Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 195Α_85 | 935.97 KB |
Τίθεται σε εφαρμογή έξι (6) μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο «Κανονισμός σωστικών και πυροσβεστικών μέσων και εκτέλεσης γυμνασίων» στις θαλάσσιες μονάδες έρευνας ή εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων
Κατά την εφαρμογή του Κανονισμού αυτού νοείται :
Μονάδα: Το πλοίο ή η μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση ή πλωτή κατασκευή, ανεξάρτητα χωρητικότητας ή εκτοπίσματος, η οποία προορίζεται για εργασίες έρευνας ή.εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θάλασσα ή σε λίμνες.
Αρχή: Η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων (Ε.Ε.Π.) που εδρεύει στον Πειραιά.
Δ.Σ.Π.Α.Α.Ζ.Ε.Θ.: Η Διεθνής Σύμβαση περί Ασφαλείας της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα.
Χώροι ενδιαίτησης: Οι χρησιμοποιούμενοι σαν κοινόχρηστοι χώροι, διάδρομοι, καμπίνες, τουαλέττες, γραφεία, νοσοκομεία, κινηματογράφοι, χώροι αναψυχής, αποθήκες τροφίμων που δεν περιλαμβάνουν μέσα μαγειρικής και παρόμοιοι χώροι.
Κοινόχρηστοι χώροι: Τα τμήματα των χώρων ενδιαίτησης που χρησιμοποιούνται σαν αίθουσες, τραπεζαρίες, σαλόνια και παρόμοιοι κλειστοί χώροι.
Χώροι υπηρεσίας: Οι χρησιμοποιούμενοι σαν μαγειρεία, αποθήκες τροφίμων που περιλαμβάνουν μέσα μαγειρικής, αποθήκες υλικών, αποθήκες, εργαστήρια πλην εκείνων που αποτελούν μέρος των χώρων μηχανημάτων και παρόμοιοι χώροι και υπερκατασκευές με τους χώρους αυτούς.
Χώροι μηχανημάτων: Οι χώροι που περιλαμβάνουν’ μηχανήματα εσωτερικής καύσης, ή πετρελαιολέβητα ή μονάδα καυσίμου πετρελαίου ή υπερκατασκευές για τέτοιους χώρους καθώς και όλοι οι χώροι που περιλαμβάνουν λέβητες και άλλα συστήματα καύσης, μηχανές εσωτερικής καύσης και ατμού, γεννήτριες και μεγαλύτερα ηλεκτρικά μηχανήματα, σταθμούς πλήρωσης πετραλαίου, μηχανήματα ψυκτικά, αερισμού, κλιματισμού, συστήματα σταθεροποίησης και παρόμοιοι χώροι καθώς και υπερκατασκευές για τέτοιους χώρους.
Σταθμοί ελέγχου: Οι χώροι στους οποίους είναι τοποθετημένες οι μονάδες ασυρμάτου ή κύριου εξοπλισμού ναυσιπλοΐας ή η πηγή ισχύος έκτακτης ανάγκης ή' όπου είναι συγκεντρωμένος ο εξοπλισμός ελέγχου ή καταγραφής πυρκαγιάς ή το σύστημα ελέγχου δυναμικής τοποθέτησης. Εντούτοις στην εφαρμογή του Κεφαλαίου Γ' ο χώρος που είναι τοποθετημένη η πηγή ισχύος έκτακτης ανάγκης δεν θεωρείται σαν σταθμός ελέγχου.
Επικίνδυνες περιοχές: Όλες οι περιοχές όπου λόγω πιθανής παρουσίας εύφλεκτης ατμόσφαιρας δημιουργουμένης από εργασίες γεωτρήσεων, η χρήση χωρίς κατάλληλη μελέτη του μηχανολογικού ή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο πυρκαγιάς ή έκρηξη.
Χώροι εργασίας: Οι κλειστοί ή ανοικτοί χώροι που περιέχουν εξοπλισμό και συστήματα συνδεόμενα με εργασίες γεωτρήσεων που δεν συμπεριλαμβάνονται στους χώρους μηχανημάτων.
Κύρια πηγή ηλεκτρικής ισχύος: Η πηγή που διατίθεται για να παρέχεται ηλεκτρική ισχύς για όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες ώστε να διατηρείται η μονάδα σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας και να είναι κατοικήσιμη.
Πηγή ηλεκτρικής ισχύος έκτακτης ανάγκης: Η πηγή ηλεκτρικής ισχύος που διατίθεται για να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες σε περίπτωση βλάβης της κύριας πηγής ηλεκτρικής ισχύος.
Σωστικό σκάφος: Το σκάφος που είναι ικανό να μεταφέρει πρόσωπα από μία μονάδα που εγκαταλείπεται και τα διατηρεί στην επιφάνεια μέχρι να ολοκληρωθεί η διάσωση.
Λέμβος διάσωσης: Η μηχανοκίνητη εύκολα χειριζόμενη λέμβος, ικανή να καθελκύεται γρήγορα και κατάλληλη για περισυλλογή ατόμων από τη Θάλασσα και ρυμούλκηση μιας σωσίβιας σχεδίας μακριά από άμεσο κίνδυνο.
Υπουργός: Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
1. Ο παρών Κανονισμός εφαρμόζεται στις επανδρωμένες μονάδες όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1, οι οποίες είναι γραμμένες στα Ελληνικά νηολόγια, είτε σαν πλοία, είτε σύμφωνα με το Π.Δ. 894/1978, καθώς και στις ξένες μονάδες που χρησιμοποιούνται στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.
2. Στις μονάδες που είναι νηολογημένες σαν πλοία, πλέον των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού, εφαρμόζονται και οι διατάξεις των γενικών Κανονισμών περί Σωστικών, Πυροσβεστικών, Τηλεπικοινωνιακών Μέσων των πλοίων καθώς και του Κανονισμού Συναγερμού και Γυμνασίων στα Εμπορικά Πλοία, όπως αυτοί ισχύουν κάθε φορά .για πλοία ανάλογης κατηγορίας, με τις οποίες επιβάλλονται πρόσθετες ή διαφορετικές απαιτήσεις από τις επιβαλλόμενες με τον παρόντα.
1. Κάθε μονάδα υπόκειται σε επιθεωρήσεις ως ακολούθως:
α) Αρχική επιθεώρηση πριν η μονάδα τεθεί σε λειτουργία, ή πριν εκδοθεί για πρώτη φορά το Πιστοποιητικό που απαιτείται από τον Κανονισμό αυτό, η οποία περιλαμβάνει πλήρη επιθεώρηση του εξοπλισμού σε σωστικά και πυροσβεστικά μέσα, των εξαρτημάτων, των διατάξεων και των υλικών που απαιτούνται από τον Κανονισμό αυτό, για να βεβαιωθεί ότι αυτά πληρούν τις απαιτήσεις του Κανονισμού.
β) Τακτική - περιοδική επιθεώρηση κάθε δύο χρόνια μετά την αρχική, για να βεβαιωθεί ότι ο εξοπλισμός, τα εξαρτήματα, οι διατάξεις και τα υλικά πληρούν τις απαιτήσεις του Κανονισμού και είναι σε καλή κατάσταση για να ανταποκριθούν στο σκοπό για τον οποίο προορίζονται.
γ) Έκτακτη ή συμπληρωματική επιθεώρηση όταν κρίνεται αναγκαίο ή σκόπιμο.
2. Οι ανωτέρω επιθεωρήσεις διενεργούνται από την Αρχή ή από Νηογνώμονα ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί με το Π.Δ. 894/1978 ή από την ανώνυμη εταιρεία ο «Ελληνικός Νηογνώμων».
Κατά τη διενέργεια των επιθεωρήσεων της παραγράφου 1 καλείται και εκπρόσωπος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου ο οποίος υποβοηθεί το έργο των επιθεωρητών και ελέγχει τον εξοπλισμό ανίχνευσης και αντιμετώπισης υδρόθειου που αναφέρεται στο άρθρο 31. Η υπό στοιχείο (γ) επιθεώρηση μπορεί να διενεργηθεί και από τη Λιμενική Αρχή στην περιοχή της οποίας βρίσκεται η μονάδα.
3. Μετά την αρχική και κάθε τακτική - περιοδική επιθεώρηση εκδίδεται Πιστοποιητικό Ασφάλειας Εξοπλισμού το οποίο περιέχει συγκεντρωτικά όλα τα στοιχεία της επιθεώρησης και έχει τον τύπο που δίδεται στο Παράρτημα Α' του Κανονισμού.
4. Η ισχύς του Πιστοποιητικού είναι διετής και μπορεί να παραταθεί μέχρι 1 μήνα, εφόσον η παράταση κρίνεται αναγκαία και λογική.
5. Μετά τη συμπλήρωση κάθε επιθεώρησης σύμφωνα με τον Κανονισμό αυτό καμιά σημαντική μεταβολή δεν πρέπει να γίνει στον εξοπλισμό, τα εξαρτήματα, τις διατάξεις και τα υλικά που ελέγχθηκαν, χωρίς άδεια της Αρχής ή του Νηογνώμονα εκτός της άμεσης αντικατάστασης είδους εξοπλισμού ή εξαρτήματος για το σκοπό της επισκευής ή συντήρησης αυτού που έχει υποστεί βλάβη. Σε αντίθετη περίπτωση το Πιστοποιητικό παύει να ισχύει.
6. Το Πιστοποιητικό παύει να ισχύει σε περίπτωση μη εκτέλεσης επιθεώρησης της μονάδας σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού και σημαντικής μεταβολής στον εξοπλισμό, τα εξαρτήματα, τις διατάξεις και τα υλικά, που καθορίζονται από τον Κανονισμό χωρίς άδεια της Αρχής ή του Νηογνώμονα εκτός της άμεσης αντικατάστασης είδους εξοπλισμού ή εξαρτήματος για το σκοπό επισκευής ή συντήρησης αυτού που έχει υποστεί βλάβη.
7. Για τη διενέργεια αρχικής επιθεώρησης μονάδας από την Αρχή για έκδοση από αυτήν Πιστοποιητικού Ασφαλείας Εξοπλισμού πρέπει να κατατίθενται σ’ αυτήν σχέδια, στοιχεία και μελέτες πού απαιτούνται για την εκτέλεση των ει- θεωρήσεων.
8. Μετά από κάθε έκτακτη ή συμπληρωματική επιθεώρηση της μονάδας, γενική ή μερική, καταχωρίζεται σχετική πράξη στο Πιστοποιητικό.
9. Κάθε εξαίρεση που χορηγείται σύμφωνα με το άρθρο 3 καταχωρείται στο Πιστοποιητικό.
10. Το Πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί για μια μονάδα παύει να ισχύει σε περίπτωση αλλαγής της σημαίας της μονάδας.
11. Στην περίπτωση που η μονάδα παρακολουθείται από Νηογνώμονα αντίγραφο του Πιστοποιητικού ασφαλείας εξαρτισμού πρέπει να αποστέλλεται στην Ε.Ε.Π.
1. Η Αρχή μπορεί να εξαιρέσει μια μονάδα η οποία έχει χαρακτηριστικά καινοφανούς τύπου, από οποιαδήποτε των απαιτήσεων του Κανονισμού αυτού, η εφαρμογή των οποίων μπορεί να εμποδίσει την έρευνα για την ανάπτυξη τέτοιων χαρακτηριστικών.
2. Κάθε τέτοια μονάδα πρέπει εντούτοις να πληροί τις απαιτήσεις ασφαλείας οι οποίες κατά την κρίση της Αρχής είναι επαρκείς για την εξυπηρέτηση των σκοπών και διασφαλίζουν τη συνολική ασφάλεια της μονάδας.
1. Γενική Αρχή που διέπει τα θέματα εφοδιασμού των μονάδων με σωστικά, πυροσβεστικά και λοιπά μέσα που προ- βλέπονται από τον Κανονισμό αυτό είναι ότι τα μέσα αυτά πρέπει σε περίπτωση ανάγκης να είναι σε κατάσταση άμεσης διάθεσης και χρησιμοποίησης.
2. Ειδικά τα σωστικά σκάφη και οι λέμβοι διάσωσης για να είναι σε κατάσταση άμεσης διάθεσης, πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις :
α) Να μπορούν να καθαιρεθούν στη θάλασσα με ασφάλεια και ταχύτητα και με δυσμενείς ακόμα συνθήκες διαγωγής της μονάδας και με πλευρική κλίση 15 μοιρών.
β) Να είναι δυνατή η επιβίβαση στα εν λόγω μέσα γρήγορα και με πλήρη τάξη, και
γ) η διάταξη καθενός από τ’ ανωτέρω μέσα θα είναι τέτοια ώστε να μην παρακωλύεται ο χειρισμός των άλλων.
3. Για το χειρισμό κάθε σωστικού σκάφους και λέμβου διάσωσης πρέπει να υπάρχει σε κάθε φυλακή ένας ειδικευμένος άνδρας, κάτοχος πτυχίου της Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού/Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων, ή προκειμένου για μονάδες που είναι γραμμένες σε νηολόγιο ξένης χώρας, αντίστοιχης Σχολής του εξωτερικού και ικανός να χειριστεί τη φορητή ραδιοτηλεγραφική συσκευή.
Όπου ο Κανονισμός απαιτεί ότι ένα ειδικό Εξάρτημα, υλικό, μέσο, συσκευή, αντικείμενο εξοπλισμού ή τύπος ,αυτών πρέπει να προσαρμόζεται ή να φέρεται σε μια μονάδα, ή ότι κάποιο ειδικό μέτρο πρέπει να λαμβάνεται ή κάποιος τρόπος ενεργείας ή διάταξη πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις, η Αρχή μπορεί να επιτρέψει να προσαρμόζεται ή να φέρεται κάποιο άλλο εξάρτημα, υλικό, μέσο, συσκευή, αντικείμενο εξοπλισμού ή τύπος αυτών, ή να εφαρμόζεται σ’ αυτή τη μονάδα κάποιο άλλο μέτρο, τρόπος ενέργειας ή διάταξη, αν ικανοποιείται για δοκιμή αυτών ή αν τέτοια εξαρτήματα, υλικά, συσκευές, αντικείμενα εξοπλισμού η τύπος αυτών ή ειδικό μέτρο, τρόπος ενέργειας ή διάταξη είναι τουλάχιστον τόσο αποτελεσματικά όσο απαιτείται από τον Κανονισμό αυτό.
1. Κάθε μονάδα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με σωστικά σκάφη συνολικής χωρητικότητας τέτοιας ώστε να μπορούν να παραλάβουν διπλάσιο αριθμό προσώπων από αυτά που επιβαίνουν στη μονάδα, περιλαμβανομένων:
α) Ακάμπτων, πλήρως στεγασμένων, μηχανοκίνητων και προστατευμένων έναντι πυρκαγιάς σωστικών σκαφών, τέτοιας χωρητικότητας ώστε να μπορούν να παραλάβουν όλα τα πρόσωπα που επιβαίνουν στη μονάδα και
β) Σωστικών σκαφών ικανών να επιπλέουν και να απελευθερώνονται σε περίπτωση βύθισης της μονάδας, τέτοιας χωρητικότητας ώστε να μπορούν να παραλάβουν όλα τα πρόσωπα που επιβαίνουν στη μονάδα.
2. Τα σωστικά σκάφη που συμμορφώνονται προς τις ανωτέρω διατάξεις πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο.
3. Τα σωστικά σκάφη πρέπει να είναι κατασκευασμένα και εξοπλισμένα έτσι ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις των Κανονισμών 5, 6, 7 και 11 ή των Κανονισμών 15, 16 και 17 του Κεφαλαίου III της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ 1974 ή των αντίστοιχων Κανονισμών της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ που ισχύει κάθε φορά, για σωσίβιες λέμβους και σωσίβιες σχεδίες αντίστοιχα. Οι Κανονισμοί αυτοί δεν αποκλείουν τη χρήση νέας σχεδίασης και τεχνολογίας, εφ’ όσον γίνει αποδεκτή από την Αρχή.
Όταν κατά την κρίση της Αρχής κάποια είδη του εξοπλισμού που απαιτούνται από τους Κανονισμούς 11 και 17 δεν είναι αναγκαία, η Αρχή μπορεί να τα εξαιρέσει.
4. Τα σωστικά σκάφη πρέπει να έχουν τέτοια σήμανση ώστε να μπορούν να αναγνωρίζονται εύκολα και γρήγορα.
1. Κάθε μονάδα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με μία λέμβο διάσωσης εγκεκριμένη από την Αρχή η οποία πρέπει να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας κάθε στιγμή και να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις :
α) να ·διαθέτει επαρκή εφεδρική πλευστότητα..
β) να είναι ισχυρής κατασκευής
γ) να έχει κατάλληλες αναλογίες που θα επιτρέπουν την ανέλκυσή της από ένα ανειδίκευτο άτομο χωρίς να ανατραπεί, και
δ) να είναι μηχανοκίνητη και να μπορεί εύκολα να εκκινήσει σε όλες τις αναμενόμενες καταστάσεις.
2. Ένα άκαμπτο, πλήρως στεγασμένο μηχανοκίνητο σωστικό σκάφος μπορεί να γίνει αποδεκτό σαν λέμβος διάσωσης αν πληροί τις απαιτήσεις της προηγούμενης παραγράφου.
Η μονάδα πρέπει να διαθέτει ατομικές σωσίβιες ζώνες εγκεκριμένου από την Αρχή τύπου που να πληρούν τις απαιτήσεις του Κανονισμού 22 του Κεφαλαίου III της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ 1974 ή του αντίστοιχου Κανονισμού της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ που ισχύει κάθε φορά για όλα τα πρόσωπα που επιβαίνουν σ’ αυτή και επιπλέον, αμοιβές ατομικές σωσίβιες ζώνες για το 5 % του αριθμού αυτού.
1. Κάθε μονάδα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον οκτώ (8) κυκλικά σωσίβια που να πληρούν τις απαιτήσεις του Κανονισμού 21 του Κεφαλαίου ΙΠ της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ ή του αντίστοιχου Κανονισμού- της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ που ισχύει κάθε φορά.
2. Ο αριθμός και η τοποθέτηση των κυκλικών σωσιβίων πρέπει να είναι τέτοια ώστε κάθε κυκλικό σωσίβιο να είναι προσιτό από εμφανείς θέσεις με ειδική έμφαση στα σημεία επιβίβασης και αποβίβασης.
3. Δύο από τα κυκλικά σωσίβια πρέπει να είναι εφοδιασμένα με συσκευές αυτομάτου φωτισμού και επιπλέον δύο με συσκευές αυτομάτου φωτισμού και αυτοενεργοποιούμενα καπνογόνα σήματα.
Οι συσκευές αυτομάτου φωτισμού πρέπει να είναι μπαταρίες εγκεκριμένου από την Αρχή τύπου.
4. Τα κυκλικά σωσίβια που είναι εφοδιασμένα με συσκευές αυτομάτου φωτισμού και αυτοενεργοποιούμενα καπνογόνα σήματα πρέπει να είναι τοποθετημένα κοντά στον κύριο σταθμό ελέγχου της μονάδας ή όπου μπορούν να διατεθούν εύκολα για χρησιμοποίηση από το προσωπικό.
5. Τουλάχιστον δύο κυκλικά σωσίβια τοποθετημένα σε αρκετά απομακρυσμένες μεταξύ τους θέσεις πρέπει να είναι εφοδιασμένα με σωσίβιο σχοινί, μήκους τουλάχιστο μιάμιση φορά η απόσταση από το σημείο που είναι τοποθετημένο μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας ή 30 μ., αν το ανωτέρω μήκος είναι μικρότερο.
1. Τα σωστικά μέσα και ο εξοπλισμός πρέπει να είναι τοποθετημένα ή στοιβαγμένα κατά τρόπο που να ικανοποιεί την Αρχή και να εξασφαλίζει:
α) Κατανομή στις πιο εύκολα προσιτές και/ ή εύκολα διαθέσιμες θέσεις λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών, του σχήματος και της διαμόρφωσης της μονάδας.
β) Ασφαλή και γρήγορη χρήση κάθε μηχανήματος ή τμήματος του εξαρτισμού υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
γ) Παράταξη των προσώπων που επιβαίνουν, στους σταθμούς επιβίβασης, και
δ Καθέλκυση με μηχανισμούς, οι οποίοι μπορεί να θεωρηθούν απαραίτητοι για την καθέλκυση σωστικού σκάφους υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Πρέπει να έχουν προνοηθεί μέσα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού καθόδου από μία θέση επί του σωστικού σκάφους.
Πρέπει επίσης να έχουν προνοηθεί μέσα για έμφορτη απελευθέρωση από άκαμπτο σωστικό σκάφος και αυτόματη απελευθέρωση από άλλο σκάφος. '
α) υπεύθυνος μονάδας
1. Σε κάθε μονάδα, το πρόσωπο έναντι του οποίου θα είναι υπεύθυνο όλο το προσωπικό που επιβαίνει σ’ αυτή, για τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί, σε περίπτωση κατάστασης ανάγκης, πρέπει να ορίζεται ρητά εκ των προτέρων.
Το πρόσωπο αυτό πρέπει να προσδιορίζεται με το βαθμό και την ιδιότητά του, από τον ιδιοκτήτη ή τον εκμεταλλευόμενο τη μονάδα ή τον πράκτορα του καθενός από τους δύο.
2. Ο υπεύθυνος μονάδας πρέπει να γνωρίζει καλά τα χαρακτηριστικά, τις ικανότητες και τους περιορισμούς της μονάδας. Το πρόσωπο αυτό πρέπει επίσης να είναι πλήρως ενημερωμένο για τις υποχρεώσεις του για την οργάνωση και τις ενέργειες σε περίπτωση ανάγκης, για την εκτέλεση γυμνασίων έκτακτης ανάγκης-και την εκπαίδευση του προσωπικού και για την τήρηση στοιχείων για τα εν λόγω γυμνάσια.
β) Πίνακας διαίρεσης
1. Σε κάθε μονάδα πρέπει να υπάρχει ένας πίνακας διαίρεσης ο οποίος θα αναθεωρείται όταν είναι αναγκαίο, για να ανταποκρίνεται σε τυχόν αλλαγές.
Ο τύπος του πίνακα διαίρεσης πρέπει να καλύπτει έκτακτες ανάγκες που είναι πιθανό να επέλθουν, περιλαμβανομένων : έκρηξης πυρκαγιάς , σύγκρουσης, ανθρώπου στη θάλασσα, σφοδρής θύελλας και εγκατάλειψης.
2. Ειδικά καθήκοντα σε ιδιαίτερες θέσεις πρέπει να ανατίθενται, με τονισμένο το έργο που ανατέθηκε, με κατάλληλη εξουσιοδότηση του προσωπικού. Στον πίνακα διαίρεσης πρέπει να φαίνονται όλα αυτά τα καθήκοντα και να καθορίζεται σε ποια θέση πρέπει να πάει κάθε άτομο καθώς και τα καθήκοντά του.
Τα καθήκοντα αυτά εφόσον είναι δυνατόν αναγράφονται παράλληλα με τα συνηθισμένα καθήκοντα του ατόμου.
3. Για όλα τα άλλα πρόσωπα που επιβαίνουν, πρέπει επίσης να αναγράφονται στον πίνακα τα σημεία συγκέντρωσής τους, καθώς και τυχόν καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσουν.
Οι επισκέπτες πρέπει να διαβάζουν τον πίνακα διαίρεσης και να δηλώνουν εγγράφως ότι τον κατανόησαν.
γ) Γυμνάσια έκτακτης ανάγκης
1. Περιοδικά γυμνάσια πρέπει να διενεργούνται κατ’ απομίμηση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνονται στον πίνακα διαίρεσης. Όλο το προσωπικό πρέπει να αναφέρει ετοιμότητα στον υπεύθυνο της μονάδας και να προετοιμάζεται για την εκτέλεση των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί.
Πρέπει να δίνονται οι -αναγκαίες οδηγίες ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλα τα πρόσωπα είναι εξοικειωμένα με τα σήματα κινδύνου, τα καθήκοντά τους και τους σταθμούς.
2. Τα γυμνάσια πρέπει να διενεργούνται έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα πρόσωπα που δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε ένα γυμνάσιο έκτακτης ανάγκης μιας ημέρας, να πάρουν μέρος στο ίδιου τύπου γυμνάσιο που θα διενεργηθεί την επόμενη φορά.
Τα γυμνάσια πρέπει να διενεργούνται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι το προσωπικό συμμετέχει τουλάχιστον μία φορά το μήνα και η διενέργειά τους πρέπει να καταχωρείται στο επίσημο ημερολόγιο ή σε ειδικό βιβλίο που τηρείται για το σκοπό αυτό, το οποίο θεωρείται από την Λιμεν. Αρχή·
3. Όταν στα γυμνάσια περιλαμβάνεται χρήση άκαμπτων σωστικών σκαφών, τα σκάφη αυτά πρέπει, με ευθύνη του υπεύθυνου της μονάδας, να καθελκύονται τουλάχιστο μία φορά κάθε 4 μήνες.
Κάθε 4 μήνες εξετάζεται επίσης και ο εξοπλισμός των σκαφών για να εξασφαλίζεται ότι είναι πλήρης.
δ) Αναγγελίες έκτακτης ανάγκης
1. Κάθε μονάδα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ένα γενικό σύστημα αναγγελίας κινδύνου (ALARM) εγκατεστημένο έτσι ώστε να είναι αντιληπτό καθαρά σε όλα τα μέρη της μονάδας.
Σταθμοί ελέγχου για ενεργοποίηση του (ALARM) πρέπει να εγκαθίστανται έτσι ώστε να ικανοποιείται η Αρχή.,
Ο αριθμός των σημάτων που χρησιμοποιούνται περιορίζεται στα ακόλουθα :
Σήμα γενικής κατάστασης ανάγκης.
Σήμα πυρκαγιάς, και
Σήμα εγκατάλειψης.
Τα σήματα αυτά πρέπει να περιγράφονται στον πίνακα διαίρεσης.
2. Τα σήματα αναγγελίας που δίδονται με το γενικό σύστημα αναγγελίας κινδύνου, συμπληρώνονται με οδηγίες που δίδονται από μεγαφωνικό σύστημα ανακοινώσεων.
1. Κάθε μονάδα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με μία εγκεκριμένη φορητή ραδιοτηλεγραφική συσκευή που να πληροί τις απαιτήσεις του Κανονισμού 13 του Κεφαλαίου ΠΊ της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ 1974, ή του αντίστοιχου Κανονισμού της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ που ισχύει κάθε φορά.
Η συσκευή αυτή πρέπει να φυλάγεται σε κατάλληλη θέση έτοιμη να μεταφερθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε ένα σωστικό σκάφος.
1. Κάθε μονάδα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με τα ακόλουθα σήματα κινδύνου:
α) 12 φωτοβολίδες αλεξιπτώτου
β) 12 βεγγαλικά χεριού
γ) 6 συσκευές παραγωγής καπνού που να επιπλέουν
2. Τα σήματα κινδύνου πρέπει να φυλάγονται σε υδατοστεγές κιβώτιο και αντικαθίστανται 3 χρόνια μετά τη χρονολογία κατασκευής τους.
1. Κάθε μονάδα πρέπει να φέρει μία ορμιδοβόλο συσκευή εγκεκριμένου από την Αρχή τύπου, με 4 βλήματα - ρουκέττες και 4 ορμίδια.
2. Τα βλήματα και τα καψύλια της ορμιδοβόλου συσκευής πρέπει να φυλάγονται σε υδατοστεγές κιβώτιο και αντικαθίστανται 3 χρόνια μετά τη χρονολογία κατασκευής τους.
3. Αντί της ως ανωτέρω ορμιδοβόλου συσκευής μπορεί να φέρει 4 αυτόνομες συσκευές μιας χρήσης. Και. στην περίπτωση αυτή οι συσκευές αντικαθίστανται 3 χρόνια μετά τη χρονολογία κατασκευής τους.
1. Για την επιβίβαση στα σωστικά ή άλλα σκάφη πρέπει να διατίθενται κατάλληλα μέσα. Για τη διάθεση των μέσων επιβίβασης πρέπει να μελετάται το σχήμα, η διαμόρφωση της μονάδας και οι μέθοδοι καθαίρεσης και επιβίβασης στο σωστικό σκάφος.
Για την επιβίβαση πρέπει να απαιτείται ελάχιστη φυσική προσπάθεια.
2. Τα μέσα επιβίβασης πρέπει να περιλαμβάνουν :
α) Όπου είναι δυνατό, τουλάχιστο δύο αρκετά απομακρυσμένες μεταξύ τους σκάλες ή διαβάθρες που εκτείνονται από το κατάστρωμα μέχρι την επιφάνεια του νερού.
β) Ανεμόσκαλες που να εξασφαλίζουν ασφαλή επιβίβαση, ή, όπου τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά κάνουν μη πρακτικές τις ανεμόσκαλες, κατάλληλες ευκολίες μεταφοράς που να εξασφαλίζουν ασφαλή επιβίβαση οι οποίες να ικανοποιούν την Αρχή.
3. Για σημεία που είναι τοποθετημένες ανεμόσκαλες πρέπει να παρέχεται ικανοποιητικός φωτισμός, ο οποίος να φωτίζει επίσης τις πλησίον αυτών θαλάσσιες περιοχές.
4. Ο ως ανωτέρω απαιτούμενος φωτισμός πρέπει να παρέχεται τόσο από την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της μονάδας όσο και από πηγή έκτακτης ανάγκης.
1. Τουλάχιστον δύο ανεξάρτητα κινούμενες μηχανοκίνητες αντλίες πρέπει να υπάρχουν στη μονάδα, οι οποίες να αντλούν απευθείας από τη θάλασσα και να καταθλίβουν στο μόνιμο δίκτυο πυρκαγιάς. Σε μονάδες με μεγάλο ύψος αναρρόφησης μπορούν να τοποθετούνται βοηθητικές αντλίες και αποθηκευτικές δεξαμενές που να εξασφαλίζουν ότι οι διατάξεις αυτές πληρούν όλες τις απαιτήσεις αυτού του άρθρου.
2. Τουλάχιστον μία από τις αντλίες που απαιτούνται, πρέπει να ' προορίζεται για καταπολέμηση πυρκαγιάς και να είναι διαθέσιμη για το σκοπό αυτό κάθε στιγμή.
3. Οι διατάξεις αντλιών, αναρροφήσεων θάλασσας και πηγών ενέργειας πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να διασφαλίζουν . ότι μια πυρκαγιά σε οποιοδήποτε χώρο, δεν θέτει και τις δύο αντλίες που απαιτούνται εκτός λειτουργίας.
4. Η παροχή των αντλιών που απαιτούνται πρέπει να είναι κατάλληλη για τις υπηρεσίες καταπολέμησης πυρκαγιάς που παρέχονται από το δίκτυο πυρκαγιάς.
Πάντως η συνολική παροχή των αντλιών δεν χρειάζεται να υπερβαίνει τα 180 Μ3/Η.
Όπου είναι εγκατεστημένες περισσότερες από τις αντλίες που απαιτούνται η παροχή τους πρέπει να ικανοποιεί την Αρχή.
5. Κάθε αντλία πρέπει να είναι ικανή να αποδίδει τουλάχιστον δύο προβολές από οποιεσδήποτε δύο λήψεις και εύκαμπτους σωλήνες μέσω ακροσωληνίων διαμέτρου 19 ΜΜ με ελάχιστη πίεση 0,35 NEWTONS/MM2 σε οποιαδήποτε λήψη.
Επί πλέον όπου υπάρχει σύστημα αφρού για προστασία του καταστρώματος ελικόπτερου, η αντλία πρέπει να είναι ικανή να διατηρεί πίεση 0,7 MEWTONS/MM2 στην εγκατάσταση αφρού.
6. Όπου μία από τις απαιτούμενες αντλίες είναι τοποθετημένη σε χώρο μη κανονικά επανδρωμένο και κατά την κρίση της Αρχής είναι τοποθετημένη σχετικά μακριά από τους χώρους εργασίας πρέπει να υπάρχει κατάλληλη διάταξη για τηλε-εκκίνηση της αντλίας και τηλε-χειρισμό των ενσωματωμένων βαλβίδων αναρρόφησης και κατάθλιψης.
7. Εκτός από αυτή που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού, αντλίες υγιεινής έρματος υδροσυλλεκτών (σεντινών) ή γενικής χρήσης, μπορούν να γίνονται δεκτές σαν αντλίες πυρκαγιάς εφόσον προβλέπεται ότι δεν χρησιμοποιούνται για άντληση πετρελαίου.
8. Κάθε κεντρόφυγγα αντλία που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο πυρκαιάς πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ανεπίστροφη βαλβίδα.
9. Αν οι αντλίες είναι ικανές να αποδώσουν πίεση μεγαλύτερη από αυτή για την οποία έχει σχεδιασθεί το δίκτυο πυρκαγιάς στις λήψεις και στις εύκαμπτες σωλήνες πρέπει να υπάρχουν ανακουφιστικές βαλβίδες σε σύνδεση με όλες τις αντλίες που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο πυρκαγιάς.
Τέτοιες βαλβίδες πρέπει επίσης να τοποθετούνται και ρυθμίζονται ώστε να προλαμβάνεται υπερβολική πίεση στο σύστημα του δικτύου πυρκαγιάς.
1. Πρέπει να διατίθεται μόνιμο δίκτυο πυρκαγιάς, εξοπλισμένο και διατεταγμένο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του άρθρου αυτού και της παραγράφου 3 του άρθρου 17.
2. Η διάμετρος του δικτύου πυρκαγιάς και των σωλήνων παροχής νερού πρέπει να είναι επαρκής για αποτελεσματική διανομή της μέγιστης απαιτούμενης κατάθλιψης από τις απαιτούμενες αντλίες πυρκαγιάς όταν λειτουργούν ταυτόχρονα.
3. Όταν οι απαιτούμενες αντλίες πυρκαγιάς λειτουργούν ταυτόχρονα, η διατηρούμενη στα δίκτυα πυρκαγιάς πίεση πρέπει να ικανοποιεί την Αρχή και να είναι επαρκής για την ασφαλή και ικανοποιητική λειτουργία όλου του διατιθέμενου εξοπλισμού.
4. Το δίκτυο πυρκαγιάς πρέπει όπου είναι δυνατό να κατευθύνεται μακριά από επικίνδυνες περιοχές και να είναι διατεταγμένο έτσι ώστε να χρησιμοποιεί στο μέγιστο κάθε θερμική ή φυσική προστασία που ’ παρέχεται από την κατασκευή της μονάδας.
5. Το δίκτυο πυρκαγιάς πρέπει να είναι εφοδιασμένο με βαλβίδες απομόνωσης τοποθετημένες έτσι ώστε να επιτρέπουν την καλλίτερη χρησιμοποίηση σε περίπτωση φυσικής ζημίας σε οποιοδήποτε τμήμα του δικτύου.
6. Το δίκτυο πυρκαγιάς δεν πρέπει να έχει συνδέσεις άλλες από αυτές που είναι αναγκαίες για σκοπούς καταπολέμησης πυρκαγιάς.
7. Για την προστασία του δικτύου πυρκαγιάς από πάγωμα, πρέπει να παίρνονται όλες οι πρακτικές προφυλάξεις που συνίστανται στην ύπαρξη νερού εύκολα διαθέσιμου.
8. Υλικά που καθίστανται αναποτελεσματικά από τη θερμότητα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για δίκτυα πυρκαγιάς και λήψεις χωρίς επαρκή προστασία.
Οι σωλήνες και οι λήψεις πρέπει να είναι τοποθετημένα έτσι ώστε οι εύκαμπτοι σωλήνες πυρκαγιάς να μπορούν να συνδέονται με αυτά.
9. Ένας κρουνός ή βαλβίδα πρέπει να προσαρμόζεται για να εξυπηρετεί κάθε εύκαμπτο σωλήνα πυρκαγιάς έτσι ώστε κάθε εύκαμπτη σωλήνα πυρκαγιάς να μπορεί να μετακινηθεί όταν οι αντλίες πυρκαγιάς δεν λειτουργούν.
1. Ο αριθμός και η θέση των λήψεων πρέπει να είναι έτσι ώστε τουλάχιστον δύο προβολές νερού, που να μην προέρχονται από την ίδια λήψη η μία από τις οποίες πρέπει να προέρχεται από μια απλού μήκους εύκαμπτη σωλήνα πυρκαγιάς, μπορούν να φθάσουν σε οποιοδήποτε μέρος της μονάδας φυσιολογικά προσιτά στους επιβαίνοντες όταν η μονάδα ασχολείται σε εργασίες γεωτρήσεων.
Για κάθε λήψη πρέπει να διατίθεται μια εύκαμπτη σωλήνα πυρκαγιάς.
2. Οι εύκαμπτες σωλήνες πυρκαγιάς πρέπει να είναι από υλικά εγκεκριμένα από την Αρχή και να είναι επαρκούς μήκους για να παρέχουν μια προβολή ύδατος σε οποιονδήποτε από τους χώρους μπορεί να χρειασθεί να χρησιμοποιηθούν. Το μέγιστο μήκος τους πρέπει να ικανοποιεί την Αρχή. Κάθε εύκαμπτη σωλήνα πυρκαγιάς πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ένα διπλής χρήσης ακροσωλήνιο και τους αναγκαίους συνδέσμους.
Οι εύκαμπτες σωλήνες πυρκαγιάς μαζί με τα αναγκαία εξαρτήματα και εργαλεία πρέπει να φυλάγονται έτοιμα για χρήση σε εμφανείς θέσεις κοντά στις λήψεις ή τις συνδέσεις.
1. Τα ακροσωλήνια πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:
α Τα τυποποιημένα μεγέθη των ακροσωληνίων πρέπει να είναι 12, 16 και 19 ΜΜ ή όσο πλησιέστερα προς αυτά' είναι δυνατό.
Μεγαλύτερης διαμέτρου ακροσωλήνια μπορεί να επιτραπούν ύστερα από έγκριση της Αρχής.
β Σε χώρους ενδιαίτησης και υπηρεσίας δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται ακροσωλήνιο διαμέτρου μεγαλύτερης των 12 ΜΜ.
γ Στους χώρους μηχανημάτων και τις εξωτερικές θέσεις η διάμετρος των ακροσωληνίων πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή κατάθλιψη από δύο προβολές, στην πίεση που προσδιορίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 17, από την πιο μικρή αντλία, αρκεί να μη χρησιμοποιείται ακροσωλήνιο διαμέτρου μεγαλύτερης των 19 ΜΜ.
1. Η μονάδα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ένα τουλάχιστον σύνδεσμο διεθνούς τύπου σύνδεσης με την ξηρά που να πληροί τις προδιαγραφές του Κανονισμού 5 (η) του Κεφαλαίου II- 2 της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ 1974 ή .της αντίστοιχης διάταξης της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ που ισχύει κάθε φορά.
2. Ευκολίες πρέπει να διατίθενται έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η χρησιμοποίηση του συνδέσμου σε οποιαδήποτε πλευρά τής μονάδας.'
1. Όπου είναι τοποθετημένοι κύριοι ή βοηθητικοί πετρελαιολέβητες και άλλα συστήματα καύσης ισοδύναμη 1 θερμικής απόδοσης ή σε χώρους που περιέχουν μονάδες καυσίμου πετρελαίου ή δεξαμενές κατακάθισης, η μονάδα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με τα εξής:
(α) Ένα από τα ακόλουθα μόνιμα πυροσβεστικά συστήματα :
(1) Ένα σύστημα ραντισμού με νερό υπό πίεση που να πληροί τις απαιτήσεις του Κανονισμού 11 του Κεφαλαίου Π-2 της Δ.Σ. Π.Α.Α.Ζ.Ε.Θ. 1974 ή του αντίστοιχου Κανονισμού της Δ.Σ. Π.Α.Α.Ζ.Ε.Θ. που ισχύει κάθε φορά.
(2) Μια πυροσβεστική εγκατάσταση που να πληροί τις απαιτήσεις του Κανονισμού 8 του Κεφαλαίου ΙΙ-2 της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ 1974 ή του αντίστοιχου Κανονισμού της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ που ισχύει κάθε φορά.
(3) Ένα σύστημα το οποίο να καταθλίβει αλλογονομένο υδρογονάνθρακα, αποδεκτού από την Αρχή τύπου, ή
(4) Μία υψηλής εκτόνωσης αφρού, εγκατάσταση που να πληροί τις απαιτήσεις του Κανονισμού 10 του Κεφαλαίου 11-2 της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ 1974 ή του αντίστοιχου Κανονισμού της Δ.Σ. ΠΑΑΖΕΘ που ισχύει κάθε φορά.
Όπου ο χώρος μηχανημάτων και οι χώροι που περιέχουν συστήματα καύσης δεν είναι πλήρως διαχωρισμένοι, ή αν το καύσιμο πετρέλαιο μπορεί να διοχετευθεί από τους τελευταίους χώρους μηχανημάτων και συστημάτων καύσης πρέπει να θεωρείται σαν ένα διαμέρισμα.
(β) Τουλάχιστον δύο εγκεκριμένου τύπου φορητούς πυροσβεστήρες αφρού ή ισοδύναμα σε κάθε χώρο που περιέχει σύστημα καύσης και σε κάθε χώρο στον οποίο είναι τοποθετημένο ένα μέρος της εγκατάστασης καυσίμου πετρελαίου.
Επί πλέον πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας πυροσβεστήρας όπως οι ανωτέρω χωρητικότητας 9 λίτρων για κάθε καυστήρα χωρίς ή συνολική χωρητικότητα των πρόσθετων πυροσβεστήρων να χρειάζεται να υπερβαίνει τα 45 λίτρα για κάθε χώρο.
(γ) Ένα δοχείο που να περιέχει άμμο πριονίδι εμποτισμένο με σόδα ή άλλο εγκεκριμένο ξηρό υλικό σε ποσότητα που ικανοποιεί την Αρχή. Εναλλακτικά μπορεί να αντικατασταθεί από ένα εγκεκριμένο φορητό πυροσβεστήρα.
2. Χώροι που περιέχουν μηχανήματα εσωτερικής καύσης συνολικής αποδιδόμενης ισχύος τουλάχιστον 750KW πρέπει να εφοδιάζονται με τις ακόλουθες διατάξεις :
(α) Μία από τις μόνιμες διατάξεις της παραγράφου 1 (α) του άρθρου αυτού και
(β) Ένα εγκεκριμένου τύπου πυροσβεστήρα αφρού χωρητικότητας τουλάχιστον 45 λίτρων ή ισοδύναμο, σε κάθε χώρο .μηχανών και ένα εγκεκριμένο φορητό πυροσβεστήρα αφρού για κάθε 750 KW αποδιδόμενης ισχύος της μηχανής ή μέρους αυτής.
Ο συνολικός αριθμός των φορητών πυροσβεστήρων δεν πρέπει να είναι μικρότερος των δύο και μεγαλύτερος των έξη.
3. Η Αρχή πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις πυροσβεστικές εγκαταστάσεις που τοποθετούνται σε χώρους οι οποίοι είναι χωρισμένοι από λεβητοστάσια με υδατοστεγή φράκτη και περιέχουν ατμοστροβίλους χωρίς να διαθέτουν μόνιμο σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς.
4. Όταν κατά την κρίση της Αρχής υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, σε οποιοδήποτε χώρο μηχανημάτων για τον οποίο δεν υπάρχουν ειδικές διατάξεις για πυροσβεστικά μέσα στις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου αυτού πρέπει να υπάρχουν- στο χώρο αυτό ή σε παρακείμενο εγκεκριμένοι φορητοί πυροσβεστήρες ή άλλα- μέσα καταπολέμησης πυρκαγιάς που να ικανοποιούν την Αρχή.
Στους χώρους ενδιαίτησης υπηρεσίας και εργασίας πρέπει να διατίθενται εγκεκριμένοι φορητοί πυροσβεστήρες που να ικανοποιούν την Αρχή.
Οι εγκεκριμένοι πυροσβεστήρες πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του Κανονισμού 7 του Κεφαλαίου ΙΙ-2 της Δ.Σ. Π.Α.Α.Ζ.Ε.Θ. 1974 ή του αντίστοιχου Κανονισμού της Δ.Σ. Π.Α.Α.Ζ.Ε.Θ. που ισχύει κάθε φορά.
1. Σε όλους τους χώρους ενδιαίτησης και υπηρεσίας πρέπει να διατίθεται αυτόματο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς και συναγερμού.
2. Σε ολόκληρη τη μονάδα πρέπει να τοποθετούνται επαρκείς χειροκίνητοι σταθμοί συναγερμού πυρκαγιάς.
1. Πρέπει να διατίθεται μόνιμο αυτόματο σύστημα ανίχνευσης αερίων και συναγερμού το οποίο να ικανοποιεί την Αρχή διατεταγμένο έτσι ώστε να ελέγχει συνεχώς όλους τους κλειστούς χοίρους της μονάδας στους οποίους μπορεί να αναμένεται να επέλθει συσσώρευση ευφλέκτων αερίων με δυνατότητα ένδειξης στο κύριο σημείο ελέγχου με οπτικά και ακουστικά μέσα της παρουσίας και θέσης μιάς συσσώρευσης.
2. Τουλάχιστον δύο φορητές συσκευές ελέγχου αερίων πρέπει να διατίθενται κάθε μία με δυνατότητα ακριβούς μέτρησης της συγκέντρωσης των εύφλεκτων αερίων.
1. Τουλάχιστον δύο εξαρτήσεις πυροσβέστη πρέπει να διατίθενται οι οποίες να πληρούν τις απαιτήσεις του Κανονισμού 14 (α) και (β) (ιι) του Κεφαλαίου ΙΙ-2 της Δ.Σ. Π.Α.Α.Ζ.Ε.Θ. ή του αντίστοιχου Κανονισμού της Δ.Σ. Π.Α.Α.Ζ.Ε.Θ. που ισχύει κάθε φορά.
2. Για κάθε εξάρτηση πυροσβέστη πρέπει να διατίθενται αμοιβές γομώσεις που να ικανοποιούν την Αρχή.
3. Οι εξαρτήσεις πυροσβέστη πρέπει γενικά να τοποθετούνται έτσι ώστε να είναι εύκολα προσιτές και έτοιμες για χρήση όπου δεν είναι εφαρμόσιμο μια από τις εξαρτήσεις πρέπει να τοποθετείται μέσα σε εύκολα προσεγγίσιμο χώρο κάθε καταστρώματος ελικοπτέρου.
1. Πρέπει να διατίθενται μέσα για την κράτηση των ανεμιστήρων εξαερισμού που εξυπηρετούν τους χώρους μηχανημάτων και εργασίας και για το κλείσιμο όλων των εισόδων, ανεμιστήρων, κυκλικών χώρων γύρω από καπνοδόχους και άλλα ανοίγματα σε τέτοιους χώρους. Τα μέσα αυτά πρέπει να είναι δυνατό να χειρίζονται σε περίπτωση πυρκαγιάς από σημεία έξω από τους χώρους αυτούς.
2. Μηχανήματα που κινούν ανεμιστήρες βεβιασμένου και επαγωγικού ελκυσμού, ηλεκτροκίνητους ανεμιστήρες διατήρησης κανονικής ατμοσφαιρικής πίεσης, αντλίες μετάγγισης, καυσίμου πετρελαίου αντλίες μονάδων, καυσίμου πετρελαίου και άλλες παρόμοιες αντλίες καυσίμου πρέπει να εφοδιάζονται με τηλεχειριστήρια, τοποθετημένα έξω από τους χώρους που αφορούν έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν σε περίπτωση έκρηξης πυρκαγιάς στο χώρο στον οποίο είναι τοποθετημένα.
3. Οι σωλήνες αναρρόφησης καυσίμου πετρελαίου από δεξαμενές αποθήκευσης, καταπάτησης ή ημερήσιας εξυπηρέτησης που είναι τοποθετημένες πάνω από διπό9μενα, πρέπει να εφοδιάζονται με κρουνό ή βαλβίδα ικανή να κλείνεται έξω από τους χώρους που αφορούν σε περίπτωση έκρηξης πυρκαγιάς στο χώρο στο οποίο βρίσκονται τέτοιες δεξαμενές. Σε ειδική περίπτωση δεξαμενών κόρους (DEEP TANKS) που βρίσκονται σε σήραγγα σωλήνων, πρέπει να τοποθετούνται βαλβίδες επί των δεξαμενών αλλά έλεγχος σε περίπτωση πυρκαγιάς μπορεί να επιτυγχάνεται μέσω μιας πρόσθετης βαλβίδας επί της σωλήνωσης ή της σωλήνας έξω από την σήραγγα.
1. Τα καταστρώματα ελικοπτέρων πρέπει να είναι κατασκευασμένα από χάλυβα ή ισοδύναμη πυρίμαχη κατασκευή.
Αν στο χώρο κάτω από το κατάστρωμα ελικοπτέρου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς, οι προδιαγραφές μόνωσης, πρέπει να ικανοποιούν την Αρχή.
2. Σε κάθε κατάστρωμα ελικοπτέρου πρέπει να διατίθενται και να αποθηκεύονται κοντά στα μέσα εισόδου σ’ αυτό το κατάστρωμα τα ακόλουθα :
α) Πυροσβεστήρες ξηράς κόνης συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 45 χιλιογράμμων.
β) Ένα κατάλληλο σύστημα χρήσης αφρού, αποτελούμενο από συσκευές ελέγχου ή σύστημα σωλήνων παραγωγής αφρού ικανών να αποδίδουν διάλυμα αφρού με ρυθμό τουλάχιστον 6 λίτρων ανά λεπτό για 5 λεπτά τουλάχιστον για κάθε τετραγωνικό μέτρο εμβαδού ενός κύκλου με διάμετρο «Δ» όπου «Δ» είναι το μήκος σε μέτρα μεταξύ πρόσθιας και οπίσθιας γραμμής του ελικοπτέρου, το οποίο μετράται επί ευθείας που διέρχεται προκειμένου μεν για ελικόπτερο απλού κύριου στροφείου από το κύριο και το ουραίο στροφείο προκειμένου δε για- ελικόπτερο δίδυμου στροφείου από τα δύο στροφεία.
γ) Πυροσβεστήρες διοξειδίου άνθρακα συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 18 χιλιογράμμων ή ισοδύναμους, έναν από τους οποίους εξοπλισμένο έτσι ώστε να μπορεί να φθάσει την περιοχή της μηχανής κάθε ελικόπτερου που χρησιμοποιεί το κατάστρωμα και
δ) Τουλάχιστον δύο διπλής χρήσης ακροφύσια και εύκαμπτες σωλήνες κατάλληλες να φθάσουν κάθε μέρος του καταστρώματος . ελικοπτέρου.
3. Κατά τη διάρκεια αφίξεων και αναχωρήσεων ελικοπτέρου πρέπει να τίθεται σε εφαρμογή ένας προσχεδιασμένος τρόπος ενέργειας ο οποίος να προβλέπει διάθεση κατάλληλα εκπαιδευμένου στην πυρασφάλεια προσωπικού.
4. α) Για την αποθήκευση των δεξαμενών καυσίμων πρέπει να υπάρχει ένας προσδιορισμένος χώρος ο οποίος πρέπει να είναι :
1) όσο είναι πρακτικά δυνατό απομακρυσμένος από τους χώρους ενδιαίτησης, οδούς διαφυγής και σταθμούς επιβίβασης.
2) κατάλληλα μονωμένος από περιοχές που περιέχουν μια πηγή εύφλεκτων ατμών.
β) Ο χώρος αποθήκευσης καυσίμου πρέπει να εφοδιάζεται με διατάξεις με τις οποίες τυχόν διαρρέον καύσιμο μπορεί να συγκεντρώνεται και να αποστραγγίζεται σε ασφαλές μέρος.
γ) Δεξαμενές και συνδεδεμένος εξοπλισμός πρέπει να προστατεύονται από φυσικούς κινδύνους και από πυρκαγιά σε παρακείμενο χώρο ή περιοχή.
δ) Όπου χρησιμοποιούνται φορητές δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, πρέπει να δίδεται ειδική προσοχή στα ακόλουθα :
1) Στη σχεδίαση της δεξαμενής για το σκοπό που προορίζεται.
2) Στην έδραση και την ασφάλιση των διατάξεων.
3) Στην ηλεκτρική σύνδεση και
4) Στα προγράμματα επιθεώρησης.
ε) Οι βαλβίδες εξαγωγής των δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμου πρέπει να εφοδιάζονται με μέσα που να επιτρέπουν το κλείσιμο σε περίπτωση πυρκαγιάς.
στ) Η μονάδα άντλησης καυσίμου πρέπει να συνδέεται με μια δεξαμενή σε κάθε περίπτωση και η σωλήνωση μεταξύ της δεξαμενής και της μονάδας άντλησης πρέπει να είναι κατασκευασμένη από χάλυβα ή ισοδύναμο υλικό όσο το δυνατό βραχύτερη και προστατευμένη για αποφυγή ζημιών.
ζ) Οι πυροσβεστικές διατάξεις προστασίας της προσδιορισμένης περιοχής πρέπει να ικανοποιούν την Αρχή.
5) α) Οι ηλεκτρικές μονάδες άντλησης καυσίμου και ο συνδεδεμένος εξοπλισμός ελέγχου, πρέπει να είναι τύπου κατάλληλου για τη θέση και για ενδεχόμενο κίνδυνο.
β) Οι μονάδες άντλησης καυσίμου πρέπει να ενσωματώνουν ένα μηχανισμό ο οποίος θα εμποδίζει υπερπίεση του εύκαμπτου σωλήνα κατάθλιψης ή πλήρωσης.
γ) Οι τρόποι ενέργειας και οι προφυλάξεις κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού με καύσιμα πρέπει να είναι σύμφωνες με την γενικά παραδεδεγμένη πρακτική.
δ) Στις ηλεκτρικές συνδέσεις όλου του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε εργασίες ανεφοδιασμού με καύσιμα πρέπει να καταβάλεται προσοχή.
ε) Πινακίδες και φωτεινά σήματα με τις ενδείξεις «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ» και «No SMOKING πρέπει να τοποθετούνται στις ενδεδειγμένες, Θέσεις.
1) Όπου μεταφέρονται ταυτόχρονα περισσότερες από μία φιάλες οξυγόνου και περισσότερες από μία φιάλες ασετυλίνης, οι φιάλες αυτές πρέπει να διευθετούνται σύμφωνα με τα ακόλουθα.
α) Μόνιμα συστήματα σωληνώσεων για οξυγόνο ασετυλίνη είναι δεκτά όταν εξασφαλίζουν ότι :
(1) Όλες οι σταθερές σωληνώσεις είναι από χάλυβα και είναι τοποθετημένοι κατάλληλοι σύνδεσμοι.
(2) Δεν χρησιμοποιούνται στο σύστημα υλικά που περιέχουν περισσότερο από 70% χαλκό, εκτός από τα χρησιμοποιούμενα για συγκόλληση ή κοπή ακροφύσια.
(3) Παρέχεται ευχέρεια για διαστολή των σωληνώσεων.
(4) Το σύστημα σωληνώσεων είναι κατάλληλο για τις πιέσεις που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.
β) Όπου πρόκειται να μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους δύο ή περισσότερες φιάλες κάθε αερίου, πρέπει να διατίθενται για κάθε αέριο χωριστές αποθήκες.
γ) Οι αποθήκες πρέπει να είναι κατασκευασμένες από χάλυβα, να αερίζονται καλά και να είναι προσιτές από το ανοικτό κατάστρωμα.
δ) Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την γρήγορη απομάκρυνση των φιαλών σε περίπτωση πυρκαγιάς.
ε) Στις αποθήκες αερίων πρέπει να τοποθετούνται πινακίδες με τις ενδείξεις «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ» και «NO SMOKING».
στ) Όπου στοιβάζονται φιάλες σε ανοικτούς χώρους, πρέπει να διατίθενται μέσα για :
1) Προστασία των φιαλών και των συνδεδεμένων σωληνώσεων από φυσικό κίνδυνο.
(2) Μείωση στο ελάχιστο της έκθεσης σε υδρογονάνθρακες, και
(3) εξασφάλιση κατάλληλης αποστράγγισης.
2) Οι πυροσβεστικές εγκαταστάσεις για την προστασία των περιοχών και χώρων όπου αποθηκεύονται τέτοιες φιάλες πρέπει να ικανοποιούν την Αρχή.
Ένα σχεδιάγραμμα ελέγχου πυρκαγιάς το οποίο θα τηρεί τις απαιτήσεις του Κανονισμού 4 του Κεφαλαίου 11-2 της Δ.Σ. Π.Α.Α.Ζ.Ε.Θ. 1974 ή του αντίστοιχου Κανονισμού της Δ.Σ. Π.Α.Α.Ζ.Ε.Θ. που ισχύει, κάθε φορά πρέπει να είναι μόνιμα τοποθετημένο σε εμφανή θέση.
1. Σε κάθε μονάδα έρευνας ή εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων πρέπει να διατίθεται μόνιμο αυτόματο σύστημα ανίχνευσης υδρόθειου, που να συνδέεται με το γενικό ή και με αυτόνομο αντίστοιχο σύστημα αναγγελίας κινδύνου (ALA¬RM) και να μπορεί να δίνει σήματα ειδικά για το υδρόθειο. Το σύστημα της ανίχνευσης υδροθείου πρέπει να έχει τη κατάλληλη διάταξη, ώστε να ελέγχει τους πιθανούς χώρους διαφυγής ή συσσώρευσης με ένδειξη στο σημείο ελέγχου της θέσης και συγκέντρωσής του.
2. Πρέπει να διατίθενται τουλάχιστον δύο φορητές συσκευές ανίχνευσης και καταγραφής υδρόθειου.
3. Πρέπει να διατίθενται αριθμός ανεμιστήρων για την απομάκρυνση του υδρόθειου από τις κύριες θέσεις εργασίας σε περίπτωση άπνοιας.
4. Πρέπει να υπάρχει σταθμός παροχής αναπνευστικού αέρα (αεροσυμπιεστής και συστοιχίες φιαλών υψηλής πίεσης), ανάλογης προς τις ανάγκες δυναμικότητας, που να έχει τη δυνατότητα .να παρέχει αναπνεύσιμο αέρα σε επιλεγμένες μόνιμες θέσεις. -
5. Πρέπει να υπάρχει ανάλογος με τις ανάγκες αριθμός αναπνευστικών 'συσκευών διαφυγής, ελάχιστης διάρκειας 5 λεπτών, που να μπορούν να συνδέονται με ταχυσυνδέσμους με τις παροχές στις επιλεγμένες μόνιμες θέσεις της παραγράφου 4.
6. Πρέπει να υπάρχουν· διαθέσιμες για όλο το προσωπικό αυτόνομες αναπνευστικές συσκευές, ελάχιστης διάρκειας 20 λεπτών, και αντίστοιχες εφεδρικές φιάλες, που μπορούν να γεμίζουν από τον αεροσυμπιεστή αναπνευστικού αέρα της παρ. 4.
7. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο εκπαίδευσης του προσωπικού στην αντιμετώπιση των κινδύνων από το υδρόθειο και την παροχή Λ'. βοηθειών και διενέργειας τακτικών ασκήσεων, που συμπεριλαμβάνουν τη χρήση των αναπνευστικών μέσων.
8. Ο εξοπλισμός ασφάλειας (Β.Ο.Ρ. STACT και παρελκόμενα για τις μονάδες έρευνας ή το αντίστοιχος για τις μονάδες παραγωγής) και ο λειτουργικός εξοπλισμός (π.χ. διατρητική στήλη ή σωληνώσεις μεταφοράς υδρογονανθράκων κ.α.) πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από ειδικούς χάλυβες αντοχής σε υδρόθειο (H2S RESISTANT).
1. Αρμόδιες Αρχές για τον έλεγχο της εφαρμογής του Κανονισμού αυτού είναι η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή των οποίων βρίσκεται η μονάδα.
2. Οι παραβάτες του Κανονισμού αυτού υπόκεινται στις κυρώσεις, προκειμένου μεν για πλοία, του άρθρου 45 του Ν.Δ. 187/73, προκειμένου δε δια μονάδες νηολογημένες σύμφωνα με το Π.Δ. 894/1978 του άρθρου 40 του Ν.468/1976.
3. Επί παραβάσεων σε μονάδες που είναι νηολογημένες σύμφωνα με το Π.Δ. 894/1978 οι εκθέσεις βεβαίωσης συντάσσονται από τις Αρχές πού αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού και αποστέλλονται για την περαιτέρω διαδικασία στις αρμόδιες περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Ενεργείας και Φυσικών Πόρων.
Στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του «Κανονισμού σωστικών και πυροσβεστικών μέσων και εκτέλεσης γυμνασίων στις θαλάσσιες εξέδρες έρευνας ή εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων».
The social partners body for health and safety at work
2025 © EL.IN.Y.A.E.