Ατύχημα εξ αφορμής της εργασίας.
Αποτελεί και η μετά την εκδήλωση της νόσου εξακολούθηση της παραμονής του ναυτικού στο πλοίο χωρίς να του παρέχεται η προσήκουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εφόσον η παράλειψη αυτή ως πρόσφορη αιτία επέφερε την επιδείνωση της υπάρχουσας ασθένειάς του.
Ναυτεργατικό ατύχημα. Έννοια. Αποτελεί και η ασθένεια, η οποία επήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας ή εξ αφορμής αυτής και είχε ως συνέπεια την ολική ή μερική ανικανότητα του ναυτικού προς εργασία εφόσον προκλήθηκε από το γεγονός αιφνίδιο και απρόβλεπτο και είναι άσχετη με την ιδιοσυστασία του οργανισμού του παθόντος και με τη βαθμιαία εξασθένιση και φθορά του λόγω της φύσης και του είδους της εργασίας και των συνδεόμενων με αυτή δυσμενών όρων.
Ατύχημα εξ αφορμής της εργασίας. Εκείνο που δεν αποτελεί άμεση συνέπεια της εκτέλεσης της εργασίας, συνδέεται όμως με αυτή αιτιωδώς. Αποτελεί και η μετά την εκδήλωση της νόσου εξακολούθηση της παραμονής του ναυτικού στο πλοίο, έστω και υπό κανονικές συνθήκες χωρίς όμως να παρέχεται σε αυτόν η προσήκουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε από αμέλεια του πλοιάρχου ή τρίτου είτε και χωρίς αυτήν και από οποιαδήποτε αιτία εάν η παράλειψη αυτή, ως πρόσφορη αιτία, επέφερε την επιδείνωση της υπάρχουσας ασθένειάς του, η οποία δια της παροχής της δέουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τόσο υπό τη μορφή της άμεσης έναρξης της προσήκουσας θεραπευτικής αγωγής θα ήταν δυνατό ενόψει των σύγχρονων ιατρικών μεθόδων και μέσων να αποφευχθεί ή να περιορισθούν οι συνέπειές της.
Εκδήλωση ασθένειας ενώ το πλοίο βρισκόταν εν πλω, με δυνατούς πόνους και υψηλό πυρετό αντλιωρού κατόπιν πολύωρης παραμονής του στο κατάστρωμα του πλοίου υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Παροχή πρώτων βοηθειών με χορήγηση αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωνδών φαρμάκων από τον πλοίαρχο, ο οποίος και τον έθεσε εκτός υπηρεσίας. Ο γιατρός που τον εξέτασε στο λιμάνι που έφθασαν, διέγνωσε εσφαλμένα, ψύξη και χορήγησε συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή. Επιδείνωση ασθένειας και περαιτέρω επιπλοκή της. Εισαγωγή του σε νοσοκομείο μετά την πολυήμερη παραμονή του στο πλοίο. Διάγνωση πυώδους ωτίτιδας και σοβαρής παράλυσης προσωπικού νεύρου αριστερά. Η οξεία ωτίτιδα προκλήθηκε από την ψύξη που υπέστη εξαιτίας της έκθεσης του ναυτικού επί πολλές ώρες σε δυσμενείς συνθήκες κατά τη διάρκεια της εργασίας του, οι οποίες συνθήκες ήταν γνωστές στο ναυτικό κατά την πρόσληψή του και σύμφυτες στη ναυτική εργασία. Η επιδείνωση της ασθένειας και η περαιτέρω επιπλοκή της από τη μη έγκαιρη και ενδεδειγμένη αντιμετώπισή της στο πλοίο δεν οφείλεται σε πταίσμα (δόλο ή αμέλεια) του πλοιάρχου ή των αξιωματικών του πληρώματος ούτε σε παραβίαση των διατάξεων ειδικών όρων ασφαλείας (άρθρο 10 του Β.Δ. 806/709 και άρθρο 45 του Δ/τος της 15/18-12-1836) αλλά στις αντικειμενικές εγγενείς στο ναυτικό επάγγελμα συνθήκες, οι οποίες κατέστησαν δυσχερή τη λυσιτελή αντιμετώπιση της νόσου. Δημιούργησαν συνθήκες παροχής εργασίας, οι οποίες προσέλαβαν μετά τον εκδηλωθέντα κλονισμό της υγείας του ναυτικού, το χαρακτήρα των ασυνήθων και εξαιρετικών, δηλαδή βίαιου συμβάντος. Αποζημίωση κ.ν. 551/15 λόγω πλήρους διαρκούς ανικανότητας.
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΑΠ 1014/03 | 150.01 KB |