Τροποποιήθηκε από:
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 195Α_2022 | 3.09 MB |
1. Όπου στον παρόντα προβλέπεται η έκδοση ατομικών διοικητικών πράξεων και συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του ν. 4622/2019 (Α’ 133), η αρμοδιότητα τελικής υπογραφής καθορίζεται κατ’ εφαρμογή του άρθρου αυτού.
2. Σε περίπτωση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Π.) σε δημόσιο ή δημοτικό κτήμα ή σε ακίνητο εταιρείας που ανήκει άμεσα ή έμμεσα στο ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο υφιστάμενων κατά τη δημοσίευση του παρόντος συμβάσεων παραχώρησης του ν. 4413/2016 (Α’ 148) ή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα του ν. 3389/2005 (Α’ 232) ή με παραχώρηση χρήσης ή μίσθωση, ειδικές υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου ή του αντισυμβαλλόμενου μέρους των οικείων συμβάσεων, όπως, υποχρέωση κατασκευής συγκεκριμένων υποδομών ή υποχρέωση μίσθωσης ή υποπαραχώρησης συγκεκριμένων τμημάτων του Ε.Π. δεν θίγονται από τις διατάξεις του παρόντος ή των αποφάσεων που εκδίδονται δυνάμει των παρ. 2, 9 και 10 του άρθρου 46.
Ομοίως, η εποπτεία της ανάπτυξης και λειτουργίας και η μεταβίβαση της διοίκησης και διαχείρισης της Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.) σε νέο οικονομικό φορέα διέπονται αποκλειστικά από τους όρους των οικείων συμβάσεων.
3. Στο άρθρο 4 του ν. 4061/2012 (Α’ 66), περί παραχωρήσεων ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προστίθεται παρ. 11 ως εξής:
«11. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να παραχωρούνται κατά χρήση, έναντι τιμήματος, ακίνητα της περ. α) της παρ. 1, ανεξαρτήτως έκτασης, εφόσον εμπίπτουν εντός εγκεκριμένων Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, με σκοπό την αναβάθμιση και εξυγίανσή τους, χωρίς δημοπρασία, μετά από αίτηση του αρμόδιου φορέα διαχείρισης του υποδοχέα, στην οποία περιγράφεται το ακίνητο, κατά εμβαδόν, θέση και συντεταγμένες στο ελληνικό γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς. Η χρονική διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται στην απόφαση του πρώτου εδαφίου, κατά ανώτατο όριο σαράντα (40) έτη, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον είκοσι (20) έτη, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου. Στην απόφαση του πρώτου εδαφίου αναγράφονται επίσης οι όροι και οι προϋποθέσεις της παραχώρησης, ιδίως η χρονική διάρκειά της, το τίμημα, ο τρόπος και η έναρξη καταβολής του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Ο φορέας διαχείρισης του υποδοχέα δύναται να υπεκμισθώνει είτε κατά τμήματα, είτε στο σύνολό τους τα ακίνητα που του παραχωρήθηκαν με το τίμημα της
παραχώρησης να ανέρχεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), επί του εισπραττόμενου μισθώματος, εφαρμοζόμενου αναλογικά του άρθρου 9. Ο φορέας διαχείρισης οφείλει, εντός προθεσμίας τριών (3) ετών από την παραχώρηση, να προβεί σε κάθε εργασία διαμόρφωσης των ακινήτων και εντός προθεσμίας επιπλέον τριών (3) ετών να έχει εκμισθώσει τα παραχωρούμενα ακίνητα κατά τα άνω αναφερόμενα. Επίσης, οφείλει, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός, να ενημερώσει το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εξέδωσε την απόφαση της παραχώρησης, τόσο για την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης των ακινήτων, όσο για την εκμίσθωσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση ανακαλείται η παραχώρηση.»
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται τα κριτήρια και οι προδιαγραφές για τον χαρακτηρισμό ενός Ε.Π. ως οικολογικού, κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 4.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζονται ο τύπος της αίτησης του άρθρου 7, το ειδικότερο περιεχόμενο των μελετών σκοπιμότητας - βιωσιμότητας και τεχνικής οργάνωσης και τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν, τα ελάχιστα έργα υποδομής που απαιτούνται για να λειτουργήσει το Επιχειρηματικό Πάρκο (Ε.Π.) και οι προδιαγραφές που αυτά πληρούν, τα απαιτούμενα παράβολα, η διαδικασία εξέτασης της αίτησης και του σχετικού φακέλου, τα ειδικότερα κριτήρια και ο τρόπος αξιολόγησής τους, οι σχετικές προθεσμίες, οι προδιαγραφές, ο τύπος και το περιεχόμενο των πολεοδομικών και εν γένει τεχνικών μελετών και τα έγγραφα που τις συνοδεύουν, το ύψος της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης των έργων του άρθρου 16, η διαδικασία υποβολής της, το περιεχόμενό της, οι όροι και οι προϋποθέσεις κατάπτωσης ή επιστροφής της και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
3.α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίνεται η κατά το άρθρο 10 ανάπτυξη Ε.Π..
β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εγκρίνεται η κατά το άρθρο 10 σύσταση του δικαιώματος επιφανείας υπέρ της Ε.Α.Δ.Ε.Π..
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 11, παρατείνεται έως δύο (2) έτη.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δύναται να καθορίζονται η διαδικασία είσπραξης των εισφορών σε χρήμα του άρθρου 13, δέσμευσης χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας και άρσης αυτής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, στα Ε.Π. ή σε τμήματα αυτών, μπορεί να συστήνονται Ελεύθερες Ζώνες ή να αναγνωρίζονται Ελεύθερες Αποθήκες ή Τελωνειακές Αποθήκες ή Χώροι Προσωρινής Αποθήκευσης, της παρ. 3 του άρθρου 14.
7. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, ορίζεται το σύνολο των έργων που πρόκειται να εκτελεσθούν στις εξωτερικές υποδομές των Ε.Π., το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες υλοποίησης των έργων, με εξειδίκευση των διαδικασιών, αποφάσεων και εγκρίσεων που απαιτούνται για κάθε έργο, κατά την παρ. 3 του άρθρου 15.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, επιτρέπεται η μεταβολή των ορίων των Ε.Π., καθώς και των λοιπών δεδομένων ίδρυσης και λειτουργίας τους, κατά την παρ. 1 του άρθρου 17.
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπονται η διαδικασία καθορισμού, οριοθέτησης και οργάνωσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι όροι δόμησης, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας και διαχείρισης των Επιχειρηματικών Πάρκων Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας του άρθρου 19.
10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζεται ο τρόπος οργάνωσης και οι ελάχιστες υποδομές των Ε.Π.Ε., ο τύπος και οι προδιαγραφές των μελετών της παρ. 1 του άρθρου 20 και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ανάπτυξη και λειτουργία των Ε.Π.Ε..
11. Mε κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορούν να αναπροσαρμόζονται τα ποσά της παρ. 3 του άρθρου 28.
12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης των κινήτρων του άρθρου 28 και 30, οι συνέπειες παραβίασης των όρων χορήγησης της απαλλαγής, εξειδικεύεται η κατάλληλη νομική βάση χορήγησης αυτών, τηρουμένων των κανόνων κρατικών ενισχύσεων, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
13. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της βεβαίωσης συμβατότητας της παρ. 1 του άρθρου 29.
14. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων δύναται να καθορίζεται η διαδικασία εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 31 ως προς τη δυνατότητα απαλλοτρίωσης των μη αξιοποιηθέντων επιχειρηματικών οικοπέδων με τα συστατικά τους.
15. α) Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξειδικεύονται η εποπτεία και οι έλεγχοι που διενεργούνται κατά το άρθρο 32, η κλιμάκωση και τα κριτήρια επιμέτρησης των κυρώσεων που επιβάλλονται σε παραβάσεις του παρόντος νόμου και της απόφασης έγκρισης ανάπτυξης του Ε.Π., η διαδικασία επιβολής τους κατά το άρθρο 33, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών καθορίζεται αποζημίωση των μελών των Επιτροπών Ελέγχου για τη διενέργεια των ελέγχων.
16. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα για τη σύσταση του Μητρώου Αδρανών Βιομηχανικών Κτιρίων, την πρόσβαση των ιδιοκτητών των κτιρίων σε αυτό, τον τρόπο δήλωσής τους κατά το άρθρο 34 και κάθε τεχνικό ή άλλο σχετικό θέμα.
17. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα για την επέκταση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων, τη διασύνδεση της βάσης δεδομένων της παρ. 4 του άρθρου 34, τη σύσταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της παρ. 5 του ίδιου άρθρου, τον τρόπο λειτουργίας της βάσης δεδομένων και κάθε τεχνικό ή άλλο σχετικό θέμα.
18. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζονται οι βασικές αρχές του Επιχειρησιακού Σχεδίου του άρθρου 35, τα κριτήρια αξιολόγησης των Περιφερειακών Ενοτήτων και ο τρόπος βαθμολόγησής τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της επικαιροποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων που εκπονήθηκε σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 42 του ν. 3982/2011 (Α’ 143) και της συνέχισης ή επικαιροποίησης των αναληφθεισών δράσεων, όπως εγκρίθηκαν με την υπ’ αρ. 82/25.5.2018 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (Β’ 2231).
19. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να προσδιορισθεί το περιεχόμενο του φακέλου ανά Οργανωμένο Υποδοχέα Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.), που σχηματίζει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας εντός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος, για την υποχρεωτική υπαγωγή των υφιστάμενων Επιχειρηματικών Πάρκων και Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. στον παρόντα εντός πέντε (5) ετών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 47.
1. Νομίμως λειτουργούσες δραστηριότητες, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος και υφίστανται κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος σε εδαφικές εκτάσεις που καθορίζονται να αναπτυχθούν ως Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.), επιτρέπεται να λειτουργούν εντός του Ε.Π, οφείλουν όμως να συμμορφώνονται, το αργότερο μέχρι την έκδοση της απόφασης της παρ. 3 του άρθρου 16, με τους όρους του κανονισμού λειτουργίας του Ε.Π., όπως καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 23.
Κατ’ εξαίρεση, νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις οι οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία περιβαλλοντικής κατάταξης «Α1» της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), επιτρέπεται να συμπεριληφθούν εντός του Ε.Π., εφόσον αυτό είναι τύπου «Α2» και οφείλουν να συμμορφώνονται κατά τα λοιπά με τους όρους του κανονιστικού πλαισίου και του Κανονισμού Λειτουργίας του Ε.Π. μέσα στην ανωτέρω προθεσμία.
2. Υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ε.Π. που θεσμοθετήθηκαν με τον ν. 3982/2011 (Α’ 143) ή εντάχθηκαν σε αυτόν ολοκληρώνουν τις υποδομές τους και τα υπόλοιπα έργα σύμφωνα με τον ν. 3982/2011.
3. Αιτήσεις για ανάπτυξη ή μεταβολή των ορίων και των λοιπών δεδομένων ίδρυσης και λειτουργίας του Ε.Π. που υποβλήθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, σύμφωνα με το Μέρος Γ’ του ν. 3982/2011, για τις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καθορισμού, αξιολογούνται και εξετάζονται, σύμφωνα με τον παρόντα, πλην των προϋποθέσεων που αφορούν στη διασφάλιση της έκτασης. Η πληρότητα των δικαιολογητικών εξετάζεται σύμφωνα με την υπό στοιχεία Φ/Α.15/3/2226/170/2012 κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Β’ 583), χωρίς να απαιτείται η υποβολή σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας. Εφόσον οι αιτήσεις για τη μεταβολή, αφορούν Ε.Π. που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 3982/2011, σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 63 του ως άνω νόμου και συντρέχει η προϋπόθεση της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 20 ως προς το άθροισμα των επιφανειών κάλυψης, εφαρμόζονται οι περ. α) και β) της παρ. 4 του άρθρου 20, ως προς τα ποσοστά της εισφοράς σε γη και της εισφοράς σε χρήμα.
4. Εκκρεμείς αιτήσεις υπαγωγής υφιστάμενων Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.) του Γ’ Μέρους του ν. 3982/2011 αξιολογούνται και ολοκληρώνονται κατ’ εφαρμογή του ιδίου νόμου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας.
5. Στους Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. για τους οποίους έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί απόφαση διαπίστωσης ολοκλήρωσης έργων ή εκκρεμούν η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης και της πράξης εφαρμογής ή η ολοκλήρωση επιμέρους υποδομών τους και η εκτέλεση λοιπών υποχρεώσεων από τους φορείς ανάπτυξης και διαχείρισης, για την ολοκλήρωση των ως άνω εφαρμόζονται οι προθεσμίες του παρόντος, οι οποίες εκκινούν εκ νέου από την έναρξη ισχύος του, χωρίς την απαίτηση πιστοποίησης ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου.
6. Στους υφιστάμενους κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Ο.Υ.Μ.Ε.Δ., για τους οποίους δεν έχουν συσταθεί φορείς διαχείρισης, η κυριότητα των κοινόχρηστων - κοινωφελών χώρων παραμένει στον φορέα ανάπτυξης και ο υφιστάμενος Κανονισμός Λειτουργίας εξακολουθεί να διέπει τη λειτουργία του υποδοχέα.
7. Για τη διασφάλιση του εκατό τοις εκατό (100%) της έκτασης του Ε.Π. κατά την επέκταση ήδη εγκεκριμένων Ο.Υ.Μ.Ε.Δ., κατά παρέκκλιση του άρθρου 8, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.) μπορεί να θεωρηθεί ότι διασφαλίζει το ογδόντα τοις εκατό (80%) της αιτούμενης προς επέκταση έκτασης του Ε.Π. και με τη ρητή συναίνεση των ιδιοκτητών γης σε αυτή. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, το υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό (20%) μπορεί να αποκτηθεί με απαλλοτρίωση.
8. Σε υφιστάμενους Ο.Υ.Μ.Ε.Δ., των οποίων η ανάπτυξη έχει εγκριθεί και οργανωθεί σε περισσότερες της μίας φάσεις υλοποίησης, δεν προβλέπεται πλέον προθεσμία για την εκκίνηση της υλοποίησης της επόμενης φάσης.
9. Με τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος οι Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. που διέπονται από τους νόμους 4458/1965 (Α’ 33), 2545/1997 (Α’ 254) και 3982/2011 υπάγονται υποχρεωτικά στις διατάξεις του παρόντος με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία: α) ο Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. μετονομάζεται σε «Επιχειρηματικό Πάρκο», συνοδευόμενο από τον γεωγραφικό προσδιορισμό του, και β) ορίζονται οι ειδικότεροι όροι λειτουργίας ή ανάπτυξης του, βάσει του παρόντος. Για τον σκοπό αυτό η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχηματίζει σχετικό φάκελο ανά Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η υπαγωγή μπορεί να γίνει και πριν από τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ιδίως όταν η κατασκευή νέων ή η αναβάθμιση υφιστάμενων έργων υποδομής έχει ενταχθεί σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης, κατόπιν αίτησης του Φορέα που συνοδεύεται από τα στοιχεία που καθορίζονται στην απόφαση της παρ. 19 του άρθρου 46.
10. Μέχρι την υπαγωγή της παρ. 9, οι υφιστάμενες Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) του ν. 4458/1965, οι Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.) του ν. 2545/1997, και τα επιχειρηματικά πάρκα του ν. 3982/2011, εξακολουθούν να διέπονται από τους νόμους αυτούς, τις κανονιστικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση αυτών, καθώς και από τα άρθρα 5, 6, 9, 11, 17, 25, 28, 29, 30, 36 έως 44 του παρόντος.
Όπου στις προαναφερόμενες διατάξεις αναφέρεται η Ε.Α.Δ.Ε.Π. νοείται κατά περίπτωση: α) για τις ΒΙ.ΠΕ. που διέπονται από τον ν. 4458/1965, ο φορέας οργάνωσης και εκμετάλλευσης, β) για τις ΒΕ.ΠΕ. του ν. 2545/1997, ο φορέας ίδρυσης ή ο φορέας διοίκησης και διαχείρισης, αν έχουν μεταβιβαστεί η διοίκηση και η διαχείριση, γ) για τα Ε.Π. του ν. 3982/2011, η Ε.ΑΝ.Ε.Π. ή η Εταιρεία Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Δ.Ε.Π.), αν έχουν μεταβιβαστεί η διοίκηση και η διαχείριση.
11. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπαγωγής της παρ. 9, οι Κανονισμοί Λειτουργίας που είχαν εγκριθεί με κανονιστικές αποφάσεις των νόμων 4458/1965, 2545/1997 και 3982/2011 αποβάλλουν τον χαρακτήρα της κανονιστικής απόφασης και εφεξής ισχύουν και δύναται να τροποποιούνται ως Κανονισμοί Λειτουργίας του άρθρου 23. Η τήρηση και εφαρμογή των ως άνω Κανονισμών είναι υποχρεωτική από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και από τους ειδικούς ή καθολικούς διαδόχους αυτών.
12. Για τους ήδη λειτουργούντες Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. η προθεσμία των έξι (6) ετών της παρ. 2 του άρθρου 31 για την αξιοποίηση των επιχειρηματικών οικοπέδων εκκινεί από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
13. Μέχρι την ενεργοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων, κατά το μέρος που αφορά στην ανάπτυξη Ε.Π., η αίτηση υποβάλλεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σύμφωνα με το άρθρο 7.
14. Κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, όλες οι ήδη συνταχθείσες, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, συμβολαιογραφικές πράξεις σύστασης και μεταβίβασης δικαιώματος επιφανείας επί των Ο.Υ.Μ.Ε.Δ., δια των οποίων προβλέπεται διαίρεση και κατάτμηση οικοπέδου και οι οποίες δεν έχουν ακόμη μεταγραφεί στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή δεν έχουν καταχωρισθεί στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο, θεωρούνται εξ υπαρχής έγκυρες και ισχυρές και μεταγράφονται στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή καταχωρίζονται στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο νομίμως, σύμφωνα με τα άρθρα 36 έως 44, άλλως επιτρέπεται η επανακατάθεσή τους για καταχώριση στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο, χωρίς μεσολάβηση άλλης συμβολαιογραφικής ή διοικητικής πράξης. Με την καταχώριση ή την επανακαταχώρισή τους στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο επέρχεται και η γεωμετρική μεταβολή που περιγράφεται σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι σχετικές τεχνικές προϋποθέσεις. Η επανακαταχώριση των ανωτέρω συμβολαιογραφικών πράξεων δεν βαρύνεται με αναλογικά τέλη ή τέλη υπέρ τρίτων. Σε κάθε περίπτωση, τα άρθρα 36 έως 44 καταλαμβάνουν και τα έως σήμερα οικόπεδα εντός Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. επί των οποίων συστήθηκε και μεταβιβάσθηκε δικαίωμα επιφανείας βάσει του ν. 4635/2019 (Α’ 167) και του ν. 4738/2020 (Α’ 207).
15. Μέχρι την έκδοση νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου του άρθρου 35, λαμβάνεται υπόψη το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονήθηκε κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 42 του ν. 3982/2011 και της υπό στοιχεία Φ/Α.15/3/15056/1115 απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Β’ 3437), περί ορισμού των βασικών αρχών εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην ελληνική επικράτεια, καθώς και η επικαιροποίησή του.
16. Για την ίδρυση, τον καθορισμό και τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (Ε.Π.Ε.) στην περιοχή Οινοφύτων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας εφαρμόζονται τα άρθρα 56Α και 56Β του ν. 3982/2011 και κατά τα λοιπά οι διατάξεις του παρόντος.
17. Για την εγκατάσταση και τη διαχείριση Επιχειρηματικών/Εμπορευματικών Πάρκων Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας του άρθρου 14 του ν. 4302/2014 (Α’ 225) εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος.
18. Η υπό στοιχεία Φ/Α.15/3/2226/170/2012 κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Β’ 583), ως προς τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της αίτησης, των απαιτούμενων δικαιολογητικών, των ελάχιστων έργων υποδομής και των προδιαγραφών τους, των κριτηρίων και της διαδικασίας εξέτασης της αίτησης, διατηρείται σε ισχύ μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 46. Αιτήσεις για ανάπτυξη Ε.Π. που υποβάλλονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος μέχρι την δημοσίευση της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 46 αξιολογούνται και εξετάζονται, σύμφωνα με τον παρόντα, πλην των προϋποθέσεων που αφορούν στη διασφάλιση της έκτασης. Η πληρότητα των δικαιολογητικών εξετάζεται σύμφωνα με την υπό στοιχεία Φ/Α.15/3/2226/170/2012 ως άνω κοινή απόφαση, χωρίς να απαιτείται η υποβολή σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 46, ο παρών εφαρμόζεται πλήρως.
19. Η υπό στοιχεία Φ/Α.15/3/οικ.55483/673/2017 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 1722) ως προς τον καθορισμό των ειδικότερων λεπτομερειών για τον προσδιορισμό, τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης της εισφοράς σε χρήμα, διατηρείται σε ισχύ μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 5 του άρθρου 46.
20. Η υπό στοιχεία Φ/Α.15/3/925/76/2012 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Β’ 355) κατά το μέρος που αφορά τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης συμβατότητας, διατηρείται σε ισχύ μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 13 του άρθρου 46.
21. Μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 9 του άρθρου 46 για το Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (Ε.Π.Μ.Μ.Μ.) εφαρμόζεται το άρθρο 19 και συμπληρωματικά διατηρείται σε ισχύ η υπό στοιχεία Φ/Α.15/3/οικ.112239/1270/23.10.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 4863) αναφορικά με τη διαδικασία καθορισμού, οριοθέτησης και οργάνωσης, των απαιτούμενων δικαιολογητικών και του τρόπου λειτουργίας και διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας.
22. Η υπό στοιχεία Φ/Α.15/3/11261/821/2013 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β’ 2495) ως προς την ανάπτυξη Ε.Π.Ε., διατηρείται σε ισχύ μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 10 του άρθρου 46.
23. Η υπό στοιχεία ΠΟΛ1092/2012 κοινή απόφαση των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Β’ 1131), ως προς τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης των κινήτρων και τις συνέπειες παραβίασης των όρων χορήγησής τους, διατηρείται σε ισχύ μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 12 του άρθρου 46.
24. Για την έγκριση της μεταβολής των ορίων και των λοιπών δεδομένων ίδρυσης και λειτουργίας Ε.Π., το οποίο εγκρίθηκε σύμφωνα με το άρθρο 63 του ν. 3982/2011 και της απόφασης έγκρισης της παρ. 1 του άρθρου 17, προηγείται η ολοκλήρωση των διαδικασιών ενημέρωσης και συμμετοχής του ενδιαφερόμενου κοινού, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικής Επιπτώσεως του έργου, κατά τον ν. 4014/2011 (Α’ 209).
1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
α) Το άρθρο 11 του ν. 4635/2019 (Α’ 167), περί των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων εντός των Oργαvωμέvων Yπoδoχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων,
β) η περ. γ’ της παρ. 6 του άρθρου 67 του ν. 4605/2019 (Α’ 52), περί των προϋποθέσεων ένταξης των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.) του ν. 4458/1965 (Α’ 33) και των Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών (Β.Ε.ΠΕ.) του ν. 2545/1997 (Α’ 254), στον ν. 3982/2011 (Α’ 143), περί Επιχειρηματικών Πάρκων (Ε.Π.),
γ) οι εξουσιοδοτήσεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 59 του ν. 3982/2011, περί της διαδικασίας τροποποίησης των υφιστάμενων Κανονισμών Λειτουργίας,
δ) οι παρ. 3, 8, 9, 10, 12 και 14 του άρθρου 56Β του ν. 3982/2011, περί διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στην περιοχή Οινοφύτων Βοιωτίας.
2. Τα άρθρα 41 έως 56 και 57 έως 63 του ν. 3982/2011 παύουν να ισχύουν για αιτήσεις ίδρυσης Ε.Π. που υποβάλλονται μετά τη δημοσίευση της κανονιστικής πράξης, η οποία εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 46.
Το άρθρο 39 του ν. 4310/2014 (Α’ 258), περί σκοπού του Κεφαλαίου Ε’ του ως άνω νόμου, αντικαθίσταται, εξαιρουμένης της περ. α) της παρ. 1, και διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 39
Σκοπός
1. Σκοπός του παρόντος Κεφαλαίου είναι:
α) η συμπλήρωση και διεύρυνση του υπάρχοντος εθνικού νομικού, ρυθμιστικού και οργανωτικού πλαισίου για τη διασφάλιση της ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και της προστασίας του πληθυσμού, του περιβάλλοντος και των αγαθών της χώρας από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες, που εκπέμπονται από πάσης φύσεως μηχανήματα, πυρηνικές εγκαταστάσεις και ραδιενεργά υλικά (φυσικά και τεχνητά) και από μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, που παράγονται τεχνητά,
β) η συμπλήρωση του ισχύοντος εθνικού νομικού πλαισίου για τη διασφάλιση της υπεύθυνης και ασφαλούς διαχείρισης αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων,
γ) ο ορισμός της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργείου, ως υπεύθυνων για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου,
δ) ο καθορισμός του πλαισίου για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις Οδηγίες της ΕΥΡΑΤΟΜ και την εξειδίκευση των ν. 1636/1986, περί κύρωσης της Σύμβασης για τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού (Α’ 106), 3990/2011, περί κύρωσης της τροποποίησης της Σύμβασης για τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού (Α’ 159), καθώς και του ν. 4085/2012, περί κύρωσης της Μακροπρόθεσμης Συμφωνίας μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Υποστήριξη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας
ως Περιφερειακού Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Ευρώπη για Θέματα Ραδιενέργειας, Μεταφορών και Ασφάλειας Καταλοίπων (Α’ 194).
2. Στα άρθρα 39 έως 46 και 90 δεν υπάγονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οπλισμός.».
Το άρθρο 40 του ν. 4310/2014 (Α’ 258), περί ορισμών του Κεφαλαίου Ε’ του ως άνω νόμου, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 40
Γενικοί ορισμοί
Για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου και του άρθρου 90 ισχύουν οι ορισμοί των π.δ. 101/2018 (Α’ 194), περί Κανονισμών Ακτινοπροστασίας, 122/2013 (Α’ 177), περί υπεύθυνης και ασφαλούς διαχείρισης αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων και 60/2012 (Α’ 111), περί πυρηνικής ασφάλειας πυρηνικών εγκαταστάσεων.».
Στο άρθρο 41 του ν. 4310/2014 (Α’ 258), περί ρυθμιστικής αρχής, εξειδικεύεται το είδος του ελέγχου, αφαιρείται από το αντικείμενο της ανωτέρω αρχής η πυρηνική ενέργεια, και το άρθρο 41 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 41
Ρυθμιστική Αρχή
Αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή για τον κανονιστικό έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα πυρηνικής τεχνολογίας, ακτινοπροστασίας και ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας αποτελούν ο κατά περίπτωση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αρμόδιος Υπουργός και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).».
1. Το άρθρο 42 του ν. 4310/2014 (Α’ 258), περί αρμοδιότητας Υπουργών στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας, ακτινοπροστασίας και ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 42
Αρμοδιότητες Υπουργών
1. Στην αρμοδιότητα του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ή των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών στον τομέα πυρηνικής τεχνολογίας, ακτινοπροστασίας και ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας ανήκουν:
α) Η θέσπιση εθνικής πολιτικής και στρατηγικής για τη διασφάλιση της ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και της ακτινοπροστασίας του πληθυσμού, καθώς και της ασφαλούς διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων και των αναλωθέντων καυσίμων.
β) Η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία Οδηγιών, Αποφάσεων, Συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ) και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), καθώς και η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς το περιεχόμενο Κανονισμών της ΕΕ.
γ) Ο συντονισμός με άλλα κράτη - μέλη της ΕΥΡΑΤΟΜ και του ΔΟΑΕ, η διαμόρφωση και παρακολούθηση των διεθνών σχέσεων και η εκπροσώπηση σε διεθνείς ενώσεις, διεθνείς οργανισμούς, στα όργανα της ΕΕ και σε άλλες διεθνείς και εθνικές συνεργασίες.
δ) Η εκπλήρωση, μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ, των υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο ΙΙ της Μακροπρόθεσμης Συμφωνίας μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ΕΕΑΕ, ως Περιφερειακού Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ραδιενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας καταλοίπων, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4085/2012 (Α’ 194).
ε) Η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας για τη δημιουργία νοοτροπίας ασφάλειας και την επίτευξη εν γένει των σκοπών του άρθρου 39.
2. α) Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με εισήγηση της ΕΕΑΕ, μετά από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι Οδηγίες της ΕΥΡΑΤΟΜ, αναφορικά με τα βασικά πρότυπα ασφάλειας.
β) Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με εισήγηση της ΕΕΑΕ, μετά από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι Οδηγίες της ΕΥΡΑΤΟΜ, αναφορικά με την ασφαλή διαχείριση των αναλωθέντων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.
γ) Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με εισήγηση της ΕΕΑΕ, μετά από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι Οδηγίες της ΕΥΡΑΤΟΜ, σχετικά με την επιτήρηση και τον έλεγχο των αποστολών ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου.
δ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή της Σύμβασης του 1979, αναφορικά με τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 1636/1986 (Α’ 106) και της τροποποίησής της, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 3990/2011 (Α’ 159), για την αποτελεσματική φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού και των πυρηνικών εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς.
ε) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας, μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ, καθορίζονται οι απαιτήσεις για την προστασία της υγείας του πληθυσμού από ραδιενεργές ουσίες που περιέχονται στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.
στ) Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ, καθορίζεται ο κανονιστικός έλεγχος των πυρηνικών εγκαταστάσεων και των εγκαταστάσεων διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων σε όλα τα στάδια της ζωής τους.
3. Με την επιφύλαξη της περ. στ) της παρ. 2, μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ, εξειδικεύεται η εφαρμογή του συστήματος ακτινοπροστασίας, και ειδικότερα:
α) των απαιτήσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα ακτινοπροστασίας, ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και αναγνώρισης προσόντων όσων εμπλέκονται με την ακτινοπροστασία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας,
β) του κανονιστικού ελέγχου στον χώρο της ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και
γ) των διαδικασιών για την αντιμετώπιση καταστάσεων υφιστάμενης έκθεσης, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.».
2. Στους Κανονισμούς Ακτινοπροστασίας που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος, όπου αναφέρεται η περ. θ) της παρ. 3 του άρθρου 42 του ν. 4310/2014, νοείται εφεξής η περ. γ) της παρ. 3 του ίδιου άρθρου.
1. Στο άρθρο 43 του ν. 4310/2014 (Α’ 258), περί της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας: α) στην παρ. 1 και στο έκτο εδάφιο της παρ. 2 επικαιροποιείται ο αρμόδιος
Υπουργός, β) στην περ. β) της παρ. 1 εξειδικεύεται το περιεχόμενο του ελέγχου, γ) καταργούνται οι περ. γ) και δ) της παρ. 1, δ) το πέμπτο εδάφιο της παρ. 2 καταργείται,
ε) οι παρ. 3 και 4, πλην της περ. α) της τελευταίας, αντικαθίστανται, και το άρθρο 43 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 43
Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
1. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία έχει συσταθεί με το άρθρο 28 του ν. 1733/1987 (Α’ 171), υπάγεται στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εποπτεύεται από αυτόν. Σκοποί της ΕΕΑΕ είναι:
α) Η προστασία του γενικού πληθυσμού, των ασθενών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τις τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.
β) Ο κανονιστικός έλεγχος και η εποπτεία των εφαρμογών της πυρηνικής τεχνολογίας, των πυρηνικών επιστημών και των ακτινοβολιών (ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών) στη βιομηχανία, στη γεωργία, στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, στην υγεία, στις βιολογικές και άλλες επιστήμες.
γ) Καταργείται
δ) Καταργείται
ε) Η οργάνωση και λειτουργία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4085/2012 (Α’ 194), ως Περιφερειακού Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ραδιενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας καταλοίπων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και στο πλαίσιο των εγκεκριμένων από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΟΑΕ έργων για την εκπαίδευση και επιμόρφωση σε θέματα ραδιενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας καταλοίπων.
στ) Η υποστήριξη των αρμόδιων Υπουργών στην άσκηση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων τους στον τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής, πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας.
2. Η ΕΕΑΕ είναι τεχνολογικός φορέας, έχει χαρακτήρα νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και απολαμβάνει πλήρους διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος σε σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων που της ανατίθενται. Η ΕΕΑΕ έχει ικανότητα δικαίου και παρίσταται αυτοτελώς σε κάθε είδους δίκες που έχουν ως αντικείμενο πράξεις ή παραλείψεις της ή έννομες σχέσεις που την αφορούν. Εκπροσωπείται στις σχέσεις της με άλλες Αρχές και τρίτους, καθώς και ενώπιον των δικαστηρίων, από τον πρόεδρό της και, όταν αυτός κωλύεται ή απουσιάζει, από τον αντιπρόεδρο. Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας και του τελευταίου, η ΕΕΑΕ ορίζει με απόφασή της το μέλος που θα την εκπροσωπεί για συγκεκριμένη πράξη ή ενέργεια ή κατηγορία πράξεων ή ενεργειών. Η ΕΕΑΕ υποβάλλει κατ’ έτος έκθεση πεπραγμένων στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και εκθέσεις σε κάθε αρμόδιο Υπουργό για τους τομείς των αρμοδιοτήτων της, κατόπιν αιτήματός του.
3. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με εισήγηση της ΕΕΑΕ, μετά από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Εσωτερικών, ρυθμίζεται η στελέχωση της ΕΕΑΕ, η προσαρμογή του οργανισμού της στον παρόντα, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, ιδίως δε η σύσταση και διαβάθμιση των οργανικών θέσεων, η εσωτερική της διάρθρωση, οι επί μέρους υπηρεσιακές της μονάδες και οι αρμοδιότητες αυτών, τα προσόντα και ο τρόπος εξέλιξης του προσωπικού της, τα προσόντα και ο τρόπος επιλογής των προϊστάμενων του προσωπικού, καθώς και οι σχετικοί όροι εργασίας. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα ρυθμίζονται η οργάνωση και λειτουργία της ΕΕΑΕ ως περιφερειακού ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού κέντρου, σύμφωνα με τον ν. 4085/2012, για θέματα ραδιενέργειας, μεταφοράς και ασφάλειας καταλοίπων.
4. Η ΕΕΑΕ έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) εκδίδει κανονιστικές πράξεις που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με τις οποίες ρυθμίζεται κάθε διαδικασία και λεπτομέρεια σε σχέση με τις κατά νόμο αρμοδιότητές της,
β) εκδίδει συστάσεις και κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της και οι οποίες παρέχουν διευκρινίσεις, με σκοπό τη διευκόλυνση της συμμόρφωσης προς τους εφαρμοστέους κανονισμούς.
Οι εν λόγω συστάσεις και οδηγίες αναθεωρούνται, όποτε κριθεί απαραίτητο από την ΕΕΑΕ, λαμβανομένων υπόψη των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων,
γ) τηρεί την εθνική βάση δεδομένων, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας στην Ελλάδα. Μέρος της εθνικής βάσης δεδομένων αποτελεί το Εθνικό Αρχείο των Δόσεων των εκτιθέμενων εργαζομένων,
δ) εισηγείται στον αρμόδιο για την ΕΕΑΕ Υπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς την έκδοση αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων και την προώθηση νομοθετικών διατάξεων στους τομείς της πυρηνικής τεχνολογίας, της ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και της ακτινοπροστασίας,
ε) πραγματοποιεί ελέγχους και μετρήσεις στο περιβάλλον όλων των συστημάτων και εγκαταστάσεων εκπομπής στατικών και χαμηλών συχνοτήτων ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων, προκειμένου να εξακριβωθεί η συμμόρφωση με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του γενικού πληθυσμού, και ορίζει τα αναγκαία, κατά περίπτωση, μέτρα προφύλαξης του κοινού. Ελέγχει τις μελέτες ραδιοεκπομπών και τις περιβαλλοντικές μελέτες ή εκθέσεις για τις εγκαταστάσεις κεραιών στην ξηρά και παρέχει γνωματεύσεις συμμόρφωσης με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη της προς τους αρμόδιους φορείς για την αδειοδότηση των σταθμών κεραιών αντίστοιχα, ορίζοντας τα αναγκαία κατά περίπτωση, μέτρα προφύλαξης του κοινού. Πραγματοποιεί ελέγχους και μετρήσεις στο περιβάλλον όλων των συστημάτων και εγκαταστάσεων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων και δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, τα αποτελέσματα των μετρήσεων πλησίον των κεραιών, προκειμένου να εξακριβωθεί η συμμόρφωση με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του γενικού πληθυσμού, ενώ επίσης ορίζει και τα αναγκαία, κατά περίπτωση, μέτρα προφύλαξης του κοινού. Δημοσιεύει υποδείγματα μελετών για διάφορες κατηγορίες κεραιών. Προσδιορίζει τη μεθοδολογία μετρήσεων και δύναται να εξουσιοδοτήσει συνεργεία άλλων φορέων να διενεργούν μετρήσεις, συντονίζοντας τη διαδικασία διεξαγωγής μετρήσεων. Είναι ο φορέας λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων του ν. 4635/2019 (Α’ 167),
στ) μεριμνά για την επαρκή ενημέρωση του κοινού και των εργαζομένων για τα θέματα αρμοδιότητάς της, τηρώντας την αρχή της διαφάνειας και λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Η ενημέρωση γίνεται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, εφόσον η ενημέρωση αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο άλλα συμφέροντα, τα οποία αναγνωρίζονται στην εθνική νομοθεσία ή σε διεθνείς υποχρεώσεις, ιδίως της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,
ζ) καθορίζει, με απόφασή της, τη διαδικασία συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας ηλεκτρονικών αρχείων και αλληλογραφίας, που συλλέγονται για τους σκοπούς του παρόντος,
η) αξιολογεί τις δυνητικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, πυρηνικού ή ραδιολογικού χαρακτήρα και εκπονεί και αναθεωρεί τα ειδικά σχέδια απόκρισης, τα οποία εγκρίνονται με αποφάσεις των εκάστοτε καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών. Συμμετέχει, κατά το μέτρο που είναι αρμόδια στα σχέδια αντιμετώπισης και διαχείρισης κρίσεων, από ραδιολογικό ή πυρηνικό παράγοντα,
θ) ασκεί κάθε αρμοδιότητα σχετική με τη χορήγηση διοικητικών αδειών (γνωστοποιήσεων και εγκρίσεων) για την άσκηση δραστηριοτήτων στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας και της χρήσης ιοντιζουσών ακτινοβολιών.
Απαιτεί την τεκμηρίωση της συμμόρφωσης των κατόχων εγκρίσεων προς τις κατά περίπτωση εθνικές απαιτήσεις ακτινοπροστασίας, ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και προς τους όρους της σχετικής έγκρισης. H τεκμηρίωση αυτή διασφαλίζεται μέσω των αξιολογήσεων και των επιθεωρήσεων, όπου απαιτείται που διενεργούνται από την ΕΕΑΕ,
ι) κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, στην Ομάδα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών σε Θέματα Πυρηνικής Ασφάλειας («European Nuclear Safety Regulators Group, ENSREG») και στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σχέδια μέτρων, για τα οποία είναι αρμόδια, σύμφωνα με τον παρόντα και την ενωσιακή νομοθεσία, για την πυρηνική τεχνολογία, ακτινοπροστασία, ραδιολογική και πυρηνική ασφάλεια και δύναται να υποβάλλει παρατηρήσεις στα σχέδια μέτρων των εθνικών ρυθμιστικών αρχών άλλων κρατών μελών που της κοινοποιούνται,
ια) εκπροσωπεί την Ελλάδα στην «ENSREG», συμμετέχοντας ενεργά στις εργασίες της, για την προώθηση και την εκπλήρωση των στόχων της, καθώς και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για θέματα της αρμοδιότητάς της, μετά από έγκριση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όταν η εκπροσώπηση δεν προβλέπεται από υφιστάμενες διεθνείς συμβάσεις. Συνεργάζεται με την «ENSREG» και με τις αντίστοιχες εθνικές ρυθμιστικές αρχές των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας ή τρίτων κρατών για κάθε κοινό θέμα, καθώς επίσης και με ευρωπαϊκούς ή διεθνείς φορείς και παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη στα αρμόδια Υπουργεία για την εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς και οργανισμούς της Ε.Ε.. Συνεργάζεται και ανταλλάσσει πληροφορίες με κάθε δημόσια αρχή, για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Σε σχέση με τις πληροφορίες που ανταλλάσσονται, η αποδέκτρια Αρχή εξασφαλίζει το ίδιο επίπεδο εμπιστευτικότητας με την ΕΕΑΕ, η οποία τις διαβιβάζει,
ιβ) συγκροτεί, με απόφασή της, κλιμάκια επιφυλακών, μόνιμες και έκτακτες επιτροπές, καθώς και ομάδες εργασίας για την εξέταση και έρευνα θεμάτων για τα οποία είναι αρμόδια, ορίζοντας τη σύνθεση και τα προβλεπόμενα έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης και ημερήσιας αποζημίωσής τους για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις τους. Στις επιτροπές και στις ομάδες εργασίας μπορούν να συμμετέχουν και πρόσωπα που δεν είναι μέλη ή στελέχη της ΕΕΑΕ. Το έργο των επιτροπών ή ομάδων εργασίας συντονίζεται από μέλη ή στελέχη της ΕΕΑΕ.
Οι εισηγήσεις και οι γνωμοδοτήσεις των επιτροπών και ομάδων εργασίας υποβάλλονται στα αρμόδια όργανα της ΕΕΑΕ, τα οποία αποφασίζουν για τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων,
ιγ) διενεργεί ακροάσεις για τη διαπίστωση παραβάσεων του παρόντος, ή για την εξέταση ζητημάτων που έχουν πολύπλοκο τεχνικό χαρακτήρα. Προς τον σκοπό αυτόν καλεί σε ακρόαση, είτε αυτεπαγγέλτως, είτε κατόπιν έγγραφης καταγγελίας, οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον, καθώς και πρόσωπα που έχουν ειδικές γνώσεις για τα θέματα αυτά. Η διαδικασία διεξαγωγής των ακροάσεων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ορίζονται με τον Κανονισμό Ακροάσεων της ΕΕΑΕ, ο οποίος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην ιστοσελίδα της,
ιδ) απευθύνει προειδοποίηση για ανάληψη δράσης και συστάσεις, επιβάλλει κατ’ αποκλειστικότητα πρόστιμα και λοιπές διοικητικές κυρώσεις σε φορείς υποκείμενους σε κανονιστικό έλεγχο στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας, της ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας με τη διαδικασία η οποία περιγράφεται στον Κανονισμό Ακροάσεων,
ιε) γνωμοδοτεί στα αρμόδια όργανα για την παροχή, τροποποίηση ή ανάκληση της άδειας εισαγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας στη χώρα, πυρηνικών αντιδραστήρων και γενικά πυρηνικών εγκαταστάσεων κάθε τύπου και προορισμού και παρέχει, τροποποιεί ή ανακαλεί, αιτιολογημένα, άδειες εισαγωγής, εξαγωγής, διάθεσης χρήσης των σχασίμων υλικών,
ιστ) παρακολουθεί τα επίπεδα της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στη χώρα και τηρεί το επίσημο αρχείο μετρήσεων,
ιζ) παρέχει υπηρεσίες βαθμονόμησης οργάνων ιοντιζουσών ακτινοβολιών και ατομικής δοσιμέτρησης εργαζομένων που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Η δοσιμέτρηση πραγματοποιείται από την ΕΕΑΕ ή από κατάλληλα εργαστήρια άλλων φορέων εξουσιοδοτημένων από την ΕΕΑΕ. Λειτουργεί εργαστήρια, διεξάγει μετρήσεις ραδιενέργειας και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά,
ιη) δύναται να διενεργεί δημόσιες διαβουλεύσεις για θέματα της αρμοδιότητάς της,
ιθ) ασκεί, ως ρυθμιστική αρχή, τις αρμοδιότητες που καθορίζονται στη Θεμελιώδη Αρχή Δ της Σύμβασης για τη φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού (εσωτερικό άρθρο 2Α, άρθρου πρώτου του ν. 3990/2011, Α’ 159),
κ) επιθεωρεί φορείς, οι οποίοι υπόκεινται σε κανονιστικό έλεγχο στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας, της ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και της ακτινοπροστασίας. Για τον σκοπό αυτόν έχει το δικαίωμα επιθεωρήσεων, τακτικών και εκτάκτων, τις οποίες μπορεί να προαναγγείλει ή όχι στον φορέα, με σκοπό τη διασφάλιση της συμμόρφωσης προς τις εφαρμοστέες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου και τους όρους των εγκρίσεων. Τα ευρήματα των επιθεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν υποδείξεων ή απαιτήσεων για τη βελτίωση της ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας, καταγράφονται σε εκθέσεις επιθεώρησης, που γνωστοποιούνται στον κάτοχο της έγκρισης. Κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων, ο φορέας υποχρεούται να επιτρέπει και να διευκολύνει την απεριόριστη πρόσβαση των επιθεωρητών, σε οποιοδήποτε σημείο της εγκατάστασης, σε έγγραφα ή άλλες πηγές πληροφοριών, που άπτονται της πυρηνικής και ραδιολογικής ασφάλειας και της ακτινοπροστασίας, καθώς και την επικοινωνία με οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού. Αν ο φορέας αρνείται ή φέρει προσκόμματα στη διενέργεια της επιθεώρησης, η ΕΕΑΕ μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής,
κα) συνεργάζεται με δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς, σύμφωνα με τον παρόντα σε κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, στους τομείς αρμοδιότητάς της και μεριμνά για τη μετεκπαίδευση επιστημόνων στην ημεδαπή ή αλλοδαπή, σε θέματα που αφορούν τους σκοπούς της και τις αρμοδιότητές της. Παρέχει μη τυπική εκπαίδευση και κατάρτιση στην ακτινοπροστασία και πυρηνική ασφάλεια σε επιστήμονες και εν γένει σε εργαζόμενους οργανισμών που διενεργούν πρακτικές ιοντιζουσών ακτινοβολιών ή σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Αναγνωρίζει σχετικά με αυτήν προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Είναι ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα όσον αφορά το Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας («TC») του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας,
κβ) για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών που απορρέουν από τις αρμοδιότητες, σύμφωνα με τον παρόντα, ιδίως πραγματοποίησης επιθεωρήσεων, διαπίστωσης παραβάσεων, συμμετοχής σε κλιμάκια επιφυλακών, απόκρισης σε ραδιολογική ή πυρηνική έκτακτη ανάγκη, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε συναφείς ασκήσεις, παροχής έκτακτης ενημέρωσης, το προσωπικό της ΕΕΑΕ, με οποιαδήποτε έννομη σχέση, μπορεί να απασχολείται υπερωριακά, κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες και νυκτερινές ώρες. Το προσωπικό της ΕΕΑΕ, με οποιαδήποτε έννομη σχέση, μπορεί να οδηγεί για οποιοδήποτε υπηρεσιακό λόγο, τα υπηρεσιακά οχήματα της ΕΕΑΕ, υπό την προϋπόθεση της κατοχής διπλώματος οδήγησης.».
2. Στους Κανονισμούς Ακτινοπροστασίας που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος, όπου αναφέρεται το άρθρο 43 του ν. 4310/2014: α) η περ. ιβ) της παρ. 4, νοείται εφεξής η περ. ια) της παρ. 4, β) η περ. ιδ) της παρ. 4, νοείται εφεξής η περ. ιβ) της παρ. 4, γ) η περ. ιη) της παρ. 4, νοούνται εφεξής οι περ. γ) και ιστ) της παρ. 4, δ) η περ. κβ) της παρ. 4, νοείται εφεξής η περ. κα) της παρ. 4, και ε) η περ. ιστ) της παρ. 4 καταργείται.
Στο άρθρο 44 του ν. 4310/2014 (Α’ 258), περί διοικήσεως της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας: α) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1, στις παρ. 5 και 6 και στο πρώτο εδάφιο της παρ. 8 επικαιροποιείται ο αρμόδιος Υπουργός, β) προστίθεται νέο τέταρτο εδάφιο στην παρ. 1, β) στις παρ. 2, 5 και 6 επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, γ) η παρ. 3 αντικαθίσταται, δ) στο τέλος της περ. β) της παρ. 4 προστίθεται εδάφιο, ε) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 7 προστίθεται στους τρόπους συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.) και η τηλεδιάσκεψη, στ) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 αντικαθίσταται, ζ) στην παρ. 10 τροποποιούνται το δεύτερο εδάφιο περί καταχώρισης των αποφάσεων της ΕΕΑΕ σε ειδικό βιβλίο, το τρίτο εδάφιο ως προς τις προϋποθέσεις μη ανακοίνωσης των αποφάσεων της ΕΕΑΕ και το τελευταίο εδάφιο ως προς τις παραπεμπόμενες διατάξεις και καταργείται το έβδομο εδάφιο, η) στην παρ. 12, τροποποιούνται το πρώτο εδάφιο ως προς το είδος του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το δεύτερο εδάφιο ως προς το πεδίο εφαρμογής της υποχρέωσης δημοσίευσης και υποβολής και καταργείται το τρίτο εδάφιο, περί υποβολής εξαμηνιαίων απολογιστικών καταστάσεων, θ) στην παρ. 13 συμπληρώνονται οι παραπεμπόμενες διατάξεις, προστίθεται δεύτερο εδάφιο, και το άρθρο 44 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 44
Διοίκηση ΕΕΑΕ
1. Η ΕΕΑΕ διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΑΕ διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τριετή θητεία και αποτελείται από επτά (7) επιστήμονες που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία τους σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, ακτινοπροστασίας, φυσικών και πυρηνικών επιστημών ή του σχετικού δικαίου. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Με απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών ρυθμίζονται οι αρμοδιότητες και η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΑΕ, η αντικατάσταση και συμπλήρωση των μελών του και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εύρυθμη λειτουργία του. Με απόφαση των ίδιων Υπουργών ορίζεται η αποζημίωση του Προέδρου, αντιπροέδρου και των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου.
2. Η δικαστική υπεράσπιση και η νομική υποστήριξη των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτήν με οποιαδήποτε έννομη σχέση, όταν ενάγονται ή κατηγορούνται για πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους σύμφωνα με τον νόμο, ανατίθεται σε δικηγόρο που ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΑΕ. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ ορίζεται το ανώτατο ύψος της σχετικής δαπάνης, η οποία μπορεί να καλύπτεται μόνο από ίδιους πόρους της ΕΕΑΕ. Το μέλος ή ο υπάλληλος, ο οποίος θα καταδικασθεί, είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στην ΕΕΑΕ το σύνολο της δαπάνης που η ΕΕΑΕ έχει καταβάλει για τη δικαστική υπεράσπισή του. Σε περίπτωση άρνησης, το σχετικό ποσό εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ, η θητεία των οποίων έληξε, καθώς και για το προσωπικό της, το οποίο αποχωρεί από την ΕΕΑΕ.
3. Δεν μπορεί να διοριστεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ, ή εκπίπτει αντίστοιχα μετά από τον διορισμό του, όποιος υπόκειται σε κωλύματα διορισμού βάσει του άρθρου 69 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
4. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ:
α) Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έχουν υποχρέωση τήρησης των αρχών της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.
β) Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και για τέσσερα (4) χρόνια μετά από την αποχώρησή τους από αυτή, με οποιοδήποτε τρόπο, έχουν υποχρέωση εχεμύθειας, ως προς όλες τις πληροφορίες που υπέπεσαν στην αντίληψή τους. Η υποχρέωση εχεμύθειας για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) ετών ισχύει και για το πάσης φύσεως προσωπικό της ΕΕΑΕ.
γ) Υποβάλλουν την προβλεπόμενη από τον ν. 3213/2003 (Α’ 309), όπως ισχύει, δήλωση περιουσιακής κατάστασης.
δ) Απαγορεύεται να προσπορίζονται οποιοδήποτε όφελος από υπηρεσίες πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας και ακτινοπροστασίας ή από τρίτους, που επηρεάζονται άμεσα από τη δραστηριότητά τους.
Η απαγόρευση αυτή επιβάλλεται και στο πάσης φύσεως προσωπικό της ΕΕΑΕ.
5. Η έκπτωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ συνεπεία καταδικαστικής απόφασης, καθώς και η αποδοχή της παραίτησής τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στη διαπίστωση των κωλυμάτων και ασυμβιβάστων του παρόντος άρθρου προβαίνει η ΕΕΑΕ χωρίς τη συμμετοχή του μέλους στο πρόσωπο του οποίου συντρέχει το ασυμβίβαστο.
Η ΕΕΑΕ αποφασίζει ύστερα από ακρόαση του εν λόγω μέλους. Τη διαδικασία κινεί ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ή ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ. Την απόφαση της ΕΕΑΕ μπορεί να προσβάλει ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ για το οποίο εκδόθηκε η απόφαση και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
6. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ υπέχουν πειθαρχική ευθύνη, αν παραβούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον παρόντα νόμο και την κείμενη νομοθεσία. Την πειθαρχική διαδικασία ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου κινεί ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της. Το πειθαρχικό συμβούλιο αποφασίζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό την παύση ή μη του μέλους. Το πειθαρχικό συμβούλιο αποτελείται από έναν Σύμβουλο Επικρατείας, έναν Αρεοπαγίτη και τρεις καθηγητές ΑΕΙ με γνωστικό αντικείμενο την πυρηνική ενέργεια, πυρηνική τεχνολογία, ακτινοπροστασία ή το δίκαιο, η δε θητεία τους είναι τριετής. Καθήκοντα Προέδρου ασκεί ο αρχαιότερος των δικαστικών λειτουργών. Χρέη γραμματέα του συμβουλίου εκτελεί υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο πρόεδρος, τα μέλη και ο γραμματέας του συμβουλίου ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές. Το συμβούλιο συγκροτείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργού Δικαιοσύνης. Τα προβλεπόμενα έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης και ημερήσιας αποζημίωσης των μελών του για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις υπολογίζονται κατά τις κείμενες διατάξεις και βαρύνουν την ΕΕΑΕ.
7. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΑΕ συνέρχεται στην έδρα της ή εκτός αυτής, ή με τηλεδιάσκεψη, αν αυτό έχει οριστεί προηγουμένως, τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο (2) μήνες. Μπορεί να συνεδριάζει και εκτάκτως όταν ζητηθεί από τον πρόεδρο αυτής ή από τέσσερα τουλάχιστον μέλη της. Η ΕΕΑΕ συνεδριάζει νομίμως, εφόσον μετέχουν στη συνεδρίαση ο πρόεδρος ή αν αυτός απουσιάζει, ο αντιπρόεδρος και τρία τουλάχιστον μέλη, αποφασίζει δε με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η γνώμη του προεδρεύοντος.
8. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακαλείται ο διορισμός μέλους, το οποίο απουσίασε αδικαιολόγητα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις της Επιτροπής. Σε περίπτωση ανάκλησης του διορισμού, έκπτωσης, παραίτησης ή με άλλο τρόπο απώλειας της ιδιότητας του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ, ορίζεται νέο μέλος για το υπόλοιπο της θητείας του αποχωρούντος.
9. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ ανατίθενται στον πρόεδρο ή στον αντιπρόεδρο ή στα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ ή σε μέλη του προσωπικού της συγκεκριμένα καθήκοντα διοίκησης ή διαχείρισης. Μπορεί να μεταβιβάζεται στον πρόεδρο ή στον αντιπρόεδρο ή σε μέλη του προσωπικού της και η αρμοδιότητα έκδοσης ατομικών διοικητικών πράξεων.
10. Ο πρόεδρος καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, χρέη δε εισηγητή ασκεί ο πρόεδρος ή άλλο μέλος, που το ορίζει αυτός. Οι αποφάσεις της ΕΕΑΕ πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένες. Εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, τα τηρούμενα πρακτικά ανακοινώνονται στο δικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ, εκτός αν αφορούν στην εθνική άμυνα ή στην ασφάλεια της χώρας ή έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα. Η ΕΕΑΕ δεν αποκαλύπτει οποιαδήποτε πληροφορία, που καλύπτεται από το επαγγελματικό απόρρητο και ιδιαίτερα τις πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις, τις επιχειρηματικές τους σχέσεις ή τα στοιχεία κόστους τους. Η υποχρέωση αυτή της ΕΕΑΕ δεν θίγει το δικαίωμά της να προβαίνει σε αποκάλυψη πληροφοριών που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων της. Στην περίπτωση αυτή, η αποκάλυψη πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας και να γίνεται με συνεκτίμηση των νόμιμων συμφερόντων των επιχειρήσεων για την προστασία του επαγγελματικού απορρήτου τους. Τα τηρούμενα κατά τις συνεδριάσεις πρακτικά, καθώς και οι φάκελοι των υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν από την ΕΕΑΕ είναι προσιτά στους έχοντες έννομο συμφέρον, οι οποίοι μπορούν να λαμβάνουν αντίγραφα αυτών, υπό τους περιορισμούς της παρούσας.
11. Η ΕΕΑΕ μπορεί να χρηματοδοτείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22, 23, 24 του παρόντος νόμου.
12. Οι λογαριασμοί και οι οικονομικές καταστάσεις της ΕΕΑΕ υπόκεινται στον κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι οικονομικές καταστάσεις δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ και υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Βουλής μαζί με την ετήσια έκθεση και τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
13. Τα υπηρεσιακά συμβούλια της ΕΕΑΕ συγκροτούνται, συνέρχονται, ασκούν τις αρμοδιότητές τους και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α’ 26) και του άρθρου 80 του ν. 4796/2021 (Α’ 63). Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης και πειθαρχικού ελέγχου των ειδικών λειτουργικών επιστημόνων αρμόδιο είναι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΑΕ.».
Στο άρθρο 45 του ν. 4310/2014 (Α’ 258), περί πόρων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, στην παρ. 1 προστίθεται νέο έκτο εδάφιο, καταργούνται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 και η παρ. 2, και το άρθρο 45 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 45
Πόροι
1. Με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ επιβάλλονται, κατά περίπτωση, ανταποδοτικά τέλη που περιέρχονται στον ειδικό λογαριασμό της ΕΕΑΕ για τη χρέωση των υπηρεσιών που παρέχονται από αυτή, ιδίως ελέγχου, εποπτείας, μέτρησης, γνωμάτευσης, αδειοδότησης, πιστοποίησης προς τρίτους ή στο πλαίσιο χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης και εξουσιοδοτήσεων. Τα τέλη αυτά επιβάλλονται κατά τρόπο αντικειμενικό, διαφανή και αναλογικό προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πρόσθετες διοικητικές δαπάνες και οι συναφείς δαπάνες. Για τον προσδιορισμό του ύψους των τελών μπορεί η ΕΕΑΕ να εφαρμόσει είτε μία κλείδα προσδιορισμού είτε ένα σύστημα κατ’ αποκοπή επιβάρυνσης.
Οι μέθοδοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε η καθεμία μόνη της, είτε σε συνδυασμό. Η ΕΕΑΕ δημοσιεύει και στην ιστοσελίδα της πίνακα των τελών τα οποία ορίζονται στο παρόν άρθρο. Στον ειδικό λογαριασμό της ΕΕΑΕ περιέρχονται και τα τέλη υπέρ ΕΑΕΕ που προβλέπονται από άλλες κείμενες διατάξεις, καθώς και τα πρόστιμα των παρ. 1 και 3 του άρθρου 46. Η ΕΕΑΕ μπορεί να βεβαιώνει και να εισπράττει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν στα τέλη του παρόντος άρθρου κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
2. Καταργείται.
3. Τα προβλεπόμενα στο παρόν άρθρο τέλη και τα πρόστιμα του άρθρου 46, καθώς και τα τέλη υπέρ ΕΑΕΕ που προβλέπονται από άλλες κείμενες διατάξεις, χρηματοδοτούν τις πάσης φύσεως δαπάνες που είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση επαρκών χρηματοδοτικών και ανθρώπινων πόρων για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας της ΕΕΑΕ, προς επίτευξη των σκοπών και των αρμοδιοτήτων της και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της. Το αποθεματικό της ΕΕΑΕ διατίθεται με αποφάσεις της ΕΕΑΕ για τις ανάγκες της, καθώς επίσης, και για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της, ως Περιφερειακού Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Κέντρου, σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη συμφωνία με τον ΔΟΑΕ, που κυρώθηκε με τον ν. 4085/2012.».
Στο άρθρο 46 του ν. 4310/2014 (Α’ 258), περί επιβολής κυρώσεων από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: α) αντικαθίστανται οι παρ. 1, 2, 3 και 13, οι περ. α) και γ) της παρ. 14 και η παρ. 15, β) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 9 διευκρινίζεται ότι η υφιστάμενη νομοθετική παραπομπή αφορά τον Ποινικό Κώδικα, γ) στην παρ. 14 καταργούνται οι περ. δ) και ε), και το άρθρο 46 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 46
Κυρώσεις
1. Σε περίπτωση άρνησης, δυστροπίας ή καθυστέρησης παροχής των πληροφοριών που ζητούνται ή παροχής ανακριβών ή ελλιπών πληροφοριών, με την επιφύλαξη των ποινικών ευθυνών, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ):
α) επιβάλλει πρόστιμο έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ για κάθε παράβαση στους φορείς και επιχειρήσεις που υπόκεινται στις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου,
β) αναφέρεται αρμοδίως, προκειμένου να κινηθεί πειθαρχική δίωξη κατά παραβατών υπαλλήλων, για φορείς του δημόσιου τομέα.
2. Οι χορηγούμενες εγκρίσεις, ή παρεχόμενες εξουσιοδοτήσεις ή αναγνωρίσεις, βάσει των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του παρόντος, ανακαλούνται με αιτιολογημένη απόφαση της ΕΕΑΕ στις περιπτώσεις που εκδόθηκαν βάσει ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων.
3. α) Για παραβάσεις των Κανονισμών Ακτινοπροστασίας και της κείμενης νομοθεσίας για την πυρηνική ασφάλεια και τη διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του παρόντος, απευθύνεται προς τους φορείς και τις επιχειρήσεις, αρχικά, από την ΕΕΑΕ, σύσταση για συμμόρφωση. Ακολούθως, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μετά από προηγούμενη ακρόαση των ενδιαφερομένων, επιβάλλεται πρόστιμο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) ευρώ, ανάλογα με τη διακινδύνευση που συνεπάγεται η παράβαση. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα βεβαιώνονται και εισπράττονται κατά τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190) και κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό της ΕΕΑΕ.
Το ύψος του προστίμου δεν αποκλείει την επιβολή άλλων κυρώσεων για την ίδια παράβαση που προβλέπονται από άλλες διατάξεις. Με απόφαση του αρμόδιου για την ΕΕΑΕ Υπουργού μπορεί να αναπροσαρμόζεται το κατώτερο και το ανώτερο όριο του προστίμου.
β) Με απόφασή της η ΕΕΑΕ προβαίνει, ή κατά περίπτωση εισηγείται στο αρμόδιο όργανο, την αναστολή λειτουργίας κάθε εγκατάστασης ιοντιζουσών ή μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών ή την τροποποίηση ή την ανάκληση της έγκρισής της, οποτεδήποτε διαπιστώσει σοβαρή παραβίαση των εφαρμοστέων κανονισμών ή σοβαρή παραβίαση των όρων της έγκρισης, που χορηγείται βάσει των κανονιστικών πράξεων, οι οποίες εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου, και η εν λόγω παραβίαση προκαλεί ή είναι δυνατό να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο έκθεσης σε ακτινοβολία.
4. Απαγορεύεται: α) η παραλαβή, η κατοχή, η χρήση, η μεταφορά, η παραγωγή, η αποθήκευση, η τροποποίηση, η διατήρηση, η διάθεση με οποιονδήποτε τρόπο (ιδίως εκποίηση, δωρεά, δανεισμός, ενεχύραση), η διασπορά πυρηνικού υλικού, χωρίς νόμιμη εξουσία,
β) η παροχή βοήθειας, η ενθάρρυνση και η παρακίνηση με κάθε τρόπο δραστηριοτήτων που απαγορεύονται από τη Σύμβαση για τη Φυσική Προστασία του Πυρηνικού Υλικού, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 1636/1986 (Α’ 106) και τροποποιήθηκε με τον ν. 3990/2011 (Α’ 159).
5. Όποιος εκ προθέσεως τελεί ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω εγκλήματα ή υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά μία χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό ή με σκοπό να εκφοβίσει σοβαρά έναν πληθυσμό ή να εξαναγκάσει παρανόμως δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχει από αυτή ή να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές
δομές μίας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού:
α) χωρίς άδεια ή νόμιμη εξουσιοδότηση ή εντολή, παραλαμβάνει, κατέχει, χρησιμοποιεί, μεταφέρει, τροποποιεί, διαθέτει ή διασπείρει πυρηνικό ή ραδιενεργό υλικό και η πράξη προκαλεί ή είναι πιθανόν να προκαλέσει θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή σημαντική καταστροφή σε περιουσιακά στοιχεία ή στο περιβάλλον,
β) ενεργεί πράξη η οποία στρέφεται κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων ή παρεμποδίζει τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων ή γνωρίζει ότι ενδέχεται να προκαλέσει, θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή σημαντικές ζημίες σε περιουσιακά στοιχεία ή στο περιβάλλον, από την έκθεση σε ακτινοβολία ή την απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών, εκτός αν η πράξη αυτή διενεργείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
γ) κλοπής, ληστείας ή υπεξαίρεσης πυρηνικού υλικού,
δ) εκβίασης για την ικανοποίηση αξίωσης για παροχή πυρηνικού υλικού,
ε) ενεργεί πράξη, η οποία συνιστά μεταφορά, αποστολή ή διακίνηση πυρηνικού υλικού, προς ή από ένα Κράτος, χωρίς νόμιμη, άδεια ή εξουσιοδότηση ή εντολή τιμωρείται:
1) Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών για ένα από τα εγκλήματα των ανωτέρω περ. α’, β’ και ε’.
2) Με ισόβια κάθειρξη αν η προβλεπόμενη ποινή για ένα από τα εγκλήματα των ανωτέρω περ. γ’ και δ’ είναι ισόβια κάθειρξη ή κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Στην περίπτωση αυτή η πράξη παραγράφεται μετά από τριάντα (30) χρόνια.
Αν επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 105 μέχρι 110 του Ποινικού Κώδικα, εφόσον ο καταδικασθείς έχει εκτίσει ποινή είκοσι πέντε (25) ετών.
3) Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών αν η προβλεπόμενη ποινή για ένα από τα εγκλήματα των ανωτέρω περ. γ’ και δ’ είναι πρόσκαιρη ποινή καθείρξεως.
4) Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών αν η προβλεπόμενη ποινή για ένα από τα εγκλήματα των περ. γ’ και δ’ της παρούσας παραγράφου είναι ποινή φυλάκισης.
Αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων ανθρώπων εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 94 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα.
6. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν εφαρμόζονται αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των άρθρων 134 έως 137 του Ποινικού Κώδικα.
7. Όποιος απειλεί σοβαρά με την τέλεση των, κατά την παρ. 5, εγκλημάτων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών.
8. Με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται, ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα η οποία αποτελείται από τρία ή περισσότερα πρόσωπα τα οποία δρουν από κοινού και επιδιώκουν την τέλεση των εγκλημάτων της παρ. 5 (τρομοκρατική οργάνωση). Με ποινή μειωμένη (άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα) τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου, όταν η τρομοκρατική οργάνωση έχει συσταθεί για την τέλεση των πλημμελημάτων της παρ. 5. Η παραλαβή, κατοχή, χρήση, μεταφορά, παραγωγή, η αποθήκευση, η τροποποίηση, η διατήρηση, η διάθεση με οποιονδήποτε τρόπο (ιδίως εκποίηση, δωρεά, δανεισμός, ενεχύραση), η διασπορά πυρηνικού υλικού προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης συνιστά επιβαρυντική περίσταση. Η μη τέλεση από την τρομοκρατική οργάνωση οποιουδήποτε από τα εγκλήματα των ανωτέρω περ. α’ έως ε’ της παρ. 5 συνιστά ελαφρυντική περίσταση.
9. Όποιος διευθύνει την κατά το πρώτο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου τρομοκρατική οργάνωση τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών. Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου μειωμένη (άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα) τιμωρείται όποιος διευθύνει την κατά το δεύτερο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου τρομοκρατική οργάνωση.
10. Όποιος παρέχει κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία, υλικά ή άυλα, κινητά ή ακίνητα ή κάθε είδους χρηματοοικονομικά μέσα, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσης τους, σε τρομοκρατική οργάνωση ή σε μεμονωμένο τρομοκράτη ή για τη συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης ή για να καταστεί κάποιος τρομοκράτης ή τα εισπράττει, συλλέγει ή διαχειρίζεται χάριν των ανωτέρω, ανεξάρτητα από τη διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος από τα αναφερόμενα στην παρ. 5, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, εν γνώσει της μελλοντικής αξιοποίησής τους, παρέχει ουσιώδεις πληροφορίες για να διευκολύνει ή να υποβοηθήσει την τέλεση από τρομοκρατική οργάνωση ή από μεμονωμένο τρομοκράτη οποιουδήποτε από τα κακουργήματα της παρ. 5.
11. Όποιος διαπράττει διακεκριμένη κλοπή (άρθρο 374), ληστεία (παρ. 1 και 3 του άρθρου 380), πλαστογραφία (άρθρο 216) που αφορά δημόσιο έγγραφο ή εκβίαση (άρθρο 385) με σκοπό την τέλεση των εγκλημάτων της παρ. 4 τιμωρείται με κάθειρξη, εκτός αν η εκβίαση τιμωρείται με μεγαλύτερη ποινή. Αν η πράξη που τελέσθηκε είναι πλημμέλημα, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) ετών.
12. Η παρ. 4 του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα ισχύει και για τα εγκλήματα των προηγούμενων παραγράφων.
13. Όποιος: α) ασκεί δραστηριότητα ή κατέχει ή χρησιμοποιεί ραδιενεργές πηγές ή ραδιενεργά υλικά, χωρίς την απαιτούμενη άδεια ή έγκριση, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου ή των κατ’ εξουσιοδότησή του εκδιδομένων νομοθετημάτων και αποφάσεων,
β) δεν αντιμετωπίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά, κατόπιν συστάσεως συμμόρφωσης από την ΕΕΑΕ, κινδύνους που ενδέχεται να προκληθούν από τη λειτουργία εγκαταστάσεων ή τη διενέργεια πρακτικών με ακτινοβολίες, και δεν λαμβάνει τα προσήκοντα και αναγκαία μέτρα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
14. Όποιος: α) συνεχίζει τη λειτουργία εγκατάστασης ή τη διενέργεια πρακτικής με ακτινοβολίες και παραλείπει να υποβάλει αίτηση με πλήρη φάκελο για την ανανέωση της άδειάς του πριν από τη λήξη της,
β) σύμφωνα με τις διατάξεις που ρυθμίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, τους κανόνες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και τους Κανονισμούς Ακτινοπροστασίας, αν και έχει νομική υποχρέωση, δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα ή λαμβάνει ελλιπή και ανεπαρκή μέτρα φυσικής προστασίας και ασφάλειας από ραδιενεργές πηγές και εγκαταστάσεις, από τις οποίες εκπέμπονται ιοντίζουσες ακτινοβολίες,
γ) επιχειρεί, χωρίς την απαιτούμενη έγκριση, την εισαγωγή κλειστής ραδιενεργού πηγής υψηλής ενεργότητας των Κανονισμών Ακτινοπροστασίας του π.δ. 101/2018 (Α’ 194), τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
15. Όποιος δεν παρέχει στους επαγγελματικά εκτιθέμενους εργαζόμενούς του σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες, τον απαραίτητο ακτινοπροστατευτικό εξοπλισμό και την απαιτούμενη ατομική δοσιμέτρηση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
16. Όποιος καταρτίζει εικονικές μελέτες και εκθέσεις σχετικές με τις δραστηριότητες που αναφέρονται στις διατάξεις των άρθρων 39 έως 46 του παρόντος Κεφαλαίου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
Ο τεχνικός εξοπλισμός και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση των εγκλημάτων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο δημεύονται.
17. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου οι έννοιες «πυρηνικό υλικό» και «πυρηνική εγκατάσταση» νοούνται όπως εξειδικεύονται στον ν. 1636/1986.».
Το άρθρο 90 του ν. 4310/2014 (Α’ 258), περί έγκρισης και χορήγησης ειδικής άδειας λειτουργίας, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 90
Ειδική άδεια λειτουργίας
1. Για την άσκηση, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οποιασδήποτε δραστηριότητας του άρθρου 39 στην Ελλάδα, απαιτείται έγκριση η οποία παρέχεται με τη χορήγηση ειδικής άδειας λειτουργίας.
2. Η ειδική άδεια λειτουργίας της παρ. 1 χορηγείται κατά περίπτωση:
α) Για τη λειτουργία ή χρήση μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών, ή ραδιενεργών πηγών, για ιατρικούς σκοπούς, καθώς και για τη διενέργεια πρακτικών με ιοντίζουσες ακτινοβολίες για ιατρικές εκθέσεις, με απόφαση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Προϋπόθεση για την έκδοση της ειδικής άδειας λειτουργίας είναι η προηγούμενη κτήση άδειας σκοπιμότητας, η οποία χορηγείται με απόφαση του αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Υγείας οργάνου της Περιφέρειας, μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ιοντιζουσών και μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του Υπουργείου Υγείας, όπως ορίζεται στο άρθρο 23 του ν. 3868/2010 (Α’ 129), και σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΔΥΓ2/οικ.154949/2010 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β’ 1918).
β) Για τη λειτουργία ή χρήση μηχανημάτων ιοντιζουσών ακτινοβολιών, ή ραδιενεργών πηγών, για οποιοδήποτε μη ιατρικό σκοπό, καθώς και για τη λειτουργία εγκατάστασης και τη διενέργεια πρακτικών με ιοντίζουσες ακτινοβολίες για μη ιατρικές εφαρμογές, με απόφαση της ΕΕΑΕ.
3. Η ειδική άδεια λειτουργίας της παρ. 1 χορηγείται, σύμφωνα με την κλιμακούμενη προσέγγιση, στον οργανισμό ή, στην περίπτωση των εξωτερικών εργαζομένων, στον εργοδότη, για τη διενέργεια πρακτικών, τηρουμένων των σχετικών ορισμών των Κανονισμών Ακτινοπροστασίας του π.δ. 101/2018 (Α’ 194).».
Στον ν. 3982/2011 (Α’ 143) προστίθεται άρθρο 4Β ως εξής:
«Άρθρο 4Β
Άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας χειρισμού Μηχανημάτων Έργου
1.α. Για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του χειρισμού μηχανημάτων έργου που κατατάσσονται στην «ειδικότητα 2» (εργασίες ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων ή προσώπων), σύμφωνα με την υπό στοιχεία οικ.1032/166/Φ.Γ.9.6.4(Η)/5.3.2013 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Β’ 519), με συνολική ισχύ κινητήρων άνω των δέκα (10) kw και μέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) kgr δεν απαιτείται η προηγούμενη λήψη άδειας ή αναγγελίας και η σχετική επαγγελματική δραστηριότητα ασκείται ελεύθερα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβληθεί σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.
β. Για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του χειρισμού μηχανημάτων έργου που κατατάσσονται στην ως άνω «ειδικότητα 2», με συνολική ισχύ κινητήρων άνω των δέκα (10) kw και μέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως τεσσάρων χιλιάδων (4.000) kgr, απαιτείται είτε πιστοποίηση της τεχνικής επάρκειας, σύμφωνα με την παρ. 3, είτε λήψη αντίστοιχης άδειας, σύμφωνα με το π.δ. 113/2012 (Α’ 198) και την υπό στοιχεία οικ.10169/639/Φ.Γ.9.6.4(ΣΤ)/12.8.2013 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β’ 1983), με την προϋπηρεσία της παρ. 2.
γ. Για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του χειρισμού μηχανημάτων έργου που κατατάσσονται στην ως άνω «ειδικότητα 2», με συνολική ισχύ κινητήρων άνω των δέκα (10) kw και μέγιστη ανυψωτική ικανότητα άνω των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) kgr, απαιτείται η λήψη αντίστοιχης άδειας, σύμφωνα με το π.δ. 113/2012 και την υπό στοιχεία οικ.10169/639/Φ.Γ.9.6.4(ΣΤ)/12.8.2013 κοινή απόφαση.
2. Κατά την εφαρμογή της περ. β’ της παρ. 1 περί της λήψης άδειας για χειρισμό μηχανημάτων έργου της «ειδικότητας 2» με συνολική ισχύ κινητήρων άνω των δέκα (10) kw και μέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως τεσσάρων χιλιάδων (4.000) kgr, απαιτείται προϋπηρεσία ίση με το πενήντα τοις εκατό (50%) της οριζόμενης ως απαιτούμενης προϋπηρεσίας της παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 113/2012. Για την τεκμηρίωση της επαγγελματικής εμπειρίας λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία σε κάθε υποκατηγορία της κάθε ειδικότητας, ανεξάρτητα από την απαίτηση προηγούμενης λήψης άδειας ή πιστοποίησης τεχνικής επάρκειας, ακόμα και αν η σχετική προϋπηρεσία ασκείται σε μηχανήματα έργου κάτω του ορίου των δέκα (10) kw.
3. Η πιστοποίηση τεχνικής επάρκειας παρέχεται από κατάλληλα διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης, σύμφωνα με το πρότυπο «ELOT ΕΝ ISO 17024», βάσει Σχημάτων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Εξειδίκευσης και Δεξιοτήτων. Τα Σχήματα Πιστοποίησης σχεδιάζονται κυρίως ως προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με την ίδια απόφαση μπορούν να εγκρίνονται και ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, ιδίως για την εφαρμογή της περ. α) της παρ. 1. Η κατάρτιση των εργαζομένων αφορά στην παρακολούθηση εξειδικευμένων προγραμμάτων θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, των οποίων οι στόχοι, η διάρκεια, το περιεχόμενο, οι απαιτήσεις ως προς τους εκπαιδευτές και η διαδικασία εξέτασης καθορίζονται με την ως άνω απόφαση. Το Σχήμα Πιστοποίησης, εκτός από την υποχρεωτική κατάρτιση, είναι δυνατό να προβλέπει, ως συμπληρωματική απαίτηση, προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.
Τα Σχήματα Πιστοποίησης ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, προσαρμόζονται στους κανόνες της επιστήμης και παρακολουθούν την τεχνολογική εξέλιξη, προκειμένου να ικανοποιούν πλήρως τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των επαγγελματικών δραστηριοτήτων στον τομέα του χειρισμού των μηχανημάτων έργου.
4. Η πιστοποίηση και η λήψη άδειας της περ. β’ της παρ. 1, ως τρόποι άσκησης της ως άνω επαγγελματικής δραστηριότητας θεωρούνται ισοδύναμοι. Το πιστοποιητικό τεχνικής επάρκειας που εκδίδεται, κοινοποιείται με ευθύνη του ασκούντος την επαγγελματική δραστηριότητα προς την οικεία Περιφέρεια για τη διενέργεια των ελέγχων.
5. Η επαγγελματική εμπειρία ως προϋπόθεση για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του χειρισμού μηχανημάτων έργου για το σύνολο των ειδικοτήτων δύναται να αντικαθίσταται εν όλω ή εν μέρει με την παρακολούθηση ενός ή περισσοτέρων ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, που πληρούν τις γενικές και ειδικές προϋποθέσεις των άρθρων 9 και 11 του π.δ. 122/2014 (Α’ 196).
6. Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δύναται να σχεδιάσει, ανά ειδικότητα, πρότυπο ειδικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για την αντικατάσταση προϋπηρεσίας που απαιτείται για την απόκτηση άδειας ή την πιστοποίηση του χειρισμού μηχανημάτων έργου.
Το ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην ίδια απόφαση ρυθμίζεται και η ακριβής αντιστοίχιση της αποκτηθείσας τεχνικής επάρκειας μέσω του προγράμματος κατάρτισης με χρόνο προϋπηρεσίας.».
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται άλλως σε επιμέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου
του Κράτους.
Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2022
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Οι Υπουργοί
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2022
Ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ