Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 3071Β_2013 | 496.75 KB |
1. To Ν. 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» (ΦΕΚ Α΄ 209), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2. To Ν. 4042/2012 «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ − Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» (ΦΕΚ Α΄ 24).
3. To Ν. 3199/2003 «Προστασία και διαχείριση των υδάτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000» (ΦΕΚ Α΄ 280).
4. To Ν. 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 60).
5. To Ν. 3208/2003 «Προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, κατάρτιση δασολογίου, ρύθμιση εμπράγματων δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ Α΄ 303).
6. To Ν. 998/1979 «Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας» (ΦΕΚ Α΄ 289), και ειδικότερα τα άρθρα 14, 45−60, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.
7. To Ν. 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ Α΄ 153).
8. To Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α΄87), όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4071/2012 (ΦΕΚ Α΄ 85).
9. Την υπ’ αριθμ. 1958/2012 υπουργική απόφαση «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ Α΄ 209)» (ΦΕΚ Β΄ 21), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
10. Την υπ’ αριθμ. 43504/2005 κοινή υπουργική απόφαση «Κατηγορίες αδειών χρήσης υδάτων και εκτέλεσης έργων αξιοποίησής τους, διαδικασία έκδοσης, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος αυτών» (ΦΕΚ Β΄ 1784).
11. Την υπ’ αριθμ. 15277/2012 κοινή υπουργική απόφαση «Εξειδίκευση διαδικασιών για την ενσωμάτωση στις ΑΕΠΟ της προβλεπόμενης από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας έγκρισης επέμβασης, για τα έργα και δραστηριότητες κατηγοριών Α και Β της υπ’ αριθμ. 1958/2012 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 21), σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4014/2011» (ΦΕΚ Β΄ 1077).
12. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1. Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 8 του N. 4014/2011 (ΦΕΚ Α΄ 209) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και οι αναγκαίες λεπτομέρειες εφαρμογής του εν λόγω άρθρου, για τα ακόλουθα έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β της 2ης Ομάδας «Υδραυλικά έργα» του Παραρτήματος ΙΙ της υπ’ αριθμ. 1958/2012 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 21), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:
α/α 1 «Φράγματα και αναβαθμοί εντός κοίτης κάθε είδους και χρήσης («φράγματα»), όπως: ταμίευσης, εκτροπής, μερισμού, υδροληψίας λιμνοδεξαμενών, υδροληψίας υδροηλεκτρικών έργων, αντιπλημμυρικής προστασίας, θυροφράγματα κ.λπ.»,
α/α 2 «Έργα ταμίευσης υδάτων («ταμιευτήρες»), όπως:
ταμιευτήρες φραγμάτων, λιμνοδεξαμενές, ομβροδεξαμενές και υδατοδεξαμενές κ.λπ.»,
α/α 3 «Υδροληψία ή εκτροπή νερού από υδατορέματα με οποιονδήποτε τρόπο («υδροληψία από υδατορέματα»), όπως: με φράγμα ταμίευσης ή ανάσχεσης, ρουφράκτη, διάφραγμα υπό την κοίτη, άντληση κ.λπ.»,
α/α 4 «Υδροληψία από λίμνες»,
α/α 5 «Υδρομαστεύσεις πηγών»,
α/α 6 «Υδρογεωτρήσεις και φρέατα κάθε χρήσης («υδρογεωτρήσεις»)»,
α/α 7 «Αγωγοί μεταφοράς νερού κάθε είδους και χρήσης, όπως: κλειστοί αγωγοί μεταφοράς νερού (συμπεριλαμβανομένου και του θερμού) ή αποχέτευσης ακαθάρτων ή ομβρίων, διώρυγες, τάφροι, σήραγγες μεταφοράς υδάτων κ.λπ.»,
α/α 9 «Αρδευτικά και (απο)στραγγιστικά έργα, έργα αγροτικού αναδασμού, και συναφή έργα»,
α/α 11 «Έργα για τη χρησιμοποίηση ακαλλιέργητης γης ή ημιφυσικών περιοχών για εντατική γεωργική καλλιέργεια»,
α/α 12 «Έργα τεχνητού εμπλουτισμού υπογείων υδάτων»,
α/α 14 «Έργα (επανα)πλημμυρισμού εδαφών»,
α/α 15 «Αντιπλημμυρικά έργα και έργα διευθέτησης της ροής των υδάτων («αντιπλημμυρικά έργα»), όπως:
διαμόρφωση διατομής με επένδυση ή μη, κατασκευή ή ενίσχυση αναχωμάτων, άρση προσχώσεων, κάλυψη υδατορέματος, κατασκευή τεχνητού κλάδου κ.λπ.)»,
α/α 16 «Έργα εκβολής υδατορεμάτων εισερχόμενα εντός της θάλασσας»,
α/α 17 «Έργα εκβολής τάφρων εισερχόμενα εντός της θάλασσας»,
α/α 18 «Αναχώματα πέριξ λιμνών ή υγροτόπων»,
α/α 19 «Έργα αντιμετώπισης της διάβρωσης εδαφών (όπως έργα ορεινής υδρονομίας, αναβαθμοί συγκράτησης φερτών υλών κ.λπ.)»,
α/α 20 «Κατασκευές μεμονωμένων προβόλων εντός υδατορεμάτων»,
α/α 21 «Εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού προς πόση («διυλιστήρια νερού»)»,
α/α 22 «Επένδυση εδαφών προς στεγανοποίησή τους».
2. Για τους σκοπούς της παρούσας, τα είδη έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Β της 2ης Ομάδας ομαδοποιούνται στις έξι (6) υποομάδες που αναφέρονται στο Παράρτημα Α της παρούσας.
3. Σκοπός της παρούσας είναι η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, με τον προσδιορισμό όλων των αναγκαίων μέτρων και περιορισμών που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την κατασκευή και λειτουργία των έργων και δραστηριοτήτων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
1. Αρμόδια Υπηρεσία για την υπαγωγή σε ΠΠΔ έργων ή δραστηριοτήτων του πεδίου εφαρμογής της παρούσας, για τα οποία απαιτείται η έκδοση των αδειών της υπ’ αριθμ. 43504/2005 κοινής υπουργικής απόφασης (άδεια εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων ή χρήσης νερού), είναι η Υπηρεσία που είναι αρμόδια για την έκδοση των εν λόγω αδειών.
2. Στις περιπτώσεις έργων ή δραστηριοτήτων για τα οποία δεν απαιτείται η έκδοση των αδειών της υπ’ αριθμ. 43504/2005 κοινής υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει, αρμόδια για την υπαγωγή σε ΠΠΔ είναι
η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΔΙΠΕΧΩΣ) της οικείας Περιφέρειας.
3. Η ως άνω αρμοδιότητα υπαγωγής σε ΠΠΔ αφορά τόσο σε νέα έργα και δραστηριότητες όσο και σε υφιστάμενα που εκσυγχρονίζονται, επεκτείνονται, τροποποιούνται ή βελτιώνονται
1. Ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν μελετητής υποβάλει στην κατά το άρθρο 2 αρμόδια Υπηρεσία, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, το περιεχόμενο της οποίας ορίζεται στο Παράρτημα Β της παρούσας απόφασης. Η δήλωση συνοδεύεται από την τεκμηρίωση που ορίζεται στο άρθρο 4 της παρούσας απόφασης.
2. Στις περιπτώσεις που απαιτείται η έκδοση άδειας της υπ’ αριθμ. 43504/2005 κοινής υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει, η δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ και η κατά το άρθρο 4 απαιτούμενη τεκμηρίωση υποβάλλονται μαζί με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση της ως άνω άδειας, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας αποτελούν οι ΠΠΔ. Σε περίπτωση που για έργο ή δραστηριότητα απαιτείται η έκδοση άδειας εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων και εν συνεχεία άδειας χρήσης νερού, η διαδικασία υπαγωγής σε ΠΠΔ τηρείται κατά τη διαδικασία χορήγησης της πρώτης άδειας.
3. Μετά την εξέταση των υποβληθέντων στοιχείων και εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι εφαρμογής των οριζόμενων στις παραγράφους 6 ή 7 του παρόντος άρθρου, πραγματοποιείται η αυτοδίκαιη υπαγωγή του έργου ή της δραστηριότητας σε ΠΠΔ, ως εξής:
(α) Στις περιπτώσεις που απαιτείται η έκδοση των αδειών της υπ’ αριθμ. 43504/2005 κοινής υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει, η υπαγωγή του έργου ή δραστηριότητας σε ΠΠΔ γίνεται με την έκδοση της προβλεπόμενης από την ως άνω κοινή υπουργική απόφαση απόφασης του Γενικού Γραμματέα της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σε περίπτωση που προκύψει αναγκαιότητα επιβολής πρόσθετων όρων ως αποτέλεσμα είτε της διαδικασίας Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) όπου αυτή απαιτείται, κατά τα προβλεπόμενα της παρ. 3 του άρθρου 10 του Ν. 4014/2011, είτε των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων δασικών ή αρχαιολογικών αρχών, αυτοί συμπεριλαμβάνονται στη εν λόγω απόφαση. Για την απόφαση αυτή χρησιμοποιείται ως βάση το υπόδειγμα 1 του Παραρτήματος Γ της παρούσας.
(β) Στις περιπτώσεις αρμοδιότητας της ΔΙΠΕΧΩΣ της οικείας Περιφέρειας η υπαγωγή του έργου ή δραστηριότητας σε ΠΠΔ γίνεται με απόφαση του Προϊστάμενου της, εκτός από τις περιπτώσεις που απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας ΕΟΑ στις οποίες η υπαγωγή σε ΠΠΔ γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη. Σε περίπτωση που προκύψει αναγκαιότητα επιβολής πρόσθετων όρων ως αποτέλεσμα είτε της διαδικασίας ΕΟΑ όπου αυτή απαιτείται, κατά τα προβλεπόμενα της παρ. 3 του άρθρου 10 του Ν. 4014/2011, είτε των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων δασικών ή αρχαιολογικών αρχών, αυτοί συμπεριλαμβάνονται στη εν λόγω απόφαση. Για τις ως άνω αποφάσεις χρησιμοποιούνται ως βάση τα υποδείγματα 2 ή 3 αντίστοιχα του Παραρτήματος Γ της παρούσας.
4. Για τα έργα και τις δραστηριότητες της παραγράφου 1 του άρθρου 2, η υπαγωγή σε ΠΠΔ χορηγείται στον ενδιαφερόμενο εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις για την χορήγηση της κατά περίπτωση απαραίτητης άδεια της υπ’ αριθμ. 43504/2005 κοινής υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει, και σε περίπτωση απουσίας σχετικής πρόβλεψης εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης υπαγωγής και της απαραίτητης τεκμηρίωσής της. Στις περιπτώσεις αρμοδιότητας της ΔΙΠΕΧΩΣ της οικείας Περιφέρειας η υπαγωγή σε ΠΠΔ εκδίδεται εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης υπαγωγής και της απαραίτητης τεκμηρίωσής της.
5. Σε περίπτωση έργων ή δραστηριοτήτων που χωροθετούνται εντός περιοχών που εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, η υπαγωγή σε ΠΠΔ αποτελεί και έγκριση επέμβασης σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 12 του Ν. 4014/2011 όπως εκάστοτε ισχύει.
6. Σε περιπτώσεις που η δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ δεν είναι συμπληρωμένη σε όλα τα απαιτούμενα για την κάθε περίπτωση πεδία, ή δεν έχουν προσκομιστεί όλα τα απαιτούμενα κατά το άρθρο 4 της παρούσας στοιχεία τεκμηρίωσης, η αρμόδια Υπηρεσία του άρθρου 2 της παρούσας, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών, επιστρέφει το φάκελο με έγγραφό της, στο οποίο υποδεικνύει τα απαιτούμενα προς συμπλήρωση πεδία ή στοιχεία.
7. Εάν από τα στοιχεία που απαιτούνται για τη χορήγηση της κατά περίπτωση άδειας ή τα στοιχεία της δήλωσης υπαγωγής, προκύπτει είτε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν είναι συμβατό με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ή με τα στοιχεία περιβαλλοντικής ευαισθησίας της περιοχής (π.χ. σε περίπτωση αρνητικού πορίσματος της ΕΟΑ), ή εάν διαπιστωθεί ασυμβατότητα με τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης ή ότι το έργο δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, η αρμόδια για την υπαγωγή σε ΠΠΔ Υπηρεσία ενημερώνει εγγράφως το φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, και είτε αναστέλλει την έκδοση της άδειας της υπ’ αριθμ. 43504/2005 κοινής υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει στις περιπτώσεις που αυτή απαιτείται, είτε δεν προβαίνει σε υπαγωγή του έργου ή της δραστηριότητας σε ΠΠΔ στις λοιπές περιπτώσεις.
8. Για έργο ή δραστηριότητα το οποίο δεν έχει υπαχθεί σε ΠΠΔ κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου, δεν είναι επιτρεπτή η έκδοση οποιαδήποτε άλλης μετέπειτα άδειας.
9. Η δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του φορέα του έργου ή του μελετητή κατά το Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75), όπως εκάστοτε ισχύει. Σε περίπτωση που ο φορέας του έργου ή ο μελετητής εν γνώσει του υποβάλει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στη δήλωση υπαγωγής υπόκειται στις κυρώσεις της παραγράφου 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986 όπως εκάστοτε ισχύουν και η υπαγωγή του έργου σε ΠΠΔ καθίσταται αυτοδικαίως άκυρη ως μη νόμιμη. Ως εκ τούτου το έργο ή η δραστηριότητα δεν είναι πλέον περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο και εάν η υλοποίηση ή η λειτουργία του έχει ξεκινήσει, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 28 του Ν. 1650/1986 (ΦΕΚ Α΄ 160), όπως εκάστοτε ισχύει.
1. Η δήλωση υπαγωγής του έργου ή της δραστηριότητας σε ΠΠΔ συνοδεύεται από την ακόλουθη τεκμηρίωση:
1.1. Συνοπτική Τεχνική Έκθεση του έργου ή της δραστηριότητας και τυχόν συνοδών έργων (προαιρετικά).
1.2. Διάγραμμα γενικής διάταξης του έργου ή της δραστηριότητας (οριζοντιογραφία, κάτοψη ή διάγραμμα κάλυψης αναλόγως είδους και μεγέθους του έργου) κατάλληλης κλίμακας, σε συντεταγμένες των συστημάτων αναφοράς ΕΓΣΑ ’87 και WGS84, συνοδευόμενο από χάρτη προσανατολισμού. Το διάγραμμα δύναται να καταρτιστεί και επί υποβάθρου ορθοφωτοχάρτη δορυφορικής λήψης ή αεροφωτογράφησης κατάλληλης κλίμακας (π.χ. χρήση ορθοφωτοχαρτών Κτηματολογίου ή διαθέσιμων στο διαδίκτυο).
1.3. Γνωμοδότηση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας σχετικά με το εάν η περιοχή όπου χωροθετείται το έργο ή η δραστηριότητα είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με τις εξαιρέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Ν. 4014/2011 όπως ισχύει, ή σύμφωνη γνώμη εφόσον το έργο ή η δραστηριότητα χωροθετείται εν όλω ή εν μέρει εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, ζωνών προστασίας Α΄ και Β΄ ή πλησίον αρχαίου κατά την έννοια των άρθρων 12, 13 και 10 παρ. 3 αντίστοιχα, του Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ Α΄ 153). Στη γνωμοδότηση είναι δυνατόν να προσδιορίζονται πρόσθετες ή ειδικές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στην πράξη που προβλέπεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 3 της παρούσας (άδεια της υπ’ αριθμ. 43504/2005 κοινής υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει ή απόφαση υπαγωγής σε ΠΠΔ). Η γνωμοδότηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας δεν απαιτείται στην περίπτωση της ΥΠΟΟΜΑΔΑΣ ΙΙΙ:
ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΠΗΓΩΝ – ΥΔΡΟΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ του παραρτήματος Α της παρούσας.
1.4. Σε περίπτωση που έργα ή δραστηριότητες ή μέρος αυτών χωροθετούνται εκτός σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών, ο εν λόγω φάκελος περιέχει επιπλέον:
1.4.1. Πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης, όπου απαιτείται, με βάση τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, εξαιρούμενων των έργων ή δραστηριοτήτων που εκτελούνται από δασικές Υπηρεσίες (εξαιρουμένων των έργων που εκτελούνται από δασικές υπηρεσίες).
1.4.2. Βεβαίωση από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου καθώς και από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 15277/2012 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 1077) όπως εκάστοτε ισχύει, για τη μη ύπαρξη άλλων διαθέσιμων εκτάσεων σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 45 του Ν. 998/1979 (ΦΕΚ Α΄ 289), όπως εκάστοτε ισχύει, μόνο για τις περιπτώσεις έργων του πεδίου εφαρμογής της παρούσας τα οποία εγκαθίστανται σε δημόσιες δασικές εκτάσεις, και δεν εκτελούνται από δασικές υπηρεσίες.
1.4.3. Γνωμοδότηση του οικείου Δασαρχείου για τα σχετικά θέματα αρμοδιότητάς του, με τυχόν απαιτούμενες για δασικούς λόγους πρόσθετες ή ειδικές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στην πράξη που προβλέπεται από την παράγραφο 3
του άρθρου 3 της παρούσας. Η γνωμοδότηση αυτή ζητείται με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος Δ και εκδίδεται με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος Ε.
Δεν απαιτείται η εν λόγω γνωμοδότηση για έργα των Δασικών Υπηρεσιών.
1.5. Στις περιπτώσεις που εμπίπτουν στις προβλέψεις της περίπτωσης (α) της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Ν. 4014/2011 (έργο ή δραστηριότητα εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000, πλην των περιπτώσεων της παρ. 6 του άρθρου 10, και εφόσον οι διατάξεις προστασίας της περιοχής δεν περιέχουν σχετικές πρόνοιες για περιβαλλοντική αδειοδότηση), η τεκμηρίωση θα πρέπει να περιλαμβάνει είτε α) απόφαση του Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας για την έγκριση της ΕΟΑ, σε περίπτωση που η αρμοδιότητα για την υπαγωγή του έργου ή δραστηριότητας σε ΠΠΔ ανήκει στην οικεία Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είτε β) μελέτη ΕΟΑ με περιεχόμενο σύμφωνο με τις παραγράφους 8 και 10 του άρθρου 11 του Ν. 4014/2011, σε περίπτωση που η ως άνω αρμοδιότητα ανήκει στην ΔΙΠΕΧΩΣ της οικείας Περιφέρειας. Τυχόν απαιτούμενες πρόσθετες ή ειδικές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που προκύψουν ως αποτέλεσμα της ΕΟΑ, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην απόφαση έγκρισης της ΕΟΑ ή στη μελέτη ΕΟΑ, αναλόγως εάν πρόκειται για την ως άνω υποπερίπτωση (α) ή (β) αντίστοιχα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην πράξη που προβλέπεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 3 της παρούσας.
1.6. Σε περίπτωση έργων ή δραστηριοτήτων για τα οποία έχει εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), αντίγραφο της απόφασης αυτής μαζί με τυχόν ανανέωση ή τροποποίησή της.
2. Σε περίπτωση που κάποια από τα παραπάνω στοιχεία τεκμηρίωσης περιλαμβάνονται σε αυτά που υποβάλλονται για την έκδοση της άδειας της υπ’ αριθμ. οικ.43504/2005 κοινής υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει, δεν απαιτείται να συνυποβληθούν με τη δήλωση υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ.
1. Η υπαγωγή σε ΠΠΔ για τα έργα και δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, παραμένει σε ισχύ εφόσον δεν επέρχεται μεταβολή στα στοιχεία της δήλωσης υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ. Μεταγενέστερες τροποποιήσεις των ΠΠΔ, όπως αυτές καθορίζονται ακολούθως στο άρθρο 6 της παρούσας απόφασης, εφαρμόζονται από την έναρξη ισχύος τους σε έργα και δραστηριότητες που έχουν ήδη υπαχθεί, χωρίς απαίτηση εκ νέου υπαγωγής τους.
2. Πριν την υλοποίηση οποιασδήποτε μεταβολής των στοιχείων του έργου ή της δραστηριότητας που δηλώθηκαν κατά την υπαγωγή σε ΠΠΔ, ο φορέας του έργου ή ο εξουσιοδοτημένος μελετητής του υποβάλει στην υπηρεσία του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης, τη δήλωση υπαγωγής του παραρτήματος Β, προκειμένου να εκτιμηθεί αν απαιτείται τροποποίηση της υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ. Εφόσον η ως άνω μεταβολή συνοδεύεται από επέκταση ή μετάθεση των ορίων του γηπέδου του έργου ή δραστηριότητας, μαζί με τη δήλωση υπαγωγής υποβάλλονται και τα δικαιολογητικά που ορίζονται στο άρθρο 4 της παρούσας. Στην περίπτωση που εκτιμηθεί ότι απαιτείται η τροποποίηση της υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ, η υπηρεσία του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης υπαγάγει εκ νέου το έργο σε ΠΠΔ σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 3 της παρούσας, άλλως εκδίδει έγγραφο περί μη αναγκαιότητας νέας υπαγωγής σε ΠΠΔ.
3. Σε περίπτωση που λόγω της τροποποίησης ή επέκτασης έργου ή δραστηριότητας αυτό κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία Α σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1958/2012 υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει, ακολουθούνται οι αντίστοιχες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης που ορίζονται στον Ν. 4014/2011 όπως εκάστοτε ισχύει.
1. Οι ΠΠΔ για τα το σύνολο των έργων και δραστηριοτήτων του πεδίου εφαρμογής της παρούσας απόφασης καθορίζονται στο Παράρτημα ΣΤ αυτής, ενώ στα Παραρτήματα Ζ, Η, Θ, Ι, ΙΑ και ΙΒ της ιδίας καθορίζονται πρόσθετες ειδικότερες ΠΠΔ που εφαρμόζονται στα έργα και δραστηριότητες των υποομάδων I, II, III, IV, V και VI αντίστοιχα του Παραρτήματος Α της παρούσας.
2. Πρόσθετες ή ειδικές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που ενσωματώνονται στην κατά περίπτωση προβλεπόμενη πράξη της παραγράφου 3 του άρθρου 3 της παρούσας (άδεια της υπ’ αριθμ. 43504/2005 κοινής υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει, ή απόφαση υπαγωγής σε ΠΠΔ) κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1.3, 1.4.3 και 1.5 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης, κατισχύουν ως ειδικότερες των δεσμεύσεων των ως άνω παραρτημάτων.
3. Η τήρηση των ΠΠΔ αποτελεί ευθύνη του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας, και είναι υποχρεωτική τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας. Ο εν λόγω φορέας διατηρεί ακέραια την ευθύνη για την τήρηση των ΠΠΔ έστω και αν μέρος ή το σύνολο των εργασιών κατασκευής ή λειτουργίας πραγματοποιούνται από τρίτους, ανεξαρτήτως των τυχόν ευθυνών που φέρουν και οι τελευταίοι για κάθε πράξη ή παράλειψη που αντιβαίνει στις προβλέψεις της παρούσας απόφασης καθώς και της εκάστοτε ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
1. Οι φάκελοι περιβαλλοντικών εκθέσεων, καθώς και αντίστοιχοι φάκελοι αιτημάτων για ανανέωση ή τροποποίηση ΑΕΠΟ που έχουν υποβληθεί πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας και σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 30 του Ν. 4014/2011 (Α΄209) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, ολοκληρώνονται ως προς την αξιολόγησή τους και εκδίδονται αντίστοιχα οι ΑΕΠΟ και οι αποφάσεις ανανέωσης ή τροποποίησης ΑΕΠΟ, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, εκτός εάν ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας ζητήσει την υπαγωγή του στις διατάξεις της παρούσας απόφασης.
2. Έργα και δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης και διαθέτουν ΑΕΠΟ, υπάγονται σε ΠΠΔ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση με δήλωση ανάληψης ΠΠΔ που υποβάλλεται τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν τη λήξη της ΑΕΠΟ. Σε περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια ισχύος της ΑΕΠΟ πρόκειται να υλοποιηθούν εργασίες εκσυγχρονισμού, επέκτασης, βελτίωσης ή τροποποίησης του έργου ή δραστηριότητας, η υπαγωγή σε ΠΠΔ γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης και ανεξαρτήτως του χρόνου λήξης της ΑΕΠΟ.
Προσαρτώνται στην παρούσα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτής τα παραρτήματα Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, Θ, Ι, ΙΑ και ΙΒ.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α: Υποομάδες έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Β της 2ης Ομάδας της υπ’ αριθμ. 1958/2012 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 21) όπως ισχύει
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β: Δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ: Υποδείγματα πράξης υπαγωγής σε ΠΠΔ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ: Αίτηση προς υπηρεσίες για έκδοση γνωμοδότησης έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Β
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε: Έντυπο τυποποιημένης γνωμοδότησης δασικών υπηρεσιών για τη διαδικασία υπαγωγής σε ΠΠΔ έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Β της 2ης Ομάδας της υπ’ αριθμ. 1958/2012 υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤ: ΠΠΔ για το σύνολο των έργων του κατηγορίας Β της 2ης Ομάδας της υπ’ αριθμ. 1958/2012 υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ: ΠΠΔ για τα έργα της υποομάδας Ι «Φράγματα – Ταμιευτήρες» του Παραρτήματος Β της παρούσας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η: ΠΠΔ για τα έργα της υποομάδας ΙI «Υδροληψίες επιφανειακών υδάτων» του Παραρτήματος Β της παρούσας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Θ: ΠΠΔ για τα έργα της υποομάδας ΙIΙ «Υδρομαστεύσεις πηγών – Υδρογεωτρήσεις» του Παραρτήματος Β της παρούσας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ΠΠΔ για τα έργα της υποομάδας IV «Αγωγοί – Έργα γεωργικής υδραυλικής» του Παραρτήματος Β της παρούσας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΑ: ΠΠΔ για τα έργα της υποομάδας V «Αντιπλημμυρικά – Αντιδιαβρωτικά έργα» του Παραρτήματος Β της παρούσας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΒ: ΠΠΔ για τα έργα της υποομάδας VΙ «Διυλιστήρια νερού» του Παραρτήματος Β της παρούσας
Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι έξι (6) υποομάδες στις οποίες διακρίνονται τα είδη έργων ή δραστηριοτήτων της 2ης Ομάδας της υπ’ αριθμ. 1958/2012 υπουργικής απόφασης που κατατάσσονται στην κατηγορία Β.
Α.1. Κατά τα στάδια που προηγούνται της έναρξης κατασκευής του έργου (μελέτη εφαρμογής, συμβάσεις, εγκατάσταση κατασκευαστή κ.ά.) και εν συνεχεία καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του, θα πρέπει να λαμβάνονται όλες οι εφικτές πρόνοιες ώστε:
Α.2. Εάν το έργο εισέρχεται σε ζώνη παραλίας ή αιγιαλού, θα πρέπει προ της κατασκευής του να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που απαιτούνται από το Ν. 2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 285), όπως εκάστοτε ισχύει.
Α.3. Σε περίπτωση που το έργο θα εκτελεσθεί σε δάσος ή δασική έκταση, θα πρέπει προ της έναρξης της κατασκευής του να τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από την υπ’ αριθμ. 15277/2012 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1077).
Α.4. Ο έλεγχος τήρησης των ΠΠΔ θα πρέπει να ενταχθεί στα καθήκοντα της επίβλεψης. Οι φορείς και εταιρίες που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες κατασκευής, οφείλουν να παρέχουν συστηματική ενημέρωση στο φορέα επίβλεψης σχετικά με την εκ μέρους τους ανταπόκριση στις υποχρεώσεις των ΠΠΔ.
Α.5. Η επίβλεψη των εργασιών εκσκαφής θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Ν. 3028/2002 «για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ Α΄ 153), όπως εκάστοτε ισχύει.
Α.6. Η ζώνη κατάληψης του έργου να προσδιορισθεί στα στοιχεία τεκμηρίωσης που συνοδεύουν τη δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ, καθώς και στο πρωτόκολλο εγκατάστασης σε περίπτωση που η περιοχή χωροθέτησης του έργου είναι δασικού χαρακτήρα.
Α.7. Οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις του έργου θα πρέπει να χωροθετηθούν εντός της προσδιορισθείσας σύμφωνα με την προηγούμενη δέσμευση ζώνης κατάληψής του. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, θα πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία τροποποίησης ΠΠΔ του άρθρου 5 της παρούσας.
Α.8. Η διάστρωση με μη υδατοπερατό υλικό (π.χ. ασφαλτόμιγμα ή σκυρόδεμα) θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στις επιφάνειες που εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες του έργου. Όλες οι άλλες επιφάνειες θα πρέπει να διαμορφώνονται με διαπερατή επικάλυψη, από υλικά όσο το δυνατόν συγγενέστερα με αυτά του άμεσου περιβάλλοντος του έργου.
Α.9. Η τροποποίηση ή επέμβαση σε υφιστάμενο έργο υποδομής προϋποθέτει την εξασφάλιση απρόσκοπτης λειτουργίας του, μέσω συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς.
Α.10. Η εκτέλεση χωματουργικών εργασιών κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων θα πρέπει να αποφεύγεται.
Α.11. Τα αδρανή και γαιώδη υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή του έργου, θα πρέπει να προέρχονται από τα προϊόντα εκσκαφών του ή από λατομεία της περιοχής των οποίων η λειτουργία υπόκειται σε περιβαλλοντικούς όρους.
Α.12. Η προσωρινή απόθεση των υλικών προς χρήση στο έργο ή των προερχόμενων από εκσκαφές του να γίνεται αποκλειστικά εντός της ζώνης κατάληψής του.
Α.13. Καμία απόθεση, έστω και προσωρινή, καθώς και καμία διάθεση πλεοναζόντων προϊόντων εκσκαφής δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται σε κοίτες υδατορεμάτων, σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή σε αρχαιολογικούς χώρους, εκτός από τις περιπτώσεις έργου που υλοποιείται εντός των ως άνω χώρων και τα εν λόγω υλικά αποτίθενται προσωρινά στην άμεση γειτονία του μετώπου εργασιών του.
Α.14. Η διαχείριση των προερχόμενων από το έργο πλεοναζόντων χωματουργικών υλικών και αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις θα πραγματοποιείται σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 36259/1757/Ε103/2011 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1312), και
το άρθρο 40 του Ν. 4030/2011 (ΦΕΚ Α΄ 249), όπως εκάστοτε ισχύουν.
Α.15. Σε κάθε κατασκευαστική ή εργοταξιακή δραστηριότητα, όπου υπάρχει πιθανότητα εκπομπής σκόνης, αιωρούμενων σωματιδίων, θα πρέπει να υιοθετηθούν διαδικασίες και εξοπλισμός που θα εξασφαλίζουν τη δραστική μείωση αυτών των εκπομπών, ενώ οι χρόνοι των διαδικασιών αυτών πρέπει να ελαχιστοποιούνται.
Α.16. Κατά τις ξηρές περιόδους του έτους ή και κατά τη διάρκεια ισχυρών ανέμων, οι φορτώσεις και αποθέσεις χαλαρών υλικών και οι διαδρομές των οχημάτων κατασκευής εντός της ζώνης κατασκευής θα πρέπει να γίνονται υπό διαβροχή ή με ισοδύναμο τρόπο περιορισμού της σκόνης.
Α.17. Το φορτίο των βαρέων οχημάτων μεταφοράς υλικών κατασκευής θα καλύπτεται, τόσο κατά τη διαδρομή τους εκτός ζώνης κατασκευής (όπως παγίως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία οδικής κυκλοφορίας) όσο και εντός της ζώνης κατασκευής, ώστε να ελαχιστοποιείται η εκπομπή σκόνης.
Α.18. Σε περίπτωση ατυχηματικής ρύπανσης από οχήματα απασχολούμενα στην κατασκευή ή λειτουργία του έργου, θα πρέπει να διενεργείται άμεσος καθαρισμός, με ευθύνη του ρυπαίνοντος και υπό την επίβλεψη του φορέα του έργου.
Α.19. Όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή του έργου θα πρέπει να διαθέτουν σε ισχύ πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τα εκάστοτε όρια αερίων εκπομπής ρύπων.
Α.20. Δεν επιτρέπεται η καύση οποιασδήποτε φύσης άχρηστων ή πλεοναζόντων υλικών στη ζώνη εκτέλεσης του έργου ή σε οποιεσδήποτε σχετικές με αυτό εγκαταστάσεις (π.χ. εργοτάξια).
Α.21. Οι εργασίες συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού και των οχημάτων της κατασκευής (εργοταξιακά οχήματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και υλικών) θα πρέπει να διενεργούνται σε εγκαταστάσεις
κατάλληλα αδειοδοτημένων επιχειρήσεων, με εξαίρεση τυχόν επιτόπια επιδιόρθωση βλάβης που συνεπάγεται ακινητοποίηση οχήματος ή μηχανήματος. Η πλύση μηχανημάτων και οχημάτων του έργου να γίνεται αποκλειστικά σε διαμορφωμένους χώρους με κεκλιμένο δάπεδο, εγκάρσιο οχετό συλλογής και δεξαμενή καθίζησης, ενώ δεν επιτρέπεται η άμεση απόρριψη του προερχόμενου από την πλύση νερού στο υδρογραφικό δίκτυο.
Α.22. Για την άμεση αντιμετώπιση ατυχημάτων με πιθανότητα ρύπανσης, κάθε εργοταξιακό μέτωπο θα πρέπει να διαθέτει σε ετοιμότητα κατάλληλα υλικά π.χ. διάφορα ειδικά ελαιοδεσμευτικά ή συναφή χημικά προϊόντα, πριονίδι.
Α.23. Εάν για την αξιοποίηση των υλικών από τις εκσκαφές του έργου, χρησιμοποιηθεί προσωρινός μετακινούμενος σπαστήρας, αυτός θα πρέπει να διαθέτει πλήρες σύστημα συγκράτησης εκπομπών σκόνης, με εκνεφωτές ύδατος σε όλα τα κρίσιμα σημεία και κάλυψη όλων των μεταφορικών ταινιών.
Α.24. Εάν απαιτηθεί η εγκατάσταση προσωρινής μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στο πλαίσιο του έργου, αυτή θα χωροθετηθεί εντός του χώρου των εργοταξιακών εγκαταστάσεών του, ενώ θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με πλήρες σύστημα συγκράτησης εκπομπών σκόνης (αποκονίωση σιλό τσιμέντου, αναμίκτη, ζυγιστηρίου κ.ά.). Επιπλέον να προβλεφθεί κεκλιμένο δάπεδο για την πλύση των οχημάτων μεταφοράς σκυροδέματος, με δεξαμενή συλλογής, καθίζησης και επαναξιοποίησης του νερού.
Α.25. Εντός ενός έτους (1) από την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, θα πρέπει να απομακρυνθεί το σύνολο των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και να αποκατασταθούν πλήρως οι χώροι που καταλάμβαναν.
Α.26. Κατά την κατασκευή και λειτουργία του έργου να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας, πυροπροστασίας και ελαχιστοποίησης του κινδύνου μετάδοσης πυρκαγιάς σε παρακείμενες περιοχές.
Α.27. Οι οριακές και κατευθυντήριες τιμές ποιότητας της ατμόσφαιρας καθορίζονται στις ακόλουθες διατάξεις:
i. υπ’ αριθμ. 14122/549/Ε103/2011 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 488) «Μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/50/ΕΚ …».
ii. υπ’ αριθμ. Η.Π. 22306/1075/Ε103/2007 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 920), με την οποία καθορίζονται τιμές − στόχοι και όρια εκτίμησης των συγκεντρώσεων του αρσενικού, του καδμίου, του υδραργύρου, του νικελίου και των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στον ατμοσφαιρικό αέρα, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2004/107/ΕΚ.
Α.28. Για τις σημειακές εκπομπές στερεών σε αιώρηση (σκόνες) από τα εργοτάξια και τις εγκαταστάσεις του έργου, ισχύει το καθοριζόμενο όριο στο άρθρο 2 (παρ. δ) του Π.Δ. 1180/1981 (ΦΕΚ Α΄ 293) ή οι εκάστοτε ισχύουσες ειδικότερες διατάξεις.
Α.29. Για το θόρυβο που εκπέμπεται από εξοπλισμό κατασκευής του έργου, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθμ. Η.Π. 37393/2028/29.3.2003 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1418) όπως εκάστοτε ισχύει, στην οποία καθορίζονται μέτρα και όροι για τις εκπομπές θορύβου στο περιβάλλον από εξοπλισμό προς χρήση σε εξωτερικούς χώρους.
Α.30. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση εξοπλισμού κατασκευής που δεν ανταποκρίνεται στις σχετικές με το θόρυβο υποχρεώσεις.
Α.31. Σε απόσταση μικρότερη των 100m από εν χρήσει κτίρια, η ταυτόχρονη λειτουργία υπεράνω του ενός μηχανημάτων, καθώς και η ταυτόχρονη εκτέλεση θορυβωδών εργασιών, θα πρέπει να ρυθμίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε στο όριο του εργοταξιακού μετώπου, η συνολική στάθμη θορύβου να μην υπερβαίνει τα 65 dBΑ για περισσότερο από 15΄ ανά τετράωρο εκτός ωρών κοινής ησυχίας. Ειδικά σε θέσεις και περιόδους υψηλού θορύβου βάθους (π.χ. προερχόμενου από την κυκλοφορία σε υφιστάμενες οδούς), η στάθμη των 65 dBA μπορεί να υπερβαίνεται, εφόσον ο τελικός αθροιστικός θόρυβος στους πλησιέστερους δέκτες δεν αυξάνεται λόγω εκπομπών κατασκευής πλέον του 1dBA. Κατά τη διάρκεια των ωρών κοινής ησυχίας οι θορυβώδεις εργασίες θα πρέπει να αναστέλλονται.
Α.32. Το επίπεδο των δονήσεων στο πλησιέστερο προς το μέτωπο εργασιών κτίριο, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ήμισυ των ορίων που καθορίζονται στον πίνακα της παρ. 1.β του άρθρου 88 του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών [υπ’ αριθμ. Δ7/Α/οικ.12050/2223/2011 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1227)].
Α.33. Όσον αφορά τα υγρά απόβλητα, τηρούνται οι διατάξεις της υπ’ αριθμ. 39626/2208/Ε130/2009 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός μέτρων για την προστασία των υπόγειων νερών από τη ρύπανση και την υποβάθμιση, σε συμμόρφωση με την οδηγία 2006/118/ΕΚ …» (ΦΕΚ Β΄ 2075), όπως εκάστοτε ισχύει.
Α.34. Τα στερεά απόβλητα αστικού τύπου από την κατασκευή του έργου θα συγκεντρώνονται σε κάδους απορριμμάτων και θα παραδίδονται ή θα περισυλλέγονται από τα απορριμματοφόρα της υπηρεσίας καθαριότητας του οικείου Δήμου.
Α.35. Η διαχείριση άλλων μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 50910/2727/2003 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 1909) καθώς και του Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ Α΄ 24), όπως εκάστοτε ισχύουν.
Α.36. Η διαχείριση των ρευμάτων αποβλήτων τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 2939/2001 (ΦΕΚ Α΄ 179) όπως ισχύει, θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, τις κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότησή του και σύμφωνα με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές των αντίστοιχων εγκεκριμένων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης. Ειδικότερα:
i. Οι συσκευασίες διαφόρων υλικών που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή και λειτουργία του έργου, να παραδίδονται σε κατάλληλα αδειοδοτημένο συλλέκτη προς περαιτέρω αξιοποίηση σε εγκεκριμένη εγκατάσταση.
ii. Η συλλογή των προς απόσυρση ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, και των μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων, να γίνεται μέσω εγκεκριμένων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.
iii. Τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων να συλλέγονται με διακριτό τρόπο, να φυλάσσονται προσωρινά σε στεγανά δοχεία, και περιοδικά να παραδίδονται, μέσω κατάλληλα αδειοδοτημένου συλλέκτη σε εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης.
Α.37. Η διαχείριση τυχόν επικίνδυνων αποβλήτων να διεξάγεται κατά τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία, όπως οι υπ’ αριθμ. 13588/725/2006 (ΦΕΚ Β΄ 383), 24944/1159/2006 (ΦΕΚ Β΄ 791), 8668/2007 (ΦΕΚ Β΄ 287) κοινές υπουργικές αποφάσεις και ο Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ Α΄ 24) όπως ισχύουν, με τήρηση όλων των σχετικών παραστατικών στο αρχείο του εργοταξίου ή εγκατάστασης.
Α.38. Εάν προκύψει ανάγκη διαχείρισης οχήματος στο τέλος του κύκλου ζωής του, θα πρέπει να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από το Π.Δ. 116/2004 (ΦΕΚ Α΄ 81).
Α.39. Οι αναλύσεις για την ποιότητα του λαμβανόμενου από το έργο νερού να πραγματοποιούνται κατά τα προβλεπόμενα από την υπ’ αριθμ. Η.Π.38317/1621/Ε103/2011 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1977), όπως εκάστοτε ισχύει.
Α.40. Η υλοτομία ή εκρίζωση δασικών θάμνων και δένδρων στο πλαίσιο του έργου να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και τις υποδείξεις της Δασικής Υπηρεσίας.
Α.41. Σε περίπτωση που τμήμα του έργου κατασκευάζεται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα να εκτελεσθούν μετά την κατασκευή του φυτεύσεις αποκατάστασης στις επιφάνειες του εν λόγω τμήματος που επιδέχονται φύτευσης, όπως γήπεδα εργοταξίων, πρανή επιχωμάτων και ορυγμάτων, όχθες υδατορεμάτων κ.λπ., με χρήση ειδών συμβατών με τις φυτοκοινωνίες της περιοχής, και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη φυτοτεχνική μελέτη του άρθρου 4 παρ. 2 της υπ’ αριθμ. 15277/2012 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Α΄ 1077).
Α.42. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των διερχόμενων από την περιοχή του έργου από τους κινδύνους που τυχόν θα δημιουργηθούν από την κατασκευή και λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης σήμανσης (ημερήσιας και νυκτερινής) σκαμμάτων επί και εγγύς οδών, και της περίφραξης των έργων.
Β.I ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Β.Ι.1. Σε περίπτωση έργου που συνεπάγεται τη δημιουργία λεκάνης κατάκλυσης, η ξυλώδης βλάστηση που ευρίσκεται εντός της τελευταίας θα πρέπει να αποψιλωθεί στο σύνολό της.
Β.Ι.2. Πριν την έναρξη της πλήρωσης της λεκάνης κατάκλυσης του έργου να απομακρυνθούν οποιαδήποτε υλικά ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού του, όπως: λιπαντικά έλαια και άδεια δοχεία τους, υπολείμματα ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κ.λπ., με διάθεσή τους κατά τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.
Β.Ι.3. Κατά την εκτέλεση εκσκαφών: α) στα γήπεδα εργοταξίων, θαλάμου δικλείδων και αντλιοστασίων, β) στις αναβαθμίδες που τυχόν διαμορφωθούν στα πρανή πέριξ φράγματος, ταμιευτήρα ή λεκάνης κατάκλυσης, και γ) σε επιφάνειες που επενδύονται προς στεγανοποίηση, η φυτική γη να συλλέγεται και να φυλάσσεται χωριστά, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στις εργασίες αποκατάστασης.
Β.Ι.4. Σε περίπτωση φράγματος υδροληψίας θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο έργο διάταξη απόδοσης οικολογικής παροχής (παροχής απαραίτητης για την διατήρηση του κατάντη οικοσυστήματος), η οποία θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η κατά προτεραιότητα απόδοσή της οικολογικής παροχής έναντι της υδροληψίας.
Β.Ι.5. Σε περίπτωση φράγματος υδροληψίας να εγκατασταθούν σ’ αυτό όργανα που παρέχουν τη δυνατότητα μέτρησης ή έμμεσου υπολογισμού των ακόλουθων μεγεθών: α) συνολική παροχή του υδατορέματος στη θέση του φράγματος, β) λαμβανόμενη προς χρήση παροχή, γ) αποδιδόμενη στα κατάντη οικολογική παροχή, και δ) υπερχειλίζουσα παροχή νερού. Επιπλέον εάν το φράγμα είναι εσωποτάμιας ταμίευσης θα πρέπει τα ως άνω όργανα να επιτρέπουν τη μέτρηση ή τον έμμεσο υπολογισμό και του όγκου νερού εντός της λεκάνης κατάκλυσης. Για τους σκοπούς της παρούσας ως φράγμα εσωποτάμιας ταμίευσης θεωρείται αυτό με χρόνο πλήρωσης της (κενής) λεκάνης κατάκλυσης από τη μέση υπερετήσια παροχή μεγαλύτερο των 24 ωρών.
Β.Ι.6. Σε περίπτωση εξωποτάμιου ταμιευτήρα να εγκατασταθούν σ’ αυτό όργανα που παρέχουν τη δυνατότητα μέτρησης ή έμμεσου υπολογισμού των ακόλουθων μεγεθών: α) παροχή νερού εισερχόμενη στον ταμιευτήρα, β) λαμβανόμενη προς χρήση παροχή και γ) όγκος νερού εντός του ταμιευτήρα.
Β.Ι.7. Σε περίπτωση εξωποτάμιου ταμιευτήρα ο σχεδιασμός αυτού ή και της διάταξης υδροληψίας του θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε η τροφοδοσία του με νερό να σταματά προ της υπερχείλισής του. Προς τούτο ο ταμιευτήρας ή και η διάταξη υδροληψίας του θα πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες διατάξεις αυτομάτου ελέγχου.
Β.Ι.8. Σε περίπτωση φράγματος με λεκάνη κατάκλυσης ή ταμιευτήρα, μικτής χωρητικότητας μεγαλύτερης των 50.000 m3, να υποβληθεί στην αρμόδια Αρχή πολιτικής προστασίας προ της έναρξης κατασκευής του έργου η Οριστική Μελέτη του, προς εξέταση τυχόν αναγκαιότητας εκπόνησης Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης (ΣΕΑ) για τις περιπτώσεις δομικής αστοχίας. Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η εκπόνηση ΣΕΑ το σχετικό κόστος βαραίνει το φορέα του έργου.
Β.II ΦΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
B.II.1. Σε περίπτωση φράγματος υδροληψίας νερού να καταγράφονται συστηματικά μετά την έναρξη της λειτουργίας του τα ακόλουθα μεγέθη: α) συνολική παροχή του υδατορέματος στη θέση του φράγματος, β) λαμβανόμενη προς χρήση παροχή, γ) αποδιδόμενη στα κατάντη οικολογική παροχή, και δ) υπερχειλίζουσα παροχή νερού. Επιπλέον εάν το φράγμα είναι εσωποτάμιας ταμίευσης να καταγράφεται συστηματικά και ο όγκος νερού εντός της λεκάνης κατάκλυσης.
B.II.2. Σε περίπτωση εξωποτάμιου ταμιευτήρα να καταγράφονται συστηματικά μετά την έναρξη της λειτουργίας του τα ακόλουθα μεγέθη: α) παροχή νερού εισερχόμενη στον ταμιευτήρα, β) λαμβανόμενη προς
χρήση παροχή και γ) όγκος νερού εντός του ταμιευτήρα.
B.II.3. Η καταγραφή των μεγεθών των προηγούμενων δεσμεύσεων της παρούσας ενότητας να γίνεται με συχνότητα τέτοια ώστε να επιτρέπει την σύνταξη ισοζυγίων νερού σε μηνιαία τουλάχιστον βάση.
B.II.4. Να αφήνεται καθόλη τη διάρκεια του έτους, αμέσως κατάντη φράγματος υδροληψίας, οικολογική παροχή κατ’ ελάχιστον ίση με την οριζόμενη από το εν ισχύ Σχέδιο Διαχείρισης της υδρολογικής λεκάνης του φράγματος. Σε περίπτωση απουσίας σχετικής πρόβλεψης η οικολογική παροχή θα καθορίζεται από την άδεια χρήσης νερού, λαμβανομένου επιπλέον υπόψη ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με ένα εκ των ακόλουθων μεγεθών, κατ’ επιλογήν του φορέα του έργου:
i. Το μέγιστο εκ των ακολούθων μεγεθών: α) το 30% της μέσης (υπερετήσιας) παροχής του τριμήνου Ιουνίου – Αυγούστου, ή β) το 50% της μέσης παροχής του Σεπτεμβρίου.
ii. Το 30% της τρέχουσας παροχής του υδατορέματος.
B.II.5. Τα υδρολογικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στον υπολογισμό της οικολογικής παροχής και η επιλογή της μεθόδου υπολογισμού της θα πρέπει να αναφέρονται στην Τεχνική Έκθεση που περιέχεται στα στοιχεία τεκμηρίωσης της δήλωσης υπαγωγής σε ΠΠΔ.
B.II.6. Σε περίπτωση φράγματος υδροληψίας ή ταμιευτήρα υδρευτικής χρήσης να πραγματοποιούνται μετρήσεις για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού του, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, όσον αφορά: τις μετρούμενες παραμέτρους, την συχνότητα, τους όρους δειγματοληψίας, και την εν γένει μεθοδολογία.
B.II.7. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ποιοτική υποβάθμιση του νερού φράγματος υδροληψίας ή ταμιευτήρα υδρευτικής χρήσης ο φορέας του οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του για την εξάλειψη των σχετικών αιτίων, ενώ σε περίπτωση αναρμοδιότητας του ιδίου οφείλει να ενημερώνει τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες.
B.II.8. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ή υπολογισμών των ποσοτικών ή ποιοτικών παραμέτρων που αναφέρονται σε δεσμεύσεις της παρούσας ενότητας, θα πρέπει να κοινοποιούνται ετησίως στη αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στην αρμόδια για θέματα υδροοικονομίας Υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, με τη συχνότητα που ορίζεται στη σχετική άδεια χρήσης νερού. Επιπλέον τα αποτελέσματα που αφορούν ποιοτικές παραμέτρους (περίπτωση υδρευτικής χρήσης) θα πρέπει να κοινοποιούνται και στη Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
B.II.9. Ο φορέας λειτουργίας φράγματος ή ταμιευτήρα οφείλει:
i. Να ελέγχει συστηματικά την καλή κατάστασή του, και να προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά του.
ii. Να ειδοποιεί το ταχύτερο δυνατόν τις αρχές πολιτικής προστασίας, σε περίπτωση που εκτιμά ότι υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης επικίνδυνης για την δημόσια ασφάλεια κατάστασης, και να προβαίνει από πλευράς του εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες για μείωση του κινδύνου με βάση την ορθή τεχνική πρακτική.
Γ.Ι ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Γ.Ι.1. Σε περίπτωση υδροληψίας από υδατόρεμα με χρήση φράγματος ισχύουν για τη φάση κατασκευής οι αντίστοιχες ΠΠΔ της Υποομάδας Ι. Επιπλέον οι τελευταίες εφαρμόζονται στο βαθμό που είναι σχετικές σε περίπτωση υδροληψίας με χρήση διαφράγματος εντός του πυθμένα υδατορέματος.
Γ.Ι.2. Σε περίπτωση υδροληψίας από επιφανειακά ύδατα χωρίς χρήση φράγματος (πχ με άντληση, ή διάφραγμα εντός της κοίτης, ή υδραύλακα εκτροπής τμήματος της ροής κ.λπ.) να συλλέγεται και να φυλάσσεται χωριστά η φυτική γη που απομακρύνεται κατά την εκτέλεση εκσκαφών στα γήπεδα εργοταξίων, θαλάμου δικλείδων και αντλιοστασίων, και επιφάνειες που θα επενδύονται προς στεγανοποίηση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στις εργασίες αποκατάστασης.
Γ.Ι.3. Σε περίπτωση υδροληψίας από υδατόρεμα χωρίς χρήση φράγματος ή υδροληψίας από λίμνη, να εγκατασταθεί στη διάταξη υδροληψίας μη μηδενιζόμενο καταγραφικό υδρόμετρο για τη μέτρηση της λαμβανόμενης προς χρήση ποσότητας νερού.
Γ.ΙΙ ΦΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Γ.ΙΙ.1. Σε περίπτωση υδροληψίας από υδατόρεμα με χρήση φράγματος ισχύουν για τη φάση λειτουργίας οι αντίστοιχες ΠΠΔ της Υποομάδας Ι. Επιπλέον οι τελευταίες εφαρμόζονται στο βαθμό που είναι σχετικές σε περίπτωση υδροληψίας με χρήση διαφράγματος εντός του πυθμένα υδατορέματος.
Γ.ΙΙ.2. Σε περίπτωση υδροληψίας από υδατόρεμα χωρίς χρήση φράγματος ή υδροληψίας από λίμνη, να καταγράφεται συστηματικά μετά την έναρξη της λειτουργίας του έργου η λαμβανόμενη προς χρήση παροχή.
Γ.ΙΙ.3. Σε περίπτωση έργου υδρευτικής χρήσης να πραγματοποιούνται μετρήσεις για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού της υδροληψίας, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις όσον αφορά: τις μετρούμενες παραμέτρους, τη συχνότητα, τους όρους δειγματοληψίας, και την εν γένει μεθοδολογία.
Γ.ΙΙ.4. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ποιοτική υποβάθμιση του νερού υδροληψίας υδρευτικής χρήσης ο φορέας του έργου οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του για την εξάλειψη των σχετικών αιτίων, ενώ σε περίπτωση αναρμοδιότητας του ιδίου οφείλει να ενημερώνει τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες.
Γ.ΙΙ.5. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ή υπολογισμών των ποσοτικών ή ποιοτικών παραμέτρων που αναφέρονται σε δεσμεύσεις της παρούσας ενότητας, θα πρέπει να κοινοποιούνται ετησίως στη αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στην αρμόδια για θέματα υδροοικονομίας Υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή με τη συχνότητα που ορίζεται στη σχετική άδεια χρήσης νερού. Επιπλέον τα αποτελέσματα που αφορούν ποιοτικές παραμέτρους (περίπτωση υδρευτικής χρήσης) θα πρέπει να κοινοποιούνται και στη Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
Γ.ΙΙ.6. Σε περίπτωση υδροληψίας από υδατόρεμα χωρίς χρήση φράγματος θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι κατάντη της υδροληψίας απομένει παροχή κατ’ ελάχιστον ίση με την οικολογική παροχή που ορίζεται από το εν ισχύ Σχέδιο Διαχείρισης της υδρολογικής λεκάνης της.
Σε περίπτωση απουσίας σχετικής πρόβλεψης η οικολογική παροχή θα καθορίζεται από την άδεια χρήσης νερού, λαμβανομένου επιπλέον υπόψη ότι η λαμβανόμενη προς χρήση ποσότητα νερού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% της μέσης (υπερετήσιας) παροχής του τριμήνου Ιουνίου – Αυγούστου, ούτε το 50% της μέσης παροχής του Σεπτεμβρίου.
Γ.ΙΙ.7. Τα υδρολογικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στον υπολογισμό της οικολογικής παροχής θα πρέπει να αναφέρονται στην Τεχνική Έκθεση που περιέχεται στα στοιχεία τεκμηρίωσης της δήλωσης υπαγωγής σε ΠΠΔ.
Δ.I ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Δ.Ι.1. Σε περίπτωση που το έργο αφορά υδρογεώτρηση να τηρηθούν κατά την κατασκευή του (συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμαστικών αντλήσεων) οι τεχνικές προδιαγραφές της υπ’ αριθμ. ΔΙΠΑΔ/β/606/2003 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 292) όπως εκάστοτε ισχύει. Σε περίπτωση ιδιωτικής υδρογεώτρησης εξαιρούνται της υποχρέωσης εφαρμογής οι διατάξεις που αφορούν ενέργειες που σχετίζονται με ανάθεση, επίβλεψη και αμοιβή εκτέλεσης δημόσιου έργου.
Δ.Ι.2. Η διάρκεια της δοκιμαστικής άντλησης νέων γεωτρήσεων θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον ένα 48ωρο, ή ο χρόνος που προβλέπεται από τυχόν εν ισχύ διατάξεις για την προστασία ή διαχείριση του υδατικού δυναμικού της περιοχής ανόρυξης.
Δ.Ι.3. Σε περίπτωση νέας υδρογεώτρησης η οποία δεν δύναται να αξιοποιηθεί για οποιονδήποτε λόγο, ο φορέας της υποχρεούται να σφραγίσει αυτή.
Δ.Ι.4. Σε περίπτωση υγρής ανόρυξης υδρογεώτρησης, ο χρησιμοποιούμενος πολφός (πολτός) να συγκεντρώνεται σε δεξαμενές κυκλοφορίας − καθίζησης στο χώρο της υδρογεώτρησης,που θα περιφραχθούν προσωρινά για τη διάρκεια των εργασιών και θα επαναπληρωθούν οριστικά μετά το πέρας τους.
Δ.Ι.5. Σε περίπτωση υδρομάστευσης πηγής να ληφθούν μέτρα στεγανοποίησης της έναντι κατείσδυσης επιφανειακών υδάτων.
Δ.Ι.6. Σε περίπτωση υδρομάστευσης πηγής να συμπεριληφθεί στο έργο διάταξη άφεσης οικολογικής παροχής (παροχής απαραίτητης για την διατήρηση του κατάντη οικοσυστήματος), η οποία θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη κατά τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η κατά προτεραιότητα απόδοσή της οικολογικής παροχής έναντι της υδροληψίας.
Δ.Ι.7. Να τοποθετηθεί στο έργο μη μηδενιζόμενο καταγραφικό υδρόμετρο για τη μέτρηση της λαμβανόμενης απ’ αυτό ποσότητας νερού, ενώ σε περίπτωση υδρομάστευσης πηγής θα πρέπει να τοποθετηθεί και υδρόμετρο του ιδίου είδους για τη μέτρηση της αποδιδόμενης οικολογικής παροχής.
Δ.Ι.8. Σε περίπτωση που το έργο ευρίσκεται εγγύς δάσους ή δασικών εκτάσεων και επιπλέον περιλαμβάνει αντλητικό συγκρότημα, ο σχεδιασμός του θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης του για ανεφοδιασμό οχημάτων πυρόσβεσης, μη συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης σχεδιασμού του με προδιαγραφές πυροσβεστικού συστήματος (πχ πίεση, χαρακτηριστικά ακροφυσίου).
Δ.II ΦΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δ.ΙΙ.1. Σε περίπτωση υδρομάστευσης πηγής θα πρέπει να εξασφαλίζεται η απορροή κατάντη της, παροχής κατ’ ελάχιστον ίσης με την οικολογική παροχή που ορίζεται από το εν ισχύ Σχέδιο Διαχείρισης της υδρολογικής λεκάνης της. Σε περίπτωση απουσίας σχετικής πρόβλεψης η οικολογική παροχή θα καθορίζεται από την άδεια χρήσης νερού, λαμβανομένου επιπλέον υπόψη ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με ένα εκ των ακόλουθων δύο μεγεθών, κατ’ επιλογήν του φορέα του έργου:
i. Το μέγιστο εκ των ακολούθων μεγεθών: α) το 30 % της μέσης (υπερετήσιας) παροχής του υδρομαστευθέντος τμήματος της πηγής για το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, ή β) το 50% της ως άνω μέσης παροχής για τον Σεπτέμβριο.
ii. Το 30% της τρέχουσας συνολικής παροχής του υδρομαστευθέντος τμήματος της πηγής.
Δ.ΙΙ.2. Τα υδρολογικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στον υπολογισμό της οικολογικής παροχής και η επιλογή της μεθόδου υπολογισμού της θα πρέπει να αναφέρονται στην Τεχνική Έκθεση που περιέχεται στα στοιχεία τεκμηρίωσης της δήλωσης υπαγωγής σε ΠΠΔ.
Δ.ΙΙ.3. Σε περίπτωση έργου υδρευτικής χρήσης να πραγματοποιούνται μετρήσεις για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού που λαμβάνεται από το έργο, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και την άδεια χρήσης νερού όσον αφορά: τις μετρούμενες παραμέτρους, τη συχνότητα, τους όρους δειγματοληψίας, και την εν γένει μεθοδολογία.
Δ.ΙΙ.4. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ή υπολογισμών των ποσοτικών ή ποιοτικών παραμέτρων που αναφέρονται σε δεσμεύσεις της παρούσας ενότητας, να κοινοποιούνται ετησίως στη αρμόδια Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στην αρμόδια για θέματα υδροοικονομίας Υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του οικείου Δήμου σε περίπτωση αρμοδιότητάς του, ή με τη συχνότητα που ορίζεται στη σχετική άδεια χρήσης νερού. Επιπλέον τα αποτελέσματα που αφορούν ποιοτικές παραμέτρους (περίπτωση υδρευτικής χρήσης) θα πρέπει να κοινοποιούνται και στη Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
Δ.ΙΙ.5. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ποιοτική υποβάθμιση του νερού που λαμβάνεται από έργο υδρευτικής χρήσης ο φορέας του έργου οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του για την εξάλειψη των σχετικών αιτίων, ενώ σε περίπτωση αναρμοδιότητας του ιδίου οφείλει να ενημερώνει τις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες.
Ε.Ι ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Ε.Ι.1. Για την κατασκευή δικτύων ακαθάρτων αστικών ή βιομηχανικών λυμάτων, ισχύουν οι ΠΠΔ ή περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Ε.Ι.2. Σε περίπτωση δικτύου ομβρίων απαγορεύεται η σύνδεση σ’ αυτό αγωγών ακαθάρτων ή παντοροϊκών αγωγών.
Ε.Ι.3. Σε περίπτωση δικτύων μεταφοράς και διανομής νερού προς χρήση να τοποθετηθούν υδρόμετρα σε κομβικά σημεία τους, κατά τρόπον ώστε να είναι δυνατή η μέτρηση των ποσοτήτων νερού που διατίθενται προς κάθε τμήμα του δικτύου και κάθε χρήστη, αλλά και των διαρροών του κάθε τμήματος του δικτύου.
Ε.Ι.4. Σε περίπτωση αρδευτικών δικτύων ή έργων αναδασμού, να διατηρηθούν οι φυσικοί φυτοφράκτες επί των ορίων των αγροτεμαχίων όπως αυτά θα διαμορφωθούν μετά την εκτέλεση του έργου.
Ε.Ι.5. Στα σημεία διασταύρωσης αγωγών με υδατορέματα ή όδευσης αυτών εντός της ευρείας κοίτης τους θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι δεν επέρχεται μείωση της παροχετευτικότητάς τους έναντι της υφιστάμενης κατάστασης. Σε περίπτωση διευθετημένου υδατορέματος εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ο σχεδιασμός του αγωγού και του έργου διέλευσης από το υδατόρεμα θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι η διατομή της κοίτης που εναπομένει δύναται να παροχετεύσει απορροή που αντιστοιχεί στην περίοδο επαναφοράς του έργου της διευθέτησης.
Ε.II ΦΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Ε.ΙI.1. Κατά τις αγροτικές εργασίες εντός αρδευτικών δικτύων ή έργων αναδασμού να τηρούνται τα προβλεπόμενα: α) για την εφαρμογή του καθεστώτος πολλαπλής συμμόρφωσης, και β) από τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής όπως εκάστοτε ισχύουν, όσον αφορά στη διαχείριση εισροών, κατεργασία του εδάφους, αμειψισπορά, λίπανση, προστασία υδατικών πόρων, φυτοπροστασία, και την διαχείριση αυτοφυούς χλωρίδας, υπολειμμάτων καλλιεργειών και απορριμμάτων, καθώς και λοιπά θέματα αγροτικής πρακτικής.
Ε.ΙI.2. Σε περίπτωση αρδευτικών δικτύων να τηρούνται τα προβλεπόμενα από την υπ’ αριθμ. Φ.16/6631/1989 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 428) όπως εκάστοτε ισχύει, όσον αφορά τα ανώτατα όρια χρήσης νερού για άρδευση.
Ε.ΙI.3. Σε περίπτωση υδρευτικών δικτύων να τηρούνται τα προβλεπόμενα από την υπ’ αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ12/164/οικ.10772/1991 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 174) όπως εκάστοτε ισχύει, όσον αφορά τα ανώτατα όρια χρήσης νερού για ύδρευση.
Ε.ΙI.4. Στα δημόσιας χρήσης δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού προς χρήση να γίνεται ανάκτηση κόστους για υπηρεσίες ύδατος αναλογικώς προς τον καταναλισκόμενο από κάθε χρήστη όγκο ύδατος (πέραν των παγίων επιβαρύνσεων).
Ε.ΙI.5. Σε περίπτωση δικτύων μεταφοράς και διανομής νερού προς χρήση να καταγράφονται συστηματικά οι συνολικά καταναλισκόμενες ποσότητες νερού, και τα σχετικά αποτελέσματα να διαβιβάζονται ετησίως στην αρμόδια Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στην αρμόδια για θέματα υδροοικονομίας Υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του οικείου Δήμου σε περίπτωση αρμοδιότητάς του.
ΣΤ.Ι ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
ΣΤ.I.1. Προ της έναρξης κατασκευής έργου διευθέτησης υδατορέματος θα πρέπει να έχει εκδοθεί Απόφαση οριοθέτησης του τμήματος που θα διευθετηθεί, κατά τα προβλεπόμενα από το Ν. 880/1979 (ΦΕΚ Α΄ 58) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 5 του Ν. 3010/2002 (ΦΕΚ Α΄91) και εκάστοτε ισχύει, στην οποία θα απεικονίζονται οι οριογραμμές όπως θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της διευθέτησης. Επιπλέον η διευθέτηση θα πρέπει να εκτελεσθεί κατά τρόπο σύμφωνο με την οριοθέτηση.
ΣΤ.I.2. Κατά την εκτέλεση αντιπλημμυρικού έργου να λαμβάνεται μέριμνα μέσω της κατάλληλης οργάνωσής του, για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας τοπικής ενίσχυσης εξαιτίας των εργασιών τυχόν πλημμυρικών φαινομένων που θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια κατασκευής του.
ΣΤ.I.3. Τα αντιπλημμυρικά έργα να εκτελούνται κατά την διάρκεια του οκταμήνου στο οποίο το υδατόρεμα όπου υλοποιούνται παρουσιάζει τις ελάχιστες παροχές, εκτός από περιπτώσεις έργων επείγοντος χαρακτήρα.
ΣΤ.I.4. Κατά την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων να εξασφαλίζεται η ομαλή υδραυλική μετάβαση από και προς τα εκατέρωθεν της περιοχής επέμβασης τμήματα, δια της εκτέλεσης των απαραίτητων έργων συναρμογής.
ΣΤ.I.5. Τα έργα διευθέτησης να εκτελούνται με φορά από τα κατάντη προς τα ανάντη, εκτός από περιπτώσεις επέμβασης επί υφισταμένων έργων (π.χ. συντήρηση, ανακατασκευή, επιδιόρθωση κ.λπ.).
ΣΤ.I.6. Κατά την κατασκευή έργων εκβολής τάφρων ή υδατορέματος στη θάλασσα, να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα που θα υποδειχθούν από την αρμόδια Λιμενική Αρχή, σύμφωνα και με το Ν. 713/1977 (ΦΕΚ Α΄ 319) όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. 55/1998 (ΦΕΚ Α΄ 58).
ΣΤ.ΙΙ ΦΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΣΤ.II.1. Να διενεργείται τακτικός έλεγχος της ευστάθειας των εδαφών στις θέσεις εγγύς άλλων έργων υποδομής που γειτνιάζουν με το έργο, με συχνότητα ανάλογη των συνθηκών της περιοχής, και να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης ή αντιμετώπισης φαινομένων διάβρωσης ή καθιζήσεων.
ΣΤ.II.2. Σε περίπτωση αντιπλημμυρικού έργου να διενεργείται τακτικός καθαρισμός του τμήματος της κοίτης του υδατορέματος στο οποίο έχει εκτελεσθεί αυτό, προς επαναφορά της κοίτης στην κατάσταση που προβλέπεται από το σχεδιασμό του έργου, ενώ οι απαραίτητες εργασίες θα πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα και με τις ΠΠΔ της παρούσας.
Ζ.I ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Ζ.I.1. Να τοποθετηθούν στο έργο διατάξεις αυτόματης μέτρησης και ελέγχου των κύριων παραμέτρων του, όπως υδρόμετρα στις θέσεις εισροής και εκροής ύδατος προς το διυλιστήριο, σταθμήμετρα στη δεξαμενή καθαρού νερού, διατάξεις μέτρησης ph και ηλεκτρικής αγωγιμότητας κ.λπ.
Ζ.I.2. Να γίνει περιμετρική φύτευση του γηπέδου του διυλιστηρίου με θαμνώδη και δενδρώδη είδη αυτοφυή στην περιοχή του.
Ζ.ΙΙ ΦΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Ζ.II.1. Να καταγράφονται συστηματικά η ποσότητα ανεπεξέργαστου νερού που εισέρχεται στο διυλιστήριο και η ποσότητα επεξεργασμένου νερού που διατίθεται στο υδρευτικό δίκτυο.
Ζ.II.2. Η ποιότητα του διατιθέμενου για ανθρώπινη κατανάλωση νερού θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα από την υπ’ αριθμ. Υ2/2600/2001 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 892), όπως εκάστοτε ισχύει.
Ζ.II.3. Να διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι της ποιότητας του παραγόμενου από το διυλιστήριο νερού σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από την υπ’ αριθμ. Υ2/2600/2001 κοινή υπουργική απόφαση όσον αφορά: τις μετρούμενες παραμέτρους, τη συχνότητα, τους όρους δειγματοληψίας, και την εν γένει μεθοδολογία.
Ζ.II.4. Τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων να κοινοποιούνται ετησίως στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και την αρμόδια για θέματα υδροοικονομίας Υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και στην αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ζ.1.3 Εάν από τους ελέγχους της ποιότητας του προς επεξεργασία και επεξεργασμένου νερού διαπιστωθεί η ύπαρξη υγειονομικού κινδύνου, ο φορέας του έργου οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αρμοδιότητάς του για την εξάλειψη των σχετικών αιτίων, ενώ σε περίπτωση αναρμοδιότητας του ιδίου οφείλει να ενημερώνει τις Υπηρεσίες που είναι καθ’ ύλην αρμόδιες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώνεται σχετικώς η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, με γνωστοποίηση και των μέτρων που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ζ.1.4 Η ιλύς που προέρχεται από διάφορα στάδια ή διατάξεις της επεξεργασίας του νερού, όπως από πλύση φίλτρων, δεξαμενές καθίζησης κ.λπ. δύναται να διατεθεί σε εγκαταστάσεις διάθεσης στερεών αποβλήτων εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.
Οι διαδικασίες της παρούσας απόφασης είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μετά την εφαρμογή των προβλεπόμενων στο άρθρο 18 του Ν. 4014/2011.
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2013
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ |
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ |
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ |
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ |
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
The social partners body for health and safety at work
2025 © EL.IN.Y.A.E.