Η σταδιακή φυσιολογική προσαρμογή (ανοχή) του ανθρώπινου οργανισμού σε έκθεση σε θερμό εργασιακό περιβάλλον ονομάζεται εγκλιματισμός(στο θερμό περιβάλλον). Σε αυτή τη διαδικασία καταλυτικό ρόλο παίζει η ικανότητα εφίδρωσης του οργανισμού για την άμεση αποβολή της προσλαμβανόμενης θερμότητας, ενώ απαιτούνται αρκετά διαλείμματα χωρίς έντονη και εντατική εργασία, ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων βδομάδων εργασίας. Συνήθως ο εγκλιματισμός απαιτεί 18-20 ημέρες. Τις πρώτες ημέρες (πρώτη εβδομάδα) προσαρμόζεται κυρίως το καρδιαγγειακό του σύστημα ενώ ακολουθεί η προσαρμογή του ουροποιητικού, του μηχανισμού εφίδρωσης και γενικότερα η αντίληψη της θερμοκρασίας στο ΚΝΣ. Δεδομένου ότι ο εγκλιματισμός αφορά σε συγκεκριμένη θερμοκρασία,, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος εργαστεί σε υψηλότερες -από ότι μέχρι τότε- θερμοκρασίες, θα πρέπει ο εγκλιματισμός του να ξεκινήσει από την αρχή. Αν απομακρυνθεί για κάποιο διάστημα από την εργασία του, και σταματήσει να εκτίθεται στην υψηλή θερμοκρασία, οι προσαρμογές του εγκλιματισμού εξασθενούν πολύ γρήγορα και πρέπει ο οργανισμός του να αναπροσαρμοστεί σταδιακά.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αρκετούς εργαζομένους που πέθαναν από θερμοπληξία, το γεγονός αυτό συχνά συνέβαινε, κατά τις πρώτες ημέρες της εργασίας τους ή όταν εργάζονταν κατά τη διάρκεια περιόδου καύσωνα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, εάν κάποιος δεν έχει εργαστεί σε συνθήκες θερμού κλίματος για περίοδο μιας εβδομάδας ή περισσότερο, γιατί ο οργανισμός του απαιτεί χρόνο προσαρμογής σε αυτές τις συνθήκες. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται περισσότερα διαλείμματα και όχι έντονη κι εντατική εργασία κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων.
Σε συνθήκες έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες (στο κρύο), λόγω της αύξησης κατανάλωσης ενέργειας από τους μυς κατά την παραγωγή μηχανικού έργου, ο οργανισμός οδηγείται γρήγορα σε μυϊκή κόπωση. Σταδιακά μπορεί να σημειωθεί μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που ακολουθεί και την αντίστοιχη μείωση των αποθεμάτων του μυϊκού γλυκογόνου. Ο εγκλιματισμός υπό αυτές τις συνθήκες (στο κρύο) επέρχεται με τη βελτίωση της μυϊκής απόδοσης, με επαναλαμβανόμενη έκθεση στο κρύο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 15 έως 20 ημέρες. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη και γρηγορότερη προσαρμογή του στο σώματος σε χαμηλές θερμοκρασίες (βελτίωση του μηχανισμού θερμορύθμισης).