Σχετικό έγγραφο:
Τροποποιήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 258Α_2014 | 646.04 KB |
Αντικείμενο του παρόντος νόμου είναι η προαγωγή της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας με την υλοποίηση των ορισμών του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 179 της Ενοποιημένης Συνθήκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΛΕΕ).
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί, που συμπληρώνονται από τους αναφερόμενους στις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές διατάξεις εθνικού και ενωσιακού δικαίου:
1. «ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα», οι οντότητες, οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 4009/2011.
2. «αξιολόγηση», η διαδικασία που επιτρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο ερευνητικά κέντρα, ερευνητές, ερευνητικά έργα, μελέτες ή προγράμματα χαρακτηρίζονται από υψηλή επιστημονική ποιότητα και ανταποδοτικότητα προς το κοινωνικό σύνολο και επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους με τον προσφορότερο τρόπο.
3. «αριστεία», ερευνητικά επιτεύγματα, πρωτοποριακή πειραματική διάταξη ή θεωρία, καθώς και καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας που έχουν διακριθεί σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Συνδέονται με ή αφορούν σε κάθε κλάδο της επιστήμης και τεχνολογίας και σε κάθε κατεύθυνση της έρευνας και της διδασκαλίας, χωρίς θεματικές προτεραιότητες, που αναπτύσσονται σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, προέρχονται από μεμονωμένα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, από δομές (εργαστήρια, τομείς κ.λπ.) ή από ερευνητικούς οργανισμούς και μεμονωμένους ερευνητές και διακρίνονται ή βραβεύονται από εθνικούς ή διεθνείς φορείς.
4. «βασική έρευνα», πειραματική ή θεωρητική εργασία που αναλαμβάνεται κυρίως για την παραγωγή νέων γνώσεων σχετικά με τα βασικά αίτια φαινομένων και παρατηρήσιμων γεγονότων, χωρίς να προβλέπεται άμεση εμπορική εφαρμογή ή χρήση.
5. «Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός (ΓΑΚ)», γενικός κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την κοινή αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης.
6. «δαπάνες προσωπικού», το κόστος ερευνητών, τεχνικών και λοιπού υποστηρικτικού προσωπικού στο βαθμό που τα άτομα αυτά απασχολούνται στο σχετικό σχέδιο ή δραστηριότητα.
7. «δημόσιος τομέας», όπως ορίζεται στο άρθρο 14 παράγραφος 1 περίπτωση α΄ του v. 4270/2014.
8. «καθηγητές», οι καθηγητές (καθηγητές 1ης βαθμίδας), οι αναπληρωτές καθηγητές και οι επίκουροι καθηγητές.
9. «διανοητική ιδιοκτησία», η πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία, και ενδεικτικά τα περιουσιακά και ηθικά δικαιώματα που απορρέουν από τα έργα που τις εμπεριέχουν, η τεχνογνωσία, τα σήματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα πιστοποιητικά χρησιμότητας.
10. «δράση ή πρόγραμμα ΕΤΑΚ», το συνεκτικό πλαίσιο ενεργειών, εντός του οποίου υλοποιούνται και χρηματοδοτούνται έργα ΕΤΑΚ και το οποίο αποβλέπει στην ικανοποίηση οικονομικών και κοινωνικών αναγκών της χώρας.
11. «ένταση ενίσχυσης», το ακαθάριστο ποσό της ενίσχυσης εκφραζόμενο ως ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών, προ της αφαίρεσης φόρων ή άλλων επιβαρύνσεων.
12. «ένωση καινοτομίας (Innovation Union)», εμβληματική πρωτοβουλία της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που έχει ως στόχο, με κατάλληλη προώθηση από το ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής προσέγγισης της καινοτομίας, ώστε να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια του εφοδιασμού με ενέργεια και τρόφιμα, η υγεία και η δημογραφική γήρανση.
13. «επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο (ΕΤΠ)», περιοχή ή δίκτυο διαμορφωμένων περιοχών, που δημιουργούνται με σκοπό την ενίσχυση δεσμών των ακαδημαϊκών, ερευνητικών οργανισμών, τεχνολογικών φορέων με τις επιχειρήσεις και τους λοιπούς φορείς, τη μεταφορά τεχνολογίας και τη διάδοση της καινοτομίας, την υποστήριξη νέων επιχειρηματικών προσπαθειών και ενθάρρυνση/προσέλκυση επιχειρήσεων στο πάρκο, τη δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου για εξειδίκευση στελεχών επιχειρήσεων και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την περιφερειακή ανάπτυξη και την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομικής συμπεριφοράς. Στα επιστημονικά και τεχνολογικά πάρκα φιλοξενούνται: i) επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες ή συνεργασίες ή δίκτυα επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής ή οργανισμοί με ερευνητικές ή και με αναπτυξιακές δραστηριότητες, ii) επιχειρήσεις σύγχρονης τεχνολογίας που ασχολούνται και με τις εμπορικές εφαρμογές της, iii) επιχειρήσεις πώλησης και συντήρησης (τεχνικής εξυπηρέτησης) προϊόντων, οι οποίες βρίσκουν ευνοϊκές συνθήκες εργασίας είτε λόγω γειτνίασης με ερευνητικούς οργανισμούς και γενικότερα με οργανισμούς παραγωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας,
iν) επιχειρήσεις, μεμονωμένες ή συνεργαζόμενες υπό διάφορες μορφές που παρέχουν ή και αναπτύσσουν υπηρεσίες και προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας ή καινοτομικού χαρακτήρα, ν) επιχειρήσεις παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, νi) χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
14. «εξόχως απόκεντρες περιοχές», οι περιοχές που ορίζονται στο άρθρο 349 της Συνθήκης της ΕΕ.
15. «επιχείρηση», κάθε μονάδα, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, που ασκεί οικονομική δραστηριότητα, όπως ιδίως, οι μονάδες που ασκούν βιοτεχνική ή άλλη δραστηριότητα, ατομικά ή οικογενειακά, προσωπικές εταιρείες ή ενώσεις προσώπων που ασκούν τακτικά μια οικονομική δραστηριότητα.
16. «επιστημονικός σύνδεσμος έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας των φορέων της κεντρικής διοίκησης με την ΓΓΕT», υπάλληλος ή υπηρεσία, που ορίζεται σε κάθε υπουργείο για τη συλλογή, αξιολόγηση των θεμάτων ΕΤΑΚ τα οποία απασχολούν το υπουργείο και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς και συνεργάζεται με την ΓΓΕT για το συντονισμό των δράσεων με σκοπό την εφαρμογή του σχεδίου δράσης υλοποίησης της ΕΣΕΤΑΚ.
17. «επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία», μια από τις δραστηριότητες της έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας που αναλύεται σε όλα τα επιστημονικά, τεχνολογικά, οργανωτικά, οικονομικά και εμπορικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε νέα γνώση, που οδηγούν ή επιδιώκεται να οδηγήσουν στην υλοποίηση νέων ή τη βελτίωση υπαρχόντων προϊόντων και διαδικασιών.
18. «έργο έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας (ΕΤΑΚ)» και εφεξής «έργο ΕΤΑΚ», η σχεδιασμένη δραστηριότητα με συγκεκριμένο αντικείμενο, μεθοδολογία, χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό για:
− την εκτέλεση κάθε είδους έρευνας,
− την προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης και την αισθητή βελτίωση υπαρχόντων ή τη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων, υπηρεσιών ή διαδικασιών,
− την προβολή των δραστηριοτήτων και επιτευγμάτων ΕΤΑΚ, καθώς και για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε επιστημονικά θέματα,
− την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού,
− τη δημιουργία εθνικού δικτύου ερευνητικών υποδομών.
19. «έρευνα», οποιαδήποτε συστηματική και δημιουργική εργασία που αναλαμβάνεται με σκοπό την επαύξηση του αποθέματος της γνώσης, συμπεριλαμβανομένης της γνώσης του ανθρώπου, του πολιτισμού και της κοινωνίας.
20. «ερευνητές», οι επιστήμονες σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 18 του παρόντος, που δραστηριοποιούνται για τη δημιουργία νέας γνώσης, προϊόντων, διαδικασιών, μεθόδων και συστημάτων και τη διαχείριση των αντιστοίχων έργων.
21. «έρευνα και ανάπτυξη (E και A)», η δημιουργική εργασία η οποία καλύπτει τις δραστηριότητες της βασικής και της εφαρμοσμένης ανάπτυξης και πραγματοποιείται σε συστηματική βάση με σκοπό την αύξηση του αποθέματος της γνώσης, συμπεριλαμβανομένης της γνώσης του ανθρώπου, του πολιτισμού και της κοινωνίας, καθώς και η χρήση του αποθέματος της γνώσης για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών.
22. «Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ)», τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που έχουν συσταθεί δυνάμει των διατάξεων του ν. 2083/1992 και του ν. 3685/2008.
23. «ερευνητικός οργανισμός», οντότητα, όπως πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα, οργανισμοί μεταφοράς τεχνολογίας, ενδιάμεσοι καινοτομίας, ερευνητικοί συνεργαζόμενοι φορείς με φυσική ή εικονική παρουσία ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή τον τρόπο χρηματοδότησης, πρωταρχικός σκοπός της οποίας είναι η ανεξάρτητη διεξαγωγή βασικής έρευνας, βιομηχανικής έρευνας ή πειραματικής ανάπτυξης ή η ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων των εν λόγω δραστηριοτήτων με τη διδασκαλία, τη δημοσίευση ή τη μεταφορά γνώσεων. Στην περίπτωση που η οντότητα αυτή διενεργεί επίσης οικονομικές δραστηριότητες, η χρηματοδότηση, οι δαπάνες και τα έσοδα από τις οικονομικές αυτές δραστηριότητες πρέπει να δηλώνονται χωριστά. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να επηρεάσουν μια τέτοια οντότητα, όπως με την ιδιότητα του μετόχου ή του μέλους, δεν έχουν προνομιακή πρόσβαση στο ερευνητικό δυναμικό του ή στα ερευνητικά του αποτελέσματα.
24. «δημόσιος ερευνητικός οργανισμός δημοσίου δικαίου», ο ερευνητικός οργανισμός, ο οποίος είναι φορέας δημόσιας εξουσίας (imperium), έχει συσταθεί και λειτουργεί, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή ως ειδικός λογαριασμός κονδυλίων έρευνας και ανήκει σε φορέα του δημόσιου τομέα.
25. «δημόσιος ερευνητικός οργανισμός ιδιωτικού δικαίου», ο ερευνητικός οργανισμός, ο οποίος είναι φορέας σκοπών που δεν άπτονται της άσκησης δημόσιας εξουσίας (fiscus) και έχει συσταθεί και λειτουργεί, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή ως ανώνυμη εταιρία του δημόσιου τομέα ή ως ερευνητικό κέντρο και ανεξαρτήτως του τρόπου σύστασής του.
26. «εφαρμοσμένη ή βιομηχανική έρευνα», η σχεδιασμένη έρευνα ή κριτική διερεύνηση που αποσκοπεί στην απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, διεργασιών ή υπηρεσιών ή για τη σημαντική βελτίωση προϊόντων, διεργασιών ή υπηρεσιών που υπάρχουν. Περιλαμβάνει τη δημιουργία συστατικών στοιχείων πολύπλοκων συστημάτων και μπορεί να συμπεριλαμβάνει την κατασκευή πρωτοτύπων σε εργαστηριακό περιβάλλον ή σε περιβάλλον προσομοίωσης διεπαφών με υφιστάμενα συστήματα, καθώς και δοκιμαστικές γραμμές παραγωγής μικρής κλίμακας για τη δοκιμή και επαλήθευση των επιδόσεων της κατασκευαστικής μεθόδου, εφόσον κρίνεται αναγκαίο για τη βιομηχανική έρευνα, ιδιαίτερα για τη κατοχύρωση τεχνολογίας πολλαπλών εφαρμογών.
27. «ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη», η ευρεσιτεχνία στην οποία έχει απονεμηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο είναι σε ισχύ και έχει πιστοποιηθεί από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ότι εμπίπτει σε μία τουλάχιστον από τις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας που χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office «EPO») και έχει κατοχυρωθεί στην Ελλάδα, β) Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας κατοχυρωμένο στον ΟΒΙ (αποκλειομένων των Πιστοποιητικών Υποδείγματος Χρησιμότητας (Π.Υ.Χ.)), το οποίο έχει κατοχυρωθεί σε ένα ακόμη κράτος (ενδεικτικά ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα, Ιαπωνία, Γαλλία, Ελβετία), που: i) έχει προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPC) ή συνεργάζεται στο πλαίσιο αυτής ή ii) είναι μέλος του ΟΟΣΑ ή σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας (accession candidate country) ή σε καθεστώς ενισχυμένης δέσμευσης (enhanced engagement country).
28. «ευρωπαϊκός χώρος έρευνας», πλατφόρμα που έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες και την πολιτική καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και περιλαμβάνει, την εσωτερική αγορά για την έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ερευνητές, τεχνολογία και γνώση διακινούνται ελεύθερα, το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο των εθνικών και περιφερειακών ερευνητικών δραστηριοτήτων, προγραμμάτων και πολιτικών και την εφαρμογή και χρηματοδότηση πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συγκέντρωση και την εντατικοποίηση των προσπαθειών έρευνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το συντονισμό τους με εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες.
29. «ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης», η ημερομηνία της απονομής στον δικαιούχο του εννόμου δικαιώματος να λάβει την ενίσχυση σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό καθεστώς.
30. «καινοτομία», η αξιοποίηση υφιστάμενης ή/και νέας γνώσης ή/και η μετατροπή μιας ιδέας σε προϊόν ή υπηρεσία, λειτουργική μέθοδο παραγωγής ή διανομής − νέα ή βελτιωμένη − ή νέα μέθοδο παροχής κοινωνικής υπηρεσίας ή η διαδικασία με την οποία νέες ιδέες δίνουν απαντήσεις στα αιτήματα της κοινωνίας και της οικονομίας και δημιουργούν νέα προϊόντα, βιομηχανικά πρωτότυπα, υπηρεσίες ή επιχειρηματικά και οργανωτικά μοντέλα που εισάγονται με επιτυχία σε μια υφιστάμενη αγορά ή που μπορούν να δημιουργήσουν νέες αγορές, καθώς και τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής.
31. «καθεστώς ενισχύσεων», κάθε πράξη με βάση την οποία, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω μέτρα εκτέλεσης, μπορούν να χορηγούνται μεμονωμένες ενισχύσεις σε επιχειρήσεις οι οποίες ορίζονται στην εν λόγω πράξη κατά τρόπο γενικό και αφηρημένο και κάθε πράξη βάσει της οποίας μπορεί να χορηγείται ενίσχυση μη συνδεόμενη με συγκεκριμένο έργο σε μια ή περισσότερες επιχειρήσεις για αόριστο χρονικό διάστημα και/ή για απροσδιόριστο ποσό.
32. «καινοτόμος επιχείρηση», επιχείρηση η οποία:
α) μπορεί να αποδείξει με αξιολόγηση που διεξάγεται από εξωτερικό εμπειρογνώμονα ότι στο εγγύς μέλλον θα αναπτύξει προϊόντα, υπηρεσίες ή διεργασίες που είναι νέες και ουσιωδώς βελτιωμένες σε σχέση με τη σύγχρονη τεχνολογία στον σχετικό κλάδο, και ενέχουν κίνδυνο τεχνολογικής ή βιομηχανικής αποτυχίας, ή
β) έχει δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 10% του συνόλου των λειτουργικών της δαπανών, σε τουλάχιστον ένα από τα τρία τελευταία έτη πριν από τη χορήγηση της ενίσχυσης ή σε περίπτωση επιχείρησης που βρίσκεται σε φάση εκκίνησης και δεν έχει οικονομικό ιστορικό, στον έλεγχο της τρέχουσας φορολογικής χρήσης, όπως πιστοποιείται από εξωτερικό ελεγκτή.
33. «κοινότητες γνώσης και καινοτομίας (ΚΓΚ)», αυτόνομες εταιρικές συμπράξεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) με αριθ. 294/2008, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 2008, στο πλαίσιο της καινοτομίας, μεταξύ ερευνητικών οργανισμών, επιχειρήσεων και λοιπών φορέων, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους και λειτουργούν ως ένα στρατηγικό δίκτυο που βασίζεται σε κοινό μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό καινοτομίας.
34. «κρατική ενίσχυση», κάθε μέτρο το οποίο πληροί το σύνολο των κριτηρίων που καθορίζονται στο άρθρο 107 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ.
35. «λοιποί φορείς», δημόσιες υπηρεσίες, φυσικά πρόσωπα και άλλοι φορείς της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
36. «μελέτη σκοπιμότητας», η αξιολόγηση και ανάλυση των δυνατοτήτων ενός έργου με στόχο την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων αποκαλύπτοντας κατά τρόπο αντικειμενικό και ορθολογικό τα δυνατά του σημεία και τις αδυναμίες του, τις ευκαιρίες και τις απειλές που προκύπτουν από αυτό, καθώς και προσδιορίζοντας τους πόρους που απαιτούνται για την εκτέλεσή του και, τελικά, τις προοπτικές επιτυχίας του.
37. «μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας», το διαδίκτυο ή άλλα δημόσια ή ιδιωτικά δίκτυα, τα οποία επιτρέπουν την ευχερή διασφάλιση της ταυτότητας των χρηστών και την ασφάλεια της επικοινωνίας.
38. «μεταφορά τεχνολογίας», η παροχή τεχνολογίας, όπως ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις και κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου από τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 1733/1987, όπως ισχύει.
39. «οικονομική δραστηριότητα», κάθε δραστηριότητα που συνίσταται στην παροχή αγαθών ή υπηρεσιών σε δεδομένη αγορά.
40. «πειραματική ανάπτυξη», η απόκτηση, ο συνδυασμός, η διαμόρφωση και η χρήση υφισταμένων επιστημονικών, τεχνολογικών, επιχειρηματικών και άλλων συναφών γνώσεων και δεξιοτήτων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών ή υπηρεσιών. Μπορεί να περιλαμβάνονται, για παράδειγμα και άλλες δραστηριότητες με στόχο τον εννοιολογικό προσδιορισμό, το σχεδιασμό και την τεκμηρίωση νέων προϊόντων, διεργασιών ή υπηρεσιών.
Η πειραματική ανάπτυξη μπορεί να περιλαμβάνει την κατασκευή πρωτοτύπων, την επίδειξη, την ανάπτυξη πρωτοτύπων ή πιλοτικών σχεδίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμπορικά στις περιπτώσεις που τα πρωτότυπα συνιστούν κατ’ ανάγκη το τελικό εμπορικό προϊόν και είναι υπερβολικά δαπανηρό να παραχθούν και να χρησιμοποιηθούν μόνο για σκοπούς επίδειξης και έγκρισης, την πιλοτική λειτουργία, τη δοκιμή και έγκριση νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, διεργασιών ή υπηρεσιών σε αντιπροσωπευτικά περιβάλλοντα πραγματικών συνθηκών λειτουργίας, στα οποία ο πρωταρχικός στόχος συνίσταται στην υλοποίηση περαιτέρω τεχνικών βελτιώσεων σε προϊόντα, διεργασίες ή υπηρεσίες που δεν έχουν διαμορφωθεί ουσιαστικά. Η πειραματική ανάπτυξη δεν περιλαμβάνει τις συνήθεις ή περιοδικές τροποποιήσεις σε υφιστάμενα προϊόντα, γραμμές παραγωγής, μεταποιητικές μεθόδους, υπηρεσίες και άλλες λειτουργίες σε εξέλιξη, ακόμη και αν αυτές οι τροποποιήσεις αποτελούν, ενδεχομένως, βελτιώσεις προϊόντων και τεχνικών διατάξεων (εξαρτήματα), με σκοπό την εφαρμογή νέων διαδικασιών, συστημάτων και υπηρεσιών και στην ουσιώδη αναβάθμιση ήδη παραχθέντων ή εγκατεστημένων.
41. «προ−εμπορικές δημόσιες συμβάσεις», η αγορά υπηρεσιών έρευνας στην περίπτωση που η αναθέτουσα αρχή ή ο αναθέτων φορέας δεν αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους, τα αποτελέσματα και τα οφέλη χρήσης κατά την άσκηση της δραστηριότητάς του/της, αλλά τα μοιράζεται με τους παρόχους υπό όρους της αγοράς. Η σύμβαση, το αντικείμενο της οποίας εμπίπτει σε μία ή περισσότερες κατηγορίες έρευνας και ανάπτυξης οριζόμενες στο παρόν πλαίσιο, είναι περιορισμένης διάρκειας.
Με την εξαίρεση του πρωτοτύπου ή ενός περιορισμένου συνόλου πρώτων δοκιμαστικών στοιχείων, η αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο μιας προεμπορικής δημόσιας σύμβασης δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της ίδιας σύμβασης.
42. «σύμβαση ορισμένου χρόνου», η σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, η οποία συνάπτεται απευθείας μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου και η λήξη της οποίας καθορίζεται από αντικειμενικούς όρους, όπως η παρέλευση συγκεκριμένης ημερομηνίας ή η εκτέλεση συγκεκριμένου έργου ή η πραγματοποίηση συγκεκριμένου γεγονότος.
43. «συμβουλευτικές υπηρεσίες συνεργασίας», η παροχή συμβουλών, βοήθειας και εκπαίδευσης για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, καθώς και για τη βελτίωση της συνεργασίας.
44. «σχέδιο δράσης», δέσμη μέτρων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, όπως αναλύεται στα άρθρα 4 και 5 του παρόντος.
45. «τεχνολογικός φορέας», νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, περιλαμβάνει στους στόχους του την ανάπτυξη τεχνολογίας και τεχνολογικών υποδομών και δραστηριοτήτων, την παροχή επιστημονικών, εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών υπηρεσιών προς τρίτους σύμφωνα με τις ρυθμίσεις για τις κρατικές ενισχύσεις, και την επίλυση συγκεκριμένων τεχνολογικών προβλημάτων που εμπίπτουν στην επιστημονική περιοχή που υπηρετεί.
46. «τεχνολογική ανάπτυξη», η ανάπτυξη και μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην παραγωγική διαδικασία, που αποσκοπεί στη βελτίωση των τεχνολογικών και οικονομικών παραμέτρων παραγωγής προϊόντων ή προσφοράς υπηρεσιών, με την εφαρμογή μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων και τη λήψη των αναγκαίων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών μέτρων στην κατεύθυνση αυτή.
1. Οι διατάξεις των Κεφαλαίων Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και ΣΤ΄ του παρόντος νόμου, όπως κατά περίπτωση ορίζεται σε αυτές, εφαρμόζονται:
α) Στους δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς, καθώς και στους τεχνολογικούς φορείς που εποπτεύονται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, και εκτελούν έργα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας (ΕΤΑΚ).
β) Στους ιδιωτικούς ερευνητικούς οργανισμούς.
2. Tα ερευνητικά κέντρα της Ακαδημίας Αθηνών, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Ίδρυμα Ορμύλια, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και το Ερευνητικό Κέντρο Μοχάμετ Άλι, και το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης Πληροφόρησης και Έρευνας του Καρκίνου ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, δύνανται να χρηματοδοτούνται για την επιστημονική έρευνα που διεξάγουν, η οποία εντάσσεται στη συνολική ερευνητική προσπάθεια της χώρας, μέσω των προγραμμάτων της ΓΓΕΤ και με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στον παρόντα νόμο.
3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργού Οικονομικών και των εποπτευόντων Υπουργών κατά περίπτωση, με την οποία ρυθμίζεται η προσαρμογή των εσωτερικών κανονισμών ή οργανισμών λειτουργίας τους προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου και μετά από εισήγηση των διοικητικών τους συμβουλίων ή των αρμόδιων οργάνων διοίκησής τους και γνώμη του ΕΣΕΚ, υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί (νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου) και δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί (νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου) που δεν εποπτεύονται από τον ίδιο.
4. Η εφαρμογή των λοιπών διατάξεων του παρόντος νόμου, πλην όσων ρητά ορίζονται, μπορεί να επεκτείνεται, μερικά ή στο σύνολό τους και στους τεχνολογικούς φορείς για την εξυπηρέτηση των σκοπών της ΕΣΕΤΑΚ με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
1. Η Εθνική Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ) είναι η αποτύπωση της στρατηγικής της χώρας στον τομέα της ΕΤΑΚ. Με τον σχεδιασμό της ΕΣΕΤΑΚ επιδιώκεται:
α) Η συστηματική θεώρηση, προσέγγιση και ανάδειξη των θεματικών τομέων της έρευνας ανάλογα με τις συνολικές ανάγκες και προτεραιότητες της χώρας.
β) Η ενίσχυση των επενδύσεων στην ΕΤΑΚ με προτάσεις εκπόνησης κατάλληλων δράσεων ή προγραμμάτων ΕΤΑΚ, απλοποίησης των διαδικασιών και ενίσχυσης του ελεύθερου ανταγωνισμού.
γ) Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δημόσιων ερευνητικών οργανισμών, με τη λήψη και εφαρμογή μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της αυτάρκειάς τους με την ελεύθερη αξιοποίηση των ίδιων πόρων τους, των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη συγκράτηση και την προσέλκυση άριστου επιστημονικού δυναμικού για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους.
δ) Η ενίσχυση της υφιστάμενης ή αναδυόμενης αριστείας στους ερευνητικούς οργανισμούς, τις περιφέρειες και τις εξόχως απόκεντρες περιοχές της χώρας.
ε) Η συμβολή στην προώθηση της ισότητας των φύλων με την ισότιμη ενσωμάτωση του γυναικείου φύλου στην έρευνα και την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων σε όλα τα επίπεδα στελέχωσης, συμπεριλαμβανομένων του εποπτικού, του διαχειριστικού και του διοικητικού επιπέδου, με την εφαρμογή για το σκοπό αυτό πολιτικής ίσων ευκαιριών στο πλαίσιο των προσλήψεων, στα επακόλουθα στάδια επαγγελματικής σταδιοδρομίας και στις επιτροπές επιλογής και αξιολόγησης σε συνδυασμό με την εφαρμογή κριτηρίων ποιότητας και επαγγελματικών προσόντων.
στ) Η δημιουργία συνθηκών επαρκούς ροής νέων ικανών ερευνητών, η παροχή εκπαίδευσης και η προσφορά σε ερευνητές ελκυστικών προοπτικών σταδιοδρομίας, η επίτευξη υψηλού επιπέδου γεωγραφικής και διατομεακής κινητικότητας ερευνητών μεταξύ οργανισμών, επιστημονικών κλάδων, τομέων και χωρών με τη διασφάλιση άρσης των υπαρχόντων φραγμών.
ζ) Η δημιουργία, αξιοποίηση, συντήρηση και επέκταση ερευνητικών υποδομών υψηλής ποιότητας για την ενίσχυση της πρωτοποριακής έρευνας και καινοτομίας με την προσέλκυση ταλέντων παγκόσμιου επιπέδου και την αξιοποίηση, την υποστήριξη νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, βασικών τεχνολογιών
γενικής εφαρμογής και την άσκηση οικονομικών και μη δραστηριοτήτων. Περαιτέρω, η ανάπτυξη εταιρικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δημόσιων ερευνητικών υποδομών και της βιομηχανίας. Η πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδοτούμενες ερευνητικές υποδομές με κανόνες διαφάνειας, χωρίς διακρίσεις, με όρους της αγοράς και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις για τις κρατικές ενισχύσεις γενικότερα και ειδικότερα για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.
η) Η αξιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας, της διαδραστικότητας και της ροής των γνώσεων εντός των σχηματισμών αυτών μέσω της στήριξης των επενδύσεων σε ανοικτές και κοινές υποδομές για τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας και της στήριξης της ανάπτυξης των σχηματισμών αυτών.
θ) Η ενίσχυση των ΜΜΕ για την ανάπτυξη τεχνολογικής καινοτομίας με τη λήψη ειδικών μέτρων αντιμετώπισης των ανεπαρκειών της αγοράς και την ενθάρρυνση της συνεργασίας τους με τις μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα της ΕΤΑΚ.
ι) Η διασφάλιση της ισόρροπης και σταθμισμένης ανάπτυξης των ερευνητικών οργανισμών της χώρας.
ια) Η εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ΕΤΑΚ και η επίτευξη βέλτιστης διακρατικής συνεργασίας με τη συμμετοχή σε αντίστοιχες προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό και ευρύτερο διεθνές επίπεδο.
ιβ) Η αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων για τη βελτίωση του τρόπου διακίνησης και διάδοσης επιστημονικών πληροφοριών, τη διευκόλυνση πρόσβασης σε επιστημονικές πληροφορίες και δεδομένα και την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
ιγ) Η διαχείριση των πόρων που διατίθενται για την ΕΤΑΚ με αξιολόγηση των δομών και των διαχειριστικών αρχών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της ΓΓΕΤ.
ιδ) Η διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης της ΕΤΑΚ, με εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και διαμόρφωση συνεκτικού και κατάλληλου νομικού, ασφαλιστικού, φορολογικού και ελεγκτικού πλαισίου.
ιε) Η διαμόρφωση συνθηκών και κινήτρων για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών οργανισμών, των τεχνολογικών φορέων, των επιχειρήσεων και των λοιπών φορέων και για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
ιστ) Η συμβολή στην κοινωνική, ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της χώρας.
ιζ) Η συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη και την απασχόληση, ιδίως των νέων.
ιη) Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ΕΤΑΚ και της ανταγωνιστικότητας με την καθιέρωση σύγχρονων δεικτών μέτρησης.
ιθ) Η αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για τη χρηματοδότηση της ΕΤΑΚ (ενδεικτικά, δημόσιες συμβάσεις και σύγχρονες μορφές τους, όπως οι προεμπορικές συμβάσεις, ο ανταγωνιστικός διάλογος, οι συμφωνίες − πλαίσιο, η συμμετοχή σε κοινότητες γνώσης και καινοτομίας).
ικ) Η προσέγγιση του ευρωπαϊκού στόχου συμβολής του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ενίσχυση της ΕΤΑΚ, όπως διαμορφώνεται εκάστοτε.
κ) Η συμμόρφωση με τις στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης.
λ) Η ενίσχυση των συνεργειών και της συμπληρωματικότητας μεταξύ των εθνικών ή περιφερειακών δράσεων ΕΤΑΚ με άλλα κεντρικά διαχειριζόμενα προγράμματα της Ένωσης.
2. Η Εθνική Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ), καταρτίζεται με την επιμέλεια της ΓΓΕΤ εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Τα αρμόδια όργανα για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής ΕΤΑΚ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του παρόντος οφείλουν να συνδράμουν την ΓΓΕΤ για το σκοπό αυτόν με την παροχή όλων των αναγκαίων ή χρήσιμων στοιχείων και πληροφοριών. Η ΕΣΕΤΑΚ επικαιροποιείται περιοδικά σε κάθε δε περίπτωση κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν από τη λήξη της περιόδου ισχύος κάθε νέου σχεδίου δράσης. Η ΕΣΕΤΑΚ και το Σχέδιο Δράσης, καθώς και κάθε επικαιροποίησή τους αναρτώνται στο δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και κάθε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
1. Η υλοποίηση της ΕΣΕΤΑΚ επιδιώκεται με τη διαμόρφωση και εφαρμογή σχεδίου δράσης στη βάση των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων της χώρας, των κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, της ένωσης καινοτομίας (Innovation Union) και των αποφάσεων, οδηγιών, ανακοινώσεων, συστάσεων, πρωτοβουλιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σχέδιο Δράσης λαμβάνει υπόψη:
α) Tο ενωσιακό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων.
β) Τη διεθνή κατάταξη της χώρας, τις τρέχουσες και μελλοντικές κατευθύνσεις της ενωσιακής πολιτικής για την ΕΤΑΚ, τις ανάγκες, απλοποίησης των διαδικασιών και των κανόνων ανάθεσης και χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων, εξάλειψης φραγμών και μείωσης του διοικητικού φόρτου, καθώς και της κινητοποίησης οργανισμών χρηματοδότησης και πραγματοποίησης ερευνών.
γ) Τις σχετικές κατευθυντήριες αρχές διεθνών οργανισμών και τις βέλτιστες ακολουθούμενες πρακτικές, αποφυγής εδαφικών περιορισμών και εφαρμογής κινήτρων και μηχανισμών διαχείρισης, πιστοποίησης και αξιολόγησης.
δ) Την αξιοποίηση της διεθνούς συνεργασίας.
ε) Τις εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση.
στ) Τις δυνατότητες συνεργειών και συμπληρωματικότητας μεταξύ διαφόρων Ενωσιακών μέσων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
2. Το Σχέδιο Δράσης, ψηφίζεται με νόμο, επικαιροποιείται κάθε επτά (7) έτη και περιέχει ειδικότερα δέσμη κρίσιμων μέτρων, τα οποία μεταξύ άλλων είναι:
α) Η συστημική αναδιάρθρωση της Κεντρικής Κυβέρνησης, ώστε να εξασφαλιστεί ο ομαλός σχεδιασμός και η λειτουργία των οργάνων υλοποίησης της ΕΣΕΤΑΚ.
β) Η ισόρροπη και σταθμισμένη υποστήριξη της βασικής έρευνας, της εφαρμοσμένης έρευνας, της πειραματικής ανάπτυξης.
γ) Η διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος στη χώρα, που ενισχύει την τεχνογνωσία και τις ικανότητες, ευνοεί την εύρεση και αξιοποίηση ταλέντων και περιέχει διεθνική αντίληψη, επιχειρηματικότητα, δημιουργικότητα, δια βίου εκπαίδευση και καινοτομία.
δ) Η εστίαση σε τομείς που αναδεικνύει η ΕΣΕΤΑΚ με την καλλιέργεια στενής, αμφίδρομης συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών οργανισμών, τεχνολογικών φορέων, επιχειρήσεων και λοιπών φορέων.
ε) Η ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών για τη διαμόρφωση πολιτικής ενθάρρυνσης εξειδικευμένων επιστημόνων ανά τον κόσμο να εγκατασταθούν και να εργαστούν στην Ελλάδα.
στ) Η επιμόρφωση των στελεχών διοίκησης, ώστε να προσαρμοστούν σε υψηλά διεθνή και ενωσιακά πρότυπα εκπόνησης και εφαρμογής ερευνητικής πολιτικής.
ζ) Η διαμόρφωση ενός συστήματος ελέγχου και αναδιάρθρωσης του ρόλου, της στρατηγικής και των δράσεων των επί μέρους φορέων υλοποίησης της ΕΣΕΤΑΚ.
η) Η αναδιάρθρωση και απλοποίηση των συστημάτων δημόσιας χρηματοδότησης των μη οικονομικών δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών προώθησης της ανάπτυξης επιχειρηματικότητας με τη χρήση μέσων με επιχειρηματικό και επενδυτικό προσανατολισμό, όπως, ενδεικτικά, κινήτρων με τη μορφή κρατικών ενισχύσεων για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και εξειδικευμένων επιστημόνων, τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων που αναπτύσσονται ταχέως, την κινητικότητα και την ανάπτυξη νέων μοντέλων συνεργασίας.
θ) Η παροχή κινήτρων ανταγωνισμού και ανάπτυξης καινοτομικών δράσεων προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ζήτησης για καινοτομικές λύσεις, (ενδεικτικά η αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας και της αρχιτεκτονικής του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των δημόσιων συμβάσεων), ενίσχυσης της αυτάρκειας και ανεξαρτησίας των δημόσιων ερευνητικών οργανισμών και ενίσχυσης ευρειών καινοτομικών δραστηριοτήτων.
ι) Η διαμόρφωση συνθηκών που ευνοούν την αποτελεσματική χρήση των υπηρεσιών εξειδικευμένων επιστημόνων, σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών και της ζήτησης στην αγορά και την ουσιαστική υποστήριξη αντίστοιχων καινοτομικών δράσεων.
κ) Η αξιοποίηση, συντήρηση και επέκταση των ερευνητικών υποδομών της χώρας.
λ) Η διαμόρφωση συνεκτικού και κατάλληλου νομικού, ασφαλιστικού, φορολογικού και ελεγκτικού πλαισίου για τους ερευνητικούς οργανισμούς στη βάση της ενθάρρυνσής τους, ενίσχυσης των οικονομικών δραστηριοτήτων τους μέσω της ανάπτυξης ερευνητικών και καινοτομικών δράσεων, της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και των ίδιων πόρων τους.
μ) Ο συντονισμός και ενέργειες των δράσεων ΕΤΑΚ από πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων με άλλες πολιτικές και μέσα της Ένωσης.
3. Οι αρχές για τη διαμόρφωση της ΕΣΕΤΑΚ και του Σχεδίου Δράσης για την υλοποίησή της, όπως περιγράφονται στον παρόντα νόμο λαμβάνονται υπόψη κατά την εκπόνηση της αντίστοιχης ενότητας εθνικών Σχεδίων Δράσης.
1. Σκοπός του παρόντος Κεφαλαίου είναι:
α) Η συμπλήρωση και διεύρυνση του υπάρχοντος εθνικού νομικού, ρυθμιστικού και οργανωτικού πλαισίου για τη διασφάλιση της ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και της προστασίας του πληθυσμού, του περιβάλλοντος και των αγαθών της χώρας από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες, που εκπέμπονται από πάσης φύσεως μηχανήματα, πυρηνικές εγκαταστάσεις και ραδιενεργά υλικά (φυσικά και τεχνητά) και από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, που παράγονται τεχνητά.
β) Η αειφόρος διασφάλιση της υπεύθυνης και ασφαλούς διαχείρισης αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων.
γ) Η θέσπιση κατάλληλων εθνικών ρυθμίσεων με σκοπό την επίτευξη υψηλού επιπέδου ασφαλείας όσον αφορά τη διαχείριση αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων για την προστασία των εργαζομένων και του πληθυσμού από κινδύνους που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες και εν γένει τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού και των πυρηνικών εγκαταστάσεων.
δ) Η παροχή της απαραίτητης ενημέρωσης και η διασφάλιση της συμμετοχής του κοινού όσον αφορά τη διαχείριση αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, καθώς και η παροχή εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε θέματα ραδιενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας καταλοίπων, με την επιφύλαξη των διατάξεων, που αφορούν τις πληροφορίες ασφαλείας και ζητήματα διανοητικής ιδιοκτησίας.
ε) Ο ορισμός της ΕΕΑΕ και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργείου, ως υπεύθυνων για την εφαρμογή του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου.
στ) Η σταδιακή εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις Οδηγίες 2011/70/ΕΥΡΑΤΟΜ, του Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 2011 (ΕΕ L 199), (ΕΕ L 296) και 2013/59/ΕΥΡΑΤΟΜ του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2013, καθώς και η εξειδίκευση των διατάξεων του ν. 1636/1986 (A ́ 106) και του ν. 4085/2012 (A ́ 194) για την εκπαίδευση και επιμόρφωση σε θέματα ραδιενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας καταλοίπων.
2. Στο πεδίο εφαρμογής των άρθρων 39 έως 46 του παρόντος νόμου δεν υπάγονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οπλισμός.
Για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου ισχύουν οι ορισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνονται στις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές διατάξεις εθνικού και ενωσιακού δικαίου και ιδίως στους Κανονισμούς Ακτινοπροστασίας Υ.Α. 1014(ΦΟΡ)94/2001 (B ́ 216), το ν. 3990/2011, A ́ 159), το Π.Δ. 122/2013, το ν. 3990/2011, το ν. 4085/2012 και συμπληρωματικά στις Οδηγίες 2009/71/ΕΥΡΑΤΟΜ, όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2014/87/ΕΥΡΑΤΟΜ, 2011/70/ΕΥΡΑΤΟΜ και 2013/59/ΕΥΡΑΤΟΜ του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2013.
Αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή για τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής, πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας αποτελούν ο κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αρμόδιος Υπουργός και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
1. Στην αρμοδιότητα του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ή των κατά περίπτωση αρμόδιων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, Υπουργών σε σχέση με τον τομέα πυρηνικής τεχνολογίας, ακτινοπροστασίας και ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας ανήκουν:
α) Η χάραξη πολιτικής με τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την εξυπηρέτηση των σκοπών που ορίζονται στο άρθρο 39.
β) Η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία οδηγιών, αποφάσεων, συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ) και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς το περιεχόμενο Κανονισμών.
γ) Η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας και η αξιολόγηση και ιεράρχηση της σκοπιμότητας προγραμμάτων επενδύσεων ερευνητικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, η χρηματοδότηση δράσεων ερευνητικού και καινοτομικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τον τομέα και την ενημέρωση, την εξοικείωση, την κατάρτιση και τη δημιουργία νοοτροπίας ασφάλειας (safety culture) και την εκπαίδευση και ο καθορισμός κριτηρίων, του μέγιστου ύψους χρηματοδοτήσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
δ) Ο συντονισμός της χώρας με τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΥΡΑΤΟΜ και του ΔΟΑΕ, η διαμόρφωση και παρακολούθηση των διεθνών σχέσεών της και η εκπροσώπησή της σε διεθνείς ενώσεις, διεθνείς οργανισμούς, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες διεθνείς συναντήσεις, σε συνεργασία με την ΕΕΑΕ, άλλες εθνικές αρχές ή συναρμόδια Υπουργεία, όπου απαιτείται.
στ) Ο καθορισμός μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ των ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών ασφάλειας που πρέπει να πληρούνται, της διαδικασίας περιοδικών ελέγχων των περιορισμών και κάθε τεχνικού θέματος σχετικού με τον τομέα αυτόν και μεταξύ άλλων, η προώθηση της τυποποίησης σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και άλλους συναφείς εθνικούς και διεθνείς φορείς.
ζ) Η εκπλήρωση μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από το άρθρο ΙΙ της Μακροπρόθεσμης Συμφωνίας μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ΕΕΑΕ, ως Περιφερειακού Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ραδιενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας καταλοίπων, η οποία κυρώθηκε με το ν. 4085/2012 (Α΄ 194).
η) Η ενσωμάτωση ή η λήψη, υπόψη αντίστοιχα στο εθνικό δίκαιο των κειμένων διατάξεων, των σχετικών οδηγιών, αποφάσεων, κανονισμών της ΕΕ και της ΕΥΡΑΤΟΜ μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ, των κανόνων της πυρηνικής ασφάλειας και εν γένει της ακτινοπροστασίας και της προστασίας των εργαζομένων από ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς και του λοιπού πληθυσμού της χώρας και των ασθενών, από τους κινδύνους των ιοντιζουσών ακτινοβολιών κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στον παρόντα νόμο.
2. Με προεδρικά διατάγματα τα οποία εκδίδονται με εισήγηση της ΕΕΑΕ μετά από κοινή πρόταση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας καικλιματικής Αλλαγής και Υγείας ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις της Οδηγίας 2013/59/ΕΥΡΑΤΟΜ και του συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2013 και ολοκληρώνεται η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/70/ΕΥΡΑΤΟΜ, η οποία έχει αρχίσει με το π.δ. 122/2013 (Α΄ 177), καθώς και της Σύμβασης του 1979 για τη Φυσική Προστασία του Πυρηνικού Υλικού και της τροποποίησής της, το 2005 (ν. 1636/1986, Α΄ 106 και ν. 3990/2011, Α΄ 159) για την αποτελεσματική φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού, το οποίο χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς και των πυρηνικών εγκαταστάσεων οι οποίες χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς.
3. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, που εκδίδονται μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ, καθορίζονται: α) Οι διαδικασίες για την εφαρμογή του συστήματος ακτινοπροστασίας εν γένει, β) τα σχετικά με την προστασία των εργαζομένων που είναι λόγω του επαγγέλματός τους εκτεθειμένοι ή εκείνων που υποβάλλονται σε ιατρικές εκθέσεις, καθώς και του λοιπού πληθυσμού της χώρας από τους κινδύνους των ιοντιζουσών ακτινοβολιών κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του παρόντος Κεφαλαίου, ειδικότερα δε όσον αφορά:
α) Τις διαδικασίες για την εφαρμογή της αρχής της βελτιστοποίησης της έκθεσης.
β) Τις διαδικασίες για την εφαρμογή της αρχής των ορίων δόσεων για τους εργαζομένους και τον πληθυσμό.
γ) Τις διαδικασίες για την εφαρμογή της αρχής της αιτιολόγησης της έκθεσης και τον κανονιστικό έλεγχο των πρακτικών που εφαρμόζονται.
δ) Τις απαιτήσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα ακτινοπροστασίας και της αναγνώρισης προσόντων όσων εμπλέκονται με ακτινοπροστασία.
ε) Την ενημέρωση του κοινού και των εργαζομένων με ακτινοβολίες για τους κινδύνους από αυτές και για τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
στ) Τον κανονιστικό έλεγχο στο χώρο της ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας.
ζ) Ειδικές ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων με ακτινοβολίες πριν ή αμέσως μετά από τη λήξη της απασχόλησής τους, καθώς και κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
η) Τον κανονιστικό έλεγχο των κλειστών και ανοικτών ραδιενεργών πηγών, ραδιενεργών αποβλήτων και των εκθέτων πηγών.
θ) Την αντιμετώπιση καταστάσεων έκθεσης έκτακτης ανάγκης ή καταστάσεων υπάρχουσας έκθεσης.
ι) Τις διαδικασίες της εξαίρεσης πρακτικών, μηχανημάτων παραγωγής ακτινοβολιών και ραδιενεργών ουσιών, καθώς και της αποδέσμευσης υλικών από τον κανονιστικό έλεγχο.
1. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία έχει συσταθεί με το άρθρο 28 του ν. 1733/1987 (Α΄ 171), υπάγεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και εποπτεύεται από αυτόν. Σκοποί της ΕΕΑΕ είναι:
α) Η προστασία του γενικού πληθυσμού, των ασθενών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τις τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.
β) Ο έλεγχος και η εποπτεία των εφαρμογών της πυρηνικής τεχνολογίας, των πυρηνικών επιστημών και των ακτινοβολιών (ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών) στη βιομηχανία, στη γεωργία, στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, στην υγεία, στις βιολογικές και άλλες επιστήμες.
γ) Η ασφαλής και ειρηνική χρήση των εφαρμογών της πυρηνικής ενέργειας και τεχνολογίας.
δ) Η ασφαλής διαχείριση αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων.
ε) Η οργάνωση και λειτουργία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4085/2012 (Α΄ 194), ως Περιφερειακού Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ραδιενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας καταλοίπων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και στο πλαίσιο των εγκεκριμένων από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΟΑΕ έργων για την εκπαίδευση και επιμόρφωση σε θέματα ραδιενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας καταλοίπων.
στ) Η υποστήριξη των αρμόδιων Υπουργών στην άσκηση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων τους στον τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής, πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας.
2. Η ΕΕΑΕ είναι τεχνολογικός φορέας, έχει χαρακτήρα νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και απολαμβάνει πλήρους διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος σε σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων που της ανατίθενται. Η ΕΕΑΕ έχει ικανότητα δικαίου και παρίσταται αυτοτελώς σε κάθε είδους δίκες που έχουν ως αντικείμενο πράξεις ή παραλείψεις της ή έννομες σχέσεις που την αφορούν.
Εκπροσωπείται στις σχέσεις της με άλλες Αρχές και τρίτους, καθώς και ενώπιον των δικαστηρίων, από τον πρόεδρό της και, όταν αυτός κωλύεται ή απουσιάζει, από τον αντιπρόεδρο. Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσία και του τελευταίου, η ΕΕΑΕ ορίζει με απόφασή της το μέλος που θα την εκπροσωπεί για συγκεκριμένη πράξη ή ενέργεια ή κατηγορία πράξεων ή ενεργειών. Η ΕΕΑΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων της ως ρυθμιστική αρχή ενεργεί ανεξάρτητα και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων σύμφωνα με τις κατά περίπτωση εφαρμοζόμενες διατάξεις. Η ΕΕΑΕ υποβάλλει κατ’ έτος έκθεση πεπραγμένων στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και σε κάθε αρμόδιο Υπουργό, εκθέσεις για την κατάσταση στους τομείς των αρμοδιοτήτων της κατόπιν αιτήματός τους.
3. Με προεδρικό διάταγμα το οποίο εκδίδεται με εισήγηση της ΕΕΑΕ μετά από πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται η στελέχωση της ΕΑΕΕ, η προσαρμογή του οργανισμού της στις διατάξεις του παρόντος νόμου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή του παρόντος Κεφαλαίου, ιδίως η σύσταση και διαβάθμιση των οργανικών θέσεων, η εσωτερική διάρθρωση της ΕΕΑΕ, οι επιμέρους υπηρεσιακές μονάδες αυτής και οι αρμοδιότητές αυτών, τα προσόντα και ο τρόπος εξέλιξης του προσωπικού της, τα προσόντα και ο τρόπος επιλογής των προϊστάμενων του προσωπικού, οι όροι εργασίας του προσωπικού της. Μέχρι την προσαρμογή του οργανισμού της στις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του π.δ. 404/1993 (Α΄ 173). Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα ρυθμίζονται η λειτουργία της, ως περιφερειακού ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού κέντρου και ενδεικτικά η οργάνωση των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων της και της συμμετοχής σε αυτές σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4085/2012 σε θέματα ραδιενέργειας, μεταφοράς και ασφάλειας καταλοίπων. Επίσης, η παροχή των εγκαταστάσεων, υπηρεσιών και εξοπλισμού που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της ΕΕΑΕ, ως περιφερειακού ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού κέντρου, η διάθεση των υπηρεσιών: α) διευθυντή κύκλου σπουδών, β) του αναγκαίου διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού για την ομαλή διεξαγωγή των σειρών μαθημάτων του ΔΟΑΕ στο περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, γ) στελέχους οικονομικών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των πληρωμών εκ μέρους του ΔΟΑΕ, ως προς τους συμμετέχοντες, δ) των ομιλητών και εκπαιδευτών από την Ελλάδα, κατά περίπτωση, καθώς και οι ρυθμίσεις για τις τακτικές επισκέψεις και τις τοπικές μετακινήσεις, κατά περίπτωση και οι ρυθμίσεις για κατάλληλα καταλύματα για όλα τα άτομα που συμμετέχουν στις σειρές μαθημάτων. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα ρυθμίζονται ζητήματα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων του περιφερειακού εκπαιδευτικού κέντρου και την ασφάλεια των υπαλλήλων της ΔΟΑΕ, τα λοιπά μέρη του περιφερειακού εκπαιδευτικού κέντρου, όπως αυτές εγκρίνονται.
4. Η ΕΕΑΕ έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Εκδίδει κανονιστικές πράξεις που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με τις οποίες ρυθμίζεται κάθε διαδικασία και λεπτομέρεια σε σχέση με τις κατά νόμο αρμοδιότητές της.
β) Εκδίδει αποφάσεις, εγκυκλίους και τεχνικές οδηγίες και συντάσσει κανονισμούς λειτουργίας, εγκαταστάσεων και μηχανημάτων που εκπέμπουν ιοντίζουσες και μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, οι οποίοι δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
γ) Τηρεί την εθνική βάση δεδομένων, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας στην Ελλάδα. Με απόφασή της καθορίζονται οι όροι τήρησης της Βάσης, η συμβατότητά της με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, τα
μέτρα για την τήρηση του απορρήτου και οι όροι και οι διαδικασίες προσβασιμότητας του αρχείου.
δ) Εισηγείται στον αρμόδιο Υπουργό και τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων για την υλοποίηση της εθνικής πολιτικής. Παρακολουθεί και ελέγχει την τήρηση της νομοθεσίας στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, της πυρηνικής τεχνολογίας, της ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και της ακτινοπροστασίας.
Για τη διαπίστωση των σχετικών παραβάσεων, οι εντεταλμένοι υπάλληλοι της ΕΕΑΕ έχουν την αρμοδιότητα, ιδίως:
ε)
αα) Να ζητούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, από τις επιχειρήσεις, καθώς και από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον τομέα, κάθε πληροφορία τεχνικού, χρηματοοικονομικού ή νομικού περιεχομένου, που απαιτείται για να διασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου, τις κανονιστικές της αποφάσεις και τους όρους της αδείας τους.
ββ) Να ενεργούν έρευνες στα γραφεία, τις κατοικίες και τα μεταφορικά μέσα των επιχειρηματιών, διοικητών, διευθυνόντων συμβούλων, διαχειριστών και γενικά εντεταλμένων όσον αφορά τη διοίκηση ή διαχείριση προσώπων, καθώς και του προσωπικού των επιχειρήσεων ή ενώσεων επιχειρήσεων, εφόσον υπάρχουν εύλογες
υπόνοιες, ότι φυλάσσονται εκεί βιβλία ή άλλα έγγραφα που συνδέονται με την επιχείρηση και το αντικείμενο του ελέγχου, τηρώντας τις διατάξεις του άρθρου 9 του Συντάγματος.
γγ) Να ελέγχουν, σφραγίζουν, κατάσχουν κάθε είδους και κατηγορίας βιβλία και λοιπά έγγραφα και μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και αποθήκευσης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θεωρείται αναγκαίο για τον έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας στους τομείς της αρμοδιότητας της ΕΕΑΕ, των φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και λοιπών φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ασκούν δραστηριότητες που εμπίπτουν στους τομείς της αρμοδιότητας της ΕΕΑΕ, να σφραγίζουν στο αναγκαίο μέτρο οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο, κατά την περίοδο που διενεργείται ο έλεγχος να ενεργεί έρευνες στα γραφεία και λοιπές εγκαταστάσεις των τελευταίων, οπουδήποτε και εάν αυτά φυλάσσονται και να λαμβάνουν αντίγραφα ή αποσπάσματά τους, να λαμβάνουν ένορκες ή ανωμοτί καταθέσεις, με την επιφύλαξη του άρθρου 212 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
δδ) Να ελέγχουν και να συλλέγουν πληροφορίες και δεδομένα κινητών τερματικών, φορητών συσκευών, καθώς και των εξυπηρετητών τους (servers) σε συνεργασία με τις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές, που βρίσκονται μέσα ή έξω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων ή ενώσεων αυτών που ελέγχονται.
εε) Να λαμβάνουν, κατά την κρίση τους, ένορκες ή ανωμοτί καταθέσεις, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 212 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και να ζητούν από κάθε αντιπρόσωπο ή μέλος του προσωπικού της επιχείρησης ή ένωσης επιχειρήσεων, εξηγήσεις για τα γεγονότα ή τα έγγραφα που σχετίζονται με το αντικείμενο και το σκοπό του ελέγχου και να καταγράφουν τις σχετικές απαντήσεις.
στ) Πραγματοποιεί ελέγχους και μετρήσεις στο περιβάλλον όλων των ειδών διατάξεων και εγκαταστάσεων εκπομπής στατικών και χαμηλών συχνοτήτων ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων προκειμένου να εξακριβωθεί η συμμόρφωση με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του γενικού πληθυσμού και ορίζει τα αναγκαία, κατά περίπτωση, μέτρα προφύλαξης του κοινού. Ελέγχει τις μελέτες ραδιοεκπομπών και τις περιβαλλοντικές μελέτες ή εκθέσεις για τις εγκαταστάσεις κεραιών στην ξηρά και παρέχει γνωματεύσεις συμμόρφωσης με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη της προς τους αρμόδιους φορείς για την αδειοδότηση των σταθμών κεραιών αντίστοιχα, ορίζοντας τα αναγκαία, κατά περίπτωση, μέτρα προφύλαξης του κοινού. Πραγματοποιεί ελέγχους και μετρήσεις στο περιβάλλον όλων των ειδών διατάξεων και εγκαταστάσεων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων και δημοσιεύει τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο περιβάλλον σταθμών κεραιών στην ιστοσελίδα της, προκειμένου να εξακριβωθεί η συμμόρφωση με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του γενικού πληθυσμού, καθώς επίσης και ορίζει τα αναγκαία, κατά περίπτωση, μέτρα προφύλαξης του κοινού. Δημοσιεύει υποδείγματα μελετών για διάφορες κατηγορίες κεραιών. Προσδιορίζει τη μεθοδολογία μετρήσεων, καθορίζει τις λεπτομέρειες που αφορούν την εξουσιοδότηση των συνεργείων άλλων φορέων που διενεργούν μετρήσεις και συντονίζει τη διαδικασία διεξαγωγής μετρήσεων.
ζ) Μεριμνά για την επαρκή ενημέρωση του κοινού και των εργαζομένων για τα θέματα αρμοδιότητάς της, τηρώντας την αρχή της διαφάνειας και λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Η ενημέρωση γίνεται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, εφόσον δεν θέτει σε κίνδυνο άλλα συμφέροντα, τα οποία αναγνωρίζονται στην εθνική νομοθεσία ή στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως, μεταξύ άλλων, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
η) Καθορίζει, με απόφασή της, τη διαδικασία συλλογής, φύλαξης και επεξεργασίας ηλεκτρονικών αρχείων και αλληλογραφίας, που συλλέγονται για τους σκοπούς του παρόντος νόμου.
θ) Καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πυρηνικού ή ραδιολογικού συμβάντος ή απειλής με πυρηνικό ή ραδιολογικό παράγοντα, τα οποία εγκρίνονται με αποφάσεις των εκάστοτε καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών. Είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (υ.α. 1299/2003, Β΄ 423) κατά το λόγο των αρμοδιοτήτων της.
Συμμετέχει και κατά το μέτρο που είναι αρμόδια στις ομάδες που προβλέπονται στα σχέδια αντιμετώπισης και διαχείρισης κρίσεων περιστατικών ΧΒΡΠ (χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά περιστατικά).
ι) Ασκεί κάθε αρμοδιότητα σχετική με τη χορήγηση διοικητικών αδειών για την άσκηση δραστηριοτήτων στον τομέα πυρηνικής τεχνολογίας, ακτινοπροστασίας και ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και, ενδεικτικά, εκδίδει Κανονισμό Αδειών, στο πλαίσιο της κείμενης σχετικής νομοθεσίας, με τον οποίο εξειδικεύονται οι κείμενες διατάξεις και ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με την έκδοση, τροποποίηση, ανάκληση, ανανέωση αδειών, πληρωμής τελών, επιβολή κυρώσεων, έκδοση αδειών δημιουργίας εργαστηρίων βιομηχανικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εφαρμογών ιοντιζουσών ακτινοβολιών, έγκριση μελετών ακτινοπροστασίας, έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας, αδειών λειτουργίας των εργαστηρίων ιατρικών εφαρμογών των ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών και αδειών λειτουργίας των εργαστηρίων βιομηχανικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εφαρμογών ιοντιζουσών ακτινοβολιών.
ια) Κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, στην European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) και στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των άλλων κρατών − μελών τα σχέδια μέτρων, για τα οποία είναι αρμόδια και τα οποία πρέπει να κοινοποιούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και την ενωσιακή νομοθεσία που αφορά τον τομέα πυρηνικής τεχνολογίας, ακτινοπροστασίας και ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και δύναται να υποβάλει παρατηρήσεις στα σχέδια μέτρων των εθνικών ρυθμιστικών αρχών άλλων κρατών – μελών που κοινοποιούνται.
ιβ) Εκπροσωπεί την Ελλάδα στην ENSREG, συμμετέχοντας ενεργά στις εργασίες της, για την προώθηση και την εκπλήρωση των στόχων της, καθώς και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για θέματα της αρμοδιότητάς της, μετά από έγκριση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όταν η εκπροσώπηση της χώρας δεν προβλέπεται από υφιστάμενες διεθνείς συμβατικές διατάξεις. Συνεργάζεται με την ENSREG και με τις αντίστοιχες εθνικές ρυθμιστικές αρχές των υπόλοιπων κρατών − μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας ή τρίτων κρατών για κάθε κοινό θέμα, όπως ιδίως δολιοφθοράς πυρηνικού υλικού ή πυρηνικών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης, σε θέματα αρμοδιότητάς της και με κοινοτικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς φορείς της και παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη στα Υπουργεία που ασκούν ρυθμιστική αρμοδιότητα στον τομέα πυρηνικής τεχνολογίας, ακτινοπροστασίας και ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας για την εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς, ευρωπαϊκούς και οργανισμούς της ευρωπαϊκής ένωσης. Συνεργάζεται και ανταλλάσσει πληροφορίες με κάθε δημόσια αρχή, ιδιαίτερα με τα Υπουργεία που ασκούν ρυθμιστική αρμοδιότητα στον τομέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή, τον Συνήγορο του Καταναλωτή, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Σε σχέση με τις πληροφορίες, που ανταλλάσσονται, η αποδέκτρια Αρχή εξασφαλίζει το ίδιο επίπεδο εμπιστευτικότητας με την Αρχή, η οποία τις διαβιβάζει.
ιγ) Παρέχει τις υπηρεσίες της για την εξώδικη επίλυση διαφορών που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 39 έως 46 του παρόντος νόμου μεταξύ των φορέων οι οποίοι ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα εμπίπτει στο άρθρο 39 του παρόντος ή
μεταξύ αυτών, τρίτων μερών και Αρχών.
ιδ) Συγκροτεί με απόφασή της κλιμάκια επιφυλακών, συνεργεία ελέγχου, μόνιμες και έκτακτες επιτροπές, καθώς και ομάδες εργασίας για την εξέταση και έρευνα για θέματα που είναι αρμόδια, καθώς και για θέματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων της, ορίζοντας τη σύνθεση και τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης και ημερήσιας αποζημίωσής τους για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις τους. Στις επιτροπές και στις ομάδες εργασίας μπορούν να συμμετέχουν και πρόσωπα που δεν είναι μέλη ή στελέχη της ΕΕΑΕ. Το έργο των επιτροπών ή ομάδων εργασίας κατευθύνεται από μέλη ή στελέχη της ΕΕΑΕ. Οι εισηγήσεις και οι γνωμοδοτήσεις των επιτροπών και ομάδων εργασίας υποβάλλονται στα αρμόδια όργανα της ΕΕΑΕ, τα οποία αποφασίζουν για τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων.
Διενεργεί ακροάσεις για τη διαπίστωση παραβάσεων διατάξεων του παρόντος νόμου, καθώς και για κάθε άλλη περίπτωση για την οποία ρητά δίδεται σχετική αρμοδιότητα με τον παρόντα νόμο ή για την εξέταση ζητημάτων που έχουν πολύπλοκο τεχνικό χαρακτήρα. Προς το σκοπό αυτόν καλεί σε ακρόαση είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν έγγραφης καταγγελίας οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον, πρόσωπα που έχουν ειδικές γνώσεις για τα θέματα αυτά.
Η διαδικασία διεξαγωγής των ακροάσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με Κανονισμό Ακροάσεων που εκδίδει η ΕΕΑΕ, ο οποίος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην ιστοσελίδα της.
ιε) Απευθύνει οδηγίες και συστάσεις, επιβάλλει κατ’ αποκλειστικότητα πρόστιμα και λοιπές διοικητικές κυρώσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα με τη διαδικασία η οποία περιγράφεται στον Κανονισμό Ακροάσεων και παραπέμπει τους παραβάτες στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
ιστ) Εκδίδει κανονισμούς διασφάλισης της υπεύθυνης και ασφαλούς διαχείρισης αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, τον κανονισμό ή οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας της και άσκησης των ρυθμιστικών και ελεγκτικών εξουσιών της, καθώς και δεοντολογίας των φορέων, οι οποίοι ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα εμπίπτει στο άρθρο 39 του παρόντος και εισηγείται στους κατά περίπτωση αρμόδιους Υπουργούς που ασκούν ρυθμιστική αρμοδιότητα την ανάληψη πρωτοβουλιών λήψης ή τροποποίησης των αναγκαίων θεσμικών μέτρων. Οι κανονισμοί εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
ιζ) Γνωμοδοτεί στα αρμόδια όργανα για την παροχή, τροποποίηση ή ανάκληση της άδειας εισαγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας στη χώρα πυρηνικών αντιδραστήρων και γενικά πυρηνικών εγκαταστάσεων κάθε τύπου και προορισμού και παρέχει, τροποποιεί ή ανακαλεί, αιτιολογημένα, άδειες εισαγωγής, παραγωγής, κατοχής, διάθεσης χρήσης, μεταφοράς και απόθεσης ή
απόρριψης κάθε φύσης ραδιενεργών ουσιών, καθώς και κάθε φύσης ραδιενεργών πηγών, περιλαμβανομένων και των σχασίμων υλικών.
ιη) Προβαίνει στη βαθμονόμηση οργάνων ιοντιζουσών ακτινοβολιών, στην ατομική δοσιμέτρηση, όσων εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και τηρεί το εθνικό Αρχείο των Δόσεων των εργαζομένων. Η δοσιμέτρηση πραγματοποιείται από την ΕΕΑΕ ή από κατάλληλα εργαστήρια άλλων φορέων εξουσιοδοτημένων από την ΕΕΑΕ. Προγραμματίζει, συντονίζει και αξιολογεί τις μετρήσεις ραδιενέργειας περιβάλλοντος στη χώρα και τηρεί το επίσημο αρχείο μετρήσεων. Λειτουργεί εργαστήρια, διεξάγει μετρήσεις και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά και εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε κάθε άλλον αρμόδιο Υπουργό, που απευθύνεται στην ΕΕΑΕ, σχέδιο ή σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων και αναγκών που προκαλούνται από αυξημένη ραδιορύπανση.
ιθ) Διενεργεί δημόσιες διαβουλεύσεις για θέματα της αρμοδιότητάς της, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4048/2011.
κ) Ασκεί, ως ρυθμιστική αρχή, τις αρμοδιότητες που καθορίζονται στις θεμελιώδεις αρχές της συμφωνίας για τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού.
κα) Εποπτεύει και ελέγχει φορείς, οι οποίοι αναμειγνύονται στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, της πυρηνικής τεχνολογίας, της ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας και επιβάλλει τις σχετικές κυρώσεις. Για το σκοπό αυτόν, με απόφασή της συγκροτεί κλιμάκια επιφυλακών και συνεργεία ελέγχου, η αποζημίωση των οποίων καθορίζεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 4024/2011 (Α΄ 266), εγκαθιστά σταθερούς σταθμούς εποπτείας, με τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η πλέον αποτελεσματική εποπτεία.
Για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των ελεγκτικών καθηκόντων της ΕΕΑΕ, τα υπηρεσιακά της οχήματα εξαιρούνται από την υποχρέωση να φέρουν ειδικές σημάνσεις, διακριτικά και ειδικές πινακίδες κυκλοφορίας κρατικών οχημάτων.
κβ) Συνεργάζεται με δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου σε κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα στους τομείς αρμοδιότητάς της και μεριμνά για τη μετεκπαίδευση επιστημόνων και τεχνικών στην ημεδαπή ή αλλοδαπή σε θέματα που αφορούν τους σκοπούς της και τις αρμοδιότητές της. Παρέχει εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση στην ακτινοπροστασία σε επιστήμονες και τεχνικούς και στο προσωπικό των ειδικών ομάδων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Χορηγεί πιστοποιητικά επάρκειας γνώσεων και κατάρτισης των εργαζομένων στο αντικείμενο της ακτινοπροστασίας και αναγνωρίζει τα σχετικά με αυτήν προγράμματα σπουδών.
1. Η ΕΕΑΕ διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΑΕ διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τριετή θητεία και αποτελείται από επτά (7) επιστήμονες που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία τους σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, ακτινοπροστασίας, φυσικών και πυρηνικών επιστημών ή του σχετικού δικαίου. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων ή του εκάστοτε εποπτεύοντος, ρυθμίζονται οι αρμοδιότητες και η λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ, η αντικατάσταση και συμπλήρωση των μελών του και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εύρυθμη λειτουργία του. Με απόφαση των ίδιων Υπουργών ορίζεται η αποζημίωση του προέδρου, αντιπροέδρου και των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου.
2. Η δικαστική υπεράσπιση και η νομική υποστήριξη των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτήν με οποιαδήποτε έννομη σχέση, όταν ενάγονται ή κατηγορούνται για πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το νόμο, εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ανατίθεται σε δικηγόρο που ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΑΕ. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ ορίζεται το ανώτατο ύψος της σχετικής δαπάνης, η οποία μπορεί να καλύπτεται μόνον από ίδιους πόρους της ΕΕΑΕ. Το μέλος ή ο υπάλληλος, ο οποίος θα καταδικασθεί, είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στην ΕΕΑΕ το σύνολο της δαπάνης που η ΕΕΑΕ έχει καταβάλει για τη δικαστική υπεράσπισή του. Σε περίπτωση άρνησης, το σχετικό ποσό εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ, η θητεία των οποίων έληξε, καθώς και για το προσωπικό της, το οποίο αποχωρεί από την ΕΕΑΕ.
3. Δεν μπορεί να διοριστεί ή εκπίπτει αντίστοιχα μετά από το διορισμό του μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ, όποιος:
α) έχει καταδικασθεί με δικαστική απόφαση σε οποιονδήποτε βαθμό για αδίκημα, που συνεπάγεται κώλυμα διορισμού ή έκπτωση δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα ή
β) έχει ή αποκτά ο ίδιος ή σύζυγος ή συγγενείς του μέχρι και του τετάρτου βαθμού οποιαδήποτε δραστηριότητα ασυμβίβαστη με την ιδιότητα και τα καθήκοντά του.
4. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ:
α) Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έχουν υποχρέωση τήρησης των αρχών της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.
β) Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και για τέσσερα (4) χρόνια μετά από την αποχώρησή τους από αυτή, με οποιονδήποτε τρόπο, έχουν υποχρέωση εχεμύθειας, ως προς όλες τις πληροφορίες που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.
γ) Υποβάλλουν την προβλεπόμενη από το ν. 3213/2003 (Α΄ 309), όπως ισχύει, δήλωση περιουσιακής κατάστασης.
δ) Απαγορεύεται να προσπορίζονται οποιοδήποτε όφελος από υπηρεσίες πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας και ακτινοπροστασίας ή από τρίτους, που επηρεάζονται άμεσα από τη δραστηριότητά τους.
Η απαγόρευση αυτή επιβάλλεται και στο πάσης φύσεως προσωπικό της ΕΕΑΕ.
5. Η έκπτωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ συνεπεία καταδικαστικής απόφασης, καθώς και η αποδοχή της παραίτησής τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στη διαπίστωση των υπόλοιπων κωλυμάτων και ασυμβιβάστων του παρόντος άρθρου προβαίνει η ΕΕΑΕ χωρίς τη συμμετοχή του μέλους στο πρόσωπο του οποίου συντρέχει το ασυμβίβαστο. Η ΕΕΑΕ αποφασίζει ύστερα από ακρόαση του εν λόγω μέλους. Τη διαδικασία κινεί ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ή ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ. Την απόφαση της ΕΕΑΕ μπορεί να προσβάλει ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ για το οποίο εκδόθηκε η απόφαση και ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.
6. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ υπέχουν πειθαρχική ευθύνη, αν παραβούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον παρόντα νόμο και την κείμενη νομοθεσία. Την πειθαρχική διαδικασία ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου κινεί ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον πρόεδρο, τους αντιπροέδρους και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της. Το πειθαρχικό συμβούλιο αποφασίζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό την παύση ή μη του μέλους. Το πειθαρχικό συμβούλιο αποτελείται από έναν Σύμβουλο Επικρατείας, έναν Αρεοπαγίτη και τρεις καθηγητές ΑΕΙ με γνωστικό αντικείμενο την πυρηνική ενέργεια, πυρηνική τεχνολογία, ακτινοπροστασία ή το δίκαιο, η δε θητεία τους
είναι τριετής. Καθήκοντα Προέδρου ασκεί ο αρχαιότερος των δικαστικών λειτουργών. Χρέη γραμματέα του συμβουλίου εκτελεί υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο πρόεδρος, τα μέλη και ο γραμματέας του συμβουλίου ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές. Το συμβούλιο συγκροτείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα προβλεπόμενα έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης και ημερήσιας αποζημίωσης των μελών του για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις υπολογίζονται κατά τις κείμενες διατάξεις και βαρύνουν την ΕΕΑΕ.
7. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΕ συνέρχεται στην έδρα της ή εκτός αυτής, αν αυτό έχει οριστεί προηγουμένως, τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο (2) μήνες.
Μπορεί να συνεδριάζει και εκτάκτως όταν ζητηθεί από τον πρόεδρο αυτής ή από τέσσερα τουλάχιστον μέλη της. Η ΕΕΑΕ συνεδριάζει νομίμως, εφόσον μετέχουν στη συνεδρίαση ο πρόεδρος ή αν αυτός απουσιάζει, ο αντιπρόεδρος και τρία τουλάχιστον μέλη, αποφασίζει δε με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η γνώμη του προεδρεύοντος.
8. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακαλείται ο διορισμός μέλους, το οποίο απουσίασε αδικαιολόγητα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις της Επιτροπής. Για το υπόλοιπο της θητείας του αποχωρούντος διορίζεται νέο μέλος.
9. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ ανατίθενται στον πρόεδρο ή στον αντιπρόεδρο ή στα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ ή σε υπάλληλό της συγκεκριμένα καθήκοντα διοίκησης ή διαχείρισης. Μπορεί να μεταβιβάζεται στον πρόεδρο ή στον αντιπρόεδρο ή σε μέλη του προσωπικού της και η αρμοδιότητα έκδοσης ατομικών διοικητικών πράξεων.
10. Ο πρόεδρος καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, χρέη δε εισηγητή ασκεί ο πρόεδρος ή άλλο μέλος, που το ορίζει αυτός. Οι αποφάσεις της ΕΕΑΕ πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένες και καταχωρίζονται σε ιδιαίτερο βιβλίο. Εντός πέντε (5) ημερών από την καταχώριση αυτή οι αποφάσεις της ΕΕΑΕ ανακοινώνονται στο δικτυακό τόπο της, εκτός αν αφορούν στην εθνική άμυνα ή στην ασφάλεια της χώρας. Η ΕΕΑΕ δεν αποκαλύπτει οποιαδήποτε πληροφορία, που καλύπτεται από το επαγγελματικό απόρρητο και ιδιαίτερα τις πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις, τις επιχειρηματικές τους σχέσεις ή τα στοιχεία κόστους τους. Η υποχρέωση αυτή της ΕΕΑΕ δεν θίγει το δικαίωμά της να προβαίνει σε αποκάλυψη πληροφοριών που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων της.
Στην περίπτωση αυτή, η αποκάλυψη πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας και να γίνεται με συνεκτίμηση των νόμιμων συμφερόντων των επιχειρήσεων για την προστασία του επαγγελματικού απορρήτου τους. Η ΕΕΑΕ μπορεί να δημοσιεύει πληροφορίες που δεν έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα. Τα τηρούμενα κατά τις συνεδριάσεις πρακτικά, καθώς και οι φάκελοι των υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν από την ΕΕΑΕ είναι προσιτά στους άμεσα ενδιαφερομένους, οι οποίοι μπορούν να λαμβάνουν αντίγραφα αυτών, υπό τον περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου.
11. Η ΕΕΑΕ μπορεί να χρηματοδοτείται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22, 23, 24 του παρόντος νόμου.
12. Οι λογαριασμοί και οι οικονομικές καταστάσεις της ΕΕΑΕ υπόκεινται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τα στοιχεία αυτά και οι οικονομικές καταστάσεις δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ και υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Βουλής μαζί με την ετήσια έκθεση και τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Η ΕΕΑΕ υποβάλλει στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εξαμηνιαίες απολογιστικές καταστάσεις.
13. Τα υπηρεσιακά συμβούλια της ΕΕΑΕ συγκροτούνται, συνέρχονται, ασκούν τις αρμοδιότητές τους και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 157 έως 163 του ν. 3528/2007.
1. Με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ επιβάλλονται, κατά περίπτωση, ανταποδοτικά τέλη που περιέρχονται στον ειδικό λογαριασμό της ΕΕΑΕ για τη χρέωση των υπηρεσιών που παρέχονται από αυτή ιδίως ελέγχου, εποπτείας, μέτρησης, γνωμάτευσης, αδειοδότησης, πιστοποίησης προς τρίτους ή στο πλαίσιο χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης και εξουσιοδοτήσεων.
Τα τέλη αυτά επιβάλλονται κατά τρόπο αντικειμενικό, διαφανή και αναλογικό, προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πρόσθετες διοικητικές δαπάνες και οι συναφείς δαπάνες. Για τον προσδιορισμό του ύψους των τελών μπορεί η ΕΕΑΕ να εφαρμόσει είτε μία κλείδα προσδιορισμού είτε ένα σύστημα κατ’ αποκοπή επιβάρυνσης. Οι μέθοδοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε η καθεμία μόνη της είτε σε συνδυασμό. Η ΕΕΑΕ δημοσιεύει και στην ιστοσελίδα της πίνακα των τελών τα οποία ορίζονται στο παρόν άρθρο.
Η ΕΕΑΕ μπορεί να βεβαιώνει και να εισπράττει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν στα τέλη του παρόντος άρθρου κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Στην ΕΕΑΕ περιέρχεται και αποδίδεται και κάθε άλλο ποσό, το οποίο εισπράττεται από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ως χρηματική ποινή ή πρόστιμο ή προϊόν κατάσχεσης σε σχέση με την άσκηση των δραστηριοτήτων που ρυθμίζονται από το παρόν Κεφάλαιο (Ε).
2. Για τον καθορισμό των τελών των ειδικών αδειών, στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται πόροι σε ανεπάρκεια μπορεί να επιβληθούν πρόσθετα τέλη που αντανακλούν την ανάγκη βέλτιστης χρήσης των πόρων αυτών. Τα πρόσθετα αυτά τέλη δεν πρέπει να εισάγουν διακρίσεις, ενώ πρέπει να λαμβάνεται ιδίως υπόψη η ανάγκη παροχής κινήτρων για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Το ποσοστό και το ύψος τους και οι αναγκαίες προς το σκοπό αυτόν λεπτομέρειες καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, εισπράττονται στο όνομα και για λογαριασμό της ΕΕΑΕ και κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό που τηρείται σε υποκατάστημα τραπεζικού ιδρύματος που λειτουργεί στην έδρα της ΕΕΑΕ.
3. Τα προβλεπόμενα στο παρόν άρθρο τέλη και τα πρόστιμα του άρθρου 46, καθώς και τα τέλη υπέρ ΕΕΑΕ που προβλέπονται από άλλες κείμενες διατάξεις, χρηματοδοτούν τις πάσης φύσεως δαπάνες που είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση επαρκών χρηματοδοτικών και ανθρώπινων πόρων για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας της ΕΕΑΕ, προς επίτευξη των σκοπών και των αρμοδιοτήτων της και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της. Το αποθεματικό της ΕΕΑΕ διατίθεται με αποφάσεις της ΕΕΑΕ για τις ανάγκες της, καθώς επίσης, και για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της, ως Περιφερειακού Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Κέντρου, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη συμφωνία με τον ΔΟΑΕ, που κυρώθηκε με το ν. 4085/2012.
1. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης παροχής των πληροφοριών που κατά περίπτωση ζητούνται ή σε περίπτωση παροχής πληροφοριών ανακριβών ή ελλιπών, με την επιφύλαξη των ποινικών ευθυνών, η ΕΕΑΕ: α) επιβάλλει πρόστιμο έως 50.000 ευρώ στους παραβάτες ή/και στους νομίμους εκπροσώπους των ιδιωτικών φορέων και επιχειρήσεων που υπόκεινται στις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου για κάθε παράβαση, β) αναφέρεται αρμοδίως, προκειμένου να κινηθεί πειθαρχική δίωξη κατά παραβατών, υπαλλήλων ή εκπροσώπων φορέων του δημόσιου τομέα.
2. Οι χορηγούμενες άδειες βάσει των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου, καθώς και οι χορηγηθείσες μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ανακαλούνται με αιτιολογημένη απόφαση της ΕΕΑΕ στις περιπτώσεις που εκδόθηκαν βάσει ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή διαπιστώνεται, κατά την παράγραφο 3, παράβαση των γενικών ή ειδικών κανόνων της ακτινοπροστασίας.
3. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραγράφων 4 έως 16 του παρόντος άρθρου με απόφαση της ΕΕΑΕ επιβάλλεται για κάθε παράβαση των διατάξεων των κανονισμών ακτινοπροστασίας και της κείμενης νομοθεσίας για την πυρηνική ασφάλεια και τη διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου, μετά από προηγούμενη ακρόαση των ενδιαφερομένων, μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κυρώσεις:
α) σύσταση ή
β) πρόστιμο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) ευρώ, ανάλογα με τη συχνότητα ή/και τη βαρύτητα της παράβασης. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα βεβαιώνονται και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό της ΕΕΑΕ. Το ύψος του προστίμου κατά το παρόν άρθρο δεν αποκλείει την επιβολή άλλων κυρώσεων για την ίδια παράβαση που προβλέπονται από άλλες διατάξεις. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να αναπροσαρμόζεται το κατώτερο και το ανώτερο όριο του προστίμου.
γ) Εισηγείται ή, κατά περίπτωση, προβαίνει, στην αναστολή λειτουργίας κάθε εγκατάστασης ιοντιζουσών ή μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών ή την τροποποίηση ή την ανάκληση της άδειάς της, οποτεδήποτε διαπιστώσει τη μη τήρηση των εφαρμοστέων κανονισμών ή/και τη σοβαρή παραβίαση των όρων της άδειας που χορηγείται κατά τις κείμενες διατάξεις.
δ) Σε περιπτώσεις συστηματικής και κατ’ επανάληψη παραβίασης του νομοθετικού πλαισίου και των λοιπών όρων υπό τους οποίους χορηγούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο αυτόν άδειες η ΕΕΑΕ, ή αν η άδεια χορηγείται με υπουργική απόφαση ο, κατά τις κείμενες διατάξεις, αρμόδιος για την έκδοση της αδείας Υπουργός, μετά από εισήγηση της ΕΕΑΕ, μπορεί να ανακαλεί προσωρινά ή οριστικά τις άδειες.
4. Απαγορεύεται:
α) η παραλαβή, η κατοχή, η χρήση, η μεταφορά, η παραγωγή, η αποθήκευση, η τροποποίηση, η διατήρηση, η διάθεση με οποιονδήποτε τρόπο (ιδίως εκποίηση, δωρεά, δανεισμός, ενεχύραση), η διασπορά πυρηνικού υλικού, χωρίς νόμιμη εξουσία,
β) η παροχή βοήθειας, η ενθάρρυνση και η παρακίνηση με κάθε τρόπο δραστηριοτήτων που απαγορεύονται από τη Σύμβαση για τη Φυσική Προστασία του Πυρηνικού Υλικού, η οποία κυρώθηκε με το ν. 1636/1986 (Α΄ 106) και τροποποιήθηκε με το ν. 3990/2011 (Α΄ 159).
5. Όποιος εκ προθέσεως τελεί ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω εγκλήματα ή υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά μία χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό ή με σκοπό να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό ή να εξαναγκάσει παρανόμως δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχει από αυτή ή να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μίας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού:
α) χωρίς άδεια ή νόμιμη εξουσιοδότηση ή εντολή, παραλαμβάνει, κατέχει, χρησιμοποιεί, μεταφέρει, τροποποιεί, διαθέτει ή διασπείρει πυρηνικό ή ραδιενεργό υλικό και η πράξη προκαλεί ή είναι πιθανόν να προκαλέσει θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή σημαντική καταστροφή σε περιουσιακά στοιχεία ή στο περιβάλλον,
β) ενεργεί πράξη η οποία στρέφεται κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων ή παρεμποδίζει τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων ή γνωρίζει ότι ενδέχεται να προκαλέσει θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή σημαντικές ζημίες σε περιουσιακά στοιχεία ή στο περιβάλλον, από την έκθεση σε ακτινοβολία ή την απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών, εκτός αν η πράξη αυτή διενεργείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
γ) κλοπής, ληστείας ή υπεξαίρεσης πυρηνικού υλικού, δ) εκβίασης για την ικανοποίηση αξίωσης για παροχή πυρηνικού υλικού,
ε) ενεργεί πράξη, η οποία συνιστά μεταφορά, αποστολή ή διακίνηση πυρηνικού υλικού, προς ή από ένα Κράτος, χωρίς νόμιμη, άδεια ή εξουσιοδότηση ή εντολή τιμωρείται:
1) Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών για ένα από τα εγκλήματα των ανωτέρω περιπτώσεων α΄, β΄και ε΄.
2) Με ισόβια κάθειρξη αν η προβλεπόμενη ποινή για ένα από τα εγκλήματα των ανωτέρω περιπτώσεων γ΄ και δ΄ είναι ισόβια κάθειρξη ή κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Στην περίπτωση αυτή η πράξη παραγράφεται μετά από τριάντα (30) χρόνια.
Αν επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 105 μέχρι 110 του Ποινικού Κώδικα, εφόσον ο καταδικασθείς έχει εκτίσει ποινή είκοσι πέντε (25) ετών.
3) Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών αν η προβλεπόμενη ποινή για ένα από τα εγκλήματα των ανωτέρω περιπτώσεων γ΄ και δ΄είναι πρόσκαιρη ποινή καθείρξεως.
4) Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών αν η προβλεπόμενη ποινή για ένα από τα εγκλήματα των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ της παρούσας παραγράφου είναι ποινή φυλάκισης.
Αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων ανθρώπων εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 94 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα.
6. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζονται αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των άρθρων 134 έως 137 του Ποινικού Κώδικα.
7. Όποιος απειλεί σοβαρά με την τέλεση των, κατά την παράγραφο 5, εγκλημάτων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών.
8. Με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται, ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα η οποία αποτελείται από τρία ή περισσότερα πρόσωπα τα οποία δρουν από κοινού και επιδιώκουν την τέλεση των εγκλημάτων της παραγράφου 5 (τρομοκρατική οργάνωση).
Με ποινή μειωμένη (άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα) τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου, όταν η τρομοκρατική οργάνωση έχει συσταθεί για την τέλεση των πλημμελημάτων της παραγράφου 5. Η παραλαβή, κατοχή, χρήση, μεταφορά, παραγωγή, η αποθήκευση, η τροποποίηση, η διατήρηση, η διάθεση με οποιονδήποτε τρόπο (ιδίως εκποίηση, δωρεά, δανεισμός, ενεχύραση), η διασπορά πυρηνικού υλικού προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης συνιστά επιβαρυντική περίσταση. Η μη τέλεση από την τρομοκρατική οργάνωση οποιουδήποτε από τα εγκλήματα των ανωτέρω περιπτώσεων α΄ έως ε΄ της παραγράφου 5 συνιστά ελαφρυντική περίσταση.
9. Όποιος διευθύνει την κατά το πρώτο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου τρομοκρατική οργάνωση τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών. Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου μειωμένη (άρθρο 83) τιμωρείται όποιος διευθύνει την κατά το δεύτερο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου τρομοκρατική οργάνωση.
10. Όποιος παρέχει κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία, υλικά ή άυλα, κινητά ή ακίνητα ή κάθε είδους χρηματοοικονομικά μέσα, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσής τους, σε τρομοκρατική οργάνωση ή σε μεμονωμένο τρομοκράτη ή για τη συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης ή για να καταστεί κάποιος τρομοκράτης ή τα εισπράττει, συλλέγει ή διαχειρίζεται χάριν των ανωτέρω, ανεξάρτητα από τη διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 5, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, εν γνώσει της μελλοντικής αξιοποίησής τους, παρέχει ουσιώδεις πληροφορίες για να διευκολύνει ή να υποβοηθήσει την τέλεση από τρομοκρατική οργάνωση ή από μεμονωμένο τρομοκράτη οποιουδήποτε από τα κακουργήματα της παραγράφου 5.
11. Όποιος διαπράττει διακεκριμένη κλοπή (άρθρο 374), ληστεία (παράγραφοι 1 και 3 του άρθρου 380), πλαστογραφία (άρθρο 216) που αφορά δημόσιο έγγραφο ή εκβίαση (άρθρο 385) με σκοπό την τέλεση των εγκλημάτων της παραγράφου 4 τιμωρείται με κάθειρξη, εκτός αν η εκβίαση τιμωρείται με μεγαλύτερη ποινή. Αν η πράξη που τελέσθηκε είναι πλημμέλημα, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) ετών.
12. Η παρ. 4 του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα ισχύει και για τα εγκλήματα των προηγούμενων παραγράφων.
13. Όποιος:
α) Ασκεί δραστηριότητα ή επιχείρηση εργαστηρίου, χωρίς την απαιτούμενη άδεια ή έγκριση, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου Ε΄ ή των κατ’ εξουσιοδότησή του εκδιδομένων διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, ή υπερβαίνει τα όρια της άδειας ή έγκρισης που του έχει χορηγηθεί.
β) δεν αντιμετωπίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά, κατόπιν εγγράφου συστάσεως της ΕΕΑΕ, κινδύνους που ενδέχεται να προκληθούν από την άσκηση των δραστηριοτήτων της παραγράφου αυτής και δεν λαμβάνει τα προσήκοντα και αναγκαία μέτρα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
14. Όποιος:
α) συνεχίζει τη λειτουργία εργαστηρίου ακτινοβολιών και παραλείπει να υποβάλει αίτηση με πλήρη φάκελο για την ανανέωση της άδειάς του εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη λήξη της,
β) σύμφωνα με τις διατάξεις που ρυθμίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, τους κανόνες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και τους εγκεκριμένους κανονισμούς ακτινοπροστασίας, αν και έχει νομική υποχρέωση, δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ή λαμβάνει ελλιπή και ανεπαρκή μέτρα φυσικής προστασίας από ραδιενεργές πηγές και εγκαταστάσεις, από τις οποίες εκπέμπονται ιοντίζουσες ακτινοβολίες,
γ) επιχειρεί, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, την εισαγωγή ή εξαγωγή κλειστής ραδιενεργού πηγής ενεργότητας μεταξύ 740 ΜΒq και 74 GBq (20 mCi – 2 Ci),
δ) επιχειρεί την εισαγωγή ή προμήθεια ανοικτής ραδιενεργού πηγής, χωρίς την απαιτούμενη άδεια,
ε) παραλείπει ή δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την εξειδίκευση και επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων − απασχολουμένων στην επιχείρησή του σχετικά με τη σωστή και ενδεδειγμένη χρήση και λειτουργία μηχανημάτων και εγκαταστάσεων που εκπέμπουν ιοντίζουσες ακτινοβολίες, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
15. Όποιος:
α) επιχειρεί, χωρίς την απαιτούμενη άδεια την εισαγωγή ή εξαγωγή κλειστής ραδιενεργού πηγής ενεργότητας έως 740 ΜΒq (20 mCi),
β) δεν παρέχει στους επαγγελματικά εκτιθέμενους εργαζόμενούς του σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες την απαιτούμενη δοσιμέτρηση από εργαστήριο της ΕΕΑΕ ή άλλο πρόσωπο, εξουσιοδοτημένο από αυτή, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
16. Όποιος καταρτίζει εικονικές μελέτες και εκθέσεις σχετικές με τις δραστηριότητες που αναφέρονται στις διατάξεις των άρθρων 39 έως 46 του παρόντος κεφαλαίου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
Ο τεχνικός εξοπλισμός και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση των εγκλημάτων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο δημεύονται.
17. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου οι έννοιες «πυρηνικό υλικό» και «πυρηνική εγκατάσταση» νοούνται όπως εξειδικεύονται στο ν. 1636/1986.
1. Τα υφιστάμενα ερευνητικά κέντρα και τα ινστιτούτα τους, οι τεχνολογικοί φορείς, που εποπτεύονται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων οφείλουν να συντάξουν ή προσαρμόσουν στις διατάξεις του παρόντος νόμου τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους και τον υποβάλλουν προς έγκριση εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η μη συμμόρφωση προς τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου έχει ως συνέπεια την αναστολή της χορήγησης κάθε δημόσιας χρηματοδότησης.
Μέχρι τη δημοσίευση του νέου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους φορείς αυτούς, εφόσον δεν αντιβαίνουν προς τις διατάξεις του παρόντος.
2. Οι δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί και τεχνολογικοί φορείς που υφίστανται κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος, πλην όσων εποπτεύονται από την ΓΓΕΤ, συνεχίζουν να διέπονται από τις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου σύστασής τους, όσον αφορά τη φύση, τους σκοπούς, την εποπτεία, τη διοίκηση και τη λειτουργία τους και κατά τα λοιπά από τις διατάξεις του παρόντος.
3. Τα Διοικητικά Συμβούλια των υφισταμένων κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος Ερευνητικών Κέντρων συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι τη λήξη της θητείας τους. Κάθε αντικατάσταση μέλους ή συνολικά των μελών Διοικητικού Συμβουλίου Ερευνητικού Κέντρου λόγω λήξης της θητείας τους πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
4. Το ήδη υπηρετούν προσωπικό (ερευνητές, ΕΛΕ, επιστημονικό − τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι) των υφισταμένων ερευνητικών κέντρων που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ διατηρεί την ίδια σχέση εργασίας και τη θέση την οποία κατέχει κατά τη δημοσίευση του παρόντος.
5. Οι ερευνητές και ΕΛΕ Δ΄ βαθμίδας, οι οποίοι υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, αξιολογούνται υποχρεωτικά με τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Αν αξιολογηθούν θετικά προάγονται στη βαθμίδα του ερευνητή ή ΕΛΕ
Γ΄. Εάν αξιολογηθούν αρνητικά, μπορούν να ζητήσουν μία φορά την επαναξιολόγησή τους, εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) ακόμη ετών, διαφορετικά ή σε περίπτωση αρνητικής νέας αξιολόγησής τους, λύνεται η σχέση εργασίας τους με το ερευνητικό κέντρο. Οι διαδικασίες πρόσληψης ή εξέλιξης ερευνητών ή ΕΛΕ που έχουν ήδη ξεκινήσει με αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των ερευνητικών κέντρων, ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου διατάξεις.
6. Οι ΕΛΕ, οποιασδήποτε βαθμίδας, που είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και υπηρετούν σε οποιοδήποτε ερευνητικό κέντρο ή ινστιτούτο ή τεχνολογικό φορέα που εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορούν να κριθούν, για την κατάληψη προσωποπαγούς θέσης ερευνητή στο γνωστικό τους αντικείμενο σε ερευνητικό κέντρο, μετά από αίτησή τους που υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Η ειδική επιτροπή κριτών αξιολογεί και κατατάσσει, σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, τους υποψήφιους σε βαθμίδες ερευνητών κατά την κρίση της αναλόγως των προσόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 18 και 29 του παρόντος ή τις αντίστοιχες προβλέψεις του εσωτερικού κανονισμού ή οργανισμού του τεχνολογικού φορέα. Η σχέση των ΕΛΕ, οι οποίοι κρίνονται επιτυχώς, με το ερευνητικό κέντρο ή τεχνολογικό φορέα, ή μετατρέπεται σε σχέση αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία κατατάσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις των άρθρων 18 και 29 του παρόντος νόμου, ή παραμένει ως δημοσίου δικαίου σχέση σε περίπτωση που οι κρινόμενοι ΕΛΕ έχουν την ιδιότητα του μονίμου δημοσίου υπαλλήλου σε δημόσιο ερευνητικό οργανισμό ή τεχνολογικό φορέα.
Οι διαδικασίες κρίσεως ολοκληρώνονται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου ισχύουν ανάλογα και για το εν γένει επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό (δημόσιοι υπάλληλοι) ή το προσωπικό του οποίου η σύμβαση μετατράπηκε σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2839/2000 (Α΄ 196), του ν. 2919/2001 (Α΄ 128), του π.δ. 164/2004 (Α΄ 134) και ΦΕΚ 321/Ν.Π.Δ.Δ./21.12.2005, εφόσον οι κρινόμενοι, διαθέτουν διδακτορικό δίπλωμα. Το προσωπικό αυτό μπορεί να προκαλέσει την κρίση του για ένταξη και σε προσωποπαγή θέση ΕΛΕ οποιασδήποτε βαθμίδας. Οι αιτήσεις για κρίση και ένταξη σε προσωποπαγείς θέσεις ερευνητών ή ΕΛΕ υποβάλλονται μόνο από όσους ορίζονται στην παρούσα παράγραφο. Η σχέση των ΙΔΑΧ, οι οποίοι κρίνονται επιτυχώς, με το ερευνητικό κέντρο, ή μετατρέπεται σε σχέση αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία κατατάσσονται, σύμφωνα με τις προβλέψεις των άρθρων 18 και 29 του παρόντος νόμου, ή δημοσίου δικαίου σε περίπτωση που οι κρινόμενοι υπηρετούν σε δημόσιο ερευνητικό οργανισμό. Για όσο χρόνο διαρκεί η σχέση των ερευνητών ή ΕΛΕ δεν πληρούνται οι θέσεις ΕΛΕ ή μόνιμου ή αορίστου χρόνου εργασιακής σχέσης. Όσοι δεν κριθούν για ένταξη σε θέση ερευνητή ή ΕΛΕ παραμένουν στις θέσεις, τις οποίες κατείχαν. Οι ήδη υπηρετούντες ΕΛΕ, που δεν υπάγονται στις παραγράφους 3 και 4 του παρόντος άρθρου και διατηρούν τη βαθμίδα ΕΛΕ που κατέχουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, δύνανται να κριθούν μετά από αίτημά τους, σε επόμενη βαθμίδα και, σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, καταλαμβάνουν προσωποπαγή θέση ΕΛΕ.
7. Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παρ. 3 του άρθρου 43 και μέχρι την προσαρμογή του οργανισμού της ΕΕΑΕ (π.δ. 404/1993, Α΄ 173) στις διατάξεις του παρόντος διατηρείται, αν δεν αντιβαίνει στις διατάξεις του παρόντος νόμου και η κοινή υπουργική απόφαση αριθμ. 17176 (Β΄832/15.11.1988) σχετικά με τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ.
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από εισήγηση της ΓΓΕΤ καθορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες προμήθειας, εγκατάστασης και λειτουργίας Πληροφοριακού Συστήματος Δημόσιας Χρηματοδότησης στο δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ, στον οποίο θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης, εγγραφής τους οι φορείς που δικαιούνται χρηματοδότησης, καθώς και οι δημόσιες υπηρεσίες και οι αξιολογητές των προτάσεων χρηματοδότησης. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την αυθεντικοποίηση, τη δημοσιοποίηση των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την έντυπη και ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων και των δικαιολογητικών τους, τη διαλειτουργική διασύνδεση του Συστήματος και των Μητρώων της ΓΓΕΤ με υπηρεσίες του δημόσιου τομέα (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, ΓΕΜΗ, ΕΣΗΔΗΣ, ΕΑΑΔΗΣΥ, ΤΑΧΙSNET, δικαστικές Αρχές), για την αξιοποίηση των αντίστοιχων πληροφοριακών συστημάτων και την αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών από τους δημόσιους φορείς, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος νόμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων για την προστασία του φορολογικού απορρήτου και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
2. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μπορεί να αναμορφώνονται, να προσαρμόζονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και να κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις νόμων, κανονιστικών διαταγμάτων και αποφάσεων, καθώς και η μετά την ένταξη κατάργησή τους, ως αυτοτελών διατάξεων, που αφορούν τη σύσταση, τη διάρθρωση σε διευθύνσεις, υπηρεσίες και τμήματα και τη λειτουργία της ΓΓΕΤ, καθώς και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας της ΓΓΕΤ.
3. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από εισήγηση του ΕΣΕΤΑΚ, η οποία εκδίδεται, ορίζονται, με κύριο κριτήριο την απλούστευση και την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων, οι λεπτομέρειες δημιουργίας υπηρεσιών μίας στάσης, τα κριτήρια και οι προδιαγραφές για την ένταξη στο ΕΜΕΕΥ των ερευνητών, ερευνητικών οργανισμών και των υποδομών τους, των ενισχύσεων για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου και νεοσύστατων επιχειρήσεων ΕΤΑΚ, καθώς και τρόποι αξιοποίησης των μηχανισμών σύναψης δημοσίων συμβάσεων.
4. Με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας ορίζεται η διαδικασία υποβολής, εξέτασης, διεκπεραίωσης και χρηματοδότησης των ερευνητικών οργανισμών, επιχειρήσεων, τεχνολογικών φορέων και των λοιπών φορέων από οποιαδήποτε πηγή επενδυτικών και ερευνητικών προτάσεων και προγραμμάτων που εμπίπτουν στην περίπτωση ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3894/2010, όπως ισχύει και τροποποιείται με το άρθρο 22 παράγραφος 6 του παρόντος νόμου.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μπορεί να προκηρύσσονται προγράμματα συνεργασίας της χώρας σε πολυμερές επίπεδο με άλλες χώρες, σε κοινά ερευνητικά έργα, μελέτες και προγράμματα ΕΤΑΚ σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η μεταφορά τεχνολογίας, επίδειξη τεχνολογιών, η δικτύωση, η εκπαίδευση νέων ερευνητών από τις παραπάνω χώρες σε εργαστήρια ελληνικών ερευνητικών οργανισμών και αντιστρόφως, να καθορίζεται ο προϋπολογισμός τους και οι επιλέξιμες ενέργειες
1. Η υποπερίπτωση δδ΄ της περίπτωσης ε΄ της παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 4051/2012 αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«δδ) Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας».
2. Με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, τα ερευνητικά κέντρα και οι τεχνολογικοί φορείς που εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ διέπονται από τις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου σύστασής τους, όσον αφορά τη φύση, τους σκοπούς, τη σύνθεση των οργανικών θέσεων προσωπικού των Ν.Π.Δ.Δ., την εποπτεία, τη διοίκηση και κατά τα λοιπά από τις διατάξεις του παρόντος. Σε ερευνητικά κέντρα του παρόντος νόμου, τα οποία, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, στεγάζονται σε εγκαταστάσεις που τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από ιδρύματα με συναφείς σκοπούς, προς διευκόλυνση της πραγμάτωσης αυτών των σκοπών τους και στη διοίκηση των οποίων, σύμφωνα με τις ιδρυτικές τους πράξεις, προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων των προαναφερόμενων ιδρυμάτων, στο Διοικητικό Συμβούλιο των εν λόγω ερευνητικών κέντρων συνεχίζει να συμμετέχει και εκπρόσωπος των Ιδρυμάτων αυτών, καθ’ υπέρβαση του οριζομένου, από τις διατάξεις του παρόντος, αριθμού των μελών του Διοικητικού τους Συμβουλίου.
Καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει διαφορετικά θέματα που διέπονται από τον παρόντα νόμο.
1.Α. Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι.Α. του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α΄ 107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Από τη δημοσίευση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.
Β. Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών του άρθρου 80 του ν. 4144/2013 (Α΄ 88) διατηρείται.
2. Υπότροφοι μεταπτυχιακών σπουδών Α΄ κύκλου του Ι.Κ.Υ., οι οποίοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης υποτροφιών του Ι.Κ.Υ., εντάσσονται σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, εφόσον δεν υπάγονται από ίδιο δικαίωμα
στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης, για όλους τους κλάδους αυτού, πλην των κλάδων ασθενείας σε είδος και σε χρήμα, καθώς και του Ε.Τ.Ε.Α. και του Ο. Α.Ε.Δ.
Η ασφάλιση χωρεί καθ’ όλη την περίοδο της υποτροφίας και της παράλληλης ένταξης στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της ημερήσιας ή της κατά μήνα απασχόλησης στο πρόγραμμα, διενεργείται δε για είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης κατά ημερολογιακό μήνα.
Οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του μηνιαίου καταβαλλόμενου ποσού των τροφείων και βαρύνουν οι μεν εισφορές εργοδότη τον φορέα στον οποίο πραγματοποιείται το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, οι δε εισφορές ασφαλισμένου τους ίδιους τους υποτρόφους.
Υπόχρεος έναντι του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ για την υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, το χρόνο καταβολής τους, την επιβάρυνση με πρόσθετα τέλη κ.λπ. είναι ο φορέας στον οποίο πραγματοποιείται το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ.
3. Η απόσπαση των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ στο ΙΚΑΕΤΑΜ, δυνάμει της αριθμ. πρωτ. Φ. 80429/10379/1466/3.6.2014 κοινής απόφασης των υπουργών Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι τις 31.3.2015, η δε δαπάνη μισθοδοσίας τους βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ. Με κοινή απόφαση των ανωτέρω Υπουργών και κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δύναται να παρατείνεται η απόσπαση των υπαλλήλων αυτών, χωρίς τη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων.
4. Οι κατά το άρθρο 656 ΑΚ μισθοί υπερημερίας υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές. Ως μισθοί υπερημερίας λογίζονται είτε οι επιδικασθέντες με τελεσίδικη δικαστική απόφαση μετ’ αφαίρεση των κατά το άρθρο 656 εδάφιο δ΄ ΑΚ ποσών εφόσον για τα ποσά αυτά κατεβλήθησαν ασφαλιστικές εισφορές είτε οι προσδιορισθέντες από τους ενδιαφερόμενους με δικαστικό ή εξώδικο συμβιβασμό.
Αν ο συμβιβασμός καταρτισθεί μετά την έκδοση τελεσιδίκου αποφάσεως λόγω επισφάλειας των επιδικασθέντων με αυτή μισθών, γίνεται νέα εκκαθάριση των οφειλομένων εισφορών ανακαλουμένων των τυχόν εκδοθεισών εν τω μεταξύ πράξεων επιβολής εισφορών.
5. Στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το οποίο λειτουργεί στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, συνιστάται «Λευκό Μητρώο Συνεπών Επιχειρήσεων−ΠΕΡΣΕΑΣ» όπου καταχωρούνται οι επιχειρήσεις εκείνες, στις οποίες δεν έχουν διαπιστωθεί συγκεκριμένες παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζονται: Ο χρόνος έναρξης λειτουργίας, ο αρμόδιος διαχείρισης του Μητρώου, ο τρόπος εφαρμογής και υλοποίησης, τα κριτήρια εγγραφής, τα τυχόν οφέλη των εγγεγραμμένων στο «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων−ΠΕΡΣΕΑΣ», όπως και κάθε άλλο θέμα που κρίνεται αναγκαίο για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
6. Α. Από 1.1.2015 στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ− ΕΤΑΜ μεταφέρονται και εγγράφονται με ισόποση εγγραφή εισόδου στον ΚΑΕ 5119 «Απολήψεις για δαπάνες που έγιναν» κοινές λειτουργικές δαπάνες των υπηρεσιών του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, του ΕΟΠΥΥ, των ΔΥΠΕ και του ΟΑΕΕ, που συστεγάζονται σε μισθωμένα ή μη ακίνητα, κατά το μέρος που αναλογούν στους συστεγαζόμενους φορείς πλην του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, σύμφωνα με την περίπτωση Β΄ του παρόντος άρθρου.
Β. Ως κοινόχρηστες λειτουργικές δαπάνες νοούνται οι πάσης φύσεως δαπάνες μισθωμάτων, λογαριασμών φωτισμού, ύδρευσης, θέρμανσης, τηλεφωνικών τελών, συντήρησης κτιρίων και μηχανολογικού εξοπλισμού.
Οι συστεγαζόμενοι φορείς συμμετέχουν στις δαπάνες αναλογικά, σύμφωνα με τον πίνακα κατανομής κοινοχρήστων δαπανών, ο οποίος έχει καταρτιστεί, επικαιροποιούμενος όταν απαιτείται από τη Διεύθυνση Τεχνικής και Στέγασης του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ.
Γ. Οι συστεγαζόμενοι φορείς προκαταβάλλουν στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ για το σκοπό αυτόν, μέχρι την 31η Ιανουαρίου, ποσοστό 25% της συνολικής προΰπολογιζόμενης δαπάνης, με τα δεδομένα του προηγούμενου έτους, το δε υπολειπόμενο ποσοστό καταβάλλεται σταδιακά έως την 30ή Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Το ΙΚΑ−ΕΤΑΜ υποχρεούται να κοινοποιεί στους φορείς τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει και να τηρεί αλληλόχρεο λογαριασμό απαιτήσεων−υποχρεώσεων.
Δ. Παρέχεται η δυνατότητα στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ κατά παρέκκλιση των διατάξεων των νόμων 2503/1997 και 3852/2010, να διενεργεί διαγωνισμούς για την κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο θέρμανσης των κτιρίων του στο σύνολο της Επικράτειας (εντός και εκτός Αττικής), είτε στεγάζονται αμιγώς υπηρεσίες του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ είτε συστεγάζονται με άλλους φορείς.
Ε. Λοιπές δαπάνες λειτουργίας που τυχόν απορρέουν από ισχύουσες συμβατικές υποχρεώσεις εκτελούνται μέχρι τη λήξη τους σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις περιπτώσεις Α΄ και Β΄ του παρόντος.
7. Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89) παρατείνεται μέχρι τις 31.12.2016. Από 1.1.2017 όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν κάνει χρήση της διάταξης αυτής επανέρχονται υποχρεωτικά στην κατηγορία στην οποία βρίσκονταν πριν την αίτηση του πρώτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89). Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89).
8. Η παρ. 4 του άρθρου 16Α του ν. 1876/1990 (Α΄ 27), το οποίο προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου τέταρτου του ν. 4303/2014 (Α΄ 231), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η ανάδειξη των μελών της Δευτεροβάθμιας Πενταμελούς Επιτροπής Διαιτησίας, που θα επιληφθεί συγκεκριμένης έφεσης, εφόσον δεν πρόκειται για τα πρόσωπα της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2, γίνεται με κλήρωση, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 4 του άρθρου 16 αυτού του νόμου και προεδρεύει ο εκάστοτε αρχαιότερος Σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας ή Αεροπαγίτης.»
Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι.Α. του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α΄ 107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Από τη δημοσίευση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.
Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών του άρθρου 80 του ν. 4144/2013 (Α΄ 88) διατηρείται.
2. Υπότροφοι μεταπτυχιακών σπουδών Α΄ κύκλου του Ι.Κ.Υ., οι οποίοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης υποτροφιών του Ι.Κ.Υ., εντάσσονται σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην ασφάλιση του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, εφόσον δεν υπάγονται από ίδιο δικαίωμα
στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης, για όλους τους κλάδους αυτού, πλην των κλάδων ασθενείας σε είδος και σε χρήμα, καθώς και του Ε.Τ.Ε.Α. και του Ο. Α.Ε.Δ.
Η ασφάλιση χωρεί καθ’ όλη την περίοδο της υποτροφίας και της παράλληλης ένταξης στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της ημερήσιας ή της κατά μήνα απασχόλησης στο πρόγραμμα, διενεργείται δε για είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης κατά ημερολογιακό μήνα.
Οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του μηνιαίου καταβαλλόμενου ποσού των τροφείων και βαρύνουν οι μεν εισφορές εργοδότη τον φορέα στον οποίο πραγματοποιείται το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, οι δε εισφορές ασφαλισμένου τους ίδιους τους υποτρόφους.
Υπόχρεος έναντι του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ για την υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, το χρόνο καταβολής τους, την επιβάρυνση με πρόσθετα τέλη κ.λπ. είναι ο φορέας στον οποίο πραγματοποιείται το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ.
3. Η απόσπαση των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ στο ΙΚΑΕΤΑΜ, δυνάμει της αριθμ. πρωτ. Φ. 80429/10379/1466/3.6.2014 κοινής απόφασης των υπουργών Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι τις 31.3.2015, η δε δαπάνη μισθοδοσίας τους βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ. Με κοινή απόφαση των ανωτέρω Υπουργών και κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δύναται να παρατείνεται η απόσπαση των υπαλλήλων αυτών, χωρίς τη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων.
4. Οι κατά το άρθρο 656 ΑΚ μισθοί υπερημερίας υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές. Ως μισθοί υπερημερίας λογίζονται είτε οι επιδικασθέντες με τελεσίδικη δικαστική απόφαση μετ’ αφαίρεση των κατά το άρθρο 656 εδάφιο δ΄ ΑΚ ποσών εφόσον για τα ποσά αυτά κατεβλήθησαν ασφαλιστικές εισφορές είτε οι προσδιορισθέντες από τους ενδιαφερόμενους με δικαστικό ή εξώδικο συμβιβασμό.
Αν ο συμβιβασμός καταρτισθεί μετά την έκδοση τελεσιδίκου αποφάσεως λόγω επισφάλειας των επιδικασθέντων με αυτή μισθών, γίνεται νέα εκκαθάριση των οφειλομένων εισφορών ανακαλουμένων των τυχόν εκδοθεισών εν τω μεταξύ πράξεων επιβολής εισφορών.
5. Στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το οποίο λειτουργεί στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, συνιστάται «Λευκό Μητρώο Συνεπών Επιχειρήσεων−ΠΕΡΣΕΑΣ» όπου καταχωρούνται οι επιχειρήσεις εκείνες, στις οποίες δεν έχουν διαπιστωθεί συγκεκριμένες παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζονται: Ο χρόνος έναρξης λειτουργίας, ο αρμόδιος διαχείρισης του Μητρώου, ο τρόπος εφαρμογής και υλοποίησης, τα κριτήρια εγγραφής, τα τυχόν οφέλη των εγγεγραμμένων στο «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων−ΠΕΡΣΕΑΣ», όπως και κάθε άλλο θέμα που κρίνεται αναγκαίο για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
6. Α. Από 1.1.2015 στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ− ΕΤΑΜ μεταφέρονται και εγγράφονται με ισόποση εγγραφή εισόδου στον ΚΑΕ 5119 «Απολήψεις για δαπάνες που έγιναν» κοινές λειτουργικές δαπάνες των υπηρεσιών του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, του ΕΟΠΥΥ, των ΔΥΠΕ και του ΟΑΕΕ, που συστεγάζονται σε μισθωμένα ή μη ακίνητα, κατά το μέρος που αναλογούν στους συστεγαζόμενους φορείς πλην του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, σύμφωνα με την περίπτωση Β΄ του παρόντος άρθρου.
Β. Ως κοινόχρηστες λειτουργικές δαπάνες νοούνται οι πάσης φύσεως δαπάνες μισθωμάτων, λογαριασμών φωτισμού, ύδρευσης, θέρμανσης, τηλεφωνικών τελών, συντήρησης κτιρίων και μηχανολογικού εξοπλισμού.
Οι συστεγαζόμενοι φορείς συμμετέχουν στις δαπάνες αναλογικά, σύμφωνα με τον πίνακα κατανομής κοινοχρήστων δαπανών, ο οποίος έχει καταρτιστεί, επικαιροποιούμενος όταν απαιτείται από τη Διεύθυνση Τεχνικής και Στέγασης του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ.
Γ. Οι συστεγαζόμενοι φορείς προκαταβάλλουν στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ για το σκοπό αυτόν, μέχρι την 31η Ιανουαρίου, ποσοστό 25% της συνολικής προΰπολογιζόμενης δαπάνης, με τα δεδομένα του προηγούμενου έτους, το δε υπολειπόμενο ποσοστό καταβάλλεται σταδιακά έως την 30ή Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Το ΙΚΑ−ΕΤΑΜ υποχρεούται να κοινοποιεί στους φορείς τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει και να τηρεί αλληλόχρεο λογαριασμό απαιτήσεων−υποχρεώσεων.
Δ. Παρέχεται η δυνατότητα στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ κατά παρέκκλιση των διατάξεων των νόμων 2503/1997 και 3852/2010, να διενεργεί διαγωνισμούς για την κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο θέρμανσης των κτιρίων του στο σύνολο της Επικράτειας (εντός και εκτός Αττικής), είτε στεγάζονται αμιγώς υπηρεσίες του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ είτε συστεγάζονται με άλλους φορείς.
Ε. Λοιπές δαπάνες λειτουργίας που τυχόν απορρέουν από ισχύουσες συμβατικές υποχρεώσεις εκτελούνται μέχρι τη λήξη τους σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις περιπτώσεις Α΄ και Β΄ του παρόντος.
7. Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89) παρατείνεται μέχρι τις 31.12.2016. Από 1.1.2017 όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν κάνει χρήση της διάταξης αυτής επανέρχονται υποχρεωτικά στην κατηγορία στην οποία βρίσκονταν πριν την αίτηση του πρώτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89). Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89).
8. Η παρ. 4 του άρθρου 16Α του ν. 1876/1990 (Α΄ 27), το οποίο προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου τέταρτου του ν. 4303/2014 (Α΄ 231), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η ανάδειξη των μελών της Δευτεροβάθμιας Πενταμελούς Επιτροπής Διαιτησίας, που θα επιληφθεί συγκεκριμένης έφεσης, εφόσον δεν πρόκειται για τα πρόσωπα της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2, γίνεται με κλήρωση, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 4 του άρθρου 16 αυτού του νόμου και προεδρεύει ο εκάστοτε αρχαιότερος Σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας ή Αεροπαγίτης.»
1. Η παρ. 2 του άρθρου 56 του π.δ. 38/2010, όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 5 του ν. 4205/2013 (Α΄ 242), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«2. Το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων αποτελούν:
α) Ένας Σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), ως Πρόεδρος, με αναπληρωτή του άλλον Σύμβουλο του ΝΣΚ, οριζόμενοι από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ.
β) Ένας εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), με τον αναπληρωτή του, οριζόμενοι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού αυτού.
γ) Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του έναν Προϊστάμενο Τμήματος της ίδιας Διεύθυνσης.
δ) Ένας εκπρόσωπος του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργείου, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον οικείο Υπουργό, για θέματα νομοθετικά ρυθμιζόμενων στην Ελλάδα επαγγελμάτων.
ε) Ένας εκπρόσωπος της κατά περίπτωση οικείας ή συγγενούς αντιπροσωπευτικής επαγγελματικής οργάνωσης, οριζόμενος με τον αναπληρωτή του από την επαγγελματική οργάνωση, για θέματα νομοθετικά ρυθμιζόμενων στην Ελλάδα επαγγελμάτων.
στ) Ο Εθνικός Συντονιστής, που ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 56 παρ. 4 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ, ή ειδικός επιστήμονας με εμπειρία στο χειρισμό θεμάτων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας οριζόμενος από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του άλλον ειδικό επιστήμονα με εμπειρία στο χειρισμό των ως άνω θεμάτων.
ζ) Ο Προϊστάμενος του αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή του, υπάλληλο του Τμήματος που τον αναπληρώνει νομίμως στην άσκηση των κύριων υπηρεσιακών καθηκόντων του.
Οι υπό στοιχεία δ΄ και ε΄ εκπρόσωποι καλούνται κάθε φορά από τον Πρόεδρο και μετέχουν στο Συμβούλιο κατά περίπτωση ανάλογα με την εξεταζόμενη υπόθεση.»
2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 56 του π.δ. 38/2010, όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 5 του ν. 4205/2013 (Α΄ 242), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Εισηγητής ενώπιον του Τμήματος ορίζεται από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, ένας υπάλληλος της Γραμματείας, ο οποίος αναπτύσσει την εισήγησή του και αποχωρεί πριν από την ψηφοφορία.»
3. Η παρ. 17 του άρθρου 56 του π.δ. 38/2010, όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 5 του ν. 4205/2013 (Α΄ 242), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«17. Η παρούσα συγκρότηση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του άρθρου 56 του π.δ. 38/2010 καταργείται και το Συμβούλιο επανασυγκροτείται, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος.»
4. Στην παρ. 2 του άρθρου 53 του π.δ. 114/2014 προστίθεται περίπτωση θ΄ ως ακολούθως:
«θ) Οι εργασίες και αρμοδιότητες της παρ. 1 του άρθρου 59 του π.δ. 38/2010, ασκούνται από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.»
1. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) προσφέρει δύο (2) κύκλους σπουδών ως εξής:
α. το «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών», ο οποίος ανήκει στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και
β. την «Τάξη Μαθητείας», η οποία αποτελεί «Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και δεν εντάσσεται στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.»
2. Η παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στην «Τάξη Μαθητείας», η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ.. Η «Τάξη Μαθητείας», που εφαρμόζει το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) του Ο.Α.Ε.Δ. έχει διάρκεια ένα (1) έτος και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μάθημα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα. Την ευθύνη υλοποίησης της «Τάξης Μαθητείας», της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων, καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει το ΕΠΑ.Λ. σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ.. Η τοποθέτηση σε χώρους εργασίας των φοιτούντων και παρακολούθησή τους θεωρείται άσκηση εκπαιδευτικού έργου.»
3. Το προτελευταίο και το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4186/2013 αντικαθίστανται ως εξής:
«Ετησίως, από την 1η Σεπτεμβρίου έως τη 15η Σεπτεμβρίου, οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» του σχολικού έτους, που ολοκληρώθηκε την 30ή Αυγούστου του ίδιου έτους, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης, συνολικής διάρκειας εβδομήντα (70) ωρών, το οποίο οργανώνεται και πραγματοποιείται από το ΕΠΑ.Λ. και τον Ο.Α.Ε.Δ. από κοινού, για την αρτιότερη προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, απόκτησης Πτυχίου Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, οι οποίες διεξάγονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ετησίως σε χρόνο που ορίζει ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται ο τρόπος, οι όροι, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης.»
4. Η παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του «Δευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών», της «Τάξη Μαθητείας» και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης, του Επαγγελματικού Λυκείου καταρτίζονται από το Ι.Ε.Π. και περιλαμβάνουν:
α) Σαφώς διατυπωμένα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα, που αναλύονται σε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ανά μάθημα, τομέα και ειδικότητα.
β) Διδακτέα ύλη διαμορφωμένη σύμφωνα με τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα κάθε μαθήματος.
Η διδακτέα ύλη των μαθημάτων εργαστηριακής εκπαίδευσης συνοδεύεται από παράρτημα, που περιγράφει τον απαιτούμενο εργαστηριακό εξοπλισμό για την υλοποίησή τους.
γ) Οδηγίες διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένων και των διδακτικών τεχνικών, των μεθόδων διδασκαλίας και των ενδεδειγμένων εποπτικών μέσων.
δ) Τράπεζα θεμάτων για την πιστοποίηση των προσόντων των αποφοίτων της Τάξης Μαθητείας.»
5. Το άρθρο 12 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 12
1. Στους αποφοίτους του «Δευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών» του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται:
α. Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) επιπέδου 4 (ισότιμο με το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου), που χορηγείται στους αποφοίτους της Γ΄ Τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις και
β. Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 4, που χορηγείται στους αποφοίτους της Γ΄ Τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις.
2. Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5 μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος.
3. Οι απόφοιτοι των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων δεν έχουν υποχρέωση παρακολούθησης της «Τάξης Μαθητείας» για την προσέλευσή τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον εξακόσια (600) ημερομίσθια στην ειδικότητα που αποφοιτούν από τη Γ΄ Τάξη του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου.
4. Στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανατίθεται η αρμοδιότητα της πιστοποίησης προσόντων, για τη χορήγηση Πτυχίου Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, στους αποφοίτους της «Τάξης Μαθητείας». Κατά περίπτωση, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δύναται να αιτηθεί τη συνδρομή από Υπουργεία που χορηγούν αντίστοιχες άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, για όσες ειδικότητες υπάρχει τέτοιου είδους απαίτηση, ως προς την οργάνωση και διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησής τους. Οι επιτυχόντες στις εξετάσεις πιστοποίησης, παράλληλα με το προβλεπόμενο Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αποκτούν και την αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία για το συγκεκριμένο επίπεδο προσόντων.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. βάσει των προγραμματικών συμφωνιών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια ή και τις επιστημονικές ενώσεις εφόσον υπάρχουν, καθορίζεται το σύστημα των εξετάσεων πιστοποίησης των προσόντων των αποφοίτων της «Τάξης Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), στο οποίο περιλαμβάνονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά συμμετοχής, η διαδικασία των εξετάσεων, η οργανωτική δομή, ο τύπος των χορηγούμενων τίτλων και τυχόν βεβαιώσεων, καθώς και το ύψος και ο τρόπος καταβολής των εξέταστρων πιστοποίησης.
Με την ίδια απόφαση ανατίθεται στην Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ. της παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. η διενέργεια των εξετάσεων πιστοποίησης του παρόντος άρθρου, συνιστώνται όργανα και επιτροπές πρόσκαιρου χαρακτήρα για την υποβοήθηση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στη διενέργεια των εξετάσεων, των οποίων η συγκρότηση και ο ορισμός γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μετά από εισήγηση της Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ. και καθορίζεται το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία αποζημίωσης όλων των ανωτέρω, ο τρόπος λειτουργίας τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με τα ανωτέρω ειδικότερο, τεχνικό ή λεπτομερειακού χαρακτήρα θέμα, που αφορά τις εξετάσεις πιστοποίησης.
5. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των δύο κύκλων σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του τελευταίου εδαφίου της παρ. 9 του άρθρου 4 του ν. 3879/2010.»
6. Στο άρθρο 46 του ν. 4186/2013 προστίθεται παράγραφος 14 ως εξής:
«14. Η «Τάξη Μαθητείας» του άρθρου 7 παρ. 1 περίπτωση β΄ του νόμου αυτού, καθώς και η πιστοποίηση των προσόντων των αποφοίτων αυτής εφαρμόζεται, πιλοτικά, σε περιφέρειες της χώρας ως ακολούθως:
Α. Στην «Πιλοτική Τάξη Μαθητείας», η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του Δευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών των ΕΠΑ.Λ..
Β. Η «Πιλοτική Τάξη Μαθητείας» έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι (6) μηνών και εφαρμόζεται σε αυτή πρόγραμμα του εργαστηριακού μαθήματος «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» έντεκα (11) συνολικά ωρών, επιμερισμένων σε δύο (2) τουλάχιστον ημέρες εβδομαδιαίως, χωρίς παρέκκλιση του προγράμματος που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 9 σε συνδυασμό με την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, το οποίο διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ., ή/και τις σχολικές μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ., από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή/και του Ο.Α.Ε.Δ..
Γ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζονται:
α. Οι περιφέρειες της χώρας, στις οποίες θα υλοποιηθεί πιλοτικά η «Τάξη Μαθητείας».
β. Ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής των μαθητευομένων και των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στην πιλοτική υλοποίηση της «Τάξης Μαθητείας».
γ. Ο αριθμός των μαθητευομένων.
δ. Οι ειδικότητες που θα εφαρμοστούν πιλοτικά στην «Τάξη Μαθητείας».
ε. Οι υποχρεώσεις των μαθητευομένων και των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή της «Τάξης Μαθητείας».
στ. Οι προδιαγραφές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε να διασφαλίζεται το πλαίσιο ποιότητας, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την πιλοτική υλοποίηση της «Τάξης Μαθητείας».
Δ. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. εφαρμόζει πιλοτική διαδικασία πιστοποίησης προσόντων που αποκτήθηκαν στην πιλοτική εφαρμογή της «Τάξης Μαθητείας», όπως προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 4186/2013, για τη χορήγηση Πτυχίου Ειδικότητας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου πέντε (5).»
Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 682/1977, όπως αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο 11 του ν. 4283/2014, προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
«Για την εξυπηρέτηση υπηρεσιών πολιτισμικού, ψυχαγωγικού ή αθλητικού σκοπού, εντός του χρονικού διαστήματος από 10 Σεπτεμβρίου έως 30 Ιουνίου κάθε έτους, επιτρέπεται η προαιρετική απασχόληση των εργαζομένων στα σχολεία αυτά. Η απασχόληση των εργαζομένων στις περιπτώσεις αυτές είναι νόμιμη και αμείβεται, σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για υπερωριακή εργασία ή και εργασία κατά τις Κυριακές.»
1. Για την άσκηση στην Ελλάδα, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οποιαδήποτε δραστηριότητας, που εμπίπτει στο άρθρο 39 του παρόντος, απαιτείται ειδική άδεια λειτουργίας.
2. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο άδεια χορηγείται κατά περίπτωση:
α) Για την εισαγωγή, εγκατάσταση μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών για ιατρικούς σκοπούς εν γένει, καθώς και για την εγκατάσταση και λειτουργία εργαστηρίων ακτινοβολιών για ιατρικές εφαρμογές εν γένει, με απόφαση της ΕΕΑΕ. Προϋπόθεση για την έκδοση της ειδικής άδειας λειτουργίας είναι η προηγούμενη κτήση άδειας σκοπιμότητας, η οποία χορηγείται με απόφαση του οικείου αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Υγείας Περιφερειάρχη, μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ιοντιζουσών και μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του Υπουργείου Υγείας, όπως ορίζεται στο άρθρο 23 του ν. 3868/2010 (Α΄ 129), και
σύμφωνα με την υπουργική απόφαση με αριθμ. ΔΥΓ2/οικ.154949/10.12.2010 (Β΄ 1918), όπως τροποποιήθηκε με την ΔΥΓ2/οικ. 40456/24.4.2012 (Β΄ 1336), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. ΓΠ/οικ 92211/4.10.2013 (Β΄ 2494) και ισχύει.
β) Για την εισαγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία ή χρήση μηχανημάτων ιοντιζουσών ακτινοβολιών για οποιοδήποτε μη ιατρικό σκοπό, καθώς και για την εγκατάσταση και λειτουργία εργαστηρίου ιοντιζουσών ακτινοβολιών για μη ιατρικές εφαρμογές με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ, ή με απόφαση της ΕΕΑΕ προκειμένου για εκπαιδευτικές και ερευνητικές εφαρμογές.
γ) Για την εισαγωγή, παραγωγή, κατοχή, διάθεση και χρήση, μεταφοράς και απόθεσης ή απόρριψης πάσης φύσεως ραδιενεργών ουσιών, καθώς και πάσης φύσεως ραδιενεργών πηγών περιλαμβανομένων και των σχάσιμων υλικών με απόφαση της ΕΕΑΕ.
3. Για τη χορήγηση των ως άνω αδειών απαιτείται πιστοποιητικό της ΕΕΑΕ για την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, των μηχανημάτων και των συνθηκών λειτουργίας των ως άνω εργαστηρίων ή υποδομών από την άποψη ακτινοπροστασίας.
4. Η ειδική άδεια της παραγράφου 2α του παρόντος άρθρου χορηγείται σε ιατρούς, κατόχους βεβαίωσης ασκήσεως του επαγγέλματος και κατόχους ειδικότητας ακτινοδιαγνωστικής ή ακτινοθεραπευτικής − Ογκολογίας ή Πυρηνικής Ιατρικής, σε οδοντιάτρους κατόχους βεβαίωσης ασκήσεως επαγγέλματος και κτηνιάτρους.
Προκειμένου για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ειδική άδεια χορηγείται στο νοσοκομείο ή τη μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τη δε ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων μονάδων έχει το ειδικευμένο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά.
5. Το δικαίωμα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης των ορυκτών υλών που περιέχουν σε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες ραδιενεργά στοιχεία, καθώς και ο τρόπος άσκησης του δικαιώματος αυτού, διέπονται από τις διατάξεις του Μεταλλευτικού Κώδικα, όπως ισχύει, του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, καθώς και των Ειδικών Κανονισμών που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του.
6. Η έγκριση των Ειδικών Κανονισμών της προηγουμένης παραγράφου, καθώς και η τροποποίηση ή συμπλήρωση των διατάξεων του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών που αναφέρονται στα μέτρα προστασίας από τη ραδιενέργεια εν γένει γίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ.
7. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που κατά την άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητάς του ή τυχαίως εντοπίζει την ύπαρξη ραδιενεργών υλικών σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, υποχρεούται να το γνωστοποιήσει αμελλητί στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και την ΕΕΑΕ.
Για την εισαγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία ή χρήση μηχανημάτων ιοντιζουσών ακτινοβολιών για οποιοδήποτε μη ιατρικό σκοπό, καθώς και για την εγκατάσταση και λειτουργία εργαστηρίου ιοντιζουσών ακτινοβολιών για μη ιατρικές εφαρμογές με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ, ή με απόφαση της ΕΕΑΕ προκειμένου για εκπαιδευτικές και ερευνητικές εφαρμογές.
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ