Η ενεργητική πυροπροστασία αφορά στα κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας, δηλ. στον εξοπλισμό και τις προγραμματισμένες δραστηριότητες που ενεργοποιούνται με την εμφάνιση ή κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται οι πυροσβεστήρες, τα μόνιμα και ημιμόνιμα μέσα πυροπροστασίας.
Ως μόνιμα συστήματα πυροπροστασίας ορίζονται: το χειροκίνητο σύστημα συναγερμού, το αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης, το σύστημα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής, το αυτόματο σύστημα ολικής κατάκλυσης, το αυτόματο σύστημα καταιονισμού ύδατος (sprinkler), το μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, το σύστημα ψύξης δεξαμενών, το μόνιμο αφροποιητικό σύστημα, το μόνιμα εγκατεστημένο αυτόματο σύστημα ανίχνευσης (και διακοπής παροχής) εκρηκτικών μιγμάτων, το μεγαφωνικό σύστημα κ.ά. Ως ημιμόνιμα συστήματα πυροπροστασίας ορίζονται τα αφροποιητικά συστήματα με δοχεία αφρογόνου αντί δεξαμενών, κινητούς αναμίκτες/τζιφάρια, ελαστικούς σωλήνες με ταχυσυνδέσμους στα άκρα, αφρογεννήτριες χειρός κ.ά.
Ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου, όπως επίσης και ανάλογα με τη χρονολογία που έλαβαν άδεια οικοδομής, εφαρμόζονται διαφορετικές νομοθετικές διατάξεις για την πυροπροστασία, με συγκεκριμένες προβλέψεις για την ενεργητική πυροπροστασία.
Σημαντικές παράμετροι είναι η τήρηση των προδιαγραφών των μέσων πυροπροστασίας, η διασφάλιση της προσβασιμότητας, ο έλεγχος και η συντήρηση αυτών, η σήμανση του πυροσβεστικού εξοπλισμού (σύμφωνα με το ΠΔ 105/1995).
Οι πυροσβεστήρες θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά από τον ιδιοκτήτη (οπτικός έλεγχος) τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες και κατά προτίμηση κάθε μήνα. Όταν οι συνθήκες το απαιτούν, οι έλεγχοι θα πρέπει να διεξάγονται πιο συχνά όσον αφορά στην καλή κατάσταση, σύμφωνα με τις οδηγίες λειτουργίας τους (π.χ. έλεγχος μανομέτρου πίεσης), στο σημείο τοποθέτησής τους, τον έλεγχο για εμφανή σημεία κακώσεων κ.λπ. Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις 618/43/2005 και 17230/671/2005, καθορίζουν τις διαδικασίες και προϋποθέσεις έγκρισης, διάθεσης και ελέγχου στην ελληνική αγορά των πυροσβεστήρων, τις διαδικασίες συντήρησης, επανελέγχου και αναγόμωσης αυτών.
Για τις προδιαγραφές των μέσων πυροπροστασίας εφαρμόζεται η Πυροσβεστική Διάταξη 15/2014, ενώ για τη συντήρησή τους η Πυροσβεστική Διάταξη 12/2012 όπως έχει τροποποιηθεί. Επιβάλλεται, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος και σε κάθε περίπτωση κατά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και της ισχύουσας νομοθεσίας, ο προδιαγραφόμενος έλεγχος και η συντήρηση των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας από άτομο που έχει τα απαραίτητα από τον νόμο προσόντα και ενημερώνει ενυπόγραφα το τηρούμενο από την επιχείρηση − εγκατάσταση, Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης των Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας.
Χρήσιμες διασυνδέσεις
Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας: Πυροσβεστήρες
Πανελλήνια Ένωση «Η Πυροπροστασία»: Εγχειρίδιο πυροσβεστήρων 2016
ΕΛΙΝΥΑΕ: Νομοθεσία πυροπροστασίας ανά χρήση κτηρίου ή εγκατάστασης