Τροποποιήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 283Β_1978 | 322.82 KB |
α) Τις διατάξεις του άρθρου 5 του 460 Π.∆. «περί λήψεως µέτρων πυρασφαλείας» (ΦΕΚ 170 Α΄/6.7.76).
β) Την αρ. 38902 8.7.76 απόφαση Υπουργού Βιοµηχανίας (ΦΕΚ 922 Β΄ της 15.7.76) που καθορίζει τα εφαρµοστέα µέτρα πυρασφαλείας των βιοµηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων.
γ) Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια εφαρµογής της παραπάνω αποφάσεως διαπιστώθηκε η ανάγκη τροποποιήσεων και διευκρινίσεών της.
δ) Την από 7 Φεβρ. 1978 εισήγηση της Υπηρεσίας και την αριθ. 61/1.3.78 σύµφωνη γνωµοδότηση του Τεχνικού Συµβουλίου του Υπουργείου Βιοµηχανίας και Ενεργείας.
ε) Την αρ. 17483/20.3.1978 απόφασή µας «για την κατάταξη των βιοµηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων από απόψεως κινδύνου πυρκαϊάς», και
ζ) Την αρ. 78077/14.12.1977 απόφαση του Πρωθυπουργού και Υπουργού Βιοµηχανίας και Ενεργείας «περί αναθέσεως αρµοδιοτήτων εις τον Υφυπουργό Βιοµηχανίας και Ενεργείας», αποφασίζουµε:
το συνηµµένο σ’ αυτή την απόφαση παράρτηµα «για τα εφαρµοστέα µέτρα πυρασφαλείας».
3. Τα µέτρα αυτά πρέπει να λαµβάνονται υπόψη κατά τη σύνταξη του Ειδικού Κανονισµού Πυρασφαλείας (Ε.Κ. ΠΥ.) από τις πάσης φάσεως βιοµηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις και τις αποθήκες ευφλέκτων και εκρηκτικών υλών της Χώρας, όπως αυτές έχουν διαιρεθεί σε κατηγορίες και οµάδες, σύµφωνα µε την αρ. 17483/20.3.1978 απόφασή µας, ανάλογα µε το µέγεθος του συµπαροµαρτούντος κινδύνου πυρκαϊάς.
Η απόφαση αυτή να δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και παύει η ισχύς της αρ. 38902/8.7.76 αποφάσεως Υπουργού Βιοµηχανίας.
Αθήναι, 20 Μαρτίου 1978
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ∆ΑΚΗΣ
Σε όλες τις βιοµηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες των Κατηγοριών Α, Β, C και D, όπως αυτές έχουν ταξινοµηθεί µε την αρ. 17483/20.3.1978 απόφαση του Υπουργού Βιοµηχανίας και Ενεργείας, πρέπει να λαµβάνωνται τα εξής γενικά προληπτικά µέτρα πυρασφαλείας:
1. Ανάρτηση πινακίδων σε εµφανή σηµεία της εγκαταστάσεως µε οδηγίες προλήψεως πυρκαϊάς και τρόπους ενέργειας του προσωπικού της επιχειρήσεως, σε περίπτωση ενάρξεως πυρκαϊάς.
2. Σήµανση θέσεων πυροσβεστικού υλικού, οδών διαφυγής, και εξόδων κινδύνου.
3. Σήµανση επικινδύνων υλικών και χώρων.
4. Απαγόρευση καπνίσµατος και χρήση γυµνής φλόγας (σπίρτα, αναπτήρας κλπ) σε επικίνδυνους χώρους.
5. Κατάλληλη διευθέτηση χώρου αποθηκεύσεως υλών που µπορούν να αυταναφλεγούν.
Επιλογή των χώρων αποθηκεύσεως µακρυά από τη θέση παραγωγής και εργασίας.
6. Αποµάκρυνση από τις αποθήκες, διαδρόµους, ταράτσες, προαύλιο κλπ όλων των άχρηστων ευφλέκτων υλικών και τοποθέτηση αυτών σε ασφαλή µέρη, για αποφυγή µεταδόσεως της φωτιάς σε αυτά.
7. Τήρηση διόδων µεταξύ των αποθηκευµένων υλικών για τη διευκόλυνση επεµβάσεως σε περίπτωση ενάρξεως πυρκαϊάς.
8. Αποµάκρυνση ευφλέκτων υλών από φλόγες, σπινθήρες και γενικά από πηγές εκποµπής θερµότητας.
9. Συνεχής καθαρισµός όλων των διαµερισµάτων, γραφείων, διαδρόµων, προαυλίων, αποθηκών κλπ. της επιχειρήσεως.
10. ∆ηµιουργία προϋποθέσεων για την αποφυγή τυχαίας αναµίξεως υλικών διαφόρων φύσεων που µπορούν να προκαλέσουν εξώθερµη αντίδραση.
11. Επιµελή συντήρηση γενικά των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων για την πρόληψη βραχυκλωµάτων.
12. Θέση εκτός τάσεως των µηχανολογικών εγκαταστάσεων κατά τις µη εργάσιµες ηµέρες και ώρες, εκτός από τις εγκαταστάσεις εκείνες των οποίων η λειτουργία είναι απαραίτητη και κατά τις µη εργάσιµες ηµέρες και ώρες.
13. Επαρκής και συχνός φυσικός ή τεχνικός αερισµός των χώρων παραγωγής και αποθηκεύσεως πρώτων υλών και τελικών προϊόντων.
14. Επιθεώρηση από υπεύθυνη υπάλληλο της Επιχειρήσεως όλων των διαµερισµάτων, αποθηκών κλπ. µετά τη διακοπή της εργασίας καθώς και κατά τις µη εργάσιµες ώρες για επισήµανση και εξάλειψη τυχόν υφισταµένων προϋποθέσεων εκδηλώσεως πυρκαϊάς.
15. Λήψη και κάθε άλλου κατά περίπτωση µέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή των αιτίων και τη µείωση του κινδύνου από πυρκαϊά.
Απαγόρευση καπνίσµατος και χρήση γυµνής φλόγας (σπίρτα, αναπτήρας κλπ) σε επικίνδυνους χώρους.
Ειδικά για τις κατωτέρω βιοµηχανίες των κατηγοριών Βγ, Cβ, και Cγ, πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά και τα εξής :
Ι. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Βγ:
1. Αποψίλωση του γηπέδου από ξηρά χόρτα µέχρι αποστάσεως 15µ από κάθε δεξαµενή.
2. Επαρκής ηλεκτροφωτισµός του γηπέδου.
3. Κατάλληλη περίφραξη µε µανδρότοιχο ή µε ισχυρό δικτυωτό πλέγµα που να φέρει στην κορυφή αγκαθωτό σύρµα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,80 µέτρα.
4. Τοποθέτηση στους χώρους όπου υπάρχει συνεχής παρουσία ή έκλυση εκρηκτικών αερίων ηλεκτροκινητήρων στις αντλίες κυκλοφορίας καυσίµων τύπου αντιεκρηκτικού µε ηλεκτρική εγκατάσταση αντιεκρηκτικού τύπου, σύµφωνα µε τους ισχύοντας κανονισµούς, µε γείωση. Στους χώρους όπου δεν υπάρχει συνεχής παρουσία ή έκλυση εκρηκτικών αερίων, µπορεί να χρησιµοποιηθούν και ηλεκτροκινητήρες και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις όχι αντιεκρηκτικού τύπου, αλλά οπωσδήποτε στεγανού κλειστού αερόψυκτου µε γείωση.
5. Τοποθέτηση αλεξικέραυνου σε κατάλληλα σηµεία, εκτός εάν οι δεξαµενές αποθηκεύσεως είναι γειωµένες και σε ηλεκτρική συνέχεια.
6. Οι δεξαµενές χωηρητικότητος µεγαλυτέρας των 5000 µ3 να χρωµατίζονται µε ανακλαστικά χρώµατα της θερµότητος για τη µείωση της θερµοκρασίας των δεξαµενών από την ηλιακή ακτινοβολία.
7. Κατασκευή λεκάνης ασφαλείας τελείως στεγανής, γύρω από κάθε δεξαµενή ή συστοιχία δεξαµενών που να µπορεί να περιλάβει, σε περίπτωση διαρροής:
α) Για τις δεξαµενές υγρών καυσίµων που βρίσκονται εντός χώρου διυλιστηρίων :
(1) Το 75% της περιεκτικότητας της δεξαµενής εφόσον αυτή είναι µεµονωµένη.
(2) Το 75% της περιεκτικότητας της µεγαλυτέρας δεξαµενής συν 25% της συνολικής χωρητικότητος των υπολοίπων δεξαµενών, εφ’ όσον πρόκειται για συστοιχία δεξαµενών, αφαιρουµένου βεβαίως του όγκου των άλλων δεξαµενών µέχρι του ύψους της λεκάνης ασφαλείς.
β) Για τις δεξαµενές υγρών καυσίµων που βρίσκονται εκτός χώρου διυλιστηρίων.
(1) Το 100% της περιεκτικότητος της δεξαµενής εφόσον αυτή είναι µεµονωµένη.
(2) Το 100% της περιεκτικότητας της µεγαλύτερης δεξαµενής συν 25% της συνολικής χωρητικότητος των υπολοίπων δεξαµενών, εφ' όσον πρόκειται για συστοιχίες δεξαµενών, αφαιρουµένου βεβαίως του όγκου των άλλων δεξαµενών µέχρι του ύψους της λεκάνης ασφαλείας.
8. Φύλαξη των εγκαταστάσεων από φύλακα καθ' όλο το 24ωρο, εφ' όσον η χωρητικότητα των δεξαµενών είναι µεγαλυτέρα των 500 µ3, εκτός εάν η εγκατάσταση ευρίσκεται µέσα σε ευρύτερα φυλασσόµενο χώρο.
ΙΙ. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΣ - ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ∆ΙΑΚΙΝΗΣΕΩΣ ΥΓΡΑΕΡΙΩΝ Cβ
1. Εφοδιασµός των δεξαµενών υγραερίου µε µανόµετρο, θερµόµετρο δείκτη στάθµης υγρού, ασφαλιστικές βαλβίδες µε σωλήνες απαγωγής επαρκούς ύψους.
2. Εφοδιασµός των δεξαµενών µε πιστοποιητικό υδραυλικής δοκιµασίας.
3. Τοποθέτηση ηλεκτροκινητήρων τύπου αντιεκρηκτικού µε ηλεκτρική εγκατάσταση αντιεκρηκτικού τύπου σύµφωνα µε τους ισχύοντας κανονισµούς µε γείωση. Σε εγκαταστάσεις εναποθηκεύσεως υγραερίου που βρίσκονται µέσα στον ευρύτερο χώρο των διυλιστηρίων επιτρέπεται και η χρήση επαγωγικών ηλεκτροκινητήρων κλειστού τύπου µε γείωση, εφόσον δεν υπάρχει παρουσία εκρηκτικών αερίων και προβλέπεται τούτο από σχετικούς Κανονισµούς τεχνικώς προηγµένων Χωρών.
4. Τοποθέτηση αλεξικεραύνων σε κατάλληλα σηµεία.
Σε περίπτωση ανεξαρτήτων εγκαταστάσεων αποθηκεύσεως υγραερίων σε δεξαµενές ή φιάλες τότε:
α) ∆εν επιβάλλεται αλεξικέραυνο εφόσον οι δεξαµενές είναι καλά γειωµένες και σε ηλεκτρική συνέχεια, και
β) ∆εν επιβάλλεται αλεξικέραυνο για αποθήκες φιαλών υγραερίου εφόσον σ' αυτές αποθηκεύεται ποσότητα µέχρι 2.000 φιαλών των 10 kg ή ανάλογος αριθµός φιαλών των 25 kg.
Σε εγκαταστάσεις εµφιαλώσεως υγραερίων ή τοποθέτηση αλεξικεραύνων είναι υποχρεωτική.
5. Απαγόρευση εναποθηκεύσεως υγραερίου σε φιάλες ή δεξαµενές σε χώρους των οποίων η στάθµη του δαπέδου είναι χαµηλότερη από το γύρω έδαφος.
6. Αποψίλωση του γηπέδου από ξηρά χόρτα.
7. Κατάλληλος και επαρκής ηλεκτροφωτισµός του γηπέδου.
8. Κατάλληλη περίφραξη µε ισχυρό δικτυωτό πλέγµα που να φέρει στην κορυφή αγκαθωτό σύρµα συνολικού ύψους τουλάχιστον 1.80 µ.
9. Απαγόρευση χρήσεως πυροδοτικών συσκευών.
10. Η εµφιάλωση των υγραερίων και ο έλεγχος στεγανότητας των φιαλών να ενεργείται από ειδικευµένο και έµπειρο προσωπικό.
11. Φύλαξη της εγκαταστάσεως καθ' όλο το 24ωρο από φύλακα ή υπεύθυνο πρόσωπο της επιχειρήσεως κατά τον χρόνο που λειτουργεί η εγκατάσταση.
Σε περίπτωση ανεξαρτήτων εγκαταστάσεων αποθηκεύσεως υγραερίων σε δεξαµενές ή φιάλες, τότε δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη φύλακος εφόσον:
α) Πρόκειται για δεξαµενές αποθηκεύσεως υγραερίων νοµίµως εγκατεστηµένες και λειτουργούσες που βρίσκονται εντός ευρύτερου φυλασσόµενου χώρου. (Εργοστάσια αεροδρόµια, λιµένες κλπ.).
β) Πρόκειται για δεξαµενές αποθηκεύσεως υγραερίου, χωρητικότητος µέχρι 15 µ3, εγκατεστηµένες και λειτουργούσες νοµίµως σε καλώς περιφραγµένους βιοµηχανικούς ή βιοτεχνικούς χώρους, για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων αυτών.
γ) Πρόκειται για αποθήκες αποθηκεύσεως φιαλών υγραερίου σε κατάλληλους κλειστούς ή υπαιθρίους κατάλληλα περιφραγµένους αποθηκευτικούς χώρους, εφ' όσον δεν αποθηκεύονται περισσότερες από 2.000 φιάλες των 10 ΚG ή ανάλογος αριθµός φιαλών των 25 χιλιογράµµων.
12. Πλησίον του δαπέδου των κλειστών αποθηκών υγραερίων, να υπάρχουν ανοίγµατα στους τοίχους ή τις πόρτες για την απαγωγή των αερίων σε περίπτωση διαφυγών.
13. Εγκατάσταση εξαεριστήρος στεγανού τύπου, που να λειτουργεί δύο φορές την ηµέρα για εξαερισµό των κλειστών χώρων αποθηκεύσεως.
(Όπου δεν υπάρχει κατάλληλος και επαρκής φυσικός αερισµός).
14. Απαγόρευση χρήσεως γυµνής φλόγας (σπίρτα, αναπτήρες κ.λ.π.) .
15. Κάθε ηµέρα και πριν από την είσοδο του προσωπικού στους κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους αποθηκεύσεως υγραερίων σε φιάλες, δυναµικότητας µεγαλύτερης των 200 φιαλών των 10 KG ή αναλόγου αριθµού φιαλών των 25 KG, να γίνεται ανίχνευση του χώρου για τον εντοπισµό τυχόν υπάρξεως εκρηκτικού µίγµατος, µε ειδικό φορητό ανιχνευτή.
ΙΙΙ. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΕΚΡΗΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ Cγ.
Στις εγκαταστάσεις εργαστηρίων, εργοστασίων και αποθηκευτικών εκρηκτικών υλών πρέπει να λαµβάνωνται όλα τα µέτρα που προβλέπονται από τις διατάξεις του υπ' αριθ. 35/28-11-68 Ν. ∆/τος (ΦΕΚ Α 28/3-12-68) "περί των όρων ιδρύσεως και λειτουργίας εργαστηρίων εργοστασίων και αποθηκών εκρηκτικών υλών".
1. Αποψίλωση του γηπέδου από ξηρά χόρτα µέχρι αποστάσεως 15µ από κάθε δεξαµενή.
2. Επαρκής ηλεκτροφωτισµός του γηπέδου.
3. Κατάλληλη περίφραξη µε µανδρότοιχο ή µε ισχυρό δικτυωτό πλέγµα που να φέρει στην κορυφή αγκαθωτό σύρµα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,80 µέτρα.
4. Τοποθέτηση στους χώρους όπου υπάρχει συνεχής παρουσία ή έκλυση εκρηκτικών αερίων ηλεκτροκινητήρων στις αντλίες κυκλοφορίας καυσίµων τύπου αντιεκρηκτικού µε ηλεκτρική εγκατάσταση αντιεκρηκτικού τύπου, σύµφωνα µε τους ισχύοντας κανονισµούς, µε γείωση. Στους χώρους όπου δεν υπάρχει συνεχής παρουσία ή έκλυση εκρηκτικών αερίων, µπορεί να χρησιµοποιηθούν και ηλεκτροκινητήρες και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις όχι αντιεκρηκτικού τύπου, αλλά οπωσδήποτε στεγανού κλειστού αερόψυκτου µε γείωση.
5. Τοποθέτηση αλεξικέραυνου σε κατάλληλα σηµεία, εκτός εάν οι δεξαµενές αποθηκεύσεως είναι γειωµένες και σε ηλεκτρική συνέχεια.
6. Οι δεξαµενές χωηρητικότητος µεγαλυτέρας των 5000 µ3 να χρωµατίζονται µε ανακλαστικά χρώµατα της θερµότητος για τη µείωση της θερµοκρασίας των δεξαµενών από την ηλιακή ακτινοβολία.
7. Κατασκευή λεκάνης ασφαλείας τελείως στεγανής, γύρω από κάθε δεξαµενή ή συστοιχία δεξαµενών που να µπορεί να περιλάβει, σε περίπτωση διαρροής:
α) Για τις δεξαµενές υγρών καυσίµων που βρίσκονται εντός χώρου διυλιστηρίων :
(1) Το 75% της περιεκτικότητας της δεξαµενής εφόσον αυτή είναι µεµονωµένη.
(2) Το 75% της περιεκτικότητας της µεγαλυτέρας δεξαµενής συν 25% της συνολικής χωρητικότητος των υπολοίπων δεξαµενών, εφ’ όσον πρόκειται για συστοιχία δεξαµενών, αφαιρουµένου βεβαίως του όγκου των άλλων δεξαµενών µέχρι του ύψους της λεκάνης ασφαλείς.
β) Για τις δεξαµενές υγρών καυσίµων που βρίσκονται εκτός χώρου διυλιστηρίων.
(1) Το 100% της περιεκτικότητος της δεξαµενής εφόσον αυτή είναι µεµονωµένη.
(2) Το 100% της περιεκτικότητας της µεγαλύτερης δεξαµενής συν 25% της συνολικής χωρητικότητος των υπολοίπων δεξαµενών, εφ' όσον πρόκειται για συστοιχίες δεξαµενών, αφαιρουµένου βεβαίως του όγκου των άλλων δεξαµενών µέχρι του ύψους της λεκάνης ασφαλείας.
8. Φύλαξη των εγκαταστάσεων από φύλακα καθ' όλο το 24ωρο, εφ' όσον η χωρητικότητα των δεξαµενών είναι µεγαλυτέρα των 500 µ3, εκτός εάν η εγκατάσταση ευρίσκεται µέσα σε ευρύτερα φυλασσόµενο χώρο.
1. Εφοδιασµός των δεξαµενών υγραερίου µε µανόµετρο, θερµόµετρο δείκτη στάθµης υγρού, ασφαλιστικές βαλβίδες µε σωλήνες απαγωγής επαρκούς ύψους.
2. Εφοδιασµός των δεξαµενών µε πιστοποιητικό υδραυλικής δοκιµασίας.
3. Τοποθέτηση ηλεκτροκινητήρων τύπου αντιεκρηκτικού µε ηλεκτρική εγκατάσταση αντιεκρηκτικού τύπου σύµφωνα µε τους ισχύοντας κανονισµούς µε γείωση. Σε εγκαταστάσεις εναποθηκεύσεως υγραερίου που βρίσκονται µέσα στον ευρύτερο χώρο των διυλιστηρίων επιτρέπεται και η χρήση επαγωγικών ηλεκτροκινητήρων κλειστού τύπου µε γείωση, εφόσον δεν υπάρχει παρουσία εκρηκτικών αερίων και προβλέπεται τούτο από σχετικούς Κανονισµούς τεχνικώς προηγµένων Χωρών.
4. Τοποθέτηση αλεξικεραύνων σε κατάλληλα σηµεία.
Σε περίπτωση ανεξαρτήτων εγκαταστάσεων αποθηκεύσεως υγραερίων σε δεξαµενές ή φιάλες τότε:
α) ∆εν επιβάλλεται αλεξικέραυνο εφόσον οι δεξαµενές είναι καλά γειωµένες και σε ηλεκτρική συνέχεια, και
β) ∆εν επιβάλλεται αλεξικέραυνο για αποθήκες φιαλών υγραερίου εφόσον σ' αυτές αποθηκεύεται ποσότητα µέχρι 2.000 φιαλών των 10 kg ή ανάλογος αριθµός φιαλών των 25 kg.
Σε εγκαταστάσεις εµφιαλώσεως υγραερίων ή τοποθέτηση αλεξικεραύνων είναι υποχρεωτική.
5. Απαγόρευση εναποθηκεύσεως υγραερίου σε φιάλες ή δεξαµενές σε χώρους των οποίων η στάθµη του δαπέδου είναι χαµηλότερη από το γύρω έδαφος.
6. Αποψίλωση του γηπέδου από ξηρά χόρτα.
7. Κατάλληλος και επαρκής ηλεκτροφωτισµός του γηπέδου.
8. Κατάλληλη περίφραξη µε ισχυρό δικτυωτό πλέγµα που να φέρει στην κορυφή αγκαθωτό σύρµα συνολικού ύψους τουλάχιστον 1.80 µ.
9. Απαγόρευση χρήσεως πυροδοτικών συσκευών.
10. Η εµφιάλωση των υγραερίων και ο έλεγχος στεγανότητας των φιαλών να ενεργείται από ειδικευµένο και έµπειρο προσωπικό.
11. Φύλαξη της εγκαταστάσεως καθ' όλο το 24ωρο από φύλακα ή υπεύθυνο πρόσωπο της επιχειρήσεως κατά τον χρόνο που λειτουργεί η εγκατάσταση.
Σε περίπτωση ανεξαρτήτων εγκαταστάσεων αποθηκεύσεως υγραερίων σε δεξαµενές ή φιάλες, τότε δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη φύλακος εφόσον:
α) Πρόκειται για δεξαµενές αποθηκεύσεως υγραερίων νοµίµως εγκατεστηµένες και λειτουργούσες που βρίσκονται εντός ευρύτερου φυλασσόµενου χώρου. (Εργοστάσια αεροδρόµια, λιµένες κλπ.).
β) Πρόκειται για δεξαµενές αποθηκεύσεως υγραερίου, χωρητικότητος µέχρι 15 µ3, εγκατεστηµένες και λειτουργούσες νοµίµως σε καλώς περιφραγµένους βιοµηχανικούς ή βιοτεχνικούς χώρους, για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων αυτών.
γ) Πρόκειται για αποθήκες αποθηκεύσεως φιαλών υγραερίου σε κατάλληλους κλειστούς ή υπαιθρίους κατάλληλα περιφραγµένους αποθηκευτικούς χώρους, εφ' όσον δεν αποθηκεύονται περισσότερες από 2.000 φιάλες των 10 ΚG ή ανάλογος αριθµός φιαλών των 25 χιλιογράµµων.
12. Πλησίον του δαπέδου των κλειστών αποθηκών υγραερίων, να υπάρχουν ανοίγµατα στους τοίχους ή τις πόρτες για την απαγωγή των αερίων σε περίπτωση διαφυγών.
13. Εγκατάσταση εξαεριστήρος στεγανού τύπου, που να λειτουργεί δύο φορές την ηµέρα για εξαερισµό των κλειστών χώρων αποθηκεύσεως.
(Όπου δεν υπάρχει κατάλληλος και επαρκής φυσικός αερισµός).
14. Απαγόρευση χρήσεως γυµνής φλόγας (σπίρτα, αναπτήρες κ.λ.π.) .
15. Κάθε ηµέρα και πριν από την είσοδο του προσωπικού στους κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους αποθηκεύσεως υγραερίων σε φιάλες, δυναµικότητας µεγαλύτερης των 200 φιαλών των 10 KG ή αναλόγου αριθµού φιαλών των 25 KG, να γίνεται ανίχνευση του χώρου για τον εντοπισµό τυχόν υπάρξεως εκρηκτικού µίγµατος, µε ειδικό φορητό ανιχνευτή.
Στις εγκαταστάσεις εργαστηρίων, εργοστασίων και αποθηκευτικών εκρηκτικών υλών πρέπει να λαµβάνωνται όλα τα µέτρα που προβλέπονται από τις διατάξεις του υπ' αριθ. 35/28-11-68 Ν. ∆/τος (ΦΕΚ Α 28/3-12-68) "περί των όρων ιδρύσεως και λειτουργίας εργαστηρίων εργοστασίων και αποθηκών εκρηκτικών υλών".
1. Κατηγορία Βιοµηχανιών - Βιοτεχνιών. Η κατηγορία αυτή περιλαµβάνει από απόψεως κινδύνου πυρκαϊάς τρεις οµάδες, ήτοι µικρού (α), µεσαίου (β) και µεγάλου κινδύνου (γ).
α) Οµάς Μικρού Κινδύνου Αα.
Για την οµάδα αυτή πρέπει να λαµβάνωνται τα εξής κατασταλτικά µέτρα:
(1) Εφοδιασµός των µονάδων µε φορητά µέσα πυροσβέσεως.
Φορητοί πυροσβεστήρες κατάλληλοι για πυρκαϊές τύπου Α, σύµφωνα µε τον εξής πίνακα:
Ειδικότερα για τις βιοµηχανίες ή βιοτεχνίες επεξεργασίας µετάλλων, µαρµάρων ή άλλων αφλέκτων υλικών η εγκατάσταση φορητών µέσων πυροσβέσεως είναι απαραίτητη µόνο σε χώρους που ενυπάρχουν και εύφλεκτα υλικά.
2. Εγκατάσταση µονίµων µέσων πυροσβέσεως. Υδραυλικό πυροσβεστικό δίκτυο που να απολήγει σε πυροσβεστικές φωλεές υποχρεωτικά για βιοµηχανικές ή βιοτεχνικές επιχειρήσεις που έχουν στεγασµένη επιφάνεια µεγαλυτέρα από 1.500µ2. Εάν δεν υπάρχει υδραυλικό δίκτυο πόλεως πρέπει να κατασκευάζεται υδατοδεξαµενή που να λειτουργεί µε κατάλληλη αντλία.
Η κατασκευή και λειτουργία µονίµου υδραυλικού πυροσβεστικού δικτύου καθορίζεται σύµφωνα µε τα υφιστάµενα ελληνικά πρότυπα ή κανονισµούς και εάν δεν υπάρχουν τέτοια, µετά από υπόδειξη της αρµοδίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύµφωνα µε αυτά που ισχύουν
διεθνώς.
Ειδικώτερα για τις βιοµηχανίες ή βιοτεχνίες επεξεργασίας µετάλλων, µαρµάρων ή άλλων αφλέκτων υλικών δεν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση µονίµων µέσων πυροσβέσεως.
β) Οµάς Μεσαίου Κινδύνου (Αβ).
Για την οµάδα αυτή πρέπει να λαµβάνονται τα εξής κατασταλτικά µέτρα:
1. Εφοδιασµός των µονάδων µε φορητά µέσα πυροσβέσεως. Φορητοί πυροσβεστήρες κατάλληλοι για πυρκαϊές τύπου (Α), σύµφωνα µε τον εξής πίνακα:
2. Εφοδιασµός µονάδος µε τροχήλατα µέσα πυροσβέσεως.
Ένας τροχήλατος πυροσβεστήρας σκόνης 50 χιλιογράµµων για επιχειρήσεις που έχουν υπαιθρίους αποθήκες άνω των 1.000µ2 εφ' όσον αποθηκεύουν πρώτης ύλης ή βιοµηχανικά προϊόντα που µπορούν να αναφλεγούν.
Επίσης πρέπει να προβλέπεται ένας ακόµη πυροσβεστήρα όµοιας, για και επί πλέον των 1.000µ2 επιφάνεια, ή για κλάσµα πάνω από ήµισυ (1/2).
3. Εγκατάσταση µονίµων µέσων πυροσβέσεως.
Μόνιµο υδραυλικό πυροσβεστικό δίκτυο, όπως περιγράφεται στην οµάδα κινδύνου (Αα) υποχρεωτικό για επιχειρήσεις που έχουν στεγασµένη επιφάνεια µεγαλύτερη από 1.000µ2 κατάλληλα προσαρµοζόµενο.
4. Ειδικώτερα για τις εγκαταστάσεις αποθηκεύσεως και συσκευασίας νιτρικών και συνθέτων λιπασµάτων, δεν είναι απαραίτητος η ύπαρξη φορητών και τροχηλάτων µέσων πυροσβέσεως, σύµφωνα µε τα ανωτέρω, παρά µόνο η τοποθέτηση σε κάθε αποθήκη ή αίθουσα συσκευασίας, ανεξάρτητα µε το µέγεθός της, δύο τουλάχιστον φορητών πυροσβεστήρων των ανωτέρω τύπων και τούτο λόγω της ειδικής φύσεως των προϊόντων αυτών, οπωσδήποτε όµως επιβάλλεται η ύπαρξη καταλλήλου και επαρκούς πυροσβεστικού δικτύου νερού ανεξάρτητα από το µέγεθος του στεγασµένου αποθηκευτικού χώρου ή χώρου συσκευασίας.
γ) ΟΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝ∆ΥΝΟΥ (Αγ)
1. Εφοδιασµός των µονάδων µε φορητά µέσα πυροσβέσεως. Για την οµάδα αυτή πρέπει να λαµβάνωνται τα εξής κατασταλτικά µέτρα :
Όπως στην περίπτωση µεσαίου κινδύνου (Αβ).
2. Εφοδιασµός των µονάδων µε τροχήλατα µέσα πυροσβέσεως. Όπως στην περίπτωση µεσαίου κινδύνου (Αβ).
3. Εγκατάσταση µονίµων µέσων πυροσβέσεως. Μόνιµο υδραυλικό πυροσβεστικό δίκτυο όπως περιγράφεται στην οµάδα µικρού κινδύνου (Αα) υποχρεωτικό για επιχειρήσεις µε στεγασµένη επιφάνεια µεγαλύτερη των 500 µ2 κατάλληλα προσαρµοζόµενο.
4. Εγκατάσταση συστηµάτων σηµάνσεως συναγερµού. Κατάλληλα συστήµατα όπως περιγράφονται στα ελληνικά πρότυπα ή κανονισµούς και αν δεν υπάρχουν τέτοια µε υπόδειξη της αρµοδίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύµφωνα µε αυτά που ισχύουν διεθνώς, υποχρεωτικά για επιχειρήσεις στεγασµένης επιφανείας µεγαλυτέρας από 1.000 µ2.
5. Εφοδιασµός των µονάδων µε ανιχνευτικό σύστηµα. Κατάλληλα ανιχνευτικά συστήµατα, κατά περίπτωση, για κλειστές αποθήκες µεγαλύτερες από 500 µ2 που επεκτείνονται και σε κάθε χώρο που υπάρχει κίνδυνος αναφλέξεως σύµφωνα µε τα ελληνικά πρότυπα ή κανονισµούς και εάν δεν υπάρχουν τέτοια µε υπόδειξη της αρµοδίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σύµφωνα µε αυτά που ισχύουν διεθνώς.
ΙΙ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ Β
Η κατηγορία αυτή περιλαµβάνει από απόψεως κινδύνου πυρκαϊάς, τρεις οµάδες, δηλαδή µικρού (α), µεσαίου (β) και µεγάλου κινδύνου (γ).
α) ΟΜΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΚΙΝ∆ΥΝΟΥ Βα
∆εν έχουν υπαχθή.
β) ΟΜΑΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΙΝ∆ΥΝΟΥ Ββ
Για την οµάδα αυτή πρέπει να λαµβάνωνται τα εξής κατασταλτικά µέτρα.
1. Εφοδιασµός των µονάδων µε φορητά µέσα πυροσβέσεως. Πρέπει να συνυπάρχουν πυροσβεστήρες σκόνης και διοξειδίου του άνθρακος CO2 ή µηχανικού αφρού ή HALON κατάλληλοι για πυρκαϊές, κατηγορίες Β όπως στον εξής πίνακα:
2. Εφοδιασµός των µονάδων µε τροχήλατα µέσα πυροσβέσεως. Ένα τροχήλατο πυροσβεστήρα σκόνης των 50 χιλιογράµµων και ένα διοξειδίου του άνθρακος των 20 χιλιογράµµων για επιχειρήσεις που διαθέτουν στεγασµένη επιφάνεια µεγαλυτέρα των 1.500 µ2 και µέχρι 3.000 µ2.
Για εστεγασµένους χώρους επιφανείας µεγαλυτέρας από 3.000 µ2, ένας πυροσβεστήρας των ανωτέρω τύπων για κάθε 1.500 µ2 στεγασµένης επιφανείας επί πλέον ή κλάσµα µεγαλυτέρου του 1/2.
3. Εγκατάσταση µονίµων µέσων πυροσβέσεως. Μόνιµο υδραυλικό πυροσβεστικό δίκτυο όπως περιγράφεται στην οµάδα µικρού κινδύνου της κατηγορίας Α΄ κατάλληλα προσηρµοσµένο στις απαιτήσεις της οµάδος.
4. Εφοδιασµός των µονάδων µε ανιχνευτικά συστήµατα. Πρέπει να τοποθετείται ανιχνευτικό σύστηµα εκρηκτικών αερίων σε χώρους παραγωγής πτητικών προϊόντων και σε χώρους αποθηκεύσεως πτητικών υγρών ή αερίων καυσίµων.
γ) ΟΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝ∆ΥΝΟΥ Βγ
Για την οµάδα αυτή πρέπει να λαµβάνωνται τα εξής κατασταλτικά µέτρα:
1. Εφοδιασµός των µονάδων µε φορητά µέσα πυροσβέσεως. Πρέπει να συνυπάρχουν φορητοί πυροσβεστήρες σκόνης και διοξειδίου του άνθρακος (CO2) ή µηχανικού αφρού ή HALON κατάλληλοι για πυρκαϊές κατηγορίας Β, όπως στον εξής πίνακα:
Ειδικώτερα για της υπαίθριες δεξαµενές εναποθηκεύσεως υγρών καυσίµων επιβάλλεται η ύπαρξη δύο τουλάχιστον πυροσβεστήρων των ανωτέρων τύπων για κάθε δίοδο προσπελάσεως της προστατευτικής λεκάνης ασφαλείας. Επίσης επιβάλλεται η ύπαρξη και δύο τουλάχιστον πυροσβεστήρων των ανωτέρων τύπων στις οροφές των δεξαµενών εφ' όσον αυτές είναι πλωτές.
2. Εφοδιασµός των µονάδων µε τροχήλατα µέσα πυροσβέσεως. Όπως στην περίπτωση µεσαίου κινδύνου Ββ.
3. Εγκατάσταση µονίµων µέσων πυροσβέσεως. Μόνιµο υδραυλικό πυροσβεστικό δίκτυο, που να απολήγει σε πυροσβεστικές φωλεές και συστήµατα αυτοµάτου καταιωνισµού µε νερό ή παραγωγής αφρού ή εκτοξεύσεως σκόνης ή διοξειδίου του άνθρακος, κατασκευασµένα και λειτουργούντα σύµφωνα µε τα ελληνικά πρότυπα ή κανονισµούς και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοια µετά από υπόδειξη της αρµοδίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύµφωνα µε διεθνώς ανεγνωρισµένους κανονισµούς. Σύστηµα αυτοµάτου καταιωνισµού δεν είναι υποχρεωτικό προκειµένου µόνο για τις µεµονωµένες δεξαµενές πετρελαίου ή Μαζούτ.
4. Εφοδιασµός των µονάδων µε ανιχνευτικά συστήµατα. Πρέπει να τοποθετούνται όλα τα κατάλληλα ανιχνευτικά συστήµατα όπως προδιαγράφονται από τα ελληνικά πρότυπα ή κανονισµούς ή σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοια, από διεθνώς ανεγνωρισµένα πρότυπα ή κανονισµούς.
5. Εφοδιασµός των µονάδων µε µηχανικά µέσα πυροσβέσεως. Για τις εγκαταστάσεις διϋλιστηρίων, δύο τουλάχιστον πυροσβεστικά οχήµατα εκτοξεύσεως νερού-αφρού ή σκόνης ή αφρού υψηλής διαστολής.
6. Εγκατάσταση συστηµάτων σηµάνσεως συναγερµού. Κατάλληλα συστήµατα σηµάνσεως συναγερµού, για τις εγκαταστάσεις αποθηκεύσεως υγρών καυσίµων, οι οποίες διαθέτουν περισσότερες από οκτώ (8) δεξαµενές.
ΙΙΙ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ C
Στην κατηγορία αυτή οι πυρκαϊές προκαλούνται από αέρια καύσιµα όπου ο κίνδυνος εκρήξεως είναι πάρα πολύ µεγάλος και περιλαµβάνει από απόψεως κινδύνου πυρκαϊάς, τρείς οµάδες δηλαδή µικρού (α), µεσαίου (β) και µεγάλου (γ) κινδύνου.
α) ΟΜΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΚΙΝ∆ΥΝΟΥ Cα
∆εν έχουν υπαχθή.
β) ΟΜΑΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΙΝ∆ΥΝΟΥ Cβ
Για την οµάδα αυτή πρέπει να λαµβάνωνται τα εξής κατασταλτικά µέτρα:
1. Εφοδιασµός των µονάδων µε φορητά µέσα πυροσβέσεως. Πρέπει να υπαχθούν, οι, εις τον εξής πίνακα, φορητοί πυροσβεστήρες, κατάλληλοι για πυρκαϊκές κατηγορίας C.
Ειδικώτερα για την προστασία των δεξαµενών αποθηκεύσεως υγραερίων απαιτείται η ύπαρξη δύο (2) τουλάχιστον πυροσβεστήρων του ανωτέρου τύπου για κάθε δεξαµενή.
Για υπαίθριες αποθήκες φιαλών υγραερίου και για ποσότητα µέχρι 1500 φιάλες των 10 KG ή αναλόγου αριθµού των 25 KG απαιτείται η ύπαρξη δύο πυροσβεστήρων τύπου Ρ12.
Για µεγαλύτερη ποσότητα, ένας πυροσβεστήρας του άνω τύπου ανά 300 φιάλες των 10 KG ή αναλόγου αριθµού φιαλών των 25 KG.
2. Εγκατάσταση µονίµων µέσων πυροσβέσεως. Μόνιµο υδραυλικό πυροσβεστικό δίκτυο όπου να απολήγει σε πυροσβεστικές φωλεές και για κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους επί πλέον αυτόµατη εγκατάσταση ΗALON ή CO2 µετά από υπόδειξη της αρµοδίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υποχρεωτικά για επιφάνεια µεγαλυτέρα 300µ2 ή αποθηκευοµένης ποσότητος µεγαλυτέρας των 200 φιαλών των 10 ΚG ή αναλόγου αριθµού φιαλών των 25 KG.
3. Εφοδιασµός των µονάδων µε συστήµατα ανιχνεύσεως. Αυτόµατα συστήµατα ανιχνεύσεως εκρηκτικών αερίων για κλειστές εγκαταστάσεις εµφιαλώσεως ή κλειστές αποθήκες χωρητικότητος µεγαλυτέρας των 500 µ2 ή αποθηκευοµένης ποσότητος µεγαλυτέρας των 300 φιαλών των 10 KG ή αναλόγου αριθµού φιαλών των 25 KG.
4. Εγκατάσταση συστηµάτων σηµάνσεως συναγερµού. Αυτόµατα συστήµατα σηµάνσεως συναγερµού τις εγκαταστάσεις που έχουν συστήµατα ανιχνεύσεως.
γ) ΟΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝ∆ΥΝΟΥ Cγ.
Τα ίδια κατασταλτικά µέτρα όπως στην περίπτωση µεσαίου κινδύνου (Cβ) κατάλληλα προσαρµοζόµενα µετά από υπόδειξη της αρµοδίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
ΙV. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ (D)
Η κατηγορία αυτή περιλαµβάνει βιοµηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, όπου οι πυρκαϊές προκαλούνται σε µέταλλα (νάτριο, κάλιο, µαγνήσιο, τιτάνιο, ζιρκόνιο κλπ.). Στην Κατηγορία αυτή, σαν κατασταλτικά µέτρα χρησιµοποιούνται ειδικοί µόνο φορητοί ή τροχήλατοι πυροσβεστήρες σκόνης, διάφορης χωρητικότητας τύπου PD (κατασβέσεως µετάλλων).