Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 161Α_1989 | 655.73 KB |
1. Τις διατάξεις της παρ. 4 το άρθρου 37 του Ν. 1404/1983 (ΦΕΚ 173), σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 51 του Ν. 576/1977 (ΦΕΚ 102) και τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του Ν. 298/1976 (ΦΕΚ 89).
2. Την από 13.2.1987 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΤΕ).
3. Την αριθ. 724/1988 - 62/1989 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικράτειας με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών, αποφασίζουμε:
Οι πτυχιούχοι τεχνολόγοι μηχανικοί πετρελαίου, της «Ανωτέρας Σχολής Τεχνολόγων Μηχανικών» των Κέντρων Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως (ΚΑΤΕΕ) και των ισοτίμων σχολών, έχουν τα ακόλουθα επαγγελματικά δικαιώματα:
1. Απασχολούνται ως υπεύθυνα στελέχη σε θέματα τεχνολογίας πετρελαίου, στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα.
2. Ειδικότερα απασχολούνται: α) στη γεωλογική και γεωφυσική έρευνα για την ανεύρεση πετρελαίου και συγκεκριμένα στον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου, στη γεωλογική καμπίνα για τις ερμηνείες διαγραφών, αναλύσεις δειγμάτων, περιγραφή και αξιολόγηση καρό- του, στο χημείο για αναλύσεις ληφθέντων δειγμάτων, στην παρασκευή πολφού (λάσπης), στην επεξεργασία και ερμηνεία των ευρισκομένων στοιχείων, στις γεωτρήσεις για την επίβλεψη και εκτέλεση γεωτρήσεων, παραγωγή υδρογονανθράκων και εκτέλεση προγράμματος πολφού, β) σε όλα τα στάδια παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου αργού πετρελαίου και φυσικών αερίων, γ) στη διύλιση του αργού πετρελαίου (πρωτογενή και δευτερογενή απόσταξη των υποπροϊόντων), δ) στη μεταφορά, αποθήκευση και εμπορία πετρελαίου και συναφών προϊόντων, ε) στον ποιοτικό έλεγχο υγρών και αερίων καυσίμων, στ) στον τομέα της γεωλογίας και υδρογεωλογίας, περιλαμβανομένων και των σχετικών γεωτρήσεων, ζ) σε τομείς προστασίας περιβάλλοντος και ασφαλείας προσωπικού των εταιρειών γεωτρήσεων και διυλίσεως.
3. Καλύπτουν τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων απέναντι στο νόμο για τη λειτουργία τους, όταν κατέχουν και την αντίστοιχη θέση στην οποία αναφέρεται η συγκεκριμένη νομοθετική δέσμευση.
4. Εγγράφονται στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (Μ.Ε.Κ.) για εξειδικευμένες εργασίες έργων γεωτρήσεων.
5. Συμμετέχουν στο σχεδιασμό και εκπόνηση μελετών και αυτοδύναμα επιβλέπουν τη λειτουργία τομέων καθώς και την εκτέλεση έργων σχετικών με την ειδικότητά τους.
6. Και σε κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που εμφανίζεται στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας.
7. Απασχολούνται στην εκπαίδευση σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία.
Οι πτυχιούχοι τεχνολόγοι' ηλεκτρονικοί μηχανικοί της Σχολής Τεχνολόγων Μηχανικών των Κέντρων Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως (ΚΑΤΕΕ) και των ισότιμων σχολών έχουν τα ακόλουθα επαγγελματικά δικαιώματα:
1. Απασχολούνται σε θέματα ηλεκτρονικής στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα.
2. Ειδικότερα απασχολούνται: σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες και επιχειρήσεις που έχουν σαν αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρονικών στοιχείων, συσκευών και συστημάτων, για την παραγωγή άλλων προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών προς αυτές και προς τρίτους. Έχουν δικαίωμα εκπόνησης μελέτης, επίβλεψης, κατασκευής, συναρμολόγησης, συντήρησης, εγκατάστασης, χειρισμών, ελέγχου λειτουργίας και μετατροπής ηλεκτρονικού στοιχείου, συσκευής και συστήματος των τομέων: α) τηλεπικοινωνιών, β) οπτικοακουστικών, γ) ραδιοτηλεόρασης, δ) αυτόματου ελέγχου, ε) οργάνων μετρήσεων, στ) ηλεκτρονικών υπολογιστών, ζ) ιατρικών εφαρμογών, η) προστασίας και θ) πυρασφάλειας.
Τα παραπάνω δικαιώματα παρέχονται είτε τα συστήματα αυτά είναι αμιγή ηλεκτρονικά,' είτε μικτά με ηλεκτρολογικά μηχανολογικά ή άλλα, ως προς το ηλεκτρονικό μέρος αυτών.
3. Εξελίσσονται στη διοικητικοτεχνική ιεραρχία τη σχετική με τους τομείς απασχόλησής τους.
4. Καλύπτουν τις υποχρεώσεις των βιοτεχνιών, βιομηχανιών και γενικά των επιχειρήσεων απέναντι στο νόμο, όταν κατέχουν και την (αντίστοιχη θέση στην οποία αναφέρεται η συγκεκριμένη νομοθετική δέσμευση, που διέπει τη λειτουργία των παραπάνω παραγωγικών μονάδων.
5. Ιδρύουν και διευθύνουν ηλεκτρονικά εργαστήρια και καταστήματα εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών.
6. Ασκούν κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, που εμφανίζεται στο (αντικείμενο της ειδικότητάς τους από την εξέλιξη της τεχνολογίας σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας.
7. Απασχολούνται στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του προηγούμενου άρθρου νοούνται σύμφωνα και αντίστοιχα με την (ακόλουθη ορολογία:
1. Μελέτη: Είναι η εκπόνηση πλήρων και ολοκληρωμένων σχεδίων, υπολογισμών και εγγράφων οδηγιών, σύνθεσης και συναρμολόγησης ηλεκτρονικών στοιχείων, διατάξεων συσκευών και συστημάτων.
2. Κατασκευή: Είναι η υλοποίηση των κατασκευαστικών σχεδίων μιας μελέτης ηλεκτρονικού στοιχείου, υποσυστήματος, συσκευής ή συστήματος.
3. Συναρμολόγηση συσκευής: Είναι η τοποθέτηση των εξαρτημάτων και σύνδεση αυτών, καθώς και των υποσυστημάτων για την κατασκευαστική ολοκλήρωση μιας συσκευής σε ενιαίο λειτουργικό σύνολο, βάσει των σχεδίων, υπολογισμών και εγγράφων οδηγιών της μελέτης.
4. Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος: Είναι η εκτέλεση του συνόλου των εργασιών που απαιτούνται για την τοποθέτηση και ομαλή λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, βάσει της μελέτης.
5. Επίβλεψη εγκατάστασης: Είναι η υπεύθυνη παρακολούθηση των εκτελουμένων εργασιών για την ακριβή εκτέλεση του έργου βάσει της μελέτης που περιλαμβάνει:
α) Τεχνική επίβλεψη.
β) Ποιοτικό έλεγχο.
γ) Επιμέτρηση και παραλαβή.
6. Συντήρηση ηλεκτρονικής συσκευής: Είναι η εκτέλεση στο εργαστήριο ή στο χώρο της εγκατάστασης των απαιτουμένων επισκευαστικών εργασιών συντήρησης, λειτουργίας και ελέγχου, σύμφωνα με τις έγγραφες οδηγίες του κατασκευαστή της συσκευής και τις σχετικές προδιαγραφές.
7. Συντήρηση εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος: Είναι η επίβλεψη και εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών γενικής συντήρησης, επισκευής και περιοδικού ελέγχου καλής λειτουργίας, σύμφωνα με τις έγγραφες οδηγίες του μελετητή ή του κατασκευαστή και τις σχετικές προδιαγραφές.
8. Επίβλεψη λειτουργίας εγκατάστασης: Είναι η υπεύθυνη παρακολούθηση των απαιτούμενων. εργασιών και χειρισμών για τη λειτουργία της εγκατάστασης.
9. Χειρισμός: Είναι η θέση και διατήρηση σε λειτουργία και παύση λειτουργίας μιας συσκευής ή ενός συστήματος.
10. Μετατροπή: Είναι η τροποποίηση της συσκευής ή του συστήματος για να επιτευχθεί διαφοροποίηση της λειτουργίας και λοιπών χαρακτηριστικών.
Η ισχύς αυτού του Προεδρικού Διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 8 Ιουνίου 1989
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΠΟΝΗΣ |
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ |
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΠΟΝΗΣ |
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ |
The social partners body for health and safety at work
2025 © EL.IN.Y.A.E.