Το Π.Δ 17/96 στο άρθρο 4 §14 καθιερώνει το "ατομικό βιβλιάριο επαγγελματικού κινδύνου" σαν ένα επιπλέον "πληροφοριακό μέσο", απαραίτητο για την παρακολούθηση της σωματικής, ψυχικής, διανοητικής και κοινωνικής ευεξίας των εργαζομένων καθ' όλη την διάρκεια της εργασιακής τους ζωής.
Η εργασία πρωταρχική και βασική προϋπόθεση της ανθρώπινης ζωής, όχι μόνο παρέχει στον άνθρωπο τα μέσα της διαβίωσης του, αλλά συμβάλει στην διαμόρφωση και συγκρότησή του.
Πρέπει λοιπόν να είναι μια πηγή απόλαυσης και δημιουργικής έμπνευσης, και όχι αποκλειστικά ένα μέσο βιοπορισμού.
Ενα από τα στοιχεία όμως για να μπορέσει να γίνει αυτό, είναι και η διαφύλαξη της υγείας των εργαζομένων από τους βλαπτικούς παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος καθώς και η προαγωγή της υγείας γενικότερα.
Το "ατομικό βιβλιάριο επαγγελματικού κινδύνου" πρέπει να το αντιληφθούμε σαν ένα μέσον (εργαλείο), χρήσιμο όχι μόνο για την παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο, αλλά και αναγκαίο για την διαχείριση και έλεγχο των διαδικασιών πρόληψης.
Το ΕΛΙΝΥΑΕ, με την παρούσα έκδοση, προτείνει μια δομή "Ατομικού Βιβλιαρίου Επαγγελματικού Κινδύνου", θεωρώντας την σαν απαρχή ενός διαλόγου και ευρύτερου προβληματισμού, όχι μόνο ανάμεσα στους "ειδικούς" αλλά και με αυτούς των οποίων την υγεία καλούμεθα να προστατέψουμε, δηλαδή τους εργαζόμενους. Στόχος αυτού του διαλόγου πρέπει να είναι η τελική δόμηση ενός λειτουργικού, πρακτικού αλλά και ολοκληρωμένου "ατομικού βιβλιαρίου επαγγελματικού κινδύνου", το οποίο θα αποτελέσει εκείνο το κατάλληλο πληροφοριακό μέσο, τόσο απαραίτητο για την διαφύλαξη και προαγωγή της υγείας στους εργασιακούς χώρους.