Η δημιουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) το 1993, ήλθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον τομέα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Όπως σαφώς αναφέρει το καταστατικό του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., κεντρικός σκοπός του Ινστιτούτου είναι η εξασφάλιση της αναγκαίας επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης προκειμένου να εξυπηρετηθεί η πολιτική για την υγεία, την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας στην Ελλάδα.
Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που επιχειρείται μια τέτοια προσπάθεια, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η συγκέντρωση ανθρώπινου δυναμικού διεπιστημονικής εξειδίκευσης, σε ένα κατάλληλα οργανωμένο περιβάλλον, με σκοπό την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου.
Στα πλαίσια της πραγματοποίησης του σκοπού του, το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. έχει δημιουργήσει Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης (ΚΤΠ) όπου προβαίνει μεταξύ άλλων στην συλλογή, επεξεργασία και διάδοση πληροφοριών, με όλα τα δυνατά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών πληροφοριών, δικτύων μεταγωγής δεδομένων και μητρώων.
Επίσης έχει δημιουργήσει Τμήμα Στατιστικής που τηρεί στατιστικά στοιχεία εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, ερευνά τα αίτια τους, προτείνει πρότυπα στατιστικής επεξεργασίας τους και μελετά και εφαρμόζει μεθόδους στατιστικής τεκμηρίωσης του επαγγελματικού κινδύνου.
Η παρούσα μελέτη έρχεται να καλύψει ένα κενό στην βιβλιογραφία για τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά, με ολοκληρωμένο τρόπο, παρουσιάζονται πλήρεις χρονολογικές σειρές εργατικών ατυχημάτων από τους δύο κύριους φορείς συλλογής στοιχείων για τα εργατικά ατυχήματα: το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) για την περίοδο 1938 - 1994 και το Υπουργείο Εργασίας για την περίοδο 1964 - 1994. Τα παρεχόμενα στοιχεία ταξινομούνται κατά διάφορες κατηγορίες, όπως κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητος, κατά ηλικία, κατά είδος βλάβης, κατά αιτία κλπ.
Με την παρούσα μελέτη, το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια πρωτογενή βάση δεδομένων στο τομέα του εργατικού ατυχήματος που να καλύπτει τις ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των εργοδοτών, των εργαζομένων και των ειδικών του τομέα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στην Ελλάδα. Στην αμέσως επόμενη φάση, το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε, προχωρά στην επεξεργασία των στοιχείων: τον υπολογισμό και την ανάλυση του οικονομικού κόστους των εργατικών ατυχημάτων κατά οικονομικό κλάδο δραστηριότητος.
ΜΠΡΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
Το παρόν διατίθεται σε μορφή PDF | 5.56 MB |