Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 386Β_91 | 170.5 KB |
1. Οι κάτοχοι εγκαταστάσεων ανάµειξης συσκευασίας και αποθήκευσης λιπαντικών ελαίων και λιπών υποχρεώνονται να παίρνουν κατάλληλα µέτρα και µέσα για την αποτροπή των κινδύνων έκρηξης πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις τους ή στις αποθήκες τους.
2. Στα ανωτέρω περιλαµβάνονται:
α. Τα προληπτικά µέτρα πυροπροστασίας για το σύνολο των εγκαταστάσεων.
β. Τα κατασταλτικά µέσα πυροπροστασίας σε περίπτωση εµφάνισης πυρκαγιάς.
γ. Η συγκρότηση οµάδας πυροπροστασίας από το προσωπικό της επιχείρησης και η µέριµνα για την εκπαίδευσή της.
1. Οι κάτοχοι των εγκαταστάσεων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ. 1 της παρούσας οφείλουν να συντάσσουν µελέτη πυροπροστασίας που θα εγκρίνεται από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (Π.Υ.). Στη µελέτη αυτή περιγράφονται λεπτοµερώς όλα τα µέτρα και µέσα πυροπροστασίας που αφορούν την υπόψη εγκατάσταση ή αποθήκη, το είδος της εκπαίδευσης και τα ειδικά καθήκοντα της οµάδας πυροπροστασίας σε θέµατα πρόληψης, περιορισµού και κατάσβεσης πυρκαγιών καθώς και ο τρόπος δράσης της οµάδας.
2. Η µελέτη πρέπει να συντάσσεται από πρόσωπα που έχουν δικαίωµα σύνταξης µελετών ηλεκτρολοµηχανολογικών εγκαταστάσεων σύµφωνα µε την νοµοθεσία.
3. Τα µέτρα και µέσα πυροπροστασίας πρέπει να καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζονται στο Παράρτηµα ΙΙΙ της παρούσας.
1. Για τη χορήγηση, από τις αρµόδιες Υπηρεσίες, της άδειας εγκατάστασης που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, απαιτείται η υποβολή, εκτός των άλλων δικαιολογητικών που ορίζουν οι διατάξεις αυτές, και µελέτης πυροπροστασίας, εγκεκριµένης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
2. Σε περίπτωση επέκτασης των εγκαταστάσεων και αποθηκών δεν απαιτείται η υποβολή νέας µελέτης πυροπροστασίας εφόσον:
α. ∆εν επέρχεται αύξηση της καλυπτόµενης επιφάνειας που επιβάλλει την λήψη προσθέτων µέτρων και µέσων πυροπροστασίας σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρούσας.
β. ∆εν αλλάζει η κατηγορία κινδύνου της εγκατάστασης.
3. Για την χορήγηση, από τις αρµόδιες Υπηρεσίες, της σχετικής άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων και αποθηκών καθώς και για την ανανέωση αδειών λειτουργίας που έχουν χορηγηθεί, απαιτείται εκτός των άλλων δικαιολογητικών που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, η υποβολή πιστοποιητικού της αρµοδίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ότι έχουν ληφθεί όλα τα µέτρα και µέσα πυροπροστασίας που αναφέρονται στην µελέτη που ισχύει για τις συγκεκριµένες εγκαταστάσεις ή αποθήκες και ότι αυτά είναι σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρούσας απόφασης. Το πιστοποιητικό αυτό ισχύει για 5 χρόνια.
Η ενδιαφερόµενη επιχείρηση οφείλει να ζητήσει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανανέωση ή κατά περίπτωση αναθεώρηση του ισχύοντος πιστοποιητικού πυροπροστασίας δύο τουλάχιστον µήνες πριν από την λήξη της ισχύος του.
4. Τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας που έχουν εκδοθεί µέχρι την δηµοσίευση της παρούσας εξακολουθούν να ισχύουν για τρία (3) χρόνια από την έκδοσή τους εκτός των πιστοποιητικών εκείνων που έχουν εκδοθεί σύµφωνα µε την Υπουργική Απόφαση Π-7086/88 (ΦΕΚ 550/τ.Β΄/3.8.1988) τα οποία ισχύουν µέχρι τη λήξη τους.
5. Εγκαταστάσεις της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας που έχουν εγκεκριµένο ΕΚΠΥ και πιστοποιητικό πυροπροστασίας σύµφωνα µε τις προϊσχύουσες διατάξεις, υποχρεώνονται όταν τούτο λήξει να συντάξουν και υποβάλουν στην αρµοδία Πυροσβεστική Υπηρεσία µελέτη πυροπροστασίας, σύµφωνα µε τα καθοριζόµενα στην παρούσα για την έκδοση πιστοποιητικού.
Στις περιπτώσεις αυτές, εφόσον τα µέτρα και µέσα πυροπροστασίας που έχουν ληφθεί βάσει των προϊσχυουσών ∆ιατάξεων, δεν είναι σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στην παρούσα απόφαση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία υποχρεούται να χορηγεί προσωρινή βεβαίωση πυροπροστασίας, στην οποία θα αναγράφονται όλα τα πρόσθετα µέτρα και µέσα πυροπροστασίας καθώς το χρονικό διάστηµα µέσα στο οποίο πρέπει να ληφθούν. Το χρονικό αυτό διάστηµα δεν µπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) έτος.
Στις περιπτώσεις αυτές και εφόσον υφίσταται θέµα ανανέωσης της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης, η αρµοδία Υπηρεσία θα προβαίνει στην ανανέωση της σχετικής άδειας λειτουργίας µε τον όρο ότι µέσα στο χρονικό διάστηµα που καθορίζεται στην βεβαίωση της Π.Υ. η ενδιαφεροµένη επιχείρηση θα προσκοµίσει οριστικό πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
6. Όταν ζητείται από τους ενδιαφεροµένους χορήγηση άδειας λειτουργίας χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης, θα υποβάλλονται στην αρµοδία για την έκδοση της άδειας Υπηρεσία, τόσο η µελέτη όσο και το πιστοποιητικό πυροπροστασίας που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 3 του παρόντος άρθρου.
1. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία µπορεί να ενεργεί οποτεδήποτε επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις που υπάγονται στις διατάξεις της απόφασης αυτής, προκειµένου να διαπιστώσει αν τηρούνται τα προβλεπόµενα, από την εγκεκριµένη µελέτη και τις διατάξεις της απόφασης αυτής µέτρα και µέσα πυροπροστασίας.
2. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία παραβάσεις ή παραλείψεις των µέτρων και µέσων πυροπροστασίας η Υπηρεσία ενηµερώνει εγγράφως την αρµοδία για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας Υπηρεσία του Υπουργείου Βιοµηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
1. Στην παρούσα απόφαση προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο τµήµα της τα εξής παραρτήµατα:
Παράρτηµα Ι: Ταξινόµηση - Αποστάσεις ασφαλείας.
Παράρτηµα ΙΙ: Κατάταξη των εγκαταστάσεων ανάµειξης - συσκευασίας και αποθήκευσης λιπαντικών ελαίων και λιπών σε κατηγορίες από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς.
Παράρτηµα ΙΙΙ: Μέτρα και µέσα πυροπροστασίας που πρέπει να λαµβάνονται για κάθε κατηγορία εγκαταστάσεων από τις αναφερόµενες στο Παράρτηµα ΙΙ.
Οι κάτοχοι εγκαταστάσεων ανάµειξης, συσκευασίας και αποθήκευσης λιπαντικών ελαίων και λιπών, που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγρών καυσίµων των εταιρειών εµπορίας πετρελαιοειδών, θα συντάσσουν ενιαία µελέτη πυροπροστασίας και θα εκδίδεται ενιαίο πιστοποιητικό πυροπροστασίας για το σύνολο των εγκαταστάσεων, αφού ληφθούν όλα τα µέτρα και µέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται αντιστοίχως από την παρούσα και από την απόφαση Π-7086/Φ5.2/88 (ΦΕΚ 550/τ.Β/3.8.1988).
1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται οι διατάξεις:
α. Του Π.∆. 460/76 «περί λήψεως µέτρων πυρασφαλείας υπό βιοµηχανικών επιχειρήσεων και αποθηκών» (ΦΕΚ 170/τ.Α/1976) και οι 17483/282/78 (ΦΕΚ 296/τ.Β΄/1978) και 17484/282/78 (ΦΕΚ 283/τ.Β΄/1979) Αποφάσεις του Υπουργού Βιοµηχανίας και Ενεργείας, κατά το µέρος που αναφέρονται στα θέµατα που ρυθµίζονται µε την παρούσα.
β. Το Κεφάλαιο ΙΙΙ Βιοµηχανίες - Βιοτεχνίες µικρού κινδύνου Βα ΚΑ 32 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΑΚΑ:
«Εµφιάλωση και συσκευασία λιπαντικών ελαίων και λιπών» του παραρτήµατος Ι, της 7755/160/88 (ΦΕΚ 241 τ. Β΄) απόφασης «Λήψη µέτρων πυροπροστασίας στις Βιοµηχανικές - Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και αποθήκες αυτών, καθώς και αποθήκες ευφλέκτων και εκρηκτικών υλών» καθώς και κάθε άλλη διάταξη που αναφέρεται σε θέµατα που ρυθµίζονται µε την παρούσα.
2. Η απόφαση αυτή να δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Τα λιπαντικά έλαια και λίπη έχουν σηµείο ανάφλεξης πάνω από 100°C και κατατάσσονται στα αταξινόµητα υγρά σύµφωνα µε την Υπουργική Απόφαση 34628/85 (ΦΕΚ 799/τ.Β΄/31.12.1985).
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Οι αποστάσεις ασφαλείας µεταξύ των δεξαµενών και µεταξύ δεξαµενών και λοιπών στοιχείων και κτιρίων των εγκαταστάσεων ανάµειξης, συσκευασίας και αποθήκευσης λιπαντικών ελαίων και λιπών ορίζονται σύµφωνα µε τις κατασκευαστικές και λειτουργικές ανάγκες της εγκατάστασης.
Οι αποστάσεις των δεξαµενών και λοιπών στοιχείων και κτιρίων της εγκατάστασης από τα πλάγια όρια του γηπέδου πρέπει να είναι σύµφωνα µε τις εκάστοτε ισχύουσες πολεοδοµικές διατάξεις, απαγορευοµένης εν γένει παρέκκλισης από τις διατάξεις του Γ.Ο.Κ.
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΩΝ
Οµάδες κινδύνου
Οµάδα µικρού κινδύνου (α)
Χώροι όπου υπάρχουν µικρές ποσότητες στερεών ή υγρών καυσίµων π.χ. γραφεία, σχολεία, εκκλησίες, αίθουσες συγκέντρωσης, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.
Χαρακτηριστικό στοιχείο: α
Οµάδα µεσαίου κινδύνου (β)
Χώροι όπου υπάρχουν σε κάποια σηµαντική ποσότητα καύσιµα στερεά ή υγρά, π.χ. µεγάλες εµπορικές αποθήκες και εκθέσεις, συνεργεία αυτοκινήτων, γκαράζ, βιοτεχνίες, συνεργεία κ.λπ. µε την προϋπόθεση ότι τα παραπάνω δεν χαρακτηρίζονται σαν µεγάλου κινδύνου.
Χαρακτηριστικό στοιχείο: β.
Οµάδα µεγάλου κινδύνου (γ).
Χώροι και περιοχές όπου τα καύσιµα και τα εύφλεκτα προϊόντα υπάρχουν σε τέτοια ποσότητα, ώστε να είναι αυξηµένος ο κίνδυνος ανάφλεξης και να προβλέπεται περίπτωση µεγάλης πυρκαγιάς, π.χ. αεροδρόµια, αποθήκες καυσίµων, εργοστάσια ξυλείας, εργοστάσια εκρηκτικών, εµφιαλωτήρια, διυλιστήρια, χρωµατουργεία, χηµικές βιοµηχανίες, βιοµηχανίες πλαστικών κ.λπ.
Χαρακτηριστικό στοιχείο: γ
Κατηγορίες πυρκαγιών - εγκαταστάσεων.
Οι κατηγορίες των πυρκαγιών είναι οι ακόλουθες πέντε:
Κατηγορία Α: Στερεά συνηθισµένα καύσιµα, π.χ. ξύλα, χαρτιά, λάστιχα, υφάσµατα, πλαστικά κ.λπ.
κατηγορία Β: Υγρά καύσιµα, π.χ. βενζίνες, πετρέλαια, λάδια, γράσα, αλκοόλες κ.λπ.
Κατηγορία Γ ή C: Αέρια καύσιµα, π.χ. υγραέριο, φυσικό αέριο, µεθάνιο, προπάνιο, βουτάνιο, υδρογόνο, κλ.π.
Κατηγορία ∆ ή D: Μέταλλα και χηµικές ενώσεις που καίγονται, π.χ. µαγνήσιο, τιτάνιο, κάλιο, θειούχος σίδηρος, θειάφι κ.λπ.
Κατηγορία Ε: Ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισµός π.χ. κινητήρες, µετασχηµατιστές, πίνακες οργάνων κ.λπ.
Οι εγκαταστάσεις διακρίνονται στις ίδιες παραπάνω κατηγορίες, ανάλογα µε το αν επεξεργάζονται, παράγουν ή διακινούν αντίστοιχα πρώτες ύλες και προϊόντα στερεά, υγρά, αέρια, µέταλλα ή χηµικά.
Σύµφωνα µε την παραπάνω ταξινόµηση σε οµάδες κινδύνου και κατηγορίες πυρκαγιών, οι εγκαταστάσεις ανάµειξης, συσκευασίας και αποθήκευσης λιπαντικών ελαίων και λιπών κατατάσσονται από άποψη πυρκαγιάς στην κατηγορία Β-Βιοµηχανίες, Βιοτεχνίες µικρού κινδύνου Βα-ΚΑ.32 Βιοµηχανίες Παραγώγων Πετρελαίου και Άνθρακα.
Στις εγκαταστάσεις ανάµειξης, συσκευασίας και αποθήκευσης λιπαντικών ελαίων και λιπών πρέπει να λαµβάνονται τα παρακάτω µέτρα και µέσα πυροπροστασίας.
α. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
1. Ανάρτηση πινακίδων σε εµφανή σηµεία της εγκατάστασης µε οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τρόπους ενέργειας του προσωπικού της επιχείρησης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.
2. Σήµανση θέσης πυροσβεστικών υλικών και µέσων, οδών διαφυγής και εξόδων κινδύνου.
3. Σήµανση επικίνδυνων υλικών και χώρων.
4. Απαγόρευση καπνίσµατος και χρήσης γυµνής φλόγας (σπίρτα, αναπτήρες κ.λπ.) σε επικίνδυνους χώρους.
5. Κατάλληλη διευθέτηση του χώρου αποθήκευσης υλών που µπορούν ν’ αυταναφλεγούν.
Επιλογή των χώρων αποθήκευσης µακριά από θέση παραγωγής και εργασίας.
6. Αποµάκρυνση από τις αποθήκες, διαδρόµους, ταράτσες, προαύλια κ.λπ. όλων των άχρηστων υλικών, που µπορούν να αναφλεγούν και τοποθέτηση σε ασφαλή µέρη, για αποφυγή µετάδοσης πυρκαγιάς σ’ αυτά.
7. Τήρηση διόδων µεταξύ των αποθηκευοµένων υλικών για τη διευκόλυνση επέµβασης σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.
8. Αποµάκρυνση των ευφλέκτων υλικών από θέσεις όπου γίνεται χρήση γυµνής φλόγας, από όπου προκαλούνται σπινθήρες και γενικά από πηγές εκποµπής θερµότητας.
9. Συνεχής καθαρισµός όλων των διαµερισµάτων, γραφείων, διαδρόµων, προαυλίων, αποθηκών κ.λπ. της επιχείρησης και άµεση αποµάκρυνση των υλών που µπορούν να αναφλεγούν.
10. ∆ηµιουργία προϋποθέσεων για την αποφυγή τυχαίας ανάµιξης υλικών που µπορούν να προκαλέσουν εξώθερµη αντίδραση.
11. Επιµελής συντήρηση και τακτική επιθεώρηση και έλεγχος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, σύµφωνα µε τους σχετικούς κανονισµούς.
12. Θέση εκτός λειτουργίας εγκαταστάσεων κατά τις µη εργάσιµες ηµέρες και ώρες, εκτός από τις εγκαταστάσεις εκείνες των οποίων η λειτουργία είναι απαραίτητη και κατά τις µη εργάσιµες ηµέρες και ώρες.
13. Επαρκής και συχνός αερισµός (φυσικός ή τεχνητός) των χώρων παραγωγής και αποθήκευσης πρώτων υλών και τελικών προϊόντων.
14. Επιθεώρηση από υπεύθυνο υπάλληλο της επιχείρησης όλων των διαµερισµάτων, αποθηκών κ.λπ. µετά τη διακοπή της εργασίας καθώς και κατά τις εργάσιµες ώρες για επισήµανση και εξάλειψη τυχόν υφιστάµενων προϋποθέσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς.
15. Λήψη και κάθε άλλου κατά περίπτωση µέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη µείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
1. Εφοδιασµός των µονάδων µε φορητά µέσα πυρόσβεσης.
Πρέπει να υπάρχουν φορητοί πυροσβεστήρες ξηρής σκόνης και διοξειδίου του άνθρακα CO2 ή µηχανικού αφρού ή HALON κατάλληλοι για πυρκαγιές κατηγορίας Β΄ σύµφωνα µε τον παρακάτω πίνακα:
2. Εφοδιασµός των µονάδων µε τροχήλατα µέσα πυρόσβεσης.
Ένας (1) τροχήλατος πυροσβεστήρας σκόνης των 25 χιλ/µων και ένας διοξειδίου του άνθρακα των 20 χιλ/µων ή άλλος κατάλληλος γόµωσης και ανάλογου βάρους για επιχειρήσεις που έχουν στεγασµένη επιφάνεια από 1.500 τ.µ. µέχρι και 3.000 τ.µ.
Για στεγασµένους χώρους επιφάνειας µεγαλύτερης από 3.000 τ.µ. από ένας (1) πυροσβεστήρας των παραπάνω τύπων για κάθε επί πλέον 1.500 τ.µ. στεγασµένης επιφάνειας ή κλάσµα µεγαλύτερο από το µισό (½).
3. Εγκατάσταση µόνιµου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν στεγασµένη επιφάνεια από 1.500 τ.µ. και πάνω. Τούτο να καλύπτει και τους τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιµοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιοµηχανικών προϊόντων. Το δίκτυο θα κατασκευάζεται σύµφωνα µε τα εθνικά πρότυπα και εφόσον δεν υπάρχουν τέτοια σύµφωνα µε αυτά που έχουν καθορισθεί από την Πυροσβεστική Αρχή.
4. Επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση µόνιµου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου που έχουν µέχρι τέσσερες (4) πυροσβεστικές φωλιές, να διαθέτουν δύο (2) δοχεία αφροποιητικού διαλύµατος των 20 χιλ/µων το καθένα, ένα αυλό αφρού και ένα (1) αναµικτήρα για την παραγωγή αφρού. Για δίκτυα που έχουν περισσότερες από (4) πυροσβεστικές φωλιές θα διατίθενται (4) δοχεία αφροποιητικού διαλύµατος, δύο (2) αυλοί αφρού και δύο (2) αναµικτήρες για την παραγωγή αφρού.
5. Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση µόνιµου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου, να διαθέτουν σηµεία υδροληψίας µε µόνιµα προσαρµοσµένους κοινούς ελαστικούς σωλήνες νερού µε ακροφύσιο (αυλίσκους), που να καλύπτουν όλους τους στεγασµένους χώρους. Οι σωλήνες αυτοί πρέπει να τοποθετούνται σε επίκαιρα σηµεία µέσα σε ειδικά ερµάρια.
6. Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείµενοι όροφοι χρησιµοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχείο, εκπαίδευση και για συνάθροιση κοινού, υποχρεούνται, ανεξάρτητα από την στεγασµένη επιφάνειά τους, να τοποθετούν αυτοδιεγειρόµενους πυροσβεστήρες οροφής ανάλογου κατασβεστικού υλικού καλύπτοντας όλους τους χώρους στους οποίους υπάρχουν υλικά που µπορούν ν’ αναφλεγούν.
7. Επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση µόνιµου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου επιβάλλεται να εφοδιάζονται µε βοηθητικά εργαλεία και µέσα, τα οποία θα βρίσκονται σε ειδικό ερµάριο. Το ερµάριο αυτό ονοµάζεται ΣΤΑΘΜΟΣ και θα παίρνει αύξοντα αριθµό µε µεγάλα γράµµατα όπως π.χ. ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΙ∆ΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ.
∆ΕΥΤΕΡΟΣ .............................................................
Ανά έξι (6) πυροσβεστικές φωλιές στην επιχείρηση πρέπει να υπάρχει ένας ΣΤΑΘΜΟΣ, δηλαδή ένα ειδικό ερµάριο µέσα στο οποίο θα βρίσκονται:
α. Ένας (1) λοστός διάρρηξης
β. Ένας (1) πέλεκυς µεγάλος
γ. Ένα (1) φτυάρι
δ. Μία (1) κουβέρτα διάσωσης (δύσφλεκτη) και
ε. ∆ύο (2) ηλεκτρικοί φανοί χειρός.
Ανά δώδεκα (12) πυροσβεστικές φωλιές στον παραπάνω ΣΤΑΘΜΟ θα προστίθενται.
α. Μία (1) αναπνευστική συσκευή οξυγόνου ή πεπιεσµένου αέρα
β. ∆ύο (2) ατοµικές προσωπίδες µε φίλτρο και
γ. ∆ύο (2) κράνη προστατευτικά.