Τροποποιήθηκε από:
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 4420_2016 | 303.36 KB |
1. Το π.δ. 63/2005 περί «Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ Α'98), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2. Τον ν. 4313/2014 περί «Ρυθμίσεων θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 261), και ειδικότερα την παρ. 11 του Άρθρου 70 αυτού.
3. Τον ν. 4412/2016 περί «Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)» (ΦΕΚ Α' 147) και ειδικότερα την περίπτωση 31 της παρ. 1 του άρθρου 377, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 66α του Άρθρου 22 του ν. 4441/2016 περί «Απλοποίησης διαιδκασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρσης κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α'227) σύμφωνα με την οποία παραμένει σε ισχύ η παρ. 1α του άρθρου 176 του ν. 3669/2008 (ΦΕΚ Α΄ 116).
4. Του νόμου 4270/2014 περί «Αρχών δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 143) και ειδικότερα τα άρθρα 65 και 66 αυτού.
5. Τον ν. 3861/2010 περί «Ενίσχυσης της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο “Πρόγραμμα Διαύγεια” και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 112).
6. Το π.δ. 109/2014 περί «Οργανισμού του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων» (ΦΕΚ Α' 176).
7. Το π.δ. 70/2015 περί ανασύστασης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ Α' 114).
8. Του π.δ. 123 «Ανασύσταση και μετονομασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, σύσταση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετονομασία Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων». (ΦΕΚ Α' 208).
9. Του π.δ. 125/2016 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» και ειδικότερα τον διορισμό του Χρήστου Σπίρτζη του Παναγιώτη στη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (ΦΕΚ Α'210).
10. Την οικ.20699/30-3-2015 απόφαση Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού περί «Διορισμού Γενικού Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού» (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 204), σχετικά με τον διορισμό του Γεωργίου Δέδε σε θέση Γενικού Γραμματέα, Προϊσταμένου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
11. Την Δ16α/04/773/29-11-1990 κοινή απόφαση του Υπουργού Προεδρίας και του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, για την εξαίρεση διοικητικών πράξεων ή εγγράφων από τον κανόνα των τριών υπογραφών του Άρθρου 81 του ν. 1892/1990.
12. Την ΔΑΕΕ/οικ.694/Φ.Νομοθεσία/10-6-2015 απόφαση Αναπλ. Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για σύσταση επιτροπής για τη σύνταξη σχεδίου Κανονισμού για την ασφάλεια των φραγμάτων κατά τα στάδια μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας τους.
13. Την ΔΑΕΕ/οικ.1460/Φ. Νομοθεσία/18-11-2015 απόφαση Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη σύσταση ομάδας εργασίας για τη σύνταξη σχεδίου Κανονισμού για την ασφάλεια των φραγμάτων κατά τα στάδια μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας τους.
14. Το με αριθμ. ΔΑΕΕ/1321/Φ.Νομοθεσίας/29-08-2016, έγγραφο με το οποίο υποβλήθηκε η πρόταση της ανωτέρω ομάδας εργασίας στο Γραφείο Υπουργού (αριθμ. Γραφείου Υπουργού 9449/01-09-2016).
15. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό, αποφασίζουμε:
Εγκρίνουμε τον κατωτέρω:
Κανονισμό Ασφάλειας Φραγμάτων (Κ.Α.Φ.) - Διοικητική Αρχή Φραγμάτων ως ακολούθως:
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ
Σκοπός του Κανονισμού αυτού είναι η θέσπιση κανόνων και διαδικασιών ελέγχων -επιθεωρήσεων ασφάλειας των φραγμάτων, δημόσιων ή ιδιωτικών, κατά τα στάδια μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας τους, με στόχο την ασφάλειά τους, ώστε να προλαμβάνονται καταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και εγκαταστάσεις, ή να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο περιβάλλον.
Ο Κύριος του Έργου είναι υποχρεωμένος για την τήρηση και εφαρμογή των προβλέψεων του παρόντος Κανονισμού.
Ο παρών Κανονισμός δεν αναιρεί τις απορρέουσες, από την ισχύουσα νομοθεσία και τις κείμενες διατάξεις, αρμοδιότητες και ευθύνες του Κυρίου του Έργου, των εξουσιοδοτημένων από αυτόν οργάνων, καθώς και των λοιπών παραγόντων που συμμετέχουν, κατά περίπτωση, σε όλα τα στάδια από τη μελέτη, έως και την εγκατάλειψη ή/και την αποδόμηση του φράγματος.
Αρμόδια για τη διασφάλιση της τήρησης και της συμμόρφωσης με τον παρόντα Κανονισμό είναι η Διοικητική Αρχή Φραγμάτων (ΔΑΦ), όπως αυτή συνιστάται ως Επιτροπή στο Κεφάλαιο ΣΤ του παρόντος Κανονισμού.
1. Ο παρών Κανονισμός εφαρμόζεται σε όλα τα φράγματα ταμίευσης νερού ή συγκράτησης νερού, τα οποία αποτελούνται από ένα σύνολο επιμέρους έργων, συμπεριλαμβανομένης και της τεχνητής λίμνης (Ταμιευτήρα), εφόσον:
- Το ορατό ύψος φράγματος, όπως αυτό ορίζεται στο Άρθρο 3, είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 10m, ή
- Το ορατό ύψος φράγματος, όπως αυτό ορίζεται στο Άρθρο 3, είναι από 5m έως 10m και ο ταμιευτήρας του φράγματος έχει χωρητικότητα μεγαλύτερη ή ίση των 50.000 m3.
2. Με βάση το ορατό ύψος φράγματος και τον όγκο του ταμιευτήρα, τα φράγματα της παρ. 1, κατατάσσονται σε τρεις (3) κατηγορίες, ως ακολούθως:
3. Φράγματα τα οποία εντάσσονται καταρχάς, βάσει των παραπάνω κριτηρίων, στις κατηγορίες ΙΙ ή III, δύναται μετά από αιτιολογημένη απόφαση της ΔΑΦ, να κατατάσσονται στην αμέσως ανώτερη κατηγορία. Επίσης, φράγματα τα οποία εντάσσονται καταρχάς, βάσει των κριτηρίων, στις Κατηγορίες Ι ή ΙΙ, δύναται να κατατάσσονται από τη ΔΑΦ στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία, εφόσον, και μόνον, τυχόν αστοχία τους δεν συνεπάγεται κινδύνους απώλειας ανθρώπινων ζωών, ή σοβαρές οικονομικές ζημίες, ή σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
4. Το ορατό ύψος φράγματος χαρακτηρίζει το ύψος της κατασκευής πάνω από την κοίτη και θεωρείται ως κρίσιμο ύψος για θέματα ασφαλείας του φράγματος. Διαφέρει από το ύψος φράγματος κατά ICOLD, όπως αυτό ορίζεται από την Διεθνή Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων (ICOLD-CIGB), το οποίο ορίζεται ως η υψομετρική διαφορά μεταξύ του βαθύτερου σημείου της θεμελίωσης και της στέψης του φράγματος.
Για την εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
(α) Ανάδοχος Κατασκευής: Εργοληπτική επιχείρηση η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του φράγματος, υπογράφοντας σχετική Σύμβαση Κατασκευής με τον Κύριο του Έργου (ΚτΕ) ή τα εξουσιοδοτημένα όργανα αυτού.
(β) Αποδόμηση Φράγματος: Η πλήρης ή μερική καθαίρεση του φράγματος και η ασφαλές αποκατάσταση της φυσικής ροής του ποταμού.
(γ) Απότομος καταβιβασμός στάθμης ταμιευτήρα: Ταπείνωση της στάθμης του ταμιευτήρα με ρυθμό που υπερβαίνει προκαθορισμένες τιμές από τη μελέτη και ενδεχομένως να επηρεάζει την ευστάθεια του αναχώματος του φράγματος ή των πρανών της λεκάνης κατάκλυσης.
(δ) Αστοχία: Απώλεια της επιτελεστικότητας του φράγματος, ο μη έλεγχος της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του φράγματος, ή/και να δημιουργήσει πλημμυρικό κύμα.
(ε) Διακινδύνευση (risk): Με τον όρο αυτό περιγράφονται τα αναμενόμενα αρνητικά αποτελέσματα που συνεπάγεται ένα συγκεκριμένο φαινόμενο. Η διακινδύνευση μπορεί να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα, την τρωτότητα της περιοχής και τη συνολική οικονομική αξία που είναι εκτεθειμένη. Δηλαδή η διακινδύνευση, είναι μία σχέση της μορφής:
Η Διακινδύνευση κατηγοριοποιείται ως ακολούθως:
- Χαμηλή - καμία ανθρώπινη απώλεια και μικρές υλικές ζημίες
- Μέση - απώλειες λίγων ανθρώπινων ζωών και αρκετές υλικές ζημίες
- Υψηλή - απώλειες σημαντικού αριθμού ανθρώπινων ζωών και σοβαρές υλικές ζημίες
(στ) Διάρκεια ζωής του φράγματος: Περίοδος από την κατασκευή έως και την εγκατάλειψη ή/και την αποδόμηση του φράγματος.
(ζ) Διοικητική Αρχή Φραγμάτων (ΔΑΦ): Το όργανο του Ελληνικού Κράτους που συγκροτείται και λειτουργεί κατά το Κεφαλαίο ΣΤ΄ και διασφαλίζει την τήρηση και συμμόρφωση προς τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού Ασφαλείας Φραγμάτων.
(η) Εγκατάλειψη φράγματος: Κατάσταση κατά την οποία ένα φράγμα καθίσταται μη ικανό να αποθηκεύσει νερό, μετά από πλήρωση του ταμιευτήρα από στερεά υλικά, με ταυτόχρονη ασφαλή παροχέτευση του νερού του ποταμού και με παράκαμψη του φράγματος.
(θ) Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης: Το σύνολο των οδηγιών, διαδικασιών και ενεργειών, που αναφέρονται στη λειτουργία και συντήρηση του φράγματος και προβλέπονται κατά το Στάδιο Λειτουργίας.
(ι) Έκτακτη Συντήρηση: Ειδικά μέτρα τα οποία λαμβάνονται όταν η παρατηρούμενη συμπεριφορά αποκλίνει από την προβλεπόμενη και τα οποία έχουν ως στόχο να διατηρήσουν ή/και να αποκαταστήσουν τις λειτουργικές συνθήκες των κατασκευών και του εξοπλισμού.
(ια) Έλεγχοι Ασφαλείας: Σειρά ελέγχων που πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια της ζωής του φράγματος σχετικά με δομικά, υδραυλικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά θέματα, με στόχο την επαρκή και συνεχή γνώση της κατάστασης του φράγματος, την έγκαιρη διάγνωση τυχόν ανωμαλιών και την αποτελεσματική παρέμβαση, όποτε αυτή απαιτείται.
(ιβ) Επικινδυνότητα (hazard): Η έννοια αυτή αναφέρεται στην πιθανότητα εμφάνισης κάποιου φαινομένου, με δυνητικά βλαβερές συνέπειες, και όχι στα αποτελέσματα που αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει.
(ιγ) Καταστροφή φράγματος: Ακραίο γεγονός το οποίο συνεπάγεται τη μερική ή ολική διακοπή της κατασκευής ή λειτουργίας του φράγματος και προκαλεί θύματα ή/και εκτεταμένες υλικές ζημίες.
(ιδ) Κανονισμός Ασφαλείας Φραγμάτων (ΚΑΦ): Το σύνολο κανόνων και διαδικασιών ελέγχων - επιθεωρήσεων ασφάλειας των φραγμάτων, δημόσιων ή ιδιωτικών, κατά την περίοδο υλοποίησης τους και κατά τη διάρκεια ζωής τους που οφείλει να τηρεί ο Κύριος του Έργου.
(ιε) Κριτήρια Σχεδιασμού: Αρχές της Μελέτης οι οποίες καθορίζουν το σχεδιασμό του φράγματος και σχετίζονται με την ποιότητα, ασφάλεια, λειτουργικότητα, διάρκεια στο χρόνο και την οικονομικότητα αυτού.
(ιστ) Κύριος του Έργου (ΚτΕ): Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο του δημοσίου τομέα, ή ιδιωτικός φορέας, ή φυσικό πρόσωπο, στην κυριότητα του οποίου ανήκει το φράγμα.
(ιζ) Μελέτη: Το σύνολο των στοιχείων (έρευνες, εκθέσεις, υπολογισμοί, σχέδια, προδιαγραφές κ.λπ.) που απαιτούνται για την έντεχνη κατασκευή του φράγματος.
(ιη) Μητρώο Ελληνικών Φραγμάτων: Βάση δεδομένων με στοιχεία των φραγμάτων της Ελλάδας που εντάσσονται στη δικαιοδοσία του παρόντος Κανονισμού (Παραρτήματα Α και Β).
(ιθ) Μητρώο Φράγματος: Σύνολο εγγράφων, εκθέσεων, σχεδίων, μελετών, υπολογισμών κ.λπ., στα οποία είναι καταγεγραμμένα με κάθε λεπτομέρεια όλα τα χαρακτηριστικά του Φράγματος όπως αυτό κατασκευάστηκε, τυχόν Περιστατικά ή έκτακτα γεγονότα σε κάθε στάδιο της ζωής του, καθώς και το σύνολο των καταγραφών από την παρακολούθηση του, και κατά τα λοιπά σύμφωνα με το Άρθρο 15.
(κ) Μηχανικός Ασφαλείας Φράγματος (ΜΑΦ): Ο υπεύθυνος μηχανικός για την παρακολούθηση της ασφαλούς συμπεριφοράς του φράγματος.
(κα) Όγκος Ταμιευτήρα: Η χωρητικότητα της τεχνητής λίμνης στην ανώτατη στάθμη αποθήκευσης ή λειτουργίας του φράγματος.
(κβ) Ορατό ύψος φράγματος: Η μέγιστη υψομετρική διαφορά μεταξύ της στέψης του φράγματος και του εδάφους αμέσως κατάντη του εξωτερικού πόδα αυτού όπως διαμορφώνεται με την ολοκλήρωση της κατασκευής.
(κγ) Περίοδος Υλοποίησης Φράγματος: Είναι το χρονικό διάστημα από την έναρξη της μελέτης έως και το πέρας της κατασκευής.
(κδ) Περιστατικό: Γεγονός συνδεόμενο με δράσεις, λειτουργίες ή δομικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν συνάδουν με την αναμενόμενη συμπεριφορά του φράγματος ή της ευρύτερης περιοχής αυτού.
(κε) Πλημμυρικό Κύμα: Κύμα το οποίο προκαλείται από αστοχία ή καταστροφή του φράγματος και το οποίο ενδεχομένως προκαλεί θύματα, ζημιές, οικονομικές συνέπειες και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
(κστ) Προσομοίωμα: Αναπαράσταση έργων ή φυσικών μορφών, που καθιστά εφικτή την απεικόνιση της πραγματικής κατάστασης ή την πρόβλεψη της μελλοντικής συμπεριφοράς.
(κζ) Στάδιο Κατασκευής: Περίοδος από την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του Φράγματος μέχρι την έναρξη της Πρώτης Πλήρωσης του ταμιευτήρα και κατά τα λοιπά σύμφωνα με το Άρθρο 12.
(κη) Στάδιο Λειτουργίας: Περίοδος της ζωής του φράγματος κατά την οποία επιτελείται ο σκοπός της κατασκευής του.
(κθ) Στάδιο Μελέτης: Περίοδος πριν την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του Φράγματος κατά την οποία οριστικοποιείται ο σχεδιασμός του.
(λ) Στάδιο Πρώτης Πλήρωσης: Περίοδος της ζωής του Φράγματος κατά την οποία για πρώτη φορά γίνεται η πλήρωση του Ταμιευτήρα, όπως ορίζεται στο Άρθρο 14.
(λα) Σύμβαση Κατασκευής: Είναι η γραπτή συμφωνία, μεταξύ του Κυρίου του Έργου και του Αναδόχου Κατασκευής, καθώς και όλα τα σχετικά τεύχη, σχέδια, έγγραφα, τα οποία συνοδεύουν τη γραπτή συμφωνία ή αναφέρονται σε αυτή.
(λβ) Σύστημα Προειδοποίησης και Συναγερμού: Οργανωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινων και τεχνικών πόρων, το οποίο έχει ως στόχο να ενημερώνει τον πληθυσμό κάθε περιοχής που μπορεί να επηρεαστεί από την απειλή, εμφάνιση ή ανάπτυξη κάποιας επικίνδυνης κατάστασης στο Φράγμα, καθορίζοντας επίσης τους κανόνες που πρέπει ακολουθηθούν στις αντίστοιχες περιπτώσεις.
(λγ) Σχέδιο Αντιμετώπισης Επικινδύνων Καταστάσεων (ΣΑΕΚ): Σχέδιο που περιγράφει τις δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις για το φράγμα και τις από αυτό επηρεαζόμενες περιοχές ανάντη και κατάντη και προβλέπει μεθόδους αντιμετώπισης, όπως περιγράφεται στο Άρθρο 10.
(λδ) Σχέδιο Παρακολούθησης: Σειρά διαδικασιών στις οποίες πρέπει να βασιστεί ο έλεγχος της ευστάθειας του φράγματος, όπως καθορίζεται στο Άρθρο 8.
(λε) Σχέδιο Πρώτης Πλήρωσης: Σειρά διαδικασιών οι οποίες απαιτείται να υλοποιηθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η πρώτη πλήρωση του ταμιευτήρα, όπως καθορίζεται στο Άρθρο 9.
(λστ) Σώμα Φράγματος: Το τεχνικό έργο για την ταμίευση ή τη συγκράτηση νερού.
(λζ) Τακτική Συντήρηση: Σειρά προγραμματισμένων μέτρων που λαμβάνονται για τη διατήρηση των λειτουργικών συνθηκών των κατασκευών και του εξοπλισμού και τα οποία υλοποιούνται ανεξάρτητα από την παρατηρούμενη συμπεριφορά.
(λη) Ταυτότητα φράγματος: Τα βασικά στοιχεία που περιγράφουν τη θέση, τον τύπο και το μέγεθος του φράγματος, την παροχετευτικότητα του υπερχειλιστή, το μέγεθος του ταμιευτήρα, τη χρήση κ.τ.λ.
(λθ) Ύψος φράγματος κατά ICOLD: Η διαφορά υψομέτρου από τη ονομαστική στέψη του φράγματος έως το βαθύτερο σημείο της θεμελίωσης.
(μ) Τρωτότητα (vulnerability): Ο όρος τρωτότητα περιγράφει το πόσο ευάλωτο είναι το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον σε ένα επικίνδυνο φαινόμενο που σχετίζεται με το φράγμα.
(μα) Φάκελος Έγκρισης Αποδόμησης (ΦΕΑ): Το σύνολο των στοιχείων τα οποία υποβάλλονται από τον ΚτΕ ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του στη ΔΑΦ, προκειμένου να επιτραπεί η αποδόμηση ενός φράγματος, όπως αυτή καθορίζεται στο Άρθρο 18.
(μβ) Φάκελος Έγκρισης Εγκατάλειψης (ΦΕΕ): Το σύνολο των στοιχείων τα οποία υποβάλλονται από τον ΚτΕ ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του στη ΔΑΦ, προκειμένου να επιτραπεί η εγκατάλειψη ενός φράγματος, όπως αυτή καθορίζεται στο Άρθρο 18.
(μγ) Φάκελος Έγκρισης Πρώτης Πλήρωσης (ΦΕΠΠ): Το σύνολο των στοιχείων τα οποία υποβάλλονται από τον ΚτΕ ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του στη ΔΑΦ, προκειμένου να επιτραπεί η έμφραξη του συστήματος εκτροπής και η πρώτη πλήρωση του ταμιευτήρα, όπως αυτά καθορίζονται στο Άρθρο 13.
(μδ) Φάκελος Κατασκευής Φράγματος (ΦΚΦ): Το σύνολο των στοιχείων τα οποία υποβάλλονται από τον ΚτΕ ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του στη ΔΑΦ πριν την κατασκευή του φράγματος, όπως αυτά καθορίζονται στο Άρθρο 11.
(με) Φορέας Λειτουργίας Φράγματος (ΦΛΦ): Ο φορέας ο οποίος συγκροτείται και λειτουργεί κατά το Άρθρο 6.
(μστ) Φορέας Υλοποίησης Φράγματος (ΦΥΦ): Ο φορέας ο οποίος συγκροτείται και λειτουργεί κατά το Άρθρο 5.
(μζ) Φράγμα για τον παρόντα κανονισμό νοείται το σύνολο των επί μέρους κατασκευών που συνθέτουν το έργο, δηλαδή το σώμα του φράγματος, τα έργα εκτροπής, υπερχείλισης και υδροληψίας, προσαγωγής και σταθμών παραγωγής ενέργειας, Η/Μ εγκαταστάσεων του φράγματος, σήραγγες επιθεώρησης και αποστράγγισης, έργα σταθεροποίησης πρανών και λοιπά συνοδά έργα που συμβάλουν στην ασφαλή λειτουργία του φράγματος.
1. Ο Κύριος του Έργου (ΚτΕ) οφείλει να συμμορφώνεται με τον παρόντα Κανονισμό Ασφαλείας Φραγμάτων (ΚΑΦ) σε όλα τα στάδια της ζωής του έργου και να ενημερώνει και να λαμβάνει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Διοικητική Αρχή Φραγμάτων (ΔΑΦ). Σε κάθε περίπτωση ο ΚτΕ είναι απολύτως υπεύθυνος για την εφαρμογή του ΚΑΦ και για την εξασφάλιση της ασφάλειας του φράγματος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.
2. Ο ΚτΕ υποχρεούται να καθορίσει ή να συστήσει τον Φορέα Υλοποίησης Φράγματος πριν την έναρξη της κατασκευής και να τον υποβάλει στη ΔΑΦ.
3. Ο ΚτΕ υποχρεούται να καθορίσει ή να συστήσει τον Φορέα Λειτουργίας Φράγματος πριν την έναρξη της πρώτης πλήρωσης του ταμιευτήρα και να τον υποβάλει στη ΔΑΦ για έλεγχο και έγκριση. Η πρώτη πλήρωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς καθορισμένο ΦΛΦ.
4. Ο Κύριος του Έργου υποχρεούται να υποβάλλει τους απαιτούμενους φακέλους για ενημέρωση και λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τη ΔΑΦ ως ακολούθως:
5. Ο ΚτΕ υποχρεούται επίσης να ενημερώνει εγκαίρως τη ΔΑΦ πριν την εκτέλεση σοβαρών τροποποιήσεων και επισκευών στο φράγμα, μετά από κάποιο έκτακτο Περιστατικό, ή μετά από επανεξέταση του σχεδιασμού του.
6. Ο Κύριος του Έργου (ΚτΕ) υποχρεούται να εκτελεί τις επιθεωρήσεις και ελέγχους, όπως αυτές ορίζονται στο Άρθρο 16, να συντάσσει τις σχετικές εκθέσεις και να τις υποβάλλει στη ΔΑΦ.
1. Πριν την έναρξη της κατασκευής ο ΚτΕ οφείλει να καθορίσει τον Φορέα Υλοποίησης Φράγματος (ΦΥΦ), ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό και την επίβλεψη της κατασκευής και θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του παρόντος ΚΑΦ, μέχρις ότου το φράγμα παραδοθεί στον Φορέα Λειτουργίας Φράγματος (ΦΛΦ). Ο ΦΥΦ μπορεί να είναι δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας που διαθέτει κατάλληλο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό με αποδεδειγμένη εμπειρία σε φράγματα παρομοίου τύπου και μεγέθους, καθώς και κατάλληλη υποδομή για τη διαχείριση του φράγματος κατά την κατασκευή και την πρώτη πλήρωση του ταμιευτήρα. Ο ΦΥΦ για να μπορεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια σε όλες τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του, είναι απαραίτητο να διαθέτει, είτε στη μόνιμη στελέχωσή του, είτε με πρόσληψη με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών (τεχνικών συμβούλων), την παρακάτω στελέχωση, κατ' ελάχιστον:
- Έναν (1) Πολιτικό Μηχανικό ως επικεφαλής
- Έναν (1) Πολιτικό Μηχανικό
- Έναν (1) Πολιτικό ή Μεταλλειολόγο
- Μεταλλουργό Μηχανικό
- Έναν (1) Τοπογράφο Μηχανικό
- Έναν (1) Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό
- Έναν (1) Γεωλόγο
- Έναν (1) TE Μηχανικό
- Έναν (1) TE Μηχανικό με εμπειρία εργαστηρίου
- Τέσσερις (4) Εργοδηγούς διαφόρων ειδικοτήτων
- Δύο (2) Διοικητικούς για γραμματειακή και οικονομική υποστήριξη Ένας (1) Μηχανικός εκ των ανωτέρω ορίζεται ως Μηχανικός Ασφαλείας Φράγματος (ΜΑΦ).
Η στελέχωση του ΦΥΦ υποβάλλεται στη ΔΑΦ, ως αναπόσπαστο μέρος του Φακέλου Κατασκευής Φράγματος του Άρθρου 11.
2. Ο ΦΥΦ έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις:
- Εποπτεύοντας την κατασκευή του φράγματος (εφαρμογή μελετών - τήρηση προδιαγραφών - ποιοτικός - οικονομικός - χρονικός έλεγχος έργων κ.λπ.).
- Συντάσσοντας και υποβάλλοντας στη ΔΑΦ για έγκριση το Φάκελο Έγκρισης Πρώτης Πλήρωσης (ΦΕΠΠ).
1. Ο ΦΛΦ μπορεί να είναι δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας, που διαθέτει κατάλληλο προσωπικό και υποδομή για την έντεχνη και ασφαλή λειτουργία του φράγματος. Ο ΦΛΦ προτείνεται από τον ΚτΕ και εγκρίνεται από τη ΔΑΦ πριν την έγκριση της Πρώτης Πλήρωσης.
Μετά την Πρώτη Πλήρωση και για όσο διάστημα το φράγμα δύναται να συγκρατεί ή να ταμιεύει νερό ο ΦΛΦ είναι ενεργός και έχει την πλήρη ευθύνη για την παρακολούθηση και ασφάλεια του φράγματος ακόμη και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι σε χρήση. Η στελέχωση του Φορέα Λειτουργίας Φράγματος (ΦΛΦ) πρέπει να είναι επαρκής για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας του φράγματος, ανάλογα με την κατηγορία και τη χρήση του (άρδευση, παραγωγή ενέργειας κ.τ.λ.). Η ΔΑΦ συντάσσει οδηγίες για τις απαιτήσεις στελέχωσης του ΦΛΦ, αναλόγως της φύσης και του μεγέθους του έργου. Ένας Μηχανικός από τα στελέχη του ΦΛΦ ορίζεται ως Μηχανικός Ασφαλείας Φράγματος (ΜΑΦ).
2. Ο ΦΛΦ έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις:
1. Η Μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του φράγματος συντάσσονται όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία. Ο σχεδιασμός του φράγματος και των συναφών έργων, εκπονείται σύμφωνα με κατάλληλα κριτήρια μελέτης, που εγγυώνται την ασφάλειά του, σε θέματα υδραυλικού, γεωτεχνικού και δομοστατικού σχεδιασμού, σε θέματα λειτουργίας του φράγματος και του ταμιευτήρα, καθώς και σε θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο Μελετητής συντάσσει επίσης το Σχέδιο Παρακολούθησης, το οποίο αποτελεί στοιχείο του Φακέλου Κατασκευής Φράγματος (ΦΚΦ). Στο ΦΚΦ περιλαμβάνονται και τα βασικά κριτήρια μελέτης και παραδοχών σχεδιασμού, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
2. Τα βασικά κριτήρια της μελέτης περιλαμβάνουν:
3. Οι βασικές παραδοχές σχεδιασμού περιλαμβάνουν:
4. Για το Σύστημα υπερχείλισης ισχύουν οι ακόλουθες ειδικές απαιτήσεις:
- Το σύστημα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ανεξάρτητα ανοίγματα.
- Ο χειρισμός των θυροφραγμάτων να γίνεται μηχανικά και χειροκίνητα και οι εντολές μηχανικής λειτουργίας να μπορούν να δίδονται επιτόπου και από απόσταση.
- Σε περιπτώσεις εγκατάστασης θυροφραγμάτων με αυτόματη λειτουργία, θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός ελέγχου της αυτόματης λειτουργίας των θυροφραγμάτων, ανεξάρτητα από τη στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα.
5. Για το Σύστημα εκκένωσης και ελέγχου ταχύτητας ανόδου στάθμης ταμιευτήρα ισχύουν οι ακόλουθες ειδικές απαιτήσεις:
6. Η Μελέτη πρέπει να περιλαμβάνει:
7. Το εγχειρίδιο λειτουργίας και συντήρησης θα συντάσσεται κατ' αρχάς στα πλαίσια της Οριστικής Μελέτης και θα αναθεωρείται και συμπληρώνεται με το πέρας της κατασκευής με ευθύνη του ΦΥΦ.
Το εγχειρίδιο λειτουργίας και συντήρησης θα περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον:
8. Με πρωτοβουλία της ΔΑΦ, δύναται να συντάσσονται οδηγίες σύνταξης μελετών φραγμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και ενσωματώνοντας ισχύοντες κανονισμούς και προδιαγραφές, και την κείμενη νομοθεσία.
Οι οδηγίες θα περιλαμβάνουν κατ' ελάχιστον:
1. Το Σχέδιο Παρακολούθησης περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων, οδηγιών και δράσεων που απαιτούνται για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του φράγματος στις φάσεις κατασκευής, πρώτης πλήρωσης και λειτουργίας μέσω της εκτέλεσης οπτικών ελέγχων και ενόργανων μετρήσεων.
Το Σχέδιο περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:
2. Το Σχέδιο Παρακολούθησης συντάσσεται αρχικώς στα πλαίσια της Οριστικής μελέτης, αναθεωρείται δε υποχρεωτικά από το ΦΥΦ μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος και πριν την πρώτη πλήρωση του ταμιευτήρα. Στη συνέχεια το Σχέδιο ενημερώνεται με ευθύνη των αρμοδίων οργάνων (ΦΥΦ ή ΦΛΦ), για όσες αλλαγές τυχόν επέλθουν κατά την περίοδο ευθύνης τους.
3. Το Σχέδιο Παρακολούθησης αναθεωρείται τακτικά στη φάση λειτουργίας του φράγματος ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του έργου και να ενσωματώνει νέες τεχνολογίες.
4. Το Σχέδιο Παρακολούθησης αποτελεί τμήμα και εντάσσεται στο γενικότερο Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης του έργου.
1. Το Σχέδιο Πρώτης Πλήρωσης έχει ως στόχο τον καθορισμό των διαδικασιών που απαιτείται να υλοποιηθούν, για την ασφαλή πλήρωση του ταμιευτήρα μετά την έμφραξη του συστήματος εκτροπής.
Το Σχέδιο εκπονείται με ευθύνη του ΦΥΦ, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προβλέψεις της μελέτης, και ειδικότερα το προσχέδιο πρώτης πλήρωσης, και περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον:
1. Το Σχέδιο Αντιμετώπισης Επικίνδυνων Καταστάσεων (ΣΑΕΚ) καθορίζει το σύνολο των δράσεων που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι ζημίες σε περιουσίες, κυρίως στις κατάντη περιοχές, σε περίπτωση εμφάνισης έκτακτων περιστατικών, σε όλα τα στάδια της ζωής του φράγματος.
Το ΣΑΕΚ περιέχει πληροφορίες για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις ακραίων περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων και χαρτών με τις περιοχές που κατακλύζονται για διάφορα πλημμυρικά γεγονότα.
Το ΣΑΕΚ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για κινδύνους που συνδέονται με το φράγμα. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είναι κατά το νόμο αρμόδια για τη σύνταξη και εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας (ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ).
2. Το ΣΑΕΚ συντάσσεται αρχικά στη φάση εκπόνησης της Οριστικής μελέτης και επικαιροποιείται με πρωτοβουλία του ΦΥΦ πριν την εκτροπή του ποταμού και πριν την έμφραξη για την 1η πλήρωση του ταμιευτήρα.
Εφόσον απαιτηθεί για τη σύνταξη του ΣΑΕΚ, ο μελετητής, ο ΦΥΦ ή ο ΦΛΦ συνεργάζεται με όλους τους, κατά περίπτωση, αρμόδιους φορείς (Πολιτική Προστασία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Υπηρεσίες Υγείας κ.τ.λ.).
Το ΣΑΕΚ κατατίθεται στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας η οποία συντάσσει το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για την εφαρμογή του οποίου είναι αρμόδια.
3. Το ΣΑΕΚ επικαιροποιείται από τον ΦΛΦ, σύμφωνα με τους όρους και απαιτήσεις αναθεώρησης και επικαιροποίησης που προδιαγράφονται σε αυτό, καθώς και σε κάθε περίπτωση τροποποίησης των όρων λειτουργίας του έργου.
4. Το ΣΑΕΚ θα είναι συμβατό με την κείμενη νομοθεσία και θα περιέχει κατ' ελάχιστον:
5. Εντός ενός (1) έτους από τη λειτουργία της ΔΑΦ, συντάσσονται από τη ΔΑΦ, σχέδια Πρότυπων ΣΑΕΚ, ανάλογα με την κατηγορία του έργου.
1. Ο ΚτΕ υποβάλει στη ΔΑΦ Φάκελο Κατασκευής Φράγματος (ΦΚΦ) για έλεγχο πληρότητας, ο οποίος περιλαμβάνει, όχι περιοριστικά, τα εξής:
2. Ο ΦΚΦ υποβάλλεται σε ένα αντίγραφο σε έντυπη, καθώς και σε ψηφιακή μορφή τουλάχιστον 2 μήνες πριν την δημοπράτηση του έργου. Η ΔΑΦ υποχρεούται εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή του ΦΚΦ να απαντήσει στον ΚτΕ, εγκρίνοντας την πληρότητα του ΦΚΦ, ή ζητώντας αιτιολογημένα διευκρινίσεις - συμπληρώσεις - διορθώσεις επί αυτού.
Η προθεσμία του ενός μηνός ισχύει και από την ημερομηνία επανυποβολής ή συμπλήρωσης του ΦΚΦ.
1. Η κατασκευή του φράγματος πρέπει να υλοποιείται σύμφωνα με τη μελέτη, τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές και οδηγίες και με τήρηση των κανόνων ποιότητας, ασφάλειας και υγείας. Για κάθε αλλαγή η οποία κρίνεται απαραίτητη κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και εφόσον από αυτή την αλλαγή, προκύπτουν βασικές διαφοροποιήσεις του σχεδιασμού οι οποίες άπτονται της ασφάλειας του φράγματος, η ΔΑΦ πρέπει να ενημερώνεται από το ΦΥΦ. Κατά το στάδιο της κατασκευής προβλέπονται οι παρακάτω γενικές δραστηριότητες:
2. Η ΔΑΦ δύναται να διενεργεί ελέγχους - επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής ή/και μετά από αίτημα του ΦΥΦ. Μετά από κάθε έλεγχο - επιθεώρηση η ΔΑΦ συντάσσει έκθεση την οποία διαβιβάζει στο ΦΥΦ. Εφόσον στην έκθεση καταγράφονται συστάσεις ή παρατηρήσεις που αφορούν την ασφάλεια του έργου, ο ΦΥΦ οφείλει να τις υλοποιήσει. Η έκθεση της ΔΑΦ καταχωρείται στο Μητρώο του Φράγματος.
3. Κατά το χρονικό διάστημα που για οποιονδήποτε λόγο διακόπτονται οι εργασίες κατασκευής μετά την εκτροπή του ποταμού, καθώς και κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ολοκλήρωσης της κατασκευής και της έναρξης της πρώτης πλήρωσης, ο ΦΥΦ υποχρεούται να ελέγχει και επιθεωρεί το φράγμα και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της κατασκευής και των επηρεαζόμενων περιοχών ανάντη και κατάντη, ενημερώνοντας σχετικά τη ΔΑΦ.
Εάν τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα διακοπής εργασιών ή αναμονής για την έναρξη της πρώτης πλήρωσης υπερβαίνουν τις προβλέψεις της μελέτης, ή εάν από τις καθυστερήσεις εγκυμονούνται κίνδυνοι για την ασφάλεια του έργου, ο ΚτΕ υποχρεούται να προβεί σε διαδικασία επανελέγχου των σχετικών παραδοχών και κριτηρίων σχεδιασμού. Εάν από τον ανωτέρω επανέλεγχο προκύψει ανάγκη τροποποιήσεων στην κατασκευή, ο ΚτΕ μεριμνά για την εκπόνηση των σχετικών μελετών καθώς και χρονοδιαγράμματος υλοποίησής τους, τα οποία και υποβάλει στη ΔΑΦ. Ο ΚτΕ υποχρεούται για την υλοποίηση των τροποποιήσεων εντός του καθοριζομένου χρονοδιαγράμματος.
4. Σε περίπτωση που ο ΦΥΦ διαφωνεί με τις εκθέσεις και τα μέτρα που προτείνει η ΔΑΦ για υλοποίηση, δικαιούται να υποβάλει ένσταση εντός 15 ημερών, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις περί κατασκευής Δημοσίων Έργων, η οποία εκδικάζεται σύμφωνα τις ως άνω διατάξεις. Στη δυνέχεια, εφόσον επιθυμεί, δικαιούται κατά τις κείμενες διατάξεις περί κατασκευής Δημοσίων Έργων να υποβάλει αίτηση θεραπείας που εκδικάζεται κατά τον ίδιο ως άνω τρόπο.
5. Σε περίπτωση που ο Φ.Υ.Φ. διαφωνεί με τις εκθέσεις και τα μέτρα που προτείνει η ΔΑΦ για υλοποίηση, δικαιούται να υποβάλλει στη ΔΑΦ τεκμηριωμένο υπόμνημα με τις απόψεις της σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της έκθεσης και των μέτρων. Η ΔΑΦ σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη λήψη του υπομνήματος του Φ.Υ.Φ. αποδέχεται ολικώς ή μερικώς ή απορρίπτει τις απόψεις του ΦΥΦ με αιτιολογημένο έγγραφό της. Σε περίπτωση νέας διαφωνίας, με τις απόψεις της ΔΑΦ, ο ΦΥΦ μπορεί να ασκήσει αίτηση θεραπείας σε προθεσμία σαράντα πέντε (45) ημερών, από την κοινοποίηση του αιτιολογημένου εγγράφου της ΔΑΦ.
Η αίτηση θεραπείας απευθύνεται στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και ασκείται με κατάθεση στο πρωτόκολλο του γραφείου Υπουργού. Μέσα στην ίδια προθεσμία αντίγραφο της αίτησης θεραπείας κατατίθεται στην Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (ΔΑΕΕ) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Γ.Γ.Υ.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που μεριμνά για την αμελητί διαβίβαση φωτοαντιγράφου της στη ΔΑΦ για την υποβολή εγγράφων απόψεων και κινεί τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης θεραπείας. Η αίτηση θεραπείας προσδιορίζει την προσβαλλόμενη πράξη ή παράλειψη της ΔΑΦ, περιλαμβάνει σύντομο ιστορικό του έργου και της διαφωνίας, τους ουσιαστικούς λόγους στους οποίους στηρίζεται και αναφέρει με σαφήνεια τα αιτήματα του αιτούντος ΦΥΦ. Η αίτηση συνοδεύεται με αντίγραφο της πράξης που γέννησε τη διαφωνία με τη ΔΑΦ. Για την εξέταση της αίτησης θεραπείας καλείται από την ΔΑΕΕ ο αιτών ΦΥΦ να προσκομίσει το αποδεικτικό κατάθεσης της αίτησης στο γραφείο Υπουργού και όσα πρόσθετα στοιχεία απαιτούνται για την συγκρότηση της τεκμηριωμένης εισήγησής της για τη λήψη απόφασης από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Η απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών εκδίδεται ύστερα από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Δημοσίων Έργων, που λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Υποδομών. Για τη συζήτηση στο ανωτέρω Τεχνικό Συμβούλιο, καλείται εγγράφως από τη ΔΑΕΕ που εισηγείται το θέμα στο Συμβούλιο ή τη γραμματεία του Συμβουλίου ο ΦΥΦ, σε καθορισμένη ημέρα και ώρα που δεν απέχει λιγότερο από δέκα (10) ημέρες από την επίδοση της πρόσκλησης με απόδειξη.
Στη συζήτηση στο ΣΔΕ καλείται με ίδιο τρόπο και η ΔΑΦ. Στη συνεδρίαση ο αιτών ΦΥΦ και η ΔΑΦ παρίστανται είτε με νόμιμο εκπρόσωπό τους είτε με πληρεξούσιο.
Η συζήτηση στο ΣΔΕ διεξάγεται κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 10 του άρθρου 198 του ν. 4412/2016 (ΦΕΚ 147/Α΄/8-8-2016).
Η ΔΑΕΕ διαβιβάζει στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, το φάκελο της υπόθεσης και σχέδιο της απόφασης.
Η απόφαση επί της αίτησης θεραπείας εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από την άσκησή της.
Αν απορριφθεί εν όλω ή εν μέρει η αίτηση θεραπείας ή αν γίνει δεκτή εν όλω ή εν μέρει, η διαφορά ΦΥΦ και ΔΑΦ θεωρείται λυμένη κατά το μέρος αυτό και η απόφαση είναι εκτελεστή.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δικαιούται να εκδώσει την απόφασή του και μετά την παρέλευση της προθεσμίας των τεσσάρων μηνών και μέχρι την συμπλήρωση έξι (6) μηνών από την άσκηση της αίτησης θεραπείας και η απόφαση είναι εκτελεστή με την κοινοποίησή της.
1. Η ΔΑΦ μετά από αίτημα του Φορέα Υλοποίησης Φράγματος (ΦΥΦ) παρέχει τη σύμφωνη γνώμη της για την πρώτη πλήρωση του Ταμιευτήρα, μέσω της έμφραξης του συστήματος εκτροπής. Προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία αυτή συντάσσεται από το ΦΥΦ και υποβάλλεται στη ΔΑΦ ο Φάκελος Έγκρισης Πρώτης Πλήρωσης (ΦΕΠΠ), ο οποίος περιλαμβάνει, όχι περιοριστικά, τα εξής:
- Πλήρη κατάλογο όλων των κατασκευών και εξοπλισμού που είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του φράγματος, με όλα τα απαιτούμενα εγχειρίδια χειρισμού και συντήρησης και με τους σχετικούς κανόνες ασφαλείας. - Οργανόγραμμα του προσωπικού το οποίο εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο με τη λειτουργία και τη συντήρηση και το οποίο καθορίζει σαφώς αρμοδιότητες και ευθύνες.
- Καθορισμό αποδεκτών ρυθμών μεταβολής της στάθμης του ταμιευτήρα κατά τη λειτουργία, καθώς και χειρισμούς παροχέτευσης του νερού σε περιπτώσεις μεγάλων εισροών.
- Λοιπές οδηγίες και τρόπους χειρισμού για την περίπτωση εμφάνισης σοβαρών ανωμαλιών κατά τη λειτουργία.
- Πρόγραμμα τακτικών συντηρήσεων.
- Διαδικασίες που θα ακολουθούνται σε περίπτωση εκτάκτων συντηρήσεων.
2. Η ΔΑΦ υποχρεούται εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή του ΦΕΠΠ να απαντήσει στον ΦΥΦ, παρέχοντας τη σύμφωνη γνώμη της, ή ζητώντας αιτιολογημένα διευκρινίσεις -συμπληρώσεις - διορθώσεις επί αυτού. Η προθεσμία του ενός μηνός ισχύει και από την ημερομηνία επανυποβολής ή συμπλήρωσης του ΦΕΠΠ. Με την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη της ΔΑΦ και ο ΦΥΦ προχωρεί στον αιτηθέντα προς έγκριση σχεδιασμό του, μετά από απλή γνωστοποίηση του γεγονότος στην ΔΑΦ και τον εποπτεύοντα Υπουργό.
1. Γενικά
α) Ως Στάδιο Πρώτης Πλήρωσης θεωρείται το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της έμφραξης του συστήματος εκτροπής του ποταμού και επαρκούς χρονικού διαστήματος (όσο προβλέπεται στη μελέτη, και πάντως όχι μικρότερου των έξι (6) μηνών) μετά την άνοδο του νερού στη μέγιστη στάθμη του ταμιευτήρα.
β) Η περίοδος της Πρώτης Πλήρωσης αποτελεί κατά κανόνα την πλέον κρίσιμη φάση της ζωής του φράγματος, καθώς από τη διαθέσιμη εμπειρία τότε εκδηλώνονται συνήθως τα σοβαρότερα προβλήματα. Κατά συνέπεια επιβάλλεται πριν την έναρξη της φάσης αυτής να διαπιστωθεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να προχωρήσουν ομαλά. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της Πρώτης Πλήρωσης το φράγμα θεωρείται ότι πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να εισέλθει στο Στάδιο Λειτουργίας.
γ) Εφόσον, μετά πάροδο τριών (3) ετών από την ημερομηνία έμφραξης, δεν καταστεί δυνατή για οποιοδήποτε λόγο ή δεν έχει επιτραπεί η ανύψωση της στάθμης στη μέγιστη στάθμη λειτουργίας, το φράγμα θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση ενδιάμεσης πλήρωσης. Προκειμένου μεταγενέστερα να ανυψωθεί η στάθμη πάνω από το μέγιστο υψόμετρο στο οποίο ανήλθε κατά την ενδιάμεση πλήρωση, θα πρέπει να τηρούνται όλες οι απαιτήσεις για την Πρώτη Πλήρωση του ταμιευτήρα που αναφέρονται παρακάτω.
δ) Ο μέγιστος ρυθμός ανόδου της στάθμης του ταμιευτήρα κατά την Πρώτη Πλήρωση θα είναι ο καθοριζόμενος στη Μελέτη. Εφόσον αυτό προβλέπεται ή εάν κριθεί απαραίτητο, η Πρώτη Πλήρωση θα γίνεται σε στάδια καθ' ύψος, με διατήρηση κατά προσέγγιση σταθερής στάθμης νερού σε κάθε στάδιο για χρονικό διάστημα καθοριζόμενο στη Μελέτη, ώστε να είναι δυνατή η προσεκτική επιθεώρηση και αξιολόγηση της συμπεριφοράς του φράγματος. Οδηγίες για τα ανωτέρω θα περιέχονται στα Βασικά Κριτήρια Σχεδιασμού τα οποία θα συνταχθούν με ευθύνη της ΔΑΦ.
ε) Κατά την περίοδο της Πρώτης Πλήρωσης θα ελέγχεται από τον ΦΥΦ συστηματικά η συμπεριφορά του φράγματος και των πρανών του ταμιευτήρα, καθώς και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί για επίτευξη στεγανότητας στο φράγμα, στη θεμελίωση και στα αντερείσματα, με συνεχείς οπτικές επιθεωρήσεις και με συχνή λήψη και αξιολόγηση των μετρήσεων των εγκατεστημένων οργάνων. Το διάστημα αυτό μπορεί να επεκταθεί εάν από την παρακολούθηση προκύψουν στοιχεία τα οποία να δημιουργούν επιφυλάξεις για την ασφαλή συμπεριφορά του φράγματος (π.χ. μη αναμενόμενες μετακινήσεις του φράγματος ή των αντερεισμάτων, διαρροές, ανάπτυξη πιέσεων πόρων σε μη προβλεπόμενα επίπεδα κ.λπ.).
2. Επιθεώρηση πριν την έμφραξη του συστήματος εκτροπής
α) Τουλάχιστον 60 (εξήντα) ημέρες πριν την προτεινόμενη ημερομηνία έμφραξης του συστήματος εκτροπής θα υποβάλλεται από το ΦΥΦ για έλεγχο στη ΔΑΦ, ο ΦΕΠΠ. Στη συνέχεια θα διενεργείται επιθεώρηση του φράγματος από την ΔΑΦ, με παρουσία εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων του ΦΥΦ και του Αναδόχου Κατασκευής. Της επιθεώρησης θα προηγείται η σύνταξη Πρωτοκόλλου υπογραμμένου τόσο από το ΦΥΦ όσο και από τον Ανάδοχο Κατασκευής του φράγματος, στο οποίο θα επιβεβαιώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες οι οποίες καθ' οιονδήποτε τρόπο επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τη διαδικασία της Πρώτης Πλήρωσης. Εφόσον προβλέπεται ή εάν οι συνθήκες απαιτούν και τη λειτουργία του φράγματος κατά το χρονικό διάστημα της Πρώτης Πλήρωσης, χωρίς η λειτουργία να αναλαμβάνεται από το ΦΥΦ, θα παρίσταται κατά την επιθεώρηση και εκπρόσωπος του ΦΛΦ.
β) Η επιθεώρηση αυτή έχει ως στόχο να ελέγξει εάν η κατάσταση και η λειτουργικότητα των έργων, του προσωπικού και του εξοπλισμού που σχετίζονται με την έμφραξη επιτρέπουν την έμφραξη του συστήματος εκτροπής.
Κατά την επιθεώρηση θα ελέγχονται, όχι περιοριστικά, τα εξής:
γ) Εφόσον από τη Μελέτη προβλέπεται ή εάν οι συνθήκες απαιτούν, τη δυνατότητα λειτουργίας του φράγματος κατά το διάστημα της Πρώτης Πλήρωσης, θα ελέγχονται επιπλέον:
δ) Μετά την επιθεώρηση η ΔΑΦ συντάσσει εισήγηση στην οποία καταγράφονται και τυχόν ελλείψεις ή σφάλματα που διαπιστώθηκαν κατά την επιθεώρηση, ανεξάρτητα αν επηρεάζουν ή όχι την έναρξη της διαδικασίας πλήρωσης (οπότε αυτό πρέπει να αναφέρεται σαφώς), καθώς και τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους. Η ΔΑΦ δίδει τη σύμφωνη γνώμη για την Πρώτη Πλήρωση του ταμιευτήρα μέσω της έμφραξης του συστήματος εκτροπής του ποταμού, ή αντίθετα προτείνει τη λήψη πρόσθετων ή διορθωτικών μέτρων.
3. Έλεγχοι κατά το στάδιο της Πρώτης Πλήρωσης
α) Οι έλεγχοι κατά το στάδιο της Πρώτης Πλήρωσης γίνονται με μέριμνα του ΦΥΦ και έχουν ως στόχο:
β) Η αποτίμηση της ασφαλείας των κατασκευών του φράγματος κατά τη διάρκεια της Πρώτης Πλήρωσης πρέπει να βασίζεται στα καθοριζόμενα στο Σχέδιο Πρώτης Πλήρωσης. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά, καταγράφοντας τα ακόλουθα στοιχεία, όχι περιοριστικά:
γ) Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν από τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της Πρώτης Πλήρωσης θα χρησιμοποιηθούν, εφόσον απαιτηθεί, για τον έλεγχο των προβλέψεων της Μελέτης σχετικά με τη συμπεριφορά του φράγματος.
δ) Τυχόν αποκλίσεις από το καθοριζόμενα στο Σχέδιο Πρώτης Πλήρωσης θα πρέπει να αιτιολογούνται επαρκώς. Τα συγκεντρωμένα στοιχεία των καταγραφών θα αξιολογούνται συνεχώς από τον υπεύθυνο μηχανικό του ΦΥΦ, ο οποίος θα συντάσσει σε μηνιαία βάση σχετική έκθεση, στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι μετρήσεις υπό διαγραμματική μορφή.
ε) Η ΔΑΦ ενημερώνεται το συντομότερο δυνατό από το ΦΥΦ, για περιπτώσεις δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων, όπως ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες:
4. Ενημέρωση Μητρώου Φράγματος Κατά το Στάδιο της Πρώτης Πλήρωσης, ο ΦΥΦ πρέπει να ενημερώνει συνεχώς το Μητρώο του Φράγματος με τα ακόλουθα στοιχεία, όχι περιοριστικά:
Το ενημερωμένο Μητρώο του Φράγματος πρέπει να είναι πάντοτε διαθέσιμο στα όργανα της ΔΑΦ.
5. Έκθεση Πρώτης Πλήρωσης Εντός έξι (6) μηνών μετά την ολοκλήρωση της Πρώτης Πλήρωσης, ή τρία (3) έτη από την έναρξη της πρώτης πλήρωσης εφόσον αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο ΦΥΦ ή ο ΦΛΦ συντάσσει και αποστέλλει στη ΔΑΦ Έκθεση της Πρώτης Πλήρωσης η οποία περιλαμβάνει τα στοιχεία που προβλέπονται για τις Επιθεωρήσεις Ασφαλείας στην παρ. 5 του Άρθρου 16. Εντός δύο (2) μηνών από τη λήψη της έκθεσης η ΔΑΦ επιθεωρεί το φράγμα παρουσία του ΦΥΦ και του ΦΛΦ. Μετά το πέρας της επιθεώρησης η ΔΑΦ εισηγείται σχετικά με την έγκριση της Έκθεσης της Πρώτης Πλήρωσης.
1. Το Μητρώο Φράγματος γίνεται με μέριμνα του ΦΥΦ κατά το στάδιο της κατασκευής και περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι περιοριστικά τα εξής:
2. Μετά την κατασκευή, το Μητρώο θα τηρείται και θα ενημερώνεται σε κάθε στάδιο της ζωής του φράγματος από το αρμόδιο όργανο (ΦΥΦ ή ΦΛΦ) και θα τίθεται στη διάθεση της ΔΑΦ όποτε ζητηθεί.
1. Γενικά Το Στάδιο Λειτουργίας αρχίζει όπως περιγράφεται στην παρ. 1 του Άρθρου 14 του παρόντος και ολοκληρώνεται με την Εγκατάλειψη ή Αποδόμηση του φράγματος. Το φράγμα θεωρείται ότι βρίσκεται σε Στάδιο Λειτουργίας εφόσον είναι σε θέση να συγκρατήσει ή να ταμιεύσει νερό. Κατά το Στάδιο Λειτουργίας ο ΦΛΦ πρέπει να επιβεβαιώνει ότι υφίσταται συμμόρφωση με τους κανόνες ασφαλείας, να ελέγχει τη συμπεριφορά, να αποκαθιστά τις βλάβες και να συντηρεί το φράγμα σύμφωνα με τη Μελέτη και το Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείται για τους σκοπούς της κατασκευής του. Κατά το Στάδιο Λειτουργίας πρέπει να συλλέγονται όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για να μπορεί να αξιολογηθεί με επάρκεια η συμπεριφορά του φράγματος με την επιβαλλόμενη συχνότητα. Βάσει των υπόψη πληροφοριών αναθεωρούνται, εάν αυτό είναι απαραίτητο, οι οδηγίες που περιλαμβάνονται στο Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης του Φράγματος και καθίσταται εφικτή η λεπτομερέστερη αποτίμηση των συνεπειών τυχόν έκτακτων γεγονότων. Σε κάθε περίπτωση το Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης θα ελέγχεται και θα επικαιροποιείται κατά τις επιθεωρήσεις ασφαλείας, όπως προβλέπεται και στην παρ. 6 του Άρθρου 16.
2. Έλεγχοι - Επιθεωρήσεις
α) Οι κανόνες ασφαλείας για τις διάφορες διαδικασίες κατά το Στάδιο Λειτουργίας καθορίζονται στο Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης του Φράγματος και πρέπει:
β) Οι διάφοροι τύποι Ελέγχων - Επιθεωρήσεων τις οποίες οφείλει να οργανώνει ο ΦΛΦ κατά το Στάδιο Λειτουργίας ανά κατηγορία φράγματος, διαφέρουν ως προς τη σημασία και το σκοπό που επιτελούν και διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
γ) Οι Στοιχειώδεις, οι Τακτικές Επιθεωρήσεις και οι Επιθεωρήσεις Ασφαλείας αποτελούν τον πυρήνα της οργανωμένης διαχρονικής παρακολούθησης του φράγματος. Εφόσον από τις Επιθεωρήσεις αυτές προκύπτουν συμπεριφορές οι οποίες εκφεύγουν των αναμενόμενων, ή διαπιστώνεται σημαντική επιρροή άλλων παραγόντων οι οποίοι δεν είχαν ληφθεί υπόψη και οι οποίοι ενδεχομένως επηρεάζουν την ασφαλή λειτουργία του φράγματος, θα ακολουθεί η εκτέλεση Έκτακτης Επιθεώρησης.
δ) Ο ΦΛΦ πραγματοποιεί επιπλέον ελέγχους - επιθεωρήσεις, πέραν των προαναφερομένων, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο ή όποτε το απαιτούν οι σχετικές προδιαγραφές (π.χ. του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ.λπ.) και το Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του φράγματος.
ε) Για τη διενέργεια των ανωτέρω ελέγχων και επιθεωρήσεων θα ακολουθούνται οι οδηγίες και τα έντυπα επιθεωρήσεων που περιέχονται στο Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης.
3. Στοιχειώδεις Επιθεωρήσεις
Οι Στοιχειώδεις Επιθεωρήσεις είναι γενικοί και ταχείς έλεγχοι, οι οποίοι έχουν ως στόχο την έγκαιρη επισήμανση προβλημάτων στο φράγμα. Οι Στοιχειώδεις Επιθεωρήσεις περιλαμβάνουν απαραίτητα οπτική επισκόπηση του φράγματος, λήψη μετρήσεων των οργάνων με τη συχνότητα που καθορίζεται στο Σχέδιο Παρακολούθησης και καταγραφή των αποτελεσμάτων στο Μητρώο του Φράγματος. Οι Στοιχειώδεις Επιθεωρήσεις διεξάγονται από εξοικειωμένο με τη λειτουργία του φράγματος προσωπικό του ΦΛΦ, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Σχέδιο Παρακολούθησης του Άρθρου 8 και τη συχνότητα των επιθεωρήσεων που προβλέπεται στην παρ. 8 του Άρθρου 16.
4. Τακτικές Επιθεωρήσεις
Οι Τακτικές Επιθεωρήσεις πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως καθορίζεται στην παρ. 8 του παρόντος άρθρου, ώστε να πιστοποιείται η ομαλή συμπεριφορά του φράγματος. Οι Επιθεωρήσεις αυτές γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό του ΦΛΦ, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Σχέδιο Παρακολούθησης. Οι Τακτικές Επιθεωρήσεις περιλαμβάνουν οπτική επιθεώρηση του φράγματος, καταγραφή, επεξεργασία καθώς και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ενόργανων μετρήσεων ώστε να διαπιστώνονται έγκαιρα τυχόν αποκλίσεις από τις αναμενόμενες τιμές, και άλλους τυχόν ελέγχους οι οποίοι κατά περίπτωση κρίνονται σκόπιμοι. Με βάση τους ανωτέρω ελέγχους συντάσσεται έκθεση, η οποία καταχωρείται στο Μητρώο του Φράγματος. Ο ΦΛΦ έχει την υποχρέωση να ενημερώνει εγγράφως τη ΔΑΦ για την πραγματοποίηση κάθε Τακτικής Επιθεώρησης εντός 15 ημερών από τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης.
5. Επιθεωρήσεις Ασφαλείας
Οι Επιθεωρήσεις Ασφαλείας είναι ενδελεχείς έλεγχοι του φράγματος και πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Σχέδιο Παρακολούθησης, προκειμένου να πιστοποιείται η ασφαλής συμπεριφορά του φράγματος. Οι Επιθεωρήσεις αυτές γίνονται με τη συχνότητα που καθορίζεται στην παρ. 8 του παρόντος άρθρου. Για τον έλεγχο θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί επιστήμονες κατά περίπτωση οι οποίοι θα έχουν κατ' ελάχιστον 20ετή αποδεδειγμένη εμπειρία σε φράγματα.
Οι Επιθεωρήσεις Ασφαλείας περιλαμβάνουν κατ' ελάχιστον:
Με βάση τους ανωτέρω ελέγχους συντάσσεται με ευθύνη του ΦΛΦ λεπτομερής έκθεση, η οποία υποβάλλεται στη ΔΑΦ εντός μηνός από τη σύνταξή της. Η ΔΑΦ αφού ελέγξει την έκθεση και επιθεωρήσει το φράγμα, συνοδευόμενη από τους εκπροσώπους του ΦΛΦ, συντάσσει πρακτικό αποδοχής, το οποίο επέχει θέση συνέχισης της Έγκρισης Λειτουργίας. Σε περίπτωση διατύπωσης παρατηρήσεων και υποδείξεων από τη ΔΑΦ, οι οποίες απαιτούν επεμβάσεις στο φράγμα, ο ΦΛΦ μεριμνά για τη συμμόρφωση με αυτές εντός του καθοριζομένου χρονικού διαστήματος. Η έκδοση Πρακτικού Αποδοχής από τη ΔΑΦ θα γίνεται εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της έκθεσης από τον ΦΛΦ. Η έκθεση μαζί με το πρακτικό αποδοχής καταχωρούνται στο Μητρώο του Φράγματος.
6. Έκτακτες Επιθεωρήσεις
Έκτακτες Επιθεωρήσεις κατά το Στάδιο Λειτουργίας κρίνεται σκόπιμο να γίνονται, μετά από κάποιο Περιστατικό, όπως για παράδειγμα:
Οι Έκτακτες Επιθεωρήσεις γίνονται από προσωπικό του ΦΛΦ, με τη συνδρομή της ΔΑΦ εφόσον ζητηθεί. Σε κάθε Έκτακτη Επιθεώρηση Ασφαλείας συντάσσεται σχετική έκθεση η οποία υπογράφεται από όλα τα μέρη που συμμετείχαν στην επιθεώρηση, και στη συνέχεια υποβάλλεται στη ΔΑΦ. Εφόσον στην έκθεση προβλέπεται η λήψη μέτρων, ο ΦΛΦ μεριμνά άμεσα για την υλοποίηση όσων σχετίζονται με τροποποιήσεις στη λειτουργία και προγραμματίζει τη λήψη των μέτρων που απαιτούν επιπλέον κατασκευές ή προμήθειες εξοπλισμού κ.λπ. Εφόσον τα μέτρα αυτά απαιτούν τροποποιήσεις των ειδικών κανόνων ασφαλείας, του Σχεδίου Παρακολούθησης ή του ΣΑΕΚ, αυτά αναθεωρούνται κατάλληλα από το ΦΛΦ, ενημερώνοντας σχετικά τη ΔΑΦ. Σε έκτακτες περιπτώσεις η ΔΑΦ ενδέχεται να ζητήσει τη λήψη επιπλέον μέτρων ή επισκευών, ή και να θέσει περιορισμούς στη λειτουργία του φράγματος.
7. Έλεγχοι παραμέτρων σχεδιασμού και μεθόδων ανάλυσης
Οι έλεγχοι των παραμέτρων σχεδιασμού και των μεθόδων ανάλυσης έχουν ως στόχο αφενός μεν την επιβεβαίωση της ασφαλούς συμπεριφοράς του φράγματος, αφετέρου δε την κατάσταση των επηρεαζόμενων από το φράγμα περιοχών, μετά από μακρό χρονικό διάστημα λειτουργίας. Οι έλεγχοι αυτοί διεξάγονται σε χρονικά διαστήματα, όπως αναφέρονται στον Πίνακα 2 και περιλαμβάνουν την επανεξέταση της συμπεριφοράς του φράγματος με χρήση όλων των στοιχείων που προέκυψαν από την παρακολούθηση και με εφαρμογή των πλέον πρόσφατων κανονιστικών διατάξεων και εργαλείων ανάλυσης. Η ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων καταγράφεται σε έκθεση, η οποία υποβάλλεται στην ΔΑΦ. Εφόσον στην έκθεση προβλέπεται η υλοποίηση κατασκευών οι οποίες επιφέρουν τροποποιήσεις στο φράγμα, ο ΦΛΦ ζητά σχετική έγκριση από τη ΔΑΦ.
8. Συχνότητα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων
Η συχνότητα εκτέλεσης των διαφόρων Επιθεωρήσεων και Ελέγχων ανά Κατηγορία Φράγματος καθορίζεται στον Πίνακα 2:
9. Σώματα Επιθεώρησης
Οι Επιθεωρήσεις και Έλεγχοι που περιγράφονται στην προηγούμενη παράγραφο εκτελούνται από άτομα τα οποία διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία για την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας. Υπεύθυνος για τον προγραμματισμό, την προετοιμασία και το συντονισμό των επιθεωρήσεων είναι ο ΦΛΦ, ο οποίος οφείλει να παρέχει κάθε σχετική διευκόλυνση στους συμμετέχοντες για την εκτέλεση εργασίας τους. Οι φορείς οι οποίοι στελεχώνουν με προσωπικό κάθε είδος επιθεώρησης αναφέρονται στον Πίνακα 3:
Η επιμέρους στελέχωση ανά ειδικότητα των επιθεωρήσεων ασφαλείας και των ελέγχων των παραμέτρων σχεδιασμού εγκρίνεται από τη ΔΑΦ, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη σχετική εισήγηση του ΦΛΦ.
10. Έκτακτα Μέτρα
Σε περίπτωση επικινδύνων περιστατικών ή ανώμαλων καταστάσεων, ο ΦΛΦ λαμβάνει όλα τα έκτακτα μέτρα σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο ΣΑΕΚ.
11. Ενημέρωση Μητρώου Φράγματος
Κατά το Στάδιο Λειτουργίας ο ΦΛΦ πρέπει να ενημερώνει το Μητρώο του Φράγματος με τα ακόλουθα στοιχεία, όχι περιοριστικά:
Το Μητρώο του Φράγματος, ενημερωμένο όπως παραπάνω και σε ηλεκτρονική μορφή, πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο στα όργανα της ΔΑΦ, όποτε αυτό ζητηθεί.
1. Γενικά
Σε περίπτωση φράγματος το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του Άρθρου 2 και το οποίο βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής, πρώτης πλήρωσης ή λειτουργίας κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος Κανονισμού Ασφαλείας Φραγμάτων, ο ΚτΕ υποχρεούται να εξασφαλίζει τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση εγκρίσεις της ΔΑΦ, προβαίνοντας στις απαιτούμενες επιθεωρήσεις και ελέγχους, όπως καθορίζεται ακολούθως.
2. Φράγματα σε στάδιο κατασκευής
Για φράγματα που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, ο ΚτΕ με τα όργανα του (ΦΥΦ), υποχρεούται να προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την έγκαιρη υποβολή στοιχείων και λήψη των προβλεπόμενων εγκρίσεων από τη ΔΑΦ, υποβάλλοντας τα στοιχεία που προβλέπονται στο Άρθρο 13. Εξαιρούνται φράγματα στα οποία το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής προβλέπει ότι η έναρξη της πρώτης πλήρωσης του ταμιευτήρα θα πραγματοποιηθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος Κανονισμού Ασφαλείας Φραγμάτων. Στις περιπτώσεις αυτές ακολουθείται η προβλεπόμενη στον παρόντα Κανονισμό διαδικασία για την έγκριση της πρώτης πλήρωσης, υποβάλλοντας τα στοιχεία που προβλέπονται στο Άρθρο 13 πλην του Σχεδίου Πρώτης Πλήρωσης. Κατά τα λοιπά τηρούνται τα καθοριζόμενα στο Άρθρο 16.
3. Φράγματα σε στάδιο Πρώτης Πλήρωσης
Για τα φράγματα στα οποία πραγματοποιήθηκε η έμφραξη του συστήματος εκτροπής και βρίσκεται σε εξέλιξη η Πρώτη Πλήρωση, ο ΚτΕ με τα όργανα του (ΦΥΦ), υποχρεούται να προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τη ΔΑΦ εντός δύο (2) ετών, υποβάλλοντας τα στοιχεία που προβλέπονται στο Άρθρο 13 πλην του Σχεδίου Πρώτης Πλήρωσης. Κατά τα λοιπά τηρούνται τα καθοριζόμενα στο Άρθρο 16.
4. Φράγματα σε στάδιο Λειτουργίας
Για φράγματα που βρίσκονται στο στάδιο της Λειτουργίας, ο ΚτΕ υποχρεούται, μέσα σε τρία (3) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος Κανονισμού Ασφαλείας Φραγμάτων, να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έγκριση του φράγματος υποβάλλοντας στη ΔΑΦ τα στοιχεία που προβλέπονται στο Άρθρο 13 πλην του Σχεδίου Πρώτης Πλήρωσης. Για φράγματα που βρίσκονται σε εγκατάλειψη ή που δεν χρησιμοποιούνται για το σκοπό κατασκευής τους, η Περιφέρεια στα διοικητικά όρια της οποίας εντάσσονται οφείλει να δρομολογήσει τη συμμόρφωση με τον παρόντα Κανονισμό, με ευθύνη του αρμόδιου Περιφερειάρχη, και να την ολοκληρώσει εντός τεσσάρων (4) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος.
Επίσης, ανεξαρτήτως κατηγορίας φράγματος, ο ΚτΕ υποχρεούται να δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για τη διενέργεια Επιθεώρησης Ασφαλείας εντός τεσσάρων (4) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος και κατά τα λοιπά τηρούνται τα καθοριζόμενα στο Άρθρο 16.
1. Γενικά
Η Εγκατάλειψη ή η Αποδόμηση αποτελούν τις μοναδικές καταστάσεις θέσης φράγματος εκτός λειτουργίας.
Η Εγκατάλειψη ή Αποδόμηση ενός φράγματος απαιτεί έγκριση από τη ΔΑΦ. Ο ΚτΕ υποχρεούται να υποβάλει στη ΔΑΦ τον Φάκελο Έγκρισης Εγκατάλειψης (ΦΕΕ) ή Αποδόμησης (ΦΕΑ).
Η ΔΑΦ υποχρεούται εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή του ΦΕΕ ή του ΦΕΑ να απαντήσει στον ΚτΕ, εγκρίνοντας, ή ζητώντας αιτιολογημένα διευκρινίσεις - συμπληρώσεις - διορθώσεις επί του υποβληθέντος φακέλου. Η προθεσμία των δύο (2) μηνών ισχύει και από την ημερομηνία επανυποβολής ή συμπλήρωσης του ΦΕΕ ή του ΦΕΑ.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάλειψης ή αποδόμησης ο ΚτΕ υποβάλει στη ΔΑΦ αίτηση έγκρισης ολοκλήρωσης εργασιών.
2. Περιεχόμενα Φακέλου Έγκρισης Εγκατάλειψης (ΦΕΕ) ή Αποδόμησης (ΦΕΑ)
Ο ΦΕΕ ή ο ΦΕΑ θα περιέχει όλα τα στοιχεία, μελέτες, τεύχη κ.τ.λ. ώστε να παρέχεται πλήρης εικόνα του υπάρχοντος έργου, των λόγων οι οποίοι οδήγησαν στο αίτημα Εγκατάλειψης ή Αποδόμησης και των προβλεπόμενων μεθόδων για την υλοποίηση τους. Οι φάκελοι αυτοί θα περιέχουν, όχι περιοριστικά, τα ακόλουθα:
Επιπρόσθετα στον Φάκελο Έγκρισης Εγκατάλειψης θα περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις παρακολούθησης των κατασκευών, καθώς και χρονοδιάγραμμα επιθεωρήσεων και υποβολής περιοδικών εκθέσεων.
3. Αίτηση έγκρισης ολοκλήρωσης εργασιών Εγκατάλειψης
Η αίτηση του ΚτΕ προς τη ΔΑΦ για έγκριση της ολοκλήρωσης των εργασιών εγκατάλειψης συνοδεύεται από τα σχέδια του έργου «όπως κατασκευάστηκε» και φωτογραφίες των ολοκληρωμένων εργασιών.
Η ΔΑΦ πραγματοποιεί αυτοψία και αποφαίνεται περί της έγκρισης ολοκλήρωσης εργασιών.
Τυχόν σχόλια διαβιβάζονται από την ΔΑΦ στον ΚτΕ.
Η έγκριση ολοκλήρωσης εργασιών εγκατάλειψης καταχωρείται στο Μητρώο του Φράγματος και το φράγμα διαγράφεται από τον κατάλογο των λειτουργούντων φραγμάτων. Η ΔΑΦ δύναται να ζητήσει από τον ΚτΕ την υποβολή περιοδικών εκθέσεων συμπεριφοράς των έργων που συνδέονται με την εγκατάλειψη, για την έγκαιρη επισήμανση τυχόν επικινδύνων καταστάσεων.
4. Αίτηση έγκρισης ολοκλήρωσης εργασιών Αποδόμησης
Η αίτηση του ΚτΕ προς τη ΔΑΦ για έγκριση της ολοκλήρωσης των εργασιών αποδόμησης συνοδεύεται από τα σχέδια του έργου «όπως κατασκευάστηκε» και φωτογραφίες των ολοκληρωμένων εργασιών.
Η ΔΑΦ πραγματοποιεί αυτοψία και αποφαίνεται περί της έγκρισης ολοκλήρωσης εργασιών.
Τυχόν σχόλια διαβιβάζονται από την ΔΑΦ στον ΚτΕ.
Η έγκριση ολοκλήρωσης εργασιών αποδόμησης καταχωρείται στο Μητρώο του Φράγματος και το φράγμα διαγράφεται οριστικά από τον κατάλογο των λειτουργούντων φραγμάτων.
Ο ΚτΕ με τα όργανα του (ΦΥΦ και ΦΛΦ) σε συνεννόηση με τη ΔΑΦ συνεργάζεται με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες ΠΣΕΑ, για τη λήψη επαρκών μέτρων προστασίας, για την ασφάλεια των φραγμάτων, όταν υπάρχει απειλή πολέμου ή δολιοφθοράς.
Αντικείμενο της ΔΑΦ είναι η διασφάλιση της τήρησης και η συμμόρφωση του ΚτΕ προς τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού Ασφαλείας Φραγμάτων καθώς και η επεξεργασία εισηγήσεων για τη διαρκή βελτίωση των διαδικασιών για την τήρηση όλων των πτυχών ασφάλειας των φραγμάτων της Ελληνικής Επικράτειας, τα οποία υπάγονται στον παρόντα Κανονισμό.
1. Για την άσκηση των καθηκόντων της διοικητικής αρχής της περίπτωσης (ζ) του Άρθρου 3, συνιστάται Επιτροπή που λειτουργεί στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αποτελούμενη από τα ακόλουθα μέλη:
α) τον Γενικό Διευθυντή Υδραυλικών και Κτηριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως Πρόεδρο
β) έναν Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών και Κτηριακών Υποδομών
γ) ένα στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας
δ) ένα στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ε) ένα στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών (με συνεκτίμηση των προτάσεων Περιφερειών, ΚΕΔΕ και ΔΕΥΑ)
στ) ένα στέλεχος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ Α.Ε)
ζ) έναν εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών
η) έναν εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (TEE)
θ) έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων (ΕΕΜΦ)
ι) ένα κοινό εκπρόσωπο των Πανελλήνιων Εργοληπτικών Οργανώσεων.
Οι εκπρόσωποι των φορέων υπό στοιχεία β, γ, δ, στ, η, θ και ι πρέπει να είναι διπλωματούχοι Μηχανικοί 15ετούς εμπειρίας από λήψη του Διπλώματος και με αποδεδειγμένη 5ετή ενασχόληση και εμπειρία σε θέματα φραγμάτων, που θα προκύπτουν από το συνημμένο βιογραφικό. Για κάθε εκπρόσωπο θα ορίζεται και ο αναπληρωτής του από τους οικείους φορείς, με τις αυτές προϋποθέσεις. Για τα μέλη υπό τα στοιχεία ε και ζ, πρέπει οι φορείς που τα προτείνουν να μεριμνούν ώστε να είναι διπλωματούχοι μηχανικοί με τη μεγαλύτερη δυνατή εμπειρία σε φράγματα.
2. Η ΔΑΦ εντάσσεται στο οργανόγραμμα του Υπ.Υ.Με. και η διοικητική της υποστήριξη ρυθμίζεται όπως ορίζεται στις παρ. 4 και 5 του παρόντος άρθρου.
3. Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης. Με την απόφαση αυτή ορίζονται και οι αναπληρωτές των (α) έως (θ) μελών της παραγράφου 1. Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται ο αρμόδιος τμηματάρχης της Διεύθυνσης της ΓΓΥ που παρέχει τη γραμματειακή υποστήριξη της ΔΑΦ με αναπληρωτή του Μηχανικό κατηγορίας ΠΕ με σημαντική συναφή υπηρεσία της ιδίας διεύθυνσης.
4. Η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (ΔΑΕΕ) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (ΓΓΎ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέσω του Τμήματος Σχεδιασμού Μέτρων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, παρέχει γραμματειακή και εν γένει διοικητική - υλικοτεχνική υποστήριξη στην Επιτροπή, μεριμνά για την εξασφάλιση στέγης, καθώς και για την εγγραφή στα ετήσια λειτουργικά της έξοδα των δαπανών που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία της ΔΑΦ.
5. Η ΔΑΦ λειτουργεί με βάση εσωτερικό Κανονισμό, τον οποίο συντάσσει η ίδια εντός τριών (3) μηνών από τη συγκρότησή της και ο οποίος εγκρίνεται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Με τον εσωτερικό Κανονισμό ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας, αρμοδιοτήτων, υποχρεώσεων, αποζημιώσεων και λοιπών δαπανών, λήψης αποφάσεων κ.τ.λ.
1. Η θητεία των μελών της ΔΑΦ ορίζεται 4ετής και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.
2. Η ΔΑΦ συγκροτείται για πρώτη φορά εντός τριμήνου από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης της ΓΓΥ που παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στη ΔΑΦ όπως ορίζεται στην παρ. 5 του Άρθρου 21 και η πρώτη θητεία της λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020.
3. Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης της ΓΓΥ που παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στη ΔΑΦ, δύο (2) μήνες πριν από τη λήξη της 4ετούς θητείας της ΔΑΦ κινείται η διαδικασία για την εκ νέου συγκρότηση της ΔΑΦ.
4. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι σχετικές με τα συλλογικά όργανα διατάξεις του ν. 2690/1999 (Α' 45).
Οι αρμοδιότητες της ΔΑΦ είναι οι εξής:
1. Ελέγχει την συμμόρφωση του κυρίου του έργου στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κανονισμό Ασφαλείας Φραγμάτων (ΚΑΦ).
2. Συγκροτεί την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Φραγμάτων (ΟΕΦ), όπως αυτή ορίζεται στο Άρθρο 24.
3. Συγκροτεί τις Επιτροπές Ελέγχου Ασφάλειας Φραγμάτων (ΕΕΑΦ), όπως αυτές ορίζονται στο Άρθρο 25.
4. Αποφασίζει, μετά από αίτημα που της υποβάλλεται, για την ένταξη στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού Ασφαλείας Φραγμάτων, φραγμάτων τα χαρακτηριστικά των οποίων δεν ταυτίζονται με εκείνα που αναφέρονται στις δύο πρώτες περιπτώσεις της παρ. 1 του Άρθρου 2 του ΚΑΦ.
5. Αποφασίζει για την αλλαγή της κατάταξης στις κατηγορίες φραγμάτων.
6. Αναθέτει σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις σε Ειδικούς Επιστήμονες την αντιμετώπιση εξειδικευμένων θεμάτων που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.
7. Εισηγείται αρμοδίως τις απαιτούμενες εγκρίσεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό Ασφαλείας Φραγμάτων (ΚΑΦ) μετά από εισήγηση της ΕΕΑΦ για: α) την Κατασκευή του φράγματος (ΦΚΦ) β) την Πρώτη Πλήρωση του Ταμιευτήρα και τη λειτουργία του φράγματος (ΦΕΠΠ) γ) την Εγκατάλειψη ή Αποδόμηση του φράγματος (ΦΕΕ, ΦΕΑ)
8. Εγκρίνει τη στελέχωση των οργάνων που διενεργούν τις επιθεωρήσεις.
9. Εισηγείται αρμοδίως την έγκριση, μετά από έλεγχο και εισήγηση της Ε.Ε.Α.Φ, των εκθέσεων των διαφόρων επιθεωρήσεων και ελέγχων του φράγματος, όπως αυτές περιγράφονται στο Άρθρο 16 του Κανονισμού Ασφαλείας Φραγμάτων.
10. Εισηγείται αρμοδίως την έκδοση Κανονισμών, Οδηγιών, Τεχνικών Προδιαγραφών κ.λπ. σχετικά με θέματα ασφαλείας φραγμάτων.
11. Επεξεργάζεται και εισηγείται αρμοδίως την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών που αφορούν στα φράγματα, στο εσωτερικό δίκαιο.
12. Εκπροσωπεί την πολιτεία σε διεθνή και ευρωπαϊκά συνέδρια, ημερίδες κ.λπ. σχετικά με τα φράγματα και την ασφάλειά τους.
13. Εκδίδει οδηγίες για τα γενικά βασικά κριτήρια σχεδιασμού φραγμάτων.
14. Συντάσσει και ενημερώνει το Μητρώο Ελληνικών Φραγμάτων κάθε έξι (6) μήνες.
15. Καθορίζει το ύψος των αμοιβών των ειδικών εμπειρογνωμόνων που θα απασχολεί.
16. Εισηγείται αρμοδίως το ύψος των εισφορών που καλείται να καταβάλει ο ΚτΕ για τον έλεγχο των εκάστοτε υποβαλλόμενων φακέλων κ.λπ. σύμφωνα με το Άρθρο 26.
17. Εισηγείται αρμοδίως την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, όπως αυτές καθορίζονται στο Άρθρο 27.
18. Δημιουργεί και συντηρεί ιστοσελίδα που περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες, νομοθετικές ρυθμίσεις, έντυπα, μητρώο Ελληνικών φραγμάτων κ.τ.λ.
1. Συγκρότηση Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Φραγμάτων (ΟΕΦ) συγκροτείται με απόφαση της ΔΑΦ και αποτελεί τον επιστημονικό και τεχνικό Σύμβουλό της. Η ΟΕΦ απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 15ετή αποδεδειγμένη εμπειρία και ειδικές γνώσεις σε θέματα φραγμάτων, όπως προκύπτει από το βιογραφικό τους.
Η επιλογή των μελών της ΟΕΦ γίνεται από τη ΔΑΦ, αφού έχει προηγηθεί ονομαστική πρόταση από τους παρακάτω φορείς:
Ενδεικτικά, η ελάχιστη στελέχωση της ΟΕΦ καθορίζεται ως ακολούθως:
Η πρόσκληση της ΔΑΦ προς τους ανωτέρω φορείς θα καθορίζει τις επιθυμητές ανά φορέα ειδικότητες ο αριθμός των οποίων δεν θα υπερβαίνει τις πέντε (5). Οι προτάσεις των φορέων θα πρέπει να συνοδεύονται από πλήρες βιογραφικό. Εάν δεν καλύπτονται όλες οι ειδικότητες από τις προτάσεις των φορέων, η επιλογή των μελών αυτών μπορεί να γίνει απευθείας από τη ΔΑΦ. Η τελική επιλογή γίνεται με το κριτήριο, μεταξύ των άλλων, ο μέγιστος αριθμός μελών της ΟΕΦ ανά φορέα να μην υπερβαίνει τα τρία (3). Η θητεία των μελών της ΟΕΦ ορίζεται τετραετής και ανανεώνεται με την ίδια διαδικασία, με μέριμνα για μερική ανανέωση των μελών της τουλάχιστον κατά το 1/3. Η ανανέωση ενός μέλους δεν δύναται να υπερβαίνει τις τρεις (3) πλήρεις θητείες.
2. Αντικείμενο Η ΔΑΦ επιλέγει από τα μέλη της ΟΕΦ τα καταλληλότερα κατά περίπτωση για τη στελέχωση των Επιτροπών Ελέγχου Ασφάλειας Φραγμάτων (ΕΕΑΦ), αλλά και άλλων ομάδων εργασίας με αντικείμενα όπως:
1. Συγκρότηση
Οι Επιτροπές Ελέγχου Ασφάλειας Φραγμάτων (ΕΕΑΦ) συγκροτούνται ανά φράγμα από τη ΔΑΦ και λειτουργούν με βάση τον εσωτερικό Κανονισμό της ΔΑΦ. Οι ΕΕΑΦ είναι τριμελείς ή πενταμελείς και απαρτίζονται από μέλη της ΟΕΦ και εφόσον κριθεί αναγκαίο και από Ειδικούς Επιστήμονες εκτός ΟΕΦ.
2. Αντικείμενο
Οι ΕΕΑΦ έχουν ως αντικείμενο:
Μετά τους παραπάνω ελέγχους, οι ΕΕΑΦ συντάσσουν εισηγήσεις τις οποίες υποβάλλουν στη ΔΑΦ, προκειμένου αυτή να προχωρήσει στις σχετικές εγκρίσεις.
3. Έλεγχοι.
Οι έλεγχοι που διενεργούνται κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, δεν επηρεάζουν τις υποχρεώσεις που γεννώνται για τη διενέργεια ελέγχων κατά το άρθρο 16 παρ. 9 του παρόντος Κανονισμού.
Ο ΚτΕ υποχρεούται να καταβαλει στη ΔΑΦ εισφορά για τον έλεγχο των εκάστοτε υποβαλλόμενων φακέλων, καθώς και για τους ελέγχους και επιθεωρήσεις στους οποίους συμμετέχουν στελέχη των οργάνων της ΔΑΦ. Το ύψος των κατά περίπτωση εισφορών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, μετά από σχετική πρόταση της ΔΑΦ η οποία υποβάλλεται προς έγκριση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών εντός τριών (3) μηνών από τη συγκρότησή της. Τα έσοδα αυτά θα κατατίθενται σε ειδικό έντοκο λογαριασμό και θα διατίθενται για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας της ΔΑΦ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών ρυθμίζονται τα θέματα του ειδικού έντοκου λογαριασμού στον οποίο κατατίθεται η εισφορά, η ανάληψη, η διάθεση και η διαχείριση του λογαριασμού, καθώς και η κάλυψη από τον λογαριασμό αυτόν των δαπανών λειτουργίας της ΔΑΦ.
Η μη τήρηση των προβλέψεων του παρόντος Κανονισμού σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, ελέγχων και επιθεωρήσεων επιφέρει στους αρμόδιους κυρώσεις, τις οποίες επιβάλλει η ΔΑΦ. Το είδος και το ύψος των κυρώσεων (εύρος κύρωσης, ελάχιστο - μέγιστο) καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, μετά από σχετική πρόταση της ΔΑΦ, η οποία υποβάλλεται προς έγκριση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών εντός τριών (3) μηνών από τη συγκρότησή της.
1. Ενσωματώνονται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Κανονισμού τα Παραρτήματα που ακολουθούν:
Παράρτημα Α. Κατάλογος τηρουμένων στοιχείων των φραγμάτων που εμπίπτουν στη ΔΑΦ.
Παράρτημα Β. Ενδεικτικό Μητρώο Ελληνικών Φραγμάτων που εμπίπτουν στη ΔΑΦ (από το αρχείο Ελληνικής Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων).
Παράρτημα Γ. Ενδεικτικός κατάλογος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών ή Επιτροπών, συναφών με τη λειτουργία των φραγμάτων.
2. Με απόφαση της ΔΑΦ δύναται τα παραρτήματα της παραγράφου 1 να συμπληρώνονται, να ανανεώνονται, να καταργούνται μερικώς ή ολικώς και να δημιουργούνται νέα, ανάλογα με τις επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις καθώς και τις ανάγκες που δημιουργούνται από τις διεθνείς σχέσεις.
Η ισχύς του παρόντος Κανονισμού αρχίζει από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται σε επιμέρους διατάξεις.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 27 Δεκεμβρίου 2016
Ο Υπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ