Η αντιμετώπιση ενός κινδύνου στην πηγή του είναι βασική αρχή της επαγγελματικής υγιεινής. Εάν ο κίνδυνος είναι η έκθεση των εργαζομένων σε κάποιες χημικές ουσίες, το πρώτο βήμα είναι να εξεταστεί εάν οι ουσίες είναι απαραίτητες στην παραγωγική διαδικασία.
Τα μέτρα για την πρόληψη της έκθεσης μπορούν να ιεραρχηθούν. Όταν π.χ. είναι αδύνατο να καταργηθεί ή να υποκατασταθεί μια ουσία με μιαν άλλη λιγότερο επικίνδυνη, λαμβάνονται μέτρα ελέγχου της έκθεσης.
Στη λήψη των μέτρων ακολουθείται βήμα βήμα το παρακάτω σχήμα:
Τα παραπάνω μέτρα ελέγχου, συλλογικά και ατομικά, μπορούν να ληφθούν ταυτόχρονα.
Εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για τις ιδιότητες των επικίνδυνων ουσιών και για τα μέτρα πρόληψης της έκθεσης μπορούν να αντληθούν από τα Δελτία Δεδομένων Ασφάλειας (ΔΔΑ). Για παράδειγμα, στην παράγραφο 8 παρέχονται πληροφορίες για το είδος και τις προδιαγραφές των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).