Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
Αριθ. Πρωτ. 1616_2014 | 985.39 KB |
Τα τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης (ΤΑΜΕ) σε εγκαταστάσεις SEVESO, δηλαδή σε εγκαταστάσεις που υπάγονται στις διατάξεις της Οδηγίας SEVESO II, είναι φαινόμενο που εντάσσεται στην κατηγορία των τεχνολογικών καταστροφών (Σχέδιο «Ξενοκράτης» ΦΕΚ 423 Β’/ 10.04.2003) και είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των ανθρώπων, να προκαλέσουν καταστροφές στο περιβάλλον, να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία, καθώς και να θέσουν σε κίνδυνο την πολιτιστική κληρονομιά.
Οι κίνδυνοι που απορρέουν σε περίπτωση τεχνολογικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης είναι οι εξής:
και σχετίζονται με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω φαινόμενα:
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί και «αλληλεπίδραση» μεταξύ των ανωτέρω φαινομένων, δηλαδή ένα ατύχημα που ξεκινά με μία συγκεκριμένη μορφή (π.χ. διασπορά πυκνού αερίου), μπορεί κατά την εξέλιξή του να λάβει μία άλλη (π.χ. ακαριαία καύση ή έκρηξη νέφους). Στο Παράρτημα Β αναλύονται οι πιθανότεροι τύποι βιομηχανικών ατυχημάτων.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν συνολικά 275 εγκαταστάσεις SEVESO, εκ των οποίων λειτουργούν οι 233. Η ισχύουσα εθνική νομοθεσία η οποία καθορίζει μέτρα και όρους για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης στις ανωτέρω εγκαταστάσεις σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας SEVESO II είναι η ΚΥΑ 12044/613/2007 (ΦΕΚ 376 Β’/19.03.2007). Στην ανωτέρω Υπουργική Απόφαση καθορίζονται τα βασικά εργαλεία διαχείρισης της επικινδυνότητας των εγκαταστάσεων SEVESO, καθώς και οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των φορέων στα πλαίσια αυτής.
Η αναγκαιότητα ορθής εφαρμογής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση της επικινδυνότητας και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εκδήλωσης βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, καθώς και της αποσαφήνισης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων αποκεντρωμένης διοίκησης, ειδικά και μετά την εφαρμογή του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», ανέδειξε την ανάγκη έκδοσης εγκυκλίου με την οποία:
Με βάση τα ανωτέρω, κρίθηκε αναγκαία η διαίρεση του παρόντος σε οκτώ μέρη. Πιο αναλυτικά:
Στο ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ αναφέρονται τα κύρια σημεία της ΚΥΑ 12044/613/2007, μεταξύ των οποίων τα κύρια εργαλεία διαχείρισης της επικινδυνότητας των εγκαταστάσεων στα πλαίσια της ΚΥΑ 12044/613/2007, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της επικινδυνότητας με τα ανωτέρω εργαλεία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στο ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ αναφέρονται οι αρμοδιότητες όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα πλαίσια της ΚΥΑ 12044/613/2007 (Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες και Δήμοι).
Στο ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ γίνεται αναφορά στα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης, όπως αυτά προβλέπονται στα πλαίσια της ΚΥΑ 12044/613/2007 (εσωτερικά σχέδια έκτακτης ανάγκης και εξωτερικά Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε.).
Στο ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ παραθέτονται όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για την εφαρμογή της ΚΥΑ 12044/613/2007 από τις αρμόδιες Δ/νσεις των Περιφερειών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας.
Στο ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ παρέχονται κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση του παρόντος από τους εμπλεκόμενους φορείς κατά το μέρος που τους αφορά και εμπλέκονται.
Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α που ακολουθεί, παραθέτονται συνοπτικός Πίνακας αρμοδιοτήτων εμπλεκόμενων φορέων στα πλαίσια της ΚΥΑ 12044/613/2007, Πίνακας καταγραφής επικίνδυνων χημικών ουσιών εγκαταστάσεων SEVESO, Πίνακας καταγραφής του κρίσιμου εξοπλισμού των εγκαταστάσεων SEVESO, καθώς και Πίνακας καταγραφής ακτίνων domino και ζωνών προστατευτικών δράσεων για τα δυσμενέστερα σενάρια ατυχημάτων των εγκαταστάσεων SEVESO.
Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β που ακολουθεί, αναλύονται οι πιθανότεροι τύποι βιομηχανικών ατυχημάτων και παραθέτονται παραδείγματα εφαρμογής της μεθοδολογίας βάσει της οποίας μία εγκατάσταση κατατάσσεται ως εγκατάσταση άνω ή κάτω ορίου ή ως εγκατάσταση μη υπαγόμενη στις διατάξεις της Οδηγίας SEVESO II.
Τέλος, στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ που ακολουθεί, περιέχονται αναφορές στο θεσμικό πλαίσιο και τα σχετικά έγγραφα.
Η ΚΥΑ 12044/613/2007 εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες σε ποσότητες:
Το προαναφερόμενο Παράρτημα Ι περιέχει καταλόγους με κατονομαζόμενες χημικές ουσίες (Μέρος 1), καθώς και κατηγορίες επικίνδυνων ουσιών (Μέρος 2), βάσει των οποίων προσδιορίζεται ο κίνδυνος σε κάθε εγκατάσταση.
Όταν σε μία εγκατάσταση δεν υπάρχει επιμέρους ουσία ή παρασκεύασμα σε ποσότητα μεγαλύτερη ή ίση των αντίστοιχων οριακών ποσοτήτων της Στήλης 2 των Μερών 1 και 2, τότε προκειμένου να διαπιστωθεί η υπαγωγή ή όχι της εγκατάστασης στις διατάξεις της ΚΥΑ 12044/613/2007, εφαρμόζεται ο εξής αθροιστικός κανόνας:
Σε περίπτωση που σε μία εγκατάσταση υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες που περιλαμβάνονται τόσο στο Μέρος 1 όσο και στο Μέρος 2 του Παραρτήματος Ι του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007, τότε ο ανωτέρω αθροιστικός κανόνας (περιπτώσεις 1 και 2) εφαρμόζεται τρεις φορές, προκειμένου να αξιολογηθεί ο συνολικός κίνδυνος που σχετίζεται με την τοξικότητα, την αναφλεξιμότητα και την οικοτοξικότητα.
Συγκεκριμένα:
1. Σε περίπτωση που στην εγκατάσταση υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες κατονομαζόμενες στο Μέρος 1 του Παραρτήματος Ι του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007, οι οποίες παράλληλα ταξινομούνται και σαν τοξικές ή πολύ τοξικές στο Μέρος 2 του προαναφερόμενου Παραρτήματος, τότε ο ανωτέρω αθροιστικός κανόνας εφαρμόζεται (για τις περιπτώσεις 1 και 2) λαμβάνοντας υπόψιν στο άθροισμα τόσο τις ανωτέρω κατονομαζόμενες τοξικές ή πολύ τοξικές ουσίες, όσο και τις μη κατονομαζόμενες, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των τοξικών ή πολύ τοξικών ουσιών (κατηγορίες 1 και 2) του Μέρους 2.
2. Σε περίπτωση που στην εγκατάσταση υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες κατονομαζόμενες στο Μέρος 1 του Παραρτήματος Ι του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007, οι οποίες παράλληλα ταξινομούνται και σαν οξειδωτικές, εκρηκτικές, εύφλεκτες, πολύ εύφλεκτες ή εξαιρετικά εύφλεκτες στο Μέρος 2 του προαναφερόμενου Παραρτήματος, τότε ο ανωτέρω αθροιστικός κανόνας εφαρμόζεται (για τις περιπτώσεις 1 και 2) λαμβάνοντας υπόψιν στο άθροισμα τόσο τις ανωτέρω κατονομαζόμενες οξειδωτικές, εκρηκτικές, εύφλεκτες, πολύ εύφλεκτες ή εξαιρετικά εύφλεκτες ουσίες, όσο και τις μη κατονομαζόμενες, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των οξειδωτικών, εκρηκτικών, εύφλεκτων, πολύ εύφλεκτων ή εξαιρετικά εύφλεκτων ουσιών (κατηγορίες 3, 4, 5, 6,7(α,β) και 8) του Μέρους 2.
3. Σε περίπτωση που στην εγκατάσταση υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες κατονομαζόμενες στο Μέρος 1 του Παραρτήματος Ι του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007, οι οποίες παράλληλα ταξινομούνται και σαν επικίνδυνες για το περιβάλλον στο Μέρος 2 του προαναφερόμενου Παραρτήματος, τότε ο ανωτέρω αθροιστικός κανόνας εφαρμόζεται (για τις περιπτώσεις 1 και 2) λαμβάνοντας υπόψιν στο άθροισμα τόσο τις ανωτέρω κατονομαζόμενες επικίνδυνες για το περιβάλλον ουσίες, όσο και τις μη κατονομαζόμενες, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των επικίνδυνων για το περιβάλλον ουσιών (κατηγορίες 9 (i και ii)) του Μέρους 2.
Σε περίπτωση που έστω και ένα από τα ανωτέρω τρία αθροίσματα, εφαρμοζόμενο για την περίπτωση 1 του αθροιστικού κανόνα, προκύψει μεγαλύτερο ή ίσο της μονάδας, τότε η εγκατάσταση είναι άνω ορίου.
Στο Παράρτημα Β παραθέτονται συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής του ανωτέρω αθροιστικού κανόνα, προς καλύτερη κατανόηση των παραπάνω.
Μία εγκατάσταση δεν υπάγεται στις διατάξεις της ΚΥΑ 12044/613/2007 όταν και μόνο όταν:
Στην περίπτωση που μία εγκατάσταση δεν υπάγεται στις διατάξεις της ΚΥΑ 12044/613/2007, αδειοδοτούσα αρχή αποτελεί η αρμόδια κατά περίπτωση αρχή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 17 (παρ. 14) του Ν. 3982/2011 (ΦΕΚ 143 Α’/17.06.2011).
(1) Σε περίπτωση που το ανωτέρω άθροισμα προκύπτει μεγαλύτερο της μονάδας, απαιτείται να εφαρμοστεί και ο αθροιστικός κανόνας της περίπτωσης 1, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν η εγκατάσταση είναι άνω ή κάτω ορίου.
Από το πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ 12044/613/2007 εξαιρούνται:
i. Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μονάδες ή αποθήκες.
ii. Οι κίνδυνοι από ιοντίζουσα ακτινοβολία (υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες, κοσμική ακτινοβολία, ακτίνες Χ και γ (ραδιενέργεια)), δηλαδή ακτινοβολία που μεταφέρει ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη, να προκαλέσει ιοντισμό των ατόμων της, να διασπάσει βίαια χημικούς δεσμούς και να προκαλέσει βιολογικές βλάβες σε ζώντες οργανισμούς, όπως καρκίνο και άλλες ασθένειες).
iii. Η οδική, σιδηροδρομική, εσωτερική πλωτή, θαλάσσια ή αεροπορική μεταφορά και ενδιάμεση προσωρινή αποθήκευση επικίνδυνων ουσιών στο χώρο έξω από εγκαταστάσεις SEVESO, συμπεριλαμβανομένης της φόρτωσης, εκφόρτωσης και μεταφόρτωσης από και προς άλλο μεταφορικό μέσο, στις αποβάθρες, προβλήτες και σιδηροδρομικούς σταθμούς διαλογής.
iv. Η μεταφορά επικίνδυνων ουσιών μέσω αγωγών, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών άντλησης, στο χώρο έξω από εγκαταστάσεις SEVESO.
v. Η εκμετάλλευση (ανίχνευση, εξόρυξη και επεξεργασία) ορυκτών σε ορυχεία, λατομεία ή μέσω γεωτρήσεων, εξαιρουμένων των εργασιών χημικής και θερμικής επεξεργασίας και της αποθήκευσης που σχετίζεται με τις εργασίες αυτές, στις οποίες υπεισέρχονται επικίνδυνες ουσίες όπως ορίζονται στο Παράρτημα Ι του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007.
vi. Η αναζήτηση και εκμετάλλευση ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, στη θάλασσα.
vii. Οι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων, πλην των εν ενεργεία εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των λεκανών ή φραγμάτων συγκράτησης υπολειμμάτων, οι οποίοι περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως ορίζονται στο Παράρτημα Ι του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τη χημική και θερμική επεξεργασία ορυκτών.
1.3.1 Κοινοποίηση
1.3.1.1 Διαδικασία υποβολής φακέλου Κοινοποίησης
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 της ΚΥΑ 12044/613/2007, η Κοινοποίηση υποβάλλεται τόσο για τις εγκαταστάσεις άνω όσο και για τις εγκαταστάσεις κάτω ορίου από τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης στην αδειοδοτούσα αρχή (βλ. Μέρος 2ο, παρ. 2.2 του παρόντος), η οποία σε χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα, τη διαβιβάζει στους φορείς του άρθρου 6 που είναι:
1. το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας/Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας/Δ/νση Βιομηχανικής Χωροθεσίας & Περιβάλλοντος,
2. το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής/Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού,
3. το Υπουργείο Υγείας/ Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος,
4. το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας/Δ/νση Διαχείρισης της Πληροφόρησης, Επιμόρφωσης & Παρακολούθησης Πολιτικής Συνθηκών Εργασίας για Θέματα Ασφάλειας & Υγείας (Δ24),
5. η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη/Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών,
6. η αρμόδια κατά τόπο Πυροσβεστική Υπηρεσία,
7. η αρμόδια Περιφερειακή Χημική Υπηρεσία και
8. το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (μόνο σε περίπτωση που οι επικίνδυνες ουσίες χαρακτηρίζονται ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα, βιοκτόνα ή/και λιπάσματα), με σκοπό την ενημέρωση όλων των ανωτέρω φορέων. Σε περίπτωση βέβαια που κάποιος από τους ανωτέρω φορείς διαπιστώνει στην Κοινοποίηση λάθη ή παραλείψεις, δύναται να κοινοποιεί τις παρατηρήσεις του στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή, προκειμένου αυτή να αιτηθεί στον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης σχετικές διορθώσεις ή συμπληρώσεις επί της Κοινοποίησης. Σε περίπτωση που η αδειοδοτούσα αρχή διαπιστώσει ότι η Κοινοποίηση δεν περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, αιτείται την επανυποβολή της από τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης, ο οποίος οφείλει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της αδειοδοτούσας αρχής.
Οι αδειοδοτούσες αρχές θα πρέπει:
Επιπλέον, εγκαταστάσεις οι οποίες δεν υπάγονταν στους όρους της ΚΥΑ 12044/613/2007 αλλά κατόπιν τροποποιήσεων εντός αυτών υπάχθηκαν στους όρους της τελευταίας, οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική Κοινοποίηση εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η εν λόγω ΚΥΑ εφαρμόστηκε στην εγκατάσταση (παρ. 1α, άρθρο 6 της ΚΥΑ 12044/613/2007).
Η Κοινοποίηση αναθεωρείται σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής στην εγκατάσταση (μεταβολή πληροφοριακών στοιχείων, τροποποίηση της μονάδας ή της εγκατάστασης, οριστική παύση λειτουργίας της εγκατάστασης 2,3).
1.3.1.2 Περιεχόμενα φακέλου Κοινοποίησης
Ο φάκελος Κοινοποίησης πρέπει απαραιτήτως να περιέχει:
Επιπλέον και σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η Κοινοποίηση θα πρέπει να συνοδεύεται από:
Σημειώνεται ότι για να θεωρείται ένας Φάκελος Κοινοποίησης πλήρης, θα πρέπει το αντίγραφο της Κοινοποίησης και της έκθεσης Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων που διαβιβάζεται σε κάθε φορέα του άρθρου 6 της ΚΥΑ 12044/613/2007 να συνοδεύεται και από σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο (υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας).
1.3.2 Έκθεση Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων
Η έκθεση Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων (άρθρο 7 & Παράρτημα ΙΙΙ του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007) περιλαμβάνει τους γενικούς στόχους και αρχές δράσης που καθορίζει ο ασκών την εκμετάλλευση της εγκατάστασης για τον έλεγχο των κινδύνων των μεγάλων ατυχημάτων.
Μετά την παρέλευση πενταετίας από την υποβολή της έκθεσης Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων, η εκάστοτε αδειοδοτούσα αρχή θα πρέπει να καλεί τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης - με ταυτόχρονη κοινοποίηση στους φορείς του άρθρου 6 - να υποβάλει σε αυτήν επικαιροποιημένη έκθεση Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων.
Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει τροποποίηση στην εγκατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη μεταβολή που να συνεπάγεται αλλαγή στο κείμενο της έκθεσης Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων αλλά απαιτείται επανυποβολή της τελευταίας λόγω παρέλευσης της πενταετίας, θα πρέπει να υποβάλλεται από τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης προς την αδειοδοτούσα αρχή, υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται σαφώς ότι η ήδη υπάρχουσα έκθεση Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων ισχύει ως έχει. Η αδειοδοτούσα αρχή στη συνέχεια διαβιβάζει την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση σε όλους τους φορείς του άρθρου 6.
Επιπλέον, εγκαταστάσεις οι οποίες δεν υπάγονταν στους όρους της ΚΥΑ 12044/613/2007 αλλά κατόπιν τροποποιήσεων εντός αυτών υπάχθηκαν στους όρους της τελευταίας, οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική έκθεση Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η εν λόγω ΚΥΑ εφαρμόστηκε στην εγκατάσταση (παρ. 2, άρθρο 7 της ΚΥΑ 12044/613/2007).
Σημειώνεται ότι τα αναφερόμενα στο άρθρο 7 της ΚΥΑ 12044/613/2007 περί Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων εφαρμόζονται μόνο για τις εγκαταστάσεις κάτω ορίου.
1.3.3 Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας
Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας εμπεριέχεται στις Μελέτες Ασφαλείας των εγκαταστάσεων άνω ορίου και περιλαμβάνει την οργανωτική δομή, τις αρμοδιότητες, τις πρακτικές, τις διαδικασίες, τις διεργασίες και τους πόρους για τον καθορισμό και την εφαρμογή της πολιτικής πρόληψης μεγάλων ατυχημάτων της εγκατάστασης (παρ. Α.1α, άρθρο 8 & Παράρτημα ΙΙΙ του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007). Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας αποτελεί μέρος της Μελέτης Ασφαλείας, που υποβάλλεται και αναθεωρείται κάθε φορά μαζί με την τελευταία σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 8 και το Παράρτημα ΙΙΙ της ΚΥΑ 12044/613/2007.
(2)Σε περίπτωση επικαιροποίησης ή/και αναθεώρησης στοιχείων Φακέλων Κοινοποίησης, θα πρέπει να αποστέλλονται οι διορθώσεις συνοδευόμενες από αναλυτικό πίνακα αντικαταστάσεων (συγκεκριμένος αριθμός σελίδων που θα αντικαταστήσει αντίστοιχα συγκεκριμένο αριθμό σελίδων) στο υφιστάμενο τεύχος και επιπλέον θα πρέπει να υποβάλλεται υποχρεωτικά το συνολικό επικαιροποιημένο τεύχος σε ηλεκτρονική μορφή (υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας).
(3)Σε περίπτωση που η λειτουργία της εγκατάστασης παύσει οριστικά (είτε λόγω κυρώσεων που της επιβλήθηκαν είτε λόγω πτώχευσης), ο ασκών την εκμετάλλευση αυτής θα πρέπει να υποβάλει στην αδειοδοτούσα αρχή τροποποιημένο Φάκελο Κοινοποίησης Αποξήλωσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υποσημείωση 2 του παρόντος στην οποία θα ενημερώνει υποχρεωτικά την αδειοδοτούσα αρχή σχετικά με:
1.3.1.1 Διαδικασία υποβολής φακέλου Κοινοποίησης
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 της ΚΥΑ 12044/613/2007, η Κοινοποίηση υποβάλλεται τόσο για τις εγκαταστάσεις άνω όσο και για τις εγκαταστάσεις κάτω ορίου από τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης στην αδειοδοτούσα αρχή (βλ. Μέρος 2ο, παρ. 2.2 του παρόντος), η οποία σε χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα, τη διαβιβάζει στους φορείς του άρθρου 6 που είναι:
1. το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας/Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας/Δ/νση Βιομηχανικής Χωροθεσίας & Περιβάλλοντος,
2. το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής/Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού,
3. το Υπουργείο Υγείας/ Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος,
4. το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας/Δ/νση Διαχείρισης της Πληροφόρησης, Επιμόρφωσης & Παρακολούθησης Πολιτικής Συνθηκών Εργασίας για Θέματα Ασφάλειας & Υγείας (Δ24),
5. η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη/Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών,
6. η αρμόδια κατά τόπο Πυροσβεστική Υπηρεσία,
7. η αρμόδια Περιφερειακή Χημική Υπηρεσία και
8. το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (μόνο σε περίπτωση που οι επικίνδυνες ουσίες χαρακτηρίζονται ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα, βιοκτόνα ή/και λιπάσματα), με σκοπό την ενημέρωση όλων των ανωτέρω φορέων. Σε περίπτωση βέβαια που κάποιος από τους ανωτέρω φορείς διαπιστώνει στην Κοινοποίηση λάθη ή παραλείψεις, δύναται να κοινοποιεί τις παρατηρήσεις του στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή, προκειμένου αυτή να αιτηθεί στον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης σχετικές διορθώσεις ή συμπληρώσεις επί της Κοινοποίησης. Σε περίπτωση που η αδειοδοτούσα αρχή διαπιστώσει ότι η Κοινοποίηση δεν περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, αιτείται την επανυποβολή της από τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης, ο οποίος οφείλει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της αδειοδοτούσας αρχής.
Οι αδειοδοτούσες αρχές θα πρέπει:
Επιπλέον, εγκαταστάσεις οι οποίες δεν υπάγονταν στους όρους της ΚΥΑ 12044/613/2007 αλλά κατόπιν τροποποιήσεων εντός αυτών υπάχθηκαν στους όρους της τελευταίας, οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική Κοινοποίηση εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η εν λόγω ΚΥΑ εφαρμόστηκε στην εγκατάσταση (παρ. 1α, άρθρο 6 της ΚΥΑ 12044/613/2007).
Η Κοινοποίηση αναθεωρείται σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής στην εγκατάσταση (μεταβολή πληροφοριακών στοιχείων, τροποποίηση της μονάδας ή της εγκατάστασης, οριστική παύση λειτουργίας της εγκατάστασης 2,3).
1.3.1.2 Περιεχόμενα φακέλου Κοινοποίησης
Ο φάκελος Κοινοποίησης πρέπει απαραιτήτως να περιέχει:
Επιπλέον και σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η Κοινοποίηση θα πρέπει να συνοδεύεται από:
Σημειώνεται ότι για να θεωρείται ένας Φάκελος Κοινοποίησης πλήρης, θα πρέπει το αντίγραφο της Κοινοποίησης και της έκθεσης Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων που διαβιβάζεται σε κάθε φορέα του άρθρου 6 της ΚΥΑ 12044/613/2007 να συνοδεύεται και από σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο (υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας).
(2)Σε περίπτωση επικαιροποίησης ή/και αναθεώρησης στοιχείων Φακέλων Κοινοποίησης, θα πρέπει να αποστέλλονται οι διορθώσεις συνοδευόμενες από αναλυτικό πίνακα αντικαταστάσεων (συγκεκριμένος αριθμός σελίδων που θα αντικαταστήσει αντίστοιχα συγκεκριμένο αριθμό σελίδων) στο υφιστάμενο τεύχος και επιπλέον θα πρέπει να υποβάλλεται υποχρεωτικά το συνολικό επικαιροποιημένο τεύχος σε ηλεκτρονική μορφή (υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας).
(3)Σε περίπτωση που η λειτουργία της εγκατάστασης παύσει οριστικά (είτε λόγω κυρώσεων που της επιβλήθηκαν είτε λόγω πτώχευσης), ο ασκών την εκμετάλλευση αυτής θα πρέπει να υποβάλει στην αδειοδοτούσα αρχή τροποποιημένο Φάκελο Κοινοποίησης Αποξήλωσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υποσημείωση 2 του παρόντος στην οποία θα ενημερώνει υποχρεωτικά την αδειοδοτούσα αρχή σχετικά με:
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 της ΚΥΑ 12044/613/2007, η Κοινοποίηση υποβάλλεται τόσο για τις εγκαταστάσεις άνω όσο και για τις εγκαταστάσεις κάτω ορίου από τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης στην αδειοδοτούσα αρχή (βλ. Μέρος 2ο, παρ. 2.2 του παρόντος), η οποία σε χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα, τη διαβιβάζει στους φορείς του άρθρου 6 που είναι:
1. το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας/Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας/Δ/νση Βιομηχανικής Χωροθεσίας & Περιβάλλοντος,
2. το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής/Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού,
3. το Υπουργείο Υγείας/ Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος,
4. το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας/Δ/νση Διαχείρισης της Πληροφόρησης, Επιμόρφωσης & Παρακολούθησης Πολιτικής Συνθηκών Εργασίας για Θέματα Ασφάλειας & Υγείας (Δ24),
5. η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη/Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών,
6. η αρμόδια κατά τόπο Πυροσβεστική Υπηρεσία,
7. η αρμόδια Περιφερειακή Χημική Υπηρεσία και
8. το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (μόνο σε περίπτωση που οι επικίνδυνες ουσίες χαρακτηρίζονται ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα, βιοκτόνα ή/και λιπάσματα), με σκοπό την ενημέρωση όλων των ανωτέρω φορέων. Σε περίπτωση βέβαια που κάποιος από τους ανωτέρω φορείς διαπιστώνει στην Κοινοποίηση λάθη ή παραλείψεις, δύναται να κοινοποιεί τις παρατηρήσεις του στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή, προκειμένου αυτή να αιτηθεί στον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης σχετικές διορθώσεις ή συμπληρώσεις επί της Κοινοποίησης. Σε περίπτωση που η αδειοδοτούσα αρχή διαπιστώσει ότι η Κοινοποίηση δεν περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, αιτείται την επανυποβολή της από τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης, ο οποίος οφείλει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της αδειοδοτούσας αρχής.
Οι αδειοδοτούσες αρχές θα πρέπει:
Επιπλέον, εγκαταστάσεις οι οποίες δεν υπάγονταν στους όρους της ΚΥΑ 12044/613/2007 αλλά κατόπιν τροποποιήσεων εντός αυτών υπάχθηκαν στους όρους της τελευταίας, οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική Κοινοποίηση εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η εν λόγω ΚΥΑ εφαρμόστηκε στην εγκατάσταση (παρ. 1α, άρθρο 6 της ΚΥΑ 12044/613/2007).
Η Κοινοποίηση αναθεωρείται σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβολής στην εγκατάσταση (μεταβολή πληροφοριακών στοιχείων, τροποποίηση της μονάδας ή της εγκατάστασης, οριστική παύση λειτουργίας της εγκατάστασης 2,3).
(2)Σε περίπτωση επικαιροποίησης ή/και αναθεώρησης στοιχείων Φακέλων Κοινοποίησης, θα πρέπει να αποστέλλονται οι διορθώσεις συνοδευόμενες από αναλυτικό πίνακα αντικαταστάσεων (συγκεκριμένος αριθμός σελίδων που θα αντικαταστήσει αντίστοιχα συγκεκριμένο αριθμό σελίδων) στο υφιστάμενο τεύχος και επιπλέον θα πρέπει να υποβάλλεται υποχρεωτικά το συνολικό επικαιροποιημένο τεύχος σε ηλεκτρονική μορφή (υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας).
(3)Σε περίπτωση που η λειτουργία της εγκατάστασης παύσει οριστικά (είτε λόγω κυρώσεων που της επιβλήθηκαν είτε λόγω πτώχευσης), ο ασκών την εκμετάλλευση αυτής θα πρέπει να υποβάλει στην αδειοδοτούσα αρχή τροποποιημένο Φάκελο Κοινοποίησης Αποξήλωσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υποσημείωση 2 του παρόντος στην οποία θα ενημερώνει υποχρεωτικά την αδειοδοτούσα αρχή σχετικά με:
Ο φάκελος Κοινοποίησης πρέπει απαραιτήτως να περιέχει:
Επιπλέον και σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η Κοινοποίηση θα πρέπει να συνοδεύεται από:
Σημειώνεται ότι για να θεωρείται ένας Φάκελος Κοινοποίησης πλήρης, θα πρέπει το αντίγραφο της Κοινοποίησης και της έκθεσης Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων που διαβιβάζεται σε κάθε φορέα του άρθρου 6 της ΚΥΑ 12044/613/2007 να συνοδεύεται και από σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο (υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας).
Η έκθεση Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων (άρθρο 7 & Παράρτημα ΙΙΙ του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007) περιλαμβάνει τους γενικούς στόχους και αρχές δράσης που καθορίζει ο ασκών την εκμετάλλευση της εγκατάστασης για τον έλεγχο των κινδύνων των μεγάλων ατυχημάτων.
Μετά την παρέλευση πενταετίας από την υποβολή της έκθεσης Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων, η εκάστοτε αδειοδοτούσα αρχή θα πρέπει να καλεί τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης - με ταυτόχρονη κοινοποίηση στους φορείς του άρθρου 6 - να υποβάλει σε αυτήν επικαιροποιημένη έκθεση Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων.
Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει τροποποίηση στην εγκατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη μεταβολή που να συνεπάγεται αλλαγή στο κείμενο της έκθεσης Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων αλλά απαιτείται επανυποβολή της τελευταίας λόγω παρέλευσης της πενταετίας, θα πρέπει να υποβάλλεται από τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης προς την αδειοδοτούσα αρχή, υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται σαφώς ότι η ήδη υπάρχουσα έκθεση Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων ισχύει ως έχει. Η αδειοδοτούσα αρχή στη συνέχεια διαβιβάζει την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση σε όλους τους φορείς του άρθρου 6.
Επιπλέον, εγκαταστάσεις οι οποίες δεν υπάγονταν στους όρους της ΚΥΑ 12044/613/2007 αλλά κατόπιν τροποποιήσεων εντός αυτών υπάχθηκαν στους όρους της τελευταίας, οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική έκθεση Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η εν λόγω ΚΥΑ εφαρμόστηκε στην εγκατάσταση (παρ. 2, άρθρο 7 της ΚΥΑ 12044/613/2007).
Σημειώνεται ότι τα αναφερόμενα στο άρθρο 7 της ΚΥΑ 12044/613/2007 περί Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων εφαρμόζονται μόνο για τις εγκαταστάσεις κάτω ορίου.
1.3.3 Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας
Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας εμπεριέχεται στις Μελέτες Ασφαλείας των εγκαταστάσεων άνω ορίου και περιλαμβάνει την οργανωτική δομή, τις αρμοδιότητες, τις πρακτικές, τις διαδικασίες, τις διεργασίες και τους πόρους για τον καθορισμό και την εφαρμογή της πολιτικής πρόληψης μεγάλων ατυχημάτων της εγκατάστασης (παρ. Α.1α, άρθρο 8 & Παράρτημα ΙΙΙ του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007). Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας αποτελεί μέρος της Μελέτης Ασφαλείας, που υποβάλλεται και αναθεωρείται κάθε φορά μαζί με την τελευταία σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 8 και το Παράρτημα ΙΙΙ της ΚΥΑ 12044/613/2007.
Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας εμπεριέχεται στις Μελέτες Ασφαλείας των εγκαταστάσεων άνω ορίου και περιλαμβάνει την οργανωτική δομή, τις αρμοδιότητες, τις πρακτικές, τις διαδικασίες, τις διεργασίες και τους πόρους για τον καθορισμό και την εφαρμογή της πολιτικής πρόληψης μεγάλων ατυχημάτων της εγκατάστασης (παρ. Α.1α, άρθρο 8 & Παράρτημα ΙΙΙ του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007). Το Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας αποτελεί μέρος της Μελέτης Ασφαλείας, που υποβάλλεται και αναθεωρείται κάθε φορά μαζί με την τελευταία σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 8 και το Παράρτημα ΙΙΙ της ΚΥΑ 12044/613/2007.
1.3.4.1 Διαδικασία υποβολής Μελέτης Ασφαλείας
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007, η Μελέτη Ασφαλείας υποβάλλεται μόνο για τις εγκαταστάσεις άνω ορίου4 από τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης στην αδειοδοτούσα αρχή, η οποία σε χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα τη διαβιβάζει στους φορείς του άρθρου 8 που είναι:
1. το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας/Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας/Δ/νση Βιομηχανικής Χωροθεσίας & Περιβάλλοντος,
2. το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής/Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού,
3. το Υπουργείο Υγείας/Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος,
4. το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας (Δ/νση Διαχείρισης της Πληροφόρησης, Επιμόρφωσης & Παρακολούθησης Πολιτικής Συνθηκών Εργασίας για Θέματα Ασφάλειας & Υγείας και αρμόδιο ΚΕ.Π.Ε.Κ.5
5. η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη/Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών,
6. η αρμόδια κατά τόπο Πυροσβεστική Υπηρεσία,
7. η αρμόδια Περιφερειακή Χημική Υπηρεσία (στην οποία διαβιβάζονται σε ηλεκτρονική μορφή και τα στοιχεία που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ (παρ. ΙΙΙ.Γ) του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007) και
8. το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (σε περίπτωση που οι επικίνδυνες ουσίες χαρακτηρίζονται ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα, βιοκτόνα ή/και λιπάσματα).
Μετά την παραλαβή των Μελετών Ασφαλείας, οι αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές θα πρέπει:
Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει τροποποίηση στην εγκατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη μεταβολή που να συνεπάγεται αλλαγή στο κείμενο της Μελέτης Ασφαλείας αλλά απαιτείται επανυποβολή της τελευταίας λόγω παρέλευσης της πενταετίας, θα πρέπει να υποβάλλεται από τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης προς την αδειοδοτούσα αρχή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται σαφώς ότι η ήδη καταχωρημένη Μελέτη Ασφαλείας ισχύει ως έχει. Η αδειοδοτούσα αρχή στη συνέχεια διαβιβάζει την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση σε όλους τους φορείς του άρθρου 6.
Σε περίπτωση επικαιροποίησης ή/και αναθεώρησης/τροποποίησης στοιχείων καταχωρημένων Μελετών Ασφαλείας, θα πρέπει (βλ. και υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας):
Σε περίπτωση εκσυγχρονισμού, επέκτασης ή οποιασδήποτε τροποποίησης τμήματος εγκατάστασης άνω ορίου το οποίο σύμφωνα με την ΚΥΑ 12044/613/2007 κατατάσσεται ως εγκατάσταση κάτω ορίου, θα πρέπει να αναθεωρείται η Μελέτη Ασφαλείας όλης της εγκατάστασης και όχι να υποβάλλεται Κοινοποίηση του άρθρου 6 για το τμήμα της εγκατάστασης που τροποποιείται. Σε περίπτωση που ο ασκών την εκμετάλλευση μίας εγκατάστασης άνω ορίου αιτηθεί άδειας επέκτασης της εγκατάστασης από την οποία δεν εμφαίνεται να επέρχονται ουσιαστικές μεταβολές ως προς το είδος και τις ποσότητες των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν ή δύναται να παραχθούν εντός της εγκατάστασης, απαιτείται και η υποβολή στην αδειοδοτούσα αρχή τροποποιημένης Μελέτης Ασφαλείας μαζί με το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο και όχι υπεύθυνη δήλωση περί μη ουσιαστικής μεταβολής των ουσιών. Τονίζεται ότι η υπεύθυνη δήλωση γίνεται δεκτή μόνο στην περίπτωση παρέλευσης πενταετίας από την υποβολή της τελευταίας Μελέτης Ασφαλείας και όταν στην εγκατάσταση δεν έχει επέλθει καμία τροποποίηση ή οποιαδήποτε άλλη μεταβολή που να συνεπάγεται αλλαγή στο κείμενο της Μελέτης Ασφαλείας.
Σε περίπτωση που η λειτουργία της εγκατάστασης παύσει οριστικά (είτε λόγω κυρώσεων που της επιβλήθηκαν είτε λόγω πτώχευσης), ο ασκών την εκμετάλλευση αυτής θα πρέπει να υποβάλει στην αδειοδοτούσα αρχή τροποποιημένη Μελέτη Ασφαλείας Αποξήλωσης [το συνολικό επικαιροποιημένο τεύχος να είναι σε ηλεκτρονική μορφή και οι διορθώσεις να αποστέλλονται συνοδευόμενες από αναλυτικό πίνακα αντικαταστάσεων (συγκεκριμένος αριθμός σελίδων που θα αντικαταστήσει αντίστοιχα συγκεκριμένο αριθμό σελίδων) στο υφιστάμενο τεύχος], στην οποία θα ενημερώνει υποχρεωτικά την αδειοδοτούσα αρχή σχετικά με:
Επιπλέον, εγκαταστάσεις οι οποίες δεν υπάγονταν στους όρους της ΚΥΑ 12044/613/2007 αλλά κατόπιν τροποποιήσεων εντός αυτών υπάχθηκαν στους όρους της τελευταίας, οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική Κοινοποίηση εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η εν λόγω ΚΥΑ εφαρμόστηκε στην εγκατάσταση (παρ. Α.3α, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007).
1.3.4.2 Περιεχόμενα Μελέτης Ασφαλείας
Σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, οι Μελέτες Ασφαλείας, εκτός από το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται στο άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007, θα πρέπει να περιλαμβάνουν και χάρτη κλίμακας 1:5.000 σε ακτίνα ίση με αυτήν της ζώνης ΙΙΙ-Προστασίας Πληθυσμού για το δυσμενέστερο σενάριο ατυχήματος (ζώνη τρωτότητας7) πέριξ της εκάστοτε εγκατάστασης, στον οποίο και θα καταγράφονται με συντεταγμένες όλα τα σημεία ενδιαφέροντος [σχολεία, παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία, ιδρύματα, νοσοκομεία, οικισμοί, γειτονικές εγκαταστάσεις, δημόσιες υπηρεσίες, σημεία συνάθροισης πληθυσμού (αθλητικοί χώροι, εκκλησίες κ.λ.π.), υπάρχον συγκοινωνιακό δίκτυο, στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος (ρέματα, ποτάμια, λίμνες κ.λ.π.), προστατευόμενες περιοχές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, υποδομές κοινής ωφέλειας κ.ά].
Η αδειοδοτούσα αρχή εάν πεισθεί ότι συγκεκριμένες ουσίες που υπάρχουν στην εγκατάσταση ή σε οποιοδήποτε μέρος αυτής δεν ενέχουν κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος, μπορεί να περιορίζει τις απαιτούμενες στις Μελέτες Ασφαλείας πληροφορίες σε όσες σχετίζονται με την πρόληψη των υπολοίπων κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων και τον περιορισμό των συνεπειών τους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον (παρ. Α.4.1, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007)8.
Κάθε φορά που της διαβιβάζεται μία Μελέτη Ασφαλείας, η αδειοδοτούσα αρχή θα πρέπει να ενημερώνει σχετικά τις γειτονικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός της Ζώνης ΙΙΙ Προστασίας
Πληθυσμού (ζώνη τρωτότητας) σχετικά με το δυσμενέστερο σενάριο ατυχήματος εντός της εγκατάστασης, με ταυτόχρονη κοινοποίηση της ανωτέρω ενημέρωσης στους φορείς του άρθρου 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007 (υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας).
Σημειώνεται ότι για να θεωρείται η Μελέτη Ασφαλείας μίας εγκατάστασης πλήρης, θα πρέπει το αντίγραφο αυτής που διαβιβάζεται σε κάθε φορέα του άρθρου 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007 να
συνοδεύεται και από σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο (υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας).
1.3.4.3 Αξιολόγηση Μελετών Ασφαλείας
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την περαιτέρω αξιολόγηση των Μελετών Ασφαλείας από τους αρμόδιους φορείς μετά από τη διαβίβαση των Μελετών Ασφαλείας από την αδειοδοτούσα αρχή στους
φορείς του άρθρου 8, είναι οι εξής:
Οι αρμόδιοι προς γνωμοδότηση φορείς είναι τα Υπουργεία (παρ. Β.2.γ.1, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007):
1. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας),
2. Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής,
3. Υγείας,
4. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας,
5. Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη (αρμόδια κατά τόπο Πυροσβεστική Υπηρεσία) και
6. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων9.
Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δε γνωμοδοτεί επί των Μελετών Ασφαλείας αλλά όταν απαιτείται, θέτει τα αντίγραφα αυτών στη διάθεση της Υποστηρικτικής Ομάδας του άρθρου 15 του Ν. 3491/2006 (παρ. Β.1δ, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007).
Η αδειοδοτούσα αρχή μέσα σε εύλογο χρόνο από την παραλαβή των γνωμοδοτήσεων των συναρμόδιων φορέων επί της Μελέτης Ασφαλείας και πριν την οριστική καταχώρησή της, ανακοινώνει στον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης τα συμπεράσματά της με βάση τις γνωμοδοτήσεις που της έχουν σταλεί από την εξέταση της Μελέτης Ασφαλείας, αφού ζητήσει ενδεχομένως από αυτόν συμπληρωματικά στοιχεία (παρ. Β.4, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007).
1.3.4.4 Καταχώρηση Μελετών Ασφαλείας
Η καταχώρηση της Μελέτης Ασφαλείας γίνεται από την αδειοδοτούσα αρχή, με βάση τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων φορέων και γνωστοποιείται εγγράφως στον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στους φορείς του άρθρου 8. Σε περίπτωση που κάποιος από τους αρμόδιους προς γνωμοδότηση φορείς δε γνωμοδοτήσει εντός τριών (3) μηνών από την
παραλαβή του εγγράφου διαπίστωσης της πληρότητας σεναρίων ατυχημάτων από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, η Μελέτη Ασφαλείας καταχωρείται χωρίς τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση10.
Το αυτό ισχύει ακόμα και στην περίπτωση που κανείς από τους αρμόδιους προς γνωμοδότηση φορείς δε γνωμοδοτήσει εμπρόθεσμα. Τονίζεται ότι η καταχώρηση της Μελέτης Ασφαλείας δε συνιστά έγκριση του περιεχομένου της, δεδομένου ότι τα στοιχεία της τελούν υπό διαρκή έλεγχο, συμπλήρωση και βελτίωση (παρ. Γ.2, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007). Επιπλέον, για τις νέες εγκαταστάσεις, η καταχώρηση της Μελέτης Ασφαλείας και ο έλεγχος πριν από την έναρξη λειτουργίας αποτελούν πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας (παρ. Γ.2.γ, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007). Ως εκ τούτου, δε νοείται η λειτουργία νέας εγκατάστασης χωρίς καταχωρημένη Μελέτη Ασφαλείας.
(4) Σε περίπτωση που μετά την εφαρμογή των όσων αναφέρονται στο Μέρος 1ο (παρ. 1.1) του παρόντος μία εγκατάσταση είναι μεν κάτω ορίου αλλά πολύ κοντά στο κατώφλι υπαγωγής σε εγκατάσταση άνω ορίου (είτε διότι οι ποσότητες των επικίνδυνων ουσιών εντός αυτής είναι κατά πολύ λίγο μικρότερες από τις αναφερόμενες οριακές τιμές του Παραρτήματος Ι (Μέρη 1 και 2, Στήλη 3) του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007) ή γιατί το άθροισμα είναι κατά πολύ λίγο μικρότερο της μονάδας, τότε, η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή δύναται να ζητήσει την υποβολή από μέρους του ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης Μελέτης Ασφαλείας αντί Φακέλου Κοινοποίησης.
(5) Αντί να διαβιβάζει και τα δύο (2) αντίγραφα στη Δ/νση Διαχείρισης της Πληροφόρησης, Επιμόρφωσης Παρακολούθησης Πολιτικής Συνθηκών Εργασίας για Θέματα Ασφάλειας & Υγείας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα (υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής
Γραμματείας Βιομηχανίας).
(6) Η Μελέτη Ασφαλείας αναθεωρείται (παρ. Δ, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007):
τουλάχιστον κάθε πέντε (5) χρόνια
Ως εκ τούτου, η εκάστοτε αδειοδοτούσα αρχή θα πρέπει μετά την παρέλευση πενταετίας από την υποβολή της Μελέτης Ασφαλείας μίας εγκατάστασης, να καλεί τον ασκούντα την εκμετάλλευση της τελευταίας - με ταυτόχρονη κοινοποίηση στους φορείς του άρθρου 8 - να υποβάλει σε αυτήν επικαιροποιημένη Μελέτη Ασφαλείας μαζί με το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο.
(7) Ζώνη ΙΙΙ: Προστασίας Πληθυσμού από Μέτριες Επιπτώσεις (ακτίνα πρόκλησης μικρών τραυματισμών) (Τεχνικό Υπόμνημα ΕΜΠ,
25.10.1998). Για την περίπτωση έκθεσης σε τοξικές ουσίες, αντιστοιχεί σε απόσταση στην οποία η συγκέντρωση των τοξικών ουσιών
σε mg/m3 ισούται με την IDLH (Immediately Dangerous to Life and Health) τιμή, δηλαδή τη μέγιστη συγκέντρωση μίας τοξικής ουσίας στον αέρα στην οποία μπορεί να εκτεθεί ένας υγιής εργαζόμενος για 30min και να διαφύγει χωρίς να υποστεί μη ανατάξιμες βλάβες στην υγεία του ή τραυματισμούς που να εμποδίζουν τη διαφυγή του (κυρίως ερεθισμούς των ματιών ή των πνευμόνων). Για την περίπτωση θερμικής ακτινοβολίας, αντιστοιχεί σε απόσταση στην οποία η θερμική δόση είναι 170 TDU, η οποία προκαλεί εγκαύματα πρώτου (1ου) βαθμού σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Για την περίπτωση υπερπίεσης, αντιστοιχεί σε απόσταση στην οποία η υπερπίεση είναι 50 mbar, η οποία προκαλεί ζημιές σε πόρτες και παράθυρα και ελαφρές ρηγματώσεις σε τοίχους.
(8) Σύμφωνα με την 98/433/ΕΚ «Απόφαση της Επιτροπής της 26ης Ιουνίου 1998 περί των εναρμονισμένων κριτηρίων για τις απαλλαγές σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 9 της οδηγίας 96/82/ΕΚ του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(1998) 1758]», ενδέχεται να χορηγηθεί η σχετική απαλλαγή, εάν πληρούνται τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
i. Φυσική μορφή της ουσίας
Ουσίες με στερεά μορφή, τέτοια ώστε να μην είναι δυνατή τόσο υπό ομαλές συνθήκες, όσο και υπό οποιεσδήποτε μη φυσιολογικές συνθήκες οι οποίες είναι εύλογα δυνατόν να προβλεφθούν, η έκλυση ύλης ή ενέργειας, οι οποίες θα ήταν δυνατόν να συνιστούν τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος μεγάλης κλίμακας.
ii. Περιεχόμενο και ποσότητες
Εκείνες οι ουσίες οι οποίες συσκευάζονται ή περιέχονται κατά τέτοιο τρόπο και σε τέτοιες ποσότητες, ώστε η έκλυση της μέγιστης δυνατής ποσότητας υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις να μην είναι δυνατόν να προκαλέσει κινδύνους μεγάλων ατυχημάτων.
iii. Τοποθεσία και ποσότητες
Οι ουσίες που υπάρχουν σε τέτοιες ποσότητες καθώς και σε τέτοια απόσταση από άλλες επικίνδυνες ουσίες (στη μονάδα ή οπουδήποτε αλλού), ώστε να μην είναι σε θέση ούτε να προκαλέσουν κινδύνους μεγάλων ατυχημάτων, αφ' εαυτές, ούτε να αποτελέσουν την αφορμή για κάποιο άλλο ατύχημα μεγάλης κλίμακας με τη συνεπίδραση άλλων επικίνδυνων ουσιών.
iv. Ταξινόμηση
Οι ουσίες οι οποίες ορίζονται ως επικίνδυνες ουσίες βάσει της ταξινόμησής τους στο παράρτημα Ι μέρος 2 της οδηγίας 96/82/ΕΚ, αλλά οι οποίες δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν κινδύνους μεγάλων ατυχημάτων και για τις οποίες, ως εκ τούτου, αντενδείκνυται για τους σκοπούς αυτούς η ταξινόμηση της ειδικής κατηγορίας ουσιών.
(9) Μόνο σε περίπτωση που οι επικίνδυνες ουσίες χαρακτηρίζονται ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα, βιοκτόνα ή/και λιπάσματα
(10) Στην περίπτωση αυτή, ο φορέας ο οποίος δε γνωμοδότησε υποχρεούται να κοινοποιήσει εγγράφως στους συναρμόδιους φορείς του άρθρου 8 τους λόγους για τους οποίους δε γνωμοδότησε.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007, η Μελέτη Ασφαλείας υποβάλλεται μόνο για τις εγκαταστάσεις άνω ορίου4 από τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης στην αδειοδοτούσα αρχή, η οποία σε χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα τη διαβιβάζει στους φορείς του άρθρου 8 που είναι:
1. το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας/Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας/Δ/νση Βιομηχανικής Χωροθεσίας & Περιβάλλοντος,
2. το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής/Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού,
3. το Υπουργείο Υγείας/Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος,
4. το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας (Δ/νση Διαχείρισης της Πληροφόρησης, Επιμόρφωσης & Παρακολούθησης Πολιτικής Συνθηκών Εργασίας για Θέματα Ασφάλειας & Υγείας και αρμόδιο ΚΕ.Π.Ε.Κ.5
5. η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη/Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών,
6. η αρμόδια κατά τόπο Πυροσβεστική Υπηρεσία,
7. η αρμόδια Περιφερειακή Χημική Υπηρεσία (στην οποία διαβιβάζονται σε ηλεκτρονική μορφή και τα στοιχεία που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ (παρ. ΙΙΙ.Γ) του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007) και
8. το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (σε περίπτωση που οι επικίνδυνες ουσίες χαρακτηρίζονται ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα, βιοκτόνα ή/και λιπάσματα).
Μετά την παραλαβή των Μελετών Ασφαλείας, οι αρμόδιες αδειοδοτούσες αρχές θα πρέπει:
Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει τροποποίηση στην εγκατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη μεταβολή που να συνεπάγεται αλλαγή στο κείμενο της Μελέτης Ασφαλείας αλλά απαιτείται επανυποβολή της τελευταίας λόγω παρέλευσης της πενταετίας, θα πρέπει να υποβάλλεται από τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης προς την αδειοδοτούσα αρχή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται σαφώς ότι η ήδη καταχωρημένη Μελέτη Ασφαλείας ισχύει ως έχει. Η αδειοδοτούσα αρχή στη συνέχεια διαβιβάζει την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση σε όλους τους φορείς του άρθρου 6.
Σε περίπτωση επικαιροποίησης ή/και αναθεώρησης/τροποποίησης στοιχείων καταχωρημένων Μελετών Ασφαλείας, θα πρέπει (βλ. και υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας):
Σε περίπτωση εκσυγχρονισμού, επέκτασης ή οποιασδήποτε τροποποίησης τμήματος εγκατάστασης άνω ορίου το οποίο σύμφωνα με την ΚΥΑ 12044/613/2007 κατατάσσεται ως εγκατάσταση κάτω ορίου, θα πρέπει να αναθεωρείται η Μελέτη Ασφαλείας όλης της εγκατάστασης και όχι να υποβάλλεται Κοινοποίηση του άρθρου 6 για το τμήμα της εγκατάστασης που τροποποιείται. Σε περίπτωση που ο ασκών την εκμετάλλευση μίας εγκατάστασης άνω ορίου αιτηθεί άδειας επέκτασης της εγκατάστασης από την οποία δεν εμφαίνεται να επέρχονται ουσιαστικές μεταβολές ως προς το είδος και τις ποσότητες των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν ή δύναται να παραχθούν εντός της εγκατάστασης, απαιτείται και η υποβολή στην αδειοδοτούσα αρχή τροποποιημένης Μελέτης Ασφαλείας μαζί με το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο και όχι υπεύθυνη δήλωση περί μη ουσιαστικής μεταβολής των ουσιών. Τονίζεται ότι η υπεύθυνη δήλωση γίνεται δεκτή μόνο στην περίπτωση παρέλευσης πενταετίας από την υποβολή της τελευταίας Μελέτης Ασφαλείας και όταν στην εγκατάσταση δεν έχει επέλθει καμία τροποποίηση ή οποιαδήποτε άλλη μεταβολή που να συνεπάγεται αλλαγή στο κείμενο της Μελέτης Ασφαλείας.
Σε περίπτωση που η λειτουργία της εγκατάστασης παύσει οριστικά (είτε λόγω κυρώσεων που της επιβλήθηκαν είτε λόγω πτώχευσης), ο ασκών την εκμετάλλευση αυτής θα πρέπει να υποβάλει στην αδειοδοτούσα αρχή τροποποιημένη Μελέτη Ασφαλείας Αποξήλωσης [το συνολικό επικαιροποιημένο τεύχος να είναι σε ηλεκτρονική μορφή και οι διορθώσεις να αποστέλλονται συνοδευόμενες από αναλυτικό πίνακα αντικαταστάσεων (συγκεκριμένος αριθμός σελίδων που θα αντικαταστήσει αντίστοιχα συγκεκριμένο αριθμό σελίδων) στο υφιστάμενο τεύχος], στην οποία θα ενημερώνει υποχρεωτικά την αδειοδοτούσα αρχή σχετικά με:
Επιπλέον, εγκαταστάσεις οι οποίες δεν υπάγονταν στους όρους της ΚΥΑ 12044/613/2007 αλλά κατόπιν τροποποιήσεων εντός αυτών υπάχθηκαν στους όρους της τελευταίας, οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική Κοινοποίηση εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η εν λόγω ΚΥΑ εφαρμόστηκε στην εγκατάσταση (παρ. Α.3α, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007).
(4) Σε περίπτωση που μετά την εφαρμογή των όσων αναφέρονται στο Μέρος 1ο (παρ. 1.1) του παρόντος μία εγκατάσταση είναι μεν κάτω ορίου αλλά πολύ κοντά στο κατώφλι υπαγωγής σε εγκατάσταση άνω ορίου (είτε διότι οι ποσότητες των επικίνδυνων ουσιών εντός αυτής είναι κατά πολύ λίγο μικρότερες από τις αναφερόμενες οριακές τιμές του Παραρτήματος Ι (Μέρη 1 και 2, Στήλη 3) του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007) ή γιατί το άθροισμα είναι κατά πολύ λίγο μικρότερο της μονάδας, τότε, η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή δύναται να ζητήσει την υποβολή από μέρους του ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης Μελέτης Ασφαλείας αντί Φακέλου Κοινοποίησης.
(5) Αντί να διαβιβάζει και τα δύο (2) αντίγραφα στη Δ/νση Διαχείρισης της Πληροφόρησης, Επιμόρφωσης Παρακολούθησης Πολιτικής Συνθηκών Εργασίας για Θέματα Ασφάλειας & Υγείας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα (υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής
Γραμματείας Βιομηχανίας).
(6) Η Μελέτη Ασφαλείας αναθεωρείται (παρ. Δ, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007):
τουλάχιστον κάθε πέντε (5) χρόνια
Ως εκ τούτου, η εκάστοτε αδειοδοτούσα αρχή θα πρέπει μετά την παρέλευση πενταετίας από την υποβολή της Μελέτης Ασφαλείας μίας εγκατάστασης, να καλεί τον ασκούντα την εκμετάλλευση της τελευταίας - με ταυτόχρονη κοινοποίηση στους φορείς του άρθρου 8 - να υποβάλει σε αυτήν επικαιροποιημένη Μελέτη Ασφαλείας μαζί με το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο.
Σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, οι Μελέτες Ασφαλείας, εκτός από το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται στο άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007, θα πρέπει να περιλαμβάνουν και χάρτη κλίμακας 1:5.000 σε ακτίνα ίση με αυτήν της ζώνης ΙΙΙ-Προστασίας Πληθυσμού για το δυσμενέστερο σενάριο ατυχήματος (ζώνη τρωτότητας7) πέριξ της εκάστοτε εγκατάστασης, στον οποίο και θα καταγράφονται με συντεταγμένες όλα τα σημεία ενδιαφέροντος [σχολεία, παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία, ιδρύματα, νοσοκομεία, οικισμοί, γειτονικές εγκαταστάσεις, δημόσιες υπηρεσίες, σημεία συνάθροισης πληθυσμού (αθλητικοί χώροι, εκκλησίες κ.λ.π.), υπάρχον συγκοινωνιακό δίκτυο, στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος (ρέματα, ποτάμια, λίμνες κ.λ.π.), προστατευόμενες περιοχές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, υποδομές κοινής ωφέλειας κ.ά].
Η αδειοδοτούσα αρχή εάν πεισθεί ότι συγκεκριμένες ουσίες που υπάρχουν στην εγκατάσταση ή σε οποιοδήποτε μέρος αυτής δεν ενέχουν κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος, μπορεί να περιορίζει τις απαιτούμενες στις Μελέτες Ασφαλείας πληροφορίες σε όσες σχετίζονται με την πρόληψη των υπολοίπων κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων και τον περιορισμό των συνεπειών τους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον (παρ. Α.4.1, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007)8.
Κάθε φορά που της διαβιβάζεται μία Μελέτη Ασφαλείας, η αδειοδοτούσα αρχή θα πρέπει να ενημερώνει σχετικά τις γειτονικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός της Ζώνης ΙΙΙ Προστασίας
Πληθυσμού (ζώνη τρωτότητας) σχετικά με το δυσμενέστερο σενάριο ατυχήματος εντός της εγκατάστασης, με ταυτόχρονη κοινοποίηση της ανωτέρω ενημέρωσης στους φορείς του άρθρου 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007 (υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας).
Σημειώνεται ότι για να θεωρείται η Μελέτη Ασφαλείας μίας εγκατάστασης πλήρης, θα πρέπει το αντίγραφο αυτής που διαβιβάζεται σε κάθε φορέα του άρθρου 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007 να
συνοδεύεται και από σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο (υπ’ αριθ. 7212/535/02.07.2012 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας).
(7) Ζώνη ΙΙΙ: Προστασίας Πληθυσμού από Μέτριες Επιπτώσεις (ακτίνα πρόκλησης μικρών τραυματισμών) (Τεχνικό Υπόμνημα ΕΜΠ,
25.10.1998). Για την περίπτωση έκθεσης σε τοξικές ουσίες, αντιστοιχεί σε απόσταση στην οποία η συγκέντρωση των τοξικών ουσιών
σε mg/m3 ισούται με την IDLH (Immediately Dangerous to Life and Health) τιμή, δηλαδή τη μέγιστη συγκέντρωση μίας τοξικής ουσίας στον αέρα στην οποία μπορεί να εκτεθεί ένας υγιής εργαζόμενος για 30min και να διαφύγει χωρίς να υποστεί μη ανατάξιμες βλάβες στην υγεία του ή τραυματισμούς που να εμποδίζουν τη διαφυγή του (κυρίως ερεθισμούς των ματιών ή των πνευμόνων). Για την περίπτωση θερμικής ακτινοβολίας, αντιστοιχεί σε απόσταση στην οποία η θερμική δόση είναι 170 TDU, η οποία προκαλεί εγκαύματα πρώτου (1ου) βαθμού σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Για την περίπτωση υπερπίεσης, αντιστοιχεί σε απόσταση στην οποία η υπερπίεση είναι 50 mbar, η οποία προκαλεί ζημιές σε πόρτες και παράθυρα και ελαφρές ρηγματώσεις σε τοίχους.
(8) Σύμφωνα με την 98/433/ΕΚ «Απόφαση της Επιτροπής της 26ης Ιουνίου 1998 περί των εναρμονισμένων κριτηρίων για τις απαλλαγές σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 9 της οδηγίας 96/82/ΕΚ του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(1998) 1758]», ενδέχεται να χορηγηθεί η σχετική απαλλαγή, εάν πληρούνται τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
i. Φυσική μορφή της ουσίας
Ουσίες με στερεά μορφή, τέτοια ώστε να μην είναι δυνατή τόσο υπό ομαλές συνθήκες, όσο και υπό οποιεσδήποτε μη φυσιολογικές συνθήκες οι οποίες είναι εύλογα δυνατόν να προβλεφθούν, η έκλυση ύλης ή ενέργειας, οι οποίες θα ήταν δυνατόν να συνιστούν τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος μεγάλης κλίμακας.
ii. Περιεχόμενο και ποσότητες
Εκείνες οι ουσίες οι οποίες συσκευάζονται ή περιέχονται κατά τέτοιο τρόπο και σε τέτοιες ποσότητες, ώστε η έκλυση της μέγιστης δυνατής ποσότητας υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις να μην είναι δυνατόν να προκαλέσει κινδύνους μεγάλων ατυχημάτων.
iii. Τοποθεσία και ποσότητες
Οι ουσίες που υπάρχουν σε τέτοιες ποσότητες καθώς και σε τέτοια απόσταση από άλλες επικίνδυνες ουσίες (στη μονάδα ή οπουδήποτε αλλού), ώστε να μην είναι σε θέση ούτε να προκαλέσουν κινδύνους μεγάλων ατυχημάτων, αφ' εαυτές, ούτε να αποτελέσουν την αφορμή για κάποιο άλλο ατύχημα μεγάλης κλίμακας με τη συνεπίδραση άλλων επικίνδυνων ουσιών.
iv. Ταξινόμηση
Οι ουσίες οι οποίες ορίζονται ως επικίνδυνες ουσίες βάσει της ταξινόμησής τους στο παράρτημα Ι μέρος 2 της οδηγίας 96/82/ΕΚ, αλλά οι οποίες δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν κινδύνους μεγάλων ατυχημάτων και για τις οποίες, ως εκ τούτου, αντενδείκνυται για τους σκοπούς αυτούς η ταξινόμηση της ειδικής κατηγορίας ουσιών.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την περαιτέρω αξιολόγηση των Μελετών Ασφαλείας από τους αρμόδιους φορείς μετά από τη διαβίβαση των Μελετών Ασφαλείας από την αδειοδοτούσα αρχή στους
φορείς του άρθρου 8, είναι οι εξής:
Οι αρμόδιοι προς γνωμοδότηση φορείς είναι τα Υπουργεία (παρ. Β.2.γ.1, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007):
1. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας),
2. Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής,
3. Υγείας,
4. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας,
5. Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη (αρμόδια κατά τόπο Πυροσβεστική Υπηρεσία) και
6. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων9.
Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δε γνωμοδοτεί επί των Μελετών Ασφαλείας αλλά όταν απαιτείται, θέτει τα αντίγραφα αυτών στη διάθεση της Υποστηρικτικής Ομάδας του άρθρου 15 του Ν. 3491/2006 (παρ. Β.1δ, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007).
Η αδειοδοτούσα αρχή μέσα σε εύλογο χρόνο από την παραλαβή των γνωμοδοτήσεων των συναρμόδιων φορέων επί της Μελέτης Ασφαλείας και πριν την οριστική καταχώρησή της, ανακοινώνει στον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης τα συμπεράσματά της με βάση τις γνωμοδοτήσεις που της έχουν σταλεί από την εξέταση της Μελέτης Ασφαλείας, αφού ζητήσει ενδεχομένως από αυτόν συμπληρωματικά στοιχεία (παρ. Β.4, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007).
(9) Μόνο σε περίπτωση που οι επικίνδυνες ουσίες χαρακτηρίζονται ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα, βιοκτόνα ή/και λιπάσματα
Η καταχώρηση της Μελέτης Ασφαλείας γίνεται από την αδειοδοτούσα αρχή, με βάση τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων φορέων και γνωστοποιείται εγγράφως στον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στους φορείς του άρθρου 8. Σε περίπτωση που κάποιος από τους αρμόδιους προς γνωμοδότηση φορείς δε γνωμοδοτήσει εντός τριών (3) μηνών από την
παραλαβή του εγγράφου διαπίστωσης της πληρότητας σεναρίων ατυχημάτων από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, η Μελέτη Ασφαλείας καταχωρείται χωρίς τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση10.
Το αυτό ισχύει ακόμα και στην περίπτωση που κανείς από τους αρμόδιους προς γνωμοδότηση φορείς δε γνωμοδοτήσει εμπρόθεσμα. Τονίζεται ότι η καταχώρηση της Μελέτης Ασφαλείας δε συνιστά έγκριση του περιεχομένου της, δεδομένου ότι τα στοιχεία της τελούν υπό διαρκή έλεγχο, συμπλήρωση και βελτίωση (παρ. Γ.2, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007). Επιπλέον, για τις νέες εγκαταστάσεις, η καταχώρηση της Μελέτης Ασφαλείας και ο έλεγχος πριν από την έναρξη λειτουργίας αποτελούν πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας (παρ. Γ.2.γ, άρθρο 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007). Ως εκ τούτου, δε νοείται η λειτουργία νέας εγκατάστασης χωρίς καταχωρημένη Μελέτη Ασφαλείας.
(10) Στην περίπτωση αυτή, ο φορέας ο οποίος δε γνωμοδότησε υποχρεούται να κοινοποιήσει εγγράφως στους συναρμόδιους φορείς του άρθρου 8 τους λόγους για τους οποίους δε γνωμοδότησε.
Οι διαδικασίες του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης στις εγκαταστάσεις SEVESO περιγράφονται αναλυτικά στο Μέρος 3ο του παρόντος.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 της ΚΥΑ 12044/613/2007, η αδειοδοτούσα αρχή βασιζόμενη στις πληροφορίες που της παρέχονται από τον ασκούντα την εκμετάλλευση μέσω των Κοινοποιήσεων και των Πολιτικών Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων (για τις εγκαταστάσεις κάτω ορίου) και των Μελετών Ασφαλείας (για τις εγκαταστάσεις άνω ορίου), καθορίζει τις εγκαταστάσεις ή ομάδες εγκαταστάσεων όπου η πιθανότητα και η δυνατότητα ή οι συνέπειες μεγάλου ατυχήματος μπορεί να αυξάνονται λόγω της θέσης και της εγγύτητας των εγκαταστάσεων αυτών και των ειδών και ποσοτήτων επικίνδυνων ουσιών που διαθέτουν και μεριμνά για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 της ΚΥΑ 12044/613/2007, οι αρμόδιοι φορείς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για το χωροταξικό, περιβαλλοντικό και πολεοδομικό σχεδιασμό (Δήμοι, Δ/νσεις Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Δ/νσεις Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού των Περιφερειών, ΥΠΕΚΑ, Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου & Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας και Θεσσαλονίκης) μεριμνούν ώστε οι στόχοι της πρόληψης μεγάλων ατυχημάτων και του περιορισμού των συνεπειών τους να λαμβάνονται υπόψιν κατά την κατάρτιση των σχεδίων χρήσεων γης μέσα από τις κείμενες διαδικασίες σχεδιασμού του χώρου και κατά τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Για την υλοποίηση των στόχων αυτών ελέγχονται η ίδρυση νέων εγκαταστάσεων, οι μετατροπές στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τα νέα έργα και οι γενικότερες δραστηριότητες (έργα διευθέτησης του χώρου, χώρων όπου συχνάζει το κοινό, άξονες μεταφοράς, ζώνες κατοικίας κ.λ.π.) που λόγω της θέσης και της γειτνίασής τους με αυτές τις εγκαταστάσεις, ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος ή να επιδεινώσουν τις συνέπειές του.
i. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 8 (παρ. Γ.3) και 13 της ΚΥΑ 12044/613/2007 και λαμβάνοντας υπόψιν και τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο Ν. 3852/2010, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, κάθε φορά που της διαβιβάζεται Μελέτη Ασφαλείας11 από την αδειοδοτούσα αρχή, αποστέλλει μέσα σε ένα (1) μήνα στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο πληροφορίες τουλάχιστον με τα στοιχεία που περιγράφονται στο Παράρτημα V του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007. Στη συνέχεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο προβαίνει στις ενέργειες που περιγράφονται στην παρ. 2.4.2.6 του Μέρους 2ου του παρόντος.
Τα ανωτέρω πληροφοριακά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται μόνιμα στη διάθεση του κοινού, απαιτείται να επανεξετάζονται ανά τρία (3) έτη από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, και να ανανεώνονται:
ii. Το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο (παρ. 2, άρθρο 13 της ΚΥΑ 12044/613/2007):
iii. Οι Μελέτες Ασφαλείας δημοσιοποιούνται με μέριμνα της εκάστοτε αδειοδοτούσας αρχής (παρ. 6, άρθρο 13, ΚΥΑ 12044/613/2007).
iv. Το κοινό, με μέριμνα της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της οικείας Περιφέρειας, (βλ. Μέρος 2ο , παρ. 2.4.2.5 του παρόντος), έχει στη διάθεσή του των κατάλογο των επικίνδυνων ουσιών εντός των εγκαταστάσεων άνω ορίου της περιοχής του (παρ. 8, άρθρο 13, ΚΥΑ 12044/613/2007).
v. Επιπλέον, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, πριν από την υποβολή του Περιφερειακού ΣΑΤΑΜΕ - που καταρτίζει σε εναρμόνιση με το Γενικό ΣΑΤΑΜΕ (βλ. Μέρος 3ο του παρόντος) - προς
έγκριση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το δημοσιοποιεί, προκειμένου το κοινό να μπορεί να διατυπώσει τη γνώμη του (παρ. Γ.2.1, άρθρο 9, ΚΥΑ 12044/613/2007).
vi. Το κοινό δίνει τη γνώμη του στις ακόλουθες περιπτώσεις (παρ. 7, άρθρο 13 της ΚΥΑ 12044/613/2007):
vii. Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αντιμετώπιση των ΤΑΜΕ διακρίνεται στη γενική ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις SEVESO και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν και στην ειδική ενημέρωση, με την έκδοση και κοινοποίηση οδηγιών προς τους πολίτες κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ατυχήματος.
- Σε κεντρικό επίπεδο, η ενημέρωση αυτή γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος (Ν. 3013/2002, Π.Δ. 210/1992). Στους ιστοχώρους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) και του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr) παρέχονται οδηγίες αυτοπροστασίας σε περίπτωση τεχνολογικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης (ΤΑΜΕ), ενώ στις Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις) έχουν διανεμηθεί και οδηγίες αυτοπροστασίας με τη μορφή φυλλαδίου, το οποίο έχει εκδοθεί από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΚΑ) (το συγκεκριμένο φυλλάδιο περιλαμβάνεται και στην 1η Έκδοση του Γενικού ΣΑΤΑΜΕ (βλ. Μέρος 3ο του παρόντος)).
- Περαιτέρω ενημέρωση του κοινού, μέσω διανομής των οδηγιών και του έντυπου υλικού των ανωτέρω κεντρικών φορέων, καθώς και κάθε άλλου πρόσφορου μέσου, αποτελεί υποχρέωση των αρμόδιων Περιφερειακών Συμβουλίων (άρθρο 13, παρ. 2 & 3 της ΚΥΑ 12044/613/2007), σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Πολιτικής Προστασίας των οικείων Αποκεντρωμένων Δ/νσεων και Περιφερειών, καθώς και των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων. Στη διανομή του έντυπου ενημερωτικού υλικού μπορεί να συμμετέχουν και εθελοντικές οργανώσεις που είναι ενταγμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Στις περιπτώσεις που η καταστροφή χαρακτηρίζεται ως τοπική μικρής έντασης12, η ενημέρωση του κοινού για ζητήματα που αφορούν δράσεις πολιτικής προστασίας στη διαχείριση των συνεπειών (αντιμετώπιση-αποκατάσταση) αποτελούν ευθύνη του Περιφερειάρχη ή (κατόπιν εντολής του) του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, που έχουν την αρμοδιότητα συντονισμού και επίβλεψης.
Στις περιπτώσεις που η καταστροφή χαρακτηρίζεται ως περιφερειακή μικρής έντασης13 η ενημέρωση του κοινού για ζητήματα που αφορούν δράσεις πολιτικής προστασίας στη διαχείριση των συνεπειών (αντιμετώπιση-αποκατάσταση) αποτελούν ευθύνη του Περιφερειάρχη που έχει την αρμοδιότητα συντονισμού και επίβλεψης.
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οφείλουν να μεταδώσουν δωρεάν σε περίπτωση γενικής, περιφερειακής ή τοπικής μεγάλης έντασης καταστροφής, τις οδηγίες προς τους πολίτες που εκδίδονται από το ΚΣΟΠΠ ή από τη ΓΓΠΠ (άρθρο 18, Ν.3013/2002).
Η ενημέρωση του κοινού για λήψη μέτρων προστασίας της υγείας στις περιπτώσεις που προκύπτουν ζητήματα δημόσιας υγείας λόγω ΤΑΜΕ, καθώς και για τις επιπτώσεις ενός ΤΑΜΕ στην υγεία των πολιτών (αριθμός τραυματιών, θανόντων, κ.λ.π.) αποτελούν ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας.
Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τραυματίες και ανθρώπινες απώλειες λόγω ενός ΤΑΜΕ, αποτελεί αρμοδιότητα του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες. Στη συνέχεια και σε περιπτώσεις που μεταξύ των τραυματιών και θανόντων περιλαμβάνονται ξένοι υπήκοοι, η ενημέρωση των οικείων Προξενείων και Πρεσβειών σχετικά με τα στοιχεία τους αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών.
(11) Δεδομένου ότι το άρθρο 13 της ΚΥΑ 12044/613/2007 προβλέπει την ενημέρωση του κοινού σχετικά μόνο με τις εγκαταστάσεις άνω ορίου και λαμβάνοντας υπόψιν την εξίσου μεγάλη επικινδυνότητα και των εγκαταστάσεων κάτω ορίου και συνεπώς και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού σχετικά με αυτές, η ενημέρωση του κοινού όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 της ΚΥΑ 12044/613/2007 θα πρέπει να γίνεται τόσο για τις εγκαταστάσεις άνω όσο και για τις εγκαταστάσεις κάτω ορίου και στον ίδιο βαθμό, με μέριμνα της αρμόδιας αδειοδοτούσας αρχής.
(12) Καταστροφή για την αντιμετώπιση της οποίας αρκούν το δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.
(13) Καταστροφή για την αντιμετώπιση της οποίας αρκούν το δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας σε επίπεδο Περιφέρειας
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 16 της ΚΥΑ 12044/613/2007, η αδειοδοτούσα αρχή οργανώνει, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς των άρθρων 6 και 8 της ανωτέρω ΚΥΑ σύστημα επιθεωρήσεων ή άλλων μέτρων ελέγχου, ανάλογα με τον τύπο της εγκατάστασης. Το προαναφερθέν σύστημα επιθεωρήσεων προβλέπει:
Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων πρέπει να κοινοποιούνται και στο προσωπικό των εγκαταστάσεων (παρ. 5, άρθρο 16 της ΚΥΑ 12044/613/2007).
Οι υποχρεώσεις των εγκαταστάσεων διαφοροποιούνται ανάλογα με το εάν είναι εγκαταστάσεις άνω ή κάτω ορίου.
Εγκαταστάσεις κάτω ορίου:
Εγκαταστάσεις άνω ορίου:
Η Κοινοποίηση, η έκθεση Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων και η Μελέτη Ασφαλείας θα πρέπει να υποβάλλονται και να αναθεωρούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Μέρος 1ο (παρ. 1.3.1, έως 1.3.4) του παρόντος.
Επιπλέον, οι ασκούντες την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων SEVESO έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
και διαβιβάζουν στους ανωτέρω φορείς τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 14 (παρ. 1β & 1γ) της ΚΥΑ σε διάστημα ενός (1) μήνα μετά το ατύχημα.
Σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 3 της ΚΥΑ 12044/613/2007 και κατόπιν των διοικητικών μεταρρυθμίσεων που επήλθαν με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης» (Ν. 3852/2010, ΦΕΚ 87Α’/07.06.2010), αδειοδοτούσα αρχή των εγκαταστάσεων SEVESO αποτελούν κατά περίπτωση οι εξής φορείς:
- Δ/νση Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών
- Δ/νση Ηλεκτροπαραγωγής/Τμήμα Τεχνικής Εποπτείας ΔΕΗ (για τους σταθμούς ΔΕΗ Α.Ε.)
- Δ/νση Ηλεκτροπαραγωγής/Τμήμα Αυτοπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (για τους σταθμούς ιδιωτών).
Η αδειοδοτούσα αρχή:
αντίγραφα των τελευταίων στους φορείς του άρθρου 6 της ΚΥΑ 12044/613/2007 (βλ. παρ. 1.3.1.1 του παρόντος), με σκοπό την ενημέρωση όλων των ανωτέρω φορέων (άρθρο 6, παρ. 1β). Για τις εγκαταστάσεις κάτω ορίου, ο ασκών την εκμετάλλευση της εγκατάστασης υποβάλλει στην αδειοδοτούσα αρχή μαζί με την Κοινοποίηση και Έκθεση Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων (άρθρο 7, παρ. 3), την οποία σε χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα από την παραλαβή της, η αδειοδοτούσα αρχή τη διαβιβάζει στους ανωτέρω φορείς.
- Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας,
- Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
- Υπουργείο Υγείας,
- Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας,
- Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,
- αρμόδια κατά τόπο Πυροσβεστική Υπηρεσία,
- αρμόδια Περιφερειακή Χημική Υπηρεσία και
- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (σε περίπτωση που οι επικίνδυνες ουσίες χαρακτηρίζονται ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα, βιοκτόνα ή/και λιπάσματα).
Η καταχώρηση των Μελετών Ασφαλείας γίνεται εντός ενός (1) μηνός από την παραλαβή της τελευταίας αξιολόγησης (άρθρο 8, παρ. Γ1). Σε περίπτωση που κάποιος από τους αρμόδιους για την αξιολόγηση φορείς δε γνωμοδοτήσει εντός τριών (3) μηνών από την παραλαβή της Μελέτης Ασφαλείας, η τελευταία καταχωρείται χωρίς τη συγκεκριμένη αξιολόγηση (άρθρο 8, παρ. Β2, εδ. γ2).
- Ο ασκών την εκμετάλλευση σε συνεργασία με το προσωπικό της εγκατάστασης να καταρτίζει εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να το συμπεριλαμβάνει στη Μελέτη Ασφαλείας της εγκατάστασης.
- Τα εσωτερικά σχέδια έκτακτης ανάγκης να αναθεωρούνται ανά τριετία και σε κάθε περίπτωση σημαντικής μετατροπής της εγκατάστασης.
- Τα εσωτερικά σχέδια έκτακτης ανάγκης να εφαρμόζονται χωρίς καθυστέρηση από τον ασκούντα την εκμετάλλευση και τους εμπλεκόμενους φορείς σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος ή ανεξέλεγκτου συμβάντος ικανού να καταλήξει σε μεγάλο ατύχημα.
- Να ανταλλάσσονται κατάλληλα σχετικές πληροφορίες που επιτρέπουν στις εγκαταστάσεις αυτές να συνεκτιμούν δεόντως τη φύση και έκταση του συνολικού κινδύνου μεγάλου ατυχήματος στις οικείες πολιτικές πρόληψης μεγάλων ατυχημάτων, στα συστήματα διαχείρισης ασφαλείας τους, στις Μελέτες Ασφαλείας και στα εσωτερικά σχέδια έκτακτης ανάγκης (βλ. Μέρος 3ο του παρόντος)17.
- Σε συνεργασία με την αρμόδια Δ/νση της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας, να ενημερώνεται το κοινό και να παρέχονται σχετικές πληροφορίες στις Δ/νσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών για την κατάρτιση των ΣΑΤΑΜΕ των Περιφερειών (βλ. Μέρος 3ο του παρόντος).
- Να ενημερώνει για τις ανωτέρω ενέργειες στις οποίες προέβη τους φορείς των άρθρων 6 και 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007.
- Σχεδιασμού νέων εγκαταστάσεων άνω ορίου
- Μετατροπής υφιστάμενων εγκαταστάσεων
- Διαρρύθμισης χώρων γύρω από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
- Σε συνεργασία με συναρμόδιες αρχές (Υπουργεία και Υπηρεσίες της οικείας Περιφέρειας):
Επιθεωρήσεις σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους θα πρέπει να διοργανώνονται:
- Σε περίπτωση που κατά την επιθεώρηση διαπιστώνονται σοβαρές πηγές κινδύνων ατυχημάτων, οπότε και η αδειοδοτούσα αρχή θα πρέπει να διοργανώνει περιοδικές επιτόπιες επιθεωρήσεις σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, μέχρις ότου διαπιστώσει ότι ο ασκών την εκμετάλλευση έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις της.
- Σε περίπτωση που μία εγκατάσταση θεωρηθεί ότι έχει σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας (ιδίως όταν οι συνέπειες από ατύχημα σε αυτές πλήττουν ευπαθείς ομάδες όπως νοσοκομεία, σχολεία, κατοικημένες περιοχές κ.λ.π.), καθώς και ενδεχομένως μετά από μετατροπές στην εγκατάσταση.
(14) Όπως προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία στο πλαίσιο εφαρμογής της ΚΥΑ 12044/613/2007 και τη σύνθεση της Διυπουργικής Επιτροπής η οποία έχει συσταθεί από το ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) για την παρακολούθηση εφαρμογής της Οδηγίας SEVESO II.
(15) Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα Προεδρικά Διατάγματα των Οργανισμών των Περιφερειών και τη σχετική αλληλογραφία στο πλαίσιο εφαρμογής της ΚΥΑ 12044/613/2007, οι Δ/νσεις Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων των Γενικών Δ/νσεων Ανάπτυξης των Περιφερειών αποτελούν αδειοδοτούσα αρχή στις εξής περιπτώσεις:
(16) Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα Προεδρικά Διατάγματα των Οργανισμών των Περιφερειών και τη σχετική αλληλογραφία στο πλαίσιο εφαρμογής της ΚΥΑ 12044/613/2007, οι Δ/νσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων αποτελούν αδειοδοτούσα αρχή για όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες πλην των Περιφερειακών Ενοτήτων Κερκύρας, Λέσβου και Λήμνου και του Νομού Δωδεκανήσου, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Για την τελευταία, την αρμοδιότητα της αδειοδοτούσας αρχής κατέχει η Δ/νση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πλην των εγκαταστάσεων υγραερίων και καυσίμων (τις οποίες αδειοδοτούν κατά περίπτωση η Δ/νση Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών του ΥΠΕΚΑ και η Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης).
(17) Για το σκοπό αυτό, η εκάστοτε αδειοδοτούσα αρχή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις Μελέτες Ασφαλείας και τις Κοινοποιήσεις των εγκαταστάσεων που αδειοδοτεί, οφείλει να κοινοποιεί τις ανωτέρω πληροφορίες στις εγκαταστάσεις που πιθανώς επηρεάζονται από τις επιπτώσεις τυχόν εκδηλωθέντων πολλαπλασιαστικών φαινομένων λόγω ατυχήματος σε γειτονική εγκατάσταση.
Στη συνέχεια, παρατίθενται οι αρμοδιότητες ανά Φορέα Κεντρικής Διοίκησης για την εφαρμογή της ΚΥΑ 12044/613/2007, με αναφορά στα αντίστοιχα άρθρα. Οι αρμοδιότητες των Φορέων Κεντρικής Διοίκησης στα πλαίσια εφαρμογής της ΚΥΑ 12044/613/2007 καταγράφονται και στο Παράρτημα Α του παρόντος.
2.3.1 Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας/ Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας
Οι αρμόδιες Δ/νσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας είναι:
Οι αρμοδιότητες των ως άνω δύο Δ/νσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας είναι οι εξής:
- Λαμβάνει από την αδειοδοτούσα αρχή αντίγραφο των Κοινοποιήσεων (παρ. 1β, άρθρο 6) και των εκθέσεων Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων (παρ. 3, άρθρο 7), καθώς και των Μελετών Ασφαλείας (παρ. Β.1α, άρθρο 8).
- Λαμβάνει από την αδειοδοτούσα αρχή συγκεντρωτικό κατάλογο των εγκαταστάσεων άνω και κάτω ορίου (παρ. 5, άρθρο 6 & παρ. Α.4.2, άρθρο 8) (η αποστολή του καταλόγου γίνεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους).
- Εξετάζει τις Μελέτες Ασφαλείας, μέσα σε διάστημα τριών (3) μηνών από την παραλαβή τους, εστιάζοντας ειδικότερα στην ανάλυση κινδύνων ατυχήματος και προληπτικών μέσων (παρ. IV, Παράρτημα ΙΙ, άρθρο 20), καθώς και στην πληρότητα των σεναρίων ατυχημάτων (παρ. Β.2β εδάφιο i, άρθρο 8).
- Αξιολογεί τις Μελέτες Ασφαλείας ως προς το σύστημα διαχείρισης ασφαλείας και την οργάνωση των εγκαταστάσεων αναφορικά με την πρόληψη των ατυχημάτων μεγάλης έκτασης (παρ. Β.2 εδάφιο γ1, άρθρο 8).
- Γνωστοποιεί στους φορείς του άρθρου 8 (παρ. Β.2β εδάφιο ii, άρθρο 8) και στον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης (παρ. Β.2γ.3, άρθρο 8) την αναγκαιότητα ή μη υποβολής πρόσθετων σεναρίων ατυχημάτων.
- Δύναται να συμμετάσχει σε επιθεωρήσεις και ελέγχους στις εγκαταστάσεις (παρ. 1 και παρ. 6, άρθρο 16 και παρ. 1β, άρθρο 6).
2.3.2 Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Οι αρμόδιες Δ/νσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής είναι:
Οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής είναι οι εξής:
- παραγωγής πετρελαιοειδών και λιπαντικών (διυλιστήρια),
- αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, υγραερίων, λιπαντικών και ασφάλτου χωρητικότητας άνω των 50.000m3 ή παραγωγικής ισχύος άνω των 500ΗΡ, καθώς και
- εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, κατέχοντας τις αρμοδιότητες που αναφέρονται στο Μέρος 2ο (παρ. 2.2) του παρόντος.
- Λαμβάνει από την αδειοδοτούσα αρχή αντίγραφο των Κοινοποιήσεων (παρ. 1β, άρθρο 6) και των εκθέσεων Πολιτικής Πρόληψης Μεγάλων Ατυχημάτων (παρ. 3, άρθρο 7), καθώς και των Μελετών Ασφαλείας (παρ. Β.1α, άρθρο 8).
- Λαμβάνει από την αδειοδοτούσα αρχή συγκεντρωτικό κατάλογο των εγκαταστάσεων άνω και κάτω ορίου (παρ. 5, άρθρο 6 & παρ. Α.4.2, άρθρο 8) (η αποστολή του καταλόγου γίνεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους).
- Λαμβάνει από την αδειοδοτούσα αρχή κατάλογο των εγκαταστάσεων για τις οποίες μπορούν να περιοριστούν οι πληροφορίες των υποβαλλόμενων Μελετών Ασφαλείας (η αποστολή του καταλόγου γίνεται μέχρι την 31η
Ιανουαρίου κάθε έτους), τον οποίο και κοινοποιεί στην Επιτροπή Ε.Κ. έως την 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους (παρ. Α.4.1, εδάφιο ii, άρθρο 8).
- Γνωμοδοτεί επί των Μελετών Ασφαλείας των εγκαταστάσεων άνω ορίου για θέματα εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον σε περίπτωση ατυχήματος (παρ. Β.2γ.1, άρθρο 8).
- Λαμβάνει έκθεση από το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τις ενέργειες ενημέρωσης των πολιτών στις οποίες έχει προβεί (παρ. 2, άρθρο 13).
- Παραλαμβάνει πληροφορίες από όμορο Κράτος-Μέλος της Ε.Ε. στο έδαφος του οποίου υπάρχει εγκατάσταση άνω ορίου που περικλείει κινδύνους ατυχήματος μεγάλης έκτασης με διασυνοριακέςεπιπτώσεις και τις κοινοποιεί στην ΓΓΠΠ (παρ. 4, άρθρο 13)19.
- Ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπληρώνοντας κατάλληλο έντυπο, σχετικά με τα μεγάλα ατυχήματα που συνέβησαν στην Ελλάδα και πληρούν τα κριτήρια του παραρτήματος VI του άρθρου 20 της ΚΥΑ 12044/613/2007 (παρ. 1, άρθρο 15).
- Δύναται να συμμετάσχει σε επιθεωρήσεις και ελέγχους στις εγκαταστάσεις (παρ. 1 και παρ. 6, άρθρο 16 και παρ. 1β, άρθρο 6).
2.3.3 Υπουργείο Υγείας
Η αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Υγείας είναι η Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής /Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος (όπως προκύπτει από τη σύνθεση της Διυπουργικής Επιτροπής η οποία έχει συσταθεί από το ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) για την παρακολούθηση εφαρμογής της Οδηγίας SEVESO II).
Οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας είναι οι εξής:
2.3.4 Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας είναι:
Οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας είναι οι εξής:
i. Δ/νση Διαχείρισης της Πληροφόρησης, Επιμόρφωσης & Παρακολούθησης Πολιτικής Συνθηκών Εργασίας για Θέματα Ασφάλειας & Υγείας (Δ24):
ii. Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕ.Π.Ε.Κ.):
- να ενημερωθούν οι Δήμοι της περιοχής (παρ. 2β, άρθρο 14).
2.3.5 Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
2.3.5.1 Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών)
- Ενημερώνεται συνεχώς μέσω της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της εν λόγω Περιφέρειας, σχετικά με τις ενέργειες αντιμετώπισης του ατυχήματος (παρ. 3, άρθρο 14).
- Ενημερώνεται άμεσα από τον ασκούντα την εκμετάλλευση της εγκατάστασης, ενώ μέσα σε χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα λαμβάνει από αυτόν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με το ατύχημα (παρ. 1, άρθρο 14), προκειμένου αυτές να συμπεριληφθούν στο φάκελο καταστροφής που αυτή τηρεί (παρ. στ, άρθρο 6, Ν. 3013/2002).
- Λαμβάνει από την αδειοδοτούσα αρχή στοιχεία σχετικά με την ανάλυση των παραμέτρων του ατυχήματος καθώς και τη λήψη των απαιτούμενων θεραπευτικών αλλά και προληπτικών μέτρων (παρ. 3δ, άρθρο 14).
2.3.5.2 Πυροσβεστικό Σώμα
Η αρμόδια κατά τόπους Πυροσβεστική Υπηρεσία:
2.3.6 Υπουργείο Οικονομικών
2.3.6.1 Γενικό Χημείο του Κράτους / Δ/νση Περιβάλλοντος22
2.3.6.2 Περιφερειακές Χημικές Υπηρεσίες22
2.3.7 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Οι αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (όπως προκύπτει από τη σύνθεση της Διυπουργικής Επιτροπής η οποία έχει συσταθεί από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΚΑ) για θέματα σχετικά με την Οδηγία SEVESO II) είναι οι εξής:
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ειδικά και μόνο για εγκαταστάσεις στις οποίες οι επικίνδυνες ουσίες χαρακτηρίζονται ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα, βιοκτόνα ή/και λιπάσματα:
2.3.8 Υπουργείο Εξωτερικών
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13 (παρ. 4,5) της ΚΥΑ 12044/613/2007:
i. Σε περίπτωση εγκατάστασης άνω ορίου εντός της ελληνικής επικράτειας, η οποία περικλείει κινδύνους ατυχημάτων μεγάλης έκτασης σε όμορα με την Ελλάδα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. με διασυνοριακές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον, οι ελληνικές αρχές, διαμέσου του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιούν διαβουλεύσεις με το όμορο Κράτος-Μέλος στο πλαίσιο των διμερών σχέσεών τους ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται και από τις δύο πλευρές για την πρόληψη των ατυχημάτων αυτών, καθώς και για τον περιορισμό των συνεπειών τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
ii. Αντίστοιχα, σε περίπτωση εγκατάστασης σε όμορο Κράτος-Μέλος της Ε.Ε. που περικλείει κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης με διασυνοριακές επιπτώσεις και στην ελληνική επικράτεια, το ΥΠΕΚΑ παραλαμβάνει μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών τις απαραίτητες πληροφορίες από το όμορο Κράτος-Μέλος και τις κοινοποιεί στην ΓΓΠΠ (ΚΥΑ 12044/613/2007, άρθρο 13, παρ. 4).
iii. Σε περίπτωση νέων εγκαταστάσεων, οι όποιες διαβουλεύσεις με το όμορο Κράτος-Μέλος πραγματοποιούνται πριν από την έναρξη λειτουργίας τους.
Επιπλέον, εκτός από τις παραπάνω αρμοδιότητες για τους Φορείς Κεντρικής Διοίκησης, σημειώνουμε τα εξής:
1. Στο άρθρο 14, παρ. 3 της ΚΥΑ 12044/613/2007, όπως αυτό τροποποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 3852/2010, αναφέρεται ότι οι συναρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειών συνεργάζονται με την αδειοδοτούσα αρχή στην περίπτωση ατυχήματος μεγάλης έκτασης για την παρακολούθηση των ενεργειών καταστολής του.
2. Στο άρθρο 14, παρ. 3 της ΚΥΑ 12044/613/2007, όπως αυτό τροποποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 3852/2010, αναφέρεται επίσης ότι οι συναρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειών συνεργάζονται με την αδειοδοτούσα αρχή μετά τη λήξη ενός ατυχήματος μεγάλης έκτασης για την ανάλυση των παραμέτρων του, τη λήψη θεραπευτικών μέτρων, αλλά και μέτρων για την αποφυγή ενός μελλοντικού ατυχήματος.
Για τις ανωτέρω περιπτώσεις 1 και 2 θεωρείται ότι σε επίπεδο Φορέων Κεντρικής Διοίκησης, δύναται να συνεργαστούν με την αδειοδοτούσα αρχή εκπρόσωποι από τη Διυπουργική Επιτροπή Κατάρτισης του Γενικού ΣΑΤΑΜΕ (βλ. Μέρος 3ο του παρόντος), λαμβάνοντας υπόψιν ότι στα πλαίσια του Γενικού ΣΑΤΑΜΕ,
όταν ο συντονισμός διάθεσης πόρων για την ενίσχυση του έργου της καταστολής του ατυχήματος από το Πυροσβεστικό Σώμα και ο συντονισμός των ενεργειών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω ΤΑΜΕ και τη διαχείριση των συνεπειών από την καταστροφή μεταβαίνει σε κεντρικό επίπεδο και αναλαμβάνεται από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΚΣΟΠΠ), οι ανωτέρω υποστηρίζονται από τις αρμόδιες οργανικές μονάδες των εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ των οποίων είναι και οι επιχειρησιακά εμπλεκόμενες υπηρεσίες των Υπουργείων της Διυπουργικής Ομάδας Κατάρτισης του Γενικού ΣΑΤΑΜΕ.
3. Στο άρθρο 16, παρ. 3 της ΚΥΑ 12044/613/2007, όπως αυτό τροποποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 3852/2010, αναφέρεται ότι εάν απαιτηθεί, η αδειοδοτούσα αρχή συνεργάζεται στη διενέργεια επιθεωρήσεων στις εγκαταστάσεις με εκπροσώπους των αρμόδιων Υπουργείων και του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος. Σε περίπτωση που μία εγκατάσταση αδειοδοτείται από Κεντρική Υπηρεσία (βλ. Μέρος 2ο, παρ. 2.2 του παρόντος) και όχι από την Περιφέρεια, θα ήταν πλέον λειτουργικό στις επιθεωρήσεις να μετέχουν εκπρόσωποι των φορέων των άρθρων 6 και 8 της ΚΥΑ 12044/613/2007, όταν βέβαια κάτι τέτοιο επιτρέπεται από το θεσμικό τους ρόλο.
(18) Όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 του Π.Δ. 381/1989 & στα άρθρα 186 και 283 του Ν. 3852/2010 και απορρέει και από τη σχετική αλληλογραφία με τη Δ/νση Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών.
(19) Η παραλαβή των πληροφοριών αυτών γίνεται μέσω του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
(20) Βλ. Μέρος 3ο του παρόντος
(21) Στην περίπτωση αυτή ενημερώνεται σχετικά και το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Κ.Ε.Π.Π.).
(22) Λαμβάνοντας υπόψιν και τα υπ’ αριθ. 3014363/2383/23.06.2009 και 3016631/2723/20.07.2009 έγγραφα της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου του Κράτους.