Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
Εγκ. 2263.4-1/59338_2021 | 1.54 MB |
1. Σκοπός του παρόντος είναι η παροχή ειδικότερων οδηγιών – κατευθύνσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται της εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/757 για την παρακολούθηση (monitoring), την υποβολή εκθέσεων (reporting) και επαλήθευση (verification) των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από θαλάσσιες μεταφορές (εφεξής Κανονισμός MRV) μετά από σειρά ερωτημάτων που υπεβλήθησαν από Λιμενικές Αρχές στο ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΙΠΘΑΠ.
2. Ο εν θέματι Κανονισμός, όπως αυτός ισχύει1, αποτελεί ενωσιακό νομικό πλαίσιο που θεσπίζει κανόνες για την επακριβή παρακολούθηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων συναφών πληροφοριών2που παράγονται από τα πλοία κατά τη διάρκεια των πλόων τους από τον τελευταίο λιμένα κατάπλου προς λιμένα που υπάγεται στη δικαιοδοσία κράτους μέλους και από λιμένα κατάπλου που υπάγεται στη δικαιοδοσία κράτους μέλους προς τον επόμενο λιμένα κατάπλου, καθώς και ενόσω βρίσκονται εντός λιμένων κατάπλου που υπάγονται στη δικαιοδοσία κράτους μέλους. Ο εν λόγω Κανονισμός εφαρμόζεται σε πλοία ολικής χωρητικότητας άνω των 5.000 GT, ανεξαρτήτως σημαίας, σε σχέση με τις εκπομπές CO2 που παράγουν κατά τη διάρκεια των ανωτέρω πλόων (άρθρα 1 και 2). Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού MRV τα πολεμικά πλοία, τα βοηθητικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, τα αλιευτικά σκάφη και πλοία επεξεργασίας αλιευμάτων, τα ξύλινα πλοία πρωτόγονης κατασκευής, τα σκάφη χωρίς μηχανική πρόωση και τα πλοία που ανήκουν σε δημόσιες αρχές και χρησιμοποιούνται για μη εμπορικούς σκοπούς (άρθρο 2 παρ. 2).
3. Ως λιμένας κατάπλου ορίζεται ο λιμένας στον οποίο σταθμεύει ένα πλοίο για τη φόρτωση/εκφόρτωση εμπορευμάτων ή για την επιβίβαση/αποβίβαση επιβατών. Κατά συνέπεια, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού οι στάσεις με αποκλειστικό σκοπό τον ανεφοδιασμό με καύσιμα, την τροφοδοσία, την αντικατάσταση του πληρώματος, τον δεξαμενισμό ή τις επισκευές στο πλοίο και/ή στον εξοπλισμό του, οι στάσεις σε λιμένες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή κινδύνου, οι μεταφορές μεταξύ πλοίων έξω από λιμένες και οι στάσεις με μοναδικό σκοπό την αναζήτηση καταφυγίου λόγω κακοκαιρίας ή όσες επιβάλλονται λόγω επιχειρήσεων αναζήτησης και διάσωσης (άρθρο 3 περ. β). Διευκρινίζεται ότι η μετάγγιση φορτίου από πλοίο σε πλοίο (“ship to ship transfer”) που διενεργείται έξω από λιμένες κατάπλου καλύπτεται από το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού, αν αυτή αποτελεί μέρος ταξιδίου που υπολογίζεται από τον τελευταίο λιμένα κατάπλου στον επόμενο λιμένα κατάπλου.
4. Ο εν λόγω Κανονισμός έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015 ώστε να παρασχεθεί στα Κ-Μ και τους ενδιαφερόμενους φορείς επαρκής χρόνος προκειμένου να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική εφαρμογή του πριν από την έναρξη της πρώτης περιόδου αναφοράς, ήτοι την 1η Ιανουαρίου
2018. Έκαστη περίοδος αναφοράς αρχίζει την 1η μέρα του πρώτου μήνα εκάστου έτους και λήγει την 31η μέρα του τελευταίου μήνα εκάστου έτους (π.χ. 1η Ιανουαρίου 2018 έως και 31η Δεκεμβρίου 2018 συνιστά μία περίοδο αναφοράς).
1 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/2071 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Σεπτεμβρίου 2016 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2015/757 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις μεθόδους για την παρακολούθηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τους κανόνες παρακολούθησης και άλλες σχετικές πληροφορίες.
2 Άλλες συναφείς πληροφορίες συνιστούν στοιχεία που αφορούν τις εκπομπές CO2 από την κατανάλωση καυσίμων, το μεταφορικό έργο και την ενεργειακή αποδοτικότητα των πλοίων και καθιστούν δυνατή την ανάλυση των τάσεων των εκπομπών και την αξιολόγηση των επιδόσεων των πλοίων.
Η εφαρμογή του Κανονισμού MRV συνεπάγεται τη δημιουργία συγκεκριμένων υποχρεώσεων τόσο στις εταιρείες3 και τα πλοία όσο και τους διαπιστευμένους ελεγκτές. Ειδικότερα:
α. Οι εταιρείες που διαθέτουν πλοία ανεξαρτήτως σημαίας και ολικής χωρητικότητας άνω των 5.000 GT που εκτελούν πλόες σύμφωνα με την παρ.2 του παρόντος οφείλουν, για κάθε πλοίο τους, να παρακολουθούν και να αναφέρουν τις εκπομπές CO2 και άλλες συναφείς πληροφορίες και να προβαίνουν, ειδικότερα,:
αα) στην υποβολή σχεδίου παρακολούθησης4 (monitoring plan) σε διαπιστευμένους ελεγκτές είτε απευθείας σε αυτούς είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας THETIS-MRV. Για τα πλοία που ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού κατά την έναρξη ισχύος του, ως εναρκτήρια ημερομηνία εφαρμογής της ανωτέρω απαίτησης ήταν η 31 Αυγούστου 2017. Για πλοία τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού για πρώτη φορά μετά την 31 Αυγούστου 2017, οι εταιρείες υποβάλλουν σχέδιο παρακολούθησης στον ελεγκτή χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, το αργότερο δε δύο μήνες μετά τον πρώτο κατάπλου του εκάστοτε υπόχρεου πλοίου τους σε λιμένα που υπάγεται στη δικαιοδοσία κράτους μέλους (άρθρο 6),
αβ) ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2018, στην παρακολούθηση (monitoring) των εκπομπών CO2 και άλλων συναφών πληροφοριών (π.χ. κατανάλωση καυσίμου) στη διάρκεια περιόδου αναφοράς, ανά πλου (per voyage) και ανά έτος (annual basis), με βάση το σχέδιο παρακολούθησης που έχει αξιολογηθεί σύμφωνα με το άρθρο 13 από διαπιστευμένο ελεγκτή, αποσκοπώντας στη συλλογή δεδομένων που θα αποτυπωθούν στην ετήσια έκθεση εκπομπών (άρθρα 8 – 10),αγ) έως την 30η Απριλίου κάθε έτους, στην υποβολή έκθεσης εκπομπών (emissions report), η οποία αφορά στις εκπομπές CO2 και άλλες συναφείς πληροφορίες για όλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς (ήτοι του προηγούμενου ημερολογιακού έτους)5 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις αρχές του οικείου κράτους σημαίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας THETIS MRV. Το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής πρέπει να έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί για την επάρκειά του και τη συμμόρφωσή του με τις απαιτήσεις του Κανονισμού από διαπιστευμένο ελεγκτή (άρθρα 11 και 12).
Επισημαίνεται ότι κάθε εταιρεία που είναι υπεύθυνη, για το σύνολο μιας περιόδου αναφοράς, για υπόχρεο πλοίο της, θεωρείται υπεύθυνη για όλες τις υποχρεώσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων που προκύπτουν σε σχέση με την εν λόγω περίοδο αναφοράς. Σε περίπτωση αλλαγής εταιρείας, η νέα εταιρεία είναι υπεύθυνη για τις υποχρεώσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων που αφορούν σε ολόκληρη την περίοδο αναφοράς6 κατά τη διάρκεια της οποίας επήλθε η αλλαγή εταιρείας. Για να διευκολύνεται η εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών, η νέα εταιρεία θα πρέπει να λαμβάνει αντίγραφο του πλέον πρόσφατου σχεδίου παρακολούθησης και, κατά περίπτωση, του εγγράφου συμμόρφωσης (άρθρο 11 παρ. 2).
β. Οι ελεγκτές που διαπιστεύονται από εθνικό οργανισμό διαπίστευσης σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/20087 διεξάγουν επαληθευτικές δραστηριότητες δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/20728 (άρθρο 15) και, ειδικότερα, προβαίνουν σε:
βα) εκτίμηση/αξιολόγηση της συμμόρφωσης του σχεδίου παρακολούθησης με τις απαιτήσεις των άρθρων 6 και 7 του Κανονισμού MRV (άρθρο 13 παρ. 1),
ββ) εκτίμηση/αξιολόγηση της συμμόρφωσης της έκθεσης εκπομπών CO2 με τις απαιτήσεις των άρθρων 8 έως 12 και των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ (άρθρο 13 παρ. 2) και
βγ) έκδοση εγγράφου συμμόρφωσης (document of compliance – DOC) για κάθε υπόχρεο πλοίο βασιζόμενοι στην έκθεση εκπομπών, εφόσον αυτή πληροί τις απαιτήσεις των άρθρων 11 έως και 15 και των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ (άρθρο 17 παρ. 1) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας THETIS MRV, ενημερώνοντας την Αρχή της σημαίας του πλοίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την έκδοση του προαναφερθέντος εγγράφου συμμόρφωσης, μέσω του ίδιου συστήματος.
Το έγγραφο συμμόρφωσης περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες: βγα) ταυτότητα του πλοίου (όνομα, κωδικός αριθμός ΙΜΟ και λιμένας νηολόγησης ή λιμένας βάσης), βγβ) όνομα και διεύθυνση του πλοιοκτήτη και κύρια έδρα των επιχειρήσεών του βγγ) ταυτότητα του ελεγκτή, βγδ) ημερομηνία έκδοσης του εγγράφου συμμόρφωσης, διάρκεια ισχύος του και περίοδος αναφοράς την οποία καλύπτει. Τα έγγραφα συμμόρφωσης θεωρούνται έγκυρα έγγραφα για περίοδο 18 μηνών μετά τη λήξη της περιόδου αναφοράς (άρθρο 17 παρ. 3).
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι ο ελεγκτής είναι ανεξάρτητος από την εταιρεία ή τον διαχειριστή του εξεταζόμενου πλοίου και διεξάγει τις δραστηριότητες που απαιτούνται βάσει του Κανονισμού με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Προς τούτο, ο ελεγκτής και οποιοδήποτε τμήμα της ίδιας νομικής οντότητας δεν είναι εταιρεία ούτε διαχειριστής πλοίου, δεν είναι ιδιοκτήτης εταιρείας ούτε ανήκει στην ιδιοκτησία εταιρείας και δεν έχει σχέσεις με την εταιρεία οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του.
Σχετικός πίνακας διαπιστευμένων φορέων επαλήθευσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), για την Ελλάδα, δύναται να αναζητηθεί μέσω της ακόλουθης ιστοσελίδας του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ Α.Ε.):
http://www.esyd.gr/portal/p/esyd/el/article_preview.jsp?arcluid=2a86.
Οι υπόχρεες από τον Κανονισμό MRV εταιρείες δύνανται να επιλέξουν οποιονδήποτε δεόντως διαπιστευμένο ελεγκτή ανεξαρτήτως της σημαίας του πλοίου της εταιρείας ή της έδρας της εταιρείας ή της έδρας του διαπιστευμένου ελεγκτή.
γ. Τα πλοία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού MRV και έχουν πραγματοποιήσει πλόες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους (ήτοι περιόδου αναφοράς «Χ») υποχρεούνται να φέρουν έγκυρο έγγραφο συμμόρφωσης έως την 30η Ιουνίου που ακολουθεί τη λήξη της περιόδου αναφοράς (άρθρο 18). Για παράδειγμα, πλοίο σημαίας Marshall Islands, άνω των 5.000 GT που κατέπλευσε σε ελληνικό λιμένα για την εκφόρτωση εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια έτους 2020 (περίοδος αναφοράς) υποχρεούται να φέρει έγκυρο έγγραφο συμμόρφωσης έως την 30η Ιουνίου έτους 2021. Το έγγραφο συμμόρφωσης φέρεται επί του πλοίου και, εφόσον περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, θα θεωρείται έγκυρο μέχρι την 30η Ιουνίου 2022.
Πλοία που δεν έχουν εκτελέσει πλόες σε λιμένες Ε.Ε. σύμφωνα με τον Κανονισμό MRV κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης περιόδου αναφοράς (ήτοι ημερολογιακό έτος Χ- π.χ. 2020) δεν υποχρεούνται να φέρουν έγγραφο συμμόρφωσης για τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς. Επομένως, δεν απαιτείται από τις Αρχές που διενεργούν έλεγχο σύμφωνα με την Ενότητα ΣΤ. του παρόντος, τα πλοία αυτά να φέρουν έγγραφο συμμόρφωσης για την εν λόγω περίοδο αναφοράς όταν εκτελούν πλόες σε λιμένες Ε.Ε. μεταξύ της 30ης Ιουνίου του έτους Χ+1 (π.χ. 2021) και της 29ης Ιουνίου του έτους Χ+2 (π.χ. 2022).
3 Ως εταιρεία ορίζεται «ο πλοιοκτήτης ή άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο, όπως ο διαχειριστής ή ο ναυλωτής γυμνού πλοίου, στο οποίο ο πλοιοκτήτης έχει αναθέσει την ευθύνη της εκμετάλλευσης του πλοίου».{άρθρο 3 παρ.(δ)}.
4 Στο σχέδιο παρακολούθησης αναφέρεται η επιλεγείσα μέθοδος παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων CO2 από εκείνες που καταγράφονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού.
5 Για παράδειγμα, έως την 30η Απριλίου έτους 2022, οι εταιρείες οφείλουν να υποβάλουν έκθεση εκπομπών CO2 για την περίοδο αναφοράς έτους 2021(από 1η Ιανουαρίου 2021 έως 31η Δεκεμβρίου 2021).
6 Σύμφωνα με την παρ. 4 του παρόντος.
7 KAΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 765/2008 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 9ης Ιουλίου 2008 για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 339/93 του Συμβουλίου.
8 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/2072 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Σεπτεμβρίου 2016 σχετικά με τις επαληθευτικές δραστηριότητες και τη διαπίστευση των ελεγκτών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/757 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από θαλάσσιες μεταφορές.
6. Το THETIS MRV είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα πληροφοριών που αντιστοιχεί σε μία ξεχωριστή θεματική ενότητα που έχει αναπτυχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα THETIS από τον EMSA και καθιστά δυνατή την παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων εκπομπών CO2 από εταιρείες στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού MRV. Στο THETIS-MRV καταχωρούνται όλες οι σχετικές με την εφαρμογή του Κανονισμού
πληροφορίες (σχέδιο παρακολούθησης, έκθεση εκπομπών και έγγραφο συμμόρφωσης). Οι εταιρίες πλοίων (πλοιοκτήτριες/διαχειρίστριες), οι διαπιστευμένοι ελεγκτές και τα Κράτη Μέλη Ε.Ε., ως Κράτη Σημαίας έχουν πρόσβαση, σε διαφορετικά πεδία, ανά κατηγορία, του συστήματος.
Ειδικότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση και χρήση του συστήματος “THETIS MRV, δύναται να αναζητηθούν μέσω του ακόλουθου ιστότοπου του EMSA: http://emsa.europa.eu/thetis-mrv-videos.html.
7. Υποδείγματα για την υποβολή σχεδίων παρακολούθησης, των εκθέσεων εκπομπών και των εγγράφων συμμόρφωσης του εν θέματι Κανονισμού, έχουν καθοριστεί στα Άρθρα 2,3 και 4 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2016/19279. Ειδικότερα, η ηλεκτρονική έκδοση του υποδείγματος του εγγράφου συμμόρφωσης περιέχει τις πληροφορίες που καθορίζονται στο παράρτημα III του εν λόγω Κανονισμού.
8. Έως την 30ή Ιουνίου κάθε έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιεί τις πληροφορίες σχετικά με εκπομπές CO2 που δηλώνονται σύμφωνα με το άρθρο 11 καθώς και τις πληροφορίες που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 21 σε μορφή έκθεσης η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα THETIS MRV και δύναται να αναζητηθεί στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://mrv.emsa.europa.eu/#public/emission-report.
Μεταξύ των πληροφοριών, συγκαταλέγεται η ημερομηνία έκδοσης και ημερομηνία λήξης του εγγράφου συμμόρφωσης (άρθρο 21).
9. Τέλος, για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το περιεχόμενο και την εφαρμογή του Κανονισμού δύνασθε να ανατρέξετε στον ακόλουθο ιστότοπο της Ευρ. Επιτροπής:
https://ec.europa.eu/clima/policies/transport/shipping_en όπου, μεταξύ άλλων, η Ευρ. Επιτροπή παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες υπό τη μορφή συχνών ερωταπαντήσεων (FAQ’s) επί επιμέρους απαιτήσεων στην εφαρμογή του Κανονισμού.
9 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/1927 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 4ης Νοεμβρίου 2016 «σχετικά με τα υποδείγματα για τα σχέδια παρακολούθησης, τις εκθέσεις εκπομπών και τα έγγραφα συμμόρφωσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/757 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από θαλάσσιες μεταφορές»
10. α. Ο έλεγχος της συμμόρφωσης των εταιρειών/πλοίων με τις υποχρεώσεις του Κανονισμού MRV, για τα υπό Ελληνική σημαία πλοία, διενεργείται μέσω της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (ΔΙΠΘΑΠ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ), καθώς και των κατά τόπους Λιμενικών Αρχών και των Εδρών Ναυτιλιακών Ακολούθων10. Ο ανωτέρω έλεγχος για τα υπό ξένη σημαία πλοία διενεργείται από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές.
αα) Κράτος-Σημαίας (Flag State)
Για τα πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές είναι αρμόδιες για τον έλεγχο συμμόρφωσής τους με τις απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων που καθορίζονται στα άρθρα 8 έως 18 του Κανονισμού. Περαιτέρω, υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω έγγραφο συμμόρφωσης αποτελεί απόδειξη συμμόρφωσης του πλοίου με τις απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων που
καθορίζονται στα άρθρα 8 έως 12 αυτού (άρθρο 19 παρ.1).
Η ύπαρξη έγκυρου εγγράφου συμμόρφωσης επί του πλοίου διαπιστώνεται από τις Λιμενικές Αρχές είτε κατόπιν επιτόπιου ελέγχου είτε σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην Ενότητα ΣΤ. του παρόντος.
ββ) Κράτος Λιμένα (Port State)
Κατά τις επιθεωρήσεις που διενεργούνται σε υπό ξένη σημαία πλοία, είτε στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 2009/16/ΕΚ (Έλεγχος των πλοίων από το κράτος λιμένα σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης των Παρισίων - Paris MoU) και συγκεκριμένα στους λιμένες της Περιοχικής Συμφωνίας που αποτελούν Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε κατά τη διάρκεια ελέγχων που λαμβάνουν χώρα κατά τον κατάπλου και απόπλου ενός πλοίου εκτός του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας 2009/16/ΕΚ (άρθρα 19 παρ. 2 και 3), ελέγχεται από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές ότι το πλοίο φέρει έγκυρο έγγραφο συμμόρφωσης.
β. Ο εφοδιασμός των πλοίων με το απαιτούμενο έγγραφο συμμόρφωσης δύναται να διασταυρώνεται/ελέγχεται από τις πληροφορίες που εμπεριέχονται στην έκθεση της Ευρ. Επιτροπής (βλ. παρ. 8 του παρόντος).
10 Σημειώνεται ότι οι ΕΝΑ είναι αρμόδιες μόνο ως προς τον έλεγχο συμμόρφωσης των υπόχρεων πλοίων υπό ελληνική σημαία.
11. α. Οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές ελέγχουν ότι πλοία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού είναι εφοδιασμένα με έγκυρο έγγραφο συμμόρφωσης σύμφωνα με τα άρθρα 17 και 18 αυτού. Για τον σκοπό αυτό, και, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα ανωτέρω πλοία είναι συμμορφούμενα με τον Κανονισμό MRV, κρίνεται αναγκαία η συμπερίληψη του εγγράφου συμμόρφωσης στα έγγραφα/πιστοποιητικά που ελέγχονται κατά τον καταπόπλου εκάστου πλοίου από το Γρ. Ναυτολογίας. Σε περίπτωση διαπίστωσης μη εφοδιασμού των πλοίων με το ανωτέρω έγγραφο συμμόρφωσης, επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τη (β) σχετική ΚΥΑ (βλ. και Ενότητα Ζ του παρόντος) ενημερώνοντας σχετικά την Υπηρεσία μας.
β. Πέραν των διαλαμβανομένων στην ανωτέρω παράγραφο, στην ειδικότερη περίπτωση διαπίστωσης μη εφοδιασμού, των υπό ελληνική σημαία πλοίων με το ανωτέρω έγγραφο συμμόρφωσης, ενημερώνεται το Γρ. Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης με την εταιρεία του πλοίου και, ειδικότερα, αν έχει υποβληθεί έκθεση εκπομπών εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας σύμφωνα με την παρ. 5 υποπαρ. (αγ) του παρόντος. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί έκθεση εκπομπών, επιβάλλονται ομοίως κυρώσεις σύμφωνα με τη (β) σχετική ΚΥΑ (βλ. και Ενότητα Ζ του παρόντος) ενημερώνοντας σχετικά την Υπηρεσία μας.
γ. Οι Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων ενεργούν αντιστοίχως κατά τη διάρκεια ελέγχων υπό ελληνική σημαία πλοίων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού.
12. α. Επισημαίνεται ότι η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις υποχρέωσης παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων που καθορίζονται στα άρθρα 8 έως 12 του Κανονισμού, επισύρει την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της (β) σχετικής Κ.Υ.Α. Δεδομένου δε ότι η έκδοση εγγράφου συμμόρφωσης για το οικείο πλοίο θεωρείται απόδειξη συμμόρφωσης του πλοίου με τις απαιτήσεις των άρθρων 8 έως 12 (άρθρο 19 παρ. 1), η μη έκδοσή του σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 17, όπως και η έλλειψη εφοδιασμού των πλοίων με αυτό (άρθρο 18), επισύρουν ομοίως την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική.
Αποφάσεις επιβολής προστίμων που εκδίδονται από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές και Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων κοινοποιούνται στο ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΙΠΘΑΠ.
β. Πέραν τούτου, με την παρ. 3 του Άρθρου 20 του εν λόγω Κανονισμού, παρέχεται το δικαίωμα στην Αρμόδια Αρχή του κράτους μέλους του λιμένα εισόδου να εκδίδει διαταγή εκδίωξης (Expulsion Order) σε περίπτωση πλοίου που δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων για δυο (02) ή περισσότερες διαδοχικές περιόδους αναφοράς. Κατά συνέπεια, όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται να απαγορεύσουν την είσοδο του πλοίου το οποίο αφορά η διαταγή σε οποιοδήποτε λιμένα τους, μέχρις ότου η εταιρεία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων.
βα) Υπόδειγμα «Διαταγής Εκδίωξης» παρατίθεται στο Παράρτημα του παρόντος στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
ββ) Η «Διαταγή Εκδίωξης», αφού συμπληρωθεί καταλλήλως από τη Λιμενική Αρχή, επιδίδεται στον Πλοίαρχο του πλοίου, ενώ στο σχέδιο αυτής ο Πλοίαρχος υπογράφει και σφραγίζει με τη σφραγίδα του πλοίου
για να βεβαιώνεται η παραλαβή της. Στη συνέχεια, η Λιμενική Αρχή κοινοποιεί ακριβές αντίγραφο της «Διαταγής Εκδίωξης» στο ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΙΠΘΑΠ και στο ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΑΝ.
βγ) Επιπλέον, η Λιμενική Αρχή θα αποστέλλει τη «Διαταγή Εκδίωξης» στο ΚΕΠΙΧ/SSN NCA 24/7, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ssn@hcg.gr), προκειμένου να καταχωρηθεί στο σύστημα SafeSeaNet.
βδ) Η «Διαταγή Εκδίωξης» ανακαλείται με την έκδοση «Ανακλητικής Διαταγής», που ομοίως παρατίθεται στο Παράρτημα του παρόντος, όταν ο πλοιοκτήτης κοινοποιήσει στη Λιμενική Αρχή που την εξέδωσε το έγγραφο συμμόρφωσης και, σε αυτή την περίπτωση, ακολουθείται η διαδικασία ενημέρωσης της περ. (βγ).
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΛΑΔΟΥ Β’
ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ Λ.Σ.
ΤΣΕΛΙΚΗΣ Αλέξανδρος