Σχετικά έγγραφα :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 195A_1997 | 329.21 KB |
1. Τα άρθρα 4 και 5 του Ν. 6422/1934 (Α’ 412) και του άρθρου 3 παρ. 2 του Ν. 3214/55 (Α' 108).
2. Το άρθρο 14 παρ. 5 του ΑΝ 1671/1951 (Α’33).
3. Το Π.Δ. 27/1996 (Α' 19).
4. Τη με αριθμό 114/4.10.96 (Β’ 924) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Ανάπτυξης περί αναθέσεως αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου.
5. Το γεγονός ότι δεν προκαλείται επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό (άρθρο 29α του Ν. 1558/85, Α' 114).
6. Τη με αριθμό 468/1997 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικράτειας ύστερα από πρόταση της Υφυπουργού Ανάπτυξης, αποφασίζουμε:
1. Ως Χημικές Εγκαταστάσεις για την εφαρμογή του άρθρου 4 του Ν. 6422/1934, θεωρούνται οι εξειδικευμένες μηχανολογικές εγκαταστάσεις του νόμου αυτού, εφόσον η λειτουργία τους έχει ως αντικείμενο την κατεργασία της ύλης με σκοπό την αλλαγή της κατάστασης ή του περιεχομένου ενέργειας ή της σύστασης και μπορεί να είναι αυτοτελείς ή να αποτελούν τμήμα σύνθετου βιομηχανικού συγκροτήματος.
2. Ως χημικές εγκαταστάσεις κατά την έννοια της προηγούμενης παραγράφου θεωρούνται ιδίως οι εξής εγκαταστάσεις:
α. Οι εγκαταστάσεις των ειδικοτήτων Γ, Δ, ΣΤ και Η του άρθρου 1 του από 16/17 Μαρτίου 1950 βασιλικού διατάγματος.
β. Από τις εγκαταστάσεις της ειδικότητας Α του άρθρου 1 του ως άνω Β.Δ. μόνο οι εγκαταστάσεις κατεργασίας και εκκαμινεύσεως μεταλλευμάτων, παραγωγής και πρώτης κατεργασίας μετάλλων, τα χυτήρια και οι εγκαταστάσεις παραγωγής τεχνητής ξυλείας.
γ. Από τις εγκαταστάσεις της ειδικότητας Β του άρθρου 1 του ως άνω ίδιου βασιλικού διατάγματος μόνο οι εγκαταστάσεις παραγωγής νημάτων, τεχνητών ή συνθετικών ινών, τα βαφεία, τυποβαφεία, πλυντήρια και φινιριστήρια νημάτων και υφασμάτων.
δ. Η ειδικότητα Ε του άρθρου 1 του ως άνω βδ με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας μαρμάρου.
ε. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων από πλαστική ύλη.
στ. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων από βιομηχανικά ή μη μεταλλικά ορυκτά.
ζ. Οι εγκαταστάσεις επιμεταλλώσεως και οξειδώσεως μετάλλων και μεταλλοτυπίας.
η. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτροδίων, συσσωρευτών και ξηρών ηλεκτρικών στοιχείων.
θ. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας στερεών, υγρών και αερίων βιομηχανικών αποβλήτων, επεξεργασίας ύδατος, αστικών λυμάτων και στερεών απορριμμάτων.
ι. Οι εγκαταστάσεις υγιεινής και ασφάλειας εργασίακών χώρων που έχουν σκοπό την προστασία από κινδύνους έκρηξης, δηλητηρίασης ή μόλυνσης.
1. Για την άσκηση του επαγγέλματος του διπλωματούχου μηχανικού οι ως άνω χημικές εγκαταστάσεις διακρίνονται, με κριτήριο την ισχύ του εγκατεστημένου εξοπλισμού τους και ανάλογα με το συγκεκριμένο αντικείμενο της επαγγελματικής δραστηριότητας, σε απλές και μη απλές.
2. Ως απλές νοούνται οι εξής χημικές εγκαταστάσεις:
α. Για την εκπόνηση μελετών και πραγματογνωμοσυνών, εκείνες των οποίων η ισχύς του εγκατεστημένου εξοπλισμού τους, πλην του εφεδρικού, δεν υπερβαίνει τους 200 HP.
β. Για την επίβλεψη της εκτέλεσης των μελετών, εκείνες των οποίων η ισχύς του εγκατεστημένου εξοπλισμού τους, πλην του εφεδρικού, δεν υπερβαίνει τους 400 HP.
γ. Για την τεχνική υπεύθυνη επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης, εκείνες των οποίων η ισχύς του εγκατεστημένου εξοπλισμού τους, πλην του εφεδρικού, δεν υπερβαίνει τους 600 HP.
3. Ως μη απλές νοούνται όλες οι χημικές εγκαταστάσεις που δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις α-γ της προηγούμενης παραγράφου.
Για την εκπόνηση μελετών και πραγματογνωμοσυνών, εκείνες των οποίων η ισχύς του εγκατεστημένου εξοπλισμού τους, πλην του εφεδρικού, δεν υπερβαίνει τους 200 HP.
Για την επίβλεψη της εκτέλεσης των μελετών, εκείνες των οποίων η ισχύς του εγκατεστημένου εξοπλισμού τους, πλην του εφεδρικού, δεν υπερβαίνει τους 400 HP.
Για την τεχνική υπεύθυνη επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησης, εκείνες των οποίων η ισχύς του εγκατεστημένου εξοπλισμού τους, πλην του εφεδρικού, δεν υπερβαίνει τους 600 HP.
1. Ως διπλωματούχοι μηχανικοί κατά την έννοια του παρόντος διατάγματος νοούνται οι Χημικοί Μηχανικοί, οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, οι Μηχανολόγοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και οι Ναυπηγοί Μηχανικοί.
2. Στις απλές χημικές εγκαταστάσεις η εκπόνηση πραγματογνωμοσυνών, η εκπόνηση και η επίβλεψη εκτέλεσης μελετών και η υπεύθυνη τεχνική επίβλεψη λειτουργίας και συντήρησής τους επιτρέπεται να ανατίθεται σε οποιονδήποτε διπλωματούχο μηχανικό από τους αναφερόμενους στην παρ. 1 του άρθρου αυτού.
3. Στις μη απλές χημικές εγκαταστάσεις η άσκηση του επαγγέλματος του διπλωματούχου μηχανικού επιτρέπεται κατά τις εξής διακρίσεις:
α. Η εκπόνηση μελετών και η επίβλεψη εκτέλεσής τους ανατίθεται σε διπλωματούχους Χημικούς Μηχανικούς σε συνεργασία με διπλωματούχους Μηχανολόγους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ή με Μηχανολόγους Μηχανικούς ή με Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ή με Ναυπηγούς Μηχανικούς.
β. Η εκπόνηση πραγματογνωμοσυνών και η υπεύθυνη τεχνική επίβλεψη λειτουργίας των χημικών εγκαταστάσεων ανατίθεται μόνο σε διπλωματούχους Χημικούς Μηχανικούς.
γ. Η υπεύθυνη τεχνική επίβλεψη της συντήρησης των χημικών εγκαταστάσεων ανατίθεται μόνο σε διπλωματούχους Μηχανολόγους Μηχανικούς ή Μηχανολόγους - Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ή Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ή Ναυπηγούς Μηχανικούς.
4. Για την άσκηση στις χημικές εγκαταστάσεις του επαγγέλματος άλλων προσώπων, πλην των αναφερομένων στην παρ. 1 διπλωματούχων μηχανικών, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΒΔ16/17.3.1950, όπως ισχύει σήμερα.
5. Οι διατάξεις των άρθρων 12, 13 και 24 του από 16/7 Μαρτίου 1950 βασιλικού διατάγματος εφαρμόζονται αναλόγως και για τους διπλωματούχους Χημικούς Μηχανικούς στις χημικές εγκαταστάσεις.
1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού χημικών εγκαταστάσεων, όλες οι μελέτες, τα υπομνήματα και τα σχεδιαγράμματα που υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές για την έκδοση των ως άνω αδειών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, πρέπει να υπογράφονται από τους διπλωματούχους μηχανικούς κατά τις διακρίσεις του άρθρου 3 του παρόντος.
2. Ο ενδιαφερόμενος να λάβει άδεια εγκατάστασης, επέκτασης ή εκσυγχρονισμού Χημικής Εγκατάστασης οφείλει να ορίζει τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τη μελέτη και την επίβλεψη εκτέλεσης αυτής, συνυποβάλλοντας στην Αδειοδοτούσα Αρχή, έγγραφη δήλωσή τους, με την οποία αποδέχονται την εκπόνηση της μελέτης και την επίβλεψη της εκτέλεσής της, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης της εγκατάστασης σε λειτουργία.
3. Για την ανανέωση αδειών λειτουργίας Χημικών Εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εκτός των άλλων δικαιολογητικών, πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια Αρχή και υπεύθυνη δήλωση ανάληψης της τεχνικής επίβλεψης της λειτουργίας των Χημικών Εγκαταστάσεων από διπλωματούχο Χημικό Μηχανικό ή από πτυχιούχο Χημικό.
1. Για την άσκηση του επαγγέλματος του Χημικού Μηχανικού στις μηχανολογικές εγκαταστάσεις του από 16/17.3.1950 βασιλικού διατάγματος που απομένουν μετά την τροποποίησή του από το παρόν προεδρικό διάταγμα, αυτές διακρίνονται σε απλές και μη απλές σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 2 του παρόντος.
2. Η άσκηση του επαγγέλματος του Χημικού Μηχανικού επιτρέπεται χωρίς περιορισμό μόνο στις απλές μηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται το από 15.4/1.5.1958 βασιλικό διάταγμα «Περί χαρακτηρισμού των Χημικών Εγκαταστάσεων κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 4 του Ν. 6422/1934» (ΦΕΚ Α' 61) και κάθε άλλη διάταξη που είναι αντίθετη προς τις διατάξεις αυτού του Π.Δ.
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στην Υφυπουργό Ανάπτυξης αναθέτουμε τη δημοσίευση και την εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 1997
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ