Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 73Α_2014 | 596.86 KB |
1. Μετά το εδάφιο γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3938/2011 (Α΄ 61) προστίθεται εδάφιο δ΄ και το εδάφιο δ΄ αναριθμείται ως ε΄ ως εξής:
«δ. παράνομη συμπεριφορά που υπάρχουν ενδείξεις ότι διενεργήθηκε με ρατσιστικό κίνητρο ή ενέχει άλλου είδους διακριτική μεταχείριση για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής ή θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού ή της ταυτότητα φύλου και
ε. κάθε άλλη προσβλητική της προσωπικότητας συμπεριφορά σε βάρος ατόμου που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια, καθώς και τις συναφείς πράξεις, εφόσον αυτές εκδηλώθηκαν από το ίδιο πρόσωπο στον ίδιο τόπο και χρόνο.»
2. Το εδάφιο α΄ της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3938/2011 (Α΄ 61), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 18 του ν. 4058/2012 (Α΄ 63), αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στο Γραφείο συνιστάται Τριμελής Επιτροπή, η οποία συγκροτείται από έναν επίτιμο δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό ή συνταξιούχο του Συμβουλίου της Επικρατείας – Νομικού Συμβουλίου του Κράτους – Ελεγκτικού Συνεδρίου ή διατελέσαντα στη θέση του Συνηγόρου ή βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη ή Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή Πρέσβη επί τιμή, ως πρόεδρο, ένα μέλος του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και έναν δικηγόρο, εγγεγραμμένο σε μητρώο Δικηγορικού Συλλόγου της Ελληνικής Επικράτειας, διορισμένο παρ’ Αρείω Πάγω, ως μέλη.
Στην ανωτέρω Επιτροπή, παρίσταται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, με δυνατότητα υποβολής προτάσεων ή παροχή γνώμης, ο Συνήγορος του Πολίτη, με εκπρόσωπό του, που ορίζεται από τον ίδιο μαζί με τον νόμιμο αναπληρωτή του.»
3. Η παρ. 9 του άρθρου 1 του ν. 3938/2011 (Α΄ 61) αντικαθίσταται ως εξής:
«9. Η Επιτροπή υποβάλλει κατ’ έτος έκθεση στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τις δραστηριότητες του Γραφείου και τα προτεινόμενα μέτρα βελτίωσης της λειτουργίας του, την οποία κοινοποιεί και στο Συνήγορο του Πολίτη. Στην έκθεση επισημαίνονται οι διαπιστώσεις της Επιτροπής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για τα αίτια της παραβατικής συμπεριφοράς του ένστολου προσωπικού των Σωμάτων, αξιολογούνται τα πορίσματα των πειθαρχικών οργάνων και προτείνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς του προσωπικού και τη βελτίωση του πειθαρχικού ελέγχου. Η έκθεση αυτή διαβιβάζεται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, προς ενημέρωση των μελών της. Στον ιστότοπο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναρτώνται κατ’ έτος στατιστικά στοιχεία των υποθέσεων που επελήφθη η Επιτροπή.»
4. Η παρ. 14 του άρθρου 1 του ν. 3938/2011 (Α΄ 61), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 18 του ν. 4058/2012 (Α΄ 63), αντικαθίσταται ως εξής:
«14. Τα μέλη της τριμελούς Επιτροπής διορίζονται με τους αναπληρωτές τους, με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Το μέλος του Νομικού Συμβούλου του Κράτους και ο αναπληρωτής του προτείνονται από τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ύστερα από σχετικό έγγραφο του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Ομοίως, ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη» και ο νόμιμος αναπληρωτής αυτού, προτείνονται από τον επικεφαλής του, ύστερα από σχετικό έγγραφο του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ασκεί και τη διοίκηση του Γραφείου. Η θητεία του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής στις εν λόγω θέσεις ορίζεται τριετής και μπορεί να ανανεωθεί μία φορά για τρία ακόμη έτη.»
5. Η παρ. 16 του άρθρου 1 του ν. 3938/2011 (Α΄ 61) αντικαθίσταται ως εξής:
«16. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται οι αποδοχές του Προέδρου και η αποζημίωση των μελών που μετέχουν στην Επιτροπή της παραγράφου 3.»
1. Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (Δ.Ο.Α.), εδρεύει στην Αττική και η τοπική της αρμοδιότητα εκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια, εκτός από τους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος−Ελληνικής Ακτοφυλακής, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4150/2013. Η Δ.Ο.Α. έχει ως αποστολή την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων που τελέστηκαν σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα και εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την έρευνα, πρόληψη και καταστολή της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις. Επίσης, η Δ.Ο.Α., στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της, παρακολουθεί, μελετά, αναλύει, αξιολογεί και αξιοποιεί, αναλόγως, σημαντικά, ειδικά ή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος οικονομικά γεγονότα και κινήσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές περιβάλλον και επιλαμβάνεται σε υποθέσεις της καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμοδιότητάς της, συνεργαζόμενη προς τούτο, σε πληροφοριακό ή και σε επιχειρησιακό επίπεδο με συναρμόδιες Υπηρεσίες, Αρχές και Φορείς, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
2. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη λειτουργεί Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος (Υ.Ο.Α.Β.Ε.), η οποία υπάγεται διοικητικά στη Δ.Ο.Α., έχει ταυτόσημη με αυτήν αποστολή και η τοπική της αρμοδιότητα εκτείνεται στην εδαφική δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ασφάλειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.
Η Διεύθυνση Υγειονομικού εδρεύει στην Αττική και έχει ως αποστολή την άσκηση της υγειονομικής υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδίως:
α. την παροχή εξωνοσοκομειακής, ιατρικής και οδοντιατρικής περίθαλψης στο προσωπικό και την παρακολούθηση της υγείας του,
β. τη μέριμνα για την οργάνωση και λειτουργία ιατρείων, οδοντιατρείων, εργαστηρίων παρακλινικών εξετάσεων, φυσιοθεραπευτηρίων, αναρρωτηρίων, υγειονομικών επιτροπών και τραπεζών αίματος,
γ. τη μέριμνα για την περίθαλψη των ασθενών και την επίβλεψη της πορείας των νοσηλευόμενων σε νοσηλευτικά ιδρύματα,
δ. την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας σε ιδιώτες ασθενείς που κρατούνται ή μετάγονται από Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας,
ε. την εξέταση της σωματικής ικανότητας του προσωπικού και των υποψηφίων για να προσληφθούν στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς και εκείνων που πρόκειται να προσληφθούν ως προσωπικό ασφαλείας σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 1339/1983 (Α΄ 35),
στ. τη μελέτη και εισήγηση επί υγειονομικής φύσης θεμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας,
ζ. τον προγραμματισμό και την εισήγηση μέτρων για την επάρκεια, την κατάρτιση και την επιμόρφωση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού της Διεύθυνσης,
η. τη μέριμνα για τον εφοδιασμό των υγειονομικών μονάδων του Σώματος με τα απαραίτητα επιστημονικά όργανα, εργαλεία και λοιπά είδη και μέσα,
θ. την εξέταση των μελών των οικογενειών του εν ενεργεία προσωπικού, καθώς και του προσωπικού που έχει συνταξιοδοτηθεί και των μελών των οικογενειών του, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα με διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης εδρεύει στην Αττική, εποπτεύεται και ελέγχεται από τον Προϊστάμενο Επιτελείου και είναι αρμόδια για τον έλεγχο των διαχειρίσεων χρηματικού και υλικού όλων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, τον έλεγχο της λειτουργίας των οικονομικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και τον οικονομικό έλεγχο άλλων Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που ανατίθεται σε αυτήν με ειδικές διατάξεις.
1. Το εδάφιο β΄ της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 2523/1997 (Α΄ 179), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 παρ. 2 περίπτωση θ΄ του ν. 3943/2011 (Α΄ 66), αντικαθίσταται ως εξής:
«Η μηνυτήρια αναφορά υποβάλλεται από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας που διενήργησε τον έλεγχο σε περίπτωση που ο έλεγχος διενεργήθηκε από όργανα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε) ή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας ή των ελεγκτικών κέντρων του άρθρου 3 του ν. 2343/1995 (Α΄ 211) ή υποβάλλεται από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ως εξής:».
2. Η παρ. 4 του άρθρου 32 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) αντικαθίσταται ως εξής:
«4. α. Στις περιπτώσεις που από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας διενεργείται έλεγχος για τη βεβαίωση παραβάσεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση για οικονομικά εγκλήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητά της δεν ισχύει το φορολογικό, τελωνειακό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο.
β. Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας με την ολοκλήρωση των ερευνών της διαβιβάζει στις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που συγκέντρωσε κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της από τα οποία προκύπτει η τέλεση φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων, προκειμένου να επιβληθούν οι κατά περίπτωση προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.
γ. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται ο τρόπος ενημέρωσης, η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριακών στοιχείων και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας μεταξύ της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.»
3. α. Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, πέραν των λοιπών αρμοδιοτήτων της, δύναται να προβαίνει σε ελέγχους για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας σε περιπτώσεις παραβάσεων ειδικής βαρύτητας και ενδιαφέροντος, όπως είναι οι λαθρεμπορικές πράξεις ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, οι παραβάσεις που λαμβάνουν χώρα με τη χρήση δυσχερώς ανιχνεύσιμων ή νέων μηχανισμών απάτης και ιδιαίτερων τεχνασμάτων κ.λπ..
Για την εκπλήρωση της αποστολής της η Δ.Ο.Α.:
αα) Λαμβάνει γνώση και ελέγχει τις φορολογικές δηλώσεις, φορολογικά στοιχεία και κάθε άλλο υποχρεωτικό και προαιρετικό βιβλίο και στοιχείο που ορίζονται από τη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία.
Ο έλεγχος των βιβλίων και στοιχείων γίνεται στα γραφεία της Υπηρεσίας ή στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχόμενου.
ββ) Καλεί εγγράφως τον ελεγχόμενο ή άλλο πρόσωπο να δώσει μέσα σε προθεσμία πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του σχετικού αιτήματος πληροφορίες για τη διευκόλυνση του φορολογικού ή τελωνειακού ελέγχου, καθώς και να παρέχει αντίγραφα μέρους των βιβλίων και στοιχείων ή οποιουδήποτε συναφούς εγγράφου, συμπεριλαμβανομένων πελατολογίων και καταλόγων προμηθευτών και αντίγραφα των ηλεκτρονικών αρχείων, εφόσον αυτά εκδίδονται μηχανογραφικά, εκτός εάν ο ελεγχόμενος προσκομίσει επαρκείς αποδείξεις για πιθανές δυσχέρειες κατά την προετοιμασία και υποβολή των πληροφοριών που του ζητήθηκαν, εφόσον οι δυσχέρειες αυτές οφείλονται σε πράξεις ή παραλείψεις της Δημόσιας Διοίκησης ή σε λόγους ανωτέρας βίας. Η Δ.Ο.Α. υποχρεούται να παραδίδει στον ελεγχόμενο αποδεικτικό παράδοσης, στο οποίο γίνεται μνεία όλων των παραδοθέντων εγγράφων ή αρχείων.
γγ) Ενεργεί κατά τον έλεγχο κάθε αναγκαία εξέταση ή έρευνα στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχόμενου, ιδίως στους χώρους παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης ή παράδοσης των αγαθών, στον τόπο παροχής των υπηρεσιών, καθώς και στα μεταφορικά μέσα.
δδ) Ενεργεί έρευνες εγγράφων και λοιπών στοιχείων που δεν ευρίσκονται στο χώρο της επαγγελματικής απασχόλησης του ελεγχόμενου μετά από συναίνεση του ελεγχόμενου ή του επιτόπιου εισαγγελέα.
εε) Λαμβάνει αντίγραφα των βιβλίων και στοιχείων, καθώς και λοιπών εγγράφων, για τα οποία ο ελεγχόμενος δηλώνει ότι αντιπροσωπεύουν ακριβή αντίγραφα.
Σε περίπτωση άρνησης, οι διενεργούντες τον έλεγχο αστυνομικοί προβαίνουν σε σχετική επισημείωση επί των εγγράφων. Οι διενεργούντες τον έλεγχο δύνανται να απαιτούν από τον ελεγχόμενο ή τον εκπρόσωπό του να παρίσταται στον τόπο, όπου διενεργείται ο έλεγχος και να απαντά σε ερωτήματα που του τίθενται, ώστε να διευκολύνεται η διενέργεια του ελέγχου.
Σε περίπτωση κατά την οποία τα βιβλία και στοιχεία τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή, η Δ.Ο.Α. έχει δικαίωμα πρόσβασης σε οποιαδήποτε φυλασσόμενα αρχεία, καθώς και στα λογιστικά προγράμματα και τις πληροφορίες που έχουν καταχωριστεί σε αυτά ενώ δικαιούται να λαμβάνει τα ηλεκτρονικά αρχεία σε αναγνώσιμη ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.
στστ) Κατάσχει βιβλία και στοιχεία που τηρούνται ή διαφυλάσσονται σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, οποιαδήποτε άλλα ανεπίσημα βιβλία, έγγραφα, αρχεία, στοιχεία, ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων, καθώς και αγαθά και μέσα μεταφοράς εφόσον το θεωρήσει αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποδεικτική αξία αυτών.
ζζ) Συντάσσει μετά την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου την κατά περίπτωση προβλεπόμενη έκθεση ελέγχου την οποία διαβιβάζει στις αρμόδιες αρχές για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων.
β. Για την έρευνα και την κατάσχεση που διενεργείται από τη Δ.Ο.Α. συντάσσεται έκθεση, η οποία υπογράφεται από αυτούς που ενεργούν την κατάσχεση και τον ελεγχόμενο ή τον παρόντα κατά τη διενέργεια του ελέγχου εταίρο ή μέλος ή συγγενικό προς τους ανωτέρω πρόσωπο ή πρόσωπο που μετέχει στη διοίκηση ή διαχείριση ή υπάλληλο ή λογιστή της επιχείρησης.
Αντίγραφο της έκθεσης παραδίδεται στον ελεγχόμενο ή στον παριστάμενο, κατά τις διακρίσεις του προηγούμενου εδαφίου, πρόσωπο.
Σε περίπτωση άρνησης των παραπάνω να υπογράψουν, εφαρμόζονται οι σχετικές με τις κοινοποιήσεις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.
Ο ελεγχόμενος δικαιούται να λάβει αντίγραφα ή φωτοτυπίες των κατασχεθέντων βιβλίων, στοιχείων και λοιπών εγγράφων, με δαπάνες του.
γ. Κατόπιν έγγραφου ή ηλεκτρονικού αιτήματος του διευθυντή της Δ.Ο.Α., οι κρατικές υπηρεσίες και κάθε φορέας της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και όλων των δημόσιων οργανισμών, φορέων και εταιρειών, όπου συμμετέχει ή έχει την εποπτεία το Κράτος, καθώς και οι ανεξάρτητες αρχές και λοιπά τρίτα πρόσωπα όπως ιδίως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων, τα επιμελητήρια, οι συμβολαιογράφοι, οι υποθηκοφύλακες, οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων, οι οικονομικοί ή κοινωνικοί ή επαγγελματικοί φορείς ή οργανώσεις υποχρεούνται να παρέχουν στη Δ.Ο.Α. κάθε διαθέσιμη πληροφορία και να επιδεικνύουν, χωρίς τη μεταφορά τους εκτός των εγκαταστάσεων, όλα τα πρωτότυπα έγγραφα, μητρώα και στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους.
1. Η παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 1481/1984 (Α΄ 152) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Με όμοια απόφαση είναι δυνατό να λειτουργούν στις λέσχες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου και πρατήριο ειδών – τροφίμων, καθώς και Αστυνομικό Φαρμακείο κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων, που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των σχετικών αναγκών του εν ενεργεία και εν συντάξει προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και των μελών των οικογενειών τους. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ρυθμίζονται τα ζητήματα εξυπηρέτησης από το Αστυνομικό Φαρμακείο του προσωπικού του Π.Σ. (πυροσβεστικού προσωπικού, Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, πολιτικού προσωπικού), εν ενεργεία και εν συντάξει και των μελών των οικογενειών τους.»
2. Τα Αστυνομικά Φαρμακεία εποπτεύονται από τη Διεύθυνση Υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας και στελεχώνονται με το αναγκαίο αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και με προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 91 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167). Ως προϊστάμενος του φαρμακείου τοποθετείται κάτοχος άδειας άσκησης του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Κατά τα λοιπά, για τα θέματα οργάνωσης και εν γένει λειτουργίας των πρατηρίων και φαρμακείων του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 1481/1984 (Α΄ 152) και οι κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες κανονιστικές πράξεις, όπως κάθε φορά ισχύουν.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δύνανται να ανακαθορίζονται οι κατηγορίες δικαιούχων παροχής υπηρεσιών από τα αστυνομικά φαρμακεία. Με απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται το ποσοστό μείωσης των τιμών των φαρμάκων και των συναφών φαρμακευτικών προϊόντων που διατίθενται στους παραπάνω δικαιούχους από τα Αστυνομικά Φαρμακεία.
1. Στον αστυνομικό που αποδέχεται θέση, υπό καθεστώς σύμβασης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή οργανισμό στον οποίο μετέχει η Ελλάδα, χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές, μέχρι πέντε έτη, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από γνώμη της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Κλάδου Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η άδεια μπορεί να παραταθεί με την ίδια διαδικασία μέχρι μία ακόμα πενταετία. Σε περίπτωση προηγούμενης απόσπασης του αιτούντος αστυνομικού στο εξωτερικό, η άδεια χορηγείται εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα διπλάσιο της διάρκειας της τελευταίας απόσπασής του.
2. Με την έγκριση της άδειας της προηγούμενης παραγράφου ο αστυνομικός μετατίθεται στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Κλάδου Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια της άδειας η ανωτέρω Υπηρεσία συγκεντρώνει τα απαιτούμενα για τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης του αστυνομικού στοιχεία, σχετικά με τα ουσιαστικά προσόντα και τις πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον αξιολογούμενο, από τον προϊστάμενό του στον φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στο διεθνή οργανισμό.
3. Ο αστυνομικός υπέχει πειθαρχική ευθύνη για τα παραπτώματα που διαπράττει κατά τη διάρκεια της άδειας της παραγράφου 1, εφόσον αυτά επισύρουν ποινή αργίας με πρόσκαιρη παύση ή αργίας με απόλυση ή απόταξης και υποχρεούται να ενημερώνει τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Κλάδου Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας για τυχόν πειθαρχικές ποινές που του επιβλήθηκαν από το διεθνή οργανισμό ή φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4. Κατά τη διάρκεια της άδειας χωρίς αποδοχές ο αστυνομικός υποχρεούται να καταβάλλει τις νόμιμες κρατήσεις για κύρια και επικουρική ασφάλιση στα μετοχικά και επικουρικά ταμεία, καθώς και στα ταμεία πρόνοιας και αλληλοβοήθειας, οι οποίες αντιστοιχούν στο βαθμό ή το μισθό της υπηρεσίας στην οποία ανήκει οργανικά, ως καθορίζεται από τη Διεύθυνση Οικονομικών του Επιτελείου Ελληνικής Αστυνομίας. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο υπόχρεος δεν αποδίδει τις ως άνω κρατήσεις, δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και δεν υπολογίζεται για τις βαθμολογικές και μισθολογικές προαγωγές και προσαυξήσεις.
5. Ο χρόνος της άδειας, με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου της προηγούμενης περίπτωσης, αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας, λαμβάνεται υπόψη στις προαγωγές για τον υπολογισμό του ελάχιστου χρόνου υπηρεσίας σε κάθε βαθμό, καθώς και του συνολικού χρόνου υπηρεσίας και λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας διανυθείς στον τόπο συμφερόντων του αστυνομικού.
6. Η άδεια χωρίς αποδοχές διακόπτεται σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης με το διεθνή οργανισμό.
7. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται και στους αστυνομικούς που έχουν λάβει άδεια άνευ αποδοχών προκειμένου να εργαστούν σε διεθνή οργανισμό ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 2 και της παραγράφου 4 του άρθρου 51 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26).
1.α. Στους αστυνομικούς, ειδικούς φρουρούς και συνοριακούς φύλακες, κατά των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για αδικήματα που τους αποδίδονται ότι τέλεσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, παρέχεται η δυνατότητα υπεράσπισης ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., μετά από προηγούμενη έγκριση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εφόσον:
αα. μετά τη διενεργηθείσα διοικητική εξέταση δεν διαπιστώνεται από τον αρμόδιο να αποφασίσει επ’ αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 38 και 39 του π.δ.120/2008, η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος σχετικού με την πράξη για την οποία διώκεται και
ββ. δεν θα εκπροσωπηθούν από δικηγόρο κατά την ενώπιον του δικαστηρίου διαδικασία.
β. Οι παραπάνω στερούνται της νομικής κάλυψης, στην περίπτωση που η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους αποτελεί συνέπεια καταγγελίας εκ μέρους της υπηρεσίας.
2. α. Στους αναφερόμενους στην παράγραφο 1 δύναται να χορηγείται από το Δημόσιο, προκαταβολή των εξόδων στα οποία υποβάλλονται προς υπεράσπισή τους στο στάδιο της προδικασίας και ενώπιον των Δικαστηρίων, εφόσον:
αα. έχει ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή εξαιτίας αυτών και
ββ. μετά τη διενεργηθείσα διοικητική εξέταση δεν διαπιστώνεται η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος σχετικού με την πράξη για την οποία διώκονται.
β. Τα έξοδα καλύπτουν την αμοιβή του συνηγόρου της επιλογής του κατηγορουμένου για την παράσταση αυτού σε όλα τα στάδια της προδικασίας και ενώπιον των Δικαστηρίων όλων των βαθμών, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του καθοριζόμενου κάθε φορά ελαχίστου ορίου.
γ. Η προκαταβολή των εξόδων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2362/1995 «Περί Δημοσίου Λογιστικού ελέγχου των δαπανών του κράτους και άλλες διατάξεις» (Α΄ 247).
δ. Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του ως άνω προσωπικού, τα έξοδα που τυχόν έχουν κατά τα ανωτέρω προκαταβληθεί, αποδίδονται στο Δημόσιο είτε εφάπαξ είτε με τμηματική παρακράτηση από το μισθό του.
ε. Με προεδρικό διάταγμα, που προτείνεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται η διαδικασία, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
στ. Από τις διατάξεις του παρόντος δεν θίγονται οι ρυθμίσεις του π.δ. 15/2007 (Α΄ 11).
Εργασίες συντήρησης και επισκευής οχημάτων που ανήκουν στη δύναμη των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, δύνανται να εκτελούνται στα συνεργεία των οικείων Περιφερειών με μέσα και υλικά όπως ανταλλακτικά, ελαστικά, λιπαντικά που διατίθενται από αυτά, μετά από απόφαση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και σύμφωνη γνώμη του οικείου Περιφερειάρχη.
Όποιος το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο ισχύει η σφράγιση επιχείρησης που επιβλήθηκε με απόφαση αρμόδιας αρχής λειτουργεί ή συντελεί στη λειτουργία της παρέχοντας υπηρεσία ή συνδρομή με οποιαδήποτε ιδιότητα ή σχέση εργασίας, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Η ποινή δεν μετατρέπεται, ούτε αναστέλλεται και η έφεση σε κάθε περίπτωση δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Όποιος παραβιάζει με οποιονδήποτε τρόπο σφραγίδα που έχει θέσει η αρχή για παράβαση της εν γένει φορολογικής νομοθεσίας τιμωρείται με την ποινή του άρθρου 178 ΠΚ.
Μετά την παρ. 7 του άρθρου 80 του ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (Α΄ 114), προστίθεται παράγραφος 7Α ως εξής:
«7Α. Η αστυνομική αρχή του τόπου της έδρας των κέντρων διασκεδάσεως και των καταστημάτων του άρθρου 1 παρ. 1 του π.δ. 180/1979 (Α΄ 46), καθώς και των λοιπών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά υγειονομικές διατάξεις προσφέρονται οινοπνευματώδη ποτά για άμεση εντός αυτών κατανάλωση, σφραγίζει υποχρεωτικά το κατάστημα για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, αν βεβαιώνονται από αστυνομικούς συνολικά, εντός έτους, τρεις παραβάσεις των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 2 περίπτωση α΄ του π.δ. 180/1979, ως ισχύει.
Αντίγραφο της απόφασης σφράγισης του καταστήματος και της σχετικής έκθεσης κοινοποιούνται αυθημερόν στον κατά τόπο αρμόδιο δήμο, ο οποίος οφείλει στο χρονικό αυτό διάστημα να εκδώσει την απόφαση αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.
Σε περίπτωση που αποφασισθεί από τον οικείο δήμο η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ημερών, η σφράγιση διατηρείται και για τον πέραν των δέκα ημερών χρόνο.»
Στο ν. 4053/2012 (Α΄ 44) μετά το άρθρο 13 προστίθεται άρθρο 13Α, ως εξής:
«1. Σε περίπτωση αποστολής ταχυδρομικών αντικειμένων βάρους άνω των 100 γραμμαρίων, το προσωπικό της ταχυδρομικής επιχείρησης υποχρεούται:
α. Όταν το προς αποστολή αντικείμενο παραδίδεται από τον αποστολέα ή εκπρόσωπό του:
αα. Στην καταγραφή των πλήρων στοιχείων ταυτότητας του αποστολέα ή του εκπροσώπου του, όπως αυτά αναγράφονται είτε στο δελτίο ταυτότητάς τους είτε στα έγγραφα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2690/1999 (Α΄ 45), όπως ισχύει.
ββ. Στον έλεγχο και την καταγραφή με γενικό χαρακτηρισμό, ύστερα από δήλωση του αποστολέα ή του εκπροσώπου του, του περιεχομένου του αποστελλόμενου ταχυδρομικού αντικειμένου.
β. Όταν το προς αποστολή αντικείμενο αποστέλλεται μέσω γραμματοκιβωτίων ή τα ως άνω πρόσωπα δεν φέρουν έγγραφο από το οποίο να προκύπτουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, τότε το περιεχόμενο του ταχυδρομικού αντικειμένου ελέγχεται μέσω ειδικών μηχανημάτων.
2. Ο υπαίτιος παράβασης των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων, πέραν της τυχόν πειθαρχικής ή άλλης ευθύνης, υποχρεούται σε πλήρη αποζημίωση σε περίπτωση πρόκλησης οποιασδήποτε ζημίας από την παράλειψη τήρησης των αναφερομένων σε αυτές υποχρεώσεων.
3. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθορίζεται ο τύπος των ειδικών μηχανημάτων με τα οποία θα διενεργείται ο έλεγχος του περιεχομένου των προς αποστολή αντικειμένων, η διαδικασία ελέγχου και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος και τη διασφάλιση του απορρήτου της ταχυδρομικής επικοινωνίας και της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.»
1. Συνιστάται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αυτοτελής υπηρεσία με την επωνυμία «Συντονιστική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων Εσωτερικής Ασφάλειας» (εφεξής Σ.Υ.Δ.Κ.Ε.Α.), η οποία λειτουργεί υπό την εν γένει εποπτεία του Πρωθυπουργού. Η Σ.Υ.Δ.Κ.Ε.Α. διοικείται από τον Διοικητή Σ.Υ.Δ.Κ.Ε.Α., ο οποίος είναι ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, με υποδιοικητή ανώτατο αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος−Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής αποσπώνται στη Σ.Υ.Δ.Κ.Ε.Α. με διετή θητεία, η οποία δύναται να ανανεώνεται έως δύο φορές.
2. Η Σ.Υ.Δ.Κ.Ε.Α. συνιστά την Εθνική Αρχή της Χώρας μας σε θέματα συντονισμού και αντιμετώπισης σοβαρών τρομοκρατικών ενεργειών ή απειλών και, γενικότερα, κάθε είδους κρίσιμων περιστατικών εσωτερικής ασφάλειας για τα οποία αποφασίζεται από τον Πρωθυπουργό ότι είναι αναγκαίο αυτή να επιληφθεί, διασφαλίζει δε τη συνεργασία, ως και την άμεση και αποτελεσματική κοινή και διαλειτουργική δράση όλων των εμπλεκόμενων, ανάλογα με τη φύση του περιστατικού, δυνάμεων, φορέων και υπηρεσιών, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
3. Κατά την επιχειρησιακή της δράση η Σ.Υ.Δ.Κ.Ε.Α. συντονίζεται, εποπτεύεται και ελέγχεται, κατά περίπτωση, από τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου, ανάλογα με το αν το προς διαχείριση περιστατικό εσωτερικής ασφάλειας υπάγεται στο χώρο αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την οργάνωση της Σ.Υ.Δ.Κ.Ε.Α. σε επιχειρησιακό και επιτελικό επίπεδο, τη λειτουργία, τη στελέχωση, την κοινή εκπαίδευση των στελεχών της και ιδίως της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας της Ελληνικής Αστυνομίας (Ε.Κ.Α.Μ.) που αναλαμβάνει δράση στο χώρο αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεπικουρούμενη από τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.), όταν αυτό διαταχθεί, και της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) του Λιμενικού Σώματος−Ελληνικής Ακτοφυλακής που αναλαμβάνει δράση στο χώρο αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος−Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνεπικουρούμενη από την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.), όταν αυτό διαταχθεί, και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα.
5. α) Οι περιπτώσεις β΄ και στ΄ της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 1940/1991 (Α΄ 40), όπως αυτό έχει αντικατασταθεί και ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής:
«β) Σε περιπτώσεις που ο νόμος προβλέπει η Μ.Υ.Α./Λ.Σ. υπάγεται σε ειδικό επιχειρησιακό στρατηγείο και συνεπικουρεί την ΕΚΑΜ/ΕΛΑΣ μετά από σχετική εντολή του Διοικητή του Επιχειρησιακού Στρατηγείου.»
«στ) Εκτέλεση κάθε εξειδικευμένης καταδυτικής δραστηριότητας έως τα 120 μέτρα και διαχείρισης ναυαγίων.»
β) Στο άρθρο 2 του ν. 1940/1991 (Α΄ 40), όπως αυτό έχει αντικατασταθεί και ισχύει, προστίθεται παράγραφος 8, ως εξής:
«8. Το Επιχειρησιακό προσωπικό της Μ.Υ.Α./Λ.Σ. απαγορεύεται να διατίθεται ή να αποσπάται ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο να απομακρύνεται από τη δύναμη της Μονάδας πριν παρέλθουν δέκα (10) έτη από την ένταξη του υποβρυχίου καταστροφέα σε αυτή. Εξαίρεση αποτελεί η απόσπαση με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης σε άλλους φορείς και η διαδικασία αποπομπής που προβλέπεται στην παράγραφο 7 του παρόντος άρθρου.»
Η επόμενη παράγραφος αναριθμείται σε 9.
Το άρθρο 13 του ν. 3663/2008 (Α΄ 99) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 13
1. Κοινή ομάδα έρευνας είναι η ομάδα προσώπων, η οποία συγκροτείται για να διεξάγει έρευνα σε ένα ή περισσότερα κράτη−μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εγκλήματα της παραγράφου 2, ιδίως όταν: α) η έρευνα απαιτεί δυσχερείς και περίπλοκες ενέργειες συνδεδεμένες με άλλα κράτη−μέλη, β) η φύση και η πολυπλοκότητα της υπόθεσης απαιτεί συντονισμένη και εναρμονισμένη δράση στα ενδιαφερόμενα κράτη−μέλη.
2. Κοινή ομάδα έρευνας, μπορεί να συσταθεί, σύμφωνα με την παράγραφο 1, για τη διακρίβωση των εγκλημάτων των τρομοκρατικών πράξεων (άρθρο 187Α ΠΚ), της παραχάραξης (άρθρο 207 ΠΚ), της κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων (άρθρο 208 ΠΚ), της πλαστογραφίας (άρθρο 216 ΠΚ), του εμπρησμού (άρθρο 264 ΠΚ), του εμπρησμού σε δάση (άρθρο 265 ΠΚ), της έκρηξης (άρθρο 270 ΠΚ), των παραβάσεων σχετικών με τις εκρηκτικές ύλες (άρθρο 272 ΠΚ), της πρόκλησης ναυαγίου (άρθρο 277 ΠΚ), της δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων (άρθρο 279 ΠΚ), της διατάραξης της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών (άρθρο 291 ΠΚ), της αρπαγής (άρθρο 322 ΠΚ), του εμπορίου δούλων (άρθρο 323 ΠΚ), της εμπορίας ανθρώπων (άρθρο 323Α ΠΚ), της αρπαγής ανηλίκων (άρθρο 324 ΠΚ), του βιασμού (άρθρο 336 ΠΚ), της αποπλάνησης παιδιών (άρθρο 339 ΠΚ), της πορνογραφίας ανηλίκων (άρθρο 348Α ΠΚ), της σωματεμπορίας (άρθρο 351 ΠΚ), των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής (άρθρο 374 ΠΚ), της υπεξαίρεσης (άρθρο 375 ΠΚ), της ληστείας (άρθρο 380 ΠΚ), της εκβίασης (άρθρο 385 ΠΚ), της απάτης (άρθρο 386 ΠΚ), της απάτης με υπολογιστή (άρθρο 386Α ΠΚ), της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου υπηκόου τρίτης χώρας εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη από δύο ή περισσότερα πρόσωπα (παρ. 5 άρθρο 87 του ν. 3386/2005, Α΄ 212), της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών (ν. 3459/2006, Α΄ 103), καθώς και κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί όπλων, εκρηκτικών υλών και προστασίας από υλικά που εκπέμπουν επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες, ως και στη νομοθεσία για την προστασία Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.»
Το άρθρο 1 του ν. 3511/2006 (Α΄ 258) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1
Αποστολή
1. Το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) είναι ιδιαίτερο Σώμα Ασφαλείας, υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει αρμοδιότητα που εκτείνεται σε όλη την Επικράτεια, εκτός από τους χώρους για τους οποίους ειδικές διατάξεις προβλέπουν αρμοδιότητα άλλων Υπηρεσιών και έχει ως αποστολή:
α. Την ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως, του δασικού πλούτου της Χώρας από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και λοιπών καταστροφών.
β. Την ευθύνη και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καταστολής των πυρκαγιών και την παροχή συνδρομής για τη διάσωση των ατόμων και υλικών αγαθών, που απειλούνται από αυτές. Ως «επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής» νοείται η οργάνωση, η διαχείριση και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων πυρόσβεσης και διάσωσης, του εξοπλισμού και των άλλων μέσων. Ο «επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής» περιλαμβάνει ενέργειες, που εξασφαλίζουν τον έγκαιρο εντοπισμό, αναγγελία και επέμβαση, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των κινδύνων, που απορρέουν από αυτές.
γ. Την ευθύνη για τη διεξαγωγή των πυροσβεστικών διασωστικών επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, της οποίας συνιστά τον επιχειρησιακό βραχίονα.
2. Το Πυροσβεστικό Σώμα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, που ανακύπτει σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου και σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, συμβάλλει στην εξασφάλιση της Πολιτικής Προστασίας και της πολιτικής άμυνας της Χώρας.»
1. Συστήνεται Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό Π.Σ. και έχει έδρα το Νομό Αττικής.
2. Η Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου έχει ως αποστολή τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη των εγκλημάτων της περίπτωσης κγ΄ της παρ. 1 του άρθρου 62 του π.δ. 210/1992 (Α΄ 99), καθώς και των εγκλημάτων των άρθρων 235−239, 241, 242, 252, 253, 254−256, 258−259, 261−262, 264−266, 270−274, 380−382, 388, 389, 392, 394, 394Α Π.Κ., τα οποία διαπράττει ή στα οποία συμμετέχει το πυροσβεστικό προσωπικό όλων των βαθμών σε όλη την Επικράτεια, καθώς και εκείνων που διαπράττονται στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας για την πυρασφάλεια και πυροπροστασία.
3. Η Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου διαρθρώνεται εσωτερικά στα εξής Τμήματα:
α. Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών
β. Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου
γ. Τμήμα Ερευνών και Δίωξης
δ. Τμήμα Τήρησης Διαδικασιών και Διοικητικής Υποστήριξης.
4. Η Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου στελεχώνεται από μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, το οποίο επιλέγεται και μετατίθεται σε αυτή για τρία (3) έτη. Η θητεία αυτή μπορεί να παραταθεί για μια ακόμη φορά και για ίσο χρονικό διάστημα. Ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου ορίζεται ανώτατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος για τον οποίο δεν εφαρμόζονται οι ως άνω περιορισμοί.
Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος και για λόγους μεταφοράς τεχνογνωσίας δύναται, με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, να εκπαιδευτεί προσωπικό της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου από αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για χρονικό διάστημα έως έξι (6) μηνών.
5. Το προσωπικό της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου πρέπει να συγκεντρώνει τα ακόλουθα προσόντα:
α. Να διακρίνεται για την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά του, το ήθος και τη διαγωγή του, την υπευθυνότητα και αποφασιστικότητά του.
β. Στις πέντε τελευταίες συνταχθείσες Εκθέσεις Ικανότητας να έχει βαθμολογηθεί με βαθμό τουλάχιστον εννέα (9) σε όλα τα ουσιαστικά προσόντα και να έχει κριθεί ευμενώς από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων.
6. Από όσους διαθέτουν τα ανωτέρω προσόντα προτιμώνται ιδίως όσοι έχουν διετή τουλάχιστον προϋπηρεσία στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε ανακριτικά γραφεία, όσοι επιθυμούν να υπηρετήσουν στην Υπηρεσία αυτήν ύστερα από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, καθώς και όσοι έχουν ειδικές γνώσεις στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή άλλες εξειδικευμένες γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της Υπηρεσίας.
7. Δεν επιτρέπεται να μετατεθεί ή να υπηρετεί στη Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου πυροσβεστικό προσωπικό, που:
α. Έχει τιμωρηθεί ή εκκρεμεί σε βάρος του πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα που επισύρει ανώτερη πειθαρχική ποινή.
β. Έχει τιμωρηθεί για παραπτώματα τα οποία, ενώ επισύρουν κατώτερη πειθαρχική ποινή, μαρτυρούν έλλειψη συνείδησης του υπηρεσιακού καθήκοντος και ακεραιότητας του χαρακτήρα.
γ. Κωλύεται επανειλημμένα στην εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του για λόγους υγείας.
δ. Είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου συνδικαλιστικής οργάνωσης πυροσβεστικών υπαλλήλων ή εκλεγμένος αντιπρόσωπος στη γενική συνέλευση ομοσπονδίας ή Συνομοσπονδίας αυτών.
ε. Έχει υπηρετήσει κατά την προηγούμενη τριετία ή υπηρετεί στο γραφείο του Αρχηγού ή των Υπαρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος.
στ. Έχει υπηρετήσει κατά την προηγούμενη τριετία ή υπηρετεί με οποιαδήποτε ιδιότητα, σε γραφεία μελών της Κυβέρνησης, Υφυπουργών και Γενικών και Ειδικών Γραμματέων ή είχε κατά την προηγούμενη τριετία κάποια από τις ιδιότητες αυτές.
ζ. Καταλαμβάνεται από το όριο ηλικίας μέσα στην επόμενη εξαετία από την ημερομηνία επιλογής του.
8. Η επιλογή του προσωπικού της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου γίνεται ως εξής:
α. Ο Διοικητής Υπηρεσίας ορίζεται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μετά από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.
β. Το πυροσβεστικό προσωπικό της ανωτέρω Υπηρεσίας επιλέγεται, τοποθετείται και μετατίθεται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μετά από πρόταση του Διοικητή της Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Ελέγχου Π.Σ. και σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου αυτού.
9. Οι διατάξεις των παραγράφων 5 και 8 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και για την ανανέωση της θητείας του πυροσβεστικού στην εν λόγω Υπηρεσία.
10. Οι Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου τίθενται, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπό την εποπτεία του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Το προσωπικό της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου έχει καθήκον εχεμύθειας, η παραβίαση του οποίου τιμωρείται κατά τις διατάξεις των άρθρων 252 και 253 του Π.Κ., επιφυλασσομένων των διατάξεων περί πειθαρχικής και αστικής ευθύνης του. Η διάπραξη από το προσωπικό της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου ποινικών ή πειθαρχικών παραβάσεων, που βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με την εκτέλεση των καθηκόντων του, συνιστά επιβαρυντική περίπτωση για την επιμέτρηση της ποινής. Αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών είναι το δικαστήριο της έδρας της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου που υπηρετούν.
Για τη βεβαίωση πειθαρχικών παραπτωμάτων του προσωπικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του οικείου πειθαρχικού δικαίου.
11. Στο προσωπικό της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου χορηγείται ειδική μηνιαία αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Η ανωτέρω ειδική αποζημίωση περικόπτεται αναλόγως σε περίπτωση απουσίας, πλην αυτής που οφείλεται σε λήψη κανονικής ή βραχείας άδειας.
12. Μετάθεση προσωπικού από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης και Ελέγχου μπορεί να γίνει και πριν από τη λήξη της θητείας του, μόνο με αίτησή του ή για σοβαρούς λόγους που αφορούν τη συμπεριφορά και την υπηρεσιακή του απόδοση και σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής του, χωρίς να εφαρμόζονται ως προς το χρόνο μετάθεσής του οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού μεταθέσεων.
13. Το προσωπικό της Διεύθυνσης, μετά τη λήξη της αρχικής θητείας του, μετατίθεται στην Υπηρεσία από την οποία προέρχεται, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, ή σε οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία της ίδιας περιοχής μετάθεσης. Μετά τη λήξη της παράτασης της θητείας του το προσωπικό της Διεύθυνσης μετατίθεται, εφόσον επιθυμεί, σε Υπηρεσίες του τόπου συμφερόντων του, έστω και αν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση.
14. Στο προσωπικό της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου χορηγείται ειδικό δελτίο ταυτότητας, ο τύπος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
15. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης, διάρθρωσης, στελέχωσης και λειτουργίας της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου, τα ειδικότερα καθήκοντα των οργάνων της, η συνεργασία της με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και η υποχρεωτική συνδρομή της από τους λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
1. Συνιστάται στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως Κεντρική Ειδική Υπηρεσία αυτού, Υπηρεσία Πλωτών Μέσων (Υ.ΠΛΩ.Μ.), η οποία έχει ως αποστολή την υποστήριξη και ενίσχυση των Υπηρεσιών του, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Η Υπηρεσία Πλωτών Μέσων Π.Σ. ανήκει στον Κλάδο Επιχειρήσεων και υπάγεται στον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων. Τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας, το διοικητικό της επίπεδο, η έδρα, οι επιμέρους αρμοδιότητες και η οργανική δύναμη της ως άνω Υπηρεσίας καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που προτείνεται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.
2. Στην αποστολή της ανωτέρω Υπηρεσίας ανήκουν ιδίως:
α. Η συμβολή στο έργο της πολιτικής άμυνας της χώρας, καθώς και στο έργο των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας ή άλλων Κρατικών Υπηρεσιών, σε σοβαρές και επείγουσες περιπτώσεις, μετά από σχετικό αίτημα των αρμόδιων αρχών και έγκριση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
β. Η συμβολή στη διάσωση θυμάτων σεισμών και ατυχημάτων, στην αναζήτηση εξαφανισμένων προσώπων και τη μεταφορά τραυματιών από τις αιτίες αυτές.
γ. Η μεταφορά πυροσβεστικών υπαλλήλων για ανάληψη επείγουσας και σοβαρής πυροσβεστικής επιχείρησης, καθώς και πολιτών που μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχή διεξαγωγή της. Η μεταφορά κυβερνητικών αξιωματούχων, ανώτατων κρατικών λειτουργών και αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους.
3. Πλωτά μέσα άλλης δημόσιας ή ιδιωτικής Υπηρεσίας ή φορέων που συμμετέχουν στην κατά την προηγούμενη παράγραφο αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος τίθενται υπό τις εντολές του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων.
4. Η Υπηρεσία Πλωτών Μέσων Π.Σ. έχει ως αρμοδιότητα κάθε θέμα που αφορά τα πλωτά μέσα του Π.Σ., εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από ειδική διάταξη του παρόντος.
5. Με κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας της Υπηρεσίας Πλωτών Μέσων, που εγκρίνεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται ειδικότερα θέματα εσωτερικής διάρθρωσης και λειτουργίας της Υπηρεσίας αυτής, εκπαίδευσης του προσωπικού της, τα χρησιμοποιούμενα μέσα, καθώς και ο τρόπος εκτέλεσης της Υπηρεσίας.
6. Η Υπηρεσία Πλωτών Μέσων στελεχώνεται από μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό.
Οι ειδικότητες του προσωπικού αυτού καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Με όμοιο διάταγμα καθορίζονται τα προσόντα του προσωπικού της ως άνω υπηρεσίας, καθώς και η διαδικασία, τα αρμόδια όργανα, ο τρόπος επιλογής του και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
7. Η ανωτέρω Υπηρεσία δύναται να στελεχώνεται, εφόσον συντρέχουν έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες και από ιδιώτες πλοηγούς κυβερνήτες και μηχανικούς με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Με προεδρικό διάταγμα που προτείνεται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται τα προσόντα του προσωπικού αυτού, ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής του, τα αρμόδια όργανα, ο ανώτατος χρόνος απασχόλησής του και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Οι αποδοχές του ως άνω προσωπικού καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
1. Η Υγειονομική Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος που αποτελεί Ειδική Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του π.δ. 39/2006 (Α΄ 42), εδρεύει στην Αθήνα, υπάγεται στο Επιτελείο Π.Σ. και εποπτεύεται από τον Υπαρχηγό Υποστήριξης.
2. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται θέματα εσωτερικής οργάνωσης, διάρθρωσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
1. Η Διεύθυνση Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:
α. Τμήμα Επιχειρήσεων και Πυροπροστασίας Ειδικών Εγκαταστάσεων.
β. Τμήμα Επιχειρήσεων Δασοπυρόσβεσης.
γ. Τμήμα Οργάνωσης Εθελοντισμού.
δ. Τμήμα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.
ε. Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.) και Πολιτικής Άμυνας.
2. Η Διεύθυνση Επιχειρήσεων έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες που κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων ως εξής:
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η έκδοση οδηγιών για εκπόνηση ή αναμόρφωση σχεδίων επέμβασης σε περιπτώσεις πυρκαγιών, βιομηχανικών ή άλλων ατυχημάτων, σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών, φυσικών και λοιπών καταστροφών.
β. Η έκδοση οδηγιών, η λήψη μέτρων και η οργάνωση μεθόδων προστασίας του πυροσβεστικού προσωπικού από τα ανωτέρω συμβάντα, καθώς και η εκπόνηση στρατηγικής αντιμετώπισής τους.
γ. Η έκδοση οδηγιών για την εκπόνηση προγραμμάτων και ασκήσεων, βάσει σχεδίων επέμβασης, καθώς και για την εκπαίδευση του πυροσβεστικού προσωπικού στα ανωτέρω συμβάντα.
δ. Ο έλεγχος και η μελέτη καταλληλότητας και χρηστικότητας των υπαρχόντων και προσφερομένων για προμήθεια υλικών και μέσων που αφορούν στην προστασία του πυροσβεστικού προσωπικού.
ε. Η μελέτη και η εκπόνηση σχεδίων επέμβασης και η έκδοση σχετικών οδηγιών για αντιμετώπιση πυρκαγιών, με τη συνεργασία και άλλων αρμόδιων Υπηρεσιών και φορέων.
στ. Η μέριμνα για τη διασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού για την οργάνωση και την αποτελεσματική λειτουργία των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.).
ζ. Η μέριμνα για την έκδοση κατάλληλων συγγραμμάτων και η σύνταξη μελετών που αφορούν την αντιμετώπιση πυρκαγιών, σε συνεργασία με συναρμόδιες Διευθύνσεις του Επιτελείου και, αν υπάρχει ανάγκη, με συναρμόδιους φορείς.
η. Η έκδοση σχετικών οδηγιών, για την πύκνωση, παρακολούθηση και την καλή λειτουργία του δικτύου πυροσβεστικών υδροστομίων της χώρας.
θ. Η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν επιχειρήσεις με εναέρια μέσα έρευνας και διάσωσης και η ανάπτυξη και έκδοση, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικής και Πληροφοριακής Υποστήριξης, επιχειρησιακών προτύπων για την ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή των επιχειρήσεων αυτών.
ι. Η μέριμνα για τη σύνταξη, έκδοση και τον έλεγχο εφαρμογής των Κανονισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας των Πυροσβεστικών Σταθμών Στρατιωτικών και Πολιτικών Αεροδρομίων, Ελικοδρομίων και Λιμένων.
ια. Η μέριμνα για την κατάρτιση και βελτίωση των σχεδίων επέμβασης (κατάσβεσης − διάσωσης) των ανωτέρω Πυροσβεστικών Σταθμών.
ιβ. Η φροντίδα για τον κατάλληλο και επαρκή εξειδικευμένο εξοπλισμό των Υπηρεσιών αυτών και του προσωπικού τους.
ιγ. Η εισήγηση προς την ηγεσία του Σώματος, για τη σύνταξη, παρακολούθηση και τον έλεγχο των ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και διατήρησης της εκπαίδευσης του προσωπικού των Υπηρεσιών αυτών και της διαδικασίας αξιολόγησής του σε συνεργασία με τους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς.
ιδ. Η εισήγηση σε θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού των Υπηρεσιών αυτών σε σχολεία και κέντρα εκπαίδευσης ημεδαπής ή αλλοδαπής και η σύνταξη και παραγωγή των σχετικών εγχειριδίων και βοηθημάτων.
ιε. Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και της βιβλιογραφίας που σχετίζονται με τα θέματα πυροπροστασίας, πυρόσβεσης και διάσωσης στους χώρους των στρατιωτικών και πολιτικών αεροδρομίων, ελικοδρομίων και λιμένων και η εισήγηση υιοθέτησής τους από την Υπηρεσία.
ιστ. Η μελέτη και η υπόδειξη σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς των κανόνων και μέτρων ασφαλείας για την αποθήκευση και διακίνηση στους χώρους των αεροδρομίων, ελικοδρομίων και λιμένων εύφλεκτων, εκρηκτικών, χημικών, τοξικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών.
ιζ. Η εισήγηση για την πραγματοποίηση εκπαίδευσης σε θέματα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των αεροπορικών και λιμενικών εγκαταστάσεων της Χώρας.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων διαταγών και οδηγιών για το σχεδιασμό αντιμετώπισης δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
β. Η εισήγηση προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Επιτελείου, για τον εφοδιασμό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τα απαραίτητα μέσα και υλικά για την αντιμετώπιση δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
γ. Ο σχεδιασμός της προστασίας των δασών και των αγροτικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές, καθώς και η έκδοση οδηγιών για τον τρόπο σύνταξης και ελέγχου των σχεδίων πυροπροστασίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Σώματος.
δ. Η εισήγηση στις αρμόδιες Διευθύνσεις για την πρόσληψη του απαραίτητου εποχικού προσωπικού στελέχωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
ε. Η αποτίμηση του πυροσβεστικού έργου για την παρελθούσα περίοδο και η υποβολή προτάσεων για την επερχόμενη.
στ. Η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, για την οργάνωση της εναέριας επιτήρησης ευαίσθητων δασικών εκτάσεων και της αεροπυρόσβεσης.
ζ. Η εισήγηση προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Επιτελείου για τη μίσθωση εναερίων μέσων επιτήρησης και αεροπυρόσβεσης, καθώς και η κατανομή αυτών σε πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας.
η. Η έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων, διαταγών και οδηγιών για την εφαρμογή του προγράμματος εναέριας επιτήρησης και αεροπυρόσβεσης.
θ. Η αξιολόγηση εναέριων μέσων και της αποτελεσματικότητάς τους στις επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης και αεροπυρόσβεσης, που οργανώνονται για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, και η υποβολή σχετικών εισηγήσεων στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Επιτελείου.
ι. Η εκπόνηση μελετών για την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εναέριων μέσων για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης και την εξασφάλιση της μέγιστης διαθεσιμότητας και επιχειρησιακής απόδοσής τους.
ια. Η συνεργασία με αντίστοιχες Υπηρεσίες του Εξωτερικού σε θέματα αμοιβαίας ενίσχυσης σε εναέρια μέσα, για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης.
ιβ. Η συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών, την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για την έκδοση επιχειρησιακών διαταγών, εγκυκλίων ή ΝΟΤΑΜ, σε σχέση με τους κανόνες ασφάλειας πτήσεων, τη διαχείριση του εναέριου χώρου πάνω από δασικές πυρκαγιές, τους κανόνες και τις προϋποθέσεις εναέριου συντονισμού εναέριων μέσων σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης, καθώς και των κανόνων εμπλοκής μισθωμένων ή αλλοδαπών εναέριων μέσων σε δασικές πυρκαγιές.
ιγ. Η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για θέματα δασοπυρόσβεσης.
ιδ. Η διεξαγωγή της σχετικής αλληλογραφίας και η έκδοση Εγκυκλίων Διαταγών και διευκρινίσεων σχετικά με την επιβολή διοικητικών προστίμων σε εμπρηστές δασών.
ιε. Η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτροπή και μείωση των καταστροφών από αυτές.
ιστ. Η εισήγηση και μέριμνα για την έγκριση πραγματοποίησης συσκέψεων με εμπλεκόμενους στην δασοπυρόσβεση φορείς, Υπηρεσίες και οργανισμούς οργάνωσης του αντιπυρικού αγώνα.
ιζ. Η συνεργασία με Πυροσβεστικές Υπηρεσίες άλλων χωρών σε θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
ιη. Η συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα που σχετίζονται με τη στατιστική και την εξέλιξη της έρευνας στο αντικείμενο των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
ιθ. Η μέριμνα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις για την εκπροσώπηση του Πυροσβεστικού Σώματος σε διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις που αφορούν το αντικείμενο των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
κ. Η σύσταση επιτροπών για την αξιολόγηση συγγραμμάτων για θέματα αντιμετώπισης δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
κα. Η αξιολόγηση των προτάσεων διαφόρων φορέων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, για τη συμμετοχή με οποιονδήποτε τρόπο σε ερευνητικά προγράμματα που έχουν σχέση με το αντικείμενο των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
κβ. Η αξιολόγηση αποτελεσματικότητας υλικών μέσων (εκτός των εναέριων) και τρόπων αντιμετώπισης δασικών και αγροτικών πυρκαγιών.
κγ. Η ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την επιβολή διοικητικών προστίμων στους εμπρηστές δασών και δασικών εκτάσεων και η σύνταξη και αποστολή προς τα Διοικητικά Δικαστήρια εκθέσεων απόψεων της Διοίκησης, δια της Νομικής Υπηρεσίας, κατόπιν σχετικού νομικού ελέγχου, στις περιπτώσεις άσκησης ενδίκων βοηθημάτων και μέσων, για την ακύρωση της πράξης επιβολής του προστίμου ή της αναστολής αυτής.
ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και η εν γένει μέριμνα για την προώθηση, διάδοση και υποστήριξη του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη.
β. Η μέριμνα για την ίδρυση, προαγωγή, υποβιβασμό ή κατάργηση των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων σε συνεργασία με τους Ο.Τ.Α., που εκδηλώνουν ανάλογο ενδιαφέρον, καθώς και η έκδοση διαταγών και οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία τους.
γ. Η συνεργασία με τη Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας για τη δημιουργία του Γενικού Μητρώου Εθελοντών στο οποίο θα περιλαμβάνονται αυτοτελή Ειδικά Μητρώα Πυροσβεστών, Εθελοντικών Οργανώσεων και Ειδικευμένων Εθελοντών, καθώς και η φροντίδα για την έκδοση των προβλεπόμενων πράξεων για την απόκτηση, αναστολή και απώλεια της ιδιότητας του Εθελοντή Πυροσβέστη.
δ. Η παρακολούθηση για την ομοιόμορφη εφαρμογή της ισχύουσας για τους Εθελοντές Πυροσβέστες και τους Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς νομοθεσίας και η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών αυτών σχετικά με την αποστολή τους.
ε. Η ρύθμιση θεμάτων που έχουν σχέση με τη βασική εκπαίδευση και την πυροσβεστική εξάρτυση των εθελοντών Πυροσβεστών, την πιστοποίησή τους από την Πυροσβεστική Ακαδημία, την υποστήριξη της εκπαίδευσής τους, καθώς και την έκδοση των αναγκαίων για αυτή
βοηθημάτων, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης.
στ. Η φροντίδα σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για τη στέγαση και τον εξοπλισμό των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τα αναγκαία μέσα και υλικά.
ζ. Η μέριμνα για την εξασφάλιση κάθε άλλης αναγκαίας υποστήριξης προς τις Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με σκοπό την καλύτερη και αποδοτικότερη εκτέλεση της αποστολής τους.
η. Η τήρηση Ειδικού Μητρώου Πιστοποίησης των Εθελοντών Πυροσβεστών.
θ. Η υποβολή εισήγησης για τη χωροταξική κατανομή Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η έκδοση εγκυκλίων για την εφαρμογή των σχεδίων που εκπονούνται από τη Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας.
β. Η έκδοση οδηγιών, που αφορούν σε μέτρα και μεθόδους προστασίας του πυροσβεστικού προσωπικού από τα ανωτέρω συμβάντα πολιτικής προστασίας, καθώς και στη στρατηγική αντιμετώπισής τους.
γ. Η έκδοση οδηγιών για την εκπόνηση προγραμμάτων και ασκήσεων, βάσει των εκπονηθέντων σχεδίων επέμβασης, για την εκπαίδευση του πυροσβεστικού προσωπικού στα ανωτέρω συμβάντα πολιτικής προστασίας.
δ. Η μελέτη καταλληλότητας και χρηστικότητας των υπαρχόντων και προσφερομένων για προμήθεια υλικών και μέσων που αφορούν στην προστασία του πυροσβεστικού προσωπικού σε συμβάντα πολιτικής προστασίας.
ε. Η μελέτη και η εκπόνηση σχεδίων επέμβασης και η έκδοση σχετικών οδηγιών για την αντιμετώπιση των καταστροφών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Π.Σ. σε συνεργασία και με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.
στ. Η συνεργασία με τη Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας για την έκδοση κατάλληλων συγγραμμάτων και η σύνταξη μελετών που αφορούν την αντιμετώπιση φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών, σε συνεργασία με συναρμόδιες Διευθύνσεις του Επιτελείου.
ζ. Ο χειρισμός θεμάτων που αφορούν πυροσβεστικές επιχειρήσεις με εναέρια μέσα, έρευνας και διάσωσης και η ανάπτυξη και έκδοση, σε συνεργασία με τα Τμήματα Εναέριων και Πλωτών Πυροσβεστικών Μέσων, επιχειρησιακών προτύπων για την ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή των επιχειρήσεων αυτών.
η. Η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την εν γένει αρμοδιότητα του Σώματος στη θωράκιση της πολιτικής προστασίας της χώρας από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές σε ειρηνική περίοδο.
θ. Ο χειρισμός θεμάτων του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης», καθώς και των Ειδικών Σχεδίων για όλους τους προβλεπόμενους κινδύνους.
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (Π.Σ.Ε.Α.) ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η μέριμνα για την κατάρτιση, έγκριση, κοινοποίηση και υλοποίηση των σχεδίων Πολιτικής Άμυνας του Επιτελείου.
β. Η ρύθμιση, παρακολούθηση και μελέτη θεμάτων σχεδιασμού και οργάνωσης των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος σε πολεμική περίοδο.
γ. Ο υπολογισμός και η εξασφάλιση, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικών, των αναγκαίων πιστώσεων για την υποστήριξη εφαρμογής των σχεδίων.
δ. Η μέριμνα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Σώματος σε θέματα Πολιτικής Άμυνας και η εξασφάλιση του σχετικού αρχείου και των σχεδίων, σύμφωνα με όσα καθορίζονται από τον ισχύοντα κανονισμό διαβαθμισμένου υλικού και την εξουσιοδότηση χειρισμού των οργάνων των Υπηρεσιών.
ε. Η μέριμνα για την εκπαίδευση και ενημέρωση του άμαχου πληθυσμού σχετικά με θέματα Πολιτικής Άμυνας.
στ. Η ρύθμιση θεμάτων αναστολής κατάταξης εφέδρων για την στελέχωση των Υπηρεσιών του Σώματος, καθώς και των σχετικών επιτάξεων υλικών και μέσων για τον εξοπλισμό τους.
ζ. Η ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης της Πολιτικής Άμυνας των Δημοσίων και Ιδιωτικών Ανεξάρτητων Ιδρυμάτων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και η μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση του προσωπικού τους.
η. Η μέριμνα για την εκπαίδευση του προσωπικού του Σώματος, σε θέματα σχετιζόμενα με την Πολιτική Άμυνα, καθώς και την εκπαίδευση στα πυροσβεστικά καθήκοντα, του προσωπικού που προέρχεται από πολιτική επιστράτευση.
θ. Η μελέτη των προβλημάτων και η υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση των υφιστάμενων σχεδίων πολεμικής περιόδου.
ι. Η μέριμνα για την οργάνωση ασκήσεων Πολιτικής Άμυνας και τη συμμετοχή του Επιτελείου σε σχετικές εθνικές ασκήσεις.
ια. Η συνεργασία σε θέματα Πολιτικής Άμυνας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ιβ. Η σύνταξη και υποβολή στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη/Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης, της από το νόμο προβλεπόμενης ετήσιας έκθεσης προόδου Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης/Επιτελείου Πυροσβεστικού Σώματος.
ιγ. Η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη συμβολή του Σώματος στην εξασφάλιση της πολιτικής προστασίας της χώρας από καταστάσεις εκτάκτων αναγκών που προκαλούνται από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές σε πολεμική περίοδο.
ιδ. Η εισήγηση για τη σύγκληση του Συμβουλίου Συ−τονισμού και Στρατηγικής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για θέματα Πολιτικής Άμυνας.
1. Η Διεύθυνση Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:
α. Τμήμα Υποστήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων.
β. Τμήμα Ανάλυσης, Προγραμματισμού και Στατιστικής
γ. Τμήμα Ενσύρματης και Ασύρματης Επικοινωνίας.
2. Η Διεύθυνση Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες που κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων της ως εξής:
ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκουν:
α. Η μέριμνα για το σχεδιασμό μηχανογραφημένων πληροφοριακών συστημάτων και τη δημιουργία και υποστήριξη της κατάλληλης τεχνικής και λειτουργικής υποδομής και των αναγκαίων εφαρμογών πληροφορικής, για την υποβοήθηση του έργου των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος.
β. Η παρακολούθηση της εξέλιξης στο χώρο της Πληροφορικής και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και η μέριμνα για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας και της νέας τεχνολογίας στο Πυροσβεστικό Σώμα.
γ. Η ανάπτυξη, τεχνική υποστήριξη, παρακολούθηση της απόδοσης, βελτίωσης και εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των συστημάτων, των δικτύων και γενικά όλου του μηχανογραφικού και διαδικτυακού εξοπλισμού και των υπολογιστικών συστημάτων του δικτύου πληροφορικής του Πυροσβεστικού Σώματος.
δ. Ο προσδιορισμός των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος σε εξοπλισμό και λογισμικό πληροφορικής, η υποβοήθηση για τη σύνταξη των σχετικών τεχνικών προδιαγραφών, καθώς και η μέριμνα για την προμήθεια και κατανομή ή ανακατανομή των ανωτέρω στις Υπηρεσίες.
ε. Η ανάπτυξη και τεχνική υποστήριξη κόμβου του Πυροσβεστικού Σώματος, η δημιουργία και ενημέρωση ιστοσελίδων στο διαδίκτυο και η υποβοήθηση του έργου των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, μέσω της ανάπτυξης και περαιτέρω βελτίωσης σχετικών μηχανογραφικών εφαρμογών και τη μέριμνα για την ενημέρωση, επιμόρφωση και περαιτέρω εξειδίκευση του προσωπικού σε θέματα πληροφορικής.
στ. Η μέριμνα για τον έλεγχο και την εισαγωγή στοιχείων σε μαγνητικά αρχεία ή υπολογιστικά συστήματα.
ζ. Η μέριμνα για τη συντήρηση του εξοπλισμού πληροφορικής που είναι ενταγμένος στο δίκτυο του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και για την τήρηση των όρων συντήρησης που προβλέπεται στις σχετικές συμβάσεις.
η. Η υποστήριξη των τελικών χρηστών και των περιφερειακών Γραφείων Πληροφορικής σε θέματα αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.
θ. Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και ασφάλειας των αρχείων και των βάσεων δεδομένων του κεντρικού συστήματος πληροφορικής του Πυροσβεστικού Σώματος και η καθοδήγηση των Υπηρεσιών στη λήψη ανάλογων μέτρων προστασίας και ασφάλειας του εξοπλισμού, των ηλεκτρονικών αρχείων και των βάσεων δεδομένων που διαθέτουν.
ι. Η προετοιμασία νομοθετικών και διοικητικών πράξεων σε θέματα αρμοδιότητάς της.
ια. Η μέριμνα για την παραλαβή, αποσφράγιση και αποστολή εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας και για την κοινοποίηση των διαταγών και λοιπών εγγράφων στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης.
ιβ. Η μέριμνα για την έκδοση σχετικών διαταγών, υπηρεσιακών σημειωμάτων και λοιπών εγγράφων.
ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
α. Η συντήρηση και διαρκής αναβάθμιση των υπαρχόντων εφαρμογών, η δημιουργία και ανάπτυξη νέων, με κατασκευή και προμήθεια προγραμμάτων Η/Υ για την κάλυψη και υποβοήθηση των αναγκών των Υπηρεσιών του Σώματος.
β. Η ανάπτυξη επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλους φορείς Πληροφορικής.
γ. Η μέριμνα για την εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση Η/Υ και στη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων.
δ. Η σχεδίαση και ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής για τη συγκέντρωση και επεξεργασία πληροφοριών αρμοδιότητας Πυροσβεστικού Σώματος, με σκοπό τον αποτελεσματικότερο διοικητικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διευκόλυνση της λήψης των αποφάσεων.
ε. Η αξιόπιστη συλλογή στοιχείων που αφορούν τις δραστηριότητες του Πυροσβεστικού Σώματος και η μέριμνα για την ταξινόμηση, την ανάλυση, την επεξεργασία και την αξιοποίησή τους με γνώμονα τη διευκόλυνση του επιχειρησιακού και επιτελικού σχεδιασμού.
στ. Ο σχεδιασμός, η εκτύπωση και η δημιουργία εντύπων και φακέλων τεκμηρίωσης των μηχανογραφικών εφαρμογών σε συνεργασία με τα λοιπά Τμήματα της Διεύθυνσης.
ζ. Η υποβολή προτάσεων και η έκδοση των αναγκαίων διαταγών για τη βελτίωση του συστήματος συλλογής, καταγραφής και καταχώρησης στους στατιστικούς πίνακες των στατιστικών στοιχείων των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος.
ΤΜΗΜΑ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Στο Τμήμα αυτό ανήκουν:
α. Η μελέτη και ο σχεδιασμός του ασύρματου δικτύου, καθώς και του δικτύου για την επικοινωνία των εναερίων μέσων του Σώματος σε πανελλαδική κάλυψη σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων.
β. Η υποβοήθηση της σύνταξης των τεχνικών προδιαγραφών του νέου υλικού και η διαχείριση του φάσματος συχνοτήτων που ανήκουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα.
γ. Η μέριμνα για την εγκατάσταση και επέκταση του ενσύρματου και ασύρματου δικτύου, τη συντήρηση του υλικού, την αποκατάσταση βλαβών καθώς και τη μεταφορά δικτύων σε περιπτώσεις μεταστέγασης υπηρεσιών.
δ. Η υποστήριξη και ο έλεγχος καλής λειτουργίας του συστήματος ΤΕΤRA και η μέριμνα για την τεχνολογική του αναβάθμιση και εξέλιξη, καθώς και για την αποκατάσταση βλαβών.
ε. Η επίβλεψη, ο ποσοτικός έλεγχος, η διάθεση και αποστολή του τηλεπικοινωνιακού υλικού.
στ. Η εκτέλεση ενεργειών για εγκαταστάσεις νέων τηλεφωνικών γραμμών και κέντρων, για τη μετατροπή υφιστάμενων τηλεφωνικών γραμμών σε νέες, προηγμένης τεχνολογίας, για τις καταργήσεις τηλεφωνικών γραμμών, τη φραγή, για εγκαταστάσεις ή καταργήσεις εξωκειμένων γραμμών, καθώς και η ενημέρωση για νέα προϊόντα, κατόπιν προσαρμογής τους στις απαιτήσεις της κάθε υπηρεσίας.
ζ. Ο έλεγχος των τηλεφωνικών συνδέσεων και μονάδων συνδιαλέξεων όλων των τηλεφωνικών γραμμών του Σώματος, ο έλεγχος των αναλυτικών καταστάσεων των τηλεφωνικών συνδέσεων με παράλληλη ενημέρωση της ιεραρχίας, των υπερβάσεων των συνδιαλεγομένων, καθώς και του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.
3. Προϊστάμενοι των ανωτέρω Τμημάτων ορίζονται Αξιωματικοί Ειδικών Υπηρεσιών του Κλάδου Πληροφορικής ή Αξιωματικοί Γενικών Καθηκόντων Διπλωματούχοι Μηχανικοί H/Y και Πληροφορικής. Ειδικώς στο Τμήμα Ενσύρματης και Ασύρματης Επικοινωνίας δύναται να προΐσταται Αξιωματικός Γενικών καθηκόντων που διαθέτει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία.
1. Η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα:
α. Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού.
β. Τμήμα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
γ. Τμήμα Οργάνωσης.
δ. Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.
ε. Τμήμα Επικοινωνίας, Αθλητισμού και Εκδόσεων.
2. Η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες που κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων της ως εξής:
ΤΜΗΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η κατάρτιση του πενταετούς Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης και Λειτουργίας (Σ.Ε.Π.Α.Λ.) του Π.Σ., λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τους διατιθέμενους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους του Σώματος και το οποίο αναθεωρεί κάθε έτος. Το Σ.Ε.Π.Α.Λ. ολοκληρώνεται το μήνα Ιούνιο κάθε έτους και αφορά την περίοδο που αρχίζει τον Ιανουάριο του ερχόμενου έτους και για τα επόμενα τέσσερα έτη. Εγκρίνεται από το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού εντός εξήντα ημερών από την κατάθεσή του προς έγκριση. Το Σ.Ε.Π.Α.Λ. εξειδικεύεται τουλάχιστον στα εξής επιμέρους Τομεακά Στρατηγικά και Επιχειρησιακά Σχέδια:
αα) Προϋπολογισμού λειτουργίας, συνολικά και ανά οργανωτική δομή.
ββ) Επενδύσεων, συνολικά και ανά οργανωτική δομή.
γγ) Ανθρωπίνων Πόρων − Προσλήψεων, εξέλιξης, αναγκών εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ανά ειδικότητα.
δδ) Χωροθέτησης οργανωτικών δομών, εξοπλισμού και ανθρωπίνων πόρων.
εε) Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων.
στστ) Ανάπτυξης Εθελοντισμού και συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
β. Η κατάρτιση, μετά την έγκριση του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος Λειτουργίας και Ανάπτυξης, Ετήσιων Προγραμμάτων Δράσης (Ε.Π.Δ.) ανά τομεακό πρόγραμμα και ανά Διεύθυνση αρμόδια για την εκτέλεσή του και σε συνεργασία με αυτή.
γ. Το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Λειτουργίας και Ανάπτυξης, τα Τομεακά Στρατηγικά και Επιχειρησιακά Σχέδια και τα Ετήσια Προγράμματα Δράσης αποτελούν το πλαίσιο λειτουργίας του Π.Σ. και βάσει αυτών καταρτίζονται τα προγράμματα δράσης της κάθε οργανωτικής δομής, την υλοποίηση των οποίων παρακολουθεί σε τριμηνιαία βάση και εντός του επόμενου μήνα εκδίδει αναφορά προόδου και αποκλίσεων που παραδίδεται στις υπηρεσιακές δομές και στην ηγεσία.
δ. Η μελέτη και ο καθορισμός των βασικών ποσοτικών και ποιοτικών στόχων στους οποίους πρέπει να οδηγεί η δράση του Πυροσβεστικού Σώματος.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η κατάρτιση, υποβολή και υποστήριξη τεκμηριωμένων προτάσεων στις αρμόδιες αρχές για συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος σε προγράμματα, ενέργειες, δραστηριότητες, πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικά η εύρεση τρόπων χρηματοδότησης, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των επενδύσεων, δράσεων, έργων προμήθειας αγαθών, κτιριακών υποδομών και παροχής υπηρεσιών του Π.Σ. σε συνεργασία με το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού.
β. Η μελέτη, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων μέσω σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ), καθώς και η παρακολούθηση αυτών.
γ. Ο έλεγχος εφαρμογής των όρων, προϋποθέσεων και κανονισμών χρηματοδότησης έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
δ. Η συλλογή προτάσεων έργων του Πυροσβεστικού Σώματος, η επεξεργασία και αξιολόγηση της τεχνικοοικονομικής ωριμότητας, σκοπιμότητας και επιλεξιμότητάς τους, για συγχρηματοδότηση με πόρους των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ε. Η ρύθμιση θεμάτων ένταξης, διαχείρισης, υλοποίησης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων του Πυροσβεστικού Σώματος που συνδέονται με οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευθύνη παρακολούθησης και εκτέλεσης αυτών σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις του Επιτελείου και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η μελέτη για τη λειτουργική αποτελεσματικότητα των οργανωτικών δομών και των διαδικασιών του Σώματος με γνώμονα την απρόσκοπτη υλοποίηση του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης και Λειτουργίας (Σ.Ε.Π.Α.Λ.), των Τομεακών Στρατηγικών και Επιχειρησιακών Σχεδίων και των Ετήσιων
Προγραμμάτων Δράσης και η διατύπωση και υποβολή προτάσεων για τις τυχόν αναγκαίες μεταβολές. Μετά την έγκριση των μεταβολών αυτών από τα αρμόδια όργανα, μεριμνά για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων και παρακολουθεί και υποστηρίζει την υλοποίησή τους.
β. Η μελέτη και ανάπτυξη συστημάτων μέτρησης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιακών δομών.
γ. Η μελέτη καθορισμού των μεθόδων και των διαδικασιών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου καθώς και των τρόπων αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας. Καταρτίζει κάθε έτος πρόγραμμα δράσης για τους τομείς μελέτης και παραδίδει κάθε τρίμηνο το αποτέλεσμα των μελετών και τις προτάσεις βελτίωσης.
δ. Η επεξεργασία και μελέτη για τη χωροταξική κατανομή των επαγγελματικών και εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών, του προσωπικού και των μέσων τους.
ε. Η μελέτη και η εισήγηση σε θέματα διακίνησης και τυποποίησης της αλληλογραφίας, οργάνωσης αρχείων και σύνταξης θεματολογίου, απλούστευσης διαδικασιών για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών του Σώματος, της σχέσης του πολίτη με αυτές, καθώς και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
στ. Η μελέτη, η παρακολούθηση και η εφαρμογή συστήματος μέτρησης των βασικών ποιοτικών και ποσοτικών στόχων του Π.Σ. σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις και η υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση των υφιστάμενων οργανωτικών δομών και διαδικασιών.
ζ. Η ρύθμιση θεμάτων που έχουν σχέση με το σύστημα εκτέλεσης υπηρεσίας, το χρόνο εργασίας και αξιολόγησης, μέτρησης και ελέγχου απόδοσης των Υπηρεσιών και του προσωπικού του Σώματος, καθώς και τα καθήκοντα αυτού.
η. Ο καθορισμός του τύπου, των στολών, των διακριτικών και της εξάρτυσης του πυροσβεστικού προσωπικού, των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.
θ. Η έκδοση σχετικών διαταγών για την εκκαθάριση του αρχείου των Υπηρεσιών του Σώματος και η παρακολούθηση της διαδικασίας εκκαθάρισης αυτού.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η μέριμνα για την ανάπτυξη και διατήρηση σχέσεων συνεργασίας του Πυροσβεστικού Σώματος με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των κρατών − μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών και η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, γνώσεων και καλών πρακτικών.
β. Η ανάπτυξη σχέσεων με ευρωπαϊκές και διεθνείς Ενώσεις Πυροσβεστών, η διοργάνωση συνεδρίων και διεθνών συναντήσεων πυροσβεστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και η μέριμνα για τη φιλοξενία και ξενάγηση των επισκεπτών.
γ. Η παρακολούθηση και μελέτη της οργάνωσης και λειτουργίας των αλλοδαπών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και η αξιοποίηση της σχετικής τεχνογνωσίας.
δ. Η μέριμνα για τη συμμετοχή σε διεθνείς διασκέψεις και συνέδρια πυροσβεστικού ενδιαφέροντος, καθώς και η παρακολούθηση των αποφάσεων και πορισμάτων αυτών.
ε. Η επεξεργασία συμφωνιών πυροσβεστικής συνεργασίας.
στ. Η εισήγηση για τη λήψη μέτρων προαγωγής της διεθνούς πυροσβεστικής συνεργασίας και αρωγής, η μέριμνα για την εκπροσώπηση του Σώματος σε διασκέψεις, συνέδρια και διεθνείς συναντήσεις και η φροντίδα για τη διοργάνωση τέτοιων συναντήσεων στην Ελλάδα.
ζ. Η ενημέρωση της Νομικής Υπηρεσίας ή άλλων αρμόδιων Διευθύνσεων και Τμημάτων για τις ευρωπαϊκές ή διεθνείς εξελίξεις σε θέματα πυροσβεστικού ενδιαφέροντος, με γνώμονα την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την ευρωπαϊκή, την υποβοήθηση συγκριτικών μελετών, αλλά και την τυχόν υιοθέτηση καλών πρακτικών.
η. Ο χειρισμός όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με τη διεθνή συνεργασία του Σώματος στο πλαίσιο της EUROPOL ή άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών.
θ. Η μετάφραση της ξενόγλωσσης αλληλογραφίας που αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα και η διεξαγωγή της ξενόγλωσσης αλληλογραφίας.
ι. Η συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και τους άλλους συναρμόδιους φορείς για θέματα αρμοδιότητάς του.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η οργάνωση τελετών, εορτών, δεξιώσεων, εκθέσεων και άλλων κοινωνικών, μορφωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για την προβολή του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και για το προσωπικό του, τα μέλη των οικογενειών τους και το κοινό, η συμμετοχή σε παρελάσεις, εθνικές εορτές, επετείους και η αντιπροσώπευση του Σώματος σε εκδηλώσεις, που οργανώνονται από άλλους φορείς και Αρχές.
β. Η διεξαγωγή της εθιμοτυπικής αλληλογραφίας της ηγεσίας του Σώματος και η ενημέρωσή της για τις εθιμοτυπικές παραστάσεις και εκδηλώσεις.
γ. Η μέριμνα για την υλική και ηθική αρωγή του προσωπικού και των μελών των οικογενειών τους, που έχουν ανάγκη.
δ. Η μέριμνα για την απόδοση επικήδειων τιμών.
ε. Η ανάπτυξη σχέσεων με τους συλλόγους «Φίλων του Πυροσβεστικού Σώματος», τους συλλόγους αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και με σωματεία και οργανώσεις κοινωνικού, μορφωτικού, επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
στ. Η μέριμνα για την οργάνωση και λειτουργία χώρων αναψυχής και παιδικών εξοχών για το προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους.
ζ. Ο έλεγχος και η εποπτεία του Ιστορικού Πυροσβεστικού Αρχείου και της Ειδικής Πυροσβεστικής Βιβλιοθήκης.
η. Η μέριμνα για την ετήσια οργάνωση της εορτής των Αγίων Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος.
θ. Η παρακολούθηση και διαχείριση των θεμάτων συνεργασίας και επικοινωνίας με τη Θρησκευτική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
ι. Η εξασφάλιση της αναγκαίας ύλης, η επιμέλεια, η έκδοση, η έγκαιρη αποστολή και η μέριμνα για την εξασφάλιση και ανανέωση των συνδρομητών του περιοδικού του Σώματος «ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ».
ια. Η επιμέλεια των εκδόσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και η εκτύπωση της ετήσιας δραστηριότητας του Σώματος σε συνεργασία με τα συναρμόδια Τμήματα.
ιβ. Η έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων για το κοινό με σκοπό την πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και την παροχή συμβουλών αντιμετώπισής τους, ημερολογίων, ευχετηρίων καρτών και η μέριμνα για την κατασκευή αναμνηστικών εμβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος.
ιγ. Η εξασφάλιση του αναγκαίου ιστορικού υλικού για τη συνέχιση της συγγραφής της ιστορίας του Πυροσβεστικού Σώματος και η επιμέλεια εκδόσεων προς την κατεύθυνση αυτή.
ιδ. Η μέριμνα για τη φωτογραφική και τηλεοπτική κάλυψη των εκδηλώσεων και των συμβάντων του Σώματος, καθώς και της σκηνής του εγκλήματος και πειστηρίων εμπρησμού, όταν υποβληθεί σχετικό αίτημα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
ιε. Η μέριμνα για τον εξοπλισμό και την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Τυπογραφείου του Σώματος.
ιστ. Η εκτέλεση όλων των εργασιών εκτύπωσης που επιτρέπει ο τεχνικός εξοπλισμός και η ειδίκευση του προσωπικού του Τυπογραφείου, καθώς και η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα της τυπογραφίας γενικά και η εισήγηση για την εφαρμογή τους και στο Πυροσβεστικό Σώμα.
ιζ. Η μέριμνα για την παρακολούθηση των εργασιών εκτύπωσης ή βιβλιοδεσίας του Σώματος που γίνονται σε ιδιωτικά τυπογραφεία και βιβλιοδετεία, λόγω τεχνικής αδυναμίας του Τυπογραφείου.
ιη. Η μέριμνα για την τοποθέτηση, διαφύλαξη, οργάνωση, λειτουργία και διαρκή ενημέρωση των Πυροσβεστικών Εκδόσεων στη Βιβλιοθήκη Πυροσβεστικών Εκδόσεων.
ιθ. Η ρύθμιση κάθε άλλου θέματος, που έχει σχέση με τη Βιβλιοθήκη Πυροσβεστικών Εκδόσεων.
κ. Η μελέτη, εισήγηση και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ανάπτυξη του αθλητισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα και η μέριμνα για την οργάνωση και πρόοδο των ομάδων άθλησης.
κα. Η κατάρτιση προγραμμάτων άθλησης του προσωπικού του Σώματος, η μέριμνα για τη διαρκή σωματική αγωγή και άσκηση, καθώς και την υποστήριξη της εκπαίδευσης του προσωπικού των Υπηρεσιών του Σώματος, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων.
κβ. Η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων για φιλανθρωπικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς, η έγκριση συμμετοχής του προσωπικού του Σώματος σε δραστηριότητες αθλητικών συλλόγων και σωματείων και η παρακολούθηση της αθλητικής διαγωγής, συμπεριφοράς και εμφάνισης των αθλητών του Σώματος.
κγ. Η μέριμνα για τη συντήρηση και εμπλουτισμό με τα αναγκαία αθλητικά είδη και μέσα για την καλή λειτουργία των γυμναστηρίων του Σώματος.
κδ. Η εισήγηση για τη χορήγηση των ειδικών αδειών στους αθλητές του Σώματος για τη συμμετοχή τους σε αθλητικές εκδηλώσεις της ημεδαπής και αλλοδαπής, καθώς και η μέριμνα για τον τρόπο εφαρμογής του άρθρου 12 του ν. 3878/2010 (Α΄ 161).
κε. Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του Σώματος και των αθλητικών αρχών, κέντρων και σωματείων.
κστ. Η μέριμνα για τη συμμετοχή των αθλητών του Σώματος σε αγώνες Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που διοργανώνονται από το Α.Σ.Α.Ε.Δ.. Στο Τμήμα Επικοινωνίας, Αθλητισμού και Εκδόσεων λειτουργούν Γραφείο Τύπου και Γραφείο Μουσικής Μπάντας που έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
I) Γραφείο Τύπου, με αρμοδιότητες:
α. Την αποδελτίωση του ελληνικού ημερήσιου και περιοδικού τύπου, τη σύνταξη δελτίου τύπου και τη διανομή του στα αρμόδια όργανα του Επιτελείου και τις υπαγόμενες σε αυτό Υπηρεσίες.
β. Την προβολή του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος και την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες του Σώματος, μέσω του τύπου, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
γ. Την παρακολούθηση του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την ενημέρωση της ηγεσίας για τα δημοσιεύματα που αφορούν το Σώμα και το προσωπικό του, καθώς και την έκδοση ανακοινώσεων ή απαντήσεων
σε δημοσιεύματα.
δ. Την επικοινωνία με τους δημοσιογράφους και λοιπούς παράγοντες ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού.
ε. Την τήρηση αρχείου, ιστορικών εγγράφων, φωτογραφικού, τηλεοπτικού και κινηματογραφικού υλικού και δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Το ως άνω υλικό δύναται να μεταφέρεται ή να μεταβιβάζεται στο Πυροσβεστικό Μουσείο μετά από απόφαση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας.
στ. Την μέριμνα για την παραγωγή ή την προμήθεια και προβολή τηλεοπτικών, διαδικτυακών και κινηματογραφικών ταινιών και διαφανειών, μορφωτικού και πληροφοριακού περιεχομένου στο κοινό.
ζ. Την επιμέλεια παραγωγής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών του Πυροσβεστικού Σώματος.
η. Την ανάπτυξη σχέσεων με ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και την παροχή συνδρομής σε τηλεοπτικούς, θεατρικούς και κινηματογραφικούς παραγωγούς.
θ. Τη φροντίδα για τη δημιουργία και μετάδοση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και διαδικτυακών μηνυμάτων σχετικών με την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών και τη δραστηριότητα του Σώματος.
Στο Γραφείο Τύπου συστήνεται θέση Εκπροσώπου Τύπου. Ως Εκπρόσωπος Τύπου ορίζεται με απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αξιωματικός του Σώματος με κατάλληλη εμπειρία και ικανότητα, ο οποίος έχει τα ακόλουθα καθήκοντα:
α. Εκτελεί τις διαταγές του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος στα θέματα τύπου, μέσων μαζικής ενημέρωσης, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνιακής διαχείρισης γενικότερα, ενεργώντας σε απευθείας συνεννόηση μαζί του.
β. Είναι αρμόδιος για την πραγματοποίηση δηλώσεων και συνεντεύξεων τύπου για θέματα που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα με τις οδηγίες και εντολές του Αρχηγού.
γ. Παρίσταται, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, σε συνεντεύξεις τύπου που δίνουν μετά από σχετική έγκριση του Αρχηγού, άλλα όργανα του Επιτελείου και, εφόσον απαιτείται, συνδιαχειρίζεται και υποστηρίζει αυτές.
δ. Συνεργάζεται με τον εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπου αυτό απαιτείται.
Στο Γραφείο Τύπου συνιστάται για τις ανάγκες του μια (1) θέση Δημοσιογράφου. Με απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ., στην ανωτέρω θέση, δύναται να προσλαμβάνονται με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου δημοσιογράφοι, οι οποίοι είναι μέλη της Ε.Σ.Η.Ε.Α.. Πτυχίο ή δίπλωμα επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημερώσεως ή δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής ενημερώσεως ή διεθνών σπουδών ή διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών ή ισότιμο, αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής συνεκτιμάται. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού οι ανωτέρω θέσεις μπορεί να καλύπτονται, και με απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλων του δημόσιου τομέα ανάλογων προσόντων, όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 όπως ισχύει, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.
ΙΙ) Γραφείο Μουσικής Μπάντας, με αρμοδιότητες:
α. Την παιάνιση στις παρελάσεις κατά τις Εθνικές Εορτές, στις παρατάξεις και στις τελετές.
β. Την εκτέλεση μουσικών προγραμμάτων και συναυλιών που οργανώνονται από το Τμήμα Επικοινωνίας, Αθλητισμού και Εκδόσεων για την ψυχαγωγία του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών.
γ. Τη συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές, εθνικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, που γίνονται για φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς, σε τελετές ορκωμοσίας πυροσβεστικού προσωπικού, καταθέσεις στεφάνων, απόδοση τιμών στα δικαιούμενα σύμβολα και πρόσωπα, αποκαλυπτήρια ανδριάντων, προτομών, στηλών ηρώων και σε κάθε είδους συναφείς εκδηλώσεις.
δ. Τη μέριμνα για τη στελέχωση, εξοπλισμό και καλή λειτουργία της φιλαρμονικής του Σώματος και την έγκριση για τη συμμετοχή της σε τελετές, παρελάσεις, εθνικές εορτές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
ε. Οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση για την οποία ζητείται η συμμετοχή της Μουσικής Μπάντας.
Επικεφαλής της Μουσικής Μπάντας ορίζεται, με απόφαση του Συντονιστή Υποστήριξης, βαθμοφόρος με την κατάλληλη μουσική παιδεία, εμπειρία και προϋπηρεσία.
1. Η Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων διαρθρώνεται στα ακόλουθα τμήματα:
α. Τμήμα Αξιωματικών και Πυρονόμων.
β. Τμήμα Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών.
γ. Τμήμα Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και Εποχικού Προσωπικού.
δ. Τμήμα Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων.
ε. Τμήμα Πολιτικού Προσωπικού.
στ. Τμήμα Συντάξεων και Αποστράτων.
ζ. Τμήμα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης.
η. Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας.
θ. Τμήμα Γραμματείας και Αρχείου.
2. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων όπως κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων της είναι οι ακόλουθες:
ΤΜΗΜΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΝΟΜΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η ρύθμιση των θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης, όπως τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και λοιπών μετακινήσεων των Αξιωματικών και Πυρονόμων του Πυροσβεστικού Σώματος.
β. Η κατάρτιση, τήρηση, ενημέρωση και διακίνηση των ατομικών εγγράφων, φακέλων και βιβλιαρίων των Αξιωματικών και Πυρονόμων.
γ. Ο χειρισμός των θεμάτων πάσης φύσεως αδειών, κρίσεων και επανακρίσεων των Αξιωματικών και Πυρονόμων, καθώς και αυτών που αφορούν τη βαθμολογική ή μισθολογική προαγωγή ή άλλη υπηρεσιακή τους μεταβολή.
δ. Η μέριμνα για την έκδοση των διοικητικών πράξεων, που αφορούν πρόσληψη, διορισμό, κατάταξη, προαγωγή, αποστρατεία, παραίτηση, απόταξη, επαναπρόσληψη, μετάταξη και άλλα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των Αξιωματικών και Πυρονόμων, καθώς και τα ζητήματα ελέγχου των σχετικών δικαιολογητικών.
ε. Η γραμματειακή υποστήριξη των Συμβουλίων Κρίσεων των Αξιωματικών και Πυρονόμων.
στ. Η παρακολούθηση υποθέσεων που αφορούν ποινικές και αστικές δίκες κατά Αξιωματικών και Πυρονόμων, για αδικήματα που διέπραξαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, η σχετική ενημέρωση της Νομικής Υπηρεσίας και η μέριμνα για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία.
ζ. Η κατάρτιση της επετηρίδας των Αξιωματικών και Πυρονόμων, η συνεχής ενημέρωσή της, καθώς και η τήρηση και ενημέρωση των απαραίτητων βιβλίων, όπως δύναμης ανά Υπηρεσία, ειδικότητα, εφέδρων κ.λπ..
η. Η συγκέντρωση των εκθέσεων ικανότητας και ο έλεγχος πληρότητάς τους, σύμφωνα με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία και τις εγκυκλίους διαταγές.
θ. Η ρύθμιση των θεμάτων χορήγησης ηθικών και υλικών αμοιβών, παρασήμων και μεταλλίων των Αξιωματικών και Πυρονόμων.
ι. Ο χειρισμός των πειθαρχικών υποθέσεων των Αξιωματικών και Πυρονόμων και η μέριμνα για τη συγκρότηση και λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων.
ια. Ο χειρισμός κάθε άλλου διοικητικού θέματος που αφορά την υπηρεσιακή κατάσταση των Αξιωματικών και Πυρονόμων.
ΤΜΗΜΑ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Ο χειρισμός των θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης, όπως τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων, μετακινήσεων, μετατάξεων των Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών.
β. Η διαχείριση των θεμάτων πάσης φύσεως αδειών, κρίσεων και επανακρίσεων των Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών, καθώς και αυτών που αφορούν τη βαθμολογική ή μισθολογική προαγωγή ή άλλη υπηρεσιακή τους μεταβολή, καθώς και η συγκέντρωση των εκθέσεων ικανότητάς τους και ο έλεγχος για την πληρότητά τους, σύμφωνα με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία και τις εγκυκλίους διαταγές.
γ. Η κατάρτιση και τήρηση της επετηρίδας, καθώς και η κατάρτιση, τήρηση, ενημέρωση και διακίνηση των ατομικών εγγράφων, φακέλων και βιβλιαρίων των Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών.
δ. Η φροντίδα για την έκδοση των διοικητικών πράξεων που αφορούν προσλήψεις, διορισμούς, μονιμοποιήσεις, προαγωγές, παραιτήσεις, απολύσεις, αποκαταστάσεις και μετατάξεις Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών, καθώς και ο έλεγχος των σχετικών δικαιολογητικών.
ε. Η γραμματειακή υποστήριξη των Συμβουλίων Κρίσεων των Υπαξιωματικών Πυροσβεστών.
στ. Η παρακολούθηση υποθέσεων που αφορούν ποινικές και αστικές δίκες κατά Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών για αδικήματα που διέπραξαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, η σχετική ενημέρωση της Νομικής Υπηρεσίας και η λήψη των κατάλληλων μέτρων, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία.
ζ. Η ρύθμιση θεμάτων χορήγησης υλικών και ηθικών αμοιβών, καθώς και ειδικών αδειών.
η. Ο χειρισμός των πειθαρχικών υποθέσεων και η φροντίδα για τη συγκρότηση και λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων.
θ. Η έκδοση των υπηρεσιακών δελτίων ταυτότητας του πυροσβεστικού προσωπικού και η τήρηση των απαραίτητων βιβλίων και σχετικού Αρχείου.
ι. Η παρακολούθηση και οι απαραίτητες ενέργειες για τη στρατολογική κατάσταση των Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών.
ια. Η τήρηση και συνεχής ενημέρωση των απαραίτητων βιβλίων δύναμης, γενικού μητρώου, δύναμης ανά Υπηρεσία, ειδικότητα κ.λπ..
ιβ. Ο χειρισμός κάθε άλλου διοικητικού θέματος που αφορά την υπηρεσιακή κατάσταση Υπαξιωματικών, Πυροσβεστών και Δοκίμων Πυροσβεστών.
ιγ. Η παρακολούθηση της αριθμητικής δύναμης του πυροσβεστικού προσωπικού και η μέριμνα για τις διαδικασίες συμπλήρωσης των κενών της οργανικής δύναμης.
ΤΜΗΜΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Ο χειρισμός των πάσης φύσεως θεμάτων πρόσληψης Π.Π.Υ. και πυροσβεστικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, η μέριμνα για την επαναπρόσληψή του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο χειρισμός όλων των θεμάτων που αφορούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η έκδοση των απαραίτητων διοικητικών πράξεων.
β. Ο χειρισμός των θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης, όπως τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων, μετακινήσεων για τις περιπτώσεις που προβλέπονται, η παρακολούθηση των συμβάσεων εργασίας του εποχικού προσωπικού, η μέριμνα για τις εκθέσεις ικανότητας των Π.Π.Υ., καθώς και για την τυχόν ανανέωση της θητείας των Π.Π.Υ..
γ. Η παρακολούθηση των υπηρεσιακών μεταβολών (ασθένειες, αποχή από την εργασία, μισθολογικά κλιμάκια) των Π.Π.Υ., όπου προβλέπεται και των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης και η έγκαιρη καταχώρισή τους στο σύστημα για την έκδοση μισθολογίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Διαχείρισης Χρηματικού, το οποίο οφείλουν να ενημερώνουν χωρίς καθυστέρηση.
δ. Η τήρηση και συνεχής ενημέρωση των απαραίτητων βιβλίων και σχετικού αρχείου.
ε. Η παρακολούθηση της αριθμητικής δύναμης των Π.Π.Υ. και του πυροσβεστικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού και η μέριμνα για τις διαδικασίες συμπλήρωσης των κενών της υπηρετούσας δύναμης.
στ. Η παρακολούθηση υποθέσεων που αφορούν ποινικές και αστικές δίκες κατά Π.Π.Υ. και εποχικώς απασχολούμενων πυροσβεστών για αδικήματα που διέπραξαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, η σχετική ενημέρωση της Νομικής Υπηρεσίας και η λήψη των κατάλληλων μέτρων σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία.
ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η υλοποίηση του Τομεακού Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανθρωπίνων Πόρων (προσλήψεων, εξέλιξης, αναγκών εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ανά ειδικότητα).
β. Η ανίχνευση και μελέτη των αναγκών του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε δεξιότητες και γνώσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και η εισήγηση των απαιτούμενων ενεργειών για την κάλυψη αυτών.
γ. Η μελέτη των εκπαιδευτικών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος και η προώθηση αυτών προς υλοποίηση μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Πυροσβεστική Ακαδημία, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης.
δ. Η εισήγηση για την υλοποίηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αντικειμένων στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης.
ε. Η περιγραφή καθηκόντων ανά θέση ευθύνης, η δημιουργία αντίστοιχου προσοντολογίου για κάθε θέση και η τυποποίηση του προσοντολογίου ανά κατηγορία και ειδικότητα του πυροσβεστικού προσωπικού. Η διερεύνηση των αναγκαίων δεξιοτήτων του πυροσβεστικού προσωπικού και η κατάδειξη της συμβολής αυτών στην πληρέστερη και αποτελεσματικότερη άσκηση των πυροσβεστικών καθηκόντων.
στ. Η εισήγηση για τις απαραίτητες μεθόδους απόκτησης και πιστοποίησης των δεξιοτήτων αυτών ανά ειδικότητα με βάση τα τυπικά προσόντα, την ικανότητα, κατάρτιση και εμπειρία.
ζ. Η μέριμνα και συνεργασία με τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Ακαδημίας για την προκήρυξη και διενέργεια των εισιτηρίων εξετάσεων για τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και των προαγωγικών εξετάσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις διατάξεις του παρόντος.
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Το Τμήμα αυτό έχει αρμοδιότητα για το μόνιμο πολιτικό προσωπικό και για το πολιτικό προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που υπηρετεί σε όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος, όλες τις αρμοδιότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος για τα Τμήματα της Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων.
β. Προϊστάμενος του Τμήματος τοποθετείται μόνιμος πολιτικός υπάλληλος του Σώματος, πτυχιούχος Α.Ε.Ι. και αν δεν υπάρχει, ανώτερος Αξιωματικός Γενικών Καθηκόντων του Σώματος.
ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η παραλαβή, συμπλήρωση και η υποβολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους των δικαιολογητικών συνταξιοδότησης των υπαλλήλων.
β. Η έκδοση και χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που αφορούν το πυροσβεστικό προσωπικό σε αποστρατεία.
γ. Η ενημέρωση επί ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων και, γενικότερα, η ρύθμιση πάσης φύσεως θεμάτων που αφορούν τους συνταξιούχους και αποστράτους.
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η ρύθμιση θεμάτων που έχουν σχέση με την εκπαίδευση που παρέχεται στις Σχολές Πυροσβεστών, Αρχιπυροσβεστών, Ανθυποπυραγών και στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, σε συνεργασία και με το Τμήμα Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων.
β. Η μέριμνα για τον ορισμό του απαραίτητου και κατάλληλου διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού των Σχολών Πυροσβεστών, Αρχιπυροσβεστών και Ανθυποπυραγών και της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
γ. Ο καθορισμός και η μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας σε μέσα και υλικά εκπαίδευσης και εκπαιδευτικά συγγράμματα και βοηθήματα.
δ. Η μέριμνα για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ταξιδιών και επισκέψεων των σπουδαστών των Σχολών Πυροσβεστών, Αρχιπυροσβεστών, Ανθυποπυραγών και της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης στην ημεδαπή και αλλοδαπή.
ε. Η ρύθμιση κάθε άλλου θέματος που έχει σχέση με την εκπαίδευση και την άρτια επαγγελματική κατάρτιση των σπουδαστών των Σχολών Πυροσβεστών, Αρχιπυροσβεστών, Ανθυποπυραγών και της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
στ. Η ρύθμιση κάθε θέματος που αφορά την επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση όλων των κατηγοριών του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος (πυροσβεστικού προσωπικού, Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, πολιτικού προσωπικού).
ζ. Η ρύθμιση θεμάτων που έχουν σχέση με τη βασική εκπαίδευση των εθελοντών Πυροσβεστών, τη συντήρηση της εκπαίδευσης και την έκδοση των αναγκαίων για την εκπαίδευση βοηθημάτων σε συνεργασία με το Τμήμα Οργάνωσης Εθελοντισμού της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων.
η. Η μέριμνα για κάθε μορφή εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος−Ελληνικής Ακτοφυλακής, των δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων, των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, των εργαζομένων σε διάφορους φορείς, Αρχές και επιχειρήσεις, των εθελοντών, των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης και Αξιωματικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών άλλων χωρών, σε συναφή με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος αντικείμενα.
θ. Η ρύθμιση κάθε θέματος που έχει σχέση με την επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση των Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος.
ι. Η ρύθμιση των θεμάτων επιμόρφωσης των στελεχών των Ειδικών Υπηρεσιών του Σώματος.
ια. Η ρύθμιση των διοικητικών θεμάτων που αφορούν την υποστήριξη των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.
ιβ. Η ρύθμιση των θεμάτων εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των πυροσβεστικών υπαλλήλων σε εκτός Σώματος Σχολές, Σχολεία και Κέντρα της ημεδαπής και αλλοδαπής και η εισήγηση για την αξιοποίηση του προσωπικού που έλαβε ειδική εκπαίδευση.
ιγ. Η μέριμνα για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ταξιδιών στην αλλοδαπή, για τη συμμετοχή των πυροσβεστικών υπαλλήλων σε εκπαιδευτικά πυροσβεστικά συνέδρια στην ημεδαπή ή αλλοδαπή και η ρύθμιση θεμάτων υποτροφιών σε συνεργασία με τα Τμήματα Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας, Αθλητισμού και Εκδόσεων.
ιδ. Η αξιολόγηση και εισήγηση προς την Ηγεσία του Σώματος, για εκμετάλλευση των συγγραμμάτων των πυροσβεστικών υπαλλήλων και των ιδιωτών επιστημόνων και τεχνικών, που έχουν σχέση με την αποστολή του Σώματος και διευκολύνουν το πυροσβεστικό έργο.
ιε. Η συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλους διεθνείς οργανισμούς σε θέματα πυροσβεστικού ενδιαφέροντος και η εξέταση της δυνατότητας εφαρμογής τους στο Πυροσβεστικό Σώμα.
ιστ. Η μέριμνα για τη διαρκή σωματική αγωγή και άσκηση, καθώς και τη συντήρηση της εκπαίδευσης του προσωπικού των Υπηρεσιών του Σώματος με την εκπόνηση και τον έλεγχο εφαρμογής των σχετικών προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης.
ιζ. Η φροντίδα και η ρύθμιση των σχετικών θεμάτων για εκπαίδευση και συντήρηση του προσωπικού της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και των Ομάδων Διασώσεων των Υπηρεσιών του Σώματος, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς όπου απαιτείται.
ιη. Η ρύθμιση θεμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στρατιωτικών και Πολιτικών Αεροδρομίων και Λιμενικών εγκαταστάσεων σε σχολές, σχολεία και κέντρα ημεδαπής ή αλλοδαπής.
ιθ. Η υποστήριξη και μέριμνα, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Ακαδημία, για την εκπαίδευση και πιστοποίηση ατόμων και φορέων, με γνώμονα την αποτελεσματική αντιμετώπιση πυρκαγιών σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
κ. Η μέριμνα για την εκπαίδευση του προσωπικού του Σώματος, σε θέματα σχετιζόμενα με τη Π.Σ.Ε.Α., σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Ακαδημία.
κα. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος των ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης, υποστήριξης και αναβάθμισης της εκπαίδευσης του προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στρατιωτικών και Πολιτικών Αεροδρομίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων, η διαδικασία αξιολόγησής του σε συνεργασία με τους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς και η σύνταξη και παραγωγή των σχετικών εγχειριδίων και βοηθημάτων.
κβ. Η εκπαίδευση σε θέματα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των αεροπορικών και λιμενικών εγκαταστάσεων της χώρας.
κγ. Η εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού του Σώματος στη χρήση Η/Υ και στη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνιών.
κδ. Η μέριμνα για την εκπαίδευση του προσωπικού στην παροχή Α΄ Βοηθειών.
κε. Η οργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων και συνεδρίων και η συνεργασία με άλλους φορείς για την υλοποίησή τους.
ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων ασφάλειας και υγείας που καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και η συμβολή στην εφαρμογή τους.
β. Η παρακολούθηση και λήψη των κατάλληλων μέτρων σε περίπτωση ατυχημάτων που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας και η υγειονομική διαχείριση αυτών.
γ. Η ανάλυση των στατιστικών δεδομένων που προκύπτουν από πάσης φύσεως ατυχήματα σχετιζόμενα με το πυροσβεστικό έργο και η σύνταξη μελετών, εισηγήσεων και προτάσεων για την αναβάθμιση του παρεχόμενου πλαισίου υγείας και ασφάλειας.
δ. Η συλλογή και ενημέρωση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την Ασφάλεια και Υγεία Εργαζομένων (Α.Υ.Ε.) στο χώρο εργασίας.
ε. Η έκδοση των αναγκαίων διαταγών και η παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και των προβλεπόμενων μέτρων για την προαγωγή της ασφάλειας και υγείας των υπαλλήλων κατά την εργασία.
στ. Η μελέτη των συνθηκών και η εκτίμηση του κινδύνου στο χώρο εργασίας, η υποβολή προτάσεων και μέτρων για τη βελτίωσή τους για την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγείας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.
ζ. Η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς σε θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
η. Η κατάρτιση, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων, προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού και η διαρκής ενημέρωσή του σε θέματα ασφάλειας και υγείας κατά τη διάρκεια επιχειρησιακής δραστηριότητας.
ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΟΥ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η παραλαβή, αποσφράγιση, πρωτοκόλληση και διανομή στις αρμόδιες Διευθύνσεις της εισερχόμενης κοινής και εμπιστευτικής αλληλογραφίας, σύμφωνα με τις σχετικές εντολές του Συντονιστή Υποστήριξης.
β. Η παραλαβή, αναπαραγωγή, παραβολή προς το σχέδιο, επικύρωση των φωτοαντιγράφων, παράδοση στο Ταχυδρομείο της εξερχόμενης αλληλογραφίας και η επιστροφή των σχεδίων των εγγράφων στις αρμόδιες Διευθύνσεις.
γ. Η μέριμνα για την τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου.
δ. Η φροντίδα για την περιοδική και σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους διαταγές εκκαθάριση του αρχείου.
ε. Η εισήγηση προς το Γραφείο Υλικού του Προϊσταμένου του Επιτελείου για τον εφοδιασμό των Διευθύνσεων και Τμημάτων με τα αναγκαία γραφικά μέσα, υλικά και αναλώσιμα.
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων ασφάλειας και υγείας που καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και η συμβολή στην εφαρμογή τους.
β. Η παρακολούθηση και λήψη των κατάλληλων μέτρων σε περίπτωση ατυχημάτων που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας και η υγειονομική διαχείριση αυτών.
γ. Η ανάλυση των στατιστικών δεδομένων που προκύπτουν από πάσης φύσεως ατυχήματα σχετιζόμενα με το πυροσβεστικό έργο και η σύνταξη μελετών, εισηγήσεων και προτάσεων για την αναβάθμιση του παρεχόμενου πλαισίου υγείας και ασφάλειας.
δ. Η συλλογή και ενημέρωση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την Ασφάλεια και Υγεία Εργαζομένων (Α.Υ.Ε.) στο χώρο εργασίας.
ε. Η έκδοση των αναγκαίων διαταγών και η παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και των προβλεπόμενων μέτρων για την προαγωγή της ασφάλειας και υγείας των υπαλλήλων κατά την εργασία.
στ. Η μελέτη των συνθηκών και η εκτίμηση του κινδύνου στο χώρο εργασίας, η υποβολή προτάσεων και μέτρων για τη βελτίωσή τους για την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγείας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.
ζ. Η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς σε θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
η. Η κατάρτιση, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων, προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού και η διαρκής ενημέρωσή του σε θέματα ασφάλειας και υγείας κατά τη διάρκεια επιχειρησιακής δραστηριότητας.
1. Η Διεύθυνση Οικονομικών διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:
α. Τμήμα Προϋπολογισμού και Σύνταξης Αναφορών.
β. Τμήμα Προελέγχου Δαπανών και Ειδικών Λογαριασμών.
γ. Τμήμα Λογιστικό και Εκτέλεσης Προϋπολογισμού.
δ. Τμήμα Προμηθειών.
ε. Τμήμα Διαχείρισης Υλικού και Αποθηκών.
στ. Τμήμα Διαχείρισης Χρηματικού.
ζ. Τμήμα Κοστολόγησης Επιχειρήσεων.
2. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Οικονομικών όπως κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων της είναι οι ακόλουθες:
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η σύνταξη του προϋπολογισμού δαπανών και του προϋπολογισμού του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Σώματος.
β. Η φροντίδα για τις απαραίτητες μεταβολές του προϋπολογισμού και η σύνταξη και αποστολή των μηνιαίων προβλέψεων και απολογιστικών στοιχείων στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
γ. Η σύνταξη εκθέσεων οικονομικής επιβάρυνσης σε σχέδια νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων,
δ. Η παρακολούθηση των πιστώσεων για αποδοχές, αποζημιώσεις και κάθε είδους αμοιβές του πυροσβεστικού προσωπικού, των Π.Π.Υ. και των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.
ε. Η σύνταξη και αποστολή, δια της Νομικής Υπηρεσίας κατόπιν σχετικού νομικού ελέγχου, προς τα Διοικητικά Δικαστήρια και τις αρμόδιες αρχές εκθέσεων απόψεων της Διοίκησης στις περιπτώσεις άσκησης ενδίκων βοηθημάτων και μέσων στρεφόμενων κατά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ή άλλων οργάνων του Σώματος για οικονομικά θέματα που αφορούν αντικείμενα του Τμήματος.
στ. Η τήρηση των υποχρεώσεων του Μητρώου Δεσμεύσεων για λογαριασμό του Πυροσβεστικού Σώματος και η αποστολή των σχετικών στοιχείων στη Διεύθυνση Δημοσιονομικής Διαχείρισης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού του Υπουργείου.
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Ο προέλεγχος και η αναγνώριση των δαπανών του Σώματος.
β. Η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις εκτός έδρας αποζημιώσεις του προσωπικού, αποζημιώσεις μελών συμβουλίων και επιτροπών και τα επιμίσθια των καθηγητών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
γ. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος των κάθε είδους λογαριασμών του Π.Σ..
δ. Η ρύθμιση θεμάτων σχετικών με μισθώματα ακινήτων, με λογαριασμούς των οργανισμών κοινής ωφέλειας ή άλλων παρόχων σχετικών υπηρεσιών και η διαβίβαση των σχετικών δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία για έλεγχο.
ε. Η μέριμνα για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τροχαία ατυχήματα, λοιπές αποζημιώσεις και αποδοχές, καθώς και η έκδοση καταλογιστικών αποφάσεων.
στ. Ο έλεγχος και η διαβίβαση στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου αλληλογραφίας που αφορά την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων των Π.Π.Υ., καθώς και του εποχικού προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.
ζ. Η συγκέντρωση και ο έλεγχος των δικαιολογητικών των οδοιπορικών και οριστικών εξόδων και η προώθηση αυτών στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για εκκαθάριση και ενταλματοποίηση.
η. Η παρακολούθηση του νομικού πλαισίου δαπανών και οδοιπορικών εξόδων, καθώς και η τήρηση στατιστικών στοιχείων χρηματικών ενταλμάτων.
θ. Η σύνταξη και αποστολή, δια της Νομικής Υπηρεσίας κατόπιν σχετικού νομικού ελέγχου, προς τα Διοικητικά Δικαστήρια εκθέσεων απόψεων της Διοίκησης στις περιπτώσεις άσκησης ενδίκων βοηθημάτων και μέσων στρεφόμενων κατά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ή άλλων οργάνων του Σώματος για οικονομικά θέματα που αφορούν αντικείμενα του Τμήματος.
ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η τήρηση των απαραίτητων λογιστικών βιβλίων και οι εργασίες που αφορούν στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
β. Η ρύθμιση θεμάτων αναλήψεων, ανακλήσεων, αναμορφώσεων και μεταβιβάσεων διαταγών.
γ. Ο χειρισμός της παγίας προκαταβολής του Πυροσβεστικού Σώματος.
δ. Ο ορισμός των ταμειακών επιτροπών, των εκκαθαριστην αποδοχών και ενοικίων.
ε. Η ρύθμιση των θεμάτων προμήθειας ειδών εκτός εκείνων που για την προμήθειά τους απαιτείται κλειστός ή ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός.
στ. Η έκδοση αποφάσεων παγίων και κατ’ αποκοπή χορηγημάτων.
ζ. Η διάθεση και έγκριση των απαιτούμενων χρηματικών ποσών για καύσιμα κίνησης των οχημάτων και μέσων των Υπηρεσιών του Σώματος.
η. Ο έλεγχος του ισοζυγίου ταμείου του Τμήματος της Διαχείρισης Χρηματικού.
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η μέριμνα σύνταξης, έγκρισης, αναμόρφωσης και εκτέλεσης του προγράμματος προμηθειών του Σώματος.
β. Η αξιοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών που έχουν συνταχθεί από το αρμόδιο Τμήμα του Επιτελείου για τα υλικά και μέσα που προμηθεύεται το Σώμα, με τη συγκρότηση Επιτροπών από τον Συντονιστή Υποστήριξης, όπως αναφέρεται στις αρμοδιότητες του Τμήματος Μηχανολογικού, Ειδικού Εξοπλισμού και Τεχνικών Προδιαγραφών της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών.
γ. Η τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και η εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την προμήθεια των ειδών και υλικών του Σώματος.
δ. Η μέριμνα για τον ορισμό των Αξιωματικών του Σώματος στις επιτροπές προμηθειών και τη συγκρότηση αυτών, σχετικών ομάδων εργασίας και παραλαβής υλικών και η σύναψη των συμβάσεων για τις προμήθειες και διεκπεραίωση των σχετικών δικαιολογητικών.
ε. Η μέριμνα για τον εκτελωνισμό των προμηθευόμενων από το εξωτερικό μέσων και υλικών.
στ. Η ρύθμιση κάθε άλλου θέματος σχετικά με τις προμήθειες που προβλέπεται από τις ισχύουσες περί κρατικών προμηθειών διατάξεις.
ζ. Η σύνταξη και αποστολή, δια της Νομικής Υπηρεσίας κατόπιν σχετικού νομικού ελέγχου, προς τα Διοικητικά Δικαστήρια και τις αρμόδιες αρχές εκθέσεων απόψεων της Διοίκησης στις περιπτώσεις άσκησης ενδίκων βοηθημάτων και μέσων στρεφόμενων κατά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ή άλλων οργάνων του Σώματος για οικονομικά θέματα που αφορούν αντικείμενα του Τμήματος.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκουν:
α. Οι αρμοδιότητες της «Διαχείρισης Πυροσβεστικού Υλικού (ΔΙ.Π.ΥΛ.)», σύμφωνα με τα άρθρα 154 επ. του π.δ. 210/1992 (Α΄ 99), όπως ισχύουν.
β. Η μέριμνα για την αναγνώριση, κωδικοποίηση, μηχανογράφηση και παρακολούθηση του πάσης φύσεως υλικού του Πυροσβεστικού Σώματος.
γ. Οι σχετικές εργασίες και ενέργειες για την εγγραφή/διαγραφή, εκποίηση και παράδοση του υλικού, καθώς και η χορήγηση και παρακολούθηση των σχετικών τριπλοτύπων αποδείξεων.
δ. Ο ορισμός και η αντικατάσταση των υπολόγων διαχειριστών υλικού των Υπηρεσιών του Σώματος.
ε. Ο έλεγχος των βιβλίων των διαχειρίσεων υλικού των Υπηρεσιών και η αποστολή τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαραίτητο κατασταλτικό έλεγχο.
στ. Η χορήγηση αποζημιώσεων σε περιπτώσεις καταστροφής ατομικών ειδών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, καθώς και ο καταλογισμός αξίας δημοσίου υλικού σε βάρος των υπαιτίων απώλειας, ή αναίτιας φθοράς.
ζ. Η μέριμνα για την αποδοχή ή μη των γενομένων δωρεών προς το Πυροσβεστικό Σώμα.
η. Ο καθορισμός των ατομικών ειδών του πυροσβεστικού προσωπικού, των Π.Π.Υ. και των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης, η διάρκεια χρήσης αυτών, καθώς και η διενέργεια των αναγκαίων πράξεων για τη χορήγησή τους.
θ. Ο προσδιορισμός των αναγκών των Υπηρεσιών του Σώματος σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (συσκευές, στολές κ.λπ.), οι εισηγήσεις και η φροντίδα για την προμήθεια και την κατανομή τους στις Υπηρεσίες.
ι. Η παρακολούθηση του κάθε είδους προστατευτικού υλικού και φροντίδα για την επισκευή, συντήρηση και τη λήψη κάθε μέτρου για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας του.
ια. Η τήρηση των απαραίτητων βιβλίων και του μητρώου των προστατευτικών μέσων και υλικών και η φροντίδα για την έκδοση οδηγιών χρήσης τους.
ιβ. Η φροντίδα για τη συγκρότηση και λειτουργία ειδικού συνεργείου συντήρησης και επισκευής των ατομικών προστατευτικών υλικών και μέσων, καθώς και πλήρωσης των συσκευών και των πυροσβεστήρων.
ιγ. Η παρακολούθηση των εξελίξεων στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες άλλων χωρών, καθώς και των επιμέρους αναγκών των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, στον τομέα του προστατευτικού πυροσβεστικού εξοπλισμού και η εισήγηση για την εφαρμογή τους και στο Πυροσβεστικό Σώμα.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΥ
Ασκεί: α) τις αρμοδιότητες που αναφέρονται στο π.δ. 251/1997 (Α΄ 181) για τη «Σύσταση και Λειτουργία Υπηρεσίας Διαχείρισης Χρηματικού Πυροσβεστικού Σώματος», όπως ισχύει, με την επιφύλαξη της αρμοδιότητας ζ΄ του Τμήματος Προελέγχου Δαπανών και Ειδικών Λογαριασμών και β) τις ακόλουθες αρμοδιότητες όπως αυτές κατανέμονται στα παρακάτω Γραφεία:
Α. Γραφείο Αποδοχών και Ασφάλισης Πυροσβεστικού Προσωπικού:
α. Η παρακολούθηση και εφαρμογή των διατάξεων περί μισθολογίου πυροσβεστικού προσωπικού, η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και διαταγών και η ενημέρωση του ως άνω προσωπικού.
β. Η ρύθμιση των συνταξιοδοτικών υποθέσεων του πυροσβεστικού προσωπικού και αποστολή των δικαιολογητικών του προσωπικού για συνταξιοδότηση.
γ. Η ρύθμιση θεμάτων αναγνώρισης προϋπηρεσίας του πυροσβεστικού προσωπικού.
δ. Ο υπολογισμός των μηνιαίων τακτικών και αναδρομικών αποδοχών των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και τις σχετικές υπηρεσιακές μεταβολές, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων και τη Διεύθυνση Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
ε. Η τήρηση του βιβλίου μισθοδοτούμενων υπαλλήλων.
στ. Η αποστολή των μισθοδοτικών καταστάσεων σε κάθε Υπηρεσία για την πληρωμή των υπαλλήλων.
ζ. Η προώθηση των δικαιολογητικών της δαπάνης μισθοδοσίας στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για εκκαθάριση και ενταλματοποίηση.
η. Η παρακολούθηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας και της λειτουργίας των ασφαλιστικών φορέων του ανωτέρω προσωπικού.
θ. Η υποβολή εισηγήσεων το ύψος των πάσης φύσεως αποδοχών, αποζημιώσεων και αμοιβών του πυροσβεστικού προσωπικού.
ι. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων χορήγησης και διακοπής της μισθοδοσίας, η έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων, η επεξεργασία προς εκκαθάριση δικαστικών αποφάσεων που αφορούν δικαιώματα του προσωπικού για την τακτοποίηση ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
ια. Η έκδοση απόφασης για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που αφορούν κατασχέσεις και διατροφές για το σύνολο του προσωπικού.
Β. Γραφείο Αποδοχών και Ασφάλισης πολιτικού προσωπικού (Π.Π.Υ., Ι.Δ.Α.Χ., Ι.Δ.Ο.Χ., μόνιμο πολιτικό προσωπικό):
α. Ο χειρισμός των θεμάτων που αφορούν τις κάθε είδους αποδοχές, αποζημιώσεις και αμοιβές όλων των ως άνω κατηγοριών προσωπικού και η μέριμνα για τη διενέργεια των σχετικών διαδικασιών.
β. Η παρακολούθηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας και της λειτουργίας των ασφαλιστικών φορέων του ανωτέρω προσωπικού.
γ. Η υποβολή εισηγήσεων για το ύψος των πάσης φύσεως αποδοχών, αποζημιώσεων και αμοιβών του ανωτέρω προσωπικού.
δ. Η παρακολούθηση των υπηρεσιακών μεταβολών (ασθένειες, αποχή από την εργασία, μισθολογικά κλιμάκια) των Π.Π.Υ. και των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης και η καταχώρησή τους στο σύστημα για την έκδοση του μισθολογίου σε συνεργασία με το Τμήμα
Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και Εποχικού Προσωπικού.
ε. Η ρύθμιση θεμάτων αναγνώρισης προϋπηρεσίας του ανωτέρω προσωπικού, καθώς και η έκδοση σχετικών διαταγών για τη μισθολογική εξέλιξή τους.
στ. Η ρύθμιση των συνταξιοδοτικών υποθέσεων του ως άνω προσωπικού.
ζ. Η υποβολή αναλυτικής περιοδικής δήλωσης (Α.Π.Δ.), καθώς και τυχόν μεταβολών στο Ι.Κ.Α.−Ε.Τ.Α.Μ..
η. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων χορήγησης και διακοπής της μισθοδοσίας, η έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων, η επεξεργασία προς εκκαθάριση δικαστικών αποφάσεων που αφορούν δικαιώματα του προσωπικού για την τακτοποίηση ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
ι. Η έκδοση αποφάσεων και η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που αφορούν κατασχέσεις και διατροφές για το σύνολο του προσωπικού.
ΤΜΗΜΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η κοστολόγηση, τήρηση και επεξεργασία κοστολογικών στοιχείων και η εκπόνηση μελετών κοστολόγησης στο πλαίσιο αξιολόγησης νέων δράσεων, λειτουργιών, προσλήψεων προσωπικού, ίδρυσης νέων Υπηρεσιών, προμήθειας και κόστους λειτουργίας ή συντήρησης νέου και υπάρχοντος κάθε είδους εξοπλισμού, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και κάθε άλλου ζητήματος για το οποίο θα ζητηθεί η συνδρομή της.
β. Σύνταξη απολογιστικών κοστολογικών μελετών, τήρηση – επεξεργασία απολογιστικών στοιχείων κόστους δράσεων και λειτουργιών αρμοδιότητας Πυροσβεστικού Σώματος.
γ. Αναλυτική κοστολόγηση παρεχόμενων υπηρεσιών προς τρίτους (δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα).
δ. Προσδιορισμός αντίστοιχων προστίμων ή καταλογισμών ή κάθε είδους ανταλλαγμάτων ή τιμημάτων που καταβάλλονται από τους λήπτες των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιπτώσεις που δεν συντρέχει λόγος επείγοντος ή γενικότερα θέματα αρμοδιοτήτων.
ε. Αναλυτική κοστολόγηση συμβάντων αρμοδιότητας Πυροσβεστικού Σώματος, για στατιστικούς και οικονομοτεχνικούς λόγους, για την αξιολόγηση και βελτίωση των σχεδίων – ενεργειών επέμβασης και την καλύτερη διαχείριση του εμπλεκόμενου προσωπικού και μέσων, καθώς και την παροχή συναφών στοιχείων σε δικαστικές αρχές ή ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιώτες κ.λπ. που έχουν έννομο συμφέρον.
1. Η Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών διαρθρώνεται στα ακόλουθα Τμήματα:
α. Τμήμα Τεχνικών Προδιαγραφών.
β. Τμήμα Μηχανολογικού και Ειδικού Εξοπλισμού.
γ. Τμήμα Υποδομών.
δ. Τμήμα Μέσων Ενεργητικής και Παθητικής Πυροπροστασίας.
ε. Τμήμα Πυροσβεστικών Συνεργείων.
2. Προϊστάμενος του Τμήματος Υποδομών ορίζεται Αξιωματικός Γενικών Καθηκόντων Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ή Μηχανολόγος Μηχανικός. Προϊστάμενοι των λοιπών Τμημάτων της Διεύθυνσης ορίζονται Αξιωματικοί Γενικών Καθηκόντων Διπλωματούχοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί ή Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ή Αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων του Κλάδου Τεχνικών.
3. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών κατανέμονται μεταξύ των Τμημάτων ως εξής:
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ
α. Η σύνταξη των σχεδίων τεχνικών προδιαγραφών σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις Επιτελείου Πυροσβεστικού Σώματος και τις λοιπές κατά περίπτωση Υπηρεσίες, καθώς και τους άλλους δημόσιους φορείς, για όλα τα μέσα, υλικά και εφόδια που προμηθεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Η σύνταξη σχεδίων τεχνικών προδιαγραφών για τη δημοπράτηση μελετών και έργων παροχής υπηρεσιών που απαιτούνται για το Πυροσβεστικό Σώμα.
β. Η σύνταξη των σχεδίων τεχνικών προδιαγραφών με τη συνεργασία των αρμόδιων Διευθύνσεων. Για το σκοπό αυτόν συστήνονται και συγκροτούνται, με απόφαση του Συντονιστή Υποστήριξης Πυροσβεστικού Σώματος, οι αναγκαίες Επιτροπές Προμηθειών, οι οποίες αποτελούνται από τρεις (3) Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος ως τακτικά μέλη και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη. Ο πρόεδρος κάθε Επιτροπής και ο αναπληρωτής του είναι Ανώτεροι Αξιωματικοί. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το αντικείμενο των ως άνω Επιτροπών και τα ειδικότερα προσόντα των μελών τους.
Τα σχέδια τεχνικών προδιαγραφών, μετά τη σύνταξή τους από την οικεία Επιτροπή, οριστικοποιούνται από το Τμήμα Τεχνικών Προδιαγραφών και εγκρίνονται από τον Διευθυντή Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών.
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
α. Η μέριμνα για τον εξοπλισμό των Υπηρεσιών του Σώματος με οχήματα, αντλίες, λοιπά μηχανήματα, μέσα και εργαλεία.
β. Η μέριμνα για τον κατάλληλο εξοπλισμό των οχημάτων και την κατανομή τους στις υπηρεσίες, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
γ. Η φροντίδα για την έγκριση κυκλοφορίας οχημάτων, η τήρηση βιβλίου μητρώου οχημάτων, πλοίων και φορητών αντλιών και η μέριμνα για τη χορήγηση υπηρεσιακών και συμβατικών αριθμών κυκλοφορίας.
δ. Η φροντίδα για τον εφοδιασμό του προσωπικού του Σώματος με υπηρεσιακές άδειες οδηγού χειριστή και άδειες εκπαιδευτή οδηγών, καθώς και οι ενέργειες για την επέκτασή τους. Η τήρηση και συνεχής ενημέρωση του γενικού μητρώου υπηρεσιακών αδειών χειριστών και η διεξαγωγή της σχετικής αλληλογραφίας με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
ε. Η εισήγηση για την εκπαίδευση των οδηγών σε νέους τύπους οχημάτων, μηχανημάτων και στο χειρισμό του μηχανικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
στ. Η παρακολούθηση των εξελίξεων στις Υπηρεσίες άλλων χωρών, καθώς και των επιμέρους αναγκών των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος στον τομέα των πυροσβεστικών οχημάτων, πλοίων, αεροσκαφών, μηχανημάτων και μέσων και η εισήγηση για την εφαρμογή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα.
ζ. Η παρακολούθηση των νέων εξελίξεων για όλα τα μέσα, υλικά και εφόδια, που προμηθεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα και η εισήγηση για την εφαρμογή τους σε αυτό.
η. Η ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων με υπαιτιότητα των πυροσβεστικών οργάνων και η αποστολή του φακέλου της σχετικής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) στις κατά τόπο αρμόδιες Υπηρεσίες.
ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκουν:
α. Η μέριμνα για τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό οικοπεδικών εκτάσεων ως χώρων Πυροσβεστικών Σταθμών, η διενέργεια των αναγκαίων πράξεων για παραχωρήσεις δωρεάν κατά κυριότητα στο Δημόσιο οικοπέδων και ακινήτων, για παραχωρήσεις κατά χρήση ακινήτων του Δημοσίου, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και Οργανισμών, καθώς και ρύθμιση θεμάτων κήρυξης αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων.
β. Η μελέτη και σύνταξη κτιριολογικών προγραμμάτων γενικά, η ανάθεση εκπόνησης μελετών κτιριακών έργων σε Μελετητικά Γραφεία και η έγκριση συμπληρωματικών εργασιών και συγκριτικών πινάκων κατά την εκτέλεση των κτιριακών έργων.
γ. Η σύνταξη και υποβολή προτάσεων ένταξης κτιριακών έργων και μελετών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικών.
δ. Η εκτέλεση και παρακολούθηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά τα κτιριακά έργα και τις κτιριακές μελέτες.
ε. Η μέριμνα για την εξασφάλιση κανονικών χρηματοδοτήσεων, την κατανομή των εγκεκριμένων πιστώσεων στους λογαριασμούς των κτιριακών έργων και μελετών, την πληρωμή των λογαριασμών αμοιβής Μελετητών και εκτέλεσης κτιριακών έργων και το διορισμό Υπόλογων Διαχειριστών.
στ. Η μέριμνα για τη μίσθωση οικημάτων στέγασης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
ζ. Η μέριμνα και η ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τη συμμετοχή του Σώματος σε προγράμματα υλοποίησης κτιριακών έργων και υποδομών μέσων Σ.Δ.Ι.Τ..
η. Η μέριμνα για θέματα επισκευής, συντήρησης, διαρρύθμισης και επέκτασης κτιριακών εγκαταστάσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
θ. Η αξιολόγηση και η εκτίμηση της ανάγκης προμήθειας ή μη των αιτουμένων από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ειδών και αμοιβής τεχνιτών για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος και η εισήγηση για έκδοση εγκριτικών αποφάσεων από τη Διεύθυνση Οικονομικών.
ι. Η τήρηση των τίτλων κυριότητας των ακινήτων του Σώματος και των βιβλίων Μητρώου των Οικημάτων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
ια. Η μέριμνα για τη σύνδεση των απαραίτητων για τη λειτουργία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, παροχών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς και ο έλεγχος των σχετικών λογαριασμών κατανάλωσης.
ιβ. Ο έλεγχος και η συνεχής μέριμνα για τη σωστή και αποδοτική λειτουργία του Συνεργείου Συντήρησης Κτιρίων που λειτουργεί υπό την επίβλεψη και ευθύνη του Τμήματος.
ιγ. Η φροντίδα για τον εξοπλισμό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των Κέντρων Ψυχαγωγίας αυτών με τα απαραίτητα έπιπλα, είδη εξοπλισμού γραφείων και λοιπά αναγκαία είδη.
ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΩΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η συγκέντρωση, μελέτη και αξιοποίηση ξένων προτύπων, κυρίως των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με πυροσβεστήρες, συστήματα ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιάς, καθώς και για κάθε άλλο μέσο πυροπροστασίας.
β. Η συμμετοχή στις Τεχνικές Επιτροπές του ΕΛ.Ο.Τ.
Α.Ε. ή του εκάστοτε αρμόδιου για την εκπόνηση εθνικών προτύπων πυροπροστασίας φορέα.
γ. Η συνεργασία με εργαστήρια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής που είναι εξουσιοδοτημένα να εκτελούν δοκιμές υλικών και μέσων πυροπροστασίας και να χορηγούν σχετικά έγγραφα πιστοποίησης.
δ. Η σύσταση Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας, αποτελούμενων από Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, κυρίως από αυτούς που έχουν την ιδιότητα του τεχνικού επιστήμονα, που αξιολογούν τα αιτήματα για την αποδοχή νέων κατασβεστικών υλικών και μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, υλικών και μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, κατά τη διαδικασία εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, στο στάδιο της έγκρισης της μελέτης και χορήγησης του πιστοποιητικού πυροπροστασίας, για αποκλειστική εσωτερική χρήση από τα γραφεία πυρασφάλειας των κατά τόπους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και ενημέρωση των λοιπών Υπηρεσιών του Σώματος.
ε. Η συνεργασία με τον ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. ο οποίος είναι αρμόδιος για την κωδικοποίηση προτύπων που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα και η διαρκής ενημέρωση όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών τόσο για τα πρότυπα αυτά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία, όσο και για τη σχετική νομοθεσία.
στ. Η παρακολούθηση εφαρμογής προτύπων και η έκδοση ερμηνευτικών οδηγιών για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους από τις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.
ζ. Η πιστοποίηση νέων κατασβεστικών υλικών και μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, καθώς και υλικών μέτρων παθητικής πυροπροστασίας, εφόσον εγκριθεί η διαπίστευση του Τμήματος από τον αρμόδιο φορέα Διαπίστευσης (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Ε.ΣΥ.Δ. ή του εκάστοτε αρμοδίου φορέα), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΛ.Ο.Τ. ΕΝ 45011 ή σε όποιο άλλο ορισθεί αρμοδίως.
η. Η παροχή τεχνικής βοήθειας, πληροφοριών και υποστήριξης στους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος, που συμμετέχουν σε επιτροπές διϋπουργικού χαρακτήρα για τη σύνταξη κανονισμών πυροπροστασίας.
θ. Η μέριμνα για την ίδρυση Κέντρου Πυρομηχανικών και Πυροσβεστικών Δοκιμών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, καθώς και με άλλους φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
ι. Η δυνατότητα κατάρτισης προγραμμάτων σε θέματα κανονισμών, υλικών και μέσων αρμοδιότητας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιστημονικής διερεύνησής τους, διατύπωσης πορισμάτων και πειραματικής τεκμηρίωσης αυτών.
ια. Η συνεχής παρακολούθηση και μελέτη κανονισμών πυροπροστασίας άλλων χωρών και η συνεργασία με αυτές στη διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων, η δυνατότητα αξιοποίηση νέων μεθόδων επιστημονικής έρευνας και πειραματικής δοκιμασίας και η δυνατότητα ενημέρωσης ενδιαφερόμενων γι’ αυτά φορέων.
ιβ. Η συγκέντρωση και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων πυροπροστασίας της ετήσιας δραστηριότητας των γραφείων πυρασφάλειας των Υπηρεσιών του Σώματος και η συγκριτική επεξεργασία και αξιολόγησή τους, σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών και η ανάλυσή τους, σε συνεργασία με το Τμήμα
Ανάλυσης, Προγραμματισμού και Στατιστικής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εξαγωγή τελικών διαπιστώσεων – συμπερασμάτων.
ιγ. Η συγκέντρωση και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων των εκτάκτων ελέγχων που διενεργούν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις, η συγκριτική επεξεργασία και αξιολόγησή τους, σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών, και η ανάλυσή τους, σε συνεργασία με το Τμήμα Ανάλυσης, Προγραμματισμού και Στατιστικής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εξαγωγή τελικών διαπιστώσεων
– συμπερασμάτων.
ιδ. Η διατύπωση εισηγήσεων και προτάσεων για τη διαμόρφωση της ακολουθητέας τακτικής και την αναμόρφωση της νομοθεσίας πυρασφαλείας στον τομέα προληπτικής πυροπροστασίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης των στατιστικών δεδομένων, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία.
ΤΜΗΜΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ
Στο Τμήμα αυτό ανήκουν:
α. Η ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των Πυροσβεστικών Συνεργείων και η εισήγηση μέτρων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
β. Ο καθορισμός προτεραιοτήτων επισκευής οχημάτων και μέσων, ο έλεγχος και η ορθότητα των προϋπολογισμών και η συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικών για την έκδοση εγκριτικής απόφασης προμήθειας ανταλλακτικών και υλικών.
γ. Ο έλεγχος κίνησης οχημάτων, ο καθορισμός των συνοδευτικών εγγράφων και των διαδικασιών κίνησης και ο προσδιορισμός της κλίμακας κατανάλωσης καυσίμων, λιπαντικών και ανταλλακτικών.
δ. Η ρύθμιση των θεμάτων για τον καταλογισμό ζημιών των οχημάτων και μέσων, η τήρηση βιβλίου καταχώρησης τροχαίων ατυχημάτων και λοιπών βλαβών, η παρακολούθηση των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. και η έκδοση σχετικών διαταγών και οδηγιών.
ε. Η φροντίδα για την παράδοση στον διάδοχο του Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε. των χαρακτηρισθέντων οχημάτων, αντλιών, μηχανημάτων, μέσων και εργαλείων, ως ακατάλληλων.
α. Η σύνταξη των σχεδίων τεχνικών προδιαγραφών σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις Επιτελείου Πυροσβεστικού Σώματος και τις λοιπές κατά περίπτωση Υπηρεσίες, καθώς και τους άλλους δημόσιους φορείς, για όλα τα μέσα, υλικά και εφόδια που προμηθεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Η σύνταξη σχεδίων τεχνικών προδιαγραφών για τη δημοπράτηση μελετών και έργων παροχής υπηρεσιών που απαιτούνται για το Πυροσβεστικό Σώμα.
β. Η σύνταξη των σχεδίων τεχνικών προδιαγραφών με τη συνεργασία των αρμόδιων Διευθύνσεων. Για το σκοπό αυτόν συστήνονται και συγκροτούνται, με απόφαση του Συντονιστή Υποστήριξης Πυροσβεστικού Σώματος, οι αναγκαίες Επιτροπές Προμηθειών, οι οποίες αποτελούνται από τρεις (3) Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος ως τακτικά μέλη και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη. Ο πρόεδρος κάθε Επιτροπής και ο αναπληρωτής του είναι Ανώτεροι Αξιωματικοί. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το αντικείμενο των ως άνω Επιτροπών και τα ειδικότερα προσόντα των μελών τους.
Τα σχέδια τεχνικών προδιαγραφών, μετά τη σύνταξή τους από την οικεία Επιτροπή, οριστικοποιούνται από το Τμήμα Τεχνικών Προδιαγραφών και εγκρίνονται από τον Διευθυντή Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών.
Στο Τμήμα αυτό ανήκουν:
α. Η ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των Πυροσβεστικών Συνεργείων και η εισήγηση μέτρων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
β. Ο καθορισμός προτεραιοτήτων επισκευής οχημάτων και μέσων, ο έλεγχος και η ορθότητα των προϋπολογισμών και η συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικών για την έκδοση εγκριτικής απόφασης προμήθειας ανταλλακτικών και υλικών.
γ. Ο έλεγχος κίνησης οχημάτων, ο καθορισμός των συνοδευτικών εγγράφων και των διαδικασιών κίνησης και ο προσδιορισμός της κλίμακας κατανάλωσης καυσίμων, λιπαντικών και ανταλλακτικών.
δ. Η ρύθμιση των θεμάτων για τον καταλογισμό ζημιών των οχημάτων και μέσων, η τήρηση βιβλίου καταχώρησης τροχαίων ατυχημάτων και λοιπών βλαβών, η παρακολούθηση των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. και η έκδοση σχετικών διαταγών και οδηγιών.
ε. Η φροντίδα για την παράδοση στον διάδοχο του Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε. των χαρακτηρισθέντων οχημάτων, αντλιών, μηχανημάτων, μέσων και εργαλείων, ως ακατάλληλων.
α. Η μέριμνα για τον εξοπλισμό των Υπηρεσιών του Σώματος με οχήματα, αντλίες, λοιπά μηχανήματα, μέσα και εργαλεία.
β. Η μέριμνα για τον κατάλληλο εξοπλισμό των οχημάτων και την κατανομή τους στις υπηρεσίες, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
γ. Η φροντίδα για την έγκριση κυκλοφορίας οχημάτων, η τήρηση βιβλίου μητρώου οχημάτων, πλοίων και φορητών αντλιών και η μέριμνα για τη χορήγηση υπηρεσιακών και συμβατικών αριθμών κυκλοφορίας.
δ. Η φροντίδα για τον εφοδιασμό του προσωπικού του Σώματος με υπηρεσιακές άδειες οδηγού χειριστή και άδειες εκπαιδευτή οδηγών, καθώς και οι ενέργειες για την επέκτασή τους. Η τήρηση και συνεχής ενημέρωση του γενικού μητρώου υπηρεσιακών αδειών χειριστών και η διεξαγωγή της σχετικής αλληλογραφίας με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
ε. Η εισήγηση για την εκπαίδευση των οδηγών σε νέους τύπους οχημάτων, μηχανημάτων και στο χειρισμό του μηχανικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
στ. Η παρακολούθηση των εξελίξεων στις Υπηρεσίες άλλων χωρών, καθώς και των επιμέρους αναγκών των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος στον τομέα των πυροσβεστικών οχημάτων, πλοίων, αεροσκαφών, μηχανημάτων και μέσων και η εισήγηση για την εφαρμογή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα.
ζ. Η παρακολούθηση των νέων εξελίξεων για όλα τα μέσα, υλικά και εφόδια, που προμηθεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα και η εισήγηση για την εφαρμογή τους σε αυτό.
η. Η ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων με υπαιτιότητα των πυροσβεστικών οργάνων και η αποστολή του φακέλου της σχετικής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) στις κατά τόπο αρμόδιες Υπηρεσίες.
Στο Τμήμα αυτό ανήκουν:
α. Η μέριμνα για τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό οικοπεδικών εκτάσεων ως χώρων Πυροσβεστικών Σταθμών, η διενέργεια των αναγκαίων πράξεων για παραχωρήσεις δωρεάν κατά κυριότητα στο Δημόσιο οικοπέδων και ακινήτων, για παραχωρήσεις κατά χρήση ακινήτων του Δημοσίου, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και Οργανισμών, καθώς και ρύθμιση θεμάτων κήρυξης αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων.
β. Η μελέτη και σύνταξη κτιριολογικών προγραμμάτων γενικά, η ανάθεση εκπόνησης μελετών κτιριακών έργων σε Μελετητικά Γραφεία και η έγκριση συμπληρωματικών εργασιών και συγκριτικών πινάκων κατά την εκτέλεση των κτιριακών έργων.
γ. Η σύνταξη και υποβολή προτάσεων ένταξης κτιριακών έργων και μελετών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικών.
δ. Η εκτέλεση και παρακολούθηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά τα κτιριακά έργα και τις κτιριακές μελέτες.
ε. Η μέριμνα για την εξασφάλιση κανονικών χρηματοδοτήσεων, την κατανομή των εγκεκριμένων πιστώσεων στους λογαριασμούς των κτιριακών έργων και μελετών, την πληρωμή των λογαριασμών αμοιβής Μελετητών και εκτέλεσης κτιριακών έργων και το διορισμό Υπόλογων Διαχειριστών.
στ. Η μέριμνα για τη μίσθωση οικημάτων στέγασης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
ζ. Η μέριμνα και η ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τη συμμετοχή του Σώματος σε προγράμματα υλοποίησης κτιριακών έργων και υποδομών μέσων Σ.Δ.Ι.Τ..
η. Η μέριμνα για θέματα επισκευής, συντήρησης, διαρρύθμισης και επέκτασης κτιριακών εγκαταστάσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
θ. Η αξιολόγηση και η εκτίμηση της ανάγκης προμήθειας ή μη των αιτουμένων από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ειδών και αμοιβής τεχνιτών για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος και η εισήγηση για έκδοση εγκριτικών αποφάσεων από τη Διεύθυνση Οικονομικών.
ι. Η τήρηση των τίτλων κυριότητας των ακινήτων του Σώματος και των βιβλίων Μητρώου των Οικημάτων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
ια. Η μέριμνα για τη σύνδεση των απαραίτητων για τη λειτουργία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, παροχών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς και ο έλεγχος των σχετικών λογαριασμών κατανάλωσης.
ιβ. Ο έλεγχος και η συνεχής μέριμνα για τη σωστή και αποδοτική λειτουργία του Συνεργείου Συντήρησης Κτιρίων που λειτουργεί υπό την επίβλεψη και ευθύνη του Τμήματος.
ιγ. Η φροντίδα για τον εξοπλισμό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των Κέντρων Ψυχαγωγίας αυτών με τα απαραίτητα έπιπλα, είδη εξοπλισμού γραφείων και λοιπά αναγκαία είδη.
Στο Τμήμα αυτό ανήκει:
α. Η συγκέντρωση, μελέτη και αξιοποίηση ξένων προτύπων, κυρίως των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με πυροσβεστήρες, συστήματα ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιάς, καθώς και για κάθε άλλο μέσο πυροπροστασίας.
β. Η συμμετοχή στις Τεχνικές Επιτροπές του ΕΛ.Ο.Τ.
Α.Ε. ή του εκάστοτε αρμόδιου για την εκπόνηση εθνικών προτύπων πυροπροστασίας φορέα.
γ. Η συνεργασία με εργαστήρια της ημεδαπής ή της αλλοδαπής που είναι εξουσιοδοτημένα να εκτελούν δοκιμές υλικών και μέσων πυροπροστασίας και να χορηγούν σχετικά έγγραφα πιστοποίησης.
δ. Η σύσταση Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας, αποτελούμενων από Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, κυρίως από αυτούς που έχουν την ιδιότητα του τεχνικού επιστήμονα, που αξιολογούν τα αιτήματα για την αποδοχή νέων κατασβεστικών υλικών και μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, υλικών και μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, κατά τη διαδικασία εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, στο στάδιο της έγκρισης της μελέτης και χορήγησης του πιστοποιητικού πυροπροστασίας, για αποκλειστική εσωτερική χρήση από τα γραφεία πυρασφάλειας των κατά τόπους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και ενημέρωση των λοιπών Υπηρεσιών του Σώματος.
ε. Η συνεργασία με τον ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. ο οποίος είναι αρμόδιος για την κωδικοποίηση προτύπων που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα και η διαρκής ενημέρωση όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών τόσο για τα πρότυπα αυτά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία, όσο και για τη σχετική νομοθεσία.
στ. Η παρακολούθηση εφαρμογής προτύπων και η έκδοση ερμηνευτικών οδηγιών για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους από τις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.
ζ. Η πιστοποίηση νέων κατασβεστικών υλικών και μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, καθώς και υλικών μέτρων παθητικής πυροπροστασίας, εφόσον εγκριθεί η διαπίστευση του Τμήματος από τον αρμόδιο φορέα Διαπίστευσης (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Ε.ΣΥ.Δ. ή του εκάστοτε αρμοδίου φορέα), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΛ.Ο.Τ. ΕΝ 45011 ή σε όποιο άλλο ορισθεί αρμοδίως.
η. Η παροχή τεχνικής βοήθειας, πληροφοριών και υποστήριξης στους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος, που συμμετέχουν σε επιτροπές διϋπουργικού χαρακτήρα για τη σύνταξη κανονισμών πυροπροστασίας.
θ. Η μέριμνα για την ίδρυση Κέντρου Πυρομηχανικών και Πυροσβεστικών Δοκιμών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, καθώς και με άλλους φορείς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
ι. Η δυνατότητα κατάρτισης προγραμμάτων σε θέματα κανονισμών, υλικών και μέσων αρμοδιότητας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιστημονικής διερεύνησής τους, διατύπωσης πορισμάτων και πειραματικής τεκμηρίωσης αυτών.
ια. Η συνεχής παρακολούθηση και μελέτη κανονισμών πυροπροστασίας άλλων χωρών και η συνεργασία με αυτές στη διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων, η δυνατότητα αξιοποίηση νέων μεθόδων επιστημονικής έρευνας και πειραματικής δοκιμασίας και η δυνατότητα ενημέρωσης ενδιαφερόμενων γι’ αυτά φορέων.
ιβ. Η συγκέντρωση και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων πυροπροστασίας της ετήσιας δραστηριότητας των γραφείων πυρασφάλειας των Υπηρεσιών του Σώματος και η συγκριτική επεξεργασία και αξιολόγησή τους, σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών και η ανάλυσή τους, σε συνεργασία με το Τμήμα
Ανάλυσης, Προγραμματισμού και Στατιστικής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εξαγωγή τελικών διαπιστώσεων – συμπερασμάτων.
ιγ. Η συγκέντρωση και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων των εκτάκτων ελέγχων που διενεργούν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις, η συγκριτική επεξεργασία και αξιολόγησή τους, σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών, και η ανάλυσή τους, σε συνεργασία με το Τμήμα Ανάλυσης, Προγραμματισμού και Στατιστικής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εξαγωγή τελικών διαπιστώσεων
– συμπερασμάτων.
ιδ. Η διατύπωση εισηγήσεων και προτάσεων για τη διαμόρφωση της ακολουθητέας τακτικής και την αναμόρφωση της νομοθεσίας πυρασφαλείας στον τομέα προληπτικής πυροπροστασίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης των στατιστικών δεδομένων, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία.
1. Οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) διαρθρώνονται εσωτερικά ως εξής:
α) Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΠΕ.Κ.Ε.).
β) Γραφείο Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας.
γ) Γραφείο Ελέγχου Δαπανών και Προμηθειών.
δ) Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης.
ε) Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Στα ανωτέρω Γραφεία και Κλιμάκια προΐσταται Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος ως Υπεύθυνος.
Ο έλεγχος, καθοδήγηση και εποπτεία αυτών ασκείται από τον Περιφερειακό Διοικητή.
2. Τα υφιστάμενα Κέντρα Επιχειρήσεων του Π.Σ. εντάσσονται στα νέα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων (ΠΕ.Κ.Ε.) με επικεφαλής τον αντίστοιχο Περιφερειακό Διοικητή του Π.Σ. ή τον αναπληρωτή που ο ίδιος ορίζει. Τα ΠΕ.Κ.Ε. υποστηρίζονται από τα Γραφεία Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και, κατά περίπτωση, από στελέχη της Πολιτικής Προστασίας σε περιφερειακό επίπεδο, ή από άλλα κρατικά στελέχη, ιδίως της οικείας Περιφέρειας και της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι υφιστάμενες επιχειρησιακές δομές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε περιφερειακό επίπεδο, υπάγονται επιχειρησιακά στις αντίστοιχες ΠΕ.ΠΥ.Δ. με προληπτικό και κατασταλτικό αντικείμενο. Τα κλιμάκια αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων στελεχώνονται και από τα υφιστάμενα ανακριτικά γραφεία των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού που έχει έδρα η Περιφέρεια.
3. Οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Πυροσβεστικού Σώματος υπάγονται στο Επιτελείο Πυροσβεστικού Σώματος, καθοδηγούνται, συντονίζονται, εποπτεύονται και ελέγχονται από τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, δια των Συντονιστών Επιχειρήσεων, και έχουν ως αποστολή να:
α. Εποπτεύουν και ελέγχουν τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της γεωγραφικής τους δικαιοδοσίας.
β. Αναλαμβάνουν τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας της Χώρας σε περιφερειακό επίπεδο.
γ. Εκπονούν και συντάσσουν σχέδια επέμβασης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Διοίκησής τους, σε συνεργασία και με άλλες αρχές, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών ή άλλων σοβαρών συμβάντων, ελέγχουν και εγκρίνουν τα
τοπικά σχέδια επέμβασης που καταρτίζει κάθε Πυροσβεστική Υπηρεσία στον τομέα ευθύνης της για τους επικίνδυνους από άποψη πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας χώρους.
δ. Ενημερώνονται αρμοδίως και παρακολουθούν την εφαρμογή ευρωπαϊκών ή άλλων προγραμμάτων πολιτικής προστασίας τα οποία υλοποιούνται σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, καθώς και μεριμνούν για τη διάθεση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για τους σκοπούς της πολιτικής προστασίας και της δασοπυρόσβεσης για τους οποίους χορηγούνται. Σε περιπτώσεις που η εφαρμογή των ανωτέρω προγραμμάτων πολιτικής προστασίας δεν συνάδει με τους προβλεπόμενους σκοπούς διάθεσης των πόρων ή διαπιστώνεται καθυστέρηση που θέτει εν αμφιβόλω την υλοποίηση των προγραμμάτων, ο προϊστάμενος της αντίστοιχης Περιφερειακής Διοίκησης διαβιβάζει τις απόψεις του στον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, δια του αρμόδιου Συντονιστή Επιχειρήσεων, και στο Γενικό Διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών για ενέργειές τους.
ε. Επιθεωρούν και ελέγχουν την εκπαίδευση και το βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού των Πυροσβεστικών Σταθμών και προγραμματίζουν ασκήσεις για το σκοπό αυτόν.
στ. Παρακολουθούν την κατάσταση των πυροσβεστικών οχημάτων, κλιμάκων, μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού των Πυροσβεστικών Σταθμών και δύνανται, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, να ενισχύουν ορισμένους Πυροσβεστικούς Σταθμούς με πυροσβεστικό εξοπλισμό άλλων Πυροσβεστικών Σταθμών της δικαιοδοσίας τους.
ζ. Ανακατανέμουν, με απόφαση του Περιφερειακού Διοικητή, τα πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται εντός του πλαισίου της χωροταξικής τους αρμοδιότητας. Οι σχετικές αποφάσεις εκδίδονται, με βάση έκτακτα ή τακτικά επιχειρησιακά κριτήρια και δεδομένα.
η. Συντονίζουν τη δράση των Πυροσβεστικών Σταθμών της δικαιοδοσίας τους και το έργο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε θέματα πολιτικής άμυνας.
θ. Ορίζουν τον τομέα ευθύνης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
ι. Μελετούν και επιλύουν τα προβλήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της δικαιοδοσίας τους, εκτός εάν για την επίλυσή τους χρειάζεται η έγκριση του Επιτελείου Πυροσβεστικού Σώματος, οπότε το αναφέρουν σχετικά.
ια. Διαπραγματεύονται την αναπροσαρμογή και μόνο επί τα βελτίω, των μισθωμάτων ακινήτων που στεγάζονται Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της δικαιοδοσίας τους, η οποία λαμβάνει χώρα με απόφαση του Περιφερειακού Διοικητή.
ιβ. Ορίζουν, με απόφαση του Αρχηγού Π.Σ. και μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, προσωπικό του Π.Σ. που διατίθεται, πέραν των προβλεπόμενων καθηκόντων του, για την υποβοήθηση και υποστήριξη δράσεων προληπτικής πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται και εξειδικεύονται τα καθήκοντα του παραπάνω διατιθέμενου προσωπικού υπό μορφή ειδικού καθηκοντολογίου. Το εν λόγω προσωπικό κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αναλαμβάνει πυροσβεστικά καθήκοντα.
ιγ. Αποφασίζουν, εγκρίνουν, διενεργούν και παρακολουθούν ως προς την εκτέλεσή τους την ανάθεση συμβάσεων προμηθειών, καθώς και παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών τους μέχρι του ποσού των 75.000 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και λοιπών νόμιμων κρατήσεων, όπως εκάστοτε ισχύει. Σε κάθε Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών χορηγείται Μερική Πάγια Προκαταβολή, το ύψος της οποίας καθορίζεται σε είκοσι χιλιάδες (20.000,00) ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 143 του π.δ. 210/1992 (Α΄ 99). Με απόφαση του Αρχηγού Π.Σ. τα ως άνω ποσά δύνανται να αναπροσαρμόζονται ενιαίως για όλους τους Διοικητές των ΠΕ.ΠΥ.Δ..
ιδ. Καταρτίζουν, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Επιτελείου Πυροσβεστικού Σώματος, ειδικό τιμολόγιο, με ανώτατα και κατώτατα όρια, επισκευής και συντήρησης πυροσβεστικού εξοπλισμού για την κάθε είδους προβλεπόμενη τακτική ή έκτακτη επισκευή ή συντήρηση πυροσβεστικών οχημάτων, πυροσβεστικών πλοίων ή άλλου είδους πυροσβεστικού εξοπλισμού. Οι εγκεκριμένες δαπάνες γίνονται υποχρεωτικά εντός των ανωτέρω ορίων και δεν επιτρέπεται υπέρβαση αυτών, εκτός εάν αυτή εγκριθεί μετά από αιτιολόγησή της από τον αρμόδιο Συντονιστή του Πυροσβεστικού Σώματος.
4. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζεται η στελέχωση, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων.
5. Ως Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής τοποθετείται ανώτατος αξιωματικός με το βαθμό που αναφέρεται στην παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 3511/2006, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 72 του παρόντος.
1. Την ευθύνη για την τοποθέτηση, τη συντήρηση και την καλή λειτουργία όλων των προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έχει ο ιδιοκτήτης ή ο εκμεταλλευτής ή ο εργοδότης.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται οι διαδικασίες και ο τρόπος συνεργασίας, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Ειδικής Γραμματείας Δασών που αφορούν: α) στις δράσεις πρόληψης και προστασίας των δασικών εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές και στην εκπόνηση σχεδίων που υποστηρίζουν αυτές, β) στην παροχή υποστήριξης και στη διασφάλιση άμεσης συνδρομής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους από την οικεία Δασική Υπηρεσία προς το Πυροσβεστικό Σώμα κατά την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ρυθμίζονται θέματα προστασίας της υγείας και ασφάλειας του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.
4. Η παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3511/2006 αντικαθίστανται ως εξής:
«4. Ο έλεγχος για την εφαρμογή των πυροσβεστικών διατάξεων, των κανονισμών πυροπροστασίας και γενικά της νομοθεσίας πυρασφάλειας ανήκει στα πυροσβεστικά όργανα, τα οποία υποχρεούνται να διευκολύνουν οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευόμενοι τις επιχειρήσεις ή εγκαταστάσεις ή οι εργοδότες κατά την έννοια της παρ. 1β του ν. 3850/2010 (Α΄ 84) όπως κάθε φορά ισχύει, σε όλες τις επιχειρήσεις ή εγκαταστάσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που αφορούν. Για τον έλεγχο των επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων, που αφορούν δημόσια θεάματα, η είσοδος των πυροσβεστικών οργάνων είναι ελεύθερη.»
1.α. Στο πυροσβεστικό προσωπικό και στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, κατά των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για αδικήματα που τους αποδίδονται ότι τέλεσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, παρέχεται η δυνατότητα υπεράσπισης ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, μετά από προηγούμενη έγκριση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εφόσον:
αα. μετά τη διενεργηθείσα διοικητική εξέταση δεν διαπιστώνεται από τον αρμόδιο να αποφασίσει επ’ αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 210/1992 (Α΄ 99) η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος σχετικού με την πράξη για την οποία διώκεται και
ββ. δεν θα εκπροσωπηθούν από δικηγόρο κατά την ενώπιον του δικαστηρίου διαδικασία.
β. Οι παραπάνω στερούνται της νομικής κάλυψης, στην περίπτωση που η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους αποτελεί συνέπεια καταγγελίας εκ μέρους της υπηρεσίας.
2. α. Στους αναφερόμενους στην παράγραφο 1 δύναται να χορηγείται από το Δημόσιο, προκαταβολή των εξόδων στα οποία υποβάλλονται προς υπεράσπισή τους στο στάδιο της προδικασίας και ενώπιον των Δικαστηρίων, εφόσον:
αα. έχει ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή εξαιτίας αυτών και
ββ. μετά τη διενεργηθείσα διοικητική εξέταση δεν διαπιστώνεται η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος σχετικού με την πράξη για την οποία διώκονται.
β. Τα έξοδα καλύπτουν την αμοιβή του συνηγόρου της επιλογής του κατηγορουμένου για την παράσταση αυτού σε όλα τα στάδια της προδικασίας και ενώπιον των Δικαστηρίων όλων των βαθμών, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του καθοριζομένου κάθε φορά ελαχίστου ορίου.
γ. Η προκαταβολή των εξόδων γίνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2362/1995 «Περί Δημοσίου Λογιστικού ελέγχου των δαπανών του κράτους και άλλες διατάξεις» (Α΄ 247).
δ. Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του ως άνω προσωπικού, τα έξοδα που τυχόν έχουν κατά τα ανωτέρω προκαταβληθεί, αποδίδονται στο Δημόσιο είτε εφάπαξ είτε με
τμηματική παρακράτηση από το μισθό του.
ε. Με προεδρικό διάταγμα που προτείνεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται η διαδικασία, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
στ. Από τις διατάξεις του παρόντος δεν θίγονται οι ρυθμίσεις του π.δ. 15/2007 (Α΄ 11).
1. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που συστήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2344/1995 (Α΄ 212) αποτελεί Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προΐσταται ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
2. Η παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3013/2002 ( Α΄102) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ως αποστολή τη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης για την εκτίμηση του κινδύνου, την πρόληψη, ετοιμότητα, ενημέρωση και αντιμετώπιση των φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, το συντονισμό των δράσεων αποκατάστασης, τον έλεγχο της εφαρμογής των ανωτέρω, καθώς και την ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα αυτά. Επίσης, οργανώνει και εποπτεύει το Σύστημα Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαίσιο της ανωτέρω αποστολής στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπάγεται το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο συνιστά τον επιχειρησιακό της βραχίονα.»
Οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου 6 του ν. 3013/2002 (Α΄ 102) αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«2. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:
α. Επεξεργάζεται, σχεδιάζει και παρακολουθεί την εφαρμογή της πολιτικής στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, μεριμνά, προωθεί και συντονίζει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση της Εθνικής Πολιτικής για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, εισηγείται την έγκριση της ανωτέρω πολιτικής στη Διυπουργική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, παρακολουθεί και ελέγχει την εφαρμογή της ως άνω πολιτικής σε εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα:
αα. Προωθεί και συντονίζει την από κοινού δράση φορέων και δομών κατά λόγο αρμοδιότητας, για τη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής μείωσης του κινδύνου καταστροφών σε εθνικό επίπεδο.
ββ. Συντονίζει τη συνεργασία των κεντρικών, αποκεντρωμένων, περιφερειακών και τοπικών δημόσιων υπηρεσιών και φορέων στα θέματα πολιτικής προστασίας.
γγ. Συνεργάζεται με τις αρμόδιες μονάδες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού για τη συγκέντρωση, επεξεργασία και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής δράσεων μείωσης του κινδύνου καταστροφών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και την ανατροφοδότηση της διαδικασίας του προηγούμενου εδαφίου.
δδ. Συνεργάζεται σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, με τους φορείς οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Χώρας, για την ενσωμάτωση στον εν λόγω σχεδιασμό της εγκεκριμένης Εθνικής Πολιτικής Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών.
β. Προωθεί και συντονίζει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την Εθνική Πολιτική για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, επεξεργάζεται τις σχετικές προτάσεις, εισηγείται την έγκρισή του στη Διυπουργική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, παρακολουθεί και ελέγχει την εφαρμογή του. Επίσης, εισηγείται την ένταξη του Εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Χώρας για χρηματοδότηση.
γ. Καταρτίζει την πρόταση του Ετήσιου Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον τριετή Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας, η οποία υποβάλλεται από τον Γ.Γ.Π.Π. στο Κ.Σ.Ο.Π.Π. για έγκριση.
Μεριμνά, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, για τη δέσμευση πόρων χρηματοδότησης του ως άνω σχεδιασμού.
δ. Υποστηρίζει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού της Χώρας στην υποβολή προτάσεων για την κατάρτιση της πρότασης του Ετήσιου Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας προς το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.
ε. Παρακολουθεί την εφαρμογή του Ετήσιου Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας και προβαίνει σε έλεγχο της εφαρμογής του σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
στ. Εισηγείται στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη την κατανομή πιστώσεων, στον τομέα της πολιτικής προστασίας, προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.
ζ. Καταρτίζει, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους κρατικούς φορείς, το ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών όλων των μηχανικών μέσων και άλλων υλικών, που είναι αναγκαία για την Πολιτική Προστασία της Χώρας, με βάση τον Ετήσιο Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας.
η. Συντάσσει τις εκθέσεις απολογισμού δράσεων.
3. Προωθεί την εφαρμοσμένη έρευνα, μελέτη και επεξεργασία θεμάτων που αφορούν την πολιτική προστασία της Χώρας στους τομείς της εκτίμησης του κινδύνου, πρόληψης, προετοιμασίας, αντιμετώπισης ανάκαμψης και αποκατάστασης από καταστροφές. Στο πλαίσιο αυτό:
α. Συνεργάζεται με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Χώρας και δημόσιους φορείς για την ενσωμάτωση και αξιοποίηση προϊόντων εφαρμοσμένης έρευνας στο σχεδιασμό μείωσης του κινδύνου καταστροφών.
β. Προωθεί και συντονίζει τη συνεργασία δημόσιων υπηρεσιών και φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Χώρας για το σκοπό αυτόν.
γ. Προωθεί και συντονίζει τις δράσεις ανάλυσης και χαρτογράφησης του κινδύνου καταστροφών σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες σε κεντρικό, αποκεντρωμένο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και τους αντίστοιχους ανά κατηγορία κινδύνου ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς.
δ. Αξιοποιεί Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ανάπτυξη και τήρηση τράπεζας πληροφοριών πολιτικής προστασίας για την υποστήριξη του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας και την ενημέρωση του πληθυσμού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
ε. Εγκρίνει και χρηματοδοτεί προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας ή μελέτες για την πολιτική προστασία της Χώρας.
4. Έχει την ευθύνη της τήρησης Ειδικού Φακέλου Καταστροφής για κάθε γενική, περιφερειακή ή τοπική μεγάλης έντασης καταστροφή, στον οποίο περιέχονται τα στοιχεία του συνόλου των ενεργειών, στο πλαίσιο του αντίστοιχου σχεδιασμού, για την αντιμετώπιση των καταστροφών κατά την εκδήλωση των φαινομένων, καθώς και για την αποκατάσταση των ζημιών. Στον ίδιο φάκελο εμπεριέχονται εκθέσεις απολογισμού δράσης των επιμέρους αρμόδιων φορέων και προτάσεις για βελτίωση των δράσεων σε περίπτωση αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων, που ενσωματώνονται στην έκθεση απολογισμού δράσεων αναφορικά με τα προβλεπόμενα στον Ετήσιο Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας που υποβάλλεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας προς το Κ.Σ.Ο.Π.Π.. Επίσης, περιλαμβάνονται στοιχεία που αφορούν την αποτύπωση της έκτασης και έντασης της καταστροφής και το εκτιμώμενο κόστος αποκατάστασης. Ο φάκελος καταστροφής ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση των οικονομικών στοιχείων που αφορούν το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση της καταστροφής μετά το πέρας των σχετικών διαδικασιών.
5. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι αρμόδια για το συντονισμό όλων των δράσεων εκτίμησης του κινδύνου, πρόληψης, προετοιμασίας, κινητοποίησης, ετοιμότητας, αντιμετώπισης και αποκατάστασης των καταστροφών όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, με κύριο επιχειρησιακό βραχίονα το Πυροσβεστικό Σώμα, υπό την επιφύλαξη της λειτουργικής και επιχειρησιακής αυτοτέλειας των διαδικασιών και ενεργειών έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα που συντονίζονται από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τις δράσεις αυτές.
Στο πλαίσιο αυτό:
α. Συντονίζει την προετοιμασία του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας της Χώρας για την αντιμετώπιση πιθανών καταστροφών, στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχετικού σχεδιασμού, ανά κατηγορία κινδύνου.
β. Αξιοποιεί τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και πληροφορίες για την κινητοποίηση του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας της Χώρας, εν όψει απειλούμενου κινδύνου καταστροφών. Για το σκοπό αυτόν, οργανώνει και λειτουργεί μονάδα αξιολόγησης και αξιοποίησης της πρόγνωσης καιρικών φαινομένων και άλλων πρόδρομων φαινομένων φυσικών καταστροφών, με σκοπό την έγκαιρη κινητοποίηση του δυναμικού και των μέσων Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση απειλούμενου κινδύνου καταστροφών, καθώς και για την ενημέρωση και παροχή αντίστοιχων οδηγιών προς τους πολίτες.
γ. Οργανώνει και λειτουργεί Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης.
δ. Συντονίζει το έργο και τις δράσεις αντιμετώπισης των καταστροφών κατά την εκδήλωση των φαινομένων, καθώς και το έργο αποκατάστασης των προκαλούμενων ζημιών. Ο ανωτέρω συντονισμός περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις εκδήλωσης δράσης για την αντιμετώπιση των κάθε μορφής καταστροφών κατά την εκδήλωση του φαινομένου από τις κάθε είδους εμπλεκόμενες δυνάμεις πυρόσβεσης και διάσωσης.
ε. Μεριμνά, δια του Πυροσβεστικού Σώματος, για την ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως, του δασικού πλούτου της Χώρας από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και λοιπών καταστροφών.
στ. Μεριμνά για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από μία περιοχή για λόγους προστασίας της ζωής ή της υγείας τους από εξελισσόμενη ή από επικείμενη καταστροφή. Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των
κατά τόπους Δημάρχων, οι οποίοι έχουν το συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο. Όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα δήμο, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο Αντιπεριφερειάρχη. Στις περιπτώσεις του άρθρου 2 παρ. 3 σε συνδυασμό με το άρθρο 8 παρ. 1 περιπτώσεις β΄, γ΄ και δ΄ του ν. 3013/2002 (Α΄ 102), όπως ισχύει, η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή από τον Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης, και εκτελείται από τους αρμόδιους Περιφερειάρχες και Δημάρχους. Η λήψη της απόφασης βασίζεται στις εισηγήσεις των φορέων που κατά περίπτωση έχουν την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής.
ζ. Λειτουργεί το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, σε μόνιμη βάση και για όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) του άρθρου 68 του παρόντος. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας απασχολούνται ειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας και το αναγκαίο προσωπικό, στο οποίο περιλαμβάνονται και επιτελικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του Λιμενικού Σώματος−Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο αριθμός των ανωτέρω επιτελικών στελεχών που διατίθεται για τη στελέχωση του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
6. Καταρτίζει και συντονίζει το έργο της πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε επίπεδο γενικής ενημέρωσης όσο και σε αντίστοιχο παροχής ειδικών οδηγιών, προς αντιμετώπιση συγκεκριμένης καταστροφής ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
7. Τηρεί το Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων και Ειδικευμένων Εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο αποτελεί μέρος του Ενιαίου Μητρώου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού Σώματος, εντάσσει σε αυτό και αξιοποιεί Εθελοντικές Οργανώσεις πολιτικής προστασίας και Ειδικευμένους Εθελοντές πολιτικής προστασίας και χρηματοδοτεί ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικές Οργανώσεις πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
8. Συντονίζει όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες με αντικείμενο την κατάρτιση των Γενικών, Περιφερειακών και Τοπικών Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, εγκρίνει τα Σχέδια αυτά και προβαίνει σε έλεγχο και παρακολούθηση της εφαρμογής τους.
9. Είναι αρμόδια για τα θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών πολιτικής προστασίας, των στελεχών όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας, των εθελοντών, καθώς και των πολιτών, σε θέματα πολιτικής προστασίας. Για το σκοπό αυτόν:
α. Συνεργάζεται, χρηματοδοτεί και αναθέτει στην Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας την εκπόνηση και εκτέλεση προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης των στελεχών της πολιτικής προστασίας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Ομοίως, σχεδιάζει ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού Σώματος και των μελών τους, τα οποία υλοποιούνται από την Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
β. Συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για το σχεδιασμό προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης των στελεχών των λοιπών δυνάμεων πολιτικής προστασίας, σε θέματα πολιτικής προστασίας.
10. Προωθεί τις σχέσεις της Χώρας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και αντίστοιχους φορείς πολιτικής προστασίας άλλων χωρών, συντονίζει την παροχή επιστημονικής ή υλικής βοήθειας από και προς άλλες χώρες, οι οποίες πλήττονται από καταστροφές και αξιοποιεί παρόμοια βοήθεια για τη Χώρα. Το αίτημα των κρατικών υπηρεσιών της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3013/2002, όπως ισχύει, για συνδρομή άλλων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με σκοπό την αντιμετώπιση κάθε μορφής καταστροφών υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
11. Εισηγείται στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη νομοθετικά, κανονιστικά ή άλλα αναγκαία μέτρα, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Πολιτικής Προστασίας της Χώρας, καθώς και για την εκπλήρωση της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος.»
1. Η Διεύθυνση Ερευνών και Εφαρμογών της Σ.Α.Π.Π. έχει ως αποστολή την έρευνα, τη μελέτη και την τεκμηρίωση του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, καθώς και την ενσωμάτωση των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και τεχνολογιών σε όλες τις φάσεις διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών με στόχο τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και τη συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό:
Α. Το Τμήμα Πρόληψης και Αποκατάστασης Καταστροφών είναι αρμόδιο για:
α. την επεξεργασία θεμάτων που αφορούν τις διαδικασίες πρόληψης του κινδύνου καταστροφών και τις διαδικασίες αποκατάστασης,
β. το σχεδιασμό των δράσεων πρόληψης καταστροφών και το συντονισμό των φορέων και υπηρεσιών που μετέχουν στον ως άνω σχεδιασμό,
γ. το συντονισμό του σχεδιασμού αποκατάστασης καταστροφών,
δ. το συντονισμό της εφαρμογής των δράσεων αποκατάστασης,
ε. τη σύνταξη σχετικών με τα ανωτέρω κανονισμών και προδιαγραφών.
Β. Το Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών είναι αρμόδιο για:
α. την επεξεργασία των θεμάτων που αφορούν το σχεδιασμό των δράσεων προετοιμασίας και αντιμετώπισης καταστροφών,
β. το σχεδιασμό των δράσεων προετοιμασίας,
γ. το σχεδιασμό αντιμετώπισης καταστροφών,
δ. το συντονισμό των φορέων και υπηρεσιών που μετέχουν στις ως άνω διαδικασίες σχεδιασμού κατά λόγο αρμοδιότητας και κατηγορίας κινδύνου,
ε. το συντονισμό της προετοιμασίας του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχετικού σχεδιασμού,
στ. την υποστήριξη του Κ.Ε.Π.Π. στο συντονισμό του έργου της αντιμετώπισης καταστροφών και της διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό,
ζ. το σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διενέργεια ασκήσεων πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με λοιπούς φορείς και υπηρεσίες κατά λόγο αρμοδιότητας,
η. την εισήγηση σχετικών με τα ανωτέρω κανονισμών και προδιαγραφών,
θ. τον έλεγχο και την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση καταστροφών,
ι. την εισήγηση σχετικά με την έγκριση των Γενικών, Περιφερειακών και Τοπικών Σχεδίων πολιτικής προστασίας στα πλαίσια του ως άνω σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιεί τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και πληροφορίες ανά κατηγορία κινδύνου.
Γ. Το Τμήμα Ερευνών και Τεκμηρίωσης είναι αρμόδιο για την έρευνα, μελέτη, ανάπτυξη και λειτουργία διαδικασιών διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών ανάλογα με το είδος κάθε καταστροφής. Είναι αρμόδιο ιδίως για:
α. Την έρευνα, τη μελέτη και την τεκμηρίωση διαδικασιών διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών.
β. Τη συγκέντρωση, καταγραφή, αξιολόγηση και επεξεργασία στατιστικών και λοιπών στοιχείων που έχουν σχέση με τις φυσικές, τεχνολογικές ή άλλες καταστροφές, την ανάλυση των αποτελεσμάτων για τη συναγωγή συμπερασμάτων και την πρόταση στα αρμόδια Τμήματα Πρόληψης και Αποκατάστασης Καταστροφών και Αντιμετώπισης Καταστροφών για τη λήψη μέτρων και τη βελτίωση του αντίστοιχου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.
γ. Την προώθηση και το συντονισμό των δράσεων ανάλυσης και χαρτογράφησης του κινδύνου καταστροφών σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, καθώς και τους αντίστοιχους ανά κατηγορία κινδύνου ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς.
δ. Την τήρηση του Ειδικού Φακέλου Καταστροφής για κάθε γενική, περιφερειακή ή τοπική μεγάλης έντασης καταστροφή.
ε. Την ενημέρωση και διαχείριση τράπεζας δεδομένων για τις κάθε είδους φυσικές καταστροφές.
στ. Τη σύνταξη, με βάση τον Ειδικό Φάκελο που τηρείται για κάθε καταστροφή, του σχεδίου απολογιστικής έκθεσης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
ζ. Τη συγκέντρωση επιστημονικών ή άλλων πληροφοριών και τη δημιουργία μονάδας τεκμηρίωσης σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.
η. Τη συνεργασία με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα και αρμόδιους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες για την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας, της επιστημονικής μελέτης και της επεξεργασίας θεμάτων σχετικών με την πολιτική προστασία στους τομείς της εκτίμησης του κινδύνου, της πρόληψης, προετοιμασίας, αντιμετώπισης, ανάκαμψης και αποκατάστασης από καταστροφές, καθώς και για την αξιοποίηση σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και τεχνολογιών στη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών.
θ. Τη δημιουργία και διαχείριση τράπεζας πληροφοριών πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τα ως άνω ιδρύματα, φορείς και υπηρεσίες που συλλέγουν, επεξεργάζονται και τηρούν δεδομένα πολιτικής προστασίας για την υποστήριξη του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας.
ι. Την υποστήριξη της λειτουργίας του Ε.Σ.Κ.Ε. του Πυροσβεστικού Σώματος με τη διάθεση επιχειρησιακής πληροφορίας πολιτικής προστασίας και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη χρήση της ανωτέρω πληροφορίας από το Κ.Ε.Π.Π., σε συνεργασία με το Τμήμα Νέων Τεχνολογιών και Εφαρμογών της οικείας Διεύθυνσης.
ια. Τη μελέτη και το σχεδιασμό διαδικασιών για την αξιοποίηση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων κατά κατηγορία κινδύνου και δεδομένων πρόγνωσης καιρικών και άλλων φυσικών φαινομένων, σε συνεργασία με ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς και αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα με σκοπό την έγκαιρη κινητοποίηση του δυναμικού και των μέσων Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση απειλούμενου κινδύνου καταστροφών, καθώς και για την ενημέρωση και παροχή αντίστοιχων οδηγιών προς τους πολίτες στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης.
ιβ. Την υλοποίηση διαδικασιών αξιολόγησης και ανατροφοδότησης του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας σε όλες τις φάσεις διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών σε συνεργασία με τις αρμόδιες, για κάθε τομέα σχεδιασμού οργανικές μονάδες της Σ.Α.Π.Π..
ιγ. Την εισήγηση προς τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, για την έγκριση και χρηματοδότηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας ή μελετών για την πολιτική προστασία.
Δ. Το Τμήμα Νέων Τεχνολογιών και Εφαρμογών είναι αρμόδιο για:
α. Την ανάπτυξη και λειτουργία νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, καθώς και το σχεδιασμό καινοτόμων υπηρεσιών με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την αξιοποίηση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων ανά κατηγορία κινδύνου καταστροφών με σκοπό: αα) την υποστήριξη του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας σε όλες τις φάσεις διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών σε συνεργασία με τις λοιπές οργανικές μονάδες της οικείας Διεύθυνσης, ββ) την έγκαιρη κινητοποίηση του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνου καταστροφών και γγ) την ενημέρωση και παροχή αντίστοιχων οδηγιών προς τους πολίτες στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Πολιτών.
β. Την υποστήριξη της λειτουργίας του Ε.Σ.Κ.Ε. μέσω των ανωτέρω εφαρμογών.
γ. Τη διασφάλιση της ηλεκτρονικής ή άλλης πρόσφορης διασύνδεσης με άλλα Επιχειρησιακά Κέντρα και με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.
δ. Τη μέριμνα για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και τη συμβατότητά τους με τα υπόλοιπα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
ε. Την ανάπτυξη και λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών της Σ.Α.Π.Π. και του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τη μέριμνα για τη δημιουργία και διαχείριση του δικτύου Η/Υ της Σ.Α.Π.Π..
στ. Την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για τους σκοπούς της πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της Γ.Γ.Π.Π. και την υποστήριξη της εφαρμογής τους.
ζ. Τη μέριμνα για την εγκατάσταση και ορθή λειτουργία τηλεπικοινωνιακών μέσων σε κατάσταση κινητοποίησης πολιτικής προστασίας και την τεχνική υποστήριξη των αποστολών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
η. Την εγκατάσταση και συντήρηση των δικτύων Η/Υ Τηλεπικοινωνίας (σταθερή, κινητή, δορυφορική, ασύρματη) και των περιφερειακών συστημάτων τηλεπικοινωνίας.
θ. Τη μέριμνα για τη συντήρηση ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών (Η/Ζ, UPS), ηλεκτρονικών συσκευών, τηλεοπτικοακουστικών μέσων (προβολικά, τηλεοράσεις, βίντεο, εικονοτηλέφωνο, κεραίες), φαξ κ.λπ..
ι. Τη λειτουργία συστημάτων συναγερμού και συστήματος πυρασφάλειας.
2. Η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού έχει ως αποστολή το συντονισμό των δράσεων για την κατάρτιση και την εφαρμογή του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας σε εθνικό επίπεδο με στόχο τη συνολική βελτίωση του επιπέδου προστασίας των πολιτών από καταστροφές, τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και τη συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη της Χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό:
Α. Το Τμήμα Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού είναι αρμόδιο για:
α. Την παρακολούθηση των διαδικασιών διαμόρφωσης της Εθνικής Πολιτικής Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών και του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας.
β. Στον ανωτέρω σχεδιασμό περιλαμβάνεται ο προϋπολογισμός πολιτικής προστασίας της χώρας, από πλευράς λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών, για το σύνολο των Υπουργείων, των εποπτευόμενων φορέων και της Γ.Γ.Π.Π., καθώς και εισήγηση του Τμήματος για την προμήθεια των αναγκαίων υλικών και μέσων για την αντιμετώπιση καταστροφών.
γ. Την κατάρτιση της πρότασης του Ετήσιου Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας.
δ. Την κατάρτιση, σε συνεργασία με αρμόδιους δημόσιους φορείς, του ετήσιου προγράμματος προμηθειών όλων των μέσων και υλικών, που είναι αναγκαία για την πολιτική προστασία της Χώρας, με βάση τον Ετήσιο Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας.
Β. Το Τμήμα Ελέγχου Εφαρμογής Σχεδιασμού είναι αρμόδιο για:
α. Την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφαρμογής της Εθνικής Πολιτικής Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών και του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
β. Τη συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων για τον έλεγχο της εφαρμογής της Εθνικής Πολιτικής Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών και του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας.
γ. Την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφαρμογής του Ετήσιου Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας και τη συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων για το σκοπό αυτόν.
δ. Τον έλεγχο της αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων υλικών και μέσων πολιτικής προστασίας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων κατά την αντιμετώπιση καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδιασμού.
ζ. Την παρακολούθηση και τον έλεγχο της υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος προμηθειών όλων των μέσων και υλικών, που είναι αναγκαία για την πολιτική προστασία της Χώρας, με βάση τον Ετήσιο Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας.
η. Τη σύνταξη των σχετικών εκθέσεων απολογισμού δράσεων.
Γ. Το Τμήμα Εθελοντισμού και Εκπαίδευσης είναι αρμόδιο για:
α. Την κατάρτιση και το συντονισμό του έργου της πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στον τομέα της πολιτικής προστασίας τόσο σε επίπεδο γενικής ενημέρωσης όσο και σε αντίστοιχο παροχής ειδικών οδηγιών, προς αντιμετώπιση συγκεκριμένης καταστροφής ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
β. Την τήρηση ενιαίου Μητρώου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού Σώματος, την ένταξη σε αυτό, αξιοποίηση και χρηματοδότηση των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας, καθώς και την ένταξη στο Μητρώο και αξιοποίηση των ειδικευμένων εθελοντών πολιτικής προστασίας.
γ. Την παρακολούθηση θεμάτων που αφορούν το συντονισμό, τη χρηματοδότηση και ανάθεση στην Πυροσβεστική Ακαδημία της εκπόνησης και εκτέλεσης προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης των στελεχών της πολιτικής προστασίας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, των αιρετών των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού και το σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας και των μελών τους, τα οποία υλοποιούνται από την Πυροσβεστική Ακαδημία.
δ. Την επεξεργασία εισήγησης για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
ε. Την επιχειρησιακή ένταξη των εθελοντικών οργανώσεων στα μέσα και το δυναμικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
στ. Την ενεργοποίηση των ενταγμένων Εθελοντικών Οργανώσεων και των Ειδικευμένων Εθελοντών σε κατάσταση κινητοποίησης πολιτικής προστασίας.
ζ. Την εποπτεία, τον έλεγχο και την επικοινωνία με τις ενταγμένες εθελοντικές ομάδες και τους ειδικευμένους εθελοντές, την παρακολούθηση της δραστηριότητας και του προγραμματισμού τους, την τήρηση αρχείου δράσεών τους και τη διεξαγωγή ετήσιου απολογισμού.
η. Το σχεδιασμό δράσεων και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για τη διάδοση του εθελοντισμού σε θέματα πολιτικής προστασίας.
θ. Την εισήγηση επί προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, σεμιναρίων και άλλων προγραμμάτων στην Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας ή σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. για θέματα πολιτικής προστασίας.
ι. Την επεξεργασία και εισήγηση δράσεων, καθώς και το συντονισμό, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, του έργου της πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στον τομέα της πολιτικής προστασίας τόσο σε επίπεδο γενικής ενημέρωσης όσο και σε αντίστοιχο παροχής ειδικών οδηγιών, προς αντιμετώπιση συγκεκριμένης καταστροφής ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
ια. Την επιμέλεια έκδοσης ενημερωτικών, τεχνικών και επιστημονικών ανακοινώσεων της Γ.Γ.Π.Π. [βιβλία, περιοδικά, ενημερωτικά φυλλάδια, οπτικούς δίσκους (cd rom)] κ.λπ..
ιβ. Τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης της Γ.Γ.Π.Π. με περιοδικά, βιβλία, φυλλάδια και λοιπό υλικό, που αναφέρεται σε θέματα πολιτικής προστασίας, την τεκμηρίωση, ταξινόμηση και ηλεκτρονική διαχείριση του υλικού της βιβλιοθήκης.
ιγ. Την εξυπηρέτηση του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενου ερευνητή με την εξεύρεση και διάθεση ή το δανεισμό βιβλίων και λοιπών εντύπων. Τη συνεργασία με άλλες βιβλιοθήκες του εσωτερικού ή εξωτερικού.
Τη μέριμνα για την πρόσβαση σε εθνικές και διεθνείς βιβλιοθήκες μέσω διαδικτύου. Τη σύνταξη βιβλιογραφικών δελτίων, την παροχή βιβλιογραφικών πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους και την τήρηση και ενημέρωση καταλόγου των αποκτημάτων της βιβλιοθήκης.
ιδ. Την ενημέρωση και τον εμπλουτισμό της διαδικτυακής πύλης της Γ.Γ.Π.Π..
Δ. Το Τμήμα Οικονομικών και Υποστήριξης Έργων έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τα αναγκαία στοιχεία για την κατάρτιση ή τροποποίηση του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και έχει την ευθύνη παρακολούθησης της εκτέλεσής του.
β. Καταρτίζει πρόταση για την κατανομή των πιστώσεων, στον τομέα της πολιτικής προστασίας, προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.
γ. Μεριμνά για την παροχή εντολής για την εκκαθάριση των αποδοχών και λοιπών αμοιβών, καθώς και κάθε είδους αποζημιώσεων του προσωπικού της Σ.Α.Π.Π. και του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
δ. Μεριμνά για τη στέγαση, συντήρηση και την εκκαθάριση μισθωμάτων κτιρίων και λοιπών εγκαταστάσεων εξοπλισμού στα οποία στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
ε. Μεριμνά για την ασφάλεια, καθαριότητα και ευταξία του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
στ. Προβαίνει στην προμήθεια κάθε πάγιου και αναλώσιμου υλικού ή εφοδίου και μεριμνά για την ανάληψη εκτέλεσης εργασιών ή μελετών για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
ζ. Μεριμνά για τη διαχείριση δημόσιου υλικού, πάγιου ή αναλώσιμου, καθώς και για την αξιοποίηση, προμήθεια ή εκποίηση κάθε κινητού περιουσιακού στοιχείου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
η. Παρακολουθεί την αποθήκη υλικού και μεριμνά για την ικανοποίηση των αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τηρεί βιβλία και στοιχεία.
θ. Παραλαμβάνει από τις μόνιμες ή ευκαιριακές επιτροπές παραλαβής των κάθε είδους και φύσεως υλικών, αναλωσίμων και μη και τα διαθέτει στις επιμέρους οργανικές μονάδες.
ι. Μεριμνά για κάθε θέμα που αφορά την κίνηση, διάθεση και έλεγχο της χρήσης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων της Σ.Α.Π.Π..
ια. Μεριμνά για τη διακίνηση της αλληλογραφίας μέσω ΕΛ.ΤΑ. ή από ιδιωτικές εταιρείες.
ιβ. Τη διαχείριση προγραμμάτων και έργων πολιτικής προστασίας που χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Ένωση και λοιπούς Διεθνείς Οργανισμούς. Ειδικότερα, είναι αρμόδιο για τις διαδικασίες προγραμματισμού, ανάθεσης και διαχείρισης συμβάσεων, παρακολούθησης και πιστοποίησης του φυσικού αντικειμένου και οικονομικής διαχείρισης έργου.
3. Το Γραφείο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Συνεργασίας και Προγραμμάτων έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. Προωθεί τις σχέσεις της Χώρας στον τομέα της πολιτικής προστασίας με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και αντίστοιχους φορείς πολιτικής προστασίας άλλων χωρών, συντονίζει την παροχή επιστημονικής ή υλικής βοήθειας από και προς άλλες χώρες σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και εισηγείται για την αξιοποίηση της βοήθειας αυτής.
β. Εισηγείται τα αναγκαία μέτρα για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας, σε θέματα πολιτικής προστασίας, προς το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις και παρακολουθεί τη σύναψη και υλοποίηση διεθνών συμφωνιών και συνεργασιών.
γ. Συνεργάζεται με τις λοιπές οργανικές μονάδες της Γ.Γ.Π.Π., καθώς και με άλλους φορείς για την εισήγηση και διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων, συνεδρίων, συναντήσεων, εκπαιδεύσεων, εκθέσεων, ασκήσεων και ημερίδων.
δ. Εισηγείται την πραγματοποίηση ταξιδιών του προσωπικού της Γ.Γ.Π.Π. στο εξωτερικό για επίσημες επισκέψεις ή υπηρεσιακές αποστολές.
ε. Παρακολουθεί τις δράσεις αρμοδιότητας Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και Διεθνών Οργανισμών και υποβάλλει για έγκριση και χρηματοδότηση αντίστοιχα προγράμματα.
στ. Συμμετέχει στην επεξεργασία και εφαρμογή συμβάσεων, αποφάσεων, συστάσεων και μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και Διεθνών Οργανισμών σε αντικείμενα της Γ.Γ.Π.Π..
ζ. Σχεδιάζει και υποβάλλει προτάσεις και την υλοποίηση προγραμμάτων σε συνεργασία με τις λοιπές οργανικές μονάδες της Σ.Α.Π.Π. κατά λόγο αρμοδιότητας.
η. Εποπτεύει, παρακολουθεί, υλοποιεί και εφαρμόζει τα διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα αποστολής της Σ.Α.Π.Π., καθώς και τη διενέργεια κάθε αναγκαίας συναφούς πράξης.
4. Το Γραφείο Διαχείρισης Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης «112» είναι αρμόδιο:
α. Για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας για την υλοποίηση και λειτουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης «112», καθώς και την κατάρτιση, ανάθεση και παρακολούθηση της εκτέλεσης της κάθε σχετικής με τη λειτουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης «112» Σύμβασης.
β. Για την παρακολούθηση των θεμάτων υλοποίησης και λειτουργίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης «112», τη συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, την εισήγηση θεσμικών ρυθμίσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΥΚΕΑ 112, την ενημέρωση του κοινού για το «112» και για τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος, τη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ε.Ε. και εθνικούς φορείς κρατών − μελών της Ε.Ε. για θέματα που αφορούν το «112», την παροχή στοιχείων για τη λειτουργία της υπηρεσίας του «112» σε εθνικούς και διεθνείς φορείς, την ανάπτυξη του «112» και την παρακολούθηση κάθε άλλου συναφούς με το «112» θέματος.
5. Το Γραφείο Διοίκησης και Οργάνωσης είναι αρμόδιο για:
α. Το χειρισμό όλων των θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης του μόνιμου και με θητεία προσωπικού, του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και με σχέση έμμισθης εντολής, του προσωπικού του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων και όλων των θεμάτων αποσπάσεων, μετατάξεων και κάθε είδους υπηρεσιακών μεταβολών.
β. Το χειρισμό των θεμάτων συμβάσεων μίσθωσης έργου.
γ. Την εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο και την τήρηση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων.
δ. Τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας.
ε. Τη μέριμνα για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων στο εσωτερικό ή το εξωτερικό για εκτέλεση υπηρεσίας.
στ. Τον προγραμματισμό και την ανίχνευση αναγκών της Σ.Α.Π.Π. σε ανθρώπινο δυναμικό.
ζ. Την τήρηση του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων και την επεξεργασία των στοιχείων για τις εκάστοτε μεταβολές του προσωπικού της Σ.Α.Π.Π..
η. Την οργάνωση των υπηρεσιών της Σ.Α.Π.Π. και την υποβολή προτάσεων για την οργανωτική αναδιάρθρωσή της σε συνεργασία με τις αρμόδιες οργανικές μονάδες.
θ. Τη μέριμνα για τη συγκρότηση και λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων.
ι. Το χειρισμό θεμάτων εφαρμογής του συστήματος εκθέσεων αξιολόγησης του προσωπικού.
ια. Τη μελέτη και εφαρμογή μέτρων για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, την υλοποίηση δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και τον ανασχεδιασμό των χρησιμοποιούμενων εντύπων στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας.
ιβ. Την εφαρμογή μέτρων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του υπηρετούντος προσωπικού.
ιγ. Τη μέριμνα για την προώθηση και παρακολούθηση της διαδικασίας μέχρι τη δημοσίευσή τους, των νομοθετικών και άλλων κειμένων που καταρτίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
ιδ. Τη σύνταξη στην αρχή κάθε έτους του απολογισμού των δράσεων της Σ.Α.Π.Π. του προηγούμενου έτους και τον προγραμματισμό του επόμενου έτους.
ιε. Την τήρηση του γενικού πρωτοκόλλου εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας.
ιστ. Τη διακίνηση και διεκπεραίωση της υπηρεσιακής αλληλογραφίας, την αναπαραγωγή εγγράφων και εντύπων και τη διαχείριση ζητημάτων περαιτέρω χρήσης δημόσιας πληροφορίας.
ιζ. Την επικύρωση και βεβαίωση της ακρίβειας αντιγράφων ή φωτοαντιγράφων εγγράφων ή δικαιολογητικών.
ιη. Την τήρηση του αρχείου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
1. Το άρθρο 3 του ν. 3013/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 3
Δυναμικό και μέσα Πολιτικής Προστασίας
1. Στο δυναμικό και στα μέσα Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνονται:
α. Ειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθεται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών.
β. Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επιμέρους δράσεις Πολιτικής Προστασίας και, κυρίως, για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών [όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα−Ελληνική Ακτοφυλακή, ΕΛ.ΑΣ., Ε.Κ.Α.Β., Ένοπλες Δυνάμεις, Ο.Α.Σ.Π., υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας, των Δήμων, της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και των θυγατρικών της (Α.Δ.Μ.Η.Ε., Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. κ.λπ.), του Ο.Τ.Ε. Α.Ε. και των θυγατρικών του, της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., της Δ.ΕΠ.Α. Α.Ε., της Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., της Ε.Μ.Υ. κ.λπ.].
γ. Οι εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που έχουν πιστοποιηθεί σχετικώς από την Πυροσβεστική Ακαδημία, εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.
2.α. Σε περιπτώσεις γενικών καταστροφών, περιφερειακών και τοπικών μεγάλης έντασης ή καταστροφών εξειδικευμένου χαρακτήρα, καθώς και σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εντάσσονται στις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ή του εξουσιοδοτημένου Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του εξουσιοδοτημένου Περιφερειάρχη, πολίτες με ειδικές γνώσεις και εμπειρία, καθώς και πάσης φύσεως μέσα που ανήκουν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με τους αντίστοιχους χειριστές τους, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
β. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η διαδικασία και το ύψος της καταβαλλόμενης αποζημίωσης, για τη χρήση των μέσων και την απασχόληση των πολιτών και των χειριστών των μέσων.
γ. Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές της παρούσας παραγράφου αίρεται αυτοδικαίως με την πάροδο εξαμήνου, δύναται δε να ανανεώνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από βεβαίωση των κατά περίπτωση αρμόδιων αποκεντρωμένων οργάνων πολιτικής προστασίας ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης, καθώς και με ειδική αιτιολογία για τους λόγους για τους οποίους οι επιπτώσεις από τις καταστροφές δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί.»
2. Το υπ’ αριθμ. 5 εδάφιο της περίπτωσης θ΄ της παρ.ΙΙ του άρθρου 186 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«5. Η έκδοση αποφάσεων κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου για τοπικές καταστροφές μικρής έντασης, ύστερα από εξουσιοδότηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 3013/2002.»
3. Για τους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν στους φορείς της παραγράφου 1 του παρόντος η άρνηση σύμπραξης ή προσήκουσας εκτέλεσης καθηκόντων στο πλαίσιο της υλοποίησης των Γενικών και Ειδικών Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας και της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου και της εν γένει νομοθεσίας για την Πολιτική Προστασία της Χώρας συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο διώκεται υποχρεωτικώς και τιμωρείται κατά τις κείμενες διατάξεις.
1. Η παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3013/2002 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Συνιστάται Διυπουργική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας στην οποία μετέχουν οι Υπουργοί:
α. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ως Πρόεδρος,
β. Οικονομικών,
γ. Εθνικής Άμυνας,
δ. Εσωτερικών,
ε. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,
στ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
ζ. Παιδείας και Θρησκευμάτων,
η. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
θ. Υγείας,
ι. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
ια. Ναυτιλίας και Αιγαίου και
ιβ. κατά περίπτωση, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό ή ο Υφυπουργός Επικρατείας ή ο Υπουργός Επικρατείας.
Στις συνεδριάσεις της λαμβάνουν μέρος, κατά περίπτωση και αρμοδιότητα, και άλλοι Υπουργοί, εφόσον, κατά την κρίση του Προέδρου, θεωρείται αναγκαία η παρουσία τους.»
2. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3013/2002 αναριθμούνται σε β΄ και γ΄ αντιστοίχως, προστίθεται δε περίπτωση α΄ ως ακολούθως:
«α. Εγκρίνει την Εθνική Πολιτική για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών και τον Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας.»
1. Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 5 του ν. 3013/2002 αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«1. Συνιστάται Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.
2. Στη σύνθεσή του μετέχουν:
α. Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ως Πρόεδρος,
β. Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης,
γ. Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας,
δ. Οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων:
δ.1. Οικονομικών,
δ.2. Εσωτερικών,
δ.3. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,
δ.4. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
δ.5. Παιδείας και Θρησκευμάτων,
δ.6. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
δ.7. Υγείας,
δ.8. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
δ.9. Ναυτιλίας και Αιγαίου,
δ.10. Ο Υπαρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α..,
δ.11. Ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος και
δ.12. Οι Πρόεδροι Ε.Ν.Π.Ε. και Κ.Ε.Δ.Ε..
ε. Στη σύνθεσή του, επίσης, μπορεί να μετέχει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, για θέματα αντίστοιχων καταστροφών στην περιοχή αρμοδιότητάς του.
3. Σε περιπτώσεις γενικών, καθώς και ιδιαίτερου χαρακτήρα περιφερειακών ή τοπικών μεγάλης έντασης καταστροφών, το ίδιο όργανο μπορεί να συνεδριάζει με τη συμμετοχή των αντίστοιχων Υπουργών ή των αρμόδιων για την Πολιτική Προστασία Υφυπουργών, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος και προεδρεύει.»
2. Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 3013/2002 προστίθεται εδάφιο η΄ ως ακολούθως:
«η. Εγκρίνει τον Ετήσιο Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας.»
1. Σχεδιάζεται κάθε πέντε (5) έτη «Εθνική Πολιτική για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών». Η ως άνω πολιτική στοχεύει στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών και στην ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης της Χώρας. Για τη διαμόρφωσή της λαμβάνονται υπόψη η ανάλυση του κινδύνου καταστροφών σε συνάρτηση με τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους, οριζόντιες και τομεακές πολιτικές, ιδίως δε οι πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, την υγεία, την ασφάλεια, την εκπαίδευση και κατάρτιση και λοιπά και μετέχουν οι δημόσιοι φορείς κατά λόγο αρμοδιότητας, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, φορείς του παραγωγικού τομέα και λοιποί φορείς του ιδιωτικού τομέα, εμπλεκόμενοι στη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών.
2. Η Εθνική Πολιτική για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών εγκρίνεται από τη Διυπουργική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας. Η ως άνω πολιτική ενσωματώνεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Χώρας και αποτελεί κύριο άξονα αυτού για την επίτευξη της αειφόρου
ανάπτυξης. Η Γ.Γ.Π.Π. είναι αρμόδια, μέσω της Σ.Α.Π.Π., για την προώθηση και το συντονισμό των διαδικασιών διαμόρφωσης της ως άνω πολιτικής. Οι επιμέρους διαδικασίες και λοιπές λεπτομέρειες για την κατάρτιση και την αναθεώρηση της ως άνω πρότασης προς τη Διυπουργική Επιτροπή, καθώς και οι διαδικασίες ελέγχου της εφαρμογής της εγκεκριμένης Εθνικής Πολιτικής για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών ορίζονται με τον οργανισμό της Γ.Γ.Π.Π. και της Σ.Α.Π.Π..
3. Καθιερώνεται «Εθνικός Σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας» τριετούς διάρκειας, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων πολιτικής προστασίας, που αφορούν όλους τους τομείς διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών και ειδικότερα την πρόληψη, την προετοιμασία, την αντιμετώπιση, την αποκατάσταση και την ανατροφοδότηση του σχεδιασμού διαχείρισης του κινδύνου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδιασμού πραγματοποιείται βάσει της Εθνικής Πολιτικής για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών. Οι σχετικές δράσεις χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γ.Γ.Π.Π. προωθεί και συντονίζει τις διαδικασίες για την κατάρτιση της πρότασης του τριετούς Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας δια της Σ.Α.Π.Π., με τη μορφή Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Πολιτική Προστασία. Την πρόταση εισηγείται ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο Κ.Σ.Ο.Π.Π. για περαιτέρω επεξεργασία. Η τελική πρόταση, μετά την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων του Κ.Σ.Ο.Π.Π., υποβάλλεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στη Διυπουργική Επιτροπή προς έγκριση. Η Σ.Α.Π.Π. της Γ.Γ.Π.Π. υποστηρίζει το Κ.Σ.Ο.Π.Π. κατά την ανωτέρω διαδικασία. Στον εγκεκριμένο Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας ορίζονται οι οικονομικοί πόροι υλοποίησης των σχετικών δράσεων. Στον Εθνικό Σχεδιασμό μετέχουν φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι επιμέρους διαδικασίες και οι λοιπές λεπτομέρειες για την κατάρτιση και αναθεώρηση της πρότασης του Εθνικού Σχεδιασμού προς τη Διυπουργική Επιτροπή, καθώς και οι διαδικασίες ελέγχου της εφαρμογής του εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδιασμού ορίζονται με τον οργανισμό της Γ.Γ.Π.Π. και της Σ.Α.Π.Π..
4. Ο Ετήσιος Εθνικός Σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας του εδαφίου α΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3013/2002 καταρτίζεται βάσει του τριετούς Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας σε ετήσια βάση από την αρμόδια μονάδα της Γ.Γ.Π.Π., η οποία είναι η Σ.Α.Π.Π. και υποβάλλεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο Κ.Σ.Ο.Π.Π. για έγκριση. Οι επιμέρους διαδικασίες και οι λοιπές λεπτομέρειες για την κατάρτιση της πρότασης του Ετήσιου Εθνικού Σχεδιασμού προς το Κ.Σ.Ο.Π.Π., καθώς και οι διαδικασίες ελέγχου της εφαρμογής του Ετήσιου Εθνικού Σχεδιασμού ορίζονται με τον οργανισμό της Σ.Α.Π.Π..
5. Ετησίως υποβάλλεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έκθεση απολογισμού δράσεων αναφορικά με τα προβλεπόμενα στον «Ετήσιο Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας» προς το Κ.Σ.Ο.Π.Π.. Οι ως άνω εκθέσεις λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του «Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας». Μετά τη λήξη της τριετίας υποβάλλεται από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έκθεση απολογισμού δράσεων αναφορικά με τα προβλεπόμενα στον Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας προς τη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία αναθεώρησης της «Εθνικής Πολιτικής Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών». Η διαδικασία και λοιπές λεπτομέρειες για την κατάρτιση των ανωτέρω εκθέσεων απολογισμού δράσεων ορίζονται με τον οργανισμό της Σ.Α.Π.Π..
Ιδρύεται και λειτουργεί στη Σ.Α.Π.Π. «Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης», με σκοπό τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας όλων των συστημάτων προστασίας των πολιτών από την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων ή συμβάντων, που λειτουργούν σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και την ένταξή τους σε Εθνικό Σχεδιασμό Έγκαιρης Προειδοποίησης, ο οποίος καταρτίζεται κάθε έτος από τη Σ.Α.Π.Π. και υλοποιείται στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης συνιστούν διαδικασίες και υποδομές που εξασφαλίζουν την παραγωγή και την αξιολόγηση της πληροφορίας σχετικά με επερχόμενα καταστροφικά φαινόμενα ή συμβάντα, τη λήψη αποφάσεων και την ενημέρωση των πολιτών, με σκοπό την προετοιμασία του πληθυσμού και των δυνάμεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των ανωτέρω συμβάντων, τη βελτίωση της δυνατότητας αντίδρασης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και τη μείωση των απωλειών.
1. Οι περιπτώσεις β΄και ε΄ του άρθρου 8 του ν. 3013/2002 αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«β. Εισηγείται στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη το χαρακτηρισμό καταστροφής, ως γενικής και την έκδοση της αντίστοιχης απόφασης, για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.»
«ε. Εισηγείται στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τη διάθεση και κατανομή των πιστώσεων, που είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των, τυχόν, αναγκαίων έκτακτων ενισχύσεων, στους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους Ο.Τ.Α., για την υλοποίηση σχεδιασμού και εφαρμογής μέτρων πολιτικής προστασίας. Οι ως άνω έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις διατίθενται απευθείας στους Ο.Τ.Α. από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του ετήσιου προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ή των υπό τούτου εξουσιοδοτημένων οργάνων.»
2. Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας μπορεί, με απόφασή του, να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του σε ιεραρχικώς κατώτερα όργανα, με την εξαίρεση των αρμοδιοτήτων που του έχει μεταβιβάσει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, μπορεί, με απόφασή του, να ορίζει και τρίτο πρόσωπο ως Εθνικό Εκπρόσωπο Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος αναφέρεται στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
Στο άρθρο 15 του ν. 3013/2002 προστίθεται παράγραφος 5 ως ακολούθως:
«5. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λειτουργεί ως κατωτέρω:
α. Το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα, το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, οι Διευθύνσεις, τα Τμήματα και τα Γραφεία της Συντονιστικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, με το ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών.
β. Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) σε εικοσιτετράωρη βάση.
γ. Σε περιπτώσεις κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τμηματικά ή ολόκληρη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λειτουργεί σε δεκαεξάωρη ή εικοσιτετράωρη βάρδια.»
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
i.α. Οι παράγραφοι 2, 4, 5, 6, 11 και 12 του άρθρου 41 του ν. 1481/1984.
β. Τα άρθρα 8, 9, 10, 11, 12, 14, 23 και 24 του ν. 2800/2000.
γ. Η υπ’ αριθμ. 31135 οικ. Φ.109.1/25.7.2006 (Β΄ 975) απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, πλην των άρθρων 2 και 6 και των διατάξεων του Κεφαλαίου Δ΄αυτής.
δ. Η υπ’ αριθμ. 1227 οικ. Φ.109.1/7.3.2007 (Β΄ 302) απόφαση Υπουργού Δημόσιας Τάξης.
ε. Τα άρθρα 3, 4, 5, 8 και 15Α του π.δ. 210/1992 (Α΄ 99).
στ. Οι διατάξεις του π.δ. 65/2007 (Α΄ 75).
ζ. Τα άρθρα 2, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 412/1987 (Α΄ 183) και την παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994 (Α΄ 241), 5, η παρ. 2 του άρθρου 9, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 412/1987, οι παράγραφοι 2 και 9 του άρθρου 14, η παρ. 2 του άρθρου 25, όπως προστέθηκε την παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 444/1984 (Α΄ 156), οι παράγραφοι 1, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 4 και 5 του άρθρου 31, 54, 55, 56, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 57, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 1 του π.δ. 412/1987, παράγραφοι 1, 2, 3 και 5 του άρθρου 59, όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 14 του άρθρου 1 του π.δ. 412/1987 και τροποποιήθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994 και το άρθρο μόνο του π.δ. 114/1996 (Α΄ 84), 61, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του π.δ. 412/1987, 62, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του π.δ. 412/1987, 63, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του π.δ. 412/1987, 64, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του π.δ. 412/1987, 65, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 66, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 67, 69, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, παρ. 1 και 2 του άρθρου 70, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 71, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 9 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 76, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 11 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 77, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 78, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 13 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 79, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 14 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 80, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 15 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 81, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 3 του π.δ. 412/1987 και τροποποιήθηκε με την παρ. 16 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 82, 83, 84, 85, 86, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 305/1990 (Α΄ 126) 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 3 του π.δ. 412/1987, 95, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 3 του π.δ. 412/1987, 96, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 17 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 97, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 18 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 98, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 99, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 117, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 2 του π.δ. 237/1997 (Α΄ 177), 118, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 4 του π.δ. 412/1987, 119, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 4 του π.δ. 412/1987, η παρ. 2 του άρθρου 121, 122, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 412/1987 και τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 2 του π.δ. 239/1997, 123, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 26 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 124, 125, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 412/1987 και τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 1 του π.δ. 305/1990 (Α΄ 126) και την παρ. 27 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 126, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 28 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 127, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 29 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 128, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 30 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 129, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 5 του π.δ. 412/1987 και τροποποιήθηκε με την παρ. 31 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 132, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 412/1987 και την παρ. 4 του άρθρου 2 του π.δ. 239/1997, 133, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 2 του π.δ. 444/1984 (Α΄ 156), 134, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 6 του π.δ. 412/1987, 135, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 32 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, 136, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 9 του άρθρου 2 του π.δ. 444/1984 και τις παραγράφους 33 και 34 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, του άρθρου 137, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 6 του π.δ. 412/1987 και τροποποιήθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 1 του π.δ. 305/1990 και την παρ. 35 του άρθρου 1 του π.δ. 426/1994, και η παρ. 3 του άρθρου 140 του π.δ. 174/1983, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 6 του π.δ. 412/1987.
η. Το άρθρο 1 του π.δ. 365/1990, όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 1 του π.δ. 203/1995 (Α΄ 109) και την παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 239/1997 (Α΄ 177).
θ. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του π.δ. 329/1993 και η παρ. 4 του άρθρου 3 του π.δ. 239/1997.
ι. Η παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 3511/2006.
ια. Η παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 3013/2002 (Α΄ 102), η οποία προστέθηκε με το άρθρο 17 παρ. 1 του ν. 4058/2012 (Α΄ 63).
ιβ. Το άρθρο 7 του ν. 3013/2002.
ιγ. Τα άρθρα 1 έως 25 του π.δ. 151/2004.
ιδ. Η παρ. 5 του άρθρου 34 του ν. 3979/2011, όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 8 του άρθρου 56 του ν. 4150/2013 (Α΄ 102).
ii. Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Το άρθρο 31 του ν. 4053/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 31
1. Οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, κατά την έννοια του άρθρου 2 περίπτωση λα΄ του ν. 3431/2006 ή του άρθρου 2 περίπτωση 5 του ν. 3592/2007 (Α΄ 161), και οι πάροχοι δικτύου κατά την έννοια του άρθρου 2 περίπτωση 4 του ν. 3592/2007, καθώς και οι νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικοί σταθμοί, κατά την έννοια της περίπτωσης β΄ της παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 3592/2007, υποχρεούνται σε λήψη άδειας όλων των κατασκευών κεραιών που έχουν εγκαταστήσει.
2. Οι κάτοχοι των ως άνω κατασκευών κεραιών:
α) για τις οποίες υπάρχει μελέτη ραδιοεκπομπών κεραίας για την οποία έχει χορηγηθεί σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.Α.Ε. ένα (1) μήνα τουλάχιστον πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην αρμόδια υπηρεσία πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος ή έχουν υπαχθεί στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία, υπό την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί αίτηση για κατασκευή κεραίας στην Ε.Ε.Τ.Τ. πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος ή
β) οι οποίες χρησιμοποιούνται για ραδιοφωνική ή τηλεοπτική ευρυεκπομπή νομίμως λειτουργούντων ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών, βρίσκονται εκτός αστικού ιστού και λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες και εγκρίσεις, οφείλουν, μέχρι τις 30.4.2014 να συμπληρώσουν το φάκελο της αίτησης για τη χορήγηση της άδειας κατασκευής κεραίας από την Ε.Ε.Τ.Τ. με αντίγραφα όλων των αιτήσεων, που έχουν υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, για την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
3. Οι κάτοχοι των ως άνω κατασκευών κεραιών οφείλουν να υποβάλουν στην Ε.Ε.Τ.Τ. όλα τα απαιτούμενα για την έκδοση της άδειας δικαιολογητικά, που η έκδοσή τους εκκρεμεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες, εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από τη λήξη της ως άνω προθεσμίας, ήτοι μέχρι τις 30.10.2015. Οι αρνητικές απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, καθώς και οι αποφάσεις επί των προσφυγών κατ’ αυτών ενώπιον διοικητικής αρχής κοινοποιούνται απευθείας στην Ε.Ε.Τ.Τ..
4. Η Ε.Ε.Τ.Τ. εξετάζει τις υποβαλλόμενες αιτήσεις και εκδίδει την άδεια ή απορρίπτει αιτιολογημένα την αίτηση εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία συγκέντρωσης όλων των προβλεπομένων δικαιολογητικών και εγγράφων για κάθε πάροχο. Οι άδειες των ως άνω
κατασκευών κεραιών εκδίδονται σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε πριν από τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου. Για τις ως άνω κατασκευές κεραιών δεν επιτρέπεται η παράλληλη υπαγωγή στη διαδικασία αδειοδότησης που προβλέπεται στην παρ. 13 του άρθρου 29 του παρόντος νόμου.
5. Μέχρι την έκδοση της προβλεπομένης άδειας ή την αιτιολογημένη απόρριψη της αίτησης από την Ε.Ε.Τ.Τ., οι ως άνω εγκατεστημένες κατασκευές κεραιών θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούσες και αναστέλλεται η κατεδάφισή τους, με την επιφύλαξη τυχόν αντιθέτων
δικαστικών αποφάσεων.
6. Μετά την έκδοση της προβλεπομένης άδειας από την Ε.Ε.Τ.Τ., οι κάτοχοι των ως άνω κατασκευών κεραιών οφείλουν να καταθέσουν αμελλητί στις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για την έγκριση της τοποθέτησης των εγκατεστημένων κεραιών. Μέχρι την έκδοση της προβλεπομένης έγκρισης από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία ή την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφυγής ενώπιον διοικητικής αρχής, οι ως άνω κατασκευές κεραιών θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούσες και αναστέλλεται η κατεδάφισή τους, με την επιφύλαξη τυχόν αντιθέτων δικαστικών αποφάσεων.
7. Για τις μη αδειοδοτημένες εγκατεστημένες κατασκευές κεραιών, για τις οποίες υποβλήθηκε σχετική καταγγελία στην Ε.Ε.Τ.Τ. ή διαπιστώθηκε αυτεπαγγέλτως η ύπαρξή τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, ολοκληρώνεται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων, σύμφωνα με το ισχύον κατά το χρόνο εγκατάστασής τους νομικό καθεστώς και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες σε αυτό κυρώσεις, πλην της κατεδάφισής τους. Για τις εν λόγω κατασκευές κεραιών εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.
8. Οι κατασκευές κεραιών των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας μπορούν να μεταβιβαστούν κατά κυριότητα σε πάροχο δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής.
9. Εγκαταστάσεις που θεωρούνται ότι λειτουργούν νόμιμα, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, μπορούν να ηλεκτροδοτούνται, εφόσον προσκομισθεί στον αρμόδιο για την ηλεκτροδότηση πάροχο βεβαίωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ότι πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις ένταξης στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.»
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 24 Μαρτίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 24 Μαρτίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ