Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 128Α_1977 | 103.87 KB |
1. Τας διατάξεις του άρθρου 7 παράγρ. 1 του Ν. 495/1976 «περί όπλων, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανημάτων και άλλων τινών ποινικών διατάξεων».
2. Την υπ’ αριθ.396/1977 γνωµοδότησιν του Σ.τ.Ε., προτάσει του Υπουργού Δηµοσίας Τάξεως, αποφασίζοµεν:
1. Απαγορεύεται η διάθεσις, πώλησις, µεταφορά και κατανάλωσις εκρηκτικών υλών, πλην πυρίτιδος κυνηγίου, άνευ αδείας αγοράς, µεταφοράς και καταναλώσεως χορηγουµένης υπό της αρµοδίας του τόπου προορισµού ή καταναλώσεως ∆ιοικήσεως Χωροφυλακής ή Αστυνοµικής ∆ιευθύνσεως. Η άδεια αυτή ισχύει επί δύο (2) έτη, αναγράφονται δε επ’ αυτής τα στοιχεία του αγοραστού, ως και η ποσότης εκρηκτικής ύλης, η µεταφορά ή κατανάλωσις της οποίας δύναται να πραγµατοποιηθή εφ’ άπαξ ή και τµηµατικώς.
2. Η εν τη προηγουµένη παραγράφω άδεια εκδίδεται εις τέσσερα (4) αντίτυπα εκ των οποίων τα δύο (2) παραδίδονται εις τον αγοραστή, το τρίτον αποστέλλεται εις την Αστυνοµικήν Αρχήν του τόπου προµηθείας των εκρηκτικών υλών και το τέταρτον παραµένει ως στέλεχος.
3. Ο αγοραστής παραδίδει αµφότερα τα αντίτυπα της αδείας, εις τον πωλητήν (κατασκευαστήν ή έµπορον), ο οποίος καταχωρεί οπισθογράφως την χορηγηθείσαν ποσότητα εκρηκτικής ύλης, τον αριθµόν και την χρονολογίαν του τιµολογίου, ως και την ηµεροµηνίαν χορηγήσεως µετά της υπογραφής του και το µεν εν αντίτυπον φυλάσσει ο ίδιος ως δικαιολογητικόν πωλήσεως, το δε έτερον επιστρέφει εις τον αγοραστήν, δια τον Αστυνοµικόν έλεγχον.
1. Απαγορεύεται η χορήγησις αδείας αγοράς µεταφοράς και καταναλώσεως εκρηκτικών υλών, πλην πυρίτιδος κυνηγίου, εις άτοµα εµπίπτοντα εις τινά των απαγορευτικών περιπτώσεων του άρθρου 11 του Ν. 495/1976.
2. Η άδεια αγοράς, µεταφοράς και καταναλώσεως εκρηκτικών υλών, αφαιρείται ή ανακαλείται υπό της εκδούσης ταύτην Αστυνοµικής Αρχής, συµφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 11 παράγρ. 3, 4 και 5 του Ν. 495/1976.
1. Απαγορεύεται η µεταφορά εκρηκτικών υλών, ανεξαρτήτως ποσότητος, δια των συνήθων µαζικών µέσων µεταφοράς επιβατών. Κατά την µεταφοράν εκρηκτικών υλών δια πλοίων εφαρµόζονται αι διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντος κανονισµού «περί µεταφοράς επικινδύνων ειδών δια πλοίων».
2. Κατά την µεταφοράν εκρηκτικών υλών λαµβάνονται µέτρα ασφαλείας, προς αποτροπήν προκλήσεως οιουδήποτε ατυχήµατος, ευθυνοµένων κατά την ιδίαν αυτού ευθύνην του αναλαµβάνοντος την µεταφοράν πράκτορος, του οδηγού του µεταφορικού µέσου και του εµπόρου ή τυχόν συνοδού του εµπορεύµατος.
3. Εν τη αδεία µεταφοράς, όταν η µεταφεροµένη ποσότης εκρηκτικών υλών είναι άνω των 100 χιλιογράµµων, δέον να καθορίζεται το µεταφορικόν µέσον και το ακολουθητέον δροµολόγιον τούτου, ως και η υποχρέωσις του ενδιαφεροµένου να ενηµερώνη εγκαίρως την Αστυνοµικήν Αρχήν του τόπου αγοράς περί της ακριβούς χρονολογίας µεταφοράς των εκρηκτικών υλών.
Οι κατασκευασταί, έµποροι και καταναλωταί εκρηκτικών υλών, πλην πυρίτιδος κυνηγίου, φωτοβολίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνικών παιδικών αθυρµάτων, υποχρεούνται:
α) Εις την εξασφάλισιν, µερίµνη και δαπάναις των, των εκρηκτικών υλών κατά παντός κινδύνου, κλοπής, αραπγής ή απωλείας των.
β) Εις την γνωστοποίησιν των εν τη προηγουµένη περιπτώσει λαµβανοµένων µέτρων ασφαλείας, προς την Αστυνοµικήν Αρχήν, η οποία δικαιούται να υποδείξη την λήψιν συµπληρωµατικών τοιούτων, και
γ) Εις την γνωστοποίησιν προς την Αστυνοµικήν Αρχήν πάσης κλοπής ή απωλείας αδειών αγοράς, µεταφοράς και καταναλώσεως εκρηκτικών υλών, ως και υπερβάσεως των υπό των Αστυνοµικών Αρχών καθορισθεισών προθεσµιών µεταφοράς και καταναλώσεως εκρηκτικών υλών.
Οι παραβάται των διατάξεων του παρόντος διώκονται και τιµωρούνται συµφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 7 παράγρ. 3 του Ν. 495/1976, δια φυλακίσεως τουλάχιστον τριών (3) µηνών.
Εις τον Υπουργόν ∆ηµοσίας Τάξεως, ανατίθεµεν την δηµοσίευσιν και εκτέλεσιν του παρόντος.
Εν Αθήναις τη 9 Μαίου 1977
Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ∆. ΤΣΑΤΣΟΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ∆ΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
The social partners body for health and safety at work
2025 © EL.IN.Y.A.E.