Attachment | Size |
---|---|
Εγκ. 45983_2020 | 1.33 MB |
Η παροχή ειδικών οδηγιών για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1257/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Νοεμβρίου 2013 για την ανακύκλωση πλοίων και την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1013/2006 και της οδηγίας 2009/16/ΕΚ (εφεξής Κανονισμός) από τα υπόχρεα πλοία.
Ο Κανονισμός έχει ως στόχο τη θέσπιση απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν τα πλοία και οι μονάδες ανακύκλωσης πλοίων, ώστε να διασφαλίζεται ότι η ανακύκλωση πραγματοποιείται με τρόπο φιλικό και
ασφαλή για το περιβάλλον και ότι προστατεύεται η ανθρώπινη υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του πλοίου.
3.1 Ο Κανονισμός, εφαρμόζεται στα πλοία που φέρουν τη σημαία Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην των διατάξεων του άρθρου 12, οι οποίες εφαρμόζονται στα πλοία που φέρουν σημαία τρίτης χώρας και προσεγγίζουν λιμένα ή αγκυροβόλιο Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3.2 Από την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού εξαιρούνται:
α. Πολεμικά πλοία, βοηθητικά πλοία ή άλλα πλοία των οποίων ιδιοκτήτης ή φορέας εκμετάλλευσης είναι ένα κράτος και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παροχή μη εμπορικών δημόσιων υπηρεσιών.
β. Πλοία χωρητικότητας κάτω των 500 τόνων (gross tonnage - GT).
γ. Πλοία τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους πλέουν μόνο στα ύδατα που υπόκεινται στην κυριαρχία ή τη δικαιοδοσία του κράτους μέλους του οποίου φέρουν τη σημαία.
3.3 Στο σημείο αυτό επισημαίνεται η παράγραφος 12 του άρθρου 3 του Κανονισμού, όπου αναφέρεται ότι ως ολική χωρητικότητα νοείται η ολική χωρητικότητα υπολογιζόμενη σύμφωνα με τους κανόνες μέτρησης της ολικής χωρητικότητας που περιέχονται στο Παράρτημα Ι της Διεθνούς Σύμβασης για την καταμέτρηση της χωρητικότητας των πλοίων, 1969 ή οποιαδήποτε άλλη διάδοχη Σύμβαση. Συναφώς, υπενθυμίζεται το άρθρο 13 του ν.4150/2013 (Α’ 102) κατ’ εξουσιοδότηση του οποίου έχει εκδοθεί η Αριθμ.4200/171/2014/02-07-2014 (Β’ 1937) Απόφαση κ. Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου1.
3.4 Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι όλα τα πλοία που εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής του Κανονισμού, τα οποία αποπλέουν από ελληνικό λιμένα με σκοπό τη διάλυση, υπόκεινται στις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) αρ.1013/2006 για τις μεταφορές αποβλήτων και της Σύμβασης της Βασιλείας.
1 “Τρόπος υπολογισμού, διαδικασία διενέργειας της καταμέτρησης και πιστοποίησης της ολικής χωρητικότητας (GT) των πλοίων που εκτελούν πλόες εσωτερικού καθώς και αυτών που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για την καταμέτρηση της χωρητικότητας των πλοίων, 1969 (Δ.Σ.Χ.’69)”.
Αρμόδιες Υπηρεσίες για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των πλοίων με τις διατάξεις του εν θέματι Κανονισμού είναι οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές της Χώρας και οι Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων όπως εξειδικεύεται στην παράγραφο 8.1 της παρούσας.
5.1 Πλοία τα οποία φέρουν την Ελληνική σημαία ή σημαία Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακυκλώνονται αποκλειστικά σε μονάδες ανακύκλωσης που περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Μονάδων Ανακύκλωσης Πλοίων. Το περιεχόμενο του Καταλόγου αυτού, το οποίο επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 16 του Κανονισμού, δύναται να ανακτηθεί στον ακόλουθο δικτυακό σύνδεσμο: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020D0095&from=EN και περιλαμβάνει τόσο μονάδες που βρίσκονται σε κράτος μέλος όσο και μονάδες που βρίσκονται σε τρίτη χώρα. Η κάλυψη της ανωτέρω απαίτησης επαληθεύεται κατά την τελική επιθεώρηση για την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας προς ανακύκλωση καθώς και κατά την παραλαβή της Δήλωσης Ολοκλήρωσης, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παράγραφο 5.12 και 8.8 της παρούσας.
5.2 Πριν από την ανακύκλωση του πλοίου, ο πλοιοκτήτης μεριμνά για την επικαιροποίηση του Μέρους Ι του Καταλόγου Επικίνδυνων Υλικών και την ενσωμάτωση στον Κατάλογο του Μέρους ΙΙ και του Μέρους ΙΙΙ.
Για το περιεχόμενο και τον τρόπο κατάρτισης του Κατάλογου Επικίνδυνων Υλικών έχουν εκδοθεί κατευθυντήριες οδηγίες από τον ΙΜΟ2 και τον EMSA3 αντίστοιχα.
5.3 Σύμφωνα με την παράγραφο 1 εδάφιο α του άρθρου 6 του Κανονισμού, ο πλοιοκτήτης κατά την προετοιμασία του πλοίου για ανακύκλωση, παρέχει στη μονάδα ανακύκλωσης όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την κατάρτιση του σχεδίου ανακύκλωσης πλοίου από τη μονάδα ανακύκλωσης συμπεριλαμβανομένου του Καταλόγου Επικίνδυνων Υλικών. Επίσης, σύμφωνα με την παράγραφο 1 εδάφιο β του άρθρου 6 του Κανονισμού, για τα υπό Ελληνική σημαία υπόχρεα στον Κανονισμό πλοία, καθορίζεται ότι εντός επτά (07) ημερών από την ημερομηνία παροχής στη μονάδα ανακύκλωσης των εν λόγω πληροφοριών ο πλοιοκτήτης ενημερώνει εγγράφως τις αναφερόμενες στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας Υπηρεσίες του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του ΥΝΑΝΠ σχετικά με την πρόθεσή του να ανακυκλώσει το πλοίο του σε συγκεκριμένη μονάδα ή μονάδες. Η ενημέρωση περιλαμβάνει τον Κατάλογο Επικίνδυνων Υλικών και τις πληροφορίες που αφορούν το πλοίο και έχουν σταλεί στη μονάδα ή στις μονάδες ανακύκλωσης.
5.4 Η μονάδα ανακύκλωσης καταρτίζει το σχέδιο ανακύκλωσης πλοίου σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού (αν συνεργάζονται άνω της μίας μονάδας τότε η κάθε συμμετέχουσα μονάδα ανακύκλωσης καταρτίζει χωριστά, καταρχήν, το αντίστοιχο σχέδιο ανακύκλωσης πλοίου για τις δραστηριότητες που την αφορούν).
5.5 Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του Κανονισμού το σχέδιο ανακύκλωσης πλοίου απαιτείται να εγκριθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους στο οποίο βρίσκεται η μονάδα ανακύκλωσης του πλοίου. Η έγκριση μπορεί να είναι είτε έγγραφη είτε σιωπηρή, ανάλογα με το πως ρυθμίζεται από την οικεία νομοθεσία της χώρας όπου βρίσκεται η εγκατάσταση ανακύκλωσης. Η ρητή έγκριση χορηγείται όταν η αρμόδια αρχή αποστέλλει έγγραφη κοινοποίηση της απόφασής της σχετικά με το σχέδιο ανακύκλωσης πλοίου στη μονάδα ανακύκλωσης. Το εγκεκριμένο σχέδιο ανακύκλωσης πλοίου διαβιβάζεται στον πλοιοκτήτη και στις αναφερόμενες στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας Υπηρεσίες του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του ΥΝΑΝΠ από τη μονάδα ανακύκλωσης.
5.6 Η τελική επιθεώρηση πραγματοποιείται πριν τεθεί το πλοίο εκτός λειτουργίας και πριν ξεκινήσει η ανακύκλωσή του και μέσω αυτής επαληθεύεται ότι: α) ο Κατάλογος Επικίνδυνων Υλικών είναι αληθής, β) το σχέδιο ανακύκλωσης είναι ορθό και σύμφωνο με τον Κατάλογο Επικίνδυνων Υλικών και γ) η μονάδαανακύκλωσης περιλαμβάνεται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο4.
5.7 Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τελικής επιθεώρησης ο Αναγνωρισμένος Οργανισμός του Παραρτήματος Ι της παρούσας που έχει εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό, εκδίδει Πιστοποιητικό Καταλληλότητας προς Ανακύκλωση, το οποίο συνοδεύεται από τον Κατάλογο Επικίνδυνων Υλικών και το Σχέδιο Ανακύκλωσης.
5.8 Ο πλοιοκτήτης, πριν προβεί στην ανακύκλωση του πλοίου μεριμνά για την ελαχιστοποίηση υπολειμμάτων φορτίου, μαζούτ και λοιπών παραγόμενων αποβλήτων από τη λειτουργία του πλοίου, τα οποία παραμένουν επ’ αυτού.
5.9 Τα δεξαμενόπλοια που φθάνουν στη μονάδα ανακύκλωσης πρέπει να είναι «ασφαλή για εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες».
5.10 Αν ο Κατάλογος Επικίνδυνων Υλικών έχει ουσιαστικές παραλείψεις, η εγκατάσταση μπορεί να αρνηθεί να παραλάβει το πλοίο και ο πλοιοκτήτης παραμένει υπεύθυνος γι’ αυτό. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 6 του Κανονισμού, καθορίζεται ότι οι πλοιοκτήτες των υπό Ελληνική σημαία υπόχρεων στον Κανονισμό πλοίων ενημερώνουν σχετικά τις αναφερόμενες στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας Υπηρεσίες του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του ΥΝΑΝΠ.
5.11 Η μονάδα ανακύκλωσης γνωστοποιεί στις αναφερόμενες στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας Υπηρεσίες του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του ΥΝΑΝΠ, ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει η ανακύκλωση του πλοίου.
5.12 Εντός 14 ημερών από την ολοκλήρωση των εργασιών πλήρους ή μερικής ανακύκλωσης πλοίου, η μονάδα ανακύκλωσης πλοίων εκδίδει «Δήλωση Ολοκλήρωσης».
5.13 Προ της χορήγησης της άδειας απόπλου για ανακύκλωση, σε πλοίο ελληνικής σημαίας ή σημαίας οποιουδήποτε Κ.Μ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Λιμενική Αρχή ελέγχει ότι το πλοίο διαθέτει, μεταξύ άλλων, εν ισχύ πιστοποιητικό καταλληλότητας προς ανακύκλωση. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα επιτρέπεται ο απόπλους του προς ανακύκλωση πλοίου (ανεξαρτήτως του αν κινείται αυτοδύναμα ή ρυμουλκείται).
5.14 Το πιστοποιητικό καταλληλότητας προς ανακύκλωση ισχύει για χρονικό διάστημα τριών μηνών από την έκδοσή του, με δυνατότητα παράτασής του για μια μόνο απευθείας διαδρομή με προορισμό τη μονάδα ανακύκλωσης πλοίων, μετά από παρασχεθείσα σχετική έγκριση από τον εκδότη του. Το εν λόγω πιστοποιητικό συνοδεύεται από τον κατάλογο επικίνδυνων υλικών, σύμφωνα με παράγραφο 6 της παρούσας, και το σχέδιο ανακύκλωσης του πλοίου.
5.15 Το πιστοποιητικό καταλληλότητας προς ανακύκλωση συντάσσεται σε επίσημη γλώσσα της εκδούσας Υπηρεσίας. Εάν η χρησιμοποιούμενη γλώσσα δεν είναι η αγγλική, η γαλλική ή η ισπανική, το κείμενο περιλαμβάνει μετάφραση σε μια από τις γλώσσες αυτές. Για τα υπόχρεα υπό Ελληνική σημαία πλοία το πιστοποιητικό συντάσσεται στην ελληνική γλώσσα με αντίστοιχη μετάφραση στην αγγλική. Ο μορφότυπος του πιστοποιητικού καταλληλότητας προς ανακύκλωση καθορίζεται στην ανωτέρω (γ) σχετική.
5.16 Τα πιστοποιητικά καταλληλότητας προς ανακύκλωση για τα υπόχρεα υπό ελληνική σημαία πλοία, εκδίδονται από Αναγνωρισμένο Οργανισμό του Παραρτήματος Ι της παρούσης, οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτηθεί για τα σκοπό αυτό. Ο Αναγνωρισμένος Οργανισμός διενεργεί τις σχετικές επιθεωρήσεις και εκδίδει/θεωρεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό μόνο για πλοία ενταγμένα στην κλάση του. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για πλοία που δεν είναι υπόχρεα ένταξης σε κλάση Αναγνωρισμένου Οργανισμού.
5.17 Για τα πλοία που φέρουν σημαία Κ.Μ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνονται αποδεκτά πιστοποιητικά καταλληλότητας προς ανακύκλωση που έχουν εκδοθεί από αρμόδιες αρχές ή εξουσιοδοτημένους από αυτές Οργανισμούς.
2 Guidelines for the Development of IHM (Res. MEPC.269(68)); Guidelines for Safe and Environmentally Sound Ship Recycling (Res. MEPC.210(63))
3 EMSA’s Best Practice Guidance on the Inventory of Hazardous Materials , διαθέσιμο στην δ/νση http://emsa.europa.eu/news-apress-centre/external-news/item/3003-emsa-guidance-on-the-inventory-of-hazardous-materials.html
4 Δύναται να λαμβάνονται υπόψη οι κατευθυντήριες οδηγίες MEPC.222(64) “GUIDELINES FOR THE SURVEY AND CERTIFICATION OF SHIPS UNDER THE HONG KONG CONVENTION”
6.1 Όλα τα υπόχρεα, στον Κανονισμό πλοία πρέπει να διαθέτουν Κατάλογο Επικίνδυνων Υλικών. Η απαίτηση αυτή είναι υποχρεωτική για τα νέα5 καθώς και για τα πλοία που προορίζονται για ανακύκλωση.
Όσον αφορά τα υπάρχοντα6 πλοία, η απαίτηση για τον εφοδιασμό τους με τον κατάλογο επικίνδυνων υλικών καθίσταται υποχρεωτική μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020.
6.2 Ο Κατάλογος αποτελείται από τρία μέρη ως ακολούθως:
Μέρος Ι: αναγράφονται οι επικίνδυνες ουσίες που αναφέρονται στα παραρτήματα I και ΙΙ του Κανονισμού, και περιλαμβάνονται στη δομική κατασκευή ή τον εξοπλισμό του πλοίου, μαζί με ένδειξη του σημείου στο οποίο βρίσκονται και, κατά προσέγγιση, οι ποσότητες αυτών,
Μέρος II: αναγράφονται τα απόβλητα που υπάρχουν στο πλοίο και προέκυψαν κατά τη δραστηριότητά του,
Μέρος III: αναγράφονται τα εφόδια που υπάρχουν στο πλοίο.
6.3 Ο Κατάλογος Επικίνδυνων Υλικών είναι συγκεκριμένος για κάθε πλοίο και επαληθεύεται μέσω του Πιστοποιητικού Καταλόγου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αρχικής ή της περιοδικής επιθεώρησης, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 8 του Κανονισμού. Το πιστοποιητικό αυτό συμπληρώνεται από το μέρος I του Καταλόγου Επικίνδυνων Υλικών για πλοία που φέρουν σημαία Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή δήλωση συμμόρφωσης για πλοία τρίτων κρατών που προσεγγίζουν τους λιμένες Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. παράγραφο 8.2.α και 8.2.β της παρούσας αντίστοιχα).
6.4 Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται από Αναγνωρισμένο Οργανισμό του Παραρτήματος Ι της παρούσας, οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτηθεί για τo σκοπό αυτό. Ο εξουσιοδοτημένος Αναγνωρισμένος Οργανισμός διενεργεί τις σχετικές επιθεωρήσεις και εκδίδει/θεωρεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό μόνο για πλοία ενταγμένα στην κλάση του. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για πλοία που δεν είναι υπόχρεα ένταξης σε κλάση Αναγνωρισμένου Οργανισμού. Έχει διάρκεια έως πέντε χρόνια και συντάσσεται στη γλώσσα εργασίας της εκδούσας Αρχής. Εάν η χρησιμοποιούμενη γλώσσα δεν είναι η αγγλική, η γαλλική ή η ισπανική, το κείμενο περιλαμβάνει επιπρόσθετα μετάφραση σε μία από τις γλώσσες αυτές. Για τα υπόχρεα υπό Ελληνική σημαία πλοία το πιστοποιητικό συντάσσεται στην ελληνική γλώσσα με αντίστοιχη μετάφραση στην αγγλική. Το μορφότυπο του πιστοποιητικού καταλόγου καθορίζεται στην ανωτέρω (δ) σχετική.
6.5 Μετά την 31η
Δεκεμβρίου 2018 και έκτοτε απαγορεύεται ή υπόκειται σε περιορισμούς στα υπόχρεα πλοία η εγκατάσταση/χρήση των επικίνδυνων υλικών που αναφέρονται στο παράρτημα I του Κανονισμού.
6.6 Κάθε νέο πλοίο πρέπει να φέρει Κατάλογο Επικίνδυνων Υλικών, ο οποίος περιλαμβάνει τουλάχιστον τα επικίνδυνα υλικά που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού, ενώ για τα υπάρχοντα πλοία ανεξαρτήτου σημαίας που προσεγγίζουν Ελληνικό λιμένα ή αγκυροβόλιο και τα πλοία σημαίας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία προορίζονται για ανακύκλωση, περιλαμβάνει τουλάχιστον τα επικίνδυνα υλικά που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού κατά το δυνατόν.
6.7 Στην περίπτωση που πλοίο, το οποίο φέρει σημαία τρίτης χώρας αιτηθεί την εγγραφή του στο Ελληνικό Νηολόγιο, υποχρεούται να εφοδιαστεί με Κατάλογο Επικίνδυνων Υλικών εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από τη νηολόγησή του ή εναλλακτικά κατά την οιαδήποτε μελλοντική επιθεώρηση διενεργηθεί σε αυτό σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 του Κανονισμού, ανάλογα με το ποιο γεγονός προηγείται.
5 «νέο πλοίο» νοείται πλοίο: α)του οποίου η σύμβαση ναυπήγησης συνάπτεται την 31-12-2018 ή αργότερα, ή β) εάν δεν υπάρχει σύμβαση ναυπήγησης, πλοίο στο οποίο έχει τεθεί η τρόπιδα ή το οποίο βρίσκεται σε παρόμοιο στάδιο ναυπήγησης 30-06-2019 ή αργότερα, ή γ) που παραδίδεται 30-06-2021 ή αργότερα·
6 «υπάρχον πλοίο” νοείται πλοίο που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 1257/2013 και δεν είναι «νέο πλοίο».
7.1 Όλα τα πλοία τα οποία φέρουν σημαία Κράτους Mέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού, πρέπει να είναι εφοδιασμένα με Πιστοποιητικό Καταλόγου.
7.2 Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 πλοίο το οποίο προορίζεται για ανακύκλωση και δεν έχει διενεργηθεί σε αυτό, αρχική επιθεώρηση για την έκδοση του Πιστοποιητικού Καταλόγου Επικίνδυνων Υλικών, υπόκειται μόνο σε τελική επιθεώρηση με σκοπό την έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλότητας προς Ανακύκλωση. Το πιστοποιητικό αυτό συνοδεύεται από τον Κατάλογο Επικίνδυνων Υλικών και το Σχέδιο Ανακύκλωσης του πλοίου.
7.3 Πλοία που φέρουν σημαία Κράτους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έκτοτε, μαζί με τον Κατάλογο Επικίνδυνων Υλικών, πρέπει να φέρουν Δήλωση Συμμόρφωσης με την οποία επαληθεύεται το περιεχόμενο του καταλόγου. Η δήλωση αυτή εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της τρίτης χώρας, τη σημαία της οποίας φέρει το πλοίο ή από Οργανισμό που είναι εξουσιοδοτημένος από τις αρχές αυτές. Η Δήλωση Συμμόρφωσης και ο Κατάλογος Επικίνδυνων Υλικών καταρτίζονται στην επίσημη γλώσσα της εκδούσας οικείας αρχής της τρίτης χώρας, τη σημαία της οποίας φέρει το συγκεκριμένο πλοίο και, στην περίπτωση χρήσης γλώσσας εκτός της αγγλικής, της γαλλικής ή της ισπανικής, το κείμενο περιλαμβάνει μετάφραση σε μία από αυτές τις γλώσσες.
8.1 Αρμόδιες για τον έλεγχο και τη συμμόρφωση όλων των υπόχρεων πλοίων με τις απαιτήσεις του εν θέματι Κανονισμού είναι οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές της χώρας και οι Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων7.
8.2 Ειδικότερα, οι έλεγχοι που λαμβάνουν χώρα κατά τον κατάπλου και απόπλου ενός πλοίου ή/και στο πλαίσιο Ελέγχου Κράτους Λιμένα (Port State Control) θα διενεργούνται προκειμένου διασφαλισθεί ότι:
α. Πλοία που φέρουν ελληνική σημαία ή Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν εγκεκριμένο, από την αρμόδια Αρχή ή τον Αναγνωρισμένο Οργανισμό εξουσιοδοτημένο για το σκοπό αυτό, Πιστοποιητικό Καταλόγου σε ισχύ, συνοδευόμενο από Κατάλογο Επικίνδυνων Υλικών σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της παραγράφου 6 της παρούσας.
β. Πλοία που φέρουν σημαία χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτουν εγκεκριμένο, από την αρμόδια Αρχή της σημαίας του πλοίου ή τον Αναγνωρισμένο για το σκοπό αυτό Οργανισμό από αυτή, Κατάλογο Επικίνδυνων Υλικών και Δήλωση Συμμόρφωσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού. Σε περίπτωση μη δυνατότητας επίδειξης από το πλοίο της Δήλωσης Συμμόρφωσης η λιμενική αρχή στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται το πλοίο δύναται να προβεί στις ενέργειες του Άρθρου 12 Παράγραφος 5 του εν λόγω Κανονισμού.
γ. Πλοία που φέρουν ελληνική σημαία ή Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία προορίζονται για ανακύκλωση, διαθέτουν εγκεκριμένο Πιστοποιητικό Καταλληλότητας προς Ανακύκλωση, το οποίο συνοδεύεται από εγκεκριμένο Κατάλογο Επικίνδυνων Υλικών και Σχέδιο Ανακύκλωσης.
8.3 Οι ανωτέρω έλεγχοι διενεργούνται υποχρεωτικά στα νέα πλοία, καθώς και στα πλοία που προορίζονται για ανακύκλωση. Όσον αφορά στα υπάρχοντα πλοία οι ανωτέρω έλεγχοι καθίστανται υποχρεωτικοί μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020.
8.4 Σύμφωνα με το Άρθρο 28 του Κανονισμού, κατά τη διάρκεια ελέγχων πλοίων από το κράτος λιμένα συμφώνως με την οδηγία 2009/16/ΕΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, τα υπόχρεα προς επιθεώρηση πλοία ελέγχονται μεταξύ άλλων και για την τήρηση Πιστοποιητικού Καταλόγου Επικίνδυνων Υλικών ή Δήλωση Συμμόρφωσης σύμφωνα με τον Κανονισμό.
8.5 Σύμφωνα με την (ζ) σχετική, η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις και η μη ορθή εφαρμογή αυτών από τα πλοία, όπως περιγράφονται στα Άρθρα 4 έως 12 του εν θέματι Κανονισμού, τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις και τη διαδικασία που προβλέπονται στα άρθρα 13 και 14 του π.δ.55/1998 (Α’ 58), όπως ισχύει.
Ως ελάχιστο ενδεικνυόμενο πρόστιμο για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των υπόχρεων πλοίων με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις της μη ύπαρξης Καταλόγου Επικίνδυνων Υλικών και της μη ύπαρξης Πιστοποιητικού Καταλόγου εν ισχύ), συνιστάται το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 ευρώ). Τονίζεται, δε, ότι σε περιπτώσεις διαπίστωσης διάλυσης/ανακύκλωσης υπόχρεου στον Κανονισμό πλοίου κατά παράβαση των διατάξεων αυτού, ως ελάχιστο ενδεικνυόμενο πρόστιμο συνίσταται το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση ο επιβάλλων
το πρόστιμο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το είδος της παράβασης και τις ειδικότερες περιστάσεις.
8.6 Αποφάσεις επιβολής προστίμων κοινοποιούνται στη Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙΠΘΑΠ) του ΥΝΑΝΠ, στην Αρχή της σημαίας του πλοίου και στον Αναγνωρισμένο Οργανισμό που έχει εκδώσει τα σχετικά έγγραφα/πιστοποιητικά. Οποιαδήποτε παράβαση βεβαιώνεται κατά των υπαίτιων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο π.δ. 55/98 (Α’ 58), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
8.7 Με το Α.Π.:2263.4-1/54578/2019/17-07-2019 έγγραφο ΔΙΠΘΑΠ 3ο - ΔΠΝ 3ο ως Υπηρεσία κατά τα αναφερόμενα στο Άρθρο 3(1)(9) του Κανονισμού, έχουν ορισθεί οι Υπηρεσίες ΥΝΑΝΠ/Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας, όπου και αναλυτικά παρατίθενται στοιχεία επικοινωνίας αρμοδίων στελεχών Υπηρεσιών ΥΝΑΝΠ. Εν λόγω στοιχεία καθώς και στοιχεία επικοινωνίας με Αρμόδιες Αρχές άλλων Κρατών Μελών δύναται να ανακτηθούν και από τον ακόλουθο ιστότοπο:
https://ec.europa.eu/environment/waste/ships/implementation_and_enforcement.htm
8.8 Με την αναφερόμενη στο άρθρο 3 παράγραφο 1 εδάφιο 20 του εν θέματι Κανονισμού «Δήλωση Ολοκλήρωσης» που εκδίδει ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας ανακύκλωσης πλοίων, βεβαιώνεται ότι η ανακύκλωση του πλοίου έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον εν θέματι Κανονισμό. Συναφώς, σύμφωνα με το άρθρο 13 Παράγραφο 2 εδάφιο γ του Κανονισμού, ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας ανακύκλωσης πλοίων όταν ολοκληρώνεται η πλήρης ή η μερική ανακύκλωση του πλοίου, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών από την ημερομηνία πλήρους ή μερικής ανακύκλωσης σύμφωνα με το σχέδιο ανακύκλωσης πλοίου, πρέπει να διαβιβάζει δήλωση ολοκλήρωσης στο φορέα που εξέδωσε το Πιστοποιητικό Καταλληλότητας του σκάφους προς Ανακύκλωση. Η Δήλωση Ολοκλήρωσης περιλαμβάνει έκθεση σχετικά με τυχόν συμβάντα και ατυχήματα που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία και/ή το περιβάλλον. Ως εκ τούτου, οι Αναγνωρισμένοι Οργανισμοί που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της παρούσας ή/και ο ενδιαφερόμενος με τη λήψη της «Δήλωσης Ολοκλήρωσης» υποχρεωτικά την αποστέλλουν στις αναφερόμενες στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας Υπηρεσίες του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του ΥΝΑΝΠ, στη Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας (ΔΠΝ) του ΥΝΑΝΠ, τη Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙΠΘΑΠ) του ΥΝΑΝΠ και τη λιμενική αρχή νηολόγησης του πλοίου.
8.9 Το Γρ. Π.ΘΑ.Π. της λιμενικής αρχής όπου είναι εγγεγραμμένο το πλοίο υπό ελληνική σημαία που ανακυκλώθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του Κανονισμού, είναι αρμόδιο για την εκκίνηση της
διαδικασίας και την επιβολή των κυρώσεων της παρ. 8.5, κατόπιν ενημέρωσης από οποιαδήποτε πηγή (Υπηρεσία ΥΝΑΝΠ, έτερη λιμενική αρχή, ίδιες πληροφορίες, καταγγελία κλπ).
7 Σημειώνεται ότι οι ΕΝΑ είναι αρμόδιες μόνο ως προς τον έλεγχο συμμόρφωσης των υπόχρεων πλοίων υπό ελληνική σημαία.
9.1 Οι προϊστάμενοι των Λιμενικών Αρχών, που αποστέλλεται η παρούσα, να μεριμνήσουν για:
α) την ορθή τήρηση, την πιστή εφαρμογή και την ενημέρωση των υπαγόμενων σε αυτές Λιμενικών Αρχών,
β) την αποστολή της παρούσας στους Φορείς Διαχείρισης όλων των Λιμένων/Λιμενικών Εγκαταστάσεων που υπάγονται στη περιοχή δικαιοδοσίας τους.
9.2 Οι Ενώσεις στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους.
9.3 Περισσότερες πληροφορίες για τον Κανονισμό και την εφαρμογή του είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρ. Επιτροπής (https://ec.europa.eu/environment/waste/ships/).
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
The social partners body for health and safety at work
2025 © EL.IN.Y.A.E.