Στο πλαίσιο των καταστατικών του σκοπών και με στόχο την συνεχή ενημέρωση και προβολή των θεμάτων ΥΑΕ, το ΕΛΙΝΥΑΕ έχει έντονη εκδοτική δράση.
Πολύ νωρίς, μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, ξεκίνησε την εκδοτική του δραστηριότητα, δημιουργώντας, το 1994, το «Εγχειρίδιο νομοθεσίας υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας», έργο σημαντικό και πρωτοπόρο για την εποχή. Η προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που υπήρχε στην ελληνική βιβλιογραφία για θέματα ΥΑΕ συνεχίστηκε, από τότε μέχρι και σήμερα, με σημαντικό εκδοτικό έργο. Στόχος του, εκτός από την πληροφόρηση, είναι η δημιουργία και η προώθηση μιας κουλτούρας πρόληψης. Βιβλία όπως ο «Μεθοδολογικός οδηγός για την εκτίμηση και πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου» έγιναν απαραίτητα εργαλεία στα χέρια των τεχνικών ασφαλείας.
Σημαντικό κομμάτι της εκδοτικής δραστηριότητας του ΕΛΙΝΥΑΕ αποτελούν τα βιβλία των κλαδικών και άλλων μελετών, οι οποίες εκπονήθηκαν είτε από στελέχη του είτε από εξωτερικούς συνεργάτες και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε θέματα ΥΑΕ σε τομείς όπως: του φυσικού αερίου, των λιμενικών, διοικητικών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας μετάλλου, των ξενοδοχείων, των νοσοκομείων κ.ά. Ο μόλυβδος, η χρήση εκρηκτικών, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, οι κίνδυνοι στα τεχνικά έργα ή στη φόρτωση και τη μεταφορά φορτίων, οι δονήσεις, ο θόρυβος και το στρες είναι μερικά από τα θέματα που αναπτύσσονται στα βιβλία που εκδόθηκαν από το Ινστιτούτο.
Τον Φεβρουάριο του 2000 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του έντυπου –τότε- περιοδικού «ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Της ΕΡΓΑΣΙΑΣ». Με πλούσια ύλη, επιστημονικά και τεχνικά άρθρα, τα νέα του Ινστιτούτου αλλά και του χώρου της ΥΑΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενημερώνει σε τετραμηνιαία βάση σε ηλεκτρονική μορφή τους πιστούς του αναγνώστες αλλά και όλους όσους ενδιαφερονται για τα θεματα ΥΑΕ.
Τρία χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2003, το ΕΛΙΝΥΑΕ δημιούργησε την ηλεκτρονική μηνιαία έκδοση «e-δησεόγραμμα». Με τον τρόπο αυτόν φτάνει, εύκολα και γρήγορα, κοντά σε όλους, σε κάθε σημείο της χώρας.
Τέλος, με μέσο την εικόνα, μεταφέρει τη γνώση με θεματικά βίντεο ή αποτυπώνει τις απόψεις και τις εμπειρίες των ειδικών του χώρου διαθέτοντας βιντεοσκοπημένες συζητήσεις και εκδηλώσεις. Τα βίντεο αναρτώνται και στο κανάλι του ΕΛΙΝΥΑΕ στο YouTube.