Τροποποιήθηκε από :
Υ.Α. 1517/34/2013, (ΦΕΚ 155/Β/29.1.2013) «Ρύθμιση όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4052/2012 που αφορούν τις Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης» → → → (το άρθ. 6)
Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α` 12.11.2012) Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 (παρ. ΙΑ.8.3 κατάργηση άρθρων 2,3)
Ν. 3144/2003, (ΦΕΚ 111/Α/8.5.2003) «Κοινωνικός διάλογος για την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προστασία και άλλες διατάξεις» → → → (το άρθ. 6)
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 337Β_2002 | 70.04 KB |
1. Τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 16 του Ν. 1558/85 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 137Α)
2. Τις διατάξεις του Π.Δ 368/89 « Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας» (ΦΕΚ 163 Α)
3. Το Π.Δ 372/95 «Μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το Υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπουργείο Εργασίας» (ΦΕΚ 201 Α )
4. Τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 2956/01 «Αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 258 Α) καθώς και τις διατάξεις των άρθρων 20 έως 23 του ιδίου νόμου
5. Τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2639/98 «Ρύθμιση εργασιακών σχέσεων. Σύσταση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 205 Α)
6. Το Π.Δ 160/99 « Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία για τη σύσταση και λειτουργία των Ιδιωτικών Γραφείων Εργασίας» (ΦΕΚ 157 Α)
7. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείτάι δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1. Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) είναι η εταιρεία, η οποία έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή εργασίας από μισθωτούς της σε άλλον εργοδότη (έμμεσο εργοδότη ) με την μορφή της προσωρινής απασχόλησης, όπως η απασχόληση αυτή προσδιορίζεται με την παράγραφο 2 του άρθρου 20 του ν. 2956/01 (ΦΕΚ 258 Α)
2. Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης επιτρέπεται να συσταθεί μόνο με την εταιρική μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των εκατόν εβδομήντα έξι χιλιάδων ογδόντα τριών ΕΥΡΩ (176.083).
3. Η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης δεν επιτρέπεται να ασκεί οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εκτός από αυτή της παρ. 1 της παρούσης. Κατ’ εξαίρεση η Εταιρεία αυτή επιτρέπεται να ασκεί και τις ακόλουθες δραστηριότητες: α) Μεσολάβηση για εξεύρεση θέσεων εργασίας. Για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής απαιτείται ειδική άδεια, η οποία χορηγείται σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που καθορίζονται με το Π.Δ. 160/99 (ΦΕΚ159 Α) όπως εκάστοτε ισχύει. β) Αξιολόγηση ή και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού, εφόσον η Εταιρεία αυτή πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις για την επαγγελματική κατάρτιση από εργοδότες και επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.
4. Το καταστατικό της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης δεν επιτρέπεται να περιέχει σκοπούς οι οποίοι αντίκεινται στις διατάξεις του Ν. 2956/2001 και των κατ’ εξουσιοδότησή του διατάξεων.
5. Τα πρόσωπα, στα οποία κατά το νόμο και το καταστατικό της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα για τη διοίκηση, τη διαχείριση της περιουσίας αυτής και για την εκπροσώπησή της, θα πρέπει να είναι έλληνες υπήκοοι, ή υπήκοοι Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή υπήκοοι κρατών μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ή ομογενείς που νόμιμα διαμένουν στην Ελλάδα.
Απαγορεύεται να διοριστούν ως μέλη του Δ.Σ της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης ή να γίνουν διαχειριστές ή εκπρόσωποι αυτής
α) όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή ανεξαρτήτως ποινής για εκβίαση, απάτη, χρεοκοπία, τοκογλυφία, κλοπή, υπεξαίρεση, ληστεία, συκοφαντική δυσφήμηση, απειλή, απατηλή διέγερση σε μετανάστευση, επικίνδυνη και βαριά σωματική βλάβη, εγκλήματα κατά της ζωής, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, περί τα υπομνήματα, σχετικά με το νόμισμα, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, τις αρχαιότητες, την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς ή προώθησή τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη ή για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλοδαπών στην Ελλάδα, εμπόριο δούλων, παράβασης των διατάξεων για ναρκωτικά, λαθρεμπορίου, του νόμου περί μεσαζόντων, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα αντίστασης, αρπαγής ανηλίκων, παράνομη κατακράτηση, παράνομη βία.
β) όσοι έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα της προαναφερόμενης παραγράφου έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.
Η κατά το προηγούμενο εδάφιο μεταγενέστερη του χρόνου ορισμού τους καταδίκη επιφέρει την έκπτωση των προσώπων αυτών από τις ανωτέρω ιδιότητες του μέλους του Δ.Σ., διαχειριστή ή εκπροσώπου της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης υποχρεούται να αντικαταστήσει το μέλος του Δ.Σ., διαχειριστή ή εκπροσώπου της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης με άλλο και να γνωστοποιήσει στην Δ/νση Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας τον αντικαταστάτη του εντός προθεσμίας 6 μηνών (πρακτικό Δ.Σ).
6. Η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2956/01 και του Κ.Ν. 2190/20 «Περί Ανωνύμων Εταιρειών».
Κάθε Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης προκειμένου να λάβει την ειδική άδεια πρέπει να διαθέτει το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, ως ακολούθως:
1. Προσωπικό
α) Δύο (2) τουλάχιστον εργαζόμενους εκ των οποίων:
αα) ο ένας να είναι κάτοχος πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ισότιμο τίτλο αλλοδαπής της κοινωνιολογίας, ψυχολογίας, κοινωνικού λειτουργού, οικονομικών σπουδών, νομικών σπουδών ή πολιτικής επιστήμης ή να είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού ή αγοράς εργασίας ή διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και
ββ) ο δεύτερος να είναι κάτοχος πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ισότιμο τίτλο αλλοδαπής των προαναφερομένων σχολών ή να είναι κάτοχος πτυχίου οιασδήποτε σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ισότιμο τίτλο αλλοδαπής εφόσον διαθέτει πενταετή επαγγελματική εμπειρία σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού ή αγοράς εργασίας ή διαχείρισης ανθρώπινων πόρων.
β) Έναν (1) τουλάχιστον κάτοχο πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πληροφορικής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με αναγνωρισμένο ισότιμο τίτλο.
γ) Ένα (1) λογιστή με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. δ) Έναν (1) υπάλληλο γραμματειακής υποστήριξης.
Σε περίπτωση που κάποιος από τους υπαλλήλους των περιπτώσεων (α) ή (δ) είναι κάτοχος πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πληροφορικής ή μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα της πληροφορικής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με αναγνωρισμένο ισότιμο τίτλο, η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης δεν υποχρεούται στην πρόσληψη του υπαλλήλου της περίπτωσης (β).
Τα πρόσωπα των ανωτέρω περιπτώσεων (α) και (δ) πρέπει να απασχολούνται στην Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ενώ στις περιπτώσεις (β) και (γ) μπορεί να απασχολούνται ή με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή με σύμβαση έργου ή παροχής υπηρεσιών.
Στα υποκαταστήματα της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης πρέπει να απασχολείται τουλάχιστον ένας υπάλληλος με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
2. Κτιριακή υποδομή
α) Ο χώρος άσκησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας πρέπει να είναι πλήρως διακεκριμένος και να ικανοποιεί τις ελάχιστες απαιτήσεις που καθορίζονται στο Π.Δ. 16/96 «Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας» (ΦΕΚ 10 Α), με την επιφύλαξη τυχόν άλλων ειδικότερων διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά.
β) Ο προαναφερόμενος χώρος πρέπει να έχει συνολική επιφάνεια συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών χώρων τουλάχιστον 150 τ.μ.
γ) Σε κάθε υποκατάστημα της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης η επιφάνεια πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε 80 τ.μ.
δ) Στην περίπτωση που η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης ασκεί επιπροσθέτως την δραστηριότητα της κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού, απαιτείται να διαθέτει χώρο τέτοιας επιφάνειας ώστε να πληροί τα οριζόμενα από τις κείμενες διατάξεις, για την άσκηση της δεύτερής της δραστηριότητας.
3. Τεχνικός εξοπλισμός
Η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης αξιοποιώντας τις εκάστοτε δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και πληροφορικής θα πρέπει να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα μηχανοργάνωσης τέτοιο ώστε να είναι ικανό να ανταποκρίνεται πλήρως στην παροχή στατιστικών ή άλλων στοιχείων που θα αφορούν τη διάρκεια και το είδος όλων των συμβάσεων που έχουν υπογράψει για προσωρινή απασχόληση. Επίσης θα πρέπει να διαθέτει ηλεκτρονική διεύθυνση και e-mail.
Τον ως άνω εξοπλισμό θα πρέπει να διαθέτουν και τα υποκαταστήματα της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης.
Σε περίπτωση που η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης ασκεί και τη δραστηριότητα της διαμεσολάβησης, έχοντας λάβει άδεια Ιδιωτικού Γραφείου Συμβούλων Εργασίας, μπορεί:
α) Ως προς την κτιριακή υποδομή
Εφόσον η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης προτίθεται να χρησιμοποιήσει ενιαίο χώρο και για τις δύο λειτουργίες, παρέχεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης κοινής εισόδου και διαδρόμων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με την προϋπόθεση ύπαρξης διακεκριμένου χώρου επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ για τη λειτουργία της προσωρινής απασχόλησης και χώρο 75 τ.μ για τη λειτουργία της διαμεσολάβησης σύμφωνα με το άρθρο 4 του Π.Δ 160/99.
Σε περίπτωση που και στα υποκαταστήματα ασκείται και η δραστηριότητα της διαμεσολάβησης παρέχεται, ομοίως η δυνατότητα χρησιμοποίησης κοινής εισόδου και διαδρόμων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με την προϋπόθεση ύπαρξης διακεκριμένου χώρου 60 τ.μ τουλάχιστον για τη λειτουργία της προσωρινής απασχόλησης και χώρο 40 τ.μ για τη λειτουργία της διαμεσολάβησης.
β) Ως προς το προσωπικό
Παρέχεται η δυνατότητα στην Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης να απασχολεί για τις εργασίας της λογιστικής και της πληροφορικής τα ίδια άτομα και για τις δύο δραστηριότητες.
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στη Δ/νση Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων φάκελο με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Ως προς την Εταιρεία
α) Αίτηση πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο
β) Αντίγραφο του συμβολαίου σύστασης (Καταστατικό) της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης μαζί με τυχόν διορθωτική πράξη και το αντίστοιχο ΦΕΚ, και αντίγραφα των τροποποιητικών συμβολαίων (ή αποφάσεων Γ.Σ για τροποποιήσεις του καταστατικού) με τα ΦΕΚ αυτών.
γ) Ανακοίνωση καταχώρησης στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών
δ) Το ΦΕΚ με τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα και την εκπροσώπηση της Εταιρείας.
ε) Το ΦΕΚ με την πιστοποίηση καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου.
στ) Βεβαίωση της αρμόδιας Οικονομικής Εφορίας για έναρξη επιτηδεύματος
ζ) Πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας
η) Πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας
θ) Τις κατά το άρθρο 23 του ν.2659/2001 και της κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσας Υπουργικής Απόφασης προβλεπόμενες εγγυητικές επιστολές.
2. Ως προς τα πρόσωπα της παραγράφου 5 του άρθρου 1 της παρούσης υποβάλλονται:
α) πρόσφατο απόσπασμα ποινικού Μητρώου
β) Επικυρωμένα αντίγραφα Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου, ειδικά δε για τους ομογενείς του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς.
3. Ως προς την κτιριακή υποδομή:
α) Τίτλοι ιδιοκτησίας ή μισθωτήρια συμβόλαια
β) Γενική κάτοψη των χώρων εργασίας κύριων και βοηθητικών όπου σημειώνονται όλες οι σχετικές διαστάσεις, οι οδοί διαφυγής και έξοδοι κινδύνου, οι θέσεις του προβλεπόμενου εξοπλισμού (μηχανήματα, γραφεία, βιβλιοθήκες, καθίσματα, κ.λ.π)
γ) Πιστοποιητικό πυρασφάλειας
δ) Πιστοποιητικό που εκδίδεται από διπλωματούχο (Πτυχιούχο) Πολιτικό Μηχανικό με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και πιστοποιεί ότι πληρούνται κατά περίπτωση: Οι απαιτήσεις της παρ. 2 του παραρτήματος Ι και ΙΙ του Π.Δ. 16/96 και οι απαιτήσεις της παρ. 22 του Παραρτήματος Ι ή της παρ. 21 του παραρτήματος ΙΙ του Π.Δ. 16/96.
ε) Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες όσον αφορά τη χρήση των χώρων, τον διαθέσιμο εξοπλισμό, το μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να βρίσκονται (ταυτόχρονα) στους χώρους εργασίας.
στ) Δήλωση ότι έχει προβεί στη προβλεπόμενη από το Π.Δ.105/95 σήμανση ασφάλειας ή και υγείας στην εργασία.
4. Ως προς το προσωπικό της παραγράφου 1 του άρθρου 2:
α) Επικυρωμένα αντίγραφα πτυχίων ημεδαπής ή αλλοδαπής. Οι τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής θα πρέπει να συνοδεύονται με βεβαιώσεις ισοτιμίας.
β) Επίσημα αντίγραφα ή βεβαιώσεις που να αποδεικνύουν την επαγγελματική εμπειρία.
γ) Αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ για τους απασχολούμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
δ) Οι μεταξύ εργοδοτών και απασχολουμένων συναφθείσες συμφωνίες.
1. Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν στη Δ/νση Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε δύο αντίτυπα φάκελο που περιλαμβάνει την αίτηση με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο άρθρο 4 της παρούσας, πλην των εγγυητικών επιστολών.
2. Η αρμόδια υπηρεσία ελέγχει την πληρότητα του φακέλου. Εάν ο φάκελος είναι πλήρης προωθείται στη συνέχεια για επιτόπιο έλεγχο και αξιολόγηση.
3. Ο επιτόπιος έλεγχος ανατίθεται σε τριμελείς Επιτροπές που απαρτίζονται από υπαλλήλους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
4. Σκοπός του επιτόπιου ελέγχου είναι η επαλήθευση των στοιχείων του φακέλου και η σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης, αφού προηγηθεί συνέντευξη των ελεγκτών με τον κατά το καταστατικό εκπρόσωπο της Εταιρείας.
5. Η Επιτροπή ελέγχου της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου υποβάλλει στη Δ./νση Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύστερα από τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου, αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου και αξιολόγησης.
6. Η Επιτροπή Ελέγχου Προσωρινής Απασχόλησης, αφού λάβει υπόψη την έκθεση ελέγχου και αξιολόγησης και όλα τα σχετικά στοιχεία, έπειτα από την κατάθεση των εγγυητικών επιστολών, εισηγείται - γνωμοδοτεί στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την έκδοση ειδικής άδειας Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης.
Η χορήγηση της ειδικής άδειας της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης προϋποθέτει την καταβολή παράβολου 147 ΕΥΡΩ υπέρ Δημοσίου το οποίο εισπράττεται από την αρμόδια Δημόσιά Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) ως δημόσιο έσοδο.
Η Επιτροπή Ελέγχου Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Ε.Π.Α.) της παραγράφου 6 του άρθρου 5 της παρούσης συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αποτελείται από: α) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, β) τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως Μέλος, με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο του αρμοδίου Τμήματος της ίδιας Διεύθυνσης και γ) τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ., ως Μέλος, με αναπληρωτή Προϊστάμενο Τμήματος της ιδίας Διεύθυνσης.
Στην εν λόγω Επιτροπή θα παρέχεται γραμματειακή υποστήριξη, από δύο υπαλλήλους του αρμοδίου Τμήματος.
1. Η ειδική άδεια της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης ανακαλείται στις ακόλουθες περιπτώσεις :
ά) Όταν η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης ασκεί και άλλες δραστηριότητες, εκτός από αυτές για τις οποίες της χορηγήθηκε η ειδική άδειά.
β) Όταν η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης διαπιστωθεί ότι παραβίασε τους όρους του άρθρου 2 της παρούσας.
γ) Όταν η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης δεν έχει καταθέσει τις κατά το άρθρο 23 του ν. 2659/2001 και της κάτ’ εξουσιοδότηση του εκδοθείσας Υπουργικής Απόφασης, προβλεπόμενες συμπληρωματικές εγγυητικές επιστολές.
δ) Όταν η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης διαπιστωθεί ότι δεν αντικατέστησε και γνωστοποίησε το μέλος Δ.Σ, διαχειριστή ή εκπρόσωπό της, ως όφειλε σύμφωνά με την παραγράφο 5 του άρθρου 1 της παρούσης.
ε) Όταν η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης διαπιστωθεί κατόπιν ελέγχου ότι έχει υποπέσει σε βαρεία παράβαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
Οι έλεγχοι διενεργούνται από υπαλλήλους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή από Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
2. Η ανάκληση της ειδικής άδειας λειτουργίας γίνεται με πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έπειτα από αιτιολογημένη εισήγηση (γνώμη) της Επιτροπής Ελέγχου Προσωρινής Απασχόλησης και εφόσον προηγουμένως τηρηθούν οι διατυπώσεις του επόμενου εδάφιου.
Η Επιτροπή όταν συντρέχει περίπτωση ανάκλησης της ειδικής άδειάς, υποχρεούται να γνωστοποιήσει εγγράφως στην Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης τους λόγους που υπαγορεύουν τη λήψη του μέτρου αυτού, προκειμένου να παρασχεθεί στην Εταιρεία η δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις της, μέσα σε χρονικό διάστημά δέκα πέντε (15) ημερών από τη γνωστοποίηση.
1. Οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης που συνάπτονται, σύμφωνά με το άρθρο 22 του Ν. 2956/2001 μεταξύ της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης και των μισθωτών, πέραν των οριζόμενων στη διάταξη αυτή στοιχείων και με την επιφύλαξη του άρθρου 2 του Π.Δ 156/94 (ΦΕΚ 102 Α), πρέπει να περιλαμβάνουν και τα εξής επιπλέον στοιχεία:
α) Αναγραφή του αριθμού άδειας της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης.
β) Αναγραφή των στοιχείων των Τραπεζικών εγγυητικών επιστολών, που κατατέθηκαν από την Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης ως οικονομική εγγύηση των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών.
γ) Μνεία της υποχρέωσης του εργοδότη (Ε.Π.Α.) για τη λήψη και τήρηση όρων υγιεινής και ασφάλειας
2. Στην περίπτωση κατά την οποία κατά τον χρόνο σύναψης της ως άνω σύμβασης δεν είναι γνωστός ο έμμεσος εργοδότης, αμέσως μετά τη σύναψη της σύμβασης μεταξύ της Εταιρείας και του έμμεσου εργοδότη, καταρτίζεται συμπληρωματική σύμβαση μεταξύ της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης και του εργαζόμενου, στην οποία καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι παροχής της εργασίας αυτού στον έμμεσο εργοδότη.
3. Οι προσωρινά απασχολούμενοι καταχωρούνται στον πίνακα προσωπικού της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης ο οποίος υποβάλλεται στην αρμόδια Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας του ΣΕΠΕ της έδρας της. Αντίγραφο του ως άνω πίνακα προσωπικού, αποστέλλεται από την Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης στον έμμεσο εργοδότη, κατά το μέρος που αφορά τους παραχωρηθέντες σε αυτόν εργαζόμενους. Ο ανωτέρω πίνακας αναρτάται στον χώρο εργασίας του έμμεσου εργοδότη.
Η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης υποχρεούται να αποστέλλει στον έμμεσο εργοδότη και αντίγραφα των συμβάσεων με τους εργαζομένούς της που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθώς και στοιχεία που αποδεικνύουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, εφόσον δεν έχει αναλάβει ο έμμεσος εργοδότης την υποχρέωση της ασφαλιστικής κάλυψης. Ο έμμεσος εργοδότης στην κατάσταση προσωπικού που καταθέτει στην οικεία επιθεώρηση εργασίας έχει την υποχρέωση να περιλαμβάνει σε «ειδικό κεφάλαιο» τους προσωρινά απασχολούμενους αναγράφοντας και την Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης, της οποίας οι προσωρινά απασχολούμενοι αποτελούν προσωπικό.
4. Ο έμμεσος εργοδότης έχει την υποχρέωση να καταθέτει αναλυτικά προγράμματα ωρών εργασίας στην αρμόδια επιθεώρηση και για τους προσωρινά απασχολούμενους σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται σταθερό ωράριο εργασίας.
5. Σε περίπτωση ανάγκης πραγματοποίησης υπερωριακής εργασίας, η υποχρέωση υποβολής αντίστοιχου αιτήματος προς έγκριση άδειας υπερωριακής απασχόλησης, από την οικεία Επιθεώρηση, ανήκει στον έμμεσο εργοδότη, ο οποίος υποχρεούται επιπλέον να κοινοποιεί τον τελικώς πραγματοποιούμενο αριθμό ωρών υπερωριακής απασχόλησης στην Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης.
6. Η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης απογράφεται στο Μητρώο Εργοδοτών του Ι.Κ.Α κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση α’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 2972/2001 και υποχρεούται να υποβάλλει, στο κατά το άρθρο 4 του ως άνω νόμου, αρμόδιο για την απογραφή υποκατάστημα ή παράρτημα Ι.Κ.Α: α) αντίγραφο της ειδικής άδειας του άρθρου 2 της παρούσας μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την έκδοσή της και β) αντίγραφα των εκάστοτε συμβάσεων, που καταρτίζονται τόσο με τους προσωρινά απασχολούμενους όσο και με τους έμμεσους εργοδότες.
7. Η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης έχει υποχρέωση υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης του άρθρου 1 του Ν. 2972/01 για το μόνιμο προσωπικό της και για τους προσωρινά απασχολούμενους για όσο χρονικό διάστημα δεν παρέχουν εργασία σε συγκεκριμένο έμμεσο εργοδότη.
Για τους μισθωτούς της, που παρέχουν εργασία προσωρινά, σε έμμεσο εργοδότη και για όλο το διάστημα αυτής υποβάλλεται «ειδική» Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, η οποία προβλέπεται στον Κανονισμό της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2972/01. Την «ειδική» αυτή Αναλυτική Περιοδική Δήλωση υποβάλλει για το ίδιο χρονικό διάστημα απασχόλησης των μισθωτών και ο έμμεσος εργοδότης.
Ο τύπος, η μορφή, το περιεχόμενο, τα συνοδευτικά έντυπα υποστήριξης, τα απαραίτητα στοιχεία της «ειδικής» αυτής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, η διαδικασία, ο τρόπος υποβολής της και ότι σχετικό θέμα αφορά αυτή προβλέπονται στον Κανονισμό του Ι.Κ.Α και στις κατ’ εξουσιοδότησή του σχετικές διατάξεις. Για το χρόνο υποβολής της ισχύουν οι προθεσμίες που προβλέπονται στο Ν. 2972/01 και τον Κανονισμό.
8. Η εφαρμογή της διάταξης της παρ. 7 θα ισχύσει για την Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης και τον έμμεσο εργοδότη από τις 30/6/2002. Μέχρι τότε δεν υποχρεούνται σε υποβολή της «ειδικής» Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης. Από τις 30/6/2002 η «ειδική» Αναλυτική Περιοδική Δήλωση θα υποβληθεί από την Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης και τον έμμεσο εργοδότη για όλους τους μισθωτούς που απασχολήθηκαν μέχρι τότε, κατ’ εξαίρεση χωρίς επιβολή κυρώσεων.
Για τους μισθωτούς αυτούς η καταβολή των εισφορών τους πραγματοποιείται από τον υπόχρεο της παρ. 9 του άρθρου 22, του Ν. 2956/01 μέσα στις προθεσμίες του άρθρου 13 του Ν. 2972/01 και απεικονίζεται σε ιδιαίτερη χρηματοοικονομική πράξη.
9. Εάν στις σχετικές συμβάσεις δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ασφάλιση και την καταβολή των εισφορών των εργαζομένων, υπόχρεοι είναι η Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης και ο έμμεσος εργοδότης αλληλεγγύως και εις ολόκληρο έκαστος εξ’ αυτών.
1. Οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης του άρθρου 22 του Ν. 2956/01, θα πρέπει να καταρτίζονται εγγράφως και να γνωστοποιούνται μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την κατάρτισή τους, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο στη συνέχεια θα αποστέλλει τις εν λόγω συμβάσεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και στον ΟΑΕΔ (Εταιρεία Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική Πληροφορική).
2. Κάθε Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης έχει την υποχρέωση να υποβάλλει ανά ημερολογιακό εξάμηνο, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έκθεση δραστηριοτήτων, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ιδίως τον αριθμό των προσωρινά απασχοληθέντων, τη χρονική περίοδο απασχόλησης τους, τόσο στον έμμεσο όσο και στην ίδια, την ειδικότητά τους, το φύλο τους, την ηλικία τους, το χρόνο της προγενέστερης ανεργίας τους.
1. Στη Δ/νση Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τηρείται Μητρώο Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
- Τον αύξοντα αριθμό
- Την επωνυμία της Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης - Δ/νση Ε.Π.Α. (έδρας και υποκαταστημάτων), τηλέφωνα - FAX - E-mail
- Την έδρα της Εταιρείας
- Τον αριθμό αδείας της χορηγηθείσας άδειας
- Τον αριθμό και τα στοιχεία των εγγυητικών επιστολών
- Τον αριθμό και τις ειδικότητες των απασχολουμένων της Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης
- Τον αριθμό των προσωρινά απασχολούμενων όπως προκύπτει από την ανά εξάμηνο υποβαλλόμενη έκθεση δραστηριοτήτων.
- Τις κυρώσεις που έχουν τυχόν επιβληθεί.
2. Η σύναψη συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης επιτρέπεται εφόσον η Εταιρεία (Ε.ΠΑ) έχει εγγράφει στα Μητρώα Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης και έχει λάβει τη σχετική άδεια λειτουργίας σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Τα Νομικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή εργασίας από μισθωτούς τους σε έμμεσους εργοδότες τα οποία υπέβαλλαν εμπροθέσμως κατά την παράγραφο 5 του άρθρου 20 του Ν. 2956/2001 αίτηση για άδεια Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης πρέπει να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας.
Αν δεν υποβληθούν εμπροθέσμως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή αν δεν χορηγηθεί η άδεια Εταιρείας Προσωρινής Απασχόλησης, τα νομικά πρόσωπα αυτά απαγορεύεται να ασκούν τη δραστηριότητα της παροχής εργασίας από μισθωτούς τους σε έμμεσους εργοδότες.
Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 6 Μαρτίου 2002
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ