Τροποποιήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 886Β_1991 | 242.95 KB |
1. Το έγγραφο του Γενικού Χηµείου του Κράτους αριθ. 3007428/691/0079.
2. Τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 και 3 του Ν. 1338/1983 «Εφαρµογή του κοινοτικού δικαίου» (ΦΕΚ 34/τ.Α/17.3.1983) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 6 Ν. 1440/1984 «Συµµετοχή της Ελλάδος στο Κεφάλαιο, στα αποθεµατικά και στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητος Άνθρακος και Χάλυβος και του Οργανισµού Εφοδιασµού ΕΥΡΑΤΟΜ» (ΦΕΚ 70/τ.Α/21.5.1984) και από το άρθρο 65 του Ν. 1892/90 (ΦΕΚ 101/τ.Α/1990).
3. Το εδάφιο δ της παρ. 8 του άρθρου 6 του Νόµου 4328/1929 «περί συστάσεως του Γενικού χηµείου του Κράτους, όπως τροποποιήθηκε και συµπληρώθηκε µε τον ΑΝ. 754/1937 (αρ. 3 παρ. 2 και 3) ΦΕΚ 247/τ.Α/1937».
4. Το άρθρο 4 του ∆ιατάγµατος της 31ης Οκτωβρίου 1929 «περί κανονισµού της λειτουργίας και των εργασιών του Ανωτάτου Χηµικού Συµβουλίου (ΦΕΚ 391/τ.Α/31.10.1929).
5. Το Νόµο 115/1975 «περί τροποποιήσεως διατάξεων τινών του Ν. 4328/1929 (ΦΕΚ 172/τ.Α/20.8.1975).
6. Την απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Οικονοµικών για αναµόρφωση συλλογικών οργάνων Γνωµοδοτικής και Αποφασιστικής αρµοδιότητας του Υπουργείου Οικονοµικών αρ. 0.208/181, ΦΕΚ 214/82 τ. Β΄.
7. Την υπ’ αριθ. Υ1489/23.8.91 κοινή απόφαση Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονοµικών περί καθορισµού αρµοδιοτήτων (ΦΕΚ 692/τ. β/1991).
8. Την υπ’ αριθ. Υ. 1491/1991 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπ. Εθνικής Οικονοµίας (ΦΕΚ 692/Β/91), αποφασίζουµε:
Εγκρίνουµε την συµπλήρωση της 1197/89 απόφασης του ΑΧΣ (ΦΕΚ 567/τ.Β΄/90) σε συµµόρφωση προς την οδηγία 91/155/ΕΟΚ, ως εξής:
Η παρούσα απόφαση εναρµονίζει την ελληνική νοµοθεσία µε την οδηγία του Συµβουλίου 91/155/ΕΟΚ (L76/91), περί προσδιορισµού και καθορισµού των λεπτοµερών κανόνων για το σύστηµα ειδικής πληροφόρησης σχετικά µε τα επικίνδυνα παρασκευάσµατα, κατ’ εφαρµογή του άρθ. 10 της οδηγίας του Συµβουλίου 88/379/ΕΟΚ µε την οποία έχει εναρµονισθεί η ελληνική νοµοθεσία (Απόφαση ΑΧΣ 1197/89, ΦΕΚ 567/Β΄/90).
1. Ο υπεύθυνος για τη διάθεση στην αγορά επικίνδυνης ουσίας ή επικίνδυνου παρασκευάσµατος, ο οποίος είναι εγκατεστηµένος στην Ελλάδα, είτε είναι ο παρασκευαστής, είτε ο εισαγωγέας είτε ο διανοµέας του σχετικού προϊόντος παρέχει στον αποδέκτη, που είναι επαγγελµατίας χρήστης, της ουσίας ή του παρασκευάσµατος, δελτίο δεδοµένων ασφαλείας το οποίο περιέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 3.
2. Οι πληροφορίες παρέχονται δωρεάν το αργότερο κατά την πρώτη παράδοση της ουσίας ή του παρασκευάσµατος και, στη συνέχεια, µετά από κάθε αναθεώρηση που δικαιολογείται βάσει σηµαντικών νέων στοιχείων σχετικών µε την ασφάλεια και την προστασία της υγείας και το περιβάλλον.
Η νέα έκδοση χρονολογηµένη και χαρακτηρισµένη ως «Αναθεώρηση . . . (ηµεροµηνία)», διατίθεται δωρεάν σε όλους τους προηγουµένους αποδέκτες που έλαβαν την ουσία ή το παρασκεύασµα κατά τους προηγούµενους δώδεκα µήνες.
3. Το δελτίο δεδοµένων ασφαλείας δεν είναι αναγκαίο να προσκοµίζεται όταν οι επικίνδυνες ουσίες ή παρασκευάσµατα που προσφέρονται ή πωλούνται στο ευρύ κοινό συνοδεύονται από αρκετές πληροφορίες ώστε να µπορούν οι χρήστες να λαµβάνουν τα αναγκαία µέτρα όσον αφορά την προστασία της υγείας και την ασφάλεια. Ωστόσο, το δελτίο δεδοµένων ασφαλείας πρέπει να προσκοµίζεται όταν ζητηθεί από τον επαγγελµατία χρήστη.
1. το δελτίο δεδοµένων ασφαλείας που αναφέρεται στο άρθρο 2, πρέπει να περιέχει υποχρεωτικά τις ακόλουθες ενδείξεις στην ελληνική ή και στην ελληνική.
1. Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσµατος και της επιχείρησης/εταιρείας.
2. Σύσταση/στοιχεία για τα συστατικά.
3. Προσδιορισµός των κινδύνων.
4. Πρώτες βοήθειες.
5. Μέτρα για την καταπολέµηση της πυρκαγιάς.
6. Μέτρα για την αντιµετώπιση τυχαίας έκλυσης.
7. Χειρισµός και αποθήκευση.
8. Έλεγχος της έκθεσης στο προϊόν/ατοµική προστασία.
9. Φυσικές και χηµικές ιδιότητες.
10. Σταθερότητα και δραστικότητα.
11. Τοξικολογικά στοιχεία.
12. Οικολογικά στοιχεία.
13. Εξάλειψη ουσίας/παρασκευάσµατος.
14. Στοιχεία σχετικά µε τη µεταφορά.
15. Στοιχεία σχετικά µε τις κανονιστικές διατάξεις.
16. Άλλα στοιχεία.
Την ευθύνη για τα στοιχεία που περιλαµβάνονται στις ενδείξεις αυτές φέρει ο υπεύθυνος για τη διάθεση της ουσίας ή του παρασκευάσµατος στην αγορά. Οι εν λόγω ενδείξεις συντάσσονται σύµφωνα µε τις επεξηγηµατικές σηµειώσεις του παραρτήµατος. Το δελτίο δεδοµένων ασφαλείας πρέπει να χρονολογείται.
Όσοι διαθέτουν στην αγορά επικίνδυνες ουσίες και παρασκευάσματα κατά παράβαση των διατάξεων της παρούσας, τιμωρούνται σύμφωνα µε το άρθρο 17 της Απόφασης ΑΧΣ 1197/89 (Β/567) και το άρθρο 22 του Π∆ 329/83 (Α/118).
Προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο µέρος της παρούσας το παράρτηµα της Οδηγίας 91/155/ΕΟΚ το οποίο έχει ως ακολούθως:
Οι ακόλουθες επεξηγηµατικές σηµειώσεις αποτελούν οδηγό. Έχουν ως σκοπό να εξασφαλίσουν ότι το περιεχόµενο καθενός από τα υποχρεωτικά σηµεία που αναγράφονται στο άρθρο 2 παρέχει τη δυνατότητα στους επαγγελµατίες χρήστες να λαµβάνουν τα αναγκαία µέτρα όσον αφορά την προστασία της υγείας και την ασφάλεια στο τόπο εργασίας.
Οι πληροφορίες πρέπει να αναγράφονται µε τρόπο σαφή και συνοπτικό.
∆εδοµένης της ευρείας κλίµακας ιδιοτήτων των ουσιών και παρασκευασµάτων, είναι δυνατόν σε ορισµένες περιπτώσεις να χρειασθούν πρόσθετες πληροφορίες. Εάν σε άλλες περιπτώσεις οι πληροφορίες που προκύπτουν από ορισµένες διαδικασίες αποδειχθούν ενδεχοµένως άνευ σηµασίας ή τεχνικώς αδύνατον να παρασχεθούν, οι σχετικοί λόγοι πρέπει να αναφέρονται σαφώς.
Για την αναγραφή των στοιχείων συνιστάται να τηρηθεί η σειρά που δίδεται στο άρθρο 3, αν και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.
Σε περίπτωση αναθεώρησης του δελτίου δεδοµένων ασφαλείας, οι αλλαγές πρέπει να επισηµαίνονται στον αποδέκτη.
1. Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσµατος και της επιχείρησης.
1. Στοιχεία της ουσίας ή του παρασκευάσµατος.
Η ονοµασία που χρησιµοποιείται για την αναγνώριση του χηµικού προϊόντος πρέπει να είναι η ίδια ακριβώς µε εκείνη που αναγράφεται στην ετικέτα της συσκευασίας και να συµφωνεί µε το παράρτηµα VI µέρος ΙΙ του Π.∆. 329/83.
Αν υπάρχουν άλλα µέσα αναγνώρισης, µπορούν να αναφέρονται.
2. Στοιχεία της επιχείρησης/εταιρεία.
− Στοιχεία του υπευθύνου για τη διάθεση στην αγορά, ο οποίος είναι εγκατεστηµένος στην Κοινότητα, είτε είναι ο παραγωγός, είτε ο εισαγωγέας ή ο διανοµέας.
− Πλήρης διεύθυνση και αριθµός του εν λόγω υπευθύνου.
3. Για την συµπλήρωση των ανωτέρω πληροφοριών παρέχεται ο αριθµός τηλεφώνου επείγουσας ανάγκης επιχείρησης ή/και ενός επίσηµου συµβουλευτικού οργάνου σύµφωνα µε το άρθρο 12 της απόφασης ΑΧΣ 1197/89.
2. Σύσταση/στοιχεία για τα ουσιαστικά.
Οι παρεχόµενες πληροφορίες πρέπει να επιτρέπουν στον αποδέκτη να εντοπίζει εύκολα τους κινδύνους που συνεπάγεται η ουσία ή το παρασκεύασµα.
Για ένα παρασκεύασµα:
α) ∆εν είναι απαραίτητο να αναφέρεται η πλήρης σύνθεση (φύση των συστατικών και η συγκέντρωση τους).
β) Ωστόσο πρέπει να αναφέρεται, η περιοχή συγκεντρώσεων των συστατικών εφόσον πρόκειται για συγκεντρώσεις ίσες ή µεγαλύτερες από εκείνες που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 6 στοιχείο α) της αποφ. ΑΧΣ 1197/89 εκτός αν κριθεί καταλληλότερο κάποιο κατώτερο όριο:
− οι επικίνδυνες ουσίες για την υγεία κατά την έννοια του Π.∆. 329/83 και
− τουλάχιστον οι ουσίες για τις οποίες υπάρχουν, δυνάµει κοινοτικών διατάξεων, αναγνωρισµένα όρια έκθεσης τα οποία όµως δεν καλύπτονται από το προαναφερθέν Π.∆.
γ) Για τις ουσίες που αναφέρονται ανωτέρω, πρέπει να αναφέρεται η ταξινόµησή τους, είτε προκύπτει από το άρθρο 5 παράγραφος 2, είτε από το παράρτηµα Ι του Π.∆. 329/83, δηλαδή τα σύµβολα και τις αντίστοιχες φράσεις R, σύµφωνα µε τους κινδύνους που έχουν στην υγεία.
δ) Εάν η ταυτότητα ορισµένων ουσιών πρέπει να τηρείται εµπιστευτική σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 7 παράγραφος 1 της απόφασης ΑΧΣ 1197/89 η χηµική φύση τους πρέπει να περιγράφεται ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια χρήσεως.
Η χρησιµοποιούµενη ονοµασία πρέπει να είναι η ίδια µε εκείνη που προκύπτει από την εφαρµογή των ανωτέρω διατάξεων.
3. Προσδιορισµός κινδύνων.
Αναφέρονται µε σαφή και σύντοµο τρόπο οι σπουδαιότεροι κίνδυνοι που συνεπάγεται η ουσία ή το παρασκεύασµα συµπεριλαµβανοµένων των βασικών σωµατικών και περιβαλλοντικών κινδύνων.
Περιγράφονται οι σπουδαιότερες δυσµενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και τα συµπτώµατα που οφείλονται στη χρήση και στην εύλογα αναµενόµενη κακή χρήση.
Οι πληροφορίες πρέπει να είναι συµβατές µε εκείνες που αναγράφονται στην ετικέτα, χωρίς όµως να τις επαναλαµβάνουν.
4. Πρώτες βοήθειες.
Περιγράφονται µέτρα πρώτων βοηθειών, όµως είναι σηµαντικό να διευκρινισθεί αν απαιτείται άµεση ιατρική παρακολούθηση.
Οι πληροφορίες για τις πρώτες βοήθειες πρέπει να είναι σύντοµες και ευκολονόητες από το θύµα, του τυχαία παρευρισκόµενους και τα άτοµα που δίνουν τις πρώτες βοήθειες. Τα συµπτώµατα και οι παρενέργειες πρέπει να συνοψίζονται σύντοµα. Οι οδηγίες πρέπει να αναφέρουν το τι πρέπει να γίνει επιτόπου σε περίπτωση ατυχήµατος και αν µπορεί να αναµένονται καθυστερηµένες συνέπειες από την έκθεση.
Οι πληροφορίες κατατάσσονται σε κατηγορίες σύµφωνα µε τις διάφορες οδούς έκθεσης, δηλαδή εισπνοή, επαφή µε το δέρµα και τα µάτια και κατάποση.
Να αναφέρεται εάν χρειάζεται ή συστήνεται βοήθεια από επαγγελµατία, δηλαδή ιατρό.
Για ορισµένα προϊόντα ενδέχεται να είναι αναγκαίο να τονίζεται ότι πρέπει να διατίθενται στον τόπο εργασίας ειδικά µέσα κατάλληλα για συγκεκριµένη και άµεση αγωγή.
5. Μέτρα για την καταπολέµηση της πυρκαγιάς.
Αναφέρονται οι ειδικές απαιτήσεις για την καταπολέµηση πυρκαγιάς που οφείλεται στην ουσία/παρασκεύασµα ή στη γειτνίαση µε αυτήν, παραθέτοντας.
− Τα κατάλληλα µέσα πυρόσβεσης.
− Τα µέσα πυρόσβεσης που δεν πρέπει να χρησιµοποιηθούν για λόγους ασφαλείας.
− τους ειδικούς κινδύνους λόγω έκθεσης στην ίδια την ουσία/παρασκεύασµα σε προϊόντα καύσης, ή σε εκλυόµενα αέρια.
− Τον ειδικό προστατευτικό εξοπλισµό για τους πυροσβέστες.
6. Μέτρα για την αντιµετώπιση τυχαίας έκλυσης.
Ανάλογα µε τη χρησιµοποιουµένη ουσία ή παρασκεύασµα, απαιτούνται ενδεχοµένως πληροφορίες για:
− Προσωπικές προφυλάξεις:
Αποµάκρυνση των πηγών ανάφλεξης, πρόβλεψη για επαρκή εξαερισµό/αναπνευστική προστασία, έλεγχος της σκόνης, αποφυγή επαφής µε το δέρµα και τους οφθαλµούς.
− Περιβαλλοντικές προφυλάξεις.
Η αποφυγή απόρριψις στις αποχετεύσεις, στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και το έδαφος, η πιθανή ανάγκη για προειδοποίηση του γειτονικού πληθυσµού.
− Μέθοδοι καθαρισµού:
Η χρήση απορροφητικών υλικών (π.χ. άµµος, γη διατόµων, δεσµευτικά οξέων, γενικά εξουδετερωτικά, πριονίδι κ.λπ.) µείωση των εκλυοµένων αερίων/καπνών µε νερό, αραίωση.
Επίσης, να εξετασθεί η ανάγκη ενδείξεων, όπως:
να µη χρησιµοποιείται ποτέ, εξουδετερώνεται µε . . .
Σηµείωση: αν χρειάζεται, βλέπε τα σηµεία 8 και 13.
7. Χειρισµός και αποθήκευση.
7.1. Χειρισµός.
Εξετάζοντας προληπτικά µέτρα για τον ασφαλή χειρισµό συµπεριλαµβανοµένων υποδείξεων για σχετικά µέτρα όπως:
τοπικός και γενικός εξαερισµός, µέτρα για την αποφυγή της έκλυσις αερολυµάτων και σκόνης, για την πρόληψη της πυρκαγιάς και τυχόν ειδικές απαιτήσεις ή κανόνες για την συγκεκριµένη ουσία/παρασκεύασµα (π.χ. συνιστώµενα ή απαγορευµένα εργαλεία, τρόπος χρησιµοποίησης) και εφόσον είναι δυνατόν, παρέχεται σύντοµη περιγραφή.
7.2. Αποθήκευση.
Εξετάζονται οι συνθήκες ασφαλούς αποθήκευσης, όπως ο ειδικός σχεδιασµός των αιθουσών ή δοχείων αποθήκευσης (συµπεριλαµβανοµένων των στεγανών τοιχωµάτων και του εξαερισµού) ασυµβίβαστα υλικά, συνθήκες αποθήκευσης (όρια-περιοχή θερµοκρασίας και υγρασίας φως, αδρανή αέρια κλπ.) ειδικός ηλεκτρισµός εξοπλισµός και πρόληψη δηµιουργίας στατικού ηλεκτρισµού. Ιδιαίτερα αναφέρονται τυχόν ειδικές απαιτήσεις όπως ο τύπος του υλικού που χρησιµοποιείται στην συσκευασία / στους περιέκτες της ουσίας ή του παρασκευάσµατος.
8. Έλεγχος της έκθεσης στο προϊόν/ατοµική προστασία.
Στο πλαίσιο του παρόντος εγγράφου ως έλεγχος της έκθεσης νοείται το πλήρες φάσµα των προληπτικών µέτρων που πρέπει να ληφθούν κατά τη χρήση προκειµένου να περιοριστεί στο ελάχιστο η έκθεση των εργαζοµένων στο προϊόν.
Αρχικά πρέπει να ληφθούν µηχανολογικά µέτρα προτού καταστεί αναγκαίος ο εξοπλισµός ατοµικής προστασίας. Για το σκοπό αυτό παρέχονται πληροφορίες σχετικά µε το σχεδιασµό συστήµατος π.χ. περιορισµός σε κλειστό σύστηµα. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι συµπληρωµατικές προς εκείνες που έχουν ήδη αναφερθεί στο σηµείο 7.1.
Αναφέρονται µε στοιχεία αναφοράς τους, ειδικές παράµετροι ελέγχου, όπως οριακές τιµές ή βιολογικά πρότυπα. Παρέχονται πληροφορίες σχετικά µε τις συνιστώµενες διαδικασίες παρακολούθησης και σηµειώνονται τα στοιχεία αναφοράς.
Σε περίπτωση που απαιτείται ατοµική προστασία καθορίζεται ο τύπος εξοπλισµού που εξασφαλίζει την κατάλληλη και αρµόζουσα προστασία:
− Αναπνευστική προστασία:
Σε περίπτωση επικινδύνων, ατµών ή σκόνης, εξετάζεται η ανάγκη κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισµού, όπως οι αυτοδύναµες αναπνευστικές συσκευές, κατάλληλες προσωπίδες και φίλτρα.
− Προστασία των χεριών:
Καθορίζεται το είδος των γαντιών που πρέπει να φορούν οι εργαζόµενοι όταν χειρίζονται το χηµικό προϊόν.
Αν είναι αναγκαίο αναφέρονται τυχόν πρόσθετα µέτρα προστασίας του δέρµατος και των χεριών.
− Προστασία των οφθαλµών:
Καθορίζεται το είδος του εξοπλισµού προστασίας των οφθαλµών που απαιτείται όπως:
Προστατευτικά γυαλιά µε φακούς από γυαλί ή από πλαστικό, προστατευτικές προσωπίδες.
− Προστασία του δέρµατος:
Αν χρειάζεται να προστατευθούν άλλα µέρη του σώµατος εκτός από τα χέρια, πρέπει να καθορίζεται το είδος του προστατευτικού εξοπλισµού, όπως: ποδιά, µπότες, πλήρης προστατευτική ενδυµασία.
Αν χρειάζεται, αναφέρονται ειδικά υγειονοµικά µέτρα που πρέπει να ληφθούν.
9. Φυσικές και Χηµικές ιδιότητες.
Το τµήµα αυτό περιλαµβάνει τις παρακάτω πληροφορίες, εφόσον αρµόζει για την σχετική ουσία ή για το χηµικό παρασκεύασµα.
Όψη: αναφέρεται η φυσική κατάσταση (στερεό, υγρό, αέριο) και το χρώµα της ουσίας ή του παρασκευάσµατος όπως διατίθεται.
Οσµή: αν η οσµή µπορεί να γίνει αισθητή, να δοθεί µία σύντοµη περιγραφή της.
ΡΗ: αναφέρεται το pH της ουσίας/παρασκευάσµατος όπως διατίθεται στην αγορά ή ενός υδατικού διαλύµατος, στην περίπτωση αυτή αναφέρεται η συγκέντρωση.
Οι ανωτέρω ιδιότητες καθορίζονται σύµφωνα µε τις προδιαγραφές του παραρτήµατος Ω µέρος Α του Π.∆. 329/83 ή µε οποιαδήποτε άλλη συγκρίσιµη µέθοδο.
10. Σταθερότητα και δραστικότητα.
Αναφέρεται η σταθερότητα της ουσίας ή του παρασκευάσµατος και η πιθανότητα επικινδύνων αντιδράσεων που ενδέχεται να πραγµατοποιηθούν κάτω από ορισµένες συνθήκες.
Συνθήκες που πρέπει να αποφεύγονται:
Αναφέρονται οι συνθήκες αυτές όπως η θερµοκρασία, η πίεση, το φως, η κρούση, που ενδέχεται να προκαλέσουν επικίνδυνη αντίδραση και, εφόσον είναι δυνατόν, συνοδεύονται από σύντοµη περιγραφή.
Υλικά που πρέπει να αποφεύγονται:
Αναφέρονται υλικά όπως το νερό, ο αέρας, τα οξέα, οι βάσεις, τα οξειδωτικά ή οποιαδήποτε άλλη συγκεκριµένη ουσία που ενδέχεται να προκαλέσει επικίνδυνη αντίδραση και εφόσον είναι δυνατόν, συνοδεύονται από σύντοµη περιγραφή.
Επικίνδυνα προϊόντα αποσύνθεσης:
Αναφέρονται τα επικίνδυνα υλικά που παράγονται σε επικίνδυνες ποσότητες µε αποσύνθεση.
ΣΗΜ.: Να αναφέρονται ειδικά:
− η ανάγκη για σταθεροποιητές και η παρουσία αυτών,
− η πιθανότητα επικίνδυνης εξώθερµης αντίδρασης,
− η σηµασία, από την άποψη της ασφαλείας, αν υπάρχει, µιας αλλαγής στη φυσική όψη της ουσίας ή του παρασκευάσµατος,
− επικίνδυνα προϊόντα αποσύνθεσης, αν υπάρχουν, κατά την επαφή µε το νερό,
− η δυνατότητα αποικοδόµησης σε ασταθή προϊόντα.
11. Τοξικολογικά στοιχεία.
Στο τµήµα αυτό αντιµετωπίζεται η ανάγκη για µια σύντοµη αλλά πλήρη και κατανοητή περιγραφή των διαφόρων τοξικολογικών επιδράσεων (στην υγεία) που ενδέχεται να προκύψουν αν ο χρήστης έλθει σε επαφή µε την ουσία ή το παρασκεύασµα.
Περιλαµβάνονται οι επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στην ουσία ή στο παρασκεύασµα και βασίζονται τόσο στην εµπειρία όσο και στα συµπεράσµατα επιστηµονικών πειραµάτων περιλαµβάνονται πληροφορίες για τις διάφορες οδούς έκθεσης (εισπνοή, κατάποση, επαφή µε το δέρµα και τους οφθαλµούς) καθώς περιγραφή των συµπτωµάτων που σχετίζονται µε τις φυσικές, χηµικές και τοξικολογικές ιδιότητες.
Περιλαµβάνονται γνωστές εκ των υστέρων και άµεσες καθώς και χρόνιες επιπτώσεις από βραχυχρόνια και µακροχρόνια έκθεση, όπως υπερευαισθησία, καρκινογένεση, µεταλλαξιογένεση και τοξικότητα στην αναπαραγωγή, συµπεριλαµβανοµένων της τερατογένεσης και της νάρκωσης.
Λαµβανοµένων υπόψη των στοιχείων που δόθηκε ήδη στο σηµείο 2 «Σύσταση/πληροφορίες για τα συστατικά» ενδέχεται να χρειασθεί να αναφερθούν ειδικές επιδράσεις στην υγεία που οφείλονται σε ορισµένα συστατικά των παρασκευασµάτων.
12. Οικολογικά στοιχεία.
Παρέχεται εκτίµηση της ενδεχόµενης επίδρασης, συµπεριφοράς και τύχης στο περιβάλλον της ουσίας ή του παρασκευάσµατος.
Περιγράφονται τα σηµαντικότερα χαρακτηριστικά που µπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον και που οφείλονται στη φύση του προϊόντος και στις πιθανές µεθόδους χρησιµοποίησης του:
− κινητικότητα,
− ανθεκτικότητα και ικανότητα αποικοδόµησης,
− δυνατότητα βιοσυσσώρευσης,
− τοξικότητα ως προς το νερό και άλλα στοιχεία σχετικά µε την οικοτοξικότητα, για παράδειγµα συµπεριφορά σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης.
Παρατηρήσεις.
Ενώ καταρτίζονται κριτήρια για την εκτίµηση των επιπτώσεων ενός παρασκευάσµατος στο περιβάλλον, οι πληροφορίες σχετικά µε τις ιδιότητες που αναφέρονται ανωτέρω παρέχονται για ουσίες ταξινοµηµένες ως επικίνδυνες για το περιβάλλον που περιέχονται στο παρασκεύασµα.
13. Εξάλειψη ουσίας/παρασκευάσµατος.
Αν η εξάλειψη της ουσίας ή του παρασκευάσµατος (πλεονάσµατος ή αποβλήτων που προκύπτουν από αναµενόµενη χρήση) εµπεριέχει κίνδυνο, παρέχονται περιγραφή των καταλοίπων αυτών και πληροφορίες για τον ασφαλή χειρισµό τους.
Αναφέρονται οι κατάλληλες µέθοδοι εξάλειψης της ουσίας ή του παρασκευάσµατος, καθώς και της µολυσµένης συσκευασίας (αποτέφρωση, ανακύκλωση, υγειονοµική ταφή κ.λ.π.).
Σχόλια.
Να γίνει αναφορά στις διατάξεις για τα απόβλητα, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.
14. Στοιχεία σχετικά µε τη µεταφορά.
Αναφέρονται όλες οι ειδικές προφυλάξεις τις οποίες πρέπει να γνωρίζει ένας χρήστης ή µε τις οποίες πρέπει να συµµορφωθεί για τη µεταφορά/διακίνηση µέσα ή έξω από τις εγκαταστάσεις του.
Μπορούν επίσης να παρέχονται συµπληρωµατικά στοιχεία σύµφωνα µε την σύσταση των Ηνωµένων Εθνών και µε άλλες συµφωνίες που αφορούν τη µεταφορά και τη συσκευασία επικινδύνων εµπορευµάτων.
15. Στοιχεία σχετικά µε τις κανονιστικές διατάξεις.
Επαναλαµβάνονται οι πληροφορίες που δίδονται πάνω στην ετικέτα επισήµανσης σύµφωνα µε τις διατάξεις για την ταξινόµηση, συσκευασία και επισήµανση των επικινδύνων ουσιών και παρασκευασµάτων.
Όταν οι ουσίες ή τα παρασκευάσµατα που καλύπτονται από το παρόν δελτίο δεδοµένων ασφαλείας υπόκεινται σε συγκεκριµένες διατάξεις στον τοµέα προστασίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος (για παράδειγµα περιορισµός στην κυκλοφορία στην αγορά, όριο έκθεσης στον εργασιακό χώρο), αυτές θα πρέπει, στο µέτρο του δυνατού, να αναφέρονται µε ακρίβεια.
Συνιστάται επίσης να υπενθυµίζεται µέσω του δελτίου δεδοµένων στους αποδέκτες ότι πρέπει να συµµορφώνονται µε όλα τα υφιστάµενα εθνικά µέτρα που είναι σχετικά µε το εν λόγω θέµα.
16. Άλλα στοιχεία.
Αναφέρεται κάθε άλλη πληροφορία που ενδέχεται να είναι σηµαντική για την ασφάλεια και την υγεία, όπως π.χ.:
− οδηγίες για την εκπαίδευση,
− συνιστώµενες χρήσεις και περιορισµοί,
− περαιτέρω στοιχεία (έγγραφα στοιχεία αναφοράς ή/και τεχνικά σηµεία επαφών),
− πηγές των βασικών στοιχείων που χρησιµοποιήθηκαν για τη σύνταξη του δελτίου δεδοµένων.
Παρέχεται επίσης η ηµεροµηνία εκδόσεως του δελτίου δεδοµένων, σε περίπτωση που αυτή δεν αναφέρεται αλλού.
Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δηµοσίευσή της στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Πρόεδρος Ο Γραµµατέας
Γ. Παρισάκης Χ. Χαµαλίδης
Τα Μέλη
Κ. Γκέγκιου, Π. Τσουκάτος, Γ. Σούντρης, ∆. Ταραντίλης, Π. Σίσκος, ∆. Λαδικός.
Εγκρίνουµε την παραπάνω απόφαση του Ανωτάτου χηµικού Συµβουλίου καθώς και τη δηµοσίευσή της στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 1991
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΦΥΠ. ΕΘΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΩΤ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ |
ΥΦΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ |
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Α. ΑΝ∆ΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ