Αν και πολλές φορές, η χρήση της σκάλας ως θέση εργασίας σε ύψος, αποτελεί αιτία πρόκλησης εργατικών ατυχημάτων, πρέπει να επιτρέπεται μόνο εφόσον δεν δικαιολογείται η χρησιμοποίηση άλλου ασφαλέστερου εξοπλισμού ή μόνο σε εργασίες που εκτελούνται για περιορισμένο χρόνο.
- Οι φορητές σκάλες πρέπει να επιθεωρούνται πριν τη χρήση τους και ιδιαίτερα όταν είναι πολύ καιρό αποθηκευμένες.
- Χαλασμένες, σπασμένες ή με λιγότερα σκαλοπάτια σκάλες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Γενικά, τα στοιχεία στις σκάλες πρέπει να είναι αυξημένης αντοχής για να μπορούν να προλάβουν τα φορτία χωρίς παραμόρφωση.
- Οι μηχανισμοί που οριοθετούν το άνοιγμα των oρθοστατών στις διπλές σκάλες να υπάρχουν και να λειτουργούν (αλυσίδα, ασφάλεια κ.λπ.)
Πηγή: Ασφάλεια στα εργοτάξια Μαρία Σ. Δόση – Σιββά
- Οι ορθοστάτες στις ξύλινες σκάλες να είναι κατασκευασμένοι από ξύλο υγιές (χωρίς ρωγμές και ρόζους), σκληρό και ελαφρύ, καλοδιατηρημένο και ανθεκτικό σε κάμψη.
- Απαγορεύονται τα στοκαρίσματα και οι χρωματισμοί διότι αποκρύπτουν ελαττώματα και μειωμένη αντοχή. Επιτρέπεται μόνο η επάλειψη με λινέλαιο.
- Τα σκαλοπάτια να είναι, επίσης, κατασκευασμένα από υγιή ξυλεία και να μην καρφώνονται στους ορθοστάτες, αλλά να συνδέονται με αυτούς χωνευτά, με εισαγωγή τους σε αντίστοιχες οπές.
- Η απόσταση μεταξύ των σκαλοπατιών δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 30 cm.
- Όλες οι σκάλες να έχουν αντιολισθητικά σκαλοπάτια (Προσοχή στα υγρά ή λαδωμένα σκαλοπάτια).
- Να εδράζονται σε επίπεδη σταθερή βάση και, κατά προτίμηση, να στερεώνονται σ’ αυτή.
- Απαγορεύεται η έδραση της σκάλας σε τεμάχια πλίνθων ξύλων κ.ά. Επιτρέπεται μόνο η υποστήριξή της με ξύλινες σφήνες.
- Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να βρίσκονται στη σκάλα κατά τη διάρκεια πλευρικών μετατοπίσεων.
- Εργαζόμενοι που υποφέρουν από ιλίγγους και ναυτία δεν πρέπει να ανεβαίνουν σε σκάλες.
Πηγή: Ασφάλεια στα εργοτάξια Μαρία Σ. Δόση – Σιββά
- Απαγορεύεται η εναπόθεση υλικών ή εργαλείων στα σκαλοπάτια.
- Κατά το ανέβασμα ή κατέβασμα από τις σκάλες δεν πρέπει να μεταφέρονται βαριά αντικείμενα.
- Κατά την άνοδο και κάθοδο βλέπουμε σκάλα.
- Κατά τις εργασίες επάνω στις σκάλες θα πρέπει το κέντρο βάρους του εργαζόμενου να βρίσκεται μέσα στο σχήμα που ορίζουν οι ορθοστάτες.
- Οι εργαζόμενοι πάνω στις σκάλες να φέρουν σακίδια για την τοποθέτηση υλικών και εργαλείων και να φορούν τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, Μ.Α.Π.
- Απλές ή αρθρωτές σκάλες τοποθετούνται με κλίση 1:4 με την κορυφή να προεξέχει τουλάχιστον 100 cm (1 μέτρο) από το πάνω σημείο στήριξης.
- Στο επάνω σημείο στήριξης η σκάλα δένεται σταθερά.
- Όπου δεν είναι δυνατή η ασφαλής στερέωση της φορητής σκάλας πρέπει στη βάση της να υπάρχει και δεύτερος εργαζόμενος, ο οποίος να την κρατά για μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτό καλό είναι να εφαρμόζεται και όταν η σκάλα τοποθετείται σε διαδρόμους και οδούς όπου υπάρχει κυκλοφορία τρίτων.
- Να λαμβάνονται συμπληρωματικά μέτρα ασφάλειας όταν μία φορητή κλίμακα πρόκειται να τοποθετηθεί μπροστά σε άνοιγμα πόρτας ή σε πέρασμα (να κλειδώνεται η πόρτα ή να σφραγίζεται το πέρασμα).
- Απαγορεύεται η χρήση για όλες τις σκάλες, κοντά σε ενεργό ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και κυκλώματα, κοντά σε εναέριο δίκτυο αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και κοντά σε ανυψωτικά και άλλα μηχανήματα, που λειτουργούν.
- Οι σκάλες μήκους μεγαλύτερου των 3 μέτρων να έχουν κατά το δυνατόν μεγαλύτερη εγκάρσια διατομή στη βάση. Οι ορθοστάτες να συγκλίνουν ελαφρώς προς τα πάνω και στα κάτω άκρα τους να έχουν κατάλληλα πέδιλα ανάλογα με το έδαφος.
- Απαγορεύεται να ενώνονται δύο κοντές σκάλες για να αποκτηθεί μία, μεγαλύτερου μήκους, έστω και μικρότερου των 6 μέτρων. Χρησιμοποιούμε το σωστό μήκος σκάλας για κάθε εργασία.
- Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση απλής σκάλας μήκους μεγαλύτερου των 6 μέτρων. Για εργασίες που απαιτούν μεγαλύτερες σκάλες χρησιμοποιούνται σύνθετες σκάλες (ολισθαίνουσες, αρθρωτές, μηχανικές)
- Σε όλες τις σκάλες ύψους μεγαλύτερου των 6 μέτρων ο εργαζόμενος επιβάλλεται να φορά την κατάλληλη ζώνη ασφάλειας που παρέχεται από τον εργοδότη.
- (Π.Δ. 155/2004, Π.Δ.22/1933, Π.∆. 17/78)