατρική γνωμάτευση, να καθίστανται διαθέσιμα το ταχύτερο δυνατό τα φάρμακα, το ιατρικό υλικό και τα αντίδοτα που είναι αναγκαία αλλά δεν υπάρχουν στο πλοίο.
1. Τα διατιθέμενα στο πλοίο ιατρικά εφόδια πρέπει να συνοδεύονται από ένα ή περισσότερους οδηγούς χρήσης, στους οποίους να περιλαμβάνεται ο τρόπος χρήσης τουλάχιστο των αντιδότων που αναφέρονται στο ΜΕΡΟΣ III, τμήμα I, II και II του Παραρτήματος II. Μεταξύ των ανωτέρω βοηθημάτων υποχρεωτικά θα περιλαμβάνεται ο Διεθνής Ιατρικός Οδηγός για πλοία (INTERNATIONAL MEDICAL GUIDE FOR SHIPS) τελευταίας εκδόσεως που εκδίδεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας).
2. Όλα τα άτομα που ακολουθούν επαγγελματική ναυτική εκπαίδευση και πρόκειται να εργαστούν σε πλοία πρέπει να έχουν παρακολουθήσει τη βασική εκπαίδευση, σε ότι αφορά στα μέτρα ιατρικής περίθαλψης και πρώτων βοηθειών που πρέπει να λαμβάνονται αμέσως στην περίπτωση ατυχήματος ή σοβαρού επείγοντος ιατρικού περιστατικού, η οποία παρέχεται από τις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων σύμφωνα με τον Κανονισμό εκπαίδευσης αυτών.
3. Οι πλοίαρχοι κάτοχοι διπλωμάτων Α' ή Β' τάξης Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς ειδική ιατρική εκπαίδευση στο τμήμα ιατρικής μέριμνας, το οποίο λειτουργεί στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού και να εφοδιασθούν με το οικείο πιστοποιητικό. Οι ανωτέρω υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του παραπάνω τμήματος κάθε πέντε (5) έτη, μετά την απόκτηση του οικείου πιστοποιητικού, στο οποίο γίνεται σχετική θεώρηση σε περίπτωση επιτυχίας.
1. Σε περίπτωση οιασδήποτε φύσεως ανάγκης για ιατρική συνδρομή κάθε πλοίο μπορεί να απευθύνεται μέσω ασυρμάτου ή δορυφόρου (INMARSAT) στο Κέντρο Ιατρικών Οδηγιών (Κ.Ι.Ο.) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) για παροχή δωρεάν ιατρικής βοήθειας υπό τη μορφή συμβουλών.
Έργο του Κέντρου Ιατρικών Οδηγιών του ΕΕΣ, το οποίο είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και στελεχωμένο με εκπαιδευμένους ιατρούς, είναι η παροχή τηλεϊατρικής υποστήριξης στα πλοία. Η ανταλλαγή πληροφοριών με τα πλοία πρέπει να γίνεται κατά το δυνατό σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος VI λαμβανομένης υπόψη της εκάστοτε ισχύουσας κατάστασης φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού του παραρτήματος II.
2. Στο ανωτέρο κέντρο είναι δυνατό να τηρούνται, με τη συγκατάθεση των ενδιαφερομένων, προσωπικά στοιχεία ιατρικού χαρακτήρα προκειμένου να διευκολύνεται η παροχή των καλύτερων δυνατών συμβουλών.
Με μέριμνα του κέντρου διαφυλάσσεται ο εμπιστευτικός χαρακτήρας αυτών των στοιχείων.
1. Ο έλεγχος των ιατρικών εφοδίων των πλοίων και των σωσιβίων λέμβων τους ασκείται από τη ΔΕΕΠ και τα κατά τόπους όργανα αυτής (ΤΚΕΠ) κατά τις ετήσιες επιθεωρήσεις για έκδοση ή θεώρηση των πιστοποιητικών ασφαλείας των πλοίων.
2. Συγκεκριμένα κατά τους ανωτέρω ελέγχους εξακριβώνεται ότι:
(α) τα εφόδια είναι σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις του παρόντος Π. Διατάγματος.
(β) το προβλεπόμενο στο άρθρο 3 του διατάγματος αυτού δελτίο ελέγχου επιβεβαιώνει ότι τα εφόδια είναι σύμφωνα προς αυτές τις ελάχιστες απαιτήσεις,
(γ) οι συνθήκες φύλαξης και διατήρησης των εφοδίων είναι καλές,
(δ) τηρούνται οι ενδεχόμενες ημερομηνίες λήξης.
Αυτός ο έλεγχος μπορεί κατ’ εξαίρεση να αναβάλλεται για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες.
3. Ο έλεγχος των ιατρικών εφοδίων με τα οποία πρέπει να εφοδιάζονται οι σωσίβιες σχεδίες και οι σωσίβιες λέμβοι πραγματοποιείται κατά την ετήσια συντήρηση των τελευταίων.
4. Αρμόδιες Αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής του δια-τάγματος αυτού και για τους έκτακτους ελέγχους των ιατρικών εφοδίων των πλοίων είναι στην Ελλάδα η ΔΕΕΠ και οι Λιμενικές Αρχές και στο εξωτερικό οι Προξενικές Λιμενικές Αρχές.
Το άρθρο 12 του Κανονισμού που τέθηκε σε εφαρμογή με το άρθρο μόνο του Π.Δ. 917/79 (Α’ 257) αντικαθίσταται ως εξής:
Όλα τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία ανάλογα με την κατηγορία στην οποία κατατάσσονται σύμφωνα με το παράρτημα I του παρόντος διατάγματος, πρέπει να φέρουν τα ιατρικά εφόδια που προβλέπονται από το διάταγμα αυτό».
1. Ο εφοδιασμός των πλοίων με μικροποσότητες ναρκωτικών φαρμάκων επιτρέπεται σύμφωνα με τη Φ1/Γ5/ 11801/1-10-74 (988 Β) απόφαση του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών όπως ισχύει κάθε φορά.
2. Τα ναρκωτικά φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικό χώρο με ευθύνη του πλοιάρχου ή του ιατρού εφόσον υπάρχει ιατρός στο πλίο.
3. Η προμήθεια και η χορήγηση ναρκωτικών φαρμάκων καταχωρίζεται στο Βιβλίο Επιθεωρήσεων και Γυμνασίων, εφόσον το πλοίο υποχρεούται να διαθέτει αυτό το βιβλίο, ή στο Ημερολόγιο Γέφυρας και αναφέρεται το όνομα του ασθενούς στον οποίο αυτά χορηγήθηκαν. Τα κενά φιαλίδια των ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών φυλάσσονται με μέριμνα του πλοιάρχου και παραδίνονται για την παραλαβή νέων.
Στους παραβάτες των διατάξεων του διατάγματος αυτού ανεξάρτητα από κάθε άλλη ποινική ή πειθαρχική ευθύνη επιβάλλονται ο κυρώσεις του άρθρου 45 του Ν.Δ. 187/1973 (261 Α'), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 301/1994 (159 Α').
Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος τα κατωτέρω παραρτήματα I, II, III, IV, V, VI.
Για την εφαρμογή του παρόντος Π. Διατάγματος τα πλοία διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
Κατηγορία Α: Πλοία ποντοπόρα ή αλιευτικά ανοιχής θάλασσας, χωρίς περιορισμό απόστασης από τις ακτές.
Υποκατηγορίες της κατηγορίες Α.
I. Επιβατηγό πλοία, πλην των αναφερομένων στις κατηγορίες Β και Γ.
II. Φορτηγά άνω των 1600 κοχ και αλιευτικά μέχρι 100 κοχ. πλην των αναφερομένων στις κατηγορίες Β και Γ.
III. Φορτηγά μέχι 1600 κοχ και αλιευτικά μέχρι 100 κοχ. πλην των αναφερομένων στις κατηγορίες Β και Γ.
Κατηγορία Β: Πλοία ποντοπόρα ή αλιευτικά ανοιχής θάλασσας, που εκτελούν ταξίδια σε αποστάσεις μικρότερες των 150 ναυτικών μιλιών (ν.μ) από τον πλησιέστερο λιμένα.
Υποκατηγορίες της Κατηγορίας Β
I. Επιβατηγό πλοία που εκτελούν πλόες Μεγάλης Ακτοπλοΐας, μέχρι και Διεθνείς και έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν άνω των 100 επιβατών.
ΙΙ.Φορτηγά άνω των 1600 κοχ και αλιευτικά άνω των 100 κοχ που απομακρύνονται περισσότερο από 15 ν.μ. από τις ακτές.
IV. Φορτηγά κάτω των 1600 κοχ και αλιευτικά μέχρι 100 κοχ που απομακρύνονται περισσότερο από 15 ν.μ. από τις ακτές, Επιβατηγό πλοία που εκτελούν πλόες Μεγάλης Ακτοπλοΐας μέχρι και Διεθνείς και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν το πολύ μέχρι 100 επιβάτες.
Κατηγορία Γ: Σκάφη εξυπηρέτησης λιμένα, λέμβοι και πλοία που πλέουν πολύ κοντά σπς ακτές ή δεν διαθέτουν άλλα διαμερίσματα εκτός από το πηδαλιουχείο.
Υποκατηγορίες της Κατηγορίας Γ
I. Επιβατηγό που εκτελούν πλόες περιορισμένης έκτασης μέχρι και Μικρής Ακτοπλοΐας και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν άνω των 50 επιβατών.
II. Επιβατηγό που εκτελούν πλόες περιορισμένης έκτασης μέχρι Μικρής Ακτοπλοΐας και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν το πολύ μέχρι 50 επιβάτες, επαγγελματικά τουριστικά πλοία, Φορτηγά και Αλιευτικά άνω των 100 κοχ. που απομακρύνονται μέχρι 15 ν.μ, από τις ακτές.
III. Επιβατηγό που εκτελούν τοπικούς πλόες ανεξάρτητα από τον αριθμό επιβατών που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν, επιβατηγό που κινούνται μέσα και κοντά σε περιοχές λιμανιών, Φορτηγά και Αλιευτικά κάτω των 100 κοχ. που απομακρύνονται μέχρι 15 ν. μ. από τις ακτές.
IV. Σωσίβιες λέμβοι, φορτηγά που εκτελούν μέχρι τοπικούς πλόες.
1. ΦΑΡΜΑΚΑ
(α) γενικά
(β) καρδιαγγειακά
(γ) του γαστροεντερικοϋ συστήματος
(δ) του νευρικού συστήματος
(ε) του αναπνευστικού συστήματος
(στ) αντιλοιμώδη ·
(ζ) εξωτερικής χήοης
2. ΙΑΤΡΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
(α) συσκευή οξυγονοθεραπείας
Διευκρινιστικές Σημειώσεις
1. Οι ποσότητες ανά κατηγορία φαρμακευτικού υλικού αναφέρονται σε πλοία που μεταφέρουν μέχρι 500 επιβάτες και πλήρωμα, όταν ο αριθμός επιβατών και πληρώματος υπερβαίνει τους 500 οι ποσότητες των παραπάνω πινάκων διπλασιάζονται,
2. Οι ποσότητες ανά κατηγορία υγειονομικού υλικού αναφέρονται σε τεμάχια ή αυτοτελείς συσκευασίες, όπως αυτές κυκλοφορούν κάθε φορά στο εμπόριο.
3. Τα υλικά Μ9, Μ10, Μ44, Υ32, Υ43, Υ44, Υ46, Υ47, Υ63 θα υφίστανται, εφόσον επιβαίνει επί του πλοίου ιατρός ή άτομο με ειδικές γνώσεις χρήσης του υλικού αυτού.
4.Εφόσον υφίστανται υποκατηγορίες σε κάποια κατηγορία φαρμακευτικού υλικού, η επιλογή του υλικού θα γίνεται με τρόπο, ώστε να υπάρχουν είδη από όλες κατά το δυνατόν τις υποκατηγορίες αυτές.
5.O αστερίσκος έχει τοποθετηθεί προκειμένου να παρουσιάζεται η ενδεδειγμένη συσκευασία που πρέπει να προτιμάται, χωρίς αυτό να αποκλείει τις λοιπές αποδεκτές συσκευασίες που αναφέρονται στους πίνακες.
6. Το υλικό Μ40, και τα υπόθετα φυλάσσονται στη συντήρηση ψυγείου.
7. Για υποβοήθηση του τρόπου χρήσης των πινάκων και κατανόησης της οδού χορήγησης και αποδεκτής συσκευασίας χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες συντμήσεις:
1. ΦΑΡΜΑΚΑ
(α) γενικά
(β) καρδιαγγειακά
(γ) του γαστροεντερικού συστήματος
(δ) του νευρικού συστήματος
(ε) του αναπνευστικού συστήματος
(στ) αντιλοιμώδη
(ζ) εξωτερικής χρήσης
2. ΙΑΤΡΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
(α) συσκευή οξυγονοθεραπείας
Διευκρινιστικές Σημειώσεις
1. Οι ποσότητες ανά κατηγορία φαρμακευτικού υλικού αναφέρονται σε πλοία που μεταφέρουν μέχρι 500 επιβάτες και πλήρωμα, όταν ο αριθμός επιβατών και πληρώματος υπερβαίνει τους 500 οι ποσότητες των παραπάνω πινάκων διπλασιάζονται.
2. Οι ποσότητες ανά κατηγορία υγειονομικού υλικού αναφέρονται σε τεμάχια ή αυτοτελείς συσκευασίες, όπως αυτές κυκλοφορούν κάθε φορά στο εμπόριο.
3. Τα υλικά Μ9, MIO, Μ44, Υ32, Υ43, Υ44, Υ46, Υ47, Υ63 θα υφίστανται, εφόσον επιβαίνει επί του πλοίου ιατρός ή άτομο με ειδικές γνώσεις χρήσης του υλικού αυτού.
4. Εφόσον υφίστανται υποκατηγορίες σε κάποια κατηγορία φαρμακευτικού υλικού, η επιλογή του υλικού θα γίνεται με τρόπο, ώστε να υπάρχουν είδη από όλες κατά τα δυνατόν τις υποκατηγορίες αυτές.
5. Ο αστερίσκος έχει τοποθετηθεί προκειμένου να παρουσιάζεται η ενδεδειγμένη συσκευασία που πρέπει να προτιμάται, χωρίς αυτό να αποκλείει τις λοιπές αποδεκτές συσκευασίες που αναφέρονται στους πίνακες.
6. Το υλικό Μ40, και τα υπόθετα φυλάσσονται στη συντήρηση ψυγείου.
7. Για υποβοήθηση του τρόπου χρήσεως των πινάκων και κατανοήσεως της οδού χορηγήσεως και αποδεκτής συ σκευασίας χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες συντμήσεις:
1. ΦΑΡΜΑΚΑ
(α) γενικά
(β) καρδιαγγειακά
(γ) του γαστροεντερικού συστήματος
(δ) του νευρικού συστήματος
(ε) του αναπνευστικού συστήματος
(στ) αντιλοιμώδη
(0 εξωτερικής χρήσης
2. ΙΑΤΡΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
(α) συσκευή οξυγονοθεραπείας
Διευκρινιστικές Σημειώσεις
1. Οι ποσότητες ανά κατηγορία φαρμακευτικού υλικού αναφέρονται σε πλοία που μεταφέρουν μέχι 500 επιβάτες και πλήρωμα, όταν ο αριθμός επιβατών και πληρώματος υπερβαίνει τους 500 οι ποσότητες των παραπάνω πινάκων διπλασιάζονται.
2. Οι ποσότητες ανά κατηγορία υγειονομικού υλικού αναφέρονται σε τεμάχια ή αυτοτελείς συσκευασίες, όπως αυτές κυκλοφορούν κάθε φορά στο εμπόριο.
3. Εφόσον υφίστανται υποκατηγορίες σε κάποια κατηγορία φαρμακευτικού υλικού, η επιλογή του υλικού θα γίνεται με τρόπο ώστε να υπάρχουν είδη από όλες κατά το δυνατόν τις υποκατηγορίες αυτές.
4. Ο αστερίσκος έχι τοποθετηθεί προκειμένου να παρουσιάζεται η ενδεδειγμένη συσκευασία που πρέπει να προτιμάται, χωρίς αυτό να αποκλείει τις λοιπές αποδεκτές συσκευασίες που αναφέρονται στους πίνακες.
5. Το υλικό Μ40, και τα υπόθετα φυλάσσονται στη συντήρηση ψυγείου.
6. Γιά υποβοήθηση του τρόπου χρήσης των πινάκων και κατανόησης της οδού χορήγησης και αποδεκτής συσκευασίας χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες συντμήσεις:
Οι ουσίες που αναφέρονται στο παρόν παράρτημα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ανεξάρτητα από την μορφή με την οποία υπάρχουν στο πλοίο, έστω και ως απόβλητα ή ως κατάλοιπα φορτίου.
- Εκρηκτικές ουσίες και αντικείμενα,
- Συμπιεσμένα, υγροποιημένα ή διαλυμένα αέρια υπό πίεση,
- Εύφλεκτες ουσίες σε υγρή κατάσταση,
- Εύφλεκτες ουσίες σε στερεή κατάσταση,
- Ουσίες υποκείμενες σε αυτανάφλεξη,
- Ουσίες που σε επαφή με το νερό, εκλύουν εύφλεκτα αέρια,
- Οξειδωτικές ουσίες,
- Οργανωτικά υπεροξείδια,
- Τοξικές ουσίες,
- Μολυσματικές ουσίες,
- Ραδιενεργές ουσίες,
- Διαβρωτικές ουσίες,
- Διάφορες επικίνδυνες ουσίες, δηλαδή κάθε άλλη ουσία για την οποία η πείρα έχει δείξει, ή ενδεχομένως θα δείξει, ότι είναι επικίνδυνη, ώστε να πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 4.
Ι.1. Απόκτηση βασικών γνώσεων φυσιολογίας, συμπτωματολογίας και θεραπευτικής.
2. Απόκτηση γνώσεων προληπτικής υγιεινής, ιδίως σε θέματα ατομικής υγιεινής και γνώσεων σχετικών με ενδεχόμενα προφυλακτικά μέτρα.
3. Απόκτηση πρακτικών γνώσεων για τις ουσιώδεις θεραπευτικές ενέργειες και τους τρόπους μεταφοράς ασθενών.
Η πρακτική εκπαίδευση των υπεύθυνων για την παροχή ιατρικής περίθαλψης στα πλοία της κατηγορίας Α θα πρέπει να γίνεται κατά το δυνατόν σε νοσοκομεία ή εφόσον αυτή παρέχεται από άλλα ιδρύματα θα γίνεται οπωσδήποτε από γιατρό.
4. Απόκτηση ικανών γνώσεων για τον τρόπο χρήσης των μέσων παροχής ιατρικών συμβουλών εξ αποστάσεως.
II. Για την επιμόρφωση αυτή πρέπει να ληφθούν υπόψη τα προγράμματα που καθορίζονται στα πρόσφατα γενικώς αναγνωρισμένα διεθνή δημοσιεύματα.
Ο εφοδιασμός των πλοίων με τα ιατρικά εφόδια που προβλέπονται από το παρόν διάταγμα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη ανανέωση του πιστοποιητικού ασφαλείας, μετά την θέση σε ισχύ του διατάγματος αυτού.
Από την έναρξη ισχύος του παρότνος Προεδρικού Διατάγματος καταργούνται:
1. Ο Κανονισμός περί "εφοδιασμού των εμπορικών πλοίων με φάρμακα και υγειονομικό υλικό" που εγκρίθηκε με το Π.Δ. 81/1984 (Α' 25).
2. Το Π.Δ. 235/1985 (Α' 87) "Τροποποίηση του κανονισμού περί εφοδιασμού των εμπορικών πλοίων με φάρμακα και υγειονομικό υλικό".
3. Η παρ. 1 (θ) του άρθρου 25, η παρ. 1 (ιε) του άρθρου 28 και το μέρος ΙΙΙ του έκτου παραρτήματος του Β.Δ. 36/1966 (Α' 9/67) "Περί εγκρίσεως Κανονισμού σωστικών μέσων των πλοίων".
4. Η παρ. 2 του άρθρου 48 του Π.Δ. 259/1981 (Α' 72) "Περί ενδιαιτήσεως πλοιάρχου και πληρώματος".
5. Το άρθρο 12 του Κανονισμού που τέθηκε σε εφαρμογή με το άρθρο μόνο του ΠΔ 917/1979 (Α' 257).
6. Κάθε άλλη διάταξη που ανάγεραι σε θέματα τα οποία ρυθμίζονται από τις διατάξεις αυτού του ΠΔ ή αντίκειται σ' αυτές.
Η ισχύς του παρόντος ΠΔ αρχίζει ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός από τη διατάξη της παρ. 3 του άρθρου 6 η οποία θα ισχύει από 31.12.1996.
Στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας αναθέτουμε τη δημοσιεύση και εκτέλεση του παρόντος.
The social partners body for health and safety at work
2025 © EL.IN.Y.A.E.