Σχετικό έγγραφο:
Τροποποιήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 720Β_1983 | 314.77 KB |
Σκοπός της διάταξης είναι:
1. Η λήψη των κατάλληλων μέτρων ώστε να επιτευχθεί η προστασία από τη ρύπανση και μόλυνση των φυσικών νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής Πρωτεύουσας ώστε:
α. Τα νερά των λιμνών Μαραθώνα, Σταμάτας, Υλίκης, Παραλίμνης και Μόρνου μετά από επεξεργασία καθαρισμού ισοδύναμη με κροκύδωση, καθίζηση, διήθιση και απολύμανση, να ικανοποιούν όλους τους όρους που καθορίζονται για το πόσιμο νερό.
β. Τα νερά των παραπάνω λιμνών, καθώς και των νερών των ποταμών, παραποτάμων, ρεμάτων, αποστραγγιστικών τάφρων κλπ. (Βοιωτικός Κηφισός, παραπόταμοι κλπ.) που εισρέουν σ' αυτές, να παραμένουν πάντοτε κατάλληλα για ύδρευση ζώων, αλιεία και άρδευση.
2. Η διατήρηση των νερών που αναφέρονται παραπάνω, στην καθαρότερη δυνατή κατάσταση, η αποφυγή κατά το δυνατό κάθε περαιτέρω ρύπανσης και μόλυνσής τους, καθώς και ο περιορισμός της ρύπανσης και μόλυνσης που προκαλείται τώρα.
3. Η διατήρηση ιδιαίτερα της ποιότητας των νερών των λιμνών Υλίκης και Παραλίμνης στην καθαρότερη, δυνατή κατάσταση, με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους σαν εναλλακτική λύση, για την άρδευση της περιοχής Πρωτεύουσας.
1. Απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση διοχέτευση ουσιών σε οποιαδήποτε φυσική κατάσταση (στερεή, υγρή, αέρια) μέσα στα φυσικά νερά που προορίζονται για ύδρευση της περιοχής Πρωτεύουσας σε όλη τη διαδρομή τους μέχρι τις εγκαταστάσεις καθαρισμού και ειδικότερα:
α. Τοξικών ουσιών γενικά, που μεμονωμένα ή συνεργατικά με άλλες ουσίες ή κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορούν να καταστήσουν το νερό επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.
β. Ουσιών που οι επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι αρκετά γνωστές.
γ. Μολυσματικών ουσιών, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί σε κατάλληλη επεξεργασία, για να εξουδετερωθούν οι κίνδυνοι που προέρχονται από αυτές.
δ. Χρωστικών, δύσοσμων, ελαιωδών ή άλλων οργανικών ή ανόργανων ουσιών, που μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες ή κάτω από ορισμένες συνθήκες, είναι δυνατό να παραβλάψουν την ποιότητα και τις οργανοληπτικές ιδιότητες εν γένει του πόσιμου νερού ή να προκαλέσουν ανωμαλίες στην επεξεργασία καθαρισμού του.
ε. Υγρών αποβλήτων που είναι θερμά ή περιέχουν ουσίες που είναι δυνατό να καταστήσουν τα νερά ακατάλληλα για τις χρήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 1, παρ.1, επιβλαβή για την υδρόβια πανίδα και χλωρίδα, να εμποδίσουν την ικανότητα του φυσικού αυτοκαθαρισμού, ή να προκαλέσουν με οποιοδήποτε τρόπο ζημιές στα σχετικά τεχνικά έργα.
στ. Ραδιενεργών καταλοίπων που προέρχονται από εφαρμογές της πυρηνικής ενέργειας όπως π.χ. Πυρηνικές εγκαταστάσεις, ǿατρικές εφαρμογές, Βιομηχανικές εφαρμογές κ.ά.
ζ. Γεωργικών φαρμάκων κλπ.
2. Ειδικότερα απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση διοχέτευση στα φυσικά νερά που προορίζονται για ύδρευση της περιοχής Πρωτεύουσας και σ' όλη τη διαδρομή τους μέχρι τις εγκαταστάσεις καθαρισμού των ουσιών που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ ή μπορεί να μεταβάλουν τις τιμές των παραμέτρων του Παραρτήματος Ι, τηρουμένων των όρων του άρθρου 3 της παρούσας διάταξης.
3. Απαγορεύεται η εκτέλεση κάθε έργου ή εργασίας (αγωγού, σήραγγες, φράγματα, χωματοληψίες, εκσκαφές κλπ.), δίπλα ή κοντά στα έργα ύδρευσης και σε απόσταση μικρότερη των 1.500 μ. από τα όρια της ανώτατης στάθμης των λιμνών Μαραθώνα, Σταμάτας, Υλίκης, Παραλίμνης και Μόρνου και μέχρι 100 μ. από τα όρια της ζώνης των αγωγών και των εγκαταστάσεων που απαλλοτριώθηκαν, καθώς και στο χώρο μεταξύ των λιμνών Υλίκης και Παραλίμνης, που είναι δυνατόν να προκαλέσει με οποιονδήποτε τρόπο κίνδυνο ζημιών σ' αυτά, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανωμαλία στην κανονική ύδρευση ή να δημιουργηθεί κίνδυνος ρύπανσης και μόλυνσης του νερού.
Κατ' εξαίρεση όταν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος είναι αναγκαία η εκτέλεση έργων ή εργασιών στις παραπάνω περιοχές η ενδιαφερόμενη Υπηρεσία ή Οργανισμός δύναται να εκτελέσει αυτά (π.χ. κολώνες Δ.Ε.Η., αγωγοί νερού κλπ,), αφού λάβει άδεια από τη Νομαρχία με τη σύμφωνη γνώμη της Υγειονομικής Υπηρεσίας και της Δ/νσης Έργων Ύδρευσης Πρωτεύουσας του ΥΠΔΕ και αφού λάβει μέτρα ώστε να αποκλεισθεί ο κίνδυνος ρύπανσης και μόλυνσης του νερού.
Ειδικά στην περίπτωση που τα αναγκαία έργα ή εργασίες προϋποθέτουν διενέργεια εκρήξεων, σε οποιαδήποτε απόσταση, που μπορεί να επηρεάσει τα έργα ύδρευσης, απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Δ/νσης Έργων Ύδρευσης Πρωτεύουσας του Υπουργείου Δημοσίων Έργων, που μπορεί να επιβάλλει κατάλληλους όρους για την πραγματοποίησή τους.
1. Απαγορεύεται η διάθεση κάθε είδους λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων, ανεξάρτητα από το βαθμό καθαρισμού ή την καθαρότητά τους, απ' ευθείας στις λίμνες Μαραθώνα, Σταμάτας, Υλίκης, Παραλίμνης και Μόρνου και στα ρέματα που εισρέουν σ' αυτές, καθώς και στους αγωγούς μεταφοράς του νερού.
2. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται, αφού ληφθεί άδεια (άρθρο 6 της παρούσης) η διάθεση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στο Βοιωτικό Κηφισό, στον ποταμό Μόρνο και στους παραπόταμους, ρέματα, αποστραγγιστικές τάφρους κλπ. που εισρέουν σ' αυτούς και σε σημεία που απέχουν σε απ' ευθείας απόσταση πάνω από 10.000 μ. από τα όρια της ανώτατης στάθμης των λιμνών Υλίκης και Μόρνου αντίστοιχα, εφ' όσον, πέρα από τις γενικές απαγορεύσεις του άρθρου 2 έχουν υποστεί κατάλληλη επεξεργασία καθαρισμού, ώστε τα νερά των παραπάνω αποδεκτών έξω από την ζώνη αραίωσης των αποβλήτων να ικανοποιούν τις τιμές των παραμέτρων ποιότητας του Παραρτήματος Ι, στήλες 7 και 8.
3. Μετά τη διάθεση των λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων:
α. Οι τιμές συγκέντρωσης των αντίστοιχων παραμέτρων στα νερά των λιμνών Υλίκης, Παραλίμνης, Μαραθώνα, Σταμάτας και Μόρνου δεν θα υπερβαίνουν τα όρια των στηλών 3 και 4 του Παραρτήματος Ι.
β. Οι τιμές συγκέντρωσης των παραμέτρων στα νερά των ποταμών Βοιωτικού Κηφισού, Μόρνου και των παραποτάμων, ρεμάτων, αποστραγγιστικών τάφρων κλπ. που εισρέουν σ' αυτούς, κατά την περίοδο της ελάχιστης παροχής και σε απόσταση μέχρι 10.000 μ. από τα όρια της ανώτατης στάθμης των λιμνών της παρ.3α, δεν θα υπερβαίνουν τα όρια των στηλών 5 και 6 του Παραρτήματος Ι.
4. Η θερμοκρασία του νερού των αποδεκτών που αναφέρονται παραπάνω δεν θα μεταβάλλεται μετά τη διάθεση σ' αυτούς λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων πέρα από ± 5°C και σε απόσταση μέχρι 50μ. το πολύ από το σημείο εκβολής.
5. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των όρων των παραγράφων 2, 3 και 4 δεν εξασφαλίζουν την επιθυμητή ποιότητα των νερών στον αποδέκτη, πρέπει οι όροι αυτοί να αναπροσαρμοστούν προς το αυστηρότερο με κοινές νομαρχιακές αποφάσεις, των κατά περίπτωση ενδιαφερομένων νομαρχιών.
6. Οι προσδιορισμοί συγκεντρώσεων των παραμέτρων θα ικανοποιούν την Κατευθυντήρια Οδηγία της ΕΟΚ 79/869 του 1979 και θα γίνονται σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους του ΕΛΟΤ.
Σε περίπτωση έλλειψης πρότυπων μεθόδων ΕΛΟΤ θα ισχύουν οι μέθοδοι που περιγράφονται στην πρόσφατη έκδοση του εγχειριδίου πρότυπων αναλύσεων "Standards methods for the examinations on Water and Waste Water" των Η.Π.Α.
7. Ο προσδιορισμός των περιοχών και αποστάσεων που ορίζονται στο άρθρο αυτό καθορίζονται στο Χάρτη του Παραρτήματος V.
1. Επικίνδυνα (τοξικά, ραδιενεργά, εύφλεκτα, εκρηκτικά κλπ.) στερεά απόβλητα ή ιλύος προερχόμενα από τις σχετικές βιομηχανίες ή βιοτεχνίες της περιοχής, ισχύος της παρούσας διάταξης και ειδικότερα οι ουσίες που περιέχονται στο Παράρτημα ΙΙ, δεν θα προσκομίζονται με τα άλλα απορρίμματα αλλά θα συγκεντρώνονται, μεταφέρονται και διατίθενται χωριστά με ευθύνη και δαπάνες του ιδιοκτήτη ή νομέα του χώρου απ' όπου προέρχονται, μετά από έγκριση της Νομαρχίας σύμφωνα με την καθοριζόμενη διαδικασία στα άρθρα 9 παρ.1 και 5 παρ.1 της Υγειονομικής Διάταξης Ε1β/301/1964 ή όπως προβλέπεται σε τυχόν ισχύουσες ειδικές διατάξεις.
2. Η διάθεση της ιλύος που προέρχεται από βιολογική επεξεργασία αστικών λυμάτων πρέπει να γίνεται μετά από έγκριση της Νομαρχίας.
3. Οι χώροι τελικής διάθεσης των στερεών αποβλήτων της παρ.1 ια καθορίζονται μετά από υδρογεωλογική μελέτη της περιοχής που προτείνεται και θα είναι οπωσδήποτε εκτός των λεκανών απορροής των αντίστοιχων λιμνών και σε καμιά περίπτωση πλησιέστερα των 1.500 μ. από την ανώτερη στάθμη των λιμνών.
1. Η ολική ραδιενέργεια των ισοτόπων που περιέχονται στο πόσιμο νερό πρέπει να έχει τη μικρότερη τιμή.
2. Για την εκτίμηση της καταλληλότητας του πόσιμου νερού από πλευράς ύπαρξης ραδιενεργών ισοτόπων, προσδιορίζεται καταρχήν η ολική ραδιενέργεια που οφείλεται σε ραδιενεργά ισότοπα που εκπέμπουν α και β ακτινοβολία.
3. Η μέτρηση της ραδιενεργού συγκέντρωσης των ισοτόπων στο πόσιμο νερό και γενικά ο ραδιολογικός έλεγχος αυτού, διεξάγεται από το αρμόδιο όργανο της ΕΕΛΕ.
4. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(WHO) και της Διεθνούς Επιτροπής Ραδιολογικής Ασφάλειας (ICRP) τα επίπεδα ραδιενεργού
συγκέντρωσης ισοτόπων στο πόσιμο νερό, κάτω από τα οποία δεν απαιτείται λεπτομερώς ραδιολογικός έλεγχος, είναι τα παρακάτω:
Ολική ραδιενέργεια ισοτόπων που εκπέμπουν α ακτινοβολία 3 pci/1 ή 0,1 Βq/1
Ολική ραδιενέργεια ισοτόπων που εκπέμπουν β ακτινοβολία 30 pci/1 ή 1,1 Βq/1
5. Στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί υπέρβαση των παραπάνω τιμών, επιβάλλεται ανάλυση για την ανίχνευση και τον προσδιορισμό των ραδιενεργών ισοτόπων, στα οποία οφείλεται η αύξηση της ραδιενέργειας.
6. Η δειγματοληψία, η συχνότητα λήψης των δειγμάτων, η μέτρηση της ραδιενέργειας και ο τρόπος ανάλυσης των δειγμάτων καθορίζεται αφού ληφθούν υπόψη και τα
επίπεδα διακύμανσης της μετρούμενης ραδιενέργειας των ισοτόπων στο νερό, καθώς και άλλοι τοπικοί παράγοντες, όπως η γειτνίαση με πυρηνικές εγκαταστάσεις και ο κίνδυνος ραδιενεργού μόλυνσης του νερού από αυτές.
7. Τα επίπεδα ραδιενεργού συγκέντρωσης μεμονωμένων ραδιενεργών ισοτόπων που εκπέμπουν α και β ακτινοβολία δίνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ. Επίσης εκτίθενται σ' αυτό και η διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις που παρουσιάζεται υπέρβαση των τιμών αυτών.
8. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπέρβαση των τιμών ραδιενεργού συγκέντρωσης ισοτόπων, που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙΙ, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μετά από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), της ΕΕΑΣ και της Δ/νσης Υδατικού Δυναμικού και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων επιβάλλεται η λήψη κατάλληλων μέτρων.
1. Για τη χορήγηση της άδειας, διάθεσης λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ.2, θα προηγείται απαραίτητα προκαταρκτική έγκριση διάθεσης των λυμάτων, μαζί με την έγκριση ίδρυσης ή επέκτασης οικισμών και των βιομηχανικών αποβλήτων για όσες βιομηχανίες απαιτείται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπως προβλέπεται στην παρ.2 του άρθρου αυτού.
2. Η χορήγηση της προσωρινής και οριστικής άδειας για τη διάθεση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων για την περιοχή που καθορίζεται στο άρθρο 3 παρ.2, γίνεται από την οικεία Νομαρχία, ύστερα από εισήγηση των Νομαρχιακών Υπηρεσιών Υγείας, ΤΥΔΚ, ΧΟΠ και οποιασδήποτε άλλης κριθεί απαραίτητο, καθώς και από σχετική σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΑΠ.
3. Η απαιτούμενη οριστική άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ.2, για τη διάθεση λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων στους ποταμούς Βοιωτικό Κηφισό ή Μόρνο και τους παραποτάμους, ρέματα, αποστραγγιστικές τάφρους κλπ. που εισρέουν σ' αυτούς, σύμφωνα με τους περιορισμούς της παρούσας, χορηγείται μετά την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων και εγκαταστάσεων μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη χορήγηση της προσωρινής άδειας. Η προθεσμία αυτή μπορεί, αν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι, να παραταθεί για έξι μήνες ακόμη και κατ' ανώτατο όριο - από τη χορήγηση της προσωρινής άδειας, αφού οι αρμόδιες Υπηρεσίες του οικείου νομού και ειδικότερα η Υγειονομική, ΤΥΔΚ, ΧΟΠ και όποια άλλη κριθεί αναγκαία, ελέγξουν και διαπιστώσουν ότι τα έργα που έχουν κατασκευασθεί και οι εγκαταστάσεις λειτουργούν σωστά και εξασφαλίζουν την απόδοση που είχε προβλεφθεί από τη σχετική μελέτη.
4. Στην άδεια λειτουργίας βιομηχανίας ή βιοτεχνίας που χορηγείται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, θα αναφέρεται η υποχρέωση των ενδιαφερομένων να συμμορφωθούν με τους όρους της παρούσας.
Στην περίπτωση που δεν απαιτείται η χορήγηση αδείας για την εγκατάσταση, επέκταση ή τροποποίηση βιομηχανίας ή βιοτεχνίας ο υπεύθυνος είναι υποχρεωμένος να λάβει από την οικεία Νομαρχία σχετική έγκριση για τη διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων της πριν από την εκτέλεση οιασδήποτε σχετικής εργασίας. Ο σχετικός έλεγχος θα ασκείται από τη Νομαρχιακή Υπηρεσία του ΥΧΟΠ που θα απαιτεί την προσκόμιση της σχετικής έγκρισης.
5. Τα δικαιολογητικά και οι προδιαγραφές για την εκπόνηση εκθέσεων και μελετών, καθώς και η διαδικασία για τη χορήγηση της έγκρισης διάθεσης της προσωρινής και οριστικής άδειας, πρέπει να είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία που ισχύει.
Σε περίπτωση τροποποίησης των όρων διάθεσης των λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων, όπως αυτά καθορίζονται με την παρούσα διάταξη ο ενδιαφερόμενος έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με τους νέους όρους μέσα στην καθοριζόμενη κάθε φορά προθεσμία, να εκτελεί τα αναγκαία έργα και να λαβαίνει τα μέτρα που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση.
6. Η χορήγηση της οριστικής άδειας διάθεσης λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων αποτελεί προληπτικό μέτρο και δεν απαλλάσσει τους διαθέτοντες από την ευθύνη, σε περίπτωση μη ικανοποίησης των όρων των άρθρων 1, 2 και 3 της παρούσας. Εάν αποδειχθεί εκ των υστέρων, ότι για οποιοδήποτε λόγο οι προβλεφθείσες εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς, οι διαθέτοντες λύματα ή βιομηχανικά απόβλητα είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάσουν το ταχύτερο δυνατό και μέσα σε καθορισμένη κάθε φορά προθεσμία, τα αναγκαία έργα ή να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να διακόψουν προσωρινά ή οριστικά τη διάθεση λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων σε επιφανειακά νερά της περιοχής. Το αυτό ισχύει και για την περίπτωση ανεπάρκειας λόγω πλημμελούς συντήρησης και λειτουργίας του συστήματος.
7. Όσοι κατά τη δημοσίευση της παρούσας έχουν άδεια διάθεσης λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων στο Βοιωτικό Κηφισό, το Μόρνο και παραποτάμους, ρέματα και αποστραγγιστικές τάφρους που εισρέουν σ' αυτούς, ή απ' ευθείας στις λίμνες Υλίκη, Παραλίμνη, Σταμάτας, Μαραθώνα και Μόρνου, έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν σε τακτική προθεσμία, που καθορίζεται από την οικεία ȃομαρχία και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από έξι μήνες, μελέτη διάθεσης των υγρών αποβλήτων, που θα ικανοποιεί τους όρους της παρούσας διάταξης για τη λήψη σχετικής άδειας.
8. Οι μη έχοντες, κατά τη δημοσίευση της διάταξης, άδεια διάθεσης λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων στους πιο πάνω αποδέκτες, είναι υποχρεωμένοι, εφ' όσον κρίνεται από την οικεία Νομαρχία (άρθρο 2, παρ.2), ότι είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας των σχετικών εγκαταστάσεων χωρίς κίνδυνο για τη υγιεινή και ασφάλεια των έργων ύδρευσης, να υποβάλουν σε τακτή προθεσμία που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από έξι μήνες και καθορίζεται από την οικεία νομαρχία, μελέτη διάθεσης των υγρών αποβλήτων, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας διάταξης για τη λήψη σχετικής άδειας.
9. Η Νομαρχία μπορεί να χορηγήσει στις περιπτώσεις των παρ.7 και 8 προσωρινή άδεια, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ.2, με την οποία θα προβλέπεται η σταδιακή συμμόρφωση στους απαραίτητους όρους, αφού εκτιμηθούν οι υπάρχουσες δυνατότητες και εφ' όσον δεν δημιουργούνται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των έργων.
Σε περίπτωση προφανών τέτοιων κινδύνων αναστέλλεται άμεσα η διάθεση των υγρών αποβλήτων προσωρινά, μέχρι συμμόρφωσης με τους απαραίτητους όρους ή και μόνιμα για τις εγκαταστάσεις, που δεν έχουν άδεια διάθεσης αποβλήτων και κρίνεται από την αρμόδια αρχή ότι δεν είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους.
1. Οι διαθέτοντες υγρά απόβλητα στους ποταμούς Βοιωτικό Κηφισό ή Μόρνο και τους παραποτάμους, ρέματα, αποστραγγιστικές τάφρους κλπ., που εισρέουν σ' αυτούς ή στις λίμνες Υλίκη, Παραλίμνη, Σταμάτας, Μαραθώνα και Μόρνου, έχουν υποχρέωση με δική τους ευθύνη και δαπάνη, είτε απ' ευθείας, είτε μέσω αρμόδιου
οργάνου, να εξασφαλίσουν ελεύθερη ροή των νερών, να καθαρίζουν και συντηρούν την κοίτη, να αφαιρούν τις τυχόν εναποθέσεις στον πυθμένα και στις όχθες και να λαβαίνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την αποφυγή δημιουργίας κινδύνων στη δημόσια υγεία και αντιαισθητικών ή ενοχλητικών καταστάσεων, όπως μολύνσεις, εστίες ανάπτυξης κουνουπιών, δυσοσμίες κλπ.
2. Σε περίπτωση που περισσότεροι από ένας διαθέτουν λύματα ή βιομηχανικά απόβλητα στον ίδιο αποδέκτη η τήρηση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στην παρ.1 του παρόντος άρθρου επιτυγχάνεται ως εξής:
α. Εάν έχει συσταθεί ενιαίος φορέας αρμόδιος για την ανάληψη αυτής της υποχρέωσης π.χ. Συνδ. Παρακείμενων Δήμων και Κοινοτήτων, Οργαν. Κωπαίδας, κλπ., επιβάλλει και εισπράττει από τους υπόχρεους τα νόμιμα ανταποδοτικά τέλη, για την κάλυψη των σχετικών δαπανών καθαρισμού και συντήρησης των αποδεκτών κλπ., σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 13 παρ.3 της Υγειονομικής Διάταξης Ε1β/221/1965.
β. Μέχρι σύστασης του παραπάνω φορέα, με απλή ή κοινή Νομαρχιακή απόφαση καθορίζεται το τμήμα του ποταμού ή ρέματος για το οποίο είναι υπεύθυνος καθένας από όσους διαθέτουν λύματα ή βιομηχανικά απόβλητα.
γ. Για την περιοχή αρμοδιότητας της Ε.ΥΔ.Α.Π. ισχύουν τα καθοριζόμενα στον Ν.1068/1980 «περί συστάσεως ενιαίου φορέα Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης» αριθ.1 και 27.
3. Δήμος ή Κοινότητα, εφόσον επιθυμεί, μπορεί να αναλάβει τη συντήρηση του κατά τα ανωτέρω παρ.1 αποδέκτη που του αντιστοιχεί ύστερα από σύμφωνη σχετική Νομαρχιακή Απόφαση που θα καθορίζει και το απαιτούμενο ανταποδοτικό τέλος.
1. Απαγορεύεται η εγκατάσταση κάθε είδους νέων βιομηχανιών και βιοτεχνιών ή η επέκταση τυχόν εγκατεστημένων στις παρακάτω περιοχές:
α. Μέσα στη λεκάνη απορροής των λιμνών Μαραθώνα, Σταμάτας και Μόρνου.
β. Μέσα στη λεκάνη απορροής των λιμνών Υλίκης και Παραλίμνης και μέχρι την απευθείας απόσταση 10.000 μ. από τα όρια της ανώτατης στάθμης της Υλίκης.
γ. Έξω από τη λεκάνη απορροής των λιμνών Μαραθώνα, Υλίκης και Παραλίμνης, όταν η απόσταση από το όριο της ανώτατης στάθμης τους είναι μικρότερο από 1.500 μ.
δ. Σε απόσταση μικρότερη από 100 μ. από τον άξονα των κλειστών ή 500 μ. από τον άξονα των ανοικτών αγωγών μεταφοράς των φυσικών νερών από τις παραπάνω λίμνες.
Οι παραπάνω περιοχές καθορίζονται στο χάρτη του Παραρτήματος V.
2. Κατ' εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί στις περιοχές που αναφέρονται στα εδάφια α και β της παραπάνω παρ.1.
α. Η ίδρυση βιοτεχνιών με κινητήρια ισχύ 15 HP ή άλλη ισοδύναμη μονάδα με αποκλεισμό των κατηγοριών που αναφέρονται στο Παράρτημα IV (στήλη 1 και 2) πλην των κατ' εξαίρεση επιτρεπόμενων (στήλη 3 και 4) για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο των αναγκών των οικισμών, που βρίσκονται μέσα στις εν λόγω περιοχές, με απόφαση της οικείας Νομαρχίας, μετά γνωμάτευση της Υγειονομικής Υπηρεσίας και της Ε.ΥΔ.Α.Π., εφόσον αυτές θα εγκατασταθούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 μ. από τα όρια της ανώτατης στάθμης των λιμνών Σταμάτας, Μαραθώνα, Υλίκης, Παραλίμνης και Μόρνου και εφόσον τηρούνται οι διατάξεις των άρθρων 2 και 3. Το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί μέχρι 5.000 μ. ανάλογα με τον κίνδυνο μόλυνσης ή ρύπανσης που προκαλείται από τα απόβλητα και την εν γένει λειτουργία της εγκατάστασης.
β. Η επέκταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών που εγκαταστάθηκαν πριν από τις 15 Οκτωβρίου 1969, μέχρι συνολική αύξηση 20% της εγκατεστημένης κινητήριας ισχύος τους, σαν ανώτατο όριο, με εξαίρεση τον μηχανικό εξοπλισμό εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων, μετά από απόφαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για ικανοποίηση βασικών αναγκών τους, για την καλή λειτουργία και απόδοση, εφόσον βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη από 5.000 μ. από τα όρια της ανώτατης στάθμης των λιμνών Μαραθώνα, Σταμάτας, Υλίκης και Παραλίμνης, μέσα στις λεκάνες απορροής, με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει αύξηση του ρυπαντικού φορτίου των υγρών αποβλήτων και ότι η ποιότητα αυτών θα ικανοποιεί τις προϋποθέσεις των άρθρων 2 και 3.
- Με τον όρο "Επέκταση" βιομηχανίας ή βιοτεχνίας νοείται η προσθήκη μηχανήματος ή η αντικατάσταση υπάρχοντος με άλλο μεγαλύτερης ισχύος ή απόδοσης.
- Κατασκευή νέων κτιρίων δεν επιτρέπεται.
3. Επίσης μπορεί να επιτραπεί κατ' εξαίρεση στις λεκάνες απορροής Υλίκης, Παραλίμνης και Μόρνου η εγκατάσταση βιομηχανιών εκτός των ορίων των 5.000 μ. εφόσον δεν έχουν για διάθεση καθόλου βιομηχανικά απόβλητα, ούτε προβλέπεται να έχουν στο μέλλον, είτε επειδή δεν δημιουργούν υγρά απόβλητα κατά την παραγωγική διαδικασία, είτε λόγω δυνατότητας καθολικής ανακύκλωσης των τυχόν αποβλήτων της παραγωγής.
Τα υπάρχοντα λύματα προσωπικού είτε θα διατίθενται στο υπέδαφος αποτελεσματικά, είτε θα μεταφέρονται με βυτιοφόρα οχήματα σε εγκεκριμένη θέση, είτε θα διοχετεύονται σε συγκεκριμένο γειτονικό σύστημα αποχέτευσης (π.χ. οικισμού κλπ.).
Τα ανωτέρω πρέπει να αποδεικνύονται για την προβολή μελέτης που θα περιγράφει με πληρότητα και σαφήνεια την όλη παραγωγική διαδικασία και θα προβλέπει, εφόσον υπάρχουν βιομηχανικά απόβλητα, την επεξεργασία και ανακύκλωσή τους.
Η μελέτη εγκρίνεται από την αντίστοιχη Νομαρχία για την χορήγηση της προσωρινής άδειας μετά από εισήγηση των Νομαρχιακών Υπηρεσιών Υγείας, ΤΥΔΚ, ΥΧΟΠ και οποιασδήποτε άλλης κριθεί αναγκαίας καθώς και μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΑΠ.
Η χορήγηση οριστικής άδειας γίνεται μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη χορήγηση της προσωρινής άδειας, αφού οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Νομού και ειδικότερα η Υγειονομική, ΤΥΔΚ, ΥΧΟΠ, ή όποια άλλη κριθεί αναγκαία και η ΕΥΔΑΠ, ελέγξουν και διαπιστώσουν ότι τα έργα που έχουν κατασκευασθεί εξασφαλίζουν την μη ύπαρξη βιομηχανικών αποβλήτων για τελική διάθεση ή και τον αποδεκτό χειρισμό των λυμάτων προσωπικού.
4. Απαγορεύεται η εγκατάσταση εξορυκτικών δραστηριοτήτων στις παρακάτω περιοχές:
α. Μέσα στη λεκάνη απορροής των λιμνών Μαραθώνα, Σταμάτας, Υλίκης, Παραλίμνης και Μόρνου και μέχρι την απόσταση των 5.000 μ. από τα όρια της ανώτατης στάθμης αυτών.
β. Έξω από τη λεκάνη απορροής των λιμνών Μαραθώνα, Σταμάτας, Υλίκης, Παραλίμνης και Ȃόρνου, όταν η απόσταση από το όριο της ανώτατης στάθμης τους είναι μικρότερη από 1.500 μ.
γ. Σε απόσταση από τον άξονα των κλειστών ή και ανοικτών αγωγών μικρότερη από 500 μ. για λατομεία και 1.000 μ. για μεταλλεία και λοιπές εξορυκτικές δραστηριότητες.
1. α. Απαγορεύεται η εγκατάσταση νέων οικισμών στις λεκάνες απορροής των λιμνών Μόρνου, Υλίκης, Παραλίμνης, Σταμάτας και Μαραθώνα.
β. Επιτρέπεται η επέκταση των υφισταμένων οικιστών ώστε να εξυπηρετούν τις προβλεπόμενες ανάγκες τους.
γ. Επιτρέπεται η ίδρυση ή η επέκταση νοσοκομείων ή ξενοδοχείων σε οικισμούς με πληθυσμό περισσότερο των 5.000 κατοίκων, με απαραίτητες προϋποθέσεις ότι: (α) θα υπάρχει σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΑΠ, της Υγειονομικής Υπηρεσίας και των λοιπών συναρμοδίων υπηρεσιών κατά περίπτωση, (β) θα γίνεται κατάλληλη επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων σύμφωνα με τους όρους της παρούσας διάταξης.
2. Απαγορεύεται η εγκατάσταση νέων ή η επέκταση υπαρχόντων βουστασίων χοιροστασίων, πτηνοτροφείων, ορνιθοτροφείων, ποιμνιοστασίων και λοιπών σταυλισμών ζώων στις παρακάτω περιοχές:
α. Μέσα στη λεκάνη απορροής των λιμνών Μαραθώνα και Σταμάτας.
β. Έξω από τη λεκάνη απορροής των λιμνών Σταμάτας, Μαραθώνα και μέχρι την απόσταση των 1.500 μ. από τα όρια της ανώτατης στάθμης αυτών.
γ. Σε απόσταση μικρότερη από 1500 μ. από τα όρια της ανώτατης στάθμης των λιμνών Υλίκης, Παραλίμνης και Μόρνου.
δ. Σε απόσταση μικρότερη από 100 μ. από τον άξονα των κλειστών ή 500 μ. από τον άξονα ανοικτών αγωγών μεταφοράς των φυσικών νερών των παραπάνω λιμνών.
3. Απαγορεύονται, σχετικά με τις παραπάνω δραστηριότητες, η τοποθέτηση σωλήνων ή ανοικτών αγωγών παροχέτευσης λυμάτων ή γενικά υγρών αποβλήτων, η κατασκευή κάθε είδους στεγανών ή απορροφητικών βόθρων και συστημάτων επιφανειακής ή υπεδάφιας διάθεσης λυμάτων ή βιομηχανικών αποβλήτων, η εναπόθεση κοπριάς, απορριμμάτων, οποιωνδήποτε ακαθαρσιών και γενικά υλικών που μπορεί να ρυπάνουν ή μολύνουν το νερό σε απόσταση μικρότερη:
α. Από 1.500 μ. από τα όρια της ανώτατης στάθμης των λιμνών Σταμάτας, Μαραθώνα, Υλίκης, Παραλίμνης ,και Μόρνου, με εφαρμογή της απόστασης αυτής και σε ζώνες έξω από τη λεκάνη τροφοδότησης.
β. Από 500 μ. από τα όρια της ζώνης των ανοικτών τμημάτων του αγωγού του υδραγωγείου Υλίκης, Μαραθώνα και απαλλοτριώθηκε.
γ. Από 100 μ. από την προβολή στην επιφάνεια του εδάφους του άξονα των κλειστών αγωγών ή σε σήραγγα τμημάτων του εξωτερικού υδραγωγείου, καθώς και από τα όρια της ζώνης που απαλλοτριώθηκε για αντλιοστάσια και διάφορες εγκαταστάσεις του συστήματος ύδρευσης.
4. Απαγορεύεται η βοσκή κοπαδιών σε περιοχές και σε αποστάσεις όπως καθορίζονται στην παρ.3
5. Απαγορεύεται η κολύμβηση, ιστιοπλοία κλπ. ψυχαγωγικές δραστηριότητες καθώς και το κυνήγι μέσα στις λίμνες Μαραθώνα, Σταμάτας, Υλίκης, Παραλίμνης και Μόρνου καθώς και στα ανοικτά τμήματα των αγωγών Υλίκης - Μαραθώνα, και Μόρνου - Διϋλιστήρια.
6. Η επαγγελματική αλιεία είναι δυνατή ύστερα από απόφαση της οικείας Νομαρχίας και τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΑΠ και των κατά περίπτωση αρμόδιων υπηρεσιών στις λίμνες Υλίκη, Παραλίμνη, Μαραθώνα και Μόρνου, εφόσον μπορούν να εξασφαλιστούν αποτελεσματικά από τις τοπικές νομαρχιακές υπηρεσίες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Συστηματική επιτήρηση - αστυνόμευση της λίμνης από εντεταλμένο όργανο (π.χ. χωροφυλακής ή αγροφυλακής), παράλληλα με την παρακολούθηση που κάνει η ΕΥΔΑΠ.
- Χρησιμοποίηση αλιευτικών σκαφών μόνο με κουπιά και σε καμία περίπτωση μηχανοκίνητα, εκτός τυχόν από την υπηρεσία επιτήρησης της ΕΥΔΑΠ, για λόγους γρήγορης επέμβασης.
- Χορήγηση δελτίου - άδειας μόνο στους επαγγελματίες αλιείς. Ο αριθμός των αδειών καθορίζεται από την οικεία Νομαρχία και την ΕΥΔΑΠ.
- Απαγόρευση μόνιμων εγκαταστάσεων κοντά στη λίμνη. Οποιαδήποτε τυχόν ανάγκη, θα ικανοποιηθεί ύστερα από άδεια της Νομαρχίας με σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΑΠ και της Υγειονομικής Υπηρεσίας.
- Απαγόρευση της αλιείας σε απόσταση 1.500 μ. από τις εγκαταστάσεις άντλησης της ΕΥΔΑΠ στην Υλίκη ή Παραλίμνη.
Α = επιθυμητό όριο (απαγορεύονται μόνιμες υπερβάσεις που είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας) Β = ανώτατο επιτρεπτό όριο (απαγορεύεται οποιαδήποτε υπέρβαση που οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα)
Γ = είναι δυνατές υπερβάσεις που οφείλονται μόνον σε εξαιρετικές κλιματολογικές και οικολογικές συνθήκες.
------------------------------
(1) (1) Οι τιμές συνιστούν τα ανώτατα καθοριζόμενα όρια σε συνάρτηση με τη μέση ετήσια θερμοκρασία (υψηλή και χαμηλή)
(2) (2) Ǿ παράμετρος αυτή περιλαμβάνεται προκειμένου να ικανοποιηθούν οι οικολογικές απαιτήσεις ορισμένων τύπων
περιβάλλοντος.
Οι πίνακες 1 και 2 περιλαμβάνουν αντίστοιχα ομάδες ουσιών και μεμονωμένες ουσίες, που έχουν επιλεγεί με κριτήριο την τοξικότητα, την ανθεκτικότητα και την βιοσυσσώρευσή τους στο περιβάλλον.
Ο πίνακας 3 περιλαμβάνει τοξικά ή ανεπιθύμητα μέταλλα ή μεταλλοειδή, που αποβάλλονται με τη μορφή διαλυτών στο νερό ενώσεών τους.
Στο Παράρτημα ΙΙ περιλαμβάνονται επίσης και ουσίες που ασκούν δυσμενή επίδραση στην ισορροπία του οξυγόνου (αμμωνία, νιτρώδη).
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
1. Αλογονούχες οργανικές ενώσεις και ουσίες από τις οποίες είναι δυνατό να προκύψουν παρόμοιες ενώσεις μέσα στο υδάτινο περιβάλλον.
2. Οργανοφωσφορικές ενώσεις
3. Οργανοκασσιτερικές ενώσεις
4. Οργανοπυριτικές ενώσεις
5. Υδράργυρος και οι ενώσεις του
6. Κάδμιο και οι ενώσεις του
7. Αρσενικό και οι ανόργανες ενώσεις του
8. Ανθεκτικά ορυκτέλαια και υδρογονάνθρακες που έχουν προέλευση το πετρέλαιο
9. Κυανιούχες και φθοριούχες ενώσεις
10. Ανθεκτικές συνθετικές ύλες που μπορούν να επιπλέουν, να αιωρούνται ή να ρέουν όπως και να καθιστούν δυσχερή κάθε χρήση των υδάτων.
ΠΙΝΑΚΑΣ 2
1. Aldein
2. Dioldrin
3. Endrin
4. Chlordane
5. Heptachlor (συμπεριλαμβανομένου και του υποξειδίου του)
6. DDT (περιλαμβανομένων των μεταβολιτών DDD και DDE)
7. Lindane
8. PCB και PCT (πολυχλωριωμένα διφαινύλια και τριφαινύλια)
9. Endosulfam
10. Εξαχλωροκυκλοεξάνιο (συμπεριλαμβανομένων όλων των ισομερών)
11. Εξαχλωροβενζόλιο
12. Εξαχλωροβενταδιένιο
13. Πενταχλωροφαινόλη
14. Τριχλωροφαινόλη
15. Βενζόλιο
16. Τετραχλωράνθραξ
17. Χλωροφόρμιο
18. Βενζιδίνη και οι ενώσεις της
19. ΠΑΗ (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες) ιδίως το 3,4 - Βενζοπυρένιο
και το 3,4 - Βενζοφθορανθένιο
ΠΙΝΑΚΑΣ 3
1. Ψευδάργυρος
2. Χαλκός
3. Νικέλιο
4. Χρώμιο
5. Μόλυβδος
6. Σελήνιο
7. Αρσενικό
8. Αντιμόνιο
9. Μολυβδαίνιο
10. Τιτάνιο
11. Κασσίτερος
12. Βάριο
13. Βηρύλλιο
14. Βάριο
15. Ουράνιο
16. Βανάδιο
17. Κοβάλτιο
18. Θάλλιο
19. Τελλούριο
20. Άργυρος
α. Ιοντίζουσες ακτινοβολίες είναι οι ακτινοβολίες που αποτελούνται από φωτόνια (ακτίνες Χ, γ) ή από σωματίδια (α, β, νετρόνια) κλπ.) ικανά να προξενήσουν το σχηματισμό ιόντων αμέσως ή εμμέσως
β. Ραδιενέργεια (Λ) είναι το πηλίκο του dN δια dt, όπου dN είναι ο αριθμός των αυτομάτων πυρηνικών μετασχηματισμών που συμβαίνει σε μια ποσότητα ενός ραδιενεργού ισοτόπου κατά το χρόνο dt.
γ. Ραδιενεργός ουσία είναι κάθε ουσία που περιέχει ένα ή περισσότερα ραδιοϊσότοπα, των οποίων η ραδιενέργεια ή η ραδιενεργός συγκέντρωση δεν μπορεί να αγνοηθεί από άποψη ραδιολογικής προστασίας.
δ. Ραδιενεργός μόλυνση του πόσιμου νερού καλείται η ύπαρξη στο νερό τεχνητών ή φυσικών ραδιενεργών ισοτόπων που η συγκέντρωσή τους υπερβαίνει τις αναφερόμενες τιμές (άρθρο 5 παρ.4).
ε. Μονάδα ραδιενέργειας είναι στο διεθνές σύστημα μονάδων το Beoquerel (Bq) και είναι 1 Bq = 1 s-1
Η εκτέλεση της παρούσας Διάταξης ανατίθεται στα Υγειονομικά και Αστυνομικά όργανα, και οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 3 του Α.Ν. 2520/41, όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο μόνο του Ν.290/43, που κυρώθηκε με την 303/48 ΠΥΣ αν από άλλες διατάξεις νόμων ή διαταγμάτων δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή.