Σχετικό έγγραφο:
Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 2678Β_2020 | 5.84 MB |
1. Τον α.ν. 2520/1940 «περί Υγειονομικών Διατάξεων» (Α΄273) όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε μεταγενέστερα.
2. Τον ν. 4025/2011 «Ανασυγκρότηση φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση ΕΣΥ, και Άλλες Διατάξεις» (Α΄228), όπως τροποποιήθηκε.
3. Τους ν. 3172/2003 (Α΄197), 3370/2005 (Α΄176), ν. 3918/2011 (Α΄31) όπως αυτοί τροποποιήθηκαν και ισχύουν (Α΄31).
4. Το ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α΄87).
5. Τον ν. 4442/2016 «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» (Α΄230).
6. Το ν. 4512/2018 « Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις» (Α΄5) και ειδικότερα, μέρος Δ «Καθορισμός πλαισίου εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων και της αγοράς προϊόντων και λοιπές διατάξεις.
7. Τον Υγειονομικό Κανονισμό «Περί καθηκόντων των Υγειονομικών Επιτροπών Δήμων και Κοινοτήτων και λήψεως μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας εν τω Νόμο Αττικό Βοιωτίας» (Β΄ 275).
8. Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α΄148).
9. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄121).
10. Τον ν. 4622/2019 « Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α΄133).
11. Την υπ’ αρ. Υ3/2020 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός σειράς τάξης Υπουργείων» (Β΄48).
12. Την υπ΄ αρ. 16228/2017 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απλούστευση και προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, θεάτρων και Κινηματογράφων» (Β΄1723).
13. Την υπ΄ αρ. 8592/2017 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού «Απλούστευση της διαδικασίας έναρξης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων» (Β΄1750).
14. Την υπ΄ αρ. οικ. 32790/392/Φ.15 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης «Απλούστευση πλαισίου άσκησης μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων τροφίμων και ποτών και προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης λειτουργίας» (Β΄1061).
15 Την υπ’ αρ. Υ.Δ Υ1γ/Γ.Ποικ47829/2017 απόφαση του Υπουργού Υγείας «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων/ποτών και άλλες Διατάξεις» (Β΄2161) όπως ισχύει.
16. Την υπ΄ αρ. Υ1γ/Γ.Π/9516/2009 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Αδειοδότηση καταστημάτων περιποίησης χεριών ή και ποδιών» (Β΄139).
17. Το από 3/7/2018 πρακτικό της Ομάδας Εργασίας για την διαμόρφωση του μεταρρυθμιστικού πλαισίου στον Τομέα των Υγειονομικών Ελέγχων στο πλαίσιο του έργου για την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας που ορίστηκε με την υπ΄ αρ. Α1β/Γ.Π/οικ.23502/20-3-2018 απόφαση, (ΑΔΑ: 7ΣΓΜ465ΦΥΟ-Τ02).
18. Το γεγονός ότι η έκδοσή της επιβάλλεται από επιτακτικούς λόγους Δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται άμεσα με την προστασία της Δημόσιας υγείας, τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας.
19. Την υπ’ αρ. Β1α/οικ.30574/15-5-2020 εισήγηση της Γεν. Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών ότι από την έκδοση της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού των εποπτευόμενων φορέων, αποφασίζουμε:
Την έκδοση προτυποποιημένων εντύπων ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ΄αρ. Υ1γ/ΓΠ/47829/2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων/ποτών και άλλες Διατάξεις» (Β΄2161) για τις κατηγορίες:
1. Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης παρασκευής και διάθεσης πλήρους επεξεργασίας.
2. Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης παρασκευής και διάθεσης μερικής επεξεργασίας.
3. Επιχειρήσεις Λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών.
4. Επιχειρήσεις παροχής Υπηρεσιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κουρείο, Κομμωτήριο.
Κατάστημα περιποίησης χεριών-ποδιών, εργαστήριο δερματοστιξίας).
Σκοπός της προτυποποίησης είναι να επιτευχθεί ομοιομορφία και αντικειμενικότητα των υγειονομικών ελέγχων στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι εκείνες, στις εγκαταστάσεις των οποίων γίνεται παρασκευή ή/και διάθεση σε πελάτες (καθισμένους, όρθιους, περαστικούς) ή διανομή γευμάτων ή οποιουδήποτε άλλου παρασκευάσματος τροφίμων ή ποτών ή αποθήκευση ή συντήρηση ή εμπορία κάθε είδους τροφίμων ή ποτών, καθώς επίσης και τα καταστήματα προσφοράς υπηρεσιών, εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθεί βλάβη στη δημόσια υγεία, όπως αναλυτικά αναφέρονται στις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. Τα προτυποποιημένα έντυπα ελέγχου Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ανταποκρίνονται στις κατηγορίες των επιχειρήσεων σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή και Ενωσιακή νομοθεσία και επικαιροποιούνται όταν κρίνεται σκόπιμο.
Τα προτυποποιημένα έντυπα ελέγχου αποτελούν φύλλα ελέγχου και χρησιμοποιούνται για την λεπτομερή καταγραφή και αποτύπωση των παραμέτρων του υγειονομικού ελέγχου. Η βεβαίωση των υγειονομικών παραβάσεων καθώς επίσης και η εισήγηση διοικητικών και ποινικών κυρώσεων γίνεται κατόπιν της έκθεσης ελέγχου που υπογράφουν οι εισηγητές υγειονομικοί υπάλληλοι που διενήργησαν τον έλεγχο.
Θα ακολουθήσει έκδοση νέας υπουργικής απόφασης με προτυποποιημένα έντυπα ελέγχου για τις κατηγορίες που δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα.
Κατά την άσκηση του Υγειονομικού ελέγχου εφαρμόζονται τα οριζόμενα σύμφωνα με το άρθρο 15 της υπ΄ αρ. Υ1γ/ΓΠ/47829/2017 απόφασης του Υπουργείου Υγείας (Β΄2161).
Τα έντυπα (φύλλα ελέγχου) συμπληρώνονται από τους επιθεωρητές των αρμοδίων υπηρεσιών εις διπλούν παρουσία του εκπροσώπου της επιχείρησης υπογράφονται και το αντίγραφο δίδεται στον ενδιαφερόμενο.
Το αποτέλεσμα του ελέγχου κατατάσσει τις επιχειρήσεις σε τρεις κατηγορίες Χαμηλού, Μεσαίου και Υψηλού κινδύνου.
Κατά την άσκηση του Υγειονομικού Ελέγχου ακολουθούνται τα οριζόμενα από τα άρθρα 15 και 16 της υπ’ αρ. 47829/2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων, ποτών και άλλες διατάξεις» (Β΄2161), όπως κάθε φορά ισχύει.
Τα παραρτήματα Α και Β της παρούσας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής
Το Παράρτημα Α περιλαμβάνει:
1. Οδηγίες για την συμπλήρωση του φύλλου ελέγχου (Έντυπο Ελέγχου).
2. Προτυποποιημένο έντυπο ελέγχου επιχειρήσεων Μαζικής εστίασης πλήρους επεξεργασίας με διαπιστώσεις μη συμμορφώσεων, οδηγίες προς τους επιθεωρητές.
3. Προτυποποιημένο έντυπο ελέγχου επιχειρήσεων Μαζικής εστίασης μερικής επεξεργασίας με διαπιστώσεις μη συμμορφώσεων, οδηγίες προς τους επιθεωρητές.
4. Προτυποποιημένο έντυπο ελέγχου επιχειρήσεων Λιανικής διάθεσης τροφίμων/ποτών με διαπιστώσεις μη συμμορφώσεων, οδηγίες προς τους επιθεωρητές.
5. Προτυποποιημένο έντυπο ελέγχου επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (κουρείο, κομμωτήριο, κατάστημα περιποίησης χεριών-ποδιών, εργαστήριο δερματοστιξίας) με διαπιστώσεις μη συμμορφώσεων, οδηγίες προς τους επιθεωρητές.
6. Διαπιστώσεις μη συμμορφώσεων (χρησιμοποιείται για την διαμόρφωση της έκθεσης ελέγχου).
Το παράρτημα Β περιλαμβάνει:
Κατευθυντήριες οδηγίες προς κάθε ενδιαφερόμενο για την λειτουργία επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (πλήρους-μερικής επεξεργασίας).
Η χρήση των προτυποποιημένων εντύπων ελέγχου μπορεί να γίνεται και σε ηλεκτρονική μορφή από τις αρμόδιες αρχές.
(ακολουθούν παραρτήματα, βλέπε pdf
Η ισχύς της παρούσας απόφασης ισχύει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 18 Ιουνίου 2020
Ο Υπουργός
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
The social partners body for health and safety at work