Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 2035Β_2013 | 653.31 KB |
1. Το Ν.Δ. 86/69 «Δασικός Κώδιξ» (Α΄ 7) και ιδιαίτερα τις διατάξεις του άρθρου 237 αυτού.
2. Το Ν. 2408/1996 (ΦΕΚ Α΄ 104) «Τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Βασικών Κανόνων για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων και άλλες διατάξεις».
3. Το Ν. 2800/2000 (ΦΕΚ Α΄ 41) «Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
4. Το Ν. 3208/2003 (Α΄303) «Προστασία των δασικών οικοσυστημάτων κατάρτιση δασολογίου, ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων, δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλλες διατάξεις» και ιδιαίτερα τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 7 αυτού.
5. Το Ν. 3852/2010 (Α΄87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης».
6. Το Ν. 3907/2011 (ΦΕΚ Α΄ 7) «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 2008/115/ΕΚ “σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη – μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών” και λοιπές διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
7. Το Ν. 4014/2011 (Α΄209) «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και ειδικότερα τα άρθρα 8 και 12 αυτού.
8. Το Π.Δ. 14/2001 (ΦΕΚ Α΄ 12) «Οργάνωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
9. Την κοινή υπουργική απόφαση 28704/4362/2001 (ΦΕΚ Β΄ 1575) «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Καταστημάτων Κράτησης».
10. Την κοινή υπουργική απόφαση 8038/2011(ΦΕΚ Β΄ 1065) «Έκδοση αδειών οικοδόμησης για την εκτέλεση έργων σε παραχωρηθέντα κατά χρήση στρατόπεδα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου αυτά να λειτουργήσουν ως κέντρα πρώτης υποδοχής και ως χώροι κράτησης του Ν. 3907/2011».
11. Την υπουργική απόφαση 15277/2012 (ΦΕΚ Β΄1077) «Εξειδίκευση διαδικασιών για την ενσωμάτωση στις ΑΕΠΟ της προβλεπόμενης από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας έγκρισης επέμβασης, για τα έργα και δραστηριότητες κατηγοριών Α και Β της υπουργικής απόφασης 1958/2012 (ΦΕΚ Β΄21), σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4014/2011».
12. Την υπουργική απόφαση 166476/2013 (ΦΕΚ 595/Β/2013) «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 1958/13−01−2012 (ΦΕΚ 21/Β/2012 απόφασης του ΥΠΕΚΑ “Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν. 4014/21−09−2011 (ΦΕΚ Α/209/2011)” όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από την υπ’ αριθμ. 20741/2012 (ΦΕΚ 1565/Β/8−05−2012) όμοιά της απόφασης».
13. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
1. Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 8 του Ν. 4014/2011 (Α΄ 209) όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς και οι αναγκαίες λεπτομέρειες εφαρμογής του εν λόγω άρθρου, για τα ακόλουθα έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β της 12ης Ομάδας «Ειδικά Έργα και δραστηριότητες» του παραρτήματος XII της υπουργικής απόφασης 1958/2012 (Β΄ 21), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:
α/α 13 α) «Σωφρονιστικά καταστήματα» και,
β) «Κέντρα και Μονάδες Πρώτης Υποδοχής (Κ.Ε.Π.Υ) και Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (Π.ΚΕ.Κ)» συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των λυμάτων τους.
Δεν συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας έργα που υλοποιούνται για λόγους ασφαλείας σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, τα οποία και εξαιρούνται από περιβαλλοντική αδειοδότηση.
2. Για άλλα έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β της υπουργικής απόφασης 1958/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που τυχόν απαιτούνται για την κατασκευή ή/και τη λειτουργία των έργων και δραστηριοτήτων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 4014/2011 και μέχρι την έκδοση των αντίστοιχων σχετικών αποφάσεων της παραγράφου 3 του εν λόγω άρθρου, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 30 του ίδιου νόμου.
3. Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με τον προσδιορισμό όλων των αναγκαίων μέτρων και περιορισμών που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την κατασκευή και λειτουργία των έργων και δραστηριοτήτων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
1. Για τα έργα και δραστηριότητες του πεδίου εφαρμογής της παρούσας, πλην αυτών της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, αρμόδια για την υπαγωγή σε ΠΠΔ είναι:
(α) η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία εισηγείται την έκδοση απόφασης των Υπουργών ΠΕΚΑ και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που επέχει θέση οικοδομικής άδειας για τα σωφρονιστικά καταστήματα (α/α 13α της παρ.1 του άρθρου 1 της παρούσας) και
(β) η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση των μελετών, για Κέντρα και Μονάδες Πρώτης Υποδοχής (Κ.Ε.Π.Υ.) και Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (Π.ΚΕ.Κ.) (α/α 13 β της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας).
2. Για τα έργα και τις δραστηριότητες του πεδίου εφαρμογής της παρούσας που η υλοποίηση και λειτουργίας τους δεν απαιτεί την έκδοση άδειας, αρμόδια για την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ.) της οικείας Περιφέρειας.
3. Η ως άνω αρμοδιότητα υπαγωγής σε ΠΠΔ αφορά τόσο σε νέα έργα και δραστηριότητες όσο και σε υφιστάμενα/νες που εκσυγχρονίζονται, τροποποιούνται ή βελτιώνονται ή των οποίων η άδεια ανανεώνεται, επανεκδίδεται ή εκδίδεται για πρώτη φορά.
1. Ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν μελετητής υποβάλει στην κατά το άρθρο 2 αρμόδια υπηρεσία, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ.
Το περιεχόμενο της δήλωσης αυτής ορίζεται στο Παράρτημα Α της παρούσας απόφασης. Η δήλωση συνοδεύεται από την τεκμηρίωση που ορίζεται στο άρθρο 4 της παρούσας απόφασης.
2. Στην περίπτωση έργων και δραστηριοτήτων της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας, η δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ και η κατά το άρθρο 4 απαιτούμενη τεκμηρίωση υποβάλλονται μαζί με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση της πρώτη χρονικά απαιτούμενης κατά περίπτωση αντίστοιχης άδειας, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας αποτελούν τα ΠΠΔ.
3. Μετά την εξέταση των υποβληθέντων στοιχείων και εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι εφαρμογής των οριζόμενων στις παραγράφους 7 ή 8 του παρόντος άρθρου, πραγματοποιείται η αυτοδίκαιη υπαγωγή του έργου ή της δραστηριότητας σε ΠΠΔ, ως εξής:
(α) Στις περιπτώσεις της παρ. 1 του άρθρου 2, εκδίδεται πράξη υπαγωγής του έργου ή της δραστηριότητας σε ΠΠΔ, με ευθύνη της αρμόδιας κατά περίπτωση Υπηρεσίας της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ως βάση το υπόδειγμα 1 του Παραρτήματος Β.
(β) Στις περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 2, εκδίδεται πράξη υπαγωγής του έργου ή της δραστηριότητας σε ΠΠΔ, με ευθύνη της ΔΙΠΕΧΩΣ της οικείας Περιφέρειας. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται το υπόδειγμα 2 του Παραρτήματος Β.
4. Για τα έργα και τις δραστηριότητες της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της παρούσας, η υπαγωγή του έργου σε ΠΠΔ εκδίδεται εντός 20 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης υπαγωγής και της απαραίτητης τεκμηρίωσής της.
Στην περίπτωση έργων και δραστηριοτήτων της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας, η υπαγωγή σε ΠΠΔ συνοδεύει την κατά περίπτωση άδεια και χορηγείται στον ενδιαφερόμενο μαζί με αυτήν εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις για την χορήγηση της εν λόγω άδειας.
Σε περιπτώσεις όπου έργα ή δραστηριότητες εκ των ως άνω πρόκειται να επεκταθούν, εκσυγχρονιστούν ή τροποποιηθούν χωρίς να απαιτείται έκδοση νέας άδειας ή τροποποίηση της υφιστάμενης, και εφόσον επέρχεται ουσιαστική μεταβολή όσον αφορά στις επιπτώσεις στο περιβάλλον, η απόφαση υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ εκδίδεται εντός 20 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης υπαγωγής και της απαραίτητης τεκμηρίωσής της.
5. Για τα έργα και τις δραστηριότητες της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της παρούσας, η υποβολή της δήλωσης υπαγωγής σε ΠΠΔ και της κατά το άρθρο 4 απαιτούμενης τεκμηρίωσης, πραγματοποιείται εγκαίρως ώστε η σχετική διαδικασία υπαγωγής σε ΠΠΔ να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας κατασκευής.
6. Σε περίπτωση έργων ή δραστηριοτήτων που χωροθετούνται εντός περιοχών που εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, η υπαγωγή σε ΠΠΔ αποτελεί και έγκριση επέμβασης σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 12 του Ν. 4014/2011 (Α΄ 209) όπως εκάστοτε ισχύει.
7. Σε περιπτώσεις που η δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ δεν είναι συμπληρωμένη σε όλα τα απαιτούμενα για την κάθε περίπτωση πεδία ή όταν δεν έχουν προσκομιστεί όλα τα απαιτούμενα κατά το άρθρο 4 της παρούσας στοιχεία τεκμηρίωσης, η αρμόδια υπηρεσία του άρθρου 2 της παρούσας εντός 10 εργάσιμων ημερών επιστρέφει το φάκελο με έγγραφό της, στο οποίο υποδεικνύει τα απαιτούμενα προς συμπλήρωση πεδία ή στοιχεία.
8. Εάν από τα στοιχεία που απαιτούνται για τη χορήγηση της κατά περίπτωση άδειας ή τα στοιχεία της δήλωσης υπαγωγής, προκύπτει είτε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν είναι συμβατό με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ή με τα στοιχεία περιβαλλοντικής ευαισθησίας της περιοχής (π.χ. σε περίπτωση αρνητικού πορίσματος της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης), ή εάν διαπιστωθεί ασυμβατότητα με τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης, ή ότι το έργο δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, η υπηρεσία του άρθρου 2 της παρούσας εντός 15 εργάσιμων ημερών ενημερώνει εγγράφως το φορέα του έργου ή της δραστηριότητας και δεν προβαίνει σε υπαγωγή του έργου σε ΠΠΔ.
9. Για έργο ή δραστηριότητα του πεδίου εφαρμογής της παρούσας το οποίο δεν έχει υπαχθεί σε ΠΠΔ κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, δεν είναι επιτρεπτή η έκδοση οποιαδήποτε άλλης μετέπειτα άδειας.
10. Η κατά τα ανωτέρω δήλωση υπαγωγής επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του φορέα του έργου ή του μελετητή κατά το Ν. 1599/1986 (Α΄ 75), όπως εκάστοτε ισχύει. Σε περίπτωση που ο φορέας του έργου ή ο μελετητής εν γνώσει του υποβάλει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στη δήλωση υπαγωγής υπόκειται στις κυρώσεις της παραγράφου 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986 όπως εκάστοτε ισχύουν, και η υπαγωγή του έργου σε ΠΠΔ καθίσταται αυτοδικαίως άκυρη ως μη νόμιμη. Ως εκ τούτου το έργο ή η δραστηριότητα δεν είναι πλέον περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο και εάν η υλοποίηση ή η λειτουργία του έχει ξεκινήσει, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 28 του Ν. 1650/1986 (Α΄ 160) όπως εκάστοτε ισχύει.
1. Η δήλωση υπαγωγής του έργου ή της δραστηριότητας σε ΠΠΔ συνοδεύεται από την ακόλουθη τεκμηρίωση:
1.1. Συνοπτική τεχνική έκθεση (προαιρετικά) του έργου ή της δραστηριότητας και τυχόν συνοδών έργων (δεν περιλαμβάνονται έργα που σχετίζονται με θέματα ασφαλείας).
1.2. Χαρτογραφική απεικόνιση του έργου ή της δραστηριότητας και της περιοχής του, ως εξής:
1.2.1. Χάρτης προσανατολισμού στην περιοχή του έργου, κατάλληλης διαθέσιμης κλίμακας σε υπόβαθρο ΓΥΣ.
1.2.2. Τοπογραφικό διάγραμμα γενικής διάταξης του έργου (οριζοντιογραφία, κάτοψη ή διάγραμμα κάλυψης), σε κατάλληλη κλίμακα, σε συντεταγμένες των συστημάτων αναφοράς ΕΓΣΑ ΄87 και WGS84
1.2.3. Χάρτης χρήσεων γης της περιοχής του έργου, σε κατάλληλη κλίμακα, σύμφωνα με τον θεσμοθετημένο χωρικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, όπως Περιφερειακά Χωροταξικά ή Ρυθμιστικά Σχέδια, Γ.Π.Σ., Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., Ζ.Ο.Ε., κανονιστικές πράξεις προστασίας της φύσης κ.ά., από τον οποίο να προκύπτει το επιτρεπτό υλοποίησης του έργου.
1.3. Επιτρεπόμενες χρήσεις γης επί κατάλληλου τοπογραφικού διαγράμματος, όπως προκύπτει από βεβαίωση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας ή από άλλη κανονιστική διάταξη.
1.4. Γνωμοδότηση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας σχετικά με το εάν η περιοχή όπου χωροθετείται το έργο ή η δραστηριότητα είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με τις εξαιρέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Ν. 4014/2011 (Α΄ 209) όπως ισχύει, ή σύμφωνη γνώμη εφόσον το έργο ή η δραστηριότητα χωροθετείται εν όλω ή εν μέρει εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, ζωνών προστασίας Α΄ και Β΄ ή πλησίον αρχαίου κατά την έννοια των άρθρων 12, 13 και 10 παρ. 3, αντίστοιχα, του Ν. 3028/2002
(Α΄ 153). Στη γνωμοδότηση είναι δυνατόν να προσδιορίζονται πρόσθετες ειδικές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν από την κατά το άρθρο 2 αρμόδια Υπηρεσία στην απόφαση ή πράξη υπαγωγής.
Η ανωτέρω γνωμοδότηση δεν απαιτείται σε περίπτωση υφιστάμενων εγκαταστάσεων που αλλάζουν χρήση ή ανακατασκευάζονται, όπως παραχωρούμενα κατά χρήση στρατόπεδα.
1.5. Στην περίπτωση που το έργο ή η δραστηριότητα ή μέρος αυτών χωροθετείται εκτός σχεδίων πόλεων και εκτός ορίων οικισμών, υποβάλλονται επιπλέον:
1.5.1. Πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης, όπου απαιτείται, με βάση τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
1.5.2. Σε περίπτωση έργων που εγκαθίσταται σε δημόσιες δασικές εκτάσεις, βεβαίωση από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου καθώς και από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 της υπουργικής απόφασης 15277/2012 (Β΄ 1077) όπως εκάστοτε ισχύει, για τη μη ύπαρξη άλλων διαθέσιμων εκτάσεων σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 45 του Ν. 998/1979 (Α΄ 289), όπως εκάστοτε ισχύει.
1.5.3. Σε περίπτωση έργων που υλοποιούνται σε εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, γνωμοδότηση του οικείου Δασαρχείου για τα σχετικά θέματα αρμοδιότητας του, με τυχόν απαιτούμενα για δασικούς λόγους πρόσθετα περιβαλλοντικά μέτρα, όρους και περιορισμούς, τα οποία θα συμπεριληφθούν από την κατά το άρθρο 2 υπηρεσία στην απόφαση ή πράξη υπαγωγής. Η γνωμοδότηση αυτή ζητείται με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος Γ και εκδίδεται με βάση το υπόδειγμα του Παραρτήματος Δ.
Οι ανωτέρω πράξεις, βεβαιώσεις, γνωμοδοτήσεις δεν απαιτούνται σε περίπτωση υφιστάμενων εγκαταστάσεων που αλλάζουν χρήση ή ανακατασκευάζονται, όπως παραχωρούμενα κατά χρήση στρατόπεδα.
1.6. Στις περιπτώσεις εκείνες που χρειάζεται η εφαρμογή της παραγράφου 1.α του άρθρου 10 του Ν. 4014/2011 (έργο ή δραστηριότητα εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000, πλην των περιπτώσεων της παρ. 6 του ίδιου άρθρου, και οι διατάξεις προστασίας της περιοχής δεν περιέχουν σχετικές πρόνοιες για περιβαλλοντική αδειοδότηση), η σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη με τυχόν πρόσθετους όρους στις ΠΠΔ για την υπαγωγή σε ΠΠΔ και την έκδοση των ενδεχομένως απαιτούμενων σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του Ν. 4014/2011.
1.7. Σε περίπτωση έργου ή δραστηριότητας για τα οποία εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στο πλαίσιο των διατάξεων που προΐσχυαν του Ν. 4014/2011, αντίγραφο της απόφασης αυτής μαζί με τυχόν ανανέωση ή τροποποίησή της.
2. Σε περίπτωση που κάποια από τα παραπάνω στοιχεία τεκμηρίωσης περιλαμβάνονται στον φάκελο έκδοσης των κατά περίπτωση αδειών ή εγκρίσεων, τις οποίες θα συνοδεύει η υπαγωγή σε ΠΠΔ, δεν απαιτείται
να συνυποβληθούν με τη δήλωση υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ.
1. Η υπαγωγή σε ΠΠΔ για τα έργα και δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, παραμένει σε ισχύ εφόσον δεν επέρχεται μεταβολή στα στοιχεία της δήλωσης υπαγωγής του
έργου σε ΠΠΔ.
Δεν θεωρείται μεταβολή η αύξηση της δυναμικότητας/μεγέθους (συμφώνα με το αντίστοιχο κριτήριο κατάταξης στην κατηγορία Β) του έργου μικρότερη του 10%, εκτός εάν η αύξηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την κατάταξη του έργου στην υποκατηγορία Α2.
2. Πριν την υλοποίηση οποιασδήποτε μεταβολής των στοιχείων του έργου ή της δραστηριότητας που δηλώθηκαν κατά την υπαγωγή σε ΠΠΔ, ο φορέας του έργου ή ο εξουσιοδοτημένος μελετητής του υποβάλει στην υπηρεσία του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης, τη δήλωση υπαγωγής του παραρτήματος Α και την τεκμηρίωση που ορίζεται στο άρθρο 4, προκειμένου να εκτιμηθεί αν απαιτείται τροποποίηση της υπαγωγής του έργου σε ΠΠΔ. Στην περίπτωση που απαιτείται, η υπηρεσία του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης υπαγάγει εκ νέου το έργο σε ΠΠΔ σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 3 της παρούσας, άλλως εκδίδει έγγραφο περί μη αναγκαιότητας νέας υπαγωγής σε ΠΠΔ.
1. Οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για τα έργα του πεδίου εφαρμογής της παρούσας καθορίζονται στο παράρτημα E.
2. Πρόσθετες ή ειδικές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που ενσωματώνονται στην απόφαση ή πράξη υπαγωγής κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1.4, 1.5.3 και 1.6 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης, κατισχύουν ως ειδικότερες των δεσμεύσεων του σχετικού εκ των ως άνω παραρτημάτων.
3. Η τήρηση των ΠΠΔ αποτελεί ευθύνη του φορέα του έργου ή της δραστηριότητας και είναι υποχρεωτική τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας.
Ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας διατηρεί ακέραια την ευθύνη για την τήρηση των ΠΠΔ έστω και αν μέρος ή το σύνολο των εργασιών κατασκευής ή λειτουργίας πραγματοποιούνται από τρίτους, ανεξαρτήτως των τυχόν ευθυνών που φέρουν και οι τελευταίοι για κάθε πράξη ή παράλειψη που αντιβαίνει τους όρους της παρούσας απόφασης καθώς και της εκάστοτε ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
1. Οι φάκελοι περιβαλλοντικών εκθέσεων, καθώς και αντίστοιχοι φάκελοι αιτημάτων για ανανέωση ή τροποποίηση ΑΕΠΟ που έχουν υποβληθεί πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας και σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 30 του Ν. 4014/2011 (Α΄ 209) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, ολοκληρώνονται ως προς την αξιολόγησή τους και εκδίδονται αντίστοιχα οι ΑΕΠΟ και οι αποφάσεις ανανέωσης ή τροποποίησης ΑΕΠΟ, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, εκτός εάν ο φορέας του έργου ή της δραστηριότητας ζητήσει την υπαγωγή του στις διατάξεις της παρούσας απόφασης.
2. Έργα και δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης και διαθέτουν ΑΕΠΟ, υπάγονται σε ΠΠΔ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα απόφαση με δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ που υποβάλλεται τουλάχιστον δυο μήνες πριν τη λήξη της ΑΕΠΟ. Σε περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια ισχύος της ΑΕΠΟ πρόκειται να υλοποιηθούν εργασίες επέκτασης, εκσυγχρονισμού ή τροποποίησης του έργου, η υπαγωγή σε ΠΠΔ γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης και ανεξαρτήτως του χρόνου λήξης της ΑΕΠΟ.
Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας τα παραρτήματα Α, Β, Γ, Δ και Ε.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α: Δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β: Υποδείγματα απόφασης και πράξεων υπαγωγής σε ΠΠΔ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ: Αίτηση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για έκδοση γνωμοδότησης έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Β της υπουργικής απόφασης 1958/2012 (Β΄ 21), όπως ισχύει.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ: Έντυπο τυποποιημένης γνωμοδότησης δασικών υπηρεσιών για τη διαδικασία υπαγωγής σε ΠΠΔ έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Β της υπουργικής απόφασης 1958/2012 (Β΄ 21), όπως ισχύει.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε: Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για τα έργα της υποομάδας με α/α 13 της ομάδας «Ειδικά έργα και δραστηριότητες» της υπουργικής απόφασης 1958/2012 (Β΄ 21), όπως εκάστοτε ισχύει.
ΓΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (ΚΕ.Π.Υ.) ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΧΩΡΗΣΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ (Π.ΚΕ.Κ.)
Ι. ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
11.1.1 Ο φορέας του έργου φέρει ακέραια την ευθύνη για την τήρηση των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) έστω και αν μέρος ή το σύνολο των εργασιών κατασκευής ή λειτουργίας πραγματοποιούνται από τρίτους.
11.1.2 Για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εγκατάσταση που αποτελεί μέρος του έργου, πρέπει προ της υλοποίησης και λειτουργίας της να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία άδειες και εγκρίσεις.
11.1.3 Το έργο ή η δραστηριότητα δεν θα πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τυχόν ειδικούς περιορισμούς, που έχουν τεθεί στην περιοχή εγκατάστασης ή με ειδικές διατάξεις που ενδεχομένως θέτουν όρους ή/και περιορισμούς ως προς την κατασκευή ή/και τη λειτουργία του.
11.1.4 Να οριστεί από το φορέα του έργου αρμόδιο πρόσωπο για τη παρακολούθηση της τήρησης των ΠΠΔ και να γνωστοποιηθεί το όνομα του στην κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία του άρθρου 2.
ΙΙ. ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
ΙΙ.1 ΓΕΝΙΚΑ
11.1.1 Εφόσον απαιτείται έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης του έργου με το οδικό δίκτυο, να ληφθεί αυτή από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
11.1.2 Ο φορέας του έργου οφείλει να ακολουθήσει τις διαδικασίες που καθορίζονται στο Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ Α'153) όπως εκάστοτε ισχύει.
11.1.3 Ο φορέας της Έργου, δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής, ειδοποιεί τις αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, ώστε να μεριμνήσουν για την επίβλεψη των εργασιών ή όπως άλλως ορίζεται στη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
11.1.4 Κάθε είδους τροποποίηση ή επέμβαση σε υφιστάμενο έργο υποδομής (π.χ. δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λπ.) να γίνεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του, μέσω συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης του έργου υποδομής.
11.1.5 Με στόχο την αποφυγή δημιουργίας οποιουδήποτε κυκλοφοριακού κινδύνου λόγω των πραγματοποιούμενων εργασιών, να ληφθεί το σύνολο των απαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να προειδοποιούνται έγκαιρα και αποτελεσματικά οι πεζοί και οι οδηγοί των διερχόμενων οχημάτων (όπως τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης ορατής και κατά τις βραδινές ώρες, τοποθέτηση προσωπικού ως παραστάτη με χρήση ερυθρών σημαιών κατά την διάρκεια των εργασιών, κ.λπ..)
11.1.6 Να γίνει οριοθέτηση των χώρων επέμβασης του έργου με κατάλληλη περίφραξη, ώστε να μην είναι δυνατή η διέλευση εντός του εργοταξίου αναρμόδιων ατόμων και να διασφαλίζεται η πραγματοποίηση των εργασιών εντός του περιφραγμένου χώρου.
11.1.7 Να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία της έκτασης ανάπτυξης του έργου και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διαβρώσεων και εκπλύσεων υλικών.
11.1.8 Τα αδρανή υλικά που θα απαιτηθούν για την κατασκευή του έργου να εξασφαλίζονται από νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις παραγωγής αδρανών υλικών.
11.1.9 Απαγορεύεται κάθε αποθήκευση, έστω και προσωρινή, υλικών έξω από τον χώρο του έργου χωρίς προηγούμενη έγκριση από την αρμόδια αρχή.
11.1.10 Κατά τη λειτουργία του εργοταξίου να λαμβάνονται όλα τα μέτρα πυροπροστασίας για την περίπτωση πυρκαγιάς από την λειτουργία μηχανημάτων, συνεργείων κ.λπ. και για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσής της σε παρακείμενες εκτάσεις/κτίρια. Ο τρόπος οργάνωσης της αντιπυρικής προστασίας να ελεγχθεί και να εγκριθεί από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία πριν την έναρξη των εργασιών όπου απαιτείται.
11.1.11 Κατά την διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, απαγορεύεται η οποιαδήποτε επί του χώρου του εργοταξίου εργασία συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού (εργοταξιακά οχήματα και μηχανήματα έργου, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και υλικών) που θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του έργου. Οι εργασίες αυτές, εφόσον απαιτηθούν, να πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις κατάλληλα αδειοδοτημένων επιχειρήσεων.
11.1.12 Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου:
(α) να απομακρυνθούν οι κάθε είδους εργοταξιακές εγκαταστάσεις (γραφεία, συνεργεία, αποθήκες, περιφράξεις κ.λπ.) και να αποκατασταθεί πλήρως ο εργοταξιακός χώρος
(β) να απομακρυνθεί και να διαχειριστεί κατάλληλα το σύνολο των τυχόντων πλεοναζόντων υλικών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
(γ) να αποκατασταθεί πλήρως ο περιβάλλον χώρος του εργοταξίου.
11.1.13 Οι κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις να είναι μορφολογικά, αισθητικά και λειτουργικά ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
11.1.14 Η αποψίλωση βλάστησης, να περιοριστεί στον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό και αποκλειστικά για τις ανάγκες κατασκευής του έργου.
11.1.15 Να διατηρηθούν ανέπαφα από τις κατασκευαστικές εργασίες, τμήματα της υπάρχουσας βλάστησης και των φυσικών πρανών, σε περιοχές που προορίζονται να αποτελέσουν χώρους πρασίνου.
11.1.16 Η αφαιρούμενη φυτική γη να διαφυλαχτεί κατάλληλα ώστε να χρησιμοποιηθεί στις φυτοτεχνικές εργασίες.
11.1.17 Για τις υγειονομικές ανάγκες του προσωπικού του εργοταξίου να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες.
11.2 ΑΕΡΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ
11.2.1 Για τη μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων λόγω των εργασιών, κατ' ελάχιστον να τηρούνται τα ακόλουθα:
- Οι σωροί των προϊόντων εκσκαφής και των αποθηκευμένων αδρανών και γενικότερα οι χώροι του εργοταξίου να διαβρέχονται περιοδικά, ιδιαίτερα κατά τις ξηρές περιόδους.
- Τα φορτηγά μεταφοράς των αδρανών υλικών και των προϊόντων εκσκαφής να είναι καλυμμένα με κατάλληλα μέσα και να αποφεύγεται η υπερπλήρωσή τους.
- Το ύψος πτώσης κατά τη διαχείριση των υλικών να είναι το ελάχιστο δυνατό.
11.2.2 Τα οχήματα έργου να είναι κατάλληλα συντηρημένα και να διαθέτουν πιστοποιητικό ελέγχου ΚΤΕΟ.
11.3 ΘΟΡΥΒΟΣ & ΔΟΝΗΣΕΙΣ
11.3.1 Να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση στο ελάχιστο των ηχητικών εκπομπών. Κατ' ελάχιστον να τηρούνται τα ακόλουθα:
α) Τα μηχανήματα που τυχόν χρησιμοποιούνται εξωτερικά και οι συσκευές εργοταξίου που θα χρησιμοποιηθούν κατά την φάση της κατασκευής του έργου να φέρουν σήμανση CE, όπου να αναγράφεται η εγγυημένη στάθμη ηχητικής ισχύος, όπως προβλέπεται στην υπ’ αριθμ. 37393/2003 (ΦΕΚ Β' 1418) Κοινή Υπουργική Απόφαση και στην υπ’ αριθμ. 9272/2007 (ΦΕΚ Β'286) Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύουν.
β) Σε περίπτωση που οι εργασίες κατασκευής λαμβάνουν χώρα κοντά σε ευαίσθητες χρήσεις (όπως κατοικίες, σχολεία κ.λπ.) να τηρούνται τα κάτωθι:
- Να μην λαμβάνουν χώρα εργασίες που προκαλούν υψηλά επίπεδα θορύβου κατά τις ώρες κοινής ησυχίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Να γίνεται κατάλληλη χωροθέτηση των μηχανημάτων του εργοταξίου με σκοπό την μείωση του εκπεμπόμενου θορύβου προς ευαίσθητες χρήσεις. Για περαιτέρω ηχοπροστασία από θορυβώδη μηχανήματα ή εργασίες δέον όπως χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση κατάλληλες ηχοπροστατευτικές διατάξεις (noise barriers or enclosures)
- Να αποφεύγεται η παράλληλη χρήση του εξοπλισμού ή των μηχανημάτων του εργοταξίου και να απενεργοποιείται ο εξοπλισμός που δεν χρησιμοποιείται.
ΙΙ.4 ΑΠΟΒΛΗΤΑ
11.4.1 Τα απόβλητα που θα προκύπτουν κατά τη φάση κατασκευής του έργου να συλλέγονται σε κατάλληλους χώρους εντός του εργοταξίου ή/και σε κατάλληλους περιέκτες.
11.4.2 Τα προϊόντα εκσκαφών που θα προκύψουν κατά τις εργασίες κατασκευής του έργου, κατά προτεραιότητα να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των διαφόρων αναγκών του έργου, λαμβάνοντας κάθε δυνατή μέριμνα για την ελαχιστοποίηση της αλλοίωσης της υφιστάμενης μορφολογίας του εδάφους της περιοχής.
11.4.3 Tυχόν πλεονάζοντα προϊόντα εκσκαφών και τα μη επικίνδυνα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων να διαχειρίζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 της υπ’ αριθμ. 36259/2010 (ΦΕΚ Β' 1312) κοινής υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει.
11.4.4 Η διαχείριση των μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων να πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 50910/2727/2003 (ΦΕΚ Β'1909) κοινή υπουργική απόφαση και στο Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ Α'24), όπως εκάστοτε ισχύουν. Η διαχείριση των αποβλήτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 2939/2001 (ΦΕΚ Α'179) περί εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, όπως εκάστοτε ισχύει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού και τις κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότησή του και σύμφωνα με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές των αντίστοιχων εγκεκριμένων από το ΥΠΕΚΑ συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.
11.4.5 Να τοποθετηθούν στον χώρο του εργοταξίου κατάλληλοι κάδοι για την συλλογή των αστικού τύπου στερεών απορριμμάτων. Τα απόβλητα αυτά είτε θα παραλαμβάνονται από απορριμματοφόρα οχήματα του οικείου ΟΤΑ, εφόσον εξυπηρετείται η περιοχή του έργου, είτε θα μεταφέρονται στο πλησιέστερο σημείο συλλογής απορριμμάτων του οικείου ΟΤΑ.
11.4.6 Η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων να διεξάγεται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Ειδικότερα, τα επικίνδυνα απόβλητα να συλλέγονται σε κατάλληλα στεγανά δοχεία και να παραδίδονται σε αδειοδοτημένες εταιρείες συλλογής και μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων. Στην περίπτωση που πραγματοποιείται προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων αυτών να φυλάσσονται κατάλληλα συσκευασμένα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του εργοταξίου, ο οποίος να πληροί τις προδιαγραφές που ορίζονται στο Κεφάλαιο 2 της υπ’ αριθμ. 24944/2006 (ΦΕΚ Β' 791) κοινής υπουργικής απόφασης όπως εκάστοτε ισχύει.
ΙΙΙ ΦΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΙΙΙ.1 ΓΕΝΙΚΑ
ΙΙΙ.1.1 Να εγκατασταθεί το σύνολο των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας (πρόληψη και πυρόσβεση) καθώς και αποφυγής μετάδοσης της φωτιάς σε παρακείμενες περιοχές και κτίρια, κατόπιν έγκρισης από της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου απαιτείται.
ΙΙΙ.1.2 Απαγορεύεται η οποιαδήποτε επί του χώρου του έργου εργασία συντήρησης οχημάτων, εκτός εάν το έργο διαθέτει κατάλληλη αδειοδότηση για τον σκοπό αυτό. Οι εργασίες αυτές να πραγματοποιούνται σε κατάλληλα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.
ΙΙΙ.1.3 Μετά την οριστική παύση της λειτουργίας του έργου, η διαχείριση υλικών και εξοπλισμού που κατά την οριστική παύση λειτουργίας του έργου αποτελούν απόβλητα, να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπ’ αριθμ. 50910/2727/2003 (ΦΕΚ Β' 1909), 13588/2006 (ΦΕΚ Β' 383), 8668/2007 (ΦΕΚ Β'287) κοινές υπουργικές αποφάσεις, στον Ν. 2939/2001 (ΦΕΚ Α' 179) και στον Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ Α' 24) όπως εκάστοτε ισχύουν.
ΙΙΙ.1.4 Να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή των επιφανειακών υδάτων της περιοχής (και ειδικότερα των όμβριων) με την κατασκευή όλων των απαιτούμενων τεχνικών έργων, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα πλημμυρών.
ΙΙΙ.1.5 Κάθε δεξαμενή υγρών καυσίμων είτε να διαθέτει διπλά τοιχώματα είτε να είναι εγκατεστημένη εντός κατάλληλης λεκάνης ασφαλείας, ενεργού όγκου τουλάχιστον ίσου με το 115% του ενεργού όγκου της δεξαμενής.
ΙΙΙ.1.6 Στην περίπτωση που το έργο ή η δραστηριότητα διαθέτει μετασχηματιστές τάσης:
α) Κάθε μετασχηματιστής να είναι εγκατεστημένος εντός κατάλληλης λεκάνης ασφαλείας, ενεργού όγκου τουλάχιστον ίσου με τον όγκο των περιεχόμενων στο μετασχηματιστή διηλεκτρικών ελαίων προσαυξημένο κατά 15%.
β) Απαγορεύεται η χρήση διηλεκτρικών ελαίων, τα οποία περιέχουν πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) και πολυχλωριωμένα τριφαινύλια (PCTs).
ΙΙΙ.2 ΑΕΡΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ
ΙΙΙ.2.1 Από τη λειτουργία του έργου να μην προκαλείται επιβάρυνση της ποιότητας της ατμόσφαιρας όπως καθορίζεται σύμφωνα με τις οριακές τιμές που δίνονται στις υπ’ αριθμ. ΗΠ 14122/549/Ε103/2011 (ΦΕΚ Β' 488) και ΗΠ 22306/1075/Ε103/2007 (ΦΕΚ Β' 920) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως εκάστοτε ισχύουν.
ΙΙΙ.2.2 Στην περίπτωση έργου ή δραστηριότητας που διαθέτει λέβητες θέρμανσης νερού ή
θέρμανσης κτιριακών εγκαταστάσεων:
ΙΙΙ.2.2.1 Για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης ή αέρια καύσιμα: Η λειτουργία των λεβήτων παραγωγής ζεστού νερού και θέρμανσης του κτιρίου να είναι σύμφωνη με την υ.α. 189533/2011 (Β' 2654), όπως εκάστοτε ισχύει, και να πραγματοποιούνται μετρήσεις έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τηρούνται οι οριακές τιμές στα καυσαέρια σχετικά με τις εξής παραμέτρους: απώλειες θερμότητας, CO, NOx, Ο2, δείκτη αιθάλης. Η συντήρηση της εγκατάστασης του συστήματος να γίνεται μια φορά ετησίως για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης των κτιρίων και μια φορά ανά εξάμηνο για τις εγκαταστάσεις παραγωγής ζεστού νερού ή ατμού και να λαμβάνεται φύλλο συντήρησης.
ΙΙΙ.2.2.2 Για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης που χρησιμοποιούν καύσιμα στερεής βιομάζας: Να τηρούνται οι οριακές τιμές εκπομπών όπως ορίζονται στην υ.α. 189533/2011 (Β' 2654), όπως εκάστοτε ισχύει, για το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), το ολικό αέριο οργανικό άνθρακα, σωματίδια, τα οξείδια του αζώτου (NOx, εκφρασμένα ως NO2) και να μετράται ο βαθμός απόδοσης. Η συντήρηση της εγκατάστασης του συστήματος να γίνεται μια φορά ετησίως για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης των κτιρίων και μια φορά ανά εξάμηνο για τις εγκαταστάσεις παραγωγής ζεστού νερού ή ατμού σε συχνότερα χρονικά διαστήματα εφόσον αυτό προβλέπεται από τις οδηγίες του κατασκευαστή.
ΙΙΙ.2.2.3 Για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης των κτιρίων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη από 400 KW όπως ορίζεται στην υ.α. 189533/2011 (Β' 2654), όπως εκάστοτε ισχύει: να πραγματοποιείται έλεγχος και να διενεργούνται μετρήσεις, τουλάχιστον μια φορά το μήνα και τα αποτελέσματα να καταχωρούνται σε βιβλίο μετρήσεων καυσαερίων, θεωρημένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
ΙΙΙ.2.2.4 Δεν επιτρέπεται χρήση βαρέως πετρελαίου (μαζούτ) στις εγκαταστάσεις θέρμανσης νερού και χώρων.
ΙΙΙ.2.3 Στην περίπτωση που υπάρχουν εγκαταστάσεις σταθερού εξοπλισμού ψύξεως ή κλιματισμού, οι οποίες περιέχουν ελεγχόμενες ουσίες με φορτίο ψυκτικού ρευστού άνω των τριών κιλών, ελέγχονται ετησίως σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 37411/1829/Ε103/2007 (ΦΕΚ Β'1827) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει, και υποβάλλεται στο ΥΠΕΚΑ το Δελτίο Ψυκτικής Εγκατάστασης.
ΙΙΙ.2.4 Στις περιπτώσεις κτιριακών εγκαταστάσεων, να εφαρμόζονται κατά το δυνατό πρακτικές για την βελτίωση των εσωτερικών περιβαλλοντικών συνθηκών στο κτίριο, όπως ενδεικτικά:
- Στην περίπτωση ύπαρξης κεντρικής μονάδας αερισμού/ κλιματισμού, να πραγματοποιηθεί κατάλληλος σχεδιασμός και λειτουργία του συστήματος αερισμού /εισαγωγής νωπού αέρα στο κτίριο λαμβάνοντας υπόψη την επιφάνεια, τον αριθμό ατόμων σε κάθε χώρο, όπως και τις διάφορες πηγές ρύπων. Οργάνωση προγράμματος τακτικής συντήρησης και καθαρισμού των φίλτρων της κεντρικής μονάδας αερισμού όπως και των τοπικών στομίων και προγράμματος έλεγχου καλής λειτουργίας του συστήματος.
- Εγκατάσταση ξεχωριστού συστήματος αερισμού σε χώρους με ρυπαντικό φορτίο ή οσμές (για παράδειγμα κουζίνα κ.λπ..).
- Οργάνωση ετήσιας επιθεώρησης, συντήρησης και καθαρισμού των τοπικών κλιματιστικών συσκευών και των fan coils, εφόσον υπάρχουν.
- Χρήση κατασκευαστικών υλικών, προϊόντων επίχρισης και καθαριστικών προϊόντων που παρουσιάζουν χαμηλές εκπομπές Πτητικών Οργανικών Ενώσεων (ΠΟΕ).
ΙΙΙ.3 ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΙΙΙ.3.1 Εφόσον η υδροδότηση γίνεται από γεώτρηση, ο φορέας του έργου να εφοδιαστεί με την απαιτούμενη άδεια χρήσης νερού από τη Διεύθυνση Υδάτων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της προαναφερθείσας άδειας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 43504/2005 (ΦΕΚ Β'1784) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.
ΙΙΙ.3.2 Στην περίπτωση υδροδότησης με βυτιοφόρο να εξασφαλίζονται τα κατάλληλα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ύδατος ανάλογα με την χρήση. Ειδικότερα για το πόσιμο νερό θα πρέπει να εφαρμόζεται η Υ2/2600/01 ΚΥΑ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
ΙΙΙ.3.3 Να γίνεται τακτικός έλεγχος του δικτύου υδροδότησης του έργου και να επιδιορθώνεται άμεσα οιαδήποτε βλάβη σε αυτό προς αποφυγή απωλειών νερού.
ΙΙΙ.3.4 Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία του κτιρίου να λαμβάνουν υπόψη τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.ΕΝ.Α.Κ.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ6/Β/οικ. 5825/2010 (ΦΕΚ Β' 407) κοινή υπουργική απόφαση και τις σχετικές τροποποιήσεις και εγκυκλίους εφαρμογής όπως εκάστοτε ισχύουν, ο οποίος στοχεύει στην μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό, φωτισμό και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
ΙΙΙ.4 ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΑΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ
ΙΙΙ.4.1.1 Για τον θόρυβο και τις δονήσεις που προκαλούνται από την λειτουργία του έργου, να τηρούνται τα ακόλουθα:
ΙΙl.4.1.1 Στις περιπτώσεις Εγκαταστάσεων με μηχανολογικό εξοπλισμό, ο θόρυβος κατά την λειτουργία της δραστηριότητας να μην υπερβαίνει τα όρια του Π.Δ. 1180/1981 (ΦΕΚ Α' 293), όπως εκάστοτε ισχύει, μετρούμενος στα όρια του οικοπέδου.
ΙΙΙ.4.1.2 Τα μηχανήματα που τυχόν χρησιμοποιούνται εξωτερικά κατά την διάρκεια της λειτουργίας του έργου να φέρουν σήμανση CE, όπου να αναγράφεται η εγγυημένη στάθμη ηχητικής ισχύος, όπως προβλέπεται στην υπ’ αριθμ. 37393/2003 (ΦΕΚ Β' 1418) Κοινή Υπουργική Απόφαση και στην υπ’ αριθμ. 9272/2007 (ΦΕΚ Β'286) Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύουν.
ΙΙΙ.4.1.3 Να γίνεται τακτική συντήρηση και έλεγχος των μηχανημάτων για την όσο το δυνατόν πιο αθόρυβη λειτουργία τους. Τα μηχανήματα που κατά την λειτουργία τους δύναται να προκαλέσουν δονήσεις να εδράζονται σε αντικραδασμική βάση, κατάλληλα πιστοποιημένη.
ΙΙΙ.5 ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
ΙΙΙ.5.1 Η επεξεργασία και διαχείριση των υγρών αποβλήτων να πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα:
ΙΙΙ.5.1.1 Στην περίπτωση που τα αστικά υγρά απόβλητα διοχετεύονται σε στεγανό βόθρο (σηπτική δεξαμενή):
ΙΙΙ.5.1.2.1 Να τηρούνται τα οριζόμενα στο άρθρο 369 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας 1999 (ΦΕΚ Δ’ 580) όπως εκάστοτε ισχύει και να έχει εξασφαλιστεί η τελική διάθεσή τους σε μονάδα επεξεργασίας υγρών αστικών αποβλήτων.
ΙΙΙ.5.1.3.2 Οι ωφέλιμες διαστάσεις της σηπτικής δεξαμενής ή των σηπτικών δεξαμενών, να επαρκούν για τις ανάγκες του έργου
ΙΙΙ.5.1.4.3 Να πραγματοποιείται τακτική εκκένωση ανάλογα με τις ποσότητες των παραγόμενων αστικών υγρών αποβλήτων και να τηρείται αρχείο με τις ποσότητες και τα παραστατικά που αποστέλλονται σε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων ετησίως.
ΙΙΙ.5.1.2 Στην περίπτωση που τα αστικά υγρά απόβλητα του έργου διοχετεύονται σε δίκτυο αποχέτευσης αστικών αποβλήτων, να τηρούνται τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 5673/400/1997 (ΦΕΚ Β' 192) κοινή υπουργική απόφαση όπως εκάστοτε ισχύει και οι εκάστοτε όροι του Κανονισμού λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου της
περιοχής. Η σύνδεση του έργου με το δίκτυο αποχέτευσης να είναι νόμιμη σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
ΙΙΙ.5.1.3 Στην περίπτωση επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων με κάποια εκ των μεθόδων που ορίζονται στα άρθρα 4, 5, 6, 7 & 8 της Κ.Υ.Α. 145116/2011 (Β’ 354), όπως εκάστοτε ισχύει, να εφαρμόζονται οι ακόλουθες δεσμεύσεις:
ΙΙΙ.5.1.3.1 Τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Κ.Υ.Α. 145116/2011 (Β’ 354), όπως εκάστοτε ισχύει.
ΙΙΙ.5.1.3.2 Να γίνεται συστηματικός έλεγχος της καλής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα εκροής των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων. Οι έλεγχοι πρέπει να περιλαμβάνουν μακροσκοπικούς ελέγχους σε τακτική βάση (οπτικό έλεγχο, έλεγχο οσμής, λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ροής λυμάτων, στάθμης δεξαμενών, κατάστασης σχάρας, κ.λπ.) και ετήσιους ελέγχους συντήρησης.
ΙΙΙ.5.1.3.3 Για τον έλεγχο της ποιότητας των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, να υπάρχει φρεάτιο δειγματοληψίας στην έξοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας.
ΙΙΙ.5.1.3.4 Η εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων να διαθέτει εφεδρικό μηχανολογικό εξοπλισμό και δεξαμενές κατάλληλου όγκου για την συγκέντρωση των υγρών αποβλήτων σε περίπτωση βλάβης της μονάδας για μία ημέρα τουλάχιστον και να εξασφαλίζει μέχρι την επισκευή της, τη μεταφορά τους με βυτιοφόρο σε νομίμως υφισταμένη εγκατάσταση επεξεργασία λυμάτων της περιοχής
ΙΙΙ.5.1.3.5 Τα στερεά, η άμμος και τα λίπη που συλλέγονται κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας υγρών αποβλήτων να απομακρύνονται καταλλήλως είτε από τον οικείο Δήμο είτε από αδειοδοτημένη εταιρεία συλλογής αποβλήτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κ.Υ.Α. 50910/2727/2003 (Β' 1909) και στο Ν. 4042/2012 (Α' 24), όπως εκάστοτε ισχύουν.
ΙΙΙ.5.1.3.6 Η παραγόμενη ιλύς από την επεξεργασία των αστικών υγρών αποβλήτων, εφόσον δεν υπόκειται σε περαιτέρω επεξεργασία εντός της δραστηριότητας ή του έργου, προκειμένου να διατεθεί κατάλληλα, να απομακρύνεται από αδειοδοτημένο συλλέκτη ή νόμιμο βυτιοφόρο και να διατίθεται σε αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης (ενδεικτικά: σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου, σε ΧΥΤΑ, σε αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης ιλύος κ.λπ.) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κ.Υ.Α. 50910/2727/2003 (Β' 1909) και στο Ν. 4042/2012 (Α' 24) όπως εκάστοτε ισχύουν.
ΙΙΙ.5.1.3.7 Στην περίπτωση επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και διάθεσης της επεξεργασμένης εκροής τους σε υδάτινο αποδέκτη που δεν εμπίπτει στο ΠΔ 51/2007, να εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
ΙΙΙ.5.1.4.1 Τα αστικά υγρά απόβλητα να διοχετεύονται σε εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της υπ’ αριθμ. 5673/400/1997 (ΦΕΚ Β' 192) κοινής υπουργικής απόφασης και τις σχετικές Αποφάσεις για τα όρια εκπομπών στους υδάτινους αποδέκτες όπως εκάστοτε ισχύουν.
ΙΙΙ.5.1.4.2 Να γίνεται συστηματικός έλεγχος της καλής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, ώστε τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα να πληρούν τις οριακές τιμές που καθορίζονται στην απόφαση για τα όρια εκπομπών στον συγκεκριμένο αποδέκτη από την αρμόδια Υπηρεσία και τους όρους υπ’ αριθμ. 5673/400/1997 (ΦΕΚ Β' 192) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει. Οι έλεγχοι να περιλαμβάνουν μακροσκοπικούς ελέγχους σε τακτική βάση (οπτικό έλεγχο, έλεγχο οσμής, λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ύπαρξης ροής των λυμάτων, στάθμης δεξαμενών, κατάστασης σχάρας, κ.λπ.) και ετήσιους ελέγχους συντήρησης.
ΙΙΙ.5.1.4.3 Να πραγματοποιούνται μετρήσεις στα χαρακτηριστικά των προς διάθεση υγρών αποβλήτων σύμφωνα με την απόφαση καθορισμού υδάτινου αποδέκτη. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει απόφαση καθορισμού υδάτινου αποδέκτη ή δεν προσδιορίζεται στην απόφαση αυτή ο αριθμός και το είδος των αναλύσεων που πρέπει να πραγματοποιούντο στα προς διάθεση υγρά απόβλητα, να διενεργούνται κατ' ελάχιστον αναλύσεις των παραμέτρων pH, BOD, COD, SS, N, P και κολοβακτηρίδια με συχνότητα για τον πρώτο χρόνο 1 δείγμα ανά μήνα και για τα επόμενο χρόνια, 1 δείγμα ανά τρίμηνο. Επιπλέον στην περίπτωση που εφαρμόζεται χλωρίωση, να μετράται συνεχώς το υπολλειματικό χλώριο.
ΙΙΙ.5.1.4.4 Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων να διαθέτει εφεδρικό μηχανολογικό εξοπλισμό και δεξαμενή κατάλληλου όγκου για την συγκέντρωση των υγρών αποβλήτων σε περίπτωση βλάβης της μονάδας για μία ημέρα τουλάχιστον και την μεταφορά τους προς τελική διάθεση με βυτιοφόρο μέχρι την επισκευή της.
ΙΙΙ.5.1.4.5 Τα στερεά που συλλέγονται στην μονάδα εσχάρωσης της μονάδας βιολογικής επεξεργασίας να συλλέγονται, απομακρύνονται και διαχειρίζονται από τον οικείο Δήμο είτε από αδειοδοτημένη εταιρεία συλλογής αποβλήτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 50910/2727/2003 (ΦΕΚ Β' 1909) κοινή υπουργική απόφαση και στο N. 4042/2012 (ΦΕΚ Α' 24), όπως εκάστοτε ισχύουν.
ΙΙΙ.5.1.4.6 Η παραγόμενη ιλύς από την επεξεργασία των αστικών υγρών αποβλήτων να απομακρύνεται από αδειοδοτημένο συλλέκτη ή νόμιμο βυτιοφόρο και να διαχειρίζεται από αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης (ενδεικτικά Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου, ΧΥΤΑ, αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης ιλύος κ.λπ..) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 50910/2727/2003 (ΦΕΚ Β' 1909) κοινή υπουργική απόφαση και του N. 4042/2012 (ΦΕΚ Α' 24) όπως εκάστοτε ισχύουν.
Ill.5.2 Στην περίπτωση έργου ή δραστηριότητας εντός περιοχής του δικτύου Nature 2000, οι εφαρμοζόμενες μέθοδοι διαχείρισης των υγρών αποβλήτων να είναι σύμφωνες με τους όρους και τις σχετικές πρόνοιες προστασίας που ορίζονται στις κανονιστικές διατάξεις προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής του δικτύου Nature 2000, εφόσον έχει εκδοθεί.
ΙΙΙ.6 ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
ΙΙΙ.6.1 Η προσωρινή αποθήκευση αστικών αποβλήτων του έργου να γίνεται κατά τρόπο υγειονομικά αποδεκτό και οι κάδοι των απορριμμάτων να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.
ΙΙΙ.6.2 Η συλλογή των μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων που προσομοιάζουν με τα οικιακά να γίνεται είτε από τον οικείο Δήμο είτε από αδειοδοτημένη εταιρεία για την συλλογή και μεταφορά αποβλήτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 50910/2727/2003 (ΦΕΚ Β' 1909) κοινή υπουργική απόφαση, το N. 2939/2001 (ΦΕΚ Α' 179) και το N. 4042/2012 (ΦΕΚ Α' 24), όπως εκάστοτε ισχύουν.
ΙΙΙ.6.3 Εφόσον υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στην περιοχή, να τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης εντός του έργου για την χωριστή συλλογή των υλικών συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό μέταλλο) και τα απόβλητα υλικά συσκευασίας να δίνονται για ανακύκλωση είτε στους ειδικούς κάδους του οικείου Δήμου είτε σε αδειοδοτημένες εταιρείες συλλογής και διαχείρισης σύμφωνα με το N. 2939/2001 (ΦΕΚ Α' 179), όπως εκάστοτε ισχύει.
ΙΙΙ.6.4 Τα υπόλοιπα ρεύματα αποβλήτων που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση (λιπαντικά έλαια, συσσωρευτές, ηλεκτρικές στήλες, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων κ.λπ.) να συλλέγονται και να παραδίδονται σε αδειοδοτημένους συλλέκτες ή σε εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, σύμφωνα με το N. 2939/2001 (ΦΕΚ Α' 179) και τις κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του.
ΙΙΙ.6.5 Τα επικίνδυνα απόβλητα, να συλλέγονται και να αποθηκεύονται χωριστά σε ειδικούς χώρους κατάλληλα συσκευασμένα και να παραδίδονται σε εταιρείες οι οποίες διαθέτουν σχετική άδεια για τη συλλογή, μεταφορά και διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΗΠ 13588/725/2006 (ΦΕΚ Β' 383) κοινή υπουργική απόφαση όπως εκάστοτε ισχύει.
IV. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
ΙV.1 Δεσμεύσεις που εφαρμόζονται στην περίπτωση έργων εντός εκτάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
ΙV.1.1 Η υλοτόμηση δασικών δένδρων και θάμνων καθώς και η διάθεση των υλικών που θα προκύψουν, να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης δασικής νομοθεσίας και τις υποδείξεις της αρμόδιας οικείας Δασικής Υπηρεσίας.
ΙV.1.2 Η κατασκευή και λειτουργία του έργου να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η μικρότερη δυνατή επέμβαση στις δασικές εκτάσεις εντός ή πλησίον των οποίων εγκαθίσταται η το έργο.
ΙV.2 Δεσμεύσεις στην περίπτωση ύπαρξης χώρων παρασκευής τροφίμων (μαγειρεία και παρασκευαστήρια εστιατορίων κ.λπ.)
- Να γίνεται συλλογή των χρησιμοποιημένων βρώσιμων ελαίων και να διατίθενται σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, εφόσον υπάρχει δίκτυο συλλογής στην περιοχή.
- Τα υγρά απόβλητα που προέρχονται από χώρους παρασκευής τροφίμων να διέρχονται από φρεάτια λιποσυλλογής πριν την τελική διαχείριση τους μαζί με τα αστικά υγρά απόβλητα. Η λάσπη από τα φρεάτια λιποσυλλογής να απομακρύνονται από αδειοδοτημένο συλλέκτη ή νόμιμο βυτιοφόρο και να διαχειρίζονται από αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης (ενδεικτικά Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου, ΧΥΤΑ, αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης ιλύος κ.λπ.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 50910/2727/2003 (ΦΕΚ Β’1909) κοινή υπουργική απόφαση και το Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ A’24) όπως εκάστοτε ισχύουν.
- Στις περιπτώσεις μη τακτικής συλλογής των αποβλήτων, τα οργανικά απόβλητα να φυλάσσονται σε ψυκτικούς θαλάμους που θα προορίζονται ειδικά για το σκοπό αυτό.
Οι διαδικασίες της παρούσας απόφασης είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μετά την εφαρμογή των προβλεπόμενων στο άρθρο 18 του Ν. 4014/2011.
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 8 Αυγούστου 2013
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ |
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ |
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ |