Καταργήθηκε από :
Τροποποιήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 442Β_1990 | 443.08 KB |
1. Τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ.1 αριθµ. (η) του Ν. 1338/83 «Εφαρµογή του Κοινοτικού ∆ικαίου» (ΦΕΚ 34/Α/17.3.83) όπως τροποποιήθηκε µε το άρθρο 6 του Ν. 1440/84 «Συµµετοχή της Ελλάδας στο κεφάλαιο, στα αποθεµατικά και στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακος και Χάλυβος και του Οργανισµού Εφοδιασµού EURATOM» (ΦΕΚ 70/Α/21.5.85), όπως τροποποιήθηκε µε το άρθρο 7 του Ν. 1775/88 «Εταιρείας παροχής επιχειρηµατικού κεφαλαίου και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 101/Α/25.5.88).
2. Τις διατάξεις του Ν. 1558/85 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 137/Α) και τις διατάξεις του Π.∆. 180/89 (ΦΕΚ 64/Α/11.4.90) «∆ιορισµός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
3. Την αριθ. Υ 1074/14.5.90 (ΦΕΚ 325/Β/15.5.90) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού ΒΕΤ «Ανάθεση αρµοδιοτήτων στον Υφυπουργό Βιοµηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, Βασίλειο Μαντζώρη».
4. Τις διατάξεις του Ν. 372/76 «Περί συστάσεως και λειτουργίας Ελληνικού Οργανισµού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ)» (ΦΕΚ 166/Α/30.6.76) και του άρθρου 22 του Ν. 1682/87 (ΦΕΚ 14/16.2.87).
5. Το Π.∆. 229/86 «Σύσταση και Οργάνωση της Γενικής Γραµµατείας και Βιοµηχανίας» (ΦΕΚ 96), όπως τροποποιήθηκε µε το Π.∆. 396/89 (ΦΕΚ 172/89), αποφασίζουµε:
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η προσαρµογή της Ελληνικής Νοµοθεσίας προς την Οδηγία 82/130/ΕΟΚ της 15ης Φεβρουαρίου 1982, (αριθ. L 59/2.3.82) «για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των Κρατών µελών επί του ηλεκτρολογικού υλικού που χρησιµοποιείται σε εκρήξιµο περιβάλλον ορυχείων µε εύφλεκτα αέρια» και προς την οδηγία 88/35/ΕΟΚ της 2ας ∆εκεµβρίου 1987 (αριθ. L 20/26.1.88) που προσαρµόζει στην τεχνική πρόοδο την παραπάνω οδηγία.
Η απόφαση αυτή εφαρµόζεται στο ηλεκτρολογικό υλικό που χρησιµοποιείται στις υπόγειες εργασίες ορυχείων µε εύφλεκτα αέρια τα οποία µπορούν να τις θέσουν σε κίνδυνο.
Κατά παρέκκλιση από την απόφαση 2923/161/2.1.86 (ΦΕΚ 176/Β/14.4.86) «περί ηλεκτρολογικού υλικού προς χρήση σε εκρήξιµη ατµόσφαιρα» σε συµµόρφωση προς την οδηγία 76/117/ΕΟΚ και την οδηγία 79/169/ΕΟΚ (ΦΕΚ κ.τ. Β΄/14.4.1988), η παρούσα απόφαση εφαρµόζεται στο ηλεκτρολογικό υλικό που χρησιµοποιείται στις εγκαταστάσεις επιφανείας των ορυχείων αυτών, οι οποίες µπορεί να κινδυνεύουν από τα εύφλεκτα αέρια που διοχετεύονται από το σύστηµα υπόγειου εξαερισµού.
Κατά την έννοια της παρούσας απόφασης, ως ηλεκτρολογικό υλικό νοούνται όλα τα µέρη των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ή οποιαδήποτε άλλη διάταξη που λειτουργεί µε ηλεκτρισµό.
1. ∆εν δύναται να απαγορευθεί για λόγους ασφαλείας λόγω αναφλέξεως των αερίων των ορυχείων, η πώληση ή η ελεύθερη κυκλοφορία ή η χρήση σύµφωνα µε τον προορισµό του, του ηλεκτρολογικού υλικού που αναφέρεται στα άρθρα 1 και 2:
Του οποίου η συµφωνία µε τα εναρµονισµένα πρότυπα αποδεικνύεται µε πιστοποιητικό πιστότητας που χορηγείται υπό τις συνθήκες που προβλέπει το άρθρο 5 και µε επίθεση του Κοινοτικού διακρατικού σήµατος που προβλέπει το άρθρο 8.
Το οποίο διαφέρει από τα εναρµονισµένα πρότυπα, επειδή ο σχεδιασµός ή η κατασκευή του δεν προβλέπονται από τα πρότυπα αυτά αλλά του οποίου οι δοκιµασίες και επαληθεύσεις επέτρεψαν να αποδειχθεί ότι εξασφαλίζει µε ασφάλεια τουλάχιστον ισοδύναµη προς την ασφάλεια που εξασφαλίζει το υλικό που είναι σύµφωνο προς τα εναρµονισµένα πρότυπα, αυτό πρέπει να αποδεικνύεται µε πιστοποιητικό ελέγχου που χορηγείται υπό τις συνθήκες που προβλέπει το άρθρο 6 και µε επίθεση του Κοινοτικού διακριτικού σήµατος που προβλέπει το άρθρο 8.
2. Ως χρήση σύµφωνη µε τον προορισµό του, κατά την έννοια της παρούσας απόφασης, νοείται η χρήση του ηλεκτρολογικού υλικού στα µέρη όπου υπάρχει πιθανότητα τα αέρια του ορυχείου να σχηµατίσουν µε τον αέρα εκρηκτικό µείγµα, όπως προβλέπεται στα εναρµονισµένα πρότυπα, και όπως αναφέρεται στα πιστοποιητικά πιστότητας ή ελέγχου.
3. Οι όροι εγκαταστάσεως και χρήσεως διέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
4. Ως εναρµονισµένα πρότυπα, κατά την έννοια της παρούσας απόφασης, νοούνται τα ευρωπαϊκά πρότυπα (ΕΝ) που αναγράφονται στο Παράρτηµα Α µε τις τροποποιήσεις του παραρτήµατος Β.
Στην επιτροπή του άρθρου 6 της Οδηγίας 82/130/ΕΟΚ συµµετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδος υπάλληλος του ΥΒΕΤ από την αρµόδια υπηρεσία.
Ο εκπρόσωπος του ΥΒΕΤ που ορίζεται ως µέλος της επιτροπής αυτής γνωστοποιείται στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από τη ∆/νση ∆ιεθνών Βιοµηχανικών Σχέσεων του ΥΒΕΤ.
1. Ως πιστοποιητικό πιστότητας του άρθρου 3, παράγρ. 1, πρώτη περίπτωση θεωρείται το πιστοποιητικό που χορηγείται από τον Ελληνικό Οργανισµό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ, ή από άλλον εγκεκριµένο Οργανισµό Κράτους µέλους που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή των Ε.Κ. και
περιέχεται στο σχετικό κατάλογο. Το πιστοποιητικό αυτό επιβεβαιώνεται ότι ο τύπος του σχετικού ηλεκτρολογικού υλικού είναι σύµφωνος µε τα εναρµονισµένα πρότυπα.
Αντίγραφο του πιστοποιητικού πιστότητας διαβιβάζεται από τον ΕΛΟΤ στην αρµόδια υπηρεσία του ΥΒΕΤ και µέσω αυτής στα Κράτη µέλη και στην Επιτροπή των Ε.Κ. σε προθεσµία ενός µηνός από την έκδοση του πιστοποιητικού.
Ο ΕΛΟΤ τηρεί σχετικά πρακτικά για τις δοκιµασίες και τις επαληθεύσεις του ηλεκτρολογικού υλικού τα οποία θέτει στη διάθεση των Κρατών µελών εφόσον τούτο ήθελε ζητηθεί. Η υποχρέωση αυτή βαρύνει τον ΕΛΟΤ έστω και αν οι εκθέσεις δοκιµών και ελέγχου έγιναν από συµβεβληµένο ή εξουσιοδοτηµένο από αυτόν εργαστήριο ελέγχου.
2. Ο εγκεκριµένος οργανισµός που χορήγησε το πιστοποιητικό πιστότητας µπορεί να το ανακαλέσει, εφόσον διαπιστώσει ότι το πιστοποιητικό αυτό δεν έπρεπε να είχε χορηγηθεί ή ότι δεν εκπληρώθηκαν οι επιβαλλόµενοι όροι. Μπορεί ακόµη να ανακαλέσει το πιστοποιητικό αυτό, αν ο κατασκευαστής διαθέτει στην αγορά ηλεκτρολογικό υλικό που δεν είναι σύµφωνο µε τον τύπο υλικού για το οποίο χορηγήθηκε το πιστοποιητικό πιστότητας.
Αντίγραφο της ανακλητικής πράξεως διαβιβάζεται στην αρµόδια υπηρεσία του ΥΒΕΤ και µε µέριµνα αυτής στην Επιτροπή των Ε.Κ. και στα Κράτη µέλη, τα οποία το διαβιβάζουν στους εγκεκριµένους από αυτό οργανισµούς.
Η ανάκληση οφείλει να είναι επακριβώς αιτιολογηµένη και δηµοσιεύεται στην Επίσηµη Εφηµερίδα των Ε.Κ.
Η ανάκληση όπως και η άρνηση χορηγήσεως πιστοποιητικού πιστότητας κοινοποιούνται αµέσως στον ενδιαφερόµενο. Στην κοινοποίηση αναφέρονται και οι δυνατότητες ενδίκων µέσων, σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία και η προθεσµία για την υποβολή των ενδίκων αυτών µέσων.
3. Τα έγγραφα που χρησιµοποιούνται για την πιστοποίηση του ηλεκτρολογικού υλικού πρέπει να διατηρούνται στην κατοχή του ΕΛΟΤ και να τίθενται, εφόσον υπάρξει ανάγκη στη διάθεση της Επιτροπής των Ε.Κ. και των άλλων Κρατών µελών ώστε να είναι δυνατός λεπτοµερής έλεγχος ως προς την ασφάλεια. Τα έγγραφα αυτά παραµένουν εµπιστευτικά.
1. Το πιστοποιητικό ελέγχου του άρθρου 3 παρ. 1 δεύτερη περίπτωση, χορηγείται από τον Ελληνικό Οργανισµό Τυποποίησης ή από άλλον εγκεκριµένο από το ΥΒΕΤ Οργανισµό, αρµόδιο για τις επαληθεύσεις και τις δοκιµές του υλικού ή από άλλον εγκεκριµένο Οργανισµό του άρθρου 11 της παρούσης απόφασης.
Βεβαιώνει ότι ο τύπος του ηλεκτρολογικού υλικού εξασφαλίζει ασφάλεια τουλάχιστον ισοδύναµη µε την ασφάλεια του υλικού που είναι σύµφωνο προς τα εναρµονισµένα πρότυπα.
2. Το πιστοποιητικό ελέγχου της παραπάνω παραγράφου δεν χορηγείται από τον ΕΛΟΤ εάν ο Οργανισµός αυτός δεν διαβιβάσει τα έγγραφα που χρησιµοποιούνται για την πιστοποίηση του υλικού, δηλαδή την περιγραφή, τα πρακτικά των δοκιµασιών και επαληθεύσεων στις οποίες προβαίνει και το σχέδιο πιστοποιητικού ελέγχου, προς την Επιτροπή των Ε.Κ. και τα άλλα Κράτη µέλη τα οποία τα διαβιβάζουν στους εγκεκριµένους Οργανισµούς τους.
3. Μετά πάροδο τεσσάρων µηνών από την παραπάνω κοινοποίηση, εφόσον δεν εκφρασθεί διαφωνία Κράτους µέλους ή και δεν ζητηθεί η προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 6 της Οδηγίας 82/130/ΕΟΚ µέσα στην παραπάνω προθεσµία, επιτρέπεται η χορήγηση του πιστοποιητικού ελέγχου.
4. Στην αντίθετη περίπτωση και αφού λάβει γνώση της γνώµης της επιτροπής του άρθρου 6 της Οδηγίας 82/130/ΕΟΚ, η Επιτροπή των Ε.Κ. αποφαίνεται σχετικά µε την αίτηση πιστοποιητικού ελέγχου.
5. Αντίγραφο του πιστοποιητικού ελέγχου διαβιβάζεται στην Επιτροπή των Ε.Κ. και στα άλλα Κράτη µέλη µέσα σ’ ένα µήνα από τη χορήγηση του πιστοποιητικού αυτού, τα οποία το διαβιβάζουν στους εγκεκριµένους Οργανισµούς τους.
Ο εγκεκριµένος Οργανισµός που διεξήγαγε τις δοκιµασίες και επαληθεύσεις του ηλεκτρολογικού υλικού συντάσσει τα τελικά πρακτικά, τα οποία παραµένουν στη διάθεση των Κρατών µελών.
6. Ο εγκεκριµένος Οργανισµός που χορήγησε ένα πιστοποιητικό ελέγχου µπορεί να το ανακαλέσει, εφόσον διαπιστώσει ότι το πιστοποιητικό αυτό δεν έπρεπε να είχε χορηγηθεί ή ότι δεν τηρήθηκαν οι επιβαλλόµενοι όροι.
Μπορεί ακόµη να ανακαλέσει το πιστοποιητικό αυτό, αν ο κατασκευαστής, διαθέσει στην αγορά ηλεκτρολογικό υλικό που δεν είναι σύµφωνο µε τον τύπο υλικού στον οποίο χορηγήθηκε πιστοποιητικό πιστότητας.
Αντίγραφο της ανακλητικής πράξης διαβιβάζει στην Επιτροπή των Ε.Κ. και στα άλλα Κράτη µέλη τα οποία το διαβιβάζουν στους εγκεκριµένους Οργανισµούς τους.
Οι ανακλήσεις αυτές είναι αιτιολογηµένες µε ακρίβεια και δηµοσιεύονται σε απόσπασµα στην Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Η ανάκληση όπως και η άρνηση χορηγήσεως πιστοποιητικού ελέγχου κοινοποιούνται αµέσως στον ενδιαφερόµενο.
Στην κοινοποίηση αναφέρονται και οι δυνατότητες ασκήσεως ενδίκων µέσων σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία, καθώς και η προθεσµία για την άσκηση των ενδίκων µέσων.
7. Τα έγγραφα που χρησιµοποιούνται για την πιστοποίηση του ηλεκτρολογικού υλικού πρέπει να διατηρούνται στην κατοχή του εγκεκριµένου αυτού οργανισµού και τίθενται, εφόσον υπάρχει ανάγκη στη διάθεση της Επιτροπής των Ε.Κ. και των άλλων Κρατών µελών, ώστε να είναι δυνατός ο λεπτοµερής έλεγχος ως προς την ασφάλεια, τα έγγραφα αυτά παραµένουν εµπιστευτικά.
Αντίγραφα των εγγράφων που αναφέρονται στο άρθρο 5 παρ. 3 και στο άρθρο 6 παρ. 7 διαβιβάζονται, ύστερα από αίτησή του, στον κάτοχο του πιστοποιητικού ο οποίος µπορεί να τα χρησιµοποιήσει όπως κρίνει.
1. Το Κοινοτικό διακριτικό σήµα που επιθέτει ο κατασκευαστής στο ηλεκτρολογικό υλικό, βεβαιώνει ότι το υλικό αυτό είναι σύµφωνο µε τον τύπο υλικού στο οποίο είχε χορηγηθεί πιστοποιητικό πιστότητας ή ελέγχου και το οποίο έχει υποστεί τις κατ’ ιδίαν επαληθεύσεις και δοκιµές, που είτε προβλέπονται από τα εναρµονισµένα πρότυπα, σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό πιστότητας, είτε µνηµονεύονται στο ίδιο το πιστοποιητικό ελέγχου.
Ο τύπος του Κοινοτικού διακριτικού σήµατος υπάρχει στο Παράρτηµα Γ σηµείο Ι. Το σήµα αυτό πρέπει να τίθεται κατά τρόπο ώστε να είναι ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανθεκτικό.
2. Η αρµόδια υπηρεσία του ΥΒΕΤ µεριµνά ώστε ο κατασκευαστής να µην επιθέτει το Κοινοτικό διακριτικό σήµα παρά µόνο αν έχει πάρει αντίστοιχο πιστοποιητικό πιστότητας ή ελέγχου.
Η αρµόδια υπηρεσία του ΥΒΕΤ δύναται να απαγορεύσει τη θέση σηµάτων ή επιγραφών που µπορούν να δηµιουργήσουν σύγχυση µε το Κοινοτικό διακριτικό σήµα σε υλικό που δεν έχει λάβει πιστοποιητικό πιστότητας ή ελέγχου.
3. Το πιστοποιητικό πιστότητας ή ελέγχου µπορεί να προβλέπει ότι το ηλεκτρολογικό υλικό θα συνοδεύεται από οδηγίες που θα καθορίζουν τις ειδικές προϋποθέσεις χρήσης.
4. Αν έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό ελέγχου σύµφωνα µε το άρθρο 6, για τύπο ηλεκτρολογικού υλικού που δεν είναι σύµφωνος µε τα εναρµονισµένα πρότυπα, το διακριτικό Κοινοτικό σήµα πρέπει να συµπληρώνεται όπως αναγράφεται στο Παράρτηµα Γ, σηµείο ΙΙ.
5. Ο τύπος του πιστοποιητικού πιστότητας παρατίθεται στο Παράρτηµα ∆.
Η αρµόδια υπηρεσία του ΥΒΕΤ επιβλέπει για την ικανοποιητική κατασκευή του ηλεκτρολογικού υλικού που υπάγεται στην παρούσα απόφαση καθ’ όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας προκειµένου για το εγχωρίως παραγόµενο υλικό όσο και το εισαγόµενο σε οποιοδήποτε αποθηκευτικό ή τελωνειακό χώρο.
Αν µετά από λεπτοµερή εξέταση η αρµόδια υπηρεσία του ΥΒΕΤ διαπιστώσει ότι ηλεκτρολογικό υλικό παρουσιάζει κίνδυνο για την ασφάλεια αν και είναι σύµφωνο µε τύπο υλικού στον οποίο έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό πιστότητας ή ελέγχου, µπορεί να απαγορεύσει προσωρινά ή να υποβάλει σε ειδικούς όρους τη διάθεση αυτού του υλικού, ενηµερώνοντας αµέσως τα άλλα Κράτη µέλη και την Επιτροπή των Ε.Κ. και αναφέροντας τους λόγους για την απόφασή τους. Τα προσωρινά µέτρα αυτά διατηρούνται έως ότου η Επιτροπή των Ε.Κ. θεσπίσει τεχνικές προσαρµογές των εναρµονισµένων προτύπων.
Η αρµόδια Υπηρεσία του ΥΒΕΤ ανακοινώνει στα άλλα Κράτη µέλη και στην Επιτροπή των Ε.Κ. τον κατάλογο των εγκεκριµένων οργανισµών που είναι αρµόδιοι να προβαίνουν στις επαληθεύσεις και δοκιµές του υλικού ή/και να χορηγούν πιστοποιητικά πιστότητας και ελέγχου για τη σύνταξη του γενικού καταλόγου των εγκεκριµένων οργανισµών από την Επιτροπή των Ε.Κ.
Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο µέρος της παρούσας απόφασης τα Παραρτήµατα Β και ∆ της Οδηγίας 82/130/ΕΟΚ ως και Παραρτήµατα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ της παρούσας και τα Παραρτήµατα Α και Γ της οδηγίας 88/35/ΕΟΚ που αντικατέστησαν τα αντίστοιχα Παραρτήµατα της Οδηγίας 82/130/ΕΟΚ ως Παραρτήµατα IV και V της παρούσας και το Παράρτηµα Β της Οδηγίας 88/35/ΕΟΚ που τροποποίησε εν µέρει το αντίστοιχο Παράρτηµα της Οδηγίας 82/130/ΕΟΚ ως Παράρτηµα IV της παρούσας.
1. Το κείµενο του 6.3. του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 50.014 πρώτη έκδοση Μαρτίου 1977, αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείµενο:
«Τα πλαστικά περιβλήµατα των οποίων η επιφάνεια, προβαλλόµενη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, υπερβαίνει τα 100 cm3 ή τα οποία έχουν γυµνά µεταλλικά τµήµατα που έχουν, κάτω από τις πιο δυσµενείς συνθήκες στην πράξη, χωρητικότητα ως προς τη γη µεγαλύτερη από 3 pF πρέπει να είναι σχεδιασµένη ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος αναφλέξεως από ηλεκτροστατικά φορτία, κάτω από κανονικές συνθήκες χρήσεως, συντηρήσεως και καθαριότητας.
Ο κανόνας αυτός εκπληρώνεται:
- είτε µε κατάλληλη επιλογή του υλικού: η αντίσταση της µονώσεως, όταν µετρηθεί κατά τη µέθοδο που περιγράφεται στο 22.4.7 του παραρτήµατος αυτού, δεν πρέπει να υπερβαίνει:
- 1 GΩ στους 23 - 20
C και 50 - 5 % σχετική υγρασία, ή
- 100 GΩ κάτω από τις συνθήκες χρήσεως µε ακραίες τιµές θερµοκρασίας και υγρασίας που καθορίζονται για το ηλεκτρολογικό υλικό το σηµείο Χ αναγράφεται µετά την εγγραφή του πιστοποιητικού όπως αναφέρεται στο 26.2.9.
- είτε µε το µέγεθος, σχήµα, διάταξη ή άλλες προστατευτικές µεθόδους τότε, η απουσία επικίνδυνων ηλεκτροστατικών φορτίων πρέπει να εξακριβωθεί µε πραγµατικές δοκιµές αναφλέξεως µείγµατος αέρα - µεθανίου περιεκτικότητας σε µεθάνιο(8.5 ± 0,5)%.
Πάντως αν δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί τελείως κατά τη σχεδίαση ο κίνδυνος αναφλέξεως, µια προειδοποιητική πινακίδα πρέπει να αναφέρει τα µέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν στην πράξη.
2. Το κείµενο του 22.4.7. του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 50.014, πρώτη έκδοση Μαρτίου 1977, αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείµενο:
«Η αντίσταση µετριέται στο ίδιο το τµήµα του περιβλήµατος, αν το επιτρέπει το µέγεθός του, ή σε δοκίµιο που αποτελείται από µια ορθογώνια πλάκα διαστάσεων όπως φαίνεται στο σχήµα 2. Στην επιφάνεια της πλάκας είναι βαµµένα δύο παράλληλα ηλεκτρόδια µε αγώγιµο χρώµα, του οποίου ο διαλύτης δεν επηρεάζει την αντίσταση µονώσεως.
Σχήµα 2
∆οκίµιο µε βαµµένα αγώγιµα ηλεκτρόδια
Η επιφάνεια του δοκιµίου πρέπει να είναι άθικτη. Καθορίζεται µε απεσταγµένο νερό, µετά από ισοπροπυλική αλκοόλη (ή µε οποιοδήποτε άλλο διαλύτη που µπορεί να αναµειχθεί µε το νερό και που δεν αλλοιώνει το υλικό του δοκιµίου), µετά µε απεσταγµένο νερό και τέλος στεγνώνεται. Κατόπιν, χωρίς να αγγιχτεί από γυµνά χέρια, υποβάλλεται επί 24 ώρες στις συνθήκες θερµοκρασίας και υγρασίας που περιγράφονται στο σηµείο 6.3. Η δοκιµή διενεργείται κάτω από τις ίδιες συνθήκες.
Η συνεχής τάση που εφαρµόζεται µεταξύ των ηλεκτροδίων επί ένα λεπτό είναι 500 V ± 10 V.
Κατά τη διάρκεια της δοκιµής, η τάση αυτή πρέπει να είναι σταθερή ώστε το ρεύµα φορτίσεως που οφείλεται στις αυξοµειώσεις της πτώσεως να είναι αµελητέο ως προς το ρεύµα που διατρέχει το δοκίµιο. Αυτό σηµαίνει ότι σε ορισµένες περιπτώσεις είναι αναγκαία η χρήση συστοιχών ή συσσωρευτών.
Η αντίσταση µονώσεων είναι ο λόγος της συνεχούς τάσεως που εφαρµόζεται µεταξύ των ηλεκτροδίων προς το συνολικό ρεύµα που ρέει µεταξύ τους όταν η τάση έχει εξασκηθεί επί ένα λεπτά.
Οι µέθοδοι που µπορούν να χρησιµοποιηθούν αναφέρονται στο παράρτηµα Γ΄.
Αν υπάρχει κίνδυνος ο καθαρισµός να αλλοιώσει τη σηµασία των αποτελεσµάτων της δοκιµής, επιτρέπεται να γίνει ενδεχόµενα µια συµπληρωµατική δοκιµή χωρίς προηγούµενο καθαρισµό του δοκιµίου».
ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
16. ∆ιακόπτες
Τα αντιαναφλεκτικά περιβλήµατα της οµάδας 1 που περιέχουν διακόπτες οι οποίοι, όταν λειτουργούν, παράγουν τόξα ή σπινθήρες που µπορούν να αναφλέξουν ένα εκρηκτικό µίγµα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ακόλουθες απαιτήσεις:
16.1. Μονωτικά µέσα
Όλοι οι γυµνοί αγωγοί, εκτός από τους αγωγούς φυσικής ασφάλειας που είναι σύµφωνοι προς το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 50.020 ή από τους αγωγούς γειώσεως, πρέπει να είναι δυνατόν να τεθούν εκτός τάσεως µε χρήση ενός µονωτικού µέσου πριν να ανοιχτεί το αντιαναφλεκτικό περίβληµα.
Το µονωτικό µέσα αυτών των αντιαναφλεκτικών περιβληµάτων πρέπει:
16.1.1. Είτε να είναι ενσωµατωµένο στο αντιαναφλεκτικό περίβληµα' στην περίπτωση αυτή, τα µέρη που µένουν υπό τάση µετά το άνοιγµα του µονωτικού µέσου πρέπει να προστατεύονται σύµφωνα µε έναν από τους τυποποιηµένους τρόπους προστασίας που αναφέρονται στο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 50 014. Γενικοί κανόνες και η πρόσβαση σ' αυτά πρέπει να παρεµποδίζεται από ένα κάλυµµα µε την επιγραφή "ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΥΠΟ ΤΑΣΗ".
Αυτό δεν αφορά τα µέρη που παραµένουν υπό τάση των κυκλωµάτων φυσικής ασφάλειας τα οποία είναι σύµφωνα προς το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 50.020 Φυσική ασφάλεια "i".
Σηµείωση: Αν πρόκειται για αυξηµένη ασφάλεια "ε", σύµφωνα µε το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Εν 50.019, ο εκζητούµενος βαθµός ασφάλειας µπορεί να µειωθεί από ΙΡ 54 σε ΙΡ 20.
16.1.2. Είτε να είναι ενσωµατωµένο σε ένα περίβληµα σύµφωνα προς έναν από τους
τυποποιηµένους τρόπους προστασίας που αναφέρονται στο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 50.014.
Γενικοί κανόνες.
16.1.3. Είτε να αποτελείται από ένα βύσµα και µια υποδοχή σύµφωνα µε τους κανόνες του 12.3 του παρόντος Ευρωπαϊκού Προτύπου.
16.2 Πόρτες ή καλύµµατα.
16.2.1. Πόρτες ή καλύµµατα ταχείας λειτουργίας:
Αυτές οι πόρτες ή τα καλύµµατα πρέπει να κλειδώνονται µηχανικά µε ένα διακόπτη ώστε:
α) Το περίβληµα να διατηρεί τις ιδιότητες των αντιαναφλεκτικών περιβληµάτων, τρόπος προστασίας "d" εφόσον ο διακόπτης είναι κλειστός, και β) να είναι δυνατόν να κλείσει ο διακόπτης µόνον όταν αυτές οι πόρτες ή τα καλλύµατα εξασφαλίζουν τις ιδιότητες των αντιαναφλεκτικών περιβληµάτων, τύπος προστασίας "d".
16.2.2. Πόρτες ή καλύµµατα που κλείνουν µε βίδες:
Αυτές οι πόρτες ή καλύµµατα πρέπει να φέρουν την επιγραφή "ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΥΠΟ ΤΑΣΗ".
16.3. Συµπληρωµατικοί όροι:
Τα αντιαναφλεκτικά περιβλήµατα µε πόρτα ή κάλυµµα που κλείνει µε βίδες (βλέπε 16.2.2.) υπόκεινται στους ακόλουθους συµπληρωµατικούς όρους.
16.3.1. Το πιστοποιητικό πρέπει να αναγράφει τις συνθήκες χρήσεως να τηρούνται για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια.
Σηµείωση: Οι συνθήκες χρήσεως που πρέπει να αναγράφονται στο πιστοποιητικό εξαρτώνται από τη φύση της συσκευής που περικλείεται στο αντιαναφλεκτικό περίβληµα.
- αν το περίβληµα περιέχει µόνο ένα διακόπτη, ενδεχοµένως µε επικουρικές επαφές, ζυγούς πίνακα διανοµής και στοιχεία συνδέσεως, το πιστοποιητικό πρέπει να αναφέρει ότι το περίβληµα δεν µπορεί να περιέχει κανένα άλλο ηλεκτρικό εξάρτηµα
- αν το περίβληµα µπορεί να περιέχει άλλα ηλεκτρικά εξαρτήµατα, το πιστοποιητικό πρέπει να αναφέρει ότι ένα µονωτικό µέσο πρέπει να βρίσκεται κοντά στο περίβληµα.
17. Υποδοχές και βύσµατα λαµπτήρων.
17.1. Οι κανόνες που ακολουθούν εφαρµόζονται στις υποδοχές και τα βύσµατα λαµπτήρων που πρέπει να σχηµατίζουν σαν σύνολο αντιαναφλεκτικό περίβληµα τρόπος προστασίας "d" - για να µπορούν να χρησιµοποιηθούν σε φωτιστικές συσκευές αυξηµένης ασφάλειας, τύπος προστασίας "e".
17.2. Η συσκευή που εµποδίζει την αυτόµατη χαλάρωση της συνδέσεως του λαµπτήρα, η οποία απαιτείται σύµφωνα µε το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 50.019. Αυξηµένη ασφάλεια "e" υπό 4.3.3., µπορεί να παραλειφθεί στις βιδωτές υποδοχές που είναι εφοδιασµένες µε διακόπτη ταχείας ενέργειας µε αντιαναφλεκτικό περίβληµα, τύπος προστασίας "d", ο οποίος αποσυνδέει όλους τους πόλους του κυκλώµατος του λαµπτήρα πριν από την αποσύνδεση της επαφής.
17.3. Υποδοχές για κυλινδρικά βύσµατα.
17.3.1. Οι Υποδοχές των σωλήνων φθορισµού πρέπει:
- να είναι µονοπολικές, και
- να είναι σύµφωνες προς τη δηµοσίευση 61.2 της ∆ΗΕ.
17.3.2. Άλλες υποδοχές: Το µήκος του αντιαναφλεκτικού συνδέσµου µεταξύ της υποδοχής και του βύσµατος, τη στιγµή της αποσυνδέσεως της επαφής, πρέπει να είναι τουλάχιστον 10mm.
17.4. Υποδοχές βιδωτά βύσµατα.
17.4.1. Το σπειρωτό τµήµα υποδοχής πρέπει να είναι κατασκευασµένο από υλικό ανθεκτικό στη διάβρωση υπό τις πιθανές συνθήκες χρήσεως.
17.4.2. Κατά τη στιγµή του ανοίγµατος της επαφής κατά το ξεβίδωµα του βύσµατος, δύο τουλάχιστον ολόκληρες στροφές του κοχλία πρέπει να είναι βιδωµένες.
17.4.3. Στις βιδωτές υποδοχές Ε 27 και Ε 40 του ηλεκτρολογικού υλικού των οµάδων ΙΒ και Ι1Γ, η ηλεκτρική επαφή πρέπει να πραγµατοποιείται µε ελάχιστα στοιχεία επαφής.
Επιπλέον, κατά το βίδωµα και το ξεβίδωµα του λαµπτήρα, η αποκατάσταση και το άνοιγµα της επαφής πρέπει να γίνονται στο εσωτερικό αντιαναφλεκτικού περιβλήµατος, τύπος προστασίας "d", της οµάδας Ι1Γ.
Σηµείωση: Οι κανόνες του 17.4.3. δεν είναι απαραίτητα ούτε για το ηλεκτρολογικό υλικό των οµάδων 1 και ΠΑ ούτε για τις βιδωτές υποδοχές Ε10 και Ε14.
ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ "i"
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Σηµείωση: Στα ορυχεία µε εκρηκτικά αέρια της Οµοσπονδιακής ∆ηµοκρατίας της Γερµανίας χρησιµοποιείται αντί για τον όρο "σύστηµα" ο όρος "Amage".
1. Πεδίο εφαρµογής.
1.1. Το Παράρτηµα αυτό περιέχει τους ειδικούς κανόνες για την κατασκευή και δοκιµή των ηλεκτρικών συστηµάτων φυσικής ασφάλειας που προορίζονται ολόκληρα ή σε µέρη για εγκατάσταση σε εκρηκτικά περιβάλλοντα ορυχεία µε εύφλεκτα αέρια ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα ηλεκτρικά αυτά συστήµατα δεν θα προκαλέσουν έκρηξη στο γύρω περιβάλλον.
1.2. Το παράρτηµα αυτό συµπληρώνει το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 50.020 Φυσική ασφάλεια "i" (πρώτη έκδοση, Μάρτιος 1977) του οποίου οι κανόνες εφαρµόζονται στην κατασκευή και τις δοκιµές του ηλεκτρολογικού υλικού φυσικής ασφάλειας και του συναφούς ηλεκτρολογικού υλικού.
2. Ορισµοί.
2.1. Οι ακόλουθοι Ορισµοί, ειδικοί για τα ηλεκτρικά συστήµατα φυσικής ασφάλειας, εφαρµόζονται στο παράρτηµα αυτό. Συµπληρώνουν τους ορισµούς που υπάρχουν στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ΕΝ 50.014. Γενικοί κανόνες και ΕΝ 50.020 Φυσική ασφάλεια "i".
2.2. Ηλεκτρολογικό σύστηµα φυσικής ασφαλείας.
Σύνολο ηλεκτρολογικών υλικών καθορισµένων σε ένα περιγραφικό συστηµατικό κείµενο στο οποίο τα κυκλώµατα ενδοσυνδέσεως ή τα µέρη τέτοιων κυκλωµάτων, που προορίζονται για χρήση σε εκρηκτικό περιβάλλον, είναι κυκλώµατα, φυσικής ασφάλειας τα οποία ανταποκρίνονται στους κανόνες του παραρτήµατος αυτού.
2.3. Πιστοποιηµένο ηλεκτρικό σύστηµα φυσικής ασφάλειας.
Ηλεκτρικό σύστηµα σύµφωνο προς το 2.2. για το οποίο ένας σταθµός ελέγχου έχει εκδώσει πιστοποιητικό που πιστοποιεί βεβαιώνει ότι ο τύπος ηλεκτρικού συστήµατος είναι σύµφωνος µε το παράρτηµα αυτό.
Σηµείωση 1: ∆εν είναι απαραίτητο κάθε ηλεκτρολογικό υλικό ενός ηλεκτρικού συστήµατος φυσικής ασφάλειας να είναι πιστοποιηµένο χωριστά, πρέπει όµως να αναγνωρίζεται εύκολα
Σηµείωση 2: Εφόσον το επιτρέπουν οι εθνικοί κανόνες εγκαταστάσεως, τα ηλεκτρικά συστήµατα που είναι σύµφωνα προς το 2.2. για τα οποία η γνώση των ηλεκτρικών παραµέτρων των πιστοποιηµένων ηλεκτρολογικών υλικών φυσικής ασφάλειας, των πιστοποιηµένων συναφών ηλεκτρολογικών υλικών των µη πιστοποιηµένων συσκευών που είναι σύµφωνες προς
το σηµείο 1.3. του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 50 014. Γενικοί κανόνες, και για τα οποία η γνώση των ηλεκτρικών και φυσικών παραµέτρων, των στοιχείων και των αγωγών ενδοσυνδέσεως οδηγούν στο αναµφίβολο συµπέρασµα ότι διατηρείται η φυσικά ασφάλεια, µπορούν να εγκατασταθούν χωρίς συµπληρωµατικό πιστοποιητικό.
2.4. Εξαρτήµατα
Ηλεκτρολογικό υλικό που περιλαµβάνει µόνο στοιχεία συνδέσεως και διακοπής µε φυσική ασφάλεια και που δεν θέτει σε κίνδυνο τη φυσική ασφάλεια του συστήµατος, όπως κιβώτια ακροδεκτών, κιβώτια συνδέσεως, ρευµατοδότες, διακόπτες, κλπ.
3. Κατηγορίες ηλεκτρικών συστηµάτων φυσικής ασφάλειας
3.1. Τα ηλεκτρικά συστήµατα φυσικής ασφάλειας, ή τα µέρη τους, κατατάσσονται σε µια από τις κατηγορίες ia και ib. Οι κανόνες του παραρτήµατος αυτού ισχύουν και για τις δύο κατηγορίες, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.
Σηµείωση: Τα ηλεκτρικά συστήµατα φυσικής ασφάλειας ή τα τµήµατά τους µπορούν να ανήκουν σε κατηγορίες διαφορετικές από τις κατηγορίες του ηλεκτρολογικού υλικού φυσικής ασφάλειας και του συναφούς ηλεκτρολογικού υλικού που αποτελούν το σύστηµα ή το τµήµα του. Ακόµη, διαφορετικά τµήµατα ενός ηλεκτρικού συστήµατος φυσικής ασφάλειας µπορούν να ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες.
3.2. Κατηγορία ia
Τα ηλεκτρικά συστήµατα ασφάλειας ή τα τµήµατά τους ανήκουν στην κατηγορία ia, αν ανταποκρίνονται στους κανόνες για ηλεκτρολογικό υλικό φυσικής ασφάλειας κατηγορίας ia (βλέπε Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 50.020 Φυσική ασφάλεια σηµείο 4.i), αλλά το ηλεκτρικό σύστηµα φυσικής ασφάλειας ως σύνολο, θεωρείται ένα µόνο ηλεκτρολογικό υλικό.
3.3. Κατηγορία ib
Τα ηλεκτρικά συστήµατα φυσικής ασφάλειας ή τα τµήµατά τους ανήκουν στην κατηγορία ib, αν ανταποκρίνονται στους κανόνες για ηλεκτρολογικό υλικό της κατηγορίας ib (βλέπε Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 50.020 Φυσική ασφάλεια σηµείο 4.2), αλλά το ηλεκτρικό σύστηµα φυσικής ασφάλειας ως σύνολο, θεωρείται ένα µόνο ηλεκτρολογικό υλικό.
4. Αγωγοί διασυνδέσεως ηλεκτρικού συστήµατος φυσικής ασφάλειας.
4.1. Οι ηλεκτρικές παράµετροι και όλα τα χαρακτηριστικά των αγωγών διασυνδέσεως που χαρακτηρίζουν ένα ηλεκτρικό σύστηµα φυσικής ασφάλειας πρέπει να καθορίζονται από τα έγγραφα πιστοποιήσεως του ηλεκτρικού αυτού συστήµατος, στο µέτρο που η φυσική ασφάλεια εξαρτάται από αυτά.
4.2. Αν ένα πολύκλωνο καλώδιο περιέχει διασυνδέσεις που είναι τµήµατα περισσοτέρων από ένα κυκλωµάτων φυσικής ασφάλειας, το καλώδιο πρέπει να ανταποκρίνεται στους ακόλουθους κανόνες:
4.2.1. Το πάχος κατ' ακτίνα της µονώσεως πρέπει να είναι ανάλογο προς τη διάµετρο του αγωγού. Αν η µόνωση είναι από πολυαιθυλένιο, το πάχος της κατ' ακτίνα πρέπει να είναι τουλάχιστον 0.2 mm.
4.2.2. Πριν εγκαταλείψει το εργοστάσιο κατασκευής, το πολύκλωνο καλώδιο πρέπει να υποστεί διηλεκτρικές δοκιµές εναλλασσόµενου ρεύµατος οι οποίες πραγµατοποιούνται σύµφωνα µε τους όρους ή του σηµείου 4.2.2.1. ή του σηµείου 4.2.2.2. Η επιτυχία των δοκιµών αυτών πιστοποιείται µε πιστοποιητικό δοκιµών που εκδίδει ο κατασκευαστής του καλωδίου.
4.2.2.1. Είτε κάθε αγωγός, πριν συναρµολογηθεί σε καλώδιο, δοκιµάζεται µε τάση ενεργής τιµής ίση µε 3.000 V + (2.000 Χ το κατ' ακτίνα πάχος της µονώσεως εκφρασµένο σε mm) V το συναρµολογηµένο καλώδιο:
- δοκιµάζεται πρώτα µε τάση ενεργής τιµής ίση µε V, η οποία εφαρµόζεται µεταξύ όλων των οπλισµών ή θωρακίσεων του καλωδίου ενωµένων ηλεκτρικά µεταξύ τους και της δέσµης όλων των αγωγών ενωµένων ηλεκτρικά µεταξύ τους και
- δοκιµάζεται κατόπιν µε τάση ενεργής τιµής ίση µε 1.000 V η οποία εφαρµόζεται µεταξύ δέσµης που περιλαµβάνει τους µισούς αγωγούς του καλωδίου και µιας δέσµης που περιλαµβάνει τους άλλους µισούς αγωγούς.
4.2.2.2 Είτε το συναρµολογηµένο καλώδιο:
- δοκιµάζεται πρώτα µε τάση ενεργής τιµής ίση µε 1.000 V η οποία εφαρµόζεται µεταξύ όλων των οπλισµών ή θωρακίσεων του καλωδίου ενωµένων ηλεκτρικά µεταξύ τους, και της δέσµης όλων των αγωγών ενωµένων ηλεκτρικά µεταξύ τους και
- δοκιµάζεται κατόπιν µε τάση ενεργής τιµής ίση µε 2.000 V η οποία εφαρµόζεται διαδοχικά µεταξύ κάθε αγωγού του καλωδίου και της δέσµης των υπόλοιπων αγωγών ενωµένων ηλεκτρικά µεταξύ τους.
4.2.3. Οι διηλεκτρικές δοκιµές που ορίζονται στο 4.2.2. πρέπει να διεξαχθούν µε εναλλασσόµενο ρεύµα ουσιαστικά ηµιτονοειδούς µορφής σε συχνότητα µεταξύ 48 Hz και 62 Hz που παρέχεται από µετασχηµατιστή κατάλληλης ισχύος, ανάλογα µε τη χωρητικότητα του καλωδίου. Στην περίπτωση των διηλεκτρικών δοκιµών συναρµολογηµένων καλωδίων, η τάση πρέπει να αυξάνεται σταθερά έως ορισµένη τιµή µέσα σε 10 δευτερόλεπτα το πολύ και, κατόπιν, να διατηρείται επί 60 δευτερόλεπτα τουλάχιστον.
Οι δοκιµές αυτές πραγµατοποιούνται από τον κατασκευαστή του καλωδίου.
4.3. Οι ατέλειες µεταξύ των αγωγών πολύκλωνου καλωδίου δεν λαµβάνονται υπόψη, αν το σύστηµα ανταποκρίνεται σε έναν από του ακόλουθους δύο κανόνες:
4.3.1. Το καλώδιο είναι σύµφωνο προς το 4.2 και κάθε επί µέρους κύκλωµα φυσικής ασφάλειας περικλείεται από αγώγιµη θωράκιση που εξασφαλίσει τουλάχιστον 60% κάλυψη.
Σηµείωση: Η ενδεχόµενη σύνδεση της Θωρακίσεως µε τη γη ή µε το πλαίσιο θα καθοριστεί από τους κανόνες εγκαταστάσεως.
4.3.2. Το καλώδιο είναι σύµφωνο προς το 4.2., προστατεύεται αποτελεσµατικά από τη φθορά και κάθε κύκλωµα φυσικής ασφάλειας έχει, υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας, τάση αιχµής ίση ή κατώτερη από 60 V.
4.4. Όταν ένα πολύκλωνο καλώδιο είναι σύµφωνο µε το σηµείο 4.2., αλλά όχι µε το σηµείο 4.3. και περιέχει µόνο κυκλώµατα φυσικής ασφάλειας που αποτελούν τµήµατα ενός µόνο ηλεκτρικού συστήµατος φυσικής ασφάλειας, λαµβάνονται υπόψη ατέλειες µεταξύ τεσσάρων το πολύ αγωγών επιπλέον της εφαρµογής είτε του σηµείου 3.2. είτε του σηµείου 3.3.
4.5. Όταν ένα πολύκλωνο καλώδιο είναι σύµφωνο µε το σηµείο 4.2., αλλά όχι µε το σηµείο 4.3. και περιέχει κυκλώµατα φυσικής ασφάλειας που αποτελούν τµήµατα διαφορετικών ηλεκτρικών συστηµάτων φυσικής ασφάλειας, κάθε κύκλωµα φυσικής ασφάλειας που περιέχεται στο καλώδιο πρέπει να έχει συντελεστή ασφάλειας τουλάχιστον τέσσερις φορές µεγαλύτερο από τον συντελεστή που απαιτείται κατά το σηµείο 3.2. ή το σηµείο 3.3.
4.6. Όταν ένα πολύκλωνο καλώδιο δεν είναι σύµφωνο ούτε µε το σηµείο 4.3., πρέπει να λαµβάνονται υπόψη όλες οι ατέλειες µεταξύ των αγωγών του καλωδίου επιπλέον της εφαρµογής του σηµείου 3.2. ή του σηµείου 3.3.
4.7. Τα έγγραφα πιστοποιήσεως του ηλεκτρικού συστήµατος φυσικής ασφάλειας πρέπει να καθορίζουν λεπτοµερώς τις συνθήκες χρήσεως που προκύπτουν από την εφαρµογή των σηµείων 4.3. έως 4.6.
5. Εξαρτήµατα που χρησιµοποιούνται στα ηλεκτρικά συστήµατα φυσικής ασφάλειας.
Τα εξαρτήµατα που αναφέρονται στα πιστοποιητικά ως µέρη ενός ηλεκτρικού συστήµατος φυσικής ασφάλειας πρέπει να ανταποκρίνονται :
- στα σηµεία 6 και 7 του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 50 014 Γενικοί Κανόνες,
- στα σηµεία 5 και 10.3 του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 50 020 Φυσική Ασφάλεια "i"
Η σήµανσή τους πρέπει να περιέχει τουλάχιστον το όνοµα του κατασκευαστή ή το κατατεθέν σήµα του.
Σηµείωση: Η χρήση µη πιστοποιηµένων εξαρτηµάτων από τους κανόνες εγκαταστάσεως.
6. Πρότυπες δοκιµές.
Τα ηλεκτρικά συστήµατα φυσικής ασφάλειας πρέπει να υποστούν πρότυπες δοκιµές σύµφωνα µε τους κανόνες πρότυπων δοκιµών του σηµείου 9 του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 50 020 Φυσική Ασφάλεια "i", αλλά έχοντας υπόψη το σηµείο 4 του παραρτήµατος αυτού.
7. Σήµανση ηλεκτρικών συστηµάτων φυσικής ασφάλειας.
Τα πιστοποιούµενα ηλεκτρικά συστήµατα φυσικής ασφάλειας πρέπει να επισηµαίνονται από τον κάτοχο του πιστοποιητικού του συστήµατος σε ένα τουλάχιστον από τα ηλεκτρονικά υλικά του συστήµατος το οποίο βρίσκεται σε "στρατηγική θέση". Η σήµανση πρέπει να περιλαµβάνει την ελάχιστη σήµανση του σηµείου 26.5 του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 50 014 Γενικοί Κανόνες, και τα γράµµατα SYST.
Χώρος για αναγραφή της επωνυµίας και της ταχυδροµικής, τηλεφωνικής, τηλετυπικής κ.λπ. διεύθυνσης του οργανισµού του εγκεκριµένου για τη χορήγηση των πιστοποιητικών.
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Ή ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΜΕ ΕΥΦΛΕΚΤΑ ΑΕΡΙΑ
1. Πιστοποιητικό πιστότητας.
2. Επωνυµία ή συντοµογραφική ονοµασία του οργανισµού για τη χορήγηση των πιστοποιητικών, τελευταία δύο ψηφία του έτους εκδόσεως του πιστοποιητικού, αύξων αριθµός του πιστοποιητικού, ενδεχοµένως το σηµείο Χ.
3. Το παρόν πιστοποιητικό χορηγείται για:
- Κατονοµασία του ηλεκτρολογικού υλικού ή συστήµατος του οποίου πιστοποιείται η πιστότητα.
- τύπο ή τύπους των οποίων πιστοποιείται η πιστότητα.
4. α) Που κατασκευάστηκε από: (όνοµα και (ταχυδροµική) διεύθυνση του κατασκευαστή.
β) και υποβάλλεται για πιστοποίηση από: (όνοµα και (ταχυδροµική) διεύθυνση του αιτούντος).
5. Το ηλεκτρολογικό αυτό υλικό ή σύστηµα και οι ενδεχοµένως αποδεκτές παραλλαγές του περιγράφονται στο παράτηµα του παρόντος πιστοποιητικού και στα περιγραφικά έγγραφα που αναφέρονται εκεί.
6. Ο (επωνυµία ή συντοµογραφική ονοµασία), οργανισµός εγκεκριµένος σύµφωνα µε το άρθρο 14 της οδηγίας 82/130/ΕΟΚ του Συµβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 15ης Φεβρουαρίου 1982 πιστοποιεί:
- ότι το ηλεκτρολογικό υλικό είναι σύµφωνο µε τα εξής εναρµονισµένα Ευρωπαϊκά Πρότυπα:
απαριθµούνται όλα τα σχετικά πρότυπα, τα έτη της εκδόσεώς τους απαριθµούνται τα σχετικά εθνικά πρότυπα αναφέρεται όπου πρέπει το σχετικό παράρτηµα της προαναφερόµενης οδηγίας, και ότι έχει συντάξει εµπιστευτικό πρακτικό αυτών των ελέγχων και δοκιµών.
Αναφέρεται ενδεχοµένως ο αριθµός του πρακτικού αυτού.
7. Ο κώδικας του ηλεκτρολογικού αυτού υλικού είναι:
ΕΕχ, συντοµογραφικές ονοµασίες των τρόπων προστασίας, 1.
8. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή τµήµατος του παρόντος εγγράφου ή η αλλοίωσή του.
Σελίδα…/…..
Ο αριθµός αριστερά της καθέτου είναι ο αριθµός της σελίδας του πιστοποιητικού ο αριθµός δεξιά είναι ο συνολικός αριθµός των σελίδων του πιστοποιητικού µαζί µε το παράρτηµα.
9. Πιστοποιητικό πιστότητας - Επαναλαµβάνεται η παράγραφος 2 της σελίδας 1.
10. Με τη σήµανση του παραδιδόµενου ηλεκτρολογικού υλικού, ο κατασκευαστής βεβαιώνει υπ' ευθύνη του ότι το ηλεκτρολογικό αυτό υλικό είναι σύµφωνο µε τα περιγραφικά έγγραφα που αναφέρονται στο παράρτηµα του παρόντος πιστοποιητικού και ότι έχει υποστεί µε επιτυχία τους κατά τεµάχιο ελέγχους και δοκιµασίες που προβλέπουν τα εναρµονισµένα Ευρωπαϊκά Πρότυπα της παραπάνω παραγράφου 6.
11. Το παραδιδόµενο ηλεκτρολογικό υλικό επιτρέπεται να φέρει τη διακριτική κοινοτική σήµανση που ορίζεται στο παράρτηµα Γ της οδηγίας που αναφέρεται στην παραπάνω παράγραφο 6. Η σήµανση αυτή υπάρχει στην πρώτη σελίδα του παρόντος πιστοποιητικού πρέπει να τοποθετείται στο ηλεκτρολογικό υλικό µε τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και διαρκή.
12. Το σηµείο Χ, όταν ακολουθεί στον αριθµό του πιστοποιητικού πιστότητας, σηµαίνει ότι για την ασφαλή χρήση του ηλεκτρολογικού υλικού ισχύουν ειδικές προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται στο παράρτηµα του παρόντος πιστοποιητικού.
13. Τόπος και ηµεροµηνία (έτος, µήνας, ηµέρα) εκδόσεως του πιστοποιητικού.
14. Ο διευθυντής του πιστοποιούντος οργανισµού.
(υπογραφή)
(Α1) - Κατονοµασία του ηλεκτρολογικού συστήµατος ή υλικού του οποίου πιστοποιείται η πιστότητα.
- Τύπος ή τύποι των οποίων πιστοποιείται η πιστότητα.
(Α2) Περιγραφή του ηλεκτρολογικού συστήµατος ή υλικού του οποίου πιστοποιείται η
πιστότητα:
…………………………………………………………………………………………
(Α3) Περιγραφικά έγγραφα
…………………………………………………………………………………………
(Α4) Ειδικές παράµετροι των σχετικών τρόπων αντιαναφλεκτικής προστασίας (i):
…………………………………………………………………………………………
(i) Στην περίπτωση λ.χ. της φυσικής ασφάλειας, τα οριακά χαρακτηριστικά των εξωτερικών κυκλωµάτων (βλέπε 10.1 του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 50 020 Φυσική ασφάλεια "i").
(Α5) Σήµανση του ηλεκτρολογικού υλικού πιστοποιηµένης πιστότητας:
Η σήµανση πρέπει να είναι ευδιάκριτη, ευανάγνωστη και διαρκής πρέπει να περιλαµβάνει τις εξής ενδείξεις :
1. Βλέπε σηµείο 26 του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 50 014 Γενικοί Κανόνες και, αν χρειάζεται, και τα ειδικά Ευρωπαϊκά Πρότυπα των σχετικών τρόπων προστασίας. Αν το πιστοποιητικό αφορά πολλούς τύπους, θα αναφέρονται πλήρως όλοι οι τύποι, χωριζόµενοι µε το διαζευκτικό "ή".
2. Τη σήµανση που προβλέπουν κανονικά τα κατασκευαστικά πρότυπα του εν λόγω ηλεκτρολογικού υλικού.
Βλέπε σηµείο 26.2.11 του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 50 014 Γενικοί Κανόνες.
(Α6) Κατά τεµάχιο έλεγχοι και δοκιµές:
Αναφέρονται οι έλεγχοι και δοκιµές τους οποίους πρέπει να υποστεί καθεµιά ηλεκτρική συσκευή προτού παραδοθεί στον αγοραστή σύµφωνα µε τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΝ 50 014.
Γενικοί κανόνες και ειδικά Ευρωπαϊκά Πρότυπα των σχετικών τρόπων προστασίας.
Πρέπει να γίνεται ρητή µνεία αυτών των κανόνων.
Εάν δεν υπάρχουν κατά τεµάχιο έλεγχοι και δοκιµές, τίθεται η ένδειξη "δεν υπάρχουν".
(Α7) Ειδικές προϋποθέσεις ασφαλούς χρησιµοποιήσεως.
Αναγράφονται αυτές οι προϋποθέσεις εφόσον ο αριθµός του πιστοποιητικού ακολουθείται από το σηµείο Χ. Αλλιώς τίθεται η ένδειξη "δεν υπάρχουν".
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
(Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 50 014)
Το κείµενο του σηµείου 6.3.1. της τροπολογίας αριθ. 3 (∆εκέµβριος 1982) του ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 50 014 πρέπει να αντικατασταθεί από το παρακάτω κείµενο:
6.3.1. Ηλεκτρολογικό υλικός της οµάδας 1.
Τα πλαστικά περιβλήµατα των οποίων η επιφάνεια, προβαλλόµενη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, υπερβαίνει τα 100 cm2 ή τα οποία έχουν γυµνά µεταλλικά τµήµατα που έχουν, κάτω από τις πιο δυσµενείς συνθήκες στην πράξη, χωρητικότητα ως προς τη γη µεγαλύτερη από 3 pF πρέπει να είναι σχεδιασµένα ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος αναφλέξεως από ηλεκτροστατικά φορτία, κάτω από κανονικές συνθήκες χρήσεως συντηρήσεως και καθαριότητας.
Ο κανόνας αυτός εκπληρώνεται:
- είτε µε κατάλληλη επιλογή του υλικού: η αντίσταση της µονώσεως όταν µετρηθεί µε τη µέθοδο που περιγράφεται στο σηµείο 22.4.7.8. του παραρτήµατος αυτού, δεν πρέπει να υπερβαίνει:
- 1 GΩ στους 23 ± 20 C και 50 ± 5% σχετική υγρασία, ή
- 100 GΩ κάτω από τις συνθήκες χρήσεως µε ακραίες τιµές θερµοκρασίας και υγρασίας που καθορίζονται για το ηλεκτρολογικό υλικό το σήµα "Χ" αναγράφεται µετά τον αριθµό του πιστοποιητικού όπως αναφέρεται στο σηµείο 26.2.9.
- είτε µε το µέγεθος σχήµα, διάταξη ή άλλες προστατευτικές µεθόδους τότε η απουσία επικινδύνων ηλεκτροστατικών φορτίων πρέπει να εξακριβωθεί µε πραγµατικές δοκιµές αναφλέξεως µείγµατος αέρα - µεθανίου περιεκτικότητας σε µεθάνιο 8,5 ± 0, 5%.
Πάντως αν δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί τελείως κατά τη σχεδίαση ο κίνδυνος αναφλέξεως µια προειδοποιητική πινακίδα πρέπει να αναφέρει τα µέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν στην πράξη.
Το κείµενο του προσαρτήµατος 2 του παραρτήµατος Β της οδηγίας 82/130/ΕΟΚ διαγράφεται.
Το κείµενο του προσαρτήµατος 3 του παραρτήµατος Β της οδηγίας 82/130/ΕΟΚ παραµένει αµετάβλητο.
1. ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ∆ΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΣΗΜΑ
ΙΙ. ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Όταν ένας τύπος ηλεκτρολογικού υλικού που δεν είναι σύµφωνος προς τα εναρµονισµένα πρότυπα αποτέλεσε αντικείµενο πιστοποιητικού ελέγχου κατά το άρθρο 9, το κοινοτικό διακριτικό σήµα πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από την ακόλουθη σήµανση:
1. Το σύµβολο S που δείχνει ότι πρόκειται για ηλεκτρολογικό υλικό για ορυχεία µε εκρηκτικά αέρια το ποίο καλύπτεται από πιστοποιητικό έλεγχο. Το σύµβολο αυτό τοποθετείται αµέσως µετά το κοινοτικό διακριτικό σήµα, όπως φαίνεται παρακάτω.
1α) Το σύµβολο Γ που αφορά την οµάδα υλικού.
2. Τα δύο τελευταία ψηφία του έτους χορηγήσεως του πιστοποιητικού ελέγχου.
3. Τον αύξοντα αριθµό µέσα στο έτος.
4. Το όνοµα ή το σήµα του αναγνωρισµένου οργανισµού πιστοποιήσεως.
5. Το όνοµα του κατασκευαστή ή το εµπορικό σήµα κατατεθέν.
6. Τον ορισµό του τύπου που δίνεται από τον κατασκευαστή.
7. Τον αριθµό κατασκευής.
8. Αν ο αριθµός δοκιµών κρίνει ότι είναι απαραίτητο να υποδεχθούν ειδικές συνθήκες για ασφαλή χρήση το σήµα Ζ πρέπει να αναγραφεί µετά.
9. Η σήµανση που προβλέπεται κανονικά από τα πρότυπα κατασκευής του ηλεκτρολογικού υλικού.
10. Οποιαδήποτε άλλη συµπληρωµατική ένδειξη που κρίνεται απαραίτητη από τον εγκεκριµένο οργανισµό πιστοποιήσεως.
Η παρούσα ισχύει από της δηµοσιεύσεως της στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 1990
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ |
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜ/ΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΝΤΖΩΡΗΣ |