Σε περιοχές όπου λειτουργούν εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών (εύφλεκτες, εκρηκτικές και τοξικές), εάν δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ).
Η επικινδυνότητα μπορεί να σχετίζεται με πυρκαγιά, έκρηξη, διαρροή τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, που μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο το προσωπικό της εγκατάστασης, αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το περιβάλλον. Οι άμεσες συνέπειες μπορεί να αντιστοιχούν σε μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών, πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας στον πληθυσμό, καταστροφές καλλιεργειών από καύση και επικίνδυνες ουσίες, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα κ.ά. Σημαντικές μπορεί να είναι και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού.
Η σημασία της ασφάλειας γι’ αυτές τις εγκαταστάσεις και δραστηριότητες υπογραμμίζεται με βάση τη διεθνή εμπειρία από τέτοιου είδους ατυχήματα, αλλά και από ατυχήματα που έχουν συμβεί στην Ελλάδα.
Ένα από τα πιο γνωστά ήταν αυτό στην πόλη Σεβέζο της Ιταλίας το 1976, από το οποίο πήρε την ονομασία της και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τα ΒΑΜΕ που σχετίζονται με επικίνδυνες ουσίες. Συνέβη μετά από διαρροή μεγάλης ποσότητας καρκινογόνου, πολύ τοξικής ουσίας που ανήκει στην κατηγορία των διοξινών, είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί και περνάει μέσω της τροφικής αλυσίδας στον οργανισμό. Στις συνέπειες του ατυχήματος περιλαμβάνονται εκτρώσεις για τον φόβο τερατογενέσων, δερματικές παθήσεις, εγκαύματα, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα. Μετά από χρόνια, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά περιστατικά καρκίνου σε κατοίκους της περιοχής πιθανά σχετίζονται με το ατύχημα. Σε πηγές αναφέρεται ότι θανατώθηκαν χιλιάδες ζώα. Επίσης, απαιτήθηκε η απομάκρυνση περισσότερων των 600 ατόμων από την περιοχή.
Ένα από τα σοβαρότερα ΒΑΜΕ που έχουν καταγραφεί διεθνώς είναι αυτό που συνέβη στην πόλη Μποπάλ της Ινδίας το 1984 από διαρροή πολύ τοξικής ουσίας σε εργοστάσιο παρασιτοκτόνων. Επίσημες κυβερνητικές πηγές της χώρας αναφέρουν 3.800 θανάτους ενώ 11.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα προβλήματα υγείας. Επίσης, το 1984 συνέβη ένα πολύ σοβαρό ατύχημα σε πόλη του Μεξικού, με εκρήξεις σε εγκαταστάσεις υγραερίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 500 και τον τραυματισμό πάνω από 7000 ανθρώπων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, όπως η έκρηξη στην Πετρόλα το 1992 με τραγικό απολογισμό τον θάνατο 13 και τον τραυματισμό αρκετών ακόμη εργαζομένων, η πυρκαγιά στην Jet Oil στη Θεσσαλονίκη το 1987, η οποία έκαιγε εφτά ημέρες, απείλησε γειτονικές εγκαταστάσεις και είχε ως αποτέλεσμα την έκλυση τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, το ατύχημα στον προβλήτα φορτοεκφόρτωσης της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη το 1998 με 4 νεκρούς, η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της ΧΥΜΑ στο Λαύριο το 2006, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή πολύ επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα κ.ά.
Για την πρόληψη και αντιμετώπιση ΒΑΜΕ σε εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν και διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, έχει εφαρμογή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οδηγία Seveso, η οποία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.