Καταργήθηκε από:
Τροποποιήθηκε από:
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 58Α_1976 | 3.18 MB |
1. Τα άρθρα 32 παρ. 2, 36 παρ. 2, 40 παρ. 1 (ε) και41 του Ν.Δ.187/73 «περί Κωδικός Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου»
2.Την από 5.6.1975 γνωμοδότησιν του Συμβουλίου Εμπορικού Ναυτικού.
3.Την ύπ’ άριθ. 585/1975/4.8.75 γνωμοδότησιν του Συμβουλίου τής Επικράτειας, προτάσει του 'Ημετέρου επί της Εμπορικής Ναυτιλίας 'Υπουργού, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν :
Κατά τον παρόντα Κανονισμόν νοείται :
Υπουργός : Ο 'Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
Β.Ε.Π.: Η έν Πειραιεϊ εδρεύουσα Επιθεώρησις Εμπορικών Πλοίων.
Π.Α.Ζ.Ε.Θ.: Η εκάστοτε ισχύουσα, εάν δεν ορίζεται άλλως Διεθνής Σύμβασις «περί Ασφαλείας τής Ανθρώπινης εν Θαλάσση».
Πλοίον: Παν πλοίον, πλοιάριον, πλωτόν ναυπήγημα και ανεξαρτήτως χωρητικότητας, προορισμού ή χρήσεως έκτος των πολεμικών πλοίων.
Επιβατηγόν: Παν πλοίον μεταφέρον πλείονας των 12 επιβατών.
Φορτηγόν: Παν μή έπιβατηγόν πλοίον.
Δεξαμενόπλοιον: Παν φορτηγόν πλοίον κατασκευασμένου ή διεσκευασμέυου διά την μεταφοράν υγρών χύδην φορτίων, εύφλέκτου φύσεως.
Τουριστικόν πλοίον: Παν πλοίον απασχολούμενου είς την εκτέλεσιν κυκλικών πλόων θαλασσίας περιηγήσεως και αναψυχής, μεταφορικής ικανότητας μέχρις 25 επιβατών.
Επαγγελματικόν τουριστικόν: Παν τουριστικόν πλοίον χρησιμοποιούμενον διά την επί ναύλω μεταφοράν επιβατών.
Τουριστικόν πλοίον αναψυχής: Παν τουριστικόν πλοίον το οποίον δεν είναι επαγγελματικόν.
Αλιευτικόν: Πλοίον προοριζόμενου διά τήν αλιείαν, κατεργασίαν ή και μεταφοράν αλιευμάτων.
Νέον πλοίον: Προκειμένου περί πλοίων εμπιπτόντων εις τας διατάξεις τής Δ.Σ. ΠΑΖΕΘ το πλοίου του οποίου η τρόπις ετέθη την ή μετά την 26 Μαίου 1965, ημερομηνία ενάρξεως ισχύος της ΔΣ ΠΑΖΕΘ 1930 ή φορτηγόν πλοίον έφ’ όσου η μετασκευή τούτου εις επιβατηγόν πλοίον ήρξατο κατά ή μετά την ημερομηνίαν ταύτην. Προκειμένου περί πλοίων μη εμπιπτόντων εις τας διατάξεις της ΔΣ ΠΑΖΕΘ ώς «Νέον πλοίον» νοείται το πλοίον του οποίου η τρόπις ετέθη μετά την 7.8.68 ήτοι ημερομηνίαν θέσεως είς εφαρμογήν τού Β.Δ. 525/1968 περί εγκρίσεως και θέσεως εις εφαρμογήν Κανονισμού «περί πυροσβεστικών μέσων των πλοίων» ή φορτηγόν πλοίον έφ’ όσον η μετασκευή τούτου είς επιβατηγόν ήρξατο κατά ή μετά την ημερομηνίαν ταύτην.
Υπάρχον πλοίον: Παν πλοίον μη χαρακτηριζόμενου ώς νέον.
Διεθνής πλους: Ο πλους από χώραν εις την οποίαν εφαρμόζεται η ΠΑΖΕΘ εις τινα λιμένα εκτός της Χώρας ταύτης ή και αντιστρόφως.
Μακρός Διεθνής πλούς: Ο Διεθνής πλους, όστις δεν είναι βραχύς.
Βραχύς Διεθνής πλούς: Ο Διεθνής πλους κατά την διάρκειαν του οποίου το πλοίον δεν απομακρύνεται πλέον των 200 μιλίων από λιμένος ή τόπου τίνος όπου οι επιβάται και το πλήρωμα είναι δυνατόν να τεθώσιν έν ασφαλεία, και έφ’ όσον η απόστασις μεταξύ του τελευταίου λιμένος προσεγγίσεως της Χώρας, έξ ής άρχεται το ταξείδιον και του τελικού λιμένος προορισμού, δεν υπερβαίνει τα 600 μίλια.
Πλους Μεγάλης Ακτοπλοΐας: Ο μη βραχύς εσωτερικός πλούς μεταξύ των λιμένων του εσωτερικού ή και μέχρι του λιμένος Βρινδησίου και των πλησίον αυτού λιμένων, ώς και των Τουρκικών λιμένων, από Κωνσταντινουπόλεως μέχρι και των έναντι του Καστελλορίζου τοιούτων. Εις την κατηγορίαν ταύτην περιλαμβάνονται, ενδεικτικώς οι πλόες έκ Πειραιώς προς Κέρκυραν-Βρινδήσιον-Βόρειον Έλλάδα-Κωνσταντινούπολιν-Χίον-Μυτιλήνην ή και μέχρι των έναντι ακτών της Τουρκίας, Κρήτην και Δωδεκάνησον.
Πλους Μικράς Ακτοπλοΐας : Ο βραχύς εσωτερικός πλους εντός σχετικώς προησπισμένων θαλασσίων περιοχών, καθ, ον το πλοίον δεν απομακρύνεται πλέον των 20 ναυτικών μιλιών της πλησιεστέρας ακτής.
Eίς την κατηγορίαν ταύτην περιλαμβάνονται ενδεικτικώς οι πλόες έκ Πειραιώς προς Κυκλάδας, Β. Σποράδας, Ζάκυνθον, Κεφαλληνίαν, λιμένας Ακαρνανίας και Αμβρακικού, προεκτεινόμενοι έστω και μέχρι Κερκύρας ή Πελοπόννησου ανατολικός του Ταινάρου.
Πλους περιωρισμένης εκτάσεως: Ο βραχυχρόνιος πλους εντός ενός ή και ετέρου συνεχομένου προς αυτόν κόλπου, ως και εις προησπισμένας εντός ή έκτος κόλπων θαλασσίας περιοχάς, όστις διενεργείται συνήθως κατά την διάρκειαν της ημέρας.
Εις την κατηγορίαν ταύτην περιλαμβάνονται, ενδεικτικώς, οι πλόες εκ Πειραιώς προς λιμένας Σαρωνικού και Αργολικού εκ λιμένων εντός του Ν. ή Β. Ευβοϊκού προς λιμένας Ν ή Β Ευβοϊκού μέχρι Βόλου, εκ λιμένων εντός Κορινθιακού προς λιμένας Κορινθιακού μέχρι Πατρών.
Τοπικός πλους: Ο πλους μεταξύ λιμένων ή όρμων κειμένων απ’ αλλήλων εις απόστασιν μη υπερβαίνουσαν τα 6 μίλια.
Πλοίαρχος: Ο εντεταλμένος ή πράγματι σσκών την δια-κυβέρνησή του πλοίου.
Πλήρωμα: Το σύνολον των προσώπων των ναυτολογημένων επί του πλοίου ή οπωσδήποτε ασχολουμένων υπό οιανδήποτε ιδιότητα έν τω πλοίο και διά τας ανάγκας τούτου, εκτός του πλοιάρχου.
Επιβάτης: Παν πρόσωπον επιβαίνον του πλοίου έκτος του πλοιάρχου, του πληρώματος και των κάτω τού ενός έτους παίδων.
Επιβαίνοντες: Ο πλοίαρχος, το πλήρωμα και οι επιβάται.
Μήκος πλοίου : Το ολικόν μήκος τού πλοίου.
Χώροι ενδιαιτήσεως: Οι κοινόχρηστοι χώροι ενδιαιτήσεως, οι κοιτώνες επιβατών και πληρώματος, οι ιδιαίτεροι χώροι υγιεινής, τα ατομικής χρήσεως γραφεία, τα κομμωτήρια, τα αναρρωτήρια, αί ιματιοθήκαι και άλλοι παρόμοιοι χώροι διατιθέμενοι διά την ενδιαίτησιν των επιβατών και πληρώματος.
Κοινόχρηστοι χώροι: Είναι οι χώροι ενδιαιτήσεως οίτινες χρησιμοποιούνται ώς διάδρομοι, προθάλαμοι, εστιατόρια, βιβλιοθήκαι, αίθουσαι παραμονής, αίθουσαι ψυχαγωγίας, καπνιστήρια, εντευκτήρια, κοινοί χώροι υγιεινής και παρόμοιοι μονίμως περίκλειστοι χώροι.
Χώροι υπηρετικοί: Είναι οι χώροι οι περιλαμβάνοντες τα μαγειρεία, τα διανομεία, τα κυλικεία, τας αποθήκας (εκτός των απομεμονωμένων κυλικείων και ερμαρίων), τα δωμάτια αποθηκεύσεως ταχυδρομείου αποσκευών και άξιων και παρόμοιοι χώροι και διάδρομοι οδηγούντες προς αυτούς.
Οι χώροι μηχανών: Περιλαμβάνουν πάντας τους χώρους τούς περιέχοντας τα μηχανήματα προώσεως, τα βοηθητικά μηχανήματα ή τα ψυκτικά μηχανήματα, τους λέβητας, τας αντλίας, τα συνεργεία, τας ηλεκτρομηχανάς, τα μηχανήματα αερισμού, τούς σταθμούς πληρώσεως ελαίου και παρομοίους χώρους, ως και τους οχετούς (Trunks) τους οδηγούντας προς αυτούς.
Μηχανήματα προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου: Τα μηχανήματα τα χρησιμοποιούμενα διά την προπαρασκευήν τού καυσίμου προς χρησιμοποίησην του είς τους πετρελαιολέβητας. Είς ταύτα περιλαμβάνονται αι αντλίαι πιέσεως πετρελαίου, τα φίλτρα και οι θερμαντήρες.
Δεξαμενή κατακαθίσεως: Δεξαμενή σποθηκεύσεως πετρελαίου, έχουσα Θερμαντικήν επιφάνειαν ούχι μικροτέραν των 2 τετρ. ποδών ανά τόννον χωρητικότητας πετρελαίου.
Σταθμοί ελέγχου : Περιλαμβάνουν τούς χώρους είς τούς όποιους ευρίσκονται τα μέσα τηλεπικοινωνίας, τα κύρια όργανα ναυσιπλοΐας, οι πίνακες τού συστήματος αναγγελίας πυρκαϊάς, η γεννήτρια εκτάκτου ανάγκης και ό μηχανισμός του συστήματος ενδοσυνεννοήσεως κινδύνου.
Κόροι : Κόροι ολικής χωρητικότητος.
Διά την εφαρμογήν τού παρόντος Κανονισμού τα πλοία εις τα όποια ούτος εφαρμόζεται, διακρίνονται είς τας ακολούθους κατηγορίας :
Επιβατηγά πλοία :
Κατηγορία I: Επιβατηγά πλοία εκτελούντα πλόας τινές τών οποίων είναι μακροί διεθνείς πλόες.
Κατηγορία II: Επιβατηγά πλοία εκτελούντα μή μακρούς διεθνείς πλόας τινές των οποίων είναι βραχείς, διεθνείς πλόες. Κατηγορία III: Επιβατηγά πλοία εκτελούντα πλόας μεγάλης άκτοπλοΐας.
Κατηγορία IV Επιβατηγά πλοία εκτελούντα πλόας μικρας άκτοπλοΐας.
Κατηγορία V: Επιβατηγά πλοία εκτελούντα πλόας περι- ωρισμένης έκτάσεως.
Κατηγορία VI: Επιβατηγά πλοία εκτελούντα τοπικούς πλόας.
Μη επιβατηγά πλοία:
Κατηγορία VII : Φορτηγά πλοία εκτελούντα πλόας τινές των οποίων είναι διεθνείς πλόες.
Κατηγορία VIII: Φορτηγά πλοία εκτελούντα πλόας εσωτερικού.
Κατηγορία IX: Ρυμουλκά και βοηθητικά πλοία εκτελούντα πλόας εσωτερικού και βραχείς διεθνείς πλόας ώς, και έτερα μηχανοκίνητα είδη πλοίων τα όποια δεν εξέρχονται λιμένας ή ποταμού.
Κατηγορία X: 'Αλιευτικά πλοία.
Κατηγορία XI : Ξύλινα φορτηγά πλοία ως και ιστιοφόρα.
Κατηγορία XII : Τουριστικά πλοία.
Κατηγορία XII (α): Τουριστικά πλοία αναψυχής μεταφέροντα. άνω των 25 επιβατών.
1. (α) Παν πλοϊον Κατηγορίας I θα διατηρή κατάλληλον και επαρκή υπηρεσίαν περιπολίας, είς τρόπον ώστε να δύναται να ελέγχεται ταχέως πάσα εκδήλωσις πυρκαϊάς.
Προς επαύξησιν των μέσων ασφαλείας, τα πλοία της κατηγορίας ταύτης θα εφοδιάζωνται δι’ ανεγνωρισμένου τύπου ωρολογίου των σταθμών ελέγχου περιπολίας.
Το όλον σύστημα τής περιπολίας θα πληροί τούς κάτωθι όρους:
(ι) Οι σταθμοί ελέγχου περιπολίας θα είναι εγκατεστημένοι είς άπαντα (και τα πλέον απομεμακρυσμένα) σημεία του πλοίου, ώστε κατά την διάρκειαν εκάστης πλήρους περιπολίας να ελέγχωνται άπαντες οι χώροι του πλοίου.
(ιι) Αί ώραι περιπολίας καθορίζονται από 18.00 ώρας μέχρι 08.00 ώρας της επομένης ημέρας ή και καθ’ όλον το 24ωρον εφ’ όσον τούτο αναγκαίοι ή ενδείκνυται κατά την κρίσιν της Ε.Ε.Π.
(ιιι) Ανά μίαν ώραν θα εκτελήται μια πλήρης περιπολία δια της διαβάσεως έξ όλων των σταθμών ελέγχου περιπολίας. Η Ε.Ε.Π. δύναται να καθορίση την εκτέλεσιν της περιπολίας κατά βραχύτερα χρονικά διαστήματα αναλόγως των εκτελουμένων πλόων.
(ιν) Το αποτέλεσμα της περιπολίας θα γνωστοποιήται εις τον Αξιωματικόν Φυλακής και θα φυλάσσωνται επί του πλοίου τα σχετικά δελτία προς έλεγχον.
(ν) Ο εκτελών την περιπολίαν θσ διέρχηται απαραιτήτως έξ όλων των σταθμών ελέγχου περιπολίας και θα καταγράψει τας κινήσεις του είς το ωρολόγιον περιπολίας.
(vι) Το ωρολόγιον περιπολίας, οι σταθμοί ελέγχου και άπαντα τα εξαρτήματα αυτών θα είναι κατεσκευασμένα και τοποθετημένα κατά τοιούτον τρόπον ώστε να είναι εξησφαλισμένα από παραβίασιν, καθιστάμενης εμφανούς πάσης προσπάθειας αλλοιώσεως των ενδείξεων του ωρολογίου.
(β) Εις άπαντας τους χώρους επιβατών και πληρώματος θα είναι τοποθετημένοι χειροκίνητοι αναγγελτήρες πυρκαϊας, οι οποίοι θα επιτρέπουν εις την υπηρεσίαν περιπολίας την άμεσον αναγγελίαν πυρκαϊας εις την γέφυραν ή είς τον σταθμόν ελέγχου πυρκαϊας.
2. Εις παν σημείον πλοίου κατηγορίας I το όποιον δεν είναι προσιτόν εις την υπηρεσίαν περιπολίας και υπάρχει κίνδυνος πυρκαϊας θα υπάρχη σύστημα ανιχνεύσεως και αναγγελίας πυρκαϊας πληρούν τας απαιτήσεις τού άρθρου τού παρόντος Κανονισμού.
1. Παν πλοίον Κατηγορίας I θα φέρη τα υπό τού παρόντος άρθρου, καθοριζόμενα μέσα διά των οποίων θα καθίσταται δυνατή η εκτόξευσις δύο τουλάχιστον προβολών ύδατος μέχρις οιουδήποτε σημείου του πλοίου κανονικώς προσιτού εις τους επιβάτας ή το πλήρωμα, όταν το πλοίον ευρίσκεται έν πλώ και μέχρις οιασδήποτε αποθήκης ή χώρου φορτίου, όταν ούτος είναι κενός.
2. Παν πλοίον Κατηγορίας I χωρητικότητας 4.000 κόρων και άνω θα φέρη τρεις τουλάχιστον μηχανοκινήτους αντλίας πυρκαϊάς, εάν δε είναι κάτω των 4.000 κόρων, θα φέρη δύο τουλάχιστον τοιαύτας αντλίας. Εκάστη των αντλιών τούτων θα είναι ικανή να αποδίδη μίαν τουλάχιστον προβολήν ύδατος ταυτοχρόνως έκ δύο οιωνδήποτε λήψεων, μέσω εύκαμπτων σωλήνων και ακροσωληνίων και θα πληροί τας απαιτήσεις τού άρθρου 52.
3. (α) Εις έκαστον πλοίον Κατηγορίας I χωρητικότητας 1.000 κόρων και άνω, η διάταξις των λήψεων θαλάσσης, των αντλιών και των πηγών ενεργείας διά την κίνησιν των, θα είναι τοιαύτη ώστε να εξασφαλίζηται ότι εις περίπτωσιν πυρκαϊάς εντός οιουδήποτε διαμερίσματος δεν θα τίθενται εκτός λειτουργίας άπασαι αί αντλίαι πυρκαϊας.
(β) Έφ’ όσον πυρκαϊά εις διαμερίσματα πλοίου Κατηγορίας I χωρητικότητας κατωτέρας των 1.000 κάρων, ενδέχεται να θέση άπασας τας αντλίας πυρκαϊάς έκτος λειτουργίας, θα τοποθετήται, εκτός του χώρου του μηχανοστασίου, μία μηχανοκίνητος αντλία πυρκαϊάς αάνάγκης έχουσα ανεξάρτητον κίνησιν ομού μετά της πηγής ενεργείας της και της συνδέσεως θαλάσσης. Η έν λόγω αντλία θα είναι ικανή προς παραγωγήν δυο τουλάχιστον προβολών ύδατος έξ οιωνδήποτε δύο λήψεων και ευκάμπτων σωλήνων μέσω ακροσωληνίων, τα όποια θα πληρούν τας απαιτήσεις του άρθρου 54 (4) (β), ενώ ταυτοχρόνως θα διατηρή εις οιονδήποτε λήψιν του πλοίου πίεσιν 30 τουλάχιστον λιμπρών ανά τετραγ. δάκτυλον.
4. Έκαστον πλοίον Κατηγορίας I θα είναι εφωδιασμένον δια κυρίας σωληνώσεως πυρκαϊάς, σωληνώσεων θαλασσίου ύδατος, λήψεων και ακροσωληνίων των όποιων ή διάταξις, όταν είναι κλεισταί άπασαι αί υδατοστεγείς θύραι των στεγανών διαφραγμάτων, των κατασκευασθέντων κατ’ εφαρμογήν του Κανονισμού 13 του Κεφαλαίου II της Δ.Σ. ΠΑΖΕΘ θα πληροί τας απαιτήσεις των άρθρων 53 και 54.
5. Δι’ εκάστην λήψιν πλοίου της παρούσης κατηγορίας τοποθετημένην κατά τας διατάξεις του παρόντος Κανονισμού θα προβλέπηται εις τουλάχιστον οθώνινος σωλήν μετ’ ακροσωληνίου πυρκαϊάς.
6. Επί εκάστου πλοίου Κατηγορίας I, εφωδιασμένου δια πετρελαιολεβήτων ή μηχανών προώσεως εσωτερικής καύσεως, θα υπάρχουν, εντός εκάστου χώρου, εις όν έχει τοποθετηθή πετρελαιολέβης, ή είς τον χώρον του μηχανοστασίου, δύο τουλάχιστον λήψεις πυρκαϊάς, μία είς την δειξιάν και μία είς αριστεράν πλευράν. Επιπροσθέτως, έφ’ όσον το πλοίον τούτο διαθέτει δίοδον προς τον χώρον του μηχανοστασίου μέσω της σήραγγας ή των σηράγγων ή των ελικοφόρων αξόνων, θα υπάρχη εντός εκάστης σήραγγος ελικοφόρου άξονος, και είς την άκραν αυτής την προσκειμένην προς το μηχανοστάσιον, λήψις πυρκαϊάς.
Είς εκάστην των λήψεων, των τοποθετημένων είς τους ως άνω χώρους κατ’ εφαρμογήν τού παρόντος Κανονισμού, θα υπάρχη έν ακροσωλήνιον μετά ραντιστήρας δι’ έκαστον εύκαμπτον σωλήνα πυρκαϊας.
1. Επί εκάστου καταστρώματος των πλοίων Κατηγορίας I θα υπάρχη επαρκής αριθμός φορητών πυροσβεστήρων, έκ των οποίων δύο τουλάχιστον δέον να είναι ευχερώς διαθέσιμοι προς χρήσιν είς πάντα χώρον ενδιαιτήσεως και υπηρετικόν, μεταξύ των στεγανών διαφραγμάτων και των πυριμάχων κατακορύφων κυρίων ζωνών.
Είς περίκλειστους χώρους ενδιαιτήσεως και χώρους υπηρετικούς άνωθεν του καταστρώματος στεγανών, θα υπάρχη προς χρήσιν είς τουλάχιστον φορητός πυροσβεστήρ παρ’ εκάστη πλευρά του πλοίου. Επίσης εις έκαστον μαγειρείου θα υπάρχη είς τουλάχιστον φορητός πυροσβεστήρ, υπό τον όρον ότι, οσάκις η επιφάνεια του δαπέδου μαγειρείου υπερβαίνει τούς 500 τετρ. πόδας (46 τμ.), θα προβλέπωνται δύο τοιούτοι πυροσβεστήρες.
2. Εντός εκάστου σταθμού ελέγχου πλοίου τής παρούσης κατηγορίας θα υπάρχουν προς χρήσιν, τρεις (3) φορητοί πυροσβεστήρες.
1. Επί παντός πλοίου Κατηγορίας I χωρητικότητος 1.000 κόρων και άνω θα υπάρχη σύστημα μονίμου εγκαταστάσεως σβέσεως πυρκαϊάς δι’ αερίου, πληρούν τας απαιτήσεις τού άρθρου 59. Το έν λόγω σύστημα θα είναι διατάξεως επιτρεπούσης την προστασίαν παντός χώρου φορτίου.
1. Προς προστασίαν παντός χώρου πλοίου Κατηγορίας I, εντός του οποίου ευρίσκονται πετρελαιολέβητες ή δεξαμενή κατακαθίσεως καυσίμου πετρελαίου ή μηχανήματα προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου θα υπάρχη μία τουλάχιστον των κατωτέρω μονίμων εγκαταστάσεων σβέσεως, πυρκαϊάς.
α) Σύστημα ραντίσεως ύδατος υπό πίεσιν πληρούν τας απαιτήσεις του άρθρου 58.
β) Εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊας δι’ αερίου πληρούσα τας απαιτήσεις του άρθρου 59.
γ) Εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊας δι’ αφρού πληρούσα τας απαιτήσεις του άρθρου 60.
Εφ’ όσον το μηχανοστάσιον δεν χωρίζεται εντελώς του λεβητοστασίου διά διαφράγματος ή είναι δυνατόν καύσιμον πετρέλαιον να διαρρεύση έκ του λεβητοστασίου είς το μηχανοστάσιον, το σύνολον των χώρων του μηχανοστασίου και τού λεβητοστασίου θα θεωρήται διά τούς σκοπούς τού παρόντος άρθρου ως έν διαμέρισμα.
2. Επί πλέον των απαιτήσεων της προηγουμένης παραγράφου, θα υπάρχουν :
α) Εντός εκάστου λεβητοστασίου τουλάχιστον είς πυροσβεστήρ αφρού, χωρητικότητος 30 τουλάχιστον γαλλονίων ή πυροσβεστήρες διοξειδίου άνθρακος βάρους 100 τουλάχιστον λιμπρών ή κόνεως 50 λιμπρών έκαστος. Οι πυροσβεστήρες ούτοι θα εφοδιάζωνται δι’ ευκάμπτων σωλήνων επί εξελίκτρων και θα είναι τοποθετημένοι είς θέσεις ευκόλως προσιτάς έν περιπτώσει πυρκαϊας και επαρκείς είς αριθμόν επιτρέποντες την εκτόξευσιν του αφρού ή του διοξειδίου του άνθρακας ή της κόνεως επί παντός σημείου του λεβητοστασίου ή των χώρων εις τους οποίους είναι τοποθετημένον τμήμα τι της εγκαταστάσεως προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου.
β) Εντός εκάστου χώρου ένθα ενεργείται αφή πυράς ή ευρίσκεται τμήμα οιασδήποτε εγκαταστάσεως προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου εις φορητός πυροσβεστήρ ανά λέβητα κατάλληλος προς σβέσιν πυρκαϊας πετρελαίου και έν πάση περιπτώσει τουλάχιστον δύο τοιούτοι φορητοί πυροσβεστήρες.
γ) Εντός εκάστου χώρου, ένθα ενεργείται αφή πυράς, έν δοχείον περιέχον 10 τουλάχιστον κυβικούς πόδας άμμου ή άλλου ξηρού υλικού καταλλήλου διά ταχείαν σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου, ομού μετά μικρού πτύου διά τον διασκορπισμόν του περιεχομένου του δοχείου. Αντί του δοχείου δύναται να υπάρχη πρόσθετος φορητός πυροσβεστήρ κατάλληλος διά σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου.
1. Προς προστασίαν παντός χώρου πλοίου Κατηγορίας I εντός του οποίου ευρίσκοντοι μηχαναί εσωτερικής καύσεως χρησιμοποιούμεναι είτε ως κύριον μέσον προώσεως, είτε διά βοηθητικούς σκοπούς και έχουσαι εις την δευτέραν περίπτωσιν συνολικώς ιπποδύναμιν τουλάχιστον 1.000 Β.Η.Ρ., θα υπάρχη μία τουλάχιστον των μονίμων εγκαταστάσεων κατασβέσεως πυρκαϊας των προβλεπομένων υπό της παραγράφου 1 του άρθρου 7.
2. Επί πλέον των απαιτήσεων της προηγούμενης παραγράφου είς κάθε τοιούτον χώρον θα υπάρχη:
α) Εις πυροσβεστήρ αφρού χωρητικότητας 10 τουλάχιστον γαλλονίων ή πυροσβεστήρ διοξειδίου άνθρακας βάρους 35 τουλάχιστον λιμπρών ή κόνεως 20 λιμπρών.
β) Φορητοί πυροσβεστήρες κατάλληλοι προς σβέσιν πυρκαΐών πετρελαίου, είς διά κάθε 1.000 ΒΗΡ ιπποδυνάμεως των μηχανών ή κλάσματος αυτής. Οι εν λόγω πυροσβεστήρες δεν θα είναι ολιγώτεροι των δύο, ουδέ θα απαιτώνται περισσότεροι των έξ.
3. Τα υπάρχοντα πλοία εξαιρούνται της διατάξεως της παρ. 1 του παρόντος άρθρου και θα φέρουν τα μέσα πυροσβέσεως της παρ. 2 επηυξημένα τουλάχιστον κατά 100 %.
Εις χώρους πλοίου Κατηγορίας, I, ένθα είναι εγκατεστημένοι ατμοστρόβιλοι ή ατμομηχαναί περίκλειστοι, λιπαινόμενοι διά πιέσεως, προς χρήσιν, είτε διά την πρόωσιν του πλοίου, είτε διά βοηθητικούς σκοπούς και έχουσαι εις την περίπτωσιν ταύτην συνολικώς ιπποδύναμιν τουλάχιστον 1.000 Β.Η.Ρ. θα υπάρχουν:
α) Πυροσβεστήρες αφρού, χωρητικότητας 10 τουλάχιστον γαλλονίων έκαστος ή πυροσβεστήρες διοξειδίου άνθρακος βάρους τουλάχιστον 35 λιμπρών ή κόνεως 20 λιμπρών έκαστος, επαρκείς είς αριθμόν ίνα καθίσταται δυνατή η εκτόξευσις αφρού ή διοξειδίου του άνθρακος ή κόνεως επί οιουδήποτε σημείου του συστήματος λιπάνσεως διά πιέσεως ώς και επί οιουδήποτε τμήματος, του περιβλήματος, του περικλείοντας τα λιπαινόμενα διά πιέσεως μέρη των ατμοστροβίλων, των μηχανών ή του συνδεδεμένου μετ’ αυτών μηχανισμού, έφ’ όσον υπάρχει τοιούτος.
β) Ανά εις φορητός πυροσβεστήρ κατάλληλος προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου διά κάθε 1.000 Β.Η.Ρ. ιπποδυνάμεως ή κλάσματος αυτής., Οι εν λόγω πυροσβεστήρες δεν θα είναι όλιγωτεροι των δύο, ουδέ θα απαιτώνται περισσότεροι των έξ και πάντως δεν θα απαιτώνται επί πλέον των προβλεπομένων υπό τής παραγράφου 2 του άρθρου 8.
Παν επιβατηγόν πλοίον Κατηγορίας I, θα φέρη δύο τουλάχιστον εξαρτήσεις πυροσβέστου, εκάστης πληρούσης τας απαιτήσεις του άρθρου 62 του παρόντος Κανονισμού. Όταν το πλοίον έχη ολικήν χωρητικότητα υπερβαίνουσαν τους 10.000 κόρους θα φέρωνται τρεις τουλάχιστον εξαρτήσεις και όταν υπερβαίνη τους 20.000 κόρους θα φέρωνται τέσσαρες τουλάχιστον εξαρτήσεις. Αί εξαρτήσεις αυταί θα ευρίσκωνται είς θέσεις ευκόλως προσιτάς, επαρκώς απομεμακρυσμένας μεταξύ των και θα είναι έτοιμοι προς χρήσιν.
1. Παν πλοίον Κατηγορίας I άνω των 1.000 κόρων θα είναι εφωδιασμένον διά δύο τουλάχιστον συνδέσμων διεθνούς τύπου συνδέσεως μετά της ξηράς, πληρούντων τας απαιτήσεις του άρθρου 55 είς τρόπον ώστε να καθίσταται δυνατή η δι’ ύδατος τροφοδότησις της κυρίας σωληνώσεως πυρκαϊας αυτού έξ ετέρου πλοίου ή εκ της ξηράς.
2. Πρόβλεψις θα ύφίσταται ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίησις των συνδέσμων τούτων εις έκατέραν των πλευρών του πλοίου.
Τα πλοία Κατηγορίας II θα πληρούν τας απαιτήσεις των άρθρων 3 έως και 11, ως αυταί εφαρμόζονται διά τα πλοία Κατηγορίας I.
(α) Τα πλοία Κατηγορίας III θα πληρούν τας απαιτήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 ως και των άρθρων 4 έως και 11, ως αυταί εφαρμόζονται διά τα πλοία Κατηγορίας Ι.
(β) Υπάρχοντα πλοία τής Κατηγορίας ταύτης πέραν των οριζομένων εξαιρέσεων διά πλοία Κατηγορίας I, εξαιρούνται των διατάξεων του άρθρου 6.
Ωσαύτως αντί της εν άρθρ. 7 παράγρ. 1 (β) προβλεπομένης εγκαταστάσεως σβέσεως πυρκαϊάς δι’ αερίου, δύναται η Ε.Ε.Π. επί υπαρχόντων πλοίων να επιτρέψη τοιαύτην εγκατάστασιν λειτουργούσαν δι’ ατμού, εφ’ όσον αύτη πληροί τας σχετικάς απαιτήσεις του άρθρου 60 του παρόντος Κανονισμού.
Παν πλοίον Κατηγορίας III, μήκους κάτω των 33 μέτρων, θα φέρη είς θέσιν έξωθι του χώρου μηχανοστασίου:
(α) Αντλίαν μετά μονίμου συνδέσμου θαλλάσσης.
(β) Εύκαμπτον σωλήνα μετ’ ακροσωληνίου διαμέτρου 3/8 δακτύλου ικανόν προς εκτόξευσιν προβολής ύδατος είς απόστασιν 7 τουλάχιστον μέτρων προς οιονδήποτε σημείον του πλοίου, και
(γ) Έν ακροσωλήνιον μετά ραντιστήρας.
Παν πλοίον της παρούσης Κατηγορίας θα είναι εφωδιασμένον δι’ ενός τουλάχιστον φορητού πυροσβεστήρας εντός εκάστου των άνωθεν του καταστρώματος, στεγανών χώρων επιβατών. Διά τους κάτωθεν του καταστρώματος στεγανών, χώρους επιβατών θα προβλέπωνται επίσης δύο φορητοί πυροσβεστήρες. Εις, τοιούτος πυροσβεστήρ θα είναι διαθέσιμος προς χρήσιν εντός εκάστου μαγειρείου. Εφ’ όσον η επιφάνεια του δαπέδου μαγειρείου υπερβαίνει τους 500 τετραγ. πόδας (46 τετρ. μέτρα) θα προβλέπωνται δύο τοιούτοι πυροσβεστήρες.
1. Εντός οιουδήποτε χώρου πλοίου της παρούσης Κατηγορίας ένθα ευρίσκονται πετρελαιολέβητες, δεξαμεναί κατακαθίσεως καυσίμου πετρελαίου ή μηχανήματα προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου, θα υπάρχουν είς η περισσότεροι πυροσβεστήρες αφρού έκαστος χωρητικότητος 10 τουλάχιστον γαλλ. ή πυροσβεστήρες διοξειδίου άνθρακας βάρους 35 λιμπρών ή κόνεως 20 λιμπρών έκαστος. Ο πυροσβεστήρ ή οι πυροσβεστήρες θα είναι τοποθετημένοι εις θέσεις ευκόλως προσιτάς έν περιπτώσει πυρκαϊάς, θα είναι δε επαρκείς εις αριθμόν ώστε να επιτρέπουν όπως ο αφρός ή το διοξείδιον του άνθρακος ή η κόνις, κατευθύνονται προς οιονδήποτε σημείον του λεβητοστασίου ή των χώρων εις τους οποίους ευρίσκεται οιονδήποτε τμήμα της εγκαταστάσεως καυσίμου πετρελαίου.
2. Επί πλέον των έν τη προηγούμενη παραγράφω απαιτήσεων θα υπάρχουν:
α) Εντός εκάστου των χώρων ένθα ενεργείται αφή πυράς, ή είναι τοποθετημένα τμήματα οιασδήποτε εγκαταστάσεως προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου, δύο τουλάχιστον φορητοί πυροσβεστήρες κατάλληλοι προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου.
β) Εντός εκάστου των χώρων, ένθα ενεργείται αφή πυράς, έν δοχείον περιέχον 2 τουλάχιστον κυβ. πόδας άμμου ή άλλου ξηρού υλικού καταλλήλου προς ταχείαν σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου, μετά μικρού πτύου διά τον διασκορπισμόν του περιεχομένου του δοχείου. Αντί του δοχείου δύναται να υπάρχη πρόσθετος φορητός πυροσβεστήρ κατάλληλος πρός σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου.
Τα εκ των πλοίων της παρούσης Κατηγορίας μήκους 20 έως και 33 μέτρων θα φέρουν εντός εκάστου των χώρων εις τους οποίους έχουν εγκατασταθή μηχαναί προώσεως έσω- καύσεως, πέντε τούλάχιστον φορητούς πυροσβεστήρας καταλλήλους προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου. Πλοία μήκους κάτω των 20 μέτρων θα φέρουν εντός του χώρου τούτου τρεις φορητούς πυροσβεστήρας.
1. Παν πλοίον Κατηγορίας IV, μήκους 33 μέτρων και άνω, θα φέρη τας εις το παρόν άρθρον προβλεπομένας συσκευάς αι οποίαι θα δύνανται να εκτοξεύσουν, κατά τα υπό του παρόντος Κανονισμού προβλεπόμενα, μίαν τουλάχιστον προβολήν ύδατος μέχρις οιουδήποτε σημείου του πλοίου συνήθως προσιτού έν πλώ εις τους επιβάτας ή τοό πλήρωμα ή μέχρις οιασδήποτε αποθήκης ή εις οιονδήποτε τμήμα των χώρων φορτίου, όταν ούτοι είναι κενοί.
2. Πάν τοιούτον πλοίον θα φέρη μίαν τουλάχιστον μηχανοκίνητον αντλίαν πυρκαϊάς, δυναμένην να αποδίδη μιαν τουλάχιστον προβολήν ύδατος έξ οιασδήποτε λήψεως ευκάμπτου σωλήνος και ακροσωληνίου πυρκαϊάς δι' ων είναι εφωδιασμένον το πλοίον και πληρούσαν τας απαιτήσεις του άρθρου 52.
3. Τα πλοία της παρούσης Κατηγορίας θα φέρουν πρόσθετον αντλίαν πυρκαϊάς μονίμως συνδεδεμένην μετά της κυρίας σωληνώσεως πυρκαϊάς.
Η εν λόγω αντλία και η πηγή ενεργείας της, δέον όπως:
α) Μή είναι εγκατεστημένη είς το διαμέρισμα, το οποίον περιλαμβάνει την έν παραγράφο 2 του παρόντος άρθρου, προβλεπομένην αντλίαν, και
β) Είναι εφοδιασμένη διά μονίμου συνδέσεως θαλάσσης τοποθετημένης εκτός του χώρου του μηχανοστασίου.
Η έν λόγω αντλία, θα πληροί τας Απαιτήσεις της προηγουμένης παραγράφου του παρόντος άρθρου.
4. Τα πλοία της παρούσης Κατηγορίας θα είναι εφοδιασμένα διά κυρίας σωληνώσεως πυρκαϊάς, σωληνώσεων θαλασσίου ύδατος, λήψεων, ευκάμπτων σωλήνων και ακροσωληνίων, απάντων πληρούντων τας απαιτήσεις των άρθρων 53 και 54.
5. Τα αυτά πλοία θα διαθέτουν ανά ένα τουλάχιστον εύκαμπτον σωλήνα πυρκαϊάς δι’ εκάστην λήψιν τοποθετουμένην κατ’ εφαρμογήν του παρόντος Κανονισμού.
6. Τα πλοία της παρούσης Κατηγορίας, θα διαθέτουν μίαν τουλάχιστον λήψιν πυρκαϊάς, τοποθετημένην είς τους χώρους των λεβήτων ή του μηχανοστασίου. Είς εκάστην λήψιν εγκατεστημένην βάσει των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είς τους, ως άνω χώρους, θα προβλέπεται έν ακροσωλήνιον μετά ραντιστήρας δι’ έκαστον εύκαμπτον σωλήνα πυρκαϊάς.
Είς έκαστον των, άνωθεν του καταστρώματος στεγανών, ευρισκομένων χώρων επιβατών πλοίου, Κατηγορίας IV, μήκους 33 μέτρων και άνω θα υπάρχη εις τουλάχιστον φορητός πυροσβεστήρ. Δια τους κάτωθεν του καταστρώματος στεγανών χώρους επιβατών θα υπάρχουν δύο τουλάχιστον φορητοί πυροσβεστήρες. Είς έκαστον των μαγειρείων θα υπάρχη επίσης διαθέσιμος προς χρήσιν ανά εις τουλάχιστον φορητός πυροσβεστήρ. Εφ’ όσον η επιφάνεια του δαπέδου μαγειρείου υπερβαίνει τους 500 τετρ. πόδας (46 τετρ. μέτρα) θα προβλέπωνται δύο τοιούτοι πυροσβεστήρες.
1. Προς προστασίαν των χώρων πλοίου Κατηγορίας IV, μήκους 33 μέτρων και άνω, εντός των οποίων ευρίσκονται πετρελαιολέβητες ή δεξαμενή κατακαθίσεως πετρελαίου ή μηχανήματα προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου, θα υπάρχη μία τουλάχιστον των κάτωθι μονίμων εγκαταστάσεων :
α) Σύστημα ραντισμού ύδατος υπό πίεσιν πληρούν τας απαιτήσεις του άρθρου 58.
β) Εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊας δι’ αερίου πληρούσα τας απαιτήσεις του άρθρου 59.
γ) Έγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊάς δι’ αφρού πληρούσα τάς απαιτήσεις του άρθρου 60.
Εφ’ όσον το μηχανοστάσιον δεν χωρίζεται εντελώς του λεβητοστασίου διά διαφράγματος ή καύσιμον πετρέλαιον δύναται να διαρρεύση έκ του λεβητοστασίου είς το μηχανοστάσιον, το σύνολον των χώρων μηχανοστασίου-λεβητοστασίου θα θεωρήται, διά τούς σκοπούς τοΰ παρόντος άρθρου, ώς εν διαμέρισμα.
2. Επί πλέον των απαιτήσεων τής προηγούμενης παραγράφου θα υπάρχουν :
α) Εντός εκάστου λεβητοστασίου δυο ή περισσότεροι πυροσβεστήρες αφρού, έκαστος χωρητικότητος 10 τουλάχιστον γαλλονίων ή πυροσβεστήρες διοξειδίου άνθρακος βάρους 35 τουλάχιστον λιμπρών ή κόνεως 20 λιμπρών έκαστος. Οι πυροσβεστήρες ούτοι θα είναι τοποθετημένοι εις θέσεις ευκόλως προσιτάς έν περιπτώσει πυρκαϊάς, θα είναι δέ επαρκείς είς αριθμόν, επιτρέποντες την εκτόξευσιν του αφρού ή του διοξειδίου του άνθρακας προς παν σημείον του λεβητοστασίου ή των χώρων εντός των οποίων είναι τοποθετημένον τμήμαά τι της εγκαταστάσεως προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου.
β) Εντός έκαστου χώρου, ένθα ενεργείται αφή πυράς ή ευρίσκεται τμήμα οιασδήποτε εγκαταστάσεως καυσίμου πετρελαίου, δύο τουλάχιστον φορητοί πυροσβεστήρες κατάλληλοι προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου.
γ) Εντός εκάστου χώρου, ένθα ενεργείται αφή πυράς, έν δοχείον περιέχον 5 τουλάχιστον κυβικούς πόδας άμμου ή άλλου ξηρού υλικού καταλλήλου προς ταχείαν σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου ομού μετά μικρού πτύου διά τον διασκορπισμών του περιεχομένου του δοχείου. Αντί του δοχείου δύναται να υπάρχη πρόσθετος φορητός πυροσβεστήρ κατάλληλος προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου.
3. Τα υπάρχοντα πλοία της Κατηγορίας ταύτης θα εξαιρούνται της διατάξεως της παρ. 1 του παρόντος άρθρου και θα φέρουν τα μέσα πυροσβέσεως της παρ. 2 επηυξημένα τουλάχιστον κατά 100%.
1. Προς προστασίαν παντός χώρου πλοίου Κατηγορίας IV, μήκους 33 μέτρων και άνω, εντός του οποίου ευρίσκονται μηχαναί εσωτερικής καύσεως χρησιμοποιούμεναι, είτε ως κύριον μέσον προώσεως, είτε διά βοηθητικούς σκοπούς και έχουσαι συνολικώς εις την δευτέραν περίπτωσιν ιπποδύναμιν τουλάχιστον 1.000 Β.Η.Ρ., θα υπάρχη μία τουλάχιστον των μονίμων εγκαταστάσεων κατασβέσεως πυρκαϊάς των προβλεπομένων υπό της παραγράφου 1 του άρθρου 20.
2. Επί πλέον των απαιτήσεων της προηγουμένης παραγράφου εις κάθε τοιούτον χώρον θα υπάρχη:
α) Είς πυροσβεστήρ αφρού, χωρητικότητας 10 τουλάχιστον γαλλονίων ή πυροσβεστηρ διοξειδίου άνθρακας, βάρους 35 τουλάχιστον λιμπρών ή κόνεως 20 λιμπρών.
β) Είς φορητός πυροσβεστηρ, κατάλληλος προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου, ανά 1.000 Β.Η.Ρ. ιπποδυνάμεως των μηχανών ή κλάσματος αυτών. Οι έν λόγω πυροσβεστήρες πάντως δεν θα είναι λιγώτεροι των δύο, ουδέ θα απαιτώνται περισσότεροι τών έξ.
3. Υπάρχοντα πλοία της Κατηγορίας ταύτης εξαιρούνται της διατάξεως της παραγρ. 1 τού παρόντος άρθρου και θα φέρουν τα μέσα πυροσβέσεως τής παρ. 2 επηυξημένα κατά 100%.
Επί παντός πλοίου Κατηγορίας IV, μήκους άνω των 33 μέτρων, θα υπάρχη μία εξάρτησις πυροσβέστου ανά 60 μέτρα μήκους αυτού. Προκειμένου περί πλοίων μήκους μεταξύ 33 και 60 μέτρων θα υπάρχη μία εξάρτησις, ενώ προκειμένου περί πλοίων μήκους μεγαλυτέρου των 60 και μικροτέρου των 120 μέτρων θα υπάρχουν δύο εξαρτήσεις κ.ο.κ. Η εξάρτησις πυροσβέστου θα πληροί τας απαιτήσεις του άρθρου 62.
Για πλοία Κατηγορίας IV, μήκους κάτω των 33 μέτρων, θα πληρούν τας απαιτήσεις των άρθρων 14 έως και 17 του παρόντος Κανονισμού, ως αυταί εφαρμόζονται διά τα πλοία Κατηγορίας III, μήκους κάτω των 33 μέτρων.
1. Αί διατάξεις των άρθρων 18 και 19 του παρόντος Κανονισμού εφαρμοζονται επί πλοίων Κατηγορίας V μήκους 33 μέτρων και άνω κατά τον αυτόν τρόπον ώς και επί πλοίων κλάσεως IV μήκους 33 μέτρων και άνω.
2. Έκαστον πλοίον Κατηγορίας V μήκους 33 μέτρων και άνω, θα φέρη εντός οιουδήποτε χώρου εις τον όποιον είναι εγκατεστημένοι πετρελαιολέβητες ή δεξαμενή κατακαθίσεως καυσίμου πετρελαίου ή μηχανήματα προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου ένα ή περισσοτέρους πυροσβεστήρας αφρού εκάστου χωρητικότητας τουλάχιστον 30 γαλλονίων ή ένα ή περισσοτέρους πυροσβεστήρας διοξειδίου άνθρακας εκάστου βάρους τουλάχιστον 100 λιμπρών ή χόνεως 50 λιμπρών. Ο πυροσβεστήρ ή οι πυροσβεστήρες είναι τοποθετημένοι εις θέσεις ευκόλως προσιτάς εν περιπτώσει πυρκαϊάς, θα είναι δε επαρκείς εις αριθμόν επιτρέποντα την εκτόξευσιν του αφρού ή του διοξειδίου άνθρακος προς παν σημείον του λεβητοστασίου ή των χώρων εντός των οποίων είναι τοποθετημένον τμήμα τι της εγκαταστάσεως καυσίμου πετρελαίου.
3. Επί πλέον των έν τη προηγουμένη παραγράφω προβλεπομένων θα υπάρχουν :
α) Εντός των χώρων, ένθα ενεργείται αφή πυράς ή είναι τοποθετημένα τμήματα οιασδήποτε εγκαταστάσεως προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου, δύο τουλάχιστον φορητοί πυροσβεστήρες κατάλληλοι προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου.
β) Εντός εκάστου των χώρων, ένθα ενεργείται αφή πυράς, έν δοχείον περιέχον 5 τουλάχιστον κυβικούς πόδας άμμου ή άλλου ξηρού υλικού καταλλήλου προς ταχείαν σβέσιν πυρκαϊάς πετρελαίου μετά μικρού πτύου διά τον διασκορπισμόν του περιεχομένου του δοχείου. Αντί του δοχείου δύναται να υπάρχη πρόσθετος φορητός πυροσβεστηρ κατάλληλος προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου.
4. Εντός παντός χώρου των πλοίων της παρούσης Κατηγορίας, εις το όποιον έχουν εγκατασταθή μηχαναί προώσεως εσωτερικής καύσεως, θα υπάρχη:
α) Εις πυροσβεστήρ αφρού χωρητικότητας 10 τουλάχιστον γαλλονίων ή είς πυροσβεστήρ διοξειδίου άνθρακος βάρους 35 τουλάχιστον λιμπρών ή κόνεως 20 λιμπρών.
β) Ανά εις φορητός πυροσβεστήρ, κατάλληλο προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου ανά 1.000 Β.Η.Ρ. ιπποδυνάμεως των μηχανών ή κλάσματος αυτών. Οι έν λόγω πυροσβεστήρες πάντως δεν θα είναι ολιγώτεροι των δύο, ούδε θα απαιτώνται περισσότεροι των έξ.
Τα πλοία Κατηγορίας V, μήκους κάτω των 33 μέτρων θα πληρούν τας απαιτήσεις των άρθρων 14 και 17 του παρόντος Κανονισμού, ώς αυταί εφαρμόζονται διά τα πλοία Κατηγορίας III, μήκους κάτω των 33 μέτρων.
1. Τα πλοία Κατηγορίας VI, μήκους 33 μέτρων και άνω θα πληρούν τας απαιτήσεις του άρθρου 24, ώς αυταί εφαρμόζονται διά τα πλοία Κατηγορίας V, μήκους 33 μέτρων και άνω.
2. Τα πλοία Κατηγορίας VI, μήκους κάτω των 33 μέτρων, θα πληρούν τας απαιτήσεις των άρθρων 14 έως 17 ώς αυταί εφαρμόζονται διά τα πλοία III, μήκους κάτω τω 33 μέτρων.
1. Πάν πλοίον Κατηγορίας VII, 500 κόρων και άνω, θα φέρη τας εις το παρόν άρθρον προβλεπομένας συσκευάς, αί οποίαι θα δύνανται να εκτοξεύουν, κατά τα υπό του παρόντος Κανονισμού οριζόμενα, δύο τουλάχιστον προβολάς ύδατος μέχρις οιουδήποτε σημείου του πλοίου το όποιον, εν πλω και υπό ομαλάς συνθήκας, θα είναι προσιτόν εις τους επιβάτες ή το πλήρωμα ή μέχρις οίασδήποτε αποθήκης ή τμήματος των χώρων φορτίου, όταν αυτοί είναι κενοί.
2. (α) Πλοία της παρούσης Κατηγορίας, 1.000 κόρων και άνω, θα φέρουν, έκαστον, δύο τουλάχιστον μηχανοκινήτους αντλίας πυρκαϊάς. Εκάστη τοιαύτη αντλία θα δύναται να αποδίδη ταυτοχρόνως μίαν τουλάχιστον προβολήν ύδατος έκ δύο οιωνδήποτε λήψεων ευκάμπτων σωλήνων και ακροσωληνίων πυρκαϊάς, δι’ ών είναι εφωδιασμένον το πλοίον, θα πληροί δέ τάς απαιτήσεις του άρθρου 52.
(β) Πλοία της παρούσης κατηγορίας 500 μέχρι και 1.000 κόρων, θα φέρουν έκαστον δύο τουλάχιστον μηχανοκινήτους αντλίας πυρκαϊάς, εκάστη των οποίων θα δύναται να αποδίδη μίαν τουλάχιστον προβολήν ύδατος έξ οιασδήποτε λήψεως ευκάμπτου σωλήνος και ακροσωληνίου πυρκαϊάς, δι’ ών είναι έφωδιασμένον το πλοϊον, θα πληροί δε τας απαιτήσεις του άρθρου 52.
3. (α) Εφ’ όσον πυρκαϊά εκρηγνυομένη εις διαμέρισμα τι πλοίου της παρούσης κατηγορίας, άνω των 500 κόρων, είναι δυνατόν να θέση έκτος λειτουργίας απάσας τάς αντλίας πυρκαϊάς, θα φέρεται έτερον εναλλακτικόν μέσον διά την κατάσβεσιν της πυρκαϊάς. Το εναλλακτικόν τούτο μέσον θα είναι μία μόνιμος αντλία κινδύνου, έχουσα ανεξάρτητον κίνησιν.
Κατ’ εξαίρεσιν διά τα υπάρχοντα πλοία, το ανωτέρω εναλλακτικόν μέσον δύναται να είναι μόνιμον σύστημα σβέσεως πυρκαϊάς προστατεύον τον χώρον εγκαταστάσεως των αντλιών πυρκαϊάς.
(β) Επί πλοίων 1.000 κόρων και άνω η αντλία πυρκαϊάς ανάγκη θα είναι ικανή προς παραγωγήν δυο τουλάχιστον προβολών ύδατος έξ οιασήπδοτε λήψεως και ευκάμπτου σωλήνος, μέσω ακροσωληνίων πληρούντων τας απαιτήσεις του άρθρου 54 (4) (β), ενώ ταυτοχρόνως θα διατηρή εις οιανδήποτε λήψιν του πλοίου πίεσιν 30 τουλάχιστον λιμπρών ανά τετραγ. δάκτυλον.
(γ) Επί πλοίων 500 μέχρι και 1.000 κορών, η αντλία πυρκαϊάς ανάγκης θα είναι ικανή προς παραγωγήν, εξ οιασδήποτε λήψεως και ευκάμπτου σωλήνος του πλοίου, μέσω ακροσωληνίων πληρούντων τας απαιτήσεις του άρθρου 54 (4) (α), μιας προβολής ύδατος δυναμένης να εκτοξεύεται μέχρι 13 τουλάχιστον μέτρων.
4. (α) Έκαστον πλοίον της παρούσης Κατηγορίας 500 κορών και άνω θα είναι εφωδιασμένον διά κυρίας σωληνώσεως πυρκαϊάς, σωληνώσεων θαλασσίου ύδατος και ακροσωληνιων συμφώνως προς τας απαιτήσεις του άρθρου 53.
(β) (ι) Τα 1.000 κόρων και άνω πλοία θα φέρουν επιπλέον των προβλεπομένων διά τους χώρους του μηχανοστασίου ευκάμπτων σωλήνων πυρκαϊας, ανά ένα τουλάχιστον εύκαμπτον σωλήνα πυρκαϊάς διά κάθε 30 μέτρα μήκους του κλοιού και πάντως ούχι ολιγωτέρους των πέντε τοιούτων σωλήνων. Οι, έν λόγο, επί πλέον εύκαμπτοι σωλήνες θα έχουν εν συνόλο μήκος ίσον προς τα 60 % του μήκους του πλοίου. Πέραν των, έν λόγω, επί πλέον σωλήνων θα υπάρχη εις εφεδρικός εύκαμπτος σωλήν πυρκαϊάς.
ιι) Τα 500 μέχρι 1.000 κόρων πλοία, θα φέρουν επί πλέον των προβλεπομένων διά τους χώρους του μηχανοστασίου, ευκάμπτων σωλήνων πυρκαϊάς, δύο τουλάχιστον εύκαμπτους σωλήνας πυρκαϊάς έχοντας έν συνόλω μήκος ίσον προς τα 60 % του μήκους του πλοίου. Επί πλέον θα φέρουν και ένα εφεδρικόν εύκαμπτον σωλήνα πυρκαϊάς.
(γ) Επί έκαστου πλοίου, 500 κόρων και άνω, εφωδιασμένου διά πετρελαιολεβήτων ή μηχανών προώσεως εσωτερικής καύσεως θα υπάρχουν εντός εκάστου των χώρων, εις όν έχει τοποθετηθή πετρελαιολέβης ή εις τον χώρον του μηχανοστασίου, δύο τουλάχιστον λήψεις πυρκαϊάς, μία είς δεξιάν καί μία είς τήν άριστεράν πλευράν.
Επιπροσθέτως, έφ’ όσον το πλοίον τούτο διαθέτει δίοδον προς τον χώρον του μηχανοστασίου μέσω της σήραγγας του ελικοφόρου άξονος, θα υπάρχη εντός της σήραγγας είς την άκραν αυτής την προσκειμένην προς το μηχανοστάσιον, λήψις πυρκαϊάς. Παρ’ εκάστη των ανωτέρω λήψεων θα υπάρχη ανά εις εύκαμπτος σωλήν πυρκαϊάς και ακροσωλήνιον μετά ραντιστήρας.
Παν πλοίον Κατηγορίας VII, 500 κόρων και άνω, θα φέρη επαρκή αριθμόν φορητών πυροσβεστήρων, είς τρόπον ώστε είς έκ τούτων να είναι ευχερώς διαθέσιμος προς χρήσιν είς πάντα χώρον ενδιαιτήσεως ή υπηρετικόν. Τα πλοία 1.000 κόρων και άνω θα φέρουν τουλάχιστον 5 τοιούτους πυροσβεστήρας, τα δέ πλοία 500 μέχρι και 1.000 κόρων θα φέρουν τουλάχιστον 3 τοιούτους πυροσβεστήρας.
1. Επί παντός πλοίου Κατηγορίας VII, 2.000 κόρων και άνω θα υπάρχη σύστημα μονίμου εγκαταστάσεως σβέσεως πυρκαϊάς δι’ αερίου πληρούν τας απαιτήσεις του άρθρου 59. Το εν λόγω σύστημα θα είναι διατάξεως επιτρεπούσης την προστασίαν παντός χώρου φορτίου. Η αντικατάστασις του αερίου σβέσεως πυρκαϊάς, είς την ώς άνω εγκατάστασιν, δι’ ατμού είναι επιτρεπτή υπό την προϋπόθεσιν τηρήσεως των απαιτήσεων των άρθρων 51 (1) και 59. Επίσης είναι επιτρεπτή επί δεξαμενοπλοίων ή αντικατάστασις του, ώς άνω, συστήματος, διά μονίμου εγκαταστάσεως εκχυούσης, εξωτερικώς των δεξαμενών υγρού φορτίου και εσωτερικώς αυτών, μέσω καταλλήλων κινητών ραντιστήρων, αφρόν, πληρούσης δέ τας απαιτήσεις του άρθρου 60(2).
2. Η Ε.Ε.Π. δύναται να εξαιρέση πλοίον τι έκ τής, έν τή προηγουμένη παραγράφω υποχρεώσεως προς τοποθέτησιν είς τα κύτη φορτίου (πλην των δεξαμενών των δεξαμενοπλοίων) συστήματος μονίμου εγκαταστάσεως σβέσεως πυρκαϊάς δι’ αερίου ή εγκαταστάσεως ατμού έφ’ όσον :
(α) Τα κύτη αυτού διαθέτουν χαλύβδινα καλύμματα ώς και κατάλληλα μέσα κλεισίματος απάντων των εξαεριστήρων και των λοιπών ανοιγμάτων, τα οποία οδηγούν προς τα κύτη.
(β) Το πλοίον εναυπηγήθη ειδικώς και χρησιμοποιείται αποκλειστικώς διά μεταφοράν σιδηρομεταλλεύματος, άνθρακος ή σιτηρών.
1. Προς προστασίαν παντός χώρου πλοίου Κατηγορίας VII, 500 κόρων και άνω, εντός του όποιου ευρίσκονται πετρελαιολέβητες ή δεξαμενή κατακαθίσεως καυσίμου πετρελαίου ή μηχανήματα προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου, θα υπάρχη μία τουλάχιστον έκ των κατωτέρω μονίμων εγκαταστάσεων σβέσεως πυρκαϊας.
(α) Σύστημα ραντίσεως ύδατος υπό πίεσιν πληρούν τας απαιτήσεις του άρθρου 58.
(β) Εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊας δι' αερίου πληρούσα τας απαιτήσεις του άρθρου 59.
(γ) Εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊάς δι’ αφρού πληρούσα τας απαιτήσεις του άρθρου 60. Πλοία 500-1.000 κοχ. δύνανται αντί των ώς άνω εγκαταστάσεων να φέρουν μόνιμον εγκατάστασιν σβέσεως πυρκαϊάς δι’ ατμού πληρούσαν τας απαιτήσεις του άρθρου 59.
Έφ’ όσον το μηχανοστάσιον δεν χωρίζεται εντελώς του λεβητοστασίου διά διαφράγματος ή καύσιμον πετρέλαιον δύναται να διαρρεύση έκ του λεβητοστασίου είς το μηχανοστάσιον, το σύνολον των χώρων του μηχανοστασίου και του λεβητοστασίου θα θεωρήται, διά τούς σκοπούς του παρόντος άρθρου, ώς έν διαμέρισμα.
2. Επί πλέον των απαιτήσεων της προηγουμένης παραγράφου θα υπάρχουν :
(α) Εντός έκαστου λεβητοστασίου, και έφ’ όσον οι εντός αυτού καυστήρες είναι πέντε και άνω, εις ή περισσότεροι πυροσβεστήρες αφρού χωρητικότητας 10 τουλάχιστον γαλλονίων έκαστος ή πυροσβεστήρες διοξειδίου άνθρακας βάρους τουλάχιστον 35 λιμπρών ή κόνεως 20 λιμπρών έκαστος. Έφ’ όσον οι εντός του λεβητοστασίου καυστήρες είναι ολιγώτεροι των πέντε θα υπάρχη δι’ έκαστον καυστήρα ανά εις φορητός πυροσβεστήρ κατάλληλος προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου.
(β) Εντός εκάστου χώρου, ένθα ενεργείται αφή πυράς ή ευρίσκεται τμήμα οιασδήποτε εγκαταστάσεως προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου, δύο τουλάχιστον φορητοί πυροσβεστήρες κατάλληλοι προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου οιτίνες θα είναι επί πλέον εκείνων οι όποιοι ενδεχομένως θα υπάρχουν κατ’ εφαρμογήν προηγουμένου εδαφίου.
(γ) Εντός εκάστου χώρου, ένθα ενεργείται αφή πυράς, έν δοχείον περιέχον άμμον ή έτερον ξηρόν υλικόν κατάλληλον προς ταχείαν σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου περιεκτικότητας προκειμένου μεν περί πλοίων 1.000 κόρων και άνω 10 κυβικών ποδών, προκειμένου δε περί πλοίων από 500 μέχρι και 1.000 κόρων 5 κυβικών ποδών. Μετά του δοχείου θα υπάρχη και μικρόν, πτύον διά τον διασκορπισμόν του περιεχομένου του. Αντί του δοχείου δύναται να υπάρχη πρόσθετος φορητός πυροσβεστήρ κατάλληλος πρός σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου.
3. Εφ’ όσον πλοία τής παρούσης Κατηγορίας από 500 μέχρι και 1.000 κόρων είναι εφωδιασμένα, συμφώνως προς τας διατάξεις της παραγράφου (1) του παρόντος άρθρου, διά μονίμου εγκαταστάσεως σβέσεως πυρκαϊάς δι’ ατμού και η εγκατάστασις αυτή τροφοδοτείται δι’ ατμού έξ υδραυλωτού λέβητος, θα υπάρχη επί πλέον, προς προστασίαν του λεβητοστασίου και των χώρων είς τούς οποίους ευρίσκεται ή εγκατάστασις προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου, εις πυροσβεστήρ αφρού χωρητικότητας 30 τουλάχιστον γαλλονίων ή εις πυροσβεστήρ διοξειδίου άνθρακας βάρους 100 τουλάχιστον λιμπρών ή κόνεως 50 λιμπρών.
4. Είς υπάρχοντα πλοία της Κατηγορίας ταύτης άνω των 1.000 κοχ. δύναται η Ε.Ε.Π. να επιτρέψη αντί της έν παραγρ. 1 (β) εγκαταστάσεως σβέσεως πυρκαϊάς δι’ αερίου, τοιαύτην δι’ ατμού πληρούσαν τας απαιτήσεις του άρθρου 59 υπό τον όρον ότι θα υπάρχη επί πλέον προς προστασίαν του λεβητοστασίου καί των χώρων είς τούς οποίους ευρίσκεται η εγκατάστασις προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου, είς πυροσβεστήρ αφρού 30 γαλλονίων ή είς πυροσβεστήρ διοξειδίου του άνθρακας βάρους 100 τουλάχιστον λιμπρών, ή κόνεως 50 λιμπρών.
1. Πρδς προστασίαν παντός χώρου πλοίου Κατηγορίας VII, 500 κόρων και άνω, εντός του οποίου εύρίσκονται μη¬χαναί έσωτερικής καύσεως χρησίμοποιούμεναι εϊτε ώς κύ¬ριον μέσον προώσεως εϊτε διά βοηθητικούς σκοπούς, έχουσαι είς τήν δεύτέραν'’περίπτωσιν συνολικώς ίπποδύναμιν τουλά¬χιστον 1.000 Β.Η.Ρ., θά ύπάρχη μία τούλάχιστον των μο¬νίμων έγκαταστάσεων σβέσεως πυρκαϊάς των προβλεπο- μενων ύπδ του άρθρου 30 (1).
2. Έπί πλέον των άπαιτησεων της προηγουμένης ραγράφου είς έκαστον τοιοΰτον χώρον θά ύπάρχη ;
(α) Εις πυροσβεστήρ άφροϋ χωρητικότητας 10 το^. λάχιστον γαλλονίων ή πυροσβεστήρ διοξειδίου άνθρακοε βάρους 35 τούλάχιστον λιμπρών ή κόνεως 20 λιμπρών
(β) Είς φορητός πυροσβεστήρ, κατάλληλος π ιός σβέ¬σιν πυρκαϊών πετρελαίου, άνά 1.000 Β.Η.Ρ. ίπποδυνά- μεως τών μηχανών ή κλάσματος αύτής. Οί έν λόγω πυρο¬σβεστήρες δεν θά είναι πάντως όλιγώτεροι τών δύο, ουδέ θά άπαιτώνται περισσότεροι τών έξ.
3. 'Υπάρχοντα πλοία τής παρούσης κατηγορίας εξαι¬ρούνται τής διατάξεως τής παρ. 1 τοϋ παρόντος άρθρου ζαΐ θά φέρουν τά μέσα πυροσβέσεως τής παρ. 2 έπηυξηώα. 100 %.
Είς χώρους πλοίου Κατηγορίας VII, 500 κόρων καί άνω, ένθα είναι τοποθετημένοι άτμοστρόβιλοι ή περίκλει¬στοι λιπαινόμεναι διά πιέσεως άτμομηχαναί, πρδς χρήσιν εϊτε διά τήν πρόωσιν τοΰ πλοίου εϊτε διά βοηθητικούς σκο¬πούς έχουσαι συνολικώς ίπποδύναμιν τούλάχιστον 1.000 Β.Η.Ρ. θά ύπάρχουν :
(α) Πυροσβεστήρες άφροϋ χωρητικότητας 10 τουλά¬χιστον γαλλονίων έκαστος ή πυροσβεστήρες διοξειδίου αν- θρακος βάρους τούλάχιστον 35 λιμπρών ή κόνεως 20 του¬λάχιστον λιμπρών έκαστος, έπαρκεϊς είς άριθμδν ϊνα κα¬θίσταται δυνατή ή έκτόξευσις άφροϋ ή διοξειδίου άνθρα¬κας έπί οίουδήποτε σημείου τοΰ συστήματος λιπάνσεως δια πιέσεως ώς καί έπί οίουδήποτε τμήματος περικλειοντος τά λιπαινόμενα διά πιέσεως μέρη τών ατμοστροβίλων, των μηχανών ή τοΰ συνδεδεμένου μετ’ αύτών μηχανισμού, εφ δσον ύπάρχει τοιοϋτος.
Οί άνωτέρω πυροσβεστήρες δεν είναι πάντως ύποχρεωτι- κοί διά τούς ώς άνω χώρους, έφ’ δσον υπάρχει είς τουτους μόνιμος έγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊάς, πληρούσα τους δρους τής παραγράφου (1) τοΰ άρθρου 30 ή τής παρ. 1 του άρθρου 31.
(β) Είς φορητός πυροσβεστήρ, κατάλληλος πρδς σβέ¬σιν πυρκαϊών πετρελαίου, άνά 1.000 Β.Η.Ρ· ίπποδυνα- μεως ή κλάσματος αύτης. Οί έν λόγφ πυροσβεστήρες δεν θά είναι όλιγώτεροι τών δύο, ούδέ θά άπαιτώνται περισσό¬τεροι τών έξ καί πάντως δέν θά άπαιτώνται πλείονες των προβλεπομένων ύπό τής παραγράφου 2 τοΰ άρθρου 31.
1. Έπί παντός πλοίου Κατηγορίας VII, 500 κόρων καί άνω, θα υπάρχουν έξαρτήσεις πυροσβεστών πληροΰσαι τας απαιτήσεις τοΰ άρθρου 62 συμφώνως πρδς τδν κατωτέ¬ρω πίνακα :
2. Εφ οσον εις οιονδήποτε τών, ώς άνω, πλοίων τδ ° ποιον ,είναι έφωδιασμένον δι’ έξαρτήσεως πυροσβέστη μετ αναπνευστικής συσκευής φερούσης άεροσωλήνα καμπτου τύπου, ό άπαιτούμενος πρδς κάλυψιν τής άποστ® σεως απο τοΰ άνοικτοΰ καταστρώματος (μακράν παντοί στομίου κυτους ή θύρας) μέχρις οίουδήποτε σημείθυ χωρων ένδιαιτήσεως, ύπηρετικών, φορτίου ή μηχανών αεροσωλήν ύπερβαίνει είς μήκος τά 36 μέτρα (120 χ διατίθεται επι πλέον μία τουλάχιστον αναπνευστική συσκευή αυτονόμου τύπου.
Σύνδεσμος διεθνούς τύπου συνδέσεως μετά της ξηρας
Παν πλοϊον Κατηγορίας VII, 1.000 κόρων και άνω, θά είναι έφωδιασμένον δι’ ενός τούλάχιστον συνδέσμου διε¬θνούς τύπου συνδέσεως μετά της ξηράς πληροΰντος τάς απαι¬τήσεις του άρθρου 55 επιτρεποντος την δι’ ύδατος τροφο- δότησιν της κυρίας σωληνώσεως πυρκαϊας αύτοΰ έξ έτέρου πλοίου ή έκ τής ξηράς. Διά μονίμου διατάξεως θά είναι δυ¬νατή ή χρησιμοποίησις τοϋ συνδέσμου τούτου εις έκατέραν των πλευρών τοϋ πλοίου.
1. Το παρόν άρθρον εφαρμόζεται επί πλοίων Κατηγορίας VII κάτω των 500 κόρων.
2. (α) Έκαστον των ανωτέρω πλοίων θα φέρη τάς εις το παρόν άρθρον προβλεπομένας συσκευάς αί οποίαι θα δύνανται να εκτοξεύσουν μίαν τουλάχιστον προβολήν ύδατος, κατά τα υπό του παρόντος Κανονισμού, οριζόμενα, μέχρις οιουδήποτε σημείου του πλοίου, προσιτού έν πλώ και υπό ομαλάς συνθήκας εις τους επιβάτας ή το πλήρωμα ή μέχρις οιασδήποτε αποθήκης ή τμήματος των χώρων φορτίου, όταν ούτοι είναι κενοί.
(β) Έκαστον πλοίον της Κατηγορίας ταύτης θα φέρη μίαν τουλάχιστον μηχανοκίνητον αντλίαν πυρκαϊας δυναμένην να αποδίδη μίαν τουλάχιστον προβολήν ύδατος, έξ οιασδήποτε λήψεως, ευκάμπτου σωλήνος και ακροσωληνίου πυρκαϊας, δι’ ών είναι εφωδιασμένον τό πλοίον, θα πληροί δέ τας απαιτήσεις του άρθρου 52.
(γ) Παν πλοίον εφωδιασμένον διά πετρελαιολεβήτων ή μηχανών προώσεως εσωτερικής καύσεως θα διαθέτη τοποθετημένην εις θέσιν εκτός των χώρων του μηχανοστασίου ή του λεβητοστασίου, πρόσθετον αντλίαν πυρκαϊάς μετά της πηγής ενέργειας αυτής ώς και σύνδεσμον θαλάσσης.
Υπάρχοντα πλοία απαλλάσσονται της υποχρεώσεως εγκαταστάσεως μονίμου αντλίας πυρκαϊας ανάγκης έφ’ όσον, είτε εκτός των χώρων μηχανοστασίου, διαθέτουν φορητήν τοιαύτην αντλίαν, μετά ευκάμπτου σωλήνος αναρροφήσεως, φίλτρου και ανεπιστρόφου βαλβίδας, της καταθλίψεως αυτής, κατά την λειτουργίαν, συνδεομένης μετά του δικτύου πυρκαίας του πλοίου, είτε, διαθέτουν μόνιμον σύστημα σβέσεως πυρκαϊάς προστατεύον τον χώρον εγκαταστάσεως των κυρίων αντλιών πυρκαϊας.
(δ) Έκαστον πλοίον της παρούσης Κατηγορίας θα είναι εφωδιασμένον διά κυρίας σωληνώσεως πυρκαϊας, σωληνώσεων θαλασσίου ύδατος και λήψεων, απασών πληρουσών τις απαιτήσεις του άρθρου 53. Επί πλέον θα διαθέτη τρεις τουλάχιστον ευκάμπτους σωλήνας πυρκαϊας.
(ε) Επί παντός τοιούτου πλοίου εφωδιασμένου διά πετρελαιολεβήτων ή μηχανών προώσεως εσωτερικής καύσεως θα υπάρχη ακροσωλήνιον μετά ραντιστήρας, κατάλληλον ίνα χρησιμοποιήται μετά των ευκάμπτων σωλήνων πυρκαϊας των απαιτουμένων υπό της προηγουμένης παραγράφου.
3. Παν πλοίον της παρούσης κατηγορίας θα φέρη τρεις τουλάχιστον φορητούς πυροσβεστήρας τοποθετημένους είς θέσιν έξ ής θα είναι εύχερως διαθέσιμοι προς χρήσιν εις τους χώρους ενδιαιτήσεως και τους υπηρετικούς χώρους.
4. Προς προστασίαν των χώρων πλοίου τής παρούσης κατηγορίας εντός των οποίων ευρίσκονται πετρελαιολέβητες, δεξαμενή κατακαθίσεως καυσίμου πετρελαίου ή μηχάνημα προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου, θα υπάρχη τουλάχιστον των κάτωθι μονίμων εγκαταστάσεων:
(α) Σύστημα ραντίσεως ύδατος πληρούν τας απαιτήσεις του άρθρου 58.
(β) Εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊας δι’ αερίου ή ατμού πληρούσα τας απαιτήσεις του άρθρου 59.
(γ) Εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊας δι’ αφρού πληρούσα τας απαιτήσεις του άρθρου 60.
Εφ’ όσον το μηχανοστάσιον δεν χωρίζεται εντελώς του λεβητοστασίου διά διαφράγματος ή καύσιμον πετρέλαιον δύναται να διαρρεύση έκ του λεβητοστασίου είς το μηχανοστασίου, το σύνολον των χώρων μηχανοστασίου - λεβητοστάσιου θα θεωρήται, διά τούς σκοπούς του παρόντος άρθρου, ώς είς ενιαίος χώρος.
5. Επί πλέον των απαιτήσεων της προηγουμένης παραγράφου θα υπάρχουν:
(α) Εντός εκάστου λεβητοστασίου ή χώρου περιέχοντος τμήμα οιασδήποτε εγκαταστάσεως προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου, δυο τουλάχιστον φορητοί πυροσβεστήρες κατάλληλοι προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου.
(β) Εντός εκάστου χώρου ένθα ενεργείται αφή πυράς, έν δοχείον περιέχον 5 τουλάχιστον πόδας άμμου ή άλλου ξηρού υλικού καταλλήλου προς ταχείαν σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου ομού μετά μικρού πτύου διά τον διασκορπισμόν του περιεχομένου του δοχείου. Αντί του δοχείου δύναται να υπάρχη εις πρόσθετος φορητός πυροσβεστήρ κατάλληλος προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου.
6. Προς προστασίαν των χώρων πλοίου τής παρούσης Κατηγορίας εντός των οποίων είναι εγκατεστημέναι μηχαναί εσωτερικής καύσεως, θα υπάρχη εντός εκάστου έξ αυτών, εις κατάλληλος προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου φορητός πυροσβεστήρ ανά 1.000 ΒΗΡ ή ανά κλάσμα αυτών, δεν θα άπαιτώνται όμως περισσότεροι των έξ τοιούτων πυροσβεστήρων είς έκαστον των έν λόγω χώρων. Αντί των ώς άνω δύνανται να υπάρχουν δύο μόνον φορητοί πυροσβεστήρες υπό τον όρον ότι μετ’ αυτών θα διατίθεται επίσης είτε :
α) Εις πυροσβεστήρ αφρού χωρητικότητας 10 τουλάχιστον γαλλονίων είτε
β) Εις πυροσβεστήρ διοξειδίου άνθρακος βάρους 35 τουλάχιστον λιμπρών είτε
γ) Εις πυροσβεστήρ κόνεως 20 τουλάχιστον λιμπρών.
7. Παν πλοίον της παρούσης Κατηγορίας θα φέρη μίαν τουλάχιστον εξάρτησιν πυροσβέστου πληρούσαν τας απαιτήσεις του άρθρου 62.
Τα πλοία Κατηγορίας VIII, χωρητικότητας 1.000 κόρων και άνω, θα πληρούν τας απαιτήσεις των άρθρων 27, 26 και 30 έως και 34, ως αύται εφαρμόζονται επί πλοίων Κατηγορίας VII χωρητικότητας 1.000 κόρων και άνω. Προκειμένου περί δεξαμενοπλοίων χωρητικότητας 2.000 κόρων και άνω θα εφαρμόζεται επί πλέον και το άρθρον 29.
1. Το παρόν άρθρον εφαρμόζεται επί πλοίων Κατηγορίας VIII χωρητικότητας 500 μέχρι και 1.000 κόρων.
2. (α) Έκαστον των ανωτέρω πλοίων θα φέρη τας είς τοό παρόν άρθρον προβλεπομένας συσκευάς αί οποίαι θα δύνανται να εκτοξεύουν, κατά τα υπό του παρόντος Κανονισμού οριζόμενα, δύο τουλάχιστον προβολάς ύδατος μέχρις οιουδήποτε σημείου του πλοίου προσιτού έν πλώ και υπό ομαλάς συνθήκας είς τους επιβάτας ή το πλήρωμα η μέχρις οιασδήποτε αποθήκης ή τμήματος των χώρων φορτίου, όταν ούτοι είναι κενοί.
(β) Έκαστον των ανωτέρω πλοίων θα φέρη δύο τουλάχιστον μηχανοκινήτους αντλίας πυρκαϊας, μία των όποιων θα δύναται να λαμβάνη κίνησιν έκ της κυρίας μηχανής. Εκάστη τοιαύτη αντλία θα δύναται να αποδίδη μίαν τουλάχιστον προβολήν ύδατος έξ οιασδήποτε λήψεως πυρκαϊας, ευκάμπτου σωλήνος πυρκαϊας και ακροσωληνίου δι’ ών είναι εφωδιασμένον το πλοϊον, θα πληροί δέ τας απαιτήσεις του άρθρου 52.
(γ)Εφ’ όσον πυρκαϊά, εις διαμέρισμά τι πλοίου, της παρούσης κατηγορίας εφωδιασμένου δια πετρελαιολεβητων ή μηχανών προώσεως εσωτερικής καύσεως, είναι δυνατόν να θέση εκτός λειτουργίας απάσας τας αντλίας πυρκαϊας, Θα προβλέπεται έκτος μηχανοστασίου μία μηχανοκίνητος αντλία πυρκαϊας ανάγκης, μετά της πηγής ενεργείας της και του συνδέσμου θαλάσσης. Η, εν λόγω, αντλία, θα είναι ικανή να παράγη, μέσω ακροσωληνίου πληρούν τος τας απαιτήσεις του άρθρου 54 (4) (α), μίαν προβολήν ύδατος εκτοξευομένην μέχρι 12 τουλάχιστον μέτρων.
Υπάρχοντα πλοία δύναται ν’ απαλλαγούν της υποχρεώσεως εγκαταστάσεως αντλίας πυρκαϊας ανάγκης, έφ’ όσον διαθέτουν μόνιμον σύστημα σβέσεως πυρκαϊας προστατεύον τον χώρον εγκαταστάσεως των κυρίων αντλιών πυρκαϊας.
(δ) Έκαστον των ανωτέρω πλοίων θα είναι εφωδιασμένον διά κυρίας σωληνώσεως πυρκαϊας, σωληνώσεων θαλασσίου ύδατος, και λήψεων, απασών πληρουσών τας απαιτήσεις του άρθρου 53.
(ε) Επί πλέον των φερομένων είς το μηχανοστάσιον ευκάμπτων σωλήνων πυρκαϊας, έκαστον των ανωτέρω πλοίων θα φέρη δύο τουλάχιστον ευκάμπτους σωλήνας πυρκαϊας, το συνολικόν μήκος των οποίων θα ισούται προς το 60 % τουλάχιστον του μήκους του πλοίου. Ωσαύτως θα φέρη και ένα εφεδρικόν τοιούτον σωλήνα.
(στ) Τα έκ των ανωτέρω πλοίων εφωδιασμένα διά πετρελαιολεβήτων ή μηχανών προώσεως εσωτερικής καύσεως, θα φέρουν εντός εάστου των χώρων είς τους οποίους είναι τοποθετημέναι, αί, έν λόγω, μηχαναί μίαν τουλάχιστον λήψιν πυρκαϊας. Παρ’ εκάστη των, έν λόγω, λήψεων θα υπάρχη εις εύκαμπτος σωλήν πυρκαϊας και ακροσωλήνιον μετά ραντιστήρος.
3. Παν πλοίον, έφ’ ού εφαρμόζεται το παρόν άρθρον, θα είναι εφωδιασμένον διά τριών τουλάχιστον φορητών πυροσβεστήρων τοποθετημένων εις θέσεις επιτρεπούσας την εύχερη των χρήσιν εντός των χώρων ενδιαιτήσεως και των υπηρετικών τοιούτων.
4. Προς προστασίαν τών χώρων πλοίου της παρούσης κατηγορίας εντός των οποίων ευρίσκονται πετρελαιολέβητες, δεξαμενή κατακαθίσεως πετρελαίου ή μηχανήματα προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου θα υπάρχη μια τουλάχιστον των κάτωθι μονίμων εγκαταστάσεων σβέσεως πυρκαϊας.
(α) Σύστημα ραντίσεως ύδατος υπό πίεσιν πληρούν τας απαιτήσεις του άρθρου 58.
(β) Εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊας δι’ αερίου ή ατμού πληρούσα τας απαιτήσεις του άρθρου 59.
(γ) Εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊας δι’ αφρού πληρούσα τας απαιτήσεις του άρθρου 60.
Εφ’ όσον το μηχανοστάσιον δεν χωρίζεται εντελώς του λεβητοστασίου διά διαφράγματος ή καύσιμον πετρέλαιον δύναται να διαρρεύση έκ του λεβητοστασίου είς το μηχανοστάσιον, το σύνολον των χώρων μηχανοστασίου - λεβητοστασίου θα θεωρείται, διά τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως είς ενιαίος χώρος.
Εφ' όσον συμφώνως προς το εδάφιον β' της παρούσης παραγράφου, υπάρχει εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊας δι’ ατμού παρεχομένου έξ υδραυλωτού λέβητος, θα υπάρχη έπί πλέον, προς προστασίαν του λεβητοστασίου και των χώρων εντός των οποίων ευρίσκεται ή εγκατάστασις καυσίμου πετρελαίου, εις πυροσβεστήρ αφρού χωρητικότητας 30 τουλάχιστον γαλλονίων ή είς πυροσβεστήρ διοξειδίου άνθρακας βάρους 100 τουλάχιστον λιμπρών ή κόνεως 50 λιμπρών.
5. Επί πλέον των απαιτήσεων της προηγουμένης παραγράφου θα υπάρχουν:
(α) (ι) Εντός εκάστου λεβητοστασίου και έφ’ όσον οι εντός αυτού καυστήρες είναι από πέντε και άνω, είς πυροσβεστήρ αφρού χωρητικότητας 10 τουλάχιστον γαλλονίων ή εΐς πυροσβεστήρ διοξειδίου άνθρακας βάρους τουλάχιστον 35 λιμπρών ή κόνεως 20 λιμπρών.
(ιι) Εφ' όσον οι εντός του λεβητοστασίου καυστήρες είναι ολιγώτεροι των πέντε, θα υπάρχη ανά είς, δι’ έκαστον καυστήρα, φορητός πυροσβεστήρ κατάλληλος προς πυρκαϊών πετρελαίου.
(β) Εντός εκάστου χώρου ένθα ενεργείται αφή πυράς ή ευρίσκεται τμήμα οιασδήποτε εγκαταστάσεως προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου, δύο τουλάχιστον φορητοί πυροσβεστήρες κατάλληλοι προς σβέσιν πυρκαϊας πετρελαίου οίτινες θα είναι επί πλέον εκείνων, οι όποιοι ενδεχομένως θα υπάρχουν κατ’ εφαρμογήν του προηγουμένου εδαφίου.
(γ) Εντός εκάστου χώρου ένθα ενεργείται αφή πυράς, έν δοχείον περιέχον 5 τουλάχιστον κυβικούς πόδας άμμου ή άλλου ξηρού υλικού καταλλήλου διά ταχείαν σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου, ομού μετά μικρού πτύου διά τον διασκορπισμόν του περιεχομένου του δοχείου. Αντί του δοχείου δύναται να υπάρχη πρόσθετος φορητός πυροσβεστήρ κατάλληλος προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου.
6. Τα πλοία, περί ών το παρόν άρθρον, θα φέρουν εντός οιουδήποτε χώρου είς όν έχουν εγκατασταθή μηχαναί εσωτερικής καύσεως (χρησιμοποιούμεναι είτε διά την κυρίαν πρόωσιν είτε διά βοηθητικούς σκοπούς, έχουσαι συνολικός ιπποδύναμιν τουλάχιστον 250 Β.Η.Ρ.), ένα πυροσβεστήρα αφρού, χωρητικότητας 10 τουλάχιστον γαλλονίων ή ένα πυροσβεστήρα διοξειδίου άνθρακας, βάρους 35 τουλάχιστον λιμπρών ή ένα πυροσβεστήρα κόνεως βάρους 20 τουλάχιστον λιμπρών.
7. Τα, ώς άνω, πλοία θα φέρουν εντός παντός χώρου εις όν έχουν εγκατασταθή μηχαναί εσωτερικής καύσεως έναν κατάλληλον προς σβέσιν πυρκαϊας πετρελαίου φορητόν πυροσβεστήρα ανά 100 Β.Η.Ρ. ή ανά κλάσμα αυτών. Είς έκαστον των έν λόγω χώρων δεν θα απαιτώνται περισσότεροι των τοιούτων πυροσβεστήρων.
8. Τα αυτά πλοία θα είναι εφωδιασμένα διά μιας τουλάχιστον εξαρτήσεως πυροσβέστου πληρούσης τας απαιτήσεις του άρθρου 62.
1. Το παρόν άρθρον εφαρμόζεται επί πλοίων Κατηγορίας VIII, χωρητικότητας 150 μέχρι και 500 κόρων.
2. (α) Έκαστον των ανωτέρω πλοίων θα φέρη τας εις το παρόν άρθρον προβλεπομένας συσκευάς, αί οποίαι θα δύνανται να εκτοξεύουν, κατά τα υπό του παρόντος Κανονισμού, οριζόμενα, μίαν τουλάχιστον προβολήν ύδατος μέχρις οιουδήποτε σημείου του πλοίου προσιτού εν πλω, και υπό συνθήκας ομαλάς είς τους επιβάτας ή το πλήρωμα ή μέχρις οιασδήποτε αποθήκης ή τμήματος των χώρων φορτίου, όταν ούτοι είναι κενοί.
(β) Έκαστον των ανωτέρω πλοίων θα φέρη μιαν τουλάχιστον μηχανοκίνητον αντλίαν πυρκαϊας δυναμένην να αποδίδη μίαν τουλάχιστον προβολήν ύδατος έξ οιασδήποτε λήψεως πυρκαϊας, ευκάμπτου σωλήνος πυρκαϊας και ακροσωληνίου, δι’ ών είναι εφωδιασμένον το πλοίον, θα πληροί δε τας απαιτήσεις του άρθρου 52.
(γ) Προκειμένου περί πλοίων με πετρελαιολέβητας ή μηχανάς προώσεως εέσωτερικής καύσεως, έφ’ όσον η τω προηγουμένω εδαφίω αντλία, ή πηγή ενεργείας αυτής και ο σύνδεσμος θαλάσσης δεν έχουν τοποθετηθή εκτός τον χώρων λεβήτων ή των μηχανών, θα υπάρχη εκτός των χώρων τούτων, μία επί πλέον αντλία πυρκαϊας μετά της πηγής ενεργείας αυτής και του συνδέσμου θαλάσσης.
(δ) Παν πλοίον της παρούσης Κατηγορίας, κυρίαν σωλήνωσιν πυρκαϊας, σωληνώσεις θαλασσίου ύδατος και λήψεις πληρούσας τας απαιτήσεις του άρθρου επίσης δύο τουλάχιστον ευκάμπτους σωλήνας πυρκαϊας.
(ε) Έκαστον των ως άνω πλοίων, εφωδιασμένον με πετρελαιολέβητας ή μηχανάς εσωτερικής καύσεως, θα φέρη άκροσωλήνιον μετά ραντιστήρας κατάλληλον όπως χρησιμοποιήται μετά των προβλεπομένων έν τοίς προηγοιθέν εδαφίοις ευκάμπτων σωλήνων.
3. Παν πλοίον της παρούσης κατηγορίας θα φέρη δύο τουλάχιστον φορητούς πυροσβεστήρας τοποθετημένους είς θέσεις επιτρεπούσας την ευχερή των χρήσιν εντός των χώρων ενδιαιτήσεως και των υπηρετικών χώρων.
4. Προς προστασίαν των χώρων του πλοίου της παρούσης κατηγορίας, εντός των οποίων ευρίσκονται πετρελαιολέβητες, δεξαμενή κατακαθίσεως πετρελαίου ή μηχανήματα προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου θα υπάρχη μία τουλάχιστον των κάτωθι μονίμων εγκαταστάσεων σβέσεως πυρκαϊάς.
(α) Σύστημα ραντίσεως ύδατος υπό πίεσιν πληρούν τας απαιτήσεις του άρθρου 58.
(β) Εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊας δι’ αερίου ή ατμού πληρούσα τας απαιτήσεις του άρθρου 59.
(γ) Εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊάς δι’ αφρού πληρούσα τας απαιτήσεις του άρθρου 60.
Εφ’ όσον το μηχανοστάσιον δεν χωρίζεται εντελώς του λεβητοστασίου διά διαφράγματος ή καύσιμον πετρέλαιον δύναται να διαρρεύση έκ του λεβητοστασίου προς το μηχανοστάσιον, το σύνολον των χώρων λεβητοστασίου - μηχανοστασίου θα θεωρήται, διά τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ώς εις ενιαίος χώρος.
5. Επι πλέον των απαιτήσεων τής προηγουμένης παραγράφου θα υπάρχουν:
(α) Εντός εκάστου λεβητοστασίου ή εκάστου χώρου, περιέχοντος τμήμα τι οιασδήποτε εγκαταστάσεως προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου, δύο τουλάχιστον φορητοί πυροσβεστήρες κατάλληλοι προς σβέσιν πυρκαϊάς πετρελαίου.
(β) ’Εντός εκάστου χώρου, ένθα ενεργείται αφή πυράς, εν δοχείον περιέχον 5 τουλάχιστον κυβικούς πόδας άμμου η άλλου ξηρού υλικού καταλλήλου προς ταχείαν σβέσιν πυρκαϊων πετρελαίου ομού μετά μικρού πτύου προς διασκορπισμόν του περιεχομένου του δοχείου. Αντί του δοχείου δύναται να υπάρχη πρόσθετος φορητός πυροσβεστήρ κατάλληλος προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου.
6. Τα πλοία, περί ών το παρόν άρθρον, θα φέρουν εντός παντός χώρου, είς όν έχουν εγκατασταθή μηχαναί εσωτερικής καύσεως, ένα κατάλληλον προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου, φορητόν πυροσβεστήρα ανά 100 Β.Η.Ρ. ή ανά κλάσμα αυτών. Εις έκαστον των, έν λόγω, χώρων δεν θα απαιτώνται περισσότεροι των 7 τοιούτων πυροσβεστήρων. Αντί του ώς άνω, δύναται να υπάρχουν δύο φορητοί πυροσβεστήρες, υπό τον όρον ότι πλήν τούτων θα διατίθεται επίσης είτε:
(α) Εις πυροσβεστήρ, αφρού, χωρητικότητας 10 τουλάχιστον γαλλονίων είτε
(β) Εις πυροσβεστήρ διοξειδίου άνθρακος χωρητικότητος 35 τουλάχιστον λιμπρών, είτε
(γ) Εις πυροσβεστήρ κόνεως βάρους 20 τουλάχιστον λιμπρών.
7. Έκαστον πλοίον, έφ’ ού εφαρμόζεται το παρόν άρθρον θα φέρη ένα τουλάχιστον πέλεκυν πυροσβέστου.
1. Υπάρχοντα πλοία της Κατηγορίας VIII 150 μέχρι και 500 κόρων, απαλλάσσονται της υποχρεώσεως εγκαταστάσεως αντλίας πυρκαϊας ανάγκης, έφ’ όσον διαθέτουν σύστημα σβέσεως πυρκαϊάς προστατεύον τον χώρον εγκαταστάσεως των κυρίων αντλιών πυρκαϊάς.
2. Ωσαύτως τα υπάρχοντα πλοία της παρούσης κατηγορίας απαλλάσσονται της υποχρεώσεως εγκαταστάσεως αντλίας πυρκαϊας ανάγκης έφ’ όσον, εκτός των χώρων μηχανοστασίου, διαθέτουν φορητήν τοιαύτην αντλίαν, μετά ευκάμπτου σωλήνως αναρροφήσεως φίλτρου αι ανεπιστρόφου βαλβίδος της καταθλίψεως αυτής, μετά την λειτουργίαν, συνδεομένης μετά του δικτύου πυρκαϊας του πλοίου.
1. Το παρόν άρθρον εφαρμόζεται επί πλοίων Κατηγορίας VIII, χωρητικότητας κάτω των 150 κόρων.
2. (α) Επί των ως άνω πλοίων μήκους 33 μέτρων και άνω εφαρμόζονται αί διατάξεις, της παραγράφου 2 του άρθρου 38 και του άρθρου 39. Ή εν τω αδαφίω (β) της, εν λόγω, παραγράφου αναφερομένη αντλία πυρκαϊάς δύναται να λαμβάνη κίνησιν εκ της κυρίας μηχανής.
(β) Παν πλοίον, είς ό εφαρμόζεται το παρόν άρθρον, μήκους κάτω των 33 μέτρων θα φέρη είς θέσιν εκτός των χώρων του μηχανοστασίου :
(ι) Αντλίαν μετά μονίμου συνδέσμου θαλάσσης.
(ιι) Εύκαμπτον σωλήνα μετ’ ακροσωληνίου διαμέτρου 3/8 τουλάχιστον δακτύλων, δυνάμενον να παράγη προβολήν ύδατος εκτοξευομένην είς απόστασιν τουλάχιστον 7 μέτρων προς την κατεύθυνσιν οιουδήποτε τμήματος του πλοίου, και
(ιιι) Ακροσωλήνιον μετά ραντιστηρος κατάλληλον προς χρησιμοποίησιν μετ’ ευκάμπτου σωλήνος.
Αντί των ανωτέρω, δύνανται επί πλοίων μήκους κάτω των 10 μέτρων ή ανοικτών πλοίων μήκους κάτω των 33 μέτρων, να φέρωνται δύο πυράντλια είς εν εκ των οποίων θα υπάρχη αναδέτης (μικρόν λεπτόν σχοινίον).
3. Παν πλοίον, έφ’ ού εφαρμόζεται τοό παρόν άρθρον, θα φέρη φορητούς πυροσβεστήρας ή πυράντλια, ως καθορίζεται είς τον ακόλουθον πίνακα:
5. Πλοία, περί ών το παρόν άρθρον, μήκους 33 μέτρων και άνω, φέροντα πλήρες κατάστρωμα, θα φέρουν ένα πέλεκυν πυροσβέστου.
Υπάρχοντα πλοία της Κατηγορίας VIII κάτω των 150 κοχ. δύνανται αντί των αντλιών μετά μονίμου συνδέσμου θαλάσσης των απαιτουμένων συμφώνως προς τας διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 40, να φέρουν, τής αυτής τουλάχιστον αποδόσεως, φορητήν μηχανοκίνητον αντλίαν.
1. Τα πλοία Κατηγορίας IX θα πληρούν τας απαιτήσεις των άρθρων 36 έως και 41 ως αυταί εφαρμόζονται είς πλοία Κατηγορίας VIII.
2. (α) Ειδικώς, ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά μετά μηχανών προώσεως άνω των 400 ίππων, αντί των εν τοίς οικείοις άρθροις οριζομένων κυρίων αντλιών, θα φέρουν δύο αντλίας πυρκαϊας μανομετρικού ύψους 80 - 100 μέτρων και ικανότητος παροχής εκάστης άνω των 60 τόννων ωριαίως. Αι αντλίαι αύται δύνανται να είναι αί τοιαύται εξαντλήσεως κυτών έφ’ όσον διαθέτουν το ανωτέρω μανομετρικόν ύψος.
(β) Ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά πέραν των ανωτέρω και των έν τοις οικείοις άρθροις οριζόμενων ειδών πυροσβεστικού εξοπλισμού και μέσων, θα φέρουν επί πλέον:
(ι) Τέσσαρας τουλάχιστον λήψεις πυρκαϊας επί του καταστρώματος μετά ημισυνδέσμων τύπου STORTZ διαμέτρου 0,045 μ. Διά μιας των λήψεων τούτων θα δύναται να εκτοξεύεται αφρός παραγόμενος δι’ ειδικής συσκευής επί του Ρ/Κ ή διά χρήσεως φορητού αναμικτήρας, μέσω ειδικού ακροσωληνίου, εξασφαλιζομένης ικανοποιητικής αποδόσεως. Ο παραγόμενος αφρός δέον να είναι συνεκτικός, να μη διασπάται εκ της θερμότητος και των αναδιδομένων αερίων, γενικώς δε να έχη αποτελεσματικήν δράσιν κατά του πυράς.
(ιι) Δέκα τουλάχιστον οθονίνους σωλήνας μήκους έκαστου 15 έως 20 μ. μετά ημισυνδέσμων STORTZ διαμέτρου 0,045 μ.
(ιιι) Ένα σύνδεσμον διεθνούς τύπου δυνάμενον να προσαρμόζηται επί των ημισυνδέσμων των οθονίνων σωλήνων.
(ιν) Δύο ακροσωλήνια αυξομειωμένης βολής, διαμέτρου μέχρις 22 χιλ. δυνάμενα να προσαρμόζωνται επί των ημισυνδέσμων των οόθονίνων σωλήνων.
(ν) Ένα προβολέα ισχύος τουλάχιστον 50 CW.
3. Πέραν των ανωτέρω τα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά της παραγρ. 2 δέον να φέρουν:
Α'. Ρ/Κ και Ν/Γ μετά μηχανών προώσεως άνω των 1.000 ΒΗΡ.
(ι) Διακόσια (200) τουλάχιστον λίτρα υλικού παραγωγής αεραφρού, εις δοχεία των 20 λίτρων, ή εντός καταλλήλου δεξαμενής εφ’ όσον ο αφρός παρέχεται απ’ ευθείας, άνευ χρησιμοποιήσεως ειδικού ακροσωληνίου.
(ιι) Μίαν συσκευήν κοπής μετάλλων διά φλογός, εφωδιασμένην διά σειράς κοπτών.
(ιιι) Ένα μόνιμον περιστρεφόμενον άκροσωλήνιον έπι πύργου.
(ιν) Δύο (2) πλήρεις εξαρτήσεις πυροσβέστου μετ’ αυτονόμων αναπνευστικών συσκευών πληρουσών τας απαιτήσεις του άρθρου 62.
(ν) Δύο (2) πυριμάχους στολάς έξ αμιάντου ή ετέρου εγκεκριμένου υλικού.
Β'. Ρ/Κ και Ν/Γ μετά μηχανών προώσεως 400 έως 999 Β Η Ρ.
(ι) Διακόσια (200) τουλάχιστον λίτρα υλικού παραγωγής αεραφρού εις δοχεία των 20 λίτρων, ή εντόςκαταλλήλου δεξαμενής εάν ό αφρός παρέχεται απ’ ευθείας άνευ χρησιμοποιήσεως ειδικού άκροσωληνίου.
(ιι) Μίαν συσκευήν κοπής μετάλλων διά φλογός, εφωδιασμένην διά σειράς κοπτών.
Τα πλοία Κατηγορίας X, χωρητικότητος 1.000 κόρων και άνω, θα πληρούν τας απαιτήσεις των άρθρων 27, 28 και 30 έως και 34, ώς αύται εφαρμόζονται επί πλοίων VII χωρητικότητος 1.000 κόρων και άνω.
Τα πλοία Κατηγορίας X, χωρητικότητος 500 μέχρι και 1.000 κόρων, θα πληρούν τας απαιτήσεις του άρθρου 37 ώς αύται εφαρμόζονται επί πλοίων Κατηγορίας VIII, ολικής χωρητικότητος 500 μέχρι και 1.000 κόρων.
Τα πλοία Κατηγορίας X, χωρητικότητος 150 μέχρι και 500 κόρων, θα πληρούν τας απαιτήσεις των άρθρων 38 και 39 ώς αύται εφαρμόζονται επί πλοίων Κατηγορίας VIII, χωρητικότητος 150 μέχρι και 500 κόρων.
Τα πλοία Κατηγορίας X, χωρητικότητος κάτω των 150 κόρων, θα πληρούν τας απαιτήσεις των άρθρων 40 και 41 ώς αύται εφαρμόζονται επί πλοίων Κατηγορίας VIII χωρητικότητος κάτω των 150 κόρων.
Τα πλοία Κατηγορίας XI, θα πληρούν τας απαιτήσεις των άρθρων 36 έως και 41 ώς αύται εφαρμόζονται επί πλοίων Κατηγορίας VIII.
Τα πλοία Κατηγορίας XII θα πληρούν τας απαιτήσεις των οικείων άρθρων του εκάστοτε ισχύοντος Κανονισμού περί τουριστικών πλοίων.
Πλοία της παρούσης Κατηγορίας θα πληρούν τας απαιτήσεις των άρθρων 36 έως 40 ώς εφαρμόζονται διά πλοία Κατηγορίας VII.
Υπάρχοντα πλοία υποχρεούμενα κατά τας διατάξεις του παρόντος Κανονισμού εις εγκατάστασιν σωληνώσεων πυρκαϊας, εφοδιασμόν ή και μόνιμον τοποθέτησιν αντλιών πυρκαϊας, εγκατάστασιν μονίμου συστήματος σβέσεως πυρκαϊας εντός μηχανοστασίου ή χώρων φορτίου, δέον όπως συμμορφωθούν προς τας διατάξεις ταύτας του παρόντος Κανονισμού εντός έτους το αργότερον από της πρώτης ετησίας τακτικής επιθεωρήσεως των μετά την δημοσίευσιν του παρόντος, της ακριβούς προθεσμίας καθοριζομένης εκάστοτε υπό της Ε.Ε.Π. κατά την κρίσιν της αναλόγως της εκτάσεως της απαιτουμένης σχετικής εργασίας.
1. (α)Οσάκις πλοίον, έφ’ ού εφαρμόζεται ο παρών Κανονισμός μεταφέρει εκρηκτικάς ύλας, των οποίων η δι' επιβατηγών πλοίων μεταφορά απαγορεύεται, λόγω της φύσεως ή της ποσότητας αυτών έκ του Κανονισμού «περί μεταφοράς επικυνδύνων ειδών διά πλοίων» δεν θα χρησιμοποιήται ατμός προς τον σκοπόν κατασβέσεως πυρκαϊας εντός των περιεχόντων εκρηκτικάς ύλας διαμερισμάτων.
(β) Τα εν λόγω διαμερίσματα καθώς και τυχόν παρακείμενα εις ταύτα διαμερίσματα φορτίου θα είναι εφωδιασμένα, δια συστήματος ανιχνεύσεως πυρκαϊας, πληρούντας τας απαιτήσεις του άρθρου 61 του παρόντος Κανονισμός είτε διά συστήματος ανιχνεύσεως διά καπνού (SMOKΕ DETECTION SUTEM).
2. Δια τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ο όρος «διαμέρισμα», σημαίνει άπαντας τους χώρους τους περιεχομένους μεταξύ δυο παρακειμένων μονίμων διαφραγμάτων, περιλαμβάνει δε το κατώτερον κύτος και άπαντας τους άνωθεν αυτούς χώρους φορτίου. Το σύνολον πάντος χώρου προφυλαγμένου καταστρώματος (SHELTER-DECK) μη υποδιηρημένου δια χαλύβδινων διαφραγμάτων άτινα φέρουν ανοίγματα δυνάμενα να κλεισθούν διά χαλύβδινων ελασμάτων κλεισίματος, θα θεωρήται, διά τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ώς εις ενιαίος χώρος. Οσάκις υπάρχουν χαλύβδινα διαφράγματα μετ’ ανοιγμάτων κεκλεισμένων διά χαλύβδινων ελασμάτων κλεισίματος ο εντός του προφυλαγμένου καταστρώσματος τερικεκλεισμένος χώρος θα θεωρήται ως μέρος του κάτωθε διαμερίσματος ή διαμερισμάτων.
1. (α) Αί μηχανοκίνητοι αντλίαι πυρκαϊας (πλην των αντλιών πυρκαϊάς ανάγκης), τας οποίας υποχρεούνται να φέρουν τα επιβατηγά πλοία θα είναι, άπασαι ομού, ικαναί να παρέχουν διά τον σκοπόν καταπολεμήσεως πυρκαϊας, ύδωρ υπό συνθήκας και πίεσιν καθοριζομένας έν άρθρω 53 του παρόντος Κανονισμού και εις ποσότητα ούχι ολιγωτέραν των 2/3 εκείνης, ήτις απαιτείται έκ του Κανονισμού 18 Κεφ. ΙΙ Δ.Σ. ΠΑΖΕΘ.
(β) Υπό την επιφύλαξιν των εν άρθρ. 42 παρ. 2, οριζόμενων, αί μηχανοκίνητοι αντλίαι πυρκαϊας (πλην των αντλιών πυρκαϊάς ανάγκης) τας οποίας υποχρεούνται να φέρουν τα λοιπά, πλήν των επιβατηγών πλοίων θα είναι, άπασαι ομού ικαναί όπως παρέχουν, προς τον σκοπόν καταπολεμήσεως πυρκαϊας, ύδωρ υπό συνθήκας και πίεσιν καθοριζομένας έν άρθρω 53 και εις ποσότητα ούχι ολιγωτέραν εκείνης, ήτις προκύπτει έκ της επιλύσεως του ακολούθου τύπου:
Ποσότης ύδατος εις τόννους ανά ώραν = cd2
’Ένθα :
C = 5 διά πλοία των οποίων απαιτείται ο εφοδιασμός με περισσοτέρας της μιας αντλίας πυρκαϊας (εξαιρουμένης της αντλίας πυρκαϊας ανάγκης) και
C — 2,5 διά πλοία των όποιων απαιτείται δ εφοδιασμός με μίαν αντλίαν πυρκαϊας.
Ένθα :
L = Μήκος του πλοίου εις πόδας επί της γραμμής φορτώσεως θέρους από την πρωραίαν πλευράν της στείρας μέχρι την πρυμναίαν πλευράν του ποδοστήματος. ’Εάν δεν υπάρχη ποδόστημα, το μήκος θα μετρήται έκ της πρωραίας πλευράς της στείρας μέχρι του άξονος του κορμού του πηδάλιου Εις πλοία έχοντα πρύμνην καταδρομικού (ήμιστρογγυλην, ώς μήκος θα λαμβάνεται το 96% του συνολικού μήκους της υπολογισθείσης είς το σχέδιον του πλοίου γραμμής φορτώσεως θέρους, είτε το μήκος έκ τής πρωραίας πλευράς της στείρας μέχρι του άξονος του κορμού του πηδάλιου, εφ' όσον τούτο είναι το μεγαλύτερον.
Β = Μέγιστον πλάτος εξωτερικώς των νομέων του πλοίου εις πόδας, και
D = Κοϊλον (ύψος σχεδιάσεως) του πλοίου εις ποδας, μετρούμενοι μέχρι του καταστρώματος στεγανών εις το μέσον του πλοίου.
Εν πάση περιπτώσει η έν συνόλω παροχή των αντλιών πυρκαϊας των ώς άνω πλοίων προς τον σκοπόν καταπολεμήσεως του πυρός δεν θα απαιτήται να υπερβαίνη τους 180 τόννους ανά ώραν.
2. Κάθε μηχανοκίνητος αντλία πυρκαϊας, εξαιρέσει των περιπτώσεων, καθ’ άς προβλέπεται άλλως εν τώ παρόντι Κανονισμώ, θα λειτουργή δι’ ετέρων, πλην των κυρίων μηχανών του πλοίου, μέσων. Οι κατ’ εφαμογήν του παρόντος Κανονισμού προβλεπόμεναι αντλίαι πυρκαϊας, δύνανται να είναι αντλίαι υγιεινής, έρματος, απαντλήσεως, κυτών ή αντλίαι γενικής χρήσεως υπό την προϋπόθεσιν ότι δεν θα χρησιμοποιώνται κανονικώς δι’ άντλησιν πετρελαίου και αν χρησιμοποιούνται ενίοτε προς μετάγγισιν η αντλησιν πετρελαίου θα είναι εφωδιασμέναι διά καταλλήλου διαταξεως εναλλαγής με οδηγίας λειτουργίας αυτής ανηρτημένας εις διαφανή, πλησίον της έν λόγω διατάξεως, θέσιν.
3. (α) Έφ’ όσον πλοϊόν τι υποχρεούται εις περισσοτέρας της μιας μηχανοκινήτου αντλίας πυρκαϊας πλην των αντλιών πυρκαϊας ανάγκης, η παροχή εκάστης τούτων θα ισούται προς το 80% τουλάχιστον της ποσότητάς της προκυπτουσης έκ της διαιρέσεως της ολικής παροχής της απαιτουμένης υπό της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, διά του αριθμού τών άντλιών πυρκαϊας, τας οποίας πρέπει να φέρη το πλοίον, συμφώνως προς τον παρόντα Κανονισμόν.
Εφ’ όσον το πλοίον διαθέτει περισσοτέρας των απαιτουμένων, έκ του παρόντος Κανονισμού, μηχανοκινήτους αντλίας πυρκαϊας, η Ε.Ε.Π. δύναται να επιτρέπη όπως η ικανότης αποδόσεως των επί πλέον τοιούτων αντλιών είναι κατωτέρα του 80%.
(β) Εκάστη μηχανοκίνητος αντλία θα είναι ικανή να παραγάγη έξ οιασδήποτε λήψεως ή λήψεων πυρκαϊας του πλοίου, τουλάχιστον τον αριθμόν των απαιτουμένων υπό του παρόντος Κανονισμού προβολών ύδατος, αναλόγως προς την κατηγορίαν και την χωρητικότητα του πλοίου, διατηρούσα συνάμα και την έν άρθρω 53 (2) καθοριζομένην πίεσιν.
4. Οσάκις αί αντλίαι πυρκαϊας δύνανται να αναπτύξουν πίεσιν υπερβαίνουσαν την υπολογισθείσαν πίεσιν εις τας σωληνώσεις ύδατος, τας λήψεις πυρκαϊας και τούς ευκάμπτους σωλήνας, θα εφοδιάζωνται δι’ ασφαλιστικών βαλβίδων. Αί βαλβίδες αύται θα είναι τοποθετημέναι και ρυθμισμέναι κατά τρόπον ώστε να προλαμβάνουν την υπερβολικήν πίεσιν εις οιονδήποτε μέρος τής κυρίας σωληνώσεως πυρκαϊας.
5. Εκάστη συνδεδεμένη μετά τής κυρίας σωληνώσεως πυρκαϊας, φυγόκεντρος αντλία θα φέρη και μίαν ανεπίστροφον βαλβίδα.
6. Επί πλοίων κατηγορίας I, II και III αί αντλίαι πυρκαϊας ανάγκης θα είναι τοποθετημέναι εις θέσεις πρύμνηθεν του στεγανού συγκρούσεως.
1. Εις πλοία, των οποίων απαιτείται έκ του παρόντος Κανονισμού ο εφοδιασμός διά μηχανοκινήτων αντλιών πυρκαϊας, η διάμετρος της κυρίας σωληνώσεως ώς και των σωληνώσεων θαλασσίου ύδατος των συνδευουσών τας λήψεις των έν λόγω αντλιών θα είναι επαρκής ώστε να εξασφαλίζηται η ικανοποιητική διοχέτευσις της μεγίστης απαιτουμένης έκ του παρόντος Κανονισμού παροχής από:
(α) Την αντλίαν του πλοίου, έφ’ όσον απαιτείται μόνον μία αντλία,
(β) αμφοτέρας τας αντλίας του πλοίου, λειτουργούσας ταυτοχρόνως έφ’ όσον απαιτούνται δύο αντλίαι ή
(γ) τάς δύο μεγαλυτέρας των αντλιών του πλοίου, λειτουργούσας ταυτοχρόνως, έφ’ όσον απαιτούνται περισσότεροι των δύο αντλιών.
Επί πλοίων μή επιβατηγών η διάμετρος της κυρίας σωληνώσεως, ως και των σωληνώσεων θαλασσίου ύδατος, θα είναι επαρκής διά την παροχήν 140 τόννων ύδατος ωριαίως.
2. Όταν, αί υπό του παρόντος Κανονισμού απαιτούμεναι αντλίαι πυρκαϊας, καταθλίβουν προς οιονδήποτε σημείον του πλοίου διά των έν άρθρω 55 καθοριζομένων ακροσωληνίων την υπό της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου προβλεπομένην ποσότητα ύδατος διά γειτνιαζουσών λήψεων πυρκαϊας, θα τηρώνται αι κατωτέρω ελάχισται πιέσεις εις όλας τάς λήψεις.
(α) Επιβατηγά πλοία :
(ι) 4.000 κόρων και άνω 45 λίμπραι ανά τετρ. δάκτυλον (3,2 χιλγ. άνά τετρ. έκατ.),
(ιι) 1.000 μέχρι και 4.000 κόρων, 40 λίμπραι ανά τετρ. δάκτυλον (2,8 χιλγ. ανά τετρ. έκατ.),
(ιιι) Κάτω των 1,000 κόρων, 30 λίμπραι ανά τετρ. δάκτυλον.
(β) Μή επιβατηγά πλοία:
(ι) 6.000 κόρων και άνω, 40 λίμπ. ανα τετρ. δάκτυλον (2,8 χιλγ. ανά τετρ. έκατ.),
(ιι) Κάτω των 1.000 κόρων, 30 λίμπραι ανά τετρ. δάκτυλον,
(ιιι) 1.000 μέχρι και 6.000 κόρων, 37 λιμπ. ανά τετρ. δάκτυλον (2,6 χιλγ. ανά τετρ. έκατ.).
3. (α) Οσάκις, πλοίον τι υποχρεούται, υπό του παρόντος Κανονισμού και υπό τούς εν αυτώ καθοριζόμενους ορούς, να παρέχη δύο προβολάς ύδατος, επαρκείς εις αριθμόν λήψεις θα ευρίσκωνται εις θέσεις επιτρεπούσας όπως δυο τουλάχιστον προβολαί ύδατος, μη προερχομεναι εκ τής αυτής λήψεως, και των όποιων ή μία θα εκτοξεύεται εξ ενός απλού τεμαχίου ευκάμπτου σωλήνος, δύναται να φθάσουν μέχρις οιουδήποτε σημείου του πλοίου προσιτού έν πλω και υπό συνθήκας ομαλάς είς τους επιβάτας ή το πλήρωμα ή μέχρις οιασδήποτε αποθήκης ή τμήματος των χώρων φορτίου, όταν ούτοι είναι κενοί.
(β) Οσάκις πλοίον τι υποχρεούται υπό του παρόντος Κανονισμού και υπό τους έν αυτώ καθοριζομένους όρους, να παρέχη μίαν προβολήν ύδατος, επαρκείς εις άριθμ. λήψεις θα ευρίσκωνται εις θέσεις επιτρεπούσας όπως μία προβολή ύδατος εκτοξευόμενη έξ ενός άπλου τεμαχίου ευκάμπτου σωλήνος δύναται να φθάνη μέχρις οιουδήποτε σημείου του πλοίου προσιτού έν πλω και υπό συνθήκας ομαλάς είς τους επιβάτας ή το πλήρωμα ή μεχρις οιασδήποτε αποθήκης ή τμήματος των χώρων φορτίου, όταν ούτοι είναι κενοί.
4. (α) Η κυρία σωλήνωσις πυρκαϊας δεν θα έχη συνδέσεις ετέρας πλήν των αναγκαιουσών προς καταπολέμησιν της πυρκαϊας και πλύσιν των καταστρωμάτων.
(β) Απαγορεύεται η χρησιμοποίησις, είς την κυρίαν σωλήνωσιν πυρκαϊας, υλικού δυναμένου ν’ αχρηστευθή ευχερώς έκ της θερμότητος, πλην εάν τούτο προστατεύεται επαρκώς. Αί σωληνώσεις και αί λήψεις πυρκαϊας θα είναι τοποθετημέναι κατά τρόπον επιτρέποντα την έπ’ αυτών ευχερή προσαρμογήν των ευκάμπτων σωλήνων πυρκαϊας. Επί πλοίων δυναμένων να μεταφέρωσι φορτίον καταστρώματος αι λήψεις θα είναι τοποθετημέναι κατά τοιούτον τρόπον ώστε να είναι πάντοτε ευχερώς προσιταί, αί δέ σωληνώσεις θα είναι διατεταγμέναι εις τρόπον ώστε να αποφεύγηται κατά το πρακτικώς δυνατόν ό κίνδυνος να υποστούν βλάβην εκ του, ως άνω φορτίου. Πλην τής περιπτώσεως καθ’ ήν το πλοίον φέρει εύκαμπτον σωλήνα και ακροσωλήνιον δι’ εκάσην λήψιν πυρκαϊας, θα υπάρχη δυνατότης τελείας προσαρμογής των συνδέσμων των ευκάμπτων σωλήνων πυρκαϊας είς οιανδήποτε λήψιν και των αάκροσωληνίων.
(γ) Αι βαλβίδες του κοχλιωμένου δι’ ανυψώσεως τύπου ή οι κρουνοί θα είναι προσηρμοσμένοι επί των σωληνώσεων είς θέσεις, εξ ών θα δύναται να αποσυνδεθή οιασδήποτε εύκαμπτος σωλήν καθ’ όν χρόνον αί αντλίαι ευρίσκονται εν λειτουργία.
(δ) Αί σωληνώσεις θαλασσίου ύδατος δεν θα κατασκευάζωνται εκ χυτοσιδήρου, εφ’ όσον δεν είναι σιδηραί ή χαλύβδιναι, θά είναι έπιψευδαργυρωμέναι.
(ε) Οσάκις αί γραμμαί σωληνώσεων προς πλύσιν του καταστρώματος δεν αυτοαποστραγγίζωνται, θα εφαρμόζωνται εις τους σωλήνας κατάλληλοι κρουνοί αποστραγγίσεως ώστε να προληφθή ζημία εκ παγετού.
1. Οι κατ’ εφαρμογήν του παρόντος Κανονισμού προβλεπόμενοι εύκαμπτοι σωλήνες πυρκαϊας δεν θα έχουν μήκος μεγαλύτερου των 20 μέτρων. Προκειμένου όμως περί πλοίων, των οποίων το μέγιστον πλάτος εξωτερικώς των νομεών είναι 30 μέτρα και χώρους του φορτίου δέν θα είναι μεγαλύτερου των 30μέτρ. Οι, έν λόγω εύκαμπτοι σωλήνες θα είναι κατασκευασμένοι από οθόνην έκ λινού πυκνής υφάνσεως ή από έτερον κατάλληλον υλικόν και θα είναι εφωδιασμένοι διά συνδέσμων σωλήνων διακλαδώσεις ((διακλαδωτήρων) και λοιπών αναγκαίων εξαρτημάτων καθώς και δι’ ενός απλού ακροσωληνίου, επί πλέον του τυχόν απαιτουμένου υπό του παρόντος Κανονισμού ακροσωληνίου ραντιστήρος.
2. Έκαστος εύκαμπτος σωλήν, προβλεπόμενος κατ’ εφαρμογήν του παρόντος Κανονισμού ομού μετά των αναγκαιούντων διά την χρήσιν του εργαλείων και εξαρτημάτων, θα είναι τοποθετημένος είς καταφανή θέσιν πλησίον των λήψεων, ή των συνδέσμων μετά των οποίων προορίζεται να χρησιμοποιηθή.
3. Εξαιρουμένων των πλοίων των Κατηγοριών X και ΧΙΙ οι, επί των λοιπών πλοίων προβλεπομένοι εκ του παρόντος Κανονισμού, εύκαμπτοι σωλήνες πυρκαϊας δεν θα χρησιμοποιούνται διά σκοπούς ετέρους πλην τής κατασβέσεως πυρκαϊας ή της δοκιμής των συσκευών κατασβέσεως πυρκαϊάς.
4. (α) Παν πλοίον το όποιον υποχρεούται, εκ του παρόντος Κανονισμού, να φέρη μηχανοκινήτους αντλίας πυρκαϊας θα είναι εφωδιασμένον δι’ ακροσωληνίου διαμέτρου 1/2 δακτύλου ή 5/8 δακτύλου ή 3/4 δακτύλου ή διαμέτρου όσον το δυνατόν παραπλήσιου προς τας προαναφερθείσας τοιαύτας.
Πλοίον τι δύναται να έχη εφοδιασθή διά ακροσωληνίου μεγαλυτέρας διαμέτρου, έφ’ όσον αί διατάξεις του παρόντος Κανονισμού περί παροχής ύδατος προοριζομένου διά την καταπολέμησιν πυρκαϊάς, πληρούνται αλλέως πως.
(β) Τα ακροσωλήνια των χώρων του μηχανοστασίου και των υπαιθρίων θέσεων θα έχουν διάμετρον τοιαύτην ώστε να επιτυγχάνεται η διοχέτευσις της μεγίστης δυνατής παροχής έκ του ελάχιστου αριθμού των προβολών ύδατος, υπό πίεσιν οία η απαιτουμένη διά την μικροτέραν αντλίαν πυρκαϊας, την επιτρεπομένην υπό του άρθρου 52 (3) (α). Η διάμετρος πάντως των ακροσωληνίων δεν θα απαιτήται να είναι μεγαλυτέρα των 3/4 δακτύλου.
(γ) Τα ακροσωλήνια των χώρων ενδιαιτήσεως και των υπηρετικών χώρων δεν θα απαιτήται να έχουν διάμετρον μεγαλυτέραν του 1/2 δακτύλου.
(δ) Έκαστον προβλεπόμενον, έκ του παρόντος Κανονισμού, ακροσωλήνιον μετά ραντιστήτος θα δύναται να παραγάγη ραντισμόν ύδατος κατάλληλον πρός κατάσβεσιν πυρκαϊών πετρελαίου και θα φέρεται επί πλέον οιουδήποτε επιβαλλόμενου υπό της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου απλού ακροσωληνίου.
(ε) Είναι δυνατή, εν τούτοις, η αντικατάστασις των ανωτέρω ακροσωληνίων δι’ ακροσωληνίων διπλής χρήσεως ικανών προς παραγωγήν εναλλακτικώς του, ως άνω, ραντισμού και της συμπαγούς προβολής ύδατος.
Έκαστος σύνδεσμος διεθνούς τύπου συνδέσεως μετά της ξηράς, απαιτούμενος υπό του παρόντος Κανονισμού, θα είναι κατασκευασμένος ως καθορίζεται υπό του Παραρτήματος 1.
1.(α) Οι υπό του παρόντος Κανονισμού, απαιτούμενοι μη φορητοί πυροσβεστήρες αφρού και διοξειδίου άνθρακος, θα είναι κατεσκευασμένοι κατά τα έν Παραρτήματι 2 και 3 αντίστοιχος οριζόμενα.
(β) Η κατανομή των πυροσβεστήρων είς τα ε/γ καί φ/γ πλοία γίνεται συμφώνως προς τα έν Παραρτήματι 5 και 6 αντιστοίχως, οριζόμενα.
2. (α) Οι φορητοί πυροσβεστήρες του, εκτοξεύοντας υγρόν τύπου, θα έχουν περιεκτικότητα ούχι μεγαλυτέραν των 3 και ούχι μικροτεραν των 2 γαλλονίων (13 1/2 λίτρα και 9 λίτρα αντιστοίχως).
(β) Οι φορητοί πυροσβεστήρες με γόμωσιν διοξειδίου άνθρακος θα έχουν χωρητικότητα 7 τουλάχιστον λιμπρών διοξειδίου άνθρακος
(γ) Οι φορητοί πυροσβεστήρες με γόμωσιν ξηράς κόνεως θα έχουν περιεκτικότητα 10 τουλάχιστον λιμπρών ξηράς κόνεως.
(δ) Οι φορητοί πυροσβεστήρες ετέρων τύπων θα έχουν ικανότητα σβέσεως πυρκαϊάς ισοδύναμον με εκείνην πυροσβεστήρος υγρού τύπου περιεκτικότητας 2 γαλλονίων.
(ε) Οι υπό του παρόντος Κανονισμού, προβλεπόμενοι φορητοί πυροσβεστήρες εις κατάστασιν πλήρους γομώσεως και έτοιμοι προς χρήσιν δεν θα έχουν βάρος μεγαλύτερον των 20 Χ/μων και θα μεταφέρωνται με την αυτήν ευχέρειαν οίαν και εις πυροσβεστήρ υγρού τύπου περιεκτικότητας 3 γαλλονίων.
3. Οι προς χρήσιν εντός των χώρων ενδιαιτήσεως και των υπηρετικών χώρων παντός πλοίου, προοριζόμενοι φορητοί πυροσβεστήρες θα έχουν, κατά το πρακτικώς δυνατόν, ομοιόμορφον μέθοδον λειτουργίας.
4. Οσάκις τοποθετούνται εις τούς χώρους ενδιαιτήσεως και υπηρετικούς χώρους ή τους χώρους μηχανοστασίου φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως ο αριθμός αυτών δεν θα υπερβαίνη το ήμισυ του συνολικού αριθμού των επιβαλλόμενων εις τους χώρους τούτους πυροσβεστήρων.
5. Οι προς χρήσιν των πλοίων, έφ’ ων εφαρμόζεται ο παρών Κανονισμός, πυροσβεστήρες δεν θα περιέχουν ύλην κατασβέσεως ή οποία, είτε άφ’ εαυτής, είτε κατά τον χρόνον της χρησιμοποιήσεώς της, θα αναδίδη αέρια επιβλαβή εις την υγείαν.
6. Ως περιεκτικότης παντός πυροσβεστήρος, πλην των πυροσβεστήρων διοξειδίου άνθρακας, θα λαμβάνηται, διά τους σκοπούς του παρόντος Κανονισμού, ή μεγαλυτέρα εις όγκον ή βάρος ύλη κατασβέσεως ή δυναμένη να περιέχηται εντός του πυροσβεστήρος αφού αφεθή επαρκής χώρος προς εξασφάλισιν τής καλής λειτουργίας τούτου.
7. Ως περιεκτικότης παντός πυροσβεστήρος διοξειδίου άνθρακας θα λαμβάνεται, διά τους σκοπούς του παρόντος Κανονισμού, το μεγαλύτερον βάρος διοξειδίου άνθρακος, το οποίον δύναται να περιέχεται έν ασφαλεία εντός του πυροσβεστήρος εις τροπικά κλίματα.
8. Εκαστος πυροσβεστήρ θα τηρήται κατά πάντα χρόνον με πλήρη γόμωσιν.
9. (α) Δι’ έκαστον φορητόν πυροσβεστήρα θα διατίθεται αμοιβός γόμωσις καταλλήλως συσκευασμένη και εσφραγισμενη ώστε να εμφαίνηται ο κατασκευαστής και η ημερομηνία κατασκευής αυτής.
(β) Εφ’ όσον όμως υπάρχουν πυροσβεστήρες, ο τύπος των οποίων δεν επιτρέπει την ευχερή αναγόμωσιν των εν πλώ, αντί της αμοιβού γομώσεως, δέον όπως διατίθεται υπό του οποίου δι’ έκαστον των πυροσβεστήρων τούτων ανά εις πρόσθετός φορητός πυροσβεστηρ του ίδιου ή ισοδυνάμου τύπου, είς ποσοστόν τουλάχιστον 50 %.
10. Εις ό,τι αφορά τα είδη των φορητών πυροσβεστήρων, την κατασκευήν, την επιθεώρησιν, την συντήρησιν, τας δοκιμάς, τας τεχνικάς και λοιπάς απαιτήσεις αυτών, ισχύουν πέραν των αναφερομένων έν τω παρόντι Κανονισμώ και τα οριζόμενα υπό των εκάστοτε έν ισχύϊ Εθνικών Ελληνικών Προδιαγραφών του Υπουργείου Βιομηχανίας.
1. Έκαστον πυράντλιον θα είναι χρωματισμένον ερυθρόν, αναγράφεται δε επ' αυτού μονίμως και ευδιακρίτως η λέξις «ΠΥΡΚΑΊΆ».
2. Εξαιρούμενων των ανοικτού τύπου Ο/Γ πλοίων, πάντα επί των λοιπών πλοίων υπάρχοντα, κατ’ εφαρμογήν του παρόντος Κανονισμού, πυράντλια δεν θα χρησιμοποιούνται δια σκοπούς άλλους πλην της κατασβέσεως πυρκαϊάς.
1. Έκαστον μόνιμον σύστημα ραντισμού, ύδατος υπό πίεσιν θα είναι εφωδιασμένον δι’ αντλίας, συστήματος σωληνώσεως, ρυθμιστικών βαλβίδων και ακροφυσίων ραντισμού.
2. Τα ακροφύσια ραντισμού θα είναι επαρκή εις αριθμόν και καταλλήλου τύπου και διατάξεως ώστε να εξασφαλίζουν κατανομήν του ραντιζομένου ύδατος κατά τρόπον επιτρέποντα την αποτελεσματικήν κατάσβεσιν καιομένου πετρελαίου εντός των υπό του συστήματος προστατευομένων χώρων.
3. Το σύστημα ραντισμού ύδατος δύναται να υποδιαιρήται εις τμήματα, θα ελέγχεται δέ υπό πινάκων διανομής, αί βαλβίδες των οποίων θα δύνανται να χειρίζωνται έξ ευκόλως προσιτών θέσεων ευρισκομένων εκτός των υπό προστασίαν χώρων, έν περιπτώσει δε πυρκαϊάς δεν θα είναι ευχερής η αχρήσευσίς των.
4. Το σύστημα ραντισμού ύδατος θα τηρήται φορτισμένον εις την απαιτουμένην πίεσιν και η τροφοδοτούσα δι’ ύδατος το σύστημα αντλία θα τίθεται αυτομάτως έν λειτουργία, έφ’ όσον η εντός του συστήματος πίεσις υποστή πτώσιν.
5. Η αντλία θα είναι ικανή να τροφοδοτή ταυτοχρόνως δι’ ύδατος υπό την απαιτουμένην πίεσιν, άπαντα τα τμήματα του συστήματος ραντισμού ύδατος εντός οπουδήποτε υπό προστασίαν διαμερίσματος. Η αντλία, μετά των χειριστηρίων ελέγχου αυτής, θα είναι εγκατεστημένη εκτός των, υπό προστασίαν, χώρων. Πυρκαϊά εκδηλουμένη εντός των υπό του συστήματος ραντισμού ύδατος προστατευομένων χώρων δεν θα δύναται να θέση το σύστημα τούτο εκτός λειτουργίας.
6. Θα υπάρχουν μέσα τα όποια θα προλαμβάνουν την έμφραξιν των ακροφυσίων έξ ακαθαρσιών του ύδατος ή εκ της οξειδώσεως των σωληνώσεων, ακροφυσίων, επιστομίων και αντλιών.
7. Το σύστημα ραντισμού ύδατος θα περιλαμβάνη κινητούς ραντιστήρας ετοίμους προς άμεσον χρήσιν είς σημείον περί την θέσιν αφής πυράς του λέβητος ή μηχανήματος καυσίμου πετρελαίου.
8. Ουδέν τμήμα του συστήματος ραντισμού ύδατος επιβατηγού πλοίου θα είναι τοποθετημένον πρώραθεν του πρωραίου στεγανού συγκρούσεως.
9. Επί εκάστου συστήματος ραντισμού ύδατος ή εις προσκειμένην θέσιν θα υπάρχη ανηρτημένη πινακίς αναγράφουσα μονίμως και ευδιακρίτως οδηγίας χειρισμού του συστήματος.
1. Το παρόν άρθρον αφορά εις τας μονίμους εγκαταστάσεις κατασβέσεως πυρκαϊάς δι’ αερίου ή ατμού τας εγκατεστημένας κατ’ εφαρμογήν του παρόντος Κανονισμού.
2.-(α) Αί σωληνώσεις διοχετεύσεως αερίου ή ατμού πάσης εγκαταστάσεως, προοριζομένης διά την έγχυσιν ατμού ή αερίου προς κατάσβεσιν πυρκαϊάς εντός των χώρων μηχανοστασίου ή φορτίου, θα είναι εφωδιασμένοι δι’ επιστομίων ή κρουνών ελέγχου τοποθετημένων εις θέσεις ευκόλως προσιτάς και μη αχρηστευομένας ευχερώς έν περιπτώσει πυρκαϊάς. Τα έν λόγω επιστόμια και οι κρουνοί ελέγχου θα σημαίνωνται μονίμως ώστε να υποδεικνύουν ευδιακρίτως τα διαμερίσματα προς τα όποια οδηγούνται αί σωληνώσεις. Θα λαμβάνεται κατάλληλος πρόβλεψις προς παρεμπόδισιν διοχετεύσεως έξ απροσεξίας αερίου ή ατμού είς οιονδήποτε άλλο διαμέρισμα.
(β) Οσάκις χώροι φορτίου, εφωδιασμένοι διά συστήματος σβέσεως πυρκαϊάς δι’ αερίου ή ατμού, χρησιμοποιούνται ως χώροι επιβατών, ή σύνδεσις τούτων μετά του αερίου ή του ατμού θα απομονούται κατά τον χρόνον χρησιμοποιήσεως των υπό των επιβατών.
3.-(α) Η σωλήνωσις θα έχη τοιαύτην διάταξιν ώστε να εξασφαλίζη αποτελεσματικήν διανομήν του πυροσβεστικού αερίου ή ατμού. Όταν χρησιμοποιήται ατμός εντός κυτών, το μήκος των όποιων υπερβαίνει τα 30 μέτρα, θα εγκαθίστανται δύο τουλάχιστον σωλήνες έκ των όποιων ο εις εις το πρωραϊον καιί ο έτερος είς το πρυμναϊον μέρος του κύτους. Εξαιρέσει των δεξαμενοπλοίων και των χρησιμοποιούμενων είς την μεταφοράν γαιανθράκων πλοίων, είς τα λοιπά πλοία οι σωλήνες διοχετεύσεως ατμού θα είναι τοποθετημένοι εις τρόπον ώστε αί εξαγωγαί αυτών εντός του χώρου, τον όποιον εξυπηρετούν, να ευρίσκωνται παρά το πρακτικός δυνατόν χαμηλότερου και πληρεσιέστερον προς την κεντρικήν γραμμήν του χώρου.
(β) Εις τα δεξαμενόπλοια το σύστημα σωληνώσεως θα έχη διάταξιν επιτρέπουσαν την διανομήν του ατμού ή του αερίου κατασβέσεως πυρκαϊας άνωθεν ολοκλήρου της επιφάνειας του φορτίου.
4.- (α) Οσάκις εντός των χώρων φορτίου χρησιμοποιείται ώς μέσον κατασβέσεως διοξείδιον του άνθρακος, ή διαθέσιμος ποσότης αερίου θα είναι επαρκής ώστε να δίδη ελαχίστην ποσότητα ελευθέρου αερίου ίσην προς το 30 % του υλικού όγκου του μεγαλυτέρου έν τώ πλοίο διαμερίσματος φορτίου, το όποιον θα δύναται να απομονωθή διά κλεισίματος.
(β) Οσάκις εντός των χώρων μηχανοστασίου και λεβητοστασίου χρησιμοποιείται, ως μέσον κατασβέσεως, διοξείδιον του άνθρακος, η ποσότης του διοχετευομένου αερίου θα είναι επαρκής ώστε να δίδη ελαχίστην ποσότητα ελευθέρου αερίου ίσην προς την μεγαλυτέραν μιας των κάτωθι ποσοτήτων, είτε:
(ι) Το 40 % του ολικού όγκου του μεγίστου των χώρων, εις τούς οποίους ευρίσκονται λέβητες ή μηχαναί (ο έν λόγο) όγκος θα μετρήται μέχρι του ύψους εις το όποιον η οριζοντία επιφάνεια του φωταγωγού είναι ίση προς το 40 % ή ολιγώτερον της ολικής επιφανείας του έν λόγω χώρου), είτε
(ιι) Το 35 % του ολικού όγκου του μεγίστου των χώρων είς τούς οποίους ευρίσκονται λέβητες ή μηχαναί περιλαμβανομένου και του φωταγωγού. Προκειμένου περί μη επιβατηγών πλοίων κάτω των 2.000 κόρων, τα, ώς άνω, ποσοστά δύναται να μειωθούν εις 35 % και 30 % αντιστοίχως. Εφ’ όσον δύο ή περισσότεροι χώροι περιέχοντες λέβητας ή μηχανάς δεν είναι τελείως κεχωρισμένοι θα θεωρώνται ως αποτελούντες έν διαμέρισμα.
(γ) Οσάκις χρησιμοποιείται διοξείδιον του άνθρακος, ως μέσον πυροσβέσεως χώρου περιέχοντος πετρελαιολέβητας ή εγκατάστασιν καυσίμου πετρελαίου, πλησίον της θέσεως πυράς των λεβήτων ή μηχανήματος προπαρασκευής καύσεως πετρελαίου θα υπάρχη διαθέσιμος ποσότης αερίου ή οποία θα δύναται να διοχετεύεται διά καταλλήλου χειρισμού, άνευ κινδύνου του χειριστού
(δ) Οσάκις χρησιμοποιείται, ως διοξείδιον άνθρακος, μέσον πυροσβέσεως αμφοτέρων των χώρων φορτίου και των περιεχόντων λέβητας ή μηχανάς, ή ποσότης του αερίου δεν είναι αναγκαίον να είναι μεγαλυτέρα της απαιτουμένης είτε διά το μέγιστον διαμέρισμα φορτίου είτε διά τον χώρον του μηχανοστασίου.
(ε) Ο όγκος του αερίόυ διά τους σκοπούς της παρούσης παραγράφου θα υπολογίζεται εις 9 κυβικούς πόδας ανά λίμπραν (ή 0,56 κυβικά μέτρα ανά χιλιόγραμμου).
(στ) Οσάκις χρησιμοποιείται διοξείδιον άνθρακος, ως μέσον πυροσβέσεως διά τους χώρους τους περιέχοντας λέβητας ή μηχανάς το σταθερόν σύστημα σωληνώσεων θα είναι τοιούτον ώστε το 85 % του απαιτουμένου, κατά τα εν εδαφίω (β) της παρούσης παραγράφου προβλεπόμενα αερίου, θα δύναται να διοχετεύεται έν τοίς χώροις τούτοις εντός δύο πρώτων λεπτών τής ώρας.
(ζ) Θα προβλέπεται ηχητικόν μέσον προειδοποιήσεως των προσώπων των ευρισκομένων εις οιονδήποτε χώρον εργασίας περί τής διοχετεύσεως διοξειδίου άνθρακος κατά τα έν εδαφίω (γ) προλβεπόμενα εντός του, έν λόγω χώρου.
5. Οσάκις σύστημα, παράγον αδρανές αέριον, χρησιμοποιείται εις μόνιμον εγκατάστασιν κατασβάσεως πυρκαϊας παρέχουσαν αέριον κατασβέσεως εις τους χώρους φορτίου, τούτο θα είναι ικανόν προς παραγωγήν ωριαίως όγκου ελευθέρου αερίου ίσου προς του 25 % του ολικού όγκου του ούτω προστατευομένου μεγίστου διαμερίσματος και διά περίοδον 12 ωρών.
6. Οσάκις χρησιμοποιείται ατμός ώς μέσον κατασβέσεως εντός χώρων φορτίου, ό διατειθέμενος λέβης ή λέβητες προς παροχήν ατμού θα έχη ικανότητα ατμοπαραγωγής τουλάχιστον 1 λίμπρας ατμού ανά ώραν διά κάθε 12 κυβ. πόδας (ή 1 χιλγ. άνά 0,75 κυβ. μέτρα) του ολικού όγκου του μεγίστου διαμερίσματος φορτίου του πλοίου. Η, έν γένει διάταξις θα είναι τοιαύτη ώστε να επιτρέπη όπως ο ατμός διατίθεται κατά το δυνατόν αμέσως, χωρίς να εξαρτάται τούτο έκ της αφής των πυρών των λεβήτων και χορηγήται συνεχώς μέχρι τέλους του ταξειδίου εις την καθοριζομένην ποσότητα, έπί πλέον της απαιτουμένης τοιαύτης διά τας κανονικάς ανάγκας του πλοίου, περιλαμβανόμενης και τής προώσεως αυτού. Προς κάλυψιν της απαιτήσεως τούτης θα έχη προβλεφθή εφοδιασμός του πλοίου δια του επί πλέον αναγκαιούντος τροφοδοτικού ύδατος.
7. Ουδέν τμήμα της διατάξεως ελέγχου, εναποθηκεύσεως ή γεννήτριας μονίμου εγκαταστάσεως σβέσεως πυρκαϊας δι' αερίου ή ατμού, θα είναι τοποθετημένον πρώραθεν τουΰ πρωραίου στεγανού συγκρούσεως επιβατηγού πλοίου.
8. Επί εκάστης μονίμου εγκαταστάσεως σβέσεως πυρκαϊας δι’ αερίου ή εις θέσιν παρακειμένην ταύτης θα αναρτάται πινακίς αναγράφουσα μονίμως και ευδιακρίτως οδηγίας περί της λειτουργίας της.
1. Έκαστη προβλεπομένη εκ του παρόντος Κανονισμού, μόνιμος εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊας δι’ αφρού θά είναι ικανή όπως εντός 5 τουλάχιστον πρώτων λεπτών της ώρας διοχετεύση μέσω μονίμων εξαγωγών διοχετεύσεως, ποσότητα αφρού επαρκή προς κάλυψιν μέχρι βάθους 6 δακτύλων (15 εκατοστών) της μεγίστης ενιαίας επιφανείας επί της οποίας δύναται να διαχυθή καύσιμον πετρέλαιον. Η, έν λόγω, εγκατάστασις θα δύναται να παράγη αφρόν κατάλληλον προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου. Εκ παραλλήλου θα προβλέπωνται μέσα τόσον προς αποτελεσματικόν διασκορπισμόν του αφρού διά μονίμου συστήματος σωληνώσεων και επιστομίων ή κρουνών ελέγχου εις τας εξαγωγάς διοχετεύσεως, όσον και προς τον σκοπόν όπως ο αφρός κατευθύνεται αποτελεσματικούς διά μονίμων διασκορπιστήρων επί άλλων κυρίων κινδύνων (εστιών) έκ πυρκαϊας πετρελαίου εντός του προστατευομένου χώρου είτε ταυτοχρόνως, είτε κεχωρισμένως. Η, έν λόγω, εγκατάστασις θα περιλαμβανη και κινητούς διασκορπιστήρας ετοίμους προς άμεσον χρήσιν παρά την θέσιν αφής πυράς του λέβητος ή του μηχανήματος καυσίμου πετρελαίου.
2. Εκάστη μόνιμος εγκατάστασις σβέσεως πυρκαϊας δι' αφρού, τοποθετουμένη επί δεξαμενοπλοίων, αντί της απαιτουμένης, υπό του παρόντος Κανονισμού, διά τους χώρους του φορτίου πετρελαίου μονίμου εγκαταστάσεως σβέσεως πυρκαϊας δι’ αερίου, θα είναι ικανή όπως, μέσω μονίμων αγωγών διοχετεύσεως, διασκορπίζη επί των καταστρωμάτων άνωθεν των δεξαμενών φορτίου πετρελαίου εντός 15 τουλάχιστον πρώτων λεπτών της ώρας, ποσότητα αφρού επαρκή προς κάλυψιν μέχρις ύψους 2 τουλάχιστον δακτύλων (η 5 εκατοστών) το σύνολον της επιφανείας του καταστρώματος των δεξαμενών. Η, έν λόγω εγκατάστασις δύναται να παράγη αφρόν κατάλληλον προς σβέσιν πυρκαϊών πετρελαίου. Εκ παραλλήλου θα προβλέπωνται μέσα προς αποτελεσματικόν διασκορπισμόν του αφρού διά μονίμου συστήματος σωληνώσεως. Θα υπάρχουν ωσαύτως επαρκείς κινητοί διασκορπιστήρες αφρού δυνάμενοι να συνδέωνται μετά της εγκαταστάσεως. Διά των διασκορπιστήρων τούτων ο αφρός θα δύναται να κατευθύνεται προς οιανδήποτε δεξαμενήν.
(Δια των έν τη παρούση παραγράφω λέξεων: «Επιφάνεια καταστρώματος δεξαμενής» νοείται επιφάνεια ισοδύναμος προς το ακρότατον μήκος των δεξαμενών φορτίου πολλαπλασιαζόμενον επί το πλάτος του πλοίου).
3. Η διάταξις εκάστης μονίμου εγκαταστάσεως σβέσεως πυρκαϊας δι’ αφρού θα είναι τοιαύτη ώστε να αποκλείεται περίπτωσις διακοπής της λειτουργίας της ή να καταστούν τα χειριστήρια ελέγχου της απρόσιτα συνεπεία πυρκαϊάς εντός τίνος των χώρων οι οποίοι προστατεύονται παρ' αυτής.
4. Επί εκάστης μονίμου εγκαταστάσεώς σβέσεως πορείας δι’ αφρού ή είς θέσιν παρακειμένην ταύτης θα αναρτάται πινακίς αναγράφουσα μονίμως και ευδιακρίτως οδηγίας περί της λειτουργίας της.
1. Έκαστον, υπό του παρόντος Κανονισμού, προβλεπόμενον σύστημα ελέγχου πυρκαϊάς θα είναι ικανόν, όπως καταδεικνύει αυτομάτως την παρουσίαν η ένδειξιν πυρκαϊάς καθώς και την θέσιν αυτής. Οι ενδείκται θα είναι συγκεντρωμένοι είτε είς την γέφυραν του πλοίου είτε είς ετέρους σταθμούς ελέγχου οι όποιοι επικοινωνούν απ’ ευθείας με την γέφυραν. Η Ε.Ε.Π. δύναται να επιτρέπη την κατανομήν των ενδεικτών είς περισσοτέρους σταθμούς εφ’ όσον πεισθή ότι εκ τοιαύτης διατάξεως οι ενδείκται θα παρέχουν έξ ίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα, ώς εάν είχον συγκεντρωθή κατά τ’ ανωτέρω.
2. Ο επί των επιβατηγών πλοίων χρησιμοποιούμενος και υπό του παρόντος Κανονισμού προβλεπόμενος ηλεκτρικός εξοπλισμός διά την λειτουργίαν συστήματος ανακαλύψεως πυρκαϊάς θα τροφοδοτήται εκ δύο πηγών ηλεκτρικής ισχύος, η μία των οποίων θα είναι η ηλεκτρική πηγή κινδύνου η απαιτουμένη εκ τού Κανονισμού 25 του Κεφαλαίου II Δ.Σ. ΠΑΖΕΘ.
3. Το σύστημα ενδείξεων παντός συστήματος ελέγχου πυρκαϊάς θα θέτη είς λειτουργίαν τόσον τους ηχητικούς όσον και τους ορατούς αναγγελτήρας συναγερμού των εν παραγράφω 1 του παρόντος άρθρου σταθμών.
1. Εκάστη εξάρτησις πυροσβέστου θ’ αποτελήται από:
(α Ατομικόν εξοπλισμόν περιλαμβάνοντα:
(1 Προστατευτικήν ενδυμασίαν έξ υλικού προστατεύοντος ήν επιδερμίδα εκ της ακτινοβολουμένης θερμότητας, εκ του πυρός και έξ εγκαυμάτων και προσβολών του ατμού. Η εξωτερική επιφάνεια δέον να είναι ανθεκτική είς το ύδωρ,
(ιι)Άρβυλα και χειρόκτια έξ ελαστικού ή ετέρου, αποκλείοντος κινδύνους ηλεκτροπληξίας, υλικού,
(ιιι) Εν μόνιμον κράνος παρέχον επαρκή προστασίαν κατά τον προσκρούσεων,
(w) Μίαν φορητήν λυχνίαν ασφαλείας λειτουργούσαν αποδοτικώς και αυτονόμως διά περιεχομένου έν αυτή ηλεκτρικού συσσωρευτού επί τρεις τουλάχιστον ώρας, και (ν) Έναν πέλεκυν πυροσβέστου.
(β) Αναπνευστικήν συσκευήν πληρούσαν τας απαιτήσεις τα καθοριζομένας είς το Παράρτημα 4.
2. Εφ’ όσον διατίθενται περισσότεραι της μιας εξαρτήσεις αυταί θα τηρώνται έτοιμοι προς χρήσιν είς ευχερώς προσιτή και απομεμακρυσμένας αλλήλων θέσεις, αί οποίαι δεν θα δύνανται ν’ απομονωθούν έν περιπτώσει πυρκαϊάς.
1. Εκαστον πλοίον, εφ’ ού εφαρμόζεται ο παρών Κανονισμός θα είναι εφωδιασμένον διά μέσων κρατήσεως των ανεμιτήρων αερισμού των χώρων μηχανοστασίου, ενδιαιτήσεος και φορτίου. Δια τους χώρους μηχανοστασίου και φορτίου θα προβλέπωνται μέσα κλεισίματος απασών των αναρωτίδων, θυρών, εξαεριστήρων, των δακτυλοειδών χώρων πέριξ των καπνοδόχων και των λοιπών ανοιγμάτων των χώρων τούτων. Ό χειρισμός των, έν λόγω, μέσων θα είναι δυνατός έκτος των ειρημένων χώρων, έκ θέσεων αί οποϊαι δεν θα δύνανται να καταστούν απρόσιτοι συνεπεία πυρκαϊάς εντός των χώρων τούτων.
2. (ι) Τα μηχανήματα ανεμιστήρων καταθλίψεως και απορροφήσεως, αί αντλίαι μεταγγίσεως καυσίμου πετρελαίου, αί πετρελαιαντλίαι του συστήματος καυσίμου πετρελαίου και αί λοιπαί παρόμοιαι πετρελαιαντλίαι καυσίμου θα εφοδιάζωνται διά μέσων χειρισμού έξ αποστάσεως, κειμένων εκτός των χώρων εντός των οποίων είναι τοποθετημένα, τα, ως άνω, μηχανήματα ή αί αντλίαι,
(ιι) Τα έν λόγω μέσα χειρισμού θα είναι ικανά όπως κρατούν τα, ως άνω, μηχανήματα ή τας αντλίας έν περιπτωσει πυρκαϊάς εντός των ειρημένων χώρων.
3. Έκαστη σωλήνωσις συνδεδεμένη με πετρελαιοδεξαμενήν αποθηκεύσεως καυσίμου ή κατακαθίσεως ή ετέραν υπηρετικήν πετρελαιοδεξαμενήν καθημερινής χρήσεως, πλην των διπυθμένων, ήτις θα επέτρεπεν, έν περιπτώσει βλάβης, την διαρροήν του περιεχομένου της κατά τρόπον δυνάμενον να προκαλέση κίνδυνον πυρκαϊάς, θα είναι εφωδιασμένη δι’ επιστομίου ή κρουνού στερεουμένου επί τής δεξαμενής μετά της οποίας η σωλήνωσις είναι συνδεδεμένη και δυναμένου να κλείεται εξ ευχερώς προσιτής θέσεως κειμένης έκτος του χώρου εις τον όποιον ευρίσκεται η δεξαμενή. Επί υπαρχόντων πλοίων οσάκις, τυγχάνει ιδιαιτέρως δυσχερής η εγκατάστασις συστήματος χειρισμού των επιστομίων πετρελαίου έκ σημείων έκτος του χώρου εγκαταστάσεώς των, δύναται κατά την κρίσιν τής Ε.Ε.Π. αντί του συστήματος τούτου να χρησιμοποιούνται βαλβίδες ταχείας ενεργείας (QUICK CLOSING VALVES) δυνάμεναι να χειρίζονται έκ σημείων κειμένων πλησίον των εξόδων τού χώρου εγκαταστάσεώς των.
1. Επί εκάστου πλοίου Κατηγορίας I και II ως και Κατηγορίας III, μήκους 33 μέτρων και άνω, θα υπάρχουν μονίμως εκτεθειμένα διά την καθοδήγησιν του Πλοιάρχου και των Αξιωματικών του πλοίου σχεδιαγράμματα γενικής διατάξεως δεικνύοντα ευδιακρίτως, δι’ έκαστον κατάστρωμα, την θέσιν των σταθμών ελέγχου, περιπολίας, τας ζώνας του πλοίου αί οποίαι είναι περικεκλεισμέναι μεταξύ πυριμάχων διαφραγμάτων επιβραδυντικών της μεταδόσεως πυρκαϊάς, καθώς και τας λεπτομέρειας των αγγελτήρων πυρκαϊάς, των συστημάτων ελέγχου πυρκαϊάς, των εγκαταστάσεων αυτομάτου ραντισμού (SPRINKLERS), των μονίμων και φορητών συσκευών κατασβέσεως πυρκαϊάς και εξαρτήσεως πυροσβεστών, των μέσων προσβάσεως προς τα διάφορα διαμερίσματα και καταστρώματα τού πλοίου, του συστήματος εξαερισμού, περιλαμβανομένων και των λεπτομερειών επί των κυρίων χειριστηρίων των ανεμιστήρων, των θέσεων αεροφρακτών, (μετά των χαρακτηριστικών αριθμών) των εξυπηρετουσών εκάστην ζώνην του πλοίου, των ανεμιστήρων εξαερισμού, τής θέσεως του συνδέσμου διεθνούς τύπου συνδέσεως μετά τής ξηράς ως και τής θέσεως απάντων των μέσων ελέγχου των αναφερομένων είς το άρθρον 63.
2. Επί πλοίων 500 κόρων και άνω πλήν των τοιούτων Κατηγοριών I και II ή Κατηγορίας III, μήκους 33 μέτρων και άνω, θα υπάρχουν μονίμως εκτεθειμένα διά την καθοδήγησιν του Πλοιάρχου, και των Αξιωματικών του πλοίου, σχεδιαγράμματα γενικής διατάξεως παρέχοντα ευδιακρίτως τας πληροφορίας τής προηγουμένης παραγράφου εφ’ όσον αύται αναφέρονται επί εγκαταστάσεων κ.λ.π. εφαρμοζόμενων διά τα πλοία ταύτα.
3. Τα σχεδιαγράμματα γενικής διατάξεως θα τηρώνται πάντοτε ενημερωμένα, αί δε τυχόν μεταβολαί θα καταχωρώνται είς ταύτα άνευ καθυστερήσεως.
Όπου ο παρών Κανονισμός ορίζει ότι συγκεκριμένον εξάρτημα, υλικόν μέσον, συσκευή, ή τύπος αυτών δέον να εγκατασταθή ή να φερέται εις πλοίον τι ή μετρον να λαμβάνεται, δύναται να επιτραπή κατόπιν αποφάσεως του Υπουργού μετά εισήγησιν της Ε.Ε.Π. όπως έτερον εξάρτημα, υλικόν μέσον ή συσκευή ή τύπος αυτών εγκατασταθή ή φέρεται ή έτερον ειδικόν μετρον να λαμβάνεται, εφ' όσον διαπιστωθή διά δοκιμής αυτών ότι τα έτερα ταύτα εξαρτήματα, υλικά μέσα, συσκευαί ή τύπος αυτών ή μέτρα, είναι εξ ίσου τουλάχιστον αποτελεσματικά όσον και τα υπό του παρόντος Κανονισμού οριζόμενα.
1. Αί, κατ’ εφαρμογήν του παρόντος Κανονισμού, φερόμεναι επί του πλοίου συσκευαί καταπολεμήσεως πυρκαϊας θα διατηρώνται εις καλήν κατάστασιν και θα είναι διαθέσιμοι προς άμεσον χρήσιν καθ’ άπαντα χρόνον. Άπασαι αί κινηταί τοιαύται συσκευαί, πλην των εξαρτήσεων πυροσβεστών, θα τοποθετώνται εις θέσεις, έξ ών θα είναι ευχερώς προσιταί από τους χώρους εις τους οποίους προορίζονται προς χρήσιν. Ιδιαιτέρως ό εις έκ των φορητών πυροσβεστήρων, θα τοποθετήται πλησίον της εισόδου του χώρου εις τον όποιον προορίζεται προς χρήσιν.
2. Εφ’ όσον εξάρτημα τι ή συσκευή διά την καταπολέμησιν της πυρκαϊάς ευρίσκεται επί του πλοίου καίτοι δεν προβλέπεται υπό του παρόντος Κανονισμού ή εκ των προβλεπομένων ευρίσκονται επί του πλοίου περισσότερα εις αριθμόν, ταύτα θα διατηρώνται είς καλήν κατάστασιν ώς τα απαιτούμενα και θα είναι διαθέσιμα προς άμεσον χρήσιν καθ’ άπαντα χρόνον.
3. Μετά την συμπλήρωσιν της Επιθεωρήσεως υπό της αρμόδιας Αρχής ή των κατ’ εξουσιοδότησιν ταύτης ενεργούντων ουδεμία μεταβολή επιτρέπεται επί των εξαρτημάτων διατάξεων ή συσκευών έφ’ ών εγένετο ή επιθεώρησις, δι’ οιανδήποτε αιτίαν άνευ εγκρίσεως τής Ε.Ε.Π.
1. Ο παρών Κανονισμός εφαρμόζεται είς άπαντα τα υπό Ελληνικήν σημαίαν πλοία.
2. Δύναται επίσης να εφαρμόζηται και είς πλοία υπό ξένας σημαίας ευρισκόμενα εις Ελληνικούς λιμένας πλήν των καταπλεόντων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ή έξ άλλων λόγων ανωτέρας βίας έφ’ όσον δεν παραλαμβάνουν επιβάτας ή εμπορεύματα ή δεν προσλαμβάνουν πλήρωμα.
3. Αρμόδιοι διά την εφαρμογήν του παρόντος Κανονισμού είναι η Ε.Ε.Π., οι εξουσιοδοτημένοι ’Οργανισμοί, αί Λιμενικαί και αί Ελληνικαί Προξενικαί Αρχαί.
Οι παραβάται του παρόντος Κανονισμού υπόκεινται εις τας υπό του άρθρου 45 του Ν.Δ. 187/73, περί Κώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου», προβλεπομένας κυρώσεις.
Εις τον αυτόν επί της ’Εμπορικής Ναυτιλίας Υπουργόν ανατίθεμεν την δημοσίευσιν και εκτέλεσιν του παρόντος.
Έν Αθήναις τη 17 Φεβρουάριου 1976
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑΣ
1. Ο, υπό του παρόντος Κανονισμού, προβλεπόμενος σύνδεσμος διεθνούς τύπου συνδέσεως μετά της ξηράς θα πληροί τας κατωτέρω προδιαγραφάς και θα είναι σύμφωνος προς το έν τέλει του παρόντος παρατιθέμενον σκαρίφημα :
Εξωτερική διάμετρος : 7 δάκτυλοι (ή 178 χιλιοστά).
Εσωτερική διάμετρος : 2 1/2 δάκτυλοι (ή 64 χιλστά).
Διάμετρος κύκλου κοχλιών : 5 1Χ4 δάκτυλοι (ή 132 χιλιοστ.).
Οπαί: 4 οπαί 3/4 διαμέτρου δακτύλου (ή 19 χιλιοστ) ισαπέχουσαι, συνεχιζόμεναι δι’ εγκοπής 19 χιλιοστ. πλάτους μέχρι της περιφερείας του περιαυχενίου.
Πάχος περιαυχενίου: 9/16 δάκτυλοι (ή 14,5 χι(ιοστ.) κατ’ ελάχιστον.
Κοχλίαι: 4 έκαστος διαμέτρου 5/8 δακτύλου (ή 16 χιλιοστ. και μήκους 2 δακτύλ. ή 50 χιλ.).
Επιφάνεια περιαυχενίου : Επίπεδος.
Υλικόν: Οιονδήποτε κατάλληλον διά πίεσιν λειτουργίας 150 λιμπρών ανά τετρ. δάκτυλον (ή 10,5 χιλιογρ. τετρ. εκ.)
Παρέμβυσμα : Οιονδήποτε κατάλληλον διά πίεσιν λειτουργίας 150 λιμπρών ανά τετρ. δάκτυλον (10,5 χιλιογρ. τετρ. έκατ.).
2. Ο σύνδεσμος θα κατασκευάζεται έξ υλικού καταλλήλου διά πίεσιν λειτουργίας 150 λιμπρών ανά τετρ. δάκτυλον (η χιλιογρ. τετρ. εκατοστά).
Το περιαυχένιον θα έχη επιφάνειαν επίπεδον επί πλευράς και επί της άλλης πλευράς θα έχη μονίμως στερεωμένον επ’ αύτής σύνδεσμον όστις θα εφαρμόζη επί των λήψεων πυρκαϊάς ή επί των εύκαμπτων σωλήνων του πλοίου.
Ο σύνδεσμος θα φυλάσσεται επί του πλοίου μεθ' ενός παρεμβύσματος καταλλήλου διά πίεσιν λειτουργίας 150 ανά τετρ. δάκτυλον (ή 10,5 χιλιογρ. ανά τετρ. εκατοστ.) καθώς και τεσσάρων κολχιών διαμέτρου 5/8 δακτύλου ή 16 χιλιοστομέτρων μήκους 2 δακτύλων (ή 50 χιλιοστομέτρων και οκτώ παρακύκλων.
1. Έκαστος προβλεπόμενος, υπό του παρόντος Κανονισμού πυροσβεστήρ αφρού πλήν των φορητών πυροσβέστηρων θα είναι σχεδίου και κατασκευής επιτρεπούσης την επιθεώρησιν του εσωτερικού του.
2. Το σώμα του πυροσβεστήρος θα είναι κυλινδρικόν με άκρα τα οποία θα έχουν κοιλανθή εξωτερικώς. Το σώμα και τα άκρα θα είναι κατασκευασμένα έκ φύλλων χάλυβος ο οποίος θα είναι εσωτερικώς επιψευδαργυρωμένος ή θα προβλέπεται εσωτερικώς ετέρα προστασία αυτού κατά τας οξειδώσεως. Παν έτερον τμήμα του πυροσβεστήρος όπου απαιτείται θα προφυλλάσσεται κατά της διαβρώσεως.
3. Το σώμα του πυροσβεστήρας θα είναι συγκολλητόν ή καρφωτόν. Άπασαι αί καρφωταί ενώσεις θα είναι συγκεκολλημέναι διά μεταλλικής κολλήσεως.
4. Το σώμα του πυροσβεστήρος θα φέρη άνοιγμα διά την εισαγωγήν εσωτερικού δοχείου. Εις το άνοιγμα θα είναι προσηρμοσμένον πώμα, εξ ορειχάλκου τύπου GENMETAL ή ετέρου καταλλήλου υλικού, κοχλιούμενον διά συνεχούς σπειρώματος. Προσέτι θα υπάρχουν οπαί ασφαλείας ή σχισμαί κατά τρόπον ώστε, όταν το σώμα αφαιρήται η τυχόν πίεσις του εναπομένοντος αερίου εις το δοχείον να δύναται να εκτονούται βαθμιαίως έν περιπτώσει φραγμού του ανοίγματος εκροής. Η σύνδεσις του πώματος θα εξασφαλίζηται δι’ ανισταμένου εις τα οξέα ελαστικού, λιπανθέντος δέρματος ή ετέρου καταλλήλου υλικού.
5. Εφ’ όσον ο πυροσβεστήρ είναι εφωδιασμένος δι’ εσωτερικού δοχείου τούτο θα φέρη κατάλληλα υποστηρίγματα.
6. Θα υπάρχη ενισχυμένος εύκαμπτος σωλήν εκροής μετ’ ακροσωληνίου, η επιφάνεια του οποίου θα είναι τοιαύτη ώστε, όταν ο πυροσβεστήρ τίθεται εις λειτουργίαν, θα εκτοξεύεται αφρός εις απόστασιν 15 μέτρον επί χρόνον τουλάχιστον 100 δευτερολέπτων προκειμένου περί πυροσβεστήρος περιεκτικότητος 30 γαλλονίων και άνω ή είς απόστασιν 10 μέτρων επί χρόνον τουλάχιστον 90 δευτερόλεπτων προκειμένου περί πυροσβεστηρος περιεκτικότατος κατώτερος των 30 γαλλονίων.
7. Η γόμωσις και ο χώρος αέρος άνωθεν της επιφάνειας διαλύματος εντός του σώματος θα έχουν κανονισθή εις τρόπον ώστε η μεγίστη πίεσις εντός του πυροσβεστήρος, όταν ούτος τίθεται είς λειτουργίαν με απάσας τας εξαγωγάς του κλειστός δεν θα υπερβαίνη τας 280 λίμπρας ανά τετρ. δάκτυλον, το δε διάλυμα θα τελή υπό θερμοκρασίαν 100 βαθμών F.
8. Ο πυροσβεστήρ θα είναι ικανός να αντέχη διά περίοδον 5 πρώτων λεπτών της ώρας εις εσωτερικήν πίεσιν ίσην κατά μίαν και ημίσειαν φοράν προς την πίεσιν, ήτις αναπτύσσεται εντός αυτού, όταν τεθή έν λειτουργία με απάσας τας εξαγωγας του κλειστός, ήτις όμως εις ουδεμίαν περίπτωσιν θα είναι κατώτερα των 350 λιμπρών.
9. Είς το εξωτερικόν του πυροσβεστήρος θα έχουν σημανθή μονίμως και ευδιακρίτως τα ακόλουθα :
(α) Το όνομα του κατασκευαστού του πυροσβεστήρος.
(β) Η περιεκτικότης του πυροσβεστήρος.
(γ) Η επιφάνεια του διαλύματος, όταν ο πυροσβεστήρ είναι πληρωμένος διά της απαιτουμένης προς εργασίαν ποσότητας.
(δ) Η πίεσις υπό την οποίαν εδοκιμάσθη ο πυροσβεστήρ
(ε) Οδηγίαι διά την λειτουργίαν του πυροσβεστήρος.
(στ) Το έτος κατασκευής του πυροσβεστήρος.
10. Εις ό,τι αφορά τα είδη, την κατασκευήν, την επιθεώρησιν, την συντήρησιν, τας δοκιμάς των πυροσβεστήρων, τας τεχνικός και λοιπάς απαιτήσεις αυτών, ισχύουν, πέραν των αναφερομένων έν τω παρόντι Κανονισμώ καί τα καθοριζόμενα υπό των εκάστοτε έν ισχύι ’Εθνικών Ελληνικών Προδιαγραφών του 'Υπουργείου Βιομηχανίας.
1. Πας προβλεπόμενος υπό του παρόντος Κανονισμού πυροσβυστήρ διοξειδίου άνθρακος, πλην των φορητών πυροσβεστήρων, θα είναι εφοδιασμένος διά κυλίνδρων εγκεκριμένου τύπου.
2. Έκαστος κύλινδρος θα φέρη εσωτερικών σωλήνα εκβολής ως και βαλβίδα απελευθερώσεως του αερίου.
3. Ο πυροοβεστήρ θα φέρη εύκαμπτον σωλήνα εκβολής ενισχυμένον ώστε ν’ αντέχη εις πίεσιν τουλάχιστον 1800 λιμπρών ανά τετρ. δάκτυλον όταν προσαρμοσθούν εις τούτον οι κατάλληλοι σύνδεσμοι. Η εσωτερική διάμετρος του ευκάμπτου σωλήνος εκκενώσεως δεν θα είναι μικροτέρα των παρατιθεμένων αντιστοίχως μεγεθών του κάτωθι πίνακος.
Περιεκτικότης πυροσβεστηρος |
Ελάχιστης έσωτερ. διαμέτρ. εύκαμπτου σωλήνος εκκενώσεως |
35 λίμπρες | 3/8 δάκτυλ. |
100 λίμπρες | 1/2 δάκτυλ. |
Ο εύκαμπτος σωλήν εκκενώσεως θα φέρη κέρας έκ μονωτικού του ηλεκτρικού υλικού και τύπου δυναμένου να μειώνη την ταχύτητα του εκβαλλομένου αερίου. Το μεταλλικόν τμήμα του χειριστηρίου λειτουργίας θα είναι καταλλήλως επενδεδυμένον διά χαλκού διά την προστασίαν των χειρών του χειριστού από το υπερβολικόν ψύχος.
4. Ο πυροσβεστήρ είς οιονδήποτε θερμοκρασίαν μεταξύ 60°F(15°C) και 65°F (18°C) θα εκβάλη αέριον είς τοιούτον ρυθμόν ώστε να εκβάλλεται διοξείδιον άνθρακος ίσον είς βάρος προς τα 3/4 της περιεκτικότητας του δοχείου κατά τας παρατιθεμένας αντιστοίχως περιόδους του κάτωθι πίνακος:
Περιεκτικότης πυροσβεστήρος | Περίοδος |
35 λίμπρες | 30—45 δευτερόλεπτα |
100 λίμπρες | 60—90 δευτερόλεπτα |
5. Εις ό,τι αφορά τα είδη, την κατασκευήν, την επιθεώρησιν, την συντήρησιν, τας δοκιμάς των πυροσβεστήρων, τας τεχνικός και λοιπάς απαιτήσεις αυτών, ισχύουν, πέραν των αναφερομένων, εν τω παρόντι Κανονισμώ και τα καθοριζόμενα υπό των εκάστοτε έν ισχύι Εθνικών Ελληνικών Προδιαγραφών του Υπουργείου Βιομηχανίας.
1. Αναπνευστικαί συσκευαί.
α) Έκαστη προβλεπομένη έκ του παρόντος Κανονισμοί αναπνευστική συσκευή θα είναι είτε :
(ι) Κράνος καπνού ή προσωπίς καπνού εκάστη των οποίων θα είναι εφωδιασμένη μετ’ αεραντλίας και ευκάμπτου αεροσωλήνος :
(ιι) Αυτόνομος αναπνευστική συσκευή.
(β) Η συμφώνως προς το άρθρον 62 του Κανονισμού, αναπνευστική συσκευή (εφ’ όσον είναι του τύπου «Κράνους καπνού ή προσωπίδος καπνού») και το μήκος του εύκαμπτου προς παροχήν αέρος σωλήνος εκ του ανοικτού καταστρώματος και είς αρκετήν απόστασιν από του στομίου κύτους ή θύρας μέχρις οιουδήποτε σημείου των κυτών φορτίου ή των χώρων μηχανών, υπερβαίνει τα 36 μέτρα (120) πόδας θα αντικαθίσταται διά μιας αυτονόμου αναπνευστικής συσκευής ή θα εφοδιάζεται διά ταύτης συμπληρωματικώς κατά την κρίσιν της Ε.Ε.Π.
2. Κράνος καπνού ή προσωπίς καπνού:
Έκαστον, υπό του παρόντος Κανονισμού, προβλεπόμενον κράνος καπνού θα φέρη εύκαμπτον σωλήνα διά την παροχήν αέρος έκ της εξωτερικής ατμοσφαίρας, ώς και αεραντλίαν ή φυσητήρα κατάλληλον προς κατάθλιψιν αέρος μέσω του ευκάμπτου σωλήνος. Ο εύκαμπτος σωλήν θα είναι τύπου επιτρέποντας την ελευθέραν δίοδον του αέρος, και μήκους επαρκούς επιτρέποντος όπως η αεραντλία ή ο φυσητήρ ευρίσκωνται επί του ανοικτού καταστρώματος είς τον καθαρόν αέρα και αρκούντως μακράν οιουδήποτε στομίου κύτους ή θύρας κατά τον χρόνον καθ’ όν ο φέρων το κράνος ή την προσωπίδα ευρίσκεται είς οιονδήποτε τμήμα των χώρων ενδιαιτήσεως ή χώρου υπηρετικού φορτίου ή μηχανών.
Εφ’ όσον διά την κάλυψιν της αποστάσεως μέχρι των, ώς άνω, χώρων απαιτείται η ένωσις δύο ή περισσοτέρων μηκών ευκάμπτου σωλήνος, θα υπάρχουν διά την εκτέλεσιν τών ενώσεων σύνδεσμοι έν καλή καταστάσει. 'Η εισαγωγή αέρος προς την αντλίαν ή τον φυσητήρα θα προστατεύηται κατά τρόπον εξασφαλίζοντα ότι δεν θα φράσσεται η τροφοδότησις του αέρος.
3. Αυτόνομος αναπνευστική συσκευή :
α) Εκάστη, υπό του παρόντος Κανονισμού, προβλεπομένη αυτόνομος αναπνευστική συσκευή θα είναι του τύπου πεπιεσμένου αέρος ανοικτού κυκλώματος.
β) Η ικανότης εναποθηκεύσεως του κυλίνδρου ή κυλίνδρων πεπιεσμένου αέρος οι οποίοι είναι ηρτημένοι είς την συσκευήν και φέρονται υπό του χρησιμοποιούντος ταύτην, θα είναι τουλάχιστον 1200 λιτρών (42 κυβ. ποδών) ελευθέρου αέρος.
Οι κύλινδροι αποθηκεύσεως θα είναι κατεσκευασμένοι εκ καταλλήλου υλικού, αποτελεσματικού τύπου και επαρκούς αντοχής ώστε να αντέχουν με επαρκή συντελεστήν ασφαλειαί εις την εσωτερικήν πίεσιν του αέρος υπό την οποίαν συνήθως λειτουργούν, έκαστος δέ κύλινδρος θα αντέχη είς δοκιμή δι' υδραυλικής πιέσεως δεόντως υπερβαινούσης την ανώτατην πίεσιν εργασίας.
γ) Θα προβλέπωνται μέσα διά την αυτόνομον ρύθμισιν παροχής αέρος προς τον φέροντα την συσκευήν, η οποία θα είναι σύμφωνος προς τας απαιτήσεις της αναπνοής αυτού, εφ' όσον ούτος αναπνεύση οιονδήποτε όγκον ελευθέρου αέρος μέχρις 85 λιτρών (3 κυβ. ποδών) ανά λεπτόν κατά πάντα χρόνον καθ' όν η πίεσις εντός του κυλίνδρου ή κυλίνδρων παροχής είναι άνω των 150 λιμπρών ανά τετρ. δάκτυλον. Θα προβλέπωνται επίσης μέσα διά την επαφήν των άκρων των οδόντων της βαλβίδος αυτομάτου τροφοδοτήσεως αέρος.
δ) Εις το σύστημα τροφοδοτήσεως αέρος υψηλής πιέσεως θα είναι ενσωματωμένον θλιβόμετρον μετά μη διαρηγνυομένου στομίου, ίνα δύναται ο φέρων την συσκευήν να αναγιγνώσκη επ' ευθείας και ευχερώς την πίεσιν του αέρος είς τον τροφοδοτικόν κύλινδρον ή κυλίνδρους.
β) Θα προβλέπωνται μέσα ηχητικής προειδοποιήσεις του φέροντος την συσκευήν οσάκις το 80 % της δυναμένης να χρησιμοποιηθή χωρητικότητας της συσκευής, καταναλωθή.
στ) Το άνώτατον βάρος πάσης τοιαύτης συσκευής δεν θα είναι μεγαλύτερον των 35 λιμπρών εξαιρούμενου του τυχόν υπάρχοντας σωσιβίου ρυματίου καθώς και της τυχόν υπαρχούσης σωσιβίου ζώνης ή εξαρτήσεως εφ’ όσον αύται δεν αποτελούν αναπόσπαστον τμήμα της συσκευής.
ζ) Δι' εκάστην αυτόνομον αναπνευστικήν συσκευήν θα υπάρχουν αμοιβοί κύλινδροι πλήρως φορτισμένοι με συνολικήν αμοιβήν χωρητικότητα ελευθέρου αέρος τουλάχιστον 2.400 λίτρων.
Ειδικώτερον:
(ι) Εφ’ όσον το πλοίο φέρει πέντε ή περισσοτέρας τοιαύτας συσκευάς η συνολική αμοιβός χωρητικότης αποθηκεύσεως του ελευθέρου αέρος δύναται να μη υπερβαίνη τα 9.600 λίτρα (336 κυβ. πόδες).
(ιι) Εφ’ όσον το πλοίον είναι εφωδιασμένον διά μέσων δι’ όν επαναφορτίζονται οι κύλινδροι, υπό πλήρη πίεσιν, δι’ αέρος ελευθέρου έκ μολύνσεως, η αμοιβός χωρητικότης αποθηκεύσεως των πλήρως φορτισμένων αμοιβών κυλίνδρων εκάστης συσκευής θα είναι τουλάχιστον 1.200 λίτρα (42 κυβ.πόδες) ελευθέρου αέρος, η δε συνολική αμοιβός χωρητικότης ελευθέρου αέρος θα δύναται να μη υπερβαίνη τα 4.000 λίτρα (169 κυβ. πόδας).
η) Μεθ’ εκάστης συσκευής θα τηρήται εγχειρίδιον οδηγιών και τρόπου χρησιμοποιήσεως.
Γενικά:
α) Έκαστη αναπνευστική συσκευή θα είναι κατασκευασμένη έξ υλικών εχόντων επαρκή μηχανικήν αντοχήν, στερεότητα και ανθεκτικότητα εις φθοράν έκ θερμάνσεως η εξ επαφής με το ύδωρ, τα δε υλικά ταύτα θα είναι ανθεκτικά εις την πυρκαϊάν και δεν θα επιτρέπουν την εντός του αναπνευστικού κυκλώματος εισβολήν καπνού ή χημικών αναθυμιάσεων αί οποίαι πιθανόν ν’ αντιμετωπισθούν κατά την διάρκειαν της εργασίας. Το ύφασμα το χρησιμοποιούμενου διά την κατασκευήν οιασδήποτε εξαρτήσεως, δι’ ής είναι εφωδιασμένη η συσκευή, θα αντέχη εις την συστολήν. Τα εκτιθέμενα μεταλλικά τμήματα τής συσκευής, της εξαρτήσεως και των εξαρτημάτων θα είναι έξ υλικού, κατά το πρακτικώς δυνατόν, ανθεκτικού εις τούς έκ τριβής σπινθηρισμούς.
β) Μεθ’ εκάστης αναπνευστικής συσκευής θα προβλέπεται ο ακολούθος εξοπλισμός :
(ι) Εν πυρίμαχον σωσίβιον ρυμάτιον-σηματοδότης-μήκους κατά 10 τουλάχιστον πόδας μεγαλύτερου της αποστάσεως εκ του ανοικτού καταστρώματος (μακράν οιουδήποτε στομίου κύτους ή θύρας) μέχρις οιουδήποτε τμήματος χώρου ενδιαιτήσεως, υπηρετικού, φορτίου ή μηχανών. Το ρυμάτιον θα είναι εκ συρματόσχοινου κατεσκευασμένου έκ χαλκού ή επιψευδαργυρωμένου χάλυβος με αντοχήν θραύσεως τουλάχιστον 1.120 λιμπρών, θα είναι δέ επικεκαλυμμένον μέχρι περιφέρειας τουλάχιστον 11/4 δακτύλων υπό καννάβεως ή ετέρου καλύμματος, ώστε να παρέχη επιφάνειαν, η οποία θα δύναται να συγκρατήται στερεώς όταν είναι βεβρεγμένη.
(ιι) Ζώνη ασφαλείας δυναμένη να ρυθμίζηται, η εξάρτησις εις την οποίαν θα είναι δυνατή η, υπό του φέροντος την συσκευήν προσώπου, στερεά προσάρτησις και απόστασις τού σωσιβίου ρυματίου μέσω ειδικής πόρπης μετ’ ελατηρίου (SNAP-HOOK).
(ιιι) Μέσα προς πρστασίαν εκ τού καπνού των οφθαλμών και του προσώπου του φέροντος την συσκευήν.
(ιν) Πλάκες έκ καταλλήλου αλεξιπύρου υλικού φέρουσαι ευκρινώς αναγιγνωσκόμενου Κώδικα Σημάτων προς χρησιμοποίηση μεταξύ του φέροντος την συσκευήν και του παρακολουθούντος αυτόν, μία των οποίων θα είναι ηρτημένη επί της ζώνης ασφαλείας ή της εξαρτήσεως και ετέρα προσδεδεμένη εις την ελευθέραν άκραν τού σωσιβίου ρυματίου, και
(ν) Δι' εκάστην συσκευήν (πλην του τύπου κράνους καπνού) εν ελαφρού βάρους κράνος ασφαλείας μετά εσωτερικής προστατευτικής επενδύσεως και ρυθμιζομένου υποσιαγώνου.
γ) Επί εκάστης αναπνευστικής συσκευής θα έχη σημανθή ευδιακρίτως το όνομα του κατασκευαστού ή πωλητού και το έτος κατασκευής, θα αναγράφωνται επίσης επ’ αυτής μονίμως και ευδιακρίτως εις την Ελληνικήν γλώσσαν οδηγίαι περί του τρόπου χειρισμού της.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑΣ