Καταργήθηκε από :
Τροποποιήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 291Β_1987 | 473.83 KB |
1. Τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1στ΄ του Ν. 1338/83 «Εφαρµογή του Κοινοτικού ∆ικαίου» (ΦΕΚ 34/Α/17.3.83) όπως τροποποιήθηκε µε το άρθρο 6 του νόµου 1440/84 «Συµµετοχή της Ελλάδας στο κεφάλαιο, στα αποθεµατικά και στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακος και Χάλυβος και του Οργανισµού Εφοδιασµού «EURATOM» (ΦΕΚ 70/τευχ. Α΄/21.5.84).
2. Τις διατάξεις του νόµου 1558/85 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» «ΦΕΚ 137/Α).
3. Τις διατάξεις του νόµου 372/76 «περί συστάσεως και λειτουργίας Ελληνικού Οργανισµού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ)» (ΦΕΚ 166/Α/30.6.76).
4. Το Π.∆. 229/86 «Σύσταση και Οργάνωση της Γενικής Γραµµατείας Βιοµηχανίας» (ΦΕΚ 96/Α/16.7.86) και το άρθρο 22 του Ν. 1682 (ΦΕΚ 14/16.2.87).
5. Την V – 3/Φ 19/3861 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρµοδιοτήτων στον Υφυπουργό Βιοµηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας Γεώργιο Πέτσο» (ΦΕΚ 90/Β/19.2.87).
6. Την κοινή απόφαση ∆Κ 20862/2.8.85 του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονοµίας «Ανάθεση αρµοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Εθνικής Οικονοµίας» (ΦΕΚ 481/Β/2.8.85).
7. Την αριθ. 2389/13.2.87 (ΦΕΚ 81/Β/87) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονοµικών «ανάθεση αρµοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονοµικών», αποφασίζουµε:
1. Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η προσαρµογή της Ελληνικής νοµοθεσίας στην οδηγία του Συµβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 76/767/ΕΟΚ της 27ης Ιουλίου 1976 «περί προσεγγίσεως των νοµοθεσιών των κρατών – µελών των αναφεροµένων στις κοινές διατάξεις περί των συσκευών πιέσεως και των µεθόδων ελέγχου αυτών των συσκευών (ειδική έκδοση στην Ελληνική της Επίσηµης Εφηµερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τεύχος 13, τόµος 004, σελίς 127).
2. Ως «συσκευή πίεσης» κατά την έννοια της παρούσας νοείται κάθε συσκευή ή περιέκτης σταθερός ή κινητός, εντός του οποίου δύναται να υφίσταται ή να αναπτύσσεται ενεργός πίεσης αερίου ή ατµού ανώτερη των 0,5 BAR.
3. Αποκλείονται:
Οι συσκευές που προορίζονται για πυρηνική χρήση των οποίων η ελαττωµατικότητα δύναται να προκαλέσει εκποµπή ραδιενέργειας.
Οι συσκευές που προορίζονται ειδικά για τον εξοπλισµό ή την προώθηση πλοίων ή αεροσκαφών.
Οι αγωγοί µεταφορών και διανοµής.
Νοείται ως «συσκευή πίεσης τύπου ΕΟΚ» υπό την έννοια της παρούσας απόφασης, κάθε συσκευή η οποία έχει σχεδιαστεί και κατασκευασθεί κατά τρόπο ώστε να πληροί τις προδιαγραφές της ειδικής απόφασης, η οποία εκδίδεται σε συµµόρφωση ειδικής οδηγίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η οποία εφαρµόζεται για την κατηγορία στην οποία ανήκει η εν λόγω συσκευή.
∆εν είναι δυνατό να απαγορευτεί η κυκλοφορία και η θέση σε λειτουργία συσκευής πίεσης τύπου ΕΟΚ που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της παρούσας απόφασης και ειδικότερης για λόγους που αφορούν στην κατασκευή και στον έλεγχο.
Η έγκριση ΕΟΚ και ο έλεγχος ΕΟΚ έχουν ισοδύναµη ισχύ µε τις αντίστοιχες προβλεπόµενες από την εθνική νοµοθεσία εγκρίσεις και ελέγχους.
1. Οργανισµός ελέγχου για την εφαρµογή της παρούσας απόφασης ορίζεται ο Ελληνικός Οργανισµός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).
Ο Οργανισµός ελέγχου χορηγεί την έγκριση προτύπου ΕΟΚ και πραγµατοποιεί τον έλεγχο ΕΟΚ µε τη βοήθεια ιδιόκτητων ή άλλων διαπιστευµένων ή συµβεβληµένων µ’ αυτόν εργαστηρίων εφ’ όσον αυτά πληρούν τις απαιτήσεις του παραρτ. ΙΙΙ της παρούσης.
2. Ο έλεγχος ΕΟΚ µιας συσκευής περιορίζεται στις εξετάσεις που πραγµατοποιούνται σύµφωνα µε τις προδιαγραφές ειδικότερων διατάξεων αναφεροµένων στον τύπο της εξεταζόµενης συσκευής και στα ανατιθέµενα στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης καθήκοντα.
3. Για την έγκριση προτύπου ΕΟΚ και τον έλεγχο ΕΟΚ, οι ενδιαφερόµενοι υποβάλλουν στον Οργανισµό Ελέγχου αίτηση µαζί µε όλα τα απαιτούµενα δικαιολογητικά, σύµφωνα µε τις αντίστοιχες ειδικές διατάξεις.
Η αίτηση θα συνοδεύεται από παραστατικά καταβολής των ορισµένων για κάθε περίπτωση από τα αρµόδια όργανα του οργανισµού ελέγχου χρηµατικών ποσών.
Απαιτούµενα έξοδα για την εκτέλεση εργαστηριακών δοκιµών σε διαπιστευµένα ή συµβεβληµένα µε τον οργανισµό ελέγχου εργαστήρια καταβάλλονται απ’ ευθείας σ’ αυτά, πριν από την εκτέλεση των εργαστηριακών δοκιµών.
4. Το πιστοποιητικό ελέγχου ΕΟΚ χορηγείται από τον ΕΛΟΤ µε την προσκόµιση θετικής έκθεσης δοκιµών του συµβεβληµένου εργαστηρίου.
Η απόφαση επί αιτήσεων για έγκριση προτύπου ΕΟΚ λαµβάνεται από επιτροπή που συγκροτείται µε απόφαση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Οργανισµού και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο.
1) Του Υπουργείου Βιοµηχανίας – Ενέργειας και Τεχνολογίας, 2) του Ελληνικού Οργανισµού Τυποποίησης, 3) του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Ελλάδος, 4) του Συνδέσµου Ελλήνων Βιοµηχάνων και 5) του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος.
Οι αποφάσεις λαµβάνονται κατά πλειοψηφία του συνόλου των µελών:
Σε περίπτωση αιτιολογηµένης απουσίας µέλους της επιτροπής συµµετέχει ο ορισθείς αναπληρωτής του.
Η Επιτροπή εδρεύει στον ΕΛΟΤ.
Ο χρόνος θητείας των µελών είναι διετής και δύναται να ανανεώνεται.
Της Επιτροπής προεδρεύει εκπρόσωπος του ΥΒΕΤ.
Το ανώτατο διοικητικό όργανο του οργανισµού ελέγχου αποφασίζει για προκύπτοντα θέµατα σχετικά µε την εφαρµογή της παρούσας απόφασης, καθώς και των ειδικών αποφάσεων που θα εκδοθούν σε εφαρµογή αντίστοιχων ειδικών οδηγιών.
Σε περίπτωση µη χορήγησης πιστοποιητικού ή σήµατος ΕΟΚ λόγω µη συνδροµής των αναγκαίων προϋποθέσεων, επιστρέφονται στον αιτούντα µόνο τα δικαιώµατα χορήγησης σήµατος και πιστοποιητικού ΕΟΚ.
5. Οι υπεύθυνοι κατασκευαστές, εισαγωγείς ή πωλητές συσκευών πίεσης που φέρουν το σήµα ελέγχου ΕΟΚ ή έχουν έγκριση τύπου ΕΟΚ οφείλουν να επιτρέπουν στα εντεταλµένα όργανα του Οργανισµού ελέγχου ή του διαπιστευµένου ή συµβεβληµένου µε αυτόν εργαστηρίου ελέγχου την είσοδο στους χώρους κατασκευής, πώλησης ή αποθήκευσης, να θέτουν στη διάθεσή τους ή στη διάθεση του οργάνου ελέγχου οιοδήποτε στοιχείο τους ζητηθεί που έχει σχέση µε την κατασκευή ή προέλευση των εν λόγω συσκευών πίεσης και να διευκολύνουν το έργο των οργάνων αυτών, εφ’ όσον αυτό απαιτείται για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους και προκειµένου να διαπιστωθεί αν οι συσκευές πίεσης µολονότι σύµφωνες προς τις προδιαγραφές της παρούσας απόφασης παρουσιάζουν κίνδυνο για τη δηµόσια ασφάλεια.
6. Ο κατασκευαστής δε δύναται να απαγορεύσει στον οργανισµό ελέγχου την πρόσβαση στο χώρο κατασκευής εφόσον τούτο απαιτείται για την ορθή εκτέλεση των ανατειθεµένων στον οργανισµό καθηκόντων ή στα εντεταλµένα από τον οργανισµό αυτόν πρόσωπα.
1. Η έγκριση προτύπου ΕΟΚ αποτελεί προϋπόθεση για: τον έλεγχο ΕΟΚ εφόσον απαιτείται, τη διάθεση στην αγορά και τη θέση σε λειτουργία εφόσον ο έλεγχος ΕΟΚ δεν απαιτείται.
2. Ο Οργανισµός ελέγχου χορηγεί αιτήσει του κατασκευαστού ή του εντολοδόχου του εγκατεστηµένου εντός της Κοινότητας έγκριση ΕΟΚ για κάθε πρότυπο συσκευής πίεσης που πληροί τις προδιαγραφές που καθορίζονται από ειδικότερες διατάξεις και που αναφέρονται στην κατηγορία των συσκευών πίεσης στην οποία αυτό ανήκει.
3. Για ένα δεδοµένο πρότυπο συσκευής πίεσης η αίτηση έγκρισης ΕΟΚ υποβάλλεται σε ένα µόνο κράτος – µέλος. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ότι δεν υπέβαλε αντίστοιχη αίτηση σε άλλο κράτος – µέλος.
4. Ο Οργανισµός ελέγχου χορηγεί, αρνείται ή αποσύρει την έγκριση ΕΟΚ σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου και του παραρτήµατος Ι σηµεία 1, 2 και 4.
5. Οποιοσδήποτε υποβάλει αίτηση για έγκριση ΕΟΚ για πρότυπο συσκευής πίεσης, υποχρεούται να αποστέλλει σε πρώτη ζήτηση και άνευ ανταλλάγµατος προς έλεγχο στο εξουσιοδοτηµένο εργαστήριο ελέγχου τα αναγκαία δείγµατα του τύπου της συσκευής πίεσης για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.
Για τις συσκευές πίεσης που παραδόθηκαν για έλεγχο εφόσον αλλοιωθούν ή καταστραφούν κατά τον έλεγχο, ουδεµία αποζηµίωση καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη τους, άλλως επιστρέφονται µε µέριµνα και έξοδα του ιδιοκτήτη τους.
1. Αν τα αποτελέσµατα της εξέτασης που προβλέπονται στο προσαρτώµενο στην παρούσα απόφαση παράρτηµα Ι σηµείο 2 είναι ικανοποιητικά, ο οργανισµός ελέγχου συντάσσει πιστοποιητικό έγκρισης ΕΟΚ το οποίο κοινοποιείται στον αιτούντα.
Εφόσον η έγκριση αυτή αναφέρεται σε συσκευή υποκείµενη στον έλεγχο ΕΟΚ, ο κατασκευαστής οφείλει να επιθέσει επί της συσκευής αυτής προ του ελέγχου το σήµα έγκρισης που προβλέπεται στο παράρτηµα Ι, σηµείο 3.1.
2. Οι προδιαγραφές που αναφέρονται στο πιστοποιητικό και στο σήµα έγκρισης αναφέρονται στο παράρτηµα Ι σηµεία 3 και 5.
1. Αν ο οργανισµός ελέγχου έχει χορηγήσει έγκριση προτύπου ΕΟΚ και διαπιστώσει ότι οι συσκευές πίεσης των οποίων το πρότυπο αποτέλεσε αντικείµενο έγκρισης δε συµφωνούν προς τούτο:
α) ∆ύναται να διατηρήσει την έγκριση, εφόσον οι διαπιστούµενες διαφορές είναι ελάχιστες και δεν αλλάζουν ουσιωδώς το σχεδιασµό και τον τρόπο κατασκευής της συσκευής και οπωσδήποτε δε δηµιουργεί πρόβληµα ασφαλείας.
β) οφείλει να ανακαλέσει την έγκριση εφόσον οι διαφορές δηµιουργούν πρόβληµα ασφαλείας,
γ) ζητεί από τον κατασκευαστή να διορθώσει το ταχύτερο την παραγωγή του εφόσον κρίνει ότι η σειρά δεν αντιπροσωπεύεται επαρκώς από το εγκεκριµένο πρότυπο.
Οφείλει να ανακαλέσει την έγκριση αν ο κατασκευαστής δεν ανταποκριθεί στο αίτηµα τούτο.
2. Ο οργανισµός ελέγχου που έχει χορηγήσει την έγκριση ΕΟΚ οφείλει να την αποσύρει αν διαπιστώσει ότι αυτή η έγκριση κακώς έχει δοθεί.
3. Αν ο οργανισµός ελέγχου πληροφορηθεί από άλλο Κράτος µέλος περί της υπάρξεως µιας των περιπτώσεων των προβλεποµένων στις παραγράφους 1, 2 και 3, λαµβάνει επίσης, κατόπιν διαβουλεύσεως µε το Κράτος αυτό, τα προβλεπόµενα στις ανωτέρω παραγράφους µέτρα.
1. Αν η σκοπιµότης ή η υποχρέωση ανάκλησης της έγκρισης αµφισβητείται µεταξύ του οργανισµού ελέγχου που χορήγησε την έγκριση ΕΟΚ και των αρχών άλλου Κράτους – µέλους, ενηµερώνεται η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης.
Η ανάκληση έγκρισης ΕΟΚ διενεργείται µόνο από τον χορηγήσαντα την έγκριση.
Ο ανακαλών οφείλει να πληροφορεί σχετικά αµέσως τα άλλα Κράτη – µέλη και την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Ο Οργανισµός ελέγχου και τα διαπιστευµένα ή συµβεβληµένα µ’ αυτόν εργαστήρια οφείλουν να τηρούν τα κριτήρια που περιέχονται στο παράρτηµα ΙΙΙ της παρούσας απόφασης για την εξασφάλιση της αποτελεσµατικής, συντονισµένης και ανεπιλήπτου λειτουργίας τους σύµφωνα µε τους όρους του άρθρου 13.
1. Το Υπουργείο Βιοµηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας κοινοποιεί στα άλλα Κράτη – µέλη και στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τον κατάλογο των οργανισµών ελέγχου των επιφορτισµένων µε καθήκοντα ελέγχου, αποσαφηνίζουν αν οι οργανισµοί αυτοί περιορίζονται στην εκτέλεση ορισµένων ελέγχων καθώς και κάθε µεταγενέστερη τροποποίηση αυτού του καταλόγου.
1. Ο οργανισµός ελέγχου, αφού προβεί στον έλεγχο ΕΟΚ µιας συσκευής πίεσης σύµφωνα µε τις διατυπώσεις που ορίζονται στο παράρτηµα ΙΙ θέτει επί της συσκευής αυτής τα σήµατα µερικού ή τελικού ελέγχου ΕΟΚ σύµφωνα προς τα οριζόµενα στο σηµείο 3 του ιδίου παραρτήµατος.
2. Οι διατάξεις που αναφέρονται στα πρότυπα και τα χαρακτηριστικά των σηµάτων ελέγχου παρατίθενται στο παράρτηµα ΙΙ σηµείο 3.
3. Ο οργανισµός ελέγχου χορηγεί πιστοποιητικό στο οποίο εµφαίνονται οι πραγµατοποιηθέντες έλεγχοι και τα αποτελέσµατα αυτών.
Εάν για µια κατηγορία συσκευών πίεσης δεν προβλέπεται έλεγχος ΕΟΚ, ο κατασκευαστής επιθέτει υπ’ ευθύνη του, αφού προβεί σε έλεγχο για να εξετάσει την πιστότητα κάθε συσκευής προς τις προδιαγραφές που καθορίζονται από ειδικές διατάξεις:
(α) είτε το ειδικό σήµα που περιγράφεται στο παράρτηµα Ι, σηµείο 5, 3 εφόσον είναι αναγκαία η έγκριση ΕΟΚ.
(β) είτε το ειδικό σήµα που περιγράφεται στο παράρτηµα Ι, σηµείο 5, 4, εφόσον υπάρχει απαλλαγή από την έγκριση ΕΟΚ.
1. Τα σήµατα που προβλέπονται από την παρούσα απόφαση πρέπει να είναι ευδιάκριτα, ευανάγνωστα και ανεξίτηλα επί της συσκευής αυτής και των συµπληρωµατικών εξαρτηµάτων.
2. Απαγορεύεται η χρησιµοποίηση επί των συσκευών πιέσεως σηµάτων ή εγγραφών ικανών να δηµιουργήσουν σύγχυση µε τα σήµατα ΕΟΚ.
Οι παραβάτες διώκονται σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία περί προστασίας των εθνικών σηµάτων εφαρµοζοµένης αναλόγως.
Στην επιτροπή για την προσαρµογή στην τεχνική πρόοδο των οδηγιών που αποσκοπούν στην εξάλειψη των τεχνικών εµποδίων στις συναλλαγές στον τοµέα των συσκευών πίεσης που προβλέπεται στο άρθρο 18 της οδηγίας 76/767/ΕΟΚ συµµετέχει ως αντιπρόσωπος, εκπρόσωπος του ΥΒΕΤ.
Αν το ΥΒΕΤ διαπιστώσει βάσει εµπεριστατωµένης έρευνας ότι µία ή περισσότερες συσκευές πίεσης µολονότι σύµφωνες προς τις προδιαγραφές της παρούσας απόφασης παρουσιάζουν κίνδυνο για τη δηµόσια ασφάλεια, δύναται να απαγορεύσει, µετά από σύµφωνη γνώµη του οργανισµού ελέγχου, προσωρινά τη διάθεση στην αγορά αυτής ή αυτών των συσκευών ή να την υποβάλει σε ειδικούς όρους µε ειδική απόφαση της αρµοδίας υπηρεσίας επαρκώς αιτιολογηµένης.
Το ΥΒΕΤ ενηµερώνει περί τούτου αµέσως την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τα άλλα Κράτη µέλη αιτιολογούν επαρκώς την απόφαση του και προβαίνει στις αναγκαίες διαβουλεύσεις.
1. Εφ’ όσον δεν υπάρχουν ειδικότερες διατάξεις εφαρµόζονται οι ακόλουθοι κανόνες στις συσκευές που υπάγονται στο πεδίο εφαρµογής της παρούσας απόφασης σύµφωνα µε το άρθρο 1 αυτής:
(α) Η αρµόδια υπηρεσία του ΥΒΕΤ θεωρεί ως σύµφωνες προς τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν σε κατασκευή τις συσκευές πίεσης που αποτέλεσαν αντικείµενο ελέγχου και δοκιµών πραγµατοποιηθέντων από ένα οργανισµό ελέγχου επιλεγέντα σύµφωνα µε τη διαδικασία που προβλέπεται στο παράρτηµα IV.
(β) Οι δοκιµές αυτές και οι έλεγχοι πρέπει να πραγµατοποιούνται σύµφωνα µε τη διαδικασία που περιγράφεται στο παράρτηµα IV και σύµφωνα µε τις µεθόδους που καθορίζονται από τον οργανισµό ελέγχου ή το εξουσιοδοτηµένο ή συµβεβληµένο µε αυτόν εργαστήριο ελέγχου ή µε
τις µεθόδους που αναγνωρίζονται ισοδύναµες από τον οργανισµό ελέγχου.
Οι δοκιµές και οι έλεγχοι που αναφέρονται παραπάνω είναι εκείνοι που δύνανται να πραγµατοποιηθούν στο τόπο κατασκευής των συσκευών.
2. Εκθέσεις και πιστοποιητικά χορηγηθέντα από οργανισµό ελέγχου Κράτους, προέλευσης της συσκευής πίεσης έχουν ισοδύναµη ισχύ µε αυτές του ηµεδαπού οργανισµού ελέγχου.
1. Σε οποιοδήποτε κατασκευάζει ή εισάγει ή πωλεί και γενικά θέτει σε κυκλοφορία συσκευές πίεσης ή εµποδίζει τον έλεγχο αυτών κατά παράβαση των διατάξεων της παρούσας, εκτός από τις τυχόν κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις της εθνικής νοµοθεσίας, επιβάλλεται µε απόφαση του Υπουργού Βιοµηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας πρόστιµο µέχρι 5.000.000 δρχ. που βεβαιώνεται και εισπράττεται σύµφωνα µε τις σχετικές διατάξεις περί δηµοσίων εσόδων, βάσει χρηµατικών καταλόγων που συντάσσονται και αποστέλλονται από την αρµόδια υπηρεσία στο ∆ηµόσιο Ταµείο της διεύθυνσης κατοικίας του οφειλέτη.
2. Κατά της απόφασης επιβολής του προστίµου είναι δυνατή µέσα σ’ ένα µήνα από την κοινοποίηση αυτής στον οφειλέτη η προσφυγή στα πρωτοβάθµια διοικητικά δικαστήρια.
3. Οι χρηµατικοί κατάλογοι δεν αποστέλλονται στα ∆ηµόσια Ταµεία για βεβαίωση πριν παρέλθει η παραπάνω προθεσµία, η δε εµπρόθεσµη προσφυγή αναστέλλει τη βεβαίωση µέχρι τη δηµοσίευση της τελεσίδικης απόφασης.
Η άρνηση έγκρισης ΕΟΚ ή η άρνηση εναπόθεσης του σήµατος, ελέγχου ΕΟΚ και η ανάκληση έγκρισης αιτιολογείται επαρκώς από τον Οργανισµό ελέγχου.
Οµοίως η απαγόρευση πώλησης ή χρήσης συσκευών πίεσης τύπου ΕΟΚ που επιβάλλεται από την αρµόδια Υπηρεσία του ΥΒΕΤ αιτιολογείται επακριβώς.
Προσαρτώνται στην παρούσα απόφαση τα υπ’ αριθµούς Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV παραρτήµατα της οδηγίας 76/767/ΕΟΚ, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο µέρος αυτής.
1. ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΟΚ
1.1. Η αίτηση και η σχετική αλληλογραφία συντάσσονται στην επίσηµη γλώσσα του Κράτους στο οποίο υποβάλλεται αυτή η αίτηση συµφώνως µε τη νοµοθεσία του. Το εν λόγω Κράτος µέλος έχει δικαίωµα να απαιτήσει όπως τα συνηµµένα έγγραφα είναι επίσης συντεταγµένα στην αυτήν επίσηµη γλώσσα.
1.2. Η αίτηση περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:
- το όνοµα και τη διεύθυνση του κατασκευαστού ή της επιχειρήσεως, του εντολοδόχου ή του αιτούντος καθώς και τον ή τους τόπους κατασκευής των συσκευών.
- την κατηγορία της συσκευής.
- την προβλεπόµενη χρήση ή τις απαγορεύσεις χρήσεως.
- τα τεχνικά χαρακτηριστικά,
- τον ενδεχόµενο διακριτικό τίτλο ή τον τύπο.
1.3. Η αίτηση συνοδεύεται από δύο αντίτυπα των απαραιτήτων προς εξέταση της εγγράφων ιδίως:
1.3.1. Ένα περιγραφικό σηµείωµα που αναφέρεται ειδικώτερα:
- στον ειδικό καθορισµό των υλικών, τους τρόπους κατασκευής και τους υπολογισµούς αντοχής της συσκευής,
- τις προσηρτηµένες στη συσκευή διατάξεις ασφαλείας κατά περίπτωση,
- τους προβλεφθέντες χώρους για τα σήµατα εγκρίσεως και ελέγχου που αναφέρονται στην παρούσα οδηγία και για τα άλλα σήµατα που
προβλέπονται από τις ειδικές οδηγίες.
1.3.2. Τα σχέδια του συνόλου και όπου απαιτείται, τα λεπτοµερή σχέδια των σηµαντικών χαρακτηριστικών της κατασκευής.
1.3.3. Κάθε άλλη πληροφορία που προβλέπεται από τις ειδικές οδηγίες.
1.3.4. Μία δήλωση πιστοποιούσα ότι ουδεµία άλλη αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ δεν κατετέθη για τον ίδιον τύπο συσκευής.
2.1. Η εξέταση ενόψει εγκρίσεως ΕΟΚ γίνεται βάσει των σχεδίων κατασκευής και ενδεχοµένως βάσει δειγµάτων συσκευών. Αυτή η εξέταση περιλαµβάνει:
α) Τον έλεγχο των σχετικών προς τη µελέτη υπολογισµών της µεθόδου κατασκευής, της εκτελέσεως της εργασίας και των χρησιµοποιηθέντων υλικών
β) τον έλεγχο των συσκευών ασφαλείας και µετρήσεως καθώς και τον τρόπο εγκαταστάσεως κατά περίπτωση.
3.1. Το πιστοποιητικό που προβλέπεται στο άρθρο 7 επαναλαµβάνει τα συµπεράσµατα της εξετάσεως του προτύπου και αναφέρει τους όρους από τους οποίους ενδεχοµένως συνοδεύεται η έγκριση κατ’ εφαρµογή του άρθρου 2 παράγραφος 1.
Συνοδεύεται από αναγκαίες περιγραφές και σχέδια προς αναγνώριση του τύπου και ενδεχοµένως για την επεξήγηση της λειτουργίας του. Το σήµα εγκρίσεως ΕΟΚ το προβλεπόµενο στο άρθρο 7 αποτελείται από ένα ειδικού σχήµατος γράµµα ε περιέχον:
- στο άνω µέρος τον αριθµό που χαρακτηρίζει την ειδική οδηγία και έχει δοθεί κατά τη χρονολογική σειρά αποδοχής και το ή τα κεφαλαία διακριτικά γράµµατα του Κράτους που εχορήγησε την έγκριση ΕΟΚ (Β για το Βέλγιον, D για την οµοσπονδιακή ∆ηµοκρατία της Γερµανίας, DK για τη ∆ανία, F για την Γαλλία Ι για την Ιταλία, IRL για την Ιρλανδία, L για το Λουξεµβούργο, NL για τις Κάτω Χώρες, UK για το Ηνωµένο Βασίλειο) και το έτος της εγκρίσεως ΕΟΚ. Ο αριθµός που χαρακτηρίζει την ειδική οδηγία, στην οποία αναφέρεται η έγκριση ΕΟΚ, θα δίδεται υπό του Συµβουλίου κατά την θέσπιση αυτής της οδηγίας.
- στο κάτω µέρος το χαρακτηριστικό αριθµό της εγκρίσεως ΕΟΚ. Ένα
παράδειγµα αυτού του σήµατος ευρίσκεται στο σηµείο 5.1.
3.2. Το σήµα το προβλεπόµενο στο άρθρο 8 αποτελείται από την συµµετρική εικόνα ως προς την κατακόρυφο του ειδικού σχήµατος, γράµµατος ε του οποίου το άνω µέρος περιλαµβάνει τις ίδιες ενδείξεις µε εκείνες οι οποίες προβλέφθησαν στο σηµείο 3.1. πρώτη περίπτωση και του οποίου το κάτω µέρος περιέχει τον αριθµό αναφοράς της κατηγορίας η οποία δεν υπόκειται στην έγκριση τύπου ΕΟΚ αν αυτό προβλέπεται στην ειδική οδηγία.
Ένα παράδειγµα αυτού του σήµατος εικονίζεται στο σηµείο 5.2.
3.3. Το σήµα το προβλεπόµενο στο άρθρο 15 περίπτωση α) αποτελείται από το σήµα εγκρίσεως ΕΟΚ περιβαλλόµενο από ένα εξάγωνο. Παράδειγµα αυτού του σήµατος εικονίζεται στο σηµείο 5.3.
3.4. Το σήµα που προβλέπεται στο άρθρο 15 περίπτωση β) αποτελείται από το σήµα απαλλαγής από την έγκριση τύπου ΕΟΚ περιβαλλόµενο από ένα εξάγωνο. Παράδειγµα αυτού του σήµατος εικονίζεται στο σηµείο 5.4.
4.1. Τα πιστοποιητικά εγκρίσεως ΕΟΚ δηµοσιεύονται στην Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
4.2. Τη στιγµή της κοινοποιήσεως στον ενδιαφερόµενο αντίγραφα του πιστοποιητικού εγκρίσεως ΕΟΚ στέλλονται από το Κράτος µέλος που χορηγεί τα πιστοποιητικά στην Επιτροπή και στα άλλα Κράτη µέλη, τα οποία δύνανται επίσης να λάβουν αντίγραφο του οριστικού τεχνικού φακέλου της συσκευής και των πρακτικών των εξετάσεων και δοκιµών που υπέστη.
4.3. Η άρση µιας εγκρίσεως ΕΟΚ αποτελεί αντικείµενο της διαδικασίας
δηµοσιότητος που προβλέπεται στα σηµεία 4.1 και 4.2.
4.4. Το κράτος µέλος που αρνείται έγκριση ΕΟΚ ενηµερώνει επ’ αυτού τα άλλα Κράτη µέλη και την Επιτροπή.
2.1. Υπό την επιφύλαξη των προβλεποµένων στις ειδικές οδηγίες διατάξεων, ο έλεγχος περιλαµβάνει:
- την εξέταση των χαρακτηριστικών των υλικών,
- τον έλεγχο τον σχετικό µε τον υπολογισµό, τον τρόπο κατασκευής, την εκτέλεση της εργασίας και τα χρησιµοποιηθέντα υλικά,
- την εσωτερική εξέταση η οποία συνίσταται σ’ έναν έλεγχο των εσωτερικών τµηµάτων και των συγκολλήσεων,
- την δοκιµασία της πιέσεως,
- τον έλεγχο των διατάξεων ασφαλείας και µετρήσεως κατά περίπτωση,
- τον εξωτερικό έλεγχο των διαφόρων τµηµάτων της συσκευής,
- την δοκιµή λειτουργίας εφόσον αυτή προδιαγράφεται από τις ειδικές οδηγίες.
3.1. Περιγραφή των σηµάτων ελέγχου ΕΟΚ
3.1.1. Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων των ειδικών οδηγιών τα σήµατα ελέγχου ΕΟΚ τα οποία εναποτίθενται σύµφωνα µε το σηµείο 3.3. είναι τα ακόλουθα:
3.1.1.1. Το σήµα τελικού ελέγχου ΕΟΚ αποτελείται από δύο σφραγίδες:
3.1.1.1.1. Η πρώτη αποτελείται από το µικρό γράµµα «e» το οποίο περιέχει:
- στο άνω ήµισυ ή τα κεφαλαία διακριτικά γράµµατα του Κράτους στο οποίο πραγµατοποιείται ο έλεγχος (Β για το Βέλγιο, D για την Οµοσπονδιακή ∆ηµοκρατία της Γερµανίας, DK για τη ∆ανία, F για τη Γαλλία, Ι για την Ιταλία, IRL για την Ιρλανδία, L για το Λουξεµβούργο, ΝL για τις Κάτω Χώρες, UK για το Ηνωµένο Βασίλειο) συνοδευόµενα αν είναι αναγκαίο από τον ένα ή τους δύο αριθµούς που καθορίζουν µια εδαφική υποδιαίρεση.
Στο κάτω ήµισυ, το σήµα του οργανισµού ελέγχου που εναπετέθη υπό του ελεγκτού, συµπληρωθέν ενδεχοµένως δια του σήµατος του ελεγκτού.
3.1.1.1.2 Η δευτέρα σφραγίς αποτελείται από την ηµεροµηνία ελέγχου εγγεγραµµένη εντός του εξαγωγικού περιγράµµατος και διατυπωµένη µε την προσήκουσα από τις ειδικές οδηγίες ακρίβεια.
3.1.1.2. Το σήµα µερικού ελέγχου ΕΟΚ αποτελείται αποκλειστικώς εκ της πρώτης σφραγίδας1.
3.2. Μορφή και διαστάσεις σηµάτων
3.2.1. Η µορφή των σφραγίδων που ορίζονται στα σηµεία 3.1.1.1.1. και 3.1.1.1.2. αναπαριστάται χάριν παραδείγµατος στις κατωτέρω εικόνες 1 και 2.
Οι ειδικές οδηγίες δύναται να καθορίσουν τη θέση εναποθέσεως και τις
διαστάσεις των σηµάτων ελέγχου ΕΟΚ. Σε περίπτωση που δεν γίνεται µνεία στις ειδικές οδηγίες τα γράµµατα και οι αριθµοί κάθε σήµατος πρέπει να έχουν ύψος το ολιγώτερον 5 µ.µ.
3.2.2. Οι οργανισµοί ελέγχου των Κρατών µελών ανταλλάσσουν αµοιβαίως σχέδια σηµάτων ελέγχου ΕΟΚ.
3.3. Εναπόθεση σηµάτων
3.3.1. Το σήµα τελικού ελέγχου ΕΟΚ τίθεται επί της συσκευής στο προβλεπόµενο για το σκοπό αυτό σηµείο εφόσον αυτή υπέστη οριστικό έλεγχο και εκρίθη σύµφωνη µε τις προδιαγραφές ΕΟΚ
3.3.2. Σε περίπτωση ελέγχου σε περισσότερες της µιας φάσεις το σήµα µερικού ελέγχου ΕΟΚ ανατίθεται στον τόπο κατασκευής επί της συσκευής ή επί µέρους αυτής κριθείσης σ’ αυτό το στάδιο του ελέγχου ως σύµφωνης µε τις προδιαγραφές ΕΟΚ και σε σηµείο της που έχει προβλεφθεί για την πλάκα σφραγίσεως ή σε κάθε άλλο σηµείο προβλεπόµενο στις ειδικές οδηγίες.
Προσθήκη στα παραρτήµατα Ι και ΙΙ
Πίνακας εµφαίνων τους ποικίλους δυνατούς συνδυασµούς για έγκριση ΕΟΚ ή για έλεγχο ΕΟΚ
1 Επεξηγηµατικό σηµείωµα επί των εννοιών του σήµατος τελικού ελέγχου ΕΟΚ και του σήµατος µερικού ελέγχου ΕΟΚ.
Εφόσον µία συσκευή δεν δύναται να συναρµολογηθεί στον τόπο κατασκευής της ή αν οι ιδιότητές της κινδυνεύουν ν’ αλλοιωθούν λόγω µεταφοράς ο έλεγχος ΕΟΚ γίνεται ως ακολούθως:
- έλεγχος της συσκευής στον τόπο κατασκευής της από οργανισµό ελέγχου της χώρας καταγωγής ο οποίος εναποθέτει επί της συσκευής αν είναι σύµφωνη µε τις προδιαγραφές ΕΟΚ, την σφραγίδα «Ε» που περιγράφεται στο σηµείο 3.1.1.1.1. και καλείται σήµα µερικού ελέγχου ΕΟΚ.
- τελικός έλεγχος της συσκευής στον τόπο εγκατάστασέως της από οργανισµό ελέγχου της χώρας προορισµού ο οποίος εναποθέτει επί της συσκευής αν είναι σύµφωνη µε τις προδιαγραφές ΕΟΚ, την σφραγίδα που περιγράφεται στο σηµείο 3.1.1.1.2. η οποία προστιθεµένη στο σήµα µερικού ελέγχου ΕΟΚ, καθίσταται το σήµα τελικού ελέγχου ΕΟΚ.
1. Οργανισµός ελέγχου, διευθυντής αυτού και προσωπικό που είναι επιφορτισµένο µε την εκτέλεση των δοκιµών ελέγχου δεν επιτρέπεται να είναι ούτε ο εφευρέτης, ούτε ο κατασκευαστής, ούτε ο προµηθευτής, ούτε ο εγκαθιστών τις συσκευές ή εγκαταστάσεις που οι συσκευές ελέγχουν, ούτε ο εντολοδόχος ενός εξ αυτών των προσώπων. ∆εν δύναται να παρέµβουν, ούτε ευθέως ούτε ως εντολοδόχοι στον σχεδιασµό, την κατασκευή, την εµπορία, την αντιπροσωπεία, ή τη συντήρηση αυτών των συσκευών ή εγκαταστάσεων. Τούτο δεν αποκλείει την δυνατότητα ανταλλαγής τεχνικών πληροφοριών µεταξύ του κατασκευαστού και του οργανισµού ελέγχου.
2. Ο οργανισµός ελέγχου και το προσωπικό το επιφορτισµένο µε τον έλεγχο οφείλουν να εκτελούν τις πράξεις ελέγχου µε την µεγαλύτερη επαγγελµατική ακεραιότητα και τη µεγαλύτερη τεχνική ικανότητα και οφείλουν να είναι ελεύθεροι από οποιεσδήποτε πιέσεις και προτροπές, ιδίως οικονοµικής φύσεως, που δύνανται να επηρεάσουν την κρίση τους ή τα αποτελέσµατα του ελέγχου τους, ειδικότερα δε από τις πιέσεις ή τις προτροπές που προέρχονται από πρόσωπα ή οµάδες προσώπων ενδιαφεροµένων για το αποτέλεσµα των ελέγχων.
3. Ο οργανισµός ελέγχου πρέπει να έχει προσωπικό και να διαθέτει τα αναγκαία µέσα για να εκπληροί καταλλήλως τα τεχνικά και διοικητικά καθήκοντα που συνδέονται µε τους ελέγχους πρέπει επίσης να δύναται να χρησιµοποιήσει το απαιτούµενο υλικό για ειδικούς ελέγχους.
4. Το προσωπικό που είναι επιφορτισµένο µε τον έλεγχο πρέπει να διαθέτει:
- καλή τεχνική και επαγγελµατική κατάρτιση,
- ικανοποιητική γνώση των προδιαγραφών των σχετικών µε τους ελέγχους τους οποίους διενεργεί και επαρκή πρακτική αυτών των ελέγχων,
- την απαιτούµενη ικανότητα για τη διατύπωση των πιστοποιητικών, των πρακτικών και των αναφορών που απαιτούνται για την υλοποίηση των πραγµατοποιουµένων ελέγχων.
5. Πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του προσωπικού του επιφορτισµένου µε τον έλεγχο. Οι απολαβές κάθε ελεγκτού δεν πρέπει να εξαρτώνται ούτε από τον αριθµό των ελέγχων που πραγµατοποιεί ούτε από τα αποτελέσµατα αυτών των ελέγχων.
6. Ο οργανισµός ελέγχου πρέπει να συµβάλλεται µε σύµβαση ασφαλίσεως καλύπτουσα την αστική ευθύνη εκτός αν η ευθύνη αυτή καλύπτεται από το Κράτος δυνάµει του Εθνικού δικαίου ή αν οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται απευθείας από το Κράτος µέλος.
7. Το προσωπικό του οργανισµού ελέγχου δεσµεύεται από το επαγγελµατικό απόρρητο για οτιδήποτε πληροφορείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του (εξαιρούνται οι αρµόδιες διοικητικές αρχές του Κράτους εντός του οποίου ασκεί τη δραστηριότητά του) εντός των πλαισίων της παρούσης οδηγίας και των ειδικών οδηγιών ή κάθε διατάξεως εσωτερικού δικαίου και προσδίδει ισχύ στις οδηγίες αυτές.
Κράτος καταγωγής: Κράτος µέλος στο έδαφος του οποίου κατασκευάζεται µια συσκευή πιέσεως.
Κράτος προορισµού: Κράτος µέλος στο έδαφος του οποίου µία συσκευή πιέσεως προορίζεται να εισαχθεί, να διατεθεί στην αγορά και/ή να τεθεί σε λειτουργία.
∆ιοίκηση καταγωγής: Οι αρµόδιες διοικητικές αρχές του Κράτους καταγωγής.
∆ιοίκησις προορισµού: Οι αρµόδιες διοικητικές αρχές του Κράτους προορισµού.
∆ιακριτικά γράµµατα της Ελλάδος στα σήµατα ελέγχου ΕΟΚ καθιερώνονται τα στοιχεία EL όπως εµφαίνονται κατωτέρω:
Η παρούσα ισχύει από τη δηµοσίευσή της στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
Η παρούσα να δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 6 Μαίου 1987
ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ |
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠ. ΚΑΛΟΥ∆ΗΣ |
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Γ. ΠΕΤΣΟΣ