Τροποποιήθηκε από:
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 111Α_1963 | 258.43 KB |
α) Τας διατάξεις του άρθρου 6 του από 25/8/5.9.1920 Β.∆. «περί κωδικοποιήσεως των περί υγιεινής και ασφαλείας των εργατών διατάξεις», τας κατά το άρθρον 28 του νόµου 3239/1955 ως ετροποποιήθη και συνεπληρώθη διά του άρθρου 9 του Νόµου 3755/1957 διατάξεις, β) πρότασιν της διά της υπ' αριθ. 9251/11.1961 αποφάσεως του Υπουργού Εργασίας συσταθείσης επιτροπής προς κατάρτισιν Κανονισµού Υγιεινής και Ασφαλείας, γ) την υπ' αριθ. 359/15.10.1962 γνωµοδότησιν του Εθν. Γν. Συµβουλίου Κοινων.
Πολιτικής, ως και την από 27.10.1962 γνώµην του τµήµατος Κανονισµών του αυτού Συµβουλίου, δ) το υπ' αριθ. 223/1913 απόσπασµα πρακτικών ∆ηµ. Υγείας της 6.3.1963 συνεδριάσεως του Ανωτάτου Υγειονοµικού Συµβουλίου, ε) την υπ' αριθ. 259/1963 γνωµοδότησιν του Συµβουλίου Επικρατείας, προτάσει του Hµετέρου επί της Εργασίας Υπουργού, απεφασίσαµεν και διατάσσοµεν:
Καθιερούνται οι κάτωθι όροι υγιεινής και ασφαλείας εν τοις αυτοκινητοστασίοις.
A. TOΙXΟΙ- ΟΡΟΦΑΙ: Δέον να τηρούνται οι κάτωθι όροι:
1) Τά αυτοκινητοστάσια να είναι κεχωρισμένα παντός κατωκημένου χώρου ή διαμερίσματος διά τοίχων ισχυρών εξ αφλέκτου υλικού αντέχοντος εις ισχυράν θερμοκρασίαν. Οι διαχωριστικοί ούτοι τοίχοι να εξικνώνται μέχρι της οροφής και να είναι επικεχρισμένοι δι' αδιαποτίστων υλικών εις ύψος από του δαπέδου 1,50 μ. τουλάχιστον.
2) Τυχόν υπάρχοντα γραφεία, συνεργεία επισκευών (όπου ενδέχεται να διατηρούνται εστίαι πυρός, φλόγες ή σπινθήρες), πλυντήρια, χρωματιστήρια κλπ, να είναι κεχωρισμένα από το κυρίως αυτοκινητοστάσιον διά τοίχων καταλλήλων εξ αφλέκτου υλικού.
3) Κατ' εξαίρεσιν επιτρέπεται ο διαχωρισμός στοιχειωδών εργαστηρίων (εφαρμοστηρίων) εργαλειοδοτηρίων και αποθηκών εις ας αποθηκεύονται μη εύφλεκτοι ύλαι διά μεταλλικών χωρισμάτων ή κιγκλιδωμάτων.
4) Αι οροφαί να είναι κατασκευασμέναι εξ αφλέκτου υλικού, ειδικώτερον δε, εφ' όσον άνωθεν αυτών ευρίσκονται κατωκημένοι χώροι αποθήκαι ή εργαστήρια πάσης φύσεως, αι οροφαί να είναι ισχυράς κατασκευής και εξ αφλέκτου υλικού αντέχοντος εις ισχυράν θερμοκρασίαν,
5) Τυχόν υπάρχοντα επί της οροφής υελοστάσια να είναι κατασκευασμένα εξ υαλοπινάκων ωπλισμένων διά συρματοπλέγματος ή να έχωσι διάταξιν αποτελεσματικώς αποκλείουσαν την πτώσιν τεμαχίων υελοπινάκων εις το δάπεδον, εις περίπτωσιν θραύσεως αυτών.
Β. ΤΑ ΔΑΠΕΔΑ: Δέον να είναι:
1) Ομαλά αντιολισθηρά άνευ ρωγμών ή ανοικτών αρμών αδιαπότιστα και κατασκευασμένα εξ αφλέκτου υλικού μη καταστρεφομένου ευκόλως εκ των πετρελαιοειδών και της κινήσεως των αυτοκινήτων.
2) Να έχουν διάταξιν και κλίσιν κατάλληλον ώστε να μη λιμνάζουν ύδατα χρήσεως ή βροχής.
3) Τα ανοίγματα, οι οχετοί, οι αύλακες, τα φρεάτια επισκέψεως, αι τάφροι επιθεωρήσεως κλπ. να είναι συνεχώς κεκαλυμμένα διά στερεού και αμετακινήτου καλύμματος πλήρους ή ραβδωτού, ώστε να αποκλείεται η εντός αυτού πτώσις ή πρόσκρουσις ή γενικώς πρόκλησις του ατυχήματος. Ειδικώς εις περίπτωσιν ραβδωτών καλυμμάτων τα διάκενα τούτων να μην είναι μείζονα των δύο εκατοστών του μέτρου, ώστε να αποκλείεται απολύτως η δίοδος ή ενσφήνωσις ανθρωπίνου πέλματος.
Εις την ειδικήν περίπτωσιν κατά την οποίαν τα ανοίγματα ταύτα δεν δύνανται να καλυφθούν ή παραμένουν προσωρινώς ανοικτά, να προστατεύωνται αντιστοίχως με σταθερά αμετακίνητα ισχυρά κιγκλιδώματα ύψους ενός μέτρου μετά παρυφής πλάτους τουλάχιστον 0,05.
4) Ειδικώς τα δάπεδα των χώρων πλύσεως αυτοκινήτων, να είναι κατά 3-4 εκ. χαμηλότερα των λοιπών δαπέδων και με παρυφάς κεκλιμένας, ώστε να μη δημιουργούνται αναβαθμοί (σκαλοπάτια) εμποδίζοντες την κίνησιν των αυτοκινήτων ή την κυκλοφορίαν ατόμων.
5) Εις πολυόροφα αυτοκινητοστάσια τα δάπεδα των διαφόρων ορόφων ως και των κεκλιμένων επιπέδων, αναβάσεως αυτοκινήτων να είναι ισχυράς κατασκευής εξ αφλέκτου υλικού και κατά τα ελεύθερα άκρα των να προστατεύωνται διά στερεών μεταλλικών κιγκλιδωμάτων ή στοιχείων ισχυράς επίσης κατασκευής και ύψους 1 μ. ώστε να αποκλείεται αποτελεσματικώς η εξ αυτών πτώσις ατόμων ή αντικειμένων.
Γ. ΧΩΡΟΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΘΜΗΝ ΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ: Δέον να τηρώνται οι κάτωθι όροι:
1) Απαγορεύεται κατ' αρχήν η ύπαρξις υπογείων χώρων εις αυτοκινητοστάσια, πλην τοιούτων αποθηκεύσεως υγρών καυσίμων διά τα οποία όμως δέον να τηρώνται αυστηρώς αι εκάστοτε ισχύουσαι διατάξεις περί αποθηκεύσεως βενζίνης κλπ.
Εν τη εννοία του υπογείου χώρου νοείται και η ύπαρξις οιουδήποτε κενού υπό το δάπεδον του αυτοκινητοστασίου.
2) Δύνανται να διατεθούν υπόγειοι χώροι διά την εγκατάστασιν ειδικών ανυψωτηρίων αυτοκινήτων, υπό την προϋπόθεσιν όμως ότι ούτοι θα είναι διαρκώς κλειστοί και θα έχουν επαρκή αερισμόν και πλήρη αποχέτευσιν των τυχόν συρρεόντων εις αυτούς υδάτων.
3) Η κάθοδος τεχνιτών και εργατών εις τους υπογείους χώρους γενικώς δέον να γίνεται μετά πάσης προσοχής μόνον εις περιπτώσεις απολύτου ανάγκης προς συντήρησιν ή επισκευήν και αφού προηγουμένως εξασφαλισθή απολύτως επαρκής αερισμός (αναλόγως των εκάστοτε συνθηκών αλλαγή του αέρος των χώρων τουλάχιστον 60 έως 100 φοράς ανά ώραν δι' εγκαταστάσεως τεχνιτού αερισμού κατά τον χρόνον της εν αυτοίς εργασίας των τεχνιτών ή εργατών) και κατάλληλος ασφαλής φωτισμός.
4) Προκειμένου περί τάφρων υπό το δάπεδον, διά την εκ των κάτω επιθεώρησιν και καθαρισμόν αυτοκινήτων, οι τάφροι κατά τον χρόνον της μη χρησιμοποιήσεώς των, να είναι κεκαλυμμένοι διά στερεού αμεταθέτου καλύμματος ή να τοποθετήται πέριξ αυτών ασφαλές προστατευτικόν κιγκλίδωμα ύψους ενός μέτρου προς αποφυγήν πτώσεων εντός αυτών.
5) Αι είσοδοι των τάφρων τούτων να είναι πάντοτε προφυλαγμέναι δια στηθαίου ύψους 10 εκατοστών τουλάχιστον και να είναι διευθετημέναι κατά τρόπον επιτρέποντα την ανά πάσαν στιγμήν ελευθέραν είσοδον και έξοδον των εργατών, οιονδήποτε και αν είναι το μήκος του άνωθεν της τάφρου τοποθετημένου αυτοκινήτου, αι δε κλίμακες καθόδου εις αυτάς να είναι ομαλαί, αντιολισθηραί και να καθαρίζωνται τακτικώς.
6) Οι πυθμένες των τάφρων να καθαρίζωνται τακτικώς από τα ορυκτέλαια και πάσαν άλλην λιπαντικήν ουσίαν.
7) Απαγορεύεται απολύτως:
α) Η εντός των τάφρων έκχυσις βενζίνης προς αποφυγήν πυρκαϊάς ή δηλητηριάσεως, εξ εισπνοής των ατμών αυτής.
β) Η εγκατάληψις εντός των τάφρων εργαλείων και λοιπών αντικειμένων.
γ) Η πλύσις αυτοκινήτων ευρισκομένων υπεράνω τάφρου επισκευής.
Δ. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΙΣ:Το αυτοκινητοστάσιον δέον να διαθέτη συνεχώς,
1. Άφθονον ύδωρ.
Εις τας περιπτώσεις κατά τας οποίας, πλην της εγκαταστάσεως δικτύου διανομής ποσίμου ύδατος λαμβανομένου εκ του δικτύου υδρεύσεως της περιοχής, χρησιμοποιείται και βοηθητικόν ύδωρ, εξ άλλης προελεύσεως απαγορεύεται οιαδήποτε αλληλοσύνθεσις αυτού μετά του δικτύου διοχετεύσεως και διανομής του ποσίμου ύδατος της περιοχής έστω και αν εξητάσθη το βοηθητικόν ύδωρ και εκρίθη ως ακίνδυνον.
Δέον, επίσης οι σωλήνες και τα στόμια, παροχετεύσεως και διανομής του βοηθητικού ύδατος να σημειούνται δι' ειδικού χρώματος ώστε να διακρίνεται ευκόλως και να υπάρχουν παρ' αυτά εις εμφανείς θέσεις και μόνιμοι πινακίδες διά των οποίων να δηλούται σαφώς ότι δεν πρόκειται περί ποσίμου ύδατος, του δικτύου της περιοχής. Τα στόμια δε ταύτα του μη ποσίμου ύδατος,ει δυνατόν, να μην είναι εύκολον να χρησιμοποιηθώσιν προς λήψιν ύδατος προς πόσιν.
2. Κατάλληλον σύστημα οχετών και αγωγών διά την συνεχή απομάκρυνσιν των πάσης φύσεως υδάτων.
3. Προς αποτροπήν διαρροής βενζίνης και πετρελαίου ή ορυκτελαίου εκ του αυτοκινητοστασίου εις δημοσίους ρύακας και οχετούς, υποχρεωτικώς να υπάρχη ελαιοσυλλέκτης χωρητικότητας ουχί μικροτέρας του διπλασίου της μέσης ωριαίας αποχετεύσεως, εφωδιασμένος δι' αεραγωγού διαμέτρου, τουλάχιστον 10 εκ. συνδεομένου μετά του ανωτέρου άκρου του ελαιοσυλλέκτου.
4. Ο εν λόγω ελαιοσυλλέκτης να τοποθετήται προ της συνδέσεως του αποχετευτικού αγωγού των υδάτων και ακαθαρσιών προερχομένων εκ της πλύσεως των αυτοκινήτων και δαπέδων μετά των λοιπών αγωγών των φερόντων ακάθαρτα ύδατα ή αποχετεύσεις αποχωρητηρίων, εν πάση δε περιπτώσει απαγορεύεται η διά των ελαιοσυλλεκτών δίοδος λημμάτων.
5. Το σύστημα των οχετών και αγωγών απαραιτήτως να καταλήγη εις κεντρικόν οχετόν του οποίου το στόμιον εισδοχής να είναι εφωδιασμένον δι' υδραυλικού σίφωνος.
Ε. ΑΕΡΙΣΜΟΣ: Όσον αφορά τον αερισμόν να τηρώνται οι κάτωθι όροι:
1. Το αυτοκινητοστάσιον και πάντα τα διαμερίσματα αυτού να αερίζωνται διαρκώς και επαρκώς.
2. Ιδιαιτέρα φροντίς επαρκούς αερισμού επιβάλλεται εις διαμερίσματα εις τα οποία ως εκ της φύσεως των εργασιών ή εγκαταστάσεων αναδίδονται καπνοί ή βλαβεραί αναθυμιάσεις (π.χ. χρωματισμών, συσσωρευτών κλπ.), εις τας περιπτώσεις αυτάς ισχύουν τα εν τη παραγράφω 3 του άρθρου 3 καθοριζόμενα διά την επιτυχίαν επαρκούς αερισμού των χώρων τούτων.
3. Εάν ο φυσικός αερισμός δεν είναι αποδεδειγμένως επαρκής, να συμπληρούται διά φυγοκεντρικών εξαεριστήρων εις αριθμόν και δραστικότητα ανάλογον πάντοτε προς τον χώρον και την έντασιν της εργασίας, επιβάλλεται δε ιδιαιτέρως η λειτουργία αυτών όταν εργάζωνται οι κινητήρες των σταθμευόντων αυτοκινήτων διά την άμεσον και ταχείαν απαγωγήν των παραγομένων εκ τούτων καυσαερίων.
4. Τυχόν υπάρχοντα υπόστεγα συνιστάται όπως έχουν την ανοικτήν αυτών πλευράν προς νότον.
ΣΤ. ΦΩΤΙΣΜΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΙΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Διά τον φωτισμόν και την ηλεκτρικήν εγκατάστασιν δέον να τηρώνται οι κάτωθι όροι:
1. Πάντα τα διαμερίσματα του αυτοκινητοστασίου να φωτίζωνται κανονικώς και επαρκώς τόσον κατά την ημέραν όσον και κατά την νύκτα.
2. Ιδιαιτέρως οι χώροι εργασίας και αι ειδικαί θέσεις αυτών να φωτίζωνται κατά τρόπον εξασφαλίζοντα την άνεσιν της εργασίας χωρίς όμως και να προκαλήται εκθάμβωσις.
3. Όπου δεν είναι επαρκής ο φυσικός φωτισμός συμπληρούται διά καταλλήλου τεχνικού τοιούτου. Διά τον τεχνικόν φωτισμόν γενικώς χρησιμοποιούνται κατά προτίμησιν ηλεκτρικαί λυχνίαι και μόνον εν απολύτω ανάγκη και εν ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος, δύνανται να χρησιμοποιούνται άλλαι λυχνίαι ειδικού τύπου εγκεκριμένου διά τοιούτου είδους χρήσιν και παρέχοντος πάσαν ασφάλειαν έναντι πυρκαϊάς και εκρήξεως.
4. Ως φορηταί λυχνίαι επιθεωρήσεως των αυτοκινήτων επιτρέπονται μόνον αι τοιαύται πυρακτώσεως, τάσεως μέχρι 42 βολτ με μονωτικήν λαβήν και εφωδιασμέναι με μεταλλικόν δικτυωτόν καταλλήλως προσγειωμένον.
5. Το καλώδιον των φορητών τούτων λυχνίων, ως άλλωστε και πάσης άλλης φορητής ηλεκτρικής συσκευής, να είναι ειδικού ανθεκτικού τύπου μετά περιβλήματος μη καταστρεφομένου εκ της επιδράσεως των πετρελαιοειδών και της υγρασίας.
6. Η όλη ηλεκτρική εγκατάστασις να διατηρήται πάντοτε εν καλή καταστάσει και να είναι απολύτως σύμφωνος προς τους σχετικούς κανονισμούς κατασκευής εσωτ. ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και να επιθεωρήται τακτικώς και υπευθύνως δι' ειδικού, ν' αντικαθίσταται δε αμελητί παν στοιχείον αυτής παρουσιάζον βλάβην ή φθοράν εκ της χρήσεως. Η επιθεώρησις αύτη να είναι υποχρεωτική ανά εξάμηνον, εκδιδομένου σχετικού πιστοποιητικού, δεόντως υπογεγραμμένον το οποίον θα αναρτάται εις εμφανή θέσιν προς έλεγχον εις οιονδήποτε χρόνον.
7. Συνιστάται η εγκατάστασις αυτοτελούς εφεδρικού στοιχειώδους φωτισμού εκ σωυσσωρευτών εξασφαλίζοντος την δυνατότητα κινήσεων των εργαζομένων εν περιπτώσει διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ζ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΪΑΣ: Διά την πρόληψιν ή κατάσβεσιν πυρκαϊάς δέον να τηρώνται οι κάτωθι όροι:
1. Το αυτοκινητοστάσιον να είναι εφωδιασμένον δι' ειδικής πυροσβεστικής εγκαταστάσεως κατά τας σχετικάς διατάξεις ή διά καταλλήλων και επαρκών φορητών πυροσβεστήρων. Οι πυροσβεστήρες ούτοι ευδιακρίτως και εντόνως χρωματισμένοι, να είναι τοποθετημένοι εις διάφορα επίκαιρα και αμέσως προσιτά σημεία, ώστε εις περίπτωσιν ανάγκης να δύνανται ευχερώς να χρησιμοποιούνται έτι δε και εις ικανόν αριθμόν ανταποκρινόμενον εις την έκτασιν του χώρου εργασίας και την μεγίστην δυναμικότητα αυτοκινήτων.
2. Οι πυροσβεστήρες να επιθεωρώνται τακτικώτατα και να χρησιμοποιώνται μετά προσοχής μόνον εις περίπτωσιν ανάγκης προς αποφυγήν αντικανονικής και ατόπου αναμίξεως των συστατικών των.
Απαγορεύεται η χρησιμοποίησις πυροσβεστήρων περιεχόντων τετραχλωριούχον άνθρακα ή βρωμιούχον μεθύλλιον.
3. Εις τας επικινδύνους θέσεις να υπάρχουν κιβώτια μετά πτύων ή κάδοι πάντοτε πλήρεις άμμου, αμέσου και ευχερούς χρήσεως.
4. Εφ' όσον υπάρχη κυκλοφορία ύδατος υπό πίεσιν, να υπάρχουν και ειδικοί κρουνοί λήψεως ύδατος πυροσβεστικού τύπου και κατάλληλοι σωλήνες εκτοξεύσεως αυτού εις αριθμόν και μήκος ανταποκρινόμενον προς την έκτασιν και δυναμικότητα του αυτοκινητοστασίου.
5. Τα μέσα κατασβέσεως πυρκαϊάς θα επιθεωρώνται τακτικώς ώστε να είναι εις καλήν κατάστασιν και αμέσως χρησιμοποιήσιμα, η προς αυτά δε οδός προσπελάσεως να είναι πάντοτε ελεύθερα.
6. Αι θέσεις αποχετεύσεως υγρών καυσίμων ως και αι θέσεις, εφοδιασμού διά καυσίμων των αυτοκινήτων να ευρίσκωνται εις μέρη κατάλληλα και κατά προτίμησιν εν υπαίθρω να τηρώνται δε μετά σχολαστικότητος και απαρεγκλίτως αι εκάστοτε ισχύουσαι διατάξεις περί ασφαλείας αυτών.
7. Να αποφεύγεται και η εις ελάχιστον έστω ποσότης έκχυσις βενζίνης ιδία κατά τας μεταγγίσεις αυτής.
8. Να επιβάλλεται η άμεσος αλλαγή των ενδυμάτων εργασίας, εφ' όσον ταύτα ήθελον περιβραχή διά βενζίνης ή ετέρου ευφλέκτου υγρού.
9. Εντός των χώρων εργασίας να ευρίσκονται εις ικανόν αριθμόν δοχεία μεταλλικά μετά καλύμματος εντός των οποίων να απορρίπτωνται τα εκ της υγρασίας ρυπαινόμενα τίλματα (στουπιά), υφάσματα, πριονίδια κλπ.
11. Απαγορεύεται η παραμονή ακαλύπτων δοχείων περιεχόντων ευφλέκτους ύλας (βενζίνης, υδρογονάνθρακες κλπ.).
10. Απαγορεύεται η πλύσις του εδάφους και των χειρών διά βενζίνης καθώς και η χρησιμοποίησις βενζίνης διά τον καθαρισμόν των εξαρτημάτων των επισκευαζομένων ή συντηρουμένων αυτοκινήτων ή άλλων αντικειμένων.
Ο τοιούτος καθαρισμός να γίνεται δι' ετέρας απορρυπαντικής ύλης ή ειδικών διαλυτικών απηλλαγμένων όμως δηλητηριωδών ουσιών ως π.χ. βενζολίου, τετρααιθελυούχου μολύβδου κλπ.
12. Επίσης απαγορεύεται απολύτως ή εντός του αυτοκινητοστασίου πλην των σαφώς καθοριζομένων ειδικών και καλώς κεχωρισμένως τμημάτων του, εγκατάστασις οιασδήποτε εστίας πυρός ή δημιουργίας σπινθήρων ως και η εκτέλεσις πάσης εργασίας απαιτουμένης χρησιμοποίησιν συσκευής μετά γυμνής φλογός ή ηλεκτρικού τόξου, διότι εξ αυτών δύναται να προκληθή ανάφλεξις εκρηκτικού μίγματος ή πυρκαϊά.
Το κάπνισμα απαγορεύεται απολύτως και αυστηρώς εντός των αυτοκινητοστασίων.
Η δε σχετική απαγόρευσις δέον να αναγράφεται με εντόνους ευδιακρίτους χαρακτήρας επί πινακίδων ανηρτημένων εις τας εισόδους και τα διάφορα επίκαιρα και προσιτά εις τους εργαζομένους μέρη του αυτοκινητοστασίου.
Ειδικώτερον απαγορεύεται αυστηρώς η δοκιμή τάσεως συσσωρευτών διά προχείρου σπινθηρισμού μέσω εργαλείου χειρός επιβαλλομένης της χρήσεως ειδικών οργάνων.
Η'. ΑΝΥΨΩΤΗΡΕΣ: Επί των ανυψωτήρων δέον να τηρώνται οι εξής κανόνες:
1. Ο χειρισμός των υδραυλικών ανυψωτήρων οχημάτων να γίνεται αποκλειστικώς παρ' ειδικού περειραμένου προσώπου του αυτοκινητοστασίου.
2. Να ενεργήται τακτικώτατα λεπτομερής επιθεώρησις του όλου συστήματος του ανυψωτήρος και των σωληνώσεων αυτού προς αποτροπήν διαφυγών.
3. Οσάκις ο ανυψωτήρ δεν είναι εν λειτουργία η βάννα εκκενώσεως προς κάθοδον να μένη ανοικτή προς αποτροπήν ενδεχομένης αυτομάτου ανυψώσεως του εμβόλου συνεπεία διαφυγών.
4. Εάν ήθελε παρατηρηθή οιαδήποτε ένδειξις ανωμάλου λειτουργίας του ανυψωτήρος (ως π.χ. απότομος άνοδος, ασταθής λειτουργία κλπ.) ο ανυψωτήρ να καταβιβάζεται και να επιθεωρήται αμέσως.
5. Το προς ανύψωσιν όχημα μετά την τοποθέτησιν επί των τροχών ή των ανυψωτικών επιπέδων να σταθεροποιήται αποτελεσματικώς προ παντός χειρισμού ανυψώσεώς του, δι' ειδικών σφηνών αντιθέτως τοποθετουμένων ή ειδικής σταθεράς προσδέσεως προς αποτροπήν παντός ενδεχομένου μετακινήσεώς του.
6. Απαγορεύεται απολύτως η παραμονή οιουδήποτε ατόμου εντός του αυτοκινήτου καθ' ον χρόνον τούτο είναι εν ανυψώσει.
7. Εις περίπτωσιν ανυψώσεως αυτοκινήτου διά φορητών γρύλλων και ως τοιούτοι δέον να προτιμώνται οι έχοντες μακρούς βραχίονας, πρέπει να εδράζωνται επί στερεού εδάφους, η κεφαλή των να είναι απολύτως κατακόρυφος και η επ' αυτής στήριξις του αυτοκινήτου τοιαύτη ώστε να αποκλείεται η ολίσθησις αυτού.
8. Το επί του αυτοκινήτου εκλεγόμενον σημείον επαφής του γρύλλου διά την ανύψωσίν του να είναι κατάλληλον ώστε να αποκλείεται υποχώρησις ή ολίσθησις αυτού.
9. Οι επί του εδάφους παραμένοντες εν επαφή τροχοί του αυτοκινήτου προ της ανυψώσεως τούτου διά φορητών γρύλλων να ακινητοποιούνται διά καταλλήλων υποστηριγμάτων (τάκων) ώστε να αποκλείεται οριζοντία μετακίνησις αυτών.
10. Ο φορητός γρύλλος να έχη διάταξιν συγκρατήσεώς του εις την θέσιν ανυψώσεως ώστε να αποκλείεται ενδεχομένη υποχώρησις (ασφάλεια).
11. Μετά την ανύψωσιν αυτοκινήτου καθ' οιονδήποτε τρόπον και προ της ενάρξεως οιασδήποτε εργασίας επ' αυτού, το αυτοκίνητον να υποστηρίζεται διά υποστηριγμάτων (τάκων) ή φορητών τριπόδων ή καβαλέτων καταλλήλου σχήματος και μεγέθους προς αποφυγήν παντός ενδεχομένου απροόπτου, καθόδου ή κλίσεως του ανυψωτικού μέσου και εξ' αυτού και του αυτοκινήτου.
Θ'. ΑΝΥΨΩΣΙΣ ΔΙ' ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ: Δέον να εκτελήται ως ακολούθως:
1. Η εγκατάστασις παντός μονίμου συστήματος ανυψώσεως βαρών δι' αναρτήσεως αυτών (π.χ. βαρούλκου, γερανογεφύρας κ.λ.π.) να εκτελήται συμφώνως προς τας οδηγίας υπευθύνου μηχανικού, ιδία ως προς την στερεότητα της δοκού αναρτήσεως ή των στοιχείων στηρίξεως.
2. Αι διατάξεις, οι μηχανισμοί τοιαύτης ανυψώσεως να επιθεωρώνται τακτικώτατα υπό υπευθύνου ειδικού ώστε να ευρίσκωνται πάντοτε εις καλήν κατάστασιν και να παρέχουν πλήρη ασφάλειαν λειτουργίας.
3. Επί εκάστου ανυψωτικού μηχανήματος ή συστήματος να αναγράφεται ευκρινώς και μονίμως, εις εμφανές μέρος του, το μέγιστον επιτρεπόμενον βάρος ανυψώσεως.
4. Ευθύς ως ήθελε διαπιστωθή φθορά ή ζημία επί οιουδήποτε ζωτικού σημείου ή εξαρτήματος ανυψωτικού μηχανήματος επιβάλλεται η άμεσος επισκευή ή αντικατάστασις.
5. Φορητά συστήματα ανυψώσεως δι' αναρτήσεως (τρίποδες κλπ.) να είναι διατάξεως τοιαύτης, ώστε να αποκλείεται αποτελεσματικώς η διάνοιξις των σκελών ή δοκών ή η ανατροπή αυτών και να εδράζωνται επί στερεού εδάφους αποκλείοντος ολίσθησιν ή υποχώρησιν.
6. Εις τα ηλεκτροκίνητα ανυψωτικά μηχανήματα αι διατάξεις να τηρώνται αυστηρώς οι σχετικοί κανονισμοί ασφαλείας ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
7. Ο χειρισμός των πάσης φύσεως ανυψωτικών μηχανημάτων να γίνεται υπό ειδικευμένου προσωπικού, τα δε στοιχεία των να προστατεύωνται υπό υπέρμετρον ή αδικαιολόγητον φθοράν και καταπόνησιν.
8. Να διακοπή παραχρήμα πάσα περαιτέρω χρησιμοποίησις και να γίνη άμεσος αντικατάστασις.
α) Αλύσσου της οποίας και εις μόνον κρίκος παρουσιάζει πέραν των 10-15% της αρχικής διαμέτρου του σιδηρού στοιχείου της.
β) Συρματοσχοίνου επί του οποίου διεπιστώθη θραύσις τριών το πολύ ινών του ιδίου κλώνου.
γ) Αγκίστρου όπερ παρουσιάζει παραμόρφωσιν, ρωγμάς ή φθοράν.
9. Εις αλύσσεις ανυψώσεως βαρών απαγορεύεται η επιμήκυνσις ή πρόχειρος επιδιόρθωσις (ματίσματα) διά παρεμβολής μπουλονίων ή δεσίματος.
10. Συρματόσχοινα και αλύσσεις ανυψώσεως βαρών ως και παν προς ταύτα παρόμοιον, να μη διαβρέχεται δι' ύδατος ή καυστικών προϊόντων ουδέ να εφάπτεται υγρών χώρων διά να αποφεύγεται η οξείδωσις αυτών (σκούριασμα) και εξ αυτού ελάττωσις της αντοχής των.
11. Αι αρτάναι (σαμπάνια) να τοποθετώνται επιμελώς εις τρόπον ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότης της προσδέσεως και η μη φθορά των ανυψουμένων αντικειμένων, αποκλειομένης της ολισθήσεως, προσέτι να έχουν αρκετόν μήκος εις τρόπον ώστε η γωνία την οποίαν σχηματίζουν αι δύο κολώναι των να είναι όσον το δυνατόν μικροτέρα πάντως δε όχι μεγαλυτέρα των 90 μοιρών.
12. Προς αποτροπήν αιφνιδίας απαγκιστρώσεως ανυψουμένου φορτίου να χρησιμοποιούνται άγκυστρα φέροντα κατάλληλα ασφαλιστικήν διάταξιν, ώστε να αποκλείεται η απαγκύστρωσις.
13. Εις τας αρτάνας (σαμπάνια) απαγορεύονται οι κόμποι και αι πρόχειραι συνδέσεις (δεσίματα).
Ι'. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΑΙ: Δέον να τηρώνται τα κάτωθι μέτρα:
2. Εις τον χώρον των συσσωρευτών απαγορεύεται το κάπνισμα, δέον δε καταβάλλεται προσπάθεια ίνα αποφεύγεται η παραγωγή σπινθήρων, απαγορευομένης της προχείρου τάσεως διά βραχυκυκλώσεως και σπινθηρισμών μέσω εργαλείων χειρός. Η δοκιμασία δέον να εκτελήται απαραιτήτως διά καταλλήλων οργάνων (βολτόμετρον με αντίστασιν) με το οποίον οφείλει να είναι εφοδιασμένον το συνεργείον.
3. Το δάπεδον του διαμερίσματος των συσσωρευτών να είναι επιστρωμένον με υλικόν ανθεκτικόν εις την επίδρασιν του θειϊκού οξέος και άφλεκτον.
4. Η όλη ηλεκτρική εγκατάστασις του χώρου των συσσωρευτών να είναι απολύτως σύμφωνος προς τους κανονισμούς εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
5. Τα καλώδια χαμηλής τάσεως να είναι μεμονωμένα, εν καλή καταστάσει και να συνδέωνται προς την ηλεκτρικήν πηγήν και τους προς φόρτισιν συσσωρευτάς μόνον διά καταλλήλων ακροδεκτών.
6. Η δοκιμασία της πυκνότητος των υγρών των συσσωρευτών να γίνεται απαραιτήτως διά καταλλήλου υαλίνου σιφωνίου μετά αραιομέτρου, απαγορευομένης της δοκιμασίας διά χειρών.
7. Τόσον το χρησιμοποιούμενον διά τους συσσωρευτάς απεσταγμένον ύδωρ, όσον και το θειϊκόν οξύ να διατηρώνται εντός καταλλήλων φιαλών, πάντοτε ασφαλώς κεκλεισμένων και φερουσών εμφανή επιγραφήν του περιεχομένου των.
8. Κατά την ετοιμασίαν, τον χειρισμόν και την μετάγγισιν των διαλυμμάτων διά συσσωρευτάς να λαμβάνωνται όλα τα μέσα αποτελεσματικής προστασίας των μελών και των οφθαλμών των χειριζομένων ατόμων διά καταλλήλων διοπτριών ή προτιμώτερον διά προσωπίδος, ήτις προφυλάσσει όχι μόνον τους οφθαλμούς αλλά και τους οδόντας εκ των ατμών Η2SO4 επιβάλλεται δε να χύνεται εις το ύδωρ το θειϊκόν οξύ, ουδέποτε δε το ύδωρ εις τούτο.
9. Οι συσσωρευταί μεταφέρονται μόνον διά χειραμαξίων ή μετά την προσαρμογήν επ' αυτών ειδικών χειρολαβών απαγορευομένης της μεταφοράς των διά των χειρών.
10. Εις τον χώρον των συσσωρευτών απαραιτήτως πρέπει να υπάρχη νιπτήρ μετά ρέοντος αφθόνου ύδατος ως και υλικά εξουδετερώσεως της επιδράσεως του θειϊκού οξέος.
1. Η συντήρησις ή η φόρτωσις των ηλεκτρικών συσσωρευτών να γίνεται εις ειδικόν κεχωρισμένον κατάλληλον χώρον καλώς αεριζόμενον και εξαεριζόμενον δι' ειδικών εξαεριστήρων.
ΙΒ'. ΒΑΦΕΙΟΝ-ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΝ: Δέον να τηρώνται οι κάτωθι όροι:
1. Ο χρωματισμός αυτοκινήτων ή και μερών αυτών ή άλλων αντικειμένων, οσάκις μάλιστα γίνεται διά πιστολίου, να εκτελήται μόνον εις ειδικόν διαμέρισμα του αυτοκινητοστασίου τελείως κεχωρισμένον.
2. Εις τον κλειστόν τούτον χώρον να υπάρχη κατάλληλος τεχνητός αερισμός δι' απορροφήσεως εκ των κάτω και, ει δυνατόν, μετά συγχρόνου ροής ύδατος ώστε να αποφεύγηται να εισπνέωνται υπό του χειριστού βαφέως, αι άκρως τοξικαί αναθυμιάσεις των χρωμάτων τούτων.
3. Οι χειρισταί-βαφείς, να φέρουν υποχρεωτικώς κατά την διάρκειαν της εργασίας κατάλληλον κάλυμμα κεφαλής, φόρμαν εργασίας, ήτις αλλάσσεται και πλύνεται μερίμνη της επιχειρήσεως ανά πάσαν εβδομάδα, και ελαφράν αδιάβροχον εμπροσθέλλαν και ελαστικά χειρόκτια. Εις ειδικάς περιπτώσεις δυσχερών εργασιών, ή εφ' όσον ο αερισμός δεν είναι ικανοποιητικός κατά τους ως άνω διαγραφομένους όρους ο χειριστής να φέρη ειδικήν προσωπίδα μετά φίλτρου όπερ δέον να αντικαθίσταται τακτικώς. Πάντα τα ανωτέρω προστατευτικά διά τους χειριστάς είδη χορηγούνται υπό της Επιχειρήσεως του αυτοκινητοστασίου.
4. Διά τον καθαρισμόν των χειρών κ.λ.π. των βαφέων εκ των χρωμάτων χρησιμοποιούνται κατάλληλα απορρυπαντικά μη τοξικά ή ερεθιστικά του δέρματος.
5. Οι μονίμως εργαζόμενοι ως βαφείς, συνιστάται όπως κατά μήνα υποβάλλονται εις ιατρικήν εξέτασιν λόγω του εις την εργασίαν ταύτην εμφύτου επαγγελματικού κινδύνου.
6. Το διαμέρισμα του χρωματιστηρίου και αι αποθήκαι των χρωμάτων θεωρούνται ως χώροι ευφλέκτων υλών και προστατεύονται ειδικώτερον διά πυροσβεστήρων, απαγορευομένου αυστηρώς του καπνίσματος, ως και των φλογών και σπινθήρων.
ΙΓ'. ΕΠΙΣΚΕΥΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ (Βουλκανιζατέρ): Δέον να τηρώνται οι κάτωθι όροι:
1. Αι συσκευαί συγκολλήσεως ελαστικών εν θερμώ αι λειτουργούσαι δι' ηλεκτρικού ρεύματος να ελέγχωνται και επιθεωρώνται τακτικώς και επιμελώς (ιδία δε αι μονώσεις και γειώσεις αυτών) διά την πρόληψιν ατυχημάτων εξ ηλεκτροπληξιών.
2. Τα τροφοδοτικά καλώδια να είναι μονωμένα δι' ενισχυμένης μονώσεως και καλώς γειωμένα.
3. Απαγορεύεται απολύτως η χρησιμοποίησις συσκευών αίτινες παρουσιάζουν απωλείας ηλεκτρικού ρεύματος προ της πλήρους και τελείας επισκευής των.
ΙΔ'. ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ: Δέον να τηρώνται οι κάτωθι όροι:
1. Όπου εντός των αυτοκινητοστασίων λειτουργούν και συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, οφείλει ο εργοδότης να εξασφαλίζη τους όρους υγιεινής και ασφαλείας τους προβλεπομένους υπό του κανονισμού μηχανουργείων κλπ.
2. Απαγορεύεται απολύτως η χρησιμοποίησις συσκευών ηλεκτροσυγκολλήσεως ή οξυγονοκολλήσεως εντός των χώρων των αυτοκινητοστασίων και εφ' όσον δεν υπάρχει ιδιαίτερον διαμέρισμα επισκευής αυτοκινήτων, επιτρεπομένης της χρησιμοποιήσεως μόνον εντός του διαμερίσματος τούτου.
ΙΕ'. ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: Δέον να τηρώνται οι κάτωθι όροι:
1. Μερίμνη του διευθυντού της επιχειρήσεως του αυτοκινητοστασίου και δαπάναις αυτής, χορηγείται εις το προσωπικόν το οπωσδήποτε απασχολούμενον εις εργασίαν πλύσεως αυτοκινήτων:
α) Αδιάβροχος εμπροσθέλλα εκ δέρματος ή καταλλήλου παχέος υφάσματος ή πλαστικής ύλης.
β) Ελαστικά χειρόκτια.
γ) Ελαστικά υποδήματα υψηλά μέχρι των γονάτων με υποπτέρνια και καλύμματα τραχέα προς αποτροπήν ολισθήσεων.
δ) Ανά δύο ενδύματα εργασίας (φόρμαι διά την τακτικήν αλλαγήν και πλύσιν των).
ΙΣΤ'. ΙΜΑΤΙΟΦΥΛΑΚΙΑ-ΝΙΠΤΗΡΕΣ-ΑΦΟΔΕΥΤΗΡΙΑ: Δέον να τηρώνται οι κάτωθι όροι:
1. Το αυτοκινητοστάσιον οφείλει να διαθέτη επαρκή και κατάλληλα ιματιοφυλάκια διά την εντός αυτών απόθεσιν και διαφύλαξιν των ενδυμάτων εργασίας των εργαζομένων εις αυτό και (κεχωρισμένως) των ενδυμάτων εξόδου των.
2. Να διατηρή άφθονον ύδωρ διά τον καθαρισμον των εργαζομένων κατ' αναλογίαν ενός κρουνού ανά πέντε άτομα μετά καταλλήλων νιπτήρων και να παρέχη εις τους εργαζομένους τον αναγκαίον σάπωνα και τα μέσα αποσπογγίσεως.
3. Εις καταλλήλως διευθετημένον χώρον να διατηρή ανάλογον αριθμόν καταιωνιστήρων (ντους) μετά θερμού και ψυχρού ύδατος.
4. Να διαθέτη επαρκή αφοδευτήρια καλώς αεριζόμενα και φωτιζόμενα και κανονικώς συντηρούμενα και καθαριζόμενα μετά υδραυλικής εγκαταστάσεως καθαρισμού (καζανάκι).
ΙΖ'. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΑΝΑΒΑΤΗΡΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ:
Oι ηλεκτρικοί αναβατήρες αυτοκινήτων πολυορόφων αυτοκινητοστασίων πρέπει να είναι ισχυράς και καλώς υπολογισμένης κατασκευής να έχουν δε διαρκή και καλήν συντήρησιν.
Εις περιόδους ουχί μεγαλυτέρας των 6 μηνών έκαστος ηλεκτρικός αναβατήρ πρέπει να υφίσταται γενικήν επιθεώρησιν, τυχόν δε διαπιστούμεναι ελλείψεις των, να συμπληρούνται αμέσως.
Η μελέτη κατασκευής των αναβατήρων αυτοκινήτων ως και αι διατάξεις ασφαλείας και ο τρόπος χωρισμού να πληρούν τους εν ισχύι κανονισμούς του Υπουργείου Βιομηχανίας οι οποίοι αφορούν τους αναβατήρας εμπορευμάτων μετά συνοδού ή άνευ.
Μετά την τοποθέτησιν του αυτοκινήτου εντός του αναβατήρος ο κινητήρ του πρέπει να τίθεται εις ακινησίαν και τη βοηθεία κινητών εμποδίων (τάκων) να εξασφαλίζεται πάσα ταχεία μετακίνησις αυτού.
Απαγορεύεται απολύτως η ανύψωσις ή καταβίβασις αυτοκινήτου εφ' όσον ο κινητήρ του ευρίσκεται εν λειτουργία ή δεν έχει εξασφαλισθή η πλήρης ακινησία του εντός του θαλάμου.
ΙΗ'. ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟΝ:
Διά τας εργαλειομηχανάς και το εφαρμοστήριον ισχύουν όλαι αι διατάξεις του κανονισμού διά τα μηχανουργεία.
ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΔΙΟΔΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Δέον να τηρώνται οι κάτωθι όροι:
1. Οι διάδρομοι εισόδου των αυτοκινήτων εις κεκλιμένον επίπεδον αναβάσεως αυτών εις πολυόροφα αυτοκινητοστάσια και αι δίοδοι προσπελάσεως του προσωπικού να είναι ομαλαί μετ' αντιολισθηρών δαπέδων και πλάτους αναλόγου, των μεν διαδρόμων προς το πλάτος των διακινουμένων αυτοκινήτων, των δε διόδων προς τον αριθμόν των διερχομένων ατόμων.
Οι διάδρομοι όμως των αυτοκινήτων να έχουν πλάτος τοιούτον ώστε να μη παρεμποδίζωνται υπό των κινουμένων αυτοκινήτων η άνετος και ακώλυτος κυκλοφορία ατόμων και προς τας δύο πλευράς ταυτοχρόνως. Απαγορεύεται διά των διαδρόμων η κυκλοφορία παντός προσώπου και όπου δεν υπάρχωσιν εσωτερικαί κλίμακες από ορόφου εις όροφον προς ανάβασιν, οι διάδρομοι πρέπει απαραιτήτως να έχωσιν εις το εν άκρον αυτών πεζοδρόμιον, του οποίου η στάθμη να είναι διάφορος κατά 15 εκ. του διαδρόμου και πλάτους 70 εκ.
2. Κατά την απόθεσιν και γενικώς την στάθμευσιν των αυτοκινήτων να εξασφαλίζεται προς όλας τας πλευράς επαρκής ελεύθερος χώρος τουλάχιστον 1.50 μ. διά την άνετον ή ελευθέραν κυκλοφορίαν ατόμων ενδεχομένως μεταφερόντων συνήθη αντικείμενα ή εργαλεία.
3. Οι διάδρομοι και δίοδοι να φωτίζονται επαρκώς διά φυσικού ή τεχνικού φωτισμού και να είναι πάντοτε απηλλαγμένοι παντός αντικειμένου παρεμποδίζοντος την δι' αυτών ελευθέραν κίνησιν των αυτοκινήτων ή ατόμων.
4. Οσάκις πίπτουν επί των δαπέδων συμπτωματικώς ορυκτέλαια, λίπη ή βενζίνη κλπ. να καλύπτωνται αμέσως δι' άμμου μέχρι του κατά το δύνατόν ταχυτέρου καθαρισμού των, ίνα μη τα δάπεδα καθίστανται ολισθηρά.
5. Τυχόν προεξέχοντα καρφία δαπέδων ή τοίχων να καρφώνωνται αμέσως ή να αφαιρώνται παραχρήμα τα προεξέχοντα καρφία.
6. Τα χειραμάξια τα ευρισκόμενα εν αποθέσει να τοποθετούνται παρά τους τοίχους με τους βραχίονας προς τα άνω, εξησφαλισμένα έναντι πάσης μετακινήσεως.
7. Να μη εγκαταλείπωνται επί των δαπέδων εργαλεία ή αντικείμενα και δη αιχμηρά τοιαύτα, παρεμποδίζοντα την κυκλοφορίαν και δυνάμενα να προκαλέσουν ατυχήματα.
8. Τα εν σταθμεύσει αυτοκίνητα, ιδία δε τα επί επικλινών θέσεων, να εξασφαλίζωνται έναντι ενδεχομένης μετακινήσεως διά του χειροφρένου των ή άλλου αποτελεσματικού μέσου (π.χ. τάκων).
9. Εάν δι' οιονδήποτε λόγον οι κινητήρες σταθμευόντων αυτοκινήτων ευρίσκονται εν λειτουργία εκτός της ως άνω εξασφαλίσεως, να ευρίσκεται πλησίον οδηγός ή άλλα κατάλληλα άτομα ίνα επέμβη εις περίπτωσιν κινήσεως.
10. Τα αυτοκίνητα κατά την είσοδον και έξοδον ως και εις τας εντός του αυτοκινητοστασίου μετακινήσεις των να κινούνται μετά προσοχής και βραδέως, υπευθύνη της Διευθύνσεως και υπό την επίβλεψιν εκπροσώπου της.
Εις έκαστον αυτοκινητοστάσιον δέον να υπάρχη μικρόν φαρμακείον προς τον σκοπόν παροχής πρώτων βοηθειών, όπερ να τελή υπό επίβλεψιν ειδικού προσώπου και να περιέχη απαραιτήτως τα κάτωθι τουλάχιστον είδη:
1) Τρία πακέττα γάζης αποστειρομένης.
2) Τρεις επιδέσμους γάζης των 5 εκ.
3) Τρεις επιδέσμους γάζης των 10 εκ.
4) Μία ελαστική αιμοστατική ταινία.
5) 100 γραμμ. βάμβακος υδροφίλου.
6) Εν φιαλίδιον αποστειρωμένης κόνεως Σουλφαμίδας.
7) Φιαλίδιον 100 γραμ. μερκουροχρώμ 5%
8) Εν κυτίον λευκοπλάστου των 5 εκ.
9) Εν κιτίον δισκίων ασπιρίνης.
10) Εν φιαλίδιον «ΟΚΤΙΝΟΥΜ» εις σταγόνας (τρις της ημ. από 15 σταγόνας).
11) Εν σωληνάριον οφθαλμικής αλοιφής χλωρομυκητίνης.
12) Εν φιαλίδιον δισκίων αντισταμινικών (δι' αναφυλαξίαν).
13) Εν σωληνάριον αλοιφής (χρήσις εξωτερικής επί αναφυλαξίας).
14) Εν σωληνάριον αλοιφής προς προστασίαν εκ των εγκαυμάτων.
1. Εις έκαστον αυτοκινητοστάσιον τηρείται υποχρεωτικώς βιβλίον εις ο σηµειούται κατ' αύξοντα αριθµόν α) ονοµατεπώνυµον και η ηλικία του υποστάντος ατύχηµα µισθωτού, β) η ηµεροµηνία του ατυχήµατος ως και η τοιαύτη καθ' ην ανέλαβεν εργασίαν µετά το ατύχηµα ο µισθωτός, γ) σύντοµος περίληψις του ατυχήµατος και της ιατρικής γνωµατεύσεως περί αυτού ως και της τυχόν ανικανότητος του µισθωτού.
Το ως άνω βιβλίον τίθεται εις την διάθεσιν των οργάνων της Επιθεωρήσεως Εργασίας και Υγειονοµικών Αρχών.
Αντίγραφον εκ των σελίδων του βιβλίου τούτου υποχρεούται ο εργοδότης να υποβάλη δι' έκαστον έτος και εντός του Ιανουαρίου του εποµένου έτους εις τα οικεία γραφεία Επιθεωρήσεως Εργασίας.
2. Κατά παντός παραβάτου του παρόντος Κανονισµού εφαρµόζονται αι διατάξεις του άρθρου 3 του Νόµου ΓπΛ∆.
3 Το από 24/9-18.10.1934 ανάλογον διάταγµα καταργείται.
4. Η ισχύς του παρόντος άρχεται µετά εξάµηνον από της δηµοσιεύσεως αυτού εις την Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
Εν Αθήναις τη 28 Ιουνίου 1963
ΠΑΥΛΟΣ
Β.
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Κ. ΡΟΚΑΣ