Ηλεκτρική εγκατάσταση είναι το σύνολο των στοιχείων που λειτουργικά συμβάλλουν στη χρησιμοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με τρόπο που να εξασφαλίζει την ασφάλεια των ατόμων που τις χρησιμοποιούν, των χώρων που είναι εγκατεστημένες ή διέρχονται, καθώς και την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Ειδικότερα, μια ηλεκτρική εγκατάσταση θα πρέπει να σχεδιάζεται με κριτήρια:
Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα (οικιακές και επαγγελματικές), μπορεί να είναι μονοφασικές (230V) ή τριφασικές (230 / 400V) και συχνότητα λειτουργίας 50Hz.
Ο κύριος κίνδυνος που παρουσιάζουν οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις για τον άνθρωπο είναι η ηλεκτροπληξία. Βασικότερα μέτρα προστασίας είναι η ύπαρξη κατάλληλης γείωσης (θεμελιακής στα νεότερα και νεόδμητα κτίρια), η τοποθέτηση αντιηλεκτροπληξιακού διακόπτη και η χρήση χαμηλής τάσης (<50V) όπου αυτό είναι εφικτό.
Τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και οι προστατευτικές διατάξεις που προβλέπονται, περιγράφονται στο πρότυπο ΕΛΟΤ HD384 που αντικατέστησε το 2006 τον Κανονισμό Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (ΚΕΗΕ) του 1955.
Σημειώνεται επίσης, ότι κάθε νέα ηλεκτρική εγκατάσταση πρέπει να ελέγχεται και να πιστοποιείται από αδειούχο ηλεκτρολόγο, ενώ για όλες τις εγκαταστάσεις προβλέπεται περιοδικός επανέλεγχος με συχνότητα που καθορίζεται ανάλογα με τη χρήση χώρου (π.χ. 14 χρόνια για κατοικίες, 7 χρόνια για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους, 1 χρόνο για χώρους συνάθροισης κοινού).
ΕΛΟΤ HD 384 «Απαιτήσεις για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις» (διατίθεται επί πληρωμή): https://sales.elot.gr/online/search/details.do?documentId=300010000025610).