Η δημιουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) το 1993, ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον τομέα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Οπως σαφώς αναφέρει το καταστατικό του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., κεντρικός σκοπός του Ινστιτούτου είναι η εξασφάλιση της αναγκαίας επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης προκειμένου να εξυπηρετηθεί η πολιτική για την υγεία, την υγιεινή και την ασφάλεια εργασίας στην Ελλάδα.
Στα πλαίσια της υλοποίησης αυτού του σκοπού το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., παρουσιάζει την μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα της ετήσιας έκδοσης (1996) της Αμερικανικής Εταιρίας Κυβερνητικών Υγιεινολόγων Βιομηχανίας (American Conference of Governmental Industrial Hygienist - ACGIH) με τίτλο "Οριακές Τιμές (TLVs) Χημικών Ουσιών και Φυσικών Παραγόντων και Δείκτες Βιολογικής Εκθεσης ( BELs)" (Τ hreshold Limit Values [TLVs] for Chemical Substances and Physical Agents and Biological Exposure Indices [BELs] ).
Στην επιλογή αυτής της έκδοσης συντέλεσε σημαντικά η επιστημονική εγκυρότητα καθώς και η αποδοχή που έχει διεθνώς το εγχειρίδιο αυτό των Αμερικάνων Υγειονολόγων , απ' όλους αυτούς που ασχολούνται με την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας.
Η έκδοση αυτή αποτελεί την απαρχή της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του ΕΛΙΝΥΑΕ και της ACGIH.
Στη χώρα μας , το νομοθετικό πλαίσιο το σχετικό με τις Οριακές Τιμές Έκθεσης, δεν καλύπτει όλο το εύρος των φυσικών, χημικών και βιολογικών παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρά κενά και αντικειμενικές δυσκολίες στις διαδικασίες εκτίμησης των βλαπτικών παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος.
Η αδυναμία συγκριτικής αναφοράς του ποσοτικού προσδιορισμού των βλαπτικών παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος, δεν συμβάλλει επιστημονικά στην νομοθετικά κατοχυρωμένη εργοδοτική υποχρέωση της "Εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου" (Π.Δ. 17/1996, άρθρο 8 § 1α).
Επίσης η έλλειψη έγκυρης και ουσιαστικής πληροφόρησης σχετικά με τους ορισμούς, τις έννοιες αλλά και τα αριθμητικά επίπεδα που σχετίζονται άμεσα με την χρήση και εφαρμογή των Οριακών Τιμών Εκθεσης, συμβάλλει στο να καλλιεργείται η άποψη, ότι αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να τα χειρίζονται μόνο λίγοι ειδικοί, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και εναντιώνεται στην λογική της ενεργού συμμετοχής των εργαζόμενων, στις διαδικασίες εκτίμησης και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.
Πιστεύουμε ότι η παρούσα έκδοση θα αποτελέσει ένα έγκυρο επιστημονικό σημείο αναφοράς αλλά και ένα λειτουργικό βοήθημα, για όλους τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες προστασίας και πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων, με απώτερο στόχο την προαγωγή της υγείας εκεί όπου ζουν και εργάζονται άνθρωποι.
Μετάφραση: Χρήστος Μάρκου
Επιμέλεια μετάφρασης και έκδοσης: Σπύρος Μπράνης, Σπύρος Δοντάς, Σπύρος Δρίβας, Θανάσης Σαμαράς
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
Το παρόν διατίθεται σε μορφή PDF | 1.62 MB |