Τροποποιήθηκε από:
Attachment | Size |
---|---|
ΦΕΚ 277Α_1968 | 211.49 KB |
Πάντα τα κτίρια τα χρησιμοποιούμενα ως αποθήκαι ακατεργάστων δερμάτων δέον να ευρίσκωνται εκτός των πόλεων και χωρίων και μακράν πάσης κατωκημένης περιοχής, ο καταλαμβανόμενος δε υπό των αποθηκών τούτων χώρος, δέον να είναι περικεκλεισμένος διά συνεχούς εξωτερικού περιτειχίσματος, τα διάφορα δε διαμερίσματα των αποθηκών, δέον όπως αερίζωνται επαρκώς και είναι εστεγασμένα.
Απαγορεύεται απολύτως η διαμονή οικογενειών εντός των χώρων αποθηκεύσεως και αποξηράνσεως ακατεργάστων δερμάτων.
Τα δάπεδα των αποθηκών δέον όπως είναι ομαλά, άνευ ρωγμών και αντιολισθηρά εξ αδιαποτίστου υλικού, να έχουν διάταξιν και κλίσιν επαρκή εις τρόπον ώστε να πλένωνται και να καθαρίζωνται ευκόλως και να μη λιμνάζουν τα επ' αυτών πίπτοντα ύδατα, αλλά και να υπάγωνται ταύτα ευκόλως.
Τα επί των δαπέδων οιαδήποτε ανοίγματα, αύλακες, οχετοί κλπ. να είναι συνεχώς κεκαλυμμένα διά στερεού και αμετακινήτου καλύμματος πλήρους ή ραβδωτού και εις την αυτήν μετά του δαπέδου επίπεδον επιφάνειαν, εις τρόπον ώστε να αποκλείεται η πρόκλησις ατυχήματος, είτε εκ πτώσεως εντός αυτών ή προσκρούσεως επ' αυτών.
Οι τοίχοι να είναι λείοι και επικεκαλυμμένοι εξ αδιαποτίστου υλικού μέχρις ύψους ενός και ογδοήκοντα εκατοστών του μέτρου (1.80) τουλάχιστον από της επιφανείας του δαπέδου και να μη σχηματίζουν μετ' αυτού ορθήν γωνίαν, αλλά κυλινδρικήν επιφάνειαν (λούκι). Οι τοίχοι και η οροφή των αποθηκών να είναι ασβεστοχρισμένοι, η δε ασβεστόχρισις να εκτελήται δις τουλάχιστον κατ' έτος, εκτός εάν εμφανισθή μόλυνσις εξ άνθρακος ή άλλης τινός νόσου των ζώων, οπότε μετά την σχετικήν απολύμανσιν, μερίμνη της αρμοδίας Υγειονομικής Αρχής δέον να επακολουθή και νέα ασβεστόχρισις.
Ο φυσικός φωτισμός των διαφόρων διαμερισμάτων να είναι επαρκής, ώστε η εργασία να εκτελήται ευχερώς, όπου δε ο φυσικός φωτισμός δεν είναι επαρκής συμπληρούται διά τεχνητού τοιούτου, η διάταξις δε του τεχνητού φωτισμού να είναι τοιαύτη ώστε να είναι ομοιόμορφος και της αυτής εντάσεως καθ' όλην την έκτασιν του φωτιζόμενου χώρου. Η ηλεκτρική εγκατάστασις να πληροί απολύτως τους ειδικούς όρους των Κανονισμών κατασκευής εσωτερικών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Βιομηχανίας και των τοιούτων της Δ.Ε.Η. Να είναι πλήρως γειωμένη και να επιθεωρήται τακτικώς παρ' ειδικού υπευθύνου ηλεκτροτεχνίτου, όστις και θα προβαίνη εις την άμεσον αντικατάστασιν παντός εφθαρμένου στοιχείου αυτής τηρών προς τούτο ειδικόν βιβλίον όπερ θα είναι εις την διάθεσιν των ενεργούντων τον έλεγχον κρατικών οργάνων.
Φορηταί λυχνίαι δύνανται να χρησιμοποιηθώσι μόνον εφ' όσον λειτουργούν υπό τάσιν 42 VOLT και πληρούν τους υπό του Κανονισμού του Υπουργείου Βιομηχανίας προβλεπομένους όρους κατασκευής. Το καλώδιον ρευματοληψίας δέον όπως είναι ανθεκτικόν άνευ συνδέσεων και επιδιορθώσεων και μήκους ουχί μείζονος των τριών (3) μέτρων.
Το έδαφος του περιβόλου των αποθηκών δέον όπως είναι στερεόν και ομαλόν και να μη αποβαίνη βορβορώδες κατά την διαβροχήν του, προς δε να τηρήται επιμελώς διαρκής καθαριότης αυτού.
Οι εργοδόται υποχρεούνται να τηρούν διαρκή και πλήρη καθαριότητα των αποθηκών και να χρησιμοποιούν πάντα τα ενδεικνυόμενα μέσα προς καταπολέμησιν του πολλαπλασιασμού των μυϊών, ήτοι ψεκασμούς δι' εντομοκτόνων, συσκευάς θανατώσεως ή αιχμαλωτίσεως εντόμων κλπ.
Τα απορρίμματα να συλλέγωνται τακτικώς και επιμελώς και να εναποτίθενται εντός στεγανών δοχείων φερόντων μόνιμον και καλώς εφαρμόζον κάλυμμα. Τα δοχεία ταύτα να απομακρύνωνται καθ' εκάστην, μεταφερόμενα διά κλειστών τροχοφόρων, εις τόπους απορρίψεως καθωρισμένους προς τούτο παρά των Υγειονομικών Κέντρων ή να καίωνται εντός ειδικών προς τούτο κλιβάνων.
Εντός των τόπων τούτων εργασίας να υπάρχη πόσιμον ύδωρ επαρκές διά τας ανάγκας των εργαζομένων και να προέρχηται απ' ευθείας εκ του υδραγωγείου της πόλεως.
Η πόσις γίνεται εξ αναβρυτηρίων ή εν ελλείψει τοιούτων εκ κρουνών επαρκών εις αριθμόν, δι' ατομικών κυπέλλων χορηγουμένων μερίμνη και δαπάναις του εργοδότου. Συνιστώνται τα χάρτινα ή εκ πλαστικής ύλης κύπελλα, άτινα να απορρίπτωνται μεθ' εκάστην πόσιν.
Το ύδωρ δέον να είναι δροσερόν, συνιστάται δε η εγκατάστασις ηλεκτρικού ψύκτου ή ψυγείου πάγου κατά τους θερινούς μήνας.
Όπου η διανομή ύδατος εκ του υδραγωγείου της πόλεως δεν είναι συνεχής ή δεν υφίσταται δίκτυον υδρεύσεως, το προς πόσιν ύδωρ αποθηκεύεται εντός υδαταποθηκών καλώς κεκαλυμμένων και ευρισκομένων μακράν των τόπων εργασίας και προφυλαγμένων από την υπερθέρμανσιν κατά τους θερινούς μήνας.
Αι ανωτέρω υδαταποθήκαι καθαρίζονται τακτικώς και αποστειρούνται, λαμβάνεται δε ιδιαιτέρα πρόνοια αποφυγής μολύνσεως αυτών εκ μικροβίων ή δηλητηρίων. Συνιστάται η περιοδική χλωρίωσις του ύδατος των υδαταποθηκών.
Το χρησιμοποιούμενον προς πόσιν ύδωρ υποβάλλεται εις έλεγχον παρ' ειδικού επιστήμονος, κατά πόσον τούτο είναι κατάλληλον προς πόσιν.
Απαγορεύεται η εις τας αποθήκας απασχόλησις προσώπων μη συμπληρωσάντων το 16ον έτος της ηλικίας των.
Οι κατά την διάρκειαν της ημέρας απασχολούμενοι εργάται δεν επιτρέπεται επ' ουδενί λόγω να χρησιμοποιώνται και ως νυκτοφύλακες.
Απαγορεύεται απολύτως η διαβροχή των δερμάτων διά διαλύσεως αρσενικού προς συντήρησιν αυτών.
Διά την ανάρτησιν των προς αποξήρανσιν δερμάτων εις μέρη ευρισκόμενα εις ύψος να διατίθηται φορητή κλίμαξ τετρασκελής καλώς στηριζομένη επί του εδάφους ή δισκελής τοιαύτη πληρούσα τους όρους ασφαλείας τους οριζομένους υπό των οικείων διατάξεων του από 14.3.1934 Π.Δ. «περί υγιεινής και ασφαλείας των εργατών και υπαλλήλων κλπ.» και αποκλείουσα την εξ αυτής πτώσιν.
Διά την μεταφοράν των δερμάτων εντός της αποθήκης να χρησιμοποιήται χειραμάξιον ή κατάλληλος φορείον.
Οσάκις παρίσταται ανάγκη όπως οι εργάται μεταφέρωσι δέρματα επί των ώμων αυτών, δέον να φέρωσιν ούτοι αδιάβροχον καλύπτραν του αυχένος, ώστε τα δέρματα ταύτα να μη έρχωνται εις άμεσον επαφήν προς τα ακάλυπτα μέρη του σώματος αυτών.
Προς προφύλαξιν από μολύνσεως εξ άνθρακος και των άλλων νόσων των ζώων, οι εργάται κατά την διάρκειαν της εργασίας των να φέρωσιν:
α) Ειδικά ενδύματα εργασίας (φόρμες) κλείοντα καλώς περί τον τράχηλον και περισφιγγόμενα περί τους καρπούς,.
β) Υψηλά υποδήματα καλώς κλειόμενα περι τα σφυρά και άνωθεν τούτων επιδέσμους (μπάντες) στερεώς περιτυλισσομένους περί τας κνήμας μέχρι των γονάτων ή κατάλληλα περισφύρια, ίνα προφυλάσσωνται από των κροτώνων (τσιμπούρια).
γ) Χειρόκτια δερμάτινα ή τοιαύτα εξ ελαστικού περισφιγγόμενα περί τους καρπούς.
δ) Πηλήκιον ή σκούφον καλώς καλύπτοντα την κεφαλήν, και
ε) Περιζώματα (εμπροσθέλλες) αδιάβροχα, κρεμόμενα από του τραχήλου και καλύπτοντα τας κνήμας μέχρι των γονάτων.
Τα ως άνω ενδύματα, υποδήματα κλπ. είδη παρέχονται εις τους εργάτας υπό του εργοδότου δωρεάν, αντικαθίστανται δε ευθύς ως παρουσιάσουν σχισμάς ή φθοράν εις βαθμόν μη εκπληρούντα τον προστατευτικόν των σκοπόν.
Απαγορεύεται απολύτως εις τους εργάτας να περιφέρωνται εντός των αποθηκών και του περιβόλου ή να ενεργούν το αλάτισμα των δερματίνων ανυπόδητοι.
Πάσα αποθήκη δέον να διαθέτη ιματιοφυλάκιον καλώς αεριζόμενον, μετά κρεμαστών αραιώς τοποθετημένων, επί των οποίων να αναρτώνται τα υπό των εργατών χρησιμοποιούμενα ενδύματα εργασίας των.
Ομοίως δέον να διαθέτη ατομικά ερμάρια διά την φύλαξιν των ενδυμάτων άτινα φέρουσιν οι εργάται εκτός της εργασίας των.
Απαγορεύεται εις τους εργάτας να μεταφέρωσι τα ενδύματα και υποδήματα εργασίας εις τας οικίας αυτών, αλλά ταύτα θα φυλάσσωνται εις τας αποθήκας και εντός των προς τούτο ιματιοφυλακίων και θα πλένωνται άπαξ τουλάχιστον της εβδομάδος, δαπάναις του εργοδότου.
Τα τμήματα αποθέσεως ενδυμάτων κατά την διάρκειαν του χειμώνος να έχωσιν εγκατάστασιν θερμάνσεως με θερμοκρασίαν ανεκτήν υπό των εργαζομένων.
Αι αποθήκαι ακατεργάστων δερμάτων δέον να διαθέτωσι πάντα τα ενδεικνυόμενα μέσα ατομικής καθαριότητος των εργατών ήτοι επαρκείς νιπτήρας (ανά πέντε εργάτας έναν σάπωνα, μέσα αποσπογγίσεως κλπ. ίνα οι εργαζόμενοι μετά το πέρας της εργασίας των, ως και προ πάσης λήψεως τροφής ή προ του καπνίσματος προβαίνουσιν εις ανάλογον επιμελή καθαρισμόν των χειρών, του προσώπου και τραχήλου.
Τα χειρόμακτρα και προσόψια να αντικαθίστανται τακτικώς διά καθαρών τοιούτων, προτιμωμένων των χαρτίνων, χορηγούνται δε δαπάναις και μερίμνη του εργοδότου.
Εις πάσαν αποθήκην ακατεργάστων δερμάτων να υπάρχη επαρκής αριθμός αποχωρητηρίων και ανάλογος αριθμός ουρητηρίων, εφ' όσον δε απασχολείται και θήλυ προσωπικόν να διατίθενται κεχωρισμένα αποχωρητήρια διά τους άνδρας και διά τας γυναίκας.
Τα αποχωρητήρια να μη συγκοινωνούν αμέσως μετά των περικλείστων χώρων όπου παραμένουν οι εργαζόμενοι, είτε προς εργασίαν, είτε προς ανάπαυσιν κατά την διάρκειαν της διακοπής της εργασίας των.
Τα αποχωρητήρια δέον όπως αερίζωνται καλώς, να φωτίζωνται επαρκώς, να είναι δε διευθετημένα κατά τρόπον ώστε να μην αναδίδουν δυσοσμίαν και να καθαρίζωνται δι' υδραυλικής εγκαταστάσεως (καζανάκι) μεθ' εκάστην επίσκεψιν.
Το δάπεδον και οι τοίχοι των αποχωρητηρίων εις ύψος ενός και ημίσεος μέτρου από του εδάφους δέον όπως είναι κατασκευασμένοι εξ υλικού αδιαποτίστου, επί πλέον δε οι τοίχοι να ασβεστοχρίωνται τακτικώς διά λευκού υδροχρώματος.
Διά την εστίασιν των εργαζομένων να διατίθηται ιδιαίτερον διαμέρισμα μετά τραπέζης και των απαραιτήτων καθισμάτων, να διατηρήται καθαρόν και να αερίζηται καλώς απαγορευομένης της χρησιμοποιήσεως τούτου δι' άλλην αιτίαν.
Απαγορεύεται η λήψις τροφής εντός των τόπων της εργασίας ή εις το ύπαιθρον και προ της πλύσεως των χειρών και του προσώπου διά σάπωνος, ως και αφθόνου ύδατος.
Ομοίως απαγορεύεται το κάπνισμα εντός των χώρων εργασίας και προ της πλύσεως των χειρών διά σάπωνος.
Τα δέρματα εκ του εσωτερικού εισαγόμενα εις τας αποθήκας δέον να συνοδεύωνται υπό κτηνιατρικής πιστοποιήσεως του επιθεωρήσαντος τα σφάγια κτηνιάτρου, εις ην να βεβαιούται η μη προσβολή του ζώου εξ ασθενείας επικινδύνου εις την υγείαν των εργατών.
Απαγορεύεται απολύτως η εισαγωγή εις τα όρια του Κράτους και η χρησιμοποίησις ακατεργάστων δερμάτων νωπών, προερχομένων εκ της αλλοδαπής, ένθα υπάρχει πανώλης των βοών ή άνθραξ συμφώνως τω άρθρω 33 του Β.Δ. της 26.3.1936 «περί μέτρων προς πρόληψιν και καταστολήν των μεταδοτικών νόσων των κατοικιδίων ζώων».
1. Πάσα εμφάνισις μολύνσεως εξ άνθρακος δέον να αναγγέληται αμέσως υπό του εργοδότου εις τας τοπικάς υγειονομικάς και Αστυνομικάς Αρχάς, ως και εις την Επιθεώρησιν Εργασίας της περιφερείας εις ην ανήκει η αποθήκη.
2. Εν περιπτώσει διαπιστώσεως μολύνσεως εξ άνθρακος εργάτου τινός ο εργοδότης οφείλει:
α) να προβή εις άμεσον απομάκρυνσιν του εργάτου τούτου εκ της εργασίας,
β) να διακόψη τας εργασίας της αποθήκης και να προβή εις επιμελή απολύμανσιν αυτής, ως και των εν αυτή ευρισκομένων δερμάτων και
γ) να εμβολιάση επ' ευθύνη του άπαν το προσωπικόν της αποθήκης.
3. Επί διαπιστωθείσης μολύνσεως εξ άνθρακος, η εργασία εν τη αποθήκη δεν δύναται να επαναληφθή άνευ αδείας των τοπικών οργάνων της Επιθεωρήσεως Εργασίας και των αρμοδίων Υγειονομικών Αρχών επί τη υποβολή αιτήσεως εκ μέρους του εργοδότου και αφού πρότερον διαπιστώσουν ότι ελήφθησαν άπαντα τα υποδειχθέντα παρ' αυτών μέτρα υγιεινής και εγένετο η ενδεδειγμένη απολύμανσις.
4. Ο θεράπων ιατρός ή το Θεραπευτικόν Ίδρυμα δέον να αναγράφωσιν εις το βιβλιάριον υγείας του παρόντος το είδος και την έδραν της μολύνσεως εξ ης έπαθεν ο μισθωτός, εις περίπτωσιν δε άνθρακος ο εργοδότης δέον να σημειώση εις το αυτό βιβλιάριον τον τόπον προελεύσεως των μολυσμένων εξ άνθρακος δερμάτων.
5. Εις ειδικόν βιβλίον τηρούμενον υπό του εργοδότου,θα αναγράφωνται το όνομα και η ηλικία του εργάτου, η ημερομηνία και η εργασία εις ην ησχολείτο ούτος όταν έπαθε την μόλυνσιν, ως και τον τόπον προελεύσεως των μολυσμένων δερμάτων εξ άνθρακος, το βιβλίον δε τούτο θα τίθεται εις την διάθεσιν των οργάνων της Επιθεωρήσεως Εργασίας και των αρμοδίων Υγειονομικών Αρχών οσάκις ήθελε ζητηθή παρ' αυτών.
6. Πλην του εργοδότου, υποχρέωσιν προς άμεσον αναγγελίαν της εξ άνθρακος μολύνσεως υπέχωσι και οι περιθάλποντες τον παθόντα ιατροί και τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα.
Οι εργαζόμενοι εις αποθήκας ακατεργάστων δερμάτων υποβάλλονται υποχρεωτικώς εις αντιτετανικόν εμβολιασμόν, ως και τοιούτον κατά του άνθρακος. Προ της αναλήψεως εργασίας δέον όπως επιδεικνύουν πιστοποιητικόν της αρμοδίας Υγειονομικής Υπηρεσίας, ήτις εξετέλεσεν τον εμβολιασμόν.
Εργάτης υποστάς τραυματισμόν ή αμυχάς του δέρματος μετά την επί τόπου παροχήν πρώτων βοηθειών, παραπέμπεται αμέσως εις ιατρόν τη μερίμνη και ευθύνη του εργοδότου προς περιποίησιν του τραύματός του.
Απαγορεύεται η εργασία εις εργάτας φέροντας τραύματα ή και απλάς αμυχάς μέχρι της πλήρους ιάσεως εξ αυτών, αποδεικνυομένης διά πιστοποιήσεως ιατρού Ευθύς ως ο εργοδότης ή ο διευθυντής ή οι αναπληρούντες αυτούς πληροφορηθώσιν ότι εργάτης τις του εργοστασίου φέρει δοθιήνα, βλάβην τινά ή και απλήν λύσιν της συνεχείας του δέρματος (εγκοπή, εκδορά, ραγάδα κλπ.), ήτις δεν εθεραπεύθη μετά την επίδεσιν εν τω εργοστασίω και την πρόχειρον τριήμερον περίθαλψιν υπό του ιατρού, υποχρεούται να αποστείλωσι τούτον εις Νοσοκομείον, ή εις ειδικόν ιατρόν διά την περαιτέρω ενδεικνυομένην περίθαλψιν και έρευναν της φύσεως της μολύνσεως.
Εις εκάστην αποθήκην δέον να υπάρχη εις προσιτήν θέσιν μικρόν Φαρμακείον Πρώτων Βοηθειών υπό την επίβλεψιν ειδικώς εντεταλμένου προς τούτο προσώπου, περιέχον τα ακόλουθα;
1. Δέκα (10) πακέτα επιθεμάτων γάζης αποστειρωμένης.
2. Δέκα (10) επιδέσμους γάζης των 5 εκατοστών.
3. Δέκα (10) επιδέσμους γάζης των 10 εκατοστών.
4. Μία αιμοστατική ελαστική ταινία.
5. 250 γραμμάρια υδροφίλου βάμβακος.
6. Εν φιαλίδιον αποστειρωμένης κόνεως σουλφαμίδος.
7. Εν φιαλίδιον 100 γραμμ. Μερκουροχρώμ των 3%''
8. Πέντε κυτία Λευκοπλάστ, των 5 εκατ.
9. Εν κυτίον δισκίων ασπιρίνης.
10. Εν φιαλίδιον ΟΚΤΙΝΟΥΜ εις σταγόνας (τρις της ημέρας επί
15 σταγόνας).
11. Εν σωληνάριον οφθαλμικής αλοιφής χλωρομυκητίνης.
12. Εν φιαλίδιον δισκίων αντισταμινικών.
13. Εν σωληνάριον αλοιφής αντισταμινικών εξωτ. χρήσεως.
14. Εν σωληνάριον αλοιφής προς προστασίαν εκ των εγκαυμάτων.
15. Μία φιάλη οξυγονούχου ύδατος (οξυζενέ).
Τα τυχόν αναλισκόμενα εκ των ανωτέρω ειδών συμπληρούνται αυθημερόν μερίμνη του ως άνω εντεταλμένου προσώπου και ευθύνη του εργοδότου.
Διά την πρόληψιν πυρκαϊάς αι αποθήκαι να είναι εφωδιασμέναι διά πυροσβεστικών μέσων δυναμένων να χρησιμοποιηθώσιν αμέσως. Ως πυροσβεστικά μέσα νοούνται οι αυτόματοι πυροσβεστήρες, κάδοι πλήρεις άμμου μετά πτύων, σωλήνες εκτοξεύσεως ύδατος μετά ακροφυσίου κ.τ.τ.
Οδηγίαι περί του τρόπου χρησιμοποιήσεως των πυροσβεστικών μέσων αναρτώνται μερίμνη του εργοδότου εις εμφανές μέρος και πλησίον των πυροσβεστικών μέσων, ώστε να λαμβάνουν γνώσιν αυτών πάντες οι εργαζόμενοι.
Εις εκάστην αποθήκην τηρείται υποχρεωτικώς βιβλίον ατυχημάτων, εις ο αναγράφονται κατ' αύξοντα αριθμόν:
α) το ονοματεπώνυμον και η ηλικία του υποστάντος ατύχημα μισθωτού,
β) η ημερομηνία και η ώρα καθ' ην έλαβε χώραν το ατύχημα,
γ) σύντομος περιγραφή του τρόπου, της θέσεως και της φύσεως του ατυχήματος,
δ) ημερομηνία αναλήψεως εκ νέου εργασίας υπό του παθόντος ως και η καταλειφθείσα τυχόν ανικανότης, εις το αυτό δε βιβλίον αναγράφονται κατά τ' ανωτέρω και οι τυχόν προσβληθέντες εξ επαγγελματικής τινός νόσου.
Το βιβλίον τούτο τίθεται εις την διάθεσιν των οργάνων της Επιθεωρήσεως Εργασίας, αντίγραφον δε των σελίδων αυτού κατ' έτος υποχρεούται ο εργοδότης, όπως υποβάλη εντός του μηνός Ιανουαρίου του επομένου έτους εις την οικείαν Επιθεώρησιν Εργασίας της περιφερείας εις ην ευρίσκεται η αποθήκη.
Τα αρμόδια όργανα της Επιθεωρήσεως Εργασίας δύνανται να υποδεικνύωσιν εις τας επιχειρήσεις και επιβάλλωσι την λήψιν και άλλων συμπληρωματικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων πλην των διά του παρόντος οριζομένων ιδία εις ειδικάς περιπτώσεις και εφ' όσον ταύτα είναι αναγκαία διά την υπό του εντελλομένου Νόμου επιδιωκομένην προστασίαν.
Οι εργοδόται υποχρεούνται να αναρτήσωσιν εντός των τόπων εργασίας εις μέρος εμφανές και προσιτόν διά τους εργαζομένους, υαλόφρακτον πινακίδα εγκλείουσαν:
α) το κείμενον του παρόντος Κανονισμού.
β) εντύπους υποδείξεις επί των κινδύνων των εξ άνθρακος μολύνσεων και των ατομικών προφυλάξεων, ας δέον να λαμβάνωσιν οι εργάται προς αποφυγήν τούτων συμφώνως προς σχετικόν υπόδειγμα (εντύπου υποδείξεως) εκδοθησόμενον υπό της Γενικής Επιθεωρήσεως Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, και
γ) το Νοσοκομείον ως και το όνομα και την διεύθυνσιν του ιατρού του οριζομένου υπό του οικείου Ασφαλιστικού Οργανισμού ή του εργοδότου, διά την περίθαλψιν των εξ άνθρακος και των συναφών προς την εργασίαν ταύτην λοιπών μολύνσεων, άμα τη εμφανίσει των.
Πάσα παράβασις των διατάξεων του παρόντος Β.Δ. τιμωρείται κατά τας διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 4 του Νόμου Γ ΛΔ/1911 «περί υγιεινής και ασφαλείας των εργατών κλπ.», ως ούτος εκωδικοποιήθη μεταγενεστέρως διά του από 25-8/5.9.1920 Β.Δ/τος.
The social partners body for health and safety at work
2025 © EL.IN.Y.A.E.