Τροποποιήθηκε από :
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
ΦΕΚ 184Α_2017 | 838.12 KB |
1. Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι:
α) Ο καθορισμός των ελαχίστων προσόντων του προσωπικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που διενεργεί επιθεωρήσεις και ελέγχους σε εταιρείες, λιμενικές εγκαταστάσεις και λιμένες, Αναγνωρισμένους Οργανισμούς και Αναγνωρισμένους Οργανισμούς Ασφαλείας.
β) Ο επαναπροσδιορισμός των ελαχίστων προσόντων των επιθεωρητών Κράτους Λιμένα και των επιθεωρητών του π.δ. 314/2001 (Α΄ 212).
γ) Ο καθορισμός του γενικού πλαισίου εκπαίδευσης και διατήρησης επάρκειας των επιθεωρητών και ελεγκτών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και των προσόντων των εκπαιδευτών τους.
2. Στο πεδίο εφαρμογής του Μέρους αυτού δεν περιλαμβάνονται οι επιθεωρητές του Ηλεκτρονικού Συστήματος Κράτησης Θέσεων και Έκδοσης Εισιτηρίων Επιβατών και Αποδείξεως Μεταφοράς Οχημάτων (Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α.) ή/ και Καταγραφής, σύμφωνα με τo π.δ. 120/1997 (Α΄ 110) και το π.δ. 23/1999 (Α΄ 17).
1. Οι ελεγκτές ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων από έκνομες ενέργειες είναι στελέχη Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) που φέρουν τουλάχιστον το βαθμό Κελευστή Λ.Σ. και διαθέτουν τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα:
α) πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) ή Ανώτερης Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού (Α.Δ.Σ.Ε.Ν.),
β) τριετή προϋπηρεσία σε Λιμενική Αρχή ή στα Τμήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας στα πλοία και στις Λιμενικές Εγκαταστάσεις και στους Λιμένες από έκνομες ενέργειες της Διεύθυνσης Ελέγχου Διαχείρισης της Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
2. Για την πιστοποίηση της πρώτης σειράς ελεγκτών ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων από έκνομες ενέργειες δεν είναι αναγκαία η προηγούμενη παρακολούθηση του οριζομένου για τη συγκεκριμένη κατηγορία ελεγκτών εκπαιδευτικού προγράμματος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και ορίζονται Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι οποίοι διαθέτουν τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα:
α) πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., συναφές με την ναυτιλία,
β) τριετή προϋπηρεσία σε Λιμενική Αρχή,
γ) διετή προϋπηρεσία ως Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο Τμήμα Διαχείρισης της Ασφάλειας στις Λιμενικές Εγκαταστάσεις και τους Λιμένες της Διεύθυνσης Ελέγχου Διαχείρισης της Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή διενέργεια τριών (3) ελέγχων σε λιμενικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 725/2004.
1. Οι ελεγκτές Αναγνωρισμένων Οργανισμών (Α.Ο.) - Αναγνωρισμένων Οργανισμών Ασφάλειας (Α.Ο.Α.) που εκδίδουν κυβερνητικά πιστοποιητικά σε υπό ελληνική σημαία πλοία είναι προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι οποίοι:
α) είναι πιστοποιημένοι για τη διενέργεια ελέγχων, στο πλαίσιο του Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης ή
β) είναι απόφοιτοι ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με προϋπηρεσία ενός (1) έτους, κατ’ ελάχιστο, στις αρμόδιες για τη διενέργεια ελέγχων σε Α.Ο. Διευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και έχουν επιπλέον τεκμηριωμένη συμμετοχή ως εκπαιδευόμενοι σε πέντε (5), κατ’ ελάχιστο, ελέγχους Α.Ο..
Οι ελεγκτές Α.Ο. - Α.Ο.Α. πλοίων μπορεί να υποστηρίζονται στο έργο τους από επιθεωρητές Κράτους Λιμένα.
2. Ως ελεγκτές Α.Ο.Α. που εκπονούν μελέτες αξιολόγησης ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων από έκνομες ενέργειες ορίζονται, χωρίς να απαιτείται επιπρόσθετη εκπαίδευση, Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που είναι ελεγκτές ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων/ λιμένων από έκνομες ενέργειες και έχουν τριετή προϋπηρεσία ως Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με απασχόληση σε αντικείμενο σχετικό με τον τομέα που προορίζονται να επιθεωρούν ή έχουν διενεργήσει, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 725/2004, τρεις (3) ελέγχους σε λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες διαχειρίζονται από Οργανισμούς Λιμένα Α.Ε..
Οι επιθεωρητές του π.δ. 314/2001 διαθέτουν τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα:
α) συμπληρωμένη προϋπηρεσία ενός (1) έτους στον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων (Κ.Ε.Π.) ή στη Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (Δ.Α.Ν.) ή στις Λιμενικές Αρχές ως επιθεωρητές απασχολούμενοι με επιθεωρήσεις και την πιστοποίηση, σύμφωνα με τη Δ.Σ. SOLAS 74 ή ελέγχους σε Α.Ο. και:
αα) δίπλωμα πλοίαρχου που τους επιτρέπει να κυβερνούν πλοία 1.600 κ.ο.χ. και άνω, σύμφωνα με τη Δ.Σ. STCW Κανονισμός ΙΙ/2 και να έχουν υπηρετήσει επί τουλάχιστον πέντε (5) έτη ως Αξιωματικοί στον κλάδο καταστρώματος ή
ββ) δίπλωμα μηχανικού Α΄ τάξεως που τους επιτρέπει να αναλαμβάνουν καθήκοντα σε πλοία των οποίων ο κύριος κινητήρας είναι ισχύος τουλάχιστον 3000 kw, σύμφωνα με τη Δ.Σ. STCW Κανονισμός ΙΙΙ/2 και έχουν υπηρετήσει επί τουλάχιστον πέντε (5) έτη ως αξιωματικοί στον κλάδο μηχανής ή
γγ) επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις ναυπηγού, μηχανολόγου μηχανικού ή μηχανικού στον τομέα της ναυτιλίας σε κράτος που μετέχει στην ανωτέρω Δ.Σ. και εργασιακή εμπειρία με την αντίστοιχη ιδιότητα τουλάχιστον πέντε (5) ετών,
β) είτε, κατά περίπτωση:
αα) πτυχίο ή δίπλωμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμο τίτλο σπουδών που αποκτήθηκε σε κράτος που μετέχει στην ανωτέρω Δ.Σ. ή
ββ) τίτλο σπουδών που αποδεικνύει εκπαίδευση σε Σχολή Επιθεωρητών Ασφαλείας Πλοίων,
γγ) διετή προϋπηρεσία στον Κ.Ε.Π. ή στη Δ.Α.Ν. ή στις Λιμενικές Αρχές ως επιθεωρητές απασχολούμενοι με επιθεωρήσεις και την πιστοποίηση, σύμφωνα με τη Δ.Σ. SOLAS 74 ή με ελέγχους σε Α.Ο.,
γ) είτε επιτυχή παρακολούθηση του ειδικού προγράμματος εκπαίδευσης της παραγράφου 4 του άρθρου 10.
Ο έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και συμμόρφωσης επί πλοίων που φέρουν ξένη σημαία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κώδικα ISPS, διενεργείται από αρμοδίως εξουσιοδοτημένο όργανο (duly authorized officer), το οποίο είναι είτε ελεγκτής ασφάλειας πλοίων από έκνομες ενέργειες (ISPS), όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 2, είτε επιθεωρητής Κράτους Λιμένα (Port State Control Officer), σύμφωνα με τα οριζόμενα κατωτέρω στο άρθρο 6.
1. Οι επιθεωρητές Κράτους Λιμένα, όπως ορίζονται στο π.δ. 16/2011 (Α΄ 36) έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001, και διαθέτουν τα ακόλουθα πρόσθετα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα:
α) κατάλληλα πτυχία από ναυτικό ίδρυμα και σχετική ναυτική εμπειρία ως πτυχιούχοι αξιωματικοί επί εμπορικών πλοίων που έχουν ή είχαν ισχύον πιστοποιητικό ικανότητας της Δ.Σ. STCW 78/95 Κανονισμός ΙΙ/2 ή ΙΙΙ/2, χωρίς περιορισμούς όσον αφορά στον κλάδο δραστηριοποίησης ή την ισχύ της προωστήριας εγκατάστασης ή τη χωρητικότητα και ναυτική εμπειρία τουλάχιστον πέντε (5) ετών, περιλαμβανομένων περιόδων κατά τις
οποίες έχουν υπηρετήσει ως αξιωματικοί στους κλάδους καταστρώματος ή μηχανής, αντίστοιχα ή ως βοηθοί επιθεωρητές ελέγχου του Κράτους Λιμένα, στη δε εμπειρία αυτή πρέπει να περιλαμβάνεται διετής τουλάχιστον περίοδος στη θάλασσα με καθήκοντα αξιωματικού καταστρώματος ή μηχανής ή
β) τα προβλεπόμενα από την περίπτωση β΄ της παρ. 2 του Παραρτήματος ΧΙ του π.δ. 16/2011 προσόντα ή
γ) σχετικό δίπλωμα ή πτυχίο Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή πτυχίο Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή δίπλωμα των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ή της Ανώτερης Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού (Α.Δ.Σ.Ε.Ν.) ή της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.) και πτυχίο της Σχολής Επιθεωρητών Ασφάλειας Πλοίων, σύμφωνα με το π.δ. 159/2006, για την ειδίκευσή τους στον τομέα επιθεώρησης και ελέγχου ασφάλειας πλοίων.
2. Επιπλέον, οι επιθεωρητές Κράτους Λιμένα πρέπει να έχουν:
α) παρακολουθήσει, αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από την προαναφερόμενη Σχολή Επιθεωρητών Ασφάλειας Πλοίων ειδίκευσης, σεμινάριο/ εκπαίδευση για Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα, που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν τεθεί από τη Γραμματεία του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων (Paris MoU Secretariat),
β) συμπληρώσει ένα (1) τουλάχιστον έτος υπηρε σίας ως επιθεωρητές του Κράτους Σημαίας είτε ως μέλη των Τοπικών Κλιμακίων Επιθεώρησης, με αντικείμενο την επιθεώρηση και την πιστοποίηση, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις είτε συμμετέχοντας στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των αναγνωρισμένων οργανισμών στους οποίους έχουν ανατεθεί νόμιμες αποστολές ή
γ) αποκτήσει ανάλογη ικανότητα, ύστερα από σχετική εκπαίδευση τουλάχιστον ενός (1) έτους, συμμετέχοντας σε επιθεωρήσεις ελέγχου του Κράτους Λιμένα, με την καθοδήγηση έμπειρων επιθεωρητών ελέγχου του Κράτους Λιμένα.
Στο Παράρτημα ΧΙ του π.δ. 16/2011 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α. Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) να διαθέτουν σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής και πτυχίο Σχολής ειδίκευσης στον τομέα επιθεώρησης και ελέγχου ασφάλειας πλοίων, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.»
β. Η παρ. 5 αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι επιθεωρητές πρέπει να έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001.».
Στο άρθρο 8 του π.δ. 159/2006 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«α. Στο Τμήμα Εκπαίδευσης Επιθεωρητών Ασφάλειας Πλοίων φοιτούν στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) που φέρουν τουλάχιστον το βαθμό του Αρχικελευστή Λ.Σ., πληρούν τα προσόντα που καθορίζονται στο Παράρτημα ΧΙ του π.δ. 16/2011 και κατέχουν βεβαίωση παρακολούθησης των κύκλων μετεκπαίδευσης του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.) που προβλέπονται από τον Κανονισμό Εκπαίδευσης, κατά την τελευταία πενταετία, πριν από την ημερομηνία έναρξης φοίτησης στη Σχολή.».
β) Οι περιπτώσεις β΄ και γ΄ της παραγράφου 1 καταργούνται.
Στο π.δ. 314/2001 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) Η περίπτωση κβ΄ του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«κβ. ‘‘Κ.Ε.Π.’’, ο Κλάδος Ελέγχου Πλοίων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.».
β) Στο άρθρο 2 προστίθεται περίπτωση κε΄ ως εξής:
«κε. “Δ.Α.Ν.”, η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.».
γ) Η πρώτη περίπτωση του πρώτου εδαφίου και η τρίτη περίπτωση του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 2 του Παραρτήματος V του άρθρου 17 αντικαθίστανται ως εξής:
«ο ειδικευμένος επιθεωρητής πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον ένα (1) έτος υπηρεσίας στον Κ.Ε.Π. ή στη Δ.Α.Ν. ή στις Λιμενικές Αρχές ως επιθεωρητής ασχολούμενος με επιθεωρήσεις και την πιστοποίηση, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση SOLAS του 1974 ή με ελέγχους σε Α.Ο..
Να έχει υπηρετήσει επί δύο (2) τουλάχιστον έτη στον Κ.Ε.Π. ή στη Δ.Α.Ν. ή στις Λιμενικές Αρχές ως επιθεωρητής ασχολούμενος με επιθεωρήσεις και την πιστοποίηση, σύμφωνα με τη σύμβαση SOLAS του 1974 ή με ελέγχους σε Α.Ο..».
1. Οι επιθεωρητές και ελεγκτές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πιστοποιούνται για τη διενέργεια των επιθεωρήσεων και ελέγχων του παρόντος Μέρους, εφόσον διαθέτουν τα προβλεπόμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ανά τομέα επιθεώρησης και ελέγχου και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευση της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.
2. Για την εκπαίδευση και πιστοποίηση επιθεωρητών και ελεγκτών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ιδρύεται και εδρεύει στον Πειραιά η Σχολή εξειδικευμένης δια βίου εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε θέματα επιθεώρησης και ελέγχου, ασφάλειας ναυσιπλοΐας, καθώς και της διαχείρισης ασφάλειας εταιρειών, λιμενικών εγκαταστάσεων και
λιμένων, Α.Ο. - Α.Ο.Α., με την ονομασία «Σχολή Επιθεωρητών - Ελεγκτών Διαχείρισης Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων» (Σ.Ε.Δ.Α.Π.Λ.Ε.).
3. Η Σ.Ε.Δ.Α.Π.Λ.Ε. υπάγεται στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δια της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
4. Στη Σ.Ε.Δ.Α.Π.Λ.Ε. λειτουργούν Τμήματα Εκπαίδευσης ανά είδος επιθεώρησης - ελέγχου. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Τμημάτων αυτών περιλαμβάνει κύκλους σπουδών με αντικείμενο, ιδίως, τη γενική εκπαίδευση των επιθεωρητών και ελεγκτών σε θεωρητικό επίπεδο, την ειδική εκπαίδευσή τους σε θεωρητικό επίπεδο, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με το εξειδικευμένο θεματικό αντικείμενο ανά τομέα επιθεώρησης - ελέγχου, καθώς και σε πρακτικό επίπεδο, η οποία συνίσταται στην παρακολούθηση ελαχίστου αριθμού επιθεωρήσεων, με την επιτήρηση επιθεωρητών - ελεγκτών που διεξάγουν επιθεωρήσεις και ελέγχους του αντίστοιχου τομέα εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει, επίσης, υποχρεωτικά ενότητα σχετική με την αναπηρία και την προσβασιμότητα υποδομών και υπηρεσιών στα πρόσωπα με αναπηρία.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης, το οποίο έχει διάρκεια τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών και περιλαμβάνει υποχρεωτικά γραπτές εξετάσεις, οι επιτυχώς συμμετέχοντες σε αυτό πιστοποιούνται για τη διενέργεια των επιθεωρήσεων και ελέγχων του παρόντος Μέρους.
5. Για την πιστοποίηση επιθεωρητών - ελεγκτών, σύμφωνα με το παρόν Μέρος, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμφωνίες συνεργασίας με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
Εφόσον οι επιθεωρητές - ελεγκτές παύουν να πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια διατήρησης της επαγγελματικής επάρκειάς τους, επέρχεται απώλεια της ιδιότητάς τους, η οποία μπορεί να ανακτηθεί με ειδική διαδικασία επικαιροποίησης των γνώσεών τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13.
Τα ελάχιστα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που διαθέτουν οι εκπαιδευτές επιθεωρητών - ελεγκτών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι, ανάλογα με το αντικείμενο εκπαίδευσης, τα ακόλουθα:
1) Επιθεώρηση - Έλεγχος εταιρειών, Α.Ο. - Α.Ο.Α. πλοίων:
α) συνολική εμπειρία τριών (3) ετών ως επιθεωρητές - ελεγκτές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από τα οποία έχουν διατελέσει τουλάχιστον δύο (2) χρόνια ως επιθεωρητές - ελεγκτές στο αντικείμενο που παρέχουν εκπαίδευση ή
β) πενταετής προϋπηρεσία σε Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με απασχόληση σε θεματικό αντικείμενο σχετικό με την εκπαίδευση που παρέχουν.
2) Έλεγχος ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων - λιμένων:
α) ιδιότητα του ελεγκτή ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων,
β) διενέργεια τουλάχιστον δέκα (10) τέτοιων ελέγχων, πριν από την ημερομηνία έναρξης του εκπαιδευτικού προγράμματος ή
γ) τριετής προϋπηρεσία ως Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με απασχόληση σε θεματικό αντικείμενο σχετικό με την εκπαίδευση που παρέχουν.
1. Η παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 1923/1991 (Α΄ 13), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του άρθρου πρώτου του ν. 3743/2009 (Α΄ 24), σύμφωνα με την αριθ. LEG 5 (99) απόφαση της Νομικής Επιτροπής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού με ισχύ από 8.6.2015, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα όρια ευθύνης για απαιτήσεις, εκτός από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 7, που προέκυψαν από το ίδιο περιστατικό, υπολογίζονται ως εξής:
(α) Σχετικά με απαιτήσεις για απώλεια ζωής ή σωματικές βλάβες:
(αα) τρία εκατομμύρια είκοσι χιλιάδες (3.020.000) Μονάδες Υπολογισμού για πλοίο χωρητικότητας που δεν υπερβαίνει τους δύο χιλιάδες (2.000) κόρους,
(ββ) για πλοίο μεγαλύτερης χωρητικότητας, το ακόλουθο ποσό επιπλέον αυτού που αναφέρθηκε στο (αα):
(ααα) για κάθε κόρο από δύο χιλιάδες ένα (2.001) μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) κόρους, χίλιες διακόσιες οκτώ (1.208) Μονάδες Υπολογισμού,
(βββ) για κάθε κόρο από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) μέχρι εβδομήντα χιλιάδες (70.000) κόρους, εννιακόσιες έξι (906) Μονάδες Υπολογισμού και
(γγγ) για κάθε κόρο πάνω από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) κόρους, εξακόσιες τέσσερις (604) Μονάδες Υπολογισμού.
(β) Σχετικά με οποιαδήποτε άλλη απαίτηση:
(αα) ένα εκατομμύριο πεντακόσιες δέκα χιλιάδες (1.510.000) Μονάδες Υπολογισμού για πλοίο χωρητικότητας που δεν υπερβαίνει τους δύο χιλιάδες (2.000) κόρους,
(ββ) για πλοίο μεγαλύτερης χωρητικότητας, το ακόλουθο ποσό επιπλέον αυτού που αναφέρθηκε στο (αα):
(ααα) για κάθε κόρο από δύο χιλιάδες ένα (2.001) μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) κόρους, εξακόσιες τέσσερις (604) Μονάδες Υπολογισμού,
(βββ) για κάθε κόρο από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) μέχρι εβδομήντα χιλιάδες (70.000) κόρους, τετρακόσιες πενήντα τρεις (453) Μονάδες Υπολογισμού και
(γγγ) για κάθε κόρο πάνω από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) κόρους, τριακόσιες δύο (302) Μονάδες Υπολογισμού.».
2. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μπορεί να γίνονται αποδεκτές οι τροποποιήσεις των ορίων αστικής ευθύνης που προβλέπονται στο άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τον Περιορισμό της Ευθύνης για Ναυτικές Απαιτήσεις, 1976, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 3 του Πρωτοκόλλου 1996 σχετικά με την Τροποποίηση της Σύμβασης για τον Περιορισμό της Ευθύνης για Ναυτικές Απαιτήσεις, 1976.
1. Η παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 201/2007 (Α΄ 227) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Τεχνική Επιτροπή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποτελείται από:
α) τον Προϊστάμενο του Κλάδου Γ΄ Ελέγχου Πλοίων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
β) τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Κλάδου Ναυτιλίας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
γ) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Πλοίων του Κλάδου Γ΄ Ελέγχου Πλοίων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
δ) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών Κατασκευών Πλοίων του Κλάδου Γ΄ Ελέγχου Πλοίων Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
ε) τον Τμηματάρχη του Τμήματος Επιθεωρήσεων Κατασκευής και Ενδιαίτησης της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Πλοίων του Κλάδου Γ΄ Ελέγχου Πλοίων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
στ) έναν καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή ή επίκουρο καθηγητή της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.),
ζ) δύο εκπροσώπους του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ν.Ε.Ε.), από τους οποίος ο ένας ειδικότητας Ναυπηγού Μηχανολόγου Μηχανικού ή Μηχανολόγου Μηχανικού και ο άλλος δικηγόρος με ειδίκευση στα ναυτιλιακά,
η) έναν εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), ειδικότητας Ναυπηγού Μηχανολόγου Μηχανικού.».
2. Η λειτουργία της Τεχνικής Επιτροπής της παρούσας παραγράφου διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 13, 14 και 15 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45), που αφορούν στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων της διοίκησης.
1. Η παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 1045/1980 (Α΄ 95), όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο πέμπτο του ν. 2208/1994 (Α΄ 71), αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Τροποποιήσεις και συμπληρώσεις, που αφορούν τους Κανονισμούς του Παραρτήματος εκτός του Κεφαλαίου 1 αυτού, καθώς και οι τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κώδικες Χημικών Χύμα (IBC) και Υγραεριοφόρων (IGC), που περιλαμβάνονται στη Διεθνή Σύμβαση Π.Α.Α.Ζ.Ε.Θ. 1974, γίνονται αποδεκτές, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».
2. Το άρθρο 3 του ν. 1159/1981 (Α΄ 143) αντικαθίσταται ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης «περί ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα 1974»’ και οι δια του κυρωμένου Πρωτοκόλλου τροποποιήσεις και συμπληρώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών τροποποιήσεων και συμπληρώσεων.».
3. Το άρθρο πέμπτο του ν. 2208/1994 καταργείται και το άρθρο έκτο αναριθμείται σε άρθρο πέμπτο.
4. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 5 του α.ν. 391/1968 (Α΄ 125) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιτρέπεται να:».
5. Το άρθρο τρίτο του ν. 1373/1983 (Α΄ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«(1) Η κύρωση των τροποποιήσεων και συμπληρώσεων της Σύμβασης ή των Παραρτημάτων της γίνεται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
(2) Αποφάσεις, συστάσεις και οδηγίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού που αναφέρονται στην εφαρμογή της Σύμβασης μπορούν να γίνονται αποδεκτές, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».
6. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 7 του ν.δ. 93/1974 (Α΄ 293) αντικαθίσταται ως εξής:
«Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επιτρέπεται να:».
7. Στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποστέλλει στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το παρόν.
1. Η παρ. 1 του άρθρου 63 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το ν.δ. 187/1973 (Α΄ 261), αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Διαγράφονται από το οικείο μητρώο:
α. όσοι δεν συγκεντρώνουν ή μετά την απογραφή έχουν απολέσει τα κατά τις οικείες διατάξεις προσόντα εγγραφής, αναδρομικώς από την ημερομηνία κατά την οποία έπαψαν να συγκεντρώνουν ή απώλεσαν τα παραπάνω προσόντα,
β. όσοι ζητούν τη διαγραφή,
γ. όσοι απογράφηκαν για δεύτερη φορά από λάθος, στην περίπτωση δε αυτή η διαγραφή αφορά τη δεύτερη εγγραφή τους στο μητρώο.».
2. Η παρ. 4 του άρθρου 63 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που προστέθηκε με το άρθρο 35 του ν. 1085/1980 (Α΄ 255) και αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2575/1998 (Α΄ 23), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Διαγράφονται αυτοδίκαια από τα οικεία μητρώα απογραφέντες ναυτικοί, εφόσον δεν πραγματοποίησαν τουλάχιστον οκτώ (8) μήνες υπηρεσίας επί πλοίου εντός πενταετίας από την απογραφή ή την τελευταία ναυτολόγησή τους.».
3. Το άρθρο 208α του ν.δ. 187/1973 (Α΄ 261), με το οποίο κυρώθηκε ο Κώδικας Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, και το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 4 του ν. 1711/1987 (Α΄ 109), αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 208α
Εικονική ναυτολόγηση - Ναυτολόγηση συνταξιούχων
Ναυτικός που έχει απογραφεί και ναυτολογηθεί ή καταχωριστεί στις καταστάσεις πλοίου με ξένη σημαία ασφαλισμένου στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.), αν δεν εργάζεται στο πλοίο, καθώς και συνταξιούχος του πρώην Ν.Α.Τ. ή άλλου ενταχθέντος στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα, αν επαναλαμβάνει το ναυτικό επάγγελμα χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους. Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο πλοίαρχος που τον ναυτολόγησε ή υπέγραψε την κατάσταση του πληρώματος του συμβεβλημένου πλοίου, ο πλοιοκτήτης, ο κατά το καταστατικό της εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, οι αντιπρόσωποί τους που έχουν δηλωθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή στο Ν.Α.Τ., καθώς και ο υπάλληλος με την έννοια του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα που έχει συνεργήσει. Το εν λόγω αδίκημα τιμωρείται μόνο εκ δόλου.».
4. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 19 του ν. 4150/2013 (Α΄ 102) αντικαθίστανται ως εξής:
«1. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καταρτίζεται «Μητρώο Ενεργών Ναυτικών». Το Μητρώο περιλαμβάνει, ιδίως, τα στοιχεία των ναυτικών, τις ειδικότητες και τις ναυτολογήσεις.
2. Ενεργός θεωρείται ο ναυτικός που έχει τουλάχιστον οκτώ (8) μήνες υπηρεσίας επί πλοίου εντός πενταετίας από την απογραφή ή την τελευταία ναυτολόγησή του.».
1. Το άρθρο 156 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δι καίου, που κυρώθηκε με το άρθρο μόνον του ν.δ. 187/1973, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 156
Έκδοση αστυνομικών διατάξεων
Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων διοικητικής αστυνομίας των Λιμενικών Αρχών εκδίδονται αστυνομικές διατάξεις, με τον τύπο Γενικών Κανονισμών Λιμένων και Ειδικών Κανονισμών Λιμένα, ως εξής:
α) οι Γενικοί Κανονισμοί Λιμένων ρυθμίζουν κοινά θέματα για όλες τις Λιμενικές Αρχές και ισχύουν στις περιοχές δικαιοδοσίας όλων των Λιμενικών Αρχών της χώρας. Οι ανωτέρω Κανονισμοί φέρουν μοναδικό αριθμό έκδοσης, που δεν μεταβάλλεται σε μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτών, εκδίδονται από τον Αρχηγό Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, κυρώνονται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Γενικοί Κανονισμοί Λιμένων που έχουν ήδη εκδοθεί κωδικοποιούνται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, φέροντας ως αριθμό έκδοσης τον αρχικό αριθμό του σχετικού Γενικού Κανονισμού Λιμένων,
β) οι Ειδικοί Κανονισμοί Λιμένα ρυθμίζουν επιμέρους θέματα των Λιμενικών Αρχών τα οποία δεν ρυθμίζονται ολικά ή μερικά από τους Γενικούς Κανονισμούς Λιμένων και ισχύουν μόνο στην περιοχή δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής στην οποία αναφέρονται. Οι ανωτέρω Κανονισμοί φέρουν μοναδικό αριθμό έκδοσης που δεν μεταβάλλεται σε μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτών, εκδίδονται από την, κατά περίπτωση, αρμόδια Λιμενική Αρχή, ύστερα από γνώμη του οικείου Περιφερειάρχη, κυρώνονται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικοί Κανονισμοί Λιμένα που έχουν ήδη εκδοθεί κωδικοποιούνται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, φέροντας ως αριθμό έκδοσης τον αρχικό αριθμό του σχετικού Ειδικού Κανονισμού Λιμένα.».
2. Οι Γενικοί Κανονισμοί Λιμένα των Λιμενικών Αρχών που μετατάχθηκαν σε Λιμενικά Τμήματα, σύμφωνα με το π.δ. 81/2014 (Α΄ 125), καταργούνται, με απόφαση του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία κυρώνεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Για τη χορήγηση άδειας διενέργειας εργασιών μετάγγισης φορτίων χύμα αργού πετρελαίου και παραγώγων αυτού μεταξύ πετρελαιοφόρων δεξαμενοπλοίων στη θάλασσα, σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 27Β του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αριθ. 18 (Β΄ 12/1999), το οποίο προστέθηκε με το Γενικό Κανονισμό Λιμένων αριθ. 55 (Β΄ 2342/2014), και, εφόσον διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου, κατατίθεται στην αρμόδια Λιμενική Αρχή, παράβολο πληρωμής υπέρ Δημοσίου, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:
4. Στο άρθρο 3 του ν. 2242/1994 (Α΄ 162) προστίθεται παράγραφος 24 ως εξής:
«24. Το ύψος του προστίμου της παραγράφου 23 που επιβάλλεται από τις Λιμενικές Αρχές, υπολογίζεται, σύμφωνα με τον τύπο Π= ΚΠ + (Εμβ1*σβ1+…+Εμβν*σβν)*10, όπου:
Π: νοείται το ποσό του προστίμου (σε ευρώ με στρογγυλοποίηση στην επόμενη εκατοντάδα),
ΚΠ: νοείται το κατώτατο πρόστιμο που προσδιορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 23,
Εμβ1…ν: νοούνται τα εμβαδά σε τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών που έχουν αλλοιωθεί ή τροποποιηθεί ή κατασκευασθεί και
σβ1…ν: νοούνται οι συντελεστές βαρύτητας που αντιστοιχούν στα ανωτέρω εμβαδά, οι οποίοι προσδιορίζονται, αναλόγως του είδους της εκάστοτε παράνομης επέμβασης.
Σε περίπτωση τέλεσης της παράβασης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή (ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000) ή υποτροπής του υπαιτίου της παράβασης ή αναίρεσης, λόγω της παράβασης, του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού, το πρόστιμο που προσδιορίζεται βάσει των ανωτέρω, διπλασιάζεται. Τα έσοδα από την είσπραξη του προστίμου των προηγούμενων εδαφίων εισάγονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε..
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας (σβ1…ν) στον τύπο του πρώτου εδαφίου, καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των αναφερομένων στην παράγραφο αυτή.».
Για τους σκοπούς του παρόντος Κεφαλαίου οι ακόλουθοι όροι έχουν την αντίστοιχη σημασία:
α) Cospas - Sarsat: Δορυφορικό σύστημα σχεδιασμένο να παρέχει συναγερμούς και δεδομένα θέσης κινδύνου, με τη χρήση δορυφορικού και επίγειου εξοπλισμού για ανίχνευση και προσδιορισμό της θέσης σημάτων κινδύνου, που εκπέμπονται από ραδιοφάρους ένδειξης θέσης κινδύνου, προς υποβοήθηση του έργου της έρευνας και διάσωσης.
β) Κέντρο Ελέγχου Αποστολών (Mission Control Centre/M.C.C.): Το επίγειο Κέντρο λήψης και διανομής δορυφορικών σημάτων κινδύνου της Ελλάδας στο σύστημα του Cospas - Sarsat (άρθρο 19 του ν. 3922/2011, Α΄ 35).
γ) Υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης: Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), που εδρεύει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) - 199 (Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.).
δ) Personal Locator Beacon/ P.L.B. (Προσωπικός Ραδιοφάρος Ένδειξης Θέσης Κινδύνου): Συσκευή ραδιοεντοπισμού, η οποία προορίζεται για προσωπική χρήση από άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκπέμπει στη ζώνη συχνοτήτων 406,00 - 406,10 MHz.
ε) Κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Η κατάσταση εκείνη που απειλείται η ζωή ή η σωματική ακεραιότητα ατόμου από κίνδυνο άμεσο και παρόντα, ιδίως ως συνέπεια φυσικών τεχνολογικών ή λοιπών καταστροφών, καθώς και ύστερα από κάθε είδους ατύχημα, και αναπότρεπτο με τα μέσα διάσωσης που διατίθενται στο χώρο, στην οποία απαιτείται η ενεργοποίηση μέσων έρευνας και διάσωσης μέσω της χρήσης P.L.B..
στ) Έρευνα: Το σύνολο των συντονισμένων ενεργειών από μια Υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης, που γίνονται σε περιοχή καθορισμένων διαστάσεων με ορισμένες διαδικασίες και μέσα, στην οποία παρέχονται διαδικασίες εντοπισμού ατόμου προς διάσωση, που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
ζ) Άτομο προς διάσωση: Το άτομο που βρίσκεται βεβαιωμένα σε κίνδυνο, συνεπεία μιας συγκεκριμένης καταστροφής ή ατυχήματος σε καθορισμένο χώρο.
η) Διακριτικό P.L.B.: Δεκαεξαδικός αριθμός, ο οποίος κωδικοποιείται στη συσκευή P.L.B. και την ταυτοποιεί μοναδικά.
θ) Ελληνικός κωδικός χώρας: Ο τριψήφιος Ναυτιλιακός Αριθμός Ταυτότητας (Maritime Identification Digit/M.I.D.), όπως εκχωρείται από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών.
ι) Κωδικοποίηση P.L.B.: Διαδικασία ενσωμάτωσης και προγραμματισμού του διακριτικού P.L.B. στη συσκευή P.L.B.. Κατά τη διαδικασία αυτή, εισάγεται στο διακριτικό P.L.B., μεταξύ άλλων, ο ελληνικός κωδικός χώρας.
Η κωδικοποίηση του P.L.B. πρέπει να πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις του Cospas - Sarsat, όπως ισχύουν.
ια) Κάτοχος συσκευής P.L.B.: Φυσικό πρόσωπο που κατέχει P.L.B., τα στοιχεία του οποίου καταχωρούνται στο Μητρώο Στοιχείων Κατόχων P.L.B..
ιβ) Στοιχεία κατόχου συσκευής P.L.B.: Περιλαμβάνονται πληροφορίες για τον κάτοχο συσκευής P.L.B., καθώς και για δύο (2) οικεία του πρόσωπα, τα οποία μπορούν να παρέχουν πληροφορίες που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή συνδρομής, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Περιλαμβάνονται, κατ’ ελάχιστο, το ονοματεπώνυμο του κατόχου, το πατρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση κατοικίας, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, ο αριθμός του σταθερού τηλεφώνου οικίας και εργασίας, καθώς και το διακριτικό P.L.B..
Για τα οικεία πρόσωπα του κατόχου συσκευής P.L.B. περιλαμβάνονται, κατ’ ελάχιστο, ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, σταθερό τηλέφωνο οικίας.
ιγ) Μητρώο στοιχείων κατόχων συσκευής P.L.B.: Βάση δεδομένων στην οποία τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή τα στοιχεία του κατόχου συσκευής P.L.B..
ιδ) Αρμόδια Αρχή: Υπηρεσία αρμόδια για την τήρηση του Μητρώου στοιχείων κατόχων P.L.B..
ιε) Καταχώρηση P.L.B.: Διαδικασία για την εγγραφή ή μεταβολή των στοιχείων κατόχου συσκευής P.L.B. στο σχετικό Μητρώο της Αρμόδιας Αρχής.
ιστ) Κάρτα καταχώρισης P.L.B.: Έγγραφο σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει τα στοιχεία κατόχου συσκευής P.L.B. και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την καταχώρηση P.L.B..
1. Οι διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου εφαρμόζονται στους κατόχους συσκευών P.L.B.s, που πληρούν τις απαιτήσεις του συστήματος Cospas - Sarsat και έχουν κωδικοποιημένο στο διακριτικό τους τον ελληνικό κωδικό χώρας. Τα P.L.B.s αποτελούν ραδιοεξοπλισμό και πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του π.δ. 98/2017 (Α΄ 139), το οποίο έχει ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/5/ΕΚ.
2. Δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος P.L.B.s τα οποία χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
1. Αρμόδια αρχή με την έννοια της περίπτωση ιδ΄ του άρθρου 21 ορίζεται το Κέντρο Ελέγχου Αποστολών.
Η αρμόδια αρχή συνεργάζεται με δημόσιες Υπηρεσίες και φορείς για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, στις οποίες περιλαμβάνονται, ιδίως, η δημιουργία και η τήρηση του Μητρώου στοιχείων κατόχων P.L.B., ο καθορισμός της διαδικασίας καταχώρησης P.L.B. και η μέριμνα για τη δημοσιοποίηση συναφών πληροφοριών, η διασφάλιση της εμπιστευτικότητας των καταχωρημένων πληροφοριών στο Μητρώο στοιχείων κατόχων P.L.B. και η παροχή διευκολύνσεων στις υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης, αναφορικά με την πρόσβαση στο Μητρώο στοιχείων κατόχων συσκευής P.L.B..
2. Οι διευκολύνσεις της παραγράφου 1 συνίστανται στη διάθεση των καταχωρημένων στοιχείων και πληροφοριών, προς διευκόλυνση της άσκησης του έργου τους, σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Η παρ. 5 του άρθρου 98 του ν. 3079/2002, η οποία διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 20 του π.δ. 37/2012 (Α΄ 75), αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Κατ’ εξαίρεση και μόνο για σοβαρές ασθένειες, ύστερα από γνωμάτευση της Ανώτατης Ναυτικού Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Ν.Υ.Ε.), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί, με απόφασή του, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να ανακαλεί στην ενέργεια, ως μονίμους από την εφεδρεία, απόστρατους Αξιωματικούς, ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας και την εγγραφή τους στα στελέχη της εφεδρείας, προς αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας τους. Η ανάκληση αυτή διενεργείται μόνο προς αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας που υφίσταται και δεν δικαιολογεί διακοπή της σύνταξης ή λήψη μισθού ή άλλων αποδοχών. Η απόλυση των ανωτέρω Αξιωματικών διενεργείται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ., ευθύς μόλις εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσθηκε η ανάκληση. Οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα και για τους ευρισκόμενους σε αποστρατεία Λιμενοφύλακες, Υπαξιωματικούς και Ανθυπασπιστές Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..».
1. Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικοί ειδικής κατηγορίας φέρουν τις ειδικότητες του οδοντιάτρου και του ψυχολόγου. Οι διατάξεις σχετικά με την ιεραρχική εξέλιξη, την αρχαιότητα, τις προαγωγές και τις αποστρατείες των Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Υγειονομικού εφαρμόζονται αναλόγως και στους Αξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. Υγειονομικούς ειδικής κατηγορίας. Για τους Αξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικούς ειδικής κατηγορίας τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρονται Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικοί (Οδοντίατροι) ή Υγειονομικοί (Ψυχολόγοι), νοούνται, εφεξής, οι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικοί ειδικής κατηγορίας με ειδικότητα Οδοντιάτρου ή Ψυχολόγου.
2. Ο τίτλος του άρθρου 3 του ν. 3079/2002 αντικαθίσταται ως εξής:
«Κατάταξη - Εκπαίδευση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ειδικότητας Τεχνικού, Υγειονομικού, Υγειονομικού ειδικής κατηγορίας και Ιερέα».
3. Η παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 3079/2002 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. α) Οι Αξιωματικοί ειδικότητας Υγειονομικού (Ιατροί) προέρχονται από ιδιώτες ιατρούς πτυχιούχους τμημάτων Ιατρικής Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων και αντίστοιχων της αλλοδαπής, με ειδικότητα και ηλικία μέχρι και τριάντα οκτώ (38) ετών. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει ή να εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να βρίσκονται νόμιμα εκτός στρατεύματος. Οι επιτυχόντες κατατάσσονται απευθείας στο Σώμα με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ. ειδικότητας Υγειονομικού, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και παρακολουθούν ταχύρρυθμη βασική εκπαίδευση, η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι απαιτούμενες, κατά περίπτωση, ιατρικές ειδικότητες και τα λοιπά προσόντα των υποψηφίων κατά ειδικότητα, η διαδικασία επιλογής,
τα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ή της πρόσληψης με μοριοδότηση, που προκηρύσσεται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την κατάταξη και εκπαίδευσή τους.
β) Οι Αξιωματικοί ειδικότητας Υγειονομικού ειδικής κατηγορίας, οι οποίοι φέρουν τις ειδικότητες του Οδοντιάτρου και του Ψυχολόγου, προέρχονται, αντίστοιχα, από ιδιώτες οδοντιάτρους πτυχιούχους τμημάτων Οδοντιατρικής Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων και αντίστοιχων της αλλοδαπής και από ιδιώτες πτυχιούχους τμημάτων Ψυχολογίας Α.Ε.Ι. του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων και αντίστοιχων της αλλοδαπής.
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλικίας μέχρι και τριάντα οκτώ (38) ετών και να έχουν εκπληρώσει ή να εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να βρίσκονται νόμιμα εκτός στρατεύματος. Οι επιτυχόντες κατατάσσονται απευθείας στο Σώμα με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ. ειδικότητας Υγειονομικού ειδικής κατηγορίας, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και παρακολουθούν ταχύρρυθμη βασική εκπαίδευση, η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι απαιτούμενες, κατά περίπτωση, ειδικότητες και τα λοιπά προσόντα των υποψηφίων, κατά ειδικότητα/ κατηγορία, η διαδικασία επιλογής, τα θέματα που αφορούν στη διεξαγωγή του διαγωνισμού, που προκηρύσσεται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την κατάταξη και εκπαίδευσή τους.».
4. Η παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 3079/2002, όπως προστέθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 42 του ν. 4256/2014 (Α΄ 92), αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Οι Υπαξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Υγειονομικού (βοηθοί ακτινολογικού εργαστηρίου, βοηθοί μικροβιολογικού εργαστηρίου, νοσηλευτές, οδοντοτεχνικοί, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές) προέρχονται από ιδιώτες, ηλικίας μέχρι και τριάντα οκτώ (38) ετών, κατόχους ομώνυμου ανά ειδικότητα πτυχίου Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα της ημεδαπής ή ισότιμου και αντίστοιχου της αλλοδαπής, κατατάσσονται απευθείας στο Σώμα με το βαθμό του Κελευστή Λ.Σ. ειδικότητας Υγειονομικού, με απόφαση του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, και παρακολουθούν ταχύρρυθμη βασική εκπαίδευση, η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους πέντε (5) μήνες. Προκειμένου για άνδρες, απαιτείται η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι απαιτούμενες, κατά περίπτωση, ειδικότητες και τα λοιπά προσόντα των υποψηφίων κατά ειδικότητα, η διαδικασία επιλογής, τα θέματα που αφορούν στις Επιτροπές του διαγωνισμού, οι οποίες συγκροτούνται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα θέματα που αφορούν στη διεξαγωγή του διαγωνισμού που προκηρύσσεται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την κατάταξη και εκπαίδευσή τους. Ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων ανά ειδικότητα καθορίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, σύμφωνα με τις υπηρε σιακές ανάγκες.
Ομοίως, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζεται ο τρόπος συμπλήρωσης του αριθμού των ως άνω καθορισθεισών θέσεων, όταν αυτές δεν καλύπτονται, λόγω μη προσέλευσης ή αποτυχίας των υποψηφίων, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.».
5. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3079/2002 αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι παραπάνω υποψήφιοι απαιτείται, επιπλέον των ανωτέρω, να έχουν καλή γνώση τουλάχιστον μιας (1), εκ των αναφερόμενων στην απόφαση της παραγράφου 2 ξένης γλώσσας, καθώς και πιστοποίηση γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.».
Στο άρθρο 106 του ν. 3079/2002 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:
«4. Ένας (1) εκπρόσωπος του αντιπροσωπευτικότερου συνδικαλιστικού φορέα του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.), και ένας (1) εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Π.Ε.Α.Λ.Σ.) που κατέχουν οργανική θέση εσωτερικού και εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των ανωτέρω φορέων αντίστοιχα συμμετέχουν υποχρεωτικά ως μέλη με δικαίωμα ψήφου στη σύνθεση των Πειθαρχικών Συμβουλίων. Ο βαθμός του εκπροσώπου εξαρτάται από το Συμβούλιο συμμετοχής του.
Ένας (1) εκπρόσωπος του αντιπροσωπευτικότερου συνδικαλιστικού φορέα του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.), και ένας (1) εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Π.Ε.Α.Λ.Σ.), που κατέχουν
οργανική θέση εσωτερικού και εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των ανωτέρω φορέων αντίστοιχα συμμετέχουν υποχρεωτικά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αρωγής Λιμενικού Σώματος.».
1. Το εδάφιο μόνο του άρθρου 14 του π.δ. 23/2000 (Α΄18) αριθμείται ως παράγραφος 1 και προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής:
«2. Όταν οι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7, εκμεταλλευόμενοι την ίδια λουτρική εγκατάσταση είναι περισσότεροι του ενός, τότε, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του προαναφερόμενου άρθρου, αυτοί είναι υπόχρεοι αλληλεγγύως και εις ολόκληρο για την καταβολή του προστίμου.».
2. Στο άρθρο 7 του π.δ. 23/2000 το πρώτο εδάφιο αριθμείται ως παράγραφος 1 και προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής:
«2. Εφόσον η ναυαγοσωστική κάλυψη λουτρικής εγκατάστασης ανατίθεται, από τον φορέα εκμετάλλευσής της, σε σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης η οποία λειτουργεί νομίμως σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, υπόχρεη για την τήρηση των, αναφερόμενων στις περιπτώσεις β΄, γ΄ και δ΄ της παραγράφου 1, υποχρεώσεων, είναι η σχολή αυτή.».
3. Απαγορεύεται η χρήση για ατομική αναψυχή ή η χορήγηση άδειας εκμίσθωσης καινοφανών θαλασσίων μέσων αναψυχής, που δε ρυθμίζονται από τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντος Γενικού Κανονισμού Λιμένων περί θαλασσίων μέσων αναψυχής, χωρίς να έχουν καθορισθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις κίνησης και κυκλοφορίας τους, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Της έκδοσης της ανωτέρω απόφασης προηγείται γνωμοδότηση, επί των θεμάτων τεχνικής φύσεως που αφορούν τα προς ρύθμιση καινοφανή θαλάσσια μέσα αναψυχής, από επιτροπή εκπροσώπων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με δυνατότητα συμμετοχής και μέλους εκτός
Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατά περίπτωση. Η σύνθεση της επιτροπής αυτής, η θητεία της και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία εκδίδεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, καταργείται κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το υπόψη θέμα.
4. Το εδάφιο στ΄ του άρθρου 17 του ν. 4177/2013 (Α΄173) αντικαθίσταται ως εξής:
«στ. Οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις σφράγισης και αποσφράγισης των καταστημάτων ή επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός χερσαίων ζωνών λιμένων ή εντός θαλασσοπλοούντων πλοίων ή πλωτών ναυπηγημάτων ή μονίμως αγκυροβολημένων πλοίων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4150/2013. Εξαιρούνται οι τουριστικοί λιμένες στους οποίους εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία.».
5. Τα τέσσερα πρώτα εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 157 του ν.δ. 187/1973 αριθμούνται ως περίπτωση α΄ και προστίθεται περίπτωση β΄ ως εξής:
«β) Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζεται η διαδικασία επιβολής των προστίμων της περίπτωσης α΄, ο τύπος, και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.».
1. Στο άρθρο 3 του ν. 4058/2012 προστίθεται παράγραφος 3 και αναριθμείται η ισχύουσα παράγραφος 3 σε παράγραφο 4, ως εξής:
«3. Οι άδειες και οι ανανεώσεις που είναι σε ισχύ μπορούν να τροποποιούνται ύστερα από αίτηση του πλοιοκτήτη ή του διαχειριστή του πλοίου, εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις έκδοσης αυτών και οι μεταβολές αφορούν στοιχεία που περιέχονται στο κείμενο της άδειας ή της ανανέωσης.».
2. To άρθρο 4 του ν. 4058/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Για κάθε τροποποίηση της άδειας ή ανανέωσης καταβάλλεται από τον αιτούντα τέλος, το ύψος του οποίου καθορίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
2. Για την έκδοση αδειών της παραγράφου 4 του άρθρου 12 καταβάλλεται από τον αιτούντα τέλος, το ύψος του οποίου καθορίζεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
3. Τα παραπάνω ποσά εισπράττονται ως έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού.
4. Τα έσοδα της παρ. 3 του άρθρου 26 του ν. 4033/2011 (Α΄ 264) αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού.»
3. Στην παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 4058/2012 οι λέξεις «της παρ. 5 του άρθρου 13» αντικαθίστανται από τις λέξεις «της παρ. 4 του άρθρου 12».
4. Στο τέλος της παρ. 7 του άρθρου 12 του ν. 4058/2012 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Τα ανωτέρω έσοδα αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ για την κοστολόγηση, τιμολόγηση και είσπραξη των εσόδων αυτών, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 60 του ν. 2935/2001 (Α΄ 162).».
5. Για την έκδοση ή την ανανέωση της άδειας καταβάλλεται από τον αιτούντα τέλος:
α) δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, εφόσον η διάρκεια ισχύος της είναι έξι (6) μήνες και
β) τριών χιλιάδων πεντακοσίων (3.500) ευρώ, εφόσον η διάρκεια ισχύος της είναι δώδεκα (12) μήνες.
Στο άρθρο όγδοο του ν. 2932/2001 (Α΄145) προστίθεται παράγραφος 15 ως εξής:
«15. Υπό το πλαίσιο του άρθρου 12 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) και του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 5 και εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο, για λόγους κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής ή κάλυψης επειγουσών συγκοινωνιακών αναγκών, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), με την οποία, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προσδιορίζονται το ύψος του μισθώματος και τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του πλοίου, να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας με δήμους ή δημοτικές ενότητες, που αποτελούν νησιά με πληθυσμό λιγότερο από 5.000 κατοίκους, μεμονωμένα ή από κοινού, διάρκειας ενός (1) έως πέντε (5) έτη, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης γραμμής ή γραμμών. Στις προγραμματικές συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται και η συμμετοχή κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων, αναπτυξιακών ανωνύμων εταιρειών, επιχειρήσεων Ο.Τ.Α. ειδικού σκοπού, με οποιαδήποτε νομική μορφή και αν λειτουργούν, επιχειρήσεων των Περιφερειών, ναυτικών εταιρειών του ν. 959/1979 (Α΄192), στις οποίες είτε τα νομικά πρόσωπα των δήμων είτε δημοτικές ενότητες που αποτελούν νησιά, με πληθυσμό λιγότερο από 5.000 κατοίκους, έχουν το σύνολο ή την πλειοψηφία των μετοχών του εταιρικού κεφαλαίου είτε έχουν κρατικό προνόμιο ή λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, καθώς και ενώσεων ή κοινοπραξιών των ναυτικών εταιρειών της προηγούμενης περίπτωσης και πλοιοκτητών του άρθρου τρίτου του παρόντος νόμου. Οι ανωτέρω συμβάσεις υπόκεινται στον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Στις προγραμματικές συμβάσεις των προηγούμενων εδαφίων απαραίτητα ορίζονται το αντικείμενο της σύμβασης, ο σκοπός και το περιεχόμενό τους, ο προϋπολογισμός τους, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης, οι πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις και η διάρκεια της σύμβασης.
Επίσης, ορίζεται το όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της και οι αρμοδιότητές του, καθώς και ρήτρες σε βάρος του συμβαλλόμενου που παραβαίνει τους όρους της προγραμματικής σύμβασης. Σε περίπτωση κατά την οποία συμβαλλόμενος σε προγραμματική σύμβαση του παρόντος άρθρου αναθέσει σε τρίτον τη διαχείριση, εκμετάλλευση και εκτέλεσή της, η ανάθεση διενεργείται για λογαριασμό του από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου. Οι φορείς του πρώτου και δεύτερου εδαφίου του παρόντος άρθρου για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων του παρόντος άρθρου μπορεί να χρηματοδοτούνται και μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.».
Η παρ. 1 του άρθρου ένατου του ν. 2932/2001 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) λειτουργεί Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) Πρόεδρος του Σ.Α.Σ. είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΝΑ.Ν.Π. και μέλη του ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τρεις (3) εκπρόσωποι του Υ.ΝΑ.Ν.Π., ένας (1) εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, δύο (2) εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.), ένας (1) εκπρόσωπος με την ιδιότητα του συγκοινωνιολόγου που ορίζεται από το Τ.Ε.Ε., και από ένας (1) εκπρόσωπος που υποδεικνύεται από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ν.Ε.Ε.), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ), την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (Π.Ν.Ο.), την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Τουρισμού, την Ένωση Πορθμείων Εσωτερικού (Ε.Π.Ε.), το Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (Η.Α.Τ.Τ.Α.), το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (Π.Σ.Χ.Ε.Μ.) και την αντιπροσωπευτικότερη ένωση ναυτικών πρακτόρων στον τομέα της ακτοπλοΐας.
Στο Σ.Α.Σ. συμμετέχει εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, αν συζητούνται θέματα ενδιαφέροντος της περιοχής του Αγίου Όρους.».
1. Πριν από την έναρξη δρομολογίων εκάστης δρομολογιακής περιόδου επιβατηγού και οχηματαγωγού, επιβατηγού ή φορτηγού πλοίου, επιβατηγού υδροπτέρυγου και ταχύπλοου πλοίου οι πλοιοκτήτες υποχρεούνται να έχουν εξοφλήσει τους βασικούς μισθούς και επιδόματα του πληρώματος του πλοίου, καθώς και τις αναλογούσες εισφορές. Οι αρμόδιες κατά τόπον Λιμενικές Αρχές, σε συνεργασία, όπου απαιτείται, με τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πριν από την έναρξη δρομολογίων του πλοίου, επαληθεύουν τη συμμόρφωση του πλοιοκτήτη με τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις του.
2. Αν Λιμενική Αρχή γίνει αποδέκτης καταγγελίας προδήλως βάσιμης ή πληροφορηθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, ότι πλοιοκτήτης δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία για την καταβολή των βασικών μισθών και επιδομάτων στο πλήρωμα, καθώς και την προσήκουσα απόδοση των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών, διερευνά το θέμα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας, τη Διεύθυνση Ελέγχου Διαχείρισης της Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων και τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Πλοίων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και χορηγεί προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών για τη συμμόρφωση του πλοιοκτήτη, ανεξάρτητα από τη διαδικασία επιβολής των νομίμων κυρώσεων. Σε περιπτώσεις παρόδου απράκτου της προθεσμίας του προηγουμένου εδαφίου, επιβάλλεται απαγόρευση απόπλου, σύμφωνα με το άρθρο 42 Κ.Δ.Ν.Δ., η οποία αίρεται, μόνον εφόσον εξοφληθούν οι οφειλόμενοι βασικοί μισθοί και επιδόματα.
3. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί να απορρίψει αίτηση δρομολόγησης, που υποβάλλεται σύμφωνα με το ν. 2932/2001 ή τη σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), στην περίπτωση επιβολής σε βάρος του πλοίου απαγόρευσης απόπλου, σύμφωνα με την παράγραφο 2, τουλάχιστον δύο (2) φορές μέσα σε χρονικό διάστημα τριών (3) ετών πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης ή την ημερομηνία σύναψης σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.
1. Υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις, όπως αυτές ορίζονται στην περίπτωση α΄ της παρ. 2 του άρθρου 46 του ν. 4150/2013, σε λιμένες διεθνούς ενδιαφέροντος, εθνικής σημασίας και μείζονος ενδιαφέροντος, που δεν κατασκευάστηκαν νομίμως έως τις 29.4.2013, από φορείς του Δημοσίου, που έχουν αποτυπωθεί και ενταχθεί στο εγκεκριμένο από την Ε.Σ.Α.Λ. Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) ή το Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.), θεωρούνται νόμιμες από την έκδοση σχετικής απόφασης από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κατόπιν αίτησης του φορέα διαχείρισης λιμένα, η οποία συνοδεύεται από: α) τεχνική περιγραφή του προς νομιμοποίηση έργου, β) εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα με κλίμακα 1:500, γ) φωτογραφίες και χάρτη της ευρύτερης περιοχής με την ακριβή θέση του έργου και δ) τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους για τα προαναφερθέντα προγράμματα (Master Plan, Π.Ε.Α.Λ.).
2. Αν από την κείμενη νομοθεσία δεν υφίσταται υποχρέωση εκπόνησης Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan) ή του Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.), τα έργα της παραγράφου 1 θεωρούνται νόμιμα από την έκδοση σχετικής απόφασης από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου φορέα, η οποία συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά α΄, β΄, γ΄ της παραγράφου 1, καθώς και τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους των έργων. Η διαδικασία νομιμοποίησης δεν κωλύεται από τη μη ύπαρξη οριοθετημένων ζωνών αιγιαλού, παραλίας, χερσαίας ή εξομοιούμενης με χερσαία ζώνη λιμένα, υπό την προϋπόθεση της εκκίνησης της διαδικασίας καθορισμού ή εξομοίωσης, σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 28 αντίστοιχα του ν. 2971/2001, μετά τη λήψη της σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου Οικονομικών, η ολοκλήρωση της οποίας δύναται να επιφέρει τον αυτοδίκαιο επανακαθορισμό των ορίων της χερσαίας ζώνης λιμένα.
3. Αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης για τα έργα των παραγράφων 1 και 2 για το χρονικό διάστημα πριν την εκκίνηση της διαδικασίας νομιμοποίησης θα εξακολουθεί να οφείλεται, μη κωλυομένης για το λόγο αυτόν, της υλοποίησης του οριζόμενου στο παρόν άρθρο.
Η εξόφλησή της μπορεί να γίνει: α) εφάπαξ, με καταβολή του πενήντα τοις εκατό (50%) του οφειλόμενου ποσού, β) με άτοκες δόσεις επί του αρχικώς βεβαιωμένου ποσού και διαγραφή προσαυξήσεων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ρυθμίζονται ο αριθμός των δόσεων και τα λοιπά θέματα εφαρμογής της παρούσας διάταξης.
4. Εκκρεμείς διαδικασίες νομιμοποίησης, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 27 του ν. 2971/2001, μπορούν να ανασταλούν, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερόμενων προς το αρμόδιο Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, και να υπαχθούν στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3.
5. Είναι δυνατή, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, σε υφιστάμενα έργα των παραγράφων 1 και 2, η εκτέλεση των αναγκαίων τεχνικών εργασιών συντήρησης και επισκευής προς αποτροπή άμεσου κινδύνου με την επίβλεψη της κατά περίπτωση αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας, κατόπιν εισήγησης της οικείας Λιμενικής Αρχής και έγκρισης του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τροποποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο
τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του λιμένα ή της λιμενικής εγκατάστασης. Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών προσωρινής αποκατάστασης δεν απαιτείται η ύπαρξη εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Η εκτέλεση των μόνιμων έργων διενεργείται με βάση τις κείμενες διατάξεις.
6. Η νομιμοποίηση ή η διατήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα, που κατασκευάσθηκαν από φορείς του Δημοσίου, ανεξάρτητα από την κατάταξη του λιμένα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, διενεργείται από το φορέα διαχείρισης του λιμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
7. Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων των παραγράφων 1, 2 και 5 του παρόντος κοινοποιείται στις αρμόδιες κατά τόπον Διευθύνσεις της Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Με επιμέλεια του φορέα διαχείρισης λιμένα, κοινοποιείται στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η βεβαίωση υπαγωγής στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, των κτιριακών εγκαταστάσεων της παραγράφου 6 του παρόντος.
8. Οι φορείς διαχείρισης Λιμένων που έχουν την υποχρέωση σύνταξης αναπτυξιακού προγράμματος και μελέτης διαχείρισης (Master Plan), οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξή τους εντός δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Μετά την παρέλευση άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας και μέχρι τη σύνταξη αναπτυξιακού προγράμματος και μελέτης διαχείρισης (Master Plan), δεν είναι δυνατή η υλοποίηση έργων στις περιοχές αρμοδιότητάς τους.
9. Οι εγκαταστάσεις του παρόντος άρθρου ανήκουν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο. Η διαχείρισή τους ανήκει στο φορέα διαχείρισης λιμένα.
10. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου που σχετίζονται με τον προγραμματισμό υλοποίησης του παρόντος, τις αναγκαίες μελέτες και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου οικοσυστήματος και πολιτιστικού κεφαλαίου, καθώς και το σεβασμό των αρχών του χωροταξικού σχεδιασμού καθορίζονται, με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και
Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η μη έκδοση της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου δεν κωλύει την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
1. Η εφαρμογή της διάταξης του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 46 του ν. 4150/2013, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4256/2014, επεκτείνεται στα Λιμενικά Ταμεία και στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.
2. Οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 16 του ν. 3868/2010, του άρθρου 32 του ν. 4238/2014 (Α΄ 38), του εδαφίου β΄ της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4039/2012 (Α΄ 15), όπως αντικαταστάθηκε με το εδάφιο α΄ της παρ. 7 του άρθρου 46 του ν. 4235/2014 (Α΄ 32) και της Υ1Γ/Γ.Π/οικ. 96967/8.10.2012 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β΄ 2718, άρθρο 5), έχουν πεδίο εφαρμογής και σε επιβάτες, πρόσωπα με αναπηρία ή μειωμένης κινητικότητας ή τυφλά άτομα, χειριστές σκύλων, βοηθείας ή σκύλων οδηγών, εκπαιδευτές των αντιστοίχων σκύλων, καθώς και άτομα-αναδόχους κουταβιών που έχουν αναλάβει τη φροντίδα αυτών στα αρχικά στάδια της εκπαίδευσής τους, που κάνουν χρήση εγκαταστάσεων, χώρων αναμονής και αναψυχής λιμένων, των επιβατικών οχηματαγωγών Ε/Γ και κρουαζιερόπλοιων αναψυχής κ.λπ.. Επίσης, έχουν συμπληρωματικό πεδίο εφαρμογής και στις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3709/2008 (Α΄ 213), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το ν. 4150/ 2013.
Οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 18 του ν. 2971/2001 (Α΄ 285), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 210 του ν. 4072/2012 (Α΄ 86), αντικαθίστανται ως εξής:
«4. Επισκευές-επεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα και εργασίες συντήρησης σε υφιστάμενους λιμένες και λιμενικές εγκαταστάσεις σε περιοχές δικαιοδοσίας Λιμενικών και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων εκτελούνται, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2, κατόπιν απόφασης του διοικητικού τους οργάνου, κοινοποιούμενης στη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και στην οικεία Λιμενική Αρχή, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) αποσκοπούν στη συντήρηση υπάρχοντος εξοπλισμού ή στην αποκατάσταση φθορών, ζημιών ή βλαβών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και των χρηστών και προκαλούνται από συνήθη χρήση κατά την εκτέλεση θεμελιωδών δραστηριοτήτων του λιμένα ή της λιμενικής εγκατάστασης (φορτο-εκφόρτωση και κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, από-επιβίβαση συναλλασσόμενων, συνήθη καιρικά φαινόμενα κ.λπ.) ή και από έκτακτες καταστάσεις (θεομηνίες, πρόσκρουση πλοίων κ.λπ.), όπως ιδίως υποσκαφές (σπηλαιώσεις), πάσης φύσεως φθορές ή ζημιές σε κρηπιδώματα και προβλήτες, καθιζήσεις ανωδομών, εξοπλισμός που χρήζει αντικατάστασης, τοπικές αστοχίες θωράκισης-προστασίας εξωτερικών λιμενικών έργων (βραχισμός),
β) αποσκοπούν στη δημιουργία υποτυπωδών, μικρής έκτασης εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των διακινούμενων επιβατών και εργαζομένων, όπως ψύκτες νερού, σκιάδια, χημικές τουαλέτες, A.T.M. τραπεζών, μηχανήματα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων, εξοπλισμός και σήμανση για τη διακίνηση πεζών και οχημάτων, παρεμβάσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης προσώπων με αναπηρία κ.λπ..
γ) δεν τροποποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των λιμένων ή των λιμενικών εγκαταστάσεων,
δ) ο προϋπολογισμός δαπάνης δημοπράτησής τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ πλέον δαπάνης Φ.Π.Α. και
ε) συνδέονται άρρηκτα με την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του λιμένα ή της λιμενικής εγκατάστασης.
5. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από υποβολή σχετικού αιτήματος του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2, υλοποιούνται επίσης σε υφιστάμενους λιμένες ή λιμενικές εγκαταστάσεις:
α) τα έργα της παραγράφου 4, προϋπολογισμού δαπάνης δημοπράτησής τους άνω των 20.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. και μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α..
β) η εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας, με στόχο τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Κώδικα περί Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων ISPS (International Ship and Port Facility Security), του ν. 3622/2007, της Συνθήκης Schengen, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 725/2004, της απόφασης του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας 4442/20.1.2010 (Β΄479) για τη βελτίωση της ασφάλειας των πλοίων, των λιμενικών εγκαταστάσεων και των λιμένων από παράνομες ενέργειες και των μελετών Σχεδίου Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης (Σ.Α.Λ.Ε.) που έχουν εκπονηθεί με βάση τη μελέτη Αξιολόγησης Λιμενικών Εγκαταστάσεων (Α.Λ.Ε.), όπως κινητές περιφράξεις, εγκατάσταση φυλακίων ελέγχου, τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης επί στύλων, προστατευτικές μπάρες και άλλες παρεμβάσεις, με τις οποίες δεν τροποποιούνται ή αλλοιώνονται τα υφιστάμενα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των λιμένων ή των λιμενικών εγκαταστάσεων και δεν παρακωλύεται η λειτουργία του.».
Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, έργα εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένα επί εκτάσεων των οποίων η χρήση έχει αποδοθεί με νόμο ή με Σύμβαση Παραχώρησης σε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αδειοδοτούνται και υλοποιούνται από την, κατά περίπτωση, αρμόδια
Διεύθυνση του οικείου δήμου ή της οικείας Περιφέρειας.
1. Η υποπαράγραφος ι΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«ι) «Κυβερνήτης»:
αα. για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής τα οποία επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα: είναι το πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον εκναυλωτή ή ο επιβάτης που διαθέτει τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα για τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, όπως αυτά καθορίσθηκαν με την 3342/02/2004/21.1.2004 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Β΄ 478), όπως τροποποιήθηκε με την 3342/13/2004/20.8.2004 (Β΄ 1330),
ββ. για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής: είναι το πρόσωπο το οποίο ασκεί τη διακυβέρνηση του πλοίου και διαθέτει τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα για τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, όπως αυτά καθορίσθηκαν με την 3342/02/2004/21.1.2004 απόφαση Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως τροποποιήθηκε με την 3342/13/2004/20.8.2004.
Ο κυβερνήτης έχει όλες τις αρμοδιότητες και ευθύνες που προβλέπονται για τον πλοίαρχο.».
2. Η υποπαράγραφος ιγ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 καταργείται.
3. Στο άρθρο 1 του ν. 4256/2014 προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Με την επιφύλαξη του π.δ. 44/2011 (Α΄110), ο υπολογισμός του αριθμού επιβατών των πλοίων των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και της παραγράφου 5 του άρθρου 9 του παρόντος νόμου, που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής, γίνεται, σύμφωνα με τα άρθρα 15 (εξαιρουμένης της παραγράφου 3) και 20 του π.δ. 917/1979 (Α΄ 257) και αναγράφεται στο Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης (Π.Γ.Ε.) ή στο Πιστοποιητικό Ασφαλείας (Π.Α.), κατόπιν ελέγχου του πλοίου από Α.Ο.. Τα ανάλογα πιστοποιητικά
αναγράφουν απαραίτητα τον αριθμό διαθέσιμων κλινών. Απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο υπέρβαση του αριθμού επιβατών του προηγούμενου εδαφίου. Σε περίπτωση ολικής ναύλωσης, ο αριθμός των επιβαινόντων τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας ορίζεται αντίστοιχα από το Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης (Π.Γ.Ε.) ή το Πιστοποιητικό Ασφαλείας (Π.Α.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου. Όταν συνάπτεται
ολική ναύλωση που περιλαμβάνει διανυκτέρευση, οι κλίνες που διαθέτει το πλοίο αντιστοιχούν στον αριθμό των επιβατών που διανυκτερεύουν.».
4. Η υποπαράγραφος β΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«β. Η διάρκεια της σύμβασης ναύλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δώδεκα (12) ώρες. Ως τόπος και χρόνος έναρξης και λήξης της σύμβασης ναύλωσης θεωρούνται, αντίστοιχα, ο τόπος και ο χρόνος παράδοσης και επαναπαράδοσης του πλοίου αναψυχής που αναγράφονται στο ναυλοσύμφωνο.».
5. Η περίπτωση γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. Για τα σκάφη της περίπτωσης α΄, τα οποία φέρουν σημαία άλλη πλην της ελληνικής απαιτείται να συμμορφώνονται πλήρως με τις αντίστοιχες απαιτήσεις που αφορούν πλοία με ελληνική σημαία. Προς απόδειξη της ως άνω συμμόρφωσης, τα σκάφη αυτά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με Πιστοποιητικό Ελέγχου Ξένου Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής το οποίο εκδίδεται από Αναγνωρισμένο Οργανισμό (Νηογνώμονα), ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για πλοία με ελληνική σημαία αντίστοιχης κατηγορίας.
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τα λοιπά ζητήματα που αφορούν την έκδοση του ανωτέρω Πιστοποιητικού.».
6. Στο άρθρο 3 του ν. 4256/2014 προστίθενται παράγραφοι 6 και 7, ως εξής:
«6. Επιβίβαση στο πλοίο αναψυχής άλλων προσώπων, πέραν αυτών που αναγράφονται στην ενημερωμένη κατάσταση επιβαινόντων, ή οριστική αποβίβαση ενός ή περισσότερων από τους επιβαίνοντες, πριν από τη λήξη του ναυλοσυμφώνου, επιτρέπεται, εάν αυτό προβλέπεται από το ναυλοσύμφωνο, με την αναγραφή των ονοματεπωνύμων των προσώπων που θα επιβιβαστούν ή αποβιβαστούν και του λιμένα επιβίβασής ή αποβίβασής τους ή αν πρόκειται για λόγους που οφείλονται σε ανωτέρα βία ή ηθελημένη αποχώρηση επιβαίνοντος.
Προσωρινή αποβίβαση ενός ή περισσοτέρων από τους επιβαίνοντες επιτρέπεται, εφόσον στην ενημερωμένη κατάσταση επιβαινόντων αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των προσώπων που θα επιβιβαστούν ή αποβιβαστούν και ο λιμένας επιβίβασής ή αποβίβασής τους.
7. Πλοιοκτήτης ή εφοπλιστής επαγγελματικού πλοίου αναψυχής επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των ελάχιστων προβλεπομένων ημερών ναύλωσης, να είναι και κυβερνήτης ή πλοίαρχος του πλοίου αναψυχής, εφόσον καταχωρίζεται με την ανωτέρω ιδιότητα στην κατάσταση επιβαινόντων, κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 7.».
7. Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4256/2014 καταργείται.
8. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4256/2014, όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 2.β του άρθρου 55 του ν. 4276/2014 (Α΄155), αντικαθίσταται ως εξής:
«1.α. Τα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής, εφόσον είναι ναυλωμένα, πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντίγραφο ναυλοσυμφώνου και με ενημερωμένες καταστάσεις επιβαινόντων πριν από τον απόπλου τους από το λιμένα αφετηρίας. Το αντίγραφο ναυλοσυμφώνου και οι ενημερωμένες καταστάσεις επιβαινόντων προσυπογράφονται από τον Πλοίαρχο ή τον Κυβερνήτη, ο οποίος βεβαιώνει την ημερομηνία και την ώρα προσυπογραφής, βρίσκονται πάντοτε στο πλοίο και επιδεικνύονται σε κάθε ζήτηση από τις αρμόδιες Αρχές.
Οι ενημερωμένες καταστάσεις επιβαινόντων περιέχουν τα στοιχεία της παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 23/1999. Με ευθύνη του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή, αντίγραφα των ναυλοσυμφώνων και των ενημερωμένων καταστάσεων του προηγούμενου εδαφίου γνωστοποιούνται, πριν τον απόπλου από το λιμένα αφετηρίας, στην αρμόδια λιμενική Αρχή του λιμένα αυτού. Για τη γνωστοποίηση του προηγούμενου εδαφίου, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο ν. 3979/2011 (Α΄138). Στους παραβάτες των δυο προηγούμενων εδαφίων επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 12 του π.δ. 23/1999. Η ανωτέρω υποχρέωση αναφορικά με την κατάσταση επιβαινόντων διατηρείται, και στην περίπτωση της παραγράφου 2 του άρθρου 9. Αντίγραφα των ναυλοσύμφωνων υποβάλλονται από τον εκναυλωτή, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 3, στις υπηρεσίες της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α΄ 170).
Πλοίαρχος ή Κυβερνήτης ο οποίος συντάσσει, προσυπογράφει ή αποδέχεται πλαστά ή εικονικά ή ανακριβή ναυλοσύμφωνα ή καταστάσεις επιβαινόντων, καθώς και όποιος νοθεύει ναυλοσύμφωνα ή καταστάσεις επιβαινόντων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) ετών.
β. Ο Πλοίαρχος ή ο Κυβερνήτης πλοίου αναψυχής είναι υποχρεωμένος να μεριμνά, ώστε το σύνολο των επιβαινόντων να φέρει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και να επιδεικνύει σε κάθε ζήτηση στις αρμόδιες Αρχές ταυτότητα, διαβατήριο ή άλλο ικανό δημόσιο αποδεικτικό από το οποίο να πιστοποιείται η ταυτοπροσωπία καθενός από τους επιβάτες. Αν κατά τη διάρκεια της ναύλωσης επέλθει μερική μεταβολή στην κατάσταση επιβαινόντων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, ο πλοίαρχος ή ο κυβερνήτης υποχρεούται να προβεί σε σχετική σημείωση στην κατάσταση επιβαινόντων, την οποία προσυπογράφει, σύμφωνα με τα αναλυτικά οριζόμενα στην περίπτωση α΄ της παρούσας παραγράφου. Η ολική μεταβολή της κατάστασης επιβαινόντων απαγορεύεται και ισοδυναμεί με τερματισμό της τρέχουσας ναύλωσης.
γ. Με ευθύνη του πλοιοκτήτη ή εφοπλιστή, τηρείται αρχείο ναυλοσυμφώνων και καταστάσεων επιβαινόντων για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από την ολοκλήρωση κάθε ταξιδιού. Το αρχείο του προηγούμενου εδαφίου είναι διαθέσιμο σε κάθε δημόσια αρχή. Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 7, αρκεί η ηλεκτρονική τήρηση του αρχείου του προηγούμενου εδαφίου.
δ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την έκδοση με ηλεκτρονικό τρόπο αδειών απόπλου και κατάπλου, την ηλεκτρονική έγκριση θέσης ελλιμενισμού και την ηλεκτρονική υποβολή τελών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
9. Η υποπαράγραφος α΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«α. Πλοία αναψυχής με ολικό μήκος μέχρι και είκοσι τέσσερα (24) μέτρα επιτρέπεται να εκναυλώνονται, χωρίς να υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα. Τη διακυβέρνηση των πλοίων αναψυχής του προηγούμενου εδαφίου αναλαμβάνει κυβερνήτης, ο οποίος προσλαμβάνεται από τον εκναυλωτή και θεωρείται προστηθείς αυτού, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο ναυλοσύμφωνο. Τα πλοία αναψυχής του πρώτου εδαφίου της παρούσας υποπαραγράφου με μεταφορική ικανότητας άνω των δώδεκα (12) επιβατών επιτρέπεται να εκναυλώνονται, μόνον όταν υπηρετεί σε αυτά πλοίαρχος και πλήρωμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του πρώτου άρθρου του παρόντος νόμου.».
10. Οι υποπαράγραφοι α΄ και β΄ της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4256/2014 αντικαθίστανται, ως εξής:
«α. Οι κυβερνήτες ή οι πλοίαρχοι πλοίων αναψυχής, που εκτελούν σύμβαση ναύλωσης, απαλλάσσονται από την υποχρέωσή τους να θεωρούν τα ναυτιλιακά έγγραφα των πλοίων αυτών, να λαμβάνουν άδεια απόπλου από τη Λιμενική Αρχή κάθε λιμένα προσέγγισης και να υποβάλουν δήλωση κατάπλου. Οι ως άνω θα εκπληρώνουν την υποχρέωση αυτή για κάθε ναύλωση και για το χρονικό διάστημά της, μόνο από τη Λιμενική Αρχή του λιμένα αφετηρίας. Αν η ναύλωση αρχίζει στην αλλοδαπή, τα ναυτιλιακά έγγραφα θεωρούνται στο πρώτο ελληνικό λιμάνι στο οποίο καταπλέει το πλοίο.
β. Η ανωτέρω διάταξη ισχύει και στην περίπτωση της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου.».
11.α. Η παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4256/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο διαφήμιση, σε οποιαδήποτε χώρα, της εκμετάλλευσης ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στην Ελλάδα, με σύμβαση ολικής ναύλωσης ανεξαρτήτως της σημαίας του πλοίου.».
β. Η παρ. 5 του άρθρου 9 και η παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 4256/2014 καταργούνται.
12. Η υποπαράγραφος γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 4256/2014, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. Κατ’ εξαίρεση, λόγω έλλειψης ή ανεπάρκειας και ιδιομορφίας των υφιστάμενων συγκοινωνιακών εξυπηρετήσεων και συνθηκών ή για το σκοπό της εξυπηρέτησης της τουριστικής κίνησης, επιτρέπεται:
αα) η παραλαβή επιβατών από ενδιάμεσους ελληνικούς λιμένες, εφόσον η τελική αποβίβαση τους γίνεται στον ενδιάμεσο λιμένα από τον οποίο επιβιβάσθηκαν, με έγκριση της Λιμενικής Αρχής του ενδιάμεσου λιμένα, ύστερα από αίτηση του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή ή νόμιμα εξουσιοδοτημένου από αυτούς προσώπου, στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία ταυτότητας των
επιβατών, ο χρόνος παραλαβής και ο χρόνος τελικής αποβίβασής τους στον ενδιάμεσο λιμένα,
ββ) η αποβίβαση επιβατών σε ενδιάμεσους ελληνικούς λιμένες και η επιστροφή τους στο σημείο επιβίβασης τους κατά την ίδια ή διαφορετική ημερομηνία, με την προϋπόθεση ότι το ταξίδι πραγματοποιείται, σύμφωνα με το ν. 393/1976 (Α΄199) ή το π.δ. 339/1996 (Α΄225),
γγ) η εκτέλεση ταξιδιού, το οποίο περιλαμβάνει συνδυασμό επαγγελματικού τουριστικού ημερόπλοιου και άλλων μέσων μεταφοράς υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) το ταξίδι πραγματοποιείται, σύμφωνα με το ν. 393/1976 ή το π.δ. 339/1996 και β) η συνολική χρονική διάρκεια του ταξιδιού δεν υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες,
δδ) η εκτέλεση μονής διαδρομής, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, εφόσον δεν παραβλάπτεται η λειτουργία της δρομολογιακής γραμμής. Η αντίστοιχη αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η εκτέλεση της μονής διαδρομής του προηγούμενου εδαφίου εγκρίνεται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία καθορίζεται η χρονική περίοδος δραστηριοποίησης των ημεροπλοίων και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας υποπερίπτωσης.».
13. Η υποπαράγραφος δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4256/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«δ. Ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, υποβάλλει δήλωση στη Λιμενική Αρχή, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το σημείο εκκίνησης του ημερήσιου θαλάσσιου ταξιδιού, με την οποία γνωστοποιεί αναλυτικά τους λιμένες, όρμους και ακτές προσέγγισης και αποεπιβίβασης επιβατών, σύμφωνα με το ισχύον Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης (Π.Γ.Ε.) ή το Πιστοποιητικό Ασφαλείας (Π.Α.) ή την Άδεια Εκτέλεσης Πλόων, και τις ημερομηνίες/περίοδο
διενέργειας του ταξιδιού. Όμοια δήλωση απαιτείται για οποιαδήποτε τροποποίηση, πριν από την έναρξη του ημερήσιου θαλάσσιου ταξιδιού.».
14. Έναρξη ισχύος των παραγράφων 1 έως 15 του παρόντος ορίζεται η 1η Δεκεμβρίου 2017.
15. Το αναφερόμενο ποσό στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 4 του άρθρου 46 του ν. 4150/2013, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.4 του άρθρου 41 του ν. 4256/2014, αντικαθίσταται με το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ.
Η υποπαράγραφος ι΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
«ι) «Κυβερνήτης»:
αα. για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής τα οποία επιτρέπεται να εκναυλώνονται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα: είναι το πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον εκναυλωτή ή ο επιβάτης που διαθέτει τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα για τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, όπως αυτά καθορίσθηκαν με την 3342/02/2004/21.1.2004 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Β΄ 478), όπως τροποποιήθηκε με την 3342/13/2004/20.8.2004 (Β΄ 1330),
ββ. για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής: είναι το πρόσωπο το οποίο ασκεί τη διακυβέρνηση του πλοίου και διαθέτει τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα για τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, όπως αυτά καθορίσθηκαν με την 3342/02/2004/21.1.2004 απόφαση Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως τροποποιήθηκε με την 3342/13/2004/20.8.2004.
Ο κυβερνήτης έχει όλες τις αρμοδιότητες και ευθύνες που προβλέπονται για τον πλοίαρχο.».
Η παρ. 1 του άρθρου δέκατου ένατου του ν. 2932/2001, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 44 του ν. 4150/2013, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.).
Η Ε.Σ.Α.Λ. συγκροτείται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και μετέχουν με τους αναπληρωτές τους: ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, ως Πρόεδρος, δύο (2) εκπρόσωποι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από ένας (1) εκπρόσωπος για καθένα από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, καθώς και ο Πρόεδρος της Ρ.Α.Λ.. Στις συνεδριάσεις της Ε.Σ.Α.Λ. καλείται υποχρεωτικά, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε.), ένας (1) εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Π.Ε.Ν.), καθώς και εκπρόσωπος του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας, εφόσον συζητούνται ζητήματα αρμοδιότητάς τους. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής μπορούν, επίσης, να καλούνται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, με ειδίκευση σε θέματα εκτέλεσης λιμενικών έργων, καθώς επίσης και προϊστάμενοι Διευθύνσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή άλλων Υπουργείων, με αντικείμενο αρμοδιότητας συναφές προς τα εξεταζόμενα από την Ε.Σ.Α.Λ. θέματα.
Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, ο οποίος προεδρεύει της Ε.Σ.Α.Λ., καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, εισηγείται τα προς συζήτηση θέματα και επιμελείται της εκτέλεσης των αποφάσεων της Επιτροπής. Για τις αποφάσεις της Ε.Σ.Α.Λ. που επηρεάζουν την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.».
Στο άρθρο 24 του ν. 2971/2001, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 του ν. 3153/2003 (Α΄ 153), προστίθενται παράγραφοι 8 και 9, ως εξής:
«8. Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος,είναι δυνατή, με απόφαση του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, η χωρίς αντάλλαγμα διάθεση χώρων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα σε Υπηρεσίες του Δημοσίου.
Τα σχετικά έργα πραγματοποιούνται, με απόφαση του αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, η οποία εγκρίνεται από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων. Μετά τη λήξη της παραχώρησης, ο παραχωρησιούχος υποχρεούται στην αποκατάσταση των παραχωρούμενων χώρων. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, καταρτίζεται ο κατάλογος των έργων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας παραγράφου.
9. Για οποιαδήποτε περίπτωση δωρεάς από φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε Οργανισμούς Λιμένα και σε κρατικά Λιμενικά Ταμεία, εκδίδεται απόφαση αποδοχής από τον αρμόδιο φορέα, η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.».
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνιστάται, κατ’ εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 159 του ν. 3528/2007, Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο με έδρα την έδρα του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων, στο οποίο υπάγεται το μόνιμο και Ι.Δ.Α.Χ. προσωπικό των Λιμενικών Ταμείων της χώρας, εποπτείας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είναι δυνατόν τα υπηρεσιακά συμβούλια να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης.
1. H παρ. 2.1.α του άρθρου 8 του ν. 3142/1955 (Α΄ 43) αντικαθίσταται ως εξής:
«2.1.α) ανώτατο όριο ηλικίας ορίζεται το 50ό έτος ηλικίας του υποψηφίου».
2. Η παρ. 2.1.γ του άρθρου 8 του ν. 3142/1955 καταργείται.
3. Η παρ. 2.β του άρθρου 8 του ν. 3142/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
«2.β) Να είναι κάτοχος διπλώματος Πλοιάρχου Α΄ τάξης και να μην έχει στερηθεί οριστικά του διπλώματος αυτού.».
4. Η παρ. 2.γ του άρθρου 8 του ν. 3142/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
«2.γ) Να έχει αποκτήσει από της απογραφής του μέχρι της συμμετοχής του στο διαγωνισμό, πραγματική υπερδεκαετή θαλάσσια υπηρεσία επί εμπορικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής επί ελληνικών πολεμικών ή βοηθητικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και της υπηρεσίας επί πλοίων ανηκόντων στο κράτος, εκ της οποίας τριετή τουλάχιστον, ως πλοίαρχος, σε μηχανοκίνητα πλοία εν ενεργεία ολικής χωρητικότητας (ο.χ.) άνω των 1.500 κόρων ή σε πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) εν ενεργεία. Κατ’ εξαίρεση, γίνονται, επίσης, δεκτοί Πλοίαρχοι Α΄ τάξης, προερχόμενοι από τις τάξεις των μόνιμων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος ή του Πολεμικού Ναυτικού, εφόσον έχουν αποκτήσει υπερτριετή τουλάχιστον υπηρεσία Αξιωματικού στο Εμπορικό Ναυτικό (Ε.Ν.), που έχει αποκτηθεί μετά την απομάκρυνσή τους από την τάξη των μονίμων.
Σε όσους από αυτούς λαμβάνουν σύνταξη, καταβάλλεται εκ του Κεφαλαίου Πλοηγικής Υπηρεσίας η διαφορά η εκάστοτε υφιστάμενη μεταξύ της συντάξεώς τους και των αποδοχών του μονίμου Πλοηγού. Η κατά τα ανωτέρω θαλάσσια υπηρεσία στο Ε.Ν. ή στο Π.Ν. πρέπει να πληροί τους όρους των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων περί αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και λογίζεται στο μέτρο που οι διατάξεις αυτές ορίζουν.».
5. Η παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 3142/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι μόνιμοι πλοηγοί και Αρχιπλοηγοί αποχωρούν από την υπηρεσία τους, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.».
6. Οι παράγραφοι 6α και 6β του άρθρου 8 του ν. 3142/1955, όπως είχαν προστεθεί με το άρθρο 46 του ν. 4502/1966 (Α΄ 54), καταργούνται.
7. Στο άρθρο 8 του ν. 3142/1955 προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής:
«7. Μόνιμοι πλοηγοί που υπηρετούν ήδη στην Πλοηγική Υπηρεσία, κάτοχοι διπλώματος Πλοιάρχου Β΄ τάξης, μπορούν, μετά τη συμπλήρωση εξαετούς υπηρεσίας, να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος Πλοιάρχου Α΄ τάξης.».
8. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 3142/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Προς κάλυψη κάθε άλλης προσηκόντως διαπιστούμενης υπηρεσιακής ανάγκης πλοηγικών σταθμών μη επαρκώς στελεχωμένων, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου Πλοηγικής Υπηρεσίας (Σ.Π.Υ.), μπορεί να επιτραπεί στους Λιμενάρχες να αναθέτουν την πλοήγηση πλοίων σε διπλωματούχους Πλοιάρχους Α΄ τάξης, έστω και συνταξιούχους του Ν.Α.Τ., γνώστες της περιοχής του λιμένος των ευκολιών αυτού και των λοιπών τοπικών συνθηκών, έναντι αποζημίωσης, οριζομένης με την ίδια απόφαση, αναλόγως της χωρητικότητας του πλοηγούμενου πλοίου και μη δυναμένης να υπερβαίνει, σε κάθε περίπτωση, το ένα δεύτερο των εισπραττομένων για την πλοήγηση πλοηγικών δικαιωμάτων, συνολικώς δε κατά μήνα τα τρία τέταρτα του, στους μόνιμους πλοηγούς, καταβαλλόμενου εκάστοτε μισθού.».
9. Η παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 3142/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Οι έμμισθοι έκτακτοι Πλοηγοί υπηρετούν μόνον στο λιμένα για τον οποίο διορίσθηκαν και απολύονται με τον ίδιο τρόπο που διορίζονται, όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους ή όταν ύστερα από γνώμη του Σ.Π.Υ., αντικατασταθούν με την κατάταξη ή απόσπαση μονίμων πλοηγών. Η απόλυση των έκτακτων έμμισθων πλοηγών γίνεται αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς καταβολή αποζημίωσης.».
10. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 3142/1955 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Όσοι ανήκουν στο κατώτερο βοηθητικό προσωπικό προσλαμβάνονται, εφόσον έχουν ηλικία όχι μεγαλύτερη των πενήντα (50) ετών και διαθέτουν τα λοιπά γενικά προσόντα του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 8, με απόφαση του Υπουργού, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του Σ.Π.Υ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».
11. Στο άρθρο 13 του ν. 3142/1955 προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Οι Πλοηγοί υποχρεούνται να φέρουν τα διακριτικά γνωρίσματα του Πλοιάρχου και το διεθνές σήμα των Πλοηγών.».
Η προθεσμία που ορίζεται στην παρ. 15 του άρθρου εικοστού πρώτου του ν. 2932/2001 παρατείνεται εκ νέου κατά δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
1. Mε την επιφύλαξη των διατάξεων για τις περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας, επιτρέπεται η τοποθέτηση, χρήση και εκμετάλλευση ναυδέτων, όπως ορίζονται στην περίπτωση ιβ΄ του άρθρου 1 του ν. 4278/2014 (Α΄ 157) για την πρόσδεση τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών σε οριοθετημένες θαλάσσιες περιοχές εντός θαλάσσιας ζώνης λιμένα. Η τοποθέτηση, χρήση και εκμετάλλευση των ναυδέτων του προηγουμένου εδαφίου επιτρέπεται μόνον στις περιοχές που δεν λειτουργούν χωροθετημένοι τουριστικοί λιμένες.
2. Με απόφαση του αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα καθορίζεται ο μέγιστος αριθμός ναυδέτων ανά οριοθετημένη περιοχή. Μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου για τοποθέτηση και χρήση ναυδέτου εντός θαλάσσιας ζώνης λιμένα, εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, που εγκρίνεται ύστερα από εισήγηση της Λιμενικής Αρχής και σύμφωνη γνώμη του Γ.Ε.Ν. και της αρμόδιας Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στην απόφαση του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα καθορίζεται το οικονομικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση του δικαιώματος τοποθέτησης και χρήσης των ναυδέτων, που αποτελεί έσοδό του, το χρονικό διάστημα της παραχώρησης, καθώς και οι λοιποί όροι αυτής.
3. Για την τοποθέτηση και εκμετάλλευση ναυδέτων εντός θαλάσσιας ζώνης λιμένα από τον ίδιο το φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, εκδίδεται κατόπιν αίτησης της διοίκησής του, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από εισήγηση της Λιμενικής Αρχής και σύμφωνη γνώμη του Γ.Ε.Ν. και της αρμόδιας Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Τα τέλη πρόσδεσης τόσο στα ήδη υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος ναύδετα όσο και σε όσα τοποθετηθούν μετά την έναρξη ισχύος του, αποτελούν έσοδο του οικείου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα και καθορίζονται με απόφασή του.
1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η παραλαβή και η διαχείριση των αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου που προέρχονται από τα πλοία, επιτρέπεται αποκλειστικά σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (Η.Μ.Α.) του άρθρου 2 της 4394/4026/2016 (Β΄ 2992) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στο σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων διαχείρισης λιμένων του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, όπως απαριθμούνται στο Παράρτημα II του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1315/2013, (εφεξής «δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης λιμένων»), με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων των Συμβάσεων Παραχώρησης, όπως αυτές ορίζονται στην περίπτωση β΄ της παρ. 5 του άρθρου 132 του ν. 4389/2016 (Α΄94).
2. Από τη θέση σε ισχύ του παρόντος, τα σχέδια παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων διαχείρισης των λιμένων της προηγούμενης παραγράφου αναρτώνται υποχρεωτικά στις αντίστοιχες ιστοσελίδες αυτών, καθώς και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
3. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης λιμένων της παραγράφου 1 δημοσιεύουν, ανά πενταετία, προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωριστά για καθεμία από τις κατηγορίες αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου της παραγράφου 9, με αντικείμενο την κατάρτιση καταλόγου πολλαπλών παρόχων για καθεμιά από τις κατηγορίες αυτές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος του προηγούμενου εδαφίου δημοσιεύονται το αργότερο εντός εκατόν ογδόντα (180) ημερών από την έναρξη ισχύος του ή τη λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων.
4. Οι δημόσιοι φορείς διαχείρισης λιμένων της παραγράφου 1 υποχρεούνται, πριν τη δημοσίευση των προσκλήσεων ενδιαφέροντος της παραγράφου 3, να διεξαγάγουν προκαταρκτικές διαβουλεύσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 46 και 47 του ν. 4412/2016 (Α΄147).
5. Οι δημόσιοι φορείς διαχείρισης λιμένων της παραγράφου 1 υποχρεούνται να αναρτούν τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της παραγράφου 3 στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 3861/2010 (Α΄ 112).
6. Με τις προσκλήσεις της παραγράφου 3, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης λιμένων της παραγράφου 1 δύνανται να απαιτήσουν από τους υποψήφιους αναδόχους τη συμμόρφωσή τους με ελάχιστες απαιτήσεις, οι οποίες μπορούν να αφορούν μόνο τα εξής:
α) τα επαγγελματικά προσόντα των υποψήφιων αναδόχων, του προσωπικού τους ή των φυσικών προσώπων, τα οποία διαχειρίζονται πραγματικά και συνεχώς τις δραστηριότητές τους,
β) την οικονομική επάρκεια των υποψήφιων αναδόχων,
γ) τον εξοπλισμό που απαιτείται για την παροχή της λιμενικής υπηρεσίας συλλογής των αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου υπό κανονικές και ασφαλείς συνθήκες και την ικανότητα διατήρησης αυτού του εξοπλισμού στο απαιτούμενο επίπεδο,
δ) τη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας σε όλους τους χρήστες, σε κάθε θέση πλεύρισης και χωρίς διακοπές, νυχθημερόν και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους,
ε) τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ως προς την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών ή την ασφάλεια και προστασία του λιμένα ή της πρόσβασης σε αυτόν, των εγκαταστάσεών του, του εξοπλισμού και των εργατών και άλλων προσώπων,
στ) τη συμμόρφωση με τις τοπικές, εθνικές, ενωσιακές και διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις,
ζ) τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις στον τομέα του κοινωνικού και εργατικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των όρων των εν ισχύι συλλογικών συμβάσεων, των απαιτήσεων επάνδρωσης και των απαιτήσεων σχετικά με τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών, καθώς και με τους ισχύοντες κανόνες για τις επιθεωρήσεις εργασίας,
η) τα εχέγγυα αξιοπιστίας των υποψήφιων αναδόχων, όπως καθορίζονται σύμφωνα με τη σχετική εφαρμοστέα εθνική νομοθεσία, λαμβανομένων υπόψη τυχόν επιτακτικών λόγων αμφισβήτησης της αξιοπιστίας αυτών.
Στην περίπτωση που οι ελάχιστες απαιτήσεις περιλαμβάνουν ειδικές γνώσεις για τις τοπικές συνθήκες, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης λιμένων εξασφαλίζουν την ύπαρξη επαρκούς πρόσβασης στις αντίστοιχες πληροφορίες, υπό όρους διαφανείς, που δεν εισάγουν διακρίσεις, ώστε οι ειδικές γνώσεις για τις τοπικές συνθήκες να μην συνιστούν λόγο αποκλεισμού υποψήφιων αναδόχων.
7. Οι ελάχιστες απαιτήσεις της προηγούμενης παραγράφου:
α) είναι διαφανείς, αντικειμενικές, δεν εισάγουν διακρίσεις, ιδίως προς όφελος μίας επιχείρησης ή φορέα στον οποίο οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης λιμένων έχουν συμφέροντα, είναι αναλογικές και σχετικές με την κατηγορία και τη φύση της οικείας υπηρεσίας,
β) πληρούνται έως ότου λήξει το δικαίωμα παροχής της υπηρεσίας,
γ) μοναδικό σκοπό έχουν τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των λιμενικών υπηρεσιών,
δ) δεν θα πρέπει να δημιουργούν εμπόδια στην είσοδο νέων παρόχων στην αγορά και στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου,
ε) επιτρέπουν στους υποψήφιους αναδόχους να ξεκινούν έγκαιρα την παροχή των υπηρεσιών,
στ) απαγορεύεται να επιβάλουν υποχρεωτικές κατώτατες τιμές ή αμοιβές για την παροχή των υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης των αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου που προέρχονται από τα πλοία είτε αυτές ορίζονται ευθέως είτε προσδιορίζονται εμμέσως με την εφαρμογή συντελεστή κέρδους ή με άλλο ποσοστιαίο υπολογισμό,
ζ) απαγορεύεται να επιβάλουν στους υποψήφιους αναδόχους υποχρέωση να προσφέρουν μαζί με τη δική τους υπηρεσία, άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες,
η) απαγορεύεται να περιορίζουν ή να περιορίζουν με ποινή αποκλεισμού των υποψηφίων τις ελάχιστες απαιτήσεις επαγγελματικών προσόντων και οικονομικής επάρκειας μόνο σε λιμένες ή σε λιμένες ενός μόνο κράτους.
Οι ελάχιστες απαιτήσεις της προηγούμενης παραγράφου αναρτώνται στην ιστοσελίδα του αντίστοιχου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα διαχείρισης λιμένα της παραγράφου 1, ο οποίος μεριμνά και για την εκ των προτέρων ενημέρωση των υποψήφιων αναδόχων.
8. Οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της παραγράφου 3 καθορίζουν υποχρεωτικά μόνο:
α) τις κατηγορίες των αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου που προέρχονται από πλοία τα οποία χρησιμοποιούν το λιμένα, με σαφή αναφορά ενός ή και περισσότερων Παραρτημάτων της Σύμβασης Marpol 73/78 και του συνόλου των αντίστοιχων κωδικών του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (Ε.Κ.Α.) για το κάθε Παράρτημα,
β) τα αναφερόμενα στο άρθρο 8 της ανωτέρω 8111.1/41/2009 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Β΄ 412),
γ) τα ακόλουθα είδη εγγυήσεων: αα) εγγύηση καλής λειτουργίας, το ύψος της οποίας καθορίζεται σε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, αριθμητικώς και ολογράφως σε ευρώ, και δεν μπορεί να υπολείπεται του 8% του συνόλου των τελών του άρθρου 8 της ανωτέρω 8111.1.41/2009 κοινής υπουργικής απόφασης που αντιστοιχούν στο προηγούμενο από τη δημοσίευση της πρόσκλησης οικονομικό έτος εκτός Φ.Π.Α., με ανάλογη στρογγυλοποίηση. Η εγγύηση καλής λειτουργίας καταπίπτει, σε κάθε περίπτωση ελαττωμάτων που ανακύπτουν ή ζημιών που προκαλούνται από τη μη προσήκουσα παροχή υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου που προέρχονται από τα πλοία.
Ο χρόνος ισχύος της εγγύησης καλής λειτουργίας πρέπει να είναι μεγαλύτερος από πέντε (5) έτη. Η εγγύηση καλής λειτουργίας επιστρέφεται εξήντα (60) ημέρες μετά τη δημοσίευση της επόμενης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ββ) εγγύηση καλής εκτέλεσης, το ύψος της οποίας καθορίζεται σε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, αριθμητικώς και ολογράφως σε ευρώ, και δεν μπορεί να υπολείπεται του 5% του συνόλου των τελών του άρθρου 8 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, που αντιστοιχούν στα πέντε (5) προηγούμενα από τη δημοσίευση της πρόσκλησης οικονομικά έτη εκτός Φ.Π.Α., με ανάλογη στρογγυλοποίηση. Η εγγύηση καλής εκτέλεσης καταπίπτει, σε κάθε περίπτωση παράβασης της κείμενης νομοθεσίας, όπως ενδεικτικά της 8111.1/41/2009 κοινής υπουργικής απόφασης, της 4394/4026/2016 απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και
του σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων. Ο χρόνος ισχύος της εγγύησης καλής εκτέλεσης πρέπει να είναι μεγαλύτερος από πέντε (5) έτη. Η εγγύηση καλής εκτέλεσης επιστρέφεται εξήντα (60) ημέρες, μετά τη δημοσίευση της επόμενης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλογικά τα οριζόμενα στο άρθρο 72 του ν. 4412/ 2016. Οι εγγυήσεις της παρούσας περίπτωσης αποτελούν δικαιολογητικό υπογραφής της αναφερόμενης στην παράγραφο 10 του παρόντος άρθρου, σύμβασης,
δ) τη σαφή και απαρέγκλιτη υποχρέωση κάθε υποψήφιου αναδόχου να πληροί της απαιτήσεις του εκάστοτε ισχύοντος σχεδίου παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, ιδίως αναφορικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής, τα χρησιμοποιούμενα στο συγκεκριμένο λιμένα συλλεκτικά μέσα, το χρησιμοποιούμενο στο συγκεκριμένο λιμένα εξοπλισμό, τον αριθμό του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού, που θα απασχολείται για συγκεκριμένο λιμένα,
ε) τα αναγκαία ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής και περιβαλλοντικής ευθύνης,
στ) τις αναγκαίες άδειες συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων,
ζ) την πιστοποίηση κατά τα πρότυπα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας, διαχείρισης λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής,
η) τις ελάχιστες απαιτήσεις της παραγράφου 6, εφόσον υφίσταται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο,
θ) τις αναγκαίες συμβάσεις νόμιμης τελικής διάθεσης των αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου, καθώς και τις συμβάσεις ή δηλώσεις συνεργασίας με τα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και τις κατά περίπτωση απαραίτητες άδειες του τελικού αποδέκτη, λαμβανομένων υπόψη και των οριζόμενων στο ν. 2939/2001 (Α΄ 179),
ι) τους όρους των συμβάσεων που πρόκειται να καταρτιστούν, στους οποίους περιλαμβάνονται, ιδίως, η διαδικασία παραλαβής, η υποχρεωτική αποδοχή αιτημάτων παράδοσης, η συνεχής ετοιμότητα εξυπηρέτησης καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και επί επτά ημέρες εβδομαδιαίως, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων πλοίων του λιμένα, καθώς και το ύψος των ποινικών ρητρών.
Στις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της παρούσας παραγράφου επισυνάπτεται υποχρεωτικά περίληψη του εκάστοτε ισχύοντος σχεδίου παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων.
9. Εντός εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της παραγράφου 3, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση δραστηριοποίησης στην οποία επισυνάπτουν αντίστοιχα μία ή περισσότερες από τις παρακάτω αναλυτικά αναφερόμενες δηλώσεις:
α) δήλωση παραλαβής και διαχείρισης υγρών αποβλήτων πλοίων και κατάλοιπων φορτίου, σύμφωνα με τα αντίστοιχα Παραρτήματα Δ.Σ. Μarpol 73/78, συνοδευόμενη από αναφορά εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (Η.Μ.Α.),για τους αντίστοιχους κωδικούς του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (Ε.Κ.Α.) του κάθε Παραρτήματος, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων. Η δήλωση του προηγούμενου εδαφίου υποβάλλεται σωρευτικά τόσο για το σύνολο των Παραρτημάτων του προηγούμενου εδαφίου όσο και για το σύνολο των αντίστοιχων κωδικών του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (Ε.Κ.Α.) του κάθε Παραρτήματος, χωρίς να επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης για ένα (1) μόνο από τα προαναφερόμενα Παραρτήματα,
β) δήλωση παραλαβής και διαχείρισης στερεών αποβλήτων πλοίων και κατάλοιπων φορτίου, σύμφωνα με τα αντίστοιχα Παραρτήματα της Δ.Σ. Μarpol 73/78, συνοδευόμενη από αναφορά εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (Η.Μ.Α.),για τους αντίστοιχους κωδικούς του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (Ε.Κ.Α.) του κάθε Παραρτήματος, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων. Η δήλωση του προηγούμενου εδαφίου υποβάλλεται σωρευτικά τόσο για το σύνολο των Παραρτημάτων του προηγούμενου εδαφίου όσο και για το σύνολο των αντίστοιχων κωδικών του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (Ε.Κ.Α.) του κάθε Παραρτήματος, χωρίς να επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης για ένα (1) μόνο από τα προαναφερόμενα Παραρτήματα.
Επιπρόσθετα, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν:
γ) δήλωση συμμόρφωσης με τα οριζόμενα στις παραγράφους 6 έως 8 του παρόντος άρθρου, στην οποία επισυνάπτονται όλες οι αναγκαίες βεβαιώσεις, άδειες και πιστοποιητικά,
δ) αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Οι δηλώσεις των περιπτώσεων α΄ έως γ΄ υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης.
10. Εντός εξήντα (60) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας της παραγράφου 9, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης λιμένων της παραγράφου 1, συνάπτουν συμβάσεις για την παραλαβή και διαχείριση των αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου, που προέρχονται από τα πλοία που καταπλέουν στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, με κάθε ένα από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που πληρούν τις ορισθείσες ανωτέρω προϋποθέσεις (διαπιστευμένοι πάροχοι) και για κάθε μία από τις κατηγορίες αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου της παραγράφου 9 χωριστά. Μετά την υπογραφή των συμβάσεων του προηγούμενου εδαφίου, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης λιμένων της παραγράφου 1 αναρτούν στην ιστοσελίδα τους και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατάλογο διαπιστευμένων παρόχων για κάθε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 9.
10.Α. Ειδικά, για τα επικίνδυνα απόβλητα, κατά την έννοια του άρθρου 3 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε με το άρθρο 11 του ν. 4042/2012 (Α΄ 24), οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης των λιμένων της παραγράφου 1 δημοσιεύουν, ανά πενταετία, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με σκοπό την ανάδειξη ενός αναδόχου παραλαβής και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων για κάθε ένα από τα αντίστοιχα Παραρτήματα της Δ.Σ. Marpol 73/78. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος του προηγούμενου εδαφίου δημοσιεύονται το αργότερο εντός εκατόν ογδόντα (180) ημερών από την έναρξη ισχύος του ή από τη λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων.
Οι παράγραφοι 4 έως 7 ισχύουν και για τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της παρούσας παραγράφου, εξαιρουμένης της περίπτωσης στ΄της παραγράφου 7. Οι προαναφερόμενες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος περιέχουν τα στοιχεία της παραγράφου 8 για τα επικίνδυνα απόβλητα για κάθε ένα από τα Παραρτήματα της Δ.Σ. Marpol 73/78. Εντός εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της παρούσας παραγράφου, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν προσφορά, στην οποία επισυνάπτουν υποχρεωτικά δήλωση παραλαβής και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων πλοίων και καταλοίπων φορτίου για το Παράρτημα της Δ.Σ. Μarpol 73/78, που αποτελεί αντικείμενο της αντίστοιχης πρόσκλησης, συνοδευόμενη από αναφορά εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (Η.Μ.Α.), για τους αντίστοιχους κωδικούς του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (Ε.Κ.Α.), με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων. Η διαδικασία ανάδειξης αναδόχων και υπογραφής των αντίστοιχων συμβάσεων ολοκληρώνεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων υποχρεωτικά εντός εξήντα (60) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, οπότε οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης λιμένων της παραγράφου 1, συνάπτουν συμβάσεις για την παραλαβή και διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων της παρούσας παραγράφου χωριστά με τον κάθε έναν από τους αναδόχους και για κάθε ένα από τα προαναφερόμενα Παραρτήματα Δ.Σ. Marpol 73/78. Στην περίπτωση που γίνουν αποδεκτές προσφορές για το σύνολο των προαναφερόμενων Παραρτημάτων, οι ανάδοχοι της παρούσας παραγράφου δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από δυο (2). Μετά την υπογραφή των ανωτέρω συμβάσεων, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης λιμένων της παραγράφου 1 αναρτούν στην ιστοσελίδα τους και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατάλογο διαπιστευμένων παρόχων παραλαβής και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.
11. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης λιμένων της παραγράφου 1 δύνανται να επιβάλουν περιορισμούς στον αριθμό των υποψήφιων αναδόχων κάθε μίας από τις κατηγορίες αποβλήτων της παραγράφου 9 για έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους λόγους:
α) σπανιότητα ή αποκλειστική χρήση της γης ή της παράκτιας ζώνης υπό την προϋπόθεση ότι ο περιορισμός είναι σύμφωνος με το εκάστοτε ισχύον σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και την αντίστοιχη σύμβαση παραχώρησης,
β) η απουσία τέτοιου περιορισμού εμποδίζει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας,
γ) η απουσία τέτοιου περιορισμού αντιβαίνει στην ανάγκη να εξασφαλισθούν η ασφάλεια, η προστασία και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα των λιμενικών υπηρεσιών,
δ) λόγω των χαρακτηριστικών των λιμενικών υποδομών ή του είδους της κυκλοφορίας στο λιμένα, η δραστηριοποίηση πολυάριθμων παρόχων στο λιμένα δεν θα ήταν δυνατή,
ε) όταν έχει διαπιστωθεί, σύμφωνα με το άρθρο 35 της Οδηγίας 2014/25/ΕΕ, ότι ένας λιμενικός τομέας ή υποτομέας, μαζί με τις λιμενικές του υπηρεσίες, ασκεί δραστηριότητα η οποία είναι άμεσα εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό σύμφωνα με το άρθρο 34 της Οδηγίας αυτής. Σε αυτήν την περίπτωση δεν εφαρμόζονται οι παράγραφοι 12, 13 και 14 του παρόντος άρθρου.
Για τους περιορισμούς της παρούσας παραγράφου, ισχύουν τα οριζόμενα στην παράγραφο 7, περιπτώσεις α΄έως ε΄.
12. Με στόχο να δοθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος η ευκαιρία να διατυπώσει παρατηρήσεις εντός εύλογης προθεσμίας, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης λιμένων της παραγράφου 1 αναρτούν στην ιστοσελίδα τους και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κάθε πρόταση για περιορισμό του αριθμού των παρόχων, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, μαζί με την αιτιολόγησή της, τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από την έκδοση της απόφασης για τον περιορισμό αυτόν.
13. Οι αποφάσεις των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων διαχείρισης λιμένων της παραγράφου 1, για περιορισμό του αριθμού των παρόχων, δημοσιεύονται υποχρεωτικά στις ιστοσελίδες των φορέων και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
14. Όταν δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας διαχείρισης λιμένα της παραγράφου 1 αποφασίζει να περιορίσει τον αριθμό των παρόχων, σύμφωνα με τις παραγράφους 11 έως 13, ακολουθείται η διαδικασία επιλογής υποψήφιων αναδόχων των παραγράφων 3 έως 10 και ο αριθμός των παρόχων για καθεμία από τις κατηγορίες αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου της παραγράφου 9 δεν μπορεί να είναι μικρότερος από δύο (2).
15. Όταν δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας διαχείρισης λιμένα της παραγράφου 1 παρέχει λιμενικές υπηρεσίες συλλογής των αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου, είτε ο ίδιος ή μέσω νομικά ανεξάρτητης οντότητας την οποία ελέγχει άμεσα ή έμμεσα, ο περιορισμός του αριθμού των παρόχων γίνεται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και της Δημόσιας Αρχής Λιμένων. Οι νομικές οντότητες του προηγούμενου εδαφίου πληρούν υποχρεωτικά τις ελάχιστες απαιτήσεις της παραγράφου 6. Με την υπουργική απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου ο αριθμός των παρόχων για κάθε μία από τις κατηγορίες αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου της παραγράφου 9 δεν μπορεί να είναι μικρότερος από δυο (2).
16. Με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παράγραφο 10Α, σύμβαση με μοναδικό διαπιστευμένο πάροχο από δημόσιο φορέα διαχείρισης λιμένα της παραγράφου 1 για ένα ή περισσότερα Παραρτήματα της Σύμβασης Marpol 73/78 συνάπτεται, μόνο στην περίπτωση μη εκδηλωσης ενδιαφέροντος άλλων υποψηφίων, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων, η οποία διατυπώνεται μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την περιέλευση του πλήρους φακέλου στην Αρχή. Με την άπρακτη παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη της Αρχής.
17. Με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παράγραφο 10Α, σύμβαση με μοναδικό διαπιστευμένο πάροχο από ιδιωτικό φορέα διαχείρισης λιμένα της παραγράφου 1 για ένα ή περισσότερα Παραρτήματα της Σύμβασης Marpol 73/78 συνάπτεται, μόνο στην περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος άλλων υποψηφίων.
18. Με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παράγραφο 10Α, σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα ή περισσότερα Παραρτήματα της Σύμβασης Marpol 73/78, η επιλογή αναδόχου παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, όπως αυτός ορίζεται στην περίπτωση ι΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 της 8111.1/41/2009 κοινής υπουργικής απόφασης, γίνεται για τους δημόσιους φορείς διαχείρισης λιμένα, σύμφωνα με το ν. 4412/2016 (Α΄147). Με την επιφύλαξη των οριζόμενων στην παράγραφο 10Α, η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένα ή περισσότερα Παραρτήματα της Σύμβασης Marpol 73/78 αποτελεί νόμιμο λόγο σύναψης σύμβασης με μοναδικό πάροχο από ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης λιμένων, σύμφωνα με όσα, κατά περίπτωση, ορίζονται στην αντίστοιχη σύμβαση παραχώρησης.
19. Μετά την υπογραφή σύμβασης, σύμφωνα με τις παραγράφους 10 και 10Α, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης λιμένων της παραγράφου 1 μεριμνούν, ώστε στο έντυπο κοινοποίησης, το οποίο αποστέλλουν τα πλοία πριν προσεγγίσουν το λιμένα αρμοδιότητάς τους, να αναφέρουν υποχρεωτικά και τον διαπιστευμένο πάροχο στον οποίο θα παραδώσουν τα απόβλητα ή κατάλοιπα φορτίου, που προέρχονται από το πλοίο και στον οποίο υποχρεούνται να έχουν κοινοποιήσει το αναφερόμενο, στην παρ. 1 του άρθρου 6 της 8111.1/41/2009 κοινής υπουργικής απόφασης, έντυπο.
20. Άρνηση διαπιστευμένου παρόχου για την παροχή λιμενικής υπηρεσίας συλλογής των αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου, που προέρχονται από πλοία, επιφέρει τις κυρώσεις του άρθρου 18 της 8111.1/41/2009 κοινής υπουργικής απόφασης.
21. Αδυναμία διαπιστευμένου παρόχου για την παροχή λιμενικής υπηρεσίας συλλογής αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου που προέρχονται από πλοία, επιφέρει τις κυρώσεις του άρθρου 18 της 8111.1/41/2009 κοινής υπουργικής απόφασης.
22. Οι διαπιστευμένοι πάροχοι υποχρεούνται να παραλαμβάνουν τα απόβλητα και κατάλοιπα φορτίου, σαφώς διαχωρισμένα και χωριστά, ανά Παράρτημα Δ.Σ. Μarpol 73/78. Η διαχείριση των αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου του προηγούμενου εδαφίου γίνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας περί διαχείρισης αποβλήτων, περιλαμβανομένης και της νομοθεσίας περί εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων.
23. Συμβάσεις για την παραλαβή και διαχείριση αποβλήτων πλοίων και καταλοίπων φορτίου, καθώς και συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ευκολιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων και καταλοίπων φορτίου που προέρχονται από πλοία, εφόσον έχουν συναφθεί ύστερα από νόμιμη διαγωνιστική διαδικασία και βρίσκονται σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, δεν καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του, έως τη λήξη του συμβατικού χρόνου διαρκείας τους. Με την επιφύλαξη του προηγούμενου εδαφίου και για ζητήματα που δεν ανακύπτουν από τις υφιστάμενες συμβάσεις. Διαδικασίες σύναψης συμβάσεων για την παροχή λιμενικής υπηρεσίας συλλογής των αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου ή την παροχή υπηρεσιών ευκολιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων και καταλοίπων φορτίου, οι οποίες έχουν ξεκινήσει μετά την 1η Νοεμβρίου 2017, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται, μόνον εφόσον συμμορφώνονται με τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο, εφαρμοζομένων σε περίπτωση παράβασης του παρόντος εδαφίου των οριζόμενων στο άρθρο 18 της κοινής υπουργικής απόφασης 8111.1/41/2009 (Β΄ 412).
24. Με ευθύνη των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων διαχείρισης λιμένων, καταρτίζονται, εντός δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αναθεωρημένα και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο σχέδια παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου, που προέρχονται από πλοία, τα οποία υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προς έγκριση, σύμφωνα με το άρθρο 5 της 8111.1/41/2009 κοινής υπουργικής απόφασης. H προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί λόγο μη εφαρμογής του παρόντος άρθρου.
Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης λιμένων λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για την αποτελεσματική πρόληψη, τον εντοπισμό και την επανόρθωση συγκρούσεων συμφερόντων που προκύπτουν κατά τη διεξαγωγή διαδικασιών κατάρτισης και εφαρμογής των σχεδίων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων.
25. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων, στους παραβάτες του παρόντος άρθρου επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 18 της 8111.1/41/2009 κοινής υπουργικής απόφασης.
26. Κατά της απόφασης της παραγράφου 6, των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος των παραγράφων 8 και 10Α και της απόφασης περιορισμού των παρόχων των παραγράφων 11 και 15, επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ή αγωγής στο αρμόδιο δικαστήριο κατά τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η κατά τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας διάκριση μεταξύ των ένδικων βοηθημάτων της προσφυγής και της αγωγής (άρθρα 63 και 71) ισχύει και στις διαφορές της παρούσας παραγράφου.
27. Για τις προσκλήσεις της παραγράφου 8 και μόνο για ζητήματα που δεν ρυθμίζονται από το παρόν άρθρο, ισχύουν για τους μεν δημόσιους φορείς διαχείρισης λιμένα τα οριζόμενα στο ν. 4412/2016 (Α΄147), για τους δε ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης λιμένων τα οριζόμενα κατά περίπτωση, στην αντίστοιχη σύμβαση παραχώρησης. Για τις προσκλήσεις της παραγράφου 10Α και την
αντίστοιχη διαδικασία επιλογής αναδόχων, ισχύουν για τα ζητήματα που δεν ρυθμίζονται από το παρόν άρθρο για τους μεν δημόσιους φορείς διαχείρισης λιμένα τα οριζόμενα στο ν. 4412/2016 (Α΄ 147), για τους δε ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης λιμένων τα οριζόμενα, κατά περίπτωση, στην αντίστοιχη σύμβαση παραχώρησης.
28. Εντός τριών (3) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων εκδίδει τις πρότυπες προσκλήσεις των παραγράφων 8 και 10Α, κάθε έγγραφο αναγκαίο για τη διαδικασία επιλογής αναδόχων, σύμφωνα με την παράγραφο 27 και σχέδια συμβάσεων μετά από διαβούλευση με τους κατά περίπτωση αρμόδιους δημόσιους φορείς, η χρήση των οποίων καθίσταται υποχρεωτική για το σύνολο των δημόσιων φορέων διαχείρισης λιμένων της παραγράφου 1 του παρόντος, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, δύνανται να εξειδικεύουν το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο.
29. Από τη θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς διαχείρισης των λιμένων της παραγράφου 1 υποχρεούνται στο τέλος εκάστου έτους να κοινοποιούν στη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και στη Δημόσια Αρχή Λιμένων τα παραστατικά και λοιπά έγγραφα ανάκτησης, αξιοποίησης ή διάθεσης των αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου, που προήλθαν από πλοία τα οποία χρησιμοποίησαν το λιμένα αρμοδιότητάς τους κατά τη διάρκεια του έτους. Τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο εφαρμόζονται και σε κάθε σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών ευκολιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων και καταλοίπων φορτίου.
1. Από 1.1.2018, η υποπερίπτωση ι΄ της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 2 του άρθρου 7 του β.δ. 542/1968 (Α΄ 181), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του π.δ. 175/1988 (Α΄ 77), καταργείται.
2. Από 1.1.2018, το δεύτερο εδάφιο της υποπαραγράφου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 9 του β.δ. 542/1968, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του π.δ. 175/1988, αντικαθίσταται ως εξής:
«Η παραπάνω ισχύς των Π.Γ.Ε. δύναται να παραταθεί μέχρι δύο (2) μήνες, εφόσον πρόκειται για πλοία που βρίσκονται στο εξωτερικό και πρόκειται να καταπλεύσουν στην Ελλάδα ή σε άλλο μέρος όπου υπάρχουν ευκολίες ελλιμενισμού.».
1. Από 1.1.2018 απαγορεύεται η διακίνηση καυσίμων ναυτιλίας με πλοία ανεφοδιασμού, δεξαμενόπλοια, σλέπια και εν γένει πετρελαιοφόρα και πετρελαιοφορτηγίδες, τα οποία έχουν συμπληρώσει ηλικία, υπολογιζόμενη από την 31η Δεκεμβρίου του έτους της καθέλκυσης, πενήντα (50) ετών.
Από 1.1.2019 απαγορεύεται η διακίνηση καυσίμων ναυτιλίας με πλοία ανεφοδιασμού, δεξαμενόπλοια, σλέπια και εν γένει πετρελαιοφόρα και πετρελαιοφορτηγίδες, τα οποία έχουν συμπληρώσει ηλικία, υπολογιζόμενη από την 31η Δεκεμβρίου του έτους της καθέλκυσης, σαράντα (40) ετών.
Από 1.1.2022 απαγορεύεται η διακίνηση καυσίμων ναυτιλίας με πλοία ανεφοδιασμού, δεξαμενόπλοια, σλέπια και εν γένει πετρελαιοφόρα και πετρελαιοφορτηγίδες, τα οποία έχουν συμπληρώσει ηλικία, υπολογιζόμενη από την 31η Δεκεμβρίου του έτους της καθέλκυσης, τριάντα (30) ετών.
2. Από 1.1.2018, η διακίνηση καυσίμων ναυτιλίας με πλοία ανεφοδιασμού, δεξαμενόπλοια, σλέπια και εν γένει πετρελαιοφόρα και πετρελαιοφορτηγίδες, τα οποία έχουν συμπληρώσει ηλικία, υπολογιζόμενη από την 31η Δεκεμβρίου του έτους της καθέλκυσης, είκοσι (20) ετών, επιτρέπεται, μόνον εφόσον ικανοποιούνται οι πρόσθετες διαδικασίες ελέγχου και πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που καθορίζονται για το σκοπό αυτόν, με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εντός δύο (2) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος. Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του προηγούμενου εδαφίου, πλοία ανεφοδιασμού, δεξαμενόπλοια (σλέπια) και πετρελαιοφορτηγίδες, τα οποία έχουν συμπληρώσει ηλικία, υπολογιζόμενη από την 31η Δεκεμβρίου του έτους της καθέλκυσης, είκοσι (20) ετών, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται.
3. Από 1.1.2022 η διακίνηση καυσίμων ναυτιλίας με πλοία ανεφοδιασμού, δεξαμενόπλοια, σλέπια και εν γένει πετρελαιοφόρα και πετρελαιοφορτηγίδες γίνεται αποκλειστικά με πλοία, τα οποία συμμορφώνονται με τα οριζόμενα στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 530/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και εάν η χωρητικότητά τους είναι μικρότερη από 600 dwt.
4. To άρθρο 7 του ν. 2881/2001 (Α΄16) εφαρμόζεται από 1.1.2018 και στα πλοία των παραγράφων 1 έως 3 του παρόντος άρθρου.
1. Το Κεφάλαιο 6 της παρ. 1 του άρθρου πρώτου της υπουργικής απόφασης 4113.297/01/2012 (Β΄ 334) αντικαθίσταται ως εξής:
«6. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
6.1. Η Αρχή έχει το δικαίωμα να διαπιστώνει κατά πόσον ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός, που ενεργεί κατ’ εξουσιοδότησή της στο πλαίσιο της Συμφωνίας, εκπληρώνει πράγματι κατά τρόπο ικανοποιητικό για αυτήν τα καθήκοντα που προβλέπει η Συμφωνία.
6.2. Η παρακολούθηση του έργου του εξουσιοδοτημένου οργανισμού συνίσταται, κατά κρίση της Αρχής, σε απρογραμμάτιστες δειγματοληπτικές επιθεωρήσεις ή σε αναφορές του εξουσιοδοτημένου οργανισμού προς την Αρχή, όπως η Αρχή τις αιτείται, ή σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της Αρχής στην έδρα του εξουσιοδοτημένου οργανισμού εκτάκτως ή σε τακτικά χρονικά διαστήματα, μετά από ενημέρωση του εξουσιοδοτημένου οργανισμού. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην έδρα του εξουσιοδοτημένου οργανισμού διενεργούνται τουλάχιστον ανά έτος.
6.3. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός δεσμεύεται να υποβάλει στην Αρχή οδηγίες, κανόνες και εσωτερικές εγκυκλίους, καθώς και άλλες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι τα ανατεθέντα καθήκοντα εκτελούνται σύμφωνα με τα εφαρμοζόμενα όργανα.
6.4. Η Αρχή διαπιστώνει ότι τα ανατεθέντα στον εξουσιοδοτημένο οργανισμό καθήκοντα εκτελούνται αποτελεσματικά, διενεργώντας απρογραμμάτιστες επιθεωρήσεις και καθετοποιημένους ελέγχους (VCAs) σε πιστοποιούμενα από τον εξουσιοδοτημένο οργανισμό πλοία, που αποσκοπούν στον έλεγχο των πλοίων του στόλου της σημαίας της και εκτελούνται από την Αρχή, καθώς και από επιθεωρητές, όπως αυτοί ορίζονται στην περίπτωση η΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 16/2011 (Α΄ 36). Εκπρόσωπος του εξουσιοδοτημένου οργανισμού καλείται να παρίσταται, εφόσον ο χρόνος και οι περιστάσεις το επιτρέπουν. Ο πλοίαρχος και ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός, εφόσον πρόκειται για επιθεωρήσεις σε πλοία, παραλαμβάνουν κατάλογο παρατηρήσεων. Απαιτείται, επίσης, από τον πλοίαρχο να αναφέρει στον εξουσιοδοτημένο οργανισμό, σχετικά με την αποκατάσταση των παρατηρήσεων εκείνων που σχετίζονται με την εξουσιοδότηση του οργανισμού εντός της χρονικής προθεσμίας που καθορίσθηκε. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός διαπιστώνει την αποκατάσταση των παρατηρήσεων ή το βαθμό αποκατάστασης αυτών, σε περίπτωση μη πλήρους αποκατάστασης, και αναφέρει σχετικά στην Αρχή. Εφόσον έχει απαγορευθεί ο απόπλους του πλοίου, η απαγόρευση αίρεται υποχρεωτικά, αμελλητί και χωρίς πρόκληση οποιασδήποτε αναίτιας καθυστέρησης στον απόπλου με μέριμνα της Αρχής, μετά τη γνωστοποίηση της αποκατάστασης των παρατηρήσεων σε αυτήν και στην κατά τόπο αρμόδια λιμενική αρχή, η οποία γίνεται με μέριμνα του εξουσιοδοτημένου οργανισμού.
6.5. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του, αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποβοηθήσει ομάδα ελεγκτών της Αρχής στη διεξαγωγή απρογραμμάτιστων επιθεωρήσεων και ελέγχων.
6.6. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός κοινοποιεί έγκαιρα στον Κ.Ε.Π. το πρόγραμμα επιθεωρήσεών του στην ελληνική επικράτεια, προκειμένου να διευκολύνεται η ενδελεχής παρακολούθηση του έργου του, όσον αφορά τη θεσμοθετημένη πιστοποίηση από επιθεωρητές της Αρχής. Η Αρχή διενεργεί καθετοποιημένους ελέγχους (VCAs) σε πιστοποιούμενες από τον οργανισμό εταιρείες για αξιολόγηση της επίδοσής τους, κατά τη διεκπεραίωση του έργου της θεσμοθετημένης πιστοποίησης. Για το λόγο αυτόν, ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός ενημερώνει εγγράφως την Αρχή έγκαιρα, πριν τη διενέργεια των ελέγχων, επισυνάπτοντας και το σχετικό αίτημα των ενδιαφερομένων.
6.7. Πριν την παροχή της εξουσιοδότησης, η Αρχή έχει το δικαίωμα να διαπιστώνει κατά πόσον ο οργανισμός δύναται να εκπληρώνει πράγματι κατά τρόπο ικανοποιητικό για αυτήν τα καθήκοντα που προβλέπει η Συμφωνία.».
2. Η παρ. 4 του άρθρου δεύτερου της υπουργικής απόφασης 4113.297/01/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Κριτήρια αναγνώρισης οργανισμού προς παροχή εξουσιοδότησης για τη διενέργεια των απαιτούμενων από την κείμενη νομοθεσία επιθεωρήσεων, έκδοση, θεώρηση πιστοποιητικών και παρακολούθησή τους, εκτός εκείνων που εμπίπτουν σε αρμοδιότητα εξουσιοδοτημένου οργανισμού του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009 και των συναφών αυτού διατάξεων:
Α. ΓΕΝΙΚΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
1. Οι εξουσιοδοτημένοι οργανισμοί πρέπει να έχουν νομική προσωπικότητα. Οι λογαριασμοί τους πρέπει να πιστοποιούνται από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές.
2. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύει ότι διαθέτει εκτεταμένη πείρα σε αξιολογήσεις του σχεδιασμού και της κατασκευής εμπορικών πλοίων.
3. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός πρέπει να είναι στελεχωμένος ανά πάσα στιγμή με σημαντικό διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, ανάλογα με το μέγεθος του στόλου του, της σύνθεσης και της συμμετοχής του οργανισμού στην κατασκευή και τη μετατροπή πλοίων. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός πρέπει να είναι ικανός να αποσπά σε κάθε τόπο εργασίας, όταν και εφόσον χρειάζεται, μέσα και προσωπικό, ανάλογα με τα καθήκοντα που πρόκειται να φέρει σε πέρας.
4. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός πρέπει να διαθέτει και να εφαρμόζει σύνολο οικείων αναλυτικών κανόνων και διαδικασιών ή τη σχετική αποδεδειγμένη ικανότητα για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον περιοδικό έλεγχο εμπορικών πλοίων.
5. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός πρέπει να δημοσιεύει τον κατάλογο πλοίων που έχει επιθεωρήσει σε ετήσια βάση ή τον τηρεί σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία έχει πρόσβαση το κοινό.
6. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός δεν πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο πλοιοκτητών ή ναυπηγών ή άλλων οι οποίοι αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα στην κατασκευή, τον εξοπλισμό, την επισκευή ή την εκμετάλλευση πλοίων. Ο οργανισμός δεν πρέπει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, ως προς τις προσόδους του, από μία και μόνη εμπορική επιχείρηση. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός δεν πρέπει να διενεργεί εργασίες κλάσης ή θεσμοθετημένες εργασίες, εάν ταυτίζεται ή έχει επαγγελματικούς, προσωπικούς ή οικογενειακούς δεσμούς με τον πλοιοκτήτη ή εφοπλιστή. Το ασυμβίβαστο αυτό ισχύει και για τους επιθεωρητές που απασχολούνται από τον εξουσιοδοτημένο οργανισμό.
B. ΕΙΔΙΚΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
1. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός παρέχει πανελλαδική κάλυψη με τους αποκλειστικά απασχολούμενους επιθεωρητές του ή, σε εξαιρετικές και δεόντως δικαιολογημένες περιπτώσεις, με αποκλειστικά απασχολούμενους επιθεωρητές άλλων εξουσιοδοτημένων οργανισμών.
2. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός διέπεται από κώδικα δεοντολογίας.
3. Στον εξουσιοδοτημένο οργανισμό, η διοίκηση και η διαχείριση ασκούνται κατά τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η εχεμύθεια των πληροφοριών η απαιτούμενη από τις αρχές.
4. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός παρέχει σχετικές πληροφορίες στην αρμόδια αρχή και στα ενδιαφερόμενα μέρη, σύμφωνα με το σύστημα ποιότητάς του.
5. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός, οι επιθεωρητές και το τεχνικό προσωπικό του ασκούν τα καθήκοντά τους, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των ναυπηγείων, των προμηθευτών εξοπλισμών και των πλοιοκτητών, περιλαμβανομένων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, των αδειών, της τεχνογνωσίας ή κάθε είδους γνώσεων, η χρησιμοποίηση των οποίων προστατεύεται νομικά σε διεθνές, κοινοτικό ή εθνικό επίπεδο σε κάθε περίπτωση. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός ή οι επόπτες και το τεχνικό προσωπικό που απασχολεί δεν μεταδίδουν ούτε γνωστοποιούν στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά από εμπορική άποψη που περιήλθαν στη γνώση τους, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους για την επιθεώρηση, τον έλεγχο ή την εποπτεία κατασκευής νέων ή επισκευαζόμενων πλοίων.
6. Η διοίκηση του εξουσιοδοτημένου οργανισμού καθορίζει και τεκμηριώνει την πολιτική και τους στόχους του όσον αφορά την ποιότητα, καθώς και την προσήλωσή του σε αυτή και εξασφαλίζει ότι η πολιτική αυτή έχει γίνει αντιληπτή, εφαρμόζεται και ακολουθείται σε όλα τα επίπεδα του εξουσιοδοτημένου οργανισμού. Η πολιτική του εξουσιοδοτημένου οργανισμού αναφέρεται σε στόχους και δείκτες επιδόσεων από άποψη ασφάλειας και πρόληψης της ρύπανσης.
7. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός διασφαλίζει ότι:
α) οι κανόνες και οι διαδικασίες καταρτίζονται και διατηρούνται κατά τρόπο συστηματικό,
β) οι κανόνες και οι διαδικασίες τηρούνται και εφαρμόζεται εσωτερικό σύστημα μέτρησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με τους εν λόγω κανόνες και τις διαδικασίες,
γ) πληρούνται οι απαιτήσεις των θεσμοθετημένων εργασιών για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί ο οργανισμός και εφαρμόζεται εσωτερικό σύστημα μέτρησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών,
δ) είναι καθορισμένες και τεκμηριωμένες οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του προσωπικού, η εργασία του οποίου έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός,
ε) όλες οι εργασίες εκτελούνται υπό συνθήκες οι οποίες τελούν υπό έλεγχο,
στ) υφίσταται σύστημα εποπτείας για τις πράξεις και την εργασία των επιθεωρητών και του τεχνικού και διοικητικού προσωπικού που απασχολείται από τον εξουσιοδοτημένο οργανισμό,
ζ) οι επιθεωρητές διαθέτουν εκτεταμένη γνώση του συγκεκριμένου τύπου πλοίου επί του οποίου εκτελούν τις εργασίες τους, σε σχέση με τη συγκεκριμένη επιθεώρηση που πρέπει να διενεργηθεί, καθώς και των σχετικών εφαρμοστέων απαιτήσεων,
η) εφαρμόζεται σύστημα διαπίστωσης των ικανοτήτων των επιθεωρητών και συνεχούς ενημέρωσης των γνώσεών τους,
θ) τηρούνται μητρώα στα οποία εμφαίνονται η τήρηση των απαιτούμενων προτύπων για τα θέματα τα καλυπτόμενα από τις προσφερόμενες υπηρεσίες, καθώς και η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του συστήματος ποιότητας,
ι) ακολουθείται συνολικό σύστημα προγραμματισμένων και τεκμηριωμένων εσωτερικών ελέγχων όσον αφορά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ποιότητα,
ια) καθορίζονται σαφείς και άμεσες σχέσεις ευθύνης και ελέγχου μεταξύ των εξουσιοδοτημένων οργανισμών και των επιθεωρητών τους.
8. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός πρέπει να αναπτύσσει, να εφαρμόζει και να διατηρεί αποτελεσματικό εσωτερικό σύστημα ποιότητας, βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων ποιότητας και σύμφωνα προς το πρότυπο EN ISO/IEC 17020:2012 (φορείς επιθεώρησης) και το πρότυπο EN ISO 9001:2008 ή 9001:2015 ή ισοδύναμο σύστημα διαχείρισης της ποιότητας.
9. Οι κανόνες και οι διαδικασίες του εξουσιοδοτημένου οργανισμού εφαρμόζονται κατά τρόπο, ώστε ο οργανισμός να μπορεί πάντοτε, βασιζόμενος στη δική του άμεση γνώση και κρίση, να διασφαλίζει την αξιοπιστία και ορθότητα των πιστοποιητικών, που έχει εκδώσει.
10. Ο εξουσιοδοτημένος οργανισμός διαθέτει τα αναγκαία μέσα αξιολόγησης, με τη χρήση ειδικευμένου προσωπικού και σύμφωνα με τις διατάξεις που εκτίθενται στο Παράρτημα του ψηφίσματος Α.913(22)/22.1.2002 του ΙΜΟ, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του διεθνούς κώδικα διαχείρισης της ασφάλειας (ISM) από τις αρχές, της εφαρμογής και της διατήρησης του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας, τόσο από την ξηρά όσο και επί των σκαφών, το οποίο πρόκειται να καλυφθεί στην πιστοποίηση.
11. Αίτηση του οργανισμού υπογεγραμμένη από το νόμιμο, κατά το καταστατικό του, εκπρόσωπο αυτού και θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.
12. Εφόσον ο οργανισμός είναι:
i) Ανώνυμη Εταιρεία (A.E.):
Υποβάλλεται με την αίτηση κωδικοποιημένο καταστατικό ή Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στο οποίο δημοσιεύεται το καταστατικό, καθώς και Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στο οποίο ανακοινώνεται το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο.
ii) Ετερόρρυθμη Εταιρεία και Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε. και Ο.Ε.):
Υποβάλλεται με την αίτηση:
1. Καταστατικό εταιρείας (επικυρωμένο).
2. Βεβαίωση Πρωτοδικείου για τη σύσταση και λειτουργία της εταιρείας, καθώς και τυχόν τροποποιήσεις του καταστατικού με επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των τροποποιήσεων.
iii) Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.):
Υποβάλλεται με την αίτηση:
1. Κωδικοποιημένο καταστατικό ή Φ.Ε.Κ. δημοσίευσης του καταστατικού (επικυρωμένο).
2. Βεβαίωση Πρωτοδικείου για τη σύσταση και λειτουργία της εταιρείας, καθώς και τυχόν τροποποιήσεις του καταστατικού με επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των τροποποιήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, για την αναγνώριση και εξουσιοδότηση θα πρέπει ο σκοπός του οργανισμού, όπως προκύπτει από το καταστατικό αυτού, να είναι η εξέταση και διενέργεια επιθεωρήσεων πλοίων.
13. Με την αίτηση υποβάλλεται απόσπασμα ποινικού μητρώου έκδοσης του τελευταίου τριμήνου, από το οποίο να προκύπτει ότι ο νόμιμος αντιπρόσωπος, κατά το καταστατικό, του Οργανισμού, ο διευθύνων σύμβουλος, τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου και οι επιθεωρητές του δεν έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, για κάποιο από τα αδικήματα της παρ. 1 του άρθρου 43 του π.δ. 60/2007 (Α΄ 64), καθώς και σχετικό με την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, της υπεξαίρεσης, της απάτης, της εκβίασης, της πλαστογραφίας, της ψευδορκίας ή της δόλιας χρεοκοπίας. Τα ανωτέρω πιστοποιητικά δύνανται να υποβληθούν στην Αρχή εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία εξουσιοδότησης του οργανισμού από την ελληνική Αρχή.
14. Ο Οργανισμός διατηρεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
15. Ο Οργανισμός να έχει λάβει τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) εξουσιοδοτήσεις από αλλοδαπές ναυτιλιακές αρχές για την επιθεώρηση και πιστοποίηση πλοίων που φέρουν τη σημαία των χωρών υπαγωγής τους.
16. Ο Οργανισμός, κατά τη χρονική περίοδο υποβολής της αίτησης για την εξουσιοδότηση του από την Αρχή, να είναι καταταγμένος στην κατάσταση επίδοσης Νηογνωμόνων, η οποία εκδίδεται από το Μνημόνιο των Παρισίων (ParisMoU) με συντελεστή επίδοσης μικρότερο του αριθμού ένα (1).
17. Ο Οργανισμός να απασχολεί ελάχιστο προσωπικό τουλάχιστον τριάντα (30) άτομα, εκ των οποίων ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) απόφοιτοι Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. με πλήρη απασχόληση ειδικοτήτων ναυπηγού, μηχανολόγου μηχανικού ή παρεμφερών ειδικοτήτων.
18. Πέραν της δεκαετίας τεκμηριωμένη ενασχόληση με επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις πλοίων.
19. Ο Οργανισμός να συμμορφώνεται με τα αναφερόμενα στην απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 2222.1-1.2/62573/2016 (Β΄ 2290), στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης που του παρέχεται.».
3. Εξουσιοδοτημένοι οργανισμοί, που έχουν ήδη εξουσιοδοτηθεί, σύμφωνα με την υ.α. 4113.297/01/2012, υποχρεούνται να συμμορφωθούν με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου το αργότερο μέχρι 30.9.2018, εξαιρουμένου του ελάχιστου ειδικού κριτηρίου με αριθμό 16, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου. Για τη συμμόρφωση του προηγούμενου εδαφίου, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η παράβαση της υποχρέωσης της παρούσας παραγράφου επιφέρει την ανάκληση της εξουσιοδότησης του εξουσιοδοτημένου οργανισμού (Νηογνώμονα), η οποία επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
4. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανακαλείται η εξουσιοδότηση εξουσιοδοτημένου οργανισμού (Νηογνώμονα), εάν έχουν επιβληθεί σε βάρος του, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 2063/Δ1632/2011 (Β΄ 266), ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά, από τρεις (3) διενεργηθέντες ελέγχους ή δύο (2) πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, που αφορούν την αδήλωτη εργασία, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από δύο (2)
διενεργηθέντες ελέγχους. Όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και του Ε.Φ.Κ.Α. διαπιστώνουν παραβάσεις εξουσιοδοτημένων οργανισμών (Νηογνωμόνων) που αφορούν την αδήλωτη εργασία, την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών ή παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενημερώνουν εγγράφως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
5. Εξουσιοδοτημένοι οργανισμοί, που έχουν ήδη εξουσιοδοτηθεί, σύμφωνα με την υ.α. 4113.297/01/2012, και επιθυμούν τη διενέργεια των απαιτούμενων από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας επιθεωρήσεων, έκδοση, θεώρηση πιστοποιητικών και παρακολούθηση πλοίων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 2 περίπτωση α΄ του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009, υποχρεούνται να συμμορφωθούν πλήρως με τα οριζόμενα σε αυτόν.
6. Μέχρι τις 30.9.2018 η υ.α. 4113.297/01/2012, τροποποιείται, προκειμένου οι εξουσιοδοτημένοι οργανισμοί να εξουσιοδοτηθούν να παρέχουν στα πλοία που εμπίπτουν στο πεδίο της εξουσιοδότησής τους και μόνον εφόσον έχει εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη της παραγράφου 3 του παρόντος, τις κάτωθι υπηρεσίες:
α) Έλεγχος των ναυτιλιακών εταιρειών στον τομέα ασφαλούς διαχείρισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Διεθνούς Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM Code) και του Κανονισμού αριθμ. 336/2006/ΕΚ, όπως ισχύουν, και έκδοση των σχετικών εγγράφων συμμόρφωσης.
β) Έλεγχος των πλοίων στον τομέα ασφαλούς διαχείρισης στο πλαίσιο του Διεθνούς Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM Code) και του Κανονισμού 336/2006/ΕΚ, όπως ισχύουν, και έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών ασφαλούς διαχείρισης.
γ) Επιθεώρηση των πλοίων, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006, και έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα εθνική νομοθεσία.
7. Στο τέλος της παρ. 8 του άρθρου 2 του π.δ. 405/1998 (Α΄ 285) προστίθεται η φράση «ή οργανισμός εξουσιοδοτημένος από την Αρχή, σύμφωνα με την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία.»
Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 405/1998 η φράση «εκδίδονται από τη ΔΕΕΠ ή από εξουσιοδοτημένο από το ΥΕΝ αναγνωρισμένο οργανισμό έπειτα από αρχική επιθεώρηση την οποία διενεργούν αποκλειστικοί επιθεωρητές είτε της ΔΕΕΠ είτε ενός αναγνωρισμένου οργανισμού» αντικαθίσταται από τη φράση «εκδίδονται από εξουσιοδοτημένο από την Αρχή οργανισμό, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 8 του άρθρου 2 του π.δ. 405/1998 έπειτα από αρχική επιθεώρηση, την οποία διενεργούν αποκλειστικοί επιθεωρητές ή από έναν εξουσιοδοτημένο οργανισμό». Η παρούσα παράγραφος τίθεται σε ισχύ από 30.9.2018.
8. Τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος τροποποιούνται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία εκδίδεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 39 του ν.δ. 187/1973 (Α΄ 261).
9. Απαγορεύεται σε εξουσιοδοτημένους οργανισμούς (Νηογνώμονες) να απασχολούν, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, έργου ή εντολής, στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών μετά τη συνταξιοδότηση ή τη με οποιονδήποτε άλλον τρόπο αποχώρησή του. Η παράβαση της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου επιφέρει την ανάκληση της εξουσιοδότησης του εξουσιοδοτημένου οργανισμού (Νηογνώμονα), η οποία επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται μόνο σε στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο συνταξιοδοτείται ή αποχωρεί με οποιονδήποτε άλλον τρόπο μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος.
1. Το άρθρο 48 του ν. 4150/2013 καταργείται.
2. Η παρ. 5 του άρθρου 41 του ν. 4256/2014 καταργείται.
3. Το τελευταίο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 3 του ν. 2013/1992 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η καταβολή της γίνεται σε δολάρια Καναδά.».
1. Συνιστάται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπηρεσία, με τον τίτλο «Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» (Σ.Ε.Ε.- Υ.ΝΑ.Ν.Π.), επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης.
Το Σ.Ε.Ε.- Υ.ΝΑ.Ν.Π. υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής του Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π. υποχρεούται να ενημερώνει τον αρμόδιο, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Υπουργό για την έναρξη και το αποτέλεσμα των διενεργούμενων από το Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π. ελέγχων και να συντονίζει τη δράση αυτού με τις, κατά περίπτωση, αρμόδιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο συντονισμένων προγραμμάτων δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
2. Αποστολή του Σ.Ε.Ε.- Υ.ΝΑ.Ν.Π. είναι η ανάπτυξη και λειτουργία αποτελεσματικού μηχανισμού για τη διενέργεια συστηματικών επιθεωρήσεων, ελέγχων και ερευνών σε όλες τις υπηρεσίες και τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητα ή την εποπτεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας αυτών, την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εξάλειψη της κακοδιοίκησης και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
3. Οι επιχειρησιακοί στόχοι του Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π. είναι οι εξής:
α) η συστηματική παρακολούθηση και ο έλεγχος των δραστηριοτήτων των υπηρεσιακών μονάδων του Υπουργείου και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων, με σκοπό τη λήψη μέτρων, όπου τούτο απαιτείται,
β) ο εντοπισμός και η διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων, με τη διενέργεια τακτικών και εκτάκτων ελέγχων,
γ) η διενέργεια τακτικών και έκτακτων διαχειριστικών και οικονομικών ελέγχων των δημοσίων υπηρεσιών και των κρατικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, που υπάγονται στην αρμοδιότητα ή την εποπτεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
4. Το Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π. ασκεί τις αρμοδιότητές του:
α) στο σύνολο των αναφερόμενων στο π.δ. 103/2014 υπηρεσιών και μονάδων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
β) στο σύνολο των αναφερόμενων στο άρθρο 2 του ν. 4150/2013 εποπτευόμενων φορέων,
γ) στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος (Τ.Α.Λ.Σ.),
δ) επί θεμάτων που αφορούν σε ζητήματα προσωπικού, επιχειρησιακών μέσων, συστημάτων και δημοσίων συμβάσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ε) στο σύνολο των εποπτευόμενων, από το Υπουργείο
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., και ιδίως επί θεμάτων που αφορούν σε ζητήματα προσωπικού και δημοσίων συμβάσεων.
5. Η κατά τόπον αρμοδιότητα του Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π. εκτείνεται σε όλη την επικράτεια.
6. Το Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π. συγκροτείται από τον Επιθεωρητή Ελεγκτή του και δέκα (10) Βοηθούς Επιθεωρητές Ελεγκτές. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής και οι Βοηθοί Επιθεωρητές Ελεγκτές του Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π. απολαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας και δεσμεύονται μόνο από το νόμο και τη συνείδησή τους.
7. Το Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π. στελεχώνεται με αποσπάσεις υπαλλήλων του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ., κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα:
α) στη θέση του Επιθεωρητή Ελεγκτή, αποσπάται μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή εποπτευόμενων από το Υπουργείο αυτό Ν.Π.Δ.Δ. ή άλλων Υπουργείων και Ν.Π.Δ.Δ. κατηγορίας ΠΕ, που έχει υπηρετήσει σε θέση Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης, διαθέτει υψηλή επιστημονική κατάρτιση προκύπτουσα από μεταπτυχιακούς τίτλους και προϋπηρεσία σε ελεγκτικό σώμα, με επιθυμητό προσόν τη διετή τουλάχιστον εμπειρία σε υπηρεσίες επιθεώρησης του Δημοσίου, που έχει διακριθεί για την επαγγελματική κατάρτιση, την υπηρεσιακή επίδοση και το ήθος του,
β) σε θέσεις των Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών, αποσπώνται μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή εποπτευόμενων από το Υπουργείο αυτό Ν.Π.Δ.Δ. ή άλλων Υπουργείων και Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμίδας, κατηγορίας ΠΕ, με βαθμό τουλάχιστον Γ΄, που ανήκουν σε κλάδο ΠΕ Διοικητικό - Οικονομικό ή ΠΕ Διοικητικό ή ΠΕ Οικονομικό ή ΠΕ Μηχανικών ή ΠΕ Πληροφορικής ή απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) με διετή τουλάχιστον υπηρεσία, οι οποίοι έχουν διακριθεί για την επαγγελματική κατάρτιση, την υπηρεσιακή επίδοση και το ήθος τους,
γ) με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μπορεί να καθορίζονται και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, από τις προβλεπόμενες στο π.δ. 103/2014, από τις οποίες επιτρέπεται η απόσπαση σε θέση Επιθεωρητή Ελεγκτή ή Βοηθού Επιθεωρητή Ελεγκτή του Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π..
8. Η απόσπαση του Επιθεωρητή Ελεγκτή και των Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών γίνεται για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, που μπορεί να ανανεώνεται μία φορά για ίσο χρονικό διάστημα, με κοινή απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του, κατά περίπτωση, αρμόδιου Υπουργού, με τη διαδικασία των επόμενων παραγράφων και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, είναι δε υποχρεωτική για την υπηρεσία του υπαλλήλου. Ανάκληση της απόσπασης πριν από τη λήξη της, χωρίς αίτηση των Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών, μπορεί να γίνει, μόνο για σπουδαίο λόγο αναγόμενο στην άσκηση των καθηκόντων τους, όπως ενδεικτικά η ακαταλληλότητα ή η αδυναμία εκπλήρωσης των καθηκόντων, με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από γνώμη του Εσωτερικού Ελεγκτή.
9. Η πλήρωση των θέσεων του Επιθεωρητή Ελεγκτή και των Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών διενεργείται ύστερα από ιδιαίτερη, για κάθε περίπτωση, δημόσια πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Η πρόσκληση δημοσιεύεται σε δύο (2) τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες.
10. Η επιλογή σε θέσεις Επιθεωρητή Ελεγκτή και Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών γίνεται, κατόπιν προηγούμενης συνέντευξης ενώπιον τριμελούς γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία συγκροτείται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η επιτροπή αξιολογεί τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων και διαμορφώνει γνώμη για την προσωπικότητα και την ικανότητα άσκησης καθηκόντων Επιθεωρητή Ελεγκτή και Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών.
Η επιτροπή συγκροτείται από:
α) ένα (1) μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), που υποδεικνύεται από τον Πρόεδρό του,
β) έναν (1) Νομικό Σύμβουλο ή Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υποδεικνύεται από τον Πρόεδρό του,
γ) ένα (1) μέλος του Επιστημονικού - Εκπαιδευτικού Συμβουλίου ή προϊστάμενο Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Μονάδας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., που υποδεικνύεται από τον Πρόεδρό του. Η λειτουργία της επιτροπής του παρόντος άρθρου διέπεται από τις διατάξεις για τη λειτουργία συλλογικών οργάνων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
11. Οι αποδοχές του Επιθεωρητή Ελεγκτή και των Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών καταβάλλονται από τις υπηρεσίες ή τους φορείς στους οποίους οργανικά ανήκουν. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής και οι Βοηθοί Επιθεωρητές Ελεγκτές λαμβάνουν τις τακτικές αποδοχές, καθώς και όλα τα με οποιαδήποτε ονομασία επιδόματα και οποιεσδήποτε λοιπές παροχές και πάγιες αποζημιώσεις της οργανικής τους θέσης, με τις προϋποθέσεις καταβολής τους.
12. Η καταβολή των δαπανών μετακίνησης, ημερήσιας αποζημίωσης και διανυκτέρευσης εκτός έδρας του Επιθεωρητή Ελεγκτή και των Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών γίνεται με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής, από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
13. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής και οι Βοηθοί Επιθεωρητές Ελεγκτές υπάγονται σε υπηρεσιακό και πειθαρχικό συμβούλιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 3528/2007 (Α΄26).
14. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής εξομοιώνεται μισθολογικά με Γενικό Διευθυντή των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υπουργείων. Οι Βοηθοί Επιθεωρητές Ελεγκτές εξομοιώνονται μισθολογικά με Διευθυντή των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υπουργείων.
15. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής κατευθύνει τη δράση του Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π. και απευθύνει στους Βοηθούς Επιθεωρητές Ελεγκτές τις εντολές επιθεώρησης, ελέγχου και έρευνας, προΐσταται των Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών, είναι πειθαρχικός προϊστάμενός τους και μπορεί να επιβάλει ποινή επίπληξης ή προστίμου έως και το ήμισυ των μηνιαίων αποδοχών τους.
16. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής, με απόφασή του, ορίζει έναν από τους Βοηθούς Επιθεωρητές Ελεγκτές ως αναπληρωτή του. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής μπορεί, με αποφάσεις του, να μεταβιβάζει στους Βοηθούς Επιθεωρητές Ελεγκτές την άσκηση ορισμένων αρμοδιοτήτων του ή την εξουσία να υπογράφουν με εντολή του διάφορα έγγραφα.
17. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής αξιολογεί τους Βοηθούς Επιθεωρητές Ελεγκτές, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, που ορίζουν το χρόνο, τον τύπο, το περιεχόμενο και τη διαδικασία σύνταξης των εκθέσεων και γενικότερα το σύστημα αξιολόγησης. Οι Βοηθοί Εσωτερικοί Ελεγκτές, που λαμβάνουν, σε δύο (2) ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης ουσιαστικών προσόντων τους, βαθμολογία με χαρακτηρισμό κατώτερη του «λίαν καλώς» ή του αντίστοιχου βαθμού αριθμητικής κλίμακας αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, θεωρούνται ακατάλληλοι για την άσκηση έργων Βοηθού Εσωτερικού Ελεγκτή και ανακαλείται η απόσπασή τους ή η ανάθεση των καθηκόντων τους.
18. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής δίνει τις εντολές για επιθεώρηση, έλεγχο ή έρευνα στους Βοηθούς Επιθεωρητές Ελεγκτές, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν εντολής του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή κατόπιν εντολής του αρμόδιου για την καταπολέμηση της διαφθοράς Υπουργού.
Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής μπορεί να διατάσσει επαναληπτικό ή συμπληρωματικό έλεγχο, ολικό ή μερικό, οποιασδήποτε υπόθεσης, είτε από τον ίδιο Βοηθό Εσωτερικό Ελεγκτή είτε από άλλον.
19. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής κατανέμει τις εντολές σε Βοηθό Επιθεωρητή Ελεγκτή ή σε κλιμάκιο Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών, ανάλογα με τη φύση της εξεταζόμενης υπόθεσης και παρακολουθεί την έγκαιρη εκτέλεσή τους. Με την εντολή, καθορίζει το αντικείμενο της επιθεώρησης, του ελέγχου ή της έρευνας, την ελεγχόμενη υπηρεσία και το χρόνο μέσα στον οποίο πρέπει να περατωθεί ο έλεγχος με την υποβολή της έκθεσης.
Δεν ανατίθεται στον ίδιο Βοηθό Επιθεωρητή Ελεγκτή ο έλεγχος του ίδιου φορέα, πριν από την πάροδο έτους από την υποβολή της έκθεσής του, εκτός εάν συντρέχει ειδικός λόγος, που αναφέρεται στην εντολή.
20. Οι Βοηθοί Επιθεωρητές Ελεγκτές, για την εκπλήρωση του έργου τους, μπορούν να επισκέπτονται, χωρίς ή με προειδοποίηση, την υπηρεσία ή το φορέα όπου γίνεται ο έλεγχος και να μελετούν επί τόπου την προς εξέταση υπόθεση. Στις επιτόπιες επιθεωρήσεις, μπορούν να ζητήσουν την παρουσία του προϊσταμένου της ελεγχόμενης υπηρεσίας ή του νόμιμου αναπληρωτή του.
21. Οι Βοηθοί Επιθεωρητές Ελεγκτές, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους συναφείς με το αντικείμενο και τη φύση του ελέγχου φακέλους, συμπεριλαμβανομένων και των απορρήτων, εκτός εάν αυτά αφορούν ζητήματα που ανάγονται στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και την εθνική άμυνα.
Οι ελεγχόμενες υπηρεσίες και λοιποί φορείς της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου οφείλουν να παρέχουν όλα τα απαραίτητα για το έργο των Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών στοιχεία και τις αναγκαίες πληροφορίες, να συνεργάζονται μαζί τους και να τους διευκολύνουν, με κάθε τρόπο, κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Όλα τα αιτούμενα στοιχεία τίθενται υποχρεωτικά στη διάθεση των Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών.
22. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής και οι Βοηθοί Εσωτερικοί Ελεγκτές, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, έχουν τις εξουσίες του Οικονομικού Επιθεωρητή της παρ. 7 του άρθρου 2 του ν. 2343/1995 (Α΄ 211).
23. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής και οι Βοηθοί Επιθεωρητές Ελεγκτές, εφόσον διώκονται για ενέργειες στις οποίες προέβησαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και για το συμφέρον της υπηρεσίας, μπορεί να παρίστανται ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, με μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), με την προϋπόθεση ότι εγκρίνεται η αίτησή τους από τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
24. Μετά το πέρας της επιθεώρησης, του ελέγχου ή της έρευνας, ο Βοηθός Επιθεωρητής Ελεγκτής γνωστοποιεί, εγγράφως, τις παρατηρήσεις του στην ελεγχόμενη υπηρεσία και παρέχει προθεσμία τουλάχιστον τριών (3) ημερών για τη διατύπωση απόψεων. Μετά την υποβολή των απόψεων της ελεγχόμενης υπηρεσίας ή την πάροδο της σχετικής προθεσμίας, ο Βοηθός Επιθεωρητής Ελεγκτής συντάσσει και υποβάλλει στον Επιθεωρητή Ελεγκτή τεκμηριωμένη έκθεση, στην οποία αναφέρει με σαφήνεια και πληρότητα τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα του ελέγχου και προτείνει λύσεις ή διατυπώνει βελτιωτικές προτάσεις. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής γνωστοποιεί αμελλητί και υποχρεωτικά την έκθεση στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στον αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς Υπουργό, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στις υπηρεσίες που ελέγχθηκαν και στον κατά τόπο αρμόδιο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.
25. Καταγράφονται σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης διαπιστώσεις του Βοηθού Επιθεωρητή Ελεγκτή σχετικές με πράξεις, παραλείψεις ή συμπεριφορά στρατιωτικού ή πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπαλλήλου ή μέλους διοίκησης της ελεγχόμενης υπηρεσίας που μπορεί να επισύρουν διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις. Οι διαπιστώσεις συνοδεύονται με πρόταση: α) για τη διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης (Ε.Δ.Ε.), αν υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για τη διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος, β) για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του υπαιτίου, αν υφίστανται τουλάχιστον αποχρώσες ενδείξεις για την ευθύνη του, γ) για τη λήψη άλλων μέτρων, αν ο υπαίτιος δεν υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο.
26. Οι υπηρεσίες και τα διοικητικά συμβούλια των ελεγχόμενων φορέων έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των προτάσεων που περιέχονται στην έκθεση επιθεώρησης ή ελέγχου, υποχρεούμενες, το ταχύτερο δυνατόν από τη γνωστοποίηση σε αυτές των εκθέσεων των Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών, να αναφέρουν στον Επιθεωρητή Ελεγκτή και στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν, καθώς και τα μέτρα που έλαβαν ή προτίθενται να λάβουν. Σε περίπτωση που οι ελεγχόμενες υπηρεσίες δεν συμμορφώνονται πλήρως προς τις υποδείξεις της έκθεσης επιθεώρησης ή ελέγχου, οφείλουν να γνωστοποιούν προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Επιθεωρητή Ελεγκτή, αμελλητί, τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν δυνατή ή σκόπιμη η υλοποίηση των προτάσεων.
27. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής συντάσσει την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π., στην οποία παρουσιάζει τις σημαντικότερες υποθέσεις της ελεγκτικής δράσης αυτής και διατυπώνει γενικές ή ειδικές προτάσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και τις αναγκαίες νομοθετικές ή άλλες κανονιστικές και διοικητικές ρυθμίσεις.
Η έκθεση αυτή υποβάλλεται, εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στον αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς Υπουργό.
28. Οι Βοηθοί Επιθεωρητές Ελεγκτές, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, είναι αρμόδιοι:
α) Να ζητούν από κάθε δημόσια, δικαστική, στρατιωτική, αστυνομική, περιφερειακή, δημοτική ή κοινοτική αρχή, τράπεζα ή από οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στοιχεία σχετικά με την επιθεώρηση, τον έλεγχο ή την έρευνα, υποχρεουμένων να παρέχουν αμέσως τα ζητούμενα στοιχεία. Επιπλέον, η αστυνομική αρχή παρέχει τη συνδρομή της, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 159 και 161 του π.δ. 141/1991 (Α΄ 58). Για τη χορήγηση των στοιχείων της παρούσας περίπτωσης εφαρμόζεται αναλογικά η παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 2690/1999.
β) Να αναστέλλουν, προσωρινά και κατά το χρονικό διάστημα που διαρκεί η επιθεώρηση ή ο έλεγχος, τις χορηγηθείσες κανονικές άδειες απουσίας στο προσωπικό της ελεγχόμενης υπηρεσίας, εφόσον δεν έχει γίνει έναρξη αυτών ή σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις να ανακαλούν τις χορηγηθείσες ήδη κανονικές άδειες απουσίας, γνωστοποιώντας αμέσως αυτό στη διοίκηση της ελεγχόμενης υπηρεσίας.
γ) Να ζητούν, εφόσον παρίσταται ανάγκη, τη σύμπραξη τεχνικών ή άλλης ειδικότητας υπαλλήλων ή εμπειρογνωμόνων.
29. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μπορεί να εξειδικεύονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του Επιθεωρητή Ελεγκτή και των Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών.
30. Συνιστάται Τμήμα Γραμματείας του Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π., το οποίο λειτουργεί υπό τον Επιθεωρητή Ελεγκτή, του οποίου προΐσταται μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με βαθμό Α΄, καθώς και μία (1) θέση κατηγορίας ΠΕ κλάδων Διοικητικού - Οικονομικού, με βαθμό Α΄, η οποία προσαυξάνει τις θέσεις Προϊσταμένων Τμήματος, που προβλέπονται στον Οργανισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η οργάνωση του Τμήματος Γραμματείας, η
κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών του, η στελέχωση και η σύνθεσή του σε προσωπικό, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία του καθορίζεται, με τον Οργανισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
31. Ο Επιθεωρητής Ελεγκτής, οι Βοηθοί Επιθεωρητές Ελεγκτές του Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π. και το προσωπικό του Τμήματος Γραμματείας εκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα προγράμματα εκπαίδευσης καταρτίζονται με ευθύνη του Εσωτερικού Ελεγκτή, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
32. Οι δαπάνες στέγασης, λειτουργίας, εκπαίδευσης, υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού, καθώς και οι λοιπές δαπάνες λειτουργίας του Σ.Ε.Ε. - Υ.ΝΑ.Ν.Π. βαρύνουν τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
1. Επί πετρελεύσεων ελληνικών και ξένων πλοίων, που πραγματοποιούνται μέσα στα ελληνικά λιμάνια και χωρικά ύδατα, από πλοία ανεφοδιασμού, δεξαμενόπλοια (σλέπια) και πετρελαιοφορτηγίδες γνωστοποιείται υποχρεωτικά εγγράφως, τουλάχιστον δώδεκα (12) ώρες πριν την πραγματοποίησή της, στην αρμόδια Λιμενική Αρχή, η περιοχή στην οποία θα λάβει χώρα η πετρέλευση, οριοθετούμενη από τα αντίστοιχα στίγματα, καθώς και ο χρόνος και η διάρκεια αυτής.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία εκδίδεται υποχρεωτικά μέσα σε δύο (2) μήνες από τη θέση σε ισχύ του παρόντος, καθορίζονται περιοχές οριοθετούμενες από τα αντίστοιχα στίγματα, στις οποίες απαγορεύεται η πετρέλευση, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Η παρ. 2 του άρθρου 126 του Κ.Δ.Ν.Δ., που κυρώθηκε με το άρθρο μόνον του ν.δ. 187/1973, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Ο έλεγχος και η θεώρηση ναυτιλιακών εγγράφων, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κατάπλου και απόπλου κατηγοριών πλοίων που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, εκτός αυτών που εκτελούν δρομολόγια με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και των αλιευτικών ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών πλοίων, μπορεί να διενεργούνται περιοδικά από τις Λιμενικές Αρχές. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της παρούσας.».
1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων για τις περιοχές απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας και τις προστατευόμενες περιοχές, επιτρέπεται έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων και έγκρισης της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, η τοποθέτηση πλωτών ανυψωτικών συστημάτων φύλαξης σκαφών.
2. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι όροι και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρούν τα πλωτά ανυψωτικά συστήματα φύλαξης σκαφών, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την τοποθέτησή τους.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζεται το ύψος του οικονομικού ανταλλάγματος για την τοποθέτηση και χρήση, ο τρόπος καθορισμού του, ο φορέας και η διαδικασία είσπραξής του, οι συνέπειες της τοποθέτησής τους χωρίς την άδεια της Λιμενικής Αρχής, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Στην περίπτωση τοποθέτησης πλωτών ανυψωτικών συστημάτων φύλαξης σκαφών, εντός τουριστικού λιμένα, το ύψος του οικονομικού ανταλλάγματος για την τοποθέτηση και χρήση αυτών, καθορίζεται από το φορέα διαχείρισης, στο πλαίσιο παρεχόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2160/1993.
Η παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3622/2007 (Α΄281) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ρυθμίζεται η διαδικασία διενέργειας ελέγχων των λιμένων και των λιμενικών εγκαταστάσεων, σε σχέση με την εφαρμογή των εγκεκριμένων σχεδίων ασφαλείας του άρθρου 8 του παρόντος.».
Τα σχέδια ασφάλειας λιμένα της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3622/2007 μπορεί να αναπτύσσονται και από την Αρχή Ασφάλειας Λιμένα.
Η παρ. 2Β του άρθρου 8 του π.δ. 28/28.7.1931 (Α΄ 239), όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 25 του ν. 2873/2000 (Α΄285) και την παρ. 3 του άρθρου 56 του ν. 4313/2014 (Α΄261), αντικαθίσταται ως εξής:
«2Β. Έγγραφα ναυτιλιακά διπλώματα πτυχία, πιστοποιητικά και άλλα. Στα κατωτέρω, κατά περίπτωση, πάγια τέλη υπόκεινται:
α) Τα πιστοποιητικά πλοϊμότητας ελληνικών αεροσκαφών, καθώς και τα αντίγραφα των πιστοποιητικών αυτών, τριάντα (30) ευρώ.
β) Τα έγγραφα εθνικότητας πλοίων, καθώς και τα αντίγραφα των πιστοποιητικών αυτών, τριάντα (30) ευρώ.
γ) Τα κυβερνητικά πιστοποιητικά των πλοίων με ελληνική, σημαία, που εκδίδονται από την Αρχή ή εξουσιοδοτημένο από αυτήν οργανισμό, στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, τριάντα (30) ευρώ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εξειδικεύονται τα ως άνω κυβερνητικά πιστοποιητικά και καθορίζεται η διαδικασία είσπραξής τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Μέχρι την έναρξη ισχύος της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, εφαρμόζεται η εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί είσπραξης τελών. Με όμοια απόφαση, δύναται να αναπροσαρμόζονται τα τέλη των κυβερνητικών πιστοποιητικών.».
Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες, για θέματα ασφαλείας και πρόληψης ρύπανσης των ελληνικών πλοίων, καθώς και για ζητήματα που ρυθμίζονται από τον Τίτλο 3 της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που κυρώθηκαν με το ν. 4078/2012 (Α΄ 179), υφίστανται, βάσει ειδικών διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας, απαιτήσεις διαφοροποιημένες από τις αντίστοιχες διεθνείς απαιτήσεις των εφαρμοστέων οργάνων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Ι.Μ.Ο.), της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες για ειδικούς λόγους δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν, τότε είναι δυνατόν, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να ρυθμίζει με ενιαίο τρόπο το σύνολο των ομοειδών περιπτώσεων και να καταργεί τις ανωτέρω διατάξεις, να παρέχεται εξαίρεση από τις αυστηρότερες αυτές απαιτήσεις, ώστε να εφαρμόζονται μόνο οι αντίστοιχες διεθνείς απαιτήσεις, κατόπιν αιτιολογημένης τεχνικής εισήγησης που θα υποβάλλουν οι κατατάσσοντες τα συγκεκριμένα πλοία εξουσιοδοτημένοι οργανισμοί (νηογνώμονες), προς τις καθ’ ύλην αρμόδιες Διευθύνσεις του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μπορούν να συμπληρώνονται θέματα καθορισμού των λεπτομερών όρων και προϋποθέσεων κατασκευής, εξοπλισμού και ελέγχου των ελληνικών πλοίων που αφορούν στην ασφάλεια και την πρόληψη της ρύπανσης του περιβάλλοντος, τα οποία δεν ρυθμίζονται διαφορετικά από τις διατάξεις της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας και των εφαρμοστέων οργάνων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Ι.Μ.Ο.) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1. Για την υποστήριξη προσώπου με αναπηρία που διορίζεται Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος σε εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής φορέα, επιτρέπεται η πρόσληψη ιδιαίτερου γραμματέα-βοηθού για όσο διάστημα το πρόσωπο με αναπηρία ασκεί τα καθήκοντά του.
2. Ο ιδιαίτερος γραμματέας-βοηθός της προηγούμενης παραγράφου διορίζεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και απολύεται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Οι δαπάνες για τη μισθοδοσία του καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του οικείου φορέα.
1. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 40 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το ν.δ. 187/1973 (Α΄ 261), προστίθεται περίπτωση θ΄ ως εξής:
«θ) ότι είναι κανονικώς εγγεγραμμένο στο ναυτολόγιο του πλοίου, όπως υποχρεούται προς τούτο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οποιοδήποτε πρόσωπο που έχει προσληφθεί ή απασχολείται ή εργάζεται επί του πλοίου.».
2. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 45 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4150/2013 (Α΄ 102), προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Ειδικότερα, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της περίπτωσης θ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του παρόντος επιβάλλεται, ανεξαρτήτως αν συντρέχει ποινική ή πειθαρχική δίωξη, με αιτιολογημένη απόφαση του Προϊσταμένου του αρμοδίου Κλάδου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ.) ή του Προϊσταμένου της Λιμενικής ή Προξενικής Αρχής, κατά λόγο αρμοδιότητάς τους, πρόστιμο δέκα χιλιάδων πεντακοσίων (10.500) ευρώ στον πλοιοκτήτη του πλοίου κατά την έννοια του Κανονισμού για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, όπως εγκρίθηκε με την 3522/2.8.2013 (Β΄ 1671) κοινή υπουργική απόφαση και ισχύει κάθε φορά. Υπόχρεοι για την καταβολή του προστίμου του προηγούμενου εδαφίου είναι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον ο πλοιοκτήτης, ο διαχειριστής, ο ναυλωτής γυμνού πλοίου, ο εφοπλιστής και ο πράκτορας του πλοίου.
Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της νομοθεσίας περί ορίων του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης ναυτικών, επιβάλλεται, ανεξαρτήτως αν συντρέχει ποινική ή πειθαρχική δίωξη, με αιτιολογημένη απόφαση του Προϊσταμένου του αρμόδιου Κλάδου του Αρχηγείου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή του Προϊσταμένου της Λιμενικής ή Προξενικής Αρχής, κατά λόγο αρμοδιότητάς τους, πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ έως πεντακοσίων (500) ευρώ για έκαστο ναυτικό, όπως αρμόζει. Υπόχρεοι για την καταβολή του προστίμου του προηγούμενου εδαφίου είναι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον ο πλοιοκτήτης, ο διαχειριστής, ο ναυλωτής γυμνού πλοίου, ο εφοπλιστής και ο πράκτορας του πλοίου, εξαιρουμένου του πλοιάρχου, στην περίπτωση που δεν διαπιστώνεται ευθύνη αυτού και έχει μεριμνήσει εγκαίρως για την έγγραφη ενημέρωση του πλοιοκτήτη, κατά την έννοια του παραπάνω Κανονισμού σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων και παροχής πόρων εκ μέρους του πλοιοκτήτη για την τήρηση της οικείας νομοθεσίας. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μπορεί να τροποποιούνται τα όρια των παραπάνω προστίμων, να καθορίζονται τα όρια προστίμων για έτερες κατηγορίες παραβάσεων ναυτεργατικής νομοθεσίας, καθώς και να ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή των διατάξεων των παραπάνω εδαφίων.».
3. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 105 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Περί των εγγραφών στο ναυτολόγιο ο πλοίαρχος ενημερώνει εγγράφως και αμελλητί τον εφοπλιστή ή τον αντιπρόσωπο αυτού.».
4. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 67 του ν. 4331/2015 (Α΄ 69) η φράση «μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου» αντικαθίσταται από τη φράση «μέχρι 31.12.2022».
5. Αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου δεύτερου του ν. 4079/2012 (Α΄ 180) ως εξής:
«4. Επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής των δικαιούχων για την εκτέλεση δρομολογίων με οποιασδήποτε μορφής σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας δεν εκχωρούνται, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές αυτών προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι ποσοστού 70% αυτών, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αξιώσεις των εργαζομένων τους (προσωπικό ξηράς). Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι όροι και τα θέματα εφαρμογής του παρόντος.».
1. Η περίπτωση β΄ της παρ. 9 του άρθρου δέκατου ένατου του ν. 2932/2001 (Α΄ 145), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21), αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ε.Σ.Α.Λ., καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι και περιορισμοί δόμησης εντός χερσαίας ζώνης των λιμένων της χώρας, που έχουν χαρακτηριστεί ως Λιμένες Διεθνούς Ενδιαφέροντος, Εθνικής Σημασίας και Μείζονος Ενδιαφέροντος, με την κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής 8315.2.2./2007 «Κατάταξη Λιμένων» (Β΄ 202).
Στους λοιπούς λιμένες που με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται ως Λιμένες Τοπικής Σημασίας, ο καθορισμός των χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης εντός χερσαίας ζώνης λιμένα, γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ε.Σ.Α.Λ..».
2. Για τους σκοπούς του παρόντος, ως «εξαιρούμενοι χώροι» ορίζονται οι χερσαίες εκτάσεις και κτίρια που αναφέρονται στα Μέρη III και IV του Παραρτήματος 3.5 (Εξαιρούμενοι χώροι και στοιχεία) της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) Α.Ε., που κυρώθηκε με το ν. 4404/2016 (Α΄ 126), στις ενότητες Δήμος Πειραιά - Δήμος Περάματος - Δήμος Σαλαμίνας του Μέρους III με αριθμούς 2, 3, 4, 5 και 6 και στις ενότητες Δήμος Πειραιά - Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας - Δήμος Περάματος - Δήμος Σαλαμίνας του Μέρους IV με αριθμούς 7,9, 10, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 21, 24, 25, 27, 28, 30, 31, 32, 33 και 34 και εμφαίνονται στους Τομείς του Αναλυτικού Τοπογραφικού Διαγράμματος που συνάπτεται στην κυρωθείσα Σύμβαση Παραχώρησης ως Παράρτημα 3.2 αυτής με τους ίδιους ως άνω αριθμούς.
3. Η χρήση και εκμετάλλευση των ανωτέρω εξαιρουμένων από την Σύμβαση Παραχώρησης χώρων και εκτάσεων της παραγράφου 2 ασκείται οριστικά, αποκλειστικά και μόνον από τους Δήμους στην περιοχή δικαιοδοσίας των οποίων βρίσκονται. Ειδικότερα:
α. Η χρήση και εκμετάλλευση των εξαιρουμένων χώρων που αναφέρονται στο Μέρος III του Παραρτήματος 3.5 της Σύμβασης Παραχώρησης, στην ενότητα Δήμος Πειραιά με αριθμούς 2, 3 και 4 και εμφαίνονται στους Τομείς του Αναλυτικού Τοπογραφικού Διαγράμματος που συνάπτεται στην κυρωθείσα Σύμβαση Παραχώρησης ως Παράρτημα 3.2 αυτής με τους ίδιους ως άνω αριθμούς ασκείται οριστικά, αποκλειστικά και μόνον από το Δήμο Πειραιά. Οι χώροι αυτοί, όπως περιγράφονται στο Παράρτημα 3.5 της Σύμβασης Παραχώρησης, είναι οι εξής:
«2) Δρόμοι, πεζοδρόμια κ.λπ.. Το τμήμα του δρόμου που διατρέχει το λιμένα από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Ακτή Μιαούλη διαμέσου της Ακτής Καλλιμασιώτη και της Ακτής Κονδύλη έως τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, μεταξύ των ορίων της χερσαίας ζώνης του Ο.Λ.Π. Α.Ε. και της περίφραξης του λιμένα.
3) Τα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται μεταξύ της Ακτής Κονδύλη και της οδού Κάστορος.
4) Το βορειοανατολικό τμήμα της νήσου Ψυττάλειας.».
β. Η χρήση και εκμετάλλευση του εξαιρουμένου χώρου που αναφέρεται στο Μέρος III του Παραρτήματος 3.5 της Σύμβασης Παραχώρησης, στην Ενότητα Δήμος Περάματος με αριθμό 5 και εμφαίνεται στον Τομέα του Αναλυτικού Τοπογραφικού Διαγράμματος που συνάπτεται στην κυρωθείσα Σύμβαση Παραχώρησης ως Παράρτημα 3.2 αυτής με τον ίδιο ως άνω αριθμό, ήτοι της χερσαίας έκτασης στο Ικόνιο (εμβαδού περίπου 24.000 τ.μ.) βορείως του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Προβλήτα I της Ο.Λ.Π. Α.Ε., ασκείται οριστικά, αποκλειστικά και μόνον από το Δήμο Περάματος.
γ. Η χρήση και εκμετάλλευση του εξαιρουμένου χώρου που αναφέρεται στο Μέρος III του Παραρτήματος 3.5 της Σύμβασης Παραχώρησης στην ενότητα Δήμος Σαλαμίνας με αριθμό 6 και εμφαίνεται στον Τομέα του Αναλυτικού Τοπογραφικού Διαγράμματος που συνάπτεται στην κυρωθείσα Σύμβαση Παραχώρησης ως Παράρτημα 3.2 αυτής με τον ίδιο ως άνω αριθμό, ήτοι των Χερσαίων εκτάσεων κατά μήκος της νότιας ακτής της χερσονήσου της Κυνοσούρας ασκείται οριστικά, αποκλειστικά και μόνον από το Δήμο Σαλαμίνας.
δ. Η χρήση και εκμετάλλευση των εξαιρουμένων χώρων που αναφέρονται στο Μέρος IV του Παραρτήματος 3.5 της Σύμβασης Παραχώρησης, στην ενότητα Δήμος Πειραιά με αριθμούς 7, 9, 10, 13 και 14 και εμφαίνονται στους Τομείς του Αναλυτικού Τοπογραφικού Διαγράμματος που συνάπτεται στην κυρωθείσα Σύμβαση Παραχώρησης ως Παράρτημα 3.2 αυτής με τους ίδιους ως άνω αριθμούς, ασκείται οριστικά, αποκλειστικά και μόνον από το Δήμο Πειραιά. Οι χώροι αυτοί, όπως περιγράφονται στο παράρτημα 3.5 της Σύμβασης Παραχώρησης, είναι οι εξής:
«7) Πειραϊκή Ακτή. Η χερσαία ζώνη της Ο.Λ.Π. Α.Ε. από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου έως το τέρμα της ζώνης πλησίον της Μαρίνας Ζέας.
9) Υπαίθρια έκταση 700 τ.μ. μετά τη γέφυρα στην Ακτή Ξαβερίου, για να χρησιμοποιηθεί ως ανοικτός χώρος πρασίνου.
10) Υπαίθρια έκταση 2.096 τ.μ. δίπλα στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στην Ακτή Ξαβερίου, για να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία κλειστών γυμναστηρίων.
13) Δρόμοι, πεζοδρόμια κ.λπ.. Το τμήμα του δρόμου που διατρέχει το λιμένα από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου στην Ακτή Θεμιστοκλέους διαμέσου της Ακτής Ξαβερίου έως την Ακτή Μιαούλη (Εκθεσιακό Κέντρο Ο.Λ.Π.-Κτίριο Παγόδα), μεταξύ των ορίων της χερσαίας ζώνης της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και της περίφραξης του λιμένα.
14) Το εναπομείναν τμήμα της νήσου Ψυττάλειας (δηλ. το τμήμα που δεν εξαιρέθηκε από τη Σύμβαση Παραχώρησης του 2002), καθώς και οι νησίδες των Χιράδων και της Αταλάντης: (i) με εξαίρεση το περίγραμμα της ακτογραμμής αυτών των τριών νησίδων, που νοείται ως νοητή γραμμή που συμπίπτει με τα πραγματικά γεωγραφικά όρια προς τη θάλασσα κάθε νησίδας, τα οποία ορίζονται αποκλειστικά με σκοπό να πραγματοποιηθεί ο αντίστοιχος καθορισμός της Θαλάσσιας Λιμενικής Ζώνης, (ii) αναφορικά με τη νήσο της Ψυττάλειας, με εξαίρεση το τμήμα στο βορειοδυτικό τεταρτημόριο του νησιού, όπως αυτό το τμήμα απεικονίζεται στο λεπτομερές διάγραμμα του Παραρτήματος 3.2, με την επιφύλαξη των διατάξεων του Παραρτήματος 6.2 (β) για τις κατασκευές αγκυροβόλησης σε σχέση με τις πλωτές δεξαμενές.».
ε. Η χρήση και εκμετάλλευση των εξαιρούμενων χώρων που αναφέρονται στο Μέρος IV του Παραρτήματος 3.5 της Σύμβασης Παραχώρησης, στην ενότητα Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας με αριθμούς 15, 16, 17, 19, 20 και 21 και εμφαίνονται στους Τομείς του Αναλυτικού Τοπογραφικού Διαγράμματος που συνάπτεται στην κυρωθείσα Σύμβαση Παραχώρησης ως Παράρτημα 3.2 αυτής με τους ίδιους ως άνω αριθμούς, ασκείται οριστικά, αποκλειστικά και μόνον από το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Οι χώροι αυτοί, όπως περιγράφονται στο Παράρτημα 3.5 της Σύμβασης Παραχώρησης, είναι οι εξής:
«15) Η χερσαία έκταση 20.000 τ.μ. στην περιοχή «Καστράκι», μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.), της πεζογέφυρας του Αγίου Δημητρίου και των ορίων του αρχαιολογικού χώρου. Η νέα Σύμβαση Παραχώρησης εξαιρεί, επίσης, τον αρχαιολογικό χώρο νοτίως των προαναφερθεισών εκτάσεων.
16) Η χερσαία έκταση στο λόφο του Κανθάρου, εμβαδού 16.325 τ.μ., η οποία οριοθετεί την παράκτια έκταση μεταξύ του περιφερειακού δρόμου και της Δραπετσώνας, από το Σταθμό της Πυροσβεστικής έως το τέλος της οδού Αναλήψεως.
17) Όλη η έκταση 1.700 τ.μ. μεταξύ της οδού Ρήγα Φεραίου και του Εθνικού Σταδίου Δραπετσώνας.
19) Έκταση 3.300 τ.μ. κοντά στην περιοχή του πρώην Υαλουργείου.
20) Υπαίθρια έκταση 12.000 τ.μ. στο λιμανάκι ερασιτεχνών αλιέων, η οποία περιλαμβάνει κτίσματα που καλύπτουν χώρο 1.135 τ.μ. και έχουν ανεγερθεί από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Κερατσινίου. Το τμήμα της χερσαίας έκτασης προς τη θάλασσα 2.600 τ.μ. (που εξυπηρετεί τις δραστηριότητες του συστήματος Ro-Ro του Ο.Λ.Π.) εξαιρείται, επίσης, ως προσθήκη στο προαναφερθέν λιμανάκι ερασιτεχνών αλιέων.
21) Υπαίθρια έκταση 3.650 τ.μ. στην τοποθεσία ΝΑΦΘΑ του Κερατσινίου πάνω από την περιφερειακή οδό.».
στ. Η χρήση και εκμετάλλευση των εξαιρουμένων χώρων που αναφέρονται στο Μέρος IV του Παραρτήματος 3.5 της Σύμβασης Παραχώρησης, στην Ενότητα Δήμος Περάματος, με αριθμούς 24, 25, 27, 28, 30, 31 και 32 και εμφαίνονται στους Τομείς του Αναλυτικού Τοπογραφικού Διαγράμματος που συνάπτεται στην κυρωθείσα Σύμβαση Παραχώρησης ως Παράρτημα 3.2 αυτής με τους ίδιους ως άνω αριθμούς, ασκείται οριστικά, αποκλειστικά και μόνον από το Δήμο Περάματος. Οι χώροι αυτοί, όπως περιγράφονται στο Παράρτημα 3.5 της Σύμβασης Παραχώρησης, είναι οι εξής:
«24) Χερσαία έκταση που διατίθεται για τις σιδηροδρομικές υποδομές (τροχιές).
25) Χερσαία ιδιοκτησία 34.500 τ.μ. στην περιοχή «Αρμός».
27) Ακίνητο 698 τ.μ. όπου έχει κατασκευασθεί ένας οίκος ευγηρίας.
28) Χερσαία έκταση μεταξύ της περίφραξης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βάσης Περάματος και της χερσαίας ζώνης του Ο.Λ.Π. Α.Ε. έως την είσοδο στο Σταθμό Οχηματαγωγών Περάματος.
30) Χερσαία έκταση μεταξύ της περίφραξης του Σταθμού Οχηματαγωγών Περάματος και της χερσαίας ζώνης του Ο.Λ.Π. Α.Ε. και έως την έκταση 6.000 τ.μ. στο βόρειο τμήμα του Β΄ Προβλήτα Περάματος.
31) Έκταση 6.000 τ.μ. στο βόρειο τμήμα του Ε΄ Προβλήτα Περάματος.
32) Χερσαία ιδιοκτησία στο δυτικό άκρο του Ε΄ Προβλήτα Περάματος.».
ζ. Η χρήση και εκμετάλλευση των εξαιρουμένων χώρων που αναφέρονται στο Μέρος IV του Παραρτήματος 3.5 της Σύμβασης Παραχώρησης, στην Ενότητα Δήμος Σαλαμίνας, με αριθμούς 33 και 34 και εμφαίνονται στους Τομείς του Αναλυτικού Τοπογραφικού Διαγράμματος που συνάπτεται στην κυρωθείσα Σύμβαση Παραχώρησης ως Παράρτημα 3.2 αυτής με τους ίδιους ως άνω αριθμούς, ασκείται οριστικά, αποκλειστικά και μόνον από το Δήμο Σαλαμίνας. Οι χώροι αυτοί, όπως περιγράφονται στο Παράρτημα 3.5 της Σύμβασης Παραχώρησης, είναι οι εξής:
«33) Ο κολπίσκος στη νότια ακτή της χερσονήσου της Κυνοσούρας.
34) Κτίριο κλειστού γυμναστηρίου στη χερσόνησο της Κυνοσούρας.».
4. Οι δήμοι δεν οφείλουν αντάλλαγμα για την άσκηση της χρήσης και εκμετάλλευσης των χώρων που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος.
5. Με κοινές υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ρυθμίζονται η χρονική διάρκεια των Παραχωρήσεων, οι όροι της Παραχώρησης σε κάθε δήμο, οι συνέπειες της παράβασής τους, οι επιβαλλόμενες κυρώσεις, καθώς και οι λόγοι ανάκλησης των Παραχωρήσεων.
6. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων ναυπήγησης, επισκευής, μετατροπής και συντήρησης των χαρακτηρισμένων ως παραδοσιακών επαγγελματικών ή ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, βάσει των διατάξεων της 4200/08/2015 (Β΄ 92) απόφασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ίδρυση και λειτουργία τους, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος.
7. Η παρ. 3 του άρθρου τέταρτου του ν. 4480/2017 (Α΄ 97) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Μέχρι 31.12.2018, η διενέργεια διαδικασιών σύναψης και εκτέλεσης των πάσης φύσεως συμβάσεων προμηθειών και παροχής υπηρεσιών, κατά τις διατάξεις του ν. 3142/1955 (Α΄ 43) και του εκτελεστικού αυτού β.δ. 28 Ιανουαρίου/26 Φεβρουάριου 1958 (Α΄ 44), που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των κατά τόπους Πλοηγικών Σταθμών και μέχρι του ποσού των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ πλέον Φ.Π.Α. ετησίως ανά Κ.Α.Ε., για καθέναν από τους Σταθμούς αυτούς και μέχρι του ποσού των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ πλέον Φ.Π.Α. μηνιαίως ανά Κ.Α.Ε. για τον Πλοηγικό Σταθμό Πειραιά, υλοποιείται από τους κατά τόπους Πλοηγικούς Σταθμούς.».
8. Στην παρ. 3 του άρθρου 38 του ν. 4150/2013 (Α΄ 102) προστίθενται περιπτώσεις στ΄, ζ΄ και η΄ ως εξής:
«στ) Δύναται να συνιστώνται Δημοτικά Λιμενικά Γραφεία, μετά από απόφαση των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, ως αυτοτελείς υπηρεσίες του δήμου στον οποίο ανήκουν, όταν στους δήμους αυτούς δεν λειτουργεί Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Στην αρμοδιότητα των συνιστώμενων Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων, που λειτουργούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 2738/1999 (Α΄ 180), υπάγονται τα εντός των διοικητικών ορίων των οικείων δήμων υφιστάμενα αλιευτικά καταφύγια, λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ρυθμίζονται ζητήματα για το πεδίο δικαιοδοσίας των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων, την οργάνωση, τη διαδικασία, τη λειτουργία, τη στελέχωση και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.
ζ) Η σύσταση των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων, όπως προβλέπεται στην περίπτωση στ΄ είναι δυνατή, μόνο στις περιπτώσεις που, όπως διαπιστώνεται με απόφαση του οικείου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, δεν παρέχεται η σύμφωνη γνώμη των όμορων δήμων που διαθέτουν Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για την υπαγωγή των αλιευτικών καταφυγίων, λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων στην αρμόδιότητά τους.
η) Τα συνιστώμενα Δημοτικά Λιμενικά Γραφεία, κατά τις διατάξεις των περιπτώσεων στ΄ και ζ΄ υποχρεούνται εντός δύο (2) ετών από τη σύστασή τους, στον καθορισμό ζώνης λιμένα κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.».
1. Η περίπτωση α΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 2575/1998 (Α΄ 23), όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση α΄ της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4256/2014 (Α΄ 92), αντικαθίσταται ως εξής:
«2.α) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να εφοδιάζονται με ναυτολόγιο τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ανεξαρτήτως χωρητικότητας, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής ολικού μήκους έως και είκοσι τεσσάρων (24) μέτρων, τα αλιευτικά σκάφη μέχρι τριάντα (30) κ.ο.χ. ή ολικού μήκους έως και είκοσι τεσσάρων (24) μέτρων και κάθε άλλο σκάφος μέχρι είκοσι πέντε (25) κ.ο.χ..».
2. Το προσωπικό των αλιευτικών σκαφών μέχρι τριάντα (30) κ.ο.χ. ή ολικού μήκους μέχρι και είκοσι τεσσάρων (24) μέτρων μπορεί να μην είναι απογεγραμμένοι ναυτικοί, με την απαραίτητη προϋπόθεση ασφάλισής τους σε έτερο φορέα του Ε.Φ.Κ.Α. πλην Ν.Α.Τ..
3. Η απαλλαγή υποχρέωσης εφοδιασμού των αλιευτικών σκαφών έως τριάντα (30) κ.ο.χ. με ναυτολόγιο, σύμφωνα με την παράγραφο 1 και η δυνατότητα μη απογραφής του προσωπικού των αλιευτικών σκαφών έως τριάντα (30) κ.ο.χ. στο μητρώο ναυτικών, σύμφωνα με την παράγραφο 2, ισχύουν μέχρι τη 18η Νοεμβρίου 2019.
4. Μέχρι τις 31.12.2021, για την απόκτηση του Ειδικού Πτυχίου Κυβερνήτη, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 3 του π.δ. 260/2001 (Α΄ 185), ως «θαλάσσια υπηρεσία» νοείται και ο χρόνος διακυβέρνησης που έχει διανυθεί ή και διανύεται από μη απογεγραμμένους ναυτικούς σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, όπως βεβαιώνεται από Λιμενική Αρχή, κατόπιν υποβολής σε αυτή σχετικών καταχωρίσεων του ημερολογίου γέφυρας πλοίου, δεόντως θεωρημένων. Για την εφαρμογή του παρόντος, ως μη απογεγραμμένοι ναυτικοί θεωρούνται και οι κάτοχοι ναυτικού φυλλαδίου που δεν πραγματοποίησαν θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον οκτώ (8) μηνών, εντός τετραετίας από την απογραφή ή την τελευταία ναυτολόγησή τους.
Το άρθρο τρίτο του ν. 4470/2017 (Α΄ 65) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Πλοία, τα οποία υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου δεύτερου και έχουν ναυπηγηθεί πριν από τις 8.9.2017, απαιτείται να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του προτύπου που αναφέρεται στον Κανονισμό Δ-2, μετά την πρώτη επιθεώρηση ανανέωσης του Διεθνούς Πιστοποιητικού Πρόληψης Ρύπανσης από Πετρέλαιο, η οποία πραγματοποιείται μετά από αυτήν την ημερομηνία: (α) όταν η επιθεώρηση αυτή ολοκληρωθεί στις 8.9.2017 ή μετά τις 8.9.2017 ή
(β) όταν έχει ήδη λάβει χώρα μία επιθεώρηση ανανέωσης κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ ή μετά τις 8.9.2014 και πριν από τις 8.9.2017.
2. Πλοία, τα οποία υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου δεύτερου και έχουν ναυπηγηθεί πριν από τις 8.9.2017, απαιτείται να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του προτύπου που αναφέρεται στον Κανονισμό Δ-2, μετά τη δεύτερη επιθεώρηση ανανέωσης του Διεθνούς Πιστοποιητικού Πρόληψης Ρύπανσης από Πετρέλαιο, η οποία πραγματοποιείται μετά από αυτήν την ημερομηνία, όταν η πρώτη έχει διενεργηθεί πριν από τις 8.9.2019 και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1.2.
3. Πλοία, τα οποία υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου δεύτερου αλλά δεν υποχρεούνται να φέρουν Διεθνές Πιστοποιητικό Πρόληψης Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPPC) και έχουν κατασκευαστεί πριν από την έναρξη εφαρμογής της Σύμβασης, εφαρμόζουν υποχρεωτικά το πρότυπο του Κανονισμού Δ-2 το αργότερο από τις 8.9.2024 και εξής.
4. Πλοία, τα οποία υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου δεύτερου και έχουν ναυπηγηθεί μετά τις 8.9.2017, απαιτείται να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του προτύπου που αναφέρεται στον Κανονισμό Δ-2, μετά την ημερομηνία αυτή.
5. Τα υπόχρεα πλοία των προηγούμενων παραγράφων, μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία απαιτείται να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του προτύπου που αναφέρεται στον Κανονισμό Δ-2, συμμορφώνονται είτε με τις απαιτήσεις του προτύπου που αναφέρεται στον Κανονισμό Δ-1 είτε με τις απαιτήσεις του προτύπου που αναφέρεται στον Κανονισμό Δ-2.».
1. Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών ενώσεων ή σωματείων εκ των υποδεικνυόμενων εγγράφως και σε ετήσια βάση από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (Π.Ν.Ο.) δύναται, κατόπιν σχετικής αίτησής τους, με σύμφωνη έγγραφη γνώμη της Π.Ν.Ο. για τους ανωτέρω εκπροσώπους στην αρμόδια Λιμενική Αρχή, να παρευρίσκονται σε επιθεώρηση ελέγχου εφαρμογής των διατάξεων της κείμενης περί προσωπικού πλοίων ελληνικής νομοθεσίας που διενεργείται επί πλοίου, έχοντας καθεστώς παρατηρητή, για την προαγωγή των δικαιωμάτων των ναυτικών, εφόσον η επιθεώρηση ελέγχου οφείλεται σε σχετική με το αντικείμενο καταγγελίας της Π.Ν.Ο. ή ναυτεργατικών ενώσεων ή σωματείων, και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 725/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31ης Μαρτίου 2004, για τη βελτίωση της ασφάλειας στα πλοία και στις λιμενικές εγκαταστάσεις και του ν. 3622/2007 (Α΄ 281). Στην ίδια επιθεώρηση ελέγχου δύναται να συμμετέχουν έως δύο (2) εκ των προαναφερόμενων εκπροσώπων των ναυτεργατικών ενώσεων ή σωματείων.
2. Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών ενώσεων ή σωματείων, κατά τις επιθεωρήσεις της παραγράφου 1, έχουν τη διακριτική ευχέρεια να ενημερώνουν και να παρέχουν συμβουλές και παρατηρήσεις στους ναυτικούς και να συμμορφώνονται σε κάθε περίπτωση με τις υποδείξεις της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών που διενεργούν την επιθεώρηση, σύμφωνα με τους Κανονισμούς για την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας-Υποχρεώσεις Κράτους Σημαίας και Λιμένα που εγκρίθηκαν με την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου υπ’ αριθ. 4113.305/01/2013 (Β΄ 1553), μη παρεμποδίζοντας το έργο των επιθεωρητών.
3. Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών ενώσεων ή σωματείων, κατά τις επιθεωρήσεις της παραγράφου 1, αντιμετωπίζουν ως εμπιστευτική την πηγή οποιωνδήποτε παραπόνων ή καταγγελιών.
4. Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών ενώσεων ή σωματείων, για να συμμετέχουν στις επιθεωρήσεις της παραγράφου 1, δεν πρέπει να έχουν οποιοδήποτε προσωπικό άμεσο ή έμμεσο συμφέρον σε σχέση με τον τομέα επιθεώρησης στον οποίο συμμετέχουν και δεν αποκαλύπτουν οποιαδήποτε εμπορικά απόρρητα ή εμπιστευτικές εργασιακές διαδικασίες ή πληροφορίες προσωπικής φύσης που λαμβάνουν γνώση κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων αυτών, ακόμα και σε χρόνο που έπεται της ιδιότητάς τους ως μέλη του ναυτεργατικού σωματείου ή ένωσης. Τα ως άνω δηλώνουν υπεύθυνα στην αίτηση που υποβάλουν στην αρμόδια Λιμενική Αρχή, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 1 του παρόντος.
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταργούνται όλες οι διατάξεις που ρυθμίζουν κατά τρόπο διαφορετικό τα ίδια ζητήματα. Ο παρών νόμος ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στα ανωτέρω άρθρα.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2017
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2017
Ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ