Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις
Ο Ν3850/2010 ορίζει ότι η γραπτή εκτίμηση κινδύνου συντάσσεται από τον Τεχνικό Ασφάλειας και το Γιατρό Εργασίας. Στο ίδιο νομοθέτημα ορίζεται ότι σε περιπτώσεις επιχειρήσεων Β’ κατηγορίας επικινδυνότητας όπου ο εργοδότης αναλαμβάνει τα καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας, υποχρεούται να αναθέσει την εκπόνηση της γραπτής εκτίμησης κινδύνου σε πρόσωπα που έχουν τα προσόντα ανάληψης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας σε επιχειρήσεις του κλάδου της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η γραπτή εκτίμηση κινδύνου είναι μία συμμετοχική διαδικασία στην οποία θα πρέπει να συνεισφέρουν όσοι εμπλέκονται στον επαγγελματικό κίνδυνο.
Όχι. Παρότι η ύπαρξη της είναι υποχρεωτική, η γραπτή εκτίμηση κινδύνου αποτελεί ένα συνεχώς επικαιροποιούμενο εργαλείο της επιχείρησης που έχει ως στόχο την καλύτερη διαχείριση της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και όχι ένα τυπικό δικαιολογητικό. Πάντως θα πρέπει να είναι διαθέσιμη στην επιχείρηση.
Για να είναι αποτελεσματική η γραπτή εκτίμηση κινδύνου θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επιχείρησης (κλάδο, μέγεθος, κλπ.) Είναι δύσκολο να υπάρξει ένα ενιαίο πρότυπο για όλων των ειδών τις επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό, η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να εκπονήσει τη γραπτή εκτίμηση προσαρμόζοντας τις γενικές αρχές στις ιδιαιτερότητες της. Ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία έχει αναπτύξει τις κλαδικές διαδικτυακές εφαρμογές OiRA που διευκολύνουν τις επιχειρήσεις αυτές στην εκπόνηση της γραπτής εκτίμησης κινδύνου.
Η γραπτή εκτίμηση κινδύνου θα πρέπει να είναι πάντοτε επίκαιρη και να βελτιώνεται συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μερική αναθεώρηση σε κάθε ευκαιρία, π.χ. όταν γίνονται αλλαγές σε συνθήκες, εξοπλισμό, υλικά ή μεθόδους εργασίας, όταν αποκτούνται νέες γνώσεις ή γίνονται παρατηρήσεις ή συμβάντα που αναθεωρούν την εκτίμηση, κλπ. Πέραν της συνεχούς μερικής αναθεώρησης, θα πρέπει να γίνεται και καθολική αναθεώρηση όποτε συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές που μπορεί να έχουν επίδραση σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Επίσης, είναι καλό να γίνεται και περιοδικά ολική αναθεώρηση. Η περίοδος εξαρτάται από τη σταθερότητα συνθηκών, εξοπλισμού, υλικών και μεθόδων εργασίας της επιχείρησης.